Huvud / Åderbråck

Hur identifierar och behandlar aneurysm hos interatriella septum hos barn

Aneurysm hos den interatriella septum hos barn och vuxna är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av förändringar i stora blodkärlars väggar. Som ett resultat finns ett utskjutande av en enda del av hjärtat med ultraljudsdiagnos. Aneurysm hos barn kan utvecklas i livmodern, med vissa brott mot hjärt-kärlsystemet.

Vid nyfödda kan denna patologi uppstå på grund av långvarig och högt gråt, liksom med svårigheter i tarmrörelser. Om vi ​​pratar om äldre barn kan deras aneurysm i det interatriella septumet (MPP) uppstå som ett resultat av de skador som lidit.

En aneurysm av MPP hos en nyfödd är en patologi relaterad till hjärtfel. Vanligtvis, när ett barn diagnostiseras börjar föräldrarna panik. Många i förvirring och vet inte hur man ska leva med detta. För att undvika sådan rädsla är det därför nödvändigt att ta reda på vilken typ av sjukdom det är, hur man behandlar det och vilka förebyggande åtgärder som behövs.

Som regel utvecklas aneurysmen på ett ställe där den interatriella septum är den tunnaste. Men problemet består i att vid intrauterin utveckling i MPP finns en liten öppning som stängs redan efter barnets födelse. Om detta inte händer och hålet är för stort, prata om hjärtsjukdom. I ett annat fall stängs hålet, men det finns fortfarande en så kallad tunn plats som sträcker sig och sticker ut efter tiden. Det är detta fenomen som kallas en aneurysm av MPP.

Olika defekter hos den interatriella septum hos spädbarn klassificeras på platsen där septum utskjuter (nedre, övre, främre och bakre, centrala) och även i enlighet med utsprångets storlek. I sällsynta fall finns det en fullständig brist på septum.

Orsakerna till MSP hos barn

I de flesta fall, när det gäller orsakerna till en aneurysm hos den interatriella septum hos barn, talar forskare om den ärftliga faktorn. Eftersom det är han som spelar en avgörande roll i hennes utseende i den nyfödda. Vanligtvis, om föräldrar tidigare har upptäckt en aneurysm, kommer deras bebis också att ha ett septumutsprång. Utesluter inte heller den dåliga graviditeten själv: hotet om missfall, mammas sjukdom under graviditeten och ett försök att bli av med barnet genom medicinering (tabletter).

I allmänhet resulterar MPA-aneurysm från:

 • Dålig ärftlighet.
 • Hot mot missfall när som helst.
 • Uppskjuten infektionssjukdomar.
 • Influensa, akut respiratoriska infektioner.

Om föräldrarna inte har och har inga hjärtproblem rekommenderar läkare fortfarande att de genomgår en fullständig granskning före barnets uppfattning. Tack vare detta är det möjligt att utesluta utvecklingen av en sådan patologi och bota de redan existerande sjukdomarna före graviditetens början, vilket är extremt viktigt.

Symtom på en aneurysm av MPP hos barn

Omedelbart efter födseln, under de första två veckorna, kan den nyfödda observera en mild cyanos, manifesterad i cyanos av barnets hud. Detta är det enda sanna symptomet som erkänns omedelbart efter födseln. Alla andra symtom börjar vanligtvis dyka upp efter tre eller fyra månader. En fruktansvärd diagnos - hjärtsjukdom, som regel, sätts i en äldre ålder - i 2-3 år av livet.

Om ett barn har en aneurysm och är liten i storlek: inom 10-15 mm kan barnet växa och utvecklas normalt.

Symptom på manifestation av en aneurysm hos barn upp till 3 år är som följer:

 • Barnet är svagt fysiskt. Även inhiberingen av mental utveckling är märkbar.
 • Barnet förvärras väldigt, ofta sjuk med kalla och virala sjukdomar.

Symtom på en aneurysm hos barn äldre än tre år:

 • Lag i utveckling, tillväxt.
 • Lätt vikt.
 • Problem med utvecklingen av reproduktionssystemet.
 • Barnet utövar knappt fysiska övningar, långa laster till det inte i kraft.
 • I receptionen diagnostiserar läkaren hudens hud, anatomiska förändringar i bröstområdet. Lite märkbar, som ett bullande hjärta.

En liknande faktor beror vanligtvis på muskelatrofi och en markant ökning i hjärtkammaren i det högra hörnet. Följande observeras: hjärtans kant är breddat uppåt och till höger. Långstam och höger atrium är markant förstorad. Det arteriella trycket här är något lägre.

Symtom på ett barn över 7 års ålder:

 • När du lyssnar på hjärtat hör du ett systoliskt ljud.
 • Om i det ögonblicket för att lägga till vissa fysiska belastningar förstärker bruset.
 • Om ett barn upp till 2 år och äldre är närvarande och bekräftat ovanstående symtom, diagnostiseras han med en isolerande sekundär defekt hos det interatriala septumet.

Vad är livslängden hos patienter med MPP-aneurysm

Enligt statistiska uppgifter är den genomsnittliga livslängden hos personer med MPP-aneurysm 40-45 år.

Undanta inte fall när patienter lever i 80 års ålder. Men även därmed gör diagnosen "MP-aneurysm" en person inaktiverad på 50 år. Detta händer på grund av det ökade trycket i lungorna.

Det finns emellertid också positiva undantag: hos 3-5% av barnen finns en ofrivillig återställning av felet i det interatriella septumet.

Patienter som lider av en aneurysm, WFP, i de flesta fall diagnostiseras kronisk lunginflammation som utvecklas på grund av frekventa sjukdomar i andningsorganen. Vissa barn med en aneurysm dör redan i spädbarn. Det dödliga resultatet i detta fall är ca 10%. Dessutom observeras sekundär lunginflammation och reumatism hos barn ofta.

Om du inte gör åtgärden i tid

Om operationen är försenad under en längre tid, brister en aneurysm.

Korrigering av den interatriella septum kan utföras om blodutmatningen är för hög. I operationen sutureras en liknande defekt eller en syntetisk lapp placeras på septum.

Behandling av aneurysm av MPP hos barn

Septumens aneurysm hos barn elimineras uteslutande av kirurgisk metod. I de fall där aneurysm inte ökar, och inte orsakar ohälsa, är barnet rekommenderas att genomföra operationen efter 1 års ålder. Fram till denna tid observeras barnet konstant av en specialist.

Det operativa avlägsnandet av defekten hos det interatriella septumet kan utföras med användning av flera metoder:

 • Avlägsnande av patologiskt utskjutande genom att stoppa hjärtat och avlägsna aneurysmen.
 • Korrigering av vänster ventrikel utförs.
 • Den första metoden för kirurgisk ingrepp är radikal. Operationen varar i flera timmar.
 • Sekvens av åtgärder under operationen:
 1. Exponering av hjärtat av en kirurg.
 2. Inspektion av vänstra ventriklarna.
 3. Bestämning av aneurysmens exakta plats.
 4. Installation av kanylen på aortan.
 5. Utför tvingad hjärtstillestånd. Anslutning av anordningen av artificiell cirkulation.
 6. Aneurysmöppning. Undersökning av tillståndet hos vänster ventrikel av en kirurg. Eliminering av existerande blodproppar.

För närvarande används den andra metoden ofta, men här utförs manipulationen genom att ersätta den patologiska platsen med ett artificiellt implantat. Samma metod används som regel för att behandla en aneurysm hos barn.

Kontraindikationer för hjärtkirurgi:

 • Dysfunktion i lever och njurar.
 • Infektionssjukdomar.
 • Oncology.
 • Ökad subfiltemperatur.
 • Intolerans mot allmänbedövning.
 • Lunginflammation, lunginsufficiens.
 • Hjärtfel i tredje graden.
 • Diabetes mellitus i svår form.

Konservativa metoder för behandling av aneurysmer av MPS hos barn

En aneurysm av liten storlek hos ett barn som inte påverkar livets kvalitet och utvecklingsnivån kan förbli under hela barnets liv. Speciellt handlar det om de barn, från vilka det är kontraindicerat att ta bort en aneurysm kirurgiskt. Det är viktigt att följa förebyggande åtgärder och ständigt observeras hos läkaren.

