Huvud / Dystoni

Pulsen 70 slag per minut för en kvinna

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Vilken puls ska en frisk person ha?

Beroende på ålder ändras pulsen hos en frisk person. För att bestämma hur många slag per minut det borde vara för normen, måste du se i tabellen vilket HR-värde motsvarar dig efter år. I barndomen är puls en mycket varierande mängd och ändras ofta. I en nyfödd samtalade hjärtat med en frekvens som är 2 gånger högre än hos en vuxen. Ju äldre barnet är, desto närmare vuxen. Vid ungdomar (cirka 15-18 år) minskar pulshastigheten gradvis och jämförs med vuxnas hjärtslag.

Vad du behöver veta om pulsen

Pulse är en unik biologisk indikator som används för att diagnostisera kroppen genom att undersöka följande indikatorer:

 • frekvens - antalet pulsoscillationer per minut;
 • rytmicitet - intervall mellan pulsvågor;
 • påkänning;
 • fyllning - volymen av urladdning av blod i kanalen hos artären;
 • värde;
 • formen.

Syre i mänskliga organ och vävnader kommer med blod som strömmar längs artärerna (blodkärl som bär blod från hjärtat) under viss tryck - artärtryck. Från detta svänger arteriella väggar. Direkt och omvänd, till hjärtat, orsakar blodrörelsen också (i normen) förödelse och fyllning av venerna. Under påverkan av artärtrycket trycks erytrocyter (röda blodkroppar) genom kapillärerna (de tunnaste blodkärlen) kraftfullt och övervinner hög resistans; genom sina väggar är elektrolyter (ämnen som leder elektrisk ström).

Detta skapar pulsslag som känns hela kroppen, i alla fartyg. Ett fantastiskt fenomen! Även om det i verkligheten är en pulsvåg - en våg av rörelser i blodkärlens väggar under tryck, vilket är mycket snabbt och låter som ett kort ljud. Antalet av dessa vågor i normen motsvarar antalet hjärtkollisioner.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt att beräkna antalet slag per minut (ibland ett annat tidsintervall). Denna räkning används för att bestämma hur utbildad en person är och att spåra hälsan. Denna metod för att diagnostisera organismen var känd för mänskligheten långt före början av vår tid och är fortfarande relevant.

Hastighetskoefficient

För att ta reda på om din pulshastighet är normen för friska människor, bör du mäta din hjärtfrekvens och jämföra den med de rapporterade parametrarna. I det här fallet kommer en avvikelse från den angivna normen i de flesta fall att indikera otillfredsställande funktion hos kärlväggarna eller om cirkulationssystemets otillbörliga funktion som helhet.

Den genomsnittliga hjärtfrekvensgränsen för en frisk person från 15 till 50 år betraktas som indikatorer från 60 till 80 slag per minut.

Efter 50 år, på grund av åldersförändringar och hälsotillstånd, är pulsvärdena olika. Vid åldern ökar puls, liksom belastningen på hjärtat. Och även om gränserna för frekvensen för stroke för äldre är högre är detta inte normalt och inte nödvändigt, en fysiskt väl förberedd person och hos äldre kan ha en normal pulsfrekvens.

Pulshastigheterna för en frisk person efter ålder presenteras i denna tabell.

Från det presenterade bordet är det möjligt att fördela 4 åldersgrupper av människor:

 1. Young. I åldern 20 till 30 år är genomsnittshastigheten 67 slag per minut.
 2. Medelåldern. Människor äldre än 30 till 40 år, medeltalet 73 bpm.
 3. Vuxna. Denna grupp omfattar personer med ålder från 40 till 60 år, deras genomsnittliga hjärtfrekvens är 80 slag per minut.
 4. De äldre. Vid ålder av personer från 60 år och äldre är den genomsnittliga pulsfrekvensen 85 bpm.

För att undvika allvarliga problem bör du vara uppmärksam på ditt hälsotillstånd och vara säker på att leda en hälsosam livsstil, inklusive tillräcklig sömn och dryck, tillräcklig näring, frisk luft och rörelse. Förflyttningen hjälper till att träna blodorganen; kardiojon (från grekiska kardio, hjärta) med regelbundenhet ökar både livslängden och dess kvalitet. Och de behöver inte några speciella medel: även en vanlig promenad (även inte nödvändigtvis varje dag!) Subjektivt snabbt tempo istället för immobilitet förbättrar villkoret väsentligt.

Det enklaste sättet att mäta puls

Det enklaste och mest populära sättet att mäta hjärtfrekvensen är palpation, en manuell metod baserad på beröring. Snabbt och enkelt, det kräver ingen speciell förberedelse.

För honom kommer nära artärytan (vi listar inte alla, bara de mest populära för att mäta pulsen):

 • fronten;
 • temporal;
 • frontal lobe;
 • sömnig (kräver försiktighet);
 • lår;
 • Poplietallymfknutor;
 • bakre tibial (nära ankeln);
 • fotens baksida;
 • axillär;
 • skuldra;
 • ulna;
 • strålning.

