Huvud / Dystoni

Hur man utför en auscultation av hjärtat, som det behövs för

Från denna artikel kommer du att lära dig om en sådan gammal metod att studera hälsotillståndet, som auscultation av hjärtat. Metodens historia, de grundläggande principerna för auskultation och sjukdom, som kan identifieras eller till och med föreslagna med denna teknik.

Auskultation eller lyssnande är en metod för att utvärdera vissa funktioner hos människokroppen baserat på analys av ljud som avger vissa kroppssystem i sitt arbete. Lyssna på hjärtat är inte den enda punkten för tillämpningen av metoden. Lyssna, eller auscultirovat, du kan kärl, lungor, tarmar. Av stor betydelse är tekniken inom obstetriker, eftersom moderns främre bukvägg kan höra bruset från moderkroppens kärl och fostrets hjärtatoner. Auscultatory-metoden är grunden för att mäta blodtrycket med Korotkov-metoden - den som vi alla använder när vi mäter trycket med en tonometer.

De tidigaste läkarna använde metoden att lyssna, men för detta applicerade de örat mot patientens bröst, rygg eller mage. Till höger om faderns moderna auskultation är det möjligt att namnge den franska läkaren Rene Lajeneka som, med iakttagande av anständighetsregler, inte kunde ta ett öra till ett ungt tjejs bröst. Därför rullade han ett pappersark i röret och applicerade det på hjärtat och fann att hörlighetshörligheten i hjärtljudet ökade så flera gånger. Det var Lienenek som uppfann prototypen av ett modernt stetoskop - ett rör med vilket läkare utför auskultation. Han gav också initiala principer till ett sådant koncept som punkterna i hjärtats auskultation - vissa ställen på bröstet, där de tydliga ljuden och ljuden i varje organs strukturer tydligt hörs. Om dessa punkter och deras mening kommer vi att prata strax nedanför.

Grundläggande regler för auscultation av hjärtat

Den här enkla metoden, som att lyssna, kräver strikta regler:

 1. Läkaren ska endast använda sitt kontrollerade stetoskop. Därför använder kardiologer och terapeuter ibland ett enda stetoskop hela sitt liv och kommer inte att lånas ut till någon.
 2. Stetoskopet bör motsvara patientens ålder - det är därför i barn och neonatologi det finns särskilda barnstetoskop eller speciella bilagor till det vanliga.
 3. Munstycket till stetoskopet ska vara varmt, liksom luften i rummet.
 4. Studien bör genomföras i tystnad.
 5. Patienten ska ta av sig kläderna i midjan.
 6. Patienten står mest eller sover, doktorn är bekvämt.
 7. Stetoskopets spets ska passa snyggt mot huden.
 8. Om hårbotten på patientens hud är mycket uttalad, ska huden på denna plats fuktas eller oljas med flytande olja.

Två hjärtatoner

Hjärtat är ett komplext organ som består av muskelfibrer, en bindvävskonstruktion och en valvulär apparat. Ventiler separerar atriumet från ventriklarna, såväl som kamrarna i hjärtat från stora eller stora kärl som kommer ut eller kommer in i hjärtkamrarna. Den här komplexa strukturen är ständigt igång, rytmiskt avtalsslutande och avslappnande. Ventilerna öppnas och stängs, blodkroppar rör sig inuti kroppens kärl och kamrar. Varje del av hjärtat skapar vissa ljud, förenade av läkare i begreppet hjärttoner. Det finns två huvudsakliga hjärttoner: den första (systoliska) och den andra (diastoliska).

Den första tonen

Den första tonen i hjärtat uppstår vid dess sammandragning - systole - och bildas av följande mekanismer:

 • Ventilmekanism - slammning och motsvarande vibration av klaffarna i musslorna (mitral) och tricuspid, som separerar atriumet från ventriklarna.
 • Den muskulära mekanismen är sammandragningen av atrierna och ventriklerna och utstötningen av blod ytterligare längs rörelsens gång.
 • Vaskulär mekanism - vibrationer och vibrationer hos aorta och lungartären vid överföring av en kraftfull blodström från respektive vänster respektive höger ventrikel.

Den andra tonen

Denna ton uppstår när hjärtmuskeln blir avslappnad och vila - diastolen. Det är inte som multikomponent som det första och består av endast en mekanism: ventilmekanismen - slår ventilerna i aortan och lungartären och deras vibrationer under blodtrycket.

Fonokardiogram - inspelning av vibrationer och ljud som produceras av hjärtats och blodkärlens aktivitet

Teknik och punkter av auscultation av orgel

Under lyttningen ska läkaren skilja och utvärdera följande parametrar i hjärtat:

 • Hjärtfrekvens (puls) - normalt varierar det i genomsnitt från 60 till 85 slag per minut.
 • Hjärtslagets rytmicitet - hjärtat fungerar normalt rytmiskt, kontraherande och avkopplande genom vissa tidsintervaller.
 • Ljud eller volym av hjärttoner - Den första och andra tonen ska vara av en viss volym. Den första tonen bör vara högre än den andra, inte mer än två gånger. Självklart kan inte bara sjukdomen, men också bröstkorgens tjocklek, patientens vikt, tjockleken och massiviteten hos det subkutana fettet påverka deras ljud.
 • Integritet av hjärtatoner - de första och andra tonerna ska lyssnas till helt utan att dela och dela upp sig.
 • Förekomst eller frånvaro av patologiska hjärttoner, ljud, klick, crepitus och andra tecken på hjärtsjukdomar och andra organ.

För auscultation av hjärtat var korrekt, är det viktigt att observera en viss följd av att lyssna på hjärtatoner. Stethoscope Laineneks uppfinnare utvecklade emellertid en algoritm för att lyssna på hjärtat och de definierade ställena - lyssnar - där några av nyanserna i hans arbete hörs tydligare. Modern diagnostik kallar dessa platser punkterna av auscultation av hjärtat, som vi nämnde i början av denna artikel. Det är på dessa punkter att inte bara den första och den andra tonen hörs, men var och en av dem är den bästa lyssningen av en viss hjärtklaff, vilket är extremt viktigt för preliminär diagnos.

Totalt finns fem sådana punkter, de utgör en praktiskt cirkel, längs vilken forskarens stetoskop rör sig framåt.

 1. 1 poäng är ett ställe nära hjärtans topp, där mitral- eller tvåskalventilen som skiljer hjärtans vänstra kamrar är mest tydligt hörd. Vanligtvis ses denna punkt på platsen för fastsättning till bröstbenet i brosket av IV-ribben till vänster.
 2. 2 poäng är det interkostala intervallet till höger om bäckenmarginalen. På detta ställe hörs ljudet av aortaklappen som stänger munnen av den största artären i människokroppen bäst.
 3. 3 poäng är intervallet II till vänster om sternummarginalen. Vid denna tid hörs ljuden från lungventilen, som bär blod från höger kammare i lungorna för att berika med syre.
 4. 4 poäng - det här är platsen vid sternumets xiphoidprocess - "under skedet". Detta är punkten för den bästa hörseln hos tricuspid, eller tricuspid, hjärtventil som delar sina högra halvor.
 5. 5 poäng, kallad i de medicinska läroböckerna Botkin-Erba punkt - III interkostalt utrymme nära sternumets vänstra kant. Detta är platsen för ytterligare lyssnande på aortaklappen.

Det är på dessa punkter som bäst hörs av de patologiska ljuden som talar om vissa kränkningar av hjärtklaffapparaten och onormala blodströmmar. Erfaren läkare använder också andra punkter - ovanför de stora kärlen, i kärnbenet i bröstbenet, underarmsområdet.

Vilka sjukdomar och tillstånd kan detekteras genom auscultation

Det bör noteras att för några decennier sedan var auscultation av hjärtat en av de få metoderna för att diagnostisera sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Läkare litade bara på sina öron och uppvisade komplexa diagnoser, som inte kunde bekräfta dem med hjälp av några instrumentella metoder, utom elektrokardiogram eller röntgen i bröstet.

