Huvud / Åderbråck

Hypotension (lågt blodtryck): tecken, orsaker, neutralisering av patologi

Hypotension (hypotoni) är ett brott mot blodtrycket i kärlen. Arteriell hypotension är följaktligen ett brott mot tryck i artärerna. Trycket beror på hjärtat. Prefixet "hypo" refererar till brist på tryck, det vill säga att blodet i artärerna inte pumpar så intensivt som det borde. Om hypotension kan sägas, om trycket är 20% lägre än vanligt. Normen anses vara 120/80, och vid de lägre priserna än 90/60 är det värt att överväga att det finns hypotension.

Symtom på hypotension

Blodtryck - det uppmätta värdet, det kan bestämmas med en tonometer. Om enheten visar ett värde på 90 mm Hg av det systoliska (det så kallade övre) och 60 mm Hg diastoliska (lägre) trycket eller lägre, kan detta tillstånd kallas arteriell hypotension eller reducerat tryck.

Förutom indikationerna på tonometern finns följande symptom på hypotoni:

 • Allmän svaghet, slöhet, dåsighet;
 • Ökad svettning och kränkningar av termoregulering (kalla extremiteter);
 • Snabb puls;
 • Sömnstörningar;
 • Irritabilitet, känslomässig instabilitet
 • meteosensitivity;
 • Huvudvärk (oftast trubbig i de främre och tidiga områdena) och yrsel.
 • Andnöd.

Arteriell hypotension manifesteras ofta av svimning, särskilt i täppa rum. I allmänhet kan man säga att personer med lågt blodtryck reagerar negativt på de minsta förändringarna i den yttre miljön - förändringar i lufttemperatur, luftfuktighet, luftighet och olika känslomässiga stimuli.

I sig själva är dessa tecken inte symptom som exakt bekräftar förekomst av hypotoni. Enkeltfall av svaghet eller yrsel talar inte om lågt blodtryck. Men om det finns flera symtom och de är konstanta, är det värt att vända sig till doktorn.

Typer av arteriell hypotension

Hypotension är primär eller sekundär. Primär uppstår som en självständig sjukdom. Oftast är orsaken till den låga aktiviteten i det autonoma nervsystemet eller psykomotionell stress. Annars kallas det idiopatisk.

Mycket vanligare är sekundär hypotension - som härrör från andra sjukdomar. Hypotension kan åtföljas av följande sjukdomar:

 1. Endokrina störningar, inklusive diabetes, och oftast - kränkningar av binjurarna;
 2. Skador på inre organ och i synnerhet hjärnan;
 3. Osteokondros av ryggraden;
 4. Hjärtsvikt;
 5. Levercirros;
 6. hepatit;
 7. Peptisk sår sjukdom;
 8. Övrigt.

Att behandla sekundärt lågt tryck ger ingen mening utan behandling av den underliggande sjukdomen, bli av med vilket kommer att leda till normalisering av blodtrycket.

Hypotension kan vara:

Akut hypotoni uppträder med allvarliga diagnoser och kännetecknas av en kraftig tryckfall. Hypotension som ett samtidigt tillstånd är karakteristiskt för hjärtinfarkt, tromboembolism, arytmi och hjärtsjukdomar, allvarlig allergisk reaktion eller stor blodförlust.

Kronisk hypotension kallas också fysiologisk. Det finns bland idrottare, men det kan också vara hos personer för vilka lågt blodtryck är en variant av normen och inte orsakar negativa symtom. Lågt blodtryck är också karakteristiskt för personer som permanent vistas i ogynnsamma förhållanden, till exempel invånare i norra norra eller tropikerna. Om det lägre trycket bekymrar är denna kroniska hypotension patologisk och kräver korrigering och behandling.

Ortostatisk hypotension

I vissa fall kan ortostatisk kollaps ofta uppstå på morgonen vid vakning och stigande från sängen

Mycket ofta Ortostatisk hypotension - En kraftig minskning av blodtrycket med förändring i kroppspositionen. Detta är ett ganska vanligt tillstånd hos ungdomar, när en växande organism kräver mer kärlarbete. När du står upp eller stannar i vertikal position under lång tid kan blodet komma till hjärnan i en otillräcklig mängd. Som ett resultat, trycket sjunker, yrsel uppstår, mörknar i ögonen, det kan vara svagt. Detta tillstånd kallas ortostatisk kollaps. Om några minuter efter kollapsen finns lågt blodtryck och tecken på hypotension inte försvinner kan du prata om ortostatisk hypotoni.

Orsakerna till ortostatisk hypotoni kan vara uttorkning, ta vissa läkemedel (läkemedel från högt blodtryck, antidepressiva medel), sjukdomar (ateroskleros, anemi, diabetes etc.).

Orsaker till lågt blodtryck

Som det sagts kan andra sjukdomar orsaka hypotoni. Orsakerna till hypotension är intaget av mediciner, inklusive läkemedel som behandlar högt blodtryck.

Orsak hypotension följande faktorer:

 1. Minskning av blodvolymen till följd av uttorkning eller blodförlust.
 2. Hjärtinsufficiens, hjärtdysfunktion;
 3. Dålig vaskulär ton;
 4. Brist på vitaminer;
 5. Neuros och depression;
 6. Brist på sömn;
 7. Yttre inflytande: dåliga väderförhållanden, till exempel hög luftfuktighet.

Den främsta anledningen kan övervägas minskad vaskulär ton. I hypotoniska kärl (arterier) kontrakt mindre snabbt, vilket gör att blodet pumpas långsammare än nödvändigt för kroppens normala funktion.

Orsaken till hypotension kan vara en medfödd predisposition.

Vad är farlig hypotension?

Rädsla bör inte orsaka hypotension i sig, men orsakerna till lågt blodtryck. Det är nödvändigt att identifiera de sanna orsakerna till detta tillstånd och ägna stor uppmärksamhet åt dem för att förhindra utvecklingen av allvarliga sjukdomar i hjärt- och nervsystemet.

Lågt blodtryck och graviditet

Faren är lågt tryck under graviditeten. Om den framtida mamman har hypotension upplever fostret syreförlust som ett resultat av dålig syreförsörjning till placentan, vilket kan leda till störningar i sin utveckling. Gravida kvinnor med lågt blodtryck är mer benägna att uppleva toxicos och, mer nyligen, gestos.

