Huvud / Emboli

Vilken puls ska en frisk person ha?

Beroende på ålder ändras pulsen hos en frisk person. För att bestämma hur många slag per minut det borde vara för normen, måste du se i tabellen vilket HR-värde motsvarar dig efter år. I barndomen är puls en mycket varierande mängd och ändras ofta. I en nyfödd samtalade hjärtat med en frekvens som är 2 gånger högre än hos en vuxen. Ju äldre barnet är, desto närmare vuxen. Vid ungdomar (cirka 15-18 år) minskar pulshastigheten gradvis och jämförs med vuxnas hjärtslag.

Vad du behöver veta om pulsen

Pulse är en unik biologisk indikator som används för att diagnostisera kroppen genom att undersöka följande indikatorer:

 • frekvens - antalet pulsoscillationer per minut;
 • rytmicitet - intervall mellan pulsvågor;
 • påkänning;
 • fyllning - volymen av urladdning av blod i kanalen hos artären;
 • värde;
 • formen.

Syre i mänskliga organ och vävnader kommer med blod som strömmar längs artärerna (blodkärl som bär blod från hjärtat) under viss tryck - artärtryck. Från detta svänger arteriella väggar. Direkt och omvänd, till hjärtat, orsakar blodrörelsen också (i normen) förödelse och fyllning av venerna. Under påverkan av artärtrycket trycks erytrocyter (röda blodkroppar) genom kapillärerna (de tunnaste blodkärlen) kraftfullt och övervinner hög resistans; genom sina väggar är elektrolyter (ämnen som leder elektrisk ström).

Detta skapar pulsslag som känns hela kroppen, i alla fartyg. Ett fantastiskt fenomen! Även om det i verkligheten är en pulsvåg - en våg av rörelser i blodkärlens väggar under tryck, vilket är mycket snabbt och låter som ett kort ljud. Antalet av dessa vågor i normen motsvarar antalet hjärtkollisioner.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt att beräkna antalet slag per minut (ibland ett annat tidsintervall). Denna räkning används för att bestämma hur utbildad en person är och att spåra hälsan. Denna metod för att diagnostisera organismen var känd för mänskligheten långt före början av vår tid och är fortfarande relevant.

Hastighetskoefficient

För att ta reda på om din pulshastighet är normen för friska människor, bör du mäta din hjärtfrekvens och jämföra den med de rapporterade parametrarna. I det här fallet kommer en avvikelse från den angivna normen i de flesta fall att indikera otillfredsställande funktion hos kärlväggarna eller om cirkulationssystemets otillbörliga funktion som helhet.

Den genomsnittliga hjärtfrekvensgränsen för en frisk person från 15 till 50 år betraktas som indikatorer från 60 till 80 slag per minut.

Efter 50 år, på grund av åldersförändringar och hälsotillstånd, är pulsvärdena olika. Vid åldern ökar puls, liksom belastningen på hjärtat. Och även om gränserna för frekvensen för stroke för äldre är högre är detta inte normalt och inte nödvändigt, en fysiskt väl förberedd person och hos äldre kan ha en normal pulsfrekvens.

Pulshastigheterna för en frisk person efter ålder presenteras i denna tabell.

Från det presenterade bordet är det möjligt att fördela 4 åldersgrupper av människor:

 1. Young. I åldern 20 till 30 år är genomsnittshastigheten 67 slag per minut.
 2. Medelåldern. Människor äldre än 30 till 40 år, medeltalet 73 bpm.
 3. Vuxna. Denna grupp omfattar personer med ålder från 40 till 60 år, deras genomsnittliga hjärtfrekvens är 80 slag per minut.
 4. De äldre. Vid ålder av personer från 60 år och äldre är den genomsnittliga pulsfrekvensen 85 bpm.

För att undvika allvarliga problem bör du vara uppmärksam på ditt hälsotillstånd och vara säker på att leda en hälsosam livsstil, inklusive tillräcklig sömn och dryck, tillräcklig näring, frisk luft och rörelse. Förflyttningen hjälper till att träna blodorganen; kardiojon (från grekiska kardio, hjärta) med regelbundenhet ökar både livslängden och dess kvalitet. Och de behöver inte några speciella medel: även en vanlig promenad (även inte nödvändigtvis varje dag!) Subjektivt snabbt tempo istället för immobilitet förbättrar villkoret väsentligt.

Det enklaste sättet att mäta puls

Det enklaste och mest populära sättet att mäta hjärtfrekvensen är palpation, en manuell metod baserad på beröring. Snabbt och enkelt, det kräver ingen speciell förberedelse.

För honom kommer nära artärytan (vi listar inte alla, bara de mest populära för att mäta pulsen):

 • fronten;
 • temporal;
 • frontal lobe;
 • sömnig (kräver försiktighet);
 • lår;
 • Poplietallymfknutor;
 • bakre tibial (nära ankeln);
 • fotens baksida;
 • axillär;
 • skuldra;
 • ulna;
 • strålning.

De två sista är placerade på handleden. En mätning av den apikala puls används också, i vilken pulsation mäts inte i artären, utan i själva hjärtat i intervallet 4-5.

Innan du mäter pulsen borde en person stanna i ett lugnt läge en stund, helst sitta eller ligga ner. Det är bättre att räkna i minst en minut, annars kan noggrannheten vara otillräcklig. Det är lättast att mäta puls på handleden och nacken.

