Huvud / Dystoni

Vad är hjärtblocket, varför det uppstår, dess grad, behandling

Denna artikel ger fullständig information om hjärtblods patologi. Varför det uppstår, vilka blockader är, hur de manifesterar sig och vilken behandling de behöver. Prognos för sjukdomen.

Blockader av hjärtat är patologier av excitationsvågspridning från atrierna till ventriklerna. Graden av störning kan vara från sänkning av impulsen till dess fullständiga stopp.

Normalt uppträder energipulsen som leder till en sammandragning av hjärtat i sinusnoden som ligger i atrierna. Vidare sträcker exciteringen till den atrioventrikulära noden vid den ventrikulära ingången och längs nervfibrerna i Hyisens bunt sträcker sig över hela myokardiet. Kontinuerlig och rytmisk reduktion av kamrarna i hjärtmuskeln är garantin för normalt blodflöde i alla organ.

I patologi blockeras impulsen, och ventriklarna kontraherar mindre ofta än atrierna. Och i allvarliga fall stannar hjärtstoppet.

I denna artikel kommer vi att prata om atrioventrikulär blockad.

 • Förutom AV-block (AV-block), kan ett brott uppstå under överföring av excitering från sinusknutan till atrioventrikulär - sådan patologi kallas sinusknutan dysfunktion. I ett antal artiklar kallas det felaktigt en sinoatriell blockad.
 • Sällsynta typer av kränkningar av impulsen mellan atrierna i kliniska manifestationer och iboende efterliknar atrial-ventrikulär och därmed inte gjort ett separat block.

Vid tillstånd av atrioventrikulär blockad (AV-blockad), när det föreligger ett misslyckande av funktionen av ventriklerna, föreligger ett brott mot blodtillförseln till de inre organen. Särskilt drabbade är hjärnan och själva hjärtat, vilket kräver en hög nivå av syre och näringsämnen. Kliniska manifestationer av patologi är i första hand förknippade med kränkningen av blodflödet i dessa organ.

Impulsförsämring kan uppträda på vilken nivå som helst:

 • atrioventrikulär nod (AV-nod),
 • stammen av Hans bunt,
 • förgrening av buntens ben.

Ju lägre kvarterets nivå är desto sämre är sjukdomen och dess prognos.

Beroende på nivå och omfattning av sjukdomen kan de kliniska manifestationerna vara helt frånvarande eller vara så uttalade att patienten inte kan utföra jämn hushållsuppgifter.

Det finns situationer när det inte finns några symtom - blockader kräver inte behandling, men är endast föremål för observation i dynamiken. Om det finns manifestationer av sjukdomen kan terapi innefatta både konservativ hantering med endast mediciner och metoder för tillfällig eller permanent form av elektrisk stimulering av hjärtmuskeln. Beroende på den specifika situationen kan en fullständig botning vara både möjlig och omöjlig.

Terapeuter, kardiologer och arytmologer behandlar patienter med hjärtblod. Endovaskulära kardiosurgener utför intrakardiell implantation av en pacemaker.

Typer av hjärtblokade

Att svara på frågan "Vad är hjärtblodsa" är att man måste förstå vad de är och hur de delar med sig i medicinsk praxis.

Hjärtblockad: vad är det och hur kan det behandlas?

Hjärtblockad: vad är det och hur man behandlar det? Det är en sjukdom i hjärtsystemet, i vilken impulser som härrör från atriumet når inte organets nedre delar (på grund av dålig ledningsförmåga). Allt hjärtat arbete beror helt på impulser som ska uppträda och sprida sig till alla zoner i myokardiet. Vi talar om ett ledande system och konduktivitet. Arytmier och hjärtblod hänvisas till en vanlig patologi, som kallas en rytmisk störning.

Pulsmekanismen

En signal i sinusnoden (det övre segmentet av det högra atriumet) bildas normalt i hjärtat. Det täcker atriärerna och orsakar sammandragningar. Därefter riktas excitationen genom noden AB till ventriklerna, där de ledande impulserna grenar sig utöver alla andra zoner i orgeln.

Varför utveckla och vad är ett hjärtblock? Felaktigheten i hjärtat är direkt relaterad till sänkning av excitering eller fullständigt upphörande. Myokardiet fungerar felaktigt, organismens hypoxi utvecklas. Detta orsakar allvarliga problem och försämring av hälsan. En person känner ofta inte till utvecklingen av en sjukdom, vilket är ett allvarligt hot.

Det finns olika tillvägagångssätt för klassificeringen av hjärtblocket. Lokalisering av det patologiska fokuset särskiljer:

 • syndoatriska blockader - passera i atriumet;
 • atrioventrikulär (blockad AV) - belägen vid nivån för anslutningen av hjärtkamrarna;
 • intraventrikulär.

Enligt svårighetsgraden av kliniska tecken finns det:

 1. Grad 1 är en obetydlig bromsning av pulsens ankomst till de nedre delarna. Tecknen avslöjas endast av EKG. Dysfunktion hos systemet framgår inte kliniskt.
 2. Grad 2 - gradvis ökning av ledningsfördröjning längs AB-strukturer. Det finns 3 typer av blockader (Mobits).
 3. Mobitz 1 - gradvis ökning av fördröjningen med början av Wenkebach-perioden, under vilken hela ventrikulärkomplexet faller ut (AV-block i 2: e graden, typ Mobitz 1 med Samoilov-Wenckebach-perioderna).
 4. Mobitz 2 - notera den fullständiga förlusten av de ventrikulära komplexen samtidigt som hjärtcykelintervallet upprätthålls.
 5. Mobitz 3 AV blockade - fullständig impassabilitet av pulsen med excitation av excitationsreflexen. På kardiogrammet är frekvensen hos de ventrikulära komplexen uppenbar.
 6. Grad 3 - fullständig uppsägning av transaktionen av signaler på AV-noden. En fullständig förlust av synkronisering av atrierna och ventriklerna noteras, och deras avslappnade sammandragning börjar.

Klinisk bild

Det vanligaste begreppet är definitionen av blockader när det gäller deras utvecklingsnivå. Enligt detta finns följande:

 • sinoatriella blockader;
 • inter atriella
 • atrioventrikulär (AB);
 • blockering av benen på gipsstrålen;
 • tidigt stimuleringssyndrom.

Sinoatriell patologi är ett tillstånd som kännetecknas av en direkt avbrott i impulssändningen vid sinusnodet självt. Detta framkallar dysfunktion och dålig konduktivitet i atriumet. Detta medför fullständig abrupt reduktion av det ledande systemet. Vid auskultation observeras en extremt låg hjärtfrekvens (mindre än 35 slag per minut).

Arrhythmias och blockad av hjärtat av den interatriella planen uppenbaras av en kränkning av framsteg av signaler genom atrialsystemet. Detta medför en rytmförstöring, förlängning av P-vågan före QRS, expansion och deformation av det ventrikulära komplexet. Atrioventrikulär blockad på hjärtat ligger vid nivån eller stammen på gipsbunten. En sådan lesion framkallar svår arytmi, deformation och expansion av QRS-komplexet.

Nederlaget för Guissens buntar är disharmoni i att utföra transaktioner på benen i en gipsbunt. En sådan manifestation kan vara omfattande, permanent, förändrad, integrerad och ofullständig. Sådan ofullständig hjärtblokad bestäms vid fysisk undersökning, men bekräftelse mottas endast på EKG.

Det finns en blockad av vänster och höger ben, två- och trevägs blockader. Det finns en funktion: det högra benet i hans bunt är inte grenat. Därför provar defekten av denna struktur nödvändigtvis en komplett hjärtblokad av den högra kammaren.

Det intraventrikulära blocket är lokaliserat under AV-noden. Leveransen av en impuls till ventriklerna med denna patologi är försenad eller kommer inte alls. Tecken på tidig excitation uppträder i närvaro av ytterligare nervfibrer. Atriell impuls längs dem går in i ventriklerna snabbare än i huvudvägarna. Varför är denna patologi farlig? Förloppet av ett sådant syndrom är obetydligt, därför ger det inte någon speciell obehag. Tecknen påvisas på EKG, där det finns ytterligare en våg före QRS-komplexet.

Faktorer som orsakar sjukdomar

En förutsättning för utvecklingen av en blockad kan vara en viss sjukdom. De vanligaste orsakerna är:

 • Ml;
 • cardio;
 • defekter av myokardiet
 • neoplasmer;
 • syfilis;
 • amyloidos;
 • myokardit;
 • diffusa sjukdomar i bindväv.

Efter utlösningsfaktorn utförs ytterligare progression av fullständig hjärtblokade under inverkan av läkemedel, förgiftningar. Ofta är sjukdomen provocerad av följande läkemedel: Verapamil, Digitalis, Dimedrol.

Patologi förekommer också hos friska människor. Med ofullständig blockad av hjärtat uppstår symtom från överexitering av vagusnerven. Ofta är källorna starka belastningar, trötthet, långsiktiga påfrestningar, upplevelser.

Det första tecknet på en sjukdom manifesterar sig i utero, när blockaden har en medfödd genesis. Sjukdomen utvecklas tillsammans med myller och andra sjukdomar i myokardiet. Det är bevisat att blockaden manifesteras efter några kirurgiska ingrepp för behandling av hjärtfel och andra funktionsstörningar.

Många smittsamma medel kan provocera hjärtpatologin. Barn är särskilt sårbara. Oftast en fullständig blockad av hjärtat eller en defekt av det högra benet i hans bunt. Överträdelse av konduktivitet orsakar felaktig användning av vissa antiarytmiska läkemedel, deras överdosering.

