Huvud / Angina pectoris

Aneurysm i den interatriella septum (WFP): orsaker och behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är aneurysmet i det interatriella septumet (förkortat MPP), dess typer. Orsaker till patologi, vad kan symptomen vara. När behandling är nödvändig, och när inte.

Med en interferiell septums aneurysm uppträder sin krökning i vänster eller höger sida.

En aneurysm anses vara en utskjutning av den interatriella septum med en storlek av 10 mm eller mer. En mindre krökning kan anses vara en variant av normen, om den inte åtföljs av ytterligare patologier.

En aneurysm i sig är inte en farlig patologi, och speciell behandling är vanligtvis inte nödvändig, särskilt om patienten inte störs av några symtom.

Om du har en sådan avvikelse, observera du dock kardiologen och genomgå en förebyggande undersökning en gång om året.

Typer, orsaker, mekanism för aneurysmutveckling MPP

Beroende på dess form, särskilja:

 • utskjutning i vänster atrium;
 • utsprång i rätt atrium;
 • S-formad aneurysm.

Denna klassificering har ingen stor klinisk betydelse. Det enda som kan noteras är att S-formad krökning är farligare än vänster eller högerhänt.

Också anomali kan vara både medfödd och förvärvad.

Medfödd aneurysmform

Medfödd aneurysm av MPP diagnostiseras med en planerad undersökning av barnet.

Det verkar på grund av en genetisk predisposition (om någon i familjen hade det här problemet, kan det vidarebefordras till ett barn) eller på grund av embryonala utvecklingsstörningar. Kardiovaskulära system hos fostret kan drabbas av moderna dåliga vanor, svåra påfrestningar under graviditeten och överförs även under inflammeringsperioden.

Medfödd aneurysm utvecklas enligt följande princip. I embryos interatriella septum finns ett litet hål - ett ovalt fönster. Normalt övertar den sig fullständigt hos barn omedelbart efter födseln. I patologiska fall den inte kan stängas helt (om en patient diagnostiserad med patent foramen ovale), eller stänga av ett mycket tunt skikt av tyg (om denna känsliga del av septum sträckor och krökar till en sida, som bildar en aneurysm).

Förvärvat form

Förvärv upptäcks hos vuxna, främst över 50 år. Det kan uppstå som ett resultat av hjärtinfarkt eller som åldersrelaterad förändring orsakad av åldrandet av kroppen.

Möjliga symptom på MPP-aneurysm?

I de flesta fall orsakar inte den interatriella septumens aneurysm i sig några obehagliga symptom hos vuxna eller barn. Därför är det omöjligt att diagnostisera det baserat på patientens klagomål. För att identifiera denna anomali måste du regelbundet genomgå en förebyggande medicinsk kontroll. Däremot överlåter läkare inte alltid ultraljud till hjärtat, så patienten kan inte ens veta länge om sin hjärtsjukdom.

I nyfödda spädbarn kan patologi ibland manifestera sig i en fördröjd viktökning. I det här fallet föreskriver läkare en omfattande undersökning, under vilken inte bara hjärtat undersöks.

Hos barn kan ungdomar som har ett aneurysm MPP minskas uthållighet, kan de inte tolerera intensiv träning (t.ex. leverans av standarder i gymmet eller besöka avsnittet sport). Detta beror på det faktum att kardiovaskulärsystemet redan på grund av intensiv tillväxt och puberteten redan i tonåren får mycket arbete. Obehagliga symptom passerar vanligtvis med ålder.

Om barnet inte klagar av dålig hälsa och snabb utmattning, är det dock inte en kontraindikation för kroppsutbildning och idrott.

diagnostik

Att identifiera sjukdomen använder Echo KG (ultraljud i hjärtat).

Förfarandet är absolut smärtfritt, därför används det för att diagnostisera hjärtpatologier hos barn, inklusive nyfödda. Under ultraljudet klarar patienten till midjan, ligger på soffan på ryggen, applicerar doktorn en speciell gel och börjar undersöka hjärtat med hjälp av ultraljudsapparater. Då frågar doktorn att undersökaren vänder sig till vänster för att titta på hjärtat i en annan projektion. Före proceduren är det lämpligt att inte äta upp (minst en timme före diagnosen). Med dig måste du ha en handduk till sängs på soffan och ett par servetter, torka sedan av kroppen från gelén.

Med hjälp av ekkokardiogram är det möjligt att upptäcka inte bara en aneurysm av MPP, men också andra defekter, samt bedöma hjärtans prestanda och tillståndet i alla sina fyra kamrar.

komplikationer

Om aneurysmen är stor i området kan det orsaka sådana avvikelser:

 • arteriell hypotension (lågt blodtryck);
 • arytmi;
 • hjärtsvikt i första graden.

Vanligtvis förekommer de hos barn i tonåren och hos äldre.

En mer farlig komplikation av en aneurysm är det interatriella septumets brott vid utsprångspunkten. Trots det faktum att det låter väldigt skrämmande leder inte detta fenomen till döden samtidigt. En defekt bildas vid bristplatsen, som därefter påverkar hjärtets arbete (orsakar hjärtsvikt, arytmier).

Barn och ungdomar kan uppleva en paus i WFP vid krökningspunkten om:

 • Aneurysmen är stor i området.
 • Barnet får överdriven fysisk aktivitet. Särskilt om de började plötsligt. Till exempel ledde barnet en stillasittande livsstil, hoppade över klassen för idrottskurser och började sedan delta i sportssektionen utan någon preliminär förberedelse.
 • Han utvecklade dåliga vanor (röka, dricka alkohol, missbruk av energi).
 • Han har allvarliga problem med mat (äter mycket snabbmat, mat med högt innehåll av skadliga tillsatser, vägrar att äta normal mat).
 • Tonåringen är ständigt nedosypaet (på natten går det till diskotek eller förbereder sig för kontroll).
 • Han är överviktig.

Ofta för att provocera en septumbrytning är det nödvändigt att kombinera flera faktorer från ovanstående.

Hos vuxna är MPP sönderfallet i stället för aneurysm av samma skäl som hos barn, och också:

 • på grund av emotionell överbelastning på jobbet
 • på grund av åldrandet av kroppen.

Det finns bevis för att äldre personer med MPP-aneurysm ökar risken för blodproppar.

Behandling och livsstil för en aneurysm av MPP

En aneurysm av den interatriella septum, som inte är komplicerad av en öppen oval öppning, kräver ingen speciell terapi. Läkemedelsbehandling används endast om en aneurysm orsakar allvarlig hypotoni, arytmi eller hjärtsvikt.

