Huvud / Dystoni

Vad man ska göra med en låg hjärtfrekvens på 50 slag per minut

Pulsen kallade fluktuationer i hjärtmuskeln. Vid mätning visas frekvensen av organkontraktioner. Pulsens normala värde är från 65 till 85 slag per minut. Överskridande eller sänkning av dessa indikatorer indikerar en avvikelse i kroppen som kan vara associerad inte bara med hjärtsjukdom. Det är den kvalificerade specialist som bäst beskriver vad man ska göra med en puls på 50 slag per minut. Självbehandling kan inte göras.

Vad betyder denna puls?

För en vuxen anses en puls mindre än 60 slag per minut betraktas som låg. I annat fall kallas detta tillstånd bradykardi. Ofta observeras en puls på 50 slag per minut hos personer med lågt blodtryck. Brottet kan dock provocera ganska oskadliga faktorer. Bland dem:

 • djup sömn
 • länge stanna i kylan;
 • skarpa klimatförändringar.

I grund och botten indikerar en minskning av puls en störning i det kardiovaskulära systemet. Oberoende avgöra orsakerna till detta problem och hantera behandlingen kan inte bara göras av läkare.

Är bradykardin farlig?

En låg puls från 50 slag per minut medför en ökning av det normala kaliuminnehållet i blodet. Mot bakgrund av bradykardi sänks blodtillförseln till de inre organen och hjärnan, vilket kan orsaka störningar i deras arbete. Låg puls är farligast för äldre, eftersom de har försvagade blodkärl. Bradykardi förvärrar bara det.

En låg puls kan uppstå plötsligt i form av en allvarlig attack. Det kallas "blockaden att hålla". Om du inte omedelbart ringer till en ambulans kan en fördröjning utlösa utseendet på en dödlig arytmi. Pulsen upp till 30 slag per minut kan orsaka en medvetslöshet.

Orsaker till utseende

Bradykardi är indelad i tre typer.

 1. Fysiologiska.
 2. Patologisk.
 3. Idiopatisk.

Den fysiologiska typen för hälsa är inte farlig, eftersom det inte är ett symptom på någon sjukdom. Det finns flera anledningar till varför din hjärtfrekvens går ner.

 1. I god fysisk form, när hjärtat blir van vid tung belastning. I viloläge är 50 slag tillräckliga för organets normala funktion. Detta räcker för full blodcirkulation.
 2. Under en längre vistelse hos en person bland låga temperaturer. Som ett resultat minskar och kroppen, och puls under 60 slag blir en skyddande reaktion i kroppen, som börjar spara energi.
 3. Stimulering av reflexzoner på människokroppen (hårt bundet slips, ögonrubbning etc.). Efter eliminering av orsaken till bradykardi återgår pulsen snabbt till normal.
 4. Åldrande av kroppen. Hos äldre människor stör metaboliska processer, musklerna försvagas, vävnader behöver inte längre så mycket syre som när de är unga.

Patologisk bradykardi indikerar förekomst av sjukdomar. Skälen kan vara:

 • hjärtsjukdomar;
 • hypotyroidism;
 • endokrina sjukdomar;
 • intrakraniellt tryck;
 • konstant stress;
 • dåliga vanor (alkohol och rökning);
 • sjukdomar i nervsystemet
 • stor blodförlust
 • utmattning av kroppen
 • förgiftning;
 • infektionssjukdomar.

Den tredje typen av utseende av en låg puls kallas idiopatisk. En sådan diagnos görs när det är omöjligt att identifiera de sjukdomar eller fysiologiska faktorer som orsakade en bradykardi. Idiopatisk utseende kan ha en tillfällig eller permanent form.

Symtom på bradykardi

Vissa personer med långsam puls känner sig bra och har inga klagomål om deras hälsa. Detta gäller främst fysiologisk bradykardi. En låg puls kan dock åtföljas av tecken som förvärrar livskvaliteten. Bland dem:

 • yrsel på grund av syrebrist
 • svettning;
 • allmänt svaghet i kroppen
 • illamående;
 • "Flyger" framför ögonen;
 • huvudvärk;
 • ökad trötthet
 • andfåddhet under fysisk ansträngning;
 • smärta i bröstet.

Patienten har en blek hud. Till och med en liten fysisk belastning åtföljs av andfåddhet och ökad andning. I den patologiska typen ingår även tecken på sjukdomen som orsakar bradykardi de listade symptomen.

diagnostik

Med en låg puls är nödvändigt att ta itu med terapeuten, som kommer att skriva en remiss till en hjärtspecialist om det behövs. Bradykardi behandlas huvudsakligen av denna läkare. Om emellertid en låg pulshastighet som orsakas av stress, dålig mentala tillstånd, sjukdom, är operation krävs, kan det vara nödvändigt att hjälpa neurologer, kirurger och andra specialister.

För det första gör läkare en allmän undersökning. Uppmärksamhet riktas mot de sjukdomar som redan har överförts och är tillgängliga vid tidpunkten för undersökningen. En exakt puls bestäms, auscultation och slagverk av hjärtat utförs (lyssna och knacka på orgeln). Det genomförs sedan:

 • Hjärtets ultraljud;
 • elektrokardiogram;
 • analys för närvaron av toxiner i blodet;
 • Phonocardiography;
 • ett allmänt blodprov
 • daglig EKG-övervakning;
 • ett blodprov för nivån av sköldkörtelhormoner.

Behandlingen utses individuellt, med hänsyn till kroppens egenskaper och befintliga sjukdomar.

Metoder för behandling av bradykardi

Bradykardi bör endast behandlas av läkare. Om inga sjukdomar upptäcks med låg puls, är det inte nödvändigt att ingripa av en kardiolog eller andra specialister. Vid störning av kardiovaskulärsystemet kan en pacemaker vara nödvändig.

Om bradykardi är en följd av andra sjukdomar, prioriteras deras behandling. En låg puls kan utlösas av mediciner. I detta fall föreskrivs andra läkemedel eller doseringen av läkemedel revideras. Med bradykardi-antibiotika förskrivs läkemedel som förbättrar metabolismen (levothyroxin eller andra droger).

Självhjälp

För att återställa den normala puls måste du leda en hälsosam livsstil. Running, walking och laddning leder till en tillfällig ökning av hjärtfrekvensen, vilket stimulerar hjärtmuskeln och stärker den. Dagliga promenader i frisk luft är nödvändiga. Det är viktigt att övervaka vikten och bli av med överskott i tid.

En viktig roll i förebyggande och behandling av bradykardi har en hälsosam kost. Alla livsmedel som ökar kolesterol bör uteslutas från kosten. Frukt och grönsaker, helkorn och mager mejeriprodukter är tillåtna. I obegränsade mängder kan du äta fisk.

Om en låg puls upptäcks är det nödvändigt att konsultera en läkare. Bradykardi i sig är inte farligt. Ofta är det inte kroppens signal att de inre organen fungerar felaktigt. Utan en läkares rekommendation bör du inte ta några mediciner och behandla människors metoder.

Pulsen 50 är normal eller inte, en översyn av problemet

Från den här artikeln kommer du att lära dig: puls 50 - är norm eller patologi, det är farligt eller inte. Orsaker och karaktäristiska symptom på en sådan puls. Vad man ska göra med en puls på 50 slag per minut, behöver han behandling eller inte.

Pulsa 50 - oexpressad bradykardi. Detta är inte en självständig patologi, men ett symptom på ett antal sjukdomar. Ofta är det följt av hjärtsjukdom, sköldkörteln, ibland förekommer det som en bieffekt av vissa läkemedel och är registrerad vid infektioner.

I ett antal fall finns en puls på 50 per minut hos personer som inte lider av några sjukdomar, och betraktas som en variant av normen, kräver ingen behandling.

I allmänhet är detta tillstånd inte farligt.

Kardiologen, terapeuten eller (sällan) en endokrinolog behandlar problemet. I vissa fall kan bradykardi helt elimineras, i andra av olika anledningar, det följer med patienten hela sitt liv.

Orsaker till hjärtslag 50

Bradykardi är fysiologisk ("normal") och patologisk.