För palpation av den radiella artären är det nödvändigt att placera en palpabel hand, helst den vänstra (eftersom den ligger närmare hjärtat), palmer upp på hjärtat. Du kan lägga den på en vågrät yta. Pads i index och långfinger, kombinerat, raka men avslappnade), sätt på din handled eller något lägre. Från tummen, om du inte tvingar det, bör du känna blodskakningarna.

Två fingrar är också probed med en halspulsartär. Sök efter det är nödvändigt, leder huden från botten av käken till halsen från topp till botten. Det lilla hålet pulsen kommer att märkas den bästa, men inte pressa hårt, såsom fastklämning av halspulsådern kan leda till svimning (av samma skäl bör inte mätas tryck, palpera båda halspulsådrorna på samma gång).

Både självständig och regelbunden medicinsk mätning av puls är ett ganska enkelt men viktigt förebyggande förfarande som inte bör försummas. Var frisk och se din puls!

Vad kan påverka pulsen?

Att en persons puls påverkar hans träning och vana med frekventa belastningar, vilket kräver uthållighet - till exempel att springa till medelstora och långa avstånd, promenader, rodd, cykling, simning. Hjärtmuskeln hos sådana idrottare kan pumpa samma blodvolym för färre sammandragningar (sk id-hjärtsyndrom). Således kan den normala puls för en utbildad och fysiskt frisk person vara mycket låg, upp till 40 slag per minut och ännu lägre!

Förändringen i pulsfrekvensen påverkas också av ett momentant tillstånd, till exempel:

 • från kaffe (te, etc., tonic drinks) ökar;
 • Efter träning slår hjärtat mer ofta;
 • Efter att ha tagit alkohol omedelbart eller med baksmälla observeras takykardi.
 • från rökprocessen
 • under sömnen
 • efter att ha ätit
 • starka känslor - från rädsla, ilska, kärlek.

Frekvensförändringar sker beroende på tid på dagen, skillnaden i lufttemperatur, luftfuktighet, även kroppens position - ligger, sitter, står - påverkar hjärtfrekvensen.

Indikator för kroppens funktionella tillstånd

I allmänhet visar puls endast kardiovaskulärsystemet, men eftersom processerna som förekommer i kroppen är inbördes relaterade kan vi prata om bestämning av hjärtfrekvensen och hela funktionen.

Funktionstillståndet kallas hur väl kroppen är förberedd för överföring av fysisk aktivitet. För att göra detta används tre huvudmetoder:

 1. Ruthiers test (liggande position och efterföljande upplägg).
 2. Prov Martine (knäböj efter sittande).
 3. Ortostatiskt test (liggande och stående position).

Kärnan i att mäta skillnaden i rytmen för hjärtvibrationer är i olika tillstånd och korrespondensen av detta index till normen. I följande material kommer vi att berätta i detalj om var och en av dessa 3 sätt att kontrollera kroppen för överföring av fysisk aktivitet, följ våra uppdateringar.

Patologiska pulsförändringar

Konstant stress, överdriven stress, trötthet kan ge upphov till en ökning av hjärtfrekvensen under en längre tid, men hjärtrytmstörningar kan också indikera allvarliga sjukdomar.

Snabb puls, kan vara antingen vid sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, och åtföljs av en annan obesläktad till den direkt sjukdom (emfysem - lungsjukdom, störningar i det endokrina systemet, fetma, ESP).

Den frekventa rytmen av hjärtkollisioner, utöver de tillåtna gränserna för normen, kallas takykardi. Detsamma gäller en minskad hjärtfrekvens, bradykardi (även om det kan vara en normal specifik egenskap).

Hjärtrytmstörningar, arytmi, är alltid en patologi och kan leda till komplikationer. Orsakerna kan vara hjärt-, elektrolytiska (t.ex. hyperkalcemi), såväl som giftiga eller medicinska.

Alla brott mot hjärtfrekvensen under en lång tid, även i en frisk person, är givetvis ett tillfälle att kontakta en specialist - utan att misslyckas!

Pulsen är normal för kvinnobord

Var och en av oss har en unik möjlighet att känna sammandragning av hjärtmuskeln i venerna pulserande, bara röra handleden vid den punkt där Wien ligger närmast ytan av huden. För att kontrollera hälsan är det värt att veta vad en hälsosam puls är, normen när det gäller ålder hos kvinnor. Överträdelse av normen indikerar närvaron av vissa sjukdomar som påverkar hjärtat.

Ett intressant faktum: kvinnornas normativa puls och det starkare könet är inte detsamma: om medelvärdet för män är 60-70 slag per minut, då för kvinnor är det 70-80.

Pulsen är normen i kvinnornas åldrar: bord

Ju äldre damen desto snabbare puls, som inte anses vara en patologi.

Sådana indikatorer är när en kvinna är i ordning och sinnesfrid. Men det finns speciella förhållanden när pulsen varierar, vilket inte anses vara ett brott. Inklusive under graviditeten.

Pulsfrekvens under graviditeten

I en särskild scen av kvinnans liv, när hon bär frukt, förändras hela hennes kropp för att säkerställa en bekväm utveckling av barnet i livmodern. Alla system i framtida mammas kropp ger barnnäring, syre, tillförsel av mineraler och vitaminer. Mumier känner ibland att pulsen ökar och hjärtat hoppar ut ur bröstet. Detta är ganska normalt fenomen, som är naturligt inneboende.