De som kontraindiceras kirurgiskt ingriper, rekommenderar läkare att följa regimen, korrekt planera en kombination av rekreation och aktiviteter. Förhindra inte barnet att flytta aktivt. Eftersom en liten fysisk belastning, till exempel dagliga promenader, har cykling en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet. Men överdriv det inte.

Mat bör också balanseras. Spädbarn rekommenderas att amma under det första året av livet. Detta minskar risken för att utveckla infektionssjukdomar, vilket ofta framkallar komplikationer i samband med hjärtfunktionen. Övergången till en vanlig diet bör innehålla tillräckligt med de nödvändiga mineralerna och vitaminerna.

Glöm inte att stärka terapin. Dagligen rekommenderas att göra gymnastik, massage, bad med medicinska örter.

Föräldrar till barn med diagnosen "WFP aneurysm" bör se över dem, för att förhindra utvecklingen av stress i barn, ständigt delta barnläkare och neurolog.

Magazine sektioner

Denna sjukdom diagnostiseras hos nyfödda mycket sällan (0,9-1% av fallen). De exakta orsakerna till denna patologi är inte väl förstådda, det finns praktiskt taget ingen symptomatologi. Däremot kan medfödda hjärt aneurysm orsaka en snabb död, eftersom barnet bör ses av en kardiolog (hjärtkirurg), en barnläkare. Efter att patienten är 1 år gammal kan det patologiska utsprånget avlägsnas.

Hur man bestämmer hjärtans aneurysm i ett barn?

Den aktuella sjukdomen är praktiskt taget oförmögna att provocera hjärtsvikt (som vid postinfarkt-aneurysm). Detta beror på avsaknaden av allvarliga störningar i blodcirkulationen: medfödd aneurysm via en liten reservoar ansluter till vänstra kammaren.

Detta fenomen påverkar barnens välbefinnande: det finns inga visuella störningar, klagomål är minimal / frånvarande.

Men med tiden, på grund av hjärtmuskelens tillfredsställande funktion, är det en uttunning av det patologiska utstötningen, dess bristning.

Förvärra situationen kan förbättras sport (som inte är tillåtna i hjärt aneurysm), dåliga vanor, ohälsosam livsstil, äta skräpmat.

Död uppstår på grund av hjärtsvikt, vilket utvecklas mot bakgrund av en ruptur av medfödd aneurysm.

Möjliga manifestationer av medfödd hjärtaneurysm inkluderar ett antal av dem

 • Patologisk pulsering, fixering i det 3: e interkostala rummet. När man lyssnar på en liten patient (i "liggande" läget), kommer denna krusning att likna ljudet av en "svängande våg": för definitionen är det inte nödvändigt att luta sig mot bröstbenet. Bestäm de patologiska tremor kan vara visuellt, genom palpation. De flesta patienter har detta symptom.
 • Blodproppar efter vägg. Deras skapelse är förknippad med funktionsfel i blodcirkulationen. När väggpropparna dyker upp, försvinner den patologiska pulsationen.
 • Brott mot hjärtfrekvensen. Ofta förekommer i ungdomstiden, när det är viktigt för barnen att intensifierad träning är viktig. Provoke arytmi hos barn kan också stressa, dåliga vanor.

Ett antal klagomål registreras från patienter

 • Andnöd, som kan leda till lungödem, hjärtas astma.
 • Regelbundna smärtor i bröstet, som är fler vuxna barn, beskriver att dra, värk.
 • Periodiska smärtor bakom bröstbenet (en av anledningarna till att man snabbt söker hjälp).
 • Torr hosta: effekten av medfödd aneurysm på luftröret.
 • Frekvent trötthet.
 • Illamående, uppkastning (för nyfödda): Resultatet av inverkan av patologisk utstötning på matsmältningsorganens organ.
 • Svaghet. Hos barn kommer detta symptom att manifesteras i en ständig önskan att sova.
 • Svaghet, huvudvärk. Visa i den ålder då barnet börjar aktivt flytta.
 • Svettning. Även i ett coolt rum, kommer barnet att svettas mycket. Detta är särskilt märkbart efter sömnen.

Brottet av medfödd hjärt-aneurysm, som ofta slutar med barnets död, åtföljs av ett antal manifestationer

 • Hudfärgning: pallor ersätts av cyanos.
 • Svår svullnad i venerna på nacken.
 • Hyppiga attacker av hosta med hemoptys.
 • Illamående, kräkningar med föroreningar (ibland med blodproppar).
 • Kallsvett.
 • Förlust av medvetandet.
 • Sakta andning.

Det finns flera metoder där det är möjligt att upptäcka att regelbundet observera medfödd hjärt-aneurysm

 • Samråd med en pediatrisk kardiolog / hjärtkirurg i förhållande till de närvarande symtomen. Under samtalet ska läkaren ta reda på de möjliga orsakerna till denna sjukdom: moderns hälsotillstånd under graviditeten, de överförda bröstskadorna under födseln, förekomst / frånvaro av kroniska infektioner i barnet. Sjukdomshistorien hos patientens nära släktingar studeras också.
 • Test av urin, blod. Det är nödvändigt att kontrollera förekomsten av samtidiga sjukdomar som kan provocera en hjärt-aneurysm. Biokemisk undersökning av blod kommer också att vara användbar.
 • EKG. Det gör det möjligt att fixa specifika förändringar i hjärtfrekvensen som den aktuella patologin kan orsaka. Med medfödd hjärt-aneurysm (inklusive aneurysm i det interatriella septumet) bör EKG utföras var tredje månad. Om ett barn med en aneurysm i den interatriella septum vill engagera sig i professionell sport, bör han genomgå ett EKG med en belastning av + ultraljud i hjärtat.
 • Ultraljudsundersökning av hjärtat. Ofta görs ett sådant test varje 12 månader. Enligt vittnesbörd av en barnkardiolog kan ultraljud ordineras oftare. Den används för att få följande information:
 1. mätning av de exakta parametrarna hos aneurysmen;
 2. närvaro / frånvaro av blodproppar i blodkärlens lumen.
 • Bröströntgen. Hjälper till att fastställa parametrarna i hjärtat, lungorna.
 • Radioisotop ventrikulografi av hjärtat. Det är nödvändigt att fastställa den exakta platsen för aneurysmpositionen, dess dimensioner. Genom denna undersökning är det möjligt att bestämma myokardiumets kontraktila förmåga i vila / under belastning. För genomförandet av hjärtets hjärtkärl administreras barnet intravenöst radioaktiva komponenter, vilka i en viss tidsperiod är koncentrerade i hjärnans vävnader.
 • MRI i hjärtat. Används för att fastställa de exakta parametrarna för en aneurysm (ultraljud tillhandahåller inte sådan information). Vid tidpunkten för undersökningen ges barnet en mild bedövning så att han inte rör sig. Med hjälp av MR är det möjligt att studera arten av medfödd utskjutning, tillståndet av hjärtatartärer, för att få en tredimensionell bild av hjärtat.
 • Koronarangiografi + Röntgenkontrastventrikulografi. Det är nödvändigt för patienter som planerar att utföra kirurgiska manipulationer på hjärtat.

Metoder för behandling

Den aktuella sjukdomen är en direkt indikation för kirurgisk behandling. Om hjärtets aneurysm inte växer, orsakar inte försämring av hälsan, drivs barnet efter 1 år. Fram till dess bör barnet regelbundet övervakas av en läkare.

Kirurgisk behandling av medfödd hjärt-aneurysm kan innebära flera tekniker

Avlägsnande (resektion) av patologiskt utskjutande. Avser radikal manipulation, varar flera timmar.