Manifestationer av patologi

Det finns inga uppenbara symptom i ett tidigt skede av sjukdomen. Därför kan identifiering av sjukdomen i detta skede endast vara en oavsiktlig undersökning. Sjukdom i andra graden manifesteras av yrsel, liten mörkning i ögonen med skarpa rörelser. Med mindre belastningar, dyspné, stickningar i templets zon, som inte existerade tidigare.

En uttalad sjukdom uppenbaras av ömhet i bröstet, svimning, svår utmattning och sjukdom. I ökande grad uppträder kramper i vänstra hälften av kroppen (på grund av hjärnans hypoxi). Vid plötslig inaktivitet av en fullständig blockad kan en sammandragningsimpuls inte uppträda. Utvecklar asystol och patientens överhängande död. Därför är det viktigt att kontakta specialister för undersökning när de första oönskade tecknen på ett sjukdom uppträder. Dessa attribut inkluderar:

 • cirklar i huvudet;
 • andfåddhet;
 • svimning;
 • plötsliga konvulsioner.

Diagnos och terapi

För att bestämma orsaken till sjukdomen är det lämpligt att utföra ett test med atropin. Substansen injiceras i kroppen och observeras av kliniken och den hastighet vid vilken den utsöndras. Med ofullständig blockering utan patologiska orsaker går symptomen på atropinadministration genom en halvtimme.

Den huvudsakliga metoden för att undersöka sådana patienter är elektrokardiogrammet. Tecken på hjärtblokade på EKG inkluderar:

 • Variable tänder (visa en långsam överföring av impuls till ventriklarna);
 • dentiklar på tänder i vissa ledningar;
 • oregelbunden rytm;
 • förlust av tänder, komplex
 • bradykardi.

Med hjärtats blockad beror helt och hållet på svårighetsgraden av kursen och graden av myokardiell skada. I avsaknad av klinik är behandling inte föreskriven. För att behandla svåra, försummade blockader installeras en pacemaker ofta. Enheten implanteras subkutant nära vänster krageben. Installationen utförs under lokalbedövning.

Sårytan läker inom 1,5 månader. Huvudverkan hos enheten är generering av elektriska transaktioner som bidrar till hjärtreduktionen. Stimulatorn arbetar konstant eller endast om det behövs (om rytmen saktas långsammare). Läkaren väljer lämpligt program. Om sjukdomen utlöses med användning av mediciner, ersätt dem omedelbart eller sluta behandlingen helt. Ett liknande beslut fattas endast av den behandlande läkaren.

Terapi med folkmekanismer

Många experter rekommenderar att man kombinerar medicamentsbehandling med folkmedicinering. Detta ökar effektiviteten av behandlingen, påskyndar läkning. Vanliga recept för icke-traditionell behandling:

 1. Avkok av valerian. Ofta används för dess förberedelse är växtens rhizom. Det torkas, krossas, hälls i vatten och kokas under locket i ungefär en kvart i timmen. Remediet insisteras, filtreras och konsumeras tre gånger om dagen före en måltid.
 2. Melissa infusion. Gräset hälls med kokande vatten och insisterade tills det svalnar. Använd tre gånger om dagen.
 3. Mejdens buljong. Blommorna översväms med vatten och kokas i 15 minuter i ett vattenbad. Ta på morgonen en halvtimme före måltiderna.
 4. En blandning av lök och äpplen. Ingredienser malda, äter två gånger om dagen mellan måltiderna.
 5. Infusion av pepparmynta. Strimlad löv häll kokande vatten, insistera i minst en timme. Ta gradvis hela dagen.

Behandlingspatologer bör vara omfattande. Det är viktigt att radikalt ändra din livsstil, skapa ett arbetssätt och vila. Grundläggande principer för ett rätt sätt att leva:

 1. Minimera fysisk aktivitet.
 2. Strängt vägrar att röka.
 3. Begränsa användningen av alkoholhaltiga drycker.
 4. Gå till en rationell diet.
 5. Begränsa användningen av koffein.
 6. Justera avkoppling.
 7. Underhålla ett vanligt sexliv.

Komplikationer och prognoser

Närvaron av blockad ökar risken för hjärtinfarkt. Ibland ökar sannolikheten för förekomsten av ischemi, konstant arytmier, anemi. Det farligaste resultatet av den fullständiga blockaden är det dödliga resultatet. Ofullständiga blockader behandlas framgångsrikt, eftersom de har en icke-allvarlig kurs. Prognosen för sådana former är mycket fördelaktig. En fullständig blockad av den tredje graden är en allvarlig sjukdom som leder till total funktionsnedsättning.

Användningen av en elektrostimulator ökar risken för en positiv sjukdomskurs. Frånvaro av otillräcklighet i hjärta och lungor indikerar en gynnsam prognos.

Det är viktigt att notera att blockad av hjärtat är en mycket mångsidig sjukdom. Konsekvenserna av det beror helt på graden och förekomsten av processen. Ju tidigare denna patologi identifieras desto större är risken för en fullständig botemedel mot sjukdomen. Därför bör du alltid kontakta en specialist när de första tecknen dyker upp.

Vad är hjärtblocket

En hjärtblokad är ett patologiskt fenomen som präglas av nedsatt impulser mot detta organ. Det finns flera sorter av sjukdomen.

Från den här artikeln kan du ta reda på vilken hjärtstopp som finns, vilka metoder som kan diagnostisera tillståndet och hur man behandlar det. Patologi, enligt experter, är mycket farlig, eftersom det leder till allvarliga komplikationer och till och med till döds.

Vad är hjärtblockad?

Hjärtans störda aktivitet, som är kopplad till impulsens ofullständiga ledning till orgeln eller dess frånvaro, betraktas som en blockad i medicin.

Sjukdomen kan påverka atrioventrikulär- eller sinusnoden, atriumet, bunten Guiss eller en av benen. Vanligtvis avslöjar de patologin hos den förvärvade karaktären, men ibland är den också medfödd.

Detta tillstånd provoceras av olika faktorer, inklusive allvarliga sjukdomar, inte bara av hjärtat utan också av andra viktiga organ och system.

På platsen för överträdelsen och arten av dess utveckling särskiljs flera grader och typer av detta tillstånd.

Klassificering av patologi

Sjukdomen har flera sorter. Det beror på följande faktorer:

 • platser med onormal ledning av hjärtimpulser;
 • allvarligheten av patologin;
 • de främsta orsakerna till utvecklingen av hjärtsjukdomar.

Läkare definierar flera varianter av organs försämrade aktivitet:

 • 1 grad. Denna patologi kännetecknas av ledning av impulser till hjärtat med stor deceleration.
 • 2 grader. Detta fenomen anses vara en ofullständig blockad. Med det kommer impulsen inte alls till hjärtat.
 • 3 grader. Denna anomali är en fullständig blockad. För ett sådant tillstånd är impulsiviteten av impulser karakteristisk. Det anses vara den farligaste.

Det finns också övergående och ihållande blockader. I den första varianten är patologin inte av permanent natur, så det förekommer inte ofta. Med en beständig form av sjukdomen manifesteras sig hela tiden.

På lokalisering av överträdelser bestämma följande sjukdomssorter:

 • atrioventrikulärt;
 • förmaks;
 • atriell atrial;
 • intraventrikulär;
 • interatrial;
 • sinoatrial;

Dessa typer av blockad indikerar en plats i zonen i hjärtmusklerna, där den störda konduktiviteten bestäms. Till exempel kallas atriell patologi i området av atria. Sinus-blockad indikeras med en impuls i sinusnoden.

Diagnos är också blockering av hel eller delvis typ av buntens högra eller vänstra gren.

Beroende på graden av sjukdomen ordineras terapi med hjälp av mediciner eller kirurgisk behandlingsmetod.

Blockad av hjärtans vänstra kammare i medicinsk terminologi är det patologiska tillståndet hos buntens bunt på denna sida.

En defekt i hjärtats högra hjärtkärl är ett stört arbete i den antivoventrikulära noden. Det kan vara ofullständigt och kan uppstå som ett resultat av ofta högt blodtryck (artärtryck), med koronarartärer eller kardiomyopati.

Denna sjukdom provoceras av onormal aortaklaffaktivitet.

Full kan vara distal, det vill säga karakteriseras av en rytm på en låg nivå. En annan typ av sådan blockad definieras också - den proximala, i vilken den atrioventrikulära noden betraktas som rytmföraren.

Med en komplett typ av ventrikulär blockad finns det en sammandragning i de atriella och ventrikulära utrymmena samtidigt. Med denna typ av patologi börjar bradykardi utvecklas, och det finns brist på blodcirkulation. Vanligtvis följs fenomenet av sådana symptom som känsla av brist på luft, svaghet, angina pectoris, besvär och yrsel.

skäl

Det patologiska tillståndet härrör från följande störningar i hjärt- och kärlsystemet:

 • ischemisk sjukdom;
 • ateroskleros;
 • kardiomyopati;
 • reumatism;
 • myokardit
 • hjärtdystrofi
 • angina pectoris;
 • myokardinfarkt;
 • myokarddystrofi;
 • Cardio.

Provoke patologi kan också faktorer som:

 • dysfunktion i centrala nervsystemet;
 • hypoxemi;
 • en obalans av elektrolyter i blodet;
 • neurokirurgisk dystoni;
 • förgiftning av kroppen
 • matsmältningssystemets patologi;
 • sjukdomar i nervsystemet
 • nekrotisk process;
 • misslyckanden i hormonsystemet;
 • brist på vissa användbara substanser och vitaminer;
 • genetisk predisposition;
 • stark psyko-emotionell och fysisk stress;
 • stressiga situationer.

