Huvud / Emboli

Vad händer om personen har en hög puls?

Med takykardi börjar hjärtat att sluta snabbare än 80 slag per minut. Frekvensen för hjärtatslag per minut kan nå 250! Takykardi kan vara flera timmar. I det här fallet upplever en person svaghet, sömnadssmärtor och en känsla av rädsla. Tecken på takykardi hos kvinnor är desamma som hos män.

Tecken på takykardi

Följande symtom på en takykardiattack observeras:

- Allmän svaghet i kroppen och en känsla av impotens
- en plötslig ökning av hjärtfrekvensen
- yrsel:
- Anfall av förmörkelse i ögonen. Detta symptom härrör från brott mot hjärncirkulationen med takykardi.
- Förekomst av dyspné
- en förkänning av medvetandesförlust
- smärtsamma känslor som uppträdde i bröstets och hjärtan
- En känsla av brist på luft.

Ytterligare symptom på takykardi, beroende på dess typ

Förutom dessa symptom kan det också finnas ytterligare tecken på denna sjukdom beroende på typen av takykardi.

1. Sinus takykardi. I detta fall uppträder snabb utmattning och pulshastigheten ökar över 90 slag per minut.

2. Atriell takykardi. Klippfrekvensen varierar från 140-250 slag per minut, det finns en känsla av intensiv rädsla.

3. Paroxysmal gastrikakykardi. Med denna sjukdom är hjärtfrekvensen 140-200 Ular per minut. En person som har blivit sjuk kan uppleva ökad svettning, flatulens, illamående, sänkning av blodtrycket och tinnitus.

Symptom på takykardi hos barn

Inte bara vuxna utsätts för denna sjukdom. Även små barn kan drabbas av takykardi. Förekomsten av takykardi hos barn indikeras av ett antal symtom:

- smärtsamma känslor i bröstet
- svaghet
- ökad hjärtfrekvens
- svimning
- illamående
Pallor av huden;
- yrsel
- andfåddhet.

Om barnet har ökat sömnighet, ökad andningsfrekvens, svår ångest och humör, är det också värt att kolla för takykardi.

Orsaker till takykardi

Dessa symtom kan uppstå av följande skäl:

- ett starkt stressigt tillstånd
- klimakteriet (hos kvinnor)
- tar för mycket mat på en gång
allergiska reaktioner
hög fysisk aktivitet
- mottagande av alkoholhaltiga drycker
- Rökning;
feber
- sänka blodtrycket
- Närvaro av purulenta infektioner;
- maligna tumörer
- Sköldkörteln.

Första hjälpen

Det första hjälpen till hjärtatakykardi är under en doktors väntan. Den består av följande:

1. Den sjuka ska ta ett djupt andetag och hålla andan ett tag. Andas luften väldigt långsamt, skyndar inte. Inandning och andas ut på det sätt som beskrivs, luft är nödvändigt i minst fem minuter.

2. Tryck starkt på ögonbollarna. Varaktigheten av trycket i genomsnitt bör vara 10 sekunder.

3. Du måste också doppa huvudet i mycket kallt vatten. Du kan fortfarande tvätta med isvatten. Detta hjälper till att minska hjärtfrekvensen.

4. Dessutom måste du dricka valokordin eller corvalol.

5. Om pulsen överstiger märket på 120 slag per minut är det nödvändigt att förse patienten med takykardi fullständig vila och omedelbart ringa en ambulans.

Vad ska man göra under ett slag av takykardi?

Tahikordia är ökningen i hjärtfrekvensen. Hjärtmuskeln hos en vuxen frisk person i vila minskar 50-100 gånger per minut. För barn är normen högre och beror på barnets ålder. För en nyfödd är detta 120-140 stycken per minut.

Gradvis, i åldern 5-6, sjunker hjärtfrekvensen till 90. För äldre med nedsatt hälsa är 90-100 slag per minut tillåtet. För idrottsmän är normen för 40-60 slag per minut. Om hjärtfrekvensen är mer än 100 per minut kan vi prata om förekomsten av takykardi.

Orsaker och sorter av det är olika. En takykardiattack kan vara fysiologisk och patologisk.

Fysiologisk takykardi

Som det framgår av namnet - det här är en normal reaktion av kroppen, en naturlig fysiologisk process, är inte en sjukdom. Hjärtklappningar kan orsaka:

 • Emotionella upplevelser (sorg, rädsla, glädje);
 • Någon fysisk aktivitet
 • En mängd olika miljöfaktorer (täppt rum, bo i höjd);
 • Ökning av kroppstemperaturen (hjärtfrekvensen ökar med 10 slag med en ökning av kroppstemperaturen med 1 grad).

Att provocera en attack av en takykardi kan tidvatten vid ett klimakterium, banalt övermålning, en allergi. Hjärtfrekvensen kan öka med frekvent användning av starkt kaffe eller te, energidrycker.

Ett särdrag hos takykardi hos en frisk person är frånvaron av smärta i hjärtat. Normalt, efter 2-5 minuter, återställs pulsen oberoende, ingen behandling krävs. För att bestämma den högsta tillåtna hjärtfrekvensen måste du ta bort din ålder från 220. Till exempel är en person 60 år gammal. Den ska vara 220-60 = 160, så pulsen vid den under belastningen ska inte vara mer än 160 slag per minut.

Patologisk takykardi

En patologisk attack av takykardi är vanligtvis en följd av vissa sjukdomar, till exempel:

 • Dystrofa förändringar i hjärtmuskeln;
 • Fel i det endokrina systemet (hypertryiosi);
 • Störning i pulsens ledningsförmåga (mellan atrium och ventrikel i sinusnoden);
 • Hemodynamiska störningar (lågt blodtryck, uttorkning (riklig, frekvent kräkningar, diarré), långvarig eller kraftig blödning (trauma, livmoderblödning);
 • Hjärtinfarkt;
 • Overdosering av hjärtglykosider;
 • Vegeta-vaskulär dystoni, oftast hos unga);
 • Neuroser.

symptom

Patienter med konstant snabbt hjärtslag klagar på brist på luft, yrsel, illamående, trötthet, konstant svaghet. Pulsfrekvensen når i detta fall 130 slag per minut.

