Huvud / Emboli

Varför puls 120 och hur man normaliserar det?

Vad säger pulsen 120 slag per minut? Typiskt ökar frekvensen av slag per minut efter en övning eller stressig situation. Den snabba puls kan dock också indikera närvaron av vissa sjukdomar, så pulsen bör övervakas vid vilken ålder som helst och när det ökar, kontakta omedelbart en läkare.

En snabb puls framkallar en kränkning av hjärtritmen. I medicinsk praxis kallas detta tillstånd takykardi. Många är övertygade om att takykardi uppträder vid ett ökat hjärttryck. Detta uttalande är dock felaktigt. Fel i hjärtfrekvensen kan också ske med normalt hjärttryck.

Takykardi klassificeras i följande arter:

Skillnaden mellan dem är att den fysiologiska takykardin varar 15-20 minuter mindre. Pulsen ökar som en följd av fysisk aktivitet, stress eller stress. Gradvis normaliseras rytmen av hjärtkollisioner. Fysiologisk takykardi kan observeras absolut i någon person, inklusive de som professionellt engagerar sig i sport. Pulshastigheten kan ökas till 120-160 slag per minut.

Patologisk takykardi är ett längre tillstånd. Pulshastigheten beror inte på externa stimuli. I detta fall kan orsaksfaktorn vara hjärt- eller lungsjukdom, ett felfunktion i det endokrina systemet, förgiftning, purulenta eller infektionssjukdomar.

Snabba blodkrypningar kan uppstå med ökat hjärtryck och hög kroppstemperatur. Provoke en kränkning av rytmen av hjärtslag kan inflammatoriska processer. En puls på 120 slag per minut kan observeras med berusning orsakad av läkemedel. För att orsaka snabb pulsering av blod kan hallucinogener, antidepressiva medel, diuretika, antiarytmika, hjärtglykosider, vasokonstriktiva läkemedel.

En hög puls vid normala värden av hjärttryck kan indikera purulenta, infektiösa och inflammatoriska sjukdomar, såväl som patologier av inre organ.

Ökad puls hos människor kan vara när du bor i ett täppt rum eller i bergen. I gruppen med speciell risk är människor som har lungsjukdomar. Överträdelse av hjärtrytmen indikerar en exacerbation av patologi. Patologin är oftast emfysem. I detta fall förlorar lungvävnaden sin elasticitet. Sådana förändringar leder till en störning i processen att pumpa blod, vilket leder till en hög puls.

Brott mot det endokrina systemet, nämligen utvecklingen av vissa grupper av hormoner, kan också leda till en ökning av pulsfrekvensen. Hyperaktiviteten hos sköldkörteln påverkar också hjärtfrekvensen negativt. I detta tillstånd har patienten sömnlöshet. I närvaro av allvarligare sjukdomar kan hälsotillståndet försämras avsevärt.

Patologisk takykardi kan orsakas av hjärtsjukdom. Små oregelbundenheter i hjärtans övre kammare kan provocera en snabb pulsering av blod. Som ett resultat av dessa skador försvagas hjärmens muskler.

Hos äldre människor är orsaken till snabb pulsering av blod en stillesittande livsstil. Orsaken kan vara en svag hjärtmuskel, som inte kan ge hela blodcirkulationen i kroppen. För att upprätthålla kroppens vitala funktioner måste hjärtmuskeln arbeta snabbare.

En hög puls i ålderdom kan associeras med kroppens fysiologiska egenskaper.

Med snabb hjärtslag är det först nödvändigt att skilja fysiologisk takykardi från patologisk. Om den snabba puls observeras i vila och inte föregås av fysisk stress, rädsla, spänning eller stress, då är det en patologisk takykardi.

Att provocera en snabb pulsering av blod vid normalt tryck kan påverka nervsystemets funktion, hjärtets patologi, förgiftning av kroppen och förvärring av lungsjukdomar. Patologisk takykardi i åldern åtföljs av yrsel, mörkare i ögonen, buller i öronen och stark svaghet. Om den höga puls hos äldre orsakas av hjärtets patologier, finns det stor sannolikhet för allvarliga komplikationer, inklusive hjärtastma, arytmisk chock och blodflödesstörning.

Snabba blodkrypningar vid lågt hjärttryck kan indikera hjärt-kärlsjukdom eller hjärtinfarkt. Detta tillstånd åtföljs av yrsel, svaghet, andfåddhet och migrän.

Den farligaste är en hög puls med ökat hjärttryck. I detta fall kan kardiovaskulära sjukdomar utvecklas. Många inre organ har en dubbel belastning, för att undvika konsekvenser bör du konsultera en läkare.

Om pulsen är 120 slag per minut vad ska man göra

Vad betyder puls 120?

Vid hastigheter, när pulsen på 120 slag per minut, är många panik-drabbade. För en vuxen ligger ett sådant värde över normen och i systematisk natur kallas takykardi. Det åtföljs av illamående, yrsel, trötthet, buller i öronen. Hjärtklappningar kräver omedelbar behandling, eftersom ignorering av sjukdomen kan orsaka stroke. Bli av med sjukdomen kan bara elimineras som orsak till händelsen.

När är pulsen hög?

En hög puls är en puls vars frekvens är över 90 bpm. i ett lugnt tillstånd. När hjärtat slår är mer än 100 slag per minut. läkare diagnostisera en takykardi. I detta fall är intervallet mellan sammandragning av hjärtmuskeln som regel stabil. Temporär ökning av puls (inte mer än 30 min) kan orsakas av stressfaktor, fysisk stress. Efter en kort tid återställs den. Om patientens hjärtslag överstiger 90 bpm under en längre tid, även vid normalt tryck finns det en patologi i hjärt-kärlsystemet. Det finns individuella HR-normer som beror på ålder, kön, hälsotillstånd och vikt.

Tillbaka till innehållet

Antal hjärtfrekvens per minut

För varje ålder är deras intervall och medelvärden för hjärtslag och kärlkontraktioner karakteristiska:

Följaktligen reducerar hjärtfrekvensen med åldern intensitet och sänker pulsen. Det högsta intervallet mellan indikatorer hos ungdomar 12-15 år, vilket är förknippat med omstrukturering av kroppen, interna förändringar och växande upp. Vidta åtgärder för att eliminera höga priser och fastställa de exakta orsakerna till sjukdomen kan bara läkare, efter undersökningen.

