Huvud / Emboli

Pulsen på 63 slag per minut är normalt

Människokroppen är ett komplext system, där varje organ, vävnad och ben har sin egen roll. Det påminner klockmekanismen: alla detaljer är kopplade till varandra och slutar inte fungera för en sekund.

Utan tvekan behöver ett sådant komplext system sina signaler, vilket skulle berätta för en person om hälsotillståndet.

Vad gör hjärtfrekvensen per minut

skärning, Hjärtat trycker blod genom artärerna, som sedan fyller varje kärl och ven, så att organen fungerar väl.

Den största artären i människokroppen är aortan. I hennes blod kraschar med sådan kraft som "Shock wave" passerar genom alla blodströmmarna. Det kan kännas om artärväggen är klämd på rätt plats. Det är detta kraftfulla tryck som vanligtvis kallas pulsen.

Förutom ångest är ett stimulerande faktum också fysisk ansträngning, starka känslor, läkemedel och mycket mer.

Mätningar bör utföras för alla ungdomar som är engagerade i idrottssektioner.

Vid denna ålder genomgår kroppen de viktigaste förändringarna, så för högt kan en siffra vara den första nyheten att denna sport inte passar en person.

En sådan undersökning är en daglig plikt och för professionella idrottare. Men i deras fall beror detta på valet av träningsprogrammet, det är dess effektivitet, såväl som om det passar idrottaren eller inte, visar puls.

Om du regelbundet går i en idrottshall, då är säkert du vet att många av programmen, om utbildning för en uppsättning av muskelmassa, viktminskning eller en enkel uppvärmning, avsedd för ett visst intervall av människohjärtat. Mätningarna i det här fallet kommer att berätta om du har utfört programmet i god tro eller försöker inte tillräckligt hårt.

Dessutom utförs sådana mätningar av ambulansläkare med hjärtinfarkt, svimning samt svår blödning. Pulsen kommer dock att berätta om hälsoproblem länge innan det oundvikliga händer. Du behöver bara förstå vad kroppen säger till dig.

Steg-för-steg-algoritm för mätning: hur man räknar hjärtslag

Det enklaste sättet - Kläm en artär med två fingrar i stället för bestämning av puls hos människor. Detta kan göras nära handleden, på templen eller på insidan av foten.

Om du mäter i ett litet barn är det bättre att göra det på templen. För en självständig procedur är den radiella artären närmast handleden bäst.

 1. Tryck försiktigt på artären med två fingrar, men tänk på att kraften ska vara minimal.
 2. Räkna de störningar som du kommer att känna i 60 sekunder.
 3. Den resulterande siffran blir din indikator.

Förutom den redan beskrivna metoden, En studie kan göras med en speciell enhet. Utseendet liknar en liten räknare och en manschett som är fast fastsatt nära handen. Enheten räknar pulsen i 1 minut. Denna metod är mer exakt än palpation.

Betygsätt efter ålder hos män, kvinnor, ungdomar och småbarn

Jag måste säga att barn har en mycket högre siffra än vuxna, särskilt hos nyfödda. Vad är den normala puls för ett nyfött barn?

Många mödrar är rädda om deras barn har ett mått över 100, men det är normalt. Idealiskt, puls av en nyfödd bör vara 140 slag per minut, men andra indikatorer är möjliga inom detta område. Det viktigaste är att siffran inte är mindre än 110 slag och mer än 170.

Från den första månaden av livet till året Indikatorn ändras vanligtvis något. Normen är data från 102 till 162 slag per minut, och bäst av allt, om det finns 132.

Från 1 år till 6 år barnet växer och utvecklas aktivt och sin fysiska aktivitet går avstånd, så den normala puls hos ett friskt barn borde ligga i intervallet 90-150.

Vid en ålder av 6 och upp till 12 år, när ett barn börjar studera i skolan påverkar minskningen av fysisk aktivitet och på organismens tillstånd. Normen är mellan 75 och 115.

Vid tonåren (12-15 år) pulsen är avsevärt långsammare och bör därför ligga i intervallet 55 och 95.

Genomsnittlig hjärtfrekvens hos en frisk vuxen person (från 15 år och upp till 50 år) Är 70 slag per minut, men 60-80 slag är också normala.

På 50-60 år igen är det en ökning, därför är det dagliga mätningar nödvändiga. Normalt varierar pulsfrekvensen hos äldre från 74 till 79 slag per minut - detta anses vara normalt, men mer än andra värden.

Snabb hjärtfrekvens är normalt under träning. Dessutom accelererar pulsen om du är orolig eller upplever några starka känslor. Det handlar om detta villkor att de säger: "Hjärtan hoppar ur bröstet."

Nedgången brukar ses om du befinner dig i ett varmt tropiskt klimat. Vila i länderna i Sydostasien är kontraindicerat för personer med kardiovaskulära problem, eftersom klimatet inte bara innebär värme men också stark fuktighet. En oförberedd organism utsätts för överhettning, vilket påverkar hjärtats tillstånd negativt.

Om du inte har kardiovaskulära sjukdomar, är en liten minskning av indexet normalt, men "kärnorna" bör noggrant övervaka sin hälsa, vara i ett varmt land.

Läs mer om vad pulsen på en frisk vuxen (både män och kvinnor) anses vara normen, hur många hjärtslag per minut bör vara i vila, och i vilka fall bör upprörd på grund av avvikelse från det normala hjärtfrekvensen:

Orsaker till snabb hjärtfrekvens

Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • infektion. I detta tillstånd finns också en liten temperaturökning.
 • Hjärtans misslyckande. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.

Om det finns ett sådant problem, då först och främst försöka lugna ner sig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

Om du inte har möjlighet att ligga ner, då blir det tillräckligt flera gånger skölja ditt ansikte med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

På hur du fortfarande kan lugna ditt hjärtslag, berättade i den här videon:

Varför saktar ner och vad man ska göra med det

Sällsynt är pulsen, där det finns mindre än 60 slag per minut. Detta tillstånd kallas "bradykardi" och det kan vara en åtföljande faktor för följande sjukdomar:

 • Sjukdomar i sköldkörteln;
 • Ödem i hjärnan, närvaro av en tumör, hjärnblödning, meningit;
 • Förgiftning med droger eller kemikalier
 • Mottagande av beta-blockerare;
 • Infektionssjukdomar.