Paroxysmal takykardi börjar vanligtvis plötsligt. Pulshastigheten når 200 slag per minut och högre - ibland är det även svårt att räkna det. Patienter kan klaga på ett starkt hjärtslag (hjärtslag, hoppar ur bröstet) yrsel, andfåddhet, mörknad i ögonen, känsla av rädsla, smärta i bröstet, kan svimma. Attacken kan också plötsligt sluta.

diagnostik

På grundval av symtom och insamling av anamnese (patientklagomål) kan man misstänka orsaken till takykardi. För att upprätta en noggrann diagnos ska läkaren ordinera speciella undersökningar: elektrokardiogram (EKG), ultraljud i hjärtat (ECHO CARDIOGRAPHY), ett allmänt blodprov, urin, ett blodprov för hormoner.

För närvarande är det möjligt att följa patientens arbete i den vanliga rytmen i livet. Med hjälp av en bärbar enhet, som är fastsatt under kläderna på bältet, registreras EKG kontinuerligt under dagen. Denna procedur kallas - daglig övervakning av EKG enligt Holter. Du kan göra det på sjukhuset och hemma.

Första hjälpen första hjälpen

Första hjälpen för takykardi består av följande åtgärder:

 1. Utan panik, men snabbt, om möjligt, ring någon för att hjälpa;
 2. Knacka på kragen, se till att det finns tillräckligt med friskluft.
 3. Du kan dricka Corvalol, Valocordinum, tinktur av motherwort, valerian;
 4. Tvätta med isigt vatten, sätt en kall kompress på pannan;
 5. Stäng ögonen, tryck starkt på ögonbollarna i 10 sekunder, upprepa flera gånger;
 6. Du kan ta ett djupt andetag, hålla andan och försöka hårt som på en toalett. Gör allt i 3-5 minuter;
 7. Försök att hosta dåligt.

Vidare ska läkaren hjälpa eller hjälpa till

Vad doktorn ska göra nästa. Var noga med att konsultera en läkare. Ju tidigare det första hjälpen gavs och orsaken till sjukdomen bestämdes, desto effektivare behandlingsprocessen kommer att vara. Huvuduppgiften är att hitta och eliminera orsaken till takykardi.

Endast en läkare kan ställa rätt diagnos, vid behov föreskriva medicinering, och vid behov rekommendera kirurgisk behandling.

I någon form av takykardi innehåller behandlingspaketet terapeutisk träning, kost, rationell näring, uppmätta vandringsturer, full sömn, uteslutning av faktorer som orsakar sjukdom. Det rekommenderas att överge dåliga vanor, inte att självmedicinera och leda en hälsosam livsstil.

"När hjärtfrekvensen ökade till 250-300 slag per minut trodde jag att bröstet skulle brista"

17-årige Sergei Ilyashevich från byn Novoaleksandrovka, Mykolayiv-regionen, tyska läkare eliminerade medfödda hjärtsjukdomar

- Vi lärde oss om Sergeys sjukdom när han var elva år gammal, säger han mor till killen Maria Ilyashevich från byn Novoaleksandrovka i Bashtansky-distriktet Mykolaiv-regionen. - Seryozha kom hem efter en promenad, tog en dusch, supped och började plötsligt klaga på ett starkt hjärtslag. Ett kardiogram gjord på sjukhuset i Nicholas, visade: Sergei har en hjärtfrekvens på 350 (!) Slag per minut. Samma kväll blev vi chockade över nyheterna att hans son hade en medfödd hjärtsjukdom. Jag kunde inte tro det. Sergei var alltid ett friskt barn: han sprang, hoppade, lekte med barn, gick även till tävlingar i gymnasieskolan. Och här är det!

Efter behandling i Nikolaev skickades vi till Kiev Cardiology och Cardiac Surgery Center. Behandlingen utfördes i två steg och genomförde två öppna operationer. Kardiosurgen sa att allt gick bra. Men efter sex månader hade Sergei igen en attack.

Läkare tillät inte sin son att gå i skolan, så lärarna var hemma hos honom. De senaste sex åren varje kväll gick jag till sängen och lyssnade på honom andas. Jag var rädd att slå på musiken högt, för att inte provocera en annan attack. Nu har Seryozha mognat och förstår allt, och förut blev han förolämpad att han inte kunde gå i skolan med andra barn, spela fotboll. Han gillade alltid att studera, förberedd för varje lektion, efter att ha lämnat lärarna satt ner för att läsa eller titta på TV, men det senaste året började tröttas snabbt och till och med under dagen gick ofta till vila. Tack Gud, efter operationen som gjordes i Tyskland, känns sonen bra, det finns inga fler anfall.

Letar du efter en rolig, leende pojke, tryggt gå mot mig, jag kan inte tro att på grund av en medfött hjärtfel senaste sex åren (!) På uppmaning läkarna inte att gå i skolan. Transaktionskostnader, resor och logi Pitching i Tyskland (vilket är ungefär 25 tusen euro) tog rotaryklubben (en världsomspännande organisation av människor, vilket ger goda gärningar till dem som behöver hjälp). Efter behandlingen kom pojken in i Nikolaev National University och tog tredje plats i sökandens rangordning. Som ett tack för tacksamhet till sina räddare började Sergei lära sig tyska.

"Tja, vem vill ge 25 tusen euro för behandling av andras barn?" - Jag trodde, men fortfarande ringde numret "

* "Jag åkte till min son till flygplatsen, jag förväntade mig att se ett utmattat barn som genomgick en seriös operation", säger Maria, pojkens mor. "Men från Tyskland återvände Sergei med glädje, i ögonen var det en gnista"

- När jag hämtades i Nikolaev, där jag nu ska studera och bo i ett universitetsvandrarhem, sätter min mamma medicinpåsen först, 17-årig Sergey. - För ett år sedan gick jag inte ens ut på gatan utan piller, men nu tar jag dem med mig just i fallet. Efter operationen hade jag inte en enda hjärtattack och 2010 - så många som 13! Vid något tillfälle ökade hjärtans rytm, det nådde 250-300 slag per minut. Det verkade som om bröstet skulle brista. Det blev omöjligt att andas, det var en känsla, som om någon hand klämmer i halsen. En gång kände jag mig sjuk vid fyra på morgonen. Lyckligtvis bor den paramedicinska Olga i grannskapet, kom igång efter några minuter och introducerade en medicin - bara hon kunde göra en injektion, skakade min mamma. Och på något sätt försökte de stoppa attacken i fyrtio minuter. Och då förstod jag allt, men jag kunde inte göra någonting - jag låg och gasped. Nu är det tidigare. Efter operationen går jag till diskoteket, och ibland kör jag bollen med killarna på gården.