Ibland är ytterligare en anledning att använda vissa mediciner. Dessa läkemedel innefattar glykosider, verapamil, beta-adrenoblocker. Vanligtvis uppträder detta fenomen som ett resultat av ökad dosering av läkemedel som påverkar pulsledningens hastighet.

Det händer att sjukdomen uppträder som en komplikation efter den kirurgiska behandlingsmetoden för olika hjärtfel.

I vissa fall är patologin medfödd på grund av organs orättfärdiga utveckling under prenatalperioden.

Symtom på ett patologiskt tillstånd

Kliniska symptom beror på svårighetsgraden av sjukdomen. Med blockad av första graden kan eventuella tecken vara helt frånvarande.

Om du diagnostiseras med en andra grad av patologi, är det oftast observeras smärta i bröstbenet, yrsel, frekvent trötthet, förlust av hälsa och svaghet.

Delvis blockad åtföljs av brott mot hjärtton och förlust av puls.

Tecken på en fullständig blockad är en konstant bradykardi, som kännetecknas av en puls under 40 slag per minut. Symtom är också Morgagni-Edessa-Stokes syndrom. Med detta tecken observeras svimning och kramper.

Vanligtvis manifesteras ljusa symtom i hjärtpatologin i den tredje graden. Dessa inkluderar:

 • yrsel;
 • huvudvärk;
 • mörkare i ögonen;
 • ökad ångest;
 • rodnad, och sedan en skarp blanchering av ansiktets hud;
 • frånvaro eller minskning av puls;
 • sällsynt och djup andning;
 • konvulsioner;
 • dilaterade elever;
 • suddig eller medvetslös.

Komplett blockad åtföljs också av smärtsyndrom och en känsla av tyngd i bröstzonen. Dessa tecken ges ofta i ryggen, bortom bröstzonen. Om det patologiska tillstånd kan vara ett tecken på illamående och kräkningar, sömnstörningar i form av trötthet, andfåddhet, ökad ångest och rädsla, apati.

Ovanstående tecken indikerar att cirkulationen upphört under en viss tid. I fallet med dessa symptom måste du ringa en ambulans omgående. Med utveckling av svimning, dilatering av eleverna, stoppande andning före ankomsten av medicinska laget, behöver en person göra en indirekt hjärtmassage.

Det är viktigt att komma ihåg att ordentligt tillhandahållen förläkarvård kan rädda en persons liv.

diagnostik

Om symtom på sjukdomen uppstår ska patienten konsultera en kardiolog. Efter att medicinsk historia samlas in kommer doktorn att erbjuda en omfattande undersökning.

Metoderna för diagnos innefattar:

 • elektrokardiografi;
 • ekokardiografi;
 • Holter övervakning.

På hjärtkardiogrammet finns ingen koppling mellan sinus och ektopisk rytm under blockaden. Andra resultat av elektrokardiografisk avkodning beaktas också.

Med sinoatriell blockad försämras ledningen från sinusnoderna till förmaksställena. EKG visar en sinusrytm, där det finns en förlust av vissa hjärtcykler.

Atrioventrikulär blockad - försämrad ledning av pulser i zonen på denna nod och benens bunt.

Atriell blockad kännetecknas av en onormal rytm och oregelbunden ledning till atriet. Längden på P-tänderna ökas, deras jagging eller utvidgning observeras.

Övervakning av Holter kommer att bidra till att fastställa graden av sjukdomen. Med den här metoden kan du bestämma orsaken till sjukdomen.

Att diagnostisera blockader använder inte bara instrumentella metoder för undersökning utan gör även laboratorietester.

För att göra diagnosresultaten mer exakta och tillförlitliga måste patienten begränsa alla möjliga fysiska och psykiska belastningar innan forskningen utförs.

Metoder för behandling

Behandlingen syftar främst till att eliminera det underliggande problemet som orsakade patologi. Terapi utförs med ett omfattande tillvägagångssätt och består i att förebygga dödsfall från en hjärtfel, ta bort tecken på patologi.

Beroende på sjukdomsförloppet och typ av blockad, föreskrivs konservativ behandling eller operation.

När blockader vanligen används används sådana grupper av läkemedel:

 • kaliumreceptorblockerare (Sotalol, Nebintan eller Amiodarone);
 • natriumblockerare (Rithionorm, Giluritmal, Novokainamid, Quinidin, Rhythmelen eller Encainid);
 • B-blockerare (patologi kan behandlas med Atenololol, Bisoprolol, Nadolol, Esmolol eller Propranolol).

Dessa läkemedel kan ordineras för avlägsnande av symtom:

 • izadrin;
 • atropin;
 • aminofyllin;
 • Alupenta.

Förskrivna till patienter och rättsmedel som eliminerar symptomen på arytmi. Dessa läkemedel innefattar Verapamil och Diltiazem.

Blockad av den tredje graden kan behandlas med Dophamin och Adrenalin, vilket stabiliserar hemodynamiken.

Vid kronisk sjukdom är ofta ordineras läkemedel såsom Corinfar och andra. Tilldela ovanstående läkemedel bör endast vara en erfaren läkare, eller väsentligt ökar risken för farliga konsekvenser och förvärras problemet.

Med en svår form av patologin visas pacing. Vanligtvis ordineras det för hjärtsvikt i en akut form, när kollaps utvecklas, en kraftig tryckfall, ett omedvetet tillstånd, svullnad i lungorna.

Pacemakern placeras i organ med svåra blockade symtom, när en ogynnsam prognos är möjlig. Med denna installation i hjärtat kan du lindra patientens tillstånd och förbättra livskvaliteten.

För att öka livslängden är det nödvändigt med en konstant stimulering av hjärtmusklerna.

Gör eller inte operationen, bara en specialist - hjärtkirurg bestämmer.

Behandling av patologi är också att återställa den korrekta dagliga rutinen. Patienten behöver skapa en hälsosam och full sömn.

För behandling för att få den önskade effekten är det viktigt att följa en diet. Korrekt näring med hjärtblokade är att utesluta mat som innehåller stora mängder kolesterol. Det är viktigt att äta matrika med vitaminer. Från skadlig mat, särskilt från användningen av alkoholhaltiga drycker, är det nödvändigt att vägra helt och hållet.

Patienten är kontraindicerad vid rökning. Det är nödvändigt att hålla sig till en hälsosam livsstil. Patienten bör undvika fysiska och emotionella överbelastningar, stressiga och konfliktsituationer.

Eventuella komplikationer och prognoser

Beroende på typ av patologiskt tillstånd kan prognosen vara optimistisk eller resultera i ett dödligt utfall.

Vid de inledande stadierna av blockadutvecklingen med snabb behandling är det vanligen en fördelaktig prognos. Om du ignorerar instruktioner från en specialist kan sjukdomen utvecklas.

I detta fall kan följande farliga och allvarliga konsekvenser uppstå:

 • frekvent synkope
 • hjärtsvikt;
 • fibrillering av hjärtkärlen;
 • lungans puffiness;
 • koronar insufficiens.

Med en allvarlig kurs av en fullständig blockad är prognosen vanligtvis ogynnsam. Därför kan patologin vara dödlig.

Vanligtvis förekommer det om det fanns komplikationer som ventrikelflimmer och hjärtsvikt.

Kardial blockad är således ett farligt tillstånd som kan uppstå som ett resultat av olika orsaker. Beroende på dess sort är en prognos byggd.

Behandling av sjukdomen kan utföras konservativt och kirurgiskt. En kardiolog bör välja en lämplig taktik.

Hjärtblockad

Blockad av hjärtat är en patologisk process som är associerad med hjärtets systemets impulser. Blockad av hjärtat är ett mycket vanligt fenomen, eftersom substratet för dess förekomst är hjärtsjukdom. Blockader i hjärtat kan utvecklas i moderns livmoder och förvärvas, permanent och övergående. Vissa blockader i hjärtat får inte manifestera sig och "maskera" under andra sjukdomar.

Komplett blockad av hjärtat präglas av upphörandet av excitering från de överliggande drivkrafterna för rytmen.

Ofullständigt hjärtblockering uppstår när impulserna hålls nere av ett ledande system. När det finns en fullständig blockad av hjärtat uppträder inte asystol, eftersom pacemakerns funktion tar över den underliggande noden. Som ett resultat minskar antalet hjärtkontraktioner, och hjärtstopp inträffar inte. Men sådant kompensationsarbete är ofta otillräckligt, vilket kan leda till hjärtsvikt.

Orsaker till hjärtsvikt

För att förstå orsaken till hjärtans blockad är det nödvändigt att förstå strukturen hos det ledande systemet. Den viktigaste bildningen som producerar en impuls är sinusnoden. Den ligger i den övre delen av det högra atriumet, mellan områdena av sammanflödet i de ihåliga venernas atrium. Sinusnodet innehåller två typer av celler: P-celler som har förmågan att producera en puls, och T-celler som ligger runt sinusnodens periferi och utför funktionen av impulsledning. Normalt är frekvensen av bildandet av pulser med en sinusnod på 60-80 per minut.