Algoritmen för den aktuella operationen

 • Utför en median sternotomi.
 • Exponering av hjärtat. För detta ger operationen en dissektion av pleuramembranet, perikardiet.
 • Kontroll av vänster ventrikel.
 • Hitta den exakta platsen för aneurysmen.
 • Installation av kanyler i aorta, ihåliga vener.
 • Tvingad hjärtsvikt Underhåll av patientens biologiska aktivitet kommer att vara möjligt på grund av anslutningen av en artificiell cirkulationsanordning till den.
 • Aneurysmöppning. Inspektion av tillståndet i vänster ventrikel. Eliminering av blodproppar (om någon).

Korrigering av strukturen i vänster ventrikel (ventrikuloplasti). Hittills finns det flera tekniker för denna manipulation.

Byte av aortas patologiska plats med ett artificiellt implantat. Det används för att diagnostisera aorta-aneurysm hos ett barn.
Kirurgisk behandling av den aktuella sjukdomen är inte alltid möjlig.
Det finns flera kontraindikationer för hjärtkirurgi hos ett barn

 • Allvarlig felfunktion i njurarna, lever.
 • Infektion av kroppen.
 • Onkologiska sjukdomar.
 • Pulmonell insufficiens, som är kronisk.
 • Hjärtsvikt III st.
 • Intolerans mot anestesi.
 • Svår form av diabetes mellitus.
 • Ökad kroppstemperatur.

Konservativ behandling visas i ett antal fall

 • Vid diagnostisering av en baby-aneurysm i det interatriella septumet, som har små dimensioner, påverkar inte livskvaliteten.
 • Under det första året av barnets liv.
 • I den postoperativa perioden.
 • Barn som har absoluta kontraindikationer mot hjärtkirurgi.

Rekommendationer för konservativ behandling av barn med medfödd hjärt-aneurysm

 1. Den rätta regimen av dagen: den bästa kombinationen av fritid, klasser. Du kan inte förhindra att barnet flyttar: fysisk aktivitet (dagliga promenader, cykling, etc.) har en positiv effekt på hjärtat. Men för att överbelasta barnet är det inte heller värt det.
 2. Balanserad näring. Under det första året av ett barns liv är det väldigt viktigt att ge bröstmjölk: En sådan näring hjälper till att minimera risken för infektionssjukdomar (som kan orsaka komplikationer relaterade till hjärtets arbete). Efter att ha bytt till en vanlig diet bör ett barns mat innehålla tillräckligt med protein, magnesium, kalcium.
 3. Allmän förstärkningsterapi: massage, barns gymnastik, örtbad.
 4. Årligt besök hos neurologen. Stress, överdriven excitabilitet, funktionsfel i centrala nervsystemet påverkar hjärtets arbete. För nyfödda kan ungdomar med sömnstörningar, med andra psykiska störningar, lugnande läkemedel ordineras.
 5. Intag av läkemedel som bidrar till att förbättra strukturen i bindväv (Magneroth, Magne B6, Kalia ororat). Ta dessa droger behöver kurser: var sjätte månad.
 6. Utnämning av droger som hjälper till att stärka hjärtmuskeln, förbättra blodcirkulationen (Elkar, Kudesan, Limontar). I samma syfte föreskrivs att små patienter är multivitaminkomplex.
 7. Medicinsk terapi, som syftar till att arrestera symptomen. När det finns klagomål väljer barnkardiologen droger från ett antal grupper individuellt för varje patient.
 • Statiner. Minska kolesterolhalten i blodet. De utses under ungdomsperioden (inte tidigare).
 • Antiarytmiska läkemedel. De väljs ut på ett sjukhus efter att en patient ges en kvalitativ undersökning.
 • Antibiotikabehandling. Krävs för smittsamma sjukdomar.

förebyggande

Förebyggande åtgärder i förhållande till denna sjukdom är relevanta vid tidpunkten för graviditetsplanering, under fosterdragation

 • Den framtida mamman före graviditeten bör besöka gynekologen för en fullständig kvalitativ kontroll av hälsotillståndet. Blodtest för herpes, toxoplasmos, cytomegalovirus och andra kroniska infektioner bör tas före graviditet.
 • Anledningen till att fråga en genetiker för råd är några punkter.
 1. Framtida föräldrar bor / arbetar i en dysfunktionell ekologisk miljö.
 2. Nära släktingar till den planerade bebis mamma / pappa har allvarliga hjärtsjukdomar (medfödd hjärtsjukdom, hjärtaneurysm).
 3. Framtida föräldrar är bland åldersparen.
 • För graviditeten bör det vara flera gånger (3-4) passera ultraljudsundersökningen av fostret.
 • Några månader före graviditeten måste framtida föräldrar överge oregelbundna vanor under hela fosterperioden.
 • Under graviditetens första trimester är det viktigt att undvika smittsamma sjukdomar (influensa, ARVI). För att göra detta måste du äta ordentligt, ordna dagliga promenader i frisk luft, undvika offentliga platser, kommunicera med patienter (ont i halsen, ARVI, bronkit).

Farlig aneurysm i hjärtat hos barn: tecken, behandling

I strid med utvecklingen av bindväv (dysplasi) finns det anomalier i strukturen hos hjärtekonstruktionerna, vilket innefattar uttining av skiljeväggarna mellan atrierna och ventriklarna. I dessa zoner, efter födseln, bildas utsprång, kallad en aneurysm. De är asymtomatiska och har ett gynnsamt resultat, leder mindre till cirkulationsinsufficiens, svår arytmi och kräver snabb behandling.

Läs i den här artikeln

Orsakerna till hjärtinfarkt hos barn

I den överväldigande majoriteten av fallen är hjärtfluid-aneurysmer hos barn en del av MARS syndromet. Små utvecklingsanomalier beror på medfödd bindvävsdysplasi. I detta tillstånd försämras hållfastheten hos kollagenfibrer, vilket leder till deras hyperextension.

Hjärtans hjärtrytm hos barn

Ur sidan av kardiovaskulärsystemet manifesterar sig detta i form av förlängning av ackord, prolaps av ventilflikar. Med gallring av hjärtväggarna sticker de under högt tryck i vänstra hälften in i lumen på högra atrium eller ventrikel. Betydligt mindre uppstår en aneurysm i hjärtat hos ett barn efter kirurgisk korrigering av septalfel.

Orsakerna till dysplasi av bindvävsfibrer kan vara:

 • defekt i kromosomapparaten, ärvt
 • förvärvade kromosomala mutationer vid exponering för gravid ogynnsam ekologi, exponering, yrkesrisker;
 • infektion under de tre första månaderna av graviditeten (särskilt farligt rubella, vattkoppor, herpes, adenovirus, cytomegalia, hepatit, syfilis, tuberkulos);
 • ålder av mamma upp till 16 år och över 40 år;
 • first-line toxicos och hot om missfall
 • brist på magnesium i näring
 • rökning, alkoholism
 • tar droger, antikonvulsiva medel, progesteron;
 • diabetes mellitus, tyrotoxikos.

Och här handlar det mer om aorta av aneurysm.

Symtom på en aneurysm i interventionsvätskan

Utbuktning av den membranösa del av septum mellan ventriklarna som en oberoende anomali är sällsynta, vanligen barnets nuvarande defekter ventiler, senare stängning patent foramen ovale eller arteriell kanal, aortakoarktation. Aneurysm detekteras oftast i broschyrer av trikuspidalventilen (under basen), kan den fungera som en utsignal från den högra kammaren avdelningen. I storlek överstiger sådana former normalt inte 2-3 cm.

Okomplicerad aneurysm i septum är inte uppenbar och kan upptäckas av en slump när barnet vänder sig till doktorn i samband med andra sjukdomar. I allvarliga fall finns det tecken på hjärtsvikt:

 • andfåddhet;
 • cyanos av huden;
 • yrsel;
 • snabb utmattning
 • hjärtklappning;
 • smärta i hjärtat och rätt hypokondrium;
 • svullnad i anklarna
 • rytmets oregelbundenhet.

Vilka är farorna med en anomali i hjärtans MPP?