Tillbaka till innehållet

Pulse 120: Är det farligt?

Takykardi, när pulsen är över 100 slag per minut, kan indikera en patologi, en sjukdom eller inflammatoriska processer i kroppen. Behandling i denna situation är nödvändig. Att ignorera denna patologi kan störa hjärncirkulationen och bli en sårare av en stroke. Takykardi bidrar ofta till utvecklingen av ventrikelfel. Det är särskilt viktigt att starta behandling i tid om pulsen är hög och blodtrycket är normalt. Om du inte vidtar lämpliga åtgärder kan du dö.

Tillbaka till innehållet

Orsaker till snabb puls

Orsakerna till ökningen av hjärtfrekvensen kan vara olika. Ofta blir en hög rytm inte ett problem, men ett symptom på interna patologier, vilket indikerar invasion, förgiftning eller inflammation. Provoke en ökning av hjärtfrekvensmattning, brist på sömn, depression, trötthet, syntetiska droger och brist på vitaminer. Takykardi har i sin natur 2 olika typer. Nedan finns tabellen som beskriver dem.

Beroende på frekvensens art kan det bli systemiskt att slå sönder. För att provocera en sådan situation (puls - 120 slag per minut) kan härdning av artären, permanent stress, nedsatt funktionalitet hos sköldkörteln. Med felaktig metabolism fungerar hjärtat i ett mer stressigt läge. Hjärtmuskelens arbete påverkas också negativt av emfysem, fet och skadlig mat, överhettning av kroppen.

Tillbaka till innehållet

Funktioner hos äldre

Hos ældre är hela kardiovaskulärsystemet i ett "slitit" tillstånd. Särskilt om ungdomar inte stöddes av rätt näring, träning, gymnastik och kontrastdusch. På grund av detta är det svårare för hjärtat att pumpa blod genom kärlen, vilket signifikant minskar både frekvensen och rytmen i pulsen. Hos ældre kan takykardi orsakas av läkemedel som används för att behandla patologier som inte är relaterade till hjärt-kärlsystemet. Orsaken är också ett brott mot den endokrina funktionen, vilket bidrar till hormonell obalans och leder till takykardi. Hos äldre, tillsammans med takykardi, uppstår svaghet, illamående, trötthet och yrsel.

Tillbaka till innehållet

Pulsa 120 i ett barn

I ett barn är en kortvarig ökning av hjärtfrekvensen ofta förknippad med aktiviteten. Barn upp till 8 år av detta tillstånd av hjärtslag kan inte hotas alls och är helt kopplat till kroppens tillväxt. Men för att vara säker på processen är det fortfarande värt att systematiskt testas av en läkare. Orsakerna till takykardi hos barn kan vara:

 • anemi (brist på hemoglobin i blodet);
 • känslomässig chock, stress;
 • fysisk aktivitet
 • överhettning av kroppen
 • trötthet;
 • endokrina störningar
 • sjukdomar i andningssystemet, hjärta.

För att skydda barnet och förhindra negativa processer i kroppen är det nödvändigt att vidta åtgärder i rätt tid, reagera på förändringar och kontrollera hjärtat.

Tillbaka till innehållet

Vad ska man göra för att minska hjärtfrekvensen?

Om pulsen är 120 slag per minut. griper i viloläge och hålls över 15 minuter, det är nödvändigt att vidta åtgärder vid minskning. I första etappen måste du ringa en ambulans. Före ankomsten av läkare under tungan kan du sätta "Validol" eller "Valocordin", utan att tugga och inte svälja. För att underlätta tillståndet kan du sitta ner, böj ditt huvud och massera rörelserna för att gå runt nacken. Det är lämpligt att öppna ett fönster för ventilation och friskluftintag. Med en kort ökning av hjärtfrekvensen kan du klara av problemet genom att justera din livsstil, normalisera din kost, eliminera alkohol och nikotin från ditt liv, ta upp sport och välja det optimala arbetssättet och vila.

Tillbaka till innehållet

Behandling av sjukdomen

Vid behandling av takykardi mätes blodtrycksmätning initialt eftersom de är beroende av varandra. För snabb stabilisering av hjärttrycket kan du dricka "Metoprolol", "Furosemide" eller "Verapamil". Om blodtrycket är högt, använd "lätta" mediciner - valerian, motherwort, "Valocordin" eller "Corvalol". Efter att ha bestämt hur snabbt hjärtats hjärtslag är, utesluter doktorn orsaken till sjukdomen, och sänker inte pulsen. Möjlig användning av antiinflammatoriska läkemedel, antibiotika. Ofta använder läkare elektropulsterapi för att bli av med sjukdomen.

I folkmedicin används avkodningar på basis av hundros, mödrar, valerianrot. Förutom receptet är honung, som fungerar som en panacea för många sjukdomar. Dessa naturliga komponenter bryggs eller infunderas med vatten. De används både för förebyggande och för behandling. Men om situationen är kronisk, måste takykardi behandlas med medicin för att undvika dödsfall.

Pulsen 120 slag per minut i vila: anledningar och vad man ska göra

Som regel indikerar en ökad puls att kroppen utsattes för fysisk eller stressig överbelastning. Indikatorn bör alltid övervakas, eftersom även i lugnt tillstånd är det mycket högre, vilket är full av konsekvenser. I vilket fall är pulsen 120 slag per minut i vila, vad kan du göra i den här artikeln.

Vilken indikator i ett lugnt tillstånd anses vara högt

Normalt värde är 60 till 90 slag per minut. Allt beror på människokroppens individuella egenskaper. I de fall indikatorn överskrids kan detta indikera utvecklingen av takykardi.

Överträffa den optimala nivån kan tala om förvärring av sjukdomen. Sådan försämring och den faktiska själva sjukdomen kräver omedelbar behandling, eftersom det är förenat med konsekvenser, såsom cirkulationsrubbningar i hjärnan - det rätta sättet att stroke och takykardi kan orsaka kammar misslyckande. Som du kan se detta är en ganska allvarlig sjukdom som kräver omedelbar diagnos och behandling.

Orsaker till ökad hjärtfrekvens

Orsakerna till takykardi kan vara olika, kan vara indikatorer på allvarliga sjukdomar, och vissa är av systemisk karaktär. Snabb puls kan också vara av systemisk karaktär, eftersom kroppen reagerar annorlunda på spänningar och kan reagera med en snabb puls. Ett sådant negativt fenomen som härdning av artären kan också orsaka en puls på 120 slag.