Modern medicin har en enorm arsenal av metoder och tekniker, så auskultation orättvist förpassas till andra plats. I själva verket är detta en billig, prisvärda och snabbt sätt att en bred ström av patienter som bedöms för att identifiera de personer som är mer grundlig undersökning: hjärta ultraljud, angiografi, Holter övervakning och annan modern, men mycket billigare förfaranden.

Så, låt oss lista de viktigaste egenskaperna hos patologiska hjärnljud som hjälper till att identifiera hjärtas auskultation.

Förändring av sonoritet av hjärttoner

 • 1 ton Försvagnings observeras i myokardit - inflammation i hjärtmuskeln dystrofi infarkt, mitral och trikuspidalventilen.
 • Förstärkning av den första tonen sker med en minskning av mitralventilen - stenos, uttalad takykardi och förändringar i hjärtritmen.
 • Försvagningen av den andra tonen är ses hos patienter med blod tryckfall i en stor eller i lungkretsloppet, aortaklaffen och aorta missbildningar.
 • Förstärkning av den andra tonen uppträder när artärtrycket stiger, väggarna är komprimerade eller ateroskleros av aortan, lungans artärventils stenos.
 • Försvagningen av båda tonen uppmärksammas när patienten är överviktig, dystrofisk och svagt hjärnt arbete, myokardit, vätskansamling i hjärtsäckens kavitet efter inflammation eller trauma, svårt emfysem.
 • Förstärkning av båda tonen uppmärksammas med ökad sammandragning av hjärtat, takykardi, anemi, utmattning av patienten.

Utseendet på hjärtmumbran

Buller är en onormal ljudeffekt överlagrad på hjärtatoner. Buller orsakas alltid av onormala blodflöden i hjärthålen eller genom att passera genom ventilerna. Bullret uppskattas vid var och en av de fem punkterna, vilket gör det möjligt att bestämma vilken av ventilerna som inte fungerar korrekt.

Det är viktigt att utvärdera ljudstyrkan, ljudets ljudstyrka, deras prevalens i systole och diastole, varaktighet och andra egenskaper.

 1. Systoliskt blåsljud, är att buller för den första tonen, kan tyda på myokardiala lesioner papillarmuskel insufficiens två- och trikuspidalklaffen, mitralklaffprolaps, stenos av aorta- och lungklaffar, defekt, ventrikulära och atriala septala, aterosklerotiska förändringar i hjärtat.

Patologiska hjärtrytm

 • Kanterens rytm är en av de farligaste onormala rytmerna. Detta fenomen uppstår vid uppdelning av hjärtatonerna och låter som hovens "ta-ra-ra" hovar. En sådan rytm framträder med allvarlig dekompensation av hjärtat, akut myokardit, hjärtinfarkt.
 • Pendulens rytm är en två-beatrytm med samma pauser mellan 1 och 2 hjärttoner som uppträder hos patienter med arteriell hypertension, kardioskleros och myokardit.
 • Quartzens rytm låter som "sova på ra" och kombineras med mitralstenos när blodet med stor ansträngning passerar genom den smala ringen av ventilen.

Auskultation kan inte vara det viktigaste kriteriet för att diagnostisera. Var noga med att ta hänsyn till en persons ålder, patientens klagomål, särskilt hans kroppsvikt, ämnesomsättning, förekomst av andra sjukdomar. Och förutom att lyssna på hjärtat borde alla moderna hjärtundersökningar användas.

Hastigheten och metoden att genomföra auscultation av hjärtat

Auscultation lyssnar på hjärtatoner med ett phonendoskop både på prehospitalstadiet och i en sjukhusinställning. Denna metod för forskning riktar sig till den initiala diagnosen av medfödda hjärtefekter, myokardit etc.

Vad är auscultation av hjärtat

Under hjärtets arbete finns det en periodisk reduktion av dess individuella delar och omfördelning av blod längs kaviteterna. Som ett resultat av en sådan process uppstår ljudvibrationer som sprids längs de inre vävnaderna mot bröstets yta. Processer som inträffar under blodcirkulationen i hjärtat är välgranskade med auscultation

Således har en specialist möjlighet att lyssna på dem med hjälp av ett phonendoscope (en medicinsk apparat för att lyssna på hjärtat och lungorna). Detta menu det gör att uppskatta frekvens, rytm av ljud, deras timbre, närvaro av ljud, hjärttoner och melodisk ljudning av hjärtat.

Viktigt: hjärtinfarkt och stroke - orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen!

Hypertoni och tryckstörningar orsakad av det - i 89% av fallen dödas patienten med hjärtattack eller stroke! Två tredjedelar av patienter dör under de första 5 åren av sjukdom!

Auscultation utförs för diagnos av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, i synnerhet:

 • myokardit;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • medfödda eller förvärvade hjärtfel
 • hypertrofi hos ventriklarna;
 • reumatisk hjärtsjukdom.

Tack vare den här fysiska metoden kan du redan misstänka hjärtproblemet före sjukhuset och skicka patienten till en ytterligare undersökning i en hjärtdispens.

Teknik och punkter av auscultation

Auscultation av hjärtat utförs vanligtvis i stående position. För att bullret vid andning inte påverkar undersökningen, uppmanas patienten att regelbundet hålla andan i 4-6 sekunder (patienten måste först andas in djupt).

För att lyssna, använd 5 punkter av hjärtats auscultation (siffrorna motsvarar sekvensen för att lyssna på tonerna).

 1. Den första punkten - området så kallade apikala impuls, vilket gör det möjligt att utvärdera den mitralisklaffen och vänster atrioventrikulär öppning. Det är 1-2 cm inuti bröstvårtan i V-mellanklassen. Först bestäms tonen efter en lång paus och sedan efter en kort paus. I normalen för höghet är den första tonen i den apikala impulsens område alltid starkare än den andra.

Ibland hörs en ytterligare III-ton på denna plats, vilket kan indikera närvaron av hjärtets patologi eller om patientens unga ålder. I det senare fallet anses utseendet på den tredje tonen anses vara normen.

 • Den andra punkten - hörs i området mellan II-mellanklassen till höger. Här är arbetet med aortas ventiler och aortas mun fixat. Studien utförs med andningsfördröjning.
  Huvudpunkterna för bedömning: platser för att lyssna på aorta, lung-, tricuspid- och mitralventiler
 • Den tredje punkten är det II-interkostala rummet till vänster om sternum, lungventilventiler höras här.

  Det är viktigt att notera att efter att ha lyssnat på de tre ovanstående punkterna rekommenderas att upprepa processen. Alla tre tonerna ska vara desamma i volym och ljud.

  Den femte punkten, eller Botkin-Erba-punkten, är en extra plats för att lyssna på aortaklaffarna

 • Den fjärde punkten ligger i området av sternumets bas i området mellan V-mellanklassen. Här hörs rätt atrioventrikulär bländare och tricuspidventilen.
 • Den femte punkten (i medicin kallas Botkin-Erba-punkten) definieras i det tredje interkostala utrymmet till vänster om båren. Detta är en extra plats för att lyssna på aortaklaffarna. Undersökningen utförs vid inandning med andningsskydd i 3-5 sekunder.
 • Metoder som underlättar undersökningen

  I vissa fall är diagnosen hjärtljud svår, så ett antal tekniker bör användas för att lösa problemet.

  1. Patientens position på hans sida möjliggör bättre lyssnning på III- och IV-hjärttonerna, liksom ljud på mitralventilen, speciellt med mitralstenos. Dessutom behöver du använda ett stetoskop utan membran.
  2. Patientens position som står med en något lutad framkropp (patienten ska andas och hålla andan) gör det möjligt att lyssna mer i detalj på tonerna i aortaklaven. Använd ett fonendoskop med ett membran.

  Det är intressant! Fonendoskopet, i motsats till stetoskopet, har ett membran som förstärker uppfattningen av ljud.

  En slående upptäckt vid behandling av högt blodtryck

  Det har länge fastställts att från högt blodtryck kan inte bortskaffas permanent. För att känna lättnad är det nödvändigt att kontinuerligt dricka dyra farmaceutiska preparat. Är det verkligen så? Låt oss förstå!