Men förutom sådana allvarliga problem är en långsam puls möjlig på grund av lång exponering för kallt eller lågt tryck.

Kom till normen i detta fall kommer att hjälpa lite träning, till exempel, en promenad i frisk luft i 20 minuter, simning, löpning.

Du kan tillgripa koffeininnehållande ämnen, Men om du har hjärtsjukdom, bör du inte missbruka den här metoden. Öka pulsen hjälper till att ta ett varmt bad.

Traditionell medicin rekommenderar i detta fall användningen av avkok av yarrow, blandad med citronsaft och pressad från vitlök.

Vilka undersökningar kan utse en läkare

Med takykardi och bradykardi, föreskriver läkare följande undersökningar och test:

 • Hjärt ultraljud. Oftast föreskrivs det för personer med kroniska eller ärftliga sjukdomar, vare sig det är högt blodtryck, ischemisk sjukdom eller hjärtsjukdom. Det är nödvändigt för analys av organets tillstånd och dess ventiler.
 • EKG. På grund av mätningen av elektriska pulser har doktorn en fullständig uppfattning om frekvensen och rytmen för organreduktion, hjärtkärlens arbete och även de minsta manifestationerna av allvarliga sjukdomar.
 • Allmänt blodprov. Visar antalet blodkroppar, och i händelse av deras brist, ligger till grund för ytterligare test för förekomst av sjukdomar som leukemi eller anemi (anemi).
 • Blodtest för sköldkörtelhormoner och urinanalys är obligatoriska i den accelererade pulsen, för ofta är orsaken exakt problemen i det endokrina systemet.

Men om indikatorn är långt ifrån normal och åtföljs av illamående och yrsel, sedan efter att ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att normalisera det, behöver du se en läkare. Kanske kommer det inte att vara någon anledning till oro, men det är bättre att engagera sig i förebyggande än behandling av försummade sjukdomar.

Om funktioner för diagnostik av personer med störningar i hjärtfrekvensen berättas i den här videon:

Essens och indikatorer

När hjärtat slår, strömmar blod genom artärerna, där oscillationer i sin tur skapas. Det är dessa vågor som erhålls från blodflödet, kallat pulsen. Många vet var och hur man korrekt målar och mäter det, men få vet hur många sådana effekter per minut anses vara normala.

Det är värt att notera att den normala pulsfrekvensen hos människor är ett ganska töjbart koncept. Under påverkan av vissa faktorer kan det variera, och också vara annorlunda för alla.

Avvikelse från etablerade indikatorer är inte alltid ett tecken på sjukdomen, och ofta är det helt enkelt ett sätt att anpassa hjärtat till förändringar i den externa eller interna miljön.

Men doktorerna följer dock uppfattningen att, pulsfrekvensen hos en vuxen bör vara 60 till 80 slag per minut. Förutom antalet träffar per minut måste du vara uppmärksam på intervallen mellan dem. Om det finns en lika lång tid som rytmen av hjärtfrekvensen är normalt, men om det är de stora raster, eller alltför snabba hjärtslag, är det ett tecken på arytmi hjärtaktivitet.

Antal effekter efter ålder

Inflytande på en persons puls kan vara olika yttre faktorer, liksom kroppens inre egenskaper. Men det finns också andra funktioner som kan ändra hjärtfrekvensen, vilket inkluderar följande:

Den första perioden efter födseln är pulsfrekvensen hos barn 140 slag per minut. När ett barn är ett år, ändras hans hjärtslag något till en mindre sida och håller sig på en nivå på 100-110 slag per minut. Med ålder fortsätter indikatorn att minska: med tre år - deras normala frekvens är 95, och till 14-15 år - den anges i vuxnaindikatorerna. Detta beror på att storleken på barnets hjärta är väldigt liten vilket kräver att han arbetar mer aktivt för att mätta hela kroppen med blod.

Pulsen hos en vuxen faller också inom åldersintervallet, nämligen:

 • perioden 20-30 år antar 60-70 slag per minut;
 • i åldern 30-40 bör den genomsnittliga siffran vara 70-75;
 • hos 40-50-åringar anger en puls på 75-80 ud. per minut;
 • Antalet hjärtslag i 50-60 år är 80-85;
 • hos 60-70-åringar borde han vara 85-90.

Med ålder för varje 5-10 år av livet är det nödvändigt att lägga till 5-10 pulsationer till de angivna normerna för att veta vad pulsen ska vara. Denna trend är kopplad till det faktum att alla organ är acceptabla för åldrande under en lång livslängd. Detta leder till behovet av ökad pumpning av blod och i sin tur frekventare sammandragningar av hjärtat.

Indikatorer enligt kön

Det finns en annan viktig faktor som bör beaktas vid bedömning av hjärtslag. Det handlar om att höra till golvet. Det har länge visat sig att det finns en skillnad mellan vilken puls som är normal hos kvinnor och vad som är hos män. Hjärtans svaga och starka kön har olika storlekar. Hos kvinnor är kroppens huvudsakliga "motor" något mindre än den senare. Detta leder till att han behöver arbeta snabbare för att pumpa tillräckligt med blod.

Dessutom är mäns hjärtan generellt mer härdade, eftersom de är mer benägna att utöva fysisk aktivitet, vilket leder till att deras hjärtfrekvens är något mindre. Och ibland kan det nå 50 slag per minut. Hos kvinnor kan samma indikator ökas med 5-10 pulsationer från det etablerade.

Det svagare könet tenderar också att öka hjärtfrekvensen under graviditeten. Under denna period ökar pulsen och dess norm betydligt och kan nå upp till 110 slag per minut, vilket är normen för en kvinna i denna position.