"När jag gick till flygplatsen för min son väntade jag mig att se ett utmattat barn som genomgick en tung operation och två flygningar i en vecka, fortsätter Maria. - Men från Tyskland återvände Sergei med glädje, i ögonen var det briljans. Innan min son gick, var jag så orolig att jag inte ens gick till flygplatsen - jag var rädd för att spränga i tårar, och barnet behövde inga extra upplevelser. Han lugnade mig: "Mamma, vad är det för att vara rädd för?" De hjälper oss. "

Tillsammans med sin son i Tyskland var ett annat barn på operationen: en tioårig Sasha Zhmur - han hade också medfödd hjärtsjukdom. Barnen åtföljdes av en tolk, Elena Nikolaevna. Så snart jag såg henne i Mykolayiv insåg jag genast: den här personen kan lita på. På telefonen berättade sonen hur de möttes, skakade om gåvor. Sasha drevs den andra dagen efter att ha kommit till kliniken, Sergei - på den tredje.

* Natasha Kolisnichenko är det första ukrainska barnet som drivs under Rotary Club-programmet. Nu blev tjejen medlem i ungdomsavdelningen i klubben, hjälper andra barn

-- På operationens dag satt jag hemma och höll mobiltelefonen i mina händer. Snart ringde Elena Nikolaevna mig och sa att allt gick bra och hon hade redan sett Seryozha. Och på kvällen ringde min son. På fria dagar visade rotarianerna (medlemmar av Rotaryklubben) som bodde i Tyskland barnen ett land, tog dem till bergen, bjöd in dem till sina hem.

I den tyska kliniken var Sergei åtta dagar gammal. När vi kom hem sa jag till min son: "Visa ärret." Och han sa till mig: "Mamma, vad är du! Ärret är förra seklet. " Det visar sig att kirurgerna gjorde ett litet snitt på lårbenet hos varje ben och injicerade en kateter. Vi har även en video, som en son på en rullstol som transporteras från operationsstugan till avdelningen. Elena Nikolaevna sköt allt på kameran, sedan för att visa oss.

Om det inte var för den här operationen, vet jag inte vad som skulle hända med Sergei... Det är bara ett mirakel att det fanns människor som samlade 25 000 euro för behandling av deras son! Vi har två barn, bara mannen tar med pengar till familjen. När Sergei var i Tyskland, slutade jag inte be om honom, men nu ber jag för dem som hjälpte oss och andra familjer.

* Tillsammans med Sergei åkte till Tyskland tio år gammal Sasha (i mitten) - han eliminerade också medfödd hjärtsjukdom. I kliniken bevakades barnen av företrädare för den tyska Rotaryklubben, som betalade för behandlingen

- Hur hörde du om Rotary Club?

"Det mest fantastiska är att vi inte letade efter dem, men de gjorde det." VD för Rotary Club Nikolayev kom till sjukhuset och lämnade vår hjärtkirurg Roza Vladimirovna med sitt telefonnummer med en begäran som vi ringer tillbaka. För att vara ärlig tog jag inte ens detta förslag på allvar. Vår hjärtkirurg hade tidigare hört talas om en sådan organisation. "I din situation måste du ta tag i alla tillfällen", uppmanade hon mig. Jag tänkte: "Tja, vem vill ge 25 tusen euro för att behandla andras barn?" Det var svårt för mig att vara tro på sex år i konstant ångest för hans sons liv. Jag såg hur andra barn lider på sjukhus, vars föräldrar inte kan få pengar för en operation.

Efter mitt samtal var vi inbjudna till Cherkassy Medical Center, där kardiosurgen från Tyskland Thomas Sailer anlände. Tyska läkare undersökte Seryozha, fotograferade och infördes i databasen. Barn som redan har genomgått operation i Tyskland erbjöds också till centrumet. Vi träffade föräldrarna till en pojke från Odessa. De förklarade allt i detalj, försäkrade: "Oroa dig inte, ditt barn befinner sig i säkra händer från och med nu." För att vara ärlig, mycket orolig, men trodde att hans son verkligen hjälper.

Återvänder hem, började utfärda dokumenten. Leonid Ivanovich, en av rotarianerna, som tog oss till Cherkasy, hjälpte till att göra ett pass. När vi anlände till Kiev, vid den tyska ambassaden, möttes vi också av rotarianerna. Det var en känsla att vi öppnade alla rätt dörrar. Några månader senare drivs Serezha av tyska specialister.

"I tretton år betalade rotarianerna verksamheten till 26 ukrainska barn"

För att lära mig mer om den här organisationen gick jag till Cherkassy där en av centren för Rotaryklubbarna i Ukraina ligger - "Cherkassy Center". Totalt finns 34 av dem i Ukraina.

- När tyska läkare Thomas Seiler och Frank Hoffman kommer till Cherkasy Medical Center vill många människor träffa dessa specialister, medlem av Rotary Club Leonid Lashchenko. - Föräldrar tar sina barn från andra städer. Barn som har genomgått behandling kommer också.

Programmet för vår klubb "Barnens hjärtan" har funnits i 13 år. Under denna tid drivs 26 patienter (två barn per år) utomlands. Vid första anblicken verkar det som om det inte är så mycket. Men för många är denna möjlighet nästan den enda chansen till återhämtning. Under åren har vi inte haft ett enda klagomål - endast tacksamhetsbrev. Det måste sägas att världens rotarianer motto är: "Tjänsten till samhället är framför allt". Det är dessa principer som vägleder oss och hjälper andra.

- Hur väljer du barn för behandling i Tyskland?

- Enligt avtalet med den tyska sidan arbetar vi bara med barn som har medfödda hjärtrytmstörningar. I hela Ukraina finns inte så många sådana barn. För det första uppmärksammar vi låginkomstfamiljer som inte kan betala för behandling av barn. Dessa är i regel bosatta i byar eller familjer, där en av makarna är engagerade i barnets uppfostran.

Den första tjejen, som genomgick operation under detta program, var en nio år gammal bosatt i Cherkassy Natasha Kolisnichenko. Nu är det här en vuxen tjej. Hennes mamma var en lärare, min pappa kunde inte hitta ett jobb under en lång tid. Föräldrar i tre år förnekade sig allt för att samla in pengar till dottern för operationen, men inflationen för 1998 "åt" alla sina besparingar. Nu har Natasha blivit medlem av ungdomsenheten i vår klubb "Interakt", hjälper andra barn. I år valdes hon till ungdomsrörelsens president "Rotaract".