De två sista är placerade på handleden. En mätning av den apikala puls används också, i vilken pulsation mäts inte i artären, utan i själva hjärtat i intervallet 4-5.

Innan du mäter pulsen borde en person stanna i ett lugnt läge en stund, helst sitta eller ligga ner. Det är bättre att räkna i minst en minut, annars kan noggrannheten vara otillräcklig. Det är lättast att mäta puls på handleden och nacken.

För palpation av den radiella artären är det nödvändigt att placera en palpabel hand, helst den vänstra (eftersom den ligger närmare hjärtat), palmer upp på hjärtat. Du kan lägga den på en vågrät yta. Pads i index och långfinger, kombinerat, raka men avslappnade), sätt på din handled eller något lägre. Från tummen, om du inte tvingar det, bör du känna blodskakningarna.

Två fingrar är också probed med en halspulsartär. Sök efter det är nödvändigt, leder huden från botten av käken till halsen från topp till botten. Det lilla hålet pulsen kommer att märkas den bästa, men inte pressa hårt, såsom fastklämning av halspulsådern kan leda till svimning (av samma skäl bör inte mätas tryck, palpera båda halspulsådrorna på samma gång).

Både självständig och regelbunden medicinsk mätning av puls är ett ganska enkelt men viktigt förebyggande förfarande som inte bör försummas. Var frisk och se din puls!

Vad kan påverka pulsen?

Att en persons puls påverkar hans träning och vana med frekventa belastningar, vilket kräver uthållighet - till exempel att springa till medelstora och långa avstånd, promenader, rodd, cykling, simning. Hjärtmuskeln hos sådana idrottare kan pumpa samma blodvolym för färre sammandragningar (sk id-hjärtsyndrom). Således kan den normala puls för en utbildad och fysiskt frisk person vara mycket låg, upp till 40 slag per minut och ännu lägre!

Förändringen i pulsfrekvensen påverkas också av ett momentant tillstånd, till exempel:

 • från kaffe (te, etc., tonic drinks) ökar;
 • Efter träning slår hjärtat mer ofta;
 • Efter att ha tagit alkohol omedelbart eller med baksmälla observeras takykardi.
 • från rökprocessen
 • under sömnen
 • efter att ha ätit
 • starka känslor - från rädsla, ilska, kärlek.

Frekvensförändringar sker beroende på tid på dagen, skillnaden i lufttemperatur, luftfuktighet, även kroppens position - ligger, sitter, står - påverkar hjärtfrekvensen.

Indikator för kroppens funktionella tillstånd

I allmänhet visar puls endast kardiovaskulärsystemet, men eftersom processerna som förekommer i kroppen är inbördes relaterade kan vi prata om bestämning av hjärtfrekvensen och hela funktionen.

Funktionstillståndet kallas hur väl kroppen är förberedd för överföring av fysisk aktivitet. För att göra detta används tre huvudmetoder:

 1. Ruthiers test (liggande position och efterföljande upplägg).
 2. Prov Martine (knäböj efter sittande).
 3. Ortostatiskt test (liggande och stående position).

Kärnan i att mäta skillnaden i rytmen för hjärtvibrationer är i olika tillstånd och korrespondensen av detta index till normen. I följande material kommer vi att berätta i detalj om var och en av dessa 3 sätt att kontrollera kroppen för överföring av fysisk aktivitet, följ våra uppdateringar.

Patologiska pulsförändringar

Konstant stress, överdriven stress, trötthet kan ge upphov till en ökning av hjärtfrekvensen under en längre tid, men hjärtrytmstörningar kan också indikera allvarliga sjukdomar.

Snabb puls, kan vara antingen vid sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, och åtföljs av en annan obesläktad till den direkt sjukdom (emfysem - lungsjukdom, störningar i det endokrina systemet, fetma, ESP).

Den frekventa rytmen av hjärtkollisioner, utöver de tillåtna gränserna för normen, kallas takykardi. Detsamma gäller en minskad hjärtfrekvens, bradykardi (även om det kan vara en normal specifik egenskap).

Hjärtrytmstörningar, arytmi, är alltid en patologi och kan leda till komplikationer. Orsakerna kan vara hjärt-, elektrolytiska (t.ex. hyperkalcemi), såväl som giftiga eller medicinska.

Alla brott mot hjärtfrekvensen under en lång tid, även i en frisk person, är givetvis ett tillfälle att kontakta en specialist - utan att misslyckas!

Pulsen 70 slag per minut är normalt

Pulsen hos en person är en mycket viktig indikator i hjärt-kärlsystemet. En normal puls är nyckeln till hjärtatets funktion. Mycket många människor, när man mäter blodtryck, inte uppmärksamma det, eftersom de tycker att avvikelsen från normen är normal. Detta är ett stort misstag, eftersom snabb eller lång hjärtfrekvens kan leda till allvarliga konsekvenser. Om du märker att frekvensen är onormal, kontakta omedelbart en läkare.

