Huvud / Dystoni

Ateroskleros av BCA, vad är det? Behandling av stenoserande och icke-stenoseringsform

Uttrycket "ateroskleros" är på första hand med 40% av världens befolkning över 55 år. Detta syndrom kännetecknas av en progressiv kurs och är associerad med bildandet av kolesterolplakor på kärlens inre yta, vilket signifikant stör blodflödet. Den patologiska processen kan lokaliseras i olika delar av kärlbädden, men aterosklerotiska lesioner av de brakiocefaliska artärerna träffas ofta. I vår granskning kommer vi att överväga de karaktäristiska egenskaperna hos ateroskleros av BCA: vad är det, varför det utvecklas, hur ett sådant syndrom manifesterar sig, diagnostiseras och behandlas.

Innan du upptäcker vilken ateroskleros av BCA är, och vilka symptom den här sjukdomen har, är det viktigt att förstå anatomin hos kroppens kärlsystem.

Brachiocephalic stammen är huvudartärkärlet, vilket ger blodtillförsel till överkroppen och hjärnans övre del. Den avviker från aortan och delar sig i tre artärer som matar huvud och nackdelar till höger:

 • höger (lat. dextra) sömnig;
 • höger vertebral kolonn;
 • rätt subklavian (+ ytterligare bronkial).

Var uppmärksam! De vänstra artärerna med samma namn är härledda direkt från aortans båg.

Den stora diameter och "strategiska" location arm-stammen gör det mycket farlig aterosklerotisk lesion: även en liten minskning av lumen artären leder till försämrad blodcirkulation i hjärnvävnaden.

Orsaker och riskfaktorer för ateroskleros

Bildandet av kolesterolplakett är en komplex och flera stegs process, som påverkas av en mängd olika faktorer.

I utvecklingen av ateroskleros spelar brakiocefaliska arterier en roll:

 • ärftlig predisposition och genetiska abnormiteter (familjär dyslipidemi);
 • dåliga vanor (rökning, alkoholhalt)
 • kroniska leversjukdomar, vilket leder till en störning i lipidernas metabolism, i synnerhet kolesterol;
 • arteriell hypertoni;
 • endokrina störningar i diabetes mellitus, metaboliskt syndrom;
 • felaktigheter i kosten, överskott av animaliska fetter i kroppen;
 • stillasittande livsstil och inaktivitet;
 • frekvent stress.

Det har visat sig att risken för att utveckla metaboliska störningar ökar med åldern. Därför framträder tecken på aterosklerotiska lesioner av brakiocefaliska artärer oftare hos personer äldre än 55 år.

Patogenes av sjukdomen

Så vad är ateroskleros av brakiocefaliska artärer, och vilka patogenetiska mekanismer för utveckling har de? Ateroskleros benämns vanligen som en systemisk sjukdom i samband med nedsatt metabolism av lipider (fetter) i kroppen.

Fetter är den främsta energikällan för människor. Dessutom utför de ett antal viktiga funktioner - strukturella, syntetiska, metaboliska och homeostatiska.

Kolesterol är en fettliknande förening, som i sin kemiska struktur är en lipofil alkohol. Totalt är dess mängd i alla organ och vävnader 200-300 g och det dagliga kravet på detta ämne är inte mer än 250 μg.

Mer än 70% av kolesterolet producerar kroppen självständigt: Denna typ av substans kallas endogen och syntetiseras i cellerna i levern och binjurarna. 20-30% av föreningen kommer från animaliska fettfetter.

Bland kolesterolets funktioner är:

 • plast (är en del av cellväggen, gör den mer elastisk och fast);
 • skyddande (blockerar cytoplasmas penetration av vissa giftiga ämnen och hemolytiska gifter);
 • Syntetisk (involverad i syntesen av steroidhormoner och D-vitamin);
 • matsmältningsorganet (in i gallan, är involverad i matsmältningen i tarmarna).

Eftersom ämnet är praktiskt taget olösligt i flytande media transporteras det i blodet av speciella transportproteiner. Komplexet av fett och protein delar kallades lipoprotein. Beroende på den kemiska strukturen och de utförda funktionerna utförs flera kolesterolfraktioner, men det största intresset för att studera patogenesen av ateroskleros av BCA är låga och högdensitetslipoproteiner.

LDL (låg densitet) - stor, rik på kolesterol och mättade fettsyror. Deras huvuduppgift är att transportera fett från syntesplatsen (lever eller binjurar) till perifera vävnader. Sådana föreningar förlorar ofta kolesterolmolekylerna, som därefter sätter sig på kärlens inre vägg och, i närvaro av riskfaktorer, blir grunden för den framtida kolesterolplattan.

HDL (hög densitet) - liten diameter och mycket snabb. De transporterar onödigt kolesterol från organ och vävnader tillbaka till levern för att ytterligare bilda gallsyror och avlägsna dem från kroppen naturligt. LDL kan samla "glömt" kolesterol på väggarna och därigenom vara en kraftfull faktor för att förebygga bildandet av kolesterolplakor.

Således är en av huvudpunkterna i patogenesen av aterosklerotiska lesioner av BTS obalansen mellan innehållet i kolesterolfraktioner: en ökning i koncentrationen av LDL och en minskning av HDL.

Dessutom utvecklas sjukdomen när:

 • ökning i nivån av total kolesterol;
 • mikroskador som påverkar kärlväggen.

Var uppmärksam! Det normala innehållet av kolesterol i perifert blod är 3,2-5,2 mmol / l.

Aterosklerotisk plackbildning testades i dess flera successiva steg, under vilka med deponering en fettliknande substans är laminerade på varandra, gror bindvävs förkalkningar och stärkas. Allt detta leder till det faktum att den mogna placken sänker väsentligt lumen hos den drabbade artären.

Ateroskleros - en systemisk fenomen: kolesterol plack bildas på den inre väggen av artärerna. Speciellt farliga är nederlag av blodkärl som ger näring till hjärnan och hjärtmuskeln, liksom avsättning av fettmolekyler i intiman av stora kärl (aorta, även på nivån för ljusbågen, och punkten för bifurkation, liksom i hela alla avdelningar BCA).

Utseendet av tecken på ateroskleros av brakiocefaliska artärer hos patienter kräver särskild uppmärksamhet från den behandlande läkaren. Även mindre cirkulationsstörningar kan orsaka allvarlig hypoxi i hjärnvävnaden, vilket kräver regelbundet intag av syre och näringsämnen.

Naturen tillhandahåller flera källor till kraftiga hjärnhalvor:

 • gemensam halshinna (OCA);
 • brachiocefalisk artär (höger halspulsartär + höger subklaviär artär);
 • grenar av den vänstra subklaviska artären.

Det verkar som om det finns så många foderkärl, varför är stenotisk eller icke-stenoserande ateroskleros av karotidartärer och BSA en av de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomarna? Poängen är särdragen hos blodtillförseln till nervsystemet.

Ovanstående kärl bildar på basis av hjärnan en sluten Velizyev cirkel, som hemodynamiskt säkerställer en jämn fördelning av blod och näring i hjärnvävnaderna. Därför orsakar placken i någon del av blodkärlen en signifikant omstrukturering av blodtillförseln och hypoxi. Förekomsten av förgrening i strukturen hos BCA är en ytterligare riskfaktor för utvecklingen av ateroskleros.

klassificering

Ateroskleros av brakiocefaliska kärl klassificeras:

 • med den främsta involveringen av halshinnan
 • med en övervägande skada av ryggraden
 • med övervägande involvering av den subklaveartären;

Stenoseroseroskleros av BCA kännetecknas av avsättning av kolesterol på kärlens inre vägg i form av tvärgående tuberkulor. Med tiden ökar de obetydligt i storlek och kan helt blockera lumen i artären (utplåna ateroskleros).

Nonstaing ateroskleros av brakiocephaliska artärer kännetecknas av det longitudinella arrangemanget av kolesterolplakor och åtföljs av en minskning av blodflödet, men inte fullständigt brott mot det.

Liksom icke-stenotisk ateroskleros av artärerna i underbenen, har BMC-kärlns nederlag med longitudinella plack en mer fördelaktig prognos för patienten och är bättre mottaglig för konservativ terapi.

Kliniska egenskaper

"Insidighet" av sjukdomen är den långa frånvaron av kliniska manifestationer. Initiala förändringar lockar inte uppmärksamhet, och ofta kommer patienten till läkaren redan med den uttryckta överträdelsen av blodcirkulationen i hjärnan.

Icke-nosering ateroskleros hos de extrakraniella brakiocefaliska artärerna har en mer gradvis, långsamt framskridande kurs. Så småningom blir det vanligtvis orsaken till cirkulatorisk encefalopati och vaskulär demens hos äldre patienter. Ateroskleros av de extrakraniella delarna av brakiocephaliska artärer med stenos är mer benägna att utveckla akuta vaskulära komplikationer - cerebral stroke och transienta ischemiska attacker.

Karakteristiska tecken på icke-stenoserisk åderförkalkning:

 • yrsel, övervägande uppstår efter träning, med skarpa svängningar av huvudet, förändring av kroppens position;
 • buller i öronen
 • attacker av huvudvärk;
 • progressiv försämring av syn eller hörsel;
 • försämring av minne, uppmärksamhet och andra kognitiva (kognitiva) funktioner;
 • känslan av domningar i höger arm med en liten fingertryck.

När de extrakraniella delarna är skadade finns det också störningar i hjärncirkulationen. Detta beror på de anatomiska egenskaperna hos Velizian-cirkeln. Ett av de första symptomen på ateroskleros av de extrakraniella områdena är också yrsel och huvudvärk.

Trots den kroniska kursen, utvecklas sjukdomen och passerar till arterioskleros av hjärnans kärl och nacke med stenos. Hans moderna forskning är hänförlig till andra etappen av metaboliska störningar.

Var uppmärksam! Stenoseroseroskleros av extrakraniella artärer kännetecknas av en minskning av kärlbäddens lumen med 50% eller mer.

Stenosering vaskulär ateroskleros har en mer malign kurs. Det uppträder som attacker av allvarlig yrsel och huvudvärk, och de kan uppstå både med en plötslig förändring i kroppens läge och huvudets sluttningar och i vila. Eventuella övergående hörsel- och synhinder, ljud i öronen, flimrande flugor framför ögonen.

Patienter med stenotisk ateroskleros av kärl i nacke och huvud har ökad risk för komplikationer - övergående ischemisk attack och stroke med ischemisk typ. De kännetecknas av en skarp ström: En expanderad klinisk bild bildas inom några timmar.

Typiska cerebrovaskulära symtom på stroke innefattar:

 • outhärdlig huvudvärk, åtföljd av illamående och kräkningar, inte medföra lättnad
 • yrsel;
 • rezi, smärta i ögonbollarna;
 • möjliga överträdelser av medvetandet - bedövad, patologisk dåsighet eller agitation;
 • sällan konvulsiv aktivitet
 • tecken på dysfunktion av autonoma NA (svettning, takykardi, värme, torr mun).

Beroende på platsen för nekrosets plats i hjärnvävnaden kan fokalfunktioner vara olika. Mer vanliga är:

 • motorisk störningar (pares och förlamning, oftare ensidigt);
 • störningar i den känsliga sfären;
 • rörelsekoordineringstörning
 • förlust av hörsel eller syn
 • tal och kognitiv försämring.

Principer för diagnostik

Förutom de vanliga kliniska och laboratoriemetoderna för undersökning är de viktigaste vid diagnos av ateroskleros av brakiocephaliska artärer instrumentala tester:

 • ultraljudsdopplerografi;
 • triplex skanning av artärer
 • angiografi med användning av en radiopaque substans;
 • MR-angiografi (utan kontrast).

Echografiska diagnostiska metoder baserade på ultraljudsverkan är säkra, förknippade med minimal obehag för patienten och mindre kostsamma. Traditionell angiografi är mer informativ, men bär en viss strålningsbelastning, och en modern och effektiv metod för MR-angiografi är relativt billig.

Innan sjukdomen behandlas är det viktigt att ta reda på den primära lokaliseringen, arten och svårighetsgraden av aterosklerotiska vaskulära lesioner.

Topical approaches to treatment

För att bli av med ateroskleros av brakiocefaliska artärer bör behandlingen vara komplex och skräddarsydd för varje patient individuellt.

Först av allt rekommenderas patienten att uppmärksamma livsstil och kost: oftare är de de viktigaste riskfaktorerna för utveckling av en överträdelse av fettmetabolism i kroppen. Det är viktigt att:

 1. Avvisa från att röka och dricka alkohol.
 2. Försök flytta mer, öka mängden fysisk aktivitet på grund av vanliga hushållsbelastningar eller en sport som överenskommits med läkaren (till exempel simning, yoga, callanetics, bodyflex). Det är möjligt att träna fysisk terapi.
 3. Minimera stress och psyko-emotionella upplevelser i sina liv.
 4. Regelbundet genomgå undersökningar, få aktuell behandling för akuta eller kroniska sjukdomar.
 5. Begränsa livsmedel som är rika på animaliskt fett - fett, fett kött, hjärnor, njurar, lever, mjölk och mejeriprodukter (smör, hårda ostar) i kosten.
 6. Ät regelbundet tillräckligt med grönsaker och frukter, samt matkällor för omega-3 - havsfisk, kvalitets vegetabiliska oljor, nötter.
 7. Beakta dricksregimen.

Medicinsk behandling av ateroskleros av BCA bygger på utnämningen:

 • gipolyemedemiska medel (statiner, fibrer, gallsyror)
 • antiplatelet agenter (Cardiomagnolo, Trombo-Ass);
 • vaskulära läkemedel (Vinpocetin, Cavinton, Actovegin).

Steroidformen av sjukdomen, åtföljd av svåra cirkulationsstörningar i hjärnvävnaderna, kan kräva kirurgisk behandling. Indikationerna är stenos, shunting eller protetik hos den drabbade artären.

Behandling med folkläkemedel (vitlök, citron, fytosporer) kan endast användas som ett tillägg till standardterapi. Innan du använder receptbelagt alternativ medicin, var god kontakta din läkare.

Ateroskleros av den brachiocefaliska stammen, de symptom och behandling som vi har diskuterat ovan är en allvarlig sjukdom som kräver uppmärksam attityd, både hos läkaren och patienten själv. Periodiskt förekommande attacker av yrsel och huvudvärk är de första "klockorna" som borde få en person att konsultera en läkare. Ju tidigare diagnosen görs och behandlingen påbörjas, ju högre är patientens chanser att undvika allvarliga komplikationer och närmare en fullständig återhämtning.

Vad är ateroskleros av BCA?

Aterosklerotiska lesioner av brakiocefaliska artärer är en av de vanligaste sjukdomarna. Vid en ålder av 35 år lider varje femte person av dem, och i åldern efter 50 år, fyra av fem.

Brakiocefaliska artärer och deras funktion

Brakiocefaliska artärer (BCA) är ett system av artärer som omger hjärnan med några grenar och hela höger hälft av axelbandet.

Starta artär tas från den största större fartyg - den arm-stammen, som i sin tur förbinder aorta och de tre stora artärerna:

De subklaviska och karotisartärerna skapar ett slutet system vid hjärnans botten, som kallas Willis-cirkeln.

På grund av det faktum att blodtillförseln till hjärnan är fullt garanterad av systemet av artärer, kan varje brott i sitt arbete leda till allvarliga komplikationer, såsom akut cerebral hypoxi, en hemorragisk stroke.

Ateroskleros av BCA

I ett normalt tillstånd säkerställer kärlen i den elastiska och muskel-elastiska typen, som har ett avstånd i sektionen, blodflödet till organen i en volym som motsvarar behoven hos detta eller det organet.

På grund av avsättningen av kolesterol på kärlens inre väggar bildas atheromatösa plack. I framtiden kan plattor enkelt fortsätta att ligga på kärlväggen, men börjar också expandera.

Bindvävnaden, som omsluter insättningarna, växer in i kärlens väggar, skapar förstörelse i kärlvävnaderna och blockerar lumen tills kärlet är fullständigt igensatt.

Typer av ateroskleros av BCA

Patogenesen av ateroskleros av brakiocefaliska artärer har två varianter av utveckling:

 1. Nonstaing ateroskleros.
 2. Stenoseroseroskleros.
 3. Diffus ateroskleros

I det första fallet växer aterogen skada längs kärlets vägg, vilket orsakar dess destruktiva förändringar (förtjockning, förkalkning), men blockerar inte clearance för blodflöde.

I det andra fallet uppträder överväxt med överlappning av en lumen och leder till ett fullständigt stopp av ett blodflöde. Diffus ateroskleros är inte den mest allvarliga formen av sjukdomen, som regel har flera skador.

Orsakerna till vaskulära lesioner genom arterioskleros

Den vanligaste åsikten om orsakerna till ateroskleros är konsumtionen av feta livsmedel. Detta uttalande är delvis sant, eftersom kolesterolhalten i feta livsmedel kan tjäna som en av anledningarna till utvecklingen av ateroskleros.

Den främsta orsaken är dysfunktion av den inre ytan av kärlväggen (endotel).

Endoteldysfunktion kan ha ett annat ursprung:

 • överdriven ackumulering av lipoproteiner (LDL) i blodkärl;
 • dysfunktion av skyddsmekanismen hos den inre ytan av vaskulärväggen;
 • skada på kärlväggen genom leukocyter (inflammatoriska sjukdomar i kärlsystemet);
 • medfödd defekt i kärlväggen;
 • skada på kärlväggen av viral natur
 • skada på kärlväggen av en parasitisk natur (klamydia);
 • hormonella störningar.

Mekanismen för aterosklerotisk plackbildning

Utveckling av ateroskleros Är en komplex process av interaktion mellan lipoproteiner och leukocyter.

Kolesterol består av:

 • lågdensitetslipoprotein (LDL);
 • mycket lågdensitetslipoproteiner (VLDL);
 • högdensitetslipoprotein (HDL).

Normalt är den inre ytan av artärerna (endotel) mjuk och små lesioner leder till bildandet av en lipidfläck på ytan. Atherogena egenskaper, det vill säga egenskaper som täcker skador på ytan av endotelet, har endast LDL och VLDL.

Förutsatt normala metaboliska processer och en tillfredsställande blodflödeshastighet i kroppen, finns det ett återupprättande av endotelial vävnad och efterföljande avvisande lipid fläckar.

I samband med avstötning är HDL direkt involverad, med högt innehåll som väsentligt minskar risken för ateroskleros.

Effekten av negativa faktorer som bryter mot endotelets integritet (rökning, alkohol), obalanser i interaktionen mellan HDL och LDL, den senare börjar processen att bilda en plack. En viktig roll i utvecklingen av ateroskleros är blodflödet. Det är bevisat att ju högre hastighet desto lägre är sannolikheten för aterosklerotiska plack.

Faktorer som stimulerar utvecklingen av ateroskleros

Som redan nämnts ovan kan eventuella skador i endotelens struktur åstadkomma utvecklingen av ateroskleros.

Förstörande effekt på endotelet har ett antal faktorer:

 1. rökning;
 2. hypertoni;
 3. diabetes mellitus;
 4. fetma;
 5. preventivmedel;
 6. genetisk predisposition.

Tecken på utvecklingen av ateroskleros av BCA

De första manifestationerna av ateroskleros av BCA är som regel yrsel, som manifesteras med en skarp huvudrörelse. Detta fenomen indikerar en minskning av syrgasflödet till hjärnan.

Huvud tecknen på utvecklingen av ateroskleros av BCA är:

 • yrsel;
 • buller i öronen
 • brist på samordning
 • nedsatt visuell funktion
 • domningar i lemmar;
 • angina pectoris;
 • förlust av medvetande
 • huvudvärk;
 • sömnstörningar
 • minnesförlust

Diagnos av ateroskleros

Diagnos av ateroskleros utförs, utgående från tecknen på dess utveckling. Mycket ofta uppstår sjukdomsutvecklingen asymptomatiskt och de uttryckta tecknen uppträder när kärlets ocklusion är mer än 75%.

Tidig diagnos gör det möjligt att identifiera centrum för åderförkalkning generation för att bestämma den vidare behandlingsstrategin.

De diagnostiska metoderna som används för att detektera ateroskleros:

 • analys för innehållet av kolesterol i blodet (LDL, HDL);
 • doppler;
 • duplexskanning av kärl i nedre extremiteterna;
 • magnetisk resonansavbildning (MR)

Undersökning med ultraljudsdopplerografi möjliggör visualisering av blodets volymström, och i fråga om volym och hastighet identifieras områden med nedsatt njurfunktion.

Metoden för duplex (triplex) -skanning möjliggör erhållande av mer detaljerad information om tillståndet i kärlsystemet:

 • tjockleken på kärlväggen;
 • storleken av aterosklerotiska skador
 • förekomst av deformationer av medfödda och förvärvade
 • storleken på fartygets lumen;
 • graden av elasticitet hos kärlväggen;
 • blodflödeshastighet;
 • Förekomsten av en aneurysm

Duplexscanning är den mest tillämpliga metoden, eftersom den kombinerar tillgänglighet, säkerhet och informativitet.

MR-undersökning gör det möjligt att få en tredimensionell bild av det drabbade området och för att identifiera eventuella patologier i de tidigaste stadierna.

Behandling av ateroskleros av BCA

medicinering

Medicinsk behandling för ateroskleros är utformad för att bibehålla patientens nuvarande tillstånd och förhindra vidare sjukdomsframkallande.
Drogterapi utförs inom följande områden:

 1. Reduktion av kolesterol i blodet, för att minska risken för fortsatt utveckling av ateroskleros. För detta ändamål används följande droger:
  • statiner;
  • vitamin PP (nikotinsyra);
  • substanser innehållande högdensitetslipoproteiner (HDL);
  • vitaminer A, E
 2. Användningen av vasodilatatorer, för abstinenssymptom på hypertoni och minska risken för stroke:
  • antihypertensiva medel;
  • beta-adrenoblockerare;
  • kalciumkanalblockerare;
  • angioprotectors. Vad är dessa angioprotektorer vi berättar här.

Drogerna har en vasodilaterande effekt, lindrar vasospasmen och tillåter delvis att återställa den önskade volymen blodflöde.

 • förebyggande upprätthålla tonen i kärlväggen:
  • hypoglykemiska droger;
  • ATP-preparat;
  • tiamin (vitamin B1)

  Hypoglykemiska droger, samtidigt som en normal glukosnivå behålls, saktar processen för förstöring i skadade kärl.

  ATP preparat och bidra till att minska tiamin och metaboliska processer i vävnaderna, upprätthålla tonen och elasticitet i kärlväggen.

 • Minskning av blodproppshastigheten:
  • trombocytaggregationshämmande medel;
  • antikoagulantia

  Antiaggreganter har förmågan att blockera blodplättarnas förmåga att "limma", vilket bidrar till att minska risken för stroke om trombusen är bruten eller när plack sprider sig.

  Antikoagulanter bidrar till normalisering av blodflödet genom problemområden på grund av minskning av viskositeten. Mer om vilka antikoagulanter som finns, läs här.

 • Kirurgisk ingrepp

  1. Utförande vid ersättning (protes) av en plats för destruktion av ett fartyg.
  2. Ledning av endovaskulär kirurgi (stenting).
  3. Utförande av ballongangioplastik;
  4. Utför en öppen operation för att ta bort plack och återställ sedan kärlet.

  koronar stent den minst traumatiska av alla ovanstående invasiva metoder för kirurgisk ingrepp. Metoden kräver inte användning av anestesi, hela operationen förblir patienten medveten.

  I stället för blockering av fartyget installeras en stent, som expanderar, stöder kärlets väggar och öppnar möjligheten för normalt blodflöde. Applicera stenter med läkemedlet (sådana stenter tillåter inte den nybildade plack) och utan läkemedlet.

  angioplastik, också utföras endoskopiskt, men till skillnad från koronarstentkirurgi är kärlet sträcks med en ballong införes i kärlet och stenten är inte satt.

  Goda resultat har visats genom att genomföra fysioterapeutiska förfaranden som syftar till att förbättra syreförsörjningen av blod. Till exempel syre eller radon bad.

  Förebyggande underhåll av ateroskleros av BCA

  För att förhindra utvecklingen av ateroskleros bör beaktas före manifestationen av symtom. Men även om det finns en diagnostiserad sjukdom, kommer efterlevnaden av vissa regler att främja positiv dynamik i behandlingen.

  För förebyggande syfte måste du följa vissa regler:

  • att observera ett drömläge;
  • dagligen utföra praktiska aeroba belastningar (promenader, simning);
  • utesluta rökning
  • vägra att dricka alkohol
  • begränsa konsumtionen av fetter av animaliskt ursprung
  • övervaka blodsockernivån (särskilt för personer med diabetes)
  • i postmenopausala perioden bör kvinnor använda hormonersättningsterapi för att förhindra minskningen av östrogenhalten, vilket förhindrar utvecklingen av ateroskleros.

  Tillämpningen av alla dessa åtgärder bör inte vara tillfällig, men borde bli ett sätt att leva.

  Traditionella behandlingsmetoder

  Traditionella behandlingsmetoder används för att minska symtomen, men de hjälper inte att återhämta sig vid utvecklingen av sjukdomen.

  Följande folkmetoder hjälper till att stabilisera blodtrycket, minska blodkolesterol:

  • tinktur av vitlök (en alkohol, vatten med citron) - har en uttalad holesterinosnizhayuschimi och antioxidativa egenskaper;
  • avkok av alfalfa gräs - hjälper också till att minska kolesterol;
  • tinktur av rosen höfter (på alkohol) - har kolesterol-sänkande och tonic egenskaper.

  En positiv effekt har också hirudoterapi (behandling med leeches):

  • normaliserar trycket;
  • reducerar blodkoagulering

  För behandling av ateroskleros bör ett övergripande tillvägagångssätt tillämpas. Även genom operation kräver en förändring av livsstil, kost och restriktioner i enlighet med diagnosen.

  Ateroskleros av BCA (brachiocephalic arteries) - symptom och behandling

  Hur man behandlar ateroskleros av BCA?

  Kunskap om symtom och behandling av åderförkalkning av arm-artär (BCA) som är nödvändig för varje person av flera skäl:

  • i första hand, Ateroskleros i allmänhet är en vanlig sjukdom som kan diagnostiseras hos var femte person under 30 år och hos 4 av fem personer före förtidspension och pensionsålder.
  • för det andra, ateroskleros BCA är bland de tre bästa i termer av prevalens bland aterosklerotiska sjukdomar;
  • för det tredje, svårighetsgraden av konsekvenserna beror på det faktum att denna sjukdom påverkar arterierna som ger blod till människans hjärna och akut eller kronisk nedsatt hjärncirkulation utvecklas mycket snabbt.

  I denna artikel kommer vi överväga i detalj vad som är åderförkalkning av arm-artärer, dess manifestation och de grundläggande behandlingsmetoder.

  Vad är ateroskleros av BCA?

  Under ateroskleros är det vanligt att betyda en sådan förändring i kärlen, i vilken feta avsättningar eller aterosklerotiska plack deponeras på sin inre vägg.

  Beroende på placeringen av de drabbade fartygen särskiljs olika typer av ateroskleros. Samtidigt, på grund av anatomiska och fysiologiska egenskaper är vissa kärl mer benägna att aterosklerotiska förändringar, medan andra är mindre.

  Brakiocefaliska artärer Dessa är stora kärror som flyttar sig bort från aortans båge och skickas till hjärnan. Interlacing av dessa artärer bildar den så kallade Wellis cirkeln, vilket säkerställer en enhetlig blodtillförsel till hjärnan.

  Om en av sektionerna hos den cirkel som bildas en barriär mot blodflödet i form av plack - detta kommer att orsaka skador på hela systemet av cerebralt blodflöde och kan leda till cerebral hypoxi eller stroke. Symtom och behandling beror direkt på storleken och mängden aterosklerotiska insättningar i artärkanalen.

  Svårighetsgraden av möjliga hälsoeffekter är relaterad till typen av sjukdom:

  • Med icke-stenos Fettavlagringarna i artärbädden är anordnade i längdriktningen i form av remsor. Så de blockerar inte fartygets lumen helt, men minskar bara blodflödet. Med denna form av sjukdom är prognosen gynnsammare och medicinen är mycket effektivare.
  • Med stenoseringsform i kärlets lumen bildas plack i form av tuberkulor, vilka gradvis ökar och helt kan täppa till kärlet. I detta fall är stroke överhängande. Denna typ av sjukdom är prognostiskt ogynnsam och kräver akut vård.

  orsaker till

  Uppkomsten av aterosklerotisk vaskulär sjukdom beror på komplexa verkan av 3 faktorer:

  • Brott mot fettmetabolism. Om kroppen bryter ner processen i Syntes-transporter kolesterol utnyttjande - en situation uppstår, i vilken kolesterol fetthaltiga avlagringar läggs på ytan av celler som bildar kärlväggen. Oftast sker detta med en ökning av kolesterolnivåer i blodet på grund av missbruk av skadlig mat, vissa systemiska sjukdomar och fetma.
  • Otillfredsställande tillstånd i kärlväggen som ett resultat av en minskning av dess elasticitet. Kolesterolplåtar kan inte bildas på en jämn och hälsosam inre kärl yta. Riskfaktorer i detta fall är diabetes, rökning, stillasittande livsstil, missbruk av hormonella droger och p-piller.
  • Ärftlig predisposition. Om patientens nära anhöriga finns personer som drabbats av ateroskleros av BCA, ökar risken att utveckla denna sjukdom flera gånger.

  symptom

  I början är sjukdomen praktiskt taget asymptomatisk. Innan kärlets lumen inte blockeras mer än 50% - Kliniska manifestationer av ateroskleros av BCA är praktiskt taget frånvarande eller de ges inte vikt av patienten.

  Du kan märka:

  • yrsel, som uppträder periodiskt och kan åtföljas av huvudvärk, uppträder oftast detta symptom med en minskning av blodtrycket.
  • känslomässig labilitet med en övervägande av deprimerad och deprimerad stämning.
  • distraktion, orsakad av brott mot uppmärksamhet och minne.
  • hörsel-visuella störningar: tinnitus, prickar eller flugor före ögonen, nedsatt syn och hörsel.
  • kroniskt trötthetssyndrom, som inte passerar efter en lång vila.
  • andra neurologiska symptom: kortvariga pre-ocklusiva tillstånd, domningar i fingrarna och områden i ansiktet, termoregulatoriska störningar.

  Behandling och förebyggande

  Beroende på svårighetsgraden hos patientens sjukdom och subjektiva egenskaper väljs den mest optimala behandlingsmetoden. Och om nestenoziruyuschem åderförkalkning läkemedelsbehandling i kombination med behandling och förebyggande åtgärder är den bästa, är det inte nödvändigt för svår stenos i arm-säng utan kirurgi.

  Orsaker och symptom på stenosering ateroskleros

  Aterosklerotiska sjukdomar sprids mer och mer varje år inte bara hos äldre, men också bland ungdomar. Detta förklaras av det moderna folks felaktiga sätt att leva och inflytandet av ärftlighet.

  Ateroskleros har olika former och typer, som inkluderar stenosisk ateroskleros hos BCA. Denna sjukdom påverkar direkt blodkärlens väggar - de tjocknar. I detta avseende, minskad clearance och patency, kan det finnas obstruktion (igensättning av blodkärl).

  Vanligtvis uppträder stenotisk ateroskleros hos människor efter åldern av femtio, eftersom de flesta har olika förändringar i blodkärlen med åldern. Äldre ålder är den främsta orsaken till stenosering av ateroskleros.

  Orsaker till sjukdomen

  Den första och viktigaste orsaken till åderförkalkningens början är åldersrelaterade förändringar i kärlen, vilket kan provoceras av olika faktorer. Sjukdomen i de inledande stadierna kan inte manifestera sig, så de flesta människor misstänker inte ens att de har problem med blodkärlen.

  Stenosformen av ateroskleros förekommer oftast hos män, medan den kvinnliga hälften av mänskligheten är praktiskt taget inte sjuk med denna sjukdom.

  Förberedande faktorer

  Förutom åldersfaktorn påverkas även utseendet av aterosklerosstenoserande arter av:

  1. Hypertensiva och ischemiska sjukdomar;
  2. Användningen av stora mängder kolesterol (feta livsmedel av animaliskt ursprung);
  3. Förekomsten av dåliga vanor (alkoholberoende, rökning, fel livsstil, etc.);
  4. Frekvent nervös överbelastning, rastfritt tillstånd.

  Bland dessa faktorer betraktas de viktigaste dåliga vanorna. De provocerar utvecklingen av aterosklerotiska förändringar i kärlen. Den andra predisponeringsfaktorn är undernäring, som innehåller en stor mängd kolesterol, vilket är skadligt för kroppen. Skadligt kolesterol är inte fullständigt upplöst i blodplasma, det lämnar en rest som sätter sig på kärlens väggar och bildar aterosklerotiska plack.

  Skyttarna i nedre extremiteterna är mest mottagliga för aterosklerotiska förändringar. Naturligtvis lider andra kärlsystem av stenotisk ateroskleros, men kärl i nedre extremiteter är mest utsatta för förändringar. Detta förklaras av det faktum att kärlen på benen ligger under alla andra fartyg, dock konstigt det låter alla.

  De mest skadliga på kärlen är en förgiftning med alkohol och nikotin. Nikotin, som finns i cigaretter, kan orsaka spasmer i kärlen. Alkohol har en dålig effekt på det mänskliga nervsystemet och orsakar en ökning av kolesterol.

  Dessutom påverkar det hur människor lever och villkoren för deras arbete. Om en person leder en lågaktivitetslivsstil och arbetar i ett varmt och mysigt kontor, då efter 10 år av sådant liv, åstadkommes ateroskleros hos honom i nästan hundra procent av fallen. För att säkerställa att fartygen är tonade måste en person gå minst 10 kilometer varje dag, och med det här sättet är det nästan omöjligt.

  Aterosklerotiska sjukdomar i underbenen kan också påverkas av lokala faktorer:

  • Olika skador;
  • hypotermi;
  • Vaskulär och skada.

  Varianter av stenoserosioskleros. Brakiocefalisk ateroskleros av stenotisk typ

  Det finns flera typer av ateroskleros. Den farligaste sorten kan kallas ateroskleros av carotid (eller, vetenskapligt, brachiocephalic) artärer. Dessa artärer är viktiga, eftersom de bär transport av syrerikt blod direkt till hjärnan.

  Ateroskleros, carotidartärer kan endast påverkas om andra kärlsystem i kroppen påverkas.

  Tecken på stenosering av arterioskleros av brakiocefaliska artärer:

  • Natt snarkning;
  • Benen är alltid kalla (eller nästan ständigt);
  • chilliness;
  • Dålig hälsa;
  • Frekventa tryck hoppar etc.

  Dessa tecken kan vara tecken inte bara på ateroskleros av carotidarterierna utan också av andra kärl. För att ta reda på exakt vilken typ av ateroskleros du är sjuk, kontakta en läkare.

  Den främsta orsaken till caroida artärernas aterosklerotiska sjukdom är utseendet på en plack. I grunden visas aterosklerotiska plack på grund av en felaktig livsstil (konsumtionen av animaliskt fett i stora mängder).

  Symptom på sjukdomen

  Symtom på sjukdomen kan vara annorlunda. Allt beror på vilken typ av fartyg som drabbades. Till exempel kan ateroskleros av nedre extremiteter manifestera sig i snarkningens utseende på natten under sömnen. Detta kan emellertid vara en följd av en annan form av ateroskleros.

  I det första steget kan således ateroskleros av utplånande typen manifestera sig enligt följande:

  • Chill state, dåsighet;
  • Fötterna är alltid kalla;
  • Lame (partial);
  • Brännande och stickningar i benen (liknar kramp);
  • Blek hud av fingrar och fötter, som ersätts med en ljus röd färg när den upphettas.

  I den andra fasen av sjukdomen kan smärta i benen och snabb trötthet hos en av extremiteterna sättas till de tidigare symptomen. Spikarna på benen kan också börja bryta ner och bli grovare, i kalvarna blir det obehagliga känslor. Symtom på kranskärlssjukdom kommer att uppstå. Dessutom kommer rippel på kärlen på benen att falla.

  Under tredje etappen kommer lameness att öka. Varje femtio till sjuttio steg måste sluta. Det kommer smärta i fingrarna även under vila. Skalets muskler partiellt atrofi. Håret börjar falla ut, huden blir tunn och oattraktiv, sprickor dyker upp på fingrarna.

  Den fjärde etappen av sjukdomen är störst, dess processer är praktiskt taget oåterkalleliga. Huden blir röd med en kopparfärg. Fötterna börjar svälla, trofinsår kommer att dyka upp. På natten börjar svag smärta, vilket ökar med tiden. Ofta kommer kroppstemperaturen att ökas. Den mest fruktansvärda manifestationen av sjukdomen är utseendet av gangren, i vilket fall det är praktiskt taget ingen chans att återhämta sig.

  Stenosisk åderförkalkning av huvuddelarna i hjärnan

  Stenoserande arterioskleros hos huvudkärlena i huvudet kan orsaka hjärninsufficiens. Aterosklerotiska plack som finns i karoten och andra artärer som bär blod i hjärnan är farligaste, eftersom de på dessa ställen kommer att växa mycket snabbare än på andra ställen.

  Symtom på cerebral insufficiens

  I det här fallet kan vi skilja mellan tre olika grupper av symtom. Symptomatiska symptom inkluderar:

  • huvudvärk;
  • Dåligt minne;
  • Minskade hjärnaktivitet och uthållighet;

  Till den okulära karaktärens manifestationer är:

  • Partiell blindhet, "anfall" av blindhet;

  Manifestationer av hemisfärisk karaktär:

  • Talstörningar;
  • Ansiktets asymmetri;
  • Smärta och oregelbundenhet under rörelse i benen.

  Stärkande ateroskleros av BCA kännetecknas av följande manifestationer:

  • Lågt tryck;
  • Tippning i benen (armar och ben);
  • yrsel;
  • Hindered speech;
  • Försämring av visuella organers arbete;
  • Ischemiska manifestationer;
  • Wiggles, etc.

  Hur diagnostiseras sjukdomen?

  För att diagnostisera cerebrovaskulär sjukdom, bör ultraljud utföras. Detta kan göras på en modern apparat för ultraljud, som har en vaskulär sensor.

  Endast en studie med dubbelsidig ultraljud kan diagnostisera skador på halspulsåder hos människor. Studien kommer att hjälpa inte bara att diagnostisera sjukdomen, men också bestämma sitt stadium noggrant. Apparatens ultraljud kan avgöra hur mycket som minskar kärlen, där plåten (förminskning), blodflödet och dess riktning.

  Behandling av stenosering ateroskleros av BCA

  Behandlingen uteslutande utsetts av en medicinsk arbetare och beror direkt på sjukdomsfasen och lokaliseringen av lokaliseringen. Behandling utnämns vanligtvis på ett komplext sätt. Till exempel, om en patient har högt blodtryck, är han ordinerad läkemedel som minskar den.

  Det finns också olika rekommendationer:

  • Övervakning av regimen
  • Korrekt näring, med nästan inga djurfetter.
  • Regelbundna promenader i flera timmar.

  Dessutom föreskrivs mediciner som sänker kolesterolnivåerna. Innan detta tas de nödvändiga testerna. I särskilt svåra fall föreskrivs preparat som innehåller statin som hämmar kolesterolproduktionen i levern. Korrekt näring eliminerar nästan helt salt och socker.

  Som en extra terapi kan du använda verktygen för folk och homeopatisk medicin. Innan du använder dem, kontakta din läkare.

  Behandlingstiden beror på kroppens individuella egenskaper, men är vanligtvis inte mindre än sex månader. För att förhindra utvecklingen av sjukdomen, följ följande rekommendationer:

  1. Flytta mer. Passera regelbundet minst 10 kilometer;
  2. Om du arbetar på kontoret, sedan var halv timme, gör lite träningspass.
  3. Ät rätt och balanserat, äta mindre salt- och djurfett;
  4. Avvisa dåliga vanor. Läkarna rekommenderar att man gör detta gradvis, men inte dramatiskt, för att inte provocera en stressig situation i kroppen;
  5. Drick mer vatten, detta kommer att bidra till att bibehålla kroppens vatten-lipidbalans;
  6. Sova minst 7-8 timmar varje dag.

  Ateroskleros av BCA (brachiocephalic arteries): utveckling, symptom, diagnos, behandling, prognos

  Ateroskleros BCA (arm-) - en av de mest frekventa lokalisering av aterosklerotisk processen, detekteras huvudsakligen i äldre och senil ålder och leder till hemodynamiska störningar i hjärnan.

  aterosklerotiska avsättningar i de brakiocefaliska artärerna

  Vaskulär skada av aterosklerotiska plack är utbredd bland jordens befolkning. Denna smygande sjukdom börjar gradvis, även i medelåldern, när en person leder en aktiv livsstil, en hel del arbete och inte betala tillräcklig uppmärksamhet åt deras hälsa på grund av brist på fritiden, är fortfarande en brist på välbefinnande och tankar om förestående ålderdom med dess konsekvenser.

  Under tiden kan de första tecknen på ateroskleros detekteras redan vid 40-45 års ålder, oftare hos män. Kvinnor under denna period för att skydda mot åderförkalkning könshormoner, men som klimakteriet och minska risken för sjukdomen ökar koncentration och 65-70 år var incidensen av ateroskleros, inklusive arm-artärerna blir ungefär densamma i båda könen.

  Av särskild betydelse åderförkalkning av arm-artärer blir på grund av brott av cerebral cirkulation och risk för farliga förhållanden - stroke, även om manifestation av kronisk sjukdom i form av demens, även ger en massa problem, och förr eller senare leder till patientens död.

  Brachiocephalic arteries inkluderar en brachiocephalic stammen, en vänster subclavian och en gemensam carotidartär. Dessa stora trunkar härrör direkt från aortan grenar av fartyg med mindre diameter som är involverade i bildningen av blod (Willis) cirkel sladd, bärande blodflödet till nervvävnaden.

  Från subclavia artärerna börjar ryggradsdjur som i hjärnbasen övergår i basilar - större artär, blod försörjningskällor som ger upphov baksidan av storhjärnan och lillhjärnan (hind hjärnan). Patologi vertebrala artärer är känd för många, är det oftast deras asymmetri eller lokal förträngning, med medfödda och förvärvade i livet av ateroskleros hos någon liten åtgärd förvärrar bristen på blodflödet och främjar hjärnischemi.

  Strukturen av BCA och cerebrala artärer matar från dem

  För att inte missa det ögonblick då sjukdomen börjar, bör personer i riskzonen noggrant övervaka sin hälsa och regelbundet besöka en läkare, genomgå lämpliga studier och ta föreskrivna läkemedel. Tidig diagnos och behandling kan sakta ned progressionen av ateroskleros och förhindra komplikationer, varav den farligaste anses vara stroke.

  Hemodynamiska förutsättningar för ateroskleros av BCA och riskfaktorer

  Ateroskleros av brakiocefaliska kärl utvecklas hos personer som är utsatta för det under påverkan av yttre negativa faktorer, livsstil, ärftlighet. Det leder till:

  • Genetisk predisposition - med ateroskleros av lokalisering i nära släktingar, ökar risken för patologi väsentligt.
  • Rökning, alkoholmissbruk - bidrar till vasospasm, metaboliska störningar, hypertoni;
  • Funktioner av näring med övervägande av animaliska fetter, stekt, rökt produkter, sen middagar, försummelse av fibrer, skaldjur, färska grönsaker och frukter;
  • Hypodinami är en av de viktigaste predisponeringsfaktorerna som leder till systemisk hemodynamisk störning, fluktuationer i blodtrycket, förändringar i lipiden och kolhydraternas metabolism.
  • Samtidig patologi i form av arteriell hypertoni, vilket orsakar skador på det inre skiktet av artärväggar;
  • Medfödda anomalier vid förgrening av kärl, deras stenos, tortuasitet i extra- och intrakraniella delar;
  • Manlig kön (hos kvinnor spelar östrogen en skyddande roll);
  • Äldre ålder;
  • Allmän fetma - övervikt initierar metaboliska skift, högt blodtryck, ateroskleros inte bara BMC, utan även andra viktiga arteriella trunkar.

  Ateroskleros BCA vid extrakraniella nivå under lång tid kan vara subklinisk grund av den stora diametern hos kärllumen, men förr eller senare gör sig gällande tecken på hjärnischemi, tromboemboliska komplikationer och hjärt neural vävnad.

  Hemodynamiska orsaker aterosklerotiska GCA lesioner betraktas som en snabb blodflöde i området för cirkulationssystemet, flertal vaskulära förgrening, inklusive - i en spetsig vinkel, som skapar turbulens och blod turbulens, som under högt tryck "träffar" på kärlväggen, att skada dess inre skiktet och skapar förutsättningar att fixa det "flytande" i blodet av lipoproteiner.

  På extrakraniella nivå placeringen av plack allt förgrening område av den gemensamma halspulsådern till de interna och externa grenar, men arm-stammen, halspulsådern och kotfrakturer basilar artär också, inte kvar på åskådarplats. Ju äldre patienten och de mer ogynnsamma faktorerna påverkar honom, desto större är volymen och förekomsten av vaskulär skada.

  Åderförkalkning av extrakraniella avdelningar arm-artärer är farlig i sig, att provocera en minskning av inflödet av näringsämnen och syre till hjärnan och dess komplikationer. I synnerhet, blodplätts separation eller en del av trombotisk eller ateromatös massa fylld emboli som orsakar igensättning grenar mindre kaliber - ryggradsdjur, basilar, hjärna.

  Intrakraniella segment troligen inblandade exakt embolisk sätt, dock, och deras själv aterosklerotisk skada - är inte ovanligt, särskilt hos äldre personer. Kanske en kombinerad lesion av extrakraniella och intrakraniella artärer, som har en mycket allvarlig prognos.

  Med en partiell förträngning av artären, kan väl utvecklat område av hjärnblodflöde kompensera för ateroskleros, dålig eller inga symtom, men det är känt att strukturen för kretsen av Willis extremt variabelt, och inte alla, är det stängt och har ett tillräckligt antal fartyg. Anatomiska egenskaper hos kärlsystemet i hjärnan kan predisponera för tidig manifestation av åderförkalkning, svår naturligtvis mycket hög risk vaskulär olycka eller en hjärtattack blödning.

  Beroende på omfattningen av lesionen är de:

  1. Non-nosening ateroskleros av BCA;
  2. Stenoserande aterosklerotisk process.

  Det är uppenbart att livskvaliteten, beskaffenheten av behandlingen och prognosen kommer att påverkas av hur allvarligt inskränkt artären. Ju mer plack skjuter in i lumen, är den mindre mängden blod det är möjligt att hoppa vidare till hjärnan, och risken för bristning av dessa plack flera gånger högre än en ytlig och "platt" av sitt läge.

  Om den feta depositionen uppträder som en remsa eller fläck, ökar längs kärlet, så kommer blodflödet att lida mindre. Naturligtvis minskar volymen av vätska som passerar genom denna zon gradvis, men det är osannolikt att kärllinjen helt överlappar varandra. Sådant nederlag kallas icke-stenoserande ateroskleros.

  Dessutom ger den gradvis ökande hypoxi en chans att andra avdelningar i cirkulationssystemet i hjärnan för att anpassa sig till ändrade förhållanden - inkluderar lösningar, inklusive - för Willis ringen. Artärerna kommer att utföra sin funktion med ansträngande prestanda, men hjärnan kommer fortfarande att få näring, vilket den behöver mycket.

  Om nestenoziruyuschem åderförkalkning säga när plack täcker mer än halva diametern på artären eller "sprida" av hans kön, men med en sådan slutsats kan inte vara vaksam: nestenoziruyuschy åderförkalkning BCA kan gå in i en djupare stadium och orsaka blockering av fartyget.

  Attenisk ateroskleros av BCA - En signifikant svårare form av sjukdomen, där åtminstone hälften av artärens diameter upptas av den utskjutande placken. I detta tillstånd finns det en stor svårighet i fartygets patency, med en brist eller trombos som är mycket mer sannolikt.

  Säkerhetsblodflöde under stenos av BCA kommer att anpassas delvis, men det kommer inte att vara tillräckligt på grund av tidsbrist, snabb utveckling av negativa konsekvenser och eventuell anomalös struktur av hjärnans artärcirkel.

  Stenoseroseroskleros av BCA kan snabbt fortskrida och total blockering av kärlet är ett mycket farligt fenomen, där tal inte längre kan handla om återhämtning utan om att rädda patientens liv.

  Således är det för patienterna lika viktiga, och åderförkalkning av extrakraniella avdelningar arm-artärer och nederlag intrakraniella grenar, men graden av förträngning spelar en avgörande roll för att bestämma egenskaperna hos symptomen och sannolikheten för livshotande komplikationer.

  Symtomatisk av aterosklerotiska skador av brakiocefaliska kärl

  När lesioner av BCA genom ateroskleros är möjliga två scenarier för utveckling av händelser:

  • Kronisk ständigt ökar hypoxi, som ligger bakom dyscirculatory encephalopathy eller kronisk cerebral ischemi;
  • Akut ocklusion av lumen med fullständigt stopp av blodflödet och bildande av fokus av nekros.

  De vanligaste symptomen hos patienter som lider av förändringar i OCA anses vara tecken på syresvält i hjärnan:

  1. yrsel;
  2. huvudvärk;
  3. "Flyger" framför ögonen, känslan av höljet;
  4. Snabb trötthet, trötthet
  5. sömnlöshet;
  6. Pre-mentala tillstånd och episoder av medvetslöshet;
  7. Minskade intellektuella förmågor, minne, svårigheter med koncentration av uppmärksamhet;
  8. Beteendeförändringar, allvarliga psykiska avvikelser.

  Tecken på sjukdomen under lång tid är frånvarande eller uttryckt i den mån det är lättare att relatera dem till överarbete, hårt arbete, känslomässiga upplevelser. I det inledande skedet av plack smalnar lumen inte är i stor utsträckning, men kan och har en plant arrangemang, som levererar blod till hjärnan kollateraler emellertid manifestationer ombytliga, knappa och icke-specifik.

  Ett av de tidigaste och mest vanliga tecknen på ateroskleros av brakiocefaliska kärl är yrsel. Det ökar med vassa svängar på huvudet, när fartygen inte har tid att omdirigera blodet, kringgå det drabbade området. Anfall av yrsel kan åtföljas av en kränkning av samordning av rörelser, fall och skador, så patienterna bör vara mycket försiktiga.

  När plackvolymen ökar och graden av ocklusion av lumenartärerna blir symtomen större. Patienten börjar oroa sig för långvarig, dåligt behandlad analgetik huvudvärk i samband med ökad hjärn iskemi, som kroppen inte längre kan eliminera på egen hand. Med fluktuationer i blodtrycket, särskilt i händelse av en minskning av den eller en konstant hypotoni, förvärras allvarligheten av ischemi.

  Ateroskleros med stenos orsakar allvarliga symtom på syrehushållning i hjärnan, där förr eller senare det finns tecken på början demens. Patienter lider av glömska, blir irriterande, är benägna att depression, förlorar aptit och motivation för riktade handlingar, det finns orubblighet, inkonsekvens av tankar och domar.

  Det outvecklade stadiet av ateroskleros av BCA med nederlag av grenar som bär blod i hjärnan kännetecknas av alla tecken på vaskulär demens som kan spåras hos personer av äldre och senil ålder. Patienten blir otillräcklig, orienterar sig inte i rymden och själv är talet osammanhängande och saknar mening, och i slutstadiet kan han inte längre flytta och självbetjäna, kräver kontinuerlig övervakning och vård.

  • Parezy och paralyser;
  • Känslighetsstörningar
  • Störningar i tal, hörsel, syn;
  • Bäckenorganens sjukdomar;
  • Koma.

  Detta är bara en del av de möjliga neurologiska störningarna som uppstår på grund av stroke. Det bör noteras att åderförkalkning basilar och bakre cerebrala artärerna är nästan alltid orsakar allvarliga stroke på grund av flödet av en stor kaliber blodflödesreservkapacitet av artärerna och fel i den bakre delen av hjärnan.

  Ateroskleros av de extrakraniella grenarna i BCA kan orsaka symtom på otillräckligt blodflöde i överkroppen. Patienter klagar samtidigt på en känsla av nummenhet, svaghet, en känsla av krypande krypning och en minskning av känslighet i händerna.

  diagnostik

  Diagnos av ateroskleros av BCA kan inte göras endast på grundval av symptom och klagomål hos patienten, även om de noggrant undersöks av läkaren. Information om ärftlighet och familjefall av sjukdomen är också viktigt. Externa tecken har inte patologi, men i ett antal fall är det möjligt att märka pulsering av livmoderhalscancer, indirekt indikerande möjlig ateroskleros.

  Tillförlitliga sätt att diagnostisera BCA: s patologi är:

  1. Ultraljud med dopplerometri;
  2. MR angiografi;
  3. Radiokontrast angiografi eller MSCT med kontrast.

  Det mest tillgängliga sättet att upptäcka aterosklerotisk process i BMC kan övervägas Ultraljud med doppler, vid vilken läkaren kan bestämma platsen, plackens storlek, graden av kärlstenos och olika parametrar av blodflödet i patologiska tillstånd.

  US-tecken på ateroskleros i brachiocefaliska artärer kommer att vara detekteringen av en lokal defekt som begränsar blodflödet, en minskning av kärlets inre diameter, en minskning av blodflödeshastigheten. Denna procedur är särskilt indicerad för patienter med åderförkalkning hos andra lokaliseringar, äldre människor, patienter med diabetes mellitus och andra metaboliska störningar.

  Sonografisk tecken på tidigt stadium åderförkalkning nestenoziruyuschego arm-artärer är knappa, dock, och i detta skede av sjukdomen patologi kan upptäckas, vilket gör det möjligt att snabbt utveckla taktik för behandling och förebyggande av komplikationer.

  I motsats till röntgenangiografi och MR-angiografi är det möjligt att fastställa den exakta platsen för plackbildning inte bara i de extrakraniella segmenten av artärerna utan även i de intrakraniella kärlen. Studien kan komplettera hjärnan MRT, som visar omfattningen av dess ischemiska förändringar.

  Behandling av ateroskleros av BCA

  Behandling av ateroskleros BCA är föremål för de allmänna principerna för hantering av patienter med aterosklerotiska skador av andra kärl. Det kan vara medicinskt eller kirurgiskt.

  När du utvecklar en plan för att hantera patienten, kommer läkaren definitivt att rekommendera att ändra livsstil och näring. Dessa åtgärder kan avsevärt sakta ner patologins progression och förhindra dess komplikationer.

  Tillräcklig fysisk aktivitet, viktnormalisering, uteslutning av dåliga vanor är det första som en patient med tecken på åderförkalkning av BCA bör göra.

  Diet är det andra viktiga steget, utan vilket det inte finns någon chans till ett positivt resultat. Frysta och feta livsmedel är uteslutna från mat, fördelen ges till spannmål, grönsaker, frukt, mager kött och fisk, helst kokt eller kokt eller kokt.

  Drogbehandling omfattar:

  • Preparat som normaliserar fettmetabolism och reducerar kolesterol i blodet - lovastatin, simvastatin, atorvastatin, etc.;
  • Antiaggreganter och antikoagulantia - aspirin, warfarin, klopidogrel.

  Statiner som reducerar kolesterol i blodet rekommenderas till praktiskt taget alla människor redan vid den första etappen av ateroskleros, men de har kontraindikationer och kan orsaka ett antal biverkningar, så deras oberoende användning är oacceptabel.

  Aspirin - ett av de oftast föreskrivna läkemedlen i kärl- och hjärtpatologi. Det utmärks av god tolerans, billighet och hög effektivitet när det gäller förebyggande av trombotiska komplikationer. I åderförkalkning det administreras vid en dos av 100 eller 300 mg, som anses säkra, men personer med gastrit och magsår bör vara mycket försiktig, eftersom även en liten dos av acetylsalicylsyra kan orsaka komplikationer.

  Enligt indikationerna kan nootropics (piracetam), vasodilatorer (actovegin), lugnande medel, antidepressiva läkemedel förskrivas. Vitaminer och antioxidanter rekommenderas också.

  Kirurgisk behandling föreskrivs vid allvarlig ocklusiv ateroskleros av BCC: s extrakraniella avdelningar. Det finns:

  1. Radikal endarterektomi med avlägsnandet av det drabbade segmentet av artären (ofta på dåsiga);
  2. Stenting - installation av ett ihåligt rör som återställer rörets permeabilitet anses vara en av de mest moderna och lågtraumatiska metoderna för kirurgisk behandling.
  3. Shunting, när blodflödet tillhandahålls konstgjort skapad bypass.

  Patienterna relativt ung ålder är företrädesvis stenting, men kostnaden för operation är hög, vilket inte tillåter det att flöda. Mer prisvärd är öppen endarterektomi, där kirurgen bort det drabbade området, stygn kärl eller ställer protesen mycket utförligt nederlag.

  minimalt invasiv stenting av halspulsådern

  Således är ateroskleros av BCA en mycket allvarlig patologi som kräver dynamisk observation med periodisk ultraljud, bestämning av blodets lipidspektrum, neurologernas samråd. Endast tidig diagnos och efterlevnad av alla läkares recept kan bidra till att sakta ner dess progression och undvika farliga konsekvenser.