Den hypotensiva hypotensionen hos gravida kvinnor är att det är svårt att märka. Slöhet och trötthet, liksom andra associerade symptom på hypotension, anses vara en viss avvikelse från den normala graviditeten, men inte hypotension. I sådana fall är uppmärksamheten hos läkaren som leder graviditeten väldigt viktig.

Cardiac manifestationer

Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens kan leda till allvarliga problem vid kardiovaskulärsystemet och eventuell arytmi. En hög puls betyder intensivt hjärtarbete, som snabbt pumpar en stor volym blod och kärl med nedsatt ton kan inte ge snabb blodförskott. Det finns en allvarlig belastning på hjärtat.

Låg puls vid normalt tryck förväxlas ofta med hypotension. En låg puls, som kombineras med patologisk hypotension, är ett symptom på andra sjukdomar - mycket allvarligare - till exempel ischemisk hjärtsjukdom.

Särskild uppmärksamhet krävs vid lågt lägre tryck, vilket är ett tecken på lågt blodtryckssymtom och leder till blodstagnation. För att bekämpa detta börjar hjärtat att arbeta mer intensivt, och följaktligen ökar det övre systoliska trycket. Skillnaden mellan värdena på övre och nedre tryck kallas pulstrycket och bör inte överstiga 40 mmHg. Eventuell avvikelse från denna skillnad leder till lesioner av kardiovaskulärsystemet.

Fördelar med det patologiska tillståndet

Arteriell hypotension är oftast ett fysiologiskt tillstånd hos kroppen och utgör inte någon fara. Tvärtom är det lättare att säga, än hypotension är inte farligt. Hypotonik är inte rädd för vår tids mest skitliga sjukdom, vilket ger hjärtattacker och stroke - högt blodtryck. Med hypotension håller blodkärlen rena längre och de är inte rädda för åderförkalkning. Enligt statistik lever människor med kronisk hypotension mycket längre än hypertensiva patienter.

Lågtrycksbehandling

I de flesta fall behövs inte medicinsk behandling av hypotension. De vanligaste orsakerna till lågt blodtryck är felaktig livsstil och stress. Fysiologisk hypotension bör inte behandlas, men man måste komma ihåg att undvika tryckspetsar. Om du är orolig för något symptom på hypotension, till exempel, dåsighet, då är det först och främst nödvändigt att justera dagens regim. Detta ensamt är tillräckligt för att klara det obehagliga tillståndet. Du kan ringa för att kämpa mot folkhypotyphypotension.

Om hypotension orsakas av neurologiska störningar eller kardiovaskulära missbildningar, ska behandlingen ordineras av en läkare. Om en person tittar på symptom på lågt blodtryck under lång tid, bör du alltid kontakta en kardiolog och en neurolog för att få en kontroll och förskriva de nödvändiga pillerna, samt ge rekommendationer om livsstilsförändringar.

Hypotension och traditionell medicin

Behandling med folkmedicin med hypotension är mycket effektiv. Det finns många örtberedningar som förbättrar kärlens ton och därmed förbättrar hypotensionens hälsa. Sådana växter inkluderar:

 • ginseng;
 • echinacea;
 • Kinesiska schisandra;
 • Sibirisk ginseng;
 • Rhodiola rosea.

Ta dessa växtbaserade läkemedel om det inte finns kontraindikationer enligt de vanliga scheman som anges på förpackningen.

Man tror att färskt kaffe sparas från minskat tryck. Faktum är att den uppfriskande effekten av koffein är bevisad. Men för det första är det mycket mer i grönt te, och för det andra, till koffein blir ganska snabbt beroendeframkallande, därför försvinner den terapeutiska effekten.

Med en generell minskning av tonen och det så kallade melankoliet kan en lätt antidepressiv effekt, tillräcklig för behandling av hypotoni, orsakas av johannesört.

Livsstil under hypotension

Hypotension, om den inte orsakas av organiska störningar, kan korrigeras fullständigt av rätt sätt att leva. För att undvika behovet av medicinering för att behandla hypotoni bör du:

 1. Observera den dagliga rutinen;
 2. Få tillräckligt med sömn (i regel behöver hypotension mer sömn än personer med normalt blodtryck);
 3. Korrekt att äta, försörja sig med alla vitaminer och mineraler, och om det inte är möjligt med normal näring, är det värt att ta vitaminkomplex.
 4. Drick tillräckligt med vatten;
 5. Det är ofta att vara i luften, det är lämpligt att ta en promenad var halv timme i minst en halvtimme;
 6. Att gå in för sport - även om den minsta fysiska belastningen gör underverk, det borde inte vara professionell sport, det är förvisso tillräckligt med morgonövningar, aktiva spel med barn.
 7. Ta vattenprocedurer - häll svalt vatten, simma, härda;
 8. Att besöka bastun eller bastu, som har en fördelaktig effekt på vaskulär ton;
 9. Håll ett gott humör och oroa dig inte över bagage.

Det här är de grundläggande rekommendationer som måste observeras för alla personer med olika trycknivåer För gipotonikov kan sådant förebyggande helt ersätta behandlingen.

Rätt näring

Det är mycket viktigt att äta ordentligt vid lågt tryck. Livsmedel som ökar trycket inkluderar jästprodukter (bageriprodukter, kvass), mjölk, potatis, morötter, nötter, honung. Normaliserar trycket på betor och betorjuice, vilket rekommenderas att ta kurser om det inte finns några problem med mag-tarmkanalen.

Snabbt för att höja lågt tryck är det möjligt att ha druckit en kopp kaffe med choklad, men den här metoden fungerar bara om den appliceras sällan, istället för att ha en vanlig karaktär.

Personer med lågt blodtryck, jämfört med hypertensiva patienter, är otroligt lyckliga, eftersom de inte behöver kritiskt begränsa sig i salt och kryddor. Salt försenar vatten, vilket betyder att det ökar blodvolymen, vilket har en positiv effekt på blodtrycket. Kryddor och kryddor förbättrar också hypotensionens hälsa, eftersom de "uppmuntrar" kroppen, gör alla inre organ bättre, stärker kärlets ton, vilket också leder till normalisering av trycket.