  Du måste veta att om det finns på ytan av bröst fylligt hår, bör det vara innan auskultation fukta platsen för att lyssna på hjärtljud med vatten, fett fett grädde eller åtminstone rakat. Eftersom externt brus kan störa auscultation.

  Förklaring av resultat

  Patologiska toner och ljud, vars närvaro bestämdes med hjälp av auskultation, utvärderas därefter av kardiologen. Således fixa tiden för deras utseende, lokalisering, volym, timbre, brus, dynamik och varaktighet.

  Tintolkning

  Tonen är de ryckiga ljuden som uppstår i ett hälsosamt hjärta under sitt arbete. Det finns 3 typer av toner:

  • konstanterna I och II;
  • instabil III och IV;
  • ytterligare.

  Normalt hörs två grundläggande toner vid varje punkt av auscultation. I egenskaperna är den första alltid lite längre än den andra och lägre i timbre. Det borde inte finnas ytterligare ljud mellan dem. I patologiska fall kan man höra utseendet på splittrade grundtoner, ytterligare ljud och mer långvariga hjärtmumbran.

  Under auskultation är det först nödvändigt att skilja hjärttoner och först då för att skilja hjärtmumbran.

  Patologiska förändringar i hjärtatoner

  Det finns ett antal sjukdomar där normala ljud blir patologiska.

  5. Regler för auscultation av hjärtat

  Ljudpunkter:

  Konsistensen att lyssna på hjärtat är gjord i ovanstående ordning.

  Hjärtasuccultation i första punkten: undersökande palpation bestämmer lokaliseringen av den apikala impulsen och sätter fonendoskopet på chockzonen. I fall där den apikala impulsen inte är palpabel bestäms den vänstra gränsen för hjärtans relativa dumhet av slagverk, varefter fonendoscopen är inställd på en viss gräns. Forskaren ges befogenhet att andas in och andas ut. Nu bestämmer och utvärderar doktorn, som lyssnar på hjärtets ljud. Den första är tonen som följer efter en lång paus, den andra är tonen efter en kort paus. Dessutom faller tonen samman med den apikala impulsen eller pulsatila impulsen hos halspulsådern. Detta kontrolleras genom palpation av den högra halspulsådern med spetsarna på II-IV-fingrarna i vänster hand, inställd vid underkäkens vinkel vid innerkanten av m. sternocleidomastoideus. I en frisk person är förhållandet mellan I och II toner i höghet vid denna punkt sådan att jag tonar är högre än II men inte mer än 2 gånger. Om tonens sonoritet I är mer än 2 gånger högre än volymen av den andra tonen, får jag tonen (klappande ton) vid denna punkt. Om förhållandet I-ton och II-ton är sådan att tonens volym I är lika med eller svagare än ljudet från II-tonen, fastställs dämpningen av I-tonen vid denna punkt. I ett antal fall hörs en rytm bestående av 3 toner på toppen. III-ton i ett hälsosamt hjärta hörs ofta hos barn, med ålder försvinner det. Ungefär 3% av friska personer i åldern 20-30 år kan fortfarande höra III-ton, i en äldre ålder lyssnas han väldigt sällan. Hos vuxna behöver kliniken ofta hantera en splitton eller extra toner, som bildar en tredelad rytm i hjärtat (rytm av vaktelen, galoppens rytm, splittringen av I-tonen). Kvartsens rytm ("sömntid") beror på att en extra ton i diastolen (tonen i öppningen av mitralventilen) är utrustad och vanligtvis kombineras med en klappande ton. Vid en rytm av galopp Jag är tonen försvagad; Om den hårda tonen föregår min ton, är en presystolisk galopp etablerad; Om en galoppande ton följer den andra tonen detekteras en diastolisk galopp. Med takykardi kan tonerna som bildar presystolisk och diastolisk kanter sammanfoga, vilket ger ett enda extra ljud mitt i diastolen; en sådan galopp kallas summerad. När jag klipper i tonen är båda systoliska tonerna lika eller nära varandra i höghet.

  Auscultation av hjärtat i 2: e punkten: utforska palpatorisk (vänster arm) finner en punkt (i II intercostalis vid högra kors på båren) och sätter ett phonendoscope på bröstväggen i denna zon. Forskaren ges befogenhet att andas in och andas ut. Nu bestämmer och utvärderar doktorn, som lyssnar på hjärtets ljud. Som regel hör du en melodi av två toner. Erkänning av I- och II-toner utförs enligt den ovan beskrivna metoden. En frisk person vid denna tidpunkt II ton högre än den första. Om förhållandet mellan I och II-toner är sådant att volymen av II-tonen är lika med eller svagare än ljudet av I-tonen, fastställs dämpningen av II-tonen vid denna punkt. I det fall där två fuzzy toner hörs istället för II-tonen observeras en splittring av II-tonen vid denna punkt, och om de hörs tydligt, då splittringen av II-tonen.

  Auscultation i 3: e punkten: utforska palpation (vänstra) är en punkt (i II interkostalrummet vid den vänstra kanten av bröstbenet) och sätter stetoskopet på bröstkorgsväggen i detta område. Forskaren ges befogenhet att andas in och andas ut. Nu bestämmer och utvärderar doktorn, som lyssnar på hjärtets ljud. Som regel hör du en melodi av två toner. Erkänning av I- och II-toner utförs enligt den ovan beskrivna metoden. I en frisk person på den punkten II ton högre I. patologi ändra förhållandet av toner och musiktoner kan vara densamma som i den 2: a punkt auskultation. Efter stängningen av hjärt auskultation i 3: e punkten åter lyssnande hjärta i den 2: a och 3: e poäng för att jämföra volymen II tonen vid dessa två punkter. Hos friska människor är volymen av tonen II vid dessa punkter densamma. Denna dominans II tonvolymen i en av dessa punkter (med det förbehållet att i varje punkt tonen högre II I, t. E. Ha dess dämpning) fastställes accent II tonen i aorta eller lungpulsådern, respektive.

  Auscultation av hjärtat i fjärde punkten: undersöka palpation (vänster) är bas xiphoid process och ställer stetoskopet över den högra kanten av den nedre tredjedelen av bröstbenet. Forskaren ges befogenhet att andas in och andas ut. Nu bestämmer och utvärderar doktorn, som lyssnar på hjärtets ljud. Som regel hör du en melodi av två toner. En hälsosam person vid denna tidpunkt jag tonar högre II. Med patologi kan förändringarna i förhållandet mellan toner och melodier av toner vara desamma som i 1: a punkten av auscultation.

  Hjärtasuccultation vid 5: e punkten: utforskande palpatorisk (vänster hand) finner en punkt (i III intercostalutrymme nära sternumets vänstra kant) och sätter ett phonendoskop på bröstväggen i denna zon. Forskaren ges befogenhet att andas in och andas ut. Nu bestämmer och utvärderar doktorn, som lyssnar på hjärtets ljud. Som regel hör du en melodi av två toner. Ljudstyrkan hos båda tonerna vid denna punkt hos en frisk person är ungefär densamma. Förändringen i förhållandet mellan tonerna i I och II under auscultation i 5: e punkten har inget oberoende diagnostiskt värde. Om, förutom tonerna, hörs ett utökat ljud mellan dem, då är detta ljud. I det fall då bruset hörs i intervallet mellan I och II toner, kallas det systoliskt; Om bruset bestäms mellan II och I-tonen, så kallas det diastoliskt.

  Vid upptäckande av buller över hjärtat bör följande egenskaper bestämmas:

  Auscultation av hjärtat: kärnan i undersökningen, norm och patologi, ledande

  Auscultation är en metod för att undersöka en patient baserat på att lyssna på ljudvibrationerna som skapas av ett visst organs arbete. Att höra liknande ljud är möjligt med hjälp av specialverktyg, vars prototyper är kända sedan antiken. De kallas ett stetoskop och ett stetofonendoskop. Principen för deras arbete är baserat på att ge en ljudvåg till orgeln för läkarens hörsel.