Vad är pulsen?

Puls - fluktuationer i form av tremor, vilket motsvarar hjärtats sammandragningar. Den normala hjärtfrekvensen säkerställer hjärtatets funktion. Därför rekommenderas att försöka hålla pulsen normal. Frekvensen av hjärtslag kan bestämma hjärtens styrka och rytm. I medicin utmärks en kapillär, arteriell och venös puls. Det är också en biomarkör, som anses vara en av de äldsta.

Tillbaka till innehållet

Hur mäts det?

Du kan studera pulsens rytm på flera sätt. Den första och mer vanliga metoden är palpation. Det är bäst att kolla på radiell artär, men om det är ett barn, rekommenderas att mäta på den tidiga artären. Det första du måste göra är att trycka på den önskade artären med två fingrar, men tryck inte på den för hårt. Att överväga att puls rekommenderas hel minut för en mer exakt indikator. Normalt kontrollerar läkaren frekvensen på 2 händer samtidigt för en mer korrekt diagnos. Det andra sättet är olika enheter som blir mer populära. Till exempel - en speciell klocka som kan mäta trycket och hjärtfrekvensen. Självklart är den digitala mätmetoden mer korrekt.

Tillbaka till innehållet

Vad påverkar?

Pulsens norm för en person beror på organismens egenskaper. Frekvensen för hjärtslag varierar under påverkan av många faktorer. Normen beror på ålder, höjd, vikt, miljö, fysisk aktivitet (i olika mängder), kroppstemperatur och sjukdom. Faktorer, såsom drycker, som innehåller koffein, påverkar också faktorer. Känt är det faktum att puls hos kvinnor är 7-8 stroke mer än hos män. Dessutom är tiden också viktig - på natten är puls den långsammaste, och från andra halvan av dagen till kvällen - den snabbaste. Det är nödvändigt att veta att idrottare har en hjärtklappning per minut oftare än en vuxen utbildad person.

Tillbaka till innehållet

Puls per ålder: tabell

För att ta reda på vad som är hjärtfrekvensen, finns det ett visst bord efter ålder. Det är uppdelat med år och det är enkelt och bekvämt för alla att använda. Bordet tar hänsyn till egenskaperna hos varje livstid. Den normala puls hos en vuxen person på en minut skiljer sig från puls hos ett barn och från personer i åldern 50-55 år. För idrottare har en speciell formel, som visar den maximala tillåtna pulsfrekvensen.

Tillbaka till innehållet

Avvikelser från normen och deras orsaker

Som regel bör pulsen hos en frisk person vara normal. Hjärtfluktuationer beroende på olika faktorer kan sakta ner eller accelereras. Dessa skäl är indelade i fysiologiska och patologiska. Fysiologiska orsaker har en tillfällig effekt, med en genomsnittlig hälsorisk. Om orsaken är fysiologisk normaliseras pulsen inom 25-45 minuter. Bland dem, allokera: någon belastning (fysisk eller mental), användning av drycker som kaffe eller energi, matsmältning av mat, alkohol och rökning. Patologier påverkar hjärtets arbete, väggarna i artärerna och venerna, liksom blodflödet. Den normala pulsfrekvensen störs av sådana patologiska skäl:

 • infektionssjukdomar;
 • Sköldkörtelsjukdomar;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • hypertensiv kris
 • hypertoni hos en gravid kvinna
 • hjärtinfarkt;
 • blodförlust
 • som en bieffekt av att ta mediciner.

Tillbaka till innehållet

Hög chss

Ökad puls kallas takykardi (över 100-110 slag per minut). Patologi är inte en sjukdom, men ett symptom som indikerar en eventuell infektionssjukdom, förgiftning med toxiner eller abnormiteter i hjärtats arbete. Det är också värt att kolla med en läkare för onkologiska sjukdomar. Dessutom kan takykardi orsakas av stress eller chock. Frekventa sammandragningar i hjärtat är farliga eftersom de kan leda till kränkningar av hjärtat och hjärnaktiviteten. Som ett resultat kan blodtrycket sjunka. När takykardi bör rådfråga en läkare, oavsett orsaker som orsakas.

Tillbaka till innehållet

Låg hjärtfrekvens

Låg hjärtfrekvens kallas bradykardi (från 60 hjärtslag per minut och mindre). Det kan vara både funktionellt och patologiskt. Med funktionell bradykardi minskar frekvensen av hjärtfluktuationer vid en viss tid på dagen (till exempel i en dröm). Patologin indikerar också vissa sjukdomar där vävnader är dåligt försedda med blod. Det är nödvändigt att konsultera en specialist. I annat fall kan det leda till hjärtinfarkt och andra dåliga konsekvenser.