Sedan en kvinnas liv föds ökar mängden blod i kroppen för att ge syre och näringsämnen är inte längre en utan två liv. Och hjärtat måste också arbeta för två. Vid graviditetens andra trimester har fostret redan bildat alla vitala system, och de behöver full tillgång till allt som behövs för livsstöd. Hjärtet fördubblas över hela blodvolymen, pulsen ökar till 110-115 slag per minut. Vanligtvis uppstår extremt obehagliga känslor i denna situation och negativa förändringar uppstår i kroppen. Och under graviditeten gör denna tillfälliga takykardi ingen skada för mamma eller barn. Och efter födseln kommer puls igen till normal takt - 60-80 slag per minut. Vissa kvinnor har dock gömda eller uppenbara hjärtproblem. Då kan takykardi kombineras med illamående och kräkningar. Detta är en brådskande anledning att besöka en kardiolog och utföra en diagnos av kardiovaskulärsystemet.

Och det händer att mamma har en bradykardi. Om en minskning av pulsationen inte leder till en försämring av hälsotillståndet för den gravida kvinnan hotar detta tillstånd inte henne eller barnet.

Vad ska vara frekvensen av slag per minut av hjärtfrekvens hos en frisk vuxen

Den normala puls hos en vuxen ligger inom gränserna för vilka människor är i perfekt form. Ideal är från 60 till 90 per minut. En frekvent puls kallas takykardi, och om den är mindre än normen är det en bradykardi. Också i beaktande av intervallet mellan påverkan, bör det inte ändras. Om intervallet mellan hjärtslag varierar kallas detta arytmi. Och det här är en ursäkt för att tänka om allt är i ordning. Hjärtat pumpar blod genom venerna och artärerna, och levererar syre och näringsämnen till varje cell. Om detta arbete brutits, lider alla system av brist på vitala resurser. Och en person känner det genast. Överträdelse av puls är svår att inte märka. Kontrollera hur puls avvek från normen, kan du använda en pulsmätare som nu finns är komplett med tonometer - blodtryck, och även i ett särskilt tillägg till iPhone eller smartphone. Ta åtminstone en omedelbar hjärtfrekvens. Alla sådana applikationer berättar inte bara hur mycket pulsen är trasig, men kommer även att behålla teststatistik.

Pulsen hos en frisk vuxen kan inte alltid vara densamma. Det ändras flera gånger om dagen.

Normal puls i vila

Normal puls i ett lugnt tillstånd är standarden, med det är förändringen av hjärtfrekvensen i olika situationer jämförd.

Den normala puls är också annorlunda för alla. Till exempel:

 • hos ungdomar är den tillåtna pulsen 80 slag per minut;
 • det starkare könet - från 60 till 80;
 • hos kvinnor - från 68 till 90;
 • hos barn i första och andra år av livet - 100;
 • hos nyfödda - 140.

Förresten, på morgonen kan en person bli förvånad över att hans puls är 51-55 slag per minut. Och detta är också ganska acceptabelt. Hjärtat var på natten i ett tillstånd av fullständig vila.

Pulsfrekvens vid körning

Running - en bra möjlighet att stärka tonen, kroppsmusklerna, höja immuniteten, förbättra humöret. Det viktigaste är att det inte skadar hälsan. Och en av indikatorerna är frekvensen av hjärtslag. Självklart ökar pulsen, eftersom belastningen ökar. Men om denna ökning håller sig inom normens gränser - är allt bra. Om det överstiger dessutom och åtföljs av ökat tryck - är det värt att överväga att korrigera träningen.

Det finns en enkel formel för att bestämma gränsvärdena för att öka hjärtfrekvensen när du kör. Några av 200 tar bort antalet hela år.

När det finns ett mål att gå ner i vikt är det värt det. Men när målet - bara för att stärka hälsan, är det tillräckligt med 60% av de maximala tillåtna gränserna för pulsökning.

När man går

Normal eller friidrottning ökar pulsen till sådana gränser, när kroppen får en utmärkt optimal belastning för träning av hjärtan och blodkärlen. Det genomsnittliga antalet slag i detta fall är 100 per minut. Detta är en idealisk indikator.

I orenade människor kan pulsen vara högre. Det är värt att jämföra:

 • på 20-25 år - upp till 140 slag
 • på 40-45 år - upp till 135;
 • på 70 år och äldre - upp till 110.

Om antalet slag är högre än det normativa, är det nödvändigt att utesluta ytterligare belastningar.

Pulsfrekvens under träning

Träning har en annan grad av belastning, vilket innebär att det påverkar hjärtfrekvensen och puls på olika sätt.

Genom inverkan på kroppen kan träningen delas in i:

 • liten, när pulsen snabbar upp till 100-130;
 • medelvärde, när pulsen är 140-150;
 • ökad stress, när pulsen stiger till 170-190.

För att noggrant beräkna lasten, som alltid är individuell, måste du först veta dina indikatorer i vila.

Normal puls under sömnen

När vi sover, är hjärtat i vila och avslappnad. Och vid denna tidpunkt sänker hjärtslaget så mycket som möjligt, blir det en och en halv gånger lägre än dagtid. Avgränsa en sömnfas, när hjärtfrekvensen når ett minimum. Det handlar om 3-4 på morgonen. Tyvärr är det i morgon timmar oftast hjärtattacker. Felet är att den aktiva vagusnerven, som verkar på hjärtmuskeln på natten. Förresten, under de allra första minuterna efter uppvaknandet är frekvensen av slag under genomsnittet och kan vara lika med 52-55 slag per minut.