OBS! Överanvändning av salt kan fortfarande skada andra organ, så att det inte är värt att använda.

Så sammanfattar vi ovanstående. Arteriell hypotoni är ett tillstånd som kännetecknas av lågt blodtryck i artärerna. Det kan vara primärt, som uppstår självständigt och sekundärt - som en följd av andra diagnoser.

Orsakerna till arteriell hypotension är vanligtvis antingen störningar i hjärt-kärlsystemet och nervsystemet eller psykologiska stress. I det första fallet är det nödvändigt att justera de organiska lesionerna medicinskt, genom att konsultera en kardiolog eller en neurolog. I det andra fallet kan du göra genom att justera livsstilen och traditionell medicin.

Arteriell hypotension

Arteriell hypotension - Persistent eller regelbundet sänkning av blodtrycket under 100/60 mm. Hg. Art. Hypotoni inträffar med svindel, gående synstörningar, trötthet, sömnighet, tendens till svimning, kränkning av termoreglering, och så vidare. D. Diagnos av arteriell hypotoni är baserad på bestämning av nivån av blodtrycket (i vol. H. BP-övervakning), undersökning av kardiovaskulära, endokrina och nervsystemet (EKG, EchoCG, EEG, biokemisk blodanalys, etc.). Vid behandling av hypotoni används icke-läkemedel (terapi, massage, hydroterapi, FTL, akupunktur, aromaterapi) och läkemedlet (herbal adaptogens cerebroprotectors, nootropiska läkemedel, lugnande medel) metoder.

Arteriell hypotension

Hypotension (hypotension) - lågt blodtryck syndrom som kännetecknas av ihållande index för systoliskt (övre) tryck lägre än 100 mmHg och diastoliskt (lägre) - mindre än 60 mm Hg Arteriell hypotoni är mer sannolikt att påverka unga kvinnor och ungdomar. I högre åldrar, mot bakgrund av vaskulär åderförkalkning sker aterosklerotisk arteriell hypotension på grund av en förlust av kärltonus grund av aterosklerotiska förändringar.

På grund av multifaktorutvecklingen av detta tillstånd är arteriell hypotension föremål för studier av kardiologi, neurologi, endokrinologi och andra kliniska discipliner.

Klassificering av arteriell hypotension

På grund av att arteriell hypotension kan uppträda hos friska individer, åtföljs av olika sjukdomar eller vara en oberoende nosologisk form, används en enhetlig klassificering av hypotoniska tillstånd. Det särskiljer fysiologisk, patologisk (primär) och symptomatisk (sekundär) arteriell hypotension.

För alternativ fysiologisk hypotension inkluderar hypotoni som en individuell hastighet (med en ärftlig konstitutionell karaktär), den adaptiva utjämnings hypotoni (invånarna i höglandet, tropiska och subtropiska) ökade och hypotoni fitness (vanligt bland idrottare).

Patologisk primär arteriell hypotoni som en oberoende sjukdom, omfattar fall idiopatisk hypotoni och ortostatisk hypotension neurocirculatory instabilt med reversibel flödes eller ihållande symptom (hypotension).

Bland symptomatisk (sekundär) undersöker akut arteriell hypotoni (under kollaps, chock), och kroniska former resulterande organiska patologi av kardiovaskulär, nervsystemet, det endokrina systemet, hematologiska sjukdomar, förgiftning etc.

Orsaker till arteriell hypotension

Arteriell hypotension bör betraktas som ett multifaktoriellt tillstånd, vilket avspeglar minskningen av blodtrycket i artärsystemet under olika fysiologiska och patologiska tillstånd. Orsaken till primär arteriell hypotension i 80% av fallen är neurokirurgisk dystoni. Enligt moderna teorier representerar primär hypotension en speciell form av neuros av de vasomotoriska centra i hjärnan, i utvecklingen av vilken ledande roll ges till stress och långvariga psykotraumatiska situationer. Omedelbara producerande orsaker kan vara psykologiska trauma, kronisk trötthet och brist på sömn, depression.

Den sekundära hypotension är ett symptom på andra befintliga sjukdomar: anemi, magsår, dumpingsyndrom, hypotyreos, kardiomyopati, myokardit, arytmi, diabetisk neuropati, cervical osteoartrit, tumörer, infektionssjukdomar, hjärtsvikt och andra.

Akut hypotension kan vara resultatet av simultan massiv blodförlust, dehydrering, trauma, förgiftning, anafylaktisk chock, svår störning av hjärtat i vilken utlösaren hypotensiva reflex. I dessa fall utvecklar hypotoni på kort tid (från flera minuter till timmar) och innebär uttryckt cirkulatoriska sjukdomar i inre organ. Kronisk arteriell hypotension tenderar att vara långvarig; således är organismen anpassad till det sänkade trycket, som ett resultat av vilket de uttryckta symtomen på en cirkulationssjukdom är frånvarande.

Arteriell hypotension kan också utvecklas mot bakgrund av brist på vitaminer B, C, E; överensstämmelse med kost, överdos av läkemedel, till exempel vid behandling av högt blodtryck. Fysiologisk arteriell hypotension kan observeras hos friska människor med arvelig disposition för sänkt tryck, hos utbildade idrottsmän, under förutsättning att de anpassas till en kraftig förändring i väder eller klimatförhållanden.

Patogenes av arteriell hypotension

Trots det stora antalet möjliga orsaker kan mekanismen för utveckling av arteriell hypotension associeras med fyra huvudfaktorer: en minskning av minut- och chockkardialproduktion; minskning av BCC; minskat motstånd hos perifera kärl; en minskning av venös inflöde av blod till hjärtat.

Minska stroke och hjärtminutvolym hittas med allvarlig myokardial dysfunktion under myokardial, infarkt, allvarliga arytmier dosera ß-blockerare, etc. D. Minskad tonen och perifera resistenskärl (främst arterioler och precapillaries) orsakar utvecklingen av hypotension under kollaps toxisk eller infektiös natur, anafylaktisk chock. Hypotoni som en följd av reduktion inträffar vid den yttre bcc (gastrointestinal) eller inre blödning (till apoplexi äggstock, mjältbristning, aortaaneurysm bristning, och andra.). Snabb evakuering sårvätska med massiva ascites eller lungsäcksinflammation kan orsaka arteriell hypotension på grund av att minska i venöst återflöde till hjärtat, så mycket av bcc fördröjs i de minsta fartygen.