- Hjälper du de barn som inte kan hjälpa till i Ukraina?

- Ukrainsk hjärtoperation är på hög nivå, - svarar Rotary Valery Tamkov. "Nästan alla typer av verksamheter utförs i vårt land. Vi arbetar bara med de barn som har en bruten hjärtrytm. Vem som exakt drivs i Tyskland bestämmer tyska kardioväxterna. Till exempel, om i Ukraina av någon anledning de inte kan störa patienten och experter tror att flygning till ett annat land inte är för riskabelt, kommer vi att ta hand om ett sådant barn.

En gång hade vi en pojke med en svår form av diabetes. På grund av sjukdom ukrainska läkare vågade inte att driva det. Barnet togs upp av min mormor. I Tyskland fick pojken ett speciellt förfarande - ablation, på grund av vilket hjärtats rytm återställs.

- Vem finansierar sådan verksamhet?

- Rotaryklubben är en organisation som tillhandahåller medicinsk och social hjälp oberoende av nationalitet, politiska åsikter och trosbekännelse hos en person, Sergey Saenko, medlem av Rotary Club "Cherkassy Center", chef för First City Gymnasium i Cherkasy. - Det finns mer än 32 tusen av våra klubbar över hela världen. Årligen ger Rotarianer ett visst bidrag. Efter ett år på mötet bestäms hur dessa pengar ska spenderas. Dessutom hjälper rikare klubbar de mindre välbärgade. Till exempel betalar den tyska Rotarykluben årligen för verksamhet till två eller tre ukrainska barn. Vi tar i sin tur hand om utarbetandet av alla dokument, medicinska undersökningar. Det har varit fall då familjer inte kunde betala ens vägen till Cherkassy, ​​och vi var också engagerade i detta.

Dessutom hjälper Rotaryklubben i alla städer olika medicinska institutioner. Till exempel, för några år sedan köpte vi infusionsmaskiner - enheter som du kan dosera mediciner intravenöst. Och i fjol köpte de 125 funktionella sängar för Cherkassy regionala centrum "Russkaya Polyana", där de behandlar barn som lider av tuberkulos.

- Hjälper du föräldralösa barn i barnhem?

Pulsen 160 slår per minut vad man ska göra

Hej, kära läsare. Normal hjärtfrekvens hos en frisk vuxen är 60-80 slag per minut. Men det händer att det utan uppenbara skäl, till exempel fysisk stress, ökar vår puls, och ibland följer processen med andra obehagliga känslor. Och många frågar sig själva, är det värt att oroa sig för det här? Men om detta fenomen förvärvar en vanlig karaktär, är det värt att ta reda på orsaken till händelsen. I artikeln kommer vi att överväga de viktigaste orsakerna som orsakar hjärtslaget snabbare, liksom effekten av den snabba puls på kroppen.

Orsaker eller varför pulshastigheten ökar

De normala gränserna för pulsvärdena beror först och främst på personens ålder, men det är också värt att komma ihåg om organismens individuella egenskaper.

Normen för spädbarn är 110-140 slag per minut.

Barn under 7 år - 95-100 slag per minut.

Tonåringar - 75-85 slag per minut.

Vuxna - 60-80 slag per minut.

Äldre - 60 slag per minut.

Allt som ligger ovanför dessa indikatorer kan hänföras till en snabb puls.

Den första frågan, som du behöver hitta ett svar med ett snabbt hjärtslag, är orsakerna till dess förekomst. De kan vara både normala fysiologiska och patologiska. Och här i det andra fallet är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt detta symptom.

Vad är orsaken till pulsens snabbhet, om en person är frisk

Men först, låt oss överväga de fysiologiska orsakerna, när den snabba puls är en normal reaktion av organismen.

1. Fysisk aktivitet.

2. Stressfull situation.

3. Rädsla och spänning.

4. kroppens egenskaper

Faktorer som provar en snabb puls

Men om puls har blivit vanligare i vila är det viktigt att förstå vilka faktorer som provocerade det.

1. Sömnstörningar.

2. Mottagning av stimulanter.

3. Användning av antidepressiva medel.

4. Användning av ämnen som förändrar mentala tillstånd.

5. Överdriven konsumtion av drycker, som inkluderar koffein.

7. Okontrollerad användning av läkemedel.

9. Åldersförändringar.

11. Akut respiratoriska sjukdomar.

12. Ökad kroppstemperatur.

13. Graviditet och toxicos.

Snabb puls kan vara vid förhöjt eller minskat tryck.

Vilken typ av sjukdomar är den snabba pulsen

Om ovanstående skäl är uteslutna, är det värt att överväga den snabba hjärtfrekvensen som ett symptom på sjukdomen.

1. Störningar i det endokrina systemet. Till exempel, om sköldkörteln påverkas, sådana symtom som långa attacker av snabb hjärtslag, viktminskning, ökad irritabilitet.

2. Climax.

3. Förgiftning.

4. Infektionssjukdomar. De kännetecknas av uttorkning och en ökning av kroppstemperaturen, vilket påverkar pulsen.

5. Anemi. Symptomerna inkluderar också pallor, hud, generell svaghet.

6. Vegeta-vaskulär dystoni. Även denna sjukdom kännetecknas av symtom som huvudvärk, lågt blodtryck, yrsel.

7. Ett antal hjärtsjukdomar - myokardit, hjärtsjukdom, arteriell hypertension, ischemisk sjukdom, kardiomyopati, myokarddystrofi, arytmi.

För att utesluta dessa sjukdomar bör du konsultera en kardiolog.

8. Maligna och godartade tumörer.

Därför, om den snabba puls inte har uppenbara och uppenbara orsaker till detta, bör du konsultera en läkare.

symptom

Sällan är den snabba puls orsakad av ett fenomen som takykardi.

Takykardi är uppdelad i sinus och paraxis.

Sinus takykardi är en snabb puls orsakad av fysisk stress eller stress. Antalet hjärtslag kan överstiga 100 slag per minut, men det normaliseras när faktorer elimineras.

Paroxysmal takykardi är ökningen i hjärtfrekvensen orsakad av hjärtsjukdom.