Hjärtfrekvensen är en viktig indikator på människors hälsa. Om det finns mer än 10% långa abnormaliteter hos puls från normen är det nödvändigt att konsultera en läkare. Om du inte vidtar åtgärder i tid, sitter hjärtat ut snabbare än tiden.

Och ändå, vad är den normala pulsen?

I genomsnitt är den mänskliga hjärtfrekvensen 70 slag per minut. För att vara mer exakt är normalen för pulsfrekvensen hos en vuxen från 60 till 80 slag. Med åldern, efter ungefär femtio år, försvagas hjärtat, leder detta till en snabb puls. Vid åldern 60-80 år är pulsens norm redan 75-80 slag per minut.

Den normala puls hos en vuxen kan vara annorlunda för alla. För att känna din normala puls måste du mäta det. Det är bättre att göra detta på morgonen efter att ha vaknat. Vanligtvis mäts pulsen på insidan av handleden. Vi behöver hitta en punkt där oscillationerna hos den radiella artären som återspeglar hjärtatslag är välproverade och räknas i trettio sekunder. Det resulterande numret multipliceras med två. För tillförlitlighet är det nödvändigt att mäta pulsen tre dagar (gör det bättre när du sitter), om siffran är ungefär densamma, då är detta din normala hjärtfrekvens.

Hjärtat kommer att slå snabbare om kroppen utvecklar en situation som kräver ökad blodtillförsel till organen. Vanligtvis sker acceleration av puls under fysisk ansträngning, i ett tillstånd av nervös spänning, efter alltför mycket mat. Förekomsten av övervikt, dålig fysisk beredning påverkar inte hjärtats arbete på bästa sätt. Det är svårare för honom att klara sina funktioner.

Pulshastigheten ökar med en ökning av temperaturen, förändringar i blodtryck, anemi, astma, överdriven mängd adrenalin. Ofta måste hjärtat arbeta hårdare, under påverkan av nikotin, koffein, läkemedel. Pulsfrekvensens avvikelse från normen uppträder också när det finns brister i kroppen av ämnen som kalium- och B-vitaminer. Denna situation uppstår med undernäring eller missbruk av olika dieter.

Om pulsen är jämn, rensa, är antalet slag beräknade, då är det troligt att hälsan är i ordning. Om hjärtfrekvensen avviker från normen måste du noggrant överväga dessa signaler från kroppen. Kanske finns det en ursäkt för att besöka en läkare. Glöm inte att pulsens norm i vila och pulsens hastighet med fysisk aktivitet har olika indikatorer. Med pulsen blir pulsen oftare, men i takt med mer än 100 slag bör man tänka på det. Inte bara ökningen i hjärtfrekvensen, men även dess avmattning kan indikera problem. Pulsa 50 slag och mindre ofta - det är redan en bradykardi.

När ska jag se en läkare?

 • Om pulsen är mer än 100 slag per minut, och det fanns ingen fysisk aktivitet och du är i ett lugnt känslomässigt tillstånd.
 • Om pulsen inte återgår till normal inom fem minuter efter det att fysisk aktivitet avslutats.
 • Om din hjärtfrekvens är mindre än 50 slag per minut.

Orsakerna till onormal hjärtfrekvens:

 • Funktionella förändringar i ett hälsosamt hjärta;
 • Organiska hjärtskador (myokardiopati, ischemisk hjärtsjukdom, myokardit, hjärtfel).
 • Giftig skada;
 • Traumatisk hjärtskada
 • Utbytet av magnesium och kalium misslyckades;
 • Hypotyroidism, tyrotoxikos och feokromocytom;
 • Ålder ändras.

Behandlingen av en snabb puls är behandlingen av en sjukdom som orsakade en sådan hjärtreaktion. Om orsakerna inte finns i sjukdomen, kan enkla åtgärder vidtas.

Vad kan man göra för att normalisera pulsen?

 • Försök undvika medel som exciterar hjärtaktiviteten - koffein, som finns i olika livsmedel och drycker (kaffe, te, kolsyrade vatten), alkohol och droger. Koffein kan orsaka att ditt hjärta slår mycket oftare.
 • Om du röker, ge upp denna vana. Rökning orsakar förminskning av artärerna, vilket komplicerar hjärtets arbete och som kompensation fungerar det snabbare.
 • Om du tar några mediciner, läs noggrant igenom bruksanvisningen eller kontakta en läkare om huruvida du tar och ordinerar dessa läkemedel.
 • Övning, gå ner i vikt. Att minska vikten även för ett par kilo minskar belastningen på hjärtat och minskar hjärtfrekvensen.
 • Titta på mat. Snabbmatprodukter, och ännu mer halvfabrikat, innehåller en stor mängd fett och kolhydrater och innehåller praktiskt taget inte användbara ämnen.

Användbar information

Pulsrytmiska fluktuationer av artärväggar. De motsvarar hjärtkollisioner. Det normala antalet hjärtslag i ett lugnt tillstånd är ett kriterium för korrekt funktion av hjärt-kärlsystemet. Baserat på pulsfrekvensen dras slutsatser om graden av styrka, hjärtslagets rytm och blodkärlstillståndet.

När utseendet av pulsvågor uppträder vid olika tidsintervaller signalerar detta fenomen avvikelser i människokroppen. En icke-rytmisk puls indikerar sådana problem:

 • hjärtsjukdomar;
 • mänsklig konsumtion av naturligt kaffe i stora mängder;
 • kroppen stannar i ett stressigt tillstånd
 • fel på hormonell nivå.

För puls är viktig inte bara rytmen, men också en viss frekvens, numret på 60 sekunder. pulsvågor. För en hälsosam organism, varierar frekvensen från 60 till 90 slag. Under patientens vistelse i ett tillstånd av känslomässig och fysisk vila bör pulshastigheten inte överstiga de angivna gränserna. Med avvikelser måste en person vara varnad, skjut inte upp resan till doktorn.