  Fördelarna och nackdelarna med metoden

  Auscultation av hjärtat är en värdefull metod att undersöka patienten även vid ett prehospital stadium när det inte går att utföra laboratorieinstrumentstudier. Tekniken kräver ingen särskild utrustning och tillåter oss att anta en preliminär diagnos baserad endast på kunskapens och kliniska erfarenheter av läkaren.

  Men naturligtvis, det är omöjligt att baseras endast på auscultationsdata vid diagnos. Varje patient med misstänkt hjärtpatologi enligt auscultation bör följas upp med hjälp av laboratorieinstrumentmetoder utan att misslyckas. Det är Auscultation hjälper bara att anta, men under alla omständigheter inte att bekräfta eller utesluta en diagnos.

  När är auscultation av hjärtat?

  Auskultation av hjärtat förs till varje patient i alla åldrar vid första undersökning, läkaren av terapeut, barnläkare, kardiolog, arrhythmology, pulmonologist eller läkare annan terapeutisk profil. Dessutom, en hjärtkirurg utförs auskultation, bröstkorg (bröst), av kirurgen eller narkosläkaren före kirurgiska ingrepp.

  Dessutom bör läkare och paramediker kunna "lyssna" till hjärtat vid en primär undersökning av patienten.

  Auscultation kan vara informativ för sådana sjukdomar som:

  • Hjärtfel. Ljudfenomen består i närvaro av buller och ytterligare toner som orsakas allvarliga hemodynamiska störningar (främja blod) inom de hjärtkamrarna.
  • Perikardit (inflammation i hjärtsäcken). Med torr perikardit hörs det perikardiella friktionsbullret på grund av friktionen hos de inflammerade perikardjärnen med varandra, och med effusionen tonar hjärtans försvagning och dövhet toner.
  • Överträdelser av rytm och ledning längs hjärtat präglas av förändringar i hjärtfrekvensen per minut.
  • Infektiv endokardit (endokarditank) åtföljs av ljud och toner som är karakteristiska för hjärtfel på grund av inflammatoriska förändringar i hjärtklaffarna.

  Hur utförs forskningen?

  Algoritmen för auscultation av hjärtat är som följer. Läkaren ska under gynnsamma förhållanden på kontoret (bra belysning, relativ tystnad) göra en preliminär intervju och undersökning av patienten, be honom om att klä av sig och släppa ut thoraxen. Därefter bestämmer doktorn hjärtans lyssningspunkter med hjälp av ett fonendoskop eller ett stetoskop efter auskultation av lungfälten. Samtidigt tolkar han de mottagna ljudeffekterna.

  Punkterna för auscultation av hjärtat bestäms av ventilerna i hjärtkamrarna och projiceras på bröstets främre yta och bestäms av de interkostala utrymmena till höger och vänster om båren.

  Till exempel, projicering av mitralventilen (1 poäng) definieras i det femte interkostala utrymmet under vänster nippel (Mitralventil, "M"I figuren). För att lyssna på det, bör en kvinna bli ombedd att hålla vänster bröst med handen.

  Nästa lyssnar aorta ventilprojektionspunkt (2 poäng), som projiceras i det andra interkostala utrymmet från höger sida av sternum (aortaklaff, "EN"I figuren). I detta skede lägger doktorn uppmärksamheten på hjärtfrekvensen med tvåtoner.

  Då är phonendoskopet inställt på punkt av projiceringen av ventilen i lungartären (3 poäng) i det andra mellanrummet ligger närmare bröstbenets vänstra kant (Pulmonis-ventilen "P"I figuren).

  Det fjärde etappen av auscultation är punkt att lyssna tricuspid eller tricuspidventil (4 poäng) - vid nivån av den fjärde ribben närmare höger sida av båren, liksom vid basen av xiphoid-processen (Trikuspid-ventilen,T"I figuren).

  Det sista skedet av auscultation lyssnar zon av Botkin-Erba (5 poäng, "E" i figuren), vilket dessutom reflekterar ljudledning från aortaklaven. Denna zon är belägen i det tredje mellanrummet från bröstbenets vänstra kant.

  Lyssna på varje område bör utföras med en försening med andning i några sekunder efter djup andning och utandning. Auscultation kan också utföras både i den bakre positionen, så sitter och står, med torso lutad framåt och utan.

  Förklaring av resultat

  Normala ljudeffekter vid hjärtas auskultation är närvaron av två toner, vilket motsvarar den alternerande sammandragningen av atria och ventriklarna. Dessutom bör det inte finnas några buller och onormala hjärtrytmer (rytm av vaktelen, rytmen av galoppen).

  Ljud är ljud som uppstår när de patologiska lesionen ventiler - grov stenos (förträngning ärrbildande) ventil och mjuk blåsning vid brott (ofullständiga förslutningsflikar) hos ventilen. Och i det första och i det andra fallet orsakas bruset av ett felaktigt blodflöde genom den förminskade eller omvända utsträckta ventilringen.

  exempel på typiskt brus i patologi och deras fördelning med ton (1-4)

  Till exempel, är mitralisklaffstenos auskulteras diastoliskt brusförhållandet (mellan 1 och 11 toner) under den vänstra bröstvårtan och systoliskt blåsljud (mellan 1 och 11 toner) vid samma punkt karakteristisk för mitral regurgitation. Vid stenos av aortaklappen hörs systoliskt murmur i det andra interkostala rummet till höger, och om aortaklappen är otillräcklig finns det diastoliskt brus vid Botkin-Erba-punkten.

  Patologiska rytmer i hjärtat består i förekomsten av ljud mellan två grundläggande toner, vilket generellt ger specifika konsonanser. Till exempel hörs av hjärtfel, kanterens rytm och vaktelns rytm.

  Tabell: Vanliga fenomen registrerade med auskultation

  Auskultation av hjärtat hos barn

  Lyssna på hjärtat hos små patienter är inte mycket annorlunda än hos vuxna. Auscultation utförs i samma sekvens och vid samma utsprångspunkter av ventilerna. Endast tolkningen av de hörda ljudeffekterna skiljer sig åt. Så, till exempel hjärtfrekvensen av ett nyfött barn kännetecknas av frånvaron av pauser mellan varje hjärtslag och hjärtslag lyssnade inte alla vanliga rytmen och påminner enhetliga pendel effekter. För varje vuxen patient och för ett barn över två veckor är en sådan hjärtritning, kallad embryokardi, ett tecken på patologi - myokardit, chock, agonal tillstånd.

  Dessutom är det hos barn, särskilt de som är över två år, accent av den andra tonen på lungartären. Detta är inte en patologi om det inte finns några systoliska och diastoliska ljud under auskultation.

  Den senare kan observeras hos barn i tidig ålder (upp till tre år) med medfödda missbildningar och hos barn äldre än 3 år - med reumatiska hjärtsjukdomar. Under ungdomsperioden kan ljud också höras vid ventilernas utsprångspunkter, men för det mesta orsakas de av organismens funktionella omläggning och inte genom organisk skada på hjärtat.

  Sammanfattningsvis bör det noteras att inte alltid en normal auskultatorisk bild när man lyssnar på hjärtat indikerar att patienten är all normal. Detta beror på frånvaron av ljud i hjärtat för vissa typer av patologi. Därför rekommenderas patienten med de minsta klagomålen från kardiovaskulärsystemet att utföra ett EKG och ultraljud i hjärtat, särskilt när det gäller barn.

  Hjärtasuccultation: lyssningspunkter

  Hjärtljud och ljud - det låter ett slående hjärta som ett resultat av turbulens (ändra riktning, hastighet och tryck) av blodflödet av dess kammare genom ventilenheten. För att studera, används metoden för auskultation (lyssning), som utförs av en läkare med hjälp av ett fonendoskop, används. Auscultation av hjärtat hjälper till vid tidig diagnos av hjärtets patologi och dess ventiler. Dagliga förändringar i hjärtljudets egenskaper registreras i patientens medicinska historia.

  Hjärtat har fyra ventiler: två ogenomträngligt blod från förmaken till kamrarna (vänster - bicuspid mitralis, höger - tricuspid tricuspid) och två - av kamrarna i stora fartyg (aorta - från vänster kammare till aorta, lung - från höger kammare i lungartären). Med sin rytmiska öppning och stängning uppstår ljudfenomen i hjärtatonen. Hos friska människor inom hjärtat hörs två grundläggande hjärttoner - den första och den andra.

