Huvud / Angina pectoris

Orsaker, symtom och behandling av hjärtblod

Blockad av hjärtat är ett brott mot hans arbete, vilket är förknippat med en långsam passage av puls. Blockad kan utvecklas i någon del av orgel där signalen inte passerar. Vad leder till nedsatt pulsöverföring?

skäl

Enligt styrkan i patologins utveckling är tre grader av blockad utmärkande. Blockad av hjärtat 1 grad, som regel, manifesterar sig inte. I vissa fall är det taget som norm. Denna form av blockaden är oftast diagnosen hos ungdomar, barn, personer med vaskulär dystoni, mitralklaffprolaps eller annat utvecklingsarbete hjärtsjukdom.

Blockad av hjärtat av 2: a graden uppstår med organiska lesioner av dess vävnader. Patologier som åtföljs av inflammatoriska eller ärrprocesser i myokardiet innefattar:

 • myokardit;
 • kardiomyopati;
 • cardio;
 • akut hjärtinfarkt;
 • hjärtfel
 • arteriell hypertoni.

Myokardit är en inflammatorisk process i hjärtmuskeln. Orsaken till inflammation kan bli viral, bakterieinfektioner och autoimmuna sjukdomar. Orsakerna till blockaden kan associeras med en patologisk förändring i hjärtets struktur. Kardiomyopati kan utvecklas med ökat hjärttryck, obalans av hormoner, ischemisk sjukdom, överdriven användning av alkohol eller droger.

Impulsöverföring störs som ett resultat av ärrbildning i muskelvävnad, som är involverad i inflammationszonen. Sådana patologiska förändringar uppträder efter ett tidigare hjärtinfarkt, medfödda eller förvärvade hjärtfel. Orsaken till kränkningen av pulsens ledningsförmåga kan vara mottagande av beta-blockerare eller hjärtglykosider.

symtomatologi

 1. Blockaden av 1: a graden beror på impulser, men dessa processer är ganska svaga. Dentiklarnas höjd förändras på kardiogrammet. Symptom på blockad av första graden uttrycks inte. Patologiska förändringar diagnostiseras vanligtvis som en sekundär sjukdom i andra hjärtsjukdomar. Ofta uppträder en kränkning av hjärtans ledning efter en hjärtattack, en ökad ton i vagusnerven eller myokardit. Om kardiogrammet visade en blockad av 1 grad, kan patologiska förändringar inte ignoreras, eftersom de kan leda till utveckling av komplikationer.
 2. Om nödvändiga åtgärder inte vidtas övergår blockaden till nästa utvecklingsstadium. Vid den andra graden av patologi kommer impulserna delvis in i ventriklerna. På kardiogrammet uppträder perioder med retardation och ögonblicket i ventrikelens sammandragningar. Om ledningen i hjärtat av den andra graden störs, är symtomen dåligt uttryckta. Patienter klagar över smärta i bröstet, yrsel, lågt hjärttryck och svaghet. Blockader av hjärtat kan observeras hos personer som professionellt engagerar sig i sport. Du kan detektera hjärtblokade med ett elektrokardiogram. För att få en fullständig klinisk bild utförs en ytterligare instrumental undersökning.
 3. 3 Graden av impulskonduktion är en fullständig blockad av hjärtat. Signalen utförs inte fullständigt, atrium och ventrikler börjar kontrahera oberoende av varandra. Hos patienter med grad 3 blockad visas smärta i bröstet, trötthet, svaghet, andnöd, illamående, kräkningar och total invaliditet. Symtom inkluderar en störd hjärtrytm och en svag puls. Om du inte tillhandahåller medicinsk hjälp i tid, har patienten anfall som leder till döden.

Ett komplett hjärtblocket kan ha en medfödd eller förvärvad form. Den orsakande faktorn för den förvärvade formen av blockaden är associerad med hjärtsjukdom, akut feber och metaboliska störningar.