Mätteknik

Ett vanligt sätt att mäta pulsen är att studera den på de radiella artärerna. Artären probes med hjälp av ett finger. Palpationsområdet är insidan av handleden, som ligger något högre från tummen. I den här zonen är det mest lämpligt att göra mätningar, eftersom fartygets placering är så nära huden som möjligt (pulsering kan märkas mycket tydligt).

När ett sådant behov uppstår är det möjligt att utvärdera pulsvågan på sådana artärer:

För att utföra den korrekta diagnosen mäts pulshastigheten vid båda extremiteterna samtidigt. Om hjärtritmen är normal, utan avvikelser, är det acceptabelt att räkna antalet slag i 30 sekunder. Då fördubblas resultatet. När pulsavvikelser upptäcks utförs räkningar för hela minuten för att få en tillförlitlig siffra.

Vid ett litet barn kan hjärtfrekvensen mätas genom att palmer appliceras på bröstet. Hjärtans reaktion på alla förändringar är mycket känslig. Detta gäller också för den position där personen är bosatt. Om det ligger ligger sammandragningarna långsammare, och i stående position är sammandragningarna snabbare. Därför varje gång mätningarna görs i samma position.

Faktorer som ändrar antalet slag

Pulsfrekvensen bestäms av en uppsättning kriterier. Bland dem kan vi skilja ålder, effekten på en fysisk ansträngning, externa faktorer. Pulsens norm för kvinnliga representanter är 6-7 slag mer jämfört med normen för en man. Värdet kan avvika från den normativa indikatorn i större eller mindre utsträckning. Detta beror på kroppens funktionella tillstånd, närvaron av organisk skada.

Var uppmärksam på funktionella omvandlingar. Efter en måltid och ett djupt andetag av luften slår hjärtat oftast snabbare, även när personen är i full vila. Frekvensen av pulsvågor kan öka påverkan av höga temperaturer, förändringar i bagageutrymmet.

Viss exponering kan vara tid på dagen.

Hjärtfrekvensen är den lägsta på natten under en persons sömn. Och på dagtid, från 3 pm till 8 pm, observeras det största antalet pulsvågor.

Hos hankön motsvarar den normala hjärtfrekvensen ungefär 65 slag per minut. Det borde inte vara förvånande att normen för hjärtatslag hos nyfödda överstiger värdet för vuxna betydligt. Det är 140 slag i 1 minut. För vuxna indikerar denna indikator att hjärtfrekvensen är bruten. Han pekar på utvecklingen av takykardi. Negativa förändringar kan visas inte bara när en persontest laddas, men också i ett tillstånd av fullständig vila.

Varje ålder har sitt eget värde, vilket indikerar normal frekvens. För att känna till det, kommer den normala pulsräkningstabellen hos en vuxen person att hjälpa efter ålder. Det ger en viss ålder och 3 hjärtfrekvensvärden: minimalt, maximalt tillåtet och optimalt.

Bordet ger också information om barn. De största värdena är typiska för spädbarn. Men när barnet växer upp minskar dessa siffror i åldern. Till exempel, om 2 år är den genomsnittliga siffran lika med 154 slag. I 7 år är den genomsnittliga siffran redan 118 och vid 14 år - 95. Från 15 till 50 år är den optimala siffran 70. Det maximala antalet slag bör vara 80 och minimum - 60. När människokroppen börjar åldras blir det normala hjärtslaget snabbare. Enligt medicinsk forskning närmar sig hjärtfrekvensen hos en person vid döden 160 (i 60 sekunder).

Hög prestanda

Pulsen hos en helt frisk vuxen börjar minska snabbt med en ökning av fysisk aktivitet. En person kan simma i poolen, springa etc. Andra fall:

 • ett test av nervös spänning, ett tillstånd av stress;
 • Bo i ett rum eller rum där det är svårt för en person att andas
 • en känsla av intensiv smärta.

Ökningen i kroppens inre temperatur (jämn per grad) provar en ökning av hjärtfrekvensen per minut (normalvärde) med ca 10. I sådana fall anses värdet 90 i 60 sekunder normalt, men detta är den extrema gränsen. Det minsta överskottet av det kan indikera en lätt grad av takykardi.

När regeln hjärtfrekvensen inte följs och en ökad frekvens av annan funktionell natur, är motivet inte observerade en sådan negativ avvikelse i staten, som smärta i bröstet, mörka ringar framför mina ögon, andningssvårigheter, yrsel.

Hjärtklappningen bör inte ligga över gränsvärdena. Den normala puls hos en vuxen är lätt att beräkna. För detta är det nödvändigt att subtrahera från 220-talets ålder (det totala antalet år).

I avsaknad av negativa manifestationer från sidan av kardiovaskulärsystemet, såväl som från det ögonblick då belastningen avslutas, observeras normalisering av hjärtslaget efter 5 minuter.

Vad är takykardi?

Hjärtfrekvensen på 110 slag per minut hos vuxna kallas för en patologisk takykardi. Detta villkor beror på följande orsaker:

 • problem med nervsystemet
 • hjärtsjukdomar (medfödd hjärtsjukdom), på grund av vilken, och i ett tillstånd av fullständig vila, registrerar patienten hjärtkollisioner;
 • patologiska störningar i det endokrina systemet;
 • utveckling i kroppen av godartade och maligna former av tumörer
 • sjukdomar orsakade av infektioner, där en distinkt känsla av pulserande vågor är sannolikt.

För att konditionera en hög puls (110 slag på 60 sekunder) kan diarré, förekomst av kräkningar under lång tid. När utseendet hos frekventa hjärtslag uppenbaras av obetydliga belastningar, till exempel gå, bör en person genomgå en undersökning. Sådana fenomen kan signalera förekomsten av hjärtsvikt. Pulsen ska vara under inessential aktivitet inte mer än 100 per minut.