 • Sköldkörtelns dåliga prestanda kan också bli en faktor som påverkar ökningen av indexet. Om kroppens ämnesomsättning störs, får det hjärtat att springa snabbare.
 • Emphysema - lungsjukdom påverkar också hjärtmusklernas funktionalitet, de kan inte längre klara av pumpning av blod.
 • Också problemet att öka indexet kan orsakas av mediciner. För det första påverkas detta tillstånd av psykotropa ämnen.
 • Om du äter bra kan du också ha en ökad hastighet, eftersom kroppen omedelbart "kastar all energi" för att klara av bearbetningen av mat.
 • Hög temperatur i gatan (värme), ihållande stress, brist på sömn, överarbete, avitaminos - kan också bli provocerande faktorer.

Hur förstår du att du har en hög kurs? Enklare och mer troligt bara mäta det, eftersom det inte är nödvändigt, kan du uppleva några symptom. När sinustakykardi person inte upplever någon sjukdom. Men en konstant puls över 120 slag under resten kan vara ett symptom på överaktiv sköldkörtel. Om dessutom du plötsligt hår var silkeslen, är huden förvånansvärt smidig, det darrade lemmar, ohälsosam svettning, apati till livet - du behöver omedelbart en endokrinolog. Orsaken kan också vara anemi, även cancer, njursjukdom.

Vad man ska göra - puls 120 slag per minut i vila

Med ökad puls ska du ringa till en lokal läkare eller ambulans.

Hemma kan du ta en tablett med "Validol" och lösa det långsamt under tungan. Kommer också att hjälpa Valocordin

Här är några tips för att underlätta tillståndet:

 • Massera artärerna som ligger på nacken.
 • Sitta bredvid ett öppet fönster för att känna flödet av frisk luft.

Svaret på frågan "Vad man ska göra om puls i vila är 120 slag per minut" är sådan att du först måste förstå vilken karaktär detta fenomen har systemiskt eller situationellt. Om ökningen av puls av allt, bara ett ensamt fenomen behöver du titta på dina matvanor, dåliga vanor (rökning, alkohol), för att följa en dröm, måste du sova minst 8 timmar. Om puls i vila är 120 slag per minut, måste du alltid eller nästan alltid då gå till sjukhuset och ta alla tester. Det är viktigt att mäta trycket. Eftersom det händer att med denna puls är det lågt tryck. I detta fall rekommenderas det inte att ta "Glycised".

Vad ska man göra under ett slag av takykardi?

Tahikordia är ökningen i hjärtfrekvensen. Hjärtmuskeln hos en vuxen frisk person i vila minskar 50-100 gånger per minut. För barn är normen högre och beror på barnets ålder. För en nyfödd är detta 120-140 stycken per minut.

Gradvis, i åldern 5-6, sänks hjärtfrekvensen till 90. För äldre med försvagad hälsa är 90-100 slag per minut tillåtet. För idrottsmän är normen för 40-60 slag per minut. Om hjärtfrekvensen är mer än 100 per minut kan vi prata om förekomsten av takykardi.

Orsaker och sorter av det är olika. En takykardiattack kan vara fysiologisk och patologisk.

Fysiologisk takykardi

Som det framgår av namnet - det här är en normal reaktion av kroppen, en naturlig fysiologisk process, är inte en sjukdom. Hjärtklappningar kan orsaka:

 • Emotionella upplevelser (sorg, rädsla, glädje);
 • Någon fysisk aktivitet
 • En mängd olika miljöfaktorer (täppt rum, bo i höjd);
 • Ökning av kroppstemperaturen (hjärtfrekvensen ökar med 10 slag med en ökning av kroppstemperaturen med 1 grad).

Att provocera en attack av en takykardi kan tidvatten vid ett klimakterium, banalt övermålning, en allergi. Hjärtfrekvensen kan öka med frekvent användning av starkt kaffe eller te, energidrycker.

Ett särdrag hos takykardi hos en frisk person är frånvaron av smärta i hjärtat. Normalt, efter 2-5 minuter, återställs pulsen oberoende, ingen behandling krävs. För att bestämma den högsta tillåtna hjärtfrekvensen måste du ta bort din ålder från 220. Till exempel är en person 60 år gammal. Den ska vara 220-60 = 160, så pulsen vid den under belastningen ska inte vara mer än 160 slag per minut.

Patologisk takykardi

En patologisk attack av takykardi är vanligtvis en följd av vissa sjukdomar, till exempel:

 • Dystrofa förändringar i hjärtmuskeln;
 • Fel i det endokrina systemet (hypertryiosi);
 • Störning i pulsens ledningsförmåga (mellan atrium och ventrikel i sinusnoden);
 • Hemodynamiska störningar (lågt blodtryck, uttorkning (riklig, frekvent kräkningar, diarré), långvarig eller kraftig blödning (trauma, livmoderblödning);
 • Hjärtinfarkt;
 • Overdosering av hjärtglykosider;
 • Vegeta-vaskulär dystoni, oftast hos unga);
 • Neuroser.

Patienter med konstant snabbt hjärtslag klagar på brist på luft, yrsel, illamående, trötthet, konstant svaghet. Pulsfrekvensen når i detta fall 130 slag per minut.

Paroxysmal takykardi börjar vanligtvis plötsligt. Pulshastigheten når 200 slag per minut och högre - ibland är det även svårt att räkna det. Patienter kan klaga på ett starkt hjärtslag (hjärtslag, hoppar ur bröstet) yrsel, andfåddhet, mörknad i ögonen, känsla av rädsla, smärta i bröstet, kan svimma. Attacken kan också plötsligt sluta.

Det första att göra med takykardi är att genomgå särskilda undersökningar

diagnostik

På grundval av symtom och insamling av anamnese (patientklagomål) kan man misstänka orsaken till takykardi. För att upprätta en noggrann diagnos ska läkaren ordinera speciella undersökningar: elektrokardiogram (EKG), ultraljud i hjärtat (ECHO CARDIOGRAPHY), ett allmänt blodprov, urin, ett blodprov för hormoner.

För närvarande är det möjligt att följa patientens arbete i den vanliga rytmen i livet. Med hjälp av en bärbar enhet, som är fastsatt under kläderna på bältet, registreras EKG kontinuerligt under dagen. Denna procedur kallas - daglig övervakning av EKG enligt Holter. Du kan göra det på sjukhuset och hemma.