Blockad av hjärtats högra hjärtkammare kan ha tragiska konsekvenser. Om blockaden orsakades av lungemboli eller en attack av hjärtattack, är prognosen ogynnsam. Om det är blockad i hjärtans vänstra kammare, är konsekvenserna mindre farliga. Impulsen i det här fallet går till hjärtat omgå med fördröjning.

Blockad ben

Intraventrikulär blockad kan uppstå om det föreligger ett brott mot patensen i en av benen i Hisni-buntens bund eller när Purkinje-ändfibrerna är skadade. I det första fallet är höger eller vänster ben fullständigt förstört. Impulsen passerar genom det bevarade benet genom interventrikulärt septum till ett annat ventrikel.

Nedgången på högerbenet diagnostiseras sällan. Ofta på kardiogrammet finns det en lesion i det vänstra benet, för att det exakt matas på kransartären och är mer benägen för aterosklerotisk process. Enligt medicinsk statistik observeras lesionen av vänstra benet i hans bunt oftast i representanter för den manliga hälften i vuxenlivet. Dock kan blockering av hjärtat i vänstra benet härröra från barndomsinfektion eller reumatism.

När elektrokardiogrammet utförs, observeras förändringar i T-vågens riktning och expansion av de ventrikulära komplexen. Blockaden av buntens bunt kan vara komplett, ofullständig, kortvarig eller permanent.

behandling

Blockad av hjärtat behandlas beroende på graden av utveckling. Blockad av första graden kräver ingen särskild behandling. En patient med en sådan diagnos ska registreras hos en kardiolog och granskas regelbundet. Behandlingen av blockaden utförs endast i steg 2 och 3.

Taktiken att behandla blockaden beror på graden av svårighetsgrad och den bakomliggande orsaken. Därför, om hjärtblokade provokats av droger, måste de antingen helt avskaffas eller dosen reduceras.

 1. Om blockaden orsakades av hjärtsjukdom, ordineras patienten en kurs av adrenostimulerande läkemedel.
 2. I blockadens kroniska lopp utser läkare Corinfar eller Belloid.
 3. För att eliminera akuta attacker ordineras patienten Isadrin och Atropin. Vasodilatorer och diuretika ordineras för kongestivt hjärtsvikt.
 4. Om hjärtblokaden utlöses av vaskulär dystoni eller hjärtafvikelser utförs behandlingen av hjärtglykosider och beta-blockerare. Dessa läkemedel innefattar Atenolol, Anaprilin, Digoxin och Strofantin.
 5. Med ökat hjärttryck ordineras patienten antihypertensiva läkemedel. Om ett blockage åtföljs av ischemisk hjärtsjukdom, föreskriver läkare antianginalmedel.
 6. Vid behandling av konsekvenserna av hjärtblokad föreskriver läkaren sådana läkemedel som Riboxin, Enalapril, Trimetazidin och Mildronat. Dosering och behandling bestäms av den behandlande läkaren baserat på undersökningens resultat.

Om läkemedelsbehandling inte fungerar, behandlas blockaden kirurgiskt. Kärnan i kirurgisk ingrepp är att patienten är utrustad med en elektrokardiostimulator. Denna manipulation utförs under lokalbedövning. Under operationen går läkaren in i ett speciellt plaströr, genom vilket elektroden är monterad.

Operationen utförs under röntgenkontroll. Läkaren går in i elektroden in i ventrikeln. Denna procedur utförs och med en sällsynt rytm av sammandragningar av ventriklerna med frekvent medvetslöshet.

Folkterapi

Behandling av blockade folkrecept kommer att minska symtomen på patologi och förbättra välbefinnandet. Innan du använder folkmetoder bör du kontakta din läkare.

 1. Återupprätta hjärtrytmen kommer att hjälpa avkok baserat på valerianens rötter. För att förbereda ett recept måste du mala rhizomerna av valerianen. 1,5 tsk. rot häll 150 ml vatten. Sätt behållaren med innehållet på spisen och koka buljongen i 10-15 minuter över låg värme. En färdigbuljong kan filtreras genom gasbind, vikas i flera lager. Drick buljong 3-4 gånger om dagen för 50