Barndomen kännetecknas av takykardi på grund av den vanliga reaktionen på tillväxten av fysisk aktivitet. Det är inte läskigt, när ett aktivt spel, starka känslor (även positiva) är förknippade med en ökning av puls. En sådan manifestation är ganska normal. Det återspeglar processen för anpassning av hjärt-kärlsystemet till transformationer som uppträder i det fysiska tillståndet. Förändringar i hjärtfrekvens hos ungdomar kan uppstå vid utveckling av vegetarisk dystoni.

I alla åldrar (särskilt äldre, barn), när en person förlorar medvetandet, upplever smärta i området för bröstet, känner dig yr, har samtidig hjärtsjukdom, bör han omedelbart kontakta läkare. I de flesta sådana fall är det nödvändigt att korrigera frekvensen av reduktioner med hjälp av farmakologiska medel.

Manifestation av bradykardi

Staten när den är på 60 sekunder. Hjärtfrekvensen når inte den minsta acceptabla siffra, som kallas bradykardi. Det kan signalera en patologisk förändring i kroppen eller konditioneras av en funktionell natur. Det senare fallet hänvisar oftast till idrottare, och gäller också för alla som sover. Det är viktigt att notera att professionella idrottare har en normal hjärtfrekvens kan reduceras till samma nivå som 40. Detta har framkallat det autonoma regleringen av hjärtfrekvensen.

Patologisk bradykardi observeras i sådana fall:

 • myokardinfarkt;
 • processen med inflammation i hjärtmuskeln;
 • intoxikation;
 • åldersrelaterade förändringar i samband med kardiovaskulärsystemet
 • magsår;
 • ökat intrakraniellt tryck;
 • hypotyroidism, myxedem.

Om man observerar organiska hjärtskador kommer pulsfrekvensen att vara 50 slag och ännu mindre. Ofta observeras minskningen i pulsvågfrekvensen med negativa avvikelser i hjärtens ledande system. Om sinusrytmen förändras obetydligt upplever en person inte obekväma eller smärtsamma förnimmelser.

När pulsen är mycket låg i det normala tillståndet är det sannolikt att yrsel, kall svett, stark svaghet är sannolikt. Om det inte finns tillräckligt med blodintag i hjärnan, förlorar ämnet medvetandet. Vi borde inte glömma den medicinska bradykardi. Det orsakas av användningen av vissa mediciner. Det finns också en idiopatisk form. Med hennes långsamma hjärtslag inspelade utan anledning.

Egenskaper hos den kvinnliga kroppen

Hos kvinnor påverkas pulsindikatorerna av ett antal processer:

 • menstruation;
 • menopaus;
 • förekomsten av graviditet.

Vid denna tidpunkt noterade majoriteten av kvinnliga representanter en ökning av pulsens värden. För kvinnor, en mindre stabil puls. Detta provoceras av hormonella skillnader. Dessa processer påverkar inte bara pulsen utan även arbetet med andra vitala system och organ.

Gravida kvinnor har många förändringar. Palpitation ökar betydligt. Ibland är utvecklingen av fysiologisk takykardi sannolikt, men det är bara ett symptom som är troligt för en sådan period.

Hjärtfrekvensen är särskilt hög under graviditetens första trimester. Under denna tid registreras de starkaste förändringarna (hormonnivå). Den normala puls vid inledningsskedet är 100 eller 110 i 60 sekunder. I slutet av 3 - början av 4 månader finns en minskning av indikatorn, men inte för signifikant. Redan närmare födseln är tillväxten fast. Det beror på att kvinnliga hjärtan behöver utföra destillation av mer blod, varigenom nedskärningarna kommer att bli frekventa.

Under graviditeten kan hjärtfrekvensen betydligt överstiga de normativa siffrorna. Den framtida mamman kan ha abnormaliteter i hjärtets funktion, fartygens tillstånd. Samtidigt känner en kvinna toxicos i slutet av graviditeten, vilket är svårt att tolerera. Detta leder till en ökning av blodtrycket (skarpa hopp), hjärtfrekvens. Kejsarsnitt kan behövas.

Läkningsåtgärder

Kroppens normala tillstånd måste bibehållas för att förlänga livet. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt kardiovaskulärsystemet vid 60 års ålder och mer. Korrekt komplexa åtgärder kommer att bidra till att förbättra ditt eget tillstånd, ge dig en känsla av glädje.

Mät pulskanalen och bör oftare navigera, eftersom den ändras. Normen fastställd för en hälsosam person kan bibehållas utan problem. Det är viktigt att överge de medel som kan leda till aktivering av hjärtat. Först och främst talar vi om koffein. Det kan förekomma i ett antal livsmedelsprodukter, som en del av drycker. Det är bäst att minimera konsumtionen av kaffe, te, kolsyrade drycker och läsk. Under inga omständigheter ska du dricka alkoholhaltiga drycker, narkotiska droger. Koffein provocerar för ofta hjärtslag.

Om du har en dålig vana i samband med att röka, måste du bli av med det omedelbart. Tobaksprodukter provocerar processen med förträngning av artärerna, vilket kan orsaka svårigheter i hjärtats arbete. Kompenserar dem, det börjar slå snabbare. När du får något läkemedel bör en person läsa noggrant igenom bruksanvisningen, bli bekant med kontraindikationer, biverkningar. Intaget bör vara korrekt, utan att störa dosen som fastställts av behandlingsläkaren.

Med överskjutande kroppsvikt kan pulsen överstiga normen, så den bör bortskaffas. Det är nödvändigt att justera kosten, träna under överinseende av en specialist, för att inte skada hälsan.

Baserat på ovanstående information är det tydligt vad pulsen ska vara. Vid fastställande av avvikelser i kroppen som inte överensstämmer med åldersspecifika egenskaper eller beror på ofullständiga skäl, bör du omedelbart söka kvalificerad hjälp.

Pulsen 63 slag per minut

Varför förändras puls och vad ska det vara?