1. Fysiologisk bradykardi

Fysiologisk bradykardi är inte ett symptom på någon sjukdom, för hälsan är det absolut inte farligt. Det kan uppstå i följande situationer:

 1. Om en person är i god fysisk form, utbildad. Atletens hjärta blir van vid hög belastning. I vila reduceras det, men sällan, men starkt - och detta räcker för att upprätthålla en tillräcklig blodcirkulation i kroppen.
 2. När en person stannar i låg temperatur. Detta leder till en minskning av kroppstemperaturen till 35 grader eller mindre, och att sänka pulsen i denna situation är en skyddande reaktion i kroppen för att spara energiresurser.
 3. Som ett resultat av stimulering av reflexzoner. Stimulering av vissa delar av människokroppen irriterar fibrerna i vagusnerven, vilket leder till en minskning av puls. Sådana zoner är exempelvis ögonbollar och den nedre delen av sidoytorna på nacken. Stimulera dem en person kan, utan att ens tänka på det, intensivt gnugga ögon, låt oss säga med konjunktivit, eller dra åt bindningen tätt. Bradykardi, som uppstått av denna anledning, är kortlivad - hjärtritmen återvänder snabbt till normalt.
 4. I åldrandet. Hos personer av äldre ålder finns en tendens till en minskning av hjärtfrekvens och puls. Anledningen - de områden av bindväv (vetenskapligt kardioskleros) som uppstår under en persons liv som ett resultat av metaboliska störningar eller resultatet av myokardiezoner (hjärtmuskler). De försämrar muskelns förmåga att samverka och att ge nervimpulser. Även i kroppen av äldre människor bromsar metaboliska processer, vävnader behöver inte längre så mycket syre, vilket innebär att behovet av aktivt hjärtarbete minskas. Alla dessa förändras och ligger till grund för sänkning av puls hos äldre. En sådan bradykardi är en naturlig process, det är konstant.

2. Patologisk bradykardi

Vad kan leda till utvecklingen av en patologisk form av bradykardi:

Sjukdomar i hjärtat

De flesta hjärtsjukdomar åtföljs av en ökning av dess sammandragningar - takykardi. En bradykardi uppträder emellertid också. Det kan hittas i sjukdomar av inflammatorisk natur (endokardit, myokardit) och de som åtföljs av skleros i hjärtmuskeln (hjärtinfarkt, diffus eller fokal kardioskleros). Vid hjärtsklerosering ersätts myokardceller med en bindväv; Grovt taget bildade hjärtat en annorlunda storlek på ärren.

Om rytmens förare påverkas finns det ett syndroms svaghet i sinusnoden - noden genererar impulser med en lägre frekvens, hjärtat kontraherar mindre ofta. Ledningsförmåga (när någon del av de ledande banorna är skadad, impulsen är omöjlig) kallas en blockad.

I vissa sjukdomar i hjärtat är bradykardi konstant, medan det hos andra förekommer vid attacker.

Minskad funktion av sköldkörteln (hypotyroidism)

Kärnan i detta tillstånd är att minska blodnivåerna av sköldkörtelhormon - tyroxin och trijodtyronin, som aktivt är inblandade i metaboliska processer, reglera aktiviteten i hjärtat och stödja tonen i nervsystemet. Med en minskning i blodets nivå utvecklas en bradykardi.

Hypothyroidism åtföljs av thyroidit, medfödd underutveckling av sköldkörteln och några andra sjukdomar. Det kan också utvecklas på grund av nackskada.

Patologi i nervsystemet

Hjärtat är innerverat (dvs. kopplat av nerver) av grenarna av vagusnerven, som refererar till det parasympatiska nervsystemet.

Den ökade tonen i det parasympatiska nervsystemet kan orsaka en minskning av puls. Irritation av vagusnerven kan vara när:

 • depressiva sjukdomar;
 • neuroser;
 • vegetativ vaskulär dystoni;
 • intrakraniella hematom (blodproppar på grund av craniocerebralt trauma eller hemorragisk stroke);
 • tumörsjukdomar i organen i mitten av brösthålan;
 • magsår och tolvfingersår och hos patienter som genomgått operativ ingrepp på huvudets, nackens, mediastinumets eller mittkroppens organ.

förgiftning

Ett av symptomen på förgiftning av blyförgiftning, fosfor, nikotin och narkotiska substanser sänker pulsen till 50 (graden beror direkt på mängden giftig substans som har kommit in i kroppen).

Sjukdomar av smittsam natur

Ett antal infektioner - viral hepatit, tyfusfeber, sepsis - kan uppträda med bradykardi.

Inträde av vissa läkemedel

Reduktion av puls är ofta en bieffekt av många läkemedel (beta-blockerare, kalciumkanalblockerare, hjärtglykosider, amisulpirid, morfin och andra). Som regel uppstår bradykardi som ett resultat av att patientens rekommendationer om dosering och dosering av läkemedel inte följs, men det händer också att även den minsta dosen bidrar till utvecklingen.

Vanligtvis är patientens hälsa och liv inte en bieffekt, men om det uppstår är det fortfarande värt att informera behandlingsläkaren.

3. Idiopatisk bradykardi

I fallet då läkaren inte kan diagnostisera sjukdomar som kan orsaka en minskning av hjärtfrekvensen till 50 slag per minut, och de fysiologiska orsakerna till en sådan puls inte heller är bestämda - en bradykardi kallas idiopatisk. Det kan uppstå periodiskt eller vara av permanent karaktär.

symptom

I själva verket är bradykardi i sig ett symptom. Men symptomet är objektivt, vilket bestäms vid patientens undersökning. Subjektivt, många människor med en liten saktning av puls (till exempel 50 per minut) känner sig ganska tillfredsställande och klagar inte. Detta uttalande gäller både fysiologisk och patologisk bradykardi.

Men alla människor är olika, och även en puls på upp till 50 slag per minut hos ett antal patienter kan åtföljas av tecken som förvärrar livskvaliteten:

 • yrsel (systemiskt blodflöde är åtminstone lite men brutet, hjärtat kan inte hålla blodtrycket inom normala gränser - det minskar, hjärnceller är bristande i syre, yrsel uppstår):
 • generell svaghet (är en följd av syrebrist i muskler);
 • ökad trötthet (syrehushållning av organismen leder till en snabb uttömning av sina energiresurser, och för deras påfyllning krävs en längre tid än hos friska människor);
 • dyspné vid ansträngning (bradykardi minskade pumpfunktion hos hjärtat som bidrar till stagnation av blodkärlen i lungorna och sådana kärl kan inte behålla gasutbyte vid en önskad nivå för att kompensera för detta, ger hjärnan enkel installation andas oftare);
 • smärta för bröstbenet, som uppstår på grund av brist i kroppens syre eller som ett symptom på den underliggande hjärtsjukan.

En sådan patient är blekare, med kraftig ansträngning av puls och andfåddhet.

Med patologisk bradykardi finns det alltid andra symptom av annan art som är förknippade med den underliggande sjukdomen. Och vice versa, alla ovanstående kliniska tecken uppträder inte bara med bradykardi, utan följer en mängd andra sjukdomar. Följaktligen, när de inträffar, ska patienten konsultera en läkare - terapeut eller kardiolog. Specialisten kommer att genomföra en serie undersökningar på basis av vilka den slutliga diagnosen kommer att göras.

Principer för diagnostik

Faktum att ha en bradykardi en person kan ta reda på självständigt genom att bestämma puls på den radiella artären (på handleden). Han kan också misstänka att hon har symptom som anges ovan.

Klicka på bilden för att förstora

Diagnos av sjukdomar som kan leda till en minskning av hjärtfrekvensen, är läkaren förlovad. Först och främst kommer han att lyssna på patientens klagomål, medicinska historien (när det har uppkommit klagomål, de är permanenta eller upprepas regelbundet, lindrar patienten sitt tillstånd) och livet (sjukdomar, arbetsförhållanden etc.). Då kommer han att göra en undersökning, palpation (bestäm pulsen), auscultation (lyssnar med ett fonendoskop) och hjärtslagverk (tappning för att avgränsa gränser).

På grundval av resultaten kommer läkaren att förskriva ett test till patienten, vilket kan innefatta:

 1. elektrokardiografi;
 2. Phonocardiography;
 3. daglig (Holter) EKG-övervakning;
 4. Hjärtets ultraljud;
 5. bestämning av nivån av sköldkörtelhormoner i blodet;
 6. bestämning av närvaron av toxiner i blodet;
 7. ett allmänt blodprov och några andra studier (beroende på den patologi som läkaren misstänker).

När orsaken till bradykardi identifieras, kommer läkaren att ordinera patientbehandlingen.

Metoder för behandling

Till att börja med, enligt medicinska lagar behandlar vi inte symtom men sjukdom.

Fysiologisk bradykardi är en variant av normen, vilket innebär att det inte visas att medicinska åtgärder vidtas.

Bradikardi patologisk, inte åtföljd av några subjektiva förnimmelser, som inte förvärrar patientens tillstånd, är föremål för dynamisk observation.

