Huvud / Angina pectoris

Hjärtläkning

Pulsen på vila av en vuxen frisk person varierar mellan 60 och 80 slag per minut. En konstant puls av 55 slag per minut eller lägre i frånvaro av objektiva skäl kan indikera hjärt-sinusnoddysfunktion. Med en puls mindre än 60 slag per minut utvecklas bradykardi. Det är viktigt att diagnostisera sjukdomen, bestämma de grundläggande orsakerna och genomgå en behandling.

Pulse 50: Är det bra eller dåligt?

En liten permanent minskning av pulsfrekvensen med ett bra hälsotillstånd kan observeras hos idrottare, och detta talar bara om att de är i bra sportform. I viloläge, i en dröm (i sin djupa fas) eller i kylan minskar frekvensen, men kommer sedan tillbaka till det normala. Man tror att den lägsta frekvensen är på natten och den största - på kvällen. Pulsfrekvensen beror på ålder - den minskar med åldrandet, hos äldre är minimal, från kön - hos kvinnor är det mer, men senare i graviditeten kan det minska på grund av livmoderns tryck på den nedre könsorganen. Men om frekvensen stadigt avviker från normen med mer än 10%, och personens puls är fixerad till 50 bpm. och mindre indikerar detta utvecklingen av patologi.

Tillbaka till innehållet

Vad är farligt att minska rytmen?

Ständigt långsam puls - mindre än 45 slag leder till undernäring av organ med syre och andra vitala substanser, vilket medför misslyckanden i deras arbete. En puls på 45 eller lägre hos en person kan provocera en syrehushållning i hjärnan. Om den låga pulsen är mindre än 40 slag per minut, kan hjärtat stoppa. Detta är den lägre tröskeln. Oftast händer detta på natten och i avsaknad av omedelbar hjälp kan en person dö.

Tillbaka till innehållet

Symtom som karakteriserar bradykardi

Bradykardi är oftast åtföljd av huvudvärk och yrsel.

Störning av blodtillförsel till organ med bradykardi leder till obalans i hela organismens arbete. Hälsotillståndet, arbetsförmågan minskar, uthålligheten minskar, dåsighet uppträder, kraftig svettning även under behagliga temperaturförhållanden. Alla dessa förändringar kan inte ignoreras, eftersom konsekvenserna kan vara oförutsägbara. Överträdelse av puls och hjärtfrekvens kännetecknas av sådana tecken:

Tillbaka till innehållet

Vad är orsakerna till utvecklingen av sjukdomen?

Antalet hjärtslag kan vara mindre än antalet hjärtslag. I det här fallet talar de om ett pulsunderskott. Anledningen till detta är en svag hjärtslag, där en otillräcklig mängd blod tränger in i aortan och dess våg når inte den perifera artären. Om resultaten av kardiogrammet bekräftar förekomst av patologi, när antalet hjärtkollisioner har minskat och intervallet mellan dem har ökat betyder det att det är dysfunktion av hjärtkänslan. Pulsen på 50 slag per minut orsakas ofta av följande skäl:

 • aging;
 • hjärtsjukdomar (ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, hjärtinfarkt myokardit);
 • nedsatt sköldkörtelfunktion
 • ökade kaliumnivåer;
 • lågt blodtryck;
 • ökat intrakraniellt tryck;
 • Botkins sjukdom;
 • tar vissa läkemedel
 • intoxikation;
 • neuroser;
 • svält.

Tillbaka till innehållet

Diagnostiska metoder

Holter övervakning används för mer noggrann diagnos.

För att diagnostisera bradykardi, överväga först och främst pulsen. Om puls i vila är liten när som helst på dagen, genomgår patienten ett elektrokardiogram. Men EKG kan inte alltid upptäcka denna sjukdom på grund av pulsens instabil rytm. Därefter håller du övervakning: Lägg på en patient en liten registrar av elektriska signaler i hjärtat, och han bär det hela dagen. Det är möjligt att du behöver ett laboratorietest, koronografi, ultraljudsundersökning av hjärtat och prov med atropin. Om det inte finns någon hjärtpatologi, leder kardiologen patienten till andra specialister för samråd. Vid sjukdomar i det nervösa eller endokrina systemet, såväl som patologier av organ som kan orsaka en minskning av trycket, behandlas de.

Tillbaka till innehållet

Vad händer om pulsen är 55?

Målet med behandlingen är att öka hjärtfrekvensen till en sådan nivå att blod kan komma in i alla organ för att säkerställa att de fungerar normalt. Använd ofta droger för att öka blodtrycket. Efter en noggrann fördjupad undersökning av specialister, beroende på orsakerna till hjärtrytmstörningar, ordineras patienterna sådana läkemedel:

- Högt blodtryck och graviditet.

När hjärtets ledningssystem är skadat kan patienten implanteras med en pacemaker. Den är placerad under huden för att korrigera hjärtrytmen, som ofta används hos patienter som är äldre än 65 år. De lägger en pacemaker och i sådana fall när patienten tar medicin från en annan sjukdom, och de minskar frekvensen av hjärtslag. Om du inte behandlar svåra former av bradykardi, kan patienten när som helst förlora medvetandet och bli skadad och en pulsfall under 40 kan leda till döden.

Patienter med implanterad pacemaker bör inte placeras nära ett starkt elektromagnetiskt fält, eftersom dess effekt kan störa enheten.

Tillbaka till innehållet

Behandling utan droger

Bradykardi behandlas ofta med droppar Zelenin, som inkluderar valerian, lilja av dalen, belladonna och mintolja eller hagtorns tinktur. De ökar blodtrycket och hjärtfrekvensen, stimulerar blodkärlen. De används också för att öka effekten av de ovan angivna läkemedlen. För att förbättra tillståndet kan du använda sådana folkmedicinska lösningar:

Om en persons puls är fixerad till 50 slag per minut, men han känner sig normal och kardiogrammet inte visade signifikanta avvikelser i hjärtat, så kan ingen behandling utföras. Det är tillräckligt att kontrollera frekvensen av pulsationer, hålla sig till en sparsam behandling och kost, gör övningar som förstärker hjärtkärlen, drick vitaminer och grönt te, drick inte alkohol för att sluta röka.

Pulsen kallas rytmiska fluktuationer i blodvolymen inuti kärlen, som orsakas av en sammandragning av myokardiet. De orsakas av tryck i kärlen i 1 hjärtcykel. Uppenbarelsen av denna process uppträder som slag under palpation av stora kärl.

 • Normal puls 60-80 slag / min. Mät den här indikatorn ska ligga i vila och helst efter sömn, på morgonen.
 • Vi får inte glömma att puls påverkas en sådan omständighet som åldersindexen.

Till exempel, hos spädbarn kan det vara lika med 140 slag per minut. En låg puls hos en äldre person når cirka 65 slag per minut.