Ett litet barns hjärta slår mycket snabbt, med en hastighet på minst 140 slag per minut. Under årens lopp skärs pulsen nästan dubbelt. Men i åldern börjar hjärtat slå igen snabbare. För att avgöra om hjärtat fungerar korrekt är det därför nödvändigt att känna till åldersnormerna, varför hjärtfrekvensen (HR) förändras med åren.

Varför pulsen varierar med åldern

I ett lugnt tillstånd ska ventrikeln trycka en stor mängd blod i aortan på en minut. Hos nyfödda är hjärtat litet, väger bara 20-24 g och kan inte trycka mer än 2,5 ml blod. Vid vuxenhjärtat väger 200-300 g, för en reduktion kan trycka 70 ml blod. Därför, hos barn måste det kämpa oftare.

Med ökande hjärtmassa blir puls mindre frekvent. Dessutom utvecklar barn under 7 år nervcentret som reglerar hjärtets arbete, och det bidrar till ökad hjärtfrekvens.

Medan barnet växer, utvecklas, förändras hjärtfrekvensen också. normalt:

Om det i barndomen är ökad hjärtfrekvens associerad med barnets tillväxt och utveckling, då hos äldre är det på grund av den irreversibla fysiologiska processen - åldrande. Därför anses hjärtfrekvensen efter 60 år vara 90-95 slag per minut. När allt kommer omkring, på grund av åldrande i kroppen, uppstår irreversibla förändringar i hjärtmuskeln, den vaskulära kanalen:

 1. Minokardiums förmåga att minska minskar eftersom cellerna sträcker sig.
 2. Hjärtat kan inte längre kasta den nödvändiga minsta volymen blod i aortan.
 3. Antalet fungerande kapillärer minskar. De sträcker sig, blir vridna, kärlbäddens längd ökar avsevärt.
 4. Fartyg blir mindre elastiska, genom att färre nödvändiga ämnen överförs till cellerna.
 5. Ökar känsligheten hos receptorer till adrenalin, en liten del ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket.

Bristen på blodcirkulation som orsakas av alla dessa förändringar kompenseras av pulsens hastighet, vilket leder till en acceleration av hjärtans slitage. Hos ældre sträcker sig ventriklerna, ibland ersätts muskelcellerna med fettceller, vilket leder till hjärtsjukdom. Ökad hjärtfrekvens förstärker endast hälsotillståndet.

Det är viktigt att veta! Alla sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är mycket yngre. Om 20 år sedan blev hjärtinfarkt vid 50 års ålder betraktat som något ovanligt, men nu övergår 30-åriga hjärtpatienter med en sådan diagnos inte längre någon. För att undvika hjärtsjukdomar måste du övervaka din puls, vid den minsta avvikelsen från normen bör du konsultera en läkare.

Vilken puls är normal

Den vuxna hjärtfrekvensen i ett lugnt tillstånd är 60-80 slag per minut. Med fysisk aktivitet hos en utbildad person, ökar den till 100. Detta sker för att säkerställa kroppen med de nödvändiga substanserna, minutvolymen av cirkulerande blod bör öka. I en utbildad person kan hjärtat trycka rätt mängd blod i aortan för en reduktion, så hjärtfrekvensen inte ökar.

Dessutom ökar hjärtfrekvensen på grund av nervös spänning. När en person oroar sig, bekymmer, det är en excitation av sympatiska nervsystemet, andningen blir snabbare, hjärtfrekvensen ökar.

På hjärtats arbete förutom stress och stress påverkar många faktorer:

 1. Hos kvinnor kan hjärtfrekvensen bli frekventare på grund av hormonella förändringar i samband med menstruationscykeln, graviditet.
 2. Hos män efter 40 år uppstår irreversibla förändringar i hjärtmuskeln med brott mot testosteronproduktionen.
 3. Överdriven vikt leder till att inte bara biceps, triceps blir avtagna. Hjärtans smidiga muskulatur ersätts också av fettceller.
 4. Hos ungdomar anses andningsarytmi vara normal, när puls vid inandningen ökar, och vid utandning saktar den sig.
 5. Hjärtfrekvensen ökar med olika sjukdomar. Pulsen ökar med ökad kroppstemperatur. Speciellt negativt påverkar arbetet med hjärtpatologin i nervsystemet och endokrina system.
 6. I stupade rum, på en höjd där det är litet syre kompenseras dess brist av en ökning av hjärtfrekvensen.
 7. Överdriven konsumtion av koffeinhaltiga drycker, mottagning av läkemedel som stimulerar hjärtaktivitet.
 8. Toxiner, salter av tungmetaller påverkar hjärtats arbete negativt.

Även om pulsfrekvensen är upp till 100 slag per minut vid belastningar anses det som normalt, men en sådan hjärtfrekvens påverkar hjärtat negativt, vilket leder till utveckling:

 • hypertrofi i ventrikeln;
 • arytmi;
 • kardiomyopati;
 • myokardinfarkt;
 • hjärtsvikt.

Hjärtfrekvensen mindre än 60 slag per minut har också en negativ effekt på hälsan. När allt kommer omkring tar inte hjärtat i sig det nödvändiga blodvolymen, och alla organ börjar drabbas av brist på näringsämnen och syre. Och detta leder till en mängd olika sjukdomar, allt från att störa funktionerna hos endokrina körtlar och slutar med encefalopati.

Att leva länge och inte bli sjuk bör man se själv, var uppmärksam om pulsen avviker från normen. Och för att hjärtat ska slå med den nödvändiga frekvensen måste du följa vissa regler.

För att pulsen ska vara normal

Så att hjärtat inte slits ut före deadline, att arbeta rytmiskt och korrekt, i åren till 100 minimum, behöver inte något speciellt. Det är nog att följa enkla regler:

 1. Går i frisk luft. Detta är den fysiska belastningen, och kroppen får den önskade mängden syre.
 2. Titta på din vikt. Fetma orsakas inte bara av undernäring, ökningen av kroppsvikt med sjukdomar i det endokrina systemet. Vikt i en vuxen, frisk person kan variera inom några hundra gram. Viktminskning indikerar också olika patologier.
 3. Gör övningar. Fysiska belastningar tränar inte bara bicepsen utan också hjärtmuskeln.
 4. Rök inte, missbruk inte alkohol.
 5. Du kan dricka kaffe, men bara på morgonen och i små mängder. Särskilda små kaffekoppar är inte bara uppfunna för att täcka dammet i skinkan.