Aneurysm av MPP hos vuxna

Aneurysm i det interatriella septumet - vad är det? Hur mycket det är farligt och vad det är nödvändigt att veta till de personer som hörde en sådan diagnos i sin adress på läkarmottagningen. Skulle jag oroa mig? Detta finns i vår artikel.

En aneurysm av MPP är en patologi som karaktäriseras av protrusion av det interatriella septumet på platsen för sin största uttunning. Detta tillstånd ingår i gruppen av så kallade "small heart anomalies".

Grupper av små hjärtafvikelser utgör avvikelser i hjärtans utveckling som kan försvinna eller minska under hela barnets livstid. Ofta kombineras anomali med en defekt hos det interatriala septumet. I detta fall kallas detta tillstånd medfödd hjärtsjukdom.

1 Mekanismer för aneurysmbildning

Öppna ovala öppningen

I prenatalperioden i fostret i septum mellan atriären är ett ovalt fönster. Genom det här fönstret finns blodutmatning från vänster atrium till höger. Således tar blodflödet inte upp lungcirkulationen eftersom det inte finns något behov av lungfunktion under denna period.

Efter födseln börjar babyens lungor att fungera, och det ovala fönstret stänger (växer). Om det inte finns någon fullständig stängning av fönstret bildas tunn bindväv på denna plats, eller det finns en kommunikation mellan atrierna.

2 Komplikationer och risker för sjukdom

I vissa fall kan det interatriella septumets aneurysm uppträda ganska lugnt och inte utgöra ett hot mot kroppen om dess dimensioner är små. Men dess existens hos vuxna kan åtföljas av följande faktorer:

 1. Brott mot rytmen i hjärtat.
 2. Tromboemboliska komplikationer. Denna komplikation observeras ofta när en atriell septal-aneurysm kombineras med närvaron av en kommunikation mellan atrierna. Villkor skapas för att svänga blodflödet i hålets område. Detta leder till bildandet av blodproppar, som kan strömma in i hjärnan med blodflöde. Som ett resultat kan ett livshotande tillstånd utvecklas - ett blockering av hjärnkärlen och följaktligen en stroke.
 3. Aneurysmbrott. Denna komplikation kan hända när sjukdomen medföljer högt blodtryck. Detta är naturligtvis ett ogynnsamt faktum. Som ett resultat av olika emotionella och fysiska överbelastningar mot bakgrunden av högt blodtryck kan en septalbrist förekomma.

Med tanke på att trycket i atriären är mycket lägre än i ventriklerna, leder inte pausen till patientens död. Dock kan detta tillstånd försämra patientens tillstånd avsevärt. Det finns tecken på hjärtsvikt som minskar patientens livskvalitet.

3 Förekomst och orsaker till sjukdomen

Atrial septal defekt

Förekomsten av sjukdomen är 1% i befolkningen och förekommer lika, både hos män och kvinnor. Orsakerna som leder till utvecklingen av en aneurysm av mpp kan delas in i 2 stora grupper:

1) medfödd Genetisk (ärftlig) sjukdom, som uppträder som en kränkning av bindeviktens utveckling under prenatalperioden. Det förekommer hos 80% av unga och kan ha både en systemisk och lokal (isolerad) karaktär.

Med systemisk inblandning av bindväv kan förändringar ske i många organ och system - njurarna, ögonen, nervsystemet, hjärt-kärlsystemet. Ofta kombineras en aneurysm med en vegeto-vaskulär dystoni. Med den lokala naturen av engagemang påverkar processen endast det interatriella septumet. Det andra alternativet är mycket mindre vanligt.

4 Klassificering av en aneurysm av MPP

Typer av aneurysmer av MPP

Aneurysm hos den interatriella septum är uppdelad i tre typer:

 1. R-typ. Septum buler mot höger atrium.
 2. R-L-typ. Septumets utbulning går först till höger och sedan till vänster.
 3. L-R-typ. Partitionen flyttas till vänster och sedan till höger.

Beroende på närvaron av ett hål i partitionen:

 1. Förekomst av meddelandet till vänster och höger auriklar. I detta fall utblåses blodet i det högra atriumet.
 2. Inget meddelande.

5 Kliniska manifestationer hos vuxna

Dyspné med fysisk ansträngning

Det finns en aneurysm i det interatriella septumet eller inte, beror på ett antal faktorer:

 • Aneurysm storlek.
 • Storleken på det otäcka ovala fönstret.
 • Förekomst eller frånvaro av tecken på hjärtsvikt.
 • Patientens ålder Som vanligt förvärras patientens tillstånd med åldern, eftersom kroppens adaptiva mekanismer slits ut.
 • Samtidiga sjukdomar (särskilt sjukdomar i hjärt-kärlsystemet).

Under en lång tid läcker en aneurysm med ett hål hos vuxna asymptomatiskt. Detta beror på det faktum att kroppen under lång tid kan anpassa sig till en sådan belastning. Funktionella hjärtsjukdomar kan vara frånvarande fram till vuxen ålder. Det enda tecknet vid denna ålder kan vara en liten förlust i fysisk utveckling. Vid den tredje tio livet kan det vara lätt trötthet.

I regel uppenbarar sig inte en aneurysm av mpp av liten storlek utan kommunikation mellan atrierna. Om det finns ett öppet ovalt fönster med stora dimensioner, släpps blodet i vänstra atriumet. Detta tillstånd påverkar hjärtat och manifesterar vissa symtom. Dock är tecken på sjukdomen inte specifika för denna sjukdom. Dessa inkluderar:

 • Andnöd. Det är svårt för patienten att andas in - det är svårt. Detta tillstånd uppstår med fysisk aktivitet.
 • Hjärtklappning. Ett symptom som utvecklas under fysisk ansträngning, som hjärtans svar på en ökning av syreförbrukningen.
 • Snabb trötthet. Detta tillstånd följer också med fysisk aktivitet.

6 Diagnos av sjukdomen

Aneurysm av mpp (typ R)

Som nämnts tidigare refererar aneurysmet av MDP till medfödda anomalier av utveckling. Därför kan det upptäckas utan svårighet även i barndomen. En annan situation observeras om det var en progressiv sträckning, då kan den för första gången ses vid en mer mogen ålder.

De viktigaste metoderna för aneurysmdiagnostik är:

 • Ekkokardiografisk studie. Hjärtets ultraljud gör det möjligt att avslöja utsprånget i det interatriala septumet.