De högsta priserna finns hos barn i förskoleåldern, ofta är det cirka 100 slag per minut. Med tiden går pulsen, och i en avancerad ålder blir dess egenskaper den lägsta. Men experter har fastställt att det före döden kan stiga igen och nå 160 slag per minut.

 • Pulsen har egenskapen att byta med hänsyn till det fysiska och emotionella tillståndet. Till exempel, med löpande och andra laster finns en ökning; stressiga situationer och andra känslomässiga chocker orsakar höga pulsegenskaper.
 • Vilken puls anses låg

  Låg puls är ett ganska populärt fenomen som provoceras av ett funktionsstörning vid hjärtslagets funktion.

  Experter tror att med puls egenskaper mindre än 55 slag per minut finns det alla tecken på att diagnostisera en patologi hos en person, som är förknippad med funktionsfel i hjärtets funktion. Sådana dysfunktioner kallas annars bradykardi.

  Låg puls och lågt blodtryck - Ett uppenbart symptom på bradykardi. I allmänhet kan en minskning på upp till 50 slag per minut observeras med lågt blodtryck.

  Dessutom dessa indikatorer är förknippade med fysiologiska faktorer: det har till exempel egenskapen att avta i lugnt tillstånd eller med djup sömn. Denna process kan observeras under en lång period i en kall plats eller plötslig klimatförändring. När pulsen minskar utan objektiva skäl bör du kontakta din läkare.

  Minskad hjärtfrekvens upp till 50 eller 40 slag per minut, indikerar en kränkning i hjärtets funktion, därför bör du under observationen av detta symptom fråga kardiologen om rekommendationer för efterföljande diagnos.

  Preliminärt är det nödvändigt att göra hjärtkardiogram. När diagnosen bestämmer att puls motsvarar hjärtfrekvensen, dvs dataegenskaperna 2 kategorier är identiska, då det finns skäl att förklara det fall en person bradykardi.

  I en annan artikel talar vi mycket om orsakerna till lågt blodtryck och snabb hjärtfrekvens.

  Doktorerna rekommenderar!

  Många av våra läsare använder aktivt den välkända tekniken baserad på naturliga ingredienser för behandling av ARTHMIMI och hjärtproblem. Vi rekommenderar dig att läsa... " Symtom på låg hjärtfrekvens

  En låg puls kan också manifestera sig i frånvaro av symtom, till exempel om detta är en fysiologisk egenskap hos en person. Då finns det ingen anledning till oro, - sådan symtomatologi hotar inte livet. Små avvikelser i hjärtritmen kan inte ge en person obehagliga känslor eller klagomål.

  När puls blir mycket liten (mindre än 40 slag / min) uppträder följande patologi:

  • Dålig sömn, irritabilitet.
  • Fel i det kardiovaskulära systemet.
  • Letargi.
  • Svår andning.
  • Hypertoni eller hypotension.
  • Yrsel.
  • Kallsvett.
  • Illamående.
  • Fel i samordning.
  • Medvetslöst tillstånd.

  Möjliga konsekvenser av bradykardi kan innefatta permanent svimning, hjärtsvikt, i kritiska situationer - plötslig hjärtstopp. I detta avseende är det nödvändigt att upptäcka symptom på ett sådant patologiskt fenomen i tid och konsultera en kardiolog.

  Inte alltid framkalla bradykardi hjärtat åkommor, till populära orsaker är endokrin dysfunktion, hypotension, förgiftning, sjukdomar i nervsystemet, infektionssjukdomar, högt intrakraniellt tryck.

  Orsaker till låg hjärtfrekvens

  Förändringar i myokardiet orsakas av ersättning av muskelceller med ärrvävnad och påverkar den huvudsakliga "generatorn" för hjärtpulsreduktion, sinusnod. Detta fenomen är betecknat med syndromets svaghet.

  Ofta anses orsaken till bradykardi vara oregelbunden hjärtfunktion, när en del av hjärtkontraktionerna är otillräcklig styrka, för känsla på handleden.

  En sådan situation kan vara:

  • under konstanta misslyckanden, extrasystoler;
  • förmaksflimmer. Här kan du läsa om hjärtunderskott med förmaksflimmer.
  • blockad av hjärtat.

  Låg puls framkallar:

  • lång vistelse vid låg temperatur
  • ökad aktivitet hos det parasympatiska nervsystemet;
  • Utvecklingen av intrakraniellt tryck, vilket uppträder vid hjärnödem, neoplasmer, hjärnblod och skalblödning, med meningit;
  • vissa mediciner, till exempel beta-blockerare eller antiarytmiska läkemedel;
  • berusning med en mängd olika kemikalier;
  • avbrott i sköldkörteln, till exempel under hypothyroidism
  • infektionssjukdomar.

  Dessutom kan sänkning av hjärtfrekvensen ofta observeras hos personer som är involverade i sport och i ung ålder, som regelbundet utsätts för fysisk ansträngning. En låg puls i denna kategori av människor är normen när det inte finns några patologiska symptom.

  Om det finns en uttalad låg puls hos ett barn - detta är en signal om otillräcklig blodtillförsel. I denna situation behövs ett samråd med en kardiolog.

  Vad är låg hjärtfrekvens?

  Bradykardi talar om hjärtrytmfel på grund av nedsatt myokardfunktion. Orsakerna är olika, de mest populära inkluderar hypotension.

  Utvecklingen av hjärtpatologi kan etableras med hjälp av ett kardiogram. Det kan utvecklas på grund av dysfunktionen i sinusnoden, vilket ger en elektrisk impuls.

  Resultatet av denna process kommer att vara en dålig tillförsel av organ och vävnader med syre, ämnen som krävs för korrekt arbete.

  Detta leder till en rad störningar i hur interna system och organ fungerar.

  Bradykardi stör inte initialt patienten, men med tiden läggs andra traditionella tecken på lågpuls till:

  • ihållande yrsel och huvudvärk;
  • generell slöhet och snabb trötthet;
  • illamående och kräkningsreflex;
  • svimningstillstånd.

  Om det saknas syre kan svimning, yrsel, huvudvärk och låg hjärtfrekvens bli ett extremt farligt tillstånd.

  Förändringar i pulsen provocerar endokrin patologi, psykologiska stressiga situationer, olika sjukdomar i sköldkörteln och användning av hormonella droger.

  Fördröjd puls anses vara en följeslagare av ischemisk hjärtsjukdom, arteriell hypertension, medfödda och förvärvade defekter, myokardinfarkt.

  En låg hjärtfrekvens är en minskning av frekvensen av hjärtslag under 60 slag per minut, normal puls är 60-80 slag. Att minska frekvensen av hjärtkollisioner till 50-55 slag eller mindre indikerar sjukdomsutvecklingen och kallas bradykardi.