I de flesta barn ligger en aneurysm i det interatriella septumet i det ovala fönstret. Den kan helt utskjuta in i det högra atriumet eller ha en S-formad böjning (delvis riktad till höger). Oftast finns inga kliniska manifestationer. Om utvecklingen av en aneurysm stör intrakardial cirkulation, så finns det:

 • fördröjning i fysisk och mental utveckling;
 • långsam viktökning
 • frekventa andningssjukdomar;
 • reducerad belastningstolerans
 • generell svaghet
 • arytmi;
 • smärta i hjärtat
 • blek av huden.

Ett farligt tillstånd är en aneurysmbrott. Detta kan förekomma hos ett barn i skolåldern som påverkas av en bröstskada, överdriven fysisk eller psykisk stress. Detta skapar en öppning mellan höger och vänster atrium med utmatning av blod i hjärtans högra sida.

Ytterligare prognos beror på storleken på den uppenbarade defekten - möjligen som en gynnsam kurs och frånvaro av symtom, samt en akut kränkning av cerebral och systemisk blodcirkulation med dödlig utgång.

Diagnos av staten

Att misstänka närvaron av hjärtans aneurysm kan du identifiera tecken på överbelastning av rätt atrium och ventrikel. Dessa barn har ofta blek hud, frekvent och svag puls, lågt blodtryck. I vissa fall, med atrofi av pectoral muskler, framträder ett utskjutande i hjärtat av regionen. Vid auskultation finns ett strukturellt instabilt systoliskt murmur och en betoning av 2 toner över lungartären.

För att bekräfta diagnosen utförs ytterligare undersökningar:

 • EKG - trängsel eller hypertrofi i rätt hjärta;
 • Hjärta ultraljud med Doppler - den mest informativa metoden, där du kan se utbuktning av partition, för att bedöma dess storlek, förekomsten av blodproppar i kaviteten, graden av intrakardiella hemodynamik, släpper blod hinder som medföljer ventil eller andra strukturella defekter;
 • MR, kateterisering av hjärtkaviteterna, ventrikulografi är nödvändiga vid svårigheter vid diagnos.
Sonografi av hjärtat hos barn

Behandling av barn med patologi

Om asymptomatisk hjärt-aneurysm detekteras bör barn vara under konstant övervakning av barnläkare och kardiolog för att förhindra cirkulationsstörningar. Det visar:

 • mat med tillräckligt med protein (kyckling, kalkon, fisk), havre och bovete gröt, färskpressad juice från frukt och bär;
 • strikt efterlevnad av den dagliga rutinen med vilodag;
 • massage genom klassisk teknik, punkt, under vatten;
 • barrträd eller mineral, pärlabad;
 • magnesiumelektrofores, elektrosleep.

Möjligheten till sportträning bestäms uteslutande av kardiologen, som tar hänsyn till förekomsten av hjärtklappning, hjärtproblem, synkope, arytmier på EKG, avvikelser som detekteras av ultraljud. Om det finns betydande avvikelser, är professionell sport kontraindicerad, men obligatorisk fysisk aktivitet rekommenderas i form av dagliga promenader, terapeutisk gymnastik.

Konservativ terapi omfattar förebyggande kurser för antagning (3 till 4 gånger per år) av sådana droger:

 • magnesiumsalter (behövs för kollagen syntes) - Magnerot, Magne B6, Magnum;
 • kardiotrofa läkemedel - Riboxin, ATP, Carnitin, Cardonate, Qudesan, Cytochrome;
 • multivitaminkomplex med grupp B-innehåll - Pikovit sirap, Supradin dietgel;
 • lugnande - växtbaserade sammankomster med motherwort, melissa, salvia och Johannesjurt, ledum.

Antiarrhythmic medications är ordinerad endast i närvaro av rytmförstöring, antibiotikabehandling krävs även vid små kirurgiska ingrepp för att förhindra endokardit.

Indikationer för kirurgisk behandling uppstår när blodcirkulationen störs, förminskning av det högra ventrikulära utflödesområdet, valvulär insufficiens på grund av expansion av rätt hjärta, komplicerade rytmförstörningar och ledning. I sådana fall appliceras en plåstret av syntetiska material på septumets tunna sättning och fixeras genom separata sömmar.

Och här handlar det mer om koagulering av aortan.

En aneurysm av hjärtens uppkomst i ett barn uppträder när fibrerna i bindväv är otillräckligt utvecklade och refererar till MRS syndromet. I de flesta fall finns det inga manifestationer, men med en kraftig ökning av hjärtbelastningen kan en sällsynt bristning inträffa med blodutmatning från vänster halv till höger. För att upptäcka en aneurysm är det mest informativa ultraljudet i hjärtat med dopplerografi.

Den svaga och måttliga förloppet av sjukdomen kräver förebyggande kurser av medicin för att stärka hjärtat, med svåra former av sjukdomen som visas.

Användbar video

Titta på videon om den interatriella septumens defekt:

Om hjärtens aneurysm upptäcks kan operationen bli den enda chansen till frälsning, därigenom förbättras prognosen. Det är möjligt att leva utan operation som helhet, men endast om aneurysmen, till exempel av vänster ventrikel är mycket liten.

I moderna diagnostiska centra kan hjärtsvikt bestämmas på ultraljud. Fostret är synligt från 10-11 veckor. Medfödda tecken bestäms också av ytterligare undersökningsmetoder. Det finns också möjliga misstag vid bestämning av strukturen.

En aneurysm i hjärtat efter ett infarkt anses vara en allvarlig komplikation. Prognosen förbättras avsevärt efter operationen. Ibland är behandlingen medicinerad. Hur många lever med postinfarkt-aneurysm?

Om hjärtets aneurysm bildas kan symtomen likna normalt hjärtsvikt. Orsaker - hjärtinfarkt, utarmning av väggar, förändringar i blodkärlen. En farlig konsekvens är en paus. Ju tidigare diagnosen utförs, desto troligare är det.

Hjärtats misslyckande med kränkningar av blodet kallas kardiomyopati hos barn. Det är dilatations, hypertrofisk, restriktiv, primär och sekundär. Symtom manifesteras av en vanlig uppsättning tecken på hjärtsvikt. Identifiera av Holter, ultraljud. Behandling kan innefatta kirurgi.

Om en aorta-aneurysm identifieras är patientens liv i fara. Det är viktigt att känna till orsakerna och symptomen av dess manifestation för att börja behandlingen så tidigt som möjligt. I grund och botten är det en operation. Aortabrytningen i buken, bröstet och stigande sektioner kan diagnostiseras.

Identifiera MARS av hjärtat kan vara hos barn under tre år, tonåringar, vuxna. Vanligtvis passerar sådana avvikelser nästan obemärkt. För forskning används ultraljud och andra metoder för att diagnostisera myokardiums struktur.

Som ett resultat av strukturella störningar, sträckning av aortaväggen kan en aneurysm av sinus av Valsalva utvecklas. Undersökningen ska genomföras så snart som möjligt om möjligt, börja med ekokardiografi. Behandlingen består i att sutera aortaväggen.

Diagnosen av koagulering av aortan kan detekteras hos både nyfödda och ungdomar. Tecken på UPU är uppenbara. Diagnos hos barn utförs efter födseln och under undersökningen. Behandling av koagulering av aortabågen innefattar en operation. Hur bor man efter?

Hjärnans aneurysm i nyfödda

Cardiac aneurysm - ett utsprång av septumet mellan förmak och kammare i hjärtat, liksom dess yttre vägg. Intrycket är ganska stort: ​​1-20 centimeter och bildas från hjärtets vävnader.

skäl

Hjärtans hjärtrytm är sällsynt: det diagnostiseras hos cirka 1% av nyfödda. Den flesta patologin förekommer som ett resultat av påverkan av olika provokationsfaktorer, bland vilka:

 • medfödd missbildning
 • defekt, bildad i hjärtens släta muskler;
 • infektion, som fostret har kontraherat inuti moderns livmoder, till exempel rubella, influensa eller herpes;
 • exponering för mutagena ämnen, inklusive radioaktiva ämnen
 • ärftlighet;
 • ålder av föräldrar: mor över 35 år, far över 45 år.