När en aneurysm kompletteras med förekomsten av ett öppet ovalt fönster kan följande metoder vara informativa:

 • EKG är den enklaste metoden. Elektrofysiologisk undersökning av hjärtat bidrar till att överbelasta det högra hjärtat. Också detekteras hjärtrytmstörningar. I det här fallet kan du hitta tecken på förmaksflimmer.
 • Bröströntgen. En aneurysm med ett öppet ovalt fönster kännetecknas av närvaron av ett specifikt symptom på röntgenbilden - "pulsering av lungens rötter".
 • Ekkokardiografisk studie. Som med en aneurysm utan ett meddelande, är denna metod väldigt viktig för att diagnostisera ett öppet ovalt fönster. Tack vare den här metoden kan man se att blodflödet snurrar i hålets område. Ventilsjukdomar kan också detekteras.

Instrumentdiagnostik kan också kompletteras med följande metoder:

 • Transesofageal ultraljud.
 • Transthoracisk ultraljud.
 • Datortomografi.
 • Hjärtkateterisering.

7 Aneurysm behandling

Behandling av en aneurysm hos vuxna kan vara både medicinskt och kirurgiskt.
1) Drogbehandling - det är ospecifik. Det används också när kirurgisk behandling inte är angiven. Läkemedel som kan appliceras avser olika grupper.

 • Preparat som stimulerar bildandet av kollagen.
 • Vitaminer från grupp B.
 • Mikroelement - Cu, Zn, Mg.
 • Droger som påverkar hjärtans rytm.
 • Läkemedel som förhindrar bildandet av blodproppar.

Sådan behandling är emellertid ospecifik. Patienter som inte behöver kirurgisk behandling behöver som regel regelbunden övervakning av en kardiolog eller terapeut. De bör genomgå ett ultraljud av hjärtat varje år för att övervaka tillståndet hos aneurysmen.

Patienter rekommenderas generella stärkande åtgärder. Det är önskvärt att iaktta regimen för arbete och vila, för att undvika känslomässig och fysisk överbelastning. Det är viktigt att övervaka blodtrycksnivåerna. En viktig punkt är också förebyggande av infektioner, som har en negativ inverkan på kroppen.

Occluder för att stänga MPP-defekten

2) Kirurgisk behandling indikeras med en aneurysmstorlek överstigande 10 mm och åtföljs av en överträdelse av hjärtets funktion. Den huvudsakliga metoden för kirurgisk ingrepp är förstärkning av en aneurysm med syntetiskt material. Om det finns en öppning i partitionen kan den stängas på följande sätt:

 • Suturering. Utförs vid ett litet hål.
 • Ställer in en syntetisk patch.
 • Endoskopiskt sätt att stänga fönstret med hjälp av speciella enheter.

Aneurysm hos den interatriella septum hos vuxna

Aneurysm av MPP hos vuxna

En aneurysm av MPP är en patologi som karaktäriseras av protrusion av det interatriella septumet på platsen för sin största uttunning. Detta tillstånd ingår i gruppen av så kallade "small heart anomalies".

Grupper av små hjärtafvikelser utgör avvikelser i hjärtans utveckling som kan försvinna eller minska under hela barnets livstid. Ofta kombineras anomali med en defekt hos det interatriala septumet. I detta fall kallas detta tillstånd medfödd hjärtsjukdom.

1 Mekanismer för aneurysmbildning

Öppna ovala öppningen

I prenatalperioden i fostret i septum mellan atriären är ett ovalt fönster. Genom det här fönstret finns blodutmatning från vänster atrium till höger. Således tar blodflödet inte upp lungcirkulationen eftersom det inte finns något behov av lungfunktion under denna period.

Efter födseln börjar babyens lungor att fungera, och det ovala fönstret stänger (växer). Om det inte finns någon fullständig stängning av fönstret bildas tunn bindväv på denna plats, eller det finns en kommunikation mellan atrierna.

2 Komplikationer och risker för sjukdom

I vissa fall kan det interatriella septumets aneurysm uppträda ganska lugnt och inte utgöra ett hot mot kroppen om dess dimensioner är små. Men dess existens hos vuxna kan åtföljas av följande faktorer:

 1. Brott mot rytmen i hjärtat.
 2. Tromboemboliska komplikationer. Denna komplikation observeras ofta när en atriell septal-aneurysm kombineras med närvaron av en kommunikation mellan atrierna. Villkor skapas för att svänga blodflödet i hålets område. Detta leder till bildandet av blodproppar, som kan strömma in i hjärnan med blodflöde. Som ett resultat kan ett livshotande tillstånd utvecklas - ett blockering av hjärnkärlen och följaktligen en stroke.
 3. Aneurysmbrott. Denna komplikation kan hända när sjukdomen medföljer högt blodtryck. Detta är naturligtvis ett ogynnsamt faktum. Som ett resultat av olika emotionella och fysiska överbelastningar mot bakgrunden av högt blodtryck kan en septalbrist förekomma.

Med tanke på att trycket i atriären är mycket lägre än i ventriklerna, leder inte pausen till patientens död. Dock kan detta tillstånd försämra patientens tillstånd avsevärt. Det finns tecken på hjärtsvikt som minskar patientens livskvalitet.

3 Förekomst och orsaker till sjukdomen

Atrial septal defekt

Förekomsten av sjukdomen är 1% i befolkningen och förekommer lika, både hos män och kvinnor. Orsakerna som leder till utvecklingen av en aneurysm av mpp kan delas in i 2 stora grupper:

1) medfödd Genetisk (ärftlig) sjukdom, som uppträder som en kränkning av bindeviktens utveckling under prenatalperioden. Det förekommer hos 80% av unga och kan ha både en systemisk och lokal (isolerad) karaktär.

Med systemisk inblandning av bindväv kan förändringar ske i många organ och system - njurarna, ögonen, nervsystemet, hjärt-kärlsystemet. Ofta kombineras en aneurysm med en vegeto-vaskulär dystoni. Med den lokala naturen av engagemang påverkar processen endast det interatriella septumet. Det andra alternativet är mycket mindre vanligt.

4 Klassificering av en aneurysm av MPP

Typer av aneurysmer av MPP

Aneurysm hos den interatriella septum är uppdelad i tre typer:

 1. R-typ. Septum buler mot höger atrium.
 2. R-L-typ. Septumets utbulning går först till höger och sedan till vänster.
 3. L-R-typ. Partitionen flyttas till vänster och sedan till höger.

Beroende på närvaron av ett hål i partitionen:

 1. Förekomst av meddelandet till vänster och höger auriklar. I detta fall utblåses blodet i det högra atriumet.
 2. Inget meddelande.

5 Kliniska manifestationer hos vuxna

Dyspné med fysisk ansträngning

Det finns en aneurysm i det interatriella septumet eller inte, beror på ett antal faktorer:

 • Aneurysm storlek.
 • Storleken på det otäcka ovala fönstret.
 • Förekomst eller frånvaro av tecken på hjärtsvikt.
 • Patientens ålder Som vanligt förvärras patientens tillstånd med åldern, eftersom kroppens adaptiva mekanismer slits ut.
 • Samtidiga sjukdomar (särskilt sjukdomar i hjärt-kärlsystemet).