Första hjälpen för takykardi består av följande åtgärder:

 1. Utan panik, men snabbt, om möjligt, ring någon för att hjälpa;
 2. Knacka på kragen, se till att det finns tillräckligt med friskluft.
 3. Du kan dricka Corvalol, Valocordinum, tinktur av motherwort, valerian;
 4. Tvätta med isigt vatten, sätt en kall kompress på pannan;
 5. Stäng ögonen, tryck starkt på ögonbollarna i 10 sekunder, upprepa flera gånger;
 6. Du kan ta ett djupt andetag, hålla andan och försöka hårt som på en toalett. Gör allt i 3-5 minuter;
 7. Försök att hosta dåligt.

Vidare ska läkaren hjälpa eller hjälpa till

Vad doktorn ska göra nästa. Var noga med att konsultera en läkare. Ju tidigare det första hjälpen gavs och orsaken till sjukdomen bestämdes, desto effektivare behandlingsprocessen kommer att vara. Huvuduppgiften är att hitta och eliminera orsaken till takykardi.

Endast en läkare kan ställa rätt diagnos, vid behov föreskriva medicinering, och vid behov rekommendera kirurgisk behandling.

I någon form av takykardi innehåller behandlingspaketet terapeutisk träning, kost, rationell näring, uppmätta vandringsturer, full sömn, uteslutning av faktorer som orsakar sjukdom. Det rekommenderas att överge dåliga vanor, inte att självmedicinera och leda en hälsosam livsstil.

Farlig puls 120 och hur man normaliserar det

Vid någon, till och med helt frisk, blir personen i vissa situationer puls betydligt frekventare. Enig, du har ofta det från en plötslig skräck eller efter att ha sprang genom stadion, hjärtat är klart att hoppa ur ditt bröst. Men det går ganska snabbt. Det finns andra fall då en frekvent puls observeras i ett lugnt tillstånd, dessutom medföljande andra sjukliga manifestationer. Detta är allvarligt och indikerar förekomsten av en sjukdom. Så vad ska man göra om pulsen är 120?

En snabb puls eller takykardi talar om abnormiteter vid hjärtets normala funktion och samtidigt orsakar utvecklingen av hjärtarytmi. Det är allmänt accepterat att 60 till 90 pulser hörs per minut per minut, takykardi diagnostiseras om denna siffra överstiger ett hundra. Processen utvecklas som en följd av olika störningar som orsakas av dessa eller andra orsaker, varigenom myokardiet förlorar sin förmåga att tvinga blod i artärerna med tillräcklig kraft. Om indikatorns värde är mer än 120, kan detta indikera en förhöjning av den kroniska formen av patologi.

Många är övertygade om att takykardi alltid är förknippad med en ökning av blodtrycksnivån. Detta är dock felaktigt: detta tillstånd kan inträffa inte bara med normalt, men även med lågt blodtryck. Med icke-avvikande blodtrycksvärden stiger pulsfrekvensen i en stressig situation, i värmen, i ett täppt rum.

Om en person känner inte bara hjärtat, men också en huvudvärk, yrsel, svaghet, betyder det att förekomsten av hjärtsjukdomar, berusning, endokrina störningar. Med lågt blodtryck, observerade snabb puls hos patienter i olika åldersgrupper, inklusive ungdomar. En person kan inte bara känna, men också tydligt höra hjärtslag, lider av migrän, yrsel, synkope. Alla dessa symtom kan tyda på det inledande skedet av ischemi och andra kardiopatology.

Det finns två former av takykardi:

 • Fysiologisk - håller inte länge och går igenom femton till tjugo minuter efter att orsaken eliminerats. Det verkar som en naturlig reaktion av kroppen till fysisk stress, psykomotionell upphetsning, stress. Periodisk ökning av pulsfrekvensen till hundra och tjugoåtusen och sextio per minut förekommer också för dem som inte klagar över hälsan, och även för professionella idrottare.
 • Patologisk - fortsätter under lång tid, utvecklas och fortskrider oberoende av yttre förhållanden. Alltid på grund av närvaro av patologisk process: hjärtsjukdomar, blodkärl, lungor, infektiösa och inflammatoriska störningar, hormonella och endokrina störningar, förgiftning.

Varför har en frisk person en snabbare puls

Orsakerna till fysiologisk takykardi kan vara:

 • Fysisk stress.
 • Emosionella spänningar - både positiva och negativa erfarenheter, skräck, överraskning, glädje.
 • Externa faktorer - ökning av lufttemperatur, stuffiness, stanna i hög höjd.
 • Äta - speciellt ofta händer detta efter en riklig måltid, användningen av alltför höga kalorierätter.
 • Användningen av alkoholhaltiga drycker, kraftingenjörer.
 • Alltför ofta bryts för en kopp kaffe eller te.
 • Hot blinkar med klimakteriet.
 • Beriberi.
 • Användningen av narkotiska och hallucinogena substanser.

Takykardi kan förekomma i de tidigaste skeden av sjukdomen, när andra karakteristiska symptom ännu inte är uppenbara. Det är därför, om du har en puls som regelbundet ökar av uppenbara skäl, är det värt att besöka en läkare och gå igenom de undersökningar som han förskrivit.

Vilka sjukdomar orsakar takykardi?

Snabb puls kan orsakas av sådana patologier:

 • Kardiopatologi - myokardisk dystrofi, impulskonduktionsstörningar, ischemi, infarkt.
 • Dysfunktion i sköldkörteln (hypertyreoidism).
 • Lungans empfysem - med denna sjukdom minskar elasticiteten hos lungvävnaden, vilket medför att blodflödet störs och pulsen ökar.
 • Smittsamma och inflammatoriska sjukdomar.
 • Förändringar i hormonell bakgrund.
 • Blodtryck hoppar - takykardi utvecklas med både högt blodtryck och lågt blodtryck.
 • Massiv blödning.
 • Dehydrering orsakad av diarré eller kräkningar.
 • Vegetosovaskulär dystoni.
 • Neurotiska störningar.
 • Berusning.
 • Medicinering - liknande biverkningar skiljer diuretika (Diakarb, Lasix), antiarytmika (Kardiodaron, Dineksan), hjärtglykosider (Strofantin K Digoxin) vasokonstriktiva droppar från rinit (Sanorin, Naphthyzinum), antidepressiva medel (Elivel, Amitriptylin).