  Orsaker till minskad hjärtfrekvens

  En låg puls (45 och färre slag / minut) kan vara en manifestation av sjukdomen i kroppen. Anledningarna till detta är relaterade till form av bradykardi. Således uppträder extrakardiell bradykardi i följande fall:

  • vegetativ vaskulär dystoni;
  • en neuros
  • högt blodtryck, när vissa antihypertensiva läkemedel används för behandling
  • hjärntumörer;
  • meningit;
  • hjärnans kontusion
  • hypotyroidism;
  • svält;
  • Ménière syndrom;
  • njurkolik.

  Överdriven tryck på halspulsådern orsakar också en sänkt puls.

  Organisk bradykardi förekommer huvudsakligen på grund av kardioskleros eller hjärtinfarkt. Med svaghet i sinusnoden är pulsfrekvensen otillräcklig. Om det finns ett brott mot impulserna från atriumet till ventrikeln, talar de om blockad av hjärtat. I detta fall kan frekvensen av dess reduktion minskas till 55-56 per minut.

  Följande droger orsakar också en svag puls:

  1. Kinidin.
  2. Hjärtglykosider.
  3. Betablockerare.
  4. Morfin.
  5. Kalciumkanalblockerare.
  6. Några antiarytmiska läkemedel.
  7. Sympatolytisk.

  Avskaffandet av dessa medel (endast enligt läkarens anvisningar) returnerar hjärtens normala rytm och ytterligare åtgärder är vanligtvis inte nödvändiga.

  Slutligen utvecklas en låg och sällsynt puls, ofta under 40 slag / minut, på grund av förgiftning. Anledningen till detta fenomen kan vara:

  • uremi, som förgiftar kroppen med produkterna av proteinfördelning
  • viral hepatit;
  • feber;
  • sepsis;
  • förgiftning med fosfater;
  • förhöjda halter av kalcium eller kalium i blodet.

  Minskning av frekvensen av hjärtslag till 55-52 per minut förekommer hos utbildade personer. I idrottare kan pulsen vara 45 slag / min. Dessutom sker sänkning av hjärtfrekvensen, även upp till 40 slag, i följande fall:

  • effekter av förkylning;
  • åldrande av kroppen (hos äldre);
  • röka.

  Om orsakerna till en minskning av hjärtfrekvensen inte kan fastställas, talar de om idiopatisk bradykardi.

  Anledningarna till att sänka frekvensen av hjärtkollisioner kan endast bestämmas av en läkare. För att få reda på varför en låg puls inträffade måste patienten genomgå alla typer av undersökningar.

  Tecken på minskad hjärtfrekvens

  En liten minskning av pulsfrekvensen uppträder nästan omärkligt för en person. Detta gäller även fall där frekvensen 50-60 slag är en fysiologisk egenskap. Ytterligare sänkning, mindre än 50 slag, kan påverka patientens välbefinnande. Han känner sig yr, tröttsam, dåsig, irriterad.

  Om en sällsynt frekvens av hjärtkollisioner (50 slag och under) orsakas av funktionsstörningar i själva kroppen, så har personen sådana symptom:

  • yrsel;
  • huvudvärk;
  • halvfelningstillstånd
  • smärta i bröstet;
  • andfåddhet.

  Att sänka hjärtfrekvensen till 42 och ännu mindre slag per minut är hälsofarligt. Det kan orsaka syrehushållning i hjärnan. Symtom på detta tillstånd beror på om personen lider av hjärtsjukdom, oavsett om han har störningar i sköldkörteln. Så om sköldkörteln är trasig kan patienten ha muskelsvaghet, darrande fingrar, uttalad viktminskning utan att ändra kosten.

  En svag puls (48 slag), i kombination med hjärtsjukdom, åtföljs av sådana tecken:

  • trötthet efter fysisk ansträngning, som inte går bort även under lång vila.
  • smärta i bröstet och i extremiteterna
  • dåsighet;
  • svettning;
  • svullnad i extremiteterna.

  När en sådan sällsynt puls, som 50 slag eller mindre under reducerat tryck, kommer det att åtföljas av en uttalad svaghet. Kännetecknande för dess förekomst på morgontimmarna, då sömn inte ger en uttalad känsla av vila. Ofta störs en person av minne, vision, hans tänkande blir förvirrad.

  Brott mot cerebral cirkulation leder till utvecklingen av symtom på syrehushåll hos detta organ. I allvarliga fall är hjärnödem möjligt. I det här fallet finns uttalade störningar i detta organs funktioner, förknippade med förlusten av reflexer. Den farligaste komplikationen av hjärnödem är koma.

  Att minska pulsfrekvensen till 30-35 slag per minut hotar att stoppa hjärtat. I sådana fall krävs återupplivning.

  Diagnos och behandling

  Det enklaste sättet att bestämma en minskad hjärtfrekvens i hemmet är att räkna den. På sjukhuset görs detta mer exakt när man utför elektrokardiografi. EKG-övervakning med en mini-inspelare ger mer information om orsakerna till minskningen av hjärtfrekvensen. Var noga med att genomföra ett biokemiskt blodprov, studera det för hormoner, samt identifiera tecken på en inflammatorisk process.

  Goda resultat erhålls genom ultraljudsundersökning av hjärtat. För att bedöma ökningen av frekvensen av organkontraktioner, använd träningscykel ergometrin.

  Behandling av lågpuls utförs på ett sjukhus. I svåra kliniska manifestationer, för att öka frekvensen av hjärtkollisioner, ordineras patienten:

  1. Atropin in / m eller intravenöst.
  2. Изадрин (det är dropp, i en lösning av en glukos).
  3. Isoproterenol i droppen.
  4. Alupenta.

  Om tecken på en låg hjärtfrekvens inte uttryckligen uttrycks, kommer patienten att hjälpas till att höja pulsen till normal nivå av bellies, eleutherococcus eller ginseng. Det är bra att ha en kopp kaffe. Men med ateroskleros, Raynauds sjukdom, ökat blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, är det inte möjligt att öka frekvensen av dess sammandragningar.

  Med en låg puls hjälper nutrition också. Människor med detta problem är användbara alger, fiskolja, nötter, tallrikar med peppar. Om pulsen inte reduceras helt, kan den ökas med ett fotbad, applicera en senappasta till kragezonen.

  Förebyggande av att minska hjärtfrekvensen är först och främst i en sund livsstil. Det är nödvändigt att ge upp alkohol och rökning, och också att flytta mer. Det kommer att bidra till att öka frekvensen av hjärtkontraktion en hälsosam dröm. I kosten bör det finnas fler produkter av vegetabiliskt ursprung. Att stärka kroppen borde ofta vara i luften.

  En noggrann inställning till hälsan bidrar till att undvika problem med hjärtfrekvensen.

  Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad den låga puls vid högt tryck säger, orsakerna. I vilka fall ska patientens tillstånd anses vara kritiskt. Vad ska man göra för att normalisera de störda indikatorerna.