Patienter vars puls på 50 slag per minut, kommer läkaren att inte förskriva läkemedel som ökar dess frekvens, men det betyder inte att sjukdomen, som ledde till långsammare pulsen, är det inte nödvändigt att behandla. Det vill säga i patologisk bradykardi är det primära målet för en läkare att eliminera orsaken - den underliggande sjukdomen. Vid behandling av en sådan patient kan läkemedel ordineras:

 • holinoblokatorisk (atropin);
 • izadrin;
 • levotyroxin (med nedsatt sköldkörtelfunktion);
 • antibiotika (om patienten har myokardit)
 • adaptogens (läkemedel baserade på magnolia vin, ginseng, aralia, eleutherococcus);
 • droger som förbättrar metaboliska processer i hjärtat (tiotriazolin, meldonium).

utsikterna

Prognosen för bradykardi beror direkt på varför det uppstod. Fysiologisk bradykardi påverkar inte personens kvalitet och livslängd.

Patologisk bradykardi med en puls på 50 slag per minut är inte i sig en fara, men den sjukdom som orsakade den kan avsevärt försämra livskvaliteten.

För att förhindra detta är det viktigt att diagnostisera sjukdomen i ett tidigt skede och följ läkarens råd angående behandlingen.

Pulsen 55 slag per minut

Pulsen på vila av en vuxen frisk person varierar mellan 60 och 80 slag per minut. En konstant puls av 55 slag per minut eller lägre i frånvaro av objektiva skäl kan indikera hjärt-sinusnoddysfunktion. Med en puls mindre än 60 slag per minut utvecklas bradykardi. Det är viktigt att diagnostisera sjukdomen, bestämma de grundläggande orsakerna och genomgå en behandling.

Pulse 50: Är det bra eller dåligt?

En liten permanent minskning av pulsfrekvensen med ett bra hälsotillstånd kan observeras hos idrottare, och detta talar bara om att de är i bra sportform. I viloläge, i en dröm (i sin djupa fas) eller i kylan minskar frekvensen, men kommer sedan tillbaka till det normala. Man tror att den lägsta frekvensen är på natten och den största - på kvällen. Pulsfrekvensen beror på ålder - den minskar med åldrandet, hos äldre är minimal, från kön - hos kvinnor är det mer, men senare i graviditeten kan det minska på grund av livmoderns tryck på den nedre könsorganen. Men om frekvensen stadigt avviker från normen med mer än 10%, och personens puls är fixerad till 50 bpm. och mindre indikerar detta utvecklingen av patologi.

Vad är farligt att minska rytmen?

Ständigt långsam puls - mindre än 45 slag leder till undernäring av organ med syre och andra vitala substanser, vilket medför misslyckanden i deras arbete. En puls på 45 eller lägre hos en person kan provocera en syrehushållning i hjärnan. Om den låga pulsen är mindre än 40 slag per minut, kan hjärtat stoppa. Detta är den lägre tröskeln. Oftast händer detta på natten och i avsaknad av omedelbar hjälp kan en person dö.

Symtom som karakteriserar bradykardi

Störning av blodtillförsel till organ med bradykardi leder till obalans i hela organismens arbete. Hälsotillståndet, arbetsförmågan minskar, uthålligheten minskar, dåsighet uppträder, kraftig svettning även under behagliga temperaturförhållanden. Alla dessa förändringar kan inte ignoreras, eftersom konsekvenserna kan vara oförutsägbara. Överträdelse av puls och hjärtfrekvens kännetecknas av sådana tecken:

 • konstant huvudvärk och yrsel
 • trötthet, svaghet;
 • illamående, kräkningar;
 • frekvent svimning.
Tillbaka till innehållet

Vad är orsakerna till utvecklingen av sjukdomen?

Antalet hjärtslag kan vara mindre än antalet hjärtslag. I det här fallet talar de om ett pulsunderskott. Anledningen till detta är en svag hjärtslag, där en otillräcklig mängd blod tränger in i aortan och dess våg når inte den perifera artären. Om resultaten av kardiogrammet bekräftar förekomst av patologi, när antalet hjärtkollisioner har minskat och intervallet mellan dem har ökat betyder det att det är dysfunktion av hjärtkänslan. Pulsen på 50 slag per minut orsakas ofta av följande skäl:

 • aging;
 • hjärtsjukdomar (ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, hjärtinfarkt myokardit);
 • nedsatt sköldkörtelfunktion
 • ökade kaliumnivåer;
 • lågt blodtryck;
 • ökat intrakraniellt tryck;
 • Botkins sjukdom;
 • tar vissa läkemedel
 • intoxikation;
 • neuroser;
 • svält.
Tillbaka till innehållet

Diagnostiska metoder

För att diagnostisera bradykardi, överväga först och främst pulsen. Om puls i vila är liten när som helst på dagen, genomgår patienten ett elektrokardiogram. Men EKG kan inte alltid upptäcka denna sjukdom på grund av pulsens instabil rytm. Därefter håller du övervakning: Lägg på en patient en liten registrar av elektriska signaler i hjärtat, och han bär det hela dagen. Det är möjligt att du behöver ett laboratorietest, koronografi, ultraljudsundersökning av hjärtat och prov med atropin. Om det inte finns någon hjärtpatologi, leder kardiologen patienten till andra specialister för samråd. Vid sjukdomar i det nervösa eller endokrina systemet, såväl som patologier av organ som kan orsaka en minskning av trycket, behandlas de.

Vad händer om pulsen är 55?

Målet med behandlingen är att öka hjärtfrekvensen till en sådan nivå att blod kan komma in i alla organ för att säkerställa att de fungerar normalt. Använd ofta droger för att öka blodtrycket. Efter en noggrann fördjupad undersökning av specialister, beroende på orsakerna till hjärtrytmstörningar, ordineras patienterna sådana läkemedel:

Vad händer om pulsen är 50 slag per minut?

Är en mindre bradykardi farlig?

Å ena sidan, om en persons puls är 50 slag per minut, kan detta inte orsaka några problem, vilket indikerar endast hans goda fysiska form. Friska ungdomar och idrottare har ofta en sådan frekvens av hjärtkollisioner. Å andra sidan är bradykardi ibland ett tecken på att ha problem med hjärtans ledningssystem. Det betyder att den naturliga pacemakern inte fungerar korrekt, eller att hans ledande banor bryts. Med en svår form av bradykardi, samverkar hjärtat så långsamt att det inte tillför kroppen tillräckligt med blod. Detta kan vara orsaken till utvecklingen av vissa symtom och till och med ett hot mot livet. Den oftast fördröjda hjärtfrekvensen, som kräver behandling, observeras hos män och kvinnor äldre än 65 år.

Vad orsakar bradykardi?

En minskning av hjärtfrekvensen kan orsakas av:

 • Förändringar i hjärtat som är resultatet av åldrande.
 • Sjukdomar som skadar hjärtens ledningssystem (t.ex. ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, endokardit och myokardit).
 • Sjukdomar som kan sakta ner innehav av elektriska impulser i hjärtat. Exempel är hypotyroidism (minskad sköldkörtelfunktion) eller elektrolytproblem (t.ex. ökade kaliummängder i blodet).
 • Godkännande av vissa läkemedel för behandling av hjärtsjukdom eller högt blodtryck (till exempel beta-blockerare, antiarytmika och digoxin).

Vad är symtom på bradykardi?

En kraftigt fördröjd hjärtrytm kan orsaka:

 • Yrsel.
 • Andnöd.
 • Minskad tolerans mot fysisk aktivitet.
 • Trötthet.
 • Smärta i bröstet.
 • Hjärtklappningar.
 • Förvirring av medvetandet.
 • Minskat blodtryck.

De flesta med en puls på 50 slag per minut har inga symptom, eller de tror att dessa tecken är en vanlig del av åldrandet.

Undersökning med bradykardi

För att identifiera fördröjd hjärtrytm behöver doktorn beräkna patientens puls och utföra en undersökning. För att bekräfta bradykardi är en elektrokardiografi nödvändig, vilket visar hjärtans elektriska aktivitet. Mycket ofta uppträder en bradykardi och passerar, så ett normalt EKG kan inte alltid avslöja det. Därför kan det vara nödvändigt att genomföra en närmare övervakning, vilket är en daglig registrering av EKG. Under dagen eller två personer bär en liten enhet som registrerar hjärtans elektriska signaler. Det kan också vara nödvändigt att genomföra laboratorietester för att hitta andra orsaker till hjärtfrekvensdämpning.