Ökningen ligger i intervallet från 140 till 220 slag per minut. Detta tillstånd kännetecknas av andra symptom, såsom yrsel, illamående, generell svaghet. Attacken börjar oväntat, och framför honom är det en känsla av ett tryck.

Paroxysmal takykardi skiljer sig i områdena excitation. Det finns två typer - atriella och ventrikulära.

Ventrikulär takykardi. Orsaken till detta kan vara inflammatoriska sjukdomar i hjärtmuskeln, hjärtsjukdomar, olika typer av ischemisk sjukdom. Detta är ett mycket farligt tillstånd som kan leda till uppkomsten av allvarliga konsekvenser, såsom hjärtdöd, lungödem, chock.

Atriell takykardi. Med detta fenomen är hjärtritmen normal, men det finns syreförlängning i hjärtmuskeln. Under en attack kan det finnas andnöd, en känsla av tyngd i bröstet, blodtrycket kan öka, patienten börjar gasa. De två sista symtomen är typiska för en situation där takykardi utlöses av ett brott mot det nervösa vegetativa systemet.

Vid denna typ av takykardi för behandling är det nödvändigt att korrekt bestämma diagnosen och behandla sjukdomen för grundorsaken.

Snabb puls - vad man ska göra hemma Top 9 tips

Självklart borde du inte självmedicinera, söka professionellt råd och genomföra alla nödvändiga undersökningar. Men om du inte har allvarliga sjukdomar kan du ta ett antal åtgärder hemma.

1. Leda en hälsosam livsstil och träna måttlig fysisk aktivitet.

2. Om ökningen av hjärtfrekvensen orsakas av stressfaktorn, kan du dricka en sedativberedning baserad på örter som valerian och motherwort, men på förhand läser receptet och kontraindikationerna för användning.

4. Få avkänningar av lugnande örter. Till exempel bereda en infusion av hagtorn. Brew 15 gram 250 ml kokande vatten, låt stå några timmar i värmen. Drick en tredjedel av glaset i en halvtimme före måltiden tre gånger om dagen.

5. Gå in i dietprodukterna som har en fördelaktig effekt på hjärtat och blodkärlens arbete. Dessa inkluderar - vinbär, hundros, betor, persilja, nötter.

6. Icke-traditionella metoder innefattar användning av lera. Forma en suga och fäst den på hjärtområdet under en attack.

7. Utför andnings gymnastik. Ta ett djupt andetag. Håll luften i 15 sekunder eller 10 sekunder. Andas långsamt. Eller du kan ta ett djupt andetag, kläm sedan näsan och munnen och försök att andas ut. Du kan också försöka provocera en kräkande reflex.

8. Om din läkare har gett tillstånd kan du ansöka om korvalol eller valocordin.

9. Nursingens nackdel, liksom det vanliga intaget av en liten mängd honung i mat.

Ökad puls vid förhöjt tryck

Ökat tryck och ökad hjärtfrekvens provoceras ofta av normala orsaker, såsom fysisk aktivitet, mental agitation.

Detta förklaras av fysiologi, eftersom det med en fysisk ansträngning finns en adrenalinhopp, vilket framkallar en ökning i puls och en ökning av trycket.

Så om antalet indikatorer inte är på en kritisk nivå och andra symtom är frånvarande, kan detta anses vara en normal reaktion av kroppen.

Men det kan också prata om förekomsten av följande sjukdomar:

✔ Sköldkörteln störningar.

✔ Anemi.

✔ Onkologiska neoplasmer.

✔ Störningar i andningsorganen.

Högt blodtryck är hälsofarligt.

Därför är det i detta fall också värt att rådgöra med en läkare.

Vad indikeras med snabb puls vid lågt tryck

Kombinationen av lågt blodtryck och snabb hjärtfrekvens är karakteristisk för följande tillstånd:

 • Anafylaktisk chock.
 • Förgiftning med toxiner.
 • Omfattande blodförlust.
 • Myokardinfarkt.
 • Neurokirurgisk dystoni.
 • Förändringar i hormonell bakgrund under graviditeten.

Under reducerat tryck och en samtidig ökning av hjärtfrekvensen uppträder följande symptom: obehagliga känslor i bröstet, smärta i hjärtat av svag eller medelintensitet, huvudvärk av pulserande natur.

Tips och tricks

Om du har ett snabbt hjärtslag, bör du i första hand vara uppmärksam på följande aspekter:

1. Anfallets varaktighet.

2. Förekomst av förekomst.

3. Förekomsten och de åtgärder som föregår den.

4. Om det finns störningar i hjärtrytmen.

5. Förekomsten av ytterligare symptom.

6. Tala om möjligt puls och mäta trycket. Indikatorer att fixa.

Redan i detta skede kan du bedöma hur farligt ditt tillstånd är och om det är normalt. Om du misstänker ett akut tillstånd, till exempel hjärtinfarkt eller anafylaktisk chock, ska du omedelbart ringa en ambulans.

Om tillståndet orsakas av en extern faktor, bör den elimineras. När pulsens hastighet uppstår genom en kraftig blodförlust, stoppar blödet omedelbart före ankomsten av en ambulans.

Kontakta din läkare om:

Också omedelbart söka medicinsk hjälp bör, om, förutom den snabba puls:

✔ Starkt ökat blodtryck.

✔ Det finns hjärtsjukdomar.

✔ Sköldkörtelfunktionen störs.

✔ Diabetes mellitus.

✔ Bland släktingar finns fall av plötslig dödsfall från hjärtsjukdom.

✔ De närmaste släktingarna har problem med hjärtrytmstörningar.

✔ Du är gravid.

✔ Varje ny attack är tyngre än den föregående.

Om tillståndet inte är akut, men fall av anfall blir vanligare utan uppenbara skäl, bör du konsultera en läkare inom en snar framtid.

Första hjälpen för takykardi:

1. Tvätta ansiktet med kallt vatten.

3. Frisk luft.

4. Ge fri tillgång till syre, för att göra detta, lossa tryckknappar, lossa bälten eller slipsar, bli av med varma och täta kläder.

5. Om det finns generell svaghet eller yrsel, lägg då på din sida.

6. Massera ögonbollarna lätt.

Som en profylax för normalisering av puls rekommenderas det att engagera sig i andningsgymnastik, yoga, avvisande av missbruk, övergång till riktig näring, gå innan du lägger dig och tar medicinska bad.