Det är viktigt att veta att antalet hjärtslag hos friska personer borde vara samma på båda handlederna. När det är en skillnad, är detta ett direkt bevis på problem med blodcirkulationen och otillräcklig tillförsel av lemmarblod.

Detta händer av följande skäl:

 • stenos av artärventilen;
 • stenos av den perifera artärmunnen;
 • artrit.

Om en sådan avvikelse noteras bör du besöka en läkare inom en snar framtid.

Vilken puls är normal för kvinnor i 30, 40, 50, 60 år?

Med ålder förändras puls hos kvinnor. Det finns många anledningar till detta. Detta hormonella förändringar, och fetma och skadliga matvanor och förekomsten av kroniska sjukdomar.

Vid reproduktiv ålder av 30-40 år, hos kvinnor är en normal puls 65-80 slag per minut. Och på 45-50 år, på grund av hormonella förändringar, kan pulsen ibland öka och upp till 100 slag per minut. Detta sker under "tidvatten" och "ebbs" i premenopausala och menopausala perioder. Förresten är det i denna ålder som för första gången vissa kvinnor börjar ha problem med hjärtat och blodkärlen, kan hypertension förekomma.

Vid 60 år ska hjärtat återgå till normalt, och hjärtfrekvensen bör hållas inom 65-80 slag per minut. Om det emellertid var hypertoni sjukdom, finns det fetma, kroniska sjukdomar i sköldkörteln, njurar, hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem, kommer pulsfrekvensen att förändras i riktning mot ökning eller minskning. Dysfunktion i hjärtat leder vanligtvis till en minskad hjärtfrekvens.

Att övervaka pulsfrekvensen i olika situationer är inte svårt, men extremt nödvändigt. Detta är en av de tillgängliga hälsotesterna. Och försumma det inte.

Pulsen (hjärtfrekvens): Normala värden efter ålder, orsaker och konsekvenser av hög och låg

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Ändras pulsfrekvensen för män med ålder och vilken hjärtfrekvens är normal på 30-60 år (detaljerad tabell)?

Vid vilken ålder som helst är det användbart att mäta pulsen, normen i mäns åldrar i form av tabeller visar hur stort ditt hjärta är. De tillhandahåller standarder för varje ålder och aktivitetsnivå.

Om hjärtfrekvensen skiljer sig från hur många som ska vara puls per minut för män, är det nödvändigt att ta hand om din hälsa för att se till att det inte finns några stressiga situationer.

Vad är hjärtfrekvensen?

Pulsen refererar till den ryckiga rytmiska svängningen av artärerna, kapillärerna som svar på hjärtatslag. Vanligtvis mäts den arteriella puls som skapas genom att ändra volymen av blodkärl under hjärtets arbetscykel. Vid sammandragning av ventriklerna sträcker sig väggarna, under avkoppling återvänder de till sin ursprungliga storlek.

Hjärtfrekvensen är lätt att upprätta genom att undersöka stora artärer. Det finns flera ställen där du kan mäta pulsen:

 1. Den vanligaste är på insidan av handleden.
 2. På halspulsådern under underkäken.
 3. Under knäet.
 4. Det finns andra platser (ljumsk, fot, etc.), men pulsen här är svår.

I regel används en radiell artär för mätning. Den ligger längst ned i underarmen, nära anslutningen till handleden. Den radiella artären är idealisk för att mäta hjärtfrekvensen, eftersom den ligger nära ytan och samtidigt stöds underifrån av det radiella benet, så att kärlet enkelt kan probes.

På kärlet sätter 2-3 fingrar och känner för pulsen, utan att utöva starkt tryck. Samtidigt analyseras pulsegenskaperna: frekvens, rytm, spänning, storlek och fyllning. Vid fastställandet av dessa indikatorer kan du skapa en mängd olika hjärt-kärlsjukdomar:

För noggrann data ska pulsen mätas inom en minut. I detta fall rekommenderas tiden att börja räkna samtidigt med det första hjärtfelet. Vid arytmier är det möjligt för tillförlitlighet att öka uppskattad period upp till två minuter. Med belastningen är pulsfrekvensen hos män 35 år mindre än motsatt kön, men skillnaden är liten - endast 5-7 slag.

Norms vid vilken ålder som helst är följande:

 • normal puls för en man under 40 år och äldre - 60-90 slag;
 • vid grovhet - upp till 100;
 • När du tränar - 115-200, beror allt på övningens intensitet.

Möjliga symptom på takykardi

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck. "Tyst mördare", som hennes dubblerade kardiologer, tar miljontals liv varje år.

Hur mycket ska en normal puls per minut vara för män?

Hos män varierar hjärtfrekvensen kraftigt beroende på aktivitet. Den lägsta puls är normal hos män på natten, under sömnen och framför allt accelererar den med sportbelastningar (körning, lyfter vikter).

Dessutom är vikten av mänsklig träning. Med konstant träning sjunker pulsen kraftigt, normen för män som är engagerade i sport är lägre med 20-30%. Detta beror på det faktum att på grund av träningen ökar hjärtens volym, vilket gör det möjligt för honom att pumpa mer blod per timme och minska mindre ofta.

I vila

Den normala puls i vila hos en man är 60-80 vibrationer per minut. Du bör veta att hjärtfrekvensen kan bestämmas endast om den sista träningen eller kraften har gått minst 20-40 minuter (beror på intensiteten).