  • Orsaker till detta tillstånd
  • Hur farligt är det här?
  • Möjliga symtom och manifestationer
  • Obligatoriska undersökningar
  • Än du kan hjälpa till: behandling
  • utsikterna

  Ökad tryck i 85-90% åtföljs av acceleration av hjärtklappning. Endast i 10-15% av fallen av högt blodtryck är det normalt eller till och med saktat. En låg puls är mindre än 60 slag per minut. Den särdrag är att trots folkets låga frekvens kan människor med högt blodtryck (mer än 140/90 mm Hg) lätt känna det även på underarmen i underarmen.

  En sådan dissociering av dessa kardiovaskulära parametrar kan störa patienter på olika sätt. Med en minskning av hjärtfrekvensen till 55 slag per minut kan det inte finnas några klagomål och hot. En mer uttalad minskning är farlig genom en kränkning av hjärncirkulationen och hotar även livet. Ju högre tryck och ju lägre pulsen är desto mer uttalad är störningarna i kroppen.

  Normalisera den ändrade indikatorburken. Behandlingen tillhandahålls av en kardiolog, en terapeut eller en familjedoktor.

  Orsaker till detta tillstånd

  Området med normal hjärtfrekvens (hjärtfrekvens) är från 60 till 90 slag per minut. Om deras antal är lägre kallas detta tillstånd bradykardi. Högt blodtryck (hypertoni) - blodtryck över 140/90 mm Hg. Art. Pulsen är en återspegling av hjärtslag, så deras frekvens bör vara densamma.

  Normalt justeras kroppens adaptiva reaktioner på ett sådant sätt att när trycket ökar måste pulsen och puls samtidigt öka. Dissociation (olika riktningar) mellan dessa indikatorer, när trycket stiger och pulsen minskar, indikerar felet i reglering av hjärt-kärlsystemet.

  Detta kan bero på både fysiologiska (naturliga) orsaker och patologiska tillstånd (sjukdomar). De beskrivs i tabellen.

  Människor som är inblandade i sport

  Sänka puls på natten eller i ett kallt klimat

  Tar droger och ämnen som saktar hjärtfrekvensen

  Hjärtrytmstörningar (arytmi)

  Sjukdomar i det endokrina systemet (sköldkörteln och binjurarna, hypofysen)

  Syndrom av svaghet i sinusnoden

  Hur farligt är det här?

  Öka trycket med en samtidig saktning av hjärtfrekvensen (puls) stör blodcirkulationen i kroppen. De mest drabbade är de vitala organen - hjärnan och hjärtat. Mekanismerna för deras nederlag är följande:

  • Mot bakgrund av högt blodtryck, arteriella kärl spasmodiskt (minska lumen).
  • Låg kontraktile aktivitet i hjärtat åtföljs av en saktning av hastigheten och intensiteten av blodflödet.
  • Alla organ och vävnader levereras dåligt med blod, vilket stör deras normala funktion.

  En kombinerad ökning av trycket (mer än 160/100 mm Hg) med låg puls (mindre än 50) kan medföra ett dubbelhot om tillståndet beror på patologiska orsaker. Med en sådan hemodynamik (blodcirkulationen) är kraftigt minskad hjärt näring, möjlig stroke och hjärtinfarkt, försämring av långsam rytm, och även hjärtstillestånd.

  Vid regelbundna (fysiologiska) mindre förändringar i dessa indikatorer finns inga allvarliga hot mot hälsa och liv, eftersom organismen kan kompensera för dessa avvikelser. Men även bradykardi inom 55-60 slag per minut, som regelbundet förekommer utan uppenbar anledning, borde vara anledningen till att kontakta en specialistkardiolog - och en fullvärdig undersökning.

  Möjliga symtom och manifestationer

  Att sänka pulsfrekvensen mindre än normalt följer inte alltid med klagomål mot bakgrund av högt blodtryck (högt blodtryck) - cirka 15% av patienterna kan utföra det vanliga arbetet. Uttryckta avvikelser från normen strider inte bara mot det allmänna tillståndet utan hotar också livet. Möjliga symptom beskrivs i tabellen.

  För att kunna bedöma hur dålig patientens tillstånd är, måste du mäta puls och tryck. Mekaniska tonometrar visar bara värdet av blodtryck och elektroniska - båda indikatorerna. Beräkna puls kan vara, fästa fingrar på någon artär (detta kan vara den inre ytan av underarm eller axel, femur-inguinal region).

  Pulsmätningsplatser

  Hos patienter med pulser mindre än 50 slag per minut kan medvetslöshet, akut cerebrovaskulär olycka och stroke, hjärtinfarkt, lungödem, plötslig hjärtstillestånd och dödligt utfall vara möjliga.

  Obligatorisk diagnos med minskad hjärtfrekvens kombinerad med högt blodtryck innehåller följande:

  1. Undersökning av specialist - kardiolog, terapeut eller familjehandledare.
  2. Elektrokardiografi (EKG).
  3. Hjärtets ultraljud (ekkokardiografi).
  4. Holter övervakning (daglig registrering av EKG och tryckregistrering).

  Dessutom kan generella, biokemiska och blodprov på nivån av hormoner i sköldkörteln och andra körtlar, förlängda ultraljud och röntgenstudier vara nödvändiga.

  Metoder för diagnos med minskad hjärtfrekvens, som kombineras med hypertensionChem kan hjälpa till: behandling

  Prescribe behandling för hypertensive patienter med en sällsynt puls kan endast vara en läkare. Den väljs individuellt med hänsyn till orsaken till detta tillstånd. Men vad ska man göra för att ge akutvård, bör alla veta. Gemensamma åtgärder som kan hjälpa eller skada under en attack beskrivs i tabellen.

  Vad händer om pulsen är mindre än 60 slag per minut?

  Den rytmiska svängningar muskelvävnad av vaskulaturen, vilka överförs till hjärtblodutstötningsperiod in i kanalen, som representerar storleken av tryck som utövas på kärlen per enhetscykel definition mottagen puls. Processen känns när ytskärlet pressas ned med fingrarna i fingrarna i form av periodiska harmoniska tremor.

  En hälsosam nivå av hjärtaktivitet karakteriseras av intervallet 60 till 80 slag per minutsintervall. Mätning av pulsparametrarna utförs i ett lugnt tillstånd, företrädesvis på morgontimmarna, omedelbart efter uppvaknandet. Pulsens egenskaper kan variera i olika åldersintervaller av en persons liv. I spädbarn har han den maximala ramen, vilket minskar betydligt till ålderdom.