Under en lång tid läcker en aneurysm med ett hål hos vuxna asymptomatiskt. Detta beror på det faktum att kroppen under lång tid kan anpassa sig till en sådan belastning. Funktionella hjärtsjukdomar kan vara frånvarande fram till vuxen ålder. Det enda tecknet vid denna ålder kan vara en liten förlust i fysisk utveckling. Vid den tredje tio livet kan det vara lätt trötthet.

I regel uppenbarar sig inte en aneurysm av mpp av liten storlek utan kommunikation mellan atrierna. Om det finns ett öppet ovalt fönster med stora dimensioner, släpps blodet i vänstra atriumet. Detta tillstånd påverkar hjärtat och manifesterar vissa symtom. Dock är tecken på sjukdomen inte specifika för denna sjukdom. Dessa inkluderar:

 • Andnöd. Det är svårt för patienten att andas in - det är svårt. Detta tillstånd uppstår med fysisk aktivitet.
 • Hjärtklappning. Ett symptom som utvecklas under fysisk ansträngning, som hjärtans svar på en ökning av syreförbrukningen.
 • Snabb trötthet. Detta tillstånd följer också med fysisk aktivitet.

6 Diagnos av sjukdomen

Aneurysm av mpp (typ R)

Som nämnts tidigare refererar aneurysmet av MDP till medfödda anomalier av utveckling. Därför kan det upptäckas utan svårighet även i barndomen. En annan situation observeras om det var en progressiv sträckning, då kan den för första gången ses vid en mer mogen ålder.

De viktigaste metoderna för aneurysmdiagnostik är:

 • Ekkokardiografisk studie. Hjärtets ultraljud gör det möjligt att avslöja utsprånget i det interatriala septumet.

När en aneurysm kompletteras med förekomsten av ett öppet ovalt fönster kan följande metoder vara informativa:

 • EKG är den enklaste metoden. Elektrofysiologisk undersökning av hjärtat bidrar till att överbelasta det högra hjärtat. Också detekteras hjärtrytmstörningar. I det här fallet kan du hitta tecken på förmaksflimmer.
 • Bröströntgen. En aneurysm med ett öppet ovalt fönster kännetecknas av närvaron av ett specifikt symptom på röntgenbilden - "pulsering av lungens rötter".
 • Ekkokardiografisk studie. Som med en aneurysm utan ett meddelande, är denna metod väldigt viktig för att diagnostisera ett öppet ovalt fönster. Tack vare den här metoden kan man se att blodflödet snurrar i hålets område. Ventilsjukdomar kan också detekteras.

Instrumentdiagnostik kan också kompletteras med följande metoder:

 • Transesofageal ultraljud.
 • Transthoracisk ultraljud.
 • Datortomografi.
 • Hjärtkateterisering.

7 Aneurysm behandling

Behandling av en aneurysm hos vuxna kan vara både medicinskt och kirurgiskt.
1) Drogbehandling - det är ospecifik. Det används också när kirurgisk behandling inte är angiven. Läkemedel som kan appliceras avser olika grupper.

 • Preparat som stimulerar bildandet av kollagen.
 • Vitaminer från grupp B.
 • Mikroelement - Cu, Zn, Mg.
 • Droger som påverkar hjärtans rytm.
 • Läkemedel som förhindrar bildandet av blodproppar.

Sådan behandling är emellertid ospecifik. Patienter som inte behöver kirurgisk behandling behöver som regel regelbunden övervakning av en kardiolog eller terapeut. De bör genomgå ett ultraljud av hjärtat varje år för att övervaka tillståndet hos aneurysmen.

Patienter rekommenderas generella stärkande åtgärder. Det är önskvärt att iaktta regimen för arbete och vila, för att undvika känslomässig och fysisk överbelastning. Det är viktigt att övervaka blodtrycksnivåerna. En viktig punkt är också förebyggande av infektioner, som har en negativ inverkan på kroppen.

Occluder för att stänga MPP-defekten

2) Kirurgisk behandling indikeras med en aneurysmstorlek överstigande 10 mm och åtföljs av en överträdelse av hjärtets funktion. Den huvudsakliga metoden för kirurgisk ingrepp är förstärkning av en aneurysm med syntetiskt material. Om det finns en öppning i partitionen kan den stängas på följande sätt:

 • Suturering. Utförs vid ett litet hål.
 • Ställer in en syntetisk patch.
 • Endoskopiskt sätt att stänga fönstret med hjälp av speciella enheter.

Aneurysm hos den interatriella septum hos vuxna: behandlingsfunktioner

Kardiovaskulära sjukdomar är för det första i dödlighet bland de vanligaste patologierna hos organ och system.

Aneurysm i den interatriella septum är en sjukdom som påverkar artärerna, en allvarlig noggrann patologi. Diagnostisera en anomali är mycket svår på grund av frånvaro av flödes symptom. En aneurysm manifesterar sig inte på något sätt i årtionden och kan leda till plötslig död. Oftast påverkar denna sjukdom vuxna män och nyfödda barn.

Funktioner av sjukdomen

På grund av sträckning och gallring sticker fartygens väggar ut. Som ett resultat bildas en liten boll fylld med blod (en aneurysm) som klämmer ihop med de närliggande organen.

I avsaknad av någon behandling, en aneurysmbrist, vilket leder till en snabb död hos patienten. Platser för förekomsten av en aneurysm är olika: perifera kärl, aorta, hjärta, hjärna.

Aneurysm i hjärtat bildas på den interatriella septum på den plats där vävnaderna är de tunnaste.

Tre typer MPP utmärks i form:

 • Med utskjutning till vänster;
 • Med utskjutning till höger;
 • S-formad utskjutning av septumet.

Svårighetsgraden av en aneurysmförlopp kan vara:

 • Kroniska former, när symptomen liknar tecken på hjärtsvikt;
 • Den akuta formen, när tecknen utvecklas, börjar med en förhöjd kroppstemperatur före leukocytos uppkomst.
 • Subakutera formen, som fortsätter med förekomsten av konstant trötthet, andfåddhet, hjärtsvikt.

Personer med medfödd MPP lever i genomsnitt upp till 40-45 år, men en längre livslängd är också möjlig.

Den vanligaste orsaken till en aneurysm är hjärtinfarkt. Hjärtmuskulärens patologi reflekteras i hela kardiovaskulärsystemet, vilket inte utesluter utseendet av en aneurysm i andra organ, till exempel i hjärnans kärl.