Ökad hjärtfrekvens kan vara ett symptom på ett kritiskt tillstånd som hotar ditt liv, så ignorera inte det.

Det är nödvändigt att kontrollera din hälsa än en gång för att utesluta allvarliga sjukdomar. Var inte rädd för att kontakta en ambulans eller läkare råd.

De allvarligaste sjukdomarna behandlas mer framgångsrikt när de upptäcktes i de tidiga utvecklingsstadierna.

Idag är många sjukdomar orsakade av dåliga vanor, övermålning och stress. Var därför uppmärksam på din hälsa, eftersom hälsan på din kropp ligger i dina händer.

Orsaker till snabb hjärtfrekvens

Om en person ligger i vila anses den som norm när han inte känner av sitt eget hjärtslag. Takykardi (mer hjärtslag än 100 slag per minut) kan observeras hos friska personer under följande omständigheter:

 • starka känslomässiga upplevelser
 • ökad fysisk aktivitet
 • förändring av miljöparametrar - brist på syre i luften;
 • värme - med en ökning av kroppstemperaturen med 1 grad ökar hjärtfrekvensen med i genomsnitt 10 slag / minut.

I sådana situationer indikerar takykardi inte förekomsten av hjärtsjukdom, men är det vanliga fysiologiska svaret på kroppen.

Det finns en fysiologisk takykardi med en förändring i hormonell bakgrund - hos kvinnor i klimakteriet. Ibland börjar hjärtat att slå snabbare på grund av en allergisk reaktion eller efter en riklig måltid. Att äta mat rik på koffein är en annan orsak till takykardi.

Det centrala inslaget i fysiologisk takykardi är frånvaron av samtidiga symtom:

 • ökat blodtryck;
 • brännande eller smärta i hjärtat;
 • yrsel och mörkare i ögonen;
 • förfelningstillstånd
 • panikattack.

Med ökningen av hjärtfrekvens orsakad av externa faktorer uppträder normaliseringen av hjärtfrekvensen inom några minuter - det räcker att ta en viloläge.

Med aktiv fysisk ansträngning bör man övervaka sin egen puls och kunna beräkna den begränsande frekvensen av hjärtattacker. För att göra detta subtraherar du värdet av din egen ålder från nummer 220. Så, för en 40-årig person under sportträning, bör pulsen inte överstiga 180 slag per minut.

Du behöver veta: för en person som leder en stillasittande livsstil kan varje fysisk ansträngning (en förändring i kroppsställning, en kraftig ökning) orsaka en attack av takykardi. För att bli av med den ökade hjärtfrekvensen i sådana fall kan det bara vara gradvis och genomförbar träning.

När hjärtklappning är ett tecken på sjukdom

Takykardi är en faktor som kan indikera förekomsten av allvarliga störningar i arbetet med hjärt- eller hormonella system:

 • preinfarkt eller påbörjat hjärtinfarkt;
 • hjärtmuskeldystrofi
 • manifestationer av vegetativ-vaskulär dystoni (i ung ålder);
 • impulskonduktionsnedsättningar (hjärtblodser);
 • neurotiska sjukdomar;
 • Förekomsten av blödning eller uttorkning av kroppen
 • överdriven funktion av sköldkörteln (hypertyreoidism).

Om hjärtklappning är av regelbunden karaktär, så är den oftast åtföljd av följande symtom:

 • andfåddhet och bristande andning;
 • generell svaghet och trötthet;
 • svår yrsel
 • anfall av illamående.

Ett karakteristiskt drag hos patologisk takykardi är den oförutsägbara starten på en attack och dess snabba noggrannhet. Under en kris kan topphjärtfrekvensen nå 220-230 slag per minut.

Kom ihåg: I graviditetstillståndet är den normala ökningen av hjärtfrekvensen en ökning av det optimala indexet med 10-15 slag per minut.

Hur man diagnostiserar takykardi

Med sinus takykardi, när ökningen av sammandragningar i hjärtmuskeln endast är förenad med externa faktorer krävs en speciell undersökning vanligen inte. Men i de fall där en ökning av hjärtfrekvensen är inte ett resultat av stress eller ökad fysisk aktivitet, måste du klara en serie manipulationer som hjälper diagnostisera takykardier:

 • elektrokardiogram (EKG) - för att bestämma nivån och rytmen av sammandragningar i hjärtmuskeln vid tidpunkten för studien
 • Daglig övervakning av Holter - hjälper till att ta reda på hur pulsen varierar under 24 timmar under fysisk ansträngning, med låg rörlighet och i sömn.
 • ultraljudsundersökning av hjärtat, ekkokardiografi - upptäcker patologiska abnormiteter i hjärtats arbete.

Blodtrycket mäts nödvändigtvis, och cykel ergometri kan också ordineras (hårdvaruövervakning av hjärtprestanda vid träning på stationär cykel).

Det är viktigt att: hjärtklappning kan orsakas inte bara av hjärtpatologi, men också av andra sjukdomar i inre organ. Därför är det, förutom specialiserade studier, lämpligt att skicka in blodprov (biokemi, elektrolytinnehåll, sköldkörtelhormoner) och urin.

Metoder för förhospitalvård för takykardi

Om hjärtslagsfrekvensen överstiger siffran 100, måste en ambulans ringas omedelbart. Väntar på läkarvård rekommenderas för att utföra följande manipuleringar:

 • lägg dina handleder i mycket kallt vatten, tvätta eller torka ansiktet med en isbit;
 • ta 25-30 droppar lugnande läkemedel - Corvalol, Valoserdina, Valocordina;
 • ta ett mycket djupt andetag, håll andan i några sekunder, stressa ansträngningen på bröstområdet och försök att expandera den. Andas sedan långsamt ut. Upprepa minst 5-6 gånger;
 • försök att rensa halsen eller stimulera kräkningar;
 • Tryck på ögonbollarna bakom indexfingrarna i 10 sekunder och släpp sedan. Repetera 10-15 gånger.

Dessa åtgärder hjälper till att minska puls något före läkares ankomst. Bestäm orsaken till snabba hjärtslag och utnämna nödvändiga läkemedel om läkaren ska.

För att en läkare objektivt kunde bedöma patientens tillstånd, behöver han följande information:

 • hur ofta attacker av takykardi uppträder
 • hur länge krissituationen varar
 • vid vilken tidpunkt på dagen ökar hjärtslaget kraftigt.