Tja, den viktigaste regeln:

Håll handen i pulsen, om hjärtfrekvensen avviker från normen, kontakta en läkare.

Hjärta 63 slag per minut

Kroniska sjukdomar: Ej specificerad

Fråga till kardiologen. Den kära doktorn! Jag adress till er med följande fråga: var mig 23 år elektrokardiogram puls 63 slag per minut Ett intervall PQ-0,14 sekunder (N 0,20) sträcker QRS-0,09 sekunder (N 0,09) intervall 0,35 sekunder (N upp till 0,40) vad är resultatet? Bra eller dåligt? Tack

Taggar: puls 63 slag per minut, puls 63, puls 63 är normalt

Relaterade och rekommenderade frågor

Långsam hjärtslag Mitt hjärta slår mycket långsamt, det har varit tre veckor.

Pulse 59 med vad är anslutet? Jag väger 78 år. 2 månader Jag går till simulatorn i 2 dagar.

Pulse 98, tryck 120/80 Höjd 174 vikt 100 kg Trycket är alltid 120 80, och pulsen är 98 v.

Min fars ålder är 77 år, den normala hjärtrytmen för honom är 40-48.

Vad betyder hjärtfrekvensen? Säg mig, jag är 17 år och jag gick igenom ett elektrokardiogram den andra dagen.

Palpitation 26 slag per minut Mitt hjärta har slagit mer och långsammare under de senaste tre åren.

Tryck 100/80, puls 75 slag / min. Jag har ett tryck på 100 till 80, en puls på 75 slag per minut.

Starka korta hjärtslag Jag vill rådfråga dig om mitt problem.

Hjärtproblem? Mina sista dagar skadas ofta i hjärtat: fram till vänster.

Mycket långsamt slår hjärta Nyligen inträffade en obehaglig händelse på jobbet.

Obehag i hjärtat Jag känner obehag i bröstet. Pulsen är normal 66-72.

Takykardi efter en måltid Läkare, god eftermiddag! På ditt råd, Halter, resultaten.

Uzi of heart Berätta eller snälla snälla: Uzi hjärtan - PMK (och varje gång annorlunda den 4-5.

Glöm inte att utvärdera läkares svar, hjälp oss att förbättra dem genom att ställa ytterligare frågor om ämnet för denna fråga.
Glöm inte heller att tacka läkare.

Hej romerska! Du har ett underbart kardiogram.
Var frisk!

Pulsen (hjärtfrekvens): Normala värden efter ålder, orsaker och konsekvenser av hög och låg

Med frekvensen av fostrets hjärtslag kan man känna till sitt tillstånd: Om barnets puls förändras i riktning mot ökningen kan vi anta brist på syre, men när hypoxin stiger börjar pulsen minska, och dess värden mindre än 120 slag per minut indikerar redan akut syrehushåll, vilket hotar med oönskade konsekvenser fram till döden.

Pulshastigheterna hos barn, särskilt nyfödda och förskolebarn, skiljer sig markant från de värden som är typiska för ungdomar och ungdomar. Vi, vuxna, märkte oss själva att det lilla hjärtat bankar oftare och inte är så högt. För att tydligt veta om denna indikator ligger inom det normala intervallet finns det pulsräkningstabell efter ålder. som kan användas av alla:

Gränser för normala värden (bpm)

nyfödda (upp till 1 månad)

från 1 månad till 1 år

från 1 år till 2 år

Således framgår det av tabellen att hjärtfrekvensen hos barn efter året har en tendens till en gradvis minskning, är puls 100 inte ett tecken på patologi fram till nästan 12 år och puls 90 till 15 år. Senare (efter 16 år) kan sådana indikatorer indikera utvecklingen av takykardi, vars orsak är kardiologen.

Den normala puls hos en frisk person inom 60-80 slag per minut börjar registreras från ungefär 16 år. Efter 50 år, om hälsan är okej, är det en liten ökning av hjärtfrekvensen (10 slag per minut i 30 år av livet).

Hjärtfrekvensen hjälper till vid diagnos

Diagnos av puls, tillsammans med temperaturmätning, historia, undersökning, refererar till de första stadierna av diagnostisk sökning. Det skulle vara naivt att tro att räkna antalet hjärtslag, du kan omedelbart bli sjuk, men du kan misstänka att något är fel och skicka en person till en undersökning är möjlig.

Låg eller hög hjärtfrekvens (under eller över acceptabla värden) följer ofta olika patologiska processer.

Hög hjärtfrekvens

Kunskap om normerna och förmågan att använda bordet hjälper någon att skilja mellan ökade pulsfluktuationer orsakade av funktionella faktorer från takykardi orsakad av sjukdomen. Om "konstig" takykardi kan vittna symptom som inte är karaktäristiska för en hälsosam kropp:

 1. Yrsel, förfelningstillstånd, svimning (det sägs att cerebralt blodflöde störs);
 2. Smärta i bröstet orsakad av kränkning av kranskärlcirkulationen;
 3. Visuella störningar;
 4. Andnöd (stagnation i en liten cirkel);
 5. Vegetativa symtom (svettning, svaghet, skakningar i benen).

Orsaker till snabb puls och hjärtklappning kan vara:

I de flesta fall är det emellertid inte alltid fallet mellan begreppen snabb puls och snabb hjärtslag, det vill säga att de inte nödvändigtvis följer varandra. I vissa tillstånd (fibrillering och förmaksfibrillering och ventrikulär extrasystoler) överskrider antalet hjärtfrekvenser frekvensen av pulsoscillationer, detta fenomen kallas ett pulsunderskott. I regel följer ett pulsunderskott termiska rytmförstörningar vid svåra hjärtskador, vilket kan orsakas av förgiftning med hjärtglykosider. sympatomimetika, syra-bas obalans, elektriska stötar, hjärtinfarkt och andra patologier som involverar hjärtat i processen.