Dessutom ges en stor inverkan av sportträning. Den vanliga nivån för utbildade personer är 50-55 slag per minut, men för vissa sporter är hjärtfrekvensen ännu lägre - 30-35. Det bör noteras att normen för puls i vila hos män varierar inte i åldern.

När man går

Den normala puls för att gå på män varierar beroende på personens träning och ålder. Hos idrottare kan han inte korsa barriären i 90 slag, och i lata personer i hjärtatåldern växer ibland till 110-120. Beräkna maxgränsen för normen till en man enkelt, för detta från 180 måste du subtrahera din ålder.

När du kör

För att beräkna den övre kursen i normen måste en man subtrahera sin ålder från 220. För att minska vikten under träning är det nödvändigt att hjärtfrekvensen ligger nära sitt maximala värde. För att stärka sin hälsa är det tillräckligt att nå en nivå på 60-70% av det övre värdet av den normala puls när man kör på män.

Under träning och arbetsbelastning

Här måste du tydligt förstå skillnaden mellan pulsens normala värden i träning för män och maximalt tillåtet.

Norm - dessa rekommenderas värden, utöver vilka det är oönskat att gå ut till sportfans. Professionella idrottare når emellertid ofta den högsta hjärtfrekvensen, vilket är mycket högre än genomsnittet.

Nedan i tabellen beskrivs pulsens normer för män i förhållande till deras åldrar. I centrala kolumnen - de rekommenderade normerna, till höger - de maximalt tillåtna siffrorna för idrottare efter ålder.

På natten

Pulsen på natten hos normala män sjunker till 50 eller lägre. Detta är dock inte helt sant, eftersom hjärtfrekvensen varierar mycket beroende på hjärnans aktivitet. Sömn består av en långsam och snabb fas, i den första är en ytlig och djup sömn också utsedd. Den långsamma och snabba fasen bildar en cykel som varar ca 90 minuter. På natten går en person normalt igenom 4-6 cykler.

Pulsen på sitt minimivärde når en fas av ytlig långsam sömn. På ett djupt stadium stiger det och når sin topp under den snabba sömnfasen. Samtidigt kan hjärtfrekvensen vara ännu högre än när du är vaken. Således förändrar puls på natten rytmiskt sin frekvens beroende på drömmarnas scen.

Förhållande mellan hjärtfrekvens vid vila och under belastning

Om du behöver kontrollera dina indikatorer med vilken puls som är normal för män, måste du analysera inte bara hjärtfrekvensen när du vilar eller tränar, men också förhållandet mellan dessa parametrar till varandra. För detta, Ruffier test utförs vid vilken ålder som helst.

Först bestämma pulsen i vila när du sitter, den här data används i variabel A. Gör 30 djupa uppställningar om en halv minut. Då mäts hjärtfrekvensen i stående position direkt efter träningen. Denna indikator registreras i B. En minut senare mäts pulsen igen och värdet i variabel C används.

Ruffierindexformeln för alla åldrar är följande: [(A + B + C) - 200] / 10

Utvärdera mannen resultatet är som följer:

 • Rüffier-indexet är mindre än 0 - en utmärkt indikator;
 • från 1 till 5 - bra;
 • från 6 till 10 - tillfredsställande;
 • från 11 till 15 - otillfredsställande;
 • mer än 15 - extremt dålig indikator.

Åldersnormer

Pulsen varierar beroende på ålder, i barndomen är hjärtfrekvensen högre och med åldern saktar det sig. Detta händer på grund av det faktum att hos små barn är ämnesomsättningen mycket mer aktiv, eftersom den unga personen växer.

För ungdomar

Hos unga människor är hjärtfrekvensen högre, eftersom deras kropp växer, och för denna ämnesomsättning bör vara mer. Nedan i tabellen finns pulsens normer efter ålder hos män.

För medelåldern

Pulshastigheten hos män från 30 år till 50 fluktuerar ganska dåligt. Detta beror på att det inte finns några förändringar i ämnesomsättningen. Självklart beror det helt på en viss persons kropps lämplighet. Den normala puls hos en man på 30 år skiljer dock inte från hjärtfrekvensen i 20 eller 40 år.

För äldre

Vid en ålderdom är blodtrycket mycket högt, men den normala puls hos en man är 60 år, 70 eller 80 varierar ganska dåligt. Normen här beror dock starkt på individen.

Sport fans kan inte oroa sig om den normala puls hos en man på 50 inte skiljer sig från trettioårsåldern.

Tabellen visar normen för ålder:

Sammanfattningstabell

I tabellen nedan kan du se vilken normal puls hos en man på 55 år och hos män av yngre ålder.

Hypertoni och tryckstörningar orsakade av det - i 89% av fallen dödar en patient med hjärtinfarkt eller stroke! Hur man hanterar tryck och räddar ditt liv - en intervju med chefen för Kardiologiska institutet för Röda Korsets Ryssland.

Typer av hjärtfrekvensstörningar

Minskar eller ökar antalet stroke vid vilken ålder som helst rapporterar överträdelser i kardiovaskulärsystemet. Därför är det med ett sådant symptom nödvändigt att ta hand om din egen hälsa, annars kommer patologin att utvecklas med ålder, problemen blir allvarligare.

Det är viktigt att känna till två patologiska typer av puls:

 1. Takykardi - acceleration av hjärtfrekvensen.
 2. Bradykardi - saktning av puls.

takykardi

Det finns fysiologiska orsaker till takykardi:

 • svår smärta
 • påkänning;
 • fysisk överbelastning
 • kallt;
 • läkemedel.