Från sinusnoden distribueras impulsen till atria på flera sätt. Främre bana eller väg Bachman genomför excitation till den främre väggen av den högra ventrikeln och den atriala skiljeväggen delar sig i en gren, vilken rör sig till den atrioventrikulära noden, och den gren, som rör sig till det vänstra förmaket. Mellanvägen, eller Wenckebach-vägen, passerar genom den interatriella septumen. Tract Torrelya respektive bakre pappersbana sträcker sig längs den undre kanten av skiljeväggen mellan förmaken till den atrioventrikulära noden spridda fibrer till väggen hos det högra förmaket. Normal impuls utbredning sker längs vägar Bachman och Wenckebach eftersom de är de mest korta.

Nästa "mål" fältet är i rörelse atrioventrikulärknutan eller nod-Aschoff Tawara. Dess läge ligger i nedre högra atrium till höger om förmaksskiktet. Huvuduppgiften för denna bildning är att skärpa ut de impulser som kommer från atriumet. När allt kommer omkring bildas inte varje impuls från atriumet i sinusnoden. Deras bildning kan förekomma i vissa delar av atriumet. Dessutom gör den atrioventrikulära noden inte sänder alla pulserna i sinustakykardi vid en frekvens av mer än 200 per minut. Den atrioventrikulära enheten i sig, tillsammans med hans bunt, kan generera excitation med en frekvens av 40-60 per minut.

Gysus bunt kommer från den atrioventrikulära noden (AV-noden). Han är sammansatt av två delar: en initial-avdelning som inte är i kontakt med myokardiell kontraktilitet, och förgrening Division, som är involverat i den fortsatta ledningen av excitation till ventriklarna.

Vänster och höger ben av hans bunt sänds till ventriklerna. Hjärtans vänstra ben bildar två grenar - fram och bak. I hjärtans ben finns fibrer av automatism, som också kan generera excitation med en frekvens av 15-40 per minut.

Purkinje-fibrer är de ultimata grenarna av hjärtans ledningssystem. De genomtränger hela myokardiet i ventriklarna.

Blockader av hjärtat kan uppstå som ett resultat av ledningssjukdomar.

Alla hjärtblockeringar är indelade i:

1. sinoaurikulyarnuyu blockade

2. blockad inuti atrierna

3. atrioventrikulär blockad

4. ventrikulär blockad

5. Blockad av hjärnans ben (fotben).

Blockad av hjärtat orsakar ofta funktionella och organiska skador. Organiska lesioner - en hjärtinfarkt följt av fokal eller diffus kardioskleros, kardiomyopati, myokardit, systemiska lesioner infarkt involverar hjärtledningssystemet, amyloidos, sarkoidos, cancer, neuromuskulära sjukdomar, hypertyroidism, diabetes mellitus.

Blockad av hjärtat kan uppstå med infektionssjukdomar, förgiftningar, en överdos av hjärtglykosider, novokainamid, kinidin.

Ibland kan ett hjärtblock vara medfödd. Till exempel sker atrioventrikulär blockad av den tredje graden hos 1 av 25 000 nyfödda.

Blockad av höger ben av hjärtat

Blockad av hjärtat kan ske som en blockad av buntens högra ben. Det manifesterar sig i fördröjda impulser eller i frånvaro av excitation i högerbenets inflytande. Oftast förekommer alla blockeringar i hjärtats ben hos patienter med olika hjärtfel, kardioskleros, hjärtinfarkt, hypertensiv sjukdom, myokardit.

Blockad av hjärtat kan åtföljas av utvecklingen av paroxysmal supraventrikulär takykardi, hjärtinfarkt. Observeras ofta hos män efter 40 år.

Blockad av hjärtats högra ben karakteriseras av vissa indikationer på elektrokardiografi. Ett sådant nederlag är mycket sällsynt och förekommer i 0,15-0,2% av alla blockader. 50% av blockaden av hjärtats högra ben hos patienter i ung ålder är inte associerade med hjärtsjukdom.

Den kliniska bilden av blockeringar av hjärtats högra ben, om det utvecklas utan en total blockad av Hisnus bunt, är inte symptomatisk. Klagomål hos patienten uppstår mot bakgrund av den underliggande sjukdomen. Diagnos utförs med hjälp av en standard elektrokardiografisk studie, Holter-övervakning.

Blockad av hjärtans vänstra fot

Blockaden i vänstra benet i hjärtat kan vara totalt och partiellt. Kompletta blockeringar av vänstra benet i bunten av His finns i 0,5-2% och efter 50 år - 9% av hjärtblodsfallet. Blockad av den främre delen av vänster fot i hjärtat står för 1-4,5% av fallen, den bakre grenen - 0,1%. Patologiska processer kan involvera en av grenarna på vänstra benet, och kanske en total blockad.

Blockeringar i vänstra benet kan kombineras med blockeringar i höger ben, vilket bildar en fullständig blockering av ventriklarna. Ofta blockad vänster grenblock tillsammans med hjärtinfarkt, vilket förvärrar bakomliggande sjukdom hemodynamiska sjukdom. Symtomen motsvarar huvudpatologin. Patienten klagar över att pressa retrosternal smärta, som inte slutar efter att ha tagit nitrater. Patienten åtföljs av känslor av rädsla för död, svaghet, klibbiga klibbiga kalla droppar av svett. Vid sjukhusvistelse identifieras tecken på hjärtinfarkt.

Hjärtblock i ventrikeln

Under blockaden av hjärtets ventrikel menas blockaden av den atrioventrikulära korsningen. Atrioventrikulärt hjärtblock kan vara av tre grader.

Hjärtans fullständiga blockad motsvarar den atrioventrikulära blockaden i den tredje graden. Blockad grad Jag noterade i 0,45-2% av befolkningen 60 år och äldre - i 4,5-14,4%, efter 70 år - 40% av befolkningen. I de flesta fall sker graden av ventrikulär III blockering mot hjärtinfarkt i atrioventrikulär föreningen. Alla AV-blockader är indelade i de födda före födseln och förvärvade. Med flödet delas de in i akut, övergående, kronisk. Enligt svårighetsgraden av sjukdomar puls uppdelad i AV-block I grad, II grad av uppdelning på Mobitts I, Mobitts II, en hög grad, och III grad. Den kliniska bilden av AV-block kan vara annorlunda: de kan vara asymtomatiska, är tillfälliga fynd på EKG, utveckla synkope, förvärras av koronar och hjärtinsufficiens finns förnimmelser pauser och avbrott i arbetet i hjärtat.

Heart Blockade Treatment

Alla antiarytmiska läkemedel är uppdelade i flera klasser. Den första klassen innehåller läkemedel som blockerar natriumkanaler.

Klass IA innehåller läkemedel Quinidin, Novokainamid, Rhythmelen.

Klass IB-läkemedel har en lidokainliknande åtgärd: Lidokain, Difenin.

Förberedelser av IC-klassen orsakar en skarp blockering av natriumkanaler, de inkluderar Ritmonorm, Enkainid, Giluritmal.

II-klassen av antiarytmiska medel innefattar beta-blockerare: Propranolol, Nadolol, Bisoprolol, Esmolol, Atenolol.

Tredje klassens läkemedel är läkemedel som blockerar kaliumkanaler: Amiodaron, Nibentan, Sotalol.

Klass IV-antiarytmiska läkemedel är läkemedel som har en deprimerande effekt på hjärtets ledningssystem. Dessa läkemedel Verapamil och Diltiazem. Men inte alla dessa droger kan stoppa hjärtblods attack och ibland även provocera denna attack av impulsledning.

Inte alla typer av hjärtblock kräver behandling och sjukhusvistelse. Blockaden av syndoatriets hjärta manifesteras av störningar i impulserna från sinusnoden till atriumet. Patienten känner en paus i hjärtats arbete, det finns en bradykardi i detta fall.

Behandling av sinoatriska hjärtblokken är densamma som i sinus bradykardi. Beroende på graden av hjärtblokade föreskrivs medicinering. Med ofullständiga sinoatriella blockader (I-II grader) klagar patienten av blekning, hjärtsvikt, tinnitus och huvudvärk. Blockad av hjärtat III-scenen eller fullständig blockad av hjärtat kräver brådskande behandling, eftersom bradykardi, som utvecklats i detta fall, är otillräcklig för blodtillförsel av alla organ och vävnader. Med ofullständig blockad av hjärtat, använd Atropine 0,1% lösning i en dos av 1,0 ml intravenöst. Den totala dosen av detta läkemedel får inte överstiga 0,04 mg per kg. Alupent 0,05% lösning i en dos av 1 ml intravenöst med utspädning i fysiologisk lösning med en hastighet av 8 droppar per minut.

Om ett komplett hjärtblock har utvecklats eller en sinoatriell blockad av den tredje graden, föreskrivs mer aggressiv terapi: Dopamin i en dos av 5-10 μg per kg per min. när utspätt i en lösning av glukos 5%, är administreringshastigheten 10-20 cap per minut. Dopaminadministration bör utföras i samband med EKG-kontroll, eftersom takykardi kan utvecklas tills ventrikelfibrillering. Istället för dopamin kan du använda adrenalin, vars koncentration är 0,1%, med en utspädning av 1 mg i 250 ml av en 5% glukoslösning med en hastighet av 10-20 capp / min. I avsaknad av läkemedelsbehandlingens effekt är det nödvändigt att genomföra elektrokardiostimulering på dess bakgrund. I det efterföljande, tillgripa installationen av den artificiella föraren av en rytm.

AV-blockad av 1: a graden utan kliniska manifestationer kräver ingen behandling. Ibland uppträder en sådan blockad av hjärtat hos idrottare av hög kategori.