Varför går min puls upp till 120?

Om du tycker att din puls stiger till en hundratjugo, förutom att det inträffar plötsligt, utan någon uppenbar anledning, bör du definitivt se en läkare. Det går inte att skjuta upp ett besök till en specialist för senare, motiverar det med brist på tid "inte så allvarligt tillstånd" och så vidare. Kom ihåg att om du inte gör hårt fysiskt arbete svårt att inte utbildade, var lugn, indikerar hjärtproblem takykardi eller fartyg.

Såsom är känt, de initiala stegen av hypertension och andra kardiovaskulära sjukdomar är i allmänhet asymptomatiska eller manifest obetydliga jämfört med framtiden, symptom, som inkluderar och snabb puls. Slå till läkaren, och passerade deras tilldelade undersökning, kommer du att kunna upptäcka avvikelser på ett tidigt stadium, när behandlingen är mycket enklare och mer effektivt.

Om en person är frisk, tar takykardi aldrig med hjärtsorg. I avsaknad av patologier återställs den normala puls några minuter efter orsaken som orsakade den elimineras.

Hur normaliserar du tillståndet?

Vad ska man göra när pulsen är 120, och trycket är normalt? Först, gör inte panik, det är önskvärt att ligga ner, för att säkerställa tillströmningen av frisk luft. Om efter fem till tio minuter tillståndet inte normaliseras bör följande åtgärder vidtas:

 • Lägg patienten, lossa kragen på hans kläder, öppna fönstret eller fönstret.
 • Tvätta ansiktet med kallt vatten, sätt en kylkompress på pannan.
 • Mät trycket och vid förhöjda värden ta Verapamil, Furosemide eller Metoprolol, som snabbt kan lindra tillståndet. Om patienten är ordinerad antihypertensiva läkemedel ska de användas exakt och tillåta inte en kraftig blodtryckssänkning, vilket kan orsaka stroke.
 • Om möjligt ersätt potent Valocordin, Corvalol, tinkturer av valerian och motherwort.
 • Flera gånger med ett försök att hosta.
 • Tryck några ögon på ögonlocken i slutna ögon, repetera denna övning två eller tre gånger.
 • Ta ett djupt andetag, håll andan och spänningen. Upprepa övningen i tre till fem minuter.

Vad betyder puls 120?

Vid hastigheter, när pulsen på 120 slag per minut, är många panik-drabbade. För en vuxen ligger ett sådant värde över normen och i systematisk natur kallas takykardi. Det åtföljs av illamående, yrsel, trötthet, buller i öronen. Hjärtklappningar kräver omedelbar behandling, eftersom ignorering av sjukdomen kan orsaka stroke. Bli av med sjukdomen kan bara elimineras som orsak till händelsen.

När är pulsen hög?

En hög puls är en puls vars frekvens är över 90 bpm. i ett lugnt tillstånd. När hjärtat slår är mer än 100 slag per minut. läkare diagnostisera en takykardi. I detta fall är intervallet mellan sammandragning av hjärtmuskeln som regel stabil. Temporär ökning av puls (inte mer än 30 min) kan orsakas av stressfaktor, fysisk stress. Efter en kort tid återställs den. Om patientens hjärtslag överstiger 90 bpm under en längre tid, även vid normalt tryck finns det en patologi i hjärt-kärlsystemet. Det finns individuella HR-normer som beror på ålder, kön, hälsotillstånd och vikt.

Antal hjärtfrekvens per minut

För varje ålder är deras intervall och medelvärden för hjärtslag och kärlkontraktioner karakteristiska:

Följaktligen reducerar hjärtfrekvensen med åldern intensitet och sänker pulsen. Det högsta intervallet mellan indikatorer hos ungdomar 12-15 år, vilket är förknippat med omstrukturering av kroppen, interna förändringar och växande upp. Vidta åtgärder för att eliminera höga priser och fastställa de exakta orsakerna till sjukdomen kan bara läkare, efter undersökningen.

Pulse 120: Är det farligt?

Takykardi, när pulsen är över 100 slag per minut, kan indikera en patologi, en sjukdom eller inflammatoriska processer i kroppen. Behandling i denna situation är nödvändig. Att ignorera denna patologi kan störa hjärncirkulationen och bli en sårare av en stroke. Takykardi bidrar ofta till utvecklingen av ventrikelfel. Det är särskilt viktigt att starta behandling i tid om pulsen är hög och blodtrycket är normalt. Om du inte vidtar lämpliga åtgärder kan du dö.

Orsaker till snabb puls

Orsakerna till ökningen av hjärtfrekvensen kan vara olika. Ofta blir en hög rytm inte ett problem, men ett symptom på interna patologier, vilket indikerar invasion, förgiftning eller inflammation. Provoke en ökning av hjärtfrekvensmattning, brist på sömn, depression, trötthet, syntetiska droger och brist på vitaminer. Takykardi har i sin natur 2 olika typer. Nedan finns tabellen som beskriver dem.

Beroende på frekvensens art kan det bli systemiskt att slå sönder. För att provocera en sådan situation (puls - 120 slag per minut) kan härdning av artären, permanent stress, nedsatt funktionalitet hos sköldkörteln. Med felaktig metabolism fungerar hjärtat i ett mer stressigt läge. Hjärtmuskelens arbete påverkas också negativt av emfysem, fet och skadlig mat, överhettning av kroppen.

Funktioner hos äldre

Hos ældre är hela kardiovaskulärsystemet i ett "slitit" tillstånd. Särskilt om ungdomar inte stöddes av rätt näring, träning, gymnastik och kontrastdusch. På grund av detta är det svårare för hjärtat att pumpa blod genom kärlen, vilket signifikant minskar både frekvensen och rytmen i pulsen. Hos ældre kan takykardi orsakas av läkemedel som används för att behandla patologier som inte är relaterade till hjärt-kärlsystemet. Orsaken är också ett brott mot den endokrina funktionen, vilket bidrar till hormonell obalans och leder till takykardi. Hos äldre, tillsammans med takykardi, uppstår svaghet, illamående, trötthet och yrsel.