De patologiska orsakerna till takykardi är följande:

 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • ökat tryck;
 • sjukdomar i det autonoma nervsystemet;
 • neoplasmer;
 • hjärtmuskel sjukdomar;
 • hormonella misslyckanden;
 • bakteriella och virala patologier;
 • blodförlust.

Den normala puls hos en man förändras inte bara från kraftarbetet utan också naturligt (på grund av känslomässig spänning, övermålning, kallt). I detta fall kommer hjärtklappningarna till normala med försvinnandet av influensfaktorerna. I närvaro av vegetovaskulär dystoni kan inte bara takykardi, men också rytmförstöring observeras, men i frånvaro av stress återgår hjärtpuls hos män till normala inom 20-40 minuter.

bradykardi

Det finns naturliga orsaker till bradykardi, nämligen med irritation av vagusnerven, uppträder en reflexdämpning av hjärtslaget.

Patologiska orsaker till bradykardi är:

 • magsår;
 • myokardit;
 • hypotyroidism;
 • myokardinfarkt;
 • användning av hjärtglykosider, p-blockerare;
 • kränkning av hjärtats innervation.

Sunt hjärta och hjärta med bradykardi

Vad händer om hjärtfrekvensen inte stämmer överens med de genomsnittliga värdena?

Fysiologiska typer av takykardi och bradykardi behöver inte behandling, det är i alla åldrar tillräckligt att eliminera orsakerna till kränkningar av hjärtfrekvensen. Patologier kräver behandling, vilket är helt beroende av typ av sjukdom och ålder. Men hemma kan en man vidta några åtgärder för att hålla sin puls tillbaka till normal.

Med takykardi behöver du först lugna dig, sluta träna. För att snabbt eliminera takykardi och återgå till normal kan en man självständigt ta följande droger i alla åldrar:

 1. Tinktur av valerian. Doseringen är 20-30 droppar 3-4 gånger om dagen. Fördelen med drogen är en mild antispasmodisk effekt. Dessutom har droppar en komplex effekt: minska hjärtfrekvensen, minska trycket, lindra kramp i blodkärlen.
 2. Tinktur av motherwort. Har en starkare lugnande effekt. Dosering är 30-50 droppar 3-4 gånger om dagen. Läkemedlet eliminerar arytmi, minskar trycket och tonen i blodkärlen. Ibland uppstår en allergisk reaktion mot läkemedlet.

Om hjärtfrekvensen inte är lägre än 50 slag per minut, är det bättre att avstå från naturliga sätt att återföra puls till normalt. En man kan dricka starkt kaffe, utföra lätta fysiska övningar i frisk luft.

Med bradykardi är det bättre att ta belladonna-tinkturen. Medlet innehåller atropin, men verkar mer försiktigt. För att ta bort symptom är 5-10 droppar tillräckligt, men i allvarliga fall kan dosen ökas till 20 droppar.

Allvarlig sänkning av hjärtfrekvensen kräver att atropin tas. Den används i form av 0,1% lösning för subkutana injektioner i en dos av 0,5 ml, om så krävs kan volymen av läkemedlet ökas till en milliliter.

Användbar video

Från följande video kan du hitta användbar information om puls av en person:

På pulsens normer

Att sakta eller öka pulsen indikerar utvecklingen av arytmi på grund av påverkan av vissa faktorer. Om du inte gör något, kan hjärtslagsfel kan förbli permanent och försämras till och med över tiden. För att undvika sådana problem är det nödvändigt att ta reda på funktionerna för att mäta pulsationen av blodkärl och åldersnormer. Om du får några allvarliga avvikelser bör du kontakta din läkare.

Pulsfunktioner

Pulsen från latinska språket översätts som en stroke eller en ryck. Det representerar oscillationen av de kärl som uppstår från hjärtmusklerna. Det finns 3 typer av puls:

I en frisk person ska fartygen "fluktuera" efter en jämn tidsperiod. Rytmen ställs in av hjärtfrekvensen (HR), som direkt beror på sinusnoden. De impulser som skickas till dem medför att atria och ventriklarna växelvis kan komma i kontakt med varandra. Om den upptäckta pulsationen är för svag eller oregelbunden kan vi prata om utvecklingen av patologiska processer i kroppen. Det enklaste sättet att identifiera arteriell puls. Fluktuationer i kapillärer och vener bestäms på sjukhus villkor enligt individuella indikationer.

mätning

Mätning av pulsen utförs vanligtvis på handleden. Det räcker för en person att beräkna antalet pulsvågor på 1 minut. För mer exakta data, rekommenderas att mäta på båda extremiteterna. Som en omfattande undersökning av läkare på sjukhus först finner puls, så kommer det att räkna antalet andningsfrekvensen (RR) under 1 minut och bestämma vilken typ av andning. Den mottagna indikatorn är särskilt viktig för en uppskattning av barnets utveckling.

Under mätningen av pulsen måste du vara uppmärksam på sin rytm. Skotten måste vara samma kraft och med ett jämnt tidsintervall. I avsaknad av abnormiteter bör proceduren ges 30 sekunder och multiplicera resultatet med 2. Om det upptäcks en klar kränkning i hjärtatslag är det bättre att spendera minst en minut och kontakta en läkare. Specialisten kommer att tilldela instrumentala provningsmetoder. Den viktigaste bland dem är elektrokardiografi (EKG). Det kommer att möjliggöra att utvärdera hjärtans elektriska aktivitet och identifiera orsaksfaktorn för arytmi. Dessutom tilldelas följande prov:

 • Daglig övervakning av EKG gör att du kan se förändringar i hjärtat under dagen som påverkas av olika faktorer.
 • Löpbandet testet används för att bedöma hjärtfrekvensen under inverkan av fysisk aktivitet.