Vad ska man göra med bradykardi?

Behandling av bradykardi beror på orsaken och förekomsten av symtom. Till exempel, om den fördröjda puls inte orsakar några klagomål och det inte finns tecken på farliga sjukdomar på EKG, är behandling som regel inte nödvändig. Om bradykardi orsakas av skador på hjärtens ledningssystem kan patienten behöva en implantering av en pacemaker. En pacemaker är en enhet placerad subkutant, vilket hjälper till att korrigera en fördröjd hjärtrytm. Oftast är det nödvändigt för personer över 65 år som har en långsam hjärtfrekvens. Om bradykardi orsakas av andra medicinska problem, såsom hypotyroidism eller elektrolytproblem, kan behandlingen av rytmen minska rytmen.

Om minskningen av hjärtfrekvensen är förknippad med att ta mediciner, kan du behöva justera dosen eller förskriva andra droger. Om de inte kan sluta behandlingen kan patienten behöva en pacemakerimplantation. Målet med behandlingen är att öka frekvensen av hjärtkollisioner, vilket i tillräcklig mängd kommer att ge patientens kropp med syre. Om du inte behandlar svår bradykardi kan det leda till allvarliga problem, inklusive svimning och dödsskador, liksom kramper och jämn död.

Vad kan man göra med bradykardi ensam?

Bradykardi är ofta resultatet av andra hjärtsjukdomar, så vidhäftning till en hälsosam livsstil kan minska risken. Stegen för detta inkluderar:

 • Överensstämmelse med en hälsosam kost, som innehåller ett stort antal frukter, grönsaker, helkorn, fisk, mager mejeriprodukter.
 • Fysisk aktivitet på de flesta dagar i veckan.
 • Viktminskning om det behövs.
 • Vägran att röka
 • Behandling av andra sjukdomar, såsom högt blodtryck eller ökat blodkolesterol.

Om personen är medvetslös, med symtom på hjärtinfarkt eller andnöd, bör du omedelbart ringa en ambulans.

pacemaker

De flesta med pacemaker lever ett normalt, fullt liv. De bör undvika situationer där ett starkt magnetiskt eller elektriskt fält sannolikt kommer att uppstå, vilket kan försämra enhetens funktion. Men de flesta elektroniska enheter är fortfarande säkra att använda. Du bör också regelbundet besöka en läkare som genomför en stimulanskontroll. Om du upptäcker några problem med funktionen, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp.

En puls på 50 slag per minut anses vara normalt eller inte?

Pulsen 50, 51, 52, 53, 54 anses normalt endast för utbildade, fysiskt passande människor, för resten - inte. I det normala viloläget är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut, så hjärtfrekvensen som kommer ut ur ramen för normen anses vara låg och kallas bradykardi.

En sänkt puls representerar inte nödvändigtvis en fara för kroppen, och är inte nödvändigtvis ett tecken på en hälsoförlust. Båda fallen är möjliga: Både bradykardi som ett symptom på problem och låg hjärtfrekvens som ett normalt tillstånd där en person med hjärtslag på 50-54 slag per minut känns bra. Med andra ord, i vissa fall i närvaro av ett sådant tillstånd måste en person behandlas, och i andra - är puls 50 normal.

Vad betyder det

I synnerhet uppstår en låg hjärtfrekvens som en hälsoförlust när det finns problem med hjärtens ledningssystem, eller själva hjärtat fungerar inte korrekt. I detta fall levereras människokroppen dåligt med blod. Som ett resultat kommer människors hälsa att försämras.

I de flesta fall finns dåliga bradykardiavarianter hos personer av båda könen som redan fyllt 65 år. Det bör noteras att:

 • pulsen på 50 slag per minut, som diskuteras i denna artikel, är en enkel form av bradykardi;
 • hjärtfrekvens i intervallet 50-52 slag per minut - måttlig form;
 • Slutligen, om denna siffra faller under 50 slag per minut, så kan vi prata om en uttalad blankett.

Så är pulsen på 50-51 per minut klassificerad som en enkel form, även om det fastställs att det i detta fall är en störning, inte ett normalt tillstånd. Som en konsekvens kommer det i många situationer att finnas tillräckligt med standardaktiviteter som alla kan göra hemma (de kommer att beskrivas nedan). Med en puls som börjar vid 50 slag per minut ökar mängden kalium i personens blod och blodtillförseln i huvudet och inre organ börjar försämras. Det är därför rekommenderat att ha en undersökning med en läkare.

Orsaker och tecken på manifestation

Anledningen till detta tillstånd kan orsakas av:

 • åldersrelaterade förändringar som följer av åldrande (oftast, som nämnts, hos patienter som blev 65 år)
 • sjukdomar som skadar det ledande systemet för detta organ, bland annat myokardinfarkt, myokardit, endokardit och kranskärlssjukdom;
 • sjukdomar, inhibera rörelsen av elektriska impulser i hjärtat, är det, till exempel, elektrolytrubbningar, i synnerhet höga halter av kalium i blodet) eller hypotyreos, dvs sköldkörtelsjukdom som orsakas av en försämring av dess funktion;
 • användningen av ett antal droger som ordineras vid hjärtproblem eller högt blodtryck inkluderar bland annat digoxin, antiarytmik och beta-blockerare.

Manifestationer av detta tillstånd är väldigt individuella. De flesta människor, vars hjärta slår med en hastighet av 50 slag per minut, observerar bara en del av symtomen från listan nedan och ibland ingen alls. Det är särskilt:

 • yrsel;
 • oförmåga såväl som tidigare att uthärda fysisk stress av en annan natur, en minskning av uthållighet;
 • känner sig trött
 • andfåddhet;
 • suddig syn;
 • smärtsamma känslor i bröstet;
 • känsla av att slå ditt eget hjärta;
 • arteriell hypotension.

I närvaro av dessa tecken eller delar därav tillskrivs patienter ofta deras åldrande i allmänhet och inte specifikt bradykardi.

Behandlingsalternativ

Identifiera detta tillstånd i dig själv kan alla som upptäckte att hans hjärta slår långsamt. Identifiera orsakerna till att denna patient har bradykardi, bara en läkarkan. Först undersöker han patienten och räknar med sin puls. Därefter tas ett kortigram (EKG) från personen.

Man bör komma ihåg att puls hos en person kan fluktuera, bradykardin kanske inte är kontinuerlig, då det normala uttaget av kardiogrammet inte bestämmer närvaron av ett sådant tillstånd. Som en konsekvens kan det vara nödvändigt att göra en daglig registrering av ett kardiogram, även kallat "holter-övervakning". I det här fallet behöver patienten ta en liten enhet med sig för en dag eller två, med hjälp av vilken de elektriska signaler som kommer från hjärtat är fixerade. Dessutom är en undersökning i laboratoriet ofta tilldelad, vilket hjälper till att identifiera andra orsaker till att personens puls har denna frekvens.

Vid detektering av bradykardi bestäms ytterligare åtgärder av huruvida det är en hälsoförlust i samband med detta tillstånd. Om, som nämnts ovan, personens puls är ungefär 50 slag per minut, men det här är inte relaterat till några andra sjukdomar, då finns inget behov av behandling. Om det givna tillståndet har en viss anledning, är det nödvändigt att vidta lämpliga åtgärder.

Till exempel, om patienten har bradykardi uppstått på grund av det faktum att han använder vissa läkemedel, är det vettigt att stoppa respektive deras användning helt och hållet och ersatte dem med andra säkert sätt eller annat att minska dosen.

Om dessa läkemedel är nödvändiga för en person och därför inte deras ersättning av andra är möjliga, överväg ett sådant alternativ som implantation av en pacemaker. Denna enhet ligger under huden och hjälper till att ändra frekvensen av hjärtslag, om den inte är tillräcklig. I de flesta fall är enheten inställd på patienter vars ålder har överskridit 60-65 år, och vars hjärta slår mycket långsamt.

Dessutom kan en pacemaker vara nödvändig i det fall då pulsen bara är femtio slag per minut just för att hjärtans ledningssystem är skadat.

Om det visade sig att pulsen är just detta på grund av elektrolytstörningar eller hypotyreoidism, behandlas de exakt dessa tillstånd.

Vilka droger ska man ta

Det finns droger som ökar pulsfrekvensen, medan deras verkan är mestadels symptomatisk. Med andra ord, påskyndar de själva puls, men påverkar inte orsaken, på grund av vilken frekvensen har minskat. Så, bland naturliga läkemedel, produceras Zelenin-droppar, vilket inkluderar ett antal olika komponenter. I synnerhet elimineras brachykardi i sig av en sådan komponent som belladonna. En annan naturlig lösning är tinktur av hagtorn, vilket toner hjärtat.

