Huvud / Angina pectoris

Hjärtfrekvens per minut

Många tycker om hur många hjärtslag per minut anses vara normen. Östra läkare tror att antalet hjärtslag per minut kan avgöra om en person är sjuk. Och det är ingen olycka - även innan utvecklingen av yttre symptom kommer, kommer pulsen att berätta om överträdelserna inuti kroppen, vilket gör det möjligt att börja behandlingen i de första etapperna. Forskare har beräknat antalet stroke av friska människor, och denna siffra kommer att variera beroende på kön och antal år. Mät pulsen lätt, så att du kan styra arbetet med inre organ utan att gå hem.

Vad kallas en puls?

Pulse - En indikator på hur inre organ fungerar eller vibrationer av blodkärlens väggar som påverkar hjärtkollisioner.

Dessa cykliska fluktuationer av kärlen uppträder när blodkärlen fylls med blod under hjärtkollisioner. Vid en frisk person bör pulsen och hjärtfrekvensen sammanfalla. Miscatchen av kriterierna ger anledning att misstänka en överträdelse inom kroppen, från hjärtat och upp till dysfunktionen hos organen i det endokrina systemet. För att beräkna antalet hjärtslag i en person måste du räkna antalet hjärtslag per minut. Det är värt att notera att indikatorerna för vuxna och barn skiljer sig åt.

Hastighet på hjärtslag per minut

Normal puls är en långsam puls, vilket betyder att hjärtat pumpar i en minut den maximala mängden blod med det minsta antalet nedskärningar. Oroa dig inte, med ålder kommer antalet hjärtslag att förändras, eftersom vår "motor" är inneboende i slitage över tiden. Musklerna kommer att försvaga och slå hjärtat blir oftare. Förresten observeras den långsamma puls i sovande människor.

Pulsfrekvensen beror på ålder och kön och mäts med följande parametrar:

 • hos nyfödda är hjärtfrekvensen upp till 140 sparkar;
 • Palpitationen i barnet varierar från 75-160 enheter;
 • i en vuxen frisk person per minut är hjärtslag 60-80 gånger;
 • hos äldre finns det normalt ca 70 slag.

Antalet hjärtslag efter ålder visas i tabellen:

Det är värt att notera att hjärtslaget direkt beror på andra faktorer:

 • hjärtmuskeln hos idrottare reduceras till 40-45 slag;
 • bikrar registrerar 22 träffar per minut;
 • med stor belastning på det utbildade hjärtat eller i en stressig situation, når siffran 200 slag;
 • Det anses att åldern återspeglar antalet stroke hos äldre i normen (till exempel i en 80-årig man reduceras hjärtat till 80 enheter).
 • Hjärthjärtat minskas med 5-8 slag oftare än det manliga hjärtat.
Tillbaka till innehållet

Vad påverkar förändringen i hjärtfrekvensen?

Förändringen av antalet stroke är direkt relaterad till misslyckandet i arbetet med organen i hela organismen, och i synnerhet organen i hjärt-kärlsystemet. Misslyckande kan åtföljas av ofta huvudvärk, svaghet och hög utmattning. Därför bör en drastisk förändring av parametrarna varna, eftersom orsakerna kan vara:

 • hormonell omstrukturering
 • sjukdom eller patologi i hjärtat
 • försvagning av hjärtmuskeln;
 • hypertensiva processer, arytmi och ischemi;
 • neuros och nervsystemet
 • förkylningar och virussjukdomar;
 • inflammatoriska processer;
 • anemi;
 • riklig urladdning under menstruation.

När några onormala faktorer utesluts finns det ett antal sekundära omständigheter som kan göra hjärtslaget snabbare:

 • ungdomar (i närvaro av VSD);
 • graviditet;
 • genetik;
 • stress och negativa känslor;
 • förgiftning av kroppen;
 • brist på sömn och vila;
 • värme eller täppt rum
 • svåra smärtsamma spasmer.

Hur mäts det?

Mät hjärtslaget på två sätt - manuellt och med hjälp av medicinska apparater (till exempel EKG). Manuellt är det bekvämare och snabbare. Det är värt att notera ett antal regler som måste följas vid mätning:

 • För att få mer exakta resultat är numren fixade på 2 händer;
 • Pulsen kontrolleras inte efter att ha ätit, utövat, upplevt känslor eller badar - på grund av att det blir vanligare.
 • Det är oönskat att mäta efter att ha gått i solen eller frostigt väder;
 • i kvinnors kritiska dagar ökar hjärtfrekvensen;
 • Åtgärd bör göras utan att ändra kroppens position.

Mäta antalet slag som tagits längs radialartärens ledning (insidan av handleden). Det händer att mätningen utförs på andra ställen - humerus, lårben eller subklavierartärer, längs halspulsådern på halsen eller templet. När du lägger två fingrar på intervallet där det ska finnas en puls räknas antalet chocker per minut med hjälp av en stoppur. Om du misstänker en allvarlig sjukdom mäts stroke med hjälp av specialutrustning. Kom ihåg, helst bör hjärtat minskas till 70-80 gånger per minut.

Pulsen 65 slag per minut är normalt

Pulsen på en frisk person

Pulsen på en frisk person per minut representerar den ryckiga svängningen av väggarna i artärerna associerade med hjärtcykeln. Dess eventuella förändringar kan indikera närvaron av kardiovaskulära sjukdomar eller andra patologier, vars utveckling har en indirekt effekt på hjärtets arbete.

Hastighetskoefficient på 1 minut

Hur många hjärtslag som en frisk person har. Denna fråga är inte så lätt att svara, eftersom hjärtfrekvensen i varje åldersgrupp är annorlunda.

Till exempel, i ett nyfött barn är de första dagarna av pulsen 140 slag per minut. och efter en vecka i normen är det 130 slag per minut. Vid en till två års ålder börjar den minska och är cirka 100 slag per minut.

Vid förskoleåldern (barn från 3 till 7 år) i vila bör hjärtfrekvensen inte vara högre än 95 slag per minut. men i skolåldern (från 8 till 14 år) - 80 slag per minut.

I en medelålders person, i avsaknad av patologiska förändringar i hjärtets arbete, slår hjärtat ungefär 72 gånger per minut och i närvaro av några sjukdomar ökar frekvensen av sammandragningar till 120 slag per minut.

I åldern är personens puls 65 bpm. men före döden ökar den till 160 slag per minut.

Pulsen hos en frisk person I ett tillstånd av fullständig vila är 60-80 bpm. Det kan ändras på morgonen och på natten (50-70 slag / min.), Och på kvällen ökar hjärtfrekvensen (i norm till 90 slag / min).

Hur korrekt mäter en puls?

För att förstå vilken typ av puls som är normen för en viss person, kan du använda en enkel formel: du måste subtrahera åldern från 180. Således kommer ett nummer att visas, vilket kommer att indikera hur många slag per minut hjärtat ska slå, förutsatt fullständig vila och frånvaro av sjukdomar.

Och för att bekräfta den mottagna data kommer det att ta flera dagar att beräkna hjärtfrekvensen samtidigt och i samma position i kroppen. Saken är att förändringen i hjärtkollisioner uppträder inte bara på morgonen, kvällen och natten utan också varierar beroende på kroppens position.

Till exempel, i en frisk person i ett benäget läge, är puls lägre än i sittpositionen (den ökar med cirka 5 till 7 slag per minut), medan den står upp till maximalt mark (ökar med 10-15 slag per minut). Även små störningar kan observeras efter att ha ätit mat eller varma drycker.