  Orsaker till minskad hjärtfrekvens

  Puls mindre än 60 slag per minut definieras som en patologisk avvikelse, som kännetecknas av en minskning av pulschocker som överförs till vaskulaturen. Faktorer som har en direkt effekt på störningens utveckling har olika egenskaper:

  • ökad trycknivå i vaskulaturen;
  • förekomst av smärtsyndrom
  • brist på balans i kosten
  • syreutmattning med passiv vital aktivitet
  • spontan mottagning av läkemedel
  • kränkning av hjärtets funktionalitet
  • patologi i hjärtat och blodkärl: ischemi, ateroskleros, myokardit, etc.;
  • är i förhållanden med låga temperaturer;
  • påverkan av stress
  • aktiv fysisk aktivitet etc.

  När man identifierar tecken på bradykardi (reducerar frekvensen av hjärtpulsation) är det nödvändigt att konsultera en kardiolog för att bestämma orsakerna till avvikelse och bringa nivån till önskad takt. Det bör noteras att tröskeln för hjärtfrekvensen i stor utsträckning beror på tillgängliga tryckindikatorer i det vaskulära nätverket, vilket bestämmer karaktäristiskt beroende:

  • Ju lägre tryck, ju mindre pulsen
  • hög puls är fixerad vid höga indikationer på vaskulärt tryck.

  Varför utvecklar tillståndet för bradykardi?

  En puls mindre än 60 slag per minut signalerar en förändring i hjärtats hjärthastighet. Bekräfta utvecklingen av sant bradykardi kan endast göras genom elektrokardiografisk diagnos, vilket fixar ekvivalensen av frekvensen av hjärtkollisioner och pulsation av kärlkärlen.

  Utseendet på ett patologiskt tillstånd påverkas av den fysiologiska hälsonivån och förekomsten av olika organiska sjukdomar. Ibland registreras den medfödda närvaron av en underskattad hjärtslag, utan att avslöja några funktionella eller patologiska abnormiteter i organs aktivitet.

  Påverkan på pulsens egenskaper kan vissa typer av diagnostiserade sjukdomar som påverkar följande system:

  • nervös;
  • endokrin (patologi av sköldkörteln);
  • Kardiovaskulär (dystoni i vegetovaskulär typ).

  Smittsam skada på kroppen kan provocera en ökning av trycksände i kranialhålan och störa hjärnans funktionella aktivitet. Detta påverkar tillförseln av vävnader med syre, vilket indirekt orsakar en puls mindre än 60 slag per minut. Symptom på bradykardi inkluderar följande egenskaper:

  • frekvent smärta i huvudet;
  • yrsel;
  • illamående och kräkningar
  • minskad arbetsförmåga och trötthet;
  • svaghet och synkope.

  Funktioner av avvikelsen i hypertoni

  Utseendet av pulsens låga värden med en ökad nivå av vaskulärt tryck är ett tecken på många patologiska tillstånd:

  • hjärtfel
  • blockaden av myokardiet
  • endokardit;
  • svaghet i sinusnoden;
  • dystoni av kärlen
  • sjukdomar i sköldkörtelorganet.

  För att stoppa tecken på en puls mindre än 60 slag per minut vid högt tryck kan man inte använda droger från gruppen av beta-blockerare. De påverkar inte bara minskningen av trycket i kärlet, men också hjärtfrekvensen, vilket minskar dem avsevärt. Dessa läkemedel inkluderar: propranolol, bisoprolol, etc.

  För behandling av hypertoni med en låg puls rekommenderas att använda följande grupper av droger lämpligaste formen av preparatet och dess doserings cardiologist bestämmer, efter det att de nödvändiga tester:

  • alfa-blockerare;
  • ACE-hämmare;
  • blockerare av angiotensinreceptorer.

  Efter att ha utfört medicinska åtgärder är det upprepade samrådet med läkaren nödvändigt, tk. långvarig användning av droger som eliminerar tecken på bradykardi, med ökat tryck är inte önskvärt!

  Hypotension och låg hjärtfrekvens

  Puls mindre än 60 slag per minut vid lågt tryck är det aktuella tecknet på den befintliga hypotensionen i kärl. Att ta en måttlig dos koffein, som ingår i starkt te eller kaffe, kan helt återställa frekvensen av hjärtslag. I vissa fall används preparat innehållande koffein:

  I avsaknad av specialutnämningar rekommenderas inte användning av läkemedel med högt koffeininnehåll, eftersom Detta kan leda till ökat tryck i kärl.

  Pulsen 60 slag per minut

  Hjärtat är det viktigaste organet. Utan det kan ingen levande organism fungera. Eventuella överträdelser i hans arbete leder till försämring av hälsa och människors hälsa.

  Hans arbete kan bedömas genom att palpera sin puls. I frånvaro av patologi varierar hjärtfrekvensen från 60 till 100 slag per minut. När puls överskrider normen talar det om takykardi. När puls är tvärtom mindre än normen - om en bradykardi. Är den låga puls för en person farlig? Vad ska man göra i den här situationen? Och varför uppstår det?

  Reduktion i hjärtfrekvensen kan observeras hos helt friska människor på morgonen efter att ha vaknat från sömnen. Detta är ett helt normalt tillstånd, eftersom kroppen har vilat i flera timmar i rad, och är inte en patologi.

  Patologin inkluderar inte att sänka hjärtfrekvensen under normala hos personer som ständigt är engagerade i sport. Saken är att deras kropp har länge varit vana vid stressen och hjärtfrekvensen inte överstiger normen, som till exempel hos en person som sällan ställer sig för att tvinga laster. Och i vila, "tränar" den utbildade hjärtmuskeln, vilket resulterar i en minskning av hjärtfrekvensen.

  I dessa fall är det inte nödvändigt att göra någonting, det vill säga det finns ingen anledning att producera någon medicin, mycket mindre en kirurgisk. En låg puls kan också vara en fysiologisk egenskap som är ärvt.

  Andra orsaker till att minska hjärtfrekvenspatologiska förändringar i hjärtat och patologins arbete är inte relaterade till hans arbete. Till exempel inkluderar de första sjukdomar som:

  • hypotension, där blod utövar otillräckligt tryck på kärlens väggar;
  • myokardinfarkt, vilket är en nekros av hjärtmuskeln som en följd av ett kraftigt upphörande av det koronära blodflödet, vilket uppstår på grund av skador på venösa artärer;
  • Ateroskleros, som inbegriper nederlag av de stora (stora) kärlen, vilket leder till försämring eller partiell upphörande av blodcirkulationen.
  • endokardit, kännetecknad av inflammation i hjärtets inre membran;
  • Myokardit, vilket medför att hjärtmuskeln påverkas.

  Andra orsaker till minskningen av pulsen är inte alls kopplade till hjärtets arbete, utan har direkt effekt på det. Sådana skäl inkluderar:

  • ta mediciner som påverkar kardiovaskulärsystemets funktion
  • Förgiftning med nikotin och bly;
  • otillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner;
  • fastande;
  • hypotermi;
  • infektionssjukdomar.

