Huvud / Emboli

Ateroskleros - symtom, orsaker, diagnos och behandling av vaskulär arterioskleros

Ateroskleros kännetecknas av tecken på systemiska arteriella lesioner inre skal, manifesterad i form av utväxter, och bildningen av aterosklerotiska plack, som är partiellt eller helt täcker kärlets lumen och förvärrar blodcirkulation belägen i den påverkade artären. Innan behandling av ateroskleros, kolla in dess symptom.

Allmän information

Grundval av vaskulära väggen muskelfibrer utgör utsidan den täcker bind tunica adventitia från insidan - endotelet, som tillsammans med ämnet tunt skikt av bindväv bildar det inre skalet av kärlet - intiman.

Endotel har en barriärfunktion och avstänger cellulära element från sig själv, så det finns normalt ingen intravaskulär trombos. Om intimastrukturen bryts, migrera till platsen för skadan leukocyter från blodet och fälldes lipoproteiner - bildandet av aterosklerotiska plack börjar.

Orsaker och tecken på ateroskleros

Enhetlig teori av utvecklingen av aterosklerotiska lesioner existerar inte, men de flesta forskare och kliniker en utgångspunkt för bildandet av plack som anses skadad vaskulär endotel och minska dess barriärfunktion. Det skadade området av artärens inre membran blir ett mål för aterogena faktorer.

Förhöjda blodnivåer av aterogena lågdensitetslipoproteiner också bidrar till progressionen av aterosklerotisk lesion. Vid det inledande skedet är det skadade intima impregnerat med lipoproteiner - en atheromatös fläck bildas - det första skedet av plackbildning.

Icke-linjärt blodflöde observeras normalt vid de arteriella förgreningspunkterna och med deras spasmer och ökat blodtryck kan förekomma var som helst. I detta fall skapas gynnsamma förhållanden för både skada på endotelet och för deponering av lipoproteiner.

Riskfaktorer för ateroskleros

Ateroskleros är en polyetologisk process. Detta innebär att för en uppkomst av ett nederlag är en kombination av flera ogynnsamma faktorer nödvändig, och inte en utlösare.

I detta fall är det ofta inte orsakerna, men riskfaktorerna för sjukdomen. De inkluderar:

 • rökning - nikotin provocerar en spasm av blodkärl och påverka barriäregenskapema hos endotelet negativt. Dessutom, kronisk toxicitet av nikotin resulterar i en förändring i förhållandet av aterogena lipoproteiner och neaterogennyh i perifert blod, vilket är en ytterligare orsak till bildningen av plack.
 • Otillräcklig näring, alkoholmissbruk och stillasittande livsstil kan leda till orsaker till fettmetabolism och fetma, samt provocera en ökning av blodtrycket. Kombinationen av ett ökat innehåll av lipoproteiner med låg densitet och ökat tryck ger upphov till uppkomsten av aterogenesen.
 • Emotionell överbelastning i kombination med minskad fysisk aktivitet: en stressreaktion (kroppsberedning för intensiv fysisk aktivitet). Om denna mekanism inte uppnås är stresshormonernas verkan för lång och orsakar skada på endotelet.
 • Kön och ålder: kvinnliga könshormoner förhindrar skador på kärlväggen, så aterosklerotiska kärlskador hos kvinnor är mer benägna att inträffa efter klimakteriet. I allmänhet ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomen med ålder.
 • ärftlighet: vissa egenskaper hos endotel- och fettmetabolismens struktur, ärvda, skapar gynnsamma förhållanden för bildandet av aterosklerotiska plack.

klassificering

Beroende på vilken faktor som är primär, isoleras den hemodynamiska och metaboliska formen av ateroskleros. I det första fallet, de primära vaskulära störningar (anomalier struktur, underlägsenhet endotel, hypertoni) i den andra - metaboliska störningar (ökade nivåer av lipoprotein med låg densitet, hyperglykemi).

Beroende på aktuell period utmärks tre faser:

 • Den initiala fasen (preklinisk) fortsätter utan manifestation av symtom. Förändringar i kärlens skal uppstår redan, men de räcker inte för att störa organets eller vävnadets funktion. Vid detta stadium kan ateroskleros detekteras med laboratorieindikatorer, så ett biokemiskt blodprov för underhåll av lipoproteiner ingår i listan över studier som är obligatoriska för en förebyggande medicinsk undersökning.
 • Fasen av de utvecklade kliniska manifestationerna, som i sin tur är uppdelad i:
  • ischemisk -Formad plack överlappar delvis kärlets lumen, medan blodtillförseln av vävnader lider med ökad belastning blir ischemisk skada tydlig; med hänvisning till kranskärlskärl är ischemisk hjärtsjukdom;
  • trombonekroticheskuyu - Den utvidgade atheromatösa placket är lätt traumatiserad, vilket orsakar trombos av kärlet, medan blodtillförseln av vävnaden slutar helt och den kan vara nekrotisk. ett exempel på kliniska manifestationer vid detta stadium är ischemisk stroke eller hjärtinfarkt, torr gangre eller mesenterisk trombos.
 • Sklerotisk stadium kännetecknas av ihållande vasokonstriktion och progressiv degenerering av bindväv, till exempel, hjärt eller cerebrovaskulär.

Beroende på aktiviteten i den aterosklerotiska processen är det följande:

 • progressiv ateroskleros - bildandet av nya eller växande atheromatösa plack fortsätter, de kliniska manifestationerna förvärras gradvis, risken för komplikationer är hög;
 • stabiliserad ateroskleros - utvecklingen och bildandet av nya plack suspenderas, de kliniska manifestationerna förblir oförändrade eller återhämtar, risken för komplikationer är låg;
 • regressera ateroskleros - de kliniska symptomen sjunker, det allmänna tillståndet och laboratorieblodantalet förbättras.

Vilka är de viktigaste symptomen på åderförkalkning?

Vid de inledande skeden fortskrider bildandet av en aterosklerotisk plack asymptomatiskt, störningarna av permeabiliteten hos kärlen är inte så starka att de medför kliniska manifestationer.

Cirkulationssjukdomar i vävnaderna börjar vid scenen av fibros och plackförkalkning, och tecken på ateroskleros bestäms genom lokalisering av lesionen:

 • ateroskleros hos cerebrala artärer manifesteras av kronisk huvudvärk, minnesförlust, nedsatt mentala prestanda och uppmärksamhetskoncentration; Progressionen av processen kan leda till personliga förändringar och psykiska störningar. en typisk komplikation som uppstår när kärlens lumen är helt stängd är en ischemisk stroke;
 • ateroskleros av kranskärlspärl leder till utvecklingen av kranskärlssjukdom; Det är kliniskt manifesteras i form av attacker av svår smärta i bröstet i hjärtat området efter fysisk eller emotionell stress, såväl som en minskning i fysisk prestation; plack kan fullständigt blockera lumen i kransartären eller trombos provocera dess - utveckla hjärtinfarkt i detta fall;
 • Ateroskleros av artärerna i bukhålan leder till en partiell eller total ischemi tarmkäxet och tarm; i det första fallet berörda postprandiala smärta, uppblåsthet, och avförings störningar, i den andra - uppstår akut mesenterial vaskulär trombos - tillstånd som kräver akut kirurgi;
 • ateroskleros av aorta manifesteras av kronisk arteriell hypertoni; med långvarig kurs är förekomsten av en aortaaneurysm möjlig.

diagnostik

Baserat på patientens klagomål och de förändringar som avslöjades under den kliniska undersökningen kan läkaren misstänka förekomst av ateroskleros. För att klargöra och bekräfta diagnosen är laboratorie- och instrumentstudier tilldelade:

 • Biokemiskt blodprov på innehållet av kolesterol. Med användning av denna metod bestäms både totalt kolesterol och förhållandet mellan nivån av lipoproteiner med hög och låg densitet. Den senare har en hög aterogena potential, därför ökar deras nivå, särskilt i kombination med en minskning av nivån av lipoprotein med hög densitet, vilket indikerar aktiv under den aterosklerotiska processen.
 • Röntgenmetoder för forskning. Bröströntgen utförs med misstankar om aortosteroskleros, med hjälp kan man bedöma graden av dess deformation och närvaron av förkalkningar. Att undersöka mindre fartyg användes angiografi (coronary, cerebral angiografi) - erhållande röntgenbilder av den serien efter intravaskulär injektion av radiopaka medel. Med hjälp av denna studie kan du se plackernas lokalisering och storlek, samt bedöma graden av inskränkning av kärlens lumen.
 • ultraljud oftare används för studier av extremiteterna, kan den också användas för att detektera förekomsten av plack och bedöma graden av nedsättning av kärlet.

Behandling av ateroskleros

Behandling av ateroskleros innefattar nödvändigtvis en korrigering av livsstil och kontroll av loppet av samtidiga sjukdomar (hypotyreoidism, diabetes). Om detta inte räcker är medicinering föreskriven.

När kärlen i extremiteterna, hjärtat eller kärlen i mesenterin påverkas, är det möjligt att återställa sin patency genom kirurgiska medel.

Icke-medicinsk behandling av ateroskleros

 • En diet låg i kolesterol. Det bästa alternativet är Medelhavsdieten. Det rekommenderas att använda olivolja, fisk och skaldjur, grönsaker, färska grönsaker och frukter. Fettkvaliteter kött är uteslutna, kötträtter rekommenderas kycklingfilé och mager biff.
 • Rationell fysisk aktivitet bidrar till normalisering av vaskulär ton, är det bästa förebyggandet av fetma och högt blodtryck.
 • Vägran att röka och dricka alkohol, minimera stressiga situationer. Det är mycket viktigt att lära sig att hantera stress utan att använda droger och psykoaktiva ämnen.
 • Korrigering av ett sätt att leva är en grund för terapi av en ateroskleros utan vilken förberedelse och kirurgiska metoder som inte kommer att vara effektiva. För behandlingen använd läkemedel som stör kolhydronsupptagningen i matsmältningsorganet eller påskynda klyvningen. Val av läkemedel och dos ska utföras av en läkare.

Kirurgisk behandling

 • Ta bort det drabbade fartyget, om blodtillförseln kan återställas genom kompensatorisk utveckling av collaterals. Oftast är dessa arterier av mellankalibrerade lemmar. Ta bort det drabbade kärlet med stor risk för trombos, trombos och relaterade komplikationer.
 • Ballongangioplastik eller coronary stenting används för att skada blodkärlen i hjärtat för att återställa blodtillförseln till hjärtmuskeln med en kritisk minskning av lumen i matningsartären.

förebyggande

Det enda tillförlitliga sättet att förhindra aterosklerotisk kärlsjukdom är hälsosam livsstil. Studier har visat att de första kolesterolspåren kan förekomma på kärlens väggar redan i barndomen, så förebyggande bör börja så tidigt som barndomen.

Förhindra komplikationer med redan utvecklad ateroskleros, om du tar receptbelagda läkemedel och följ rekommendationerna från din läkare. Om det finns samtidiga sjukdomar, är deras behandling också en obligatorisk åtgärd vid förebyggande av komplikationer.

Prognos för ateroskleros

Förutsatt att livsstilen korrigeras, började rökuppehåll och tidig behandling gynnsam prognos: stabilisering och jämn regression av den aterosklerotiska processen är ganska möjlig. Regression av ateroskleros är endast möjlig vid det första prekliniska skedet. Om några större symptom på ateroskleros har uppenbarat sig, kommer stödjande behandling att vara livslång.

Om behandlingen överges och riskfaktorerna kvarstår blir sannolikheten för komplikationer extremt höga. I detta fall är prognosen för både hälsa och liv för patienten ogynnsam.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Myokardinfarkt är en hjärtsjukdom, som åtföljs av partiell nekros av dess vägg på grund av att blodtillförseln upphör. Som regel grunden för överträdelser.

Ateroskleros: Symptom och behandling

Ateroskleros är de viktigaste symptomen:

 • huvudvärk
 • Smärta i buken
 • yrsel
 • illamående
 • Viktminskning
 • Andnöd
 • Förlust av aptit
 • kräkningar
 • Bröstsmärta
 • Bukspänning
 • diarré
 • Smärta bakom bröstbenet
 • Minnesfel
 • förstoppning
 • Högt blodtryck
 • Njurinsufficiens
 • Hjärtfel
 • Obehag bakom brystbenet

Ateroskleros är en ganska vanlig kronisk sjukdom som kännetecknas av egen progression. Ateroskleros, symptom som visas i bakgrunden av nederlag medelstora och stora artärer på grund av ansamling av kolesterol i dem (som bestämmer orsaken till sjukdomen) orsakar cirkulationsrubbningar och ett antal allvarliga risker, provocerade denna sjukdom.

Allmän beskrivning

Ateroskleros, aterosklerotiska plack bildas på kärlens väggar (de är baserade på fettavlagringar i kombination med en växande bindväv). På grund av dessa plack finns en förträngning av kärlen och deras efterföljande deformation. Dessa förändringar leder i sin tur till att blodcirkulationen bryts, såväl som att skada på inre organ. I allmänhet påverkas stora artärer av denna lesion.

Låt oss dö i mer detalj på bilden av denna sjukdom. Först och främst noterar vi att förekomst och efterföljande bildning av ateroskleros beror på följande faktorer:

 • det tillstånd där kärlväggarna är belägna
 • relevansen av det genetiska arvfaktorn
 • överträdelser i fett (lipid) metabolism.

Det initialt nämnda kolesterolet refererar till fetter, det ger ett antal olika funktioner i vår kropp. Med andra ord kan det betraktas som ett byggmaterial som används i cellväggar. Dessutom är kolesterol en beståndsdel av vitaminer och hormoner, på grund av vilken en tillräcklig vital kroppsaktivitet är säkerställd. Kolesterol syntetiseras ungefär 70% av dess totala mängd i levern, den återstående delen går in i kroppen genom mat.

Observera att kolesterol i kroppen inte är i ett fritt tillstånd, det ingår i specifika komplexa föreningar av fetter och protein-lipoproteiner. Lipoproteiner ger i sin tur möjligheten att överföra från levern till vävnaderna genom blodbanan. Om kolesterolet i kroppen är i ett överdriven tillstånd, så går det från vävnaderna till levern, och det är här att det överflödiga beloppet utnyttjas. Brott mot funktionen av denna mekanism leder till att sjukdomen vi överväger utvecklas, det vill säga atheroskleros.

Vid utvecklingen av ateroskleros är huvudrollen tilldelad lipoproteiner, som har låg densitet, i förkortad form är det LDL. På deras bekostnad transporteras kolesterol från levern till cellerna, med viss del transporteras, annars överstiger nivån en allvarlig risk för eventuell utveckling av ateroskleros mot denna bakgrund.

För den omvända transporten av kolesterol från vävnader till levern, säkerställs även på bekostnad av high-density lipoprotein som har förkortats definierar dem som HDL, en separat klass antiaterogena lipoproteiner. De tillhandahåller rening av ytskiktet av celler från överskott av kolesterol. Risken för att utveckla ateroskleros uppstår med en sänkt nivå av HDL-kolesterol och med en förhöjd LDL-kolesterolnivå.

Låt oss döma de åldersrelaterade egenskaperna hos ateroskleros. Således kan det noteras att den ursprungliga typen av förändring inom artärernas väggar (deras genomsnittliga och stora kaliber) redan observeras vid en ung ålder. Därefter sker deras utveckling, där de omvandlas till fibro-adenomatösa plack, de utvecklas ofta i åldern efter 40 år. Denna aterosklerotiska vaskulär lesion är relevant för cirka 17% av fallen hos patienter under 20 år, hos 60% under 40 år, hos 85% vid 50 års ålder och äldre.

I framtiden är bilden av sjukdomen som följer. Artärväggen genomgår penetration i sin grund av fibrin, kolesterol och ett antal ämnen, på grund av vilket den atherosklerotiska placken bildas. Att vara överskott, orsakar kolesterol när den lämpliga effekten ger upphov till plackförstoring i storlek, vilket orsakar ett hinder för ett tillräckligt blodflöde genom kärlen i området med den trånga förminskningen. Inflödet av blod på denna bakgrund minskar, inflammation utvecklas. Clots är också bildade, de kan senare komma ut och därmed bestämma en betydande fara för de kärl som är avgörande för vår kropp. Detta beror på möjligheten till blockering, på grund av vilket organen kommer att bli berövad av den nödvändiga blodtillförseln.

Orsaker till ateroskleros

Orsakerna till åderförkalkning kan vara mycket olika, de också likställa och en riskfaktor för åderförkalkning, vilket tyder på att de villkor för dessa faktorer ökar risken för en möjlig utveckling i ateroskleros patienter. I allmänhet kan sådana riskfaktorer uppdelas i två huvudgrupper beroende på arten av påverkan på dem av patienten. Således kan orsakerna till ateroskleros vara variabel och oföränderlig (modifierbar och ej modifierbar).

Oföränderliga (inte modifierbara) skäl, som kan bestämmas redan från deras namn, kan inte ändras av vissa eller andra inflytandeåtgärder (inklusive medicinska sådana). Som sådana faktorer kan vi skilja på följande:

 • Paul.Denna faktor betraktas som en oberoende riskfaktor vid bedömning av mönster av ateroskleros. Ateroskleros hos män utvecklas ungefär 10 år tidigare, vilket är känt på grundval av vissa statistiska uppgifter om denna poäng jämfört med kvinnornas förekomst. Dessutom är risken för att utveckla denna sjukdom hos män före 50 års ålder fyra gånger högre än hos kvinnor. När tröskelvärdet på 50 år uppnås utjämnas sjukligheten för båda könen. Denna funktion beror på det faktum att den kvinnliga kroppen från denna tid börjar vissa hormonella förändringar och östrogen tillhandahålls skyddsfunktionen försvinner (här, som ni kan förstå, vi talar om klimakteriet och den gradvisa minskningen av utsläppsnivåer för dessa östrogenhormoner).
 • Ålder. Som läsaren kunde redan märka, med ålder, ökar risken för att utveckla den aktuella sjukdomen. Följaktligen är ju äldre personen, desto större är risken. Och det är självklart också omöjligt att påverka denna faktor, för det anses i denna grupp av dem. Det bör noteras att ateroskleros som en sjukdom i allmänhet ofta jämförs med organismens åldrande, det vill säga som en av manifestationerna av denna process. Detta förklaras av det faktum att aterosklerotiska förändringar efter en övergång utöver en viss åldersperiod bestäms absolut hos alla patienter. Och som redan noterat, från 45-50 år ökar risken för sådana förändringar i synnerhet.
 • Genetisk predisposition.Denna riskfaktor är också oförändrad när man beaktar ateroskleros. Sålunda är de patienter vars närmaste släktingar diagnostiseras med en eller annan av dess former särskilt särskilt utsatta för denna sjukdom. Det anses att en genetisk predisposition (it - ärftlighet) fungerar också som en sådan faktor med vilken den relativa accelerationen bestäms av utvecklingen av ateroskleros (till åldern av 50). Samtidigt personer över 50 år märket definierar faktor ärftlighet i praktiken en mindre inflytande på utvecklingen av ateroskleros, respektive tydliga uttalanden om den tidiga utvecklingen av sjukdomen, om några släktingar kan ges.

Variabel (modifierbar) orsaker, i sin tur kännetecknas av att patienten kan påverka dem. Detta kan inkludera anpassning av livsstil, behandling etc. Separera det relevanta för den aktuella sjukdomen:

 • Arteriell hypertoni.Denna orsak (faktor) är oberoende vid bedömningen av utvecklingen av ateroskleros. Feature slag hypertension ligger i det faktum att dess intensitet förstärks bakgrundsimpregnerings fetter kärlväggarna, vilket i sin tur betraktas som det första steget i utvecklingen av de viktigaste manifestationer av ateroskleros, aterosklerotiska plack. På samma gång, och ateroskleros, genom vilken förändringen omfattas av elasticiteten i artärerna, är en faktor som ökar risken för att utveckla hypertoni hos patienten.
 • Rökare. Denna faktor är en allvarlig hjälp för utvecklingen av många sjukdomar, och ateroskleros är inget undantag. Vid långvarig rökning ökar risken att utveckla ovanstående hypertoni, som en predisponeringsfaktor vid utvecklingen av ateroskleros, vilket redan gör det möjligt att spåra kedjan av faktiska förändringar i det här fallet. Dessutom bidrar rökning också till utvecklingen av kranskärlssjukdom (ischemisk hjärtsjukdom) och hyperlipidemi, vilket också påskyndar utvecklingsprocessen hos rökare av ateroskleros. Påverkan baseras på den negativa inverkan som tobaksrökens komponenter har på själva fartygen.
 • Fetma. En annan, inte mindre signifikant i inflytningsfaktorn, bidrar till utvecklingen av ateroskleros. Återigen, predisponerar fetma inte bara till utvecklingen av åderförkalkning i sig, men också en av de listade kontaktfaktorerna, arteriell hypertension, i alla fall, som ni kan berätta, denna faktor binder oss till anses sjukdomen. Dessutom kan vi konstatera att fetma är också en viktig faktor i utvecklingen av diabetes, spelar också en viktig roll när det gäller att ta itu med de modifierbara faktorer av intresse för oss.
 • Diabetes mellitus.Relevansen av denna faktor till patienter ökar risken för ateroskleros och utveckling signifikant (cirka 5-7 gånger). Denna höga risk förklaras av det faktum att metaboliska processer störs (i synnerhet rör det fett), vilket framkallar utvecklingen av aterosklerotiska förändringar i kärlen.
 • Hyperlipidemi (dyslipidemi). Denna faktor innebär en störning i metabolismen av fetter, som bestämmer dess inte mindre viktig roll i behandlingen av de faktorer som fällnings åderförkalkning. Det bör noteras att alla dessa faktorer är direkt relaterade till dyslipidemi, det vill säga när var och en av dem är själva problemet med brott mot fettomsättningen. Huvud roll i utvecklingen av ateroskleros (som, faktiskt, och andra typer av sjukdomar relaterade till det kardiovaskulära systemet) ges i följande former av fettmetabolismsjukdomar: förhöjda nivåer av kolesterol, förhöjda triglycerider och förhöjda nivåer av lipoproteiner i blodet.
 • Egenskaper av näring. Utvecklingen av ateroskleros i synnerhet påverkar närvaron av en betydande mängd animaliska fetter i dietens produkter.
 • Hypodinami (brist på rörlighet i ett sätt att leva). Denna faktor spelar också en viktig roll vid utvecklingen av ateroskleros, bland annat vid utveckling av tidigare angivna tillstånd (diabetes, arteriell hypertoni, fetma). Beroende på den reducerade rörelseaktiviteten gissade kränks processer av kolhydratmetabolism och fett, varigenom, i enlighet därmed, ökar risken för dessa störningar och ateroskleros i synnerhet.
 • Infektion. Den infektiösa karaktären av utvecklingen av ateroskleros började betraktas som relativt nyligen. Baserat på studierna visade sig att cytomegalovirus och chlamydialinfektioner kan betraktas som två varianter som representerar denna punkt i samband med ateroskleros.

Ateroskleros: etapper

Som vi redan har identifierat fokuserar den patologiska processen, som är relevant för ateroskleros, på väggarna i artärerna. Detta leder i sin tur till att den drabbade väggen gradvis förstörs. I enlighet med graden av skada och dess egenskaper bestäms sekventiella etapper av ateroskleros i deras manifestation, vi kommer att diskutera dem nedan.

 • Jag scenenSom en del av dess manifestation lipidfläckar bildas. Detta innebär imbibition av fettväggartärer genom molekylerna i artärerna, lokaliseringen av impregnering noteras här endast inom de begränsade delarna av väggarna. Dessa områden manifesteras i form av gulaktiga remsor, koncentrerade längs hela den drabbade artärens längd. Dragen av denna fas kännetecknas av att symptomen på åderförkalkning, som sådan, inte dyker upp, och i allmänhet inte utgör några särskilda överträdelser, på grund av vilka det var möjligt att bestämma betydelsen av en kränkning av blodcirkulation genom artärerna. Acceleration av bildning av lipidfläckar kan uppstå på grund av effekten av de modifierbara faktorerna som diskuterats ovan i form av fetma, arteriell hypertoni och diabetes mellitus.
 • II-scenen.Detta steg är också definierad som liposkleroz skede, som kännetecknas av utvecklingen av ateroskleros till ett stadium i vilket det finns inflammation i lipid fläckar, vilket leder till ackumulering i hålrummen i deras immunsystemceller. De är i synnerhet försök till rening av artärväggen haft tid att avsättas därpå fett (i vissa fall kan det vara mikrober). Mot bakgrund av en förlängd inflammationsprocess fetter avsatta i artärväggen, börja att sönderdelas, på samma gång och groning sker i hennes bindväv. Detta leder till bildandet av fibrös plack, som bestämmer det givna scenen. Ytan på en sådan plack är något förhöjd i förhållande till det drabbade kärlns inre yta, och därmed förminskar dess lumen och försämrar även blodcirkulationen.
 • III-steget. Detta stadium är i utvecklingen av aterosklerosfinalen, den är karakteristisk för utveckling av ett antal komplikationer, direkt relaterad till processen att utveckla fibrös plack. Dessutom är det från detta stadium av sjukdomen att hans symptom börjar manifestera. Detta stadium definieras som etappen av atherokalcinos. Plackprogression deformation orsakas vid detta steg tätning, för att pressa den, och avsättning av kalciumsalter däri. Tecken manifestationer av aterosklerotiskt plack kan definieras som dess stabilitet och gradvis ökning, på grund av vilka hon kommer också att fortsätta att exponera deformation artärlumen och begränsa den. Mot denna bakgrund, det sista alternativet skulle i sin tur utlöste utvecklingen av progressiva former av kroniska störningar i blodtillförseln av organet, som drivs av en artär kastas en sådan förlust. Detta orsakar också även en betydande risk för bildandet av ocklusion (akut former ocklusion) vid vilken kärllumen är blockerad eller tromb, eller ett element plätt sönderfall, varvid perfusion genomgår organ eller lem på denna bakgrund en annan typ av fel - ett bildande av nekros område (infarkt) eller gangren.

Ateroskleros: symtom

Mestadels aterosklerotisk aorta exponeras (buken och bröstkorg avdelningar), mesenteriska, koronar- och njurartärerna, och cerebrala artärer och nedre extremiteter.

Inom sjukdomsutvecklingen utmärks sin asymptomatiska (eller prekliniska) period och den kliniska perioden. Asymtomatiska perioden följt av en hög halt av beta-lipoproteiner i blodet eller ökat innehåll av kolesterol i det, medan symtomen, såsom kan förstås från definitionen av denna period, no.

När det gäller perioden med kliniska manifestationer är de relevanta för inskränkning med 50% eller mer av den arteriella lumen. Detta bestämmer i sin tur relevansen av de tre huvudstadierna av perioden: det ischemiska stadiet, det trombonekrotiska stadiet och det fibrösa steget.

Ischemisk stadium kännetecknas av att blodtillförseln till ett visst organ är nedsatt. Som ett exempel kan vi utläsa en bild av flödet av detta stadium, där myokardiell ischemi mot bakgrund av kranskärlspåverkande ateroskleros manifesterar sig i form av angina. Stegstromboseptik kännetecknat av vidhäftning av trombos i artärerna som genomgick förändringar. Ateroskleros av kransartärerna i detta fall kan i sitt nuvarande flöde nå komplikationer i form av hjärtinfarkt. Och slutligen, ett fibröst stadium, för vilken spridningen av bindväv, som förekommer i ineffektivt blodgivande organ, är karakteristisk. Återigen kan vi, när vi överväger ateroskleros av kranspulsådern i detta skede, skilja mellan övergången till utvecklingen av en sådan patologi som aterosklerotisk kardioskleros.

När det gäller specifika manifestationer av ateroskleros, dess symptom bestäms på basis av vilken typ av artärer lidit nederlag. Nedan kommer vi att överväga de viktigaste varianterna av sjukdomsförloppet.

Ateroskleros av aorta: symtom

Ateroskleros av aortan verkar som den vanligaste varianten av manifestation av ateroskleros respektive hos de flesta patienter avslöjas exakt. Ateroskleros kan påverka sina olika områden, på basis av vilka i sin tur sjukdomens symtom och prognosen bestäms.

Som du säkert vet är aortan det största kärlet i vår kropp. Det börjar från hjärtat (vänster ventrikel), sedan förgrenat, och bildar sålunda många små kärl som sprider sig till kroppens vävnader och organ. Aorta består av två huvudavdelningar, som ligger i anatomiskt olika områden. Den abdominala och thoraxa aortan fungerar som sådana avdelningar.

Thoraxaorta i aortan är den initiala delen av dess blodtillförsel tillhandahålls av den övre delen av kroppen, respektive, är de organ flesta av bröstet, nacken, huvudet och övre extremiteter. När det gäller abdominal aorta är det den sista platsen, blodförsörjningen på bekostnad av bukorganen. I sin tur, är dess separerade ände uppdelad i två huvudgrenar, som fungerar som den vänstra och högra höftartären genom vilken blod kommer in i de nedre extremiteterna och bäckenet organ.

Med aortos ateroskleros är lesionen, för denna sjukdom aktuell, helt eller delvis täckt av aortan längs dess längd eller dess individuella områden. Symtomatik i detta fall bestäms också beroende på var den patologiska processen är lokaliserad och hur mycket de förändringar som uppstått i aortas väggar efter dess inverkan blir tydliga.

Som den farligaste komplikationen, framkallad av ateros ateroskleros, framkommer aorta-aneurysm. När aortaaneurysm är en utvidgning av en viss del av artären, vilket åtföljs av gallring av kärlväggen och en ökad risk för arteriell bristning, mot vilken, i sin tur, kan utveckla blödningar, livshotande.

Ateroskleros i bröstkörteln: symptom

Under lång tid finns det ingen symptomatologi. Ofta ateroskleros i denna avdelning utvecklar tillsammans med dessa former av sjukdomen, såsom ateroskleros av kransartärerna hos hjärtat (dvs koronarkärl) och cerebral ateroskleros.

Symptomernas manifestation observeras huvudsakligen i åldersintervallet 60-70 år, vilket förklaras av betydelsen av skadorna på aortas väggar vid denna tidpunkt. Patienter klagar över brännande smärta i bröstet, systoliskt blodtryck ökar, sväljer blir svårt och yrsel är viktigt.

Som mindre specifika manifestationer av symptomatologi kan tidig åldrande noteras, vilket kombineras med det gråa hårets tidiga utseende. Samtidigt noteras hårväxten i auriklarnas område, tillsammans med irisens ytterkant, en karakteristisk ljusremsa och gröna förekommer på ansiktets hud.

Ateroskleros i buken aorta: symtom

Denna form av sjukdomen diagnostiseras i nästan hälften av fallen av alla möjliga varianter av dess manifestation. Liksom den tidigare formen, kan han länge inte visa sig alls.

Ateroskleros av det undersökta området tjänar som en orsak till utveckling hos patienter av sådan patologi som abdominal ischemisk sjukdom. Det liknar kranskärlssjukdom (kranskärlssjukdom), kännetecknad av att det leder till störningar i blodtillförseln på bakgrunden av vaskulär åderförkalkning, vilket är särskilt viktigt för dessa myndigheter att fartygen näring.

Den symptomatologi som åtföljer lesionen i buken aorta kan uppenbaras i följande:

 • Smärta i buken. Sådana smärtor uppstår efter att ha ätit, manifestationens karaktär är paroxysmal, värkande. Som regel är de inte för intensiva, de har inte en tydlig lokalisering. Försvinn sådan smärta i några timmar på egen hand.
 • Matsmältningsstörningar. Särskilt klagomål på uppblåsthet, utseende av förstoppning och diarré (växelverkan av tillstånd) och minskad aptit är relevanta.
 • Viktminskning. Detta symptom är progressivt, orsakas av en stabil form av matsmältningsstörningar.
 • Arteriell hypertoni (högt blodtryck), njursvikt. Det ökade trycket beror på att blodtillförseln till njurarna är nedsatt. När det gäller njursvikt utvecklas det på grund av det faktum att deras normala vävnader gradvis börjar ersättas av bindväv. Detta bestämmer i sin tur gradvis nekros mot bakgrund av otillräcklig blodtillförsel.
 • Trombos av de viscerala artärerna. Denna komplikation är dödlig vid ateroskleros utgöra en del av aorta, dessutom krävs det brådskande specialiserad sjukvård. När vaskulär nekros på grund av blodtillförsel som tillhandahålls av tarmen, loopar det nekros uppträder, vilket leder till en massiv inflammation i organ är koncentrerade i buken och i peritoneum (vilken bestämmer peritonit). Symptom på tillstånd omfattar smärta uttryckt utan att försvinna när du tar emot spasmolytika och smärtstillande medel. Dessutom är en plötslig försämring av övergripande välbefinnande snart associerat med smärtsamma känslor.

Ateroskleros av cerebrala kärl: symtom

Denna form av ateroskleros är inte mindre vanligt, i det här fallet påverkas de intrakraniella och extrakraniella kärlen som matar hjärnan. Svårighetsgraden av symtom bestäms utgående från graden av skador på dessa kärl. På grund av åderförkalkningen hos hjärnkärlen undertrycks nervsystemets aktivitet gradvis, psykiska störningar eller stroke kan utvecklas.

De första yttringarna av denna form av åderförkalkning symptom diagnostiserats 60-65 år av patienter och deras tolkning minskar i de flesta fall endast en manifestation av tecken på åldrande. Under tiden är denna tro endast korrekt delvis. Åldrandet i sig är irreversibel fysiologisk process, medan åderförkalkning fungerar som en viss typ av sjukdom, som tills de når en viss gräns bestämmer möjligheten att bota, liksom förverkligandet av sitt tal vissa förebyggande åtgärder.

Låt oss nu gå vidare till symptomatologin. Som initiala manifestationer av ateroskleros av denna form är episodiska attacker av "ischemisk attack", inom vilka relativt stabila neurologiska symptom uppträder. Detta inkluderar i synnerhet försämrade känsligheter, vilket kan manifestera antingen i minskningen från den ena sidan av kroppen eller i total förlust. Det finns också brott mot rörelser i form av pares (partiell förlust av muskelstyrka) och förlamning. Dessutom kan hörsel, syn och talproblem uppstå. Den angivna symptomatologin uppträder under ett kort tidsintervall, varefter det försvinner.

Med en uttalad manifestation av ateroskleros av cerebrala kärl uppträder ofta stroke, där nekros av ett visst område av hjärnvävnad uppträder. Detta tillstånd kännetecknas av en bestående manifestation av de symtom som vi redan har ansett (förlust av känslighet, förlamning, förlust av tal) och det kan behandlas i obetydlig grad.

Som andra manifestationer av symptom på denna form av ateroskleros kan noteras störningen av högre nervös aktivitet i en eller annan form (i synnerhet med avseende på intellektuella förmågor och minne), förändringar i naturen (picky, dåligt humör, och så vidare.), Sömnstörningar, utvecklingen av depression.

Brist på adekvat behandling kan leda till demens (senil demens). Det är i sin tur en tung och tyvärr irreversibel manifestation av en minskning av de högre funktionerna som är egna för hjärnan.

Stroke är den största risken för denna sjukdom. Detta tillstånd är i sig ett tillstånd som liknar ett myokardinfarktstillstånd i vilket vävnadsnekros uppstår. Villkoren åtföljs av ökad dödlighet, liksom frekvent invaliditet hos patienter.

Det bör noteras att i vissa fall, symtom som tyder på åderförkalkning i hjärnan artärer, kan vara mycket svårt att skilja t ex symptomen manifesteras i hypertensiv encefalopati eller faktiska brott mot cerebral cirkulation på grund av utvecklingen av sjukdomar i ryggraden degenerativ skalan (t.ex. ländryggsbesvär). I själva verket händer det ofta att äldre patienter grupper är relevanta, många av de sjukdomar som kan förväxlas med åderförkalkning, eftersom diagnos av sjukdomen bestämmer behovet av en integrerad strategi för denna process.

Ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna: symptom

Liknande överväganden tidigare former av åderförkalkning i de nedre extremiteterna (åderförkalkning) under en lång tid inte visa sig inte, och det varar så länge blodcirkulationen genom kärlen inte kommer att störas allvarligt betraktas mot bakgrund av vår sjukdom.

Som en klassiker kan man säga ett symptom, i detta fall anses smärtan som uppstår när man går i musklerna i nedre extremiteterna. Detta symptom har en definition som motsvarar dess manifestation - "intermittent claudication" (som förklaras av periodiska stopp under gång på grund av smärtan som uppstår för att minska intensiteten). Smärtan uppstår i det här fallet på grund av det faktum att det finns brist på syre i de fungerande musklerna, vilket i sin tur beror på specifika egenskaperna hos ateroskleros själv.

Anmärkningsvärt, arteriell insufficiens, uppstår när denna form av åderförkalkning, en negativ inverkan inte bara på de funktioner som är gemensamma för fötterna, men det fungerar också både som en orsak till utvecklingen av trofiska sjukdomar där störningar i bland annat under förutsättning att kraften i de nedre extremiteterna. Manifestationer av trofiska störningar kan förekomma i håravfall och vid hudförändringar (gallring, pallor). Naglar är utsatta för deformation, blir sköra. I svåra fall benen åderförkalkning åtföljs inte bara förtvining av musklerna, men också bildandet av trofiska sår i kombination med kallbrand.

Arteriella brist på benen manifesteras i enlighet med de överträdelser som bestämmer de viktigaste fyra stegen av det.

 • Steg I. I detta fall manifesteras smärtan i benen endast i kombination med betydande fysisk ansträngning (det kan till exempel gå långa sträckor (från en kilometer eller mer)).
 • II-scenen. I detta fall reduceras avståndet för förekomst av smärta, vilket uppgår till högst 200 meter, efter att man har övervunnit respektive smärtan och uppträder.
 • III-steget. Här uppstår smärta när man går inom ett avstånd av högst 25 meter, eller till och med helt i vila.
 • IV-scenen. Vid detta stadium utvecklar patienter trofinsår, utvecklar gangren i den nedre extremitetsregionen.

Som ett annat särdrag, motsvarande ateroskleros manifestationer, sett försvinnande av pulsen, märken i lägre extremiteter artärer (detta kan vara det område med den bakre sidan av den inre ankelområdet av Poplietallymfknutor fossa region eller låret).

Trombosen hos iliacartärerna och den slutliga delen av bukenortan provokar utvecklingen av Lerishs syndrom.

Lerish syndrom åtföljs av en kränkning av blodcirkulationen, vilket är relevant för artärer i underbenen, liksom för organ som är koncentrerade i bäckenområdet. Sällan utvecklas detta syndrom mot bakgrund av aortos ateroskleros. Denna patologins manifestationer är analoga med de manifestationer som uppstår vid aterosklerosen hos benens kärl.

Dessutom kan impotens utvecklas, vilket, vilket är förståeligt, är relevant för män. Ateroskleros i de nedre extremiteterna kan verka som en allvarlig typ av trofiska störningar, direkt relaterade till extremiteterna (ben), som också kan leda till kallbrand, och slutligen till förlust av en av dem. Följaktligen kan alla alarmerande tecken fungera som ett tillfälle för hänvisning till en specialist.

Ateroskleros av hjärtkärlskärlen i hjärtat: symtom

Denna form av sjukdomen är den främsta orsaken till utveckling hos patienter med hjärt-kärlsjukdom, som i sin tur utvecklas mot bakgrund av nedsatt blodflöde till hjärtmuskeln. Myokardinfarkt och angina pectoris är patologier som direkt beror på graden av utveckling av ateroskleros, som påverkar hjärnans artärer. Således utvecklar med partiell blockering ischemisk sjukdom (varierande grader av dess manifestation) och med full utveckling av hjärtinfarkt.

Att bo på egenskaperna hos den patologi som är av intresse för oss, vilket är ateroskleros av hjärtkärlskärlen i hjärtat, ska utesluta hjärtats blodtillförsel. Det tillhandahålls särskilt av två kranskärlssår som följer av aorta. Med eventuella brott som inträffar under blodcirkulationen genom de kranskärlda artärerna, störs hjärtmusklerna. Detta kan i sin tur provocera hjärtinfarkt.

Oftast störs blodcirkulationen i bakgrunden av kranskärlskärlen ateroskleros. I detta fall, är nämnda patologi åtföljs av bildandet av täta plack, genom vilken gradvis deformation och förstörelse av artärväggen, medan dess luminala förträngning (typiskt flödesmönster ateroskleros). Symtom på hjärt-kärl-ateroskleros motsvarar de symptom som uppträder i IHD, men huvudorsaken är i alla fall just ateroskleros.

Huvud manifestationer av symptom respektive är i detta fall i utvecklingen av kranskärlssjukdom och kärlkramp, som hjärtkomplikationer av åderförkalkning fungerar cardio och hjärtinfarkt. Anfallet av angina pectoris som manifesterar sig i den ifrågasatta formen av ateroskleros kännetecknas av följande manifestationer av symptomatologi:

 • Utseendet av brinnande, pressande ömhet i bröstområdet. sprida sådan smärta till vänster axel och rygg; förekomst - vid förekomst av stressiga situationer eller vid en övningsstress
 • andnöd (det finns en känsla av brist på luft, det brukar åtföljas av ovannämnda smärtangrepp, i vissa fall finns det behov av att ta sittande läge, eftersom det bara i en liggande patient börjar kväva);
 • som ett möjligt alternativ för att komplettera bilden av attacken, utseendet av symtom som huvudvärk, illamående, kräkningar och yrsel.

Behandling av angina angrepp säkerställs genom att ta nitroglycerin till patienterna. Dessutom är detta preparat det viktigaste vid behandling av en nödlindring av en attack.

Vid komplikation i formuläret myokardinfarkt hos patienter finns det intensiva smärtupplevelser som liknar de som uppstår med angina pectoris. Skillnaden är att användningen av nitroglycerin inte bestämmer motsvarande effekt. Som komplementära manifestationer av symptom observeras allvarlig dyspné kan patienten förlora medvetandet. Manifestationen av hjärtsvikt karakteriseras av sin egen svårighetsgrad.

Om det finns en sådan komplikation som kardioskleros, då manifesteras hjärtsvikt i ett gradvis sätt, vilket åtföljs av en minskning av fysisk aktivitet i kombination med dyspné och uppkomsten av puffiness.

Bestämningen av specifika tecken som motsvarar ateroskleros av kransartärerna kan endast göras med användning av speciella diagnostiska tekniker.

Ateroskleros av mesenteriska kärl: symtom

Denna form av ateroskleros manifesterar sig huvudsakligen från övre buken. Tidpunkten för symptomatologin, som först och främst består av utseende av smärtsamma förnimmelser, uppträder huvudsakligen i sena timmar, särskilt efter kvällsmat. Varaktigheten av manifestationen av smärta kan vara som flera minuter och nå en timme. Som en samtidig manifestation av symptomatologin kan uppblåsthet och böjning också uppstå, och förstoppning kan uppstå. Smärta i ateroskleros, jämfört med smärtsyndrom, samtidigt peptisk sår, är inte så långvarig i manifestation.

De viktigaste symptomen i samband med ateroskleros i denna form innefattar följande manifestationer:

 • uppblåsthet;
 • måttlig manifestation av smärta, bestämd genom att undersöka bukregionen;
 • liten muskelspänning i den främre bukväggen;
 • försvagning av peristaltis eller fullständig frånvaro av det.

De angivna manifestationerna definieras som ett tillstånd som "angina pectoris". Det utvecklas på grund av skillnaden mellan den blodvolym som krävs för blodtillförsel till matsmältningssystemet och den faktiska volymen, vilket, som det förstås, inte är tillräckligt för detta.

Som en av komplikationerna av denna form av ateroskleros kan trombos som utvecklas i mesenteriska kärl noteras. Som regel verkar det plötsligt åtföljas av följande samtidiga symtom:

 • konstant smärtsamma förnimmelser av ett vandrande eller spillt tecken som uppstår i buken;
 • smärta i naveln
 • illamående, flera kräkningar (med blandning av gall, kan det finnas blod, vilket också noteras i avföringen);
 • förstoppning, flatulens (gaser).

Ofta avslutas trombosen av mesenteriska kärl genom utvecklingen av tarmen i tarmen, som i sin tur åtföljs av en markerad symptomatologi av peritonit.

Ateroskleros av njurartärerna: symtom

Denna form av åderförkalkning orsakar utvecklingen av ischemi-resistent form det i sin tur fungerar som en faktor som utlöser utvecklingen av mycket stabila former av högt blodtryck.

Några fall av ateroskleros hos njurarterierna åtföljs av frånvaron av symtom. Under tiden, bilden av sjukdomen visar sig vanligen i form av utvecklingen av aterosklerotiska plack, medan förträngning av lumen i njurartären regionen, mot vilken utvecklar en sekundär form av hypertoni.

Med nederlaget för endast en av njurartärerna kan man tala om den långsamma utvecklingen av denna sjukdom, den avancerade manifestationen av symptomatologi blir i detta fall ökat artärtryck. Om distributionsprocessen direkt påverkar både artären, den är, i sin tur, orsakar utvecklingen av denna typ av sjukdom, i vilken malign hypertoni kännetecknas av snabb progression och allvarlig försämring av det allmänna tillståndet hos patienten.

Samtidiga manifestationer av symtomatologin kan vara buksmärta och smärta i ländryggsregionen. Varaktigheten av smärta sensationer uppenbarar sig på olika sätt, i vissa fall ungefär några timmar, hos andra - om några dagar. Illamående och kräkningar kan också uppstå.

diagnostisera

Den primära diagnostiken av ateroskleros utförs av terapeuten inom ramen för en standard årlig undersökning av patienten i denna riktning. För detta mäts trycket, riskfaktorer som bidrar till utvecklingen av ateroskleros identifieras och kroppsmassindexet mäts.

Som ett mått på att specificera naturen kan följande forskningsmetoder användas:

 • EKG (ekkokardiografi) i kombination med ultraljud i aorta och hjärta, samt med speciella träningstest;
 • Invasiva metoder för undersökning (koronar angiografi, angiografi, ultraljudsintravaskulär studie);
 • Duplexskanning, triplexskanning (studien är föremål för blodflöde genom ultraljudsavbildning av blodkärl);
 • MRI (magnetisk resonansbildning), genom vilken visualisering av aterosklerotiska plack och artärväggar utförs.

behandling

Behandling av ateroskleros är baserad på ett antal av följande principer:

 • inflytande på infektionsmedel
 • genomförande av substitutionsbehandlingstiltag (relevant för kvinnor i klimakteriet)
 • ökad effekt från kroppen av kolesterol, liksom dess metaboliter;
 • begränsa intaget av kolesterol i kroppen, vilket reducerar syntesen av kolesterol av celler.

Justeringar mot denna bakgrund är föremål för en livsstil, dessutom föreskrivs en diet, där du, som du kan förstå, får kolesterolhaltiga produkter maximalt uteslutas.

När det gäller läkemedelsbehandling baseras den på följande typer av mediciner:

 • nikotinsyra i kombination med derivat därav (som tillhandahåller möjligheten för dem genom att minska kolesterol och triglycerider i blodet, samt att öka halten av lipoproteiner med hög densitet);
 • Fibrer (preparat av denna grupp ger en minskning av syntesen av sina egna fetter av kroppen);
 • statiner (ger möjlighet att minska kolesterol mest effektivt genom att påverka kroppens processer).
 • sekvestranter (säkerställa bindning och utsöndring av gallsyror från tarmen med en minskning av kolesterol och fetter i cellerna).

Ateroskleros kan i vissa fall kräva kirurgisk behandling, vilket är viktigt för ett allvarligt hot eller med utvecklingen av en akut form av igensättning med en trombus eller en artärplatta. Detta kan utföras endarterektomi (öppen kirurgi i artärer) eller endovaskulär kirurgi (arteriell dilation, installera en stent i området för förträngning, genom vilken hindret är anordnad för den efterföljande blockering). Den uttalade formen av ateroskleros med nederlag i hjärtkärlen, mot vilken hjärtinfarkt kan utvecklas, kräver aortokoronär skakning.

Som en avgörande faktor för det ytterligare tillståndet på grundval av vilket prognosen beaktas vid ateroskleros framträder patientens livsstil. Om organen börjar utvecklas på bakgrund av sjukdomsområdena av nekros i kombination med akuta cirkulationssjukdomar, försvårar prognosen.

Om du har symptom som tyder på atheroskleros behöver du besöka en terapeut, en kärlkirurg, en kardiolog, en neurolog och en nefrolog.

Om du tror att du har ateroskleros och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan läkare hjälpa dig: en terapeut, en kardiolog, en vaskulär kirurg.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Iskemisk kolit är ett sjukdomar för vilket ischemi (blodcirkulationsavvikelser) hos kärl i tjocktarmen är karakteristiska. Som ett resultat av patologins utveckling mottar det drabbade segmentet av tarmarna inte den erforderliga mängden blod, därför bryts dess funktioner gradvis.

Flatulens - utvecklingen av detta tillstånd är baserat på ackumulering av ett stort antal gaser i matsmältningskanalen. Ofta sker detta mot bakgrund av deras överdrivna bildning eller otillräcklig utsöndring från kroppen. För att orsaka utvecklingen av en sådan sjukdom kan ett brett spektrum av predisponeringsfaktorer, vilka i nästan alla fall är förknippade med gastroenterologiska problem. Ändå finns det en kategori av källor som inte har något att göra med närvaron av en viss sjukdom.

Ascaridos hos barn är en patologi relaterad till parasitsjukdomar, som oftast diagnostiseras hos spädbarn. I de flesta fall finns sjukdomen hos barn som är yngre än 5 år. Sjukvårdens provokatör är helminth, nämligen ascaris human (Latin Ascaris lumbricoides). Parasiten kan tränga in i barnets kropp på flera sätt, men den vanligaste transmissionsmekanismen är kontakten.

Som sådana sjukdomar som gastro vidtas för att bestämma ett tillstånd där inflammation kastas pyloric området i magen och tolvfingertarmen slemhinna. Gastroduodenit, vars symtom kan uppstå på grund av externa eller interna faktorer, är en av de vanligaste sjukdomarna i mag-tarmkanalen.

Gastroenterocolitis (matförgiftning) - en sjukdom av en inflammatorisk natur, vilket leder till skador på mag-tarmkanalen, lokaliserade övervägande i tunn- eller tjocktarmen. Det representerar en stor fara som orsakas av eventuell uttorkning av kroppen i avsaknad av tillräcklig kontroll. Karaktäriseras av snabb start och snabb ström. Som regel, om 3 till 4 dagar, om rekommendationerna från läkaren observeras, liksom utnämnandet av en adekvat behandling, sjunker symtomen på sjukdomen.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.