  Ursprung (systoliskt) tonen består av ljud som förekommer i hjärtat under en kontraktion (systol) och verkar på grund av fluktuationer i båda ventriklarna av myokardiet (muskelkomponent), stängning av mitral- och trikuspidalventilerna (ventil komponent), "jitter" av väggarna i aorta och lung artärer vid tidpunkten för ett kraftigt blodintag i dem från ventriklerna (vaskulär komponent), atriella sammandragningar (atriell komponent). Volymen av detta ljudfenomen bestäms av ökningstakten i trycket i ventriklerna under sammandragning. Den andra (diastoliskt) ston inträffar på grund av snabba fluktuationer ventiler av aorta och lungartären som är stängda under starten av hjärtrelaxation (diastole). Volymen bestäms av den hastighet vid vilken klaffarna i de två- och trebladiga ventilerna släcks. Tätningen av ventilventilernas stängning är en garanti för att bibehålla den normala volymen av dessa två toner.

  Tyst och låg frekvens ytterligare tredje och fjärde toner kan normalt detekteras hos barn och ungdomar, vilket inte är ett tecken på sjukdomen.

  Ursprunget för de tredje tonen svängningar på grund av vänster ventrikulära väggen företrädesvis vid en alltför snabb fyllning av blod i den tidiga avslappning av hjärtat, den fjärde - på grund av att förmakssammandragningen i sen diastole.

  Ett ljud är ett patologiskt ljudfenomen som bildar sig i hjärtsektionerna och i stora kärl i det turbulenta blodflödet. Ljud kan vara både funktionellt förekommer i normala och utanför hjärtat sjukdomar, inte beror på förändringar i hjärtstrukturen och patologisk, som kan tyda på en organisk lesion av hjärtat och ventilanordningen. I förhållande till tiden för utseende kan de vara systoliska och diastoliska.

  Auscultation utförs enligt en viss algoritm, som innehåller följande regler:

  • Manipulering utförs både i horisontalen (på baksidan, på sidan) och i patientens kropps vertikala läge, om nödvändigt upprepas den efter fysisk ansträngning.
  • Auscultation utförs både med lugn, jämn andning av patienten, och vid högsta möjliga slut med andningsstopp.
  • Ofta för att upptäcka synkronisitet av hjärtaktivitet observeras samtidigt palpation av puls på carotiden eller radialartären och hjärtrytmen lyssnas på.
  • Lyssning sker på på varandra följande punkter, vilket motsvarar projiceringen av de bästa ljudprestanda för ventilerna på bröstets yta.

  Auscultationspoäng är platser för att lyssna på hjärtatoner från vissa ventiler på bröstets yta, där de bäst utförs.

  Punkterna av auskultation, de hörda ljuden i vanliga patologier och deras beteendeområde:

  Placering av hjärtens auskultationspunkter och utvärdering av resultaten av undersökningen

  innehåll

  Sådana, föråldrade vid första anblicken, förlorar inte diagnostiska tekniker, som slagverk, palpation, hjärtsjukdomar, deras relevans idag. Lyssna på patientens hjärtaktivitet med ett fonendoskop används aktivt för initial diagnos både vid prehospitalet i akuta tillstånd och på sjukhus och kliniker. Hittills rekommenderar experter att genomföra auscultation konsekvent i fem huvudpunkter, vilket gör det möjligt att få detaljerad information om arbetsorganets toner.

  Auskultation vid vissa punkter på bröstet gör att du kan bestämma sådana indikatorer på hjärtaktivitet som frekvensen och rytmen av sammandragningar, närvaron av ljud som normalt saknas, renheten och melodin hos hjärtets ljud, hjärtatoner. I det här fallet kan felaktig tillämpning av phonendoskopolivån betydligt snedvrida de hörda ljuden, vilket är ett fel i diagnosen.

  Detta är viktigt! Sökningen efter nödvändiga punkter utförs palpatoriskt, i motsvarande anatomiska områden. Specialister med lång historia kan dock med största noggrannhet upptäcka de platser som behövs för att lyssna visuellt, utan att tillgripa palpation.

  När lyssnandet är viktigt är omfattningen av patientens thorax viktig. Ett signifikant hårlager kan göra det svårt att auscultera även med korrekt installation av nödvändiga punkter.

  Arrangemang och sök efter hjärtas auskultationspunkter

  Provpunkterna motsvarar projiceringen av ventrikulära hjärtventiler till bröstet och även på platser där studien av deras arbete är det mest praktiska och produktiva. Störning av ljud påverkas också av blodflödet i kärlen, vilket leder till bildandet av en viss ljudledande effekt.

  Lyssna på patientens hjärtaktivitet utförs i strikt följd, som motsvarar följande lista:

  1. Den apikala impulsen. Denna punkt är det första området som ska lyssnas på, och låter dig utvärdera prestationen hos både mitralventilen och den atrioventrikulära bländaren till vänster. Sök efter det utförs visuellt eller med hjälp av händer. I fall där en synlig apikalimpuls saknas övergår doktorn till slagverkmetoden. I detta fall bestäms hjärtans gränser genom att knacka på, och phonendoscope-olivet placeras på gränsen mot hjärtans relativa dugghet. I samband med att man lyssnar uppmanas patienten att hålla andan efter inandning och utandning.
  2. Den andra lyftpunkten definieras i zonen i det andra interkostala rummet till höger om båren. Som i det första fallet utförs studien efter att patienten har fördröjd andning under utandning. Här bestäms operationen av aortaklaffarna och aorta-aortas ventil.
  3. Den tredje punkten är området för att lyssna på operationen av ventilapparaten i lungartären. Det definieras i området för det andra interkostala rummet till vänster om båren. Det är viktigt att efter undersökningen vid den tredje punkten är det nödvändigt att upprepa procedurens första och andra etapp. Alla tre punkter av auscultation i hjärtat borde ha samma volym av hjärtatoner.
  4. Den fjärde punkten i studien ligger i regionen av xiphoidprocessen i sternum och platsen för fastsättning av den femte ribben till den. Undersökningen som genomförs här avslöjar patologin hos tricuspidventilen och den atrioventrikulära öppningen till höger.
  5. Den femte punkten är ett extra område för att lyssna på särdrag hos operationen av aortaklaffar. Den befinner sig i regionen av det tredje interkostala rummet till vänster om båren. Undersökning utförs också på utandning av patienten med fördröjd andning.

  Detta är viktigt! Studien på ovanstående punkter är standard, riktade mot första diagnosen. Om det finns misstankar om förekomst av en patologisk process utförs auskultation också i patientens position på sidan. I detta fall börjar undersökningen från den första punkten, varefter phonendoskopet förskjuts till anteroposterior och midaxillära linjer. En sådan åtgärd gör det möjligt att uppnå ett mer uttalat ljudsignal, vilket bidrar till en mer noggrann diagnos.

  I vissa fall används också auscultation av hjärtat efter träning. I detta fall utförs lyssningen först vid standardpunkter och därefter efter hela projektionen av hjärtat, samtidigt som man bestämmer ljudets förmåga att utföras utöver organets kontur, liksom riktningen av deras ledningsförmåga. Således avbryts bruset från tricuspidventilen som regel till höger, mitralen till vänster, strålningsstörningen i carotidartärerna.

  Bedömning av buller vid punkterna av auscultation

  Patologiskt buller, vars närvaro bestämdes under lyssnandet, utsätts för en viss utvärdering av specialisten. Så bestämma tidpunkten för deras förekomst (i perioden med systole eller diastole), lokalisering och uppförande av ljud, deras ljudstyrka, timbre, varaktighet. Diagnostiskt värde har också i vilken position patientens kropp bruset lyssnar på bättre, och även dess dynamiska egenskaper (ökning, minskning).