Pulsa 120 i ett barn

I ett barn är en kortvarig ökning av hjärtfrekvensen ofta förknippad med aktiviteten. Barn upp till 8 år av detta tillstånd av hjärtslag kan inte hotas alls och är helt kopplat till kroppens tillväxt. Men för att vara säker på processen är det fortfarande värt att systematiskt testas av en läkare. Orsakerna till takykardi hos barn kan vara:

 • anemi (brist på hemoglobin i blodet);
 • känslomässig chock, stress;
 • fysisk aktivitet
 • överhettning av kroppen
 • trötthet;
 • endokrina störningar
 • sjukdomar i andningssystemet, hjärta.

För att skydda barnet och förhindra negativa processer i kroppen är det nödvändigt att vidta åtgärder i rätt tid, reagera på förändringar och kontrollera hjärtat.

Vad ska man göra för att minska hjärtfrekvensen?

Om pulsen är 120 slag per minut. griper i viloläge och hålls över 15 minuter, det är nödvändigt att vidta åtgärder vid minskning. I första etappen måste du ringa en ambulans. Före ankomsten av läkare under tungan kan du sätta "Validol" eller "Valocordin", utan att tugga och inte svälja. För att underlätta tillståndet kan du sitta ner, böj ditt huvud och massera rörelserna för att gå runt nacken. Det är lämpligt att öppna ett fönster för ventilation och friskluftintag. Med en kort ökning av hjärtfrekvensen kan du klara av problemet genom att justera din livsstil, normalisera din kost, eliminera alkohol och nikotin från ditt liv, ta upp sport och välja det optimala arbetssättet och vila.

Behandling av sjukdomen

Vid behandling av takykardi mätes blodtrycksmätning initialt eftersom de är beroende av varandra. För snabb stabilisering av hjärttrycket kan du dricka "Metoprolol", "Furosemide" eller "Verapamil". Om blodtrycket är högt, använd "lätta" mediciner - valerian, motherwort, "Valocordin" eller "Corvalol". Efter att ha bestämt hur snabbt hjärtats hjärtslag är, utesluter doktorn orsaken till sjukdomen, och sänker inte pulsen. Möjlig användning av antiinflammatoriska läkemedel, antibiotika. Ofta använder läkare elektropulsterapi för att bli av med sjukdomen.

I folkmedicin används avkodningar på basis av hundros, mödrar, valerianrot. Förutom receptet är honung, som fungerar som en panacea för många sjukdomar. Dessa naturliga komponenter bryggs eller infunderas med vatten. De används både för förebyggande och för behandling. Men om situationen är kronisk, måste takykardi behandlas med medicin för att undvika dödsfall.

Vad betyder pulsen 120-130 slag per minut?

Pulsen 120-130 slag per minut, kallas takykardi. Vid den frekvensen över 160 per minut är inte ovanligt. Detta tillstånd kan vara fysiologiskt eller patologiskt. Det åtföljs ofta av andningssvårigheter, illamående och svettningar. Är en hög puls farlig för en person? Allvarliga former av takykardi kan leda till förlust av medvetande och till och med död.

Hjärtfrekvens

Snabb hjärtslag orsakas oftast av fysiologisk anpassning av organismen till förändrade förhållanden och den därtill hörande ökningen av efterfrågan på syre och näringsämnen som transporteras i kärlen.

Hjärtat i kroppen fungerar som pumpen som ansvarar för blodflödet. Under de rätta förhållandena, när hjärtfrekvensen ökar, bör detta bidra till att påskynda blodcirkulationen i kroppen och ge vävnader med nödvändiga näringskomponenter.

Detta händer exempelvis under träning, när de muskler som snabbt sammandrag behöver mer näringsämnen.

Vad är hjärtfrekvensen? Kontrollvärdena för hjärtfrekvensen i vila är följande:

 • hos spädbarn - cirka 130 slag per minut;
 • hos äldre barn - upp till ca 100 slag per minut;
 • hos vuxna - ca 80 slag per minut;
 • hos äldre - ca 60 slag per minut.

Hög puls - orsaker

Även om hjärtklappning hos friska människor är ett positivt fenomen, vilket ger förutsättningar för förbättrat arbete i kroppen, kan inte alltid detta tillstånd vara fysiologiskt. En hög puls orsakar ibland patologiska orsaker:

 • hjärtat pumpar för lite blod, otillräckligt för att möta behoven hos kroppens celler;
 • ökat behov av vävnader i syre eller näringsämnen (till exempel vid hög temperatur);
 • låg blodkvalitet och en låg koncentration av värdefulla produkter som ingår i den, såsom syre och hemoglobin;
 • Förgiftning med ämnen som minskar blodkvaliteten (kolmonoxid, etylenglykol, metanol) eller ökade vävnadsbehov (amfetamin, kokain, vissa antidepressiva medel, neuroleptika);
 • som ett resultat av blödning och blodförlust;
 • överskott av endogena katekolaminer, det vill säga hormoner i binjurarna, som är ansvariga för att stimulera nervsystemet.

Det kan givetvis finnas många orsaker till en ökad hjärtfrekvens och detta tillstånd bör inte alltid vara associerat med patologi. En frisk person puls febril i vila efter att ha druckit en stark kopp kaffe, eller med en stark stimulering av det sympatiska nervsystemet, eller enklare - under stress eller under stark excitation.

I sådana fall blir puls igen korrekt efter det att faktorn har upphört med en ökad hjärtfrekvens.

Hos kvinnor, under graviditeten har den höga pulsen en fysiologisk karaktär.

Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens - vad betyder det?

Pulsen är den frekvens som hjärtkärlens ventriklar samlar i en tidsenhet. Arteriellt tryck är en term som används med avseende på volymen blod som passerar genom hjärtat under en sammandragning.

När volymen, det vill säga blodtrycket faller, kan hjärtat kompensera för denna förändring genom att påskynda taktfrekvensen, vilket observeras som en ökad hjärtfrekvens.

Tyvärr är det inte alltid så enkelt och påverkar bara friska människor. När det gäller patienter, till exempel ateroskleros av artärkärl, hypertoni, anemi och många andra sjukdomar, är förhållandet mellan puls och artärtryck stört.

Takykardi - vad är symtomen?

Symptomen på utvecklingen av takykardi är en ökad puls, och som det följer av definitionen är accelerationen av hjärtritmen över 100-125 slag per minut. Patienter beskriver sitt tillstånd på olika sätt - "hjärtat slår som en hammare", vill "hoppa ut ur bröstet", "hjärtat slår ojämnt."