  Det är värt att notera att det hos gravida kvinnor, särskilt i sen graviditet, också kan finnas en låg puls. Och det är kopplat till det faktum att det utvidgade livmodern utövar ett starkt tryck på en kvinnas nedre könsår. Men det betyder inte att en minskning av puls är normen för en gravid kvinna och det finns inget att göra här. Läkaren måste nödvändigtvis utse en gravid kvinna ett antal studier som kommer att avslöja närvaron eller frånvaron av patologiska förändringar i hjärtat.

  Om du har funnit en minskning av hjärtfrekvensen, var noga med att ringa till en kardiolog, vilken kommer att hjälpa till att bestämma orsakerna till patologin och ordinera lämplig behandling.

  Minskad hjärtfrekvens: Vad är risken?

  Minskning av hjärtslag i sig är inte farlig för människor, men endast om det finns små avvikelser från normen. I det fall då puls faller under 40-märket hotas människans liv, eftersom det finns en stor sannolikhet för hjärtstopp eller medvetsförlust som ett resultat av syrebrist i kroppen. Och detta medför en ökad risk för skada från att falla.

  Med en liten minskning i puls kan en person uppleva symtom som trötthet, migrän, ökad svettning, yrsel. Vid en stark avvikelse från norm eller takt har tecken starkt uttalad karaktär.

  Vad ska jag göra?

  En person har en låg puls, vad ska man göra i den här situationen? Naturligtvis, gå till en kardiolog. Endast han kan bestämma orsaken till minskningen i puls och eliminera den. Och för detta måste en patient genomgå sådana studier som:

  • EKG;
  • Hjärtets ultraljud;
  • koronar angiografi;
  • daglig forskning med hjälp av en bärbar elektrokardiograf.

  Om det med hjälp av dessa diagnostiska metoder upptäcktes nebyli-överträdelser i hjärtat och en låg puls fortfarande observeras skickas patienten till andra specialister som kommer att kunna bestämma orsaken till patologin.

  Behandling av låg hjärtfrekvens

  En låg hjärtfrekvens är inte ett normalt tillstånd. Därför kräver denna patologi, liksom andra, särskild behandling. Och en sänkt puls behandlas på två sätt:

  Med läkemedelsbehandling föreskrivs läkemedel individuellt i varje enskilt fall. När allt är här, är behandlingen huvudsakligen inriktad på att eliminera orsaken, men det kan vara annorlunda för varje person.

  När det gäller den kirurgiska metoden att behandla en låg puls används den i sällsynta fall och oftast hos äldre personer som har haft bradykardi i flera år. Under operationen installeras en pacemaker som övervakar frekvensen och rytmen i sammandragningarna.

  I det fall då patologin inte hittas under forskningen, känns personen väl, men samtidigt minskar hjärtfrekvensen, pulsen kan ökas med följande metoder:

  • Fysiska hjärtoperationer som hjälper till att stärka blodkärlen och själva hjärtat
  • rekreation;
  • mottagning av vitaminkomplex
  • mottagning av grönt te.

  En mycket viktig roll här spelas av avvisandet av dåliga vanor. Det är inte tillrådligt att behandla dig själv medicinskt eftersom det kan leda till komplikationer.

  REKOMMENDERA ATT LÄS:

  Inom normala gränser

  Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

  Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

  Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

  1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
  2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
  3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
  4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
  5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
  6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
  7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
  8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

  I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

  Män, kvinnor, idrottare

  Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

  • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
  • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
  • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
  • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

  Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

  Puls och ålder

  Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

  Med frekvensen av fostrets hjärtslag kan man känna till sitt tillstånd: Om barnets puls förändras i riktning mot ökningen kan vi anta brist på syre, men när hypoxin stiger börjar pulsen minska, och dess värden mindre än 120 slag per minut indikerar redan akut syrehushåll, vilket hotar med oönskade konsekvenser fram till döden.

  Pulshastigheterna hos barn, särskilt nyfödda och förskolebarn, skiljer sig markant från de värden som är typiska för ungdomar och ungdomar. Vi, vuxna, märkte oss själva att det lilla hjärtat bankar oftare och inte är så högt. För att tydligt veta om denna indikator ligger inom det normala intervallet finns det pulsräkningstabell efter ålder, som kan användas av alla:

  Således framgår det av tabellen att hjärtfrekvensen hos barn efter året har en tendens till en gradvis minskning, är puls 100 inte ett tecken på patologi fram till nästan 12 år och puls 90 till 15 år. Senare (efter 16 år) kan sådana indikatorer indikera utvecklingen av takykardi, vars orsak är kardiologen.

  Den normala puls hos en frisk person inom 60-80 slag per minut börjar registreras från ungefär 16 år. Efter 50 år, om hälsan är okej, är det en liten ökning av hjärtfrekvensen (10 slag per minut i 30 år av livet).

  Hjärtfrekvensen hjälper till vid diagnos

  Diagnos av puls, tillsammans med temperaturmätning, historia, undersökning, refererar till de första stadierna av diagnostisk sökning. Det skulle vara naivt att tro att räkna antalet hjärtslag, du kan omedelbart bli sjuk, men du kan misstänka att något är fel och skicka en person till en undersökning är möjlig.

  Låg eller hög hjärtfrekvens (under eller över acceptabla värden) följer ofta olika patologiska processer.

  Hög hjärtfrekvens

  Kunskap om normerna och förmågan att använda bordet hjälper någon att skilja mellan ökade pulsfluktuationer orsakade av funktionella faktorer från takykardi orsakad av sjukdomen. Om "konstig" takykardi kan vittna symptom som inte är karaktäristiska för en hälsosam kropp:

  1. Yrsel, förfelningstillstånd, svimning (det sägs att cerebralt blodflöde störs);
  2. Smärta i bröstet orsakad av kränkning av kranskärlcirkulationen;
  3. Visuella störningar;
  4. Andnöd (stagnation i en liten cirkel);
  5. Vegetativa symtom (svettning, svaghet, skakningar i benen).

  Orsaker till snabb puls och hjärtklappning kan vara:

  • Patologiska förändringar i hjärt- och vaskulär patologi (kardioskleros, kardiomyopati, myokardit, medfödda missbildningar av ventilapparaten, arteriell hypertension etc.);
  • förgiftning;
  • Kroniska bronkopulmonala sjukdomar;
  • hypokalemi;
  • hypoxi;
  • Neurokirurgisk dystoni;
  • Hormonala störningar;
  • Störningar i centrala nervsystemet;
  • Onkologiska sjukdomar;
  • Inflammatoriska processer, infektioner (särskilt med feber).

  I de flesta fall är det emellertid inte alltid fallet mellan begreppen snabb puls och snabb hjärtslag, det vill säga att de inte nödvändigtvis följer varandra. Under vissa förhållanden (flimmer och förmaksflimmer och ventrikulär arytmi), överskrider hjärtfrekvens frekvensen hos pulssvängnings fenomen som kallas en bristfällig puls. Typiskt åtföljer puls underskott terminala arytmier i allvarliga skador i hjärtat, vars orsak kan bli berusning hjärtglykosider, sympatomimetika, syra-bas-obalans, elektrisk stöt, hjärtinfarkt och andra patologier som involverar hjärtat i processen.