För noggrannheten att mäta hjärtfrekvensen per minut är det nödvändigt att placera index och mittfingrar på den radiella artären. Det är på denna plats att pulsationen av artärerna hörs mest tydligt.

Bestäm platsen för den radiella artären kan vara som följer - sätt tummen strax ovanför den första vikten på din handled. Den radiella artären ligger ovanför pekfingeren.

Vid mätning av puls ska handleden vara stum böjd, och med tanke på att pulsationen till vänster och höger kan vara annorlunda, måste pulsmätningen utföras på båda händerna. Varje finger borde tydligt känna pulsvågen och när pulsen beräknas, bör fingrets tryck på handleden minskas något.

Använda hårdvara för mätning är inte värt det, eftersom indikatorerna kan ges till dem felaktiga. Palpationsmetoden är den mest tillförlitliga och pålitliga i många år och kan berätta för en specialist om många sjukdomar.

En annan viktig punkt. Det är också nödvändigt att beakta andningscykeln, som består av inandning, kort paus och utandning. En frisk person har cirka 4 till 6 slag per minut per andningscykel.

Om dessa indikatorer är högre kan det här indikera en överträdelse av arbetet hos alla interna organ, om mindre, då funktionsfelet. Och i det första och andra fallet måste du omedelbart kontakta en läkare och genomgå en fullständig undersökning för att identifiera patologi.

Vilken typ av puls är normalt för fysisk aktivitet?

Varje person som leder en aktiv livsstil och regelbundet går in för sport, borde veta hur mycket bör vara puls under fysisk ansträngning?

Pulsen på en frisk person per minut för fysisk ansträngning är mycket högre än i tillståndet av fullständig vila. Till exempel, när du går, är det cirka 100 slag per minut. när körningen ökar till 150 bpm. Gör ett litet test, klättra till 3 - 4 våningen på trappan och beräkna hjärtfrekvensen. Om de är mindre än 100 slag / min. du har stor fysisk form. Om värdena överstiger 100 slag / min. mer än 10 - 20 slag per minut, då är du i dåligt fysiskt tillstånd.

Det finns vissa kriterier som gör det möjligt att förstå huruvida belastningarna av en eller annan intensitet är farliga för organismen. Om hjärtfrekvensen är 100-130 slag per minut indikerar detta att den fysiska belastningen kan ökas, från 130 till 150 slag per minut. - normen för en person. Och om vi i pulsberäkningen fann indikatorer nära 200, måste den fysiska belastningen minskas brådskande, eftersom detta kan leda till allvarliga hjärtsjukdomar.

Efter träning, puls av en hälsosam person minut returnerar på ca 4 till 5 minuter. Om detta tidsintervall inte visar puls till normen kan det här indikera en kränkning av kardiovaskulärsystemet.

När kan indikatorerna vara felaktiga?

Mätningen av pulsen tillåter inte alltid identifiering av exakta data. Brott kan uppstå i följande fall:

 • långvarig exponering för frost, sol eller nära eld
 • efter att ha ätit mat och heta drycker
 • efter användning av tobaks- och alkoholprodukter
 • efter samlag i 30 minuter;
 • efter ett avkopplande bad eller massage
 • under en känsla av allvarlig hunger;
 • under menstruation (hos kvinnor).

Hur visar pulsen hälsa?

att veta vilken puls har en frisk person? I norm är det möjligt att förhindra komplikationer av sjukdomar, eftersom det är förändringen i frekvensen av sammandragningar som indikerar förändringar i kroppen.

Till exempel är hjärtklappning (mer än 100 slag per minut) huvudsymptomen för takykardi, vilket kräver särskild behandling. Samtidigt kan pulsfrekvensen observeras både på dagtid och natt.

När reduktionsfrekvensen reduceras till 50 slag per minut. eller nedan är också ett larm för en person som indikerar en bradykardi som kräver brådskande behandling.

Med hjärtsvikt är puls mycket svag och långsam. Detta tillstånd är farligt och kan leda till plötslig dödsfall. När symptom på denna sjukdom uppträder, bör patienten omedelbart tas till en medicinsk institution.

Hjärtfrekvensen kan också indikera närvaron av andra sjukdomar och tillstånd som kräver särskild uppmärksamhet. Därför, om puls av okända skäl börjar minska eller tvärtom stiga, är det nödvändigt att upplysa läkaren omedelbart.

En tydlig puls inom normens gränser indikerar utmärkt hälsa, vilket inte kräver erfarenhet och behandling till läkaren.

REKOMMENDERA ATT LÄS:

Vad mer att läsa

 • Mänskligt tryck efter ålder
 • Hjärtfrekvens under träning
 • Tryck och puls hos barn
 • Hur sänker hjärtfrekvensen

En mans puls är normal efter ålder

Den normala puls hos en vuxen person kan vara olik ibland från en nyfödd. För tydligheten presenteras tabellen nedan i artikeln i åldrarna, men först bestämmer vi vad pulsen är och hur den kan mätas.

Pulse - vad är det?

Människans hjärta rytmiskt kontraheras och skjuter blod in i kärlsystemet, som en följd av dessa tremor, börjar väggarna i artärerna att oscillera.

Sådana fluktuationer i artärernas väggar kallas vanligtvis pulsen.

Dessutom arteriell, medicin också skilja pulssvängnings väggar venösa och kapillära blodkärl, men den grundläggande information om hjärtslag arteriella bära det (inte venös eller kapillär) vibrationer osv, för att nämna puls, menar vi att symbolen.

Pulsegenskaper

Det finns följande pulsegenskaper:

 • frekvens - antalet oscillationer av artärväggen per minut
 • rytmicitet - typen av intervallen mellan chocker. Rytmisk - om intervallen är desamma och arytmiska, om intervallet är annorlunda
 • fyllning - blodvolymen vid pulsens topp. Distinguish filamentous, tom, full, måttlig fyllning
 • spänning - kännetecknar den ansträngning som måste appliceras på artären tills rippeln slutar helt. Det finns mjuk, hård och måttlig puls

Hur pulsvågor mäts

I modern medicin kan studier av manifestationerna av hjärtets arbete uppdelas i två stora grupper:

 • hårdvara - med hjälp av hjärtfrekvensmätare, elektrokardiograf och andra enheter
 • manuell - för alla olika metoder för forskningspalpation är den enklaste och snabbaste metoden, dessutom behöver inte speciell långvarig förberedelse före förfarandet

Hur mäter du pulsen på handen själv

Det är möjligt att självmäta pulsfluktuationer i artärerna.

Var kan jag mäta

Du kan mäta på följande platser:

 • på ulnarvecken på brachialartären
 • på nacken på halspulsådern
 • i ljumskområdet på lårbenet
 • på handleden i den radiella artären

Den vanligaste metoden är på den radiella artären på handleden.

För att hitta puls kan du använda några fingrar utom den stora. Tummen i sig har en krusning, och detta kan påverka mätens noggrannhet.

Använd vanligtvis index- och mellanfingrarna: de appliceras under handleden i tummen och rör sig tills pulsfluktuationer upptäcks. Du kan försöka hitta dem i båda händerna, men kom ihåg att pulsationsstyrkan kanske inte är densamma på vänster och höger sida.

Funktioner av mätningar

Under träning räknas hjärtfrekvensen i 15 sekunder och multipliceras med fyra. Vid vila, mäta i 30 sekunder och multiplicera med två. Om det finns misstanke om arytmi, bör mättiden ökas till 60 sekunder.