Faktorer som bidrar till framväxten av MPP:

 • Utmattad och försvagad bindväv orsakad av sjukdomar eller medfödd patologi hos barn;
 • Sjukdomar som orsakar minskad vaskulär ton, till exempel ateroskleros;
 • Ökat blodtryck, vilket skapar ett tryck på kärlen och leder till utsprång av en svag septum;
 • Nikotin och alkoholhaltiga drycker skadar hela kroppen, inklusive hjärtvävnader;
 • Vaskulära skador som kan erhållas vid en olycka, en kamp, ​​i extrema sporter
 • Infekterad trombos
 • fetma;
 • Infektionssjukdomar;
 • Förhöjt kolesterol, som härrör från missbruk av feta och stekta livsmedel.

Förekomsten av en aneurysm efter en olycka sker inte omedelbart. Ibland kan det ta minst 20 år. Därför är orsaken till framväxten av MPP hos vuxna svår att identifiera.

Symtom och diagnos av MPP

Hos vuxna manifesterar sig inte symtomen. Diagnos av anomali är endast möjlig med hjälp av medicinsk utrustning (EKG, ultraljud, computertomografi).

Över tiden finns det ett brott mot blodflödet. Ett hål uppträder i genomväggen, vilket leder till ett överflöde av vänster ventrikel, och blodet passerar in i det högra atriumet. Lasten på hjärtats delar blir förhöjd.

Hos vuxna och äldre människor, under påverkan av stress, skada och fysisk ansträngning kan en aneurysmbrott förekomma.

 • Starka smärtor känns i deformationszonen;
 • I hjärtmuskeln känns det obehagligt;
 • Hjärtans arbete blir instabilt;
 • Svaghet i kroppen.

En utbrott i bulgen får inte leda till allvarliga problem. På sin plats bildas en defekt som gör det möjligt för en person att leva i många år.

WFP hos barn

Aneurysm hos den interatriella septum hos spädbarn hänvisar till medfödda sjukdomar. Vanligtvis överförs denna anomali genom arv (mamma eller pappa lider av denna sjukdom). Dessutom är bildandet av hjärtmuskeln beroende av moderns tillstånd under graviditeten.

Eventuella infektionssjukdomar, som influensa, kan provocera en dysfunktion av barnets kardiovaskulära system. Senare kan stängningen av uppskjutande septum mellan atrierna också framkalla utseendet av MPP i framtiden.

Cyanotisk hudfärg observeras alltid hos barn med medfödd aneurysm. Om konvexiteten inte är stor, inom 15 mm, kommer barnet att utvecklas utan komplikationer, förutom lågt blodtryck.

Sådana barn, upp till cirka två år, kommer dock att vara benägna att frekventa luftvägssjukdomar, vilket leder till kronisk lunginflammation.

Av fysiologiska skäl hänvisar det avtäckta ovala fönstret i det interatriella septumet. Detta hål i det nyfödda utan behandling är gradvis stängd, men väggarna förblir tunna.

Om blodtrycket ökar börjar den sårbara platsen att sträcka, vilket skapar en plattform för utseende av en aneurysm.

Tecken på MPP efter ålder:

 • 0-3 år. Barn är underviktiga, frekventa indispositioner och svaghet, inhiberade fysisk och psykisk utveckling. Undersökningen avslöjar en överbelastning av den lilla cirkulationscirkeln och en ökad volym av höger kammare.
 • 3-7 år. Barn sitter bakom i tillväxten, blir snabbt trötta, när man lyssnar på den första tonen stärks, ibland arytmi.
 • Tonåringar. Externt är de mycket blek hud, ett litet utskjutande syns i bröstområdet, puls och blodtryck sänks, medan du lyssnar på den andra tonen stärks.

Vid pojkar är patologin i den interkulturella septum två gånger mindre vanligt än hos tjejer. På alla åldrar har patienter med MSP akut och värkande smärta bakom bröstbenet.

I början av utvecklingen av anomali krävs ingen medicinering och ännu mer kirurgisk behandling av aneurysm. Det räcker att patienten observeras av en specialist (terapeut eller kardiolog), för att övervaka MPP, genomgår periodisk ultraljud och EKG-procedurer.

Ibland kan en aneurysm öka, men i detta fall utförs inte allvarlig behandling. Patienten placeras på ett sjukhus under observation, och läkare väljer en väntande attityd.

Operationen utförs endast vid utveckling av lunghypertension. Kirurgen sippar bristplatsen eller gör tunna väggar av septum.

Ibland, med ett allvarligt hot mot livet, utförs kirurgiska operationer för att avlägsna en aneurysm hos nyfödda barn. Operationer och behandling sker i strikt specialiserade kliniker och sjukhus.

Förebyggande av komplikationer

För att minimera risken för komplikationer i MPP är det nödvändigt att genomföra förebyggande åtgärder:

 • Kör inte infektioner och förkylningar. Långtidsbehandling kan framkalla en ökning av det onormala området. Med bronkit och lunginflammation orsakar en stark host ofta brist på en aneurysm.
 • Bli av med dåliga vanor. Rökning och alkohol, såväl som undernäring bidrar till utvecklingen av ateroskleros.
 • Ständigt övervaka blodtrycket. Låt inte hoppa. För att göra detta måste du ständigt ta mediciner som föreskrivs av din läkare.
 • Enkel fysisk aktivitet (gå, gymnastik) är nödvändig för att upprätthålla hjärtets normala funktion.
 • En bra sömn och brist på stress har en positiv effekt inte bara på kärlens tillstånd, men också på hela kroppen.

Således är livet med en aneurysm av MPP ganska möjligt. Du behöver bara noggrant behandla din hälsa och rådfråga specialister oftare och genomgå den nödvändiga behandlingen.

En aneurysm av MPP är en patologi som karaktäriseras av protrusion av det interatriella septumet på platsen för sin största uttunning. Detta tillstånd ingår i gruppen av så kallade "small heart anomalies".

Grupper av små hjärtafvikelser utgör avvikelser i hjärtans utveckling som kan försvinna eller minska under hela barnets livstid. Ofta kombineras anomali med en defekt hos det interatriala septumet. I detta fall kallas detta tillstånd medfödd hjärtsjukdom.

1 Mekanismer för aneurysmbildning

Öppna ovala öppningen

I prenatalperioden i fostret i septum mellan atriären är ett ovalt fönster. Genom det här fönstret finns blodutmatning från vänster atrium till höger. Således tar blodflödet inte upp lungcirkulationen eftersom det inte finns något behov av lungfunktion under denna period.

Efter födseln börjar babyens lungor att fungera, och det ovala fönstret stänger (växer). Om det inte finns någon fullständig stängning av fönstret bildas tunn bindväv på denna plats, eller det finns en kommunikation mellan atrierna.