Den främsta orsaken till sjukdomen är en ogynnsam ekologisk situation, där den korrekta utvecklingen av barnets kardiovaskulära system beror.

Hjärtans hjärtsymptom åtföljs ofta av allvarligare avvikelser i hjärt-kärlsystemet. Patologi kan utvecklas i olika riktningar, beroende på vilken bestämmer dess form. Aneurysm är indelad i tre huvudtyper, i synnerhet:

 • Vänstersidigt, vilket kännetecknas av en krökning riktade mot vänster atrium;
 • högersidigt, där depression riktas mot det högra atriumet;
 • s-formad aneurysm, som kännetecknas av utseendet av utbildning i båda atrierna.

symptom

En aneurysm har ofta inte allvarliga kliniska manifestationer och förekommer hos barnet utan några tecken. Men ibland är avvikelsen åtföljd av följande symtom:

 • andfåddhet,
 • ökad kroppstemperatur,
 • dåsighet,
 • svaghet.

Diagnos av en aneurysm i hjärtat i en nyfödd

"Aneurysm" Diagnosen diagnostiseras vanligen hos spädbarn stilla under undersökningen i vårdhem vid tidpunkten för ultraljudsundersökning. Dessutom detekteras patologi ofta hos fostret vid graviditetstiden. Avvikelser i hjärtmuskulaturens struktur är lätta att upptäcka och känna igen på monitorn. Efter att barnet är födt kan läkaren ordinera en extra differentialdiagnos för att bekräfta diagnosen. Efter etableringen bestämmer läkaren den efterföljande behandlingen av sjukdomen.

komplikationer

Om en aneurysm är av imponerande storlek och fortskrider, kan det i framtiden leda till allvarliga konsekvenser. På grund av patologin utvecklas hypoxi i vävnaderna i barnets kropp. Också på väggarna i en aneurysm bildas trombi, som kan bryta, vilket leder till ett dödligt utfall. Dödligt farligt är själva aneurysmens bristning - barnet dör nästan direkt.

I frånvaro eller analfabeterapi av en aneurysm kan den börja utvecklas. I vissa fall kan patologin upprepas, även efter operationen.

behandling

Vad kan du göra

Om nyfödda aneurysm, bör du regelbundet kontrollera hans hjärtspecialist och barnläkare, höll ultraljudsundersökning och EKG, övervaka dynamiken av sjukdomen. I avsaknad av tecken på komplikation och progression av anomali påverkar sjukdomen inte barnets hälsa. Senare, när barnet växer, är det nödvändigt att skydda honom från olika stress, trötthet och överdriven fysisk ansträngning. Läkaren bestämmer om patologins behandling.

Vad doktorn gör

Aneurysm i hjärtat hos en nyfödd korrigeras exklusivt kirurgiskt. Om den inte utvecklas och inte påverkar barnets välbefinnande påverkas operationen efter det att året är slut. Fram till dess är barnet ständigt under kontroll av läkaren.

Flera kirurgiska tekniker används för att korrigera defekten. Radikal är den metod i vilken patologisk utskjutning är helt borttagen. Den här åtgärden varar i flera timmar. Under sin läkare utsätter hjärtat av barnet, inspekterar, identifierar den exakta platsen för aneurysmet sätter kanyl i aorta och tvångs stoppar hjärtat. Därefter är patienten ansluten till en enhet som utför artificiell cirkulation. Då öppnas aneurysmen och de bildade blodpropparna elimineras.

Under användningen av den andra tekniken korrigeras strukturen. För närvarande används under sådana manipulering ett transplantat, vilket är installerat i stället för patologisk utskjutning.

Operationer i hjärtat av ett barn utförs endast om det inte har några kontraindikationer. Bland dem:

 • nedsatt lever- och njurefunktion;
 • infektiösa och onkologiska sjukdomar;
 • hög temperatur;
 • intolerans mot anestesi
 • lunginflammation;
 • diabetes mellitus i allvarlig form;
 • 3: e graden av hjärtsvikt.

förebyggande

I händelse av att en aneurysm i barnet inte utvecklas och har en liten storlek, kommer det inte att påverka kvaliteten på sitt liv. Men att ta förebyggande åtgärder behöver fortfarande, såväl som att observeras av en läkare. Vad ska föräldrar göra?

 • Rätt att planera ett barns dagsläge.
 • Förhindra inte motoraktivitet, men överbelasta inte barnet för mycket. I framtiden kan han cykla, gå i frisk luft oftare.
 • Använd barnet till rätt näring. En balanserad kost är viktig. Under det första levnadsåret måste barnet matas med bröstmjölk, vilket minskar risken för smittsamma sjukdomar, de negativa effekterna på det kardiovaskulära systemet. Vidare är det nödvändigt att i sin diet inkludera användbara produkter berikade med mineraler och vitaminer.
 • Det är nödvändigt att stärka barnets hälsa från de första månaderna av sitt liv. Detta kommer att hjälpa speciella massage, bad med avkok av medicinska örter. I framtiden bör barnet skyddas mot stressiga situationer.

Hjärtans hjärtrytm i barnen vad är det?

Denna sjukdom diagnostiseras hos nyfödda mycket sällan (0,9-1% av fallen). De exakta orsakerna till denna patologi är inte väl förstådda, det finns praktiskt taget ingen symptomatologi. Däremot kan medfödda hjärt aneurysm orsaka en snabb död, eftersom barnet bör ses av en kardiolog (hjärtkirurg), en barnläkare. Efter att patienten är 1 år gammal kan det patologiska utsprånget avlägsnas.

Hur man bestämmer hjärtans aneurysm i ett barn?

Den aktuella sjukdomen är praktiskt taget oförmögna att provocera hjärtsvikt (som vid postinfarkt-aneurysm). Detta beror på avsaknaden av allvarliga störningar i blodcirkulationen: medfödd aneurysm via en liten reservoar ansluter till vänstra kammaren.

Detta fenomen påverkar barnens välbefinnande: det finns inga visuella störningar, klagomål är minimal / frånvarande.

Men med tiden, på grund av hjärtmuskelens tillfredsställande funktion, är det en uttunning av det patologiska utstötningen, dess bristning.

Förvärra situationen kan förbättras sport (som inte är tillåtna i hjärt aneurysm), dåliga vanor, ohälsosam livsstil, äta skräpmat.

Död uppstår på grund av hjärtsvikt, vilket utvecklas mot bakgrund av en ruptur av medfödd aneurysm.

Möjliga manifestationer av medfödd hjärtaneurysm inkluderar ett antal av dem

 • Patologisk pulsering, fixering i det 3: e interkostala rummet. När man lyssnar på en liten patient (i "liggande" läget), kommer denna krusning att likna ljudet av en "svängande våg": för definitionen är det inte nödvändigt att luta sig mot bröstbenet. Bestäm de patologiska tremor kan vara visuellt, genom palpation. De flesta patienter har detta symptom.
 • Blodproppar efter vägg. Deras skapelse är förknippad med funktionsfel i blodcirkulationen. När väggpropparna dyker upp, försvinner den patologiska pulsationen.
 • Brott mot hjärtfrekvensen. Ofta förekommer i ungdomstiden, när det är viktigt för barnen att intensifierad träning är viktig. Provoke arytmi hos barn kan också stressa, dåliga vanor.

Ett antal klagomål registreras från patienter

 • Andnöd, som kan leda till lungödem, hjärtas astma.
 • Regelbundna smärtor i bröstet, som är fler vuxna barn, beskriver att dra, värk.
 • Periodiska smärtor bakom bröstbenet (en av anledningarna till att man snabbt söker hjälp).
 • Torr hosta: effekten av medfödd aneurysm på luftröret.
 • Frekvent trötthet.
 • Illamående, uppkastning (för nyfödda): Resultatet av inverkan av patologisk utstötning på matsmältningsorganens organ.
 • Svaghet. Hos barn kommer detta symptom att manifesteras i en ständig önskan att sova.
 • Svaghet, huvudvärk. Visa i den ålder då barnet börjar aktivt flytta.
 • Svettning. Även i ett coolt rum, kommer barnet att svettas mycket. Detta är särskilt märkbart efter sömnen.