Tillbaka till innehållet

Symtom på abnormiteter

Hos personer med svår patologi kan takykardi orsaka försämring. Därför bör man inte försumma hälsan och uppmärksamma nya symtom. Takykardi manifesterar sig i anemi, överdriven blodförlust, liksom hos gravida kvinnor och hos kvinnor som har en kraftig menstruation. Ökningen i hjärtfrekvensen provoceras av överarbete, stress och varmt väder. Symtom kan manifesteras enligt följande:

 • andfåddhet under fysisk aktivitet (även om det är möjligt)
 • ångest (ofta rädslan för en oväntad död);
 • yrsel (förekommer med syrebrist i hjärnvävnaderna);
 • smärta i hjärtat.

Måttlig bradykardi leder vanligen inte till några allvarliga konsekvenser och anses vara normen. Men när hjärtfrekvensen hos en frisk person på 40 slag per minut eller mindre, leder det till yrsel, trötthet, matthet, andnöd, förvirrad tänkande och smärta i bröstet. Om du inte uppmärksammar sådana problem, orsakar de förlust av medvetande och anfall. Om det inte finns någon nödsituation, finns det risk för att andningen stoppas.

Tillbaka till innehållet

Vad ska jag göra?

Om pulsen är systematiskt låg, först av allt måste du se en hjärtspecialist som kommer att förskriva en mängd olika behandlingar, såsom EKG, pacing. De kan också ordinera nödvändiga läkemedel eller tonic drycker med tillsats av medicinska örter. Det bör också vara medveten om att människokroppen reagerar kraftigt på temperaturförändringar (särskilt för kallt vatten). I detta fall ges patienten aktiv uppvärmning.

Om det fanns en plötslig attack av takykardi, först av allt måste du knäppa upp kragen, tvätta med kallt vatten, ta ett djupt andetag, hålla andan och stam för 3 minuter. Snabb puls kan också försökas lugna ner med tinktur av valerian, hagtorn eller motherwort. Det är nödvändigt att konsultera en kardiolog. Behandlingskomplexet innefattar terapeutisk fysisk aktivitet, korrekt näring och full sömn. Det är nödvändigt att överge dåliga vanor.

Människokroppen är ett komplext system, där varje organ, vävnad och ben har sin egen roll. Det påminner klockmekanismen: alla detaljer är kopplade till varandra och slutar inte fungera för en sekund.

Utan tvekan behöver ett sådant komplext system sina signaler, vilket skulle berätta för en person om hälsotillståndet.

Vad gör hjärtfrekvensen per minut

skärning, Hjärtat trycker blod genom artärerna, som sedan fyller varje kärl och ven, så att organen fungerar väl.

Den största artären i människokroppen är aortan. I hennes blod kraschar med sådan kraft som "Shock wave" passerar genom alla blodströmmarna. Det kan kännas om artärväggen är klämd på rätt plats. Det är detta kraftfulla tryck som vanligtvis kallas pulsen.

Förutom ångest är ett stimulerande faktum också fysisk ansträngning, starka känslor, läkemedel och mycket mer.

Mätningar bör utföras för alla ungdomar som är engagerade i idrottssektioner.

Vid denna ålder genomgår kroppen de viktigaste förändringarna, så för högt kan en siffra vara den första nyheten att denna sport inte passar en person.

En sådan undersökning är en daglig plikt och för professionella idrottare. Men i deras fall beror detta på valet av träningsprogrammet, det är dess effektivitet, såväl som om det passar idrottaren eller inte, visar puls.

Om du regelbundet går i en idrottshall, då är säkert du vet att många av programmen, om utbildning för en uppsättning av muskelmassa, viktminskning eller en enkel uppvärmning, avsedd för ett visst intervall av människohjärtat. Mätningarna i det här fallet kommer att berätta om du har utfört programmet i god tro eller försöker inte tillräckligt hårt.

Dessutom utförs sådana mätningar av ambulansläkare med hjärtinfarkt, svimning samt svår blödning. Pulsen kommer dock att berätta om hälsoproblem länge innan det oundvikliga händer. Du behöver bara förstå vad kroppen säger till dig.

Steg-för-steg-algoritm för mätning: hur man räknar hjärtslag

Det enklaste sättet - Kläm en artär med två fingrar i stället för bestämning av puls hos människor. Detta kan göras nära handleden, på templen eller på insidan av foten.

Om du mäter i ett litet barn är det bättre att göra det på templen. För en självständig procedur är den radiella artären närmast handleden bäst.

 1. Tryck försiktigt på artären med två fingrar, men tänk på att kraften ska vara minimal.
 2. Räkna de störningar som du kommer att känna i 60 sekunder.
 3. Den resulterande siffran blir din indikator.

Förutom den redan beskrivna metoden, En studie kan göras med en speciell enhet. Utseendet liknar en liten räknare och en manschett som är fast fastsatt nära handen. Enheten räknar pulsen i 1 minut. Denna metod är mer exakt än palpation.