2 Komplikationer och risker för sjukdom

I vissa fall kan det interatriella septumets aneurysm uppträda ganska lugnt och inte utgöra ett hot mot kroppen om dess dimensioner är små. Men dess existens hos vuxna kan åtföljas av följande faktorer:

 1. Brott mot rytmen i hjärtat.
 2. Tromboemboliska komplikationer. Denna komplikation observeras ofta när en atriell septal-aneurysm kombineras med närvaron av en kommunikation mellan atrierna. Villkor skapas för att svänga blodflödet i hålets område. Detta leder till bildandet av blodproppar, som kan strömma in i hjärnan med blodflöde. Som ett resultat kan ett livshotande tillstånd utvecklas - ett blockering av hjärnkärlen och följaktligen en stroke.
 3. Aneurysmbrott. Denna komplikation kan hända när sjukdomen medföljer högt blodtryck. Detta är naturligtvis ett ogynnsamt faktum. Som ett resultat av olika emotionella och fysiska överbelastningar mot bakgrunden av högt blodtryck kan en septalbrist förekomma.

Med tanke på att trycket i atriären är mycket lägre än i ventriklerna, leder inte pausen till patientens död. Dock kan detta tillstånd försämra patientens tillstånd avsevärt. Det finns tecken på hjärtsvikt som minskar patientens livskvalitet.

3 Förekomst och orsaker till sjukdomen

Atrial septal defekt

Förekomsten av sjukdomen är 1% i befolkningen och förekommer lika, både hos män och kvinnor. Orsakerna som leder till utvecklingen av en aneurysm av mpp kan delas in i 2 stora grupper:

1) medfödd Genetisk (ärftlig) sjukdom, som uppträder som en kränkning av bindeviktens utveckling under prenatalperioden. Det förekommer hos 80% av unga och kan ha både en systemisk och lokal (isolerad) karaktär.

Med systemisk inblandning av bindväv kan förändringar ske i många organ och system - njurarna, ögonen, nervsystemet, hjärt-kärlsystemet. Ofta kombineras en aneurysm med en vegeto-vaskulär dystoni. Med den lokala naturen av engagemang påverkar processen endast det interatriella septumet. Det andra alternativet är mycket mindre vanligt.

4 Klassificering av en aneurysm av MPP

Typer av aneurysmer av MPP

Aneurysm hos den interatriella septum är uppdelad i tre typer:

 1. R-typ. Septum buler mot höger atrium.
 2. R-L-typ. Septumets utbulning går först till höger och sedan till vänster.
 3. L-R-typ. Partitionen flyttas till vänster och sedan till höger.

Beroende på närvaron av ett hål i partitionen:

 1. Förekomst av meddelandet till vänster och höger auriklar. I detta fall utblåses blodet i det högra atriumet.
 2. Inget meddelande.

5 Kliniska manifestationer hos vuxna

Dyspné med fysisk ansträngning

Det finns en aneurysm i det interatriella septumet eller inte, beror på ett antal faktorer:

 • Aneurysm storlek.
 • Storleken på det otäcka ovala fönstret.
 • Förekomst eller frånvaro av tecken på hjärtsvikt.
 • Patientens ålder Som vanligt förvärras patientens tillstånd med åldern, eftersom kroppens adaptiva mekanismer slits ut.
 • Samtidiga sjukdomar (särskilt sjukdomar i hjärt-kärlsystemet).

Under en lång tid läcker en aneurysm med ett hål hos vuxna asymptomatiskt. Detta beror på det faktum att kroppen under lång tid kan anpassa sig till en sådan belastning. Funktionella hjärtsjukdomar kan vara frånvarande fram till vuxen ålder. Det enda tecknet vid denna ålder kan vara en liten förlust i fysisk utveckling. Vid den tredje tio livet kan det vara lätt trötthet.

I regel uppenbarar sig inte en aneurysm av mpp av liten storlek utan kommunikation mellan atrierna. Om det finns ett öppet ovalt fönster med stora dimensioner, släpps blodet i vänstra atriumet. Detta tillstånd påverkar hjärtat och manifesterar vissa symtom. Dock är tecken på sjukdomen inte specifika för denna sjukdom. Dessa inkluderar:

 • Andnöd. Det är svårt för patienten att andas in - det är svårt. Detta tillstånd uppstår med fysisk aktivitet.
 • Hjärtklappning. Ett symptom som utvecklas under fysisk ansträngning, som hjärtans svar på en ökning av syreförbrukningen.
 • Snabb trötthet. Detta tillstånd följer också med fysisk aktivitet.

6 Diagnos av sjukdomen

Aneurysm av mpp (typ R)

Som nämnts tidigare refererar aneurysmet av MDP till medfödda anomalier av utveckling. Därför kan det upptäckas utan svårighet även i barndomen. En annan situation observeras om det var en progressiv sträckning, då kan den för första gången ses vid en mer mogen ålder.

De viktigaste metoderna för aneurysmdiagnostik är:

 • Ekkokardiografisk studie. Hjärtets ultraljud gör det möjligt att avslöja utsprånget i det interatriala septumet.

När en aneurysm kompletteras med förekomsten av ett öppet ovalt fönster kan följande metoder vara informativa:

 • EKG är den enklaste metoden. Elektrofysiologisk undersökning av hjärtat bidrar till att överbelasta det högra hjärtat. Också detekteras hjärtrytmstörningar. I det här fallet kan du hitta tecken på förmaksflimmer.
 • Bröströntgen. En aneurysm med ett öppet ovalt fönster kännetecknas av närvaron av ett specifikt symptom på röntgenbilden - "pulsering av lungens rötter".
 • Ekkokardiografisk studie. Som med en aneurysm utan ett meddelande, är denna metod väldigt viktig för att diagnostisera ett öppet ovalt fönster. Tack vare den här metoden kan man se att blodflödet snurrar i hålets område. Ventilsjukdomar kan också detekteras.

Instrumentdiagnostik kan också kompletteras med följande metoder:

 • Transesofageal ultraljud.
 • Transthoracisk ultraljud.
 • Datortomografi.
 • Hjärtkateterisering.

7 Aneurysm behandling

Behandling av en aneurysm hos vuxna kan vara både medicinskt och kirurgiskt.
1) Drogbehandling - det är ospecifik. Det används också när kirurgisk behandling inte är angiven. Läkemedel som kan appliceras avser olika grupper.

 • Preparat som stimulerar bildandet av kollagen.
 • Vitaminer från grupp B.
 • Mikroelement - Cu, Zn, Mg.
 • Droger som påverkar hjärtans rytm.
 • Läkemedel som förhindrar bildandet av blodproppar.