Det rekommenderas också att ta tinkturer av växter som nämnts ginseng, kinesisk magnolia vinstock, Eleutherococcus spiny, Manchu aralia.

Ovanstående är relativt säkra medel precis för att de har en växtbas. Dessutom rekommenderas dessa naturliga alternativ för patienter som har en puls på 50 slag per minut, det vill säga en lätt form av bradykardi.

Men för användning av sådana droger, trots den ovannämnda harmlösheten, är det nödvändigt att i förväg konsultera en kardiolog, eftersom de är fyllda med påtagliga biverkningar.

På samma gång, är användningen av syntetiska, mer potenta läkemedel som ordinerats av läkare tillåten, men när pulsen på 50 slag per minut, som är, kan de vara för stark vid milda bradykardi. På grund av deras användning är mycket mer välsmakande än med användning av naturliga droger kommer det att finnas biverkningar. Sådana läkemedel får endast tas med tillstånd av en läkare.

Vad kan jag göra hemma

Om en person anser att hans hjärta slår med en hastighet av endast 50 slag per minut, men det kommer betydligt yngre än nämnda åldersgränsen är 65 år gammal och inte lider av någon sjukdom och känns bra, han är hemma, kan du använda en rad standardverktyg. I synnerhet föreslås det:

 • ta ett bad i varmt vatten;
 • laga starkt kaffe eller te, om problemet är regelbundet rekommenderas det
 • köp tinkturer av belladonna eller ginseng och lägg till glaset med kaffe eller te 15 droppar;
 • någon tid att göra fysiska övningar, till exempel för att göra gymnastik, är det också rekommenderat att springa eller gå i trappan.

Vad som är farligt är en sällsynt puls av 50 slag

Detekteringen av en puls på 50 slag per minut är en mycket informativ diagnostisk övning som återspeglar kardiovaskulärsystemet. Vid mätning av pulsen används en enkel teknik, som enkelt hanteras av varje person. Med denna kunskap kan du beräkna hjärtfrekvensen i en nödsituation, vilket ofta sparar en persons liv. Det finns många orsaker till den sällsynta puls, liksom metoderna för dess behandling och profylaktisk restaurering.

Etiologi av tillståndet

Den kliniska specialisten vid mätningen av pulsen räknar antalet strokar, fyllningsgraden av arteriet kärl. Dessa parametrar är direkt relaterade till hjärtets arbete, i synnerhet hjärtcykeln. En reducerad puls på 50 slag per minut eller mindre indikerar ett misslyckande i tillståndet hos huvudmuskelorganet.

Hjärtat hos en vuxen frisk person slår till en genomsnittlig frekvens på 70-80 slag per minut. Det patologiska tillståndet, där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag, i klinisk praxis kallas bradykardi. En detaljerad studie av patologi gjorde det möjligt att identifiera de vanligaste orsakerna. De är uppdelade i två fundamentalt olika kategorier: fysiologiska och patologiska.

Naturliga orsaker

De fysiologiska orsakerna till bradykardi är associerade med vissa naturliga tillstånd av människan:

 1. Sömnstillståndet präglas av en minskning av aktiviteten hos alla organ och system. Inklusive saktning och puls hos en sovande person. Under vaken från sömnen kan morgonbågdykardi kvarstå, vilket bör betraktas som en variant av normen.
 2. Pulsen under 60 observeras när den är kallkyld. Aktiv minskning i kroppstemperatur åtföljs av minskad syreförbrukning, vilket sänker aktiviteten i hjärt-kärlsystemet.
 3. En sällsynt puls är typisk för professionella idrottare. Den konstanta fysiska belastningen hypertrophies hjärtmuskeln. I vila, det slappnar av och krymper mindre ofta.
 4. Minskad aktivitet hos hjärtslaget kan vara ärvt från föräldrar och släktingar. I detta fall finns en minskad metabolism och några andra fysiologiska egenskaper.
 5. Orsaken till låg hjärtfrekvens kan vara det fysiologiska tillståndet av graviditeten. Den växande livmodern pressar den nedre vena cava, vilket leder till mer sällsynta sammandragningar i hjärtmuskeln.

Patologiska orsaker

En annan grupp orsaker till bradykardi är en följd av vissa sjukdomar eller störningar. De kallas patologiska:

 1. Aterosklerotiska vaskulära lesioner observeras hos nästan varje person efter 30 år. Detta är orsaken till minskningen av puls på grund av abnormal inskränkning av kärlen och minskningen av blodflödet till hjärtat.
 2. Myokardinfarkt är farligt, inte bara nekros av hjärtmuskeln, utan även bildandet av ett grovt ärr. Det tillåter inte hjärtat att krympa tillräckligt för kroppens behov, vars manifestation är en sällsynt puls.
 3. Viral infektion i myokardiet, i synnerhet myokardit, kan också vara en orsak till dysfunktionellt hjärtarbete.
 4. Syndrom av svaghet i sinusnoden är en annan förutsättning för en sällsynt puls. Bradykardi utvecklas mot bakgrund av patologin för nervkonduktion i hjärtmuskeln.
 5. Myokarddystrofi och medfödda anomalier i hjärtstrukturen är mindre vanliga, men orsakar även patologiska tillstånd med en sällsynt puls.

Ovanstående orsaker till bradykardi är direkt relaterade till hjärtat och myokardiet i synnerhet. Vissa sjukdomar som inte är relaterade till hjärt-kärlsystemet kan dock sakta ner pulsen:

 1. Bradykardi åtföljer vanligtvis någon förgiftning av kroppen. Giftiga effekter på organen cirkulerar i etanolets blod och dess metaboliter, bly, organiska föreningar med fosfater. Allmän förgiftning är ett symptom på sådana sjukdomar som hepatit, uremi, sepsis, tyfusfeber, som alltid uppvisar en sällsynt puls på mindre än 60 slag per minut.
 2. Minskad sköldkörtelfunktion eller hypotyreoidism manifesteras genom att sämre arbetet i alla organ och system. Bradykardi i detta fall kombineras med hypotoni, asteni, letargi.
 3. Hypercalcemia blockerar den normala puls på grund av den antagonistiska verkan av kalcium och kalium. Det sista mikroelementet är nödvändigt för normal myokardiell kontraktion, men i samband med sitt kalciumblock minskar hjärtaktiviteten.
 4. Oavsiktligt leder till bradykardi ökat intrakraniellt tryck. Depressiva åtgärder i detta fall är på högre nervcentraler, varför pulsen minskar. Tillståndet observeras med inflammatoriska lesioner i hjärnan, intracerebrala blödningar, onkopatologier.

Om en person inte känner sig dålig från pulsen på 50 slag per minut, finns det inte tillräckligt med anledning till spänning. Men fenomenet bradykardi bör inte alltid ignoreras, speciellt om ytterligare symptom läggs till.

Bradykardi-kliniken

Bradykardi är ett verkligt hot mot hälsan om den åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 1. Utseendet av känslor av trötthet, svaghet, oförmåga att göra arbete.
 2. Matsmältningsbesvär: illamående och kräkningar, vilket inte medför lättnad och kan upprepas många gånger.
 3. Huvudvärk på en lokalisering eller bältros. Smärta kan åtföljas eller ersättas av yrsel, blinkande "flugor", ljud i öronen.
 4. En kraftig saktning av pulsen leder till svimning, svårighet att tala, synfel.

Kombinationen av dessa symtom med bradykardi är anledningen till att söka medicinsk hjälp. Om manifestationer ökar över tid och puls blir mindre frekvent krävs medicinsk övervakning omedelbart.

En långvarig kurs av okompenserad bradykardi leder till utvecklingen av förmaksflimmer. För att återställa syrebristen i alla organ börjar hjärtat att "flimra", men det förlorar sinusrytmen. Hjärtmuskeln är snabbt sliten, trött, vilket kan leda till asystol och död.