Betygsätt efter ålder hos män, kvinnor, ungdomar och småbarn

Jag måste säga att barn har en mycket högre siffra än vuxna, särskilt hos nyfödda. Vad är den normala puls för ett nyfött barn?

Många mödrar är rädda om deras barn har ett mått över 100, men det är normalt. Idealiskt, puls av en nyfödd bör vara 140 slag per minut, men andra indikatorer är möjliga inom detta område. Det viktigaste är att siffran inte är mindre än 110 slag och mer än 170.

Från den första månaden av livet till året Indikatorn ändras vanligtvis något. Normen är data från 102 till 162 slag per minut, och bäst av allt, om det finns 132.

Från 1 år till 6 år barnet växer och utvecklas aktivt och sin fysiska aktivitet går avstånd, så den normala puls hos ett friskt barn borde ligga i intervallet 90-150.

Vid en ålder av 6 och upp till 12 år, när ett barn börjar studera i skolan påverkar minskningen av fysisk aktivitet och på organismens tillstånd. Normen är mellan 75 och 115.

Vid tonåren (12-15 år) pulsen är avsevärt långsammare och bör därför ligga i intervallet 55 och 95.

Genomsnittlig hjärtfrekvens hos en frisk vuxen person (från 15 år och upp till 50 år) Är 70 slag per minut, men 60-80 slag är också normala.

På 50-60 år igen är det en ökning, därför är det dagliga mätningar nödvändiga. Normalt varierar pulsfrekvensen hos äldre från 74 till 79 slag per minut - detta anses vara normalt, men mer än andra värden.

Snabb hjärtfrekvens är normalt under träning. Dessutom accelererar pulsen om du är orolig eller upplever några starka känslor. Det handlar om detta villkor att de säger: "Hjärtan hoppar ur bröstet."

Nedgången brukar ses om du befinner dig i ett varmt tropiskt klimat. Vila i länderna i Sydostasien är kontraindicerat för personer med kardiovaskulära problem, eftersom klimatet inte bara innebär värme men också stark fuktighet. En oförberedd organism utsätts för överhettning, vilket påverkar hjärtats tillstånd negativt.

Om du inte har kardiovaskulära sjukdomar, är en liten minskning av indexet normalt, men "kärnorna" bör noggrant övervaka sin hälsa, vara i ett varmt land.

Läs mer om vad pulsen på en frisk vuxen (både män och kvinnor) anses vara normen, hur många hjärtslag per minut bör vara i vila, och i vilka fall bör upprörd på grund av avvikelse från det normala hjärtfrekvensen:

Orsaker till snabb hjärtfrekvens

Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • infektion. I detta tillstånd finns också en liten temperaturökning.
 • Hjärtans misslyckande. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.

Om det finns ett sådant problem, då först och främst försöka lugna ner sig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

Om du inte har möjlighet att ligga ner, då blir det tillräckligt flera gånger skölja ditt ansikte med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

På hur du fortfarande kan lugna ditt hjärtslag, berättade i den här videon:

Varför saktar ner och vad man ska göra med det

Sällsynt är pulsen, där det finns mindre än 60 slag per minut. Detta tillstånd kallas "bradykardi" och det kan vara en åtföljande faktor för följande sjukdomar:

 • Sjukdomar i sköldkörteln;
 • Ödem i hjärnan, närvaro av en tumör, hjärnblödning, meningit;
 • Förgiftning med droger eller kemikalier
 • Mottagande av beta-blockerare;
 • Infektionssjukdomar.

Men förutom sådana allvarliga problem är en långsam puls möjlig på grund av lång exponering för kallt eller lågt tryck.

Kom till normen i detta fall kommer att hjälpa lite träning, till exempel, en promenad i frisk luft i 20 minuter, simning, löpning.

Du kan tillgripa koffeininnehållande ämnen, Men om du har hjärtsjukdom, bör du inte missbruka den här metoden. Öka pulsen hjälper till att ta ett varmt bad.

Traditionell medicin rekommenderar i detta fall användningen av avkok av yarrow, blandad med citronsaft och pressad från vitlök.

Vilka undersökningar kan utse en läkare

Med takykardi och bradykardi, föreskriver läkare följande undersökningar och test:

 • Hjärt ultraljud. Oftast föreskrivs det för personer med kroniska eller ärftliga sjukdomar, vare sig det är högt blodtryck, ischemisk sjukdom eller hjärtsjukdom. Det är nödvändigt för analys av organets tillstånd och dess ventiler.
 • EKG. På grund av mätningen av elektriska pulser har doktorn en fullständig uppfattning om frekvensen och rytmen för organreduktion, hjärtkärlens arbete och även de minsta manifestationerna av allvarliga sjukdomar.
 • Allmänt blodprov. Visar antalet blodkroppar, och i händelse av deras brist, ligger till grund för ytterligare test för förekomst av sjukdomar som leukemi eller anemi (anemi).
 • Blodtest för sköldkörtelhormoner och urinanalys är obligatoriska i den accelererade pulsen, för ofta är orsaken exakt problemen i det endokrina systemet.