Sådan behandling är emellertid ospecifik. Patienter som inte behöver kirurgisk behandling behöver som regel regelbunden övervakning av en kardiolog eller terapeut. De bör genomgå ett ultraljud av hjärtat varje år för att övervaka tillståndet hos aneurysmen.

Patienter rekommenderas generella stärkande åtgärder. Det är önskvärt att iaktta regimen för arbete och vila, för att undvika känslomässig och fysisk överbelastning. Det är viktigt att övervaka blodtrycksnivåerna. En viktig punkt är också förebyggande av infektioner, som har en negativ inverkan på kroppen.

Occluder för att stänga MPP-defekten

2) Kirurgisk behandling indikeras med en aneurysmstorlek överstigande 10 mm och åtföljs av en överträdelse av hjärtets funktion. Den huvudsakliga metoden för kirurgisk ingrepp är förstärkning av en aneurysm med syntetiskt material. Om det finns en öppning i partitionen kan den stängas på följande sätt:

 • Suturering. Utförs vid ett litet hål.
 • Ställer in en syntetisk patch.
 • Endoskopiskt sätt att stänga fönstret med hjälp av speciella enheter.

funktionen

Aneurysm av den interatriella septum i medicin utpekas med en enkel förkortning - MPP. Sådan avvikelse i hjärtets struktur uppträder ganska ofta men är inte farligt för människans liv. En aneurysm är ett påsliknande utsprång som bildar på ytan av septum som skiljer höger och vänster auriklar. Det påverkar huvudsakligen den del av väggen där vävnaderna är tunnare. avdelade portionen på grund av strukturen finhet egenskap: i livmodern på partitionen har ett ovalt hål, som stänger efter födseln. Det är på den plats där detta "fönster" är stängt att väggarna inte är kompakterade och sårbara. Senare, efter många år, med ökat blodtryck, kan denna zon börja sträcka sig. Som ett resultat bildas utsprång, det är en aneurysm av det interatriella septum hos vuxna. Fenomenet som sådant har länge varit känt för specialister, men hittills har det inte blivit helt studerat. Därför kan läkare inte ge vissa svar när patienter har frågor om arten av sjukdomen, dess natur och riskfaktorer. En aneurysm av MPP anses vara en bulgingformation, vars dimensioner når 10 mm eller mer. Och hur ska man ringa mindre uttalade onormala förändringar i septum? De kallas också sorter av denna patologi.

symptom

Aneurysm hos den interatriella septum hos vuxna och barn framgår inte av några definierande tecken. Patienter har inga klagomål om smärta eller obehag. Därför är det omöjligt att fastställa närvaron av en avvikelse i symptomatologin.

diagnostik

Identifiera en anomali i hjärtets struktur är möjlig med konventionell ultraljud (ultraljud) med dopplerografi. Dessutom hantverkare kan tilldela examen som inkluderar en transesofageal ultraljud kataterizatsiyu, tomografi. Dessa åtgärder är nödvändiga i de fall där det finns misstanke om defekta vävnaden utsprångs förändringar i dess omkrets såväl som risken för en detekterad bifogade aneurysm anomalier (hjärta eller större blodkärl).

Patologins inflytande på hjärtets arbete

Läkare är övertygade om att avvikande fenomen - en aneurysm av MPP inte påverkar funktionen av "motor" i kroppen. Det vill säga, hjärtat fungerar i samma läge och utan misslyckanden. Blodflödet försämras inte, och organets pumpfunktion försämras inte heller.

Vilket hot är aneurysmet

Med tanke på att utsprånget gradvis ökar i storlek och väggen i septum blir tunnare, räddar många patienter sin bristning. Samtidigt tror de att ett aneurysmbrott utgör ett allvarligt hot mot deras liv och hälsa. Men denna åsikt är felaktig. Blodtrycket är inte så intensivt att det skadar strukturernas integritet. I isolerade fall bildas en obetydlig defekt vid frakturstället när detta uppträder. Han bär inte en fara, och många människor med sådan en defekt bor i många år utan att känna tecken på sjukdom. En aneurysm är naturligtvis inte så oskadlig avvikelse. Det kan orsaka blodcirkulationssjukdomar i hjärnan och även leda till stroke. Detta händer på grund av bildandet av blodproppar i en utskjutande säck, vilket är typiskt för personer som har drabbats av en embolisk stroke. Om en aneurysm har en storlek på mer än 10 mm, så finns det en verklig risk för emboli, blodproppar.

Aneurysm hos den interatriella septum hos vuxna kräver endast behandling i sådana situationer när det finns en bulging över normalen, det vill säga mer än 1 cm. Terapi består av att ta mediciner som spädar blodet. Operativ teknik används extremt sällan och indikeras för patienter som har diagnostiserats med en allvarlig defekt i väggstrukturerna som skiljer åt vänster och höger atrium. Kirurgisk ingrepp är också nödvändig vid hjärtstörningar, som orsakades av en signifikant ökning av aneurysm.

Dela med vänner:

Vad är det interatriella septumets aneurysm och hur man behandlar det

 • De främsta orsakerna till en aneurysm i det interatriella septumet
 • Diagnos av en atriell septal aneurysm
 • Vad är farligt en aneurysm i det interatriala septumet?
 • Symptom på sjukdomen
 • Aneurysm behandling
 • Förebyggande åtgärder

En aneurysm i den interatriella septum är en krökning av väggen mellan vänster och höger atrium. Den här sjukdomen är hänvisad till gruppen av lindriga anomalier. Denna anomali består i kromningen av den atriella väggen och utskjutningen av den till sidan. För närvarande identifierade experter 3 former av denna anomali:

 • krökning till vänster;
 • krökning på höger sida;
 • S-formad böjning.

De främsta orsakerna till en aneurysm i det interatriella septumet

Denna sjukdom har länge varit känd för mänskligheten, men seriösa studier har inte genomförts på denna anomali. För närvarande har forskare inte hittat den exakta orsaken till denna patologi.

En aneurysm är expansionen av fartyget, vilket orsakas av stratifieringen av dess vägg och dess svaghet. Vissa tror att orsaken till anomalier hos nyfödda är dålig ärftlighet. Andra anser att en aneurysm uppträder på grund av störningar i processen att bilda bindväv i hjärtat under intrauterin utveckling. Hjärtablandningar i barnet kan uppstå på grund av olika abnormiteter i moderns kropp under graviditetsperioden. Oftast de negativa effekterna av infektionssjukdomar under graviditeten.

Hos vuxna kan en aneurysm uppstå som ett resultat av överföringen av hjärtinfarkt.

Denna teori stöds av många befintliga fakta. Specialisterna fastställde de viktigaste faktorerna som kan prova utseendet på en aneurysm i det interatriella septumet.