Brottet av medfödd hjärt-aneurysm, som ofta slutar med barnets död, åtföljs av ett antal manifestationer

 • Hudfärgning: pallor ersätts av cyanos.
 • Svår svullnad i venerna på nacken.
 • Hyppiga attacker av hosta med hemoptys.
 • Illamående, kräkningar med föroreningar (ibland med blodproppar).
 • Kallsvett.
 • Förlust av medvetandet.
 • Sakta andning.

Det finns flera metoder där det är möjligt att upptäcka att regelbundet observera medfödd hjärt-aneurysm

 • Samråd med en pediatrisk kardiolog / hjärtkirurg i förhållande till de närvarande symtomen. Under samtalet ska läkaren ta reda på de möjliga orsakerna till denna sjukdom: moderns hälsotillstånd under graviditeten, de överförda bröstskadorna under födseln, förekomst / frånvaro av kroniska infektioner i barnet. Sjukdomshistorien hos patientens nära släktingar studeras också.
 • Test av urin, blod. Det är nödvändigt att kontrollera förekomsten av samtidiga sjukdomar som kan provocera en hjärt-aneurysm. Biokemisk undersökning av blod kommer också att vara användbar.
 • EKG. Det gör det möjligt att fixa specifika förändringar i hjärtfrekvensen som den aktuella patologin kan orsaka. Med medfödd hjärt-aneurysm (inklusive aneurysm i det interatriella septumet) bör EKG utföras var tredje månad. Om ett barn med en aneurysm i den interatriella septum vill engagera sig i professionell sport, bör han genomgå ett EKG med en belastning av + ultraljud i hjärtat.
 • Ultraljudsundersökning av hjärtat. Ofta görs ett sådant test varje 12 månader. Enligt vittnesbörd av en barnkardiolog kan ultraljud ordineras oftare. Den används för att få följande information:
 1. mätning av de exakta parametrarna hos aneurysmen;
 2. närvaro / frånvaro av blodproppar i blodkärlens lumen.
 • Bröströntgen. Hjälper till att fastställa parametrarna i hjärtat, lungorna.
 • Radioisotop ventrikulografi av hjärtat. Det är nödvändigt att fastställa den exakta platsen för aneurysmpositionen, dess dimensioner. Genom denna undersökning är det möjligt att bestämma myokardiumets kontraktila förmåga i vila / under belastning. För genomförandet av hjärtets hjärtkärl administreras barnet intravenöst radioaktiva komponenter, vilka i en viss tidsperiod är koncentrerade i hjärnans vävnader.
 • MRI i hjärtat. Används för att fastställa de exakta parametrarna för en aneurysm (ultraljud tillhandahåller inte sådan information). Vid tidpunkten för undersökningen ges barnet en mild bedövning så att han inte rör sig. Med hjälp av MR är det möjligt att studera arten av medfödd utskjutning, tillståndet av hjärtatartärer, för att få en tredimensionell bild av hjärtat.
 • Koronarangiografi + Röntgenkontrastventrikulografi. Det är nödvändigt för patienter som planerar att utföra kirurgiska manipulationer på hjärtat.

Metoder för behandling

Den aktuella sjukdomen är en direkt indikation för kirurgisk behandling. Om hjärtets aneurysm inte växer, orsakar inte försämring av hälsan, drivs barnet efter 1 år. Fram till dess bör barnet regelbundet övervakas av en läkare.

Kirurgisk behandling av medfödd hjärt-aneurysm kan innebära flera tekniker

Avlägsnande (resektion) av patologiskt utskjutande. Avser radikal manipulation, varar flera timmar.

Algoritmen för den aktuella operationen

 • Utför en median sternotomi.
 • Exponering av hjärtat. För detta ger operationen en dissektion av pleuramembranet, perikardiet.
 • Kontroll av vänster ventrikel.
 • Hitta den exakta platsen för aneurysmen.
 • Installation av kanyler i aorta, ihåliga vener.
 • Tvingad hjärtsvikt Underhåll av patientens biologiska aktivitet kommer att vara möjligt på grund av anslutningen av en artificiell cirkulationsanordning till den.
 • Aneurysmöppning. Inspektion av tillståndet i vänster ventrikel. Eliminering av blodproppar (om någon).

Korrigering av strukturen i vänster ventrikel (ventrikuloplasti). Hittills finns det flera tekniker för denna manipulation.

Byte av aortas patologiska plats med ett artificiellt implantat. Det används för att diagnostisera aorta-aneurysm hos ett barn.
Kirurgisk behandling av den aktuella sjukdomen är inte alltid möjlig.
Det finns flera kontraindikationer för hjärtkirurgi hos ett barn

 • Allvarlig felfunktion i njurarna, lever.
 • Infektion av kroppen.
 • Onkologiska sjukdomar.
 • Pulmonell insufficiens, som är kronisk.
 • Hjärtsvikt III st.
 • Intolerans mot anestesi.
 • Svår form av diabetes mellitus.
 • Ökad kroppstemperatur.

Konservativ behandling visas i ett antal fall

 • Vid diagnostisering av en baby-aneurysm i det interatriella septumet, som har små dimensioner, påverkar inte livskvaliteten.
 • Under det första året av barnets liv.
 • I den postoperativa perioden.
 • Barn som har absoluta kontraindikationer mot hjärtkirurgi.

Rekommendationer för konservativ behandling av barn med medfödd hjärt-aneurysm

 1. Den rätta regimen av dagen: den bästa kombinationen av fritid, klasser. Du kan inte förhindra att barnet flyttar: fysisk aktivitet (dagliga promenader, cykling, etc.) har en positiv effekt på hjärtat. Men för att överbelasta barnet är det inte heller värt det.
 2. Balanserad näring. Under det första året av ett barns liv är det väldigt viktigt att ge bröstmjölk: En sådan näring hjälper till att minimera risken för infektionssjukdomar (som kan orsaka komplikationer relaterade till hjärtets arbete). Efter att ha bytt till en vanlig diet bör ett barns mat innehålla tillräckligt med protein, magnesium, kalcium.
 3. Allmän förstärkningsterapi: massage, barns gymnastik, örtbad.
 4. Årligt besök hos neurologen. Stress, överdriven excitabilitet, funktionsfel i centrala nervsystemet påverkar hjärtets arbete. För nyfödda kan ungdomar med sömnstörningar, med andra psykiska störningar, lugnande läkemedel ordineras.
 5. Intag av läkemedel som bidrar till att förbättra strukturen i bindväv (Magneroth, Magne B6, Kalia ororat). Ta dessa droger behöver kurser: var sjätte månad.
 6. Utnämning av droger som hjälper till att stärka hjärtmuskeln, förbättra blodcirkulationen (Elkar, Kudesan, Limontar). I samma syfte föreskrivs att små patienter är multivitaminkomplex.
 7. Medicinsk terapi, som syftar till att arrestera symptomen. När det finns klagomål väljer barnkardiologen droger från ett antal grupper individuellt för varje patient.
 • Statiner. Minska kolesterolhalten i blodet. De utses under ungdomsperioden (inte tidigare).
 • Antiarytmiska läkemedel. De väljs ut på ett sjukhus efter att en patient ges en kvalitativ undersökning.
 • Antibiotikabehandling. Krävs för smittsamma sjukdomar.

förebyggande

Förebyggande åtgärder i förhållande till denna sjukdom är relevanta vid tidpunkten för graviditetsplanering, under fosterdragation

 • Den framtida mamman före graviditeten bör besöka gynekologen för en fullständig kvalitativ kontroll av hälsotillståndet. Blodtest för herpes, toxoplasmos, cytomegalovirus och andra kroniska infektioner bör tas före graviditet.
 • Anledningen till att fråga en genetiker för råd är några punkter.
 1. Framtida föräldrar bor / arbetar i en dysfunktionell ekologisk miljö.
 2. Nära släktingar till den planerade bebis mamma / pappa har allvarliga hjärtsjukdomar (medfödd hjärtsjukdom, hjärtaneurysm).
 3. Framtida föräldrar är bland åldersparen.
 • För graviditeten bör det vara flera gånger (3-4) passera ultraljudsundersökningen av fostret.
 • Några månader före graviditeten måste framtida föräldrar överge oregelbundna vanor under hela fosterperioden.
 • Under graviditetens första trimester är det viktigt att undvika smittsamma sjukdomar (influensa, ARVI). För att göra detta måste du äta ordentligt, ordna dagliga promenader i frisk luft, undvika offentliga platser, kommunicera med patienter (ont i halsen, ARVI, bronkit).