Men om indikatorn är långt ifrån normal och åtföljs av illamående och yrsel, sedan efter att ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att normalisera det, behöver du se en läkare. Kanske kommer det inte att vara någon anledning till oro, men det är bättre att engagera sig i förebyggande än behandling av försummade sjukdomar.

Om funktioner för diagnostik av personer med störningar i hjärtfrekvensen berättas i den här videon:

Så här bestämmer du pulsen korrekt

De flesta experter mäter pulsen på handleden. Detta beror på att handledsbandet passerar nära ytan av huden. På det markerade stället är det väldigt bekvämt att självständigt detektera och räkna pulsen. Du kan även göra det själv.

Kärlen är probed på vänster arm, eftersom den ligger närmare hjärtat, i samband med vilken stötväggarnas chocker är mer distinkta. Du kan mäta puls och höger hand. Endast det är nödvändigt att ta hänsyn till att i detta fall kan det inte märkas synkront med hjärtslag och vara svagare.

Idealt sett bör pulsen på båda händerna vara densamma för en vuxen. I praktiken är det annorlunda. Om skillnaden är stor nog, kan orsaken vara problem med kardiovaskulärsystemet. Om detta hittas är det nödvändigt att skicka en undersökning med en specialist.

För att korrekt läsa puls måste du expandera din vänstra palm uppåt. Det är bättre att lägga handen på horisontalplanet på bröstkorgsnivån och böj en liten handled.

Om du tar tag i din handled underifrån med din högra hand, så kommer din vänsters långfinger att känna ett skott i vänster handleden. Detta är den radiella artären. Det känns som ett mjukt rör. Det är nödvändigt att trycka lätt på det, vilket gör det möjligt att känna tremor bättre. Därefter räknas antalet pulsationer inom en minut.

Detta blir pulsen. Vissa anser att puls på 10 sekunder, och sedan multipliceras med sex. Vi rekommenderar inte den här metoden, eftersom vid beräkningen av slag per sekund ökar felet, vilket kan nå stora värden.

Det rekommenderas inte att bestämma puls med tummen, eftersom den är mindre känslig. Du kan hoppa över ett tryck från hjärtslaget, vilket också leder till fel i beräkningarna.

Normal puls hos en frisk person

Man tror att i ett vuxet mänskligt hjärta ska slag vara 70 slag per minut. I själva verket varierar detta värde vid olika livsperioder.

I nyfödda barn är normen 130 hjärtfrekvens per minut. Vid slutet av livets första år reduceras pulsen till 100 slag. En elev borde ha ca 90 slag. Till åldern är normen 60 slag per minut.

Det finns en primitiv, men på det hela taget ganska pålitligt sätt att beräkna frekvensen av hjärtslag för en frisk person. Det är nödvändigt att ta ut antalet år som bodde från 180 år. Den resulterande siffran bestämmer det individuella indexet för den här personen. Helst. Vid absolut vila, utan yttre stimuli och normala atmosfäriska förhållanden.

I praktiken kan denna indikator i en hälsosam organism skilja sig väsentligt beroende på ett antal faktorer. På morgonen slår hjärtan vanligtvis mindre än på kvällen. Och en lögnare är mindre sannolikt att bli slagen av hjärtat än när han står.

Noggrannheten i mätningarna påverkas unikt av:

 • långvarig exponering för personer i kallt, solsken eller nära värmekällor;
 • tjock, oljig mat;
 • användning av tobak och alkoholhaltiga drycker;
 • Sexuella kontakter;
 • tar avkopplande bad eller massage;
 • fasta eller diet;
 • kritiska dagar för kvinnor;
 • fysisk aktivitet.

För att korrekt spåra parametrarna är det nödvändigt att mäta värdet av hjärtkontraktionerna i rad i flera dagar.

Och gör detta vid olika tidpunkter, inspelning av resultaten och förhållandena där mätningen utfördes. Endast en sådan metod kommer att ge en sann uppfattning om tillståndet för hjärt-kärlsystemet.

När ska man tänka på

Det är värt att notera att med ett intensivt arbete eller ett besök på ett gym på en frisk person, ökar pulsens normala värde avsevärt. Så när man går normen är 100 chocker per minut. En löppuls kan öka upp till 150 slag.

En persons puls anses vara farlig och närmar sig 200 slag per minut. I detta tillstånd är det nödvändigt att stoppa fysiska övningar och ge kroppen en vila. Vid en frisk person återgår pulsen efter 5 minuter till normal. Om detta inte hände, är detta faktum bevis på problem med hjärtat eller andra kroppssystem.

Ett annat farligt symptom, när man klättrar flera våningar på trappan, överstiger hjärtslaget 100 tremor per minut.