AV-blockad II-grad Mobitz typ I behöver ingen drogbehandling om det inte finns några kliniska symptom. Om det finns ett brott mot hemodynamik, utse Atropine 0,1% lösning i en dos av 1 ml. Om atropin är ineffektivt utförs kardiostimulering mot den.

Om hjärtblocket har inträffat mot bakgrund av hjärtinfarkt, överstiger vi i adenosinen adenosin, vilket är härledda adenosinantagonister - adenofyllin eller eufillin. En långtgående blockad av andra graden kräver övervakning av patienten och mottagning av konduktivitetsförbättrande medel.

Med fullständig blockering av hjärtat används hjärtpacemaking för följande indikationer: akut hjärtsvikt, manifesterat av lungödem, arteriell hypotension, arytmogen kollaps; förekomsten eller förvärringen av myokardiell ischemi; svimningsattacker, särskilt i vila; utveckling av blockad under återupplivning blockad som en följd av en akut sjukdom. I andra fall används farmakoterapi. Vissa läkemedel kan stoppa hjärtats blockade, andra - orsaka en snabb ökning av den ventrikulära rytmen. Men syftet med dessa fonder är en - för att upprätthålla stabil hemodynamik.

Innan du tar medicin, bör du avbryta preparat som saktar ledningsförmågan. Dessa inkluderar beta-blockerare, hjärtglykosider, kaliumpreparat, kalciumkanalblockerare.

Nästa steg i behandlingen är klassificerings antikolinergika: Atropin vid 0,1% dosering av 1 ml intravenöst, men inte mer än 0,04mg / kg. Adrenomimetika, eller stimulanter av adrenalinreceptorer, är inte så effektiva i hjärtans blockad. De ökar myokardiell syreförbrukning och främjar utvecklingen av en allvarligare arytmi. Deras användning är motiverad endast om det inte finns någon möjlighet till hjärtstimulering. Dopamin i en dos av 5-20 mkg per kg per min. administreras intravenöst med en hastighet av 10-15 droppar per minut. Adrenalin - 0,1% - 1 ml intravenöst. Men droger som dopamin och adrenalin är en terapi av förtvivlan. rekommenderas därför att använda andra droger: Efedrin i en dos av 1 ml av en 5% lösning vikt / vikt och w / o, eller alupenta en dos av 1 ml 0,05% lösning löst i 200 ml koksaltlösning vid en hastighet av introduktion 8 droppar i min. Kanske administrering Izoproterinola -te 0,5% och en dos 1% av 1 ml per 250 ml glukos vid en hastighet av 20 droppar per minut.

Det är inte kontraindicerat vid AV-blockad, en kaliumsparande diuretikum. Hypotiazid i en dos av 100 mg en gång om dagen i 3-5 dagar. Natriumvätekarbonat administreras intravenöst i en dos av 100 ml av en 4% lösning. Soda ska administreras långsamt inom 30 minuter, eftersom ventrikelflimmer kan förekomma.

I händelse av en förlängd svimningspassning utförs en ryckig 2-3 slag med en komprimerad knytnäve i överkardialområdet och en indirekt hjärtmassage, följt av elektrisk hjärtstimulering. I händelse av ett konstant intag av svimningsattacker används permanenta pacemakers.

Kirurgisk behandling är den huvudsakliga metoden för behandling av AV-blockad. Det bör ta hänsyn till det faktum att blockaden av högre lokalisering konstant och hjärtblock i de nedre regionerna av kärlsystemet är benägna att progression. Indikationer för installation av en permanent pacemaker är indelade i klasser. Den första klassen innefattar följande stater: AV-block III graders eller snabbt progressiv blockad II utsträckning någon nivå, om det kombineras med symptomatisk bradykardi, arytmier, asystoli i 3 sekunder med episoder av hjärtfrekvens under 40 bpm. Också, de första klassens indikationer inkluderar tillstånd efter kateter ablation av AV-noden, i neuromuskulära sjukdomar som involverar AV anslutning, AV-block med bradykardi.

Klass IIa innehåller asymptomatisk hjärtstopp av III-talet. oavsett ursprungsort med en genomsnittlig hjärtfrekvens på mer än 40 per minut i vakna tillstånd, speciellt med expansion av hjärtgränserna och den icke-stabila funktionen hos vänstra ventrikeln. Den här klassen innehåller asymptomatisk AV-blockad av II-graden av typen Mobits II och I, liksom den svåra blockaden av I och II grader.

I klass IIb ingår AB-blockad I-grad hos patienter med otillfredsställande vänster ventrikulär funktion och symtom på hemodynamiskt misslyckande, neuromuskulära sjukdomar med AV-blockad av någon st.

Patienter som genomgått hjärtinfarkt implanteras med en pacemaker med en stabil blockad av II-III grad. Med manifestationen av AV-blockaden II-III st. Under den akuta perioden av hjärtinfarkt visas introduktionen av en tillfällig pacemaker. I samband med att en upprepad ledningsstörning kan uppstå, bör installationen av en permanent pacemaker fördröjas.

Behandling av ledningssjukdomar i hjärtat av hjärtat börjar med definitionen av indikationer för sjukhusvistelse. Vid behov måste valet av antiarytmisk behandling och den planerade patienten pacemakern vara inlagd på sjukhus. Behandling börjar med korrigering av elektrolytskador. Bör överges hjärtglykosider, beta-adrenoblocker, kalciumkanalblockerare, kinidin, novokainamid, rytmelin, rytmonomer.

Drogterapi består i utnämningen av Bellooid för 1 dragee 3-4 år. i d. Han har en atropinliknande effekt och lindrar bradykardi. Kontraindikation är glaukom. Theofyllin i en dos av 0,1 g 2-3 r. i d. Det används för att förbättra hjärtans ton. Allapinin i en dos av 25 mg var 8: e timme före måltid. I de flesta patienter med blockad uppstår panikattacker som bör undertryckas med klonazepam i tablettform vid 5 mg 2-3 r. på en dag. inom 3-5 dagar. Innan du tar medicin, behöver du rådgöra med en läkare, eftersom det finns biverkningar.

Kirurgisk behandling innebär implantering av en pacemaker när man blockerar två och tre strålar. En indikation för en konstant stimulant är också hjärtinfarkt med hjärtblokade.

Vid behandling av störningar i hjärtans ledningssystem kan du använda folkmedicinska lösningar. De kommer att skapa en positiv bakgrund för terapi. En av de användbara plantorna för detta är rosehip. Vid bryggning 5 msk. l. dess frukt i ½ liter vatten. Mash kokta frukter med honung och häll i den resulterande buljongen. Om du dricker sådant avkok innan du äter ¼ kopp, då kommer tillståndet att förbättras.

Häststången kan också ha positiva effekter på hjärt-kärlsystemet. Du måste brygga det i ett glas vatten i mängden två teskedar. Att konsumera 1 msk. sked varje 2 timmar.

Buljong från valerianens rötter för en st. sked varje gång innan du äter. Har en lugnande effekt, vilket är viktigt för sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Morwort, yarrow, cornflower påverkar väl impulsens beteende.

En viktig roll i behandlingen av hjärtblåsningar spelas också av återställandet av dagens normala regim, tillräcklig sömn, rätt sätt att leva, återställande av normalt kolesterol och fett i blodet. Med normaliseringen av dessa index regresserar den atherosklerotiska processen. Hos 70% av rökningspopulationen är risken för en aterosklerotisk skada högre än för icke-rökare. För att förebygga kardiosklerotiska processer är det nödvändigt att börja behandling av myokardit, kroniska infektioner, reumatisk feber i tid.

Hjärtblockerad: fullständig och delvis, olika lokaliseringar - orsaker, tecken, behandling

Störningar i pulsens passage mellan sinus-atriella noden och början av förgreningen av Gisovo-bunten, kallad blockad av hjärtat, orsakar oregelbunden hjärtrytm och en minskning av blodtillförseln till hjärnan.

Blockaden av hjärtat, vid vilken excitationspulsen saktas, anses vara partiell. Om impulsen upphör att överföras fullständigt bildas ett komplett hjärtblock.

När en partiell blockad uppstår, känner de flesta patienter sig helt friska, skriver ut en liten sjukdom för trötthet efter en upptagen dag, stress, etc., eftersom de inte känner några signifikanta kränkningar i deras hjärtaktivitet. I många fall detekteras det på EKG under en annan rutinmässig kontroll eller när man söker medicinsk hjälp. Samtidigt orsakar ordet "blockad" i många fall panik. Så vad är denna sjukdom, och vilken typ av fara representerar den för en person? Låt oss försöka förklara.

Vad är ett hjärtblock?

arbete av hjärtans ledningssystem

Till att börja med underlättas det normala arbetet i hjärtat av de elektriska impulserna som bildar sig i sinus-atriell noden. Därefter fördelas de vid atriumet, vars sammandrag bidrar till överföringen av momentum vidare genom den atrioventrikulära noden till det atrioventrikulära gipsbuntet. Därifrån fördelas den över sektioner med hjälp av mindre grenar. Med en minskning i sinusknutens automatik Pulsens passage saktar ner, en ökning (förlängning) av intervallet inträffar mellan atrioventrikulära sammandragningar.

Ibland passerar impulsen inte alls genom ledarsystemet. I detta fall finns det ingen sammandragning av atria eller ventrikler. Det kommer en lång paus (atriell asystol), som kallades perioden Wenkebach. När det uppstår återställs konduktiviteten igen tack vare den ektopiska rytmen, som kallades "räddare". Och nästa atrioventrikulära intervall har redan en normal längd. Symtom med ofullständig (partiell) blockad av hjärtat är nästan helt frånvarande, eftersom det inte stör blodtillförseln till hjärnan. Oftast Partiell blockad av hjärtat åtföljs av lätt yrsel och en liten sjukdom.