1Distribution och orsaker till aneurysm

Förekomsten av denna anomali är något mer än 1% bland nyfödda. En aneurysm i den interatriella septum är en infödd förändring i sin struktur som inte leder till en störning i hjärtets funktion. Skälen till bildandet av utsprång i området mellan den interatriella septum är inte ett enkelt ämne, för vilket forskare inte hittills har bildat en enhetlig åsikt.

Emellertid har de ledande och sannolika orsakerna till små hjärtomvikelser hos barn identifierats. De kan delas in i två grupper:

 1. Interna orsaker. Dessa inkluderar:
  • Störning i utvecklingen av bindväv. Samtidigt minskar innehållet av vissa typer av kollagen eller deras förhållande störs.
   Liksom i den första och i andra fallet förlorar bindväven dess styrka. Hittills leder denna orsak till utvecklingen av en aneurysm av MPP.
  • Ärftlig predisposition.
  • Störning av atriell septalbildning under intrauterin utveckling.
 2. Externa orsaker. Denna grupp omfattar effekterna av olika miljöfaktorer. En möjlig orsak till en aneurysm kan vara de överförda infektionssjukdomarna hos en gravid kvinna.

2Classificering av aneurysm

MPP: s aneurysm klassificeras i följande 3 former:

 1. Utsprånget i hålets högra atrium.
 2. Bulge mot vänster atrium.
 3. S-formad krökning när det finns en avböjning i höger och vänster sida.

3 kliniska manifestationer

Aneurysm i den interatriella septum (mpp) är en medfödd utvecklingsanomali, som i de flesta fall är asymptomatisk. Detta beror på det faktum att närvaron av en aneurysm hos MPP inte försämrar hjärtets funktion. Ett sådant barn skiljer sig inte från andra barn, och i fysisk och psykisk utveckling saknas inte bakom kamraterna. Ofta är det slumpmässigt möjligt att identifiera en aneurysm i ett barn under ultraljud i hjärtat.

Det bör dock komma ihåg att denna anomali är en källa till störning av hjärtats rytm hos ett barn. Vad är anledningen? Låt oss räkna ut det. Så, hjärtat är ett organ som utför funktionen av en pump i vår kropp. Bakom varje sammandragning (systole) kastas en viss del av blod i kärlen i den stora och små cirkeln av blodcirkulationen.

Under hjärtets arbete oscillerar väggarna i atrierna och ventriklarna under påverkan av blodflödet. Dessutom, i närvaro av en aneurysm, är dessa fluktuationer mer uttalade. I den högra atriella väggen finns aktiva celler - de så kallade "rytmförare", som ger de impulser som är nödvändiga för sammandragning av hjärtat.

När männens aneurysm oscillerar, uppstår irritation och en ökning av aktiviteten hos dessa celler. Som ett resultat finns symptom på hjärtrytmstörningar - arytmier. I vissa fall kan närvaron av en aneurysm kombineras med instabiliteten hos det autonoma nervsystemet - neurokirurgisk dystoni.

Så summerar, i kliniken av denna anomali, nyfödda kan ha följande symtom:

 1. Brott mot hjärtrytmen - snabb, långsam eller oregelbunden hjärtslag.
 2. Symtom på autonom dysfunktion - dålig sömn, slöhet eller, tvärtom, ökad excitabilitet. Äldre barn kan ha klagomål på huvudvärk, svettning, ökad trötthet, obehag eller smärta i hjärtat. Kan störa störningar i matsmältningssystemet - klåda, uppblåsthet och buksmärtor. Aptiten minskar, stolen kan brytas.

Såsom kan ses är dessa symtom helt ospecificerade för interatriella septums aneurysm, eftersom de kan detekteras med ett mycket stort antal andra sjukdomar och funktionsstörningar hos barn. Därför är klinikdata inte grunden för diagnosen av aneurysm hos MPP.

4Diagnostika

Diagnos av en aneurysm bygger på ett integrerat tillvägagångssätt. Grundläggande diagnostiska metoder:

 • Auskultation. Metoden att lyssna på hjärtat med ett stetoskop. Redan på detta stadium kan läkaren höra ett ljud i hjärtat, vilket kan säga att barnet kan ha någon form av anomali.
 • Ekkokardiografi - ultraljud av hjärtat. Denna metod är tillgänglig, säker och viktigast, informativ vid diagnos av aneurysm. Det tillåter att avslöja utskjutningen av det interatriala septumet och dess oscillation i faser av hjärtcykeln.
 • EKG - elektrokardiogram - är inte den huvudsakliga metoden för diagnos, men utförs för att utvärdera hjärtans prestanda. På grund av denna metod kan olika rytmförstörningar detekteras.

De återstående metoderna, inklusive EKG, är ytterligare i den komplexa diagnosen av små anomalier av hjärtutveckling. De kan indikera närvaron av någon form av funktionella hjärtsjukdomar.

5 Behandling

Frågan om att behandla en aneurysm är en pressande fråga som oroar många. Hittills har principerna för behandling av aneurysm och andra avvikelser i lilla hjärtat inte bestämts slutligen. Vi kan dock föreslå följande taktik för hanteringen av sådana patienter:

 1. Drogbehandling. I detta fall kan läkemedel ordineras som normaliserar ämnesomsättningen i bindväven.
  • Syftet med magnesiumpreparat. Nyligen har dess roll i processerna för korrekt bildning av kollagenfibrer visat sig. I detta fall är magnesium självt en del av bindväven. Effektiviteten av magnesiumpreparat har bevisats med avseende på dess antiarytmiska verkan. Deltagande i processerna för excitering av hjärtcellen, främjar magnesium den korrekta funktionen av hjärtat i processen av sammandragning och avkoppling. Därför kan det ordineras vid behov för att behandla rytmförstörningar.
  • Vitaminer av grupp B och PP. Läkemedlen förbättrar ämnesomsättningen i bindväven.
  • Tidig antibakteriell behandling av infektionssjukdomar.
 2. Icke-läkemedelsbehandling. Den består av följande:
  • Korrekt organisation av barnets arbete och vila. Överdriven fysisk aktivitet elimineras, normal och full vila säkerställs.
  • Det rekommenderas att iaktta dagens regim.
  • En hälsosam och balanserad kost.
  • Hydroterapi - användning av medicinska bad.
  • Balneoterapi - behandling med mineralbad.
  • Olika typer av massage, inklusive manuell, undervattens, etc.
  • Fysioterapeutiska procedurer, inklusive elektrofores med magnesium.
  • Klasser av fysioterapi.

Det kurativa programmet är individuellt för varje patient. Den bygger på en omfattande hälsovård, som innefattar olika diagnostiska metoder.

Kirurgisk behandling utförs inte, eftersom en aneurysm inte är en fläck, men hör till gruppen av avvikelser i små hjärtans utveckling. Därför stör det inte hjärtats arbete.

Små hjärtafvikelser är en grupp villkor som kräver att patienten registreras. Därför är det nödvändigt att regelbundet följa med en specialist. Observation utförs med syftet att övervaka tillståndet hos aneurysmen och korrigera terapimetoderna, om så är nödvändigt.

6Prognoz

Prognosen för en aneurysm, om den observeras, är gynnsam. Därför försumma inte läkarens instruktioner för behandling och förebyggande, tack vare vilket ditt barn får en hälsosam och full utveckling. Hälsa åt dig och dina barn!