I olika former av hypotension kan detekteras kränkningar vaskulär reglering högre autonoma centra, reducerade mekanism av renin-angiotensin-aldosteronsystemet blodtrycksreglering, vaskulär störning receptor känslighet för katekolaminer, störningar av afferenta eller efferenta baroreflex bågparti.

Symtom på arteriell hypotension

Fysiologisk hypotoni i de flesta fall ger inte en person ett speciellt obehag. Den akuta formen av hypotoni inträffar med allvarlig syrebrist i hjärnvävnad, och därför utveckla symptom såsom yrsel, övergående dimsyn, ostadighet i gång, blek hud, svimning.

Med kronisk sekundär arteriell hypotension kommer symtomen på den underliggande sjukdomen att komma fram. Dessutom patienter har svaghet, letargi, dåsighet, trötthet, huvudvärk, känslomässig labilitet, minnesstörningar, störningar i värmereglering, svettningar fötter och händer, och takykardi. En långvarig kurs av arteriell hypotension orsakar menstruella oegentligheter hos kvinnor och styrka hos män.

När ortostatisk hypotoni på grund av förändringar i kroppsposition från horisontell till vertikal presyncopal utvecklat tillstånd. Med arteriell hypotoni kan vegetativa kriser, vanligtvis av vagoinsulär natur, inträffa. Sådana paroxysmer inträffa med adynamia, hypotermi, kraftig svettning, bradykardi, blodtrycksfall tills synkope, buksmärtor, illamående, kräkningar, andnöd på grund av kramp i struphuvudet.

Diagnos av arteriell hypotension

I diagnosprocessen är det viktigt att inte bara fastställa förekomsten av arteriell hypotension, men också för att ta reda på orsakerna till det. För korrekt bedömning av blodtrycksnivån krävs en tredubbling mätning av blodtryck med ett intervall på 3-5 minuter. Daglig övervakning av blodtrycket gör det möjligt att bestämma fluktuationer i blodtryckets storlek och dagliga rytm.

För att utesluta eller bekräfta sekundär arteriell hypotension måste vara en omfattande undersökning av kardiovaskulära, endokrina och nervsystem. För detta ändamål studerade biokemiska blodparametrar (elektrolyter, glukos, kolesterol och lipidfraktioner), är EKG D. utförs (i vila och med träningstest), postural testet, ekokardiogram, elektroencefalografi och t.

För att fastställa behovet av mer djupgående undersökningar bör patienter med arteriell hypotension konsulteras av en kardiolog, neurolog, oculist, endokrinolog.

Behandling av arteriell hypotension

För behandling av arteriell hypotension fortsätt först efter en etablering av den exakta orsaken till depression av ett BP. Med sekundär symptomatisk hypotension kommer huvudsjukdomen att bli föremål för påverkan. Arteriell hypotoni hos neurovegetativ genesis kräver först och främst korrigering av vegetativ obalans med användning av medicinska och icke-medicinska metoder.

Komplexet av medicinska och fritidsaktiviteter kan innefatta normalisering av dagens och nutritionens regim, olika alternativ för psykoterapi. massage i nacke och kragezon, aromaterapi massage; hydroterapi (skotsk dusch, cirkulär dusch, Vichy dusch, hydromassage, aromatiska och mineralbad); akupunktur, fysioterapi (elektrofores på kragezonen, elektrosläpp); aromaterapi, aeroionoterapi, motionsterapi.

Läkemedelsbehandling genomföres hypotension beredningar av olika grupper: vegetabiliska adaptogener (Schisandra tinktur, Aralia, ginseng); kolinolytika, cerebroprotektorer (cinnarizin, vinpocetin); nootropa läkemedel (glycin, pyracetam); antioxidanter och vitaminer (bärnstenssyra, vitaminer A, B, E); antidepressiva medel och lugnande medel. I akut hypotension, för att snabbt öka och stabilisera blodtrycket infördes kardiotoniska och vasokonstriktorer (fenylefrin, dopamin), glukokortikoider, genomsaltlösningsinfusion och kolloidala lösningar.

Förebyggande av arteriell hypotension

De allmänna principerna för förebyggande av primär arteriell hypotension reduceras för att observera dagens regim, upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil, spela sport (simning, promenader, gymnastik), näring, uteslutning av stress. Användbara procedurer som stärker kärlen (kontrastdusch, härdning, massage).

Förebyggande av sekundär arteriell hypotension är förebyggandet av endokrina, neurologiska, kardiovaskulära sjukdomar. Patienter med arteriell hypotension rekommenderas kontinuerlig övervakning av blodtrycksnivå, regelbunden övervakning av en kardiolog.

Arteriell hypotension (hypotension). Orsaker, symtom och behandling av hypotension

Bra tid på dagen, kära läsare!

I denna artikel kommer vi att tala om hypotension (arteriell) eller arteriell hypotension, dess orsaker, symtom och också lära sig hur man behandlar hypotension hemma.

Men till att börja med gör vi några förtydliganden:

Hypotension är av arteriell typ och av muskeltyp. Nätverket har mycket förvirring kring detta, och skulden verkar vara hela det gamla grekiska ordet "ὑπό", som översätts som "under, nedan", i kombination med det slutliga "tonus". Som en följd av detta är hypotension en sänkt ton som kan vara både muskulös (muskelsvaghet, muskelsjukdomar) och allmänt (uttryckt av lågt tryck).

Idag kommer vi att tala specifikt om arteriell hypotension, som systematiseras mer exakt under namnet "arteriell hypotension". Så...

Arteriell hypotension (hypotension) - Persistent minskning av blodtrycket (blodtryck) till ett märke, lägre med 20% av det vanliga värdet eller till 90/60 mm märken. Hg. Art. och nedanför.

En av de viktigaste tecknen på hypotension är sådana symptom som mörkare i ögonen (när en person till exempel satt på hans häckar och sedan plötsligt stod upp), lätt yrsel och generell svaghet.

Den största risken för arteriell hypotension är syrehushållningen i hjärnan och andra inre organ, som uppstår på grund av otillräcklig blodtillförsel, eftersom lågt blodtryck - ett brott mot blodcirkulationen i själva verket - detta är en otillräcklig cirkulation. I detta avseende kan en person utveckla allvarliga akuta sjukdomar hos nästan alla organ. För att förhindra detta, vid de första tecknen på hypotension, kontakta alltid en läkare!

Det är intressant att kvinnor lider av symtom som orsakas av hypotension oftare än män. Kanske beror det på det faktum att många moderna kvinnor har antagit människors sätt att leva, när det gäller familjens främsta tjänsteman (breadwinner).

Vissa experter säger att personer med kronisk hypotension lever i genomsnitt 10 år längre än de flesta friska människor. Vidare hävdar de på grund av sin forskning att den kroniska formen av sjukdomen hämmar utvecklingen av ateroskleros.

Arteriell hypotoni kan uppträda vid akut (kortvarig kraftig minskning av trycket) och kronisk form (ett tillstånd där en person ständigt har lågt blodtryck).

Hypotension. ICD

ICD-10: I95
ICD-9: 458

Typer av arteriell hypotension (hypotension)

Arteriell hypotoni klassificeras i följande typer:

- Akut hypotension (akut arteriell hypotension);
- Kronisk hypotension (kronisk arteriell hypotension);
- - Primär kronisk arteriell hypotension;
- - Sekundär kronisk arteriell hypotension.

Akut hypotension (en kraftig minskning av blodtrycket). Denna typ av hypotoni är mycket farlig, eftersom sänkt nivån av syreintag i hjärnan (hypoxi), vilket efter en stund kan orsaka stroke. I detta fall kan en kraftig minskning av blodtrycket åtföljas av sådana sjukdomar i de inre organen som: myokardinfarkt, svår arytmi, pulmonell arteriell tromboembolism, allergiska reaktioner etc.

En kraftig minskning av blodtrycket kräver akut läkarvård!

Orsaken till en kraftig nedgång i trycket kan vara förgiftning (alkohol, mat, droger, droger), blodförlust, akuta infektioner, sepsis, uttorkning etc.

Kronisk hypotension (ständigt lågt blodtryck). Denna form av hypotension kallas ofta fysiologisk hypotension, tk. i många fall är det en ständig följeslagare för många människors liv, till exempel - invånarna i högländerna, troperna, jordens kalla delar eller idrottare, som en bild av organismens anpassning till livets sätt. I dessa fall anses ständigt lågt blodtryck inte vara en sjukdom.

Den största risken för kronisk hypotoni är risken för att utveckla ischemisk stroke i ålderdom.

Samtidigt är kronisk arteriell hypotension en seriös motståndare till många unga. täta sammanbrott av krafter, i vissa fall eskalerande till kollaps, tillåter inte ständigt att arbeta produktivt och uppnå framgång på olika sfärer i livet.

Primär (idiopatisk eller väsentlig) hypotension. Detta tillstånd av kroppen är isolerat i en oberoende sjukdom. Orsaken och etiologin för tillfället är en fråga om kontrovers, men bland de identifierade orsakerna är en långvarig psykomotionell överbelastning (depression, stress).

Det är väldigt viktigt att inte tillåta överfyllning av denna form av sjukdomen under den långa perioden av syrebrist hos hela organismen.

Sekundär arteriell hypotension. I motsats till den primära hypotension, sekundär hypotoni är ett symptom på andra sjukdomar, inklusive arytmier, hjärt- och kärlsjukdomar, hjärntrauma, osteokondros av halskotpelaren, sjukdomar i andningssystemet och det endokrina systemet, cirkulationsrubbningar, biverkningar av vissa läkemedel, gastrointestinala sjukdomar, tumörer, diabetes mellitus, levercirros, alkoholism, etc.

Ortostatisk hypotension - En kraftig minskning av blodtrycket när en person plötsligt står upp efter en lång hukning eller liggande.

Orsaker till lågt blodtryck

Vi har redan funnit några av orsakerna till det sänkta trycket med dig, kära läsare, nu låt oss sammanfatta bilden och ta reda på vad som annars kan provocera utvecklingen av arteriell hypotension.

Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet: Ateroskleros, arytmi, stenos av aortaklappen, hjärtsvikt.

Sjukdomar i mag-tarmkanalen: förgiftning, magsår.

Immunsystemet: beriberi, speciellt brist på vitaminer C, E, grupp B.

Neurologiska sjukdomar: vegetativ-vaskulär dystoni (VSD), depression, kronisk trötthet, mental trötthet, neuroser.

Andra sjukdomar och tillstånd i kroppen: allergiska reaktioner, hepatit, reumatism, osteokondros av halskotpelaren, endokrina systemet sjukdomar, blodförlust, sepsis, brännskador, anafylaktisk chock, hjärna och ryggmärgsskador.

Anpassning till levnadsvillkor: stark fuktighet, sällsynt luft, starkt kallt.

Anpassning till konstant fysisk aktivitet, till exempel hos idrottare, där minskat tryck är kroppens skyddsmekanism, vilket resulterar i att rytmen av sammandragningar i hjärtat minskar vilket medför en minskning av trycket.

graviditet kan också orsaka anfall av hypotension, t. I denna "intressanta" period kan tonkärlens blodkärl gå ner.

Kroniskt lågt blodtryck kan överföras genetiskt.

Symtom på hypotension (arteriell hypotension)

Vad är hypotension, och vilka orsaker har vi redan demonterat, nu fortsätter vi att överväga frågan - "symtomen på hypotoni".

Naturligtvis är det viktigaste tecknet på arteriell hypotension - lågt och lågt blodtryck - under 90/60.

Bland de andra tecknen på hypotension är:

- generell svaghet, trötthet
- Apati, förlust av styrka, ibland, även på morgonen, sömnighet;
- blekhet;
- yrsel
- mörkare i ögonen, svimning
huvudvärk
- buller i öronen
nervositet, irritabilitet
- Smärta i hjärtat
- dålig tolerans för plötsliga förändringar i miljön eller belastningar på kroppen: värme, kyla, fuktighet, fysisk stress etc
- Minnesförlust, frånvaro
- störningar i menstruationscykeln
- ett brott mot styrkan,
- Överträdelse av termoregulering (fötter och händer kalla);
- ökad svettning, särskilt på palmer och fötter;
- lutning mot rörelsesjukdom
- gastrointestinala sjukdomar, frekvent illamående
- ofta gäspning (på grund av brist på syre)

Komplikationer av hypotension

Särskild uppmärksamhet på symptomen på hypotension bör ges till gravida kvinnor, eftersom en otillräcklig mängd syre i blodet leder till syreförlängning hos fostret, vilket kan leda till dålig tillväxt eller felaktig formation.

Ibland, med fel behandling av hypotoni kan denna sjukdom gå till en annan - hypertoni (högt blodtryck eller högt blodtryck), men med en komplex etiologi och symptomatologi, vilket gör det svårt att behandla.

Med förhöjning av arteriell hypotoni kan en kardiogen chock förekomma hos en person, där puls är försvagad, trycket inte detekteras, urinering minskar, synkope är undertryckt. Första hjälpen i detta tillstånd är att sätta en person i ett horisontellt läge, se till att flödet av frisk luft och brådskande ring en ambulans.

Den viktigaste komplikationen av hypotension är en stroke och hjärtinfarkt, vilket kan leda till ett dödligt utfall.

Diagnos av arteriell hypotension

Diagnos av hypotension utförs enligt följande metoder:

- Undersökning av patienten för förekomsten av olika symptom, för att identifiera orsaken till sjukdomen.
- Identifiering av typen av hypotension: fysiologisk eller patologisk typ;
- systematisk mätning av blodtryck
- elektrokardiografi (EKG)
- Doppler ekkokardiografi;
- kardiointervalografi etc.

Behandling av arteriell hypotension (hypotension)

Behandling av hypotension (arteriell hypotension) utförs på ett komplext sätt och innefattar en korrigering av patientens livsstil med tillsats av vissa läkemedel som syftar till att höja arterietonen. Om diagnosen upptäckte att orsaken till sjukdomen är en annan sjukdom, så behandlas behandlingen först och främst för eliminering.

Korrigering av livsstil omfattar:

- Rationell växling av arbetsdagen med vila.
- hälsosam sömn
- rätt näring
- Uteslutning av dåliga vanor
- måttlig fysisk aktivitet (terapeutisk övning)
- går i frisk luft
- Temperer kroppen (kontrastdusch).

Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

Steg 1: Arbetsdag / vila. Normalisering av arbetsdagen med vila är en av de viktigaste "valarna" där behandling av arteriell hypotension är baserad. Om kroppen är överarbetad, används mer vitalitet, det finns en ökad belastning på hjärtat, nervsystemet och hela organismen som helhet. Om kraften inte återhämtar sig är kroppen utarmad och blir sårbar för olika sjukdomar.

Steg 2: Hälsosam sömn. För en normal frisk person, för att återfå styrkan nog att sova i 6-8 timmar. För hypotensiva patienter ska sömn vara minst 10-12 timmar, speciellt om det är kallt ute, lågt atmosfärstryck. När en person får tillräckligt med sömn, bryta inte omedelbart av sängen, och det är bättre att ligga ner i några minuter, dra sig ihop, efter att du sänkt benen till golvet och sitta still i en minut eller två. Då kan du lugnt gå upp och göra ditt eget företag. I denna ordning minimerar en person de skarpa tryckfallet och alla dessa derivat, i form av yrsel, mörkare och flugor i ögonen.

Steg 3: Rätt näring. Mat hela dagen borde konsumeras 3-5 gånger, medan den inte äter, dvs ät i små portioner. Det rekommenderas inte att äta mat före sänggåendet. Tonvikten vid val av mat bör göras på rumligheten i dem - vitaminer, spårämnen och antioxidanter.

När behandling av hypotension bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att fylla på lagret av proteiner, vitamin organism C (askorbinsyra), E (tokoferol) och vitamin B, i synnerhet vitamin B3 (vitamin PP, niacin, nikotinsyra), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin) och vitamin B9 (folsyra), kalcium, kalium, magnesium och fosfor.

Dessutom uppmuntras hypotensiva människor att använda kryddiga, kryddiga och salta livsmedel som i kombination med deras egenskaper aktiverar kroppen och ökar blodtrycket.

Speciellt bland experterna rekommenderar: jäst, salt, hårda ostar, kaffe, grönt och svart te, gröna bladgrönsaker, hundros, citrusfrukter och andra frukter.

Steg 4: Dåliga vanor. Patienter med arteriell hypotension måste nödvändigtvis vägra att röka och dricka alkoholhaltiga drycker.

Steg 5: Måttlig fysisk aktivitet (terapeutisk övning). Måttlig fysisk belastning på kroppen bidrar till normalisering av ämnesomsättningen, liksom utsöndring av metaboliska produkter från kroppen. Dessutom stabiliserar det arbetet och stärker hjärt-kärlsystemet. Vid förflyttning förbättras blodcirkulationen, tonerna i kärlen stiger och alla organ får den nödvändiga syrgasnivån.

Rekommenderad övning i hypotension är morgonövning, lätt jogging, simning, snabbkörning, cykling, fysioterapi, sport.

Steg 6 och 7: Gå i frisk luft och temperera kroppen är viktiga ytterligare åtgärder i kampen mot lågt tryck. De bidrar till den övergripande förstärkningen av kroppen och alla dess delar, och skyddar den också mot skadlig miljö och olika sjukdomar.

Tempering av kroppen inkluderar - en kontrastdusch, dousing med kallt vatten (med huvud), bastu och bastu. Kom bara ihåg att temperaturskillnaden inte borde vara för stor.

Läkemedel för arteriell hypotension (hypotension)

Vissa hypotoniska droger använder korttidsdroger för att höja blodtrycket - starkt te, kaffe, olika piller för att öka blodtrycket, men som regel, efter några timmar eller nästa dag är trycket fortfarande lågt. Risken för denna typ av behandling för hypotoni är övergången av sjukdomen till kronisk form eller förvärring av sjukdomen i form av komplikationer, vilka skrivs lite högre. Detta beror på det faktum att orsaken till sjukdomen inte elimineras, och den förlorade tiden komplicerar bara den övergripande bilden av hypotonisk hälsa.

För att förhindra att detta händer, innan du använder piller eller andra lågtrycksmedicin, konsultera en läkare som endast föreskriver mediciner för hypotension efter att ha bestämt orsaken till sjukdomen.

De flesta läkemedel som används för hypotension, dvs. utformad för att öka trycket, har i sin sammansättning - koffein, som faktiskt är ansvarig för att öka blodtrycket. Låt oss överväga några av dem.

Lågtrycksmedicin: "Ascofen", "Kofetamin", "Orto-taurine", "Pyramein", "Regelton", "Saparal", "Citramon".

Här är det värt att notera att med en överdos av koffein kan det finnas en omvänd process - ökad hjärtklappning, ångest, frekvent urinering. Den optimala dosen koffein är 0,1 g / dag.

Om patienten har en minskning av mental förmåga, inkl. minnesförlust, minskad koncentration av uppmärksamhet används nootropa droger. Deras funktion är att minska kroppens behov av syre i kroppen och att återställa alla vitala processer som är nödvändiga för att upprätthålla hypotonens hälsa.

Narkotika nootropic serien för hypotension: "Aminalon", "Vinpocetine", "Cavintonum", "ksantinola nikotinat", "Nitseroglin", "Nootropil", "Pikamilon", "Tanakan", "phenibut" "Cinnarizine", "Encephabol."

Medel för att stödja hjärnans arbete med lågt blodtryck (aminosyror, proteiner, etc.): Glycin, citrullin, cerebrolysi.

Andra läkemedel för lågt blodtryck: Heptamyl, Gutron, Rantarin, Symptol, Ekdisten.

Ytterligare åtgärder vid behandling av hypotoni

- olika typer av massage: akupressur, hydromassage, reflexbehandling
- aromaterapi
- Aeroionoterapi (inandning av ozonerad luft, samt applicering av darsenval i hjärtat, hårbotten och nacken);
- Besök till terapeuten.

Behandling av hypotension med folkmekanismer

Viktigt! Innan du använder folkläkemedel för lågt och lågt blodtryck, kontakta din läkare!

Behandling av hypotension i hemmet kan utföras med följande medel:

Kaffe med honung och citron. Mala 50 gram rostade kaffebönor, som kan göras med en kaffekvarn. Tillsätt det malda kaffet i 500 g honung, och här kläm ut saften från 1 citron. Blanda allt grundligt. Läkemedlet ska tas för 1 tsk 2 timmar efter att ha ätit. Medlet ska förvaras i kylskåp.

Citrongräs. Häll den hackade kinesiska magnoliafrukten med 40 ° alkohol i ett förhållande på 1:10. Åtgärd kvarstår på en mörk plats i 2 veckor. Tinktur tar 25-40 droppar per 1 msk. sked av kallt vatten 30 minuter innan du äter.

Ingefära. Lös upp i ett glas sött starkt te en tesked ingefärapulver. Ta drogen 3 gånger om dagen i 1 vecka.

Rhodiola rosea (gyllene rot). Drick rhodiola rosea extrakt för 5-10 droppar 20 minuter före måltid, 2-3 gånger om dagen i 10-20 dagar.

Lågtryckskostnader

Not 1: h. - delar.
Not 2: Ta alla angivna avgifter för 1/3-¼ kopp 3-4 gånger om dagen, i 1-2 månader. Nästa månad, ta en paus och kursen kan upprepas.
Not 3. För att förbereda samlingen måste du sätta 2 matskedar i en termos och häll 2 koppar kokande vatten och låt det brygga i 12 timmar.

Samlingsnummer 1: ört Hypericum (3 tim.), gräs thoroughwax (2 h.), gräs Echinops (2 h.), gräs cikoria (2 h.), rot Leuzea (2 h.), lakritsrot (3 tim.), maskros rot (2 timmar), frukt av enbär (1 timme).

Samlingsnummer 2: gräs veronika (2 h.) ört Hypericum (5 timmar.), gräs malört (1 tim.) ört salvia (3 tim.) watch blad (4 tim.), blomställningar immortelle (2 h.), blomställningar renfana (2 timmar), cikoriablommor (1 timme), maskrosrot (1 timme), rhizom med rötter av elecampan (1 timme).

Samlingsnummer 3: ört Hypericum (14 tim.), rölleka (4 tim.), gräs cikoria (2 h.), jordgubbsblad (2 h.), rhizom av Acorus (1 tim.), frukten av enbär (1 tim.), höfter 4 timmar).

Samlingsnummer 4: (10 timmar), näsgräs (2 h), hästsegrasgräs (2 h), björkblad (4 h), mintblad (1 h), jordgubbsblad (2 h), löv vinbär (2 h), maskrosrot (4 h), rhizom med rötter av elecampan (1 h), ros höfter (6 h).

Samlingsnummer 5: rölleka (2 h.), gräs Echinops (1 tim.), gräs knotweed (2 h.), renfana blommor (1 tim.), lakritsrot 2 tim.), rot Leuzea (1 tim.), hagtorn ( 3 timmar), frukter av ashberry vanlig (2 h.).

Samlingsnummer 6: ört Hypericum (14 tim.), gräs kipreya (4 tim.), gräs oregano (4 tim.), gräs knotweed (2 h.), groblad blad (4 tim.), myntablad (2 h.), höfter (6 timmar), enbärsfrukt (1 timme), rhizom av kalamus (1 timme).

Samlingsnummer 7: blad av blåbär (1 tim.), cowberry leafs (1 tim.), svartvinbärsblad (1 tim.), saxifrage crassifolia (2 h.), glömde Hedysarum (1 tim.), guld rot (1 tim.), Epilobium smalblodig (1 timme), timjan (0,5 h). Tre st. Skedar i samlingen häll en liter vatten och koka på låg värme i 5-7 minuter. Därefter insisterar läkemedlet på 30 minuter och tar 2-3 glas om dagen, som vanligt te, med tillsats av socker eller honung.

Förebyggande av arteriell hypotension

Att sänka och lågt blodtryck stör dig inte under livet, försök att följa följande rekommendationer:

- mäta med jämna mellanrum ditt blodtryck, hålla en mätmätning;
- besök kardiologen regelbundet
- försök att leda en aktiv livsstil
- Använd huvudsakligen livsmedlet berikat med vitaminer, eller ta vitaminkomplex
- observera regimen dag / natt, arbete / vila
- Få tillräckligt med sömn
- Undvik stress, tänk på att byta jobb, om det behövs.
- Stärka din kropp genom härdning och måttlig fysisk aktivitet
- mätta ditt liv med positiva känslor. Kom ihåg, "Ett gott hjärta är fördelaktigt som ett läkemedel, och en tråkig anda torkar ben" (Bibeln, Ordspråksboken 17:22).

Arteriell hypotension

Kort beskrivning av sjukdomen

Arteriell hypotension är ett kontinuerligt tillstånd där det systoliska (övre) trycket sjunker under 100 mm Hg. kolonn och den diastoliska (lägre) - under 60 mm Hg. kolonn. I den kardiologiska litteraturen finns det andra figurer, eftersom det inte finns någon synpunkt om hur mycket trycket minskar hos en person för att utveckla arteriell hypotension. Läkare är bara överens om att i den här sjukdomen är det lägre blodtrycket definierat som 60 mm. Hg. pelare och under.

Idag särskiljer specialisterna två former av sjukdomen - primär och sekundär. Den väsentliga (primära) formen manifesteras antingen som en kronisk sjukdom eller som en ärftlig predisposition. När det gäller sekundärformen minskar en persons persons arteriella tryck under inverkan av kardiovaskulära defekter och patologier. Det bör noteras att arteriell hypotension, till skillnad från hypertensiv sjukdom, inte orsakar allvarliga komplikationer och konsekvenser, men det betyder inte att det är ofarligt. Risken för sjukdomen manifesterar sig i en signifikant minskning av livskvaliteten hos personer som lider av ökad trötthet, yrsel, slöhet och huvudvärk. Om du diagnostiseras med arteriell hypotoni, kommer behandlingen att baseras antingen på att bli av med de obehagliga symtomen på sjukdomen eller på att eliminera sjukdomen som ledde till en blodtrycksminskning. De sjukdomar som påverkar blodtrycket hos en person innefattar: magsår, cirros, anemi, hepatit och hypertoni.

I början av 20-talet av hypotension drabbades mestadels äldre människor, men utvecklingen av den tekniska utvecklingen och övergången från fysiskt arbete till mental aktivitet ledde till att lågt blodtryck är allt återfinns bland ungdomar i åldern 19 till 30 år. I avsaknad av adekvat behandling leder arteriell hypotension till en förlust av tonerna i kärl och muskler i hjärtat. Processen är lång, men i alla fall - obehaglig, så vid de första misstankarna om arteriell hypotension bör du konsultera en kardiolog.

Arteriell hypotoni - symtom och klinisk bild

Huvudsymptomet hos sjukdomen är en minskning av blodtrycket omedelbart efter övergången från kroppen från horisontell till vertikal position. Denna process åtföljs av försämring av blodtillförseln till hjärnan och som ett resultat yrsel, buller i öronen, mörkare i ögonen. Obehagliga känslor varar i högst 2-3 minuter. I vissa fall leder för lågt blodtryck till svimning, ischemisk stroke och trauma (om patienten har fallit på grund av kortvarig medvetslöshet). Observera också att trycket hos en person kan gå ner inte bara på grund av en kraftig förändring av kroppens ställning, men också till följd av sjukdomar, användningen av potenta droger eller efter operation.

Det är en annan sak om patienten utvecklar kronisk arteriell hypotension, vars symtom kan manifestera var som helst och när som helst. Den kroniska formen av sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

 • svaghet;
 • snabb utmattning
 • nervositet;
 • låg arbetsförmåga
 • känner sig trött efter en vilters natt;
 • huvudvärk;
 • obehagliga känslor i hjärtat;
 • tendens att svimma
 • dålig tolerans för fyllighet, kyla, värme eller fuktighet.

Arteriell hypotension - behandling av sjukdomen

Oavsett sjukdomsformen bör behandlingen vara omfattande. Det innefattar normalisering av livsstil, full sömn, en rationell växling av arbete och vila, avvisning av dåliga vanor och rätt näring. Dessutom ska patienten delta i sport, gå regelbundet i frisk luft och om möjligt ta en tonisk kontrastdusch. Mycket viktig och terapeutisk övning, eftersom övningarna leder till blodtryck i normala fall kan du bli av med sina skarpa förändringar. Av läkemedlen användes holinolitiki, antioxidanter, nootropa läkemedel, lugnande medel och cerebroprotektorer. Om möjligt, byt ut dem med naturliga tonicberedningar: ginseng, tinktur av aralia, magnolia vin och eleutherococcus.

Med sekundär arteriell hypotoni är behandling av den underliggande sjukdomen nödvändig, eftersom en kortvarig eliminering av symtom inte kan lindra en person som är den främsta orsaken till obehag.

Slutligen kommer vi att ge ett antal rekommendationer som hjälper dig med arteriell hypotension:

 • minimera alkoholkonsumtion
 • Undvik långvarig exponering för höga och låga temperaturer på huden (de orsakar vasodilation och minskad blodtryck).
 • Sluta ta mediciner som kan sänka mänskligt tryck.
 • Försök att vila minst 8 timmar om dagen.
 • Ät minst 4 gånger om dagen, men minska mängden mat som används vid varje intag;
 • Om det inte finns kontraindikationer, öka intaget av bordsaltet.
 • Under sömnen ska huvudet ligga över benens nivå med ca 20-30 cm;
 • På vintersäsongen fyller du bristen på vitaminer och spårämnen med hjälp av speciella vitaminkomplex.
 • om det sänkade arteriella trycket åtföljs av känslomässig labilitet, obehagliga känslor i hjärtat och minskad mental förmåga till arbete - anmäla sig till kurser av terapeutisk massage i halsen
 • Det är nödvändigt att konsultera en psykolog och det är mycket önskvärt att delta i psykologisk träning och emotionella urladdningskurser. De ökar ditt motstånd mot påverkan av aggressiva faktorer i den yttre miljön och bidrar till bildandet av en stabil psyke.