På grund av problem med kärlen eller de därmed följande skadorna är det ibland nödvändigt att räkna pulsvågor på andra artärer. Istället för handleden kan du hålla halsens palpation. Oscillationer kommer från halspulsådern.

Beroende på hjärtfrekvensen på olika faktorer

Den normala puls hos en person bör ligga inom intervallet 60-90. Öka eller minska frekvensen kan bero på vissa faktorer. Om de inte är associerade med patologiska processer som utvecklas i kroppen, kommer den resulterande avvikelsen att anses vara ofarlig. Stress, trötthet, överätande och effekten av låg temperatur, till exempel, efter en lång promenad i kallt väder, endast kort störa hjärtrytmen.

Frekvensen av sammandragningar kan variera beroende på tid på dagen (morgon och natt). Efter uppvaknande hos människor är puls den lägsta, och på kvällen ligger närmare den övre gränsen. Det är lika viktigt att överväga fysisk träning. I idrottare är antalet pulsvågor i vila något under normala. Närstående med detta fenomen med intensiv träning, vilket gör att hjärtat ska pumpa mer blod.

Pulshastigheten för män och kvinnor är inte särskilt annorlunda. Skillnaden är 5-7 slag per minut. Betydande avvikelser uppenbaras bara på grund av hormonsystemets särdrag. Under klimakteriet som uppträder inom femtio och sextio år och under graviditeten kan kvinnliga representanter uppleva takykardi och små tryckhopp.

Pulsen är mest beroende av åldersegenskaper:

 • Hos barn är hjärtfrekvensen, även i ett lugnt tillstånd, mycket högre än en vuxens norm. Avvikelse orsakas av en intensiv tillväxt av kroppen.
 • adolescent barn kan lida av takykardi på grund av puberteten och manifestationer av vaskulär dystoni (VVD). Det förekommer mot bakgrund av stress och erfarenhet, särskilt i gymnasiet (före tentamen).
 • Hos äldre människor är kardiovaskulärsystemet inte i bästa skick på grund av gradvis slitage, därför är de högst sannolikt att utveckla olika patologier. Mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar kan hjärtfrekvensen vara åttiohundra slag per minut, även i vila, och svaret på fysisk aktivitet är vanligtvis mer uttalad.

Pulsfrekvens hos en vuxen: tabell efter ålder

Den normala puls hos en vuxen person efter år (åldrar) ges i tabellen:

Vilken typ av hjärtslag (puls) är normalt för kvinnor

Hjärtat kan med rätta kallas en av kroppens huvudorgan. Det fungerar som en klocka alltid: det har inte lediga dagar. Därför är det så viktigt att övervaka att vår "motor" fungerar korrekt och att märka de minsta felen i tid. Och för att märka dem måste alla kvinnor övervaka blodtryck och hjärtfrekvens.

Hjärtfrekvens eller hjärtfrekvens är det totala antalet hjärtslag per minut. I genomsnitt är den mänskliga normen 60-80 slag per minut. Men hos barn, kvinnor och män kan dessa indikatorer variera dramatiskt.

Vilken typ av puls kan anses vara normalt hos kvinnor?

Du bör veta att vid mycket små barn är pulsfrekvensen mycket hög och kan nå upp till 130 slag per minut. Och barnets kön är helt oväsentligt. När barnet växer upp, börjar sin puls "sakta ner", hjärtat börjar slå långsammare. Som ett resultat, hos vuxna kvinnor är pulsen normalt runt 60-80 slag per minut. Hos män, hjärtat slår lite långsammare.

Hjärtfrekvensen hos kvinnor i olika åldrar finns i tabellen nedan.

Liksom något organ bär vårt hjärta också genom åren. Normal på 20 år kan pulsen variera kraftigt med ålder. Från bordet är det märkbart att ju äldre kvinnan blir, desto mer blir puls snabbare. Detta beror på att hjärtmuskeln är oanvändbar, vilket innebär att det är svårare för hjärtat att bära de belastningar som vanligtvis var vanliga för honom. Han måste påskynda arbetsrytmen för att klara alla de uppgifter som tilldelats honom.

Baserat på den här tabellen kan vi säga att pulsen 60 - det här är normalt för en ung kvinna som knappt har korsat 20-årigt betyg. Men inom 40 år är denna indikator väldigt bra och innebär ett gott arbete i ditt hjärta, vilket borde vara fallet med en vuxen frisk kvinna. Men om indikatorerna är över 90 slag / min är det värt att samråda med en läkare.

Typer av hjärtslag

Det finns tre typer av hjärtslag:

Normokardi är det normala tillståndet hos en kvinnas hjärta. Med normokardi överstiger hjärtfrekvensen inte normen, pulsen är likformig och måttlig.

En annan sak - takykardi. här puls är mycket snabbare, även när kvinnan är i ett lugnt tillstånd. Pulsen med takykardi överskrider vanligen 90 slag per minut, och patienten känner fysiskt ett starkt hjärtslag och klagar över en hjärtinfarkt.