Vid mätning bör man komma ihåg att oscillationsfrekvensen hos kärlens väggar inte bara kan bero på fysisk ansträngning. Till exempel kan stress, hormonell frisättning, ökad kroppstemperatur, jämn mat och tid på dagen påverka frekvensen.

Det är bättre att genomföra dagliga mätningar samtidigt. Till exempel på morgonen efter en timme efter frukost.

Hjärtfrekvens för kvinnor

På grund av de fysiologiska skillnader i den kvinnliga kroppen, som är livs föremål för betydande hormonella förändringar som påverkar hjärt-kärlsystemet, är hjärtfrekvensen för kvinnor skiljer sig från normala män i samma ålder. Pulsfrekvensen hos kvinnor i vila är generellt högre med 5-10 slag per minut.

En ökning av hjärtfrekvensen noteras under graviditet, menstruation, med uppkomsten av klimakteriet. Denna ökning kallas fysiologisk takykardi.

Pulsfrekvens hos idrottare

Människor som tränar regelbundet har en lägre hjärtfrekvens.

Puls i vila hos idrottare kan vara mindre än fyrtio slag per minut mot sextioåtta i en oförberedd person. Denna puls är nödvändig för hjärtat samtidigt begränsa belastningen: om den naturliga frekvensen inte överstiger fyrtio slag per minut, i stunder av stress betonar hjärtat inte behöver dispergeras mer än 150-180 beats.

Under ett år eller två av aktiv träning minskar idrottarens puls med 5-10 slag per minut. Den första märkbara minskningen av hjärtfrekvensen kan kännas efter tre månaders regelbunden övning, under vilken tid frekvensen minskar med 3-4 slag.

Hjärtfrekvens för bränning av fett

Människokroppen reagerar annorlunda på olika intensiteter av belastningar. Fettförbränning uppträder vid belastningar på 65-85% av det maximala.

Tabell över zoner av belastningar och åtgärder på människokroppen

Hjärtfrekvens
I% av det maximala

Normal puls hos en vuxen: Normala värden och toleranser

Pulsen är en indikator som bestämmer frekvensen av hjärtkollisioner. Det är en av de viktigaste faktorerna som gör det möjligt att bedöma kroppens tillstånd. Därför är det mycket viktigt att veta: Vad är den normala puls hos en vuxen person, hur man mäter det korrekt och vilka tillåtna avvikelser från den allmänt accepterade normen.

Observera bara att det inte finns någon enda siffra som skulle bestämma hjärtens normala funktion. Varje organism är individuell, därför ges tillåtna hjärtfrekvensintervaller. Det finns också vissa faktorer som bidrar till förändringen i hjärtfrekvensen. De bör beaktas.

Normal hjärtslag

Den normala puls hos en person

I genomsnitt är den normala puls hos en person 65-80 slag per minut. Men hjärtfrekvensen kommer att skilja sig, i första hand beroende på ålder. Barn har dessa indikatorer på cirka 130 slag per minut. Ju äldre en person blir, desto mindre blir hans hjärta minskat. Denna trend upprätthålls för alla åldrar. Den normala puls hos en person på 40 år är till exempel 70 slag på 60 sekunder. I det här fallet, beroende på organismens individuella egenskaper, kan det finnas fluktuationer i deras antal med flera enheter, både till mindre och till större sida. De minsta tillåtna värdena är 60 slag per minut. Den maximala hjärtklappningen, som anses vara normalt i detta fall - 80 slag.

Den normala puls hos en person på 50 år kommer att vara på samma betyg, eftersom det handlar om intervall som gäller för personer i åldern 15-50 år. Det kan vara tillfälliga avvikelser anses inte patologiska om de inträffar med jämna mellanrum, inte åtföljs av ytterligare symtom som tyder på att det finns hälsoproblem.

Ju mer ålder, desto lägre hjärtfrekvens. Men efter 50 börjar hjärtklappningarna igen att accelerera något. Den normala puls hos en vuxen person på 60 år är därför cirka 74 slag per minut. Individuella egenskaper hos kroppen kan bestämma en lägre hjärtfrekvens, nära 65 slag. Båda indikatorerna betraktas som gränsen för normen.

Viktigt! Det finns ett beroende av hjärtslaget på personens kön. Hos kvinnor är frekvensen högre med 5-7 enheter per minut. Dessutom, när klimakteriet uppstår, blir pulsen ännu frekventare. Detta kallas en funktionell takykardi, framkallad av en minskning av östrogenhalten, betraktad som gränsen för normen.

Tillåten ökning av hjärtfrekvensen

Pulsa i sport

Om vi ​​pratar om vad som ska vara en normal puls hos en vuxen, är det värt att notera att det finns högsta tillåtna gränser för att öka sina index, vilka inte anses vara patologiska. Till exempel, när hjärtfrekvensen ökar till 90 slag per minut, behöver du inte oroa dig om det inte sker systematiskt. Det finns en lista över faktorer som kan provocera en instabil ökning av antalet hjärtkollisioner utan några patologier i kroppen:

 • fysisk aktivitet
 • fysiskt överarbete
 • emotionell stänk;
 • äter mat, särskilt varm mat;
 • dricka alkohol, starkt kaffe eller te;
 • länge stanna i ett täppt rum
 • ökning av kroppstemperaturen.

Särskild uppmärksamhet krävs vid frågan om vilken puls som är normalt för personer som är involverade i sport. Hur vet du om fysiska aktiviteter har rätt? Det finns en formel som låter dig bestämma den maximala tillåtna hjärtfrekvensen vid fysisk aktivitet. För att få rätt antal måste du subtrahera från 220 årets ålder. I de fall då hjärtfrekvensen överstiger utgången, är det nödvändigt att minska belastningens intensitet eller ändra sitt utseende.

Viktigt! Vissa fluktuationer i hjärtslaget observeras också beroende på tid på dagen. Till exempel på kvällen kan pulsen accelereras till 90 slag per minut, och detta kommer att bli ett normalt tillstånd. På natten tvärtom slår hjärtat långsammare, frekvensen av dess sammandragningar sjunker till cirka 50 slag.

Hur man förstår om det finns avvikelser

Ursprungligen behöver du lära dig hur du mäter pulsen. Genom att göra detta korrekt får en person rätt information om sin egen hälsa. För att bestämma hjärtfrekvensen måste du placera index och mittfingrar på den radiella artären, som ligger på insidan av handen 2 cm över handleden. Det är nödvändigt att trycka på huden med fingrarna så att tremor tydligt hörs. De ska räknas i 30 sekunder, multiplicera sedan numret med 2. Om det finns tecken på arytmi, för dataens noggrannhet, bör hjärtfrekvensen räknas i 60 sekunder.

Övervakning krävs i flera dagar, gör detta samtidigt, i samma tillstånd, med lika stora mellanrum mellan måltiderna. Det är bättre att mäta puls i den bakre positionen. Om den bestämda hjärtfrekvensen ständigt överskrider den maximala tillåtna gränsen för normen, bör du söka medicinsk hjälp. Utan att misslyckas behöver vi ett besök till doktorn och en fullständig undersökning om det finns ytterligare tecken som åtföljer en pulsökning:

 1. Smärta i hjärtat.
 2. Andningssvårigheter.
 3. Dyspné med minimal stress.
 4. Ökad trötthet.
 5. Blek hud.
 6. Överdriven svettning.
 7. Extremiteternas puffiness.

Dessa symtom indikerar förekomsten av samtidiga sjukdomar, oftare - kardiologiska. Men några av sådana manifestationer kan betecknas endokrina sjukdomar, närvaron av tumörformationer, störningar i nervsystemet. I alla fall behövs en fullständig diagnos här, så att en person får information om sitt hälsotillstånd för att genomgå effektiv behandling för att återställa normal hälsa. Diagnos kommer att omfatta: samråd med en läkare, EKG och ultraljud. Krävs - laboratorietester. De återstående studierna genomförs om det finns ytterligare indikationer.

En puls på 50 slag per minut anses vara normalt eller inte?

Pulsen 50, 51, 52, 53, 54 anses normalt endast för utbildade, fysiskt passande människor, för resten - inte. I det normala viloläget är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut, så hjärtfrekvensen som kommer ut ur ramen för normen anses vara låg och kallas bradykardi.

En sänkt puls representerar inte nödvändigtvis en fara för kroppen, och är inte nödvändigtvis ett tecken på en hälsoförlust. Båda fallen är möjliga: Både bradykardi som ett symptom på problem och låg hjärtfrekvens som ett normalt tillstånd där en person med hjärtslag på 50-54 slag per minut känns bra. Med andra ord, i vissa fall i närvaro av ett sådant tillstånd måste en person behandlas, och i andra - är puls 50 normal.

Vad betyder det

I synnerhet uppstår en låg hjärtfrekvens som en hälsoförlust när det finns problem med hjärtens ledningssystem, eller själva hjärtat fungerar inte korrekt. I detta fall levereras människokroppen dåligt med blod. Som ett resultat kommer människors hälsa att försämras.

I de flesta fall finns dåliga bradykardiavarianter hos personer av båda könen som redan fyllt 65 år. Det bör noteras att:

 • pulsen på 50 slag per minut, som diskuteras i denna artikel, är en enkel form av bradykardi;
 • hjärtfrekvens i intervallet 50-52 slag per minut - måttlig form;
 • Slutligen, om denna siffra faller under 50 slag per minut, så kan vi prata om en uttalad blankett.

Så är pulsen på 50-51 per minut klassificerad som en enkel form, även om det fastställs att det i detta fall är en störning, inte ett normalt tillstånd. Som en konsekvens kommer det i många situationer att finnas tillräckligt med standardaktiviteter som alla kan göra hemma (de kommer att beskrivas nedan). Med en puls som börjar vid 50 slag per minut ökar mängden kalium i personens blod och blodtillförseln i huvudet och inre organ börjar försämras. Det är därför rekommenderat att ha en undersökning med en läkare.

Orsaker och tecken på manifestation

Anledningen till detta tillstånd kan orsakas av:

 • åldersrelaterade förändringar som följer av åldrande (oftast, som nämnts, hos patienter som blev 65 år)
 • sjukdomar som skadar det ledande systemet för detta organ, bland annat myokardinfarkt, myokardit, endokardit och kranskärlssjukdom;
 • sjukdomar, inhibera rörelsen av elektriska impulser i hjärtat, är det, till exempel, elektrolytrubbningar, i synnerhet höga halter av kalium i blodet) eller hypotyreos, dvs sköldkörtelsjukdom som orsakas av en försämring av dess funktion;
 • användningen av ett antal droger som ordineras vid hjärtproblem eller högt blodtryck inkluderar bland annat digoxin, antiarytmik och beta-blockerare.

Manifestationer av detta tillstånd är väldigt individuella. De flesta människor, vars hjärta slår med en hastighet av 50 slag per minut, observerar bara en del av symtomen från listan nedan och ibland ingen alls. Det är särskilt:

 • yrsel;
 • oförmåga såväl som tidigare att uthärda fysisk stress av en annan natur, en minskning av uthållighet;
 • känner sig trött
 • andfåddhet;
 • suddig syn;
 • smärtsamma känslor i bröstet;
 • känsla av att slå ditt eget hjärta;
 • arteriell hypotension.

I närvaro av dessa tecken eller delar därav tillskrivs patienter ofta deras åldrande i allmänhet och inte specifikt bradykardi.

Behandlingsalternativ

Identifiera detta tillstånd i dig själv kan alla som upptäckte att hans hjärta slår långsamt. Identifiera orsakerna till att denna patient har bradykardi, bara en läkarkan. Först undersöker han patienten och räknar med sin puls. Därefter tas ett kortigram (EKG) från personen.

Man bör komma ihåg att puls hos en person kan fluktuera, bradykardin kanske inte är kontinuerlig, då det normala uttaget av kardiogrammet inte bestämmer närvaron av ett sådant tillstånd. Som en konsekvens kan det vara nödvändigt att göra en daglig registrering av ett kardiogram, även kallat "holter-övervakning". I det här fallet behöver patienten ta en liten enhet med sig för en dag eller två, med hjälp av vilken de elektriska signaler som kommer från hjärtat är fixerade. Dessutom är en undersökning i laboratoriet ofta tilldelad, vilket hjälper till att identifiera andra orsaker till att personens puls har denna frekvens.

Vid detektering av bradykardi bestäms ytterligare åtgärder av huruvida det är en hälsoförlust i samband med detta tillstånd. Om, som nämnts ovan, personens puls är ungefär 50 slag per minut, men det här är inte relaterat till några andra sjukdomar, då finns inget behov av behandling. Om det givna tillståndet har en viss anledning, är det nödvändigt att vidta lämpliga åtgärder.

Till exempel, om patienten har bradykardi uppstått på grund av det faktum att han använder vissa läkemedel, är det vettigt att stoppa respektive deras användning helt och hållet och ersatte dem med andra säkert sätt eller annat att minska dosen.

Om dessa läkemedel är nödvändiga för en person och därför inte deras ersättning av andra är möjliga, överväg ett sådant alternativ som implantation av en pacemaker. Denna enhet ligger under huden och hjälper till att ändra frekvensen av hjärtslag, om den inte är tillräcklig. I de flesta fall är enheten inställd på patienter vars ålder har överskridit 60-65 år, och vars hjärta slår mycket långsamt.

Dessutom kan en pacemaker vara nödvändig i det fall då pulsen bara är femtio slag per minut just för att hjärtans ledningssystem är skadat.

Om det visade sig att pulsen är just detta på grund av elektrolytstörningar eller hypotyreoidism, behandlas de exakt dessa tillstånd.

Vilka droger ska man ta

Det finns droger som ökar pulsfrekvensen, medan deras verkan är mestadels symptomatisk. Med andra ord, påskyndar de själva puls, men påverkar inte orsaken, på grund av vilken frekvensen har minskat. Så, bland naturliga läkemedel, produceras Zelenin-droppar, vilket inkluderar ett antal olika komponenter. I synnerhet elimineras brachykardi i sig av en sådan komponent som belladonna. En annan naturlig lösning är tinktur av hagtorn, vilket toner hjärtat.

Det rekommenderas också att ta tinkturer av växter som nämnts ginseng, kinesisk magnolia vinstock, Eleutherococcus spiny, Manchu aralia.

Ovanstående är relativt säkra medel precis för att de har en växtbas. Dessutom rekommenderas dessa naturliga alternativ för patienter som har en puls på 50 slag per minut, det vill säga en lätt form av bradykardi.

Men för användning av sådana droger, trots den ovannämnda harmlösheten, är det nödvändigt att i förväg konsultera en kardiolog, eftersom de är fyllda med påtagliga biverkningar.

På samma gång, är användningen av syntetiska, mer potenta läkemedel som ordinerats av läkare tillåten, men när pulsen på 50 slag per minut, som är, kan de vara för stark vid milda bradykardi. På grund av deras användning är mycket mer välsmakande än med användning av naturliga droger kommer det att finnas biverkningar. Sådana läkemedel får endast tas med tillstånd av en läkare.

Vad kan jag göra hemma

Om en person anser att hans hjärta slår med en hastighet av endast 50 slag per minut, men det kommer betydligt yngre än nämnda åldersgränsen är 65 år gammal och inte lider av någon sjukdom och känns bra, han är hemma, kan du använda en rad standardverktyg. I synnerhet föreslås det:

 • ta ett bad i varmt vatten;
 • laga starkt kaffe eller te, om problemet är regelbundet rekommenderas det
 • köp tinkturer av belladonna eller ginseng och lägg till glaset med kaffe eller te 15 droppar;
 • någon tid att göra fysiska övningar, till exempel för att göra gymnastik, är det också rekommenderat att springa eller gå i trappan.

Vilken typ av hjärtslag (puls) är normalt för kvinnor

Hjärtat kan med rätta kallas en av kroppens huvudorgan. Det fungerar som en klocka alltid: det har inte lediga dagar. Därför är det så viktigt att övervaka att vår "motor" fungerar korrekt och att märka de minsta felen i tid. Och för att märka dem måste alla kvinnor övervaka blodtryck och hjärtfrekvens.

Hjärtfrekvens eller hjärtfrekvens är det totala antalet hjärtslag per minut. I genomsnitt är den mänskliga normen 60-80 slag per minut. Men hos barn, kvinnor och män kan dessa indikatorer variera dramatiskt.

Vilken typ av puls kan anses vara normalt hos kvinnor?

Du bör veta att vid mycket små barn är pulsfrekvensen mycket hög och kan nå upp till 130 slag per minut. Och barnets kön är helt oväsentligt. När barnet växer upp, börjar sin puls "sakta ner", hjärtat börjar slå långsammare. Som ett resultat, hos vuxna kvinnor är pulsen normalt runt 60-80 slag per minut. Hos män, hjärtat slår lite långsammare.

Hjärtfrekvensen hos kvinnor i olika åldrar finns i tabellen nedan.

Liksom något organ bär vårt hjärta också genom åren. Normal på 20 år kan pulsen variera kraftigt med ålder. Från bordet är det märkbart att ju äldre kvinnan blir, desto mer blir puls snabbare. Detta beror på att hjärtmuskeln är oanvändbar, vilket innebär att det är svårare för hjärtat att bära de belastningar som vanligtvis var vanliga för honom. Han måste påskynda arbetsrytmen för att klara alla de uppgifter som tilldelats honom.

Baserat på den här tabellen kan vi säga att pulsen 60 - det här är normalt för en ung kvinna som knappt har korsat 20-årigt betyg. Men inom 40 år är denna indikator väldigt bra och innebär ett gott arbete i ditt hjärta, vilket borde vara fallet med en vuxen frisk kvinna. Men om indikatorerna är över 90 slag / min är det värt att samråda med en läkare.

Typer av hjärtslag

Det finns tre typer av hjärtslag:

Normokardi är det normala tillståndet hos en kvinnas hjärta. Med normokardi överstiger hjärtfrekvensen inte normen, pulsen är likformig och måttlig.

En annan sak - takykardi. här puls är mycket snabbare, även när kvinnan är i ett lugnt tillstånd. Pulsen med takykardi överskrider vanligen 90 slag per minut, och patienten känner fysiskt ett starkt hjärtslag och klagar över en hjärtinfarkt.

Tecken på takykardi kan vara:

 • yrsel;
 • Känsla av stark pulsering, särskilt i nacken;
 • Förlust av medvetande;
 • För ofta andas;
 • Suddig syn.
till innehållet ↑

Video: Takykardi

Bradykardi är det direkta motsatsen till takykardi. Med bradykardi slår hjärtat av en kvinna mindre, hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut.
Om hjärtat slår mindre, betyder det inte att bradykardi är mindre farligt för människors hälsa än takykardi.

Båda dessa sjukdomar är allvarliga och därför är det inte nödvändigt att skjuta upp besöket till doktorn med följande tecken på bradykardi:

 • Känner som en person "kastar i kall svett";
 • yrsel;
 • Svag trötthet, svaghet;
 • Smärta i hjärtat;
 • Yrsel.

När du har hittat de ovanstående tecknen, kontakta din läkare så snart som möjligt. Bradykardi är farliga irreversibla konsekvenser, vilket kan leda till hjärtsvikt följt av installation av en elektrisk pacemaker. Ta hand om din hälsa!

Video: Hjärtfakta

Pulsen i en kvinna kan drastiskt förändras i graviditetstillståndet och skiljer sig väsentligt från vad det var för henne. Eftersom under graviditeten det finns en allvarlig hormonell omstrukturering av den kvinnliga kroppen, förändras hormonella bakgrunden, det påverkar hjärtat direkt.

För gravida kvinnor kan takykardi bli vanligare, vilket är de fysiologiska egenskaperna hos denna svåra period för dem.

Från 100 till 110 slag per minut (hjärtslag per hk) - normal hjärtslag hos en kvinna i vila under graviditeten. Detta är helt normalt, eftersom hjärtat måste fungera "för två" och hantera mer blod.

Det är intressant att veta att under 1,5 grader läggs 1,5 liter blod i kvinnokroppen. Därför, i samband med ökningen av mängden arbete börjar hjärtat av en kvinna att slå snabbare. Men du borde veta att detta är ett tillfälligt tillstånd, och förutsatt att kvinnan inte har några patologier, kommer pulsen att återgå till normal inom en snar framtid efter barnets födelse.

Dessutom mäts frekvensen av hjärtat hos en kvinna inte bara efter ålder. Det kan påverkas av externa faktorer, som sport, snabb körning etc.

Hjärtat accelererar sin arbetshastighet på grund av:

 • Fysikaliskt tillstånd kvinnor. När vi går eller kör, fungerar vårt hjärta snabbare. Ju snabbare vi flyttar - ju oftare pulsen;
 • Positionerna i rymden. Om en kvinna ligger, då blir puls mindre än den för en person som står bredvid honom;
 • Moralisk stat person. Om han upplever negativa känslor, en stark skryt av glädje eller djup besvikelse - kommer pulsen att bli frekventare. Och det blir oftare så mycket som de upplevda känslorna är;
 • Rumstemperatur. Om huset eller gatan är för varmt, kommer hjärtat att slå mer ofta. Omvänt, om kroppen är kall, tycks hjärtat "sakta ner" och pulsen blir mindre frekvent.

Det finns också olika faktorer som också gynnar ökningen av kvinnans hjärtattacker. Till skillnad från vad som beskrivs ovan beror de inte på externa faktorer och kan öka bördan på hjärtat mer signifikant.

Det kan vara:

 • Överdriven kroppsvikt;
 • ålder;
 • Fysiskt tillstånd, graden av dess fysiska förberedelse.

Dessa faktorer har direkt inverkan på kvinnans hjärta och är farliga eftersom de inte kan elimineras på kort tid.

När är det värt att låta ett larm?

Om unga kvinnor, vars ålder inte överstiger 20-30 år, rapporterade fall av snabb hjärtfrekvens (mer än 80 slag per minut) i ett lugnt tillstånd - det här är en allvarlig anledning att konsultera en specialist för diagnos och behandling.

De som är äldre kritiska pulsindikatorer börjar vid 85 slag per minut och högre. Med en hastighet över 100 slag per minut i ett lugnt tillstånd, behöver du se en läkare, oavsett vilken ålder du är.

Hur kan jag beräkna min puls?

Det finns många sätt att mäta hjärtfrekvensen hos en kvinna:

 • Med hjälp av specialutrustning. Dessa kan vara wristlets, pulsskärmar, etc.;
 • Känna på speciella punkter, som finns i olika delar av vår kropp;
 • I en medicinsk institution, där specialistet mäter frekvensen av hjärtslag med ett stetoskop.

Den mest populära pulsmätningen "på gammaldags", med hjälp av två fingrar fästade vid en viss punkt i kroppen. Men framsteg står inte stilla, och armbandsur och smarta klockor kommer gradvis till mode, vars funktioner inkluderar mätning av frekvensen av hjärtslag.

Det här är bekvämt eftersom enheten registrerar pulsen hela dagen, med tanke på din olika status: gå, sitta eller springa. Baserat på mottagna data visar enheten en fullständig infographics på pulsstatus för dagen. Funktionen kommer att vara användbar för de kvinnor som övervaka sin hälsa och / eller delta i sport.

Video: Svar på frågor om hjärtans rytm

Ta hand om ditt hjärta och följ alltid din hjärtfrekvens. Den här indikatorn indikerar trots allt kardiovaskulärsystemet och kan varna i tid om brister i arbetet hos den mänskliga "motorn". Neka inte besök på kardiologen, läkaren kommer att kunna upptäcka och i tid förebygga ischemisk hjärtsjukdom, arytmi, takykardi och till och med hjärtinfarkt.

Pulsen 65 slag per minut är normalt

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Pulse - vad är det?

Människans hjärta rytmiskt kontraheras och skjuter blod in i kärlsystemet, som en följd av dessa tremor, börjar väggarna i artärerna att oscillera.

Sådana fluktuationer i artärernas väggar kallas vanligtvis pulsen.

Dessutom arteriell, medicin också skilja pulssvängnings väggar venösa och kapillära blodkärl, men den grundläggande information om hjärtslag arteriella bära det (inte venös eller kapillär) vibrationer osv, för att nämna puls, menar vi att symbolen.

Pulsegenskaper

Det finns följande pulsegenskaper:

 • frekvens - antalet oscillationer av artärväggen per minut
 • rytmicitet - typen av intervallen mellan chocker. Rytmisk - om intervallen är desamma och arytmiska, om intervallet är annorlunda
 • fyllning - blodvolymen vid pulsens topp. Distinguish filamentous, tom, full, måttlig fyllning
 • spänning - kännetecknar den ansträngning som måste appliceras på artären tills rippeln slutar helt. Det finns mjuk, hård och måttlig puls

Hur pulsvågor mäts

I modern medicin kan studier av manifestationerna av hjärtets arbete uppdelas i två stora grupper:

 • hårdvara - med hjälp av hjärtfrekvensmätare, elektrokardiograf och andra enheter
 • manuell - för alla olika metoder för forskningspalpation är den enklaste och snabbaste metoden, dessutom behöver inte speciell långvarig förberedelse före förfarandet

Hur mäter du pulsen på handen själv

Det är möjligt att självmäta pulsfluktuationer i artärerna.

Var kan jag mäta

Du kan mäta på följande platser:

 • på ulnarvecken på brachialartären
 • på nacken på halspulsådern
 • i ljumskområdet på lårbenet
 • på handleden i den radiella artären

Den vanligaste metoden är på den radiella artären på handleden.

För att hitta puls kan du använda några fingrar utom den stora. Tummen i sig har en krusning, och detta kan påverka mätens noggrannhet.

Använd vanligtvis index- och mellanfingrarna: de appliceras under handleden i tummen och rör sig tills pulsfluktuationer upptäcks. Du kan försöka hitta dem i båda händerna, men kom ihåg att pulsationsstyrkan kanske inte är densamma på vänster och höger sida.

Funktioner av mätningar

Under träning räknas hjärtfrekvensen i 15 sekunder och multipliceras med fyra. Vid vila, mäta i 30 sekunder och multiplicera med två. Om det finns misstanke om arytmi, bör mättiden ökas till 60 sekunder.

Vid mätning bör man komma ihåg att oscillationsfrekvensen hos kärlens väggar inte bara kan bero på fysisk ansträngning. Till exempel kan stress, hormonell frisättning, ökad kroppstemperatur, jämn mat och tid på dagen påverka frekvensen.

Det är bättre att genomföra dagliga mätningar samtidigt. Till exempel på morgonen efter en timme efter frukost.

Hjärtfrekvens för kvinnor

På grund av de fysiologiska skillnader i den kvinnliga kroppen, som är livs föremål för betydande hormonella förändringar som påverkar hjärt-kärlsystemet, är hjärtfrekvensen för kvinnor skiljer sig från normala män i samma ålder. Pulsfrekvensen hos kvinnor i vila är generellt högre med 5-10 slag per minut.

En ökning av hjärtfrekvensen noteras under graviditet, menstruation, med uppkomsten av klimakteriet. Denna ökning kallas fysiologisk takykardi.

Pulsfrekvens hos idrottare

Människor som tränar regelbundet har en lägre hjärtfrekvens.

Puls i vila hos idrottare kan vara mindre än fyrtio slag per minut mot sextioåtta i en oförberedd person. Denna puls är nödvändig för hjärtat samtidigt begränsa belastningen: om den naturliga frekvensen inte överstiger fyrtio slag per minut, i stunder av stress betonar hjärtat inte behöver dispergeras mer än 150-180 beats.

Under ett år eller två av aktiv träning minskar idrottarens puls med 5-10 slag per minut. Den första märkbara minskningen av hjärtfrekvensen kan kännas efter tre månaders regelbunden övning, under vilken tid frekvensen minskar med 3-4 slag.

Hjärtfrekvens för bränning av fett

Människokroppen reagerar annorlunda på olika intensiteter av belastningar. Fettförbränning uppträder vid belastningar på 65-85% av det maximala.

Tabell över zoner av belastningar och åtgärder på människokroppen

Det finns flera sätt att beräkna den nödvändiga belastningen för fettförbränning, vilket ger liknande resultat. Den enklaste, med hänsyn till endast ålder:

220 minus din ålder - få maximal hjärtfrekvens (slag per minut).

Till exempel, om du är 45 år gammal, kommer den maximala hjärtfrekvensen att vara 220-45 = 175

Bestämning av hjärtfrekvenszonens gränser, optimala för att bränna fett:

 • 175 * 0,65 = 114 - den nedre gränsen
 • 175 * 0,85 = 149 - den övre gränsen

Pulsen och trycket är relaterade till varandra

Puls och blodtryck är mycket nära besläktade och deras indikatorer är inbördes relaterade. Om trycket förändras ändras frekvensen av hjärtkollisioner och hjärtfrekvensen. Om det finns en stress på hjärtat, ändras puls och tryck. Deras koncept och definitioner bör övervägas separat:

 • 1) Tryck är kraften av tillströmningen av blod som drivs av hjärtat och direkt verkar på kärlens väggar. Tryckindikatorer beror på styrkan, hastigheten av sammandragning av hjärtmusklerna och även den mängd blod som hjärtat kan pumpa ut på 1 minut.
 • 2) Pulsen är rytmisk tremor som uppträder i väggarna i artärer, vener och kapillärer hos en person, vars källa är hjärtets arbete. När du ändrar sammandragningar i hjärtmusklerna, kommer intensiteten i blodflödet, som strömmar genom artärerna och venerna, att förändra frekvensen, pulsens rytm.
 • Indikatorer för normen

  Och så, vad är norm för en person, och vad är patologin?

  Vad som är högre kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

  Hur korrekt att mäta?

  Mät pulsen ska vara korrekt, du måste hitta områden på kroppen, där vibrationerna i fartygen är mycket väl kända. Det är också nödvändigt att känna till värdena för de uppmätta ringar som skiljer sig beroende på ålder, kön av personen och hans verksamhet (idrottare eller personer med kroniska sjukdomar).

  Att mäta pulsen är väldigt enkel:

 • 1) Du måste ha en klocka som mäter tiden och antalet hjärtslag under en viss tid.
 • 2) Lugna ner och sätt dig ner, hitta en lugn och fridfull plats.
 • 3) Placera index och långfinger i höger hand i stället för artärpulsationen (handled, nacke eller annan del av kroppen).
 • 4) Kontrollera tiden (30 till 60 sekunder) och räkna antalet slag under denna tidsperiod.
 • 5) Kontrollera data med tabellen
 • Måttpuls är på den radiella artären, som är välproverserad på handleden. Den genomsnittliga mättiden är 30 sekunder. Om rytmen inte är etablerad under de första 30 sekunderna, ska pulsen mätas inom en minut. Om handleden inte klarar av att mäta pulsen kan det också kännas i templen.

  Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

  Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig.

  En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila

  I princip, antas det att i varje fall pulsen frisk människa är i området av 60 till 80 slag per minut, och en övergående ökning till 90 - 100 slag / min, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm om Det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft.

  Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

  I tabellen anges pulsfrekvensen efter ålder, värdena för friska personer i vila.

  Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning. Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

  Orsaker till snabb hjärtfrekvens

  Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • 1) ökad hjärtfrekvens vid förhöjt tryck kan bero på olika fysiologiska och patologiska tillstånd (otillräcklig fysisk aktivitet, svår stress, endokrina störningar, hjärt- och vaskulära sjukdomar). Läkare och patientens taktik: undersökning, upptäcka orsaken, behandling av den underliggande sjukdomen.
 • 2) Fel i hjärtat. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • 3) Infektion. I detta tillstånd finns också en liten ökning av temperatur /
 • 4) Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.
 • 5) Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • 6) Snabb puls vid normalt tryck kan vara ett tecken på vegetativ-vaskulär dystoni, förgiftning, ökning av kroppstemperaturen. Minska puls för att hjälpa människor och mediciner, som reglerar aktiviteten av det autonoma nervsystemet i IRR, till febernedsättande medel för feber och medicinering minska symtomen på förgiftning, i allmänhet, påverkan på orsaken - tar bort takykardi.
 • I närvaro av ökad hjärtfrekvens bör du först försöka lugna dig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

  Om du inte har möjlighet att ligga ner, räcker det att skölja ansiktet flera gånger med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

  Orsaker till låg hjärtfrekvens

  Orsaker till låg hjärtfrekvens kan också vara funktionella (idrottare nämndes ovan när låg puls vid normalt tryck inte är ett tecken på sjukdomen) eller flöde från olika patologiska processer:

 • 1) Vid vegetativ vaskulär dystoni, i fallet med vissa endokrina störningar, det vill säga i olika fysiologiska och patologiska tillstånd
 • 2) Vagala influenser (vagus-vagusnerven), en minskning av tonen i den sympatiska avdelningen i nervsystemet. Detta fenomen kan observeras hos varje frisk person, till exempel under sömnen (låg puls vid normalt tryck),
 • 3) Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSSU), atrioventrikulära blockader;
 • 4) Syrehushåll och dess lokala effekt på sinusnoden;
 • 5) hjärtinfarkt;
 • 6) Magsår och duodenalsår.
 • 7) Toxicinfektioner, förgiftning med organofosfora ämnen;
 • 8) Med digitalisberedningar
 • 9) Biverkningar eller överdosering av antiarytmiska, hypotensiva och andra mediciner;
 • 10) Sköldkörtelns hypofunktion (myxedem);
 • 11) Craniocerebralt trauma, meningit, ödem, hjärntumör, subaraknoid blödning;
 • 12) Hepatit, tyfusfeber, sepsis.
 • I de flesta fall är låg hjärtfrekvens (bradykardi) betraktas som en allvarlig patologi som kräver omedelbar undersökning för att identifiera orsakerna till snabb initiering av behandling, och ibland - akutvård (sick sinus syndrom, AV-block, hjärtinfarkt, etc..).

  När avvikelser från normen är tillåtna

  Normalt tryck och puls hos en vuxen person är en relativ term, indikatorerna påverkas av olika externa och interna faktorer.

  Faktorer som påverkar antalet hjärtslag hos friska människor:

 • Användningen av vissa drycker (kaffe, Coca-Cola, energi) - dessa vätskor innehåller koffein, vilket aktiverar hjärtat, kärl och delar av glattmuskelceller.
 • Under graviditeten pumpar hjärtat 1,5 liter blod mer. Vad är den normala puls hos gravida kvinnor? Det går att öka indikatorerna till 110 bpm. När du spelar sport - upp till 140 enheter. Hjärtfrekvensen ökar under tidig toxik.
 • Digestion av mat - vid det här tillfället arbetar ett stort antal inre organ (matsmältningskörtlar, mage, lever, bukspottkörtel, etc.) aktivt. För att ge dem energi skapar kroppen ökat blodflöde till vävnaderna.
 • Om sporten innebär speciell uthållighet, kan antalet hjärtslag minskas till 45 slag / min.
 • En stabil minskning på 10% är tillåten för idrottare, människor som föredrar aktiv vila.
 • Rökning - nikotin är ett slags stimulant för väggarna i artärerna / venerna, vilket gör att de kan komma i kontakt. Detta leder till en tillfällig ökning av intensiteten i blodflödet och trycket (20-30 minuter).
 • Alkoholintag - genom att expandera blodkärl, andar tvinga hjärtat att arbeta hårdare, vilket ökar antalet slag per minut.
 • Långsam hjärtfrekvens, och sålunda pulsa av artärerna, kan vara vid ett tillstånd av fullständig avkoppling: under sömn (naturlig och inducerad) av avkopplande behandlingar, fysioterapi, långvarig statisk hållning (liggande eller sittande), när de utför repetitivt arbete. För att påskynda det är tillräckligt med fysisk aktivitet eller "byte" av aktivitet tillräcklig. Återhämtning sker omedelbart eller efter några minuter.

  Frekvens av hjärtklappning hos idrottare

  När man ökar vissa sporter som tränar uthållighet (spring, promenader, fotboll, etc.) börjar mänskliga vävnader "vänja sig" en brist på syre. Därför kan pulsvågfrekvensen vara 10-15 under genomsnittet. Om patienten utövar styrketräning (tyngdlyftning), kan sänkning av hjärtslaget associeras med hypertrofi av myokardens väggar.

  förebyggande

  Så att hjärtat inte slits ut före deadline, att arbeta rytmiskt och korrekt, i åren till 100 minimum, behöver inte något speciellt. Det är nog att följa enkla regler:

 • Rök inte, missbruk inte alkohol.
 • Titta på din vikt. Fetma orsakas inte bara av undernäring, kroppsvikten ökar med sjukdomar i det endokrina systemet. Vikt i en vuxen, frisk person kan variera inom några hundra gram. Viktminskning indikerar också olika patologier.
 • Går i frisk luft. Detta är den fysiska belastningen, och kroppen får den önskade mängden syre.
 • Gör övningar. Fysiska belastningar tränar inte bara bicepsen utan också hjärtmuskeln.
 • Du kan dricka kaffe, men bara på morgonen och i små mängder. Särskilda små kaffekoppar är inte bara uppfunna för att täcka dammet i skinkan.
 • Håll handen i pulsen, om hjärtfrekvensen avviker från normen, kontakta en läkare.

  Hastighetskoefficient på 1 minut

  Hur många hjärtslag som en frisk person har? Denna fråga är inte så lätt att svara, eftersom hjärtfrekvensen i varje åldersgrupp är annorlunda.

  Till exempel, i ett nyfött barn de första dagarna är pulsen 140 slag per minut, och efter en vecka är det normalt 130 slag per minut. Vid en till två års ålder börjar den minska och är cirka 100 slag per minut.

  Vid förskoleåldern (barn 3 och 7 år) i vila hjärtfrekvens bör inte vara större än 95 slag / min, men i skolåldern (från 8 till 14 år) -... 80 slag / min.

  I en medelålders person, i avsaknad av patologiska förändringar i hjärtets arbete, slår hjärtat ungefär 72 gånger per minut och i närvaro av några sjukdomar ökar frekvensen av sammandragningar till 120 slag per minut.

  I åldern är en persons puls 65 bpm, men före döden ökar den till 160 bpm.

  Pulsen hos en frisk person I ett tillstånd av fullständig vila är 60-80 bpm. Det kan ändras på morgonen och på natten (50-70 slag / min.), Och på kvällen ökar hjärtfrekvensen (i norm till 90 slag / min).

  Hur korrekt mäter en puls?

  För att förstå vilken typ av puls som är normen för en viss person, kan du använda en enkel formel: du måste subtrahera åldern från 180. Således kommer ett nummer att visas, vilket kommer att indikera hur många slag per minut hjärtat ska slå, förutsatt fullständig vila och frånvaro av sjukdomar.

  Och för att bekräfta den mottagna data kommer det att ta flera dagar att beräkna hjärtfrekvensen samtidigt och i samma position i kroppen. Saken är att förändringen i hjärtkollisioner uppträder inte bara på morgonen, kvällen och natten utan också varierar beroende på kroppens position.

  Till exempel, i en frisk person i ett benäget läge, är puls lägre än i sittpositionen (den ökar med cirka 5 till 7 slag per minut), medan den står upp till maximalt mark (ökar med 10-15 slag per minut). Även små störningar kan observeras efter att ha ätit mat eller varma drycker.

  För noggrannheten att mäta hjärtfrekvensen per minut är det nödvändigt att placera index och mittfingrar på den radiella artären. Det är på denna plats att pulsationen av artärerna hörs mest tydligt.

  Bestäm platsen för den radiella artären kan vara som följer - sätt tummen strax ovanför den första vikten på din handled. Den radiella artären ligger ovanför pekfingeren.

  Vid mätning av puls ska handleden vara stum böjd, och med tanke på att pulsationen till vänster och höger kan vara annorlunda, måste pulsmätningen utföras på båda händerna. Varje finger borde tydligt känna pulsvågen och när pulsen beräknas, bör fingrets tryck på handleden minskas något.

  Använda hårdvara för mätning är inte värt det, eftersom indikatorerna kan ges till dem felaktiga. Palpationsmetoden är den mest tillförlitliga och pålitliga i många år och kan berätta för en specialist om många sjukdomar.

  En annan viktig punkt. Det är också nödvändigt att beakta andningscykeln, som består av inandning, kort paus och utandning. En frisk person har cirka 4 till 6 slag per minut per andningscykel.

  Om dessa indikatorer är högre kan det här indikera en överträdelse av arbetet hos alla interna organ, om mindre, då funktionsfelet. Och i det första och andra fallet måste du omedelbart kontakta en läkare och genomgå en fullständig undersökning för att identifiera patologi.

  Vilken typ av puls är normalt för fysisk aktivitet?

  Varje person som leder en aktiv livsstil och regelbundet går in för sport, borde veta hur mycket bör vara puls under fysisk ansträngning?

  Pulsen på en frisk person per minut för fysisk ansträngning är mycket högre än i tillståndet av fullständig vila. Till exempel, under löpning är det ca 100 slag per minut, medan körningen ökar till 150 slag / min. Gör ett litet test, klättra till 3 - 4 våningen på trappan och beräkna hjärtfrekvensen. Om de är mindre än 100 slag per minut har du stor fysisk form. Om värdena överstiger 100 slag / min. mer än 10 - 20 slag per minut, då är du i dåligt fysiskt tillstånd.

  Det finns vissa kriterier som gör det möjligt att förstå huruvida belastningarna av en eller annan intensitet är farliga för organismen. Om hjärtfrekvensen är 100-130 slag per minut indikerar detta att den fysiska belastningen kan ökas, från 130 till 150 slag per minut. - normen för en person. Och om vi i pulsberäkningen fann indikatorer nära 200, måste den fysiska belastningen minskas brådskande, eftersom detta kan leda till allvarliga hjärtsjukdomar.

  Efter träning, puls av en hälsosam person minut returnerar på ca 4 till 5 minuter. Om detta tidsintervall inte visar puls till normen kan det här indikera en kränkning av kardiovaskulärsystemet.

  När kan indikatorerna vara felaktiga?

  Mätningen av pulsen tillåter inte alltid identifiering av exakta data. Brott kan uppstå i följande fall:

  • långvarig exponering för frost, sol eller nära eld
  • efter att ha ätit mat och heta drycker
  • efter användning av tobaks- och alkoholprodukter
  • efter samlag i 30 minuter;
  • efter ett avkopplande bad eller massage
  • under en känsla av allvarlig hunger;
  • under menstruation (hos kvinnor).

  Hur visar pulsen hälsa?

  att veta vilken puls har en frisk person? I norm är det möjligt att förhindra komplikationer av sjukdomar, eftersom det är förändringen i frekvensen av sammandragningar som indikerar förändringar i kroppen.

  Till exempel är hjärtklappning (mer än 100 slag per minut) huvudsymptomen för takykardi, vilket kräver särskild behandling. Samtidigt kan pulsfrekvensen observeras både på dagtid och natt.

  När reduktionsfrekvensen reduceras till 50 slag per minut. eller nedan är också ett larm för en person som indikerar en bradykardi som kräver brådskande behandling.

  Med hjärtsvikt är puls mycket svag och långsam. Detta tillstånd är farligt och kan leda till plötslig dödsfall. När symptom på denna sjukdom uppträder, bör patienten omedelbart tas till en medicinsk institution.

  Hjärtfrekvensen kan också indikera närvaron av andra sjukdomar och tillstånd som kräver särskild uppmärksamhet. Därför, om puls av okända skäl börjar minska eller tvärtom stiga, är det nödvändigt att upplysa läkaren omedelbart.

  En tydlig puls inom normens gränser indikerar utmärkt hälsa, vilket inte kräver erfarenhet och behandling till läkaren.