Huvud / Diagnostik

Pulsen 70 slag per minut för en kvinna

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Pulsfrekvens hos vuxna efter ålder (tabell)

Pulsen är den rytmiska rörelsen av kärlens väggar, som uppträder under blodtrycket under hjärtkontraktion. Pulsfrekvensen är ett relativvärde och beror på ålder, kärlsystemets tillstånd, fitness och allmänna kroniska sjukdomar.

 • arteriell - den mest informativa indikatorn på hjärtat, blodkärlen och blodcirkulationen som helhet och mäts som regel på handens radiella artär
 • Venös - mätt genom palpation av halsen i halsen
 • Kapillär - utvärderas genom att ändra färg på nagelbädden eller pannan.

För pulsen är följande egenskaper karaktäristiska som används vid diagnos av kardiovaskulära sjukdomar:

 • rytmen (cyklisk eller med försämringar) bestäms av intervallen mellan påverkan;
 • Hjärtfrekvens - hjärtfrekvensen, som mäts i figurer
 • Pulsstyrkan (stor, liten, trådlik eller intermittent);
 • spänning (hård eller mjuk);
 • fyllning (full eller tom).

Förändringar i rytm, spänning och påfyllning kan indikera förekomsten av takykardi, bradykardi, patologier i hjärtklaffarna, hjärtblåsningar etc.

Vad beror det på


Antalet hjärtslag, rytmicitet och andra indikatorer är inte stabila och beror på de individuella egenskaperna hos hjärtat och nervsystemet hos varje person, liksom på livsstil, fysisk kondition etc. Huvudfaktorerna som påverkar hjärtfrekvensen är följande:

 • muskellast orsakar ökad hjärtfrekvens;
 • träning (ju mer kroppen är anpassad till den långsiktiga belastningen, ju mer pulsen minskar, till exempel i professionella löpare är normen upp till 40 slag per minut);
 • emotionellt tillstånd (stress, ångest, glädjeökning indikatorer);
 • hjärtsjukdom, sköldkörteln;
 • droger (hjärtdroger, till exempel beta-blockerare, kan leda till en minskning av hjärtfrekvensen);
 • ålder (hos äldre personer är pulsfrekvensen högre än hos unga);
 • temperaturen (värme och hög luftfuktighet leder till ökad hjärtfrekvens).

Pulshastigheten efter ålder hos kvinnor och män (tabell)

Pulshastigheten hos barn skiljer sig signifikant från vuxna. I nyfödda spädbarn varierar indexen från 120 till 160 slag. i min., vid fem års ålder - 100-120, på 10 år -80-100 slag. Upp till 18 år varierar hjärtfrekvensen normalt från 70 till 90 slag. i m..

Hos män är antalet hjärtfrekvenser mindre än kvinnornas storlek: i genomsnitt är hjärtfrekvensen hos män 62-70 slag per minut i ung ålder och 70-90 - efter sextio år.

Hos kvinnor är puls normal, i genomsnitt 70-80 ud. per minut - 7-10 blåser mer än män, eftersom honhjärtat är mindre och kroppen behöver mer ansträngning för att pumpa det befintliga blodet genom kroppen.

Med ålder ökar frekvensen av hjärtslag och pulsrytmförstörningar, på grund av minskad kärlelasticitet och utveckling av aterosklerotiska processer, en ökning av hjärtfrekvens och tryck. Efter 50 är pulsfrekvensen hos kvinnor och män 75-85 slag per minut.

Hur man mäter puls

Utför en pulsmätning i ett lugnt känslomässigt och fysiskt tillstånd. Proceduren för mätning av hjärtfrekvensen ska skjutas upp i 40-50 minuter efter att du har druckit te, kaffe, en stor del varm mat, bad, rökning, intensivt arbete eller en stressig situation.

 • på armens handled på den radiella artären;
 • halspulsådern i nacken;
 • I ulnarvecken, där brachialartären är belägen;
 • på lårbenet i ljummen;
 • i poplitealhålan.

Mätning på handleden

För att mäta puls på armen är det nödvändigt att sitta, luta sig mot stolens baksida eller ligga ner. Samtidigt frigörs handen från allt som förhindrar blodcirkulationen: klämma kläder, armband och klockor.

Handen för beräkning av pulsen bör placeras på hjärtnivå. Vidare pressar indexet och långfingret den radiella artären på handleden för att bättre känna av pulseringen.