Baserat på patientens klagomål och genomförd forskning kommer läkaren att kunna upprätta en korrekt diagnos och förskriva specialbehandling.

vet detta: hjärtklappning är inte en självständig sjukdom, så dess behandling sker mot bakgrunden av läkning från den underliggande patologin, vilket kommer att avslöja diagnosen. Vid svåra och täta attacker av takykardi kan en läkare ordinera läkemedel som blockerar kalciumkanaler eller adrenoblockerare.

Självförhindrande av snabb hjärtfrekvens

Självmedicinering vid patologisk takykardi är oacceptabel. Men om det finns en förutsättning för förekomsten av oväntade attacker med ökad hjärtfrekvens, kan en person hjälpa sig själv. Förutom föreskrivna läkemedel bör följande åtgärder vidtas:

 • normalisera dagens dagliga rutin;
 • Undvik stressiga situationer, observera arbetsorder och vila.
 • att utveckla ett komplex av terapeutisk fysisk utbildning, för att börja dagen med morgonövningar
 • Undvik hög energiförsörjning, ge upp kolsyrade drycker, snabbkaffe, te, choklad;
 • Applicera dusch, kontrastdusch;
 • bli av med extra pounds och stabilisera din vikt;
 • att använda vitaminkomplex.

Varning: personer som är benägna att frekventa attacker av takykardi bör undvika aktiva sportaktiviteter, eftersom extrem fysisk stress är fylld med en ökning av frekvensen av hjärtkollisioner och bildandet av blodproppar.

Att mata hjärtmuskeln bör läggas till den dagliga kosten av mat rik på magnesium och kalium. Detta är färska grönsaker och frukter, bönor, torkade frukter, nötter. Produkter som positivt påverkar hjärtans rytm:

 • färska aprikoser och torkade aprikoser;
 • potatis är en källa till kalium;
 • röda och svarta vinbär
 • hallon;
 • betor;
 • citrusfrukter.

Det är lämpligt att genomföra kursbehandling med magnesiumkomplex, efter att ha konsulterat en läkare i förväg.

Om puls plötsligt började accelerera, rekommenderas det att utföra en ljusmassage i området av halshålan från höger sida. Noggrann sträckning av denna del av kroppen tillåter inte utvecklingen av en attack och hjälper till att minska hjärtfrekvensen.

Video - Frekvent hjärtslag. Hur man lugnar hjärtat

Traditionell medicin för att normalisera hjärtfrekvensen

Förhindra hjärtattacker, tillsammans med mediciner och recept på traditionell medicin. Ofta använder läkning från takykardi medicinska växter som innehåller naturliga glykosider och örter med lugnande effekt.

Sinus takykardi i hjärtat: Vad är det, de viktigaste symptomen och syftet med behandlingen

Hjärtklappningar - är det farligt eller inte? Det beror helt på vad som orsakade hur snabbt hjärtslaget blev. Det är en sak om attacken började efter skräck, och en annan, när det finns kroniska sjukdomar.

Så, låt oss se vad det är - sinus takykardi i hjärtat, om det är farligt och vad, vad är dess symtom och vad är behandlingen.

Huvudfunktioner

Sinus takykardi kallas form av arytmi, vad betyder det? Denna typ av takykardi orsakas av en överträdelse:

 • generering av pulser genom sinusnoden, som styr hjärtritmen
 • ledningsförmåga hos pulser från sinusnoden till ventriklerna.

Hos vuxna Den maximala norm är hjärtfrekvensen (puls) 100 slag per minut. För barn är denna indikator beräknad efter ålder, och en avvikelse anses vara ett överskott av hjärtfrekvensen vid 10% av åldersnormen.

Med sinus takykardi är hjärtfrekvensen 95-130 slag per minut (utan fysisk ansträngning), 150-160 - med belastning. I idrottare kan denna siffra nå 180-240 slag.

form

Avskilja funktionella och patologiska (eller långa) former.

funktionell

Funktionell förstås som sinusrytmens acceleration som svar på belastningen (fysisk eller känslomässig), feber. Hjärtfrekvensen återgår till normal så snart orsaken elimineras.

patologisk

Den patologiska formen uppstår i vila. Det orsakas av extrakardiella och intrakardiella faktorer.

Skillnader från andra arter

Det finns också paroxysmal takykardi och ventrikelflimmer.

Från en paroxysmal form skiljer sinus takykardi sig från att i det första fallet börjar attacken plötsligt, Hjärtfrekvensen är 120-250 slag per minut, samtidigt som den rätta rytmen upprätthålls under attacken.

Med fysiologisk sinus takykardi ökar hjärtfrekvensen smidigt, för en paroxysmal form är suddenness karakteristisk.

Ventrikulär fibrillering är ett livshotande tillstånd där blod slängs inte ut ur hjärtat och kroppen slutar fungera. Samtidigt uppträder en kaotisk sammandragning av myokardfibrerna (250-480 slag per minut).

Vanligtvis uppträder ett symptom som en komplikation av ett stort transmuralt hjärtinfarkt, liksom en chock och en svår kaliumbrist i blodet.

Mekanismen för utveckling

Sinus takykardi utvecklas enligt ett av scenarierna:

 • Aktivering av det symptomatiska systemet, som ingår i nervsystemet. Ämnet norepinefrin från nervfibrerna aktiverar sinusnoden.
 • Minskad aktivitet hos det parasympatiska systemet. Dess substans acetylkolin hämmar genereringen av impulser, vilket leder till en minskning av hjärtfrekvensen. När det parasympatiska systemet minskar, ökar sympatisystemets roll, och som ett resultat ökar hjärtfrekvensen.
 • Direkt inflytande av påverkande faktorer på sinoatriella noden i det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Aktiva substanser verkar på de pulsgenererande cellerna och exciterar dem.

skäl

symptom förekommer ofta hos unga. Anledningen till detta är nervsystemets omodernahet. Organismen behöver en balans i det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Men i ung ålder balanseras inte balansen bra, så det finns överväldigheter som orsakar en attack (cardioneurosis).

Till extrakardiella faktorer ingår:

 • neurogen - utvecklas i människor (oftare - hos unga kvinnor) med instabil nervsystemet, tendensen att neuros, depression, etc., på grund av den höga känsligheten hos hjärthormonreceptor stress...
 • toxisk - orsakade av giftiga ämnen - alkohol, tobak, såväl som inre faktorer (hypertyreos, binjure tumör - feokromocytom, ofta manifesterad i kvinnor), kroniska infektioner (tuberkulos, halsfluss).
 • drog - uppstår på grund av aktivitet eller överdosering Så hormonella medel, preparat för behandling av lungsjukdomar, högt blodtryck, antidepressiva medel påverkar kroppen.
 • hypoxisk - så kroppen reagerar på syrebrist. I sin tur är orsaken till hypoxi sjukdomar i andningsorganen och blodpatologin, där tillförseln av gas till organ och system störs (anemi, leukemi, kronisk blodförlust etc.).

Intrakardiella faktorer orsakas av hjärtsjukdomar. Ofta (men inte alltid) utveckling av sinustakykardi hos patienter med hjärtsjukdom avser hjärtsvikt eller vänsterkammardysfunktion, för då finns det en minskning av ejektionsfraktion eller kliniskt signifikant hemodynamiska försämring i hjärtat.

Oftast utvecklas den intrakardiella formen av CT under sådana patologier:

Läs mer om sjukdomen från videon:

symptom

Under en attack av sinus takykardi hos en patient Följande symptom kan uppstå:

 • Hjärtsmältning, snabb hjärtfrekvens;
 • andfåddhet;
 • tyngd, "täthet" i bröstet (uppstår när det inte finns någon belastning);
 • yrsel, förlust av medvetande
 • komprimerande smärta i bröstet (inte längre än 5 minuter) - med ischemisk hjärtsjukdom;
 • generell svaghet, minskning av arbetskapacitet, intolerans mot fysisk aktivitet (i patologisk form).

diagnostik

En fullständig bild av tillståndets svårighetsgrad erhålls efter undersökningen. Diagnostiska aktiviteter inkluderar:

 • analys av anamnese - patienten uppmanas att beskriva känslor, möjliga orsakseffektrelationer, förekomsten av kroniska sjukdomar, livsförhållanden, dåliga vanor osv.
 • fysisk undersökning - undersök huden, studera hårets tillstånd, naglar
 • auskultation - Andningsfrekvensen, väsande andning i hjärtat bestäms, vilket gör det möjligt att identifiera orsaken till patologin.
 • ett vanligt blodprov - visar anemi, leukocytnivå (ökar med kronisk sjukdom);
 • Blod biokemisk analys - ger en indikation på nivån av kolesterol (låg och hög densitet), glukos, kalium, kreatin, urinämne, gör det möjligt att utesluta diabetes mellitus, njursjukdom, förändringar i blodkemi;
 • urinalys (allmän) - utesluter urinvägssjukdomar
 • analys av hormonell bakgrund - för att bestämma nivån på hormoner som produceras av sköldkörteln
 • ekokardiografi (ekkokardiografi) - avslöjar strukturella förändringar.

Den viktigaste och mest informativa studien är elektrokardiografi eller EKG samt ett elektrokardiogram enligt Holter (inspelningen utförs kontinuerligt 24-72 timmar, i vila och under stress).

EKG-tecken på sinus takykardi presenteras i denna illustration:

Patienten tilldelas samråd med en psykoterapeut, en otolaryngolog, andra specialister.

Hur och vad man ska behandla

Huvudsyftet med behandlingen är att eliminera orsaken till anfall, eftersom sinus angina är ett symptom på andra sjukdomar. Terapi väljs och utses av en kardiolog.

Korrigering av dagens och vanans regim

Detta verksamhetsområde omfattar:

 • vägran från skadliga vanor - användningen av alkoholhaltiga drycker, narkotiska ämnen, rökning
 • korrigering av kosten - patienter rekommenderas att äta matrika med fiber och ge upp feta, heta, kryddiga rätter, minska mängden kaffe, te;
 • överensstämmelse med sömn och vila.

Eliminering av kroniska sjukdomar

Om undersökningen visade att orsaken till takykardi var en infektion, så behandlades behandlingen mot eliminering. Patienten ordineras sanering i sjukdomar i munhålan, avlägsnande av en sjuk tand eller inflammerade tonsiller, antibiotikabehandling.

När det finns brist på järn och anemi, tar droger med detta element med blödning - införandet av lösningar för att återställa volymen av blodmassan.

Förskrivna läkemedel

Läkemedel för eliminering av högsta takykardi utnämnas när patienten drabbas av onormal hjärtklappning. Med sinus takykardi används följande läkemedel:

 • beta-blockerare - blockreceptorer som reagerar på stresshormoner adrenalin och noradrenalin
 • hämmare av omkanaler - kontrollera graden av excitation i sinusnoden, hjärtfrekvensen
 • sedativa på basis av medicinska växter - morwort, valerianrot, hagtorn.

återvinning

Patienten kan visas spa behandling i Kislovodsk, andra kurorter, om orsaken var intrakardiella faktorer. I andra fall beror rehabiliteringsåtgärder på den underliggande sjukdomen.

Det rekommenderas att du följer dessa regler:

 • utesluta intensiv känslomässig stress - hemma och på jobbet
 • sova 8 timmar om dagen;
 • äta rätt, ge upp akut och fet
 • varje dag äter grönsaker, gröna, fisk (särskilt marina);
 • överge missbrukarna;
 • gör gymnastik (inte mindre än 30 minuter dagligen);
 • för att kontrollera kroppsvikt.

Kontroversiella tekniker

Läkare hävdar att, om det är möjligt att ta hjärtglykosider med sinus takykardi. I synnerhet gäller detta digoxin. Enligt den ryska metoden ger en kombination av beta-blockerare och digoxin, ibland med kalciumantagonister, tydlig kontroll över hjärtfrekvensen.

Spektrumet av läkemedel för behandling av takykardi är begränsad, eftersom det kan ha en bieffekt med långvarig behandling. Om läkemedelsbehandling inte är möjlig, utnyttja elektrostimulering av myokardiet.

utsikterna

Prognosen är ganska allvarlig, om sinus takykardi är ett symptom på hjärtsvikt eller vänster ventrikel dysfunktion. Då förvärras sjukdomsförloppet.

Det är viktigt att komma ihåg det sinus takykardi kan vara en manifestation av andra sjukdomar. Men i barndomen, i graviditeten och hos tonåringar är detta ofta normen. Då kan droger skadas.

Därför är det förbjudet att vidta åtgärder oberoende av varandra. För att bestämma graden av fara kan lämpligheten av att ordinera läkemedel endast utföras av en specialist efter omfattande undersökning.