En sällsynt puls leder till stagnation av blod, dess förtjockning, bildandet av blodproppar. En fri blodpropp eller tromboembolus kan täppa till ett litet kärl i nästan vilket organ som helst. Blockering av kärlets kärl leder till ischemiska tillstånd och infarkt, cerebrala kärl till hjärt-kärlsjukdom.

diagnostik

Med en sällsynt puls är det möjligt att undersöka patienter i öppenvård och inpatientinställningar. Oftast hanteras orsaken till bradykardi och patologin själv av en smal specialist - en kardiolog. Ett antal studier bidrar till att klargöra diagnosen. Dessa inkluderar enkla laboratorietester, föreskrivna för nästan alla sjukdomar och specifika aktiviteter. Diagnos av orsaken till en sällsynt puls är baserad på:

 1. Allmänna och biokemiska blodprov.
 2. Data av elektrokardiogrammet.
 3. Daglig övervakning eller Holter-undersökning. Studien räknar antalet pulser med olika tidsintervaller av dag och natt, anger den genomsnittliga hjärtfrekvensen per dag.
 4. Stresstest, som gör det möjligt att etablera hjärtat i nödsituationer.
 5. Koronarangiografi är den nyaste studien vid diagnos av hjärtpatologier.

Komplexet av dessa diagnostiska åtgärder gör att du kan upprätta en ganska noggrann klinisk diagnos. Dessutom kan en analys av hormoner förskrivas om det finns misstankar om endokrina störningar.

behandling

Kliniska experter säger att framgång i behandlingen av bradykardi beror direkt på tiden för att söka hjälp. Tidig terapi gör det möjligt att kompensera fullständigt för tillståndet och återställa den rätta hjärtfrekvensen.

Metoder för behandling av bradykardi är olika och beror på ett antal parametrar. I synnerhet beror terapeutiska metoder på värdet av blodtrycket. En sällsynt puls kan observeras med både högt blodtryck och lågt blodtryck:

 1. Arteriell hypertoni i kombination med bradykardi behandlas med läkemedel från gruppen av alfa-adrenoblockerare. Strikt förbjudna beta-blockerare, vilket ytterligare reducerar pulsen. För högre effektivitet kan antihypertensiv terapi vara komplex, inklusive även diuretika och ACE-hämmare.
 2. Hypotension i kombination med en sällsynt puls kräver utnämning av stimulanter. De enklaste ämnena i serien är starkt te och kaffe. De ökar pulsen genom direkt exponering mot hjärtat. Enligt doktors recept kan tabletterad koffein, axofen och isadrin förskrivas.

Vad man ska göra med normalt tryck och puls 50 slag, bör också bestämma läkaren. Vanligtvis är detta tillstånd associerat med en överdos av läkemedel, som tidigare beskrivits av fysiologiska och patologiska orsaker. Hjärtrytmen återställs genom utnämning av antiarytmiska medel:

Även om intravenös medicinering inte är effektiv används elektrostimuleringen av hjärtat och dess analoger.

Ibland är patienten själv skyldig i orsakerna till bradykardi. Behandling och förebyggande åtgärder för att eliminera sjukdomen kan vara en enkel förändring av livsstilen. Patienter med bradykardi rekommenderas att begränsa sig så mycket som möjligt från stress, att äta rationellt och att dosera motion.

Pulsen på en man är 50 slag per minut

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Med frekvensen av fostrets hjärtslag kan man känna till sitt tillstånd: Om barnets puls förändras i riktning mot ökningen kan vi anta brist på syre, men när hypoxin stiger börjar pulsen minska, och dess värden mindre än 120 slag per minut indikerar redan akut syrehushåll, vilket hotar med oönskade konsekvenser fram till döden.

Pulshastigheterna hos barn, särskilt nyfödda och förskolebarn, skiljer sig markant från de värden som är typiska för ungdomar och ungdomar. Vi, vuxna, märkte oss själva att det lilla hjärtat bankar oftare och inte är så högt. För att tydligt veta om denna indikator ligger inom det normala intervallet finns det pulsräkningstabell efter ålder, som kan användas av alla:

Således framgår det av tabellen att hjärtfrekvensen hos barn efter året har en tendens till en gradvis minskning, är puls 100 inte ett tecken på patologi fram till nästan 12 år och puls 90 till 15 år. Senare (efter 16 år) kan sådana indikatorer indikera utvecklingen av takykardi, vars orsak är kardiologen.

Den normala puls hos en frisk person inom 60-80 slag per minut börjar registreras från ungefär 16 år. Efter 50 år, om hälsan är okej, är det en liten ökning av hjärtfrekvensen (10 slag per minut i 30 år av livet).

Hjärtfrekvensen hjälper till vid diagnos

Diagnos av puls, tillsammans med temperaturmätning, historia, undersökning, refererar till de första stadierna av diagnostisk sökning. Det skulle vara naivt att tro att räkna antalet hjärtslag, du kan omedelbart bli sjuk, men du kan misstänka att något är fel och skicka en person till en undersökning är möjlig.

Låg eller hög hjärtfrekvens (under eller över acceptabla värden) följer ofta olika patologiska processer.

Hög hjärtfrekvens

Kunskap om normerna och förmågan att använda bordet hjälper någon att skilja mellan ökade pulsfluktuationer orsakade av funktionella faktorer från takykardi orsakad av sjukdomen. Om "konstig" takykardi kan vittna symptom som inte är karaktäristiska för en hälsosam kropp:

 1. Yrsel, förfelningstillstånd, svimning (det sägs att cerebralt blodflöde störs);
 2. Smärta i bröstet orsakad av kränkning av kranskärlcirkulationen;
 3. Visuella störningar;
 4. Andnöd (stagnation i en liten cirkel);
 5. Vegetativa symtom (svettning, svaghet, skakningar i benen).

Orsaker till snabb puls och hjärtklappning kan vara:

 • Patologiska förändringar i hjärt- och vaskulär patologi (kardioskleros, kardiomyopati, myokardit, medfödda missbildningar av ventilapparaten, arteriell hypertension etc.);
 • förgiftning;
 • Kroniska bronkopulmonala sjukdomar;
 • hypokalemi;
 • hypoxi;
 • Neurokirurgisk dystoni;
 • Hormonala störningar;
 • Störningar i centrala nervsystemet;
 • Onkologiska sjukdomar;
 • Inflammatoriska processer, infektioner (särskilt med feber).

I de flesta fall är det emellertid inte alltid fallet mellan begreppen snabb puls och snabb hjärtslag, det vill säga att de inte nödvändigtvis följer varandra. Under vissa förhållanden (flimmer och förmaksflimmer och ventrikulär arytmi), överskrider hjärtfrekvens frekvensen hos pulssvängnings fenomen som kallas en bristfällig puls. Typiskt åtföljer puls underskott terminala arytmier i allvarliga skador i hjärtat, vars orsak kan bli berusning hjärtglykosider, sympatomimetika, syra-bas-obalans, elektrisk stöt, hjärtinfarkt och andra patologier som involverar hjärtat i processen.

Höga puls- och tryckfluktuationer

Minska eller minska inte alltid puls och tryck. Det är fel att tro att ökningen av hjärtfrekvensen nödvändigtvis leder till en ökning av blodtrycket och vice versa. Här är också deras alternativ:

 1. Snabb puls vid normalt tryck kan vara ett tecken på vegetativ-vaskulär dystoni, förgiftning, feber. Minska puls för att hjälpa människor och mediciner, som reglerar aktiviteten av det autonoma nervsystemet i IRR, till febernedsättande medel för feber och medicinering minska symtomen på förgiftning, i allmänhet, påverkan på orsaken - tar bort takykardi.
 2. Ökad puls vid förhöjt tryck kan vara en följd av olika fysiologiska och patologiska tillstånd (otillräcklig fysisk aktivitet, svår stress, endokrina störningar, hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar). Läkare och patientens taktik: undersökning, upptäcka orsaken, behandling av den underliggande sjukdomen.
 3. Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens kan bli symtom på en mycket allvarlig sjukdomsstörning, till exempel manifestation av kardiogen chock vid hjärtpatologi eller hemorragisk chock vid hög blodförlust, Ju lägre blodtryck och ju högre hjärtfrekvensen desto tyngre är patientens tillstånd. Definitivt: För att minska puls, vars ökning orsakas av dessa omständigheter, kan man inte självständigt hantera inte bara patienten utan även hans släktingar. En sådan situation kräver brådskande åtgärder (kallar "103").

En hög puls, som först uppstår utan anledning, kan du försöka lugna dig droppar av hawthorn, motherwort, valerian, peony, corvalole (som är till hands). Återkommande attacker bör vara ett tillfälle att besöka en läkare som kommer att ta reda på orsaken och förskriva mediciner som påverkar denna form av takykardi.