  Vid bedömning av det upptäckta bruset är det viktigt att ta hänsyn till patientens ålder som undersöks. Så, för små barn präglas av ett gott lyssnande på tre eller fyra hjärttoner, vilket inte är en patologi. Samtidigt indikerar detta fenomen hos vuxna i de flesta fall förekomsten av svår hjärtsjukdom. Dessutom finns det andra åldersrelaterade egenskaper hos kardiovaskulärsystemet, vars oaccountability kan leda till upprättandet av en felaktig diagnos följt av felaktig behandling.

  Vad kan bestämmas från hjärtat av auscultation

  Auscultation är ett förfarande för att lyssna på hjärtton, timbre, hjärtfrekvens. Auscultationspunkterna i hjärtat lyssnas med ett fonendoskop.

  Denna diagnostiska metod gör det möjligt att bestämma förekomsten av medfödda hjärtefekter, såväl som myokardit, ischemisk hjärtsjukdom och andra hjärtsjukdomar.

  Auscultation: vad är det?

  Auscultation utförs i både förebyggande och diagnostiska ändamål. Om patienten har klagomål som kan indikera hjärtproblem, bestämmer auditionen om det förekommer någon oregelbundenhet i hjärtaktiviteten, oavsett om det finns några patologier i hjärtklaffarna. Ett sådant förfarande används också vid en rutinundersökning.

  Hjärtets ljud innehåller två tangenter, som skiljer sig från varaktighet och ljudstyrka. Tystnaden av hjärtets ljud beror på följande faktorer:

  • cirkulationshastighet
  • Vaskulär råhet;
  • hindringar som kan vara i blodet;
  • avstånd till platsen för nedsänkning av fartyget.

  Under auscultationsprocessen beaktas alla dessa faktorer. Inte mindre viktigt är de ljud som publiceras av hjärtat. De kan vara: grov och mjuk, svag och intensiv, squeaking och sissande.

  Med hjälp av denna diagnostiska metod kan du bestämma närvaron av följande sjukdomar:

  • myokardinfarkt;
  • hjärt blockad
  • hjärtsvikt;
  • stenos;
  • takykardi;
  • arytmi.

  För att sätta den slutgiltiga diagnosen av ett lyssnande till hjärtatoner kommer inte att vara tillräckligt. Identifiera patologins natur är endast möjlig efter en omfattande undersökning.

  Auscultation poäng

  En av de mest exakta diagnosmetoderna är auscultation av hjärtklaffarna. Förfarandet består i att lyssna på hjärtatoner och bestämma hjärtpatologier.

  Den första tonen kallas systolisk. Det bildas av atria, musklerna i ventriklerna, aortan, artärerna och ventilerna. Den andra är diastolisk. Det verkar i färd med att släcka aortaklaffarna och ventilerna i lungartären.

  Det tredje ljudet hörs sällan. Det förekommer i fallet när myokardiet inte är tillräckligt utvecklat och är normen hos barn. Hos vuxna signalerar detta symptom en försvagning av ventrikulärväggen.

  Närvaron av en tredje hjärtat hos personer över 30 år är en alarmerande signal. Det kan indikera ett övergående myokardinfarkt eller aorta-aneurysm. Lyssningsställen är belägna i båren.

  Under auscultation studerar vi sådana punkter av hjärtat att lyssna:

  1. Punkt apikal impuls, hjärtans spets ligger 2 cm från bröstvårtan i det femte interkostala utrymmet. Högst upp i hjärtat hörs en mitralventil. Lyssna på detta område får läkaren information om mitralventilens funktion och den vänstra atrioventrikulära öppningen. Tonen bestäms efter en paus - lång eller kort. Den första tonen bör vara högre än den andra. Utseendet på den tredje tonen indikerar förekomst av patologi. Ett undantag är forskarens unga ålder. I det här fallet kommer den tredje tonen att vara normen.
  2. Den andra punkten är på höger sida vid bröstbenets kant. Här är aortaklappen. Denna punkt signalerar driften av ventilerna och aorta-aortan. Under proceduren håller patienten andan och lyssnar på melodierna i två toner, helst - den andra tonen är högre.
  3. Den tredje punkten är belägen i det andra interkostala rummet från bröstbenets vänstra kant. Dessa är ventilerna i pulmonal stammen. På detta område kan du lyssna på lungventilerna. Utforska ljudet av två toner, medan den andra tonen ska vara högre än den första.
  4. Den fjärde punkten är arean av sternumets bas på platsen för femte mellanklassen. Undersök nu tricuspidventilen och den högra atrioventrikulära öppningen. I denna variant råder den första tonen över den andra.
  5. Den femte punkten - Botkin-Erba-punkten - ligger på vänster sida av båren. Det är valfritt och testas vid inandning, medan andning i 5 sekunder ska vara försenad. Volymen av båda tonerna bör ligga på samma nivå.

  En sekvens av auscultation utförs i ordning - från de första till femte punkterna. I de övre delarna kommer hjärtljudet att vara följande: högt första ton (systolisk), kort paus, andra ton - tyst (diastolisk), lång paus. Vid basen av hjärtat blir den andra tonen högre än den första. Det bör inte finnas något ljud, deras närvaro indikerar fel i ventilsystemet.

  Hur man går vidare

  För att få de mest exakta resultaten, under processen att lyssna på ventilerna, är det nödvändigt att följa vissa regler. Ingen särskild träning behövs, men strax före auscultation är det bättre att inte fysiskt påverka. Alkohol- och tonicdrycker kan snedvrida bilden och störa hjärtritmen.

  Patienten i studien måste noggrant följa alla medicinska krav: att ta en bestämd position andas in och ut, hålla andan.

  Förfarandet kräver följande regler:

  • proceduren utförs i fullständig tystnad
  • Det är önskvärt att rummet inte är stuffigt, det kan påverka hjärtat och förvränga data.
  • hjärtat är bitat i den bakre eller stående positionen;
  • auscultationspunktens placering bestäms av palpation;
  • Auscultation utförs vid vissa punkter, exakt var ventilerna är placerade;
  • hjärtat lyssnas vid inandning eller utandning, och andning behövs också.

  Med hjälp av att lyssna studeras ljudets ljudsignal. Det finns vanligtvis två, men på vissa punkter får en tredjedel tillåtas i den övre zonen. Oftast finns det hos barn och ungdomar.

  Den tredje tonen och ljuden är bättre granskad i patientens position som ligger på hans sida. Aortaklaffens toner lyssnas i en stående position med en något lutad framkrok. Om toner hörs dåligt, kan din läkare utföra testet med fysisk aktivitet, kommer patienten att behöva göra några sit-ups, gå på plats.

  Lyssna på barnets hjärta

  När auskultationen av barnets hjärtpunkter är densamma som hos vuxna. Men det finns några nyanser i att dechiffrera resultaten. Toner hos nyfödda har ett tråkigt ljud. Hos barn äldre än två år hörs den andra tonen mer tydligt.

  Ljud för barn borde helst inte vara närvarande. Deras närvaro kan prata om reumatiska attacker. Om bullret observeras hos spädbarn i de tidiga dagarna av sitt liv, indikerar detta en medfödd hjärtsjukdom. Vid nyfödda barn är pauser mellan toner mycket små. Förekomsten av tredje och till och med fjärde ton hos spädbarn är normen.

  För förfarandet använder barnen ett speciellt barns fonendoskop.

  Resultat av studien

  Resultaten av auscultation ger information om tillståndet för hjärt-kärlsystemet och tillåter oss att identifiera patologiska processer.

  Specialisten får följande uppgifter under förfarandet:

  • tillståndet i cirkulationssystemet;
  • hjärtets kvalitet;
  • patologiska processer som påverkar ventilerna;
  • bestämma placeringen av defekter i ventilsystemet.

  Baserat på resultaten lägger läkaren en preliminär diagnos.

  Auscultation av hjärtat. Platser att lyssna (hjärtspetsar) av hjärtat.