Höga puls- och tryckfluktuationer

Minska eller minska inte alltid puls och tryck. Det är fel att tro att ökningen av hjärtfrekvensen nödvändigtvis leder till en ökning av blodtrycket och vice versa. Här är också deras alternativ:

 1. Snabb puls vid normalt tryck kan vara ett tecken på vegetativ-vaskulär dystoni. förgiftning, feber. Minska puls för att hjälpa människor och mediciner, som reglerar aktiviteten av det autonoma nervsystemet i IRR, till febernedsättande medel för feber och medicinering minska symtomen på förgiftning, i allmänhet, påverkan på orsaken - tar bort takykardi.
 2. Ökad puls vid förhöjt tryck kan vara en följd av olika fysiologiska och patologiska tillstånd (otillräcklig fysisk aktivitet, svår stress, endokrina störningar, hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar). Läkare och patientens taktik: undersökning, upptäcka orsaken, behandling av den underliggande sjukdomen.
 3. Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens kan bli symtom på en mycket allvarlig sjukdomsstörning, till exempel manifestation av kardiogen chock vid hjärtpatologi eller hemorragisk chock vid hög blodförlust, Ju lägre blodtryck och ju högre hjärtfrekvensen desto tyngre är patientens tillstånd. Definitivt: För att minska puls, vars ökning orsakas av dessa omständigheter, kan man inte självständigt hantera inte bara patienten utan även hans släktingar. En sådan situation kräver brådskande åtgärder (kallar "103").

En hög puls, som först uppstår utan anledning, kan du försöka lugna dig droppar av hawthorn, motherwort, valerian, peony, corvalole (som är till hands). Återkommande attacker bör vara ett tillfälle att besöka en läkare som kommer att ta reda på orsaken och förskriva mediciner som påverkar denna form av takykardi.

Låg hjärtfrekvens

Orsaker till låg hjärtfrekvens kan också vara funktionella (idrottare nämndes ovan när låg puls vid normalt tryck inte är ett tecken på sjukdomen) eller flöde från olika patologiska processer:

 • Vagalinfluensa (vagus-vagusnerven), en minskning av tonen i den sympatiska avdelningen i nervsystemet. Detta fenomen kan observeras hos varje frisk person, till exempel under sömnen (låg puls vid normalt tryck),
 • När vegetativa-vaskulära dystoni, när det gäller vissa endokrina störningar, det vill säga i de mest skiftande och fysiologiska och patologiska tillstånd;
 • Syrehushåll och dess lokala effekt på sinusnoden;
 • Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSSU). atrioventrikulära blockader;
 • Hjärtinfarkt;
 • Toxicinfektioner, förgiftning med organofosfora ämnen;
 • Magsår och duodenalsår.
 • Craniocerebralt trauma, meningit, ödem, hjärntumör, subaraknoid blödning;
 • Mottagning av digitalisberedningar;
 • Biverkningar eller överdosering av antiarytmiska, hypotensiva och andra mediciner;
 • Hypofunktion av sköldkörteln (myxedem);
 • Hepatit, tyfusfeber, septikemi.

I den överväldigande majoriteten av fallen låg puls (bradykardi) anses vara en allvarlig patologi, vilket kräver omedelbar undersökning av orsaken till orsaken, omedelbar behandling påbörjad, och ibland - akutsjukvård (syndroms svaghetssyndrom, atrioventrikulär blockad, myokardinfarkt etc.).

Låg puls och högt blodtryck - liknande symptom förekommer ibland hos hypertensive patienter som tar droger för att minska blodtrycket, som samtidigt ordineras för olika rytmförluster, beta-blockerare, till exempel.

Kortfattat om mätningen av pulsen

Kanske, det verkar bara vid första anblicken att det inte finns något enklare än att mäta puls av dig själv eller en annan person. Mest sannolikt är det verkligen så om en liknande procedur krävs för att hålla en person ung, frisk, lugn, vilad. Vi kan på förhand anta att hans puls blir klar, rytmisk, bra fyllning och spänning. Att vara säker på att de flesta känner till teorin bra och klarar sig bra med problemet i praktiken, kommer författaren bara att tillåta sig att kort återkalla tekniken för mätning av puls.

mätning av puls på de radiella (vänstra) och karotiska (högra) artärerna

Du kan mäta pulsen inte bara på den radiella artären, för vilken sådan studie är lämplig vilken stor artär (temporal, carotid, ulnar, humerus, axillär, popliteal, femoral). Förresten, ibland kan en venös puls detekteras i förbigående och extremt precapillär (för att bestämma sådana typer av puls behövs speciella anpassningar och kunskap om mättekniken). Vid bestämning bör man inte glömma att i kroppens vertikala läge blir hjärtfrekvensen högre än i det benägen läget och att en intensiv fysisk belastning kommer att accelerera pulsen.

För pulsmätning:

 • Vanligtvis används en radiell artär, på vilken 4 fingrar placeras (tummen ska ligga på benets baksida).
 • Försök inte fånga pulsfluktuationer med bara ett finger - felet är säkerställt, minst två fingrar ska vara inblandade i experimentet.
 • Det rekommenderas inte att trycka på kärlkärlet i onödan, eftersom spänningen kommer att leda till att pulsen försvinner och mätningen måste börja på nytt.
 • Det är nödvändigt att mäta puls korrekt i en minut, mätning på 15 sekunder och multiplicering av resultatet med 4 kan leda till ett fel, eftersom även under denna tid kan frekvensen av pulsoscillationerna förändras.

Det här är en enkel teknik för att mäta pulsen, som kan berätta mycket, många saker.

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.