Låg hjärtfrekvens

Orsaker till låg hjärtfrekvens kan också vara funktionella (idrottare nämndes ovan när låg puls vid normalt tryck inte är ett tecken på sjukdomen) eller flöde från olika patologiska processer:

 • Vagalinfluensa (vagus-vagusnerven), en minskning av tonen i den sympatiska avdelningen i nervsystemet. Detta fenomen kan observeras hos varje frisk person, till exempel under sömnen (låg puls vid normalt tryck),
 • När vegetativa-vaskulära dystoni, när det gäller vissa endokrina störningar, det vill säga i de mest skiftande och fysiologiska och patologiska tillstånd;
 • Syrehushåll och dess lokala effekt på sinusnoden;
 • Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSSU), atrioventrikulära blockader;
 • Hjärtinfarkt;
 • Toxicinfektioner, förgiftning med organofosfora ämnen;
 • Magsår och duodenalsår.
 • Craniocerebralt trauma, meningit, ödem, hjärntumör, subaraknoid blödning;
 • Mottagning av digitalisberedningar;
 • Biverkningar eller överdosering av antiarytmiska, hypotensiva och andra mediciner;
 • Hypofunktion av sköldkörteln (myxedem);
 • Hepatit, tyfusfeber, septikemi.

I den överväldigande majoriteten av fallen låg puls (bradykardi) anses vara en allvarlig patologi, vilket kräver omedelbar undersökning av orsaken till orsaken, omedelbar behandling påbörjad, och ibland - akutsjukvård (syndroms svaghetssyndrom, atrioventrikulär blockad, myokardinfarkt etc.).

Låg puls och högt blodtryck - liknande symptom förekommer ibland hos hypertensive patienter som tar droger för att minska blodtrycket, som samtidigt ordineras för olika rytmförluster, beta-blockerare, till exempel.

Kortfattat om mätningen av pulsen

Kanske, det verkar bara vid första anblicken att det inte finns något enklare än att mäta puls av dig själv eller en annan person. Mest sannolikt är det verkligen så om en liknande procedur krävs för att hålla en person ung, frisk, lugn, vilad. Vi kan på förhand anta att hans puls blir klar, rytmisk, bra fyllning och spänning. Att vara säker på att de flesta känner till teorin bra och klarar sig bra med problemet i praktiken, kommer författaren bara att tillåta sig att kort återkalla tekniken för mätning av puls.

Du kan mäta pulsen inte bara på den radiella artären, för vilken sådan studie är lämplig vilken stor artär (temporal, carotid, ulnar, humerus, axillär, popliteal, femoral). Förresten, ibland kan en venös puls detekteras i förbigående och extremt precapillär (för att bestämma sådana typer av puls behövs speciella anpassningar och kunskap om mättekniken). Vid bestämning bör man inte glömma att i kroppens vertikala läge blir hjärtfrekvensen högre än i det benägen läget och att en intensiv fysisk belastning kommer att accelerera pulsen.

För pulsmätning:

 • Vanligtvis används en radiell artär, på vilken 4 fingrar placeras (tummen ska ligga på benets baksida).
 • Försök inte fånga pulsfluktuationer med bara ett finger - felet är säkerställt, minst två fingrar ska vara inblandade i experimentet.
 • Det rekommenderas inte att trycka på kärlkärlet i onödan, eftersom spänningen kommer att leda till att pulsen försvinner och mätningen måste börja på nytt.
 • Det är nödvändigt att mäta puls korrekt i en minut, mätning på 15 sekunder och multiplicering av resultatet med 4 kan leda till ett fel, eftersom även under denna tid kan frekvensen av pulsoscillationerna förändras.

Det här är en enkel teknik för att mäta pulsen, som kan berätta mycket, många saker.

Jag har en puls på 50 slag, vad betyder det?

På natten finns det 36-38 (detta kan ses från den dagliga övervakningen). AD med 20 år, Många gånger var det en kris, puls kan ibland inte hittas alls. Tydligen ligger puls under 40 minuter en minut.

COUNTRY. och hantera inte detta med oss ​​killar problem.

Åh, hur vet jag denna attraktion av EFI. Det är läskigt att komma ihåg. 2 dagar. även om jag har cf. puls 32-38 ud. Jo, ja, inte för aktiv, men du kan leva. kaffe men du kan dricka. 180 är ja............ skräck. Pulsen var alltid 60, men det sista året började att observera att det ständigt var under normalen, 50-45. Svaghet, trötthet och ständig sömnighet.

Och kan det finnas en orsak till denna bradykardi, som tidigare tog jag ofta ett stort intresse för kostvanor? Och förresten, folk, det är en vanlig missuppfattning att tro att blod är "tätt" om "blod går dåligt" när man passerar test.

Puls 54 slag per minut i vila ökar eller minskar trycket?

Detta är en väldigt komplicerad process, och att ta acetylsalicylsyra är inte alls en panacea. Dr House, men håller med om att en sådan puls kan äga rum om en person är en idrottsman. Jag hade aldrig tänkt på min puls förrän jag började springa.

Berätta för mig, hur seriöst är sänkning av puls på natten till 36 slag. På eftermiddagen, från 46 till 55 i vila (holter). Berätta för mig, jag hade alltid min puls upptagen 80-90 efter stress håller mitt huvud tryck i 10 dagar och puls tvärtom 45-55 yr, illamåendekardiolog vi inte har någon hjälp mig?

HUR DU ÖKAR PULSE

I enkla termer är pulsen av tre typer - beroende på antalet hjärtslag per minut. Bradykardi - låg hjärtfrekvens - hjärtslag upp till 60 slag per minut.

Normokardi - ett normalt hjärtslag - från 60 till 90 slag per minut i lugnt tillstånd. Nej, antalet hjärtslag per minut är inte bestämt av en persons ålder.

Vad är det, en hälsosam puls?

Till exempel har jag en välbekant idrottare som drabbas av bradykardi för alla medicinska indikatorer - han har en stabil hjärtslag på 52-54 slag per minut. Men i det här fallet orsakar det ingen rädsla och har även ett speciellt namn - ett utbildat hjärta.

Jag har en puls på 50 till 54 slag per minut, kanske är det okej?

Men det finns människor (idag talade vi redan om dem), för vilka förekomsten av denna sjukdom är ett normalt tillstånd i hjärtat. Dessa är de som seriöst och ständigt engagerar sig i sport. Om en person gör sport så är det inget hemskt. Detta är hans normala tillstånd.

På mig också puls i grunden 50-60 (i viloläge). Dessutom var i min övning äldre människor, vars puls - och 54 och 65 slår per minut.

Vad orsakar en låg puls?

Förändringar i hjärtmuskulaturen - myokard, associerad med ersättning av muskelceller med ärrvävnad och påverkar den huvudsakliga "generatorn" av kontraktila hjärtpulser, den så kallade. sinusnod. Detta tillstånd betecknas syndromets svaghet (SSSU).

En vanlig orsak till låg hjärtfrekvens är den oregelbundna hjärtfunktionen, när inte alla klyftor i hjärtat är tillräckligt starka för att kännas på handleden.

 • med frekventa avbrott, extrasystoler;
 • förmaksflimmer
 • blockad av hjärtat.

Bradykardi kan också orsaka:

 • långvarig exponering för låga temperaturer;
 • ökad aktivitet hos det parasympatiska nervsystemet;
 • tillväxten av intrakraniellt tryck som uppträder med hjärnans ödem, tumörer, blödning i hjärnvävnaden och membran, liksom med meningit;
 • vissa mediciner, såsom betablockerare eller antiarytmika
 • berusning med olika kemikalier
 • dysfunktion av sköldkörteln, till exempel vid hypotyroidism;
 • Infektionssjukdomar.

Dessutom finns en minskning av puls ofta hos utbildade idrottare och unga friska människor, som ofta utsätts för fysisk stress. Bradykardi i sådana kategorier av människor anses vara en fysiologisk norm i händelse av att det inte visar några patologiska symptom.

Vad kan sakta hjärtfrekvensen?

Små störningar i hjärtritmen får inte orsaka några subjektiva klagomål eller känslor hos personen alls.

Men en signifikant minskning av puls, som är mindre än 40 slag per minut, kan uppstå genom sådana symptom som:

 • generell svaghet
 • Minska eller, omvänd, ökat tryck;
 • ihållande yrsel
 • utseendet av kallt svett;
 • andningssvårigheter
 • svimningstillstånd.

I sådana situationer är det nödvändigt att genomgå en undersökning med en kardiolog. Samråd med läkare på CTEL-kliniken garanterar att alla studier genomförs så snart som möjligt. Och vår specialists professionalism kommer att göra det möjligt för oss att exakt fastställa orsaken till minskningen i puls och vid behov schemalägga adekvat behandling i tid (referens till kardiovaskulärschemat).

Hur diagnostiseras en sällsynt puls?