  Auscultation av hjärtat är den mest värdefulla av metoderna för hjärtundersökning.
  Under hjärtets arbete finns ljudfenomen, som kallas hjärttoner. Analys av dessa toner när du lyssnar eller grafisk inspelning (fonokardiografi) ger
  representation av hjärtets funktionella tillstånd som helhet, ventilapparatets funktion, myokardiums aktivitet.
  Uppgiftens auscultation av hjärtat är:
  1) bestämning av hjärttoner och deras egenskaper: a) styrka;
  b) soliditet c) timbre; d) rytm; e) frekvens;
  2) bestämning av antalet hjärtkontraktioner (frekvensen av toner);
  3) bestämning av närvaro eller frånvaro av brus med en beskrivning av deras grundläggande egenskaper.

  Vid utförande av auscultation av hjärtat observeras följande regler.
  1. Läkarens ställning - motsatt eller till höger om patienten, vilket gör det möjligt att fritt lyssna på alla nödvändiga punkter av auscultation.
  2. Patientens position: a) vertikal; b) horisontellt liggande på ryggen; c) till vänster, ibland på höger sida.
  3. Vissa metoder för auscultation av hjärtat används:
  a) lyssna efter en doserad fysisk aktivitet, om patientens tillstånd tillåter b) lyssna på de olika andningsfaserna, liksom när andningen är försenad efter maximalt
  inandning eller utandning.
  Dessa bestämmelser och tekniker används för att skapa förutsättningar för förstärkning av ljud och deras differentialdiagnos, vilket kommer att diskuteras nedan.

  Platser att lyssna (hjärtspetsar) av hjärtat

  Ljudfenomen som uppstår i det arbetande hjärtat, till stor del beroende på deras ursprung, beror på operationen av hjärtens ventilapparat. Alla ventrikulära öppningar i hjärtat ligger vid basen, och deras utsprång på den främre bröstväggen ligger mycket nära varandra.
  Detta eliminerar möjligheten att isolera lyssna på ljudfenomen.

  Anatomisk projektion av ventiler:

  mitralventil - kvar vid nivån på den 3: e ribben i brystbenet; aortaklaff - längs medianlinjen vid nivån av det tredje kostbrusket; lungartärsventilen - till vänster i II-mellanrummet nära kärnan på båren; tricuspidventil - bakom bröstbenet, mitt i linjen som förbinder fästpunkterna i brosket från den tredje ribben till vänster och V på ribben till höger.
  På grund av närheten av utsprången ventilen för att differentiera ursprunget av ljud valdes den mest avlägsna punkten i vilken den utförs bäst med ljudfenomen tillhörande ventiler, som kallas den klassiska punkt hjärtauskultation.
  • 1: a punkt - lyssna på mitralventilen - i hjärtat av hjärtat.
  • 2: a punkt - lyssna på aortaklappen - II-interkostalummet till höger nära bröstbenets kant. Denna zon avlägsnas från den verkliga projektionen, men här stänger aortan närmast bröstkorget och ljudfenomenen förstärks av blodflödet.
  • tredje punkten - lyssna till lungventil - II interkostalrummet vid den vänstra sternala gränsen sammanfaller med den anatomiska projektion.
  • 4: e punkt - lyssnar på tricuspidventilen - den nedre delen av sternum vid basen av xiphoid-processen. Denna zon av vidhäftning till bröstväggen i den högra kammaren.
  • 5:e punkten, eller punkten Botkin-Erba - att lyssna på aortaklaffen - i stället för fastsättning av brosk III-IV ribbor Kleve kanten av bröstbenet.

  Lyssna ordning av hjärtat

  Under auskultation observeras en viss sekvens på grund av frekvensen av skador på ventilerna med förvärvade hjärtfel. Börja med toppen (1 st
  punkt), och sedan lyssna till basen av hjärtat - 2-e och 3: e h auskultation ki (aorta- och lung ventiler), följt av 4-a m i h ka - trikuspidalklaffen och 5:e ytterligare en punkt (och av p Talnoe ventilen ).
  Lyssna sedan på hela hjärtat och flytta stetoskopet på kort avstånd. Med hjälp av denna teknik kan du ändra styrkan hos tonen eller ljudet och utföra sin differentialdiagnos.

  Mekanismen för hjärtformning låter

  Med auscultation av hjärtat bestäms två obligatoriska (om b-ligat) toner. Toner är de korrekta snabbt dämpade svängningarna som hörs så korta
  ljud. Hos barn och vissa ungdomar (i genomsnitt 30 liter) kan du lyssna på den tredje (valfria) tonen.
  För en bättre förståelse för ursprunget av hjärttoner är det viktigt att överväga fasstrukturen hos hjärtcykeln eller kronokardiogrammet.

  Den första tonen i hjärtat uppstår under ventrikelns systole och kallas systolisk, den andra tonen i hjärtat uppstår i början av diastolen i ventriklerna och kallas diastolisk.
  Den första tonen på PCG spelas in på nivån på den S-synkrona EKG-vågan. Vid bildandet av I-tonen är tre komponenter utmärkande:
  • den 1: a komponent - en låg frekvens och låg amplitud (2- 3 fluktuationer i PCG i den initiala I-segmentet tonhöjd) är utformad i den inledande perioden av systole, nämligen Ys fasspänning perioden.
  Detta är en muskelkomponent som är förknippad med stressen i musklerna i ventriklarna som omfattas av kontraktilprocessen.
  Hans roll, som visades så tidigt som 1873 av prof. AA Ostroumov, i bildandet av I-tonen är obetydlig; • 2: e komponentventil. Det bildas också i Ys-fasen av stressperioden, men redan i slutet, när det finns en ökning av intraventrikulärt tryck och tillslutning av mitral- och tricuspidventilerna. Deras fluktuationer efter stängningen
  och är ventilkomponenten i I-tonen. På FCG betecknas denna komponent som huvud- eller central-segmentet och är en högamplitud och relativt högfrekvent
  fluktuationer;
  • Den tredje komponenten kan kallas ventil-vaskulär eller vaskulär. Det produceras i den initiala fasen av PI, nämligen protosfigmichesky intervallet när öppnade ventiler av aorta och lungartären (ventilkomponenterna), och en fas av maximal blodutstötning, när fluktuationer aortaväggen inträffar och lungartären av den utsprutade blod i dem (vaskulär komponent). På PCG 3:e tonen komponent I registreras i form av lågfrekventa och låg amplitud svängningar.
  Således bildas en ton i fas Ys och under den ursprungliga perioden av exil.
  Vissa riktlinjer beskriver den atriella 4-komponenten i I-tonen, som sammanfaller med atriell systolen, dvs diastolen hos ventriklarna. Faktum är att denna komponent kan vara
  registrerar ibland vid FCG i form av 1-2 lågfrekvensoscillationer med låg amplitud. För närvarande hänför sig dessa fluktuationer till en oberoende IV-ton, vilket kommer att diskuteras nedan.
  Den totala tiden för I-tonen är 0,08-0,12 sek.

  Den andra tonen (diastolisk) på PCG registreras i slutet av det T-vågsynkrona EKG.
  Det är en återspegling av ljudfenomenen som förekommer i ventrikelernas diastol, eller snarare i sin första del. Diastolen består av 2 perioder - avslappning och fyllning, II-ton ansluten
  med en period av avkoppling.

  Skillnader jag tonar från II:
  • Jag toner lägre och längre än II-ton,
  • II-ton hörs efter en lång paus,
  • Jag tonen sammanfaller med apikalimpuls och puls på halspulsådern.
  Den första tonen överst och vid basen av xiphoidprocessen hörs som starkare i jämförelse med II-tonen, eftersom bildandet av I-tonen involverar en valvulär komponent på grund av att
  stängning av mitral- och tricuspidventilen i PH av R. Ljudfenomen som är associerade med stängning av diastol i bukspottkörtelventilen,
  x u y e. Samtidigt i II-mellanrummet hörs II-tonen bättre, eftersom det är bättre att genomföra ljudfenomen från semilunarventilerna än från mitral och tricuspid.