Är det nödvändigt att räkna antalet pulseringar i artären för en minut, eller 10 sekunder, resultatet multipliceras med 6. Om det finns en hög puls, då resultatet är den mest informativa spåra hjärtfrekvens över en minut, utförs 2 gånger för symmetriska delar av kroppen under det att mätning (vid både handleder, armbågar, etc.).

Mätning på nacken

Mätning av puls på nacken görs att sitta eller ligga ner. I det här fallet bör index- och mittfingrarna vikas, placeras i submaxillära fossa på nacken, försök att känna av pulseringen av halspulsådern. Vidare räknas pulsationen i 10, 15, 30 sekunder eller per minut.

Man bör också komma ihåg att pulsen inte mäts med tummen, eftersom tummen har sin egen uttalade kapillärpulsering, vilket påverkar beräkningen av hjärtfrekvensen.

Pulsa under träning

Under träning finns det en extra börda på kardiovaskulärsystemet, vilket medför en ökning av blodtrycket, vilket ökar hjärtfrekvensen, vilket resulterar i en högre puls.

Att gå på medellång hastighet är en av de bästa övningarna för hjärtat, eftersom promenader kan utföras under lång tid utan att det uppstår svår utmattning och utan en signifikant ökning av pulsfrekvensen. Walking stärker också hjärtat och blodkärlen, är en av de bästa övningarna för att förebygga hjärt-kärlsystemet.

Under körningen pumpar hjärtat blodet intensivt för hela organismens behov, medan hjärtmuskeln stärks. Man bör komma ihåg att körning är kontraindicerad för personer med hjärtsjukdom, med ökad risk för hjärtinfarkt.

Den optimala belastningen på kardiovaskulärsystemet under träningen bestäms med hjälp av Hassel-Fox-formel:

Högsta hjärtfrekvens (max puls) = 220 - ålder.

Det finns också begreppet pulssoner - det här är kategorierna av belastningar beroende på intensiteten, som bestäms av frekvensen av slag per minut. Tre pulszoner, mest optimala för fysisk ansträngning, är följande:

 • Terapeutisk - 50-60% av maximal hjärtfrekvens - den lägsta hjärtfrekvensen, som inte får överskridas under träning för både nybörjare och längre pass (40-50 minuter) för att förstärka hjärtat.
 • För bränning av fett - 60-70% av maximivärdena. Träning med angiven puls främjar bränning av fettmassa och förstärkning av hjärt-kärlsystemet.
 • För kraftuthållighet - 70-80% av max. Hjärtfrekvens I pulszonen med sådana indikatorer används korttidslaster på upp till 10 minuter.

Avvikelser från normen

Avvikelser i hjärtets arbete uttrycks i ökning eller minskning av hjärtfrekvensen och avvikelsen från puls från normen. Det finns två huvudpatologier som kan bestämmas genom mätning:

 • takykardi är en hjärtarytmi med en puls på mer än 90 slag. i minuter;
 • bradykardi - minskad hjärtfrekvens i vila (under sextio slag per minut);
 • paroxysmal arytmi - en plötslig och orimlig ökning av hjärtfrekvensen till 150-200 snitt per minut;
 • extrasystole - för tidig sammandragning av hjärtkärlens hjärtkärl;
 • förmaksflimmer - en patologi där ventrikelernas atria förlorar förmågan att reducera fullständigt med periodisk takykardi och bradykardi.

takykardi

Hittills finns en ökad hjärtfrekvens ofta bland kardiovaskulärsystemet. Orsakerna till takykardi hos vuxna män och kvinnor kan vara en mängd olika sjukdomar, såväl som fysiska och känslomässiga förhållanden:

 • stress, neuroser;
 • intensiv belastning;
 • neurokirurgisk dystoni;
 • akut vaskulär insufficiens
 • endokrina sjukdomar (tyrotoxikos, hyperfunktion i binjurarna);
 • läkemedel (kortikosteroider, diuretika, koffein, nikotin, euphyllin).

Under en attack av takykardi, hjärtklappningar, pulsationer av kärl i nacken, andfåddhet, yrsel och brist på luft kan kännas.

bradykardi

Skälen för att minska hjärtfrekvensen är kränkningar av de hjärt noder (sinus artiventrikulyarny) och lednings system av hjärtmuskeln som sker som ett resultat av följande sjukdomar:

 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • myokardinfarkt;
 • cardio;
 • arteriell hypertoni;
 • njursjukdom;
 • hypotyreos.

Hjärtsänkning och minskad puls uppträder av svaghet, yrsel, utseende av kall svett, i allvarliga fall, eventuell svimning.

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.