Tecken på takykardi kan vara:

 • yrsel;
 • Känsla av stark pulsering, särskilt i nacken;
 • Förlust av medvetande;
 • För ofta andas;
 • Suddig syn.
till innehållet ↑

Video: Takykardi

Bradykardi är det direkta motsatsen till takykardi. Med bradykardi slår hjärtat av en kvinna mindre, hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut.
Om hjärtat slår mindre, betyder det inte att bradykardi är mindre farligt för människors hälsa än takykardi.

Båda dessa sjukdomar är allvarliga och därför är det inte nödvändigt att skjuta upp besöket till doktorn med följande tecken på bradykardi:

 • Känner som en person "kastar i kall svett";
 • yrsel;
 • Svag trötthet, svaghet;
 • Smärta i hjärtat;
 • Yrsel.

När du har hittat de ovanstående tecknen, kontakta din läkare så snart som möjligt. Bradykardi är farliga irreversibla konsekvenser, vilket kan leda till hjärtsvikt följt av installation av en elektrisk pacemaker. Ta hand om din hälsa!

Video: Hjärtfakta

Pulsen i en kvinna kan drastiskt förändras i graviditetstillståndet och skiljer sig väsentligt från vad det var för henne. Eftersom under graviditeten det finns en allvarlig hormonell omstrukturering av den kvinnliga kroppen, förändras hormonella bakgrunden, det påverkar hjärtat direkt.

För gravida kvinnor kan takykardi bli vanligare, vilket är de fysiologiska egenskaperna hos denna svåra period för dem.

Från 100 till 110 slag per minut (hjärtslag per hk) - normal hjärtslag hos en kvinna i vila under graviditeten. Detta är helt normalt, eftersom hjärtat måste fungera "för två" och hantera mer blod.

Det är intressant att veta att under 1,5 grader läggs 1,5 liter blod i kvinnokroppen. Därför, i samband med ökningen av mängden arbete börjar hjärtat av en kvinna att slå snabbare. Men du borde veta att detta är ett tillfälligt tillstånd, och förutsatt att kvinnan inte har några patologier, kommer pulsen att återgå till normal inom en snar framtid efter barnets födelse.

Dessutom mäts frekvensen av hjärtat hos en kvinna inte bara efter ålder. Det kan påverkas av externa faktorer, som sport, snabb körning etc.

Hjärtat accelererar sin arbetshastighet på grund av:

 • Fysikaliskt tillstånd kvinnor. När vi går eller kör, fungerar vårt hjärta snabbare. Ju snabbare vi flyttar - ju oftare pulsen;
 • Positionerna i rymden. Om en kvinna ligger, då blir puls mindre än den för en person som står bredvid honom;
 • Moralisk stat person. Om han upplever negativa känslor, en stark skryt av glädje eller djup besvikelse - kommer pulsen att bli frekventare. Och det blir oftare så mycket som de upplevda känslorna är;
 • Rumstemperatur. Om huset eller gatan är för varmt, kommer hjärtat att slå mer ofta. Omvänt, om kroppen är kall, tycks hjärtat "sakta ner" och pulsen blir mindre frekvent.

Det finns också olika faktorer som också gynnar ökningen av kvinnans hjärtattacker. Till skillnad från vad som beskrivs ovan beror de inte på externa faktorer och kan öka bördan på hjärtat mer signifikant.

Det kan vara:

 • Överdriven kroppsvikt;
 • ålder;
 • Fysiskt tillstånd, graden av dess fysiska förberedelse.

Dessa faktorer har direkt inverkan på kvinnans hjärta och är farliga eftersom de inte kan elimineras på kort tid.

När är det värt att låta ett larm?

Om unga kvinnor, vars ålder inte överstiger 20-30 år, rapporterade fall av snabb hjärtfrekvens (mer än 80 slag per minut) i ett lugnt tillstånd - det här är en allvarlig anledning att konsultera en specialist för diagnos och behandling.

De som är äldre kritiska pulsindikatorer börjar vid 85 slag per minut och högre. Med en hastighet över 100 slag per minut i ett lugnt tillstånd, behöver du se en läkare, oavsett vilken ålder du är.

Hur kan jag beräkna min puls?

Det finns många sätt att mäta hjärtfrekvensen hos en kvinna:

 • Med hjälp av specialutrustning. Dessa kan vara wristlets, pulsskärmar, etc.;
 • Känna på speciella punkter, som finns i olika delar av vår kropp;
 • I en medicinsk institution, där specialistet mäter frekvensen av hjärtslag med ett stetoskop.

Den mest populära pulsmätningen "på gammaldags", med hjälp av två fingrar fästade vid en viss punkt i kroppen. Men framsteg står inte stilla, och armbandsur och smarta klockor kommer gradvis till mode, vars funktioner inkluderar mätning av frekvensen av hjärtslag.

Det här är bekvämt eftersom enheten registrerar pulsen hela dagen, med tanke på din olika status: gå, sitta eller springa. Baserat på mottagna data visar enheten en fullständig infographics på pulsstatus för dagen. Funktionen kommer att vara användbar för de kvinnor som övervaka sin hälsa och / eller delta i sport.

Video: Svar på frågor om hjärtans rytm

Ta hand om ditt hjärta och följ alltid din hjärtfrekvens. Den här indikatorn indikerar trots allt kardiovaskulärsystemet och kan varna i tid om brister i arbetet hos den mänskliga "motorn". Neka inte besök på kardiologen, läkaren kommer att kunna upptäcka och i tid förebygga ischemisk hjärtsjukdom, arytmi, takykardi och till och med hjärtinfarkt.