Starka och frekventa hjärtslag i hjärtat kan följa sådana symtom som:

 • yrsel,
 • scotoma, mörker före ögonen,
 • känsla av svaghet,
 • andfåddhet,
 • förlust av medvetande.

Om hjärtat hoppar som en driven häst, måste du se en läkare och genomföra ytterligare diagnostiska tester som hjälper dig att bestämma dig för ytterligare behandling. Takykardi på grund av många faktorer som kan orsaka det kräver först och främst ett behandlingseffektförhållande, vilket innebär att det är elimineringen av orsaken till dess orsak.

Hur man klarar av en tikykardi?

Om takykardin (och konsekvenserna av denna sjukdom) inte är ett resultat av hjärtsvikt men endast är ett fysiologiskt svar på vissa faktorer och situationer, kan du försöka begränsa de förhållanden som är fördelaktiga för dess förekomst:

 • Begränsning av aktivitet. Enligt kardiologer är vila det bästa sättet att normalisera hjärtfrekvensen.
 • Aktivering av det parasympatiska systemet. Hjärtslagets frekvens och styrka regleras av det sympatiska och parasympatiska systemet. Den huvudsakliga bäraren av parasympatiska stimuli är vagusnerven. Det sympatiska nervsystemets dominans är förknippat med hjärtats snabba arbete, eftersom detta system är ansvarigt för att förbereda organismen för reaktion på stress "fight-flight". När det gäller utveckling av takykardi är det därför nödvändigt att intensifiera effekten på det parasympatiska systemet. Stimuleringen av vagusnerven initierar de kemiska processerna, vilket resulterar i att hjärtan underlättas. För att göra detta, ta ett djupt andetag, och släpp ut luften, stram starkt musklerna.
 • Massage i halspulsådern kräver förundersökning om hur man utför proceduren, eftersom alltför kraftiga rörelser kan leda till inhibering av blodflödet till hjärnan och svimning. Du ska försiktigt massera carotidartären - den plats du behöver trycka lögner på halsens kant djupt under underkäken.
 • Våt ansikte med kallt vatten. I marina däggdjur orsakar simning i kallt vatten automatisk frigöring av hjärtat. Enkelt fördjupa ansiktet i 1-2 sekunder i en behållare med kallt vatten. Ibland stör denna procedur utseendet av takykardi.
 • Friska regelbundna måltider, mindre godis. Överskott av sötsaker leder till det faktum att bukspottkörteln ger mer insulin och orsakar periodisk hypoglykemi. Detta tillstånd orsakar binjurarna att producera en ytterligare del av adrenalin, vilket utlöser frisättningen av glykogen från levern. Adrenalin (det huvudsakliga hormonet i det sympatiska nervsystemet) exciterar hjärtat för snabbt arbete, och kroppen läggs i ett tillstånd av okontrollerad spänning och rädsla.

Örter och diet med takykardi

Lugnande örter, tack vare deras egenskaper, underlätta stabilisering av hjärtslag. Följande örter rekommenderas:

 • citronbalsam;
 • linden blomma;
 • nässlor;
 • kamomill;
 • lavendel;
 • björk,
 • ginkgo japanska,
 • citrongräs;
 • mistel;
 • Arjuna.

Förutom användningen av lugnande örter är det nödvändigt att kontrollera magnesiumnivån i kroppen. Det skyddar celler och balanserar kalciumverkan i myokardceller - penetreringen av kalcium i celler stimulerar kontraktion och magnesium är huvudkomponenten av enzymer som hämmar kalciuminflödet i celler. Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium för kvinnor är 280 mg, för män 350 mg.

 • sojabönor;
 • nötter;
 • njurbönor;
 • kli och korn;
 • grönsaker med mörka gröna blad, till exempel spenat;
 • skaldjur;
 • choklad och kakao.

En bra lösning är användningen av droger med magnesium.

Personer med hjärtproblem behöver kontrollera kaliumnivåerna. Detta är ett annat element som påverkar excitabiliteten hos hjärtens muskelfibrer. Dess brist kan orsakas av överskott av natrium i kroppen, huvudsakligen salt från mat eller användning av diuretika och laxermedel.

Medicin och kirurgisk behandling

Det finns många läkemedel som är effektiva vid behandling av ischemisk hjärtsjukdom eller högt blodtryck. I komplexa typer takykardi är beta-blockerare eller antiarytmika vanligast. Men också de är inte alltid effektiva eller deras mottagning är förknippad med allvarliga biverkningar. Om läkemedelsbehandling inte kan hjälpa, används kirurgiska behandlingsmetoder: Implantering av en defibrillator. Denna procedur utförs i situationer där patienten har upplevt allvarliga attacker av takyarytmi och om det finns risk för återkommande.

Huvudfunktionen hos denna enhet är att stoppa ventrikulär takykardi, fladder eller ventrikelflimmer med hjälp av elektriska impulser. Defibrillatorn analyserar hjärtats rytm hela tiden. Intervenerar när det är för snabbt eller för långsamt (det fungerar också som en pacemaker). Om ett accelererat hjärtslag spelas in skickar det svaga elektriska impulser för att förhindra takyarytmi. När det visar sig att detta är ineffektivt, skickas en stark elektrisk impuls synkroniserad med hjärtans rytm. Han är obehaglig för patienten. Det kan uppfattas som en stroke, och till och med smärta i bröstet, men som regel stör den farlig arytmi, inklusive ventrikelflimmer, och återställer rätt rytm.

Kroniskt kvarstående högpuls 120-130 slag per minut kan tjäna som grund för ett besök hos läkaren. Friska människor som vill återställa den normala ökad hjärtfrekvens, bör försöka undvika ämnen som stimulerar hjärtat, såsom kaffe (eller koffein från andra källor), energidrycker och så vidare. D. För nervösa patienter användbara för att återställa normal hjärtfrekvens vid vila kan vara Studien av avslappningstekniker, aromaterapi, musikterapi.

Farlig puls 120 och hur man normaliserar det

Det är viktigt att veta! Inte mer andfåddhet, huvudvärk, tryckstörningar och andra symtom på högt blodtryck! Våra läsare för behandling av tryck har länge använt denna öre metod. Lär dig metoden...