  Höga puls- och tryckfluktuationer

  Minska eller minska inte alltid puls och tryck. Det är fel att tro att ökningen av hjärtfrekvensen nödvändigtvis leder till en ökning av blodtrycket och vice versa. Här är också deras alternativ:

  1. Snabb puls vid normalt tryck kan vara ett tecken på vegetativ-vaskulär dystoni, förgiftning, feber. Minska puls för att hjälpa människor och mediciner, som reglerar aktiviteten av det autonoma nervsystemet i IRR, till febernedsättande medel för feber och medicinering minska symtomen på förgiftning, i allmänhet, påverkan på orsaken - tar bort takykardi.
  2. Ökad puls vid förhöjt tryck kan vara en följd av olika fysiologiska och patologiska tillstånd (otillräcklig fysisk aktivitet, svår stress, endokrina störningar, hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar). Läkare och patientens taktik: undersökning, upptäcka orsaken, behandling av den underliggande sjukdomen.
  3. Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens kan bli symtom på en mycket allvarlig sjukdomsstörning, till exempel manifestation av kardiogen chock vid hjärtpatologi eller hemorragisk chock vid hög blodförlust, Ju lägre blodtryck och ju högre hjärtfrekvensen desto tyngre är patientens tillstånd. Definitivt: För att minska puls, vars ökning orsakas av dessa omständigheter, kan man inte självständigt hantera inte bara patienten utan även hans släktingar. En sådan situation kräver brådskande åtgärder (kallar "103").

  En hög puls, som först uppstår utan anledning, kan du försöka lugna dig droppar av hawthorn, motherwort, valerian, peony, corvalole (som är till hands). Återkommande attacker bör vara ett tillfälle att besöka en läkare som kommer att ta reda på orsaken och förskriva mediciner som påverkar denna form av takykardi.

  Låg hjärtfrekvens

  Orsaker till låg hjärtfrekvens kan också vara funktionella (idrottare nämndes ovan när låg puls vid normalt tryck inte är ett tecken på sjukdomen) eller flöde från olika patologiska processer:

  • Vagalinfluensa (vagus-vagusnerven), en minskning av tonen i den sympatiska avdelningen i nervsystemet. Detta fenomen kan observeras hos varje frisk person, till exempel under sömnen (låg puls vid normalt tryck),
  • När vegetativa-vaskulära dystoni, när det gäller vissa endokrina störningar, det vill säga i de mest skiftande och fysiologiska och patologiska tillstånd;
  • Syrehushåll och dess lokala effekt på sinusnoden;
  • Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSSU), atrioventrikulära blockader;
  • Hjärtinfarkt;
  • Toxicinfektioner, förgiftning med organofosfora ämnen;
  • Magsår och duodenalsår.
  • Craniocerebralt trauma, meningit, ödem, hjärntumör, subaraknoid blödning;
  • Mottagning av digitalisberedningar;
  • Biverkningar eller överdosering av antiarytmiska, hypotensiva och andra mediciner;
  • Hypofunktion av sköldkörteln (myxedem);
  • Hepatit, tyfusfeber, septikemi.

  I den överväldigande majoriteten av fallen låg puls (bradykardi) anses vara en allvarlig patologi, vilket kräver omedelbar undersökning av orsaken till orsaken, omedelbar behandling påbörjad, och ibland - akutsjukvård (syndroms svaghetssyndrom, atrioventrikulär blockad, myokardinfarkt etc.).

  Låg puls och högt blodtryck - liknande symptom förekommer ibland hos hypertensive patienter som tar droger för att minska blodtrycket, som samtidigt ordineras för olika rytmförluster, beta-blockerare, till exempel.

  Kortfattat om mätningen av pulsen

  Kanske, det verkar bara vid första anblicken att det inte finns något enklare än att mäta puls av dig själv eller en annan person. Mest sannolikt är det verkligen så om en liknande procedur krävs för att hålla en person ung, frisk, lugn, vilad. Vi kan på förhand anta att hans puls blir klar, rytmisk, bra fyllning och spänning. Att vara säker på att de flesta känner till teorin bra och klarar sig bra med problemet i praktiken, kommer författaren bara att tillåta sig att kort återkalla tekniken för mätning av puls.

  Du kan mäta pulsen inte bara på den radiella artären, för vilken sådan studie är lämplig vilken stor artär (temporal, carotid, ulnar, humerus, axillär, popliteal, femoral). Förresten, ibland kan en venös puls detekteras i förbigående och extremt precapillär (för att bestämma sådana typer av puls behövs speciella anpassningar och kunskap om mättekniken). Vid bestämning bör man inte glömma att i kroppens vertikala läge blir hjärtfrekvensen högre än i det benägen läget och att en intensiv fysisk belastning kommer att accelerera pulsen.

  För pulsmätning:

  • Vanligtvis används en radiell artär, på vilken 4 fingrar placeras (tummen ska ligga på benets baksida).
  • Försök inte fånga pulsfluktuationer med bara ett finger - felet är säkerställt, minst två fingrar ska vara inblandade i experimentet.
  • Det rekommenderas inte att trycka på kärlkärlet i onödan, eftersom spänningen kommer att leda till att pulsen försvinner och mätningen måste börja på nytt.
  • Det är nödvändigt att mäta puls korrekt i en minut, mätning på 15 sekunder och multiplicering av resultatet med 4 kan leda till ett fel, eftersom även under denna tid kan frekvensen av pulsoscillationerna förändras.

  Det här är en enkel teknik för att mäta pulsen, som kan berätta mycket, många saker.

  Orsaker till minskad hjärtfrekvens

  En låg puls (45 och färre slag / minut) kan vara en manifestation av sjukdomen i kroppen. Anledningarna till detta är relaterade till form av bradykardi. Således uppträder extrakardiell bradykardi i följande fall:

  • vegetativ vaskulär dystoni;
  • en neuros
  • högt blodtryck, när vissa antihypertensiva läkemedel används för behandling
  • hjärntumörer;
  • meningit;
  • hjärnans kontusion
  • hypotyroidism;
  • svält;
  • Ménière syndrom;
  • njurkolik.

  Överdriven tryck på halspulsådern orsakar också en sänkt puls.

  Organisk bradykardi förekommer huvudsakligen på grund av kardioskleros eller hjärtinfarkt. Med svaghet i sinusnoden är pulsfrekvensen otillräcklig. Om det finns ett brott mot impulserna från atriumet till ventrikeln, talar de om blockad av hjärtat. I detta fall kan frekvensen av dess reduktion minskas till 55-56 per minut.