Som nämnts ovan reflekterar hjärtfrekvens hjärtfrekvensen. Därför är en mer exakt metod för registrering av hjärtfrekvens elektrokardiografi. Men om en läkare innan uppgiften bara räkna pulsen, att inte utvärdera andra parametrar för hjärtaktivitet, är det enklare sätt att palpation (sondering) yta liggande artärer av människokroppen. Denna metod kräver ingen särskild träning och utrustning, så det ger dig möjlighet att få resultatet omedelbart.

Ännu mer informativt är övervakningen av EKG med en miniatyrinspelare. Metoden kallas även Holter-övervakning. Kontinuerlig inspelning av hjärtans rytm gör det möjligt att ta reda på mer noggrant funktionerna och orsakerna till att sänka hjärtans rytm.

Det finns flera punkter på människokroppen där pulsen kan mätas med probingmetoden. Den mest populära metoden är palpation av den radiella artären på insidan av handleden. Man måste komma ihåg att det är nödvändigt att räkna antalet slag i båda händerna, eftersom en försämring av pulsen bara på en av dem kan vara ett tecken på en allvarlig patologi i hjärt-kärlsystemet.

Beräkning av hjärtfrekvens

Antalet hjärtslag är 30 sekunder, det erhållna resultatet bör multipliceras med två. Normalt bör antalet slag i en frisk man vara 70 för en kvinna - 80 slag per minut. För närvarande finns det enheter som automatiskt kan bestämma hjärtfrekvensen. Dessa enheter kallas pulsräknare.

Pulshastigheten under dagen ger en daglig ökning. Den första tar ca 11 dagar, den andra - i intervallet från 6 till 8 pm.

Om pulsfrekvensen per minut överstiger 90-märket kallas tillståndet takykardi. Om pulsfrekvensen inte överstiger 60, diagnostiseras patienten med bradykardi.

Definitioner av pulsens rytm

Med rätt rytm måste hjärtslag följa med varandra med jämna mellanrum. I annat fall kallas pulsen oregelbunden. En frisk person har ofta en ökad hjärtfrekvens på inspiration och en minskning av utandning. Denna process kallas andningsarytmi. Ett litet andetagstopp hjälper till att eliminera det.

Bestämning av hjärtfrekvens

Pulshastigheten bestäms av fallets frekvens och ökningen av trycket i artären under vågens passage.

En snabb puls kan kännas med en snabb ökning och fall av pulsvågan i artären. Denna process är proportionell mot graden av förändring i tryck i den radiella artären. En sådan puls kan vara både hög och stor. I sin rena form kan det mycket väl uppstå med fysisk stress. En långsam och långsam puls observeras med en långsam uppgång och en minskning av pulsvågan. Denna typ är karakteristisk för synkope, kollaps eller mitralstenos.

Bestämning av puls spänning

Pulsspänningen bestäms av den kraft som är nödvändig för att helt stoppa vågutbredningen. Pulsen är spänd, hård, mjuk och avslappnad. Beroende på graden av stress kan du namnge ungefärlig blodtryck. Tillsammans med artärtrycket ökar spänningen.

Bestämning av pulsfyllning

Fyllning av puls bestäms av dess storlek och spänning. Denna parameter beror direkt på volymen av cirkulerande blod i artären. Pulsen är klar (samtidigt är den uppdelad i stor och lång), och också tom (detta kan bara vara liten).

Bestämning av puls hos barn

Hos barn är det palperat mycket bättre än hos vuxna. Detta faktum förklaras av det faktum att barn metaboliska processer inträffar mer intensivt. Pulshastigheten ökar också på grund av snabb sammandragning av hjärtmuskeln och på grund av den mindre påverkan av vagusnerven.

Vid barnet pulsas bäst på den temporala eller radiella artären. Om barnet är litet och rastfritt, bör auscultation av hjärtljud användas för att beräkna puls. För att bestämma pulsfrekvensen så exakt som möjligt är det nödvändigt att barnet ligger i vila. För en andedräkt har barnet i regel 4 hjärntremningar.

Barnets snabba puls framträder med ångest, skrik och ätning. Om kroppstemperaturen stiger med 1 grad ökar hjärtfrekvensen med 20 slag per minut. Flickor har en puls vid 6 slag oftare än pojkar.

Vad ska man göra om pulsen är låg

Ofta frågar patienterna läkare: "Varför pulsen är 50 slag per minut? Är det normalt? ". Som du visste, kommer vi genast att berätta: denna avvikelse. Du kan ringa en sådan funktionspatologi. Låt oss prata mer om det här. Med en hjärtfrekvens på mindre än 60 slag per minut utvecklas bradykardi. Det är därför frågan "Pulse 50 slår per minut - är det normalt?" Kan ges ett exceptionellt negativt svar. I normalt tillstånd bör detta värde vara från 60 slag till 120 slag per minut.

Orsakerna till bradykardi:

 • infektionssjukdomar;
 • intoxikation;
 • nervsjukdomar;
 • högt intrakranialt tryck;
 • Sköldkörtelsjukdomar;
 • tar mediciner
 • störningar i det kardiovaskulära systemet
 • svält;
 • Botkins sjukdom;
 • högt kaliuminnehåll i blodet
 • myokardinfarkt.

  En minskning av hjärtfrekvensen kan observeras vid chock, kroppen blir van vid nya temperaturregimer eller efter huvud eller nackskador.

  Pulsen 50 slår per minut. Orsaker och föregångare till bradykardi

  När hjärtfrekvensen sänker till 50 slag per minut börjar en person att känna sig svag, yr, kall svett visas och medvetsförlust är möjlig. På grund av det faktum att hjärtat börjar sakta pumpa blod, upplever hjärnan syreförlust. Det har förekommit fall då svimning med saktning av pulsen ledde till hjärtstopp.

 • På närvaron av en sänkt puls kan indikeras patientens personliga känslor. Dessa är frekventa yrsel, svaghet, pre-stupor tillstånd.
 • Elektrokardiogrammet visar en minskning av antalet hjärtkollisioner, med ökande intervall mellan dem.
 • Holter övervakning under dagen.

  Pulsen 50 slår per minut. Vad ska jag göra?

  Bradykardi behandlas på två sätt. Om en persons puls är 50 slag per minut föreskrivs mediciner eller en minimalt invasiv operation utförs, där en pacemaker är installerad. Det är nödvändigt för att ställa hjärtat en viss frekvens och rytm av sammandragningar.

  Om pulsen är 45-50 slag per minut beror inte på förekomsten av allvarliga patologier, för att öka den bör följande rekommendationer följas, nämligen:

 • att observera en fullvärdig regim av vila;
 • drick en kopp grönt te om dagen
 • utföra fysiska övningar som syftar till att stärka hjärtkärlens blodkärl;
 • ta vitamin kompensation som bidrar till ökad hjärtfrekvens
 • ta olika växtbaserade läkemedel.

  Du bör också sluta använda alkohol och röka. Det är nödvändigt att genomföra dagliga kardiologiska mätningar.

  Ofta, människor som har denna patologi, ställ frågor som "Pulse 50 slag per minut: vad ska man göra?". Folkmekanismer kan hjälpa, och det är nödvändigt att veta. Några av dem är effektiva droger som kan minska sannolikheten för synkopiering till ett minimum.

  Från recepten av traditionell medicin, som hjälper till att normalisera pulsen, kan du använda följande. För det första är det roten till ginseng. Även blad eller ett extrakt av Eleutherococcus används ofta. Låt oss prata mer om ginseng.

  För att öka puls med denna folkmedicin, bör du ta ca 20-30 g av växtens rot och mala det bra. Därefter ta en liter vodka och häll krossad ginseng. I detta tillstånd ska tinkturen lämnas i en period av 2 till 3 veckor. Efter slutet av denna tid, ta infusionen före måltider i mängden 15 droppar i 20 minuter före lunch och middag. För att uppnå effekten bör detta ske inom 2-3 månader.

  Om vi ​​pratar om hur man ökar pulsen med alla möjliga medel, först och främst kan koffein och ascofen noteras. Likväl är självmedicin inte det bästa att göra i det här fallet. Vid mottagande av liknande agenter är det bäst att samråda med terapeuten. Han kommer att berätta för dig vilken dos du behöver ta medicin.

  En bra lösning på problemet kommer att vara varmt sött te och andra tonicdrycker. Sådana medel är kontraindicerade för personer som lider av kroniska hjärtsjukdomar.

  Du kan göra motionsterapi. I det mest extrema fallet bestämmer en kardiolog om ett kirurgiskt ingrepp.