Blockad av hjärtat präglas av utseende av bradisystolia - en kraftig minskning av antalet ventrikulära sammandragningar (upp till 30-40), när antalet atriska sammandragningar förblir normala. Detta orsakar nästan alltid en signifikant kränkning av blodcirkulationen. Patienter klagar över andfåddhet, yrsel, de mörknar plötsligt i ögonen.

Ibland orsakar fallet i hjärtaktiviteten (en kraftig minskning av ventrikulära sammandragningar till 15 per minut) hjärnans ischemi. Samtidigt finns det en attack av Morgagni-Adams-Stokes (MAS): epileptiforma konvulsioner utvecklas, och personen förlorar medvetandet i flera minuter. Innan hans utseende har han en svaghet, en känsla av intensiv värme uppstår i huvudet, då blir han plötsligt blek och förlorar medvetandet. Detta tillstånd kallas en momentan blockad. Det utvecklas när en sinusrytmförstöring passerar in i ventrikulär automation. Upprepade gånger upprepas attacker av MAS ofta döden.

Video: Hjärtblock på EKG

Videon återspeglar den intermittenta (intermittenta) blockaden av buntens högra eller vänstra arm

Hjärtblodser - kort om sorterna

Följande typer av blockader kan särskiljas från var de förekomliga hindren som orsakar nedsättning av impulsen är lokaliserade.

Sinoatriell blockad

Den syndoatriella (CA) blockaden orsakar vanligen överdriven excitation av vagusnerven, eller organisk skada på sinusnoden. Det kännetecknas av en ledningsstörning i området mellan atrierna och sinus-atriella noden, åtföljd av förlust av komplett hjärtkontraktion, vilket avslöjas under auscultation (lyssnande). Falloutens natur är oregelbunden.

Sinoatriska blockader utvecklas också under inverkan av glykosider, vilka är ordinerade för behandling av hjärtsjukdomar, kalium- och kinidinpreparat. Det finns också hos personer med utmärkt hälsa, engagerade i olika sporter, vid tiden för ökad fysisk aktivitet.
Partiell (ofullständig) blockad, associerad med en minskning av sinus-atriell nods aktivitet, är asymptomatisk. Behandling av denna typ av blockad är inte nödvändig. Med en signifikant minskning av sinusnodens aktivitet orsakad av ökad excitabilitet hos vagusnerven, kan en behandling med atropin administrerad subkutant använda sympatomimetika.

Atriellt atriellt block

När det inträffar excitationen är störd inom atrierna.

Atrioventrikulärt block

Orsaken till atrioventikulär (AV) blockad är patologin för passagen av den stimulerande ventrikeln samtidigt längs alla tre grenarna i buntet. De är uppdelade i grader, bestämmer svårighetsgraden av sjukdomsförloppet.

1 grad

Blockad av hjärtat 1 grad uppträder när det föreligger en fördröjning i den elektriska pulsens passage genom den atrioventrikulära delen. Det detekteras endast av EKG. Om hjärtaktiviteten är normal är varaktigheten av intervallet från atriumet till ventriklarna (P-Q) 0,18 s. När blockaden av den 1: a graden utvecklas ökar pulskonduktivitetsintervallet (P-Q) till 0,3 s och högre.

2 grader

Blockad av 2: a graden kännetecknas av en ytterligare ökning av ledningsstörning vid den atrioventrikulära noden. Denna överträdelse har tre typer (Mobitz).

 1. EKG hos Mobitz I (den första typen) visar en gradvis ökning av P-Q-intervallet, med början av Wenkebach-perioder (ventrikulära komplex faller periodiskt ut).
 2. För Mobitz II (andra typen) förblir P-Q-intervallet oförändrat, men ventrikulära sammandragningar uppträder.
 3. Den tredje typen (Mobitz III) av AV-blockaden i hjärtat av 2: e graden åtföljs av en ökning i elektroimpulsens patologi med abrupta sammandragningar. På ett elektrokardiogram kan man se att det ventrikulära QRS-komplexet reduceras oftare.

3 grader

Vid 3 grader av blockad slutar överföringen av pulser vid den atrioventrikulära noden helt. Och de börjar krympa spontant, oberoende av varandra. Till utvecklingen av en fullständig blockad led myokardets patologi, drogenförgiftning och andra faktorer.

Intraventrikulär blockad

Intraventrikulära blockader (ventrikulär) är associerade med bildningen patologin för de ledande banorna under den atrioventrikulära noden: i en gipsbunt eller en eller flera av benen. Den stimulerande impulsen med denna typ av blockad, riktad mot ventriklerna, är sen eller inte överförd alls.

typer av intraventrikulära blockader

Video: en lektion om hjärtblokade

etiologi

 • I allmänhet är orsakerna till hjärtblokad i sjukdomsprogression, såsom:
  1. myokardit av tyrotoxisk, difteri eller autoimmun typ;
  2. diffusa bindvävssjukdomar;
  3. hjärtfel och tumörer;
  4. sarkodios och amyloidos;
  5. myxedema;
  6. syfilis, som påverkar hjärtat och myokardiella defekter orsakade av reumatism
  7. hjärtinfarkt eller kardioskleros.
 • Inte mindre vanliga orsaker är drogerförgiftning orsakad av överdosering av vissa droger: kinidin (mot arytmi), coronfar, verapamil, digitalis och flera andra. Särskilt farliga för hjärtblokader av något slag är digitalisberedningar.
 • Ofullständig blockad uppstår ofta hos helt friska människor. Oftast är det orsakat av överexcitation av vagusnerven, vilket orsakas av ökad stress under träning eller fysiskt arbete.
 • Det har förekommit fall av blockader av medfödda, som uppkommer vid patologi av intrauterin utveckling. I detta fall diagnostiseras nyfödda med hjärtsjukdom etc.
 • Blockad kan orsaka och vissa typer av kirurgisk ingrepp, som används vid eliminering av olika hjärtfel och andra anomalier.

Blockering av intraventrikulär lokalisering

Det vanligaste hjärtblocket är intraventrikulärt. Det har flera sorter, som klassificeras enligt patologin i vilken av buntens grenar. Mekanismen genom vilken den stimulerande impulsen överförs till ventriklerna från atriären innefattar tre förgreningssegment. De kallas Gies ben. Först finns det en gren till bukspottkörteln (höger kammare). Det kallas benet av hans (höger) bunt. Nästa är det vänstra segmentet (benet), som riktas nedåt. Som en fortsättning på huvudstammen har den en större tjocklek än resten. Lite under segmentet som förgrenar sig till prostata delas det vänstra segmentet i de bakre och främre grenarna. På den bakre grenen sänds excitationen till septumet och på den främre, direkt till ventrikeln som ligger på vänster sida.

Skada på någon gren av en gipsstråle bidrar till bildandet av en enkelstrålblockad. Om ledningsförmågan bryts i två grenar, så är det en tvåstrålblockad. Om patologin utvecklas i alla tre benen (komplett lesion av buntet), innebär detta uppkomsten av ett helt tvärblock av den atrioventrikulära (distala) typen.

Vid lokaliseringen av ledningspatologi finns en uppdelning i blockader av höger ventrikulär och vänster ventrikel. Om det finns en patologi av ledning längs den främre eller bakre delen av det vänstra segmentet av gipsbunten, bildas blockad av hjärtens vänstra kammare.

 1. Patologien för ledningen av anteroposterior vänster ben utvecklas generellt med utvecklingen av sjukdomar som leder till en förtjockning av vänster ventrikelväggen (dess hypertrofi). Detta kan vara myokardit, interstitial septal anomali, aorta hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, etc. Det finns en kränkning av exciteringspassiviteten längs den främre delen av dess sidovägg. Den distribueras anomalöst, med början från de nedre sektionerna och gradvis stigande uppåt. Det är för det första en septum mellan ventriklarna upphetsad, då impulsen överförs till den nedre delen av den bakre väggen. Vid slutet av perioden orsakar anastomoserna excitering för att nå framsidan av sidoväggen. På kardiogrammet kan man se att QRS-intervallet är bredare än med en normal pulsöverföring på 0,02 s. Tandens R är av högre höjd, och sanden hos S är större. Samtidigt bildas onormala tänder Q.
 2. När excitationen helt upphör att överföras med hjälp av ett gipsbunt (längs det vänstra benet) är vänster ventrikelblockering klar. Men på segmentet på höger sida passerar pulsen i den vanliga rytmen. Och först efter att det finns excitation i den högra delen av septum och prostata, är impulsen riktad mot vänster ventrikel. Orsaker till ledningssjukdomar av denna typ är svåra hjärtsjukdomar, vilket ger komplikationer i form av olika defekter i myokardiet och impulsledande systemet.
 3. Med blockad av vänster ventrikulär ofullständig, sänks elektropulsens passage före förgreningen. Till LV sänds det transseptalt, i en retrograd riktning (från vänster till höger) längs gipsbuntens högra gren, från prostata.