  Följande droger orsakar också en svag puls:

  1. Kinidin.
  2. Hjärtglykosider.
  3. Betablockerare.
  4. Morfin.
  5. Kalciumkanalblockerare.
  6. Några antiarytmiska läkemedel.
  7. Sympatolytisk.

  Avskaffandet av dessa medel (endast enligt läkarens anvisningar) returnerar hjärtens normala rytm och ytterligare åtgärder är vanligtvis inte nödvändiga.

  Slutligen utvecklas en låg och sällsynt puls, ofta under 40 slag / minut, på grund av förgiftning. Anledningen till detta fenomen kan vara:

  • uremi, som förgiftar kroppen med produkterna av proteinfördelning
  • viral hepatit;
  • feber;
  • sepsis;
  • förgiftning med fosfater;
  • förhöjda halter av kalcium eller kalium i blodet.

  Minskning av frekvensen av hjärtslag till 55-52 per minut förekommer hos utbildade personer. I idrottare kan pulsen vara 45 slag / min. Dessutom sker sänkning av hjärtfrekvensen, även upp till 40 slag, i följande fall:

  • effekter av förkylning;
  • åldrande av kroppen (hos äldre);
  • röka.

  Om orsakerna till en minskning av hjärtfrekvensen inte kan fastställas, talar de om idiopatisk bradykardi.

  Anledningarna till att sänka frekvensen av hjärtkollisioner kan endast bestämmas av en läkare. För att få reda på varför en låg puls inträffade måste patienten genomgå alla typer av undersökningar.

  Tecken på minskad hjärtfrekvens

  En liten minskning av pulsfrekvensen uppträder nästan omärkligt för en person. Detta gäller även fall där frekvensen 50-60 slag är en fysiologisk egenskap. Ytterligare sänkning, mindre än 50 slag, kan påverka patientens välbefinnande. Han känner sig yr, tröttsam, dåsig, irriterad.

  Om en sällsynt frekvens av hjärtkollisioner (50 slag och under) orsakas av funktionsstörningar i själva kroppen, så har personen sådana symptom:

  • yrsel;
  • huvudvärk;
  • halvfelningstillstånd
  • smärta i bröstet;
  • andfåddhet.

  Att sänka hjärtfrekvensen till 42 och ännu mindre slag per minut är hälsofarligt. Det kan orsaka syrehushållning i hjärnan. Symtom på detta tillstånd beror på om personen lider av hjärtsjukdom, oavsett om han har störningar i sköldkörteln. Så om sköldkörteln är trasig kan patienten ha muskelsvaghet, darrande fingrar, uttalad viktminskning utan att ändra kosten.

  En svag puls (48 slag), i kombination med hjärtsjukdom, åtföljs av sådana tecken:

  • trötthet efter fysisk ansträngning, som inte går bort även under lång vila.
  • smärta i bröstet och i extremiteterna
  • dåsighet;
  • svettning;
  • svullnad i extremiteterna.

  När en sådan sällsynt puls, som 50 slag eller mindre under reducerat tryck, kommer det att åtföljas av en uttalad svaghet. Kännetecknande för dess förekomst på morgontimmarna, då sömn inte ger en uttalad känsla av vila. Ofta störs en person av minne, vision, hans tänkande blir förvirrad.

  Brott mot cerebral cirkulation leder till utvecklingen av symtom på syrehushåll hos detta organ. I allvarliga fall är hjärnödem möjligt. I det här fallet finns uttalade störningar i detta organs funktioner, förknippade med förlusten av reflexer. Den farligaste komplikationen av hjärnödem är koma.

  Att minska pulsfrekvensen till 30-35 slag per minut hotar att stoppa hjärtat. I sådana fall krävs återupplivning.

  Diagnos och behandling

  Det enklaste sättet att bestämma en minskad hjärtfrekvens i hemmet är att räkna den. På sjukhuset görs detta mer exakt när man utför elektrokardiografi. EKG-övervakning med en mini-inspelare ger mer information om orsakerna till minskningen av hjärtfrekvensen. Var noga med att genomföra ett biokemiskt blodprov, studera det för hormoner, samt identifiera tecken på en inflammatorisk process.

  Goda resultat erhålls genom ultraljudsundersökning av hjärtat. För att bedöma ökningen av frekvensen av organkontraktioner, använd träningscykel ergometrin.

  Behandling av lågpuls utförs på ett sjukhus. I svåra kliniska manifestationer, för att öka frekvensen av hjärtkollisioner, ordineras patienten:

  1. Atropin in / m eller intravenöst.
  2. Изадрин (det är dropp, i en lösning av en glukos).
  3. Isoproterenol i droppen.
  4. Alupenta.

  Om tecken på en låg hjärtfrekvens inte uttryckligen uttrycks, kommer patienten att hjälpas till att höja pulsen till normal nivå av bellies, eleutherococcus eller ginseng. Det är bra att ha en kopp kaffe. Men med ateroskleros, Raynauds sjukdom, ökat blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, är det inte möjligt att öka frekvensen av dess sammandragningar.

  Med en låg puls hjälper nutrition också. Människor med detta problem är användbara alger, fiskolja, nötter, tallrikar med peppar. Om pulsen inte reduceras helt, kan den ökas med ett fotbad, applicera en senappasta till kragezonen.

  Förebyggande av att minska hjärtfrekvensen är först och främst i en sund livsstil. Det är nödvändigt att ge upp alkohol och rökning, och också att flytta mer. Det kommer att bidra till att öka frekvensen av hjärtkontraktion en hälsosam dröm. I kosten bör det finnas fler produkter av vegetabiliskt ursprung. Att stärka kroppen borde ofta vara i luften.

  En noggrann inställning till hälsan bidrar till att undvika problem med hjärtfrekvensen.

  Hur mäts pulsen?

  Som regel undersöks den på den radiella artären, vilken är palperad på insidan av handleden, något ovanför tummen. Det är här att fartyget stänger så nära som möjligt till huden, så dess pulsation är mycket väl känd. Om så är nödvändigt utförs utvärderingen av pulsvågan på carotiden, tidsmässig eller subklavisk, liksom på brachial- eller lårbensartären. För korrekt diagnos mäts hjärtpulsen samtidigt i två händer. Om det är rytmiskt, räcker det att beräkna antalet pulser av artären på 30 s och multiplicera resultatet med två. Om hjärtfrekvensen störs, ska pulshastigheten räknas i en hel minut.

  Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

  Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig.

  Pulshastigheten hos kvinnor är cirka 7 slag högre än hos män. Värdet på denna indikator minskar eller ökar beroende på organismens funktionstillstånd och närvaron av en organisk lesion, även om man inte bör glömma funktionella förändringar - efter en måltid och vid inspirationshöjden kan frekvensen av sammandragningar i hjärtat öka. Förändringen av kroppens position leder också effekten av hög omgivande temperatur till en ökning av pulsvågfrekvensen.

  En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Pulshastigheten för män är från 60 till 70 slag per minut. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila