Huvud / Diagnostik

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.

Yunimedik,

Normal puls för olika åldersgrupper:

 • barn efter födelse 140 slag / min
 • från födsel till 1 år 130 slag / min
 • från 1 år till 2 år 100 slag / min
 • från 3 till 7 år 95 slag / min
 • från 8 till 14 år 80 bpm
 • medelålder 72 slag / min
 • avancerad ålder 65 slag / min
 • med en sjukdom på 120 slag / min
 • kort före döden 160 slag / min

Pulse (Latin pulsus slag, tryck) - periodiska fluktuationer i volymen av kärl som är förknippade med hjärtkollisioner, orsakad av dynamiken i deras blodpåfyllning och tryck i dem under en hjärtcykel. En normal normal person har en normal puls i vila motsvarar 60-80 slag per minut. Ju desto mer ekonomiska de metaboliska processerna är desto mindre gör antalet slag det mänskliga hjärtat per tidsenhet desto längre livslängd. Om ditt mål är att förlänga livet, är det nödvändigt att övervaka processens effektivitet, nämligen hjärtfrekvensindikatorerna.

Lär dig läsa puls och använd oftast de förvärvade färdigheterna i ditt dagliga liv åt dig själv, såväl som från dina vänner, vänner, kollegor på jobbet och nödvändigtvis i familjen.

Korrekt kommer att uppmärksamma följande funktioner. Pulsen hos en frisk person varierar hela dagen. Således observeras de lägsta värdena för puls tidigt på morgonen och sen kväll. Pulsens högsta värden når sent på kvällen. I liggande läge är puls lägre än i sittpositionen, och ännu mer när man står. För att mer noggrant övervaka effekten av de åtgärder som vidtagits för att öka växlingsekonomin bör pulsen mätas samtidigt och i samma position.

Det är bäst att mäta puls på morgonen, ligga ner - omedelbart efter uppvaknandet. De mest exakta värdena kan erhållas genom att räkna pulsen i 1 minut. Detta är dock inte nödvändigt. Du kan räkna stroke i 30 sekunder och multiplicera sedan med 2.

Trots modern medicinsk utrustning, kan den inte överträffa hittills metoden för pulsdiagnostik som används i traditionell medicin. Detta är Den mest effektiva metoden för diagnos, som har nått traditionell medicin för de många tusen åren av dess existens. Utforska hjärtfrekvens hos patienten är det troligt att berätta medicinsk specialist på traditionell medicin vad sjuk patient för livet, vilken sjukdom och vilket skede finns idag och vad som väntar honom i framtiden om patienten inte kommer att delta i deras hälsa. Specialisten spenderar många år på att behärska denna diagnos.

Kontrollera inte din puls:

 • omedelbart efter intag av mat, alkohol eller medicin
 • med en akut känsla av hunger
 • efter hårt fysiskt arbete eller ansträngande mentalt arbete
 • efter en massage
 • efter ett bad eller sex
 • efter att ha varit i elden, i solen eller frosten
 • dålig sömn
 • i kritiska dagar (hos kvinnor).

Att lära sig den mest förenklade versionen av en sådan diagnos är enkel nog. Du kommer inte vara en diagnostiker, lär dig inte att göra en diagnos, men lär dig att bestämma avvikelsen från normen, så du kommer att kunna reagera i tid.

För att behärska grunderna för pulsteknik krävs uppmärksamhet och daglig träning.

Tid för pulsdiagnostik

Långtidsutövning har visat att den bästa tiden för pulsdiagnos är mellan 11-13 timmar, d.v.s. i intervallet mellan frukost och lunch. Vid denna tidpunkt är pulsen lugnare och stabilare.

Bestämning av strålpulsen

Det bästa stället för att söka puls är på den radiella artären på ett avstånd av tummens bredd under den första vikningen av handleden.

Radialpulsen kontrolleras av tre fingrar: pekfinger, långfinger och ringfinger.

Pulsavläsningen på höger och vänster handled är inte densamma, så det är bättre att kontrollera puls på båda händerna.

För att kontrollera din egen puls, håll armen och böj en liten handled. Ta greppet om hand med handleden på undersidan. Placera tre fingrar på handleden, på den radiella artären, på en linje med ett mycket litet gap mellan varandra. Tryck lätt på något under radiebenet (metakarpalt ben) och känna pulspunkterna. Varje finger ska tydligt känna en pulsvåg. Därefter minskar trycket på fingrarna för att känna pulsens olika rörelser.

Pulsen kan mätas på följande artärer: temporal (vid tinning), sova (på den inre kanten av sternocleidomastoideus, under hakan), skuldran (på den inre ytan av armen ovanför armbågen), lår (på insidan av låret på platsen för mul-anslutningar och bäcken), popliteal. Vanligtvis mäts pulsen på handleden, från armens insida (på den radiella artären), precis ovanför tummen.

Bestämning av hälsotillståndet genom antalet hjärtslag

En frisk person eller sjuk kan bestämmas av antalet hjärtslag. En frisk person för varje andningscykel, inklusive utandning, paus och inandning, står för 4 till 6 hjärtslag (i genomsnitt 5). Om pulsen är mindre (till exempel 3 slag) eller mer (7 slag), indikerar detta en överträdelse av funktionen hos ett visst organ och är en indikation för en läkare. Puls 3 till 1 indikerar en funktionell organsvikt (mindre än siffror, avsaknad av uttryck) och uppträdandet av kalla sjukdomar (kompenserad av måltider varma och uppvärmningen produkter). Och tre slag - en genomsnittlig kyla, två slag - extremt kallt och ett slag - alltför kallt eller pulserande av döden. Pulsen från 7 till 10 indikerar organens funktionella aktivitet (ju högre antal, mer aktivitet) och utseendet på värmesjukdom (kompenseras av kylvattenintag). Och sju slag betyder medelvärme, åtta slag - hög feber, nio slag - extrem värme och tio slag - överdriven värme eller puls av döden. Under hundra slag bör pulsen hos en frisk person vara lika i alla dess parametrar - styrka, fullhet, spänning. Ojämna hjärtslag indikerar en sjukdom.

Normal puls för olika åldersgrupper:

 • barn efter födelse 140 slag / min
 • från födsel till 1 år 130 slag / min
 • från 1 år till 2 år 100 slag / min
 • från 3 till 7 år 95 slag / min
 • från 8 till 14 år 80 bpm
 • medelålder 72 slag / min
 • avancerad ålder 65 slag / min
 • med en sjukdom på 120 slag / min
 • kort före döden 160 slag / min

Genom att mäta sin puls i olika hälsotillstånd kan en person lära sig att skilja sin puls kvalitet, lära sig om larmsignalerna i ett hälsotillstånd.

Till exempel åt en frisk person, det tog 2-3 timmar, och pulsen börjar "fragmentera". Det finns ingen kräkningar, men en snabb puls varnar för risken för förgiftning.

Om en person har hög magnetisk känslighet och plötsligt finns det en magnetisk storm, vilket påverkar blodtryckssänkning (särskilt hos personer med lågt blodtryck - lågt blodtryck), börjar puls omedelbart att tjockna, upprätthålla optimalt humant blodtryck.

Med en kraftig ökning i blodtrycket ändras också pulspersonalen - en person känner av sina spända slag.

Pulsfrekvensen varierar hela dagen. De flesta forskare har den högsta pulsfrekvensen registrerad vid 10, och även vid 18 timmar.

Den maximala ökningen i puls efter träning observeras 13-14 timmar - dessa timmar är mest ogynnsamma för fysisk ansträngning. Vid sådana tillfällen må du inte massage, balneoterapi och ångbad, eftersom temperaturkänsligheten ökar.

Pulsfrekvensen för varje person är individuell. Den sällsynta pulsen är 32 slag per minut och den högsta frekvensen uppträder med paroxysmal takykardi eller efter mycket hög fysisk ansträngning - upp till 200 slag per minut.

Med systematisk träning i fysisk kultur eller sport blir puls i vila gradvis mindre frekvent - det här är en indikator på kroppens skicklighet.

Hjärtfrekvensen påverkas av månens olika faser. Det visade sig att hos både män och kvinnor observeras maximal puls i nymånen och minimum vid fullmåne. Självklart beror detta på en förändring i gravitationseffekten.

Mätning av pulsfrekvensen hos kvinnor och män har forskare etablerat de nuvarande skillnaderna - hos kvinnor är pulsfrekvensen högre än hos män.

PULSE ATTACHMENT MER ÄN 100 BITS EN MINUT kallad takykardi och kräver särskild uppmärksamhet. Vid detta tillfälle bör du definitivt se doktorn.

REDUCERING AV PULSE UPP AT VÄRDER MINDRE ÄN 50 BITS I MINUTER kallad bradykardi och kräver också särskild uppmärksamhet.

MED HJÄRTAFEL puls är mycket långsam och svag. Hjärtfel kräver ett obligatoriskt samtal av en läkare.

Pulsens rytm bestäms av intervallen mellan individuella pulssträngar.

I en hälsosam person INTERVALLERAR PULSE TEMPORARY ALLTID.

Om pulsens rytm är klar och rätt, det är indikatorn för människors hälsa.

arytmi - Denna oregelbundna puls, kännetecknad av ojämna mellanrum. Identifiera arytmi kan vara en manuell mätning av puls, men ännu bättre det kan göra vissa modeller av digitala blodtrycksmätare försedd med mätaren puls och avgörande av arytmi.

ARITHMY SÄGER PÅ FUNKTIONELLA VIOLATIONER ELLER DESS SJUKDOMAR.

Oregelbunden puls kan ha flera sorter.

prematur komplex - detta är en arytmi associerad med utseendet av en extra stroke i intervallet.

Fatal Arithmia kännetecknas av oregelbunden hjärtslag.

Paroxysmal takykardi - denna plötsliga hjärtslag.

PULSE VOLTAGE beror på höjden av blodtrycket och bestäms av den styrka som behövs för att helt pressa den pulserande artären. Enligt pulsspänningen kan vi grovt döma det maximala artärtrycket.

PULSE FILLING kännetecknar kraften av hjärtkollisioner, beroende på chockvolymen.

NÅGON arytmi, skarpa avvikelser i spänning och i fyllningen av pulsen kräver särskild uppmärksamhet och behandling till läkaren.

Grafologi är ett intressant och värdefullt sätt att förstå dig själv och känna till andras natur. I Europa har grafologi länge använts för att testa en viss person som syftar till att förstå egenskaperna hos hans karaktär, och har nyligen fått officiellt erkännande i USA, där det snabbt vann erkännande. >> mer information

Vi erkänner, dricker inte tabletter alls, det här är inte alltid möjligt. Nej. Aldrig. Inte från någonting. Huvudvärk kan inte uthärda - Herre, men hur många människor klagar på det? Han tar vanligtvis ett par dagar, tre från den kraft, så att den välkända ordspråk (om influensa bota, passerar den i sju dagar, och om det inte behandlas, för veckan) - lögn: om influensa inte behandlas, är det snabbare än för en vecka. Och ibland allmänt förbikopplar, utan att ha tid att börja ordentligt. >> mer information

För närvarande kommer allt fler gifta par till ett medvetet beslut att förbereda sig för graviditet. Och det här är inte oavsiktligt, eftersom en av de viktigaste förutsättningarna för ett friskt barns födelse är hans föräldras hälsa vid tidpunkten för uppfattningen. Men oupphörlig statistik visar att inte mer än 10% av den vuxna befolkningen i reproduktiv ålder är praktiskt taget frisk. Därför måste före detta föräldrar genomgå en fullständig undersökning före graviditetens början. >> mer information

Genom cytologisk diagnos är metoden för mikroskopisk undersökning av typen av förändringar i cellulära strukturer i normen och patologin. Enkelt uttryckt, för cytologisk diagnos tar prover av cellmaterial av olika organ, vävnader och kroppsvätskor, vilket gör stroke speciellt fixerades och färgades, och sedan undersöktes under ett mikroskop. Denna metod är av stor betydelse för att diagnostisera sjukdomar hos det kvinnliga reproduktionssystemet, i första hand tumör- och precancerösa processer. >> mer information

Viral hepatit är en infektionssjukdom som har en annan transmissionsmekanism som huvudsakligen påverkar levern. Läkare särskiljer flera typer - A, B, C, D, E, F, G, TT, SEN. De vanligaste är de första fyra typerna av viral hepatit. >> mer information

Vilken puls ska en frisk person ha?

Beroende på ålder ändras pulsen hos en frisk person. För att bestämma hur många slag per minut det borde vara för normen, måste du se i tabellen vilket HR-värde motsvarar dig efter år. I barndomen är puls en mycket varierande mängd och ändras ofta. I en nyfödd samtalade hjärtat med en frekvens som är 2 gånger högre än hos en vuxen. Ju äldre barnet är, desto närmare vuxen. Vid ungdomar (cirka 15-18 år) minskar pulshastigheten gradvis och jämförs med vuxnas hjärtslag.

Vad du behöver veta om pulsen

Pulse är en unik biologisk indikator som används för att diagnostisera kroppen genom att undersöka följande indikatorer:

 • frekvens - antalet pulsoscillationer per minut;
 • rytmicitet - intervall mellan pulsvågor;
 • påkänning;
 • fyllning - volymen av urladdning av blod i kanalen hos artären;
 • värde;
 • formen.

Syre i mänskliga organ och vävnader kommer med blod som strömmar längs artärerna (blodkärl som bär blod från hjärtat) under viss tryck - artärtryck. Från detta svänger arteriella väggar. Direkt och omvänd, till hjärtat, orsakar blodrörelsen också (i normen) förödelse och fyllning av venerna. Under påverkan av artärtrycket trycks erytrocyter (röda blodkroppar) genom kapillärerna (de tunnaste blodkärlen) kraftfullt och övervinner hög resistans; genom sina väggar är elektrolyter (ämnen som leder elektrisk ström).

Detta skapar pulsslag som känns hela kroppen, i alla fartyg. Ett fantastiskt fenomen! Även om det i verkligheten är en pulsvåg - en våg av rörelser i blodkärlens väggar under tryck, vilket är mycket snabbt och låter som ett kort ljud. Antalet av dessa vågor i normen motsvarar antalet hjärtkollisioner.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt att beräkna antalet slag per minut (ibland ett annat tidsintervall). Denna räkning används för att bestämma hur utbildad en person är och att spåra hälsan. Denna metod för att diagnostisera organismen var känd för mänskligheten långt före början av vår tid och är fortfarande relevant.

Hastighetskoefficient

För att ta reda på om din pulshastighet är normen för friska människor, bör du mäta din hjärtfrekvens och jämföra den med de rapporterade parametrarna. I det här fallet kommer en avvikelse från den angivna normen i de flesta fall att indikera otillfredsställande funktion hos kärlväggarna eller om cirkulationssystemets otillbörliga funktion som helhet.

Den genomsnittliga hjärtfrekvensgränsen för en frisk person från 15 till 50 år betraktas som indikatorer från 60 till 80 slag per minut.

Efter 50 år, på grund av åldersförändringar och hälsotillstånd, är pulsvärdena olika. Vid åldern ökar puls, liksom belastningen på hjärtat. Och även om gränserna för frekvensen för stroke för äldre är högre är detta inte normalt och inte nödvändigt, en fysiskt väl förberedd person och hos äldre kan ha en normal pulsfrekvens.

Pulshastigheterna för en frisk person efter ålder presenteras i denna tabell.

Från det presenterade bordet är det möjligt att fördela 4 åldersgrupper av människor:

 1. Young. I åldern 20 till 30 år är genomsnittshastigheten 67 slag per minut.
 2. Medelåldern. Människor äldre än 30 till 40 år, medeltalet 73 bpm.
 3. Vuxna. Denna grupp omfattar personer med ålder från 40 till 60 år, deras genomsnittliga hjärtfrekvens är 80 slag per minut.
 4. De äldre. Vid ålder av personer från 60 år och äldre är den genomsnittliga pulsfrekvensen 85 bpm.

För att undvika allvarliga problem bör du vara uppmärksam på ditt hälsotillstånd och vara säker på att leda en hälsosam livsstil, inklusive tillräcklig sömn och dryck, tillräcklig näring, frisk luft och rörelse. Förflyttningen hjälper till att träna blodorganen; kardiojon (från grekiska kardio, hjärta) med regelbundenhet ökar både livslängden och dess kvalitet. Och de behöver inte några speciella medel: även en vanlig promenad (även inte nödvändigtvis varje dag!) Subjektivt snabbt tempo istället för immobilitet förbättrar villkoret väsentligt.

Det enklaste sättet att mäta puls

Det enklaste och mest populära sättet att mäta hjärtfrekvensen är palpation, en manuell metod baserad på beröring. Snabbt och enkelt, det kräver ingen speciell förberedelse.

För honom kommer nära artärytan (vi listar inte alla, bara de mest populära för att mäta pulsen):

 • fronten;
 • temporal;
 • frontal lobe;
 • sömnig (kräver försiktighet);
 • lår;
 • Poplietallymfknutor;
 • bakre tibial (nära ankeln);
 • fotens baksida;
 • axillär;
 • skuldra;
 • ulna;
 • strålning.

De två sista är placerade på handleden. En mätning av den apikala puls används också, i vilken pulsation mäts inte i artären, utan i själva hjärtat i intervallet 4-5.

Innan du mäter pulsen borde en person stanna i ett lugnt läge en stund, helst sitta eller ligga ner. Det är bättre att räkna i minst en minut, annars kan noggrannheten vara otillräcklig. Det är lättast att mäta puls på handleden och nacken.

För palpation av den radiella artären är det nödvändigt att placera en palpabel hand, helst den vänstra (eftersom den ligger närmare hjärtat), palmer upp på hjärtat. Du kan lägga den på en vågrät yta. Pads i index och långfinger, kombinerat, raka men avslappnade), sätt på din handled eller något lägre. Från tummen, om du inte tvingar det, bör du känna blodskakningarna.

Två fingrar är också probed med en halspulsartär. Sök efter det är nödvändigt, leder huden från botten av käken till halsen från topp till botten. Det lilla hålet pulsen kommer att märkas den bästa, men inte pressa hårt, såsom fastklämning av halspulsådern kan leda till svimning (av samma skäl bör inte mätas tryck, palpera båda halspulsådrorna på samma gång).

Både självständig och regelbunden medicinsk mätning av puls är ett ganska enkelt men viktigt förebyggande förfarande som inte bör försummas. Var frisk och se din puls!

Vad kan påverka pulsen?

Att en persons puls påverkar hans träning och vana med frekventa belastningar, vilket kräver uthållighet - till exempel att springa till medelstora och långa avstånd, promenader, rodd, cykling, simning. Hjärtmuskeln hos sådana idrottare kan pumpa samma blodvolym för färre sammandragningar (sk id-hjärtsyndrom). Således kan den normala puls för en utbildad och fysiskt frisk person vara mycket låg, upp till 40 slag per minut och ännu lägre!

Förändringen i pulsfrekvensen påverkas också av ett momentant tillstånd, till exempel:

 • från kaffe (te, etc., tonic drinks) ökar;
 • Efter träning slår hjärtat mer ofta;
 • Efter att ha tagit alkohol omedelbart eller med baksmälla observeras takykardi.
 • från rökprocessen
 • under sömnen
 • efter att ha ätit
 • starka känslor - från rädsla, ilska, kärlek.

Frekvensförändringar sker beroende på tid på dagen, skillnaden i lufttemperatur, luftfuktighet, även kroppens position - ligger, sitter, står - påverkar hjärtfrekvensen.

Indikator för kroppens funktionella tillstånd

I allmänhet visar puls endast kardiovaskulärsystemet, men eftersom processerna som förekommer i kroppen är inbördes relaterade kan vi prata om bestämning av hjärtfrekvensen och hela funktionen.

Funktionstillståndet kallas hur väl kroppen är förberedd för överföring av fysisk aktivitet. För att göra detta används tre huvudmetoder:

 1. Ruthiers test (liggande position och efterföljande upplägg).
 2. Prov Martine (knäböj efter sittande).
 3. Ortostatiskt test (liggande och stående position).

Kärnan i att mäta skillnaden i rytmen för hjärtvibrationer är i olika tillstånd och korrespondensen av detta index till normen. I följande material kommer vi att berätta i detalj om var och en av dessa 3 sätt att kontrollera kroppen för överföring av fysisk aktivitet, följ våra uppdateringar.

Patologiska pulsförändringar

Konstant stress, överdriven stress, trötthet kan ge upphov till en ökning av hjärtfrekvensen under en längre tid, men hjärtrytmstörningar kan också indikera allvarliga sjukdomar.

Snabb puls, kan vara antingen vid sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, och åtföljs av en annan obesläktad till den direkt sjukdom (emfysem - lungsjukdom, störningar i det endokrina systemet, fetma, ESP).

Den frekventa rytmen av hjärtkollisioner, utöver de tillåtna gränserna för normen, kallas takykardi. Detsamma gäller en minskad hjärtfrekvens, bradykardi (även om det kan vara en normal specifik egenskap).

Hjärtrytmstörningar, arytmi, är alltid en patologi och kan leda till komplikationer. Orsakerna kan vara hjärt-, elektrolytiska (t.ex. hyperkalcemi), såväl som giftiga eller medicinska.

Alla brott mot hjärtfrekvensen under en lång tid, även i en frisk person, är givetvis ett tillfälle att kontakta en specialist - utan att misslyckas!

Pulsen 67 slag per minut är normalt

Den normala puls hos en vuxen person kan vara olik ibland från en nyfödd. För tydligheten presenteras tabellen nedan i artikeln i åldrarna, men först bestämmer vi vad pulsen är och hur den kan mätas.

Pulse - vad är det?

Människans hjärta rytmiskt kontraheras och skjuter blod in i kärlsystemet, som en följd av dessa tremor, börjar väggarna i artärerna att oscillera.

Sådana fluktuationer i artärernas väggar kallas vanligtvis pulsen.

Dessutom arteriell, medicin också skilja pulssvängnings väggar venösa och kapillära blodkärl, men den grundläggande information om hjärtslag arteriella bära det (inte venös eller kapillär) vibrationer osv, för att nämna puls, menar vi att symbolen.

Pulsegenskaper

Det finns följande pulsegenskaper:

 • frekvens - antalet oscillationer av artärväggen per minut
 • rytmicitet - typen av intervallen mellan chocker. Rytmisk - om intervallen är desamma och arytmiska, om intervallet är annorlunda
 • fyllning - blodvolymen vid pulsens topp. Distinguish filamentous, tom, full, måttlig fyllning
 • spänning - kännetecknar den ansträngning som måste appliceras på artären tills rippeln slutar helt. Det finns mjuk, hård och måttlig puls

Hur pulsvågor mäts

I modern medicin kan studier av manifestationerna av hjärtets arbete uppdelas i två stora grupper:

 • hårdvara - med hjälp av hjärtfrekvensmätare, elektrokardiograf och andra enheter
 • manuell - för alla olika metoder för forskningspalpation är den enklaste och snabbaste metoden, dessutom behöver inte speciell långvarig förberedelse före förfarandet

Hur mäter du pulsen på handen själv

Det är möjligt att självmäta pulsfluktuationer i artärerna.

Var kan jag mäta

Du kan mäta på följande platser:

 • på ulnarvecken på brachialartären
 • på nacken på halspulsådern
 • i ljumskområdet på lårbenet
 • på handleden i den radiella artären

Den vanligaste metoden är på den radiella artären på handleden.

För att hitta puls kan du använda några fingrar utom den stora. Tummen i sig har en krusning, och detta kan påverka mätens noggrannhet.

Använd vanligtvis index- och mellanfingrarna: de appliceras under handleden i tummen och rör sig tills pulsfluktuationer upptäcks. Du kan försöka hitta dem i båda händerna, men kom ihåg att pulsationsstyrkan kanske inte är densamma på vänster och höger sida.

Funktioner av mätningar

Under träning räknas hjärtfrekvensen i 15 sekunder och multipliceras med fyra. Vid vila, mäta i 30 sekunder och multiplicera med två. Om det finns misstanke om arytmi, bör mättiden ökas till 60 sekunder.

Vid mätning bör man komma ihåg att oscillationsfrekvensen hos kärlens väggar inte bara kan bero på fysisk ansträngning. Till exempel kan stress, hormonell frisättning, ökad kroppstemperatur, jämn mat och tid på dagen påverka frekvensen.

Det är bättre att genomföra dagliga mätningar samtidigt. Till exempel på morgonen efter en timme efter frukost.

Hjärtfrekvens för kvinnor

På grund av de fysiologiska skillnader i den kvinnliga kroppen, som är livs föremål för betydande hormonella förändringar som påverkar hjärt-kärlsystemet, är hjärtfrekvensen för kvinnor skiljer sig från normala män i samma ålder. Pulsfrekvensen hos kvinnor i vila är generellt högre med 5-10 slag per minut.

En ökning av hjärtfrekvensen noteras under graviditet, menstruation, med uppkomsten av klimakteriet. Denna ökning kallas fysiologisk takykardi.

Pulsfrekvens hos idrottare

Människor som tränar regelbundet har en lägre hjärtfrekvens.

Puls i vila hos idrottare kan vara mindre än fyrtio slag per minut mot sextioåtta i en oförberedd person. Denna puls är nödvändig för hjärtat samtidigt begränsa belastningen: om den naturliga frekvensen inte överstiger fyrtio slag per minut, i stunder av stress betonar hjärtat inte behöver dispergeras mer än 150-180 beats.

Under ett år eller två av aktiv träning minskar idrottarens puls med 5-10 slag per minut. Den första märkbara minskningen av hjärtfrekvensen kan kännas efter tre månaders regelbunden övning, under vilken tid frekvensen minskar med 3-4 slag.

Hjärtfrekvens för bränning av fett

Människokroppen reagerar annorlunda på olika intensiteter av belastningar. Fettförbränning uppträder vid belastningar på 65-85% av det maximala.

Tabell över zoner av belastningar och åtgärder på människokroppen

Det finns flera sätt att beräkna den nödvändiga belastningen för fettförbränning, vilket ger liknande resultat. Den enklaste, med hänsyn till endast ålder:

220 minus din ålder - få maximal hjärtfrekvens (slag per minut).

Till exempel, om du är 45 år gammal, kommer den maximala hjärtfrekvensen att vara 220-45 = 175

Bestämning av hjärtfrekvenszonens gränser, optimala för att bränna fett:

 • 175 * 0,65 = 114 - den nedre gränsen
 • 175 * 0,85 = 149 - den övre gränsen

Så här bestämmer du pulsen korrekt

De flesta experter mäter pulsen på handleden. Detta beror på att handledsbandet passerar nära ytan av huden. På det markerade stället är det väldigt bekvämt att självständigt detektera och räkna pulsen. Du kan även göra det själv.

Kärlen är probed på vänster arm, eftersom den ligger närmare hjärtat, i samband med vilken stötväggarnas chocker är mer distinkta. Du kan mäta puls och höger hand. Endast det är nödvändigt att ta hänsyn till att i detta fall kan det inte märkas synkront med hjärtslag och vara svagare.

Idealt sett bör pulsen på båda händerna vara densamma för en vuxen. I praktiken är det annorlunda. Om skillnaden är stor nog, kan orsaken vara problem med kardiovaskulärsystemet. Om detta hittas är det nödvändigt att skicka en undersökning med en specialist.

För att korrekt läsa puls måste du expandera din vänstra palm uppåt. Det är bättre att lägga handen på horisontalplanet på bröstkorgsnivån och böj en liten handled.

Om du tar tag i din handled underifrån med din högra hand, så kommer din vänsters långfinger att känna ett skott i vänster handleden. Detta är den radiella artären. Det känns som ett mjukt rör. Det är nödvändigt att trycka lätt på det, vilket gör det möjligt att känna tremor bättre. Därefter räknas antalet pulsationer inom en minut.

Detta blir pulsen. Vissa anser att puls på 10 sekunder, och sedan multipliceras med sex. Vi rekommenderar inte den här metoden, eftersom vid beräkningen av slag per sekund ökar felet, vilket kan nå stora värden.

Det rekommenderas inte att bestämma puls med tummen, eftersom den är mindre känslig. Du kan hoppa över ett tryck från hjärtslaget, vilket också leder till fel i beräkningarna.

Normal puls hos en frisk person

Man tror att i ett vuxet mänskligt hjärta ska slag vara 70 slag per minut. I själva verket varierar detta värde vid olika livsperioder.

I nyfödda barn är normen 130 hjärtfrekvens per minut. Vid slutet av livets första år reduceras pulsen till 100 slag. En elev borde ha ca 90 slag. Till åldern är normen 60 slag per minut.

Det finns en primitiv, men på det hela taget ganska pålitligt sätt att beräkna frekvensen av hjärtslag för en frisk person. Det är nödvändigt att ta ut antalet år som bodde från 180 år. Den resulterande siffran bestämmer det individuella indexet för den här personen. Helst. Vid absolut vila, utan yttre stimuli och normala atmosfäriska förhållanden.

I praktiken kan denna indikator i en hälsosam organism skilja sig väsentligt beroende på ett antal faktorer. På morgonen slår hjärtan vanligtvis mindre än på kvällen. Och en lögnare är mindre sannolikt att bli slagen av hjärtat än när han står.

Noggrannheten i mätningarna påverkas unikt av:

 • långvarig exponering för personer i kallt, solsken eller nära värmekällor;
 • tjock, oljig mat;
 • användning av tobak och alkoholhaltiga drycker;
 • Sexuella kontakter;
 • tar avkopplande bad eller massage;
 • fasta eller diet;
 • kritiska dagar för kvinnor;
 • fysisk aktivitet.

För att korrekt spåra parametrarna är det nödvändigt att mäta värdet av hjärtkontraktionerna i rad i flera dagar.

Och gör detta vid olika tidpunkter, inspelning av resultaten och förhållandena där mätningen utfördes. Endast en sådan metod kommer att ge en sann uppfattning om tillståndet för hjärt-kärlsystemet.

När ska man tänka på

Det är värt att notera att med ett intensivt arbete eller ett besök på ett gym på en frisk person, ökar pulsens normala värde avsevärt. Så när man går normen är 100 chocker per minut. En löppuls kan öka upp till 150 slag.

En persons puls anses vara farlig och närmar sig 200 slag per minut. I detta tillstånd är det nödvändigt att stoppa fysiska övningar och ge kroppen en vila. Vid en frisk person återgår pulsen efter 5 minuter till normal. Om detta inte hände, är detta faktum bevis på problem med hjärtat eller andra kroppssystem.

Ett annat farligt symptom, när man klättrar flera våningar på trappan, överstiger hjärtslaget 100 tremor per minut.

Tidig upptäckt av abnormiteter kan förhindra allvarliga komplikationer, eftersom detta faktum signalerar förekomsten av patologier i kroppen. Sålunda, med accelererad hjärtslag, som varar längre än 100 chocker per minut, tjänar den som huvudparametern för takykardi. Detta är en farlig sjukdom som kräver särskild behandling.

I detta fall kan puls accelereras dygnet runt, även på natten.

Om antalet hjärtslag per minut minskade till 50, visar det närvaron av inte mindre allvarlig sjukdom - bradykardi. Detta är ett mycket störande tillstånd, vilket kan visa plötslig död även hos vuxna. När dessa symptom uppträder bör en person tas till en specialist för undersökning.

Normal puls är ett tecken på utmärkt hälsa.

I det här fallet finns inget att oroa sig för.

Varför pulsen varierar med åldern

I ett lugnt tillstånd ska ventrikeln trycka en stor mängd blod i aortan på en minut. Hos nyfödda är hjärtat litet, väger bara 20-24 g och kan inte trycka mer än 2,5 ml blod. Vid vuxenhjärtat väger 200-300 g, för en reduktion kan trycka 70 ml blod. Därför, hos barn måste det kämpa oftare.

Med ökande hjärtmassa blir puls mindre frekvent. Dessutom utvecklar barn under 7 år nervcentret som reglerar hjärtets arbete, och det bidrar till ökad hjärtfrekvens.

Medan barnet växer, utvecklas, förändras hjärtfrekvensen också. normalt:

Om det i barndomen är ökad hjärtfrekvens associerad med barnets tillväxt och utveckling, då hos äldre är det på grund av den irreversibla fysiologiska processen - åldrande. Därför anses hjärtfrekvensen efter 60 år vara 90-95 slag per minut. När allt kommer omkring, på grund av åldrande i kroppen, uppstår irreversibla förändringar i hjärtmuskeln, den vaskulära kanalen:

 1. Minokardiums förmåga att minska minskar eftersom cellerna sträcker sig.
 2. Hjärtat kan inte längre kasta den nödvändiga minsta volymen blod i aortan.
 3. Antalet fungerande kapillärer minskar. De sträcker sig, blir vridna, kärlbäddens längd ökar avsevärt.
 4. Fartyg blir mindre elastiska, genom att färre nödvändiga ämnen överförs till cellerna.
 5. Ökar känsligheten hos receptorer till adrenalin, en liten del ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket.

Bristen på blodcirkulation som orsakas av alla dessa förändringar kompenseras av pulsens hastighet, vilket leder till en acceleration av hjärtans slitage. Hos ældre sträcker sig ventriklerna, ibland ersätts muskelcellerna med fettceller, vilket leder till hjärtsjukdom. Ökad hjärtfrekvens förstärker endast hälsotillståndet.

Det är viktigt att veta! Alla sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är mycket yngre. Om 20 år sedan blev hjärtinfarkt vid 50 års ålder betraktat som något ovanligt, men nu övergår 30-åriga hjärtpatienter med en sådan diagnos inte längre någon. För att undvika hjärtsjukdomar måste du övervaka din puls, vid den minsta avvikelsen från normen bör du konsultera en läkare.

Vilken puls är normal

Den vuxna hjärtfrekvensen i ett lugnt tillstånd är 60-80 slag per minut. Med fysisk aktivitet hos en utbildad person, ökar den till 100. Detta sker för att säkerställa kroppen med de nödvändiga substanserna, minutvolymen av cirkulerande blod bör öka. I en utbildad person kan hjärtat trycka rätt mängd blod i aortan för en reduktion, så hjärtfrekvensen inte ökar.

Dessutom ökar hjärtfrekvensen på grund av nervös spänning. När en person oroar sig, bekymmer, det är en excitation av sympatiska nervsystemet, andningen blir snabbare, hjärtfrekvensen ökar.

På hjärtats arbete förutom stress och stress påverkar många faktorer:

 1. Hos kvinnor kan hjärtfrekvensen bli frekventare på grund av hormonella förändringar i samband med menstruationscykeln, graviditet.
 2. Hos män efter 40 år uppstår irreversibla förändringar i hjärtmuskeln med brott mot testosteronproduktionen.
 3. Överdriven vikt leder till att inte bara biceps, triceps blir avtagna. Hjärtans smidiga muskulatur ersätts också av fettceller.
 4. Hos ungdomar anses andningsarytmi vara normal, när puls vid inandningen ökar, och vid utandning saktar den sig.
 5. Hjärtfrekvensen ökar med olika sjukdomar. Pulsen ökar med ökad kroppstemperatur. Speciellt negativt påverkar arbetet med hjärtpatologin i nervsystemet och endokrina system.
 6. I stupade rum, på en höjd där det är litet syre kompenseras dess brist av en ökning av hjärtfrekvensen.
 7. Överdriven konsumtion av koffeinhaltiga drycker, mottagning av läkemedel som stimulerar hjärtaktivitet.
 8. Toxiner, salter av tungmetaller påverkar hjärtats arbete negativt.

Även om pulsfrekvensen är upp till 100 slag per minut vid belastningar anses det som normalt, men en sådan hjärtfrekvens påverkar hjärtat negativt, vilket leder till utveckling:

 • hypertrofi i ventrikeln;
 • arytmi;
 • kardiomyopati;
 • myokardinfarkt;
 • hjärtsvikt.

Hjärtfrekvensen mindre än 60 slag per minut har också en negativ effekt på hälsan. När allt kommer omkring tar inte hjärtat i sig det nödvändiga blodvolymen, och alla organ börjar drabbas av brist på näringsämnen och syre. Och detta leder till en mängd olika sjukdomar, allt från att störa funktionerna hos endokrina körtlar och slutar med encefalopati.

Att leva länge och inte bli sjuk bör man se själv, var uppmärksam om pulsen avviker från normen. Och för att hjärtat ska slå med den nödvändiga frekvensen måste du följa vissa regler.

För att pulsen ska vara normal

Så att hjärtat inte slits ut före deadline, att arbeta rytmiskt och korrekt, i åren till 100 minimum, behöver inte något speciellt. Det är nog att följa enkla regler:

 1. Går i frisk luft. Detta är den fysiska belastningen, och kroppen får den önskade mängden syre.
 2. Titta på din vikt. Fetma orsakas inte bara av undernäring, ökningen av kroppsvikt med sjukdomar i det endokrina systemet. Vikt i en vuxen, frisk person kan variera inom några hundra gram. Viktminskning indikerar också olika patologier.
 3. Gör övningar. Fysiska belastningar tränar inte bara bicepsen utan också hjärtmuskeln.
 4. Rök inte, missbruk inte alkohol.
 5. Du kan dricka kaffe, men bara på morgonen och i små mängder. Särskilda små kaffekoppar är inte bara uppfunna för att täcka dammet i skinkan.

Tja, den viktigaste regeln:

Håll handen i pulsen, om hjärtfrekvensen avviker från normen, kontakta en läkare.

Hur mäts pulsen?

Som regel undersöks den på den radiella artären, vilken är palperad på insidan av handleden, något ovanför tummen. Det är här att fartyget stänger så nära som möjligt till huden, så dess pulsation är mycket väl känd. Om så är nödvändigt utförs utvärderingen av pulsvågan på carotiden, tidsmässig eller subklavisk, liksom på brachial- eller lårbensartären. För korrekt diagnos mäts hjärtpulsen samtidigt i två händer. Om det är rytmiskt, räcker det att beräkna antalet pulser av artären på 30 s och multiplicera resultatet med två. Om hjärtfrekvensen störs, ska pulshastigheten räknas i en hel minut.

Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig.

Pulshastigheten hos kvinnor är cirka 7 slag högre än hos män. Värdet på denna indikator minskar eller ökar beroende på organismens funktionstillstånd och närvaron av en organisk lesion, även om man inte bör glömma funktionella förändringar - efter en måltid och vid inspirationshöjden kan frekvensen av sammandragningar i hjärtat öka. Förändringen av kroppens position leder också effekten av hög omgivande temperatur till en ökning av pulsvågfrekvensen.

En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Pulshastigheten för män är från 60 till 70 slag per minut. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila

Vilken puls är normal? Hjärtfrekvens efter ålder

Vad är pulsen?

Dessa är rytmiska fluktuationer i hjärnans väggar som motsvarar hjärtkollisioner, och därför är deras normala frekvens ett kriterium för att kardiovaskulärsystemet fungerar korrekt. Med pulsfrekvensen är det möjligt att bedöma styrkan och rytmen hos hjärtslaget samt blodkärlstillståndet. Om pulsvågor uppträder i ojämna mellanrum (oregelbunden puls) kan det här indikera hjärtsjukdom, kaffeövergrepp eller indikerar att en person ofta stressas eller har vissa hormonella störningar. Det bör noteras att puls inte bara ska vara rytmisk utan också karakteriseras av en viss frekvens (detta är antalet pulsvågor per minut). Hos friska individer är det 60-90 stroke. I en person som är i ett lugnt tillstånd (både fysiskt och känslomässigt) överskrider inte hjärtfrekvensen dessa siffror.

Hur mäts pulsen?

Som regel undersöks den på den radiella artären, vilken är palperad på insidan av handleden, något ovanför tummen. Det är här att fartyget stänger så nära som möjligt till huden, så dess pulsation är mycket väl känd. Om så är nödvändigt utförs utvärderingen av pulsvågan på carotiden, tidsmässig eller subklavisk, liksom på brachial- eller lårbensartären. För korrekt diagnos mäts hjärtpulsen samtidigt i två händer. Om det är rytmiskt, räcker det att beräkna antalet pulser av artären på 30 s och multiplicera resultatet med två. Om hjärtfrekvensen störs, ska pulshastigheten räknas i en hel minut.

Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig. Pulshastigheten hos kvinnor är cirka 7 slag högre än hos män. Värdet på denna indikator minskar eller ökar beroende på organismens funktionstillstånd och närvaron av en organisk lesion, även om man inte bör glömma funktionella förändringar - efter en måltid och vid inspirationshöjden kan frekvensen av sammandragningar i hjärtat öka. Förändringen av kroppens position leder också effekten av hög omgivande temperatur till en ökning av pulsvågfrekvensen. En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Pulshastigheten för män är från 60 till 70 slag per minut. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila

Hjärtfrekvens efter ålder

Minsta tillåtna puls

Maximal tillåten puls

Genomsnittlig hjärtfrekvens

Nyfödd bebis (upp till 1 månad efter födseln)

Tabellen visar att efter en födelse registreras ett ganska frekventt hjärtslag hos barn, men detta anses vara normalt. Med tiden minskar puls och efter 50 år accelererar hjärtfrekvensen igen. Dessutom finns det data som omedelbart före döden ökar hjärtfrekvensen till 160 slag per minut. Det bör noteras att tabellen nedan visar pulsfrekvenserna som är karakteristiska för friska människor. Det är viktigt att komma ihåg att hos kvinnor under tidig klimakteriet, som uppträder vid 40 års ålder, kan funktionell takykardi observeras, vilket kan förklaras inte av hjärtproblem, utan av en minskning av hormonets östrogenhalt i kroppen. Normalt tryck under denna period kan också vara något högre, vilket beror på hormonella förändringar i kroppen.

När det finns en hög puls?

Hos friska personer kan antalet hjärtkollisioner öka med fysisk aktivitet (till exempel under simning eller löpning), känslomässig stress, när en person upplever intensiv smärta eller i en stupad plats. En ökning av kroppstemperaturen med en grad leder också till en ökning av hjärtfrekvensen på ca 10 slag per minut. Samtidigt är 90 slag per minut begränsningsgränsen och kan redan betraktas som en lätt grad av takykardi. Om ökningen av hjärtfrekvensen är av funktionell natur har en person inte några klagomål som andfåddhet och bröstsmärta, mörknad i ögonen, yrsel eller förlust av medvetande. I detta fall bör hjärtklappen inte överskrida maxvärdena karakteristiska för en viss ålder. Så det maximala värdet av puls hos en vuxen kan bestämmas genom att subtrahera från 220 antalet helår. I detta fall ska hjärtslaget normaliseras efter 5 minuter efter att belastningen avslutats. Patologisk takykardi kan observeras i följande fall:

 • hjärtsjukdomar och medfödda hjärtfel, där även förändringar i rastregister förändringar i hjärtfrekvensen;
 • nervsjukdomar;
 • endokrina patologier;
 • närvaro av tumörer;
 • känslan av hjärtklappning kan registreras vid infektionssjukdomar.

Tendens till takykardi observeras också vid anemi, hos kvinnor under massiv menstruation och under graviditet. Orsaken till hög hjärtfrekvens kan vara långvarig kräkningar och diarré, en allmän uttorkning av kroppen. Om frekvent hjärtklappning uppträder även vid obetydlig arbetsbelastning, till exempel gå, kräver detta ytterligare undersökningsmetoder, eftersom det kan indikera hjärtsvikt (med liten fysisk aktivitet bör hjärtfrekvensen inte överstiga 100 slag per minut). Hos barn är takykardi en vanlig reaktion på ökad fysisk aktivitet. Så, till exempel, aktiva spel eller ljusa känslor kan åtföljas av en pulsökning. Detta anses vara normalt och indikerar att kardiovaskulärsystemet anpassar sig till förändringar i kroppens fysiska tillstånd. Vid tonåren vid en vegetovaskulär dystoni förändras också hjärtfrekvensen. Man bör komma ihåg att förlusten av medvetandet, förekomsten av smärta i bröstet, anfall av yrsel och närvaro av samtidig hjärtsjukdom bör konsultera en läkare eftersom det kan vara nödvändigt i den farmakologiska korrigering av hjärtfrekvensen.

Vad är en bradykardi?

Om hjärtfrekvensen är under 60 slag per minut, kan den ha en funktionell karaktär eller ange ett antal patologier. Funktionell bradykardi observeras oftast hos idrottare och någon person under sömnen. Det bör noteras att hos personer som är professionellt engagerade i sport kan hjärtfrekvensen minskas till 40 slag per minut. Detta är normalt och är förknippat med särdragen hos vegetativ reglering av hjärtkontraktioner. Patologisk bradykardi upptäcks i hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation, förgiftning, och även mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar i hjärta och blodkärl, högt intrakraniellt tryck, magsår, myxedema eller hypotyreos. Med organiska hjärtskador kan hjärtfrekvensen vara 50 eller mindre slag per minut. I regel sker en minskning av puls med brott i hjärtans ledningssystem, vilket leder till förändringar i passagen av elektriska impulser längs myokardiet. Små förändringar i sinusrytmen åtföljs inte av att klagomål uppträder. Om pulsen minskas signifikant i det normala tillståndet, kan det uppstå yrsel, svaghet och kall svettning, och på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärnan kan medvetenhet (genom uttalad hypoxi) uppstå. Det är också värt att nämna drogbradykardi, som är associerad med användningen av enskilda farmakologiska medel, såväl som dess idiopatiska form, när en svag puls registreras utan uppenbar anledning.

Hur upptäcker du förändringar i hjärtfrekvensen?

För en noggrannare diagnos rekommenderas att man gör ett EKG. I vissa fall finns det behov av Voltaire-övervakning, när hjärtfrekvensen registreras inom 24 timmar. Normalt kommer en frisk person inte att ha signifikanta avvikelser från etablerade åldersnormer. Om det behövs kan ett löpbandstest utföras. Denna elektrokardiografiska undersökning, som utförs på en speciell löpband, gör att läkaren kan bedöma hur snabbt kardiovaskulärsystemet återfår sitt normala arbete efter fysisk ansträngning. Tyvärr, med ålder, minskar blodkärlens elasticitet och hjärtets arbete störs. Orsaken är olämplig näring, inaktivitet, dåliga vanor, utvecklingen av många andra medföljande patologier. Efter 45 år kan kroppen inte längre fullt ut anpassa sig till de negativa effekterna av miljön och motstå stress. Detta är orsaken till hjärtfrekvensavvikelser och kan leda till hjärtsvikt, så det är så viktigt att övervaka hjärtfrekvensen och vid upptäckt av abnormiteter i tid för att konsultera en kardiolog.