  Försvagning av den andra tonen

  Attenuering av II-tonen på aortan orsakas av följande skäl:
  a) insufficiens av aorta ventiler b) förkortning av aorta mun c) en minskning av blodtrycket (vaskulär insufficiens,
  blodförlust etc.).
  I det första fallet är försvagningen av den andra tonen på grund av ventilens otillräckliga svängning vid stängning, och dämpningen fortskrider parallellt med graden av insufficiens. Med förkortning av aortan
  utstötningen av blod i systolen minskar, därför minskar trycket i aortan i diastol (diastoliskt tryck i aortan).
  Detta resulterar i mindre klappning av aortaklaffarna under den initiala perioden av diastol. En liknande mekanism för försvagning av den andra tonen verkar också med en signifikant minskning av blodtrycket. Försvagningen av den andra tonen över lungartären orsakas av otillräckligheten hos ventilerna i lungartären och / eller förminskningen av lungartärsöppningen.
  I allmänhet orsakas försvagningen av tonen II på grundval av hjärtat av följande faktorer: 1) icke-hermetisk tillslutning av semilunar
  ventiler, vilket leder till en minskning av deras oscillationer; 2) En minskning av samlingshastigheten för semilunarventilerna på grund av en minskning av artärtrycket eller en sammansmältning av semilunarbroschyrerna
  ventiler i ventilstenos av huvudkärlarnas munnar.

  Få II-ton

  Styrkan av toner över aorta och lungartären är densamma. I patologi är en förstärkning (accent) av 2: a tonen på aortan eller lungartären möjlig.
  Accent II tonen i aorta kan bero på: a) öka trycket i den systemiska cirkulationen (arteriell hypertension, tung fysisk belastning), när flikarna slam HALVMÅNFORMIG ventiler med större kraft än normalt; b) skleros av aorta ventiler; c) uttryckt skleros aorta ascendens och tätning med sin vägg syfilitisk mezaortite.
  I de två sista fallen förvärvar den andra tonen en metallfärg och kan formas utan att öka trycket i den stora cirkelcirkeln. Vid mycket höga figurer av artärtryck kan tonen II också förvärva en metallisk nyans.
  Den andra tonens accent på lungartären indikerar en ökning av trycket i cirkulationscirkeln. Det finns två typer av högt blodtryck i en liten cirkel - postkapillär och prekapillär-
  polära.

  Patologisk bifurcation av I-ton uppträder när hela blocket av en av benens bunt blockeras på grund av fördröjningen av sammandragning av motsvarande ventrikel.
  Uppdelningen av den andra tonen uppträder ofta. Dess mekanism är förknippad med den icke-samtidiga tillslutningen av semilunarventilerna i aorta och lungartären, som härrör från förlängningen eller förkortningen av systolen hos en av ventriklarna.
  Fysiologisk bifurcation av II-ton förekommer ganska ofta hos friska unga människor. Det är impermanent och är förknippat med andning. Den omedelbara orsaken till hans - att öka blodflödet till höger hjärtat under inandning med förlängningen av utvisningen period som leder till lungventilstängning fördröjning med att klyva lung ton komponent II.
  Patologisk bifurcation II-tonen uppträder på grund av förkortningen eller förlängningen av systolen hos en av ventriklarna och bestäms av:
  a) i mitral stenos (på grund av svårigheten att utflödet från vänster atrium in i den vänstra ventrikeln minskar dess innehåll, förkortas systole och aortaventilen stänger innan ventilen lungartären Dessutom högerkammar systole grund av post-kapillär pulmonell hypertension slutar senare än den vänstra).;
  b) med aorta-aortas stenos (som ett resultat av förlängning av systolen inträffar en senare kollaps av aortaklaffarna);
  c) med arteriell hypertension (förlängning av vänster ventrikulär systol);
  g) vid prekapillära pulmonell hypertension - emfysem, trombos och lungemboli - eftersläpning uppträder pulmonell ventilstängning grund av töjning av den högra kammaren systole.
  Den vanligaste orsaken till den andra tonens dikotomi på lungartären är mitralstenosen med högre ventrikelhypertrofi och hypertoni hos den lilla cirkulationen.

  Tri-termiska rytmer med hjärtaktivitet

  Tri-termen rytmer präglas av utseendet av en oberoende, extra ton i hjärtat.
  Det finns tre former av treledade rytmer: rytm med mitralstenos ("vaktelytm"); en tre-ledad rytm med ett "systoliskt klick" - en systolisk galopp; kanterens rytm.
  Tre-medlemsrytmen i mitralstenos orsakas av utseendet av en ytterligare mitralton i början av diastolen i ventriklarna i samband med de anatomiska förändringarna i mitralventilen. Denna ton visas på PCG vid 0,07-0,13 sekunder efter II-tonen. Dess utseende beror på skleros av mitralventilerna, vilka när de öppnas sticker in i kammaren i ventrikeln.
  Under den snabba påfyllningsfasen utför ventilerna oscillerande rörelser under blodflödet, vilket uppfattas som ett extra ljud i form av ett kortklick. Den här tonen kallas öppningstonen i mitralventilen, eller mitral chelchkom, tappas vid hjärtans topp, bättre i läget på vänster sida.
  "Quartzens rytm" består av en klappande I-ton; II-tonen; ytterligare ton för öppning av mitralventilen.

  Tre-delt rytm med systoliskt klick.

  Sekundär ton som ett systoliskt klick ligger i den andra halvan av systole, närmare II tonen. Den har 3 huvudsakliga skäl: a) Den mitralklaffprolaps - ett tillstånd där en följd av förstörelsen av papillarmusklerna, senor töjning filamenten inträffar utsprånget mitralisklaffen i hålrummet i det vänstra förmaket under systole för att bilda ytterligare klangfull ton - en så kallad systoliskt klick; b) skleros av aortaklaffen och aorta ascendens - uppträdandet av systoliska klick associerade med öppnandet av sklerotiska aortaklaffen och blod slår den förseglade väggen av aorta; c) intrapericardiella orsaker.
  Gallop auskulteras med allvarliga myokardiala lesioner med minskning av dess kontraktila kapaciteten (hjärtinfarkt, myokardit, kardiosklerosis, högt blodtryck, kardiomyopati och andra.). VP Samplesov kallade rytmen av galoppen "hjärtens gråta för hjälp".
  Kanterrytmen hörs väl vid hjärtfrekvensen till 100 slag per minut och värre med svår takykardi (över 1 2 0 slag per minut) och med en hjärtfrekvens på mindre än 70 slag per minut.
  En ytterligare ton i rytmen av kanteren är förstärkt (patologisk) III eller IV-toner, III-tonen bildas i den snabba fyllningsfasen och IV-tonen - i fas av systolens systole.
  Det finns följande sorter av kanterrytmen.

  Diastolisk rytm av kanteren.

  Tidigare kallades den proto-diastoliska rytmen. I samband med studiet av fasstrukturen hos hjärtcykeln specificerades mekanismen och tiden för dess bildning.
  Sedan III tonen visas i en period av snabb fyllning, när den är klar protodiastolic fas, korrigera rytmen kallas det diastoliska eller mezodiastolicheskim galopp.
  Utseendet på en ytterligare III-ton är associerad med en försvagning av vänster ventrikulär myokardiumton, som uppträder med sitt uttalade myogena dilatation. Det finns en snabb sträckning av ventriklarnas väggar med blod, vilket orsakar deras svängning och uppenbaras av ett ytterligare ljudfenomen; III-tonen visas efter 0.12-0.2 sekunder efter II-tonen.
  Presystolic galopp visas vid tidpunkten för förmaks systole, under förutsättning att a) hypertrofi av vänster förmak, i synnerhet på bakgrunden av förlängningen atrioventrikulär överledning;
  b) förlust av hjärtinfarkt hos ventriklarna. I dessa fall finns det en patologisk ökning IV (atrial) hjärta ljud, vilket också bidrar till förstärkningen av svängningarna har förlorat tonen i vänstra kammarväggen vid dess fyllning under förmaks systole. I annat fall kallas den presystoliska galvanen atrialen.
  Summerings galopp bildad genom laminering av ytterligare toner diastoliskt galopp (III ton) och förlängnings tonen presystolic galopp (IV ston) som observeras när takykardi.
  I motsats till "rytm vaktel", som kännetecknas av ökad - klappa I tonen i galopp rytm ton jag brukar försvagas.