En snabb puls eller takykardi talar om abnormiteter vid hjärtets normala funktion och samtidigt orsakar utvecklingen av hjärtarytmi. Det är allmänt accepterat att 60 till 90 pulser hörs per minut per minut, takykardi diagnostiseras om denna siffra överstiger ett hundra. Processen utvecklas som en följd av olika störningar som orsakas av dessa eller andra orsaker, varigenom myokardiet förlorar sin förmåga att tvinga blod i artärerna med tillräcklig kraft. Om indikatorns värde är mer än 120, kan detta indikera en förhöjning av den kroniska formen av patologi.

Många är övertygade om att takykardi alltid är förknippad med en ökning av blodtrycksnivån. Detta är dock felaktigt: detta tillstånd kan inträffa inte bara med normalt, men även med lågt blodtryck. Med icke-avvikande blodtrycksvärden stiger pulsfrekvensen i en stressig situation, i värmen, i ett täppt rum.

Om en person känner inte bara hjärtat, men också en huvudvärk, yrsel, svaghet, betyder det att förekomsten av hjärtsjukdomar, berusning, endokrina störningar. Med lågt blodtryck, observerade snabb puls hos patienter i olika åldersgrupper, inklusive ungdomar. En person kan inte bara känna, men också tydligt höra hjärtslag, lider av migrän, yrsel, synkope. Alla dessa symtom kan tyda på det inledande skedet av ischemi och andra kardiopatology.

Det finns två former av takykardi:

 • fysiologisk - varar en kort tid och går igenom femton till tjugo minuter efter att orsaken har avlägsnats Det verkar som en naturlig reaktion av kroppen till fysisk stress, psykomotionell upphetsning, stress. Periodisk ökning av pulsfrekvensen till hundra och tjugoåtusen och sextio per minut förekommer också för dem som inte klagar över hälsan, och även för professionella idrottare.
 • patologisk - fortsätter länge, utvecklar och fortskrider oberoende av externa förhållanden. Alltid på grund av närvaro av patologisk process: hjärtsjukdomar, blodkärl, lungor, infektiösa och inflammatoriska störningar, hormonella och endokrina störningar, förgiftning.

Varför har en frisk person en snabbare puls

Orsakerna till fysiologisk takykardi kan vara:

 • Fysisk stress.
 • Emosionella spänningar - både positiva och negativa erfarenheter, skräck, överraskning, glädje.
 • Externa faktorer - ökning av lufttemperatur, stuffiness, stanna i hög höjd.
 • Äta - speciellt ofta händer detta efter en riklig måltid, användningen av alltför höga kalorierätter.
 • Användningen av alkoholhaltiga drycker, kraftingenjörer.
 • Alltför ofta bryts för en kopp kaffe eller te.
 • Hot blinkar med klimakteriet.
 • Beriberi.
 • Användningen av narkotiska och hallucinogena substanser.

Takykardi kan förekomma i de tidigaste skeden av sjukdomen, när andra karakteristiska symptom ännu inte är uppenbara. Det är därför, om du har en puls som regelbundet ökar av uppenbara skäl, är det värt att besöka en läkare och gå igenom de undersökningar som han förskrivit.

Vilka sjukdomar orsakar takykardi?

Snabb puls kan orsakas av sådana patologier:

 • Kardiopatologi - myokardisk dystrofi, impulskonduktionsstörningar, ischemi, infarkt.
 • Dysfunktion i sköldkörteln (hypertyreoidism).
 • Lungans empfysem - med denna sjukdom minskar elasticiteten hos lungvävnaden, vilket medför att blodflödet störs och pulsen ökar.
 • Smittsamma och inflammatoriska sjukdomar.
 • Förändringar i hormonell bakgrund.
 • Blodtryck hoppar - takykardi utvecklas med både högt blodtryck och lågt blodtryck.
 • Massiv blödning.
 • Dehydrering orsakad av diarré eller kräkningar.
 • Vegetosovaskulär dystoni.
 • Neurotiska störningar.
 • Berusning.
 • Medicinering - liknande biverkningar skiljer diuretika (Diakarb, Lasix), antiarytmika (Kardiodaron, Dineksan), hjärtglykosider (Strofantin K Digoxin) vasokonstriktiva droppar från rinit (Sanorin, Naphthyzinum), antidepressiva medel (Elivel, Amitriptylin).

Varför går min puls upp till 120?

Om du tycker att din puls stiger till en hundratjugo, förutom att det inträffar plötsligt, utan någon uppenbar anledning, bör du definitivt se en läkare. Det går inte att skjuta upp ett besök till en specialist för senare, motiverar det med brist på tid "inte så allvarligt tillstånd" och så vidare. Kom ihåg att om du inte gör hårt fysiskt arbete svårt att inte utbildade, var lugn, indikerar hjärtproblem takykardi eller fartyg.

Såsom är känt, de initiala stegen av hypertension och andra kardiovaskulära sjukdomar är i allmänhet asymptomatiska eller manifest obetydliga jämfört med framtiden, symptom, som inkluderar och snabb puls. Slå till läkaren, och passerade deras tilldelade undersökning, kommer du att kunna upptäcka avvikelser på ett tidigt stadium, när behandlingen är mycket enklare och mer effektivt.

Om en person är frisk, tar takykardi aldrig med hjärtsorg. I avsaknad av patologier återställs den normala puls några minuter efter orsaken som orsakade den elimineras.

Hur normaliserar du tillståndet?

Vad ska man göra när pulsen är 120, och trycket är normalt? Först, gör inte panik, det är önskvärt att ligga ner, för att säkerställa tillströmningen av frisk luft. Om efter fem till tio minuter tillståndet inte normaliseras bör följande åtgärder vidtas:

 • Lägg patienten, lossa kragen på hans kläder, öppna fönstret eller fönstret.
 • Tvätta ansiktet med kallt vatten, sätt en kylkompress på pannan.
 • Mät trycket och vid förhöjda värden ta Verapamil, Furosemide eller Metoprolol, som snabbt kan lindra tillståndet. Om patienten är ordinerad antihypertensiva läkemedel ska de användas exakt och tillåta inte en kraftig blodtryckssänkning, vilket kan orsaka stroke.
 • Om möjligt ersätt potent Valocordin, Corvalol, tinkturer av valerian och motherwort.
 • Flera gånger med ett försök att hosta.
 • Tryck några ögon på ögonlocken i slutna ögon, repetera denna övning två eller tre gånger.
 • Ta ett djupt andetag, håll andan och spänningen. Upprepa övningen i tre till fem minuter.