Symtom på sjukdomen kan vara mycket annorlunda. Oftast är symtomen på den här sjukdomen liknande hjärtsvikt eller hjärtinfarkt. Enligt sjukdomsgraden efter infarkt delade forskare denna sjukdom i tre typer:

 1. Kronisk form - kan inträffa vid 6 veckor efter infarkt, symptomen på denna sjukdom är mycket lik symptom på utseende av hjärtsvikt hos människor.
 2. Akut form - kan förekomma 2 veckor efter infarkt. De viktigaste symptomen är en kraftig temperaturökning, ett fel i hjärtans rytm, en manifestation av hjärtsvikt och leukocytos.
 3. Subakut form - sker vid 3-6 veckor efter hjärtattack. I detta fall uppstår krökningen på grund av oegentligheter vid bildandet av ärr vid infarktets plats. Symptom på den subakutiska formen uttrycks i utseende av andfåddhet, snabb hjärtslag.

Tillbaka till innehållet

Diagnos av en atriell septal aneurysm

Diagnos av denna anomali innefattar 3 steg. Vid det första steget bör du konsultera en läkare som kan förklara för patienten i detalj vad de första tecknen på sjukdomen kan vara. Vid andra etappen utförs en visuell undersökning, som består av pulsering i bröstområdet. Efter avslöjande av de första tecknen på patienten som skickats för undersökning. Obligatorisk behandling av patienten är ultraljud, elektrokardiografi och datortomografi.

Om sjukdomen är förknippad med ärftlighet bestäms den med hjälp av ultraljud direkt efter barnets födelse. I en nyfödd kan denna patologi ses omedelbart. Den slutliga diagnosen görs emellertid först efter studien.

Tillbaka till innehållet

Vad är farligt en aneurysm i det interatriala septumet?

De flesta patienter som lider av en aneurysm är rädda för sitt brott, men i verkligheten är det extremt sällsynt. Trycket som uppstår i båda atriumen har inte så mycket styrka för att skada väggen. Detta gäller för nyfödda och vuxna. Även om detta händer, kommer det inte att leda till döden.

När septum sönder uppstår en defekt, vilket inte medför betydande hälsorisker. Med detta kan du leva väldigt långa år. I närvaro av en akut form av en aneurysm föreligger dock risk för störningar i hjärnans cirkulation. Denna faktor kan utlösa en stroke. Enligt statistik är personer med aneurysm i riskzonen för olika abnormiteter av blodproppar, vilka, efter att ha kommit ut, orsakar stroke. Dessa trombi kallas emboli.

Tillbaka till innehållet

Symptom på sjukdomen

I början av sjukdomen är vissa tecken frånvarande, kan sjukdomens närvaro endast bestämmas under undersökningen. Där en aneurysm finns, visas ett hål. På grund av detta finns det cirkulationsstörningar. Med varje sammandragning av hjärtat från vänster atrium börjar blodet inte bara falla i vänster ventrikel, men också delvis i det högra atriumet. På grund av detta ökar belastningen på högra sidan av hjärtmuskeln. Som ett resultat uppstår kompensationshypertrofi hos det högra atriumet och därefter ett ventrikel. Dessutom får lungen en ökad mängd blod, ökar trycket på kärlen och symtom på lunghypertension. Hos barn är utvecklingen långsammare.

Hos vuxna är risken för aneurysmbrott mycket högre. Detta kan uppstå på grund av det ständiga tillståndet i stress, trauma i hjärtat, ökad fysisk ansträngning. När aneurysmen spricker, har patienten följande symtom:

 • smärta i hjärtat
 • ökad trötthet i kroppen;
 • oförmåga att utöva långvarig fysisk ansträngning
 • känsla av obehag i hjärtat
 • störningar i hjärtat.

Tillbaka till innehållet

Aneurysm behandling

I början av sjukdomsutvecklingen kräver ingen aneurysm speciell behandling med medicinering eller kirurgi. Det är bara nödvändigt att besöka den lokala terapeuten och kardiologen regelbundet, från tid till annan inspektera att observera sjukdomsdynamiken. Vanligtvis rekommenderas patienten att utföra ett kardiogram och ultraljud i hjärtat. Om sjukdomen är strikt kontrollerad och det inte finns några komplikationer är det möjligt att patienten aldrig kommer att få några klagomål om detta.

Om en aneurysm börjar öka betydligt, ökar risken för bristningen kraftigt, vilket kan vara en allvarlig fara. I det här fallet bör du omedelbart rådgöra med din läkare för att bestämma vad du ska göra nästa.

Det huvudsakliga tillvägagångssättet vid behandling av en aneurysm är att förhindra dess bristning, eftersom detta kan orsaka allvarlig blödning. Således kan patienten själv välja två sätt. Det första sättet är att vänta tyst, den andra är att genomföra en planerad operation för att ta bort den ändrade plottet.

Valet av behandlingens taktik tar doktorn hänsyn till hastigheten på aneurysmutvecklingen, dess placering och storlek. Med långsam utveckling av en aneurysm är väntan mer lämplig. Att hålla en lugn livsstil, näring, dosering av fysisk aktivitet kommer under många år att hjälpa till att upprätthålla hälsan och kontrollera uppkomsten av akuta tillstånd. För fullständig kontroll ska patienten utföra en tomografi och ultraljudsskanning av hjärtat var sjätte månad. Under livet måste läkemedlet ordentligt följas.

Om aneurysmen är för stor börjar den utöva starkt tryck på de inre organen och sjukdomen börjar utvecklas. I det här fallet kan kirurgen inte göra det utan att ingripa. Verksamheten består i att avlägsna den skadade delen av kärlet och upprätta en plastprotes i stället för defekten, och i vissa fall ett friskt kärl som tas från samma patient.

Tillbaka till innehållet

Förebyggande åtgärder

Om du har hittat en aneurysm i det interatriala septumet, bör du ta all smittsam sjukdom på allvar. Långvarig behandling av influensa kan till exempel leda till en kraftig acceleration i tillväxten av det drabbade området. Om det finns en patologi i aortan kan en host även provocera ett aneurysmbrott.

Patienter med medelålders och avancerad ålder bör minska risken för att utveckla ateroskleros. Först och främst behöver du sluta röka och vägra att dricka alkohol. Det är nödvändigt att följa en balanserad kost, för att inte tillåta överdriven konsumtion av animaliska fetter. Dieten bör innehålla ett tillräckligt antal högproteiner, vitaminer och mineraler. Nödvändigt, som en förebyggande åtgärd, bör läkemedel som förhindrar utvecklingen av ateroskleros (enligt instruktioner från en läkare) tas. Det är också nödvändigt att noggrant övervaka blodtrycket och försöka kontrollera vikt.