Tidig upptäckt av abnormiteter kan förhindra allvarliga komplikationer, eftersom detta faktum signalerar förekomsten av patologier i kroppen. Sålunda, med accelererad hjärtslag, som varar längre än 100 chocker per minut, tjänar den som huvudparametern för takykardi. Detta är en farlig sjukdom som kräver särskild behandling.

I detta fall kan puls accelereras dygnet runt, även på natten.

Om antalet hjärtslag per minut minskade till 50, visar det närvaron av inte mindre allvarlig sjukdom - bradykardi. Detta är ett mycket störande tillstånd, vilket kan visa plötslig död även hos vuxna. När dessa symptom uppträder bör en person tas till en specialist för undersökning.

Normal puls är ett tecken på utmärkt hälsa.

I det här fallet finns inget att oroa sig för.

Pulsen och trycket är relaterade till varandra

Puls och blodtryck är mycket nära besläktade och deras indikatorer är inbördes relaterade. Om trycket förändras ändras frekvensen av hjärtkollisioner och hjärtfrekvensen. Om det finns en stress på hjärtat, ändras puls och tryck. Deras koncept och definitioner bör övervägas separat:

 • 1) Tryck är kraften av tillströmningen av blod som drivs av hjärtat och direkt verkar på kärlens väggar. Tryckindikatorer beror på styrkan, hastigheten av sammandragning av hjärtmusklerna och även den mängd blod som hjärtat kan pumpa ut på 1 minut.
 • 2) Pulsen är rytmisk tremor som uppträder i väggarna i artärer, vener och kapillärer hos en person, vars källa är hjärtets arbete. När du ändrar sammandragningar i hjärtmusklerna, kommer intensiteten i blodflödet, som strömmar genom artärerna och venerna, att förändra frekvensen, pulsens rytm.
 • Indikatorer för normen

  Och så, vad är norm för en person, och vad är patologin?

  Vad som är högre kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

  Hur korrekt att mäta?

  Mät pulsen ska vara korrekt, du måste hitta områden på kroppen, där vibrationerna i fartygen är mycket väl kända. Det är också nödvändigt att känna till värdena för de uppmätta ringar som skiljer sig beroende på ålder, kön av personen och hans verksamhet (idrottare eller personer med kroniska sjukdomar).

  Att mäta pulsen är väldigt enkel:

 • 1) Du måste ha en klocka som mäter tiden och antalet hjärtslag under en viss tid.
 • 2) Lugna ner och sätt dig ner, hitta en lugn och fridfull plats.
 • 3) Placera index och långfinger i höger hand i stället för artärpulsationen (handled, nacke eller annan del av kroppen).
 • 4) Kontrollera tiden (30 till 60 sekunder) och räkna antalet slag under denna tidsperiod.
 • 5) Kontrollera data med tabellen
 • Måttpuls är på den radiella artären, som är välproverserad på handleden. Den genomsnittliga mättiden är 30 sekunder. Om rytmen inte är etablerad under de första 30 sekunderna, ska pulsen mätas inom en minut. Om handleden inte klarar av att mäta pulsen kan det också kännas i templen.

  Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

  Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig.

  En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila

  I princip, antas det att i varje fall pulsen frisk människa är i området av 60 till 80 slag per minut, och en övergående ökning till 90 - 100 slag / min, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm om Det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft.

  Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

  I tabellen anges pulsfrekvensen efter ålder, värdena för friska personer i vila.

  Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning. Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

  Orsaker till snabb hjärtfrekvens

  Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • 1) ökad hjärtfrekvens vid förhöjt tryck kan bero på olika fysiologiska och patologiska tillstånd (otillräcklig fysisk aktivitet, svår stress, endokrina störningar, hjärt- och vaskulära sjukdomar). Läkare och patientens taktik: undersökning, upptäcka orsaken, behandling av den underliggande sjukdomen.
 • 2) Fel i hjärtat. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • 3) Infektion. I detta tillstånd finns också en liten ökning av temperatur /
 • 4) Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.
 • 5) Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • 6) Snabb puls vid normalt tryck kan vara ett tecken på vegetativ-vaskulär dystoni, förgiftning, ökning av kroppstemperaturen. Minska puls för att hjälpa människor och mediciner, som reglerar aktiviteten av det autonoma nervsystemet i IRR, till febernedsättande medel för feber och medicinering minska symtomen på förgiftning, i allmänhet, påverkan på orsaken - tar bort takykardi.
 • I närvaro av ökad hjärtfrekvens bör du först försöka lugna dig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

  Om du inte har möjlighet att ligga ner, räcker det att skölja ansiktet flera gånger med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

  Orsaker till låg hjärtfrekvens

  Orsaker till låg hjärtfrekvens kan också vara funktionella (idrottare nämndes ovan när låg puls vid normalt tryck inte är ett tecken på sjukdomen) eller flöde från olika patologiska processer:

 • 1) Vid vegetativ vaskulär dystoni, i fallet med vissa endokrina störningar, det vill säga i olika fysiologiska och patologiska tillstånd
 • 2) Vagala influenser (vagus-vagusnerven), en minskning av tonen i den sympatiska avdelningen i nervsystemet. Detta fenomen kan observeras hos varje frisk person, till exempel under sömnen (låg puls vid normalt tryck),
 • 3) Syndrom av svaghet i sinusnoden (SSSU), atrioventrikulära blockader;
 • 4) Syrehushåll och dess lokala effekt på sinusnoden;
 • 5) hjärtinfarkt;
 • 6) Magsår och duodenalsår.
 • 7) Toxicinfektioner, förgiftning med organofosfora ämnen;
 • 8) Med digitalisberedningar
 • 9) Biverkningar eller överdosering av antiarytmiska, hypotensiva och andra mediciner;
 • 10) Sköldkörtelns hypofunktion (myxedem);
 • 11) Craniocerebralt trauma, meningit, ödem, hjärntumör, subaraknoid blödning;
 • 12) Hepatit, tyfusfeber, sepsis.
 • I de flesta fall är låg hjärtfrekvens (bradykardi) betraktas som en allvarlig patologi som kräver omedelbar undersökning för att identifiera orsakerna till snabb initiering av behandling, och ibland - akutvård (sick sinus syndrom, AV-block, hjärtinfarkt, etc..).

  När avvikelser från normen är tillåtna

  Normalt tryck och puls hos en vuxen person är en relativ term, indikatorerna påverkas av olika externa och interna faktorer.

  Faktorer som påverkar antalet hjärtslag hos friska människor:

 • Användningen av vissa drycker (kaffe, Coca-Cola, energi) - dessa vätskor innehåller koffein, vilket aktiverar hjärtat, kärl och delar av glattmuskelceller.
 • Under graviditeten pumpar hjärtat 1,5 liter blod mer. Vad är den normala puls hos gravida kvinnor? Det går att öka indikatorerna till 110 bpm. När du spelar sport - upp till 140 enheter. Hjärtfrekvensen ökar under tidig toxik.
 • Digestion av mat - vid det här tillfället arbetar ett stort antal inre organ (matsmältningskörtlar, mage, lever, bukspottkörtel, etc.) aktivt. För att ge dem energi skapar kroppen ökat blodflöde till vävnaderna.
 • Om sporten innebär speciell uthållighet, kan antalet hjärtslag minskas till 45 slag / min.
 • En stabil minskning på 10% är tillåten för idrottare, människor som föredrar aktiv vila.
 • Rökning - nikotin är ett slags stimulant för väggarna i artärerna / venerna, vilket gör att de kan komma i kontakt. Detta leder till en tillfällig ökning av intensiteten i blodflödet och trycket (20-30 minuter).
 • Alkoholintag - genom att expandera blodkärl, andar tvinga hjärtat att arbeta hårdare, vilket ökar antalet slag per minut.
 • Långsam hjärtfrekvens, och sålunda pulsa av artärerna, kan vara vid ett tillstånd av fullständig avkoppling: under sömn (naturlig och inducerad) av avkopplande behandlingar, fysioterapi, långvarig statisk hållning (liggande eller sittande), när de utför repetitivt arbete. För att påskynda det är tillräckligt med fysisk aktivitet eller "byte" av aktivitet tillräcklig. Återhämtning sker omedelbart eller efter några minuter.

  Frekvens av hjärtklappning hos idrottare

  När man ökar vissa sporter som tränar uthållighet (spring, promenader, fotboll, etc.) börjar mänskliga vävnader "vänja sig" en brist på syre. Därför kan pulsvågfrekvensen vara 10-15 under genomsnittet. Om patienten utövar styrketräning (tyngdlyftning), kan sänkning av hjärtslaget associeras med hypertrofi av myokardens väggar.

  förebyggande

  Så att hjärtat inte slits ut före deadline, att arbeta rytmiskt och korrekt, i åren till 100 minimum, behöver inte något speciellt. Det är nog att följa enkla regler:

 • Rök inte, missbruk inte alkohol.
 • Titta på din vikt. Fetma orsakas inte bara av undernäring, kroppsvikten ökar med sjukdomar i det endokrina systemet. Vikt i en vuxen, frisk person kan variera inom några hundra gram. Viktminskning indikerar också olika patologier.
 • Går i frisk luft. Detta är den fysiska belastningen, och kroppen får den önskade mängden syre.
 • Gör övningar. Fysiska belastningar tränar inte bara bicepsen utan också hjärtmuskeln.
 • Du kan dricka kaffe, men bara på morgonen och i små mängder. Särskilda små kaffekoppar är inte bara uppfunna för att täcka dammet i skinkan.
 • Håll handen i pulsen, om hjärtfrekvensen avviker från normen, kontakta en läkare.