Orsakerna till en aneurysm av MPP

I utvecklingen av denna patologi tilldelar många forskare en stor roll till ärftlig predisposition. Mycket ofta uppträder en aneurysm av MPP hos barn som är födda från en graviditetsproblem (hot om missfall, försöker bli av med graviditet).

En annan orsak till denna UPU är sjukdomar som kvinnor lidit under graviditeten (särskilt smittsam). Därför före befruktning, bör alla befintliga infektioner botas och under graviditeten stärka immuniteten, äta rätt.

En nyfödd aneurysm kan uppstå på grund av långvarig, frekvent och svår gråt, liksom med förstoppning. I båda fallen utövar patienten ett tryck som kan leda till överväxt av hjärtens septum.

Kliniska egenskaper

Den enda symptom på förmaksseptumdefekt aneurysm under de första dagarna av barnets liv kan uttalas cyanos (cyanos), nasolabiala triangel, eller svag diffus cyanos i huden (vilket är ganska ovanligt på grund av de fysiologiska egenskaperna hos det nyfödda barnet).

Om utsprångets storlek är relativt liten (upp till 10 millimeter), kommer avvikelser i utveckling inte att observeras. Men i fallet då aneurysmen är stor uppträder symtom på sjukdomen i 3-5 års ålder. Men diagnosen görs oftast efter två års ålder.

Hos barn som har en aneurysm i den interatriella septum kan upp till tre år ses en fördröjning i fysisk och psykisk utveckling. Ett sådant barn går inte ner i vikt, särskilt under det första livet i livet. Han blir ofta sjuk. Vid en äldre ålder har ett barn med defekt i MPP en märkbar låg i tillväxt och underutveckling av reproduktionssystemet. Förlängd fysisk aktivitet är svår.

Dödligheten hos nyfödda med denna patologi är cirka 10%.

Patienterna kan uppleva en ruptur av det interatriella septumets aneurysm medan man klagar över akut smärta. Då är det konstant svaghet, andfåddhet med fysisk aktivitet och obehag i bröstet. Men sprickskiktet är inte lika hemskt som det kan tyckas vid första anblicken. I det här fallet kommer blodet från vänster atrium genom det bildade hålet till höger. Överbelastning av vänster ventrikel observeras inte.

diagnostik

 1. Sett från en patient med aneurysm observerade blekhet av huden, till bröstet ändra ett utskott ( "hjärta puckel"). Det härrör från ökningen i höger kammare.
 2. Slagverk. Hjärtans gräns utvidgas till höger på grund av en ökning av det högra hjärtat (ventrikel och atrium).
 3. Auskultation. Barn i 7 års ålder får ett karakteristiskt buller i hjärtat (systolisk).
 4. Att misstänka en patologi hos ett barn kan baseras på resultaten av ett planerat EKG, vilket kommer att visa tecken på stress på rätt hjärta och förändringar i gränserna för ventrikeln. Interventrikulär patologi, som regel, detekteras inte.
 5. Om några avvikelser upptäcks på EKG skickas barnet för ultraljudsundersökning. Denna metod hjälper till att identifiera patologiska förändringar i hjärtat till höger och vänster, samt bestämma storleken på utskjutningen av MPP och förstorad ventrikel och atrium. Tillståndet hos interventionsvätskan utvärderas också.
 6. För att klargöra diagnosen används ytterligare metoder för undersökning: beräknad tomografi och hjärtkateterisering. Äldre barn får tilldelas en transesofageal ultraljud i hjärtat. Dessa metoder hjälper till att välja rätt behandling.

behandling

Behandlingen utses efter diagnos och utvärdering av barnet. Hos barn utförs behandling av aneurysm hos den interatriella septum kirurgiskt. I det fall då MPP-aneurysmen är liten och barnet känns bra, utsätts behandlingen. Operationen utförs när barnet når 1 år. Kardiologen bör observera patienten hela tiden före operationen. Kirurgisk behandling kan utföras på två sätt:

 1. Resektion av protrusion av det interatriala septumet. Denna operation utförs på öppet hjärta i flera timmar. En hjärtstillestånd utförs och barnet är anslutet till kardiopulmonell bypass. Kirurgen undersöker vänstra kammaren och felets placering. Efter öppnandet av en aneurysm avlägsnas de befintliga blodpropparna.
 2. Korrigering av strukturen i vänster ventrikel. I detta fall utförs bytet av det ändrade området med implantatet.

Kirurgisk behandling av en defekt i MPP har ett antal kontraindikationer:

 • diabetes mellitus i allvarlig form;
 • hög temperatur;
 • hjärtsvikt med 3 grader av svårighetsgrad;
 • onkologiska infektionssjukdomar;
 • nedsatt lever, njurefunktion.

Genom mekanismen för utveckling av aneurysmer är aortan uppdelad i sant, falskt och exfolierande. Den sanna är förknippad med en kränkning av aortamuren. Med en uttalad atherom av aortan med atrofiska och destruktiva förändringar i mantelskalet, skapas förutsättningar för aorta-dilatation i form av en diffus aneurysm.

Syfilitiska aneurysmer är resultatet av syfilitisk mezaortit. Skador orsakar falska aneurysmer. I peri- eller para-aortisk hematom, kondenseras och organiseras fibrin, bildas en fibrös vägg med cellulära infiltrat runt. Senare utvecklas de elastiska fibrerna, spridningen av det inre membranet och endotelet som fodrar säcken huvudsakligen nära "nacken" hos aneurysmen i barnet.

Om vi ​​talar om patomorfologi är aneurysmer indelade i diffus och begränsad. Diffusiv representerar en signifikant expansion av aorta lumen (längden är annorlunda), ibland når de 10 cm. Formen är cylindrisk eller spindelformad. Och de begränsade aneurysmerna hos barn ser ut som ett begränsat utskjutande av en saccat, navicular eller trattliknande form, vars storlek kan vara annorlunda. Inloppet har samma diameter som aneurysmen, eller smalare. Ofta är den inre ytan täckt av tuberkler (hyperplastiska förändringar, atheromatos), trombi.

Symtom på en aneurysm uppstår vid kompressionen av de närliggande organen. Symptomens ljusstyrka beror på storleken och placeringen av aneurysmen. Beroende på plats hörs systolisk murmur över aortan. Med en signifikant aneurysm till höger om båren i II-III-mellanrummet, bestäms slöhet av slagverksljud, pulsation är märkbar.

Aneurysmens tryck på vagus nervens gren leder till bradykardi. En aneurysm hos aortabågen kan orsaka förminskning av brachiocephalisk stammen, vänster karotid och subklaviär artärer. I sådana fall, på sidan av lesionen, är pulsen kraftigt dämpad eller till och med oöverträffad. Detta är särskilt uttalat när barnets armar lyfts uppåt. Med en aneurysm av denna lokalisering avslöjas förlamning av vänster vokalband. Kompressionen av bronchus kan orsaka lungens atelektas med framtida utveckling av lunginflammation. Tryck på vänster cervikal sympatisk nod orsakar Gorner triaden: exophthalmos, anisocoria, förminskning av ögonavståndet.

Aneurysm av den nedstigande delen av aortan orsakas nästan alltid av syfilis. Det komprimerar matstrupen och hjärtdelen av magen, vilket leder till dyspepsi, dysfagi etc. Stenos av njurartärerna kan i vissa fall visa symptomatisk arteriell hypertoni.

Aneurysm i abdominal delen av aortan klämmer in i bukhålans organ. Det finns uthållig smärta i den epigastriska regionen och lägre rygg i de sena stadierna av sjukdomen. Kompressionen av urinledarna orsakar anuria. Komprimeringen av njurartärerna orsakar symptomatisk arteriell hypertension. När man klämmer på en aneurysm i duodenum finns det fenomen som liknar pylorospasm.

Komplikationer av aorta aneurysmer hos barn genom ett genombrott i den övre vena cava, pleural hålighet, luftstrupen och matstrupe, retroperitoneal vävnad, bukhålighet, lägre vena cava, tarmar. Det är ett svullnad hematom, då är det blödning i hålan, det är en kollaps och sedan döden.