Utvecklingen av blockaden av högra ventrikeln är i de flesta fall orsakad av sjukdomar som leder till överbelastning och bildning av väggförtjockning. Till anomalierna av denna art leder ofta till förgiftning av kroppen med mediciner som föreskrivs för att eliminera kränkningar i hjärtets arbete (beta-blockerare, kinidin etc.). Blockaden av prostata utvecklas ofta hos människor vars hjärta är ganska friskt. Pulsens anomalösa patency i detta fall är den första septum och LV är upphetsade, och endast då överförs impulsen till prostata.

Av ovanstående är slutsatsen: patologi hos pulsexcitering till någon av de förgrenade partierna gisovskogo stråle - en partiell blockering av en av kamrarna, på den sida som verkade onormala avbrotts gren. Excitation till blockerad ventrikel på samma gång överförs på ett onormalt "bypass" sätt: genom septum och ventrikel motsvarar normalt normalt fungerande gren.

Identifiera intraventrikulära blockeringar huvudsakligen genom elektrokardiografiska metoder. På kardiogrammet avviker elaxeln till vänster sida med en vinkel på 90 ° med ett negativt värde för vänster ventrikulär blockad, orsakad av en kränkning av ledningsförmågan hos det främre segmentet. Den elektriska axelns avvikelse till höger med en vinkel på 90 ° med ett positivt värde indikerar en blockad av den vänstra bakre sektionen. QRS-komplexet förblir oförändrat. För att klargöra diagnosen utförs Holter-övervakningen (tar avläsningar inom en dag eller mer).

Video: en lektion på blockaden av benen i hans bunt

Än blocket i hjärtat är farligt?

Den farligaste är ett komplett atrioventrikulärt block, eftersom det har allvarliga konsekvenser, som framgår av följande:

 1. Uppkomsten av kroniskt hjärtsvikt, följt av svimning och kollaps. Med tiden kommer det att utvecklas, vilket leder till förvärring av hjärt-kärlsjukdomar (i synnerhet CHD), kronisk njursjukdom och liknande.
 2. Mot bakgrund av en långsam rytm utvecklas ektopiska arytmier, inklusive ventrikulär takykardi.
 3. En frekvent komplikation är en bradykardi som leder till hypoxi (syrehushållning) i hjärnan och attacker av MAS, vilket ofta förekommer hos äldre människor är orsaken till demens.
 4. Ibland orsakar en attack av MAS ventrikelflimmer, vilket leder till plötslig död. Därför är det viktigt att ge akut hjälp i god tid: utföra hjärtmassage (indirekt) vid behov eller genomföra ventilation på ett tvångst sätt.
 5. Med infarkter eller postinfarktstillstånd kan ett komplett hjärtblock orsaka kardiogen chock.

diagnostisera

När en del av ventrikelernas sammandragningar minskar, minskar antalet. Detta händer, både med fullständig och partiell blockad, inklusive den funktionella. För att avslöja arten av dess förekomst används ett så kallat atropintest. Patienten administreras atropin. Ofullständig blockad, vars förekomst inte är associerad med patologiska förändringar, efter detta sker på bara en halvtimme.

På elektrokardiogrammet modifieras endast dentiklarna, vilket visar att pulsen som exciterar sammandragningen passerar mycket långsamt från atriumet till ventrikeln. Med partiell blockad av hjärtat av andra graden på kardiogrammet visas att impulsen passerar med en avmattning. Punkten för atriell kontraktion registreras, och det finns ingen tand som visar ventrikulär kontraktion. Ett delblock i högerbenet spelas in på kardiogrammet med små förändringar i lederna av bröstkorgsdelarna på höger sida och utseendet på små skåror på tand S.

Behandling av patologi

Behandling av hjärtblokade (antivoventrikulär) ordineras beroende på typ och orsak till dess förekomst. För en antivoventrikulär blockad av första graden är det tillräckligt att ständigt övervaka patientens dispensär. Drogterapi utförs vid försämring av dess tillstånd. Om blockaden utvecklas mot bakgrund av hjärtsjukdom (myokardit eller akut myokardinfarkt), elimineras den underliggande sjukdomen först. Behandlingen av blockad av 2: e och 3: e graden väljs med hänsyn till lokaliseringen av ledningsstörning.

 • Om blockeringen är av en paroximal typ, utförs behandlingen genom sympatomimetiska medel (isadrin) eller genom subkutan injektion av atropin.
 • Med blockad av den distala typen ger läkemedelsbehandling inte den rätta effekten. Den enda behandlingen är elektrostimulering av hjärtat. Om blockaden är akut och uppstår som ett resultat av hjärtinfarkt, utförs tillfällig elektrisk stimulering. Vid kontinuerlig blockad bör elektrostimulering utföras kontinuerligt.
 • Med en plötslig fullständig blockering, om det inte finns någon möjlighet att utföra elektrostimulering, placeras en tablett under patientens tunga Izuprela eller Euspirana (eller hälften av tabletten). För intravenös administrering späds dessa läkemedel i en lösning av glukos (5%).
 • Att utveckla mot bakgrund av digitalisförgiftning elimineras fullständig blockad av hjärtat genom eliminering av glykosider. Om blockaden, vars rytm inte överstiger 40 slag per minut, behålls även efter avskaffandet av glykosider injiceras intravenöst atropin. Dessutom görs intramuskulärt injektioner Unitola (upp till fyra gånger om dagen). Vid behov (med medicinska indikatorer) utförs tillfällig elektrisk stimulering.

Under påverkan av mediciner på vagusnerven är fall där hjärtblocket helt omvandlas till en partiell inte ovanligt.

Hjälp dig själv

Med ofullständig blockering behövs ingen specifik medicinering. men det är nödvändigt att ta hand om det för att minska sannolikheten för övergången till tyngre former. Och de framväxande symptomen, som till exempel yrsel, tyngd i bröstet, kan inte ignoreras. Därför rekommenderas att ändra din livsstil och kost, för att överge dåliga vanor. Om du har obehagliga känslor orsakade av blockad, bör du göra följande:

 1. Med yrsel och svaghet måste du ligga ner (eller sitta ner). Under promenadstoppet.
 2. Gör en enkel andningsövning:
  • ta ett djupt andetag;
  • vid inandning i flera sekunder (ju längre desto bättre) håll andan;
  • helt andas ut hela luften.
  • Övning upprepa tills tillståndet förbättras.
 3. Med blockad av hjärtat är alkohol- eller vattentinkturen hos blommorna i maj-liljan av dalen god. Användbara infusioner av blommor och frukter av hagtorn:
  • För beredning av alkoholtinktur infiltreras en del av liljekalvblommorna i tre delar av vodka i 10 dagar. Ta, späd 10 dråper i ett halvt glas vatten.
  • Vid tillagning av vatteninfusioner bryts en tesked blommor med kokande vatten (200 g) och timmen insisteras. Drick två matskedar upp till 5 gånger om dagen.

Komplett blockad av hjärtat

Låt oss överväga hur det fullständiga intraventrikulära systemet, orsakat av patologiska förändringar, ser på EKG-blockaden. Storleken på skador på varje gren av Gisovo vänster ben anges genom isolins avvikelse i riktning mot negativa eller positiva värden. Det ligger neutralt (nollposition), när excitering till ventriklarna överförs i en normal rytm. Om pulsöverföringen bryts, utvidgar den QRS komplex, som i vissa fall når mer än 0,18 s.

Med en betydande ökning av depolarisering orsakad av en kränkning av konduktiviteten i Hyssov-strålen uppträder tidig repolarisering. På ett elektrokardiogram registreras denna process enligt följande:

 • segment ST i vänstra delarna av bröstet förskjuts under isolinet; tand T har formen av en negativ icke-liksidig triangel.
 • segment ST i rätta delar av bröstet - över isolinen, tanden T med ett positivt värde.

När blockerar högra hjärtkammaren sker följande:

 1. Former en låg prong S större bredd;
 2. tand R, tvärtom smal men hög;
 3. QRS komplexet har formen i form av bokstaven M.
 4. Sekundär repolarisation (tidig) visas i bröstledningarna till höger av ett konvex uppåtriktat segment ST, som har en liten förskjutning ner. I detta fall tanden T - med inversion (inverterad).

Full atrioventrikulär blockad, som uppstår som ett resultat av patologiska förändringar i myokardiet eller mot bakgrund av en överdos av vissa typer av läkemedel, kan utvecklas i distal eller proximal typ.

 • Den proximala typen av blockering uppstår när den ventrikulära pacemakern befinner sig i den atrioventrikulära noden. På EKG markeras denna typ av blockad av ett konventionellt (ej utbrett) komplex QRS, frekvensen av sammandragningar av ventriklarna är ganska hög (upp till 50 per minut).
 • I den distala typen har den ventrikulära pacemakern en lägre idioventrikulär plats. Han är hans bunt med alla grenar. Det kallas ett automatiskt centrum för den tredje ordern. Elektrokardiogrammet visar att antalet ventrikulära sammandragningar minskar, det överstiger inte 30 per minut. Detta indikeras av bredden av komplexet QRS större än 0,12 s och lagring på ventrikuläret QRS tandkomplex P. Det kan ha en förändrad form (om en automatisk puls uppträder under grenpunkten för Gysov-strålen). Det ventrikulära komplexet förblir oförändrat om den initiala punkten för lokalisering av den automatiska pulsen är belägen i själva strålen.

Vid blockering av atrioventrikulär sker samtidig sammandragning av ventriklarna och atrierna. Detta ger ett ökat ljud av den första tonen, som kallades "kanon". Det hörs väl vid lyssnandet. Symtomatologin för denna typ av blockad beror på graden av cirkulationstörningar och orsakerna som orsakar det. Om frekvensen av sammandragningar i ventriklerna är tillräckligt hög (minst 36 per minut) och det inte finns några samtidiga sjukdomar, upplever patienterna inte obehag och obehagliga känslor. I vissa fall, när det cerebrala blodflödet minskar, uppstår yrsel, börjar medvetandet periodiskt förvirras.

Med en ökning av intervallets längd mellan ventrikulära sammandragningar kan en partiell AV-blockad gå till fullo, vilket orsakar en akut cirkulationsstörning i hjärnan. Det är ofta åtföljt av en liten förmörkelse av medvetande, hjärtsmärtor. I mer allvarliga fall finns beslag av MAS tillsammans med konvulsioner, för en kort tid förlorar en person medvetenheten. Ett långvarigt stopp av ventriklerna kan orsaka omedelbar död på grund av ventrikelflimmer.

Drogterapi för fullständig blockering

Terapi av fullständig blockad av vilken som helst typ utförs från etiologi och patogenes.

 1. Om orsaken ligger i överdriven användning av mediciner, justera dosen, upp till en fullständig uppsägning.
 2. För att eliminera blockad orsakad av hjärtgenesen är det nödvändigt att använda beta-adrenostimulanser (ortsiprenalina, isoprenalin).
 3. Stopp av anfall av MAS utförs av en tablett izadrina under tungan, liksom introduktionen atropin subkutant eller intravenöst. När det finns ett stabilt hjärtfel utsetts vasodilatorer, diuretika. Användningen av hjärtglykosider är möjlig i små doser med konstant övervakning av patientens tillstånd.
 4. Den kommande arytmen elimineras av kinidin.
 5. För att behandla blockad, som sker i kronisk form, används symtomatiska läkemedel: corinfar, belloid och theopek.

Radikala metoder innefattar implantation av en elektrokardiostimulator. Indikationer för användning är:

 • låg frekvens av ventrikulär kontraktion;
 • ökad asystolperiod (mer än 3 s);
 • framväxten av anfall av MAS;
 • en komplett blockad, komplicerad av ett stabilt hjärtsvikt, angina och andra kardiovaskulära sjukdomar.

utsikterna

En gynnsam prognos ges endast med partiella blockader. Utvecklingen av en fullständig blockad av den tredje graden leder till fullständig funktionsnedsättning, särskilt om det är komplicerat av hjärtsvikt eller uppträder mot bakgrund av hjärtinfarkt. Implantationen av pacemakern kommer att göra gynnsammare förutsägelser. Vid användning hos vissa patienter är det delvis möjligt att återställa arbetsförmågan.

Funktioner av lokal blockering lokaliseringar

Hans bunt och hans blockad

Blockblocket har ingen särskiljande egenskaper. Det kan vara permanent eller visas periodiskt. Ibland är dess förekomst förknippad med en viss frekvens av hjärtfrekvens. Men det viktigaste är att denna typ av hjärtblokade inte förvärras av en svår kurs. Och även om denna blockad i sig inte utgör ett hot mot människors hälsa, kan det tjäna som en häftare av en allvarligare hjärtsjukdom (i synnerhet hjärtinfarkt). Därför är det nödvändigt att regelbundet genomgå ett hjärtprov med hjälp av ett elektrokardiogram.

Livshotet kan representeras av en patologisk ledningsstörning, vars plats är benet i Hans bunt. Detta förklaras av det faktum att hon är en förare av rytmen i den fjärde ordningen. I det regenereras pulser med reducerad frekvens (inte mer än 30 per minut). Det bör noteras att pulsen av högsta frekvensen (upp till 80 per minut) bildas i sinus-atriell noden. Den nästa andra-ordningens atrioventrikulära enhet alstrar pulser med en frekvensminskning på upp till 50 per minut. Gisovsky-bunten (tredje ordningens rytmförare) genererar pulser med en frekvens av 40 per minut. Därför bildas de automatiskt i Purkinje-fibrerna i fallet om den spännande impulsen av drivrutinerna för rytmen på alla nivåer är ouppnåelig. Men deras frekvens reduceras till 20 per minut. Och detta leder till en signifikant minskning av blodtillförseln till hjärnan, orsakar dess hypoxi och leder till patologiska, irreversibla störningar i sitt arbete.

Blockad av hjärtat sinoatrial

försämring av generering eller impulser vid nivån på sinusnoden

Ett särdrag hos den syndoatriska blockaden (SB) är att det kan inträffa samtidigt med andra typer av störningar i hjärtritmen och ledningssjukdomar. Sinoatriell blockad orsakas ibland av sinusnodens svaghet. Det kan vara permanent, övergående eller ha latent form.

I det här fallet utmärks tre stadier av sin manifestation.

 • Vid det första steget fördröjs passagen av pulsen längs sinus-atriellägen. Identifiera det kan bara elektrofysiologiska studier.
 • I andra etappen bör två typer av SB beaktas. Med utvecklingen av den första typen blockeras en enda puls periodiskt vid utgången från atrierna. Ibland blockeras flera pulser samtidigt med frekvensen av Vekenbach. P-P-intervallet som motsvarar pausen är långsträckt. Men dess värde är mindre än två gånger intervallet R-R, som föregår pausen. Gradvis blir de intervaller som följer den långa pausen kortare. Det detekteras när en standard EKG utförs, vid vilken pulsfrekvensen visas oförändrad.
 • Den andra typen kännetecknas av en plötslig försämring av pulsens ledningsförmåga, där det inte finns några Vekenbach-perioder. På ett kardiogram spelas en paus i form av fördubbling, tredubbling etc. paus RR.
 • Den tredje etappen är en komplett försämring av pulsens ledningsförmåga i atriumet.

Interatriell blockad

En av de små sällsynta överträdelserna av en varm rytm är en interatriell blockad. Liksom alla andra arter, har den tre steg av perkolation.

 1. Excitationspulsen är sen.
 2. Periodisk blockering av den spännande puls som kommer till vänstra atriumet.
 3. Dissociation av atriell aktivitet eller fullständig ledningsstörning.

Den tredje etappen kännetecknas av automatisk bildning av pulser från två källor på en gång: sinus-atrialen och den gastriska atriella noden. Det beror på det faktum att antalet impulser som bildas i den på grund av sinusnodens framväxande patologi minskar kraftigt. Samtidigt accelereras antalet pulser i AV-noden. Detta leder till samtidig sammandragning av ventrikler och atria, oavsett varandra. Denna typ av blockad har ett annat namn - "pre-ventrikulär dissociation" eller dissociation med störning. På ett elektrokardiogram registreras det i samband med konventionella förkortningar. När man lyssnar hörs gångvis en mer sonorös "kanonkon" ton.

Hjärtsjukdom i barndomen

I barndomen och ungdomar bildas samma typer av blockad som hos vuxna, endast olika för orsaken till starten: förvärvad (på grund av sjukdom) eller medfödd etiologi. Förvärvade former hos barn och ungdomar är sekundära och utvecklas som komplikation efter kirurgisk ingrepp vid eliminering av olika hjärtpatologier eller mot bakgrund av sjukdomar med inflammatorisk eller infektiös etiologi.

Medfödd blockad kan orsakas av följande skäl:

 • Diffus lesion av moderens bindväv.
 • Förekomst av diabetes mellitus typ II (insulinberoende) hos moderen. Detta syndrom heter Legernes sjukdom.
 • Ej helt formad av högerbenet på gipsstrålen.
 • Anomaly av utveckling av interatriella och interventrikulära septum.
 • Sjukdom M.Lev.

Den farligaste är III-graden av atrioventrikulär eller fullständig tvärgående blockad, orsakad av lesionen av alla tre benen av gipsbunten. När de inträffar finns det ingen fullständig rörelse av puls till ventriklarna från atrierna. Det har inte alltid uttalade symptom. Dess enda manifestation är en bradykardi.

Men med progression sker en gradvis sträckning av hjärtkamrarna, ett brott mot hemodynamik med en avmattning i det totala blodflödet. Detta leder till försämrad leverans av hjärnan och myokardiet med syre. Som ett resultat av hypoxi utvecklar barn neuropsykiska störningar. De memorera och assimilera lärandematerialet, lagra sig bakom sina kamrater i den fysiska utvecklingen. Barnet är ofta märkt av yrsel, svaghet, små smärtor. Vilket som helst tillstånd av stress och en ökning av fysisk aktivitet kan resultera i synkope.

Vid behandling av fullständig blockad behandlas barn med antiinflammatoriska och hormonella läkemedel, antioxidanter, nootropics och vitaminkomplex. Tunga former, där läkemedelsbehandling är ineffektiv, rekommenderas att eliminera elektrokardiostimulering. Pacemakers används också vid behandling av medfödda hjärtblodformer tillsammans med bradykardi. Nödhjälp vid medvetslöshet (attack av MAS) består i att genomföra en sluten (indirekt) massage i hjärtat, administrering av atropin eller adrenalin. Det rekommenderas att konduktiviteten övervakas kontinuerligt med EKG.

Medfödda hjärtspärrningar orsakar ofta barnets död under det första året av sitt liv. I en nyfödd manifesterar de sig med följande symtom:

 1. Cyanos eller cyanos av huden, läppar;
 2. Ökad ångest eller omvänt, överdriven letargi;
 3. Barnet vägrar ta bröstet;
 4. Han har svettningar och hjärtklappningar.

Med mild form av läkemedelsbehandling krävs inte. Men barnet behöver konstant övervakning av kardiologen. I vissa fall rekommenderas kirurgi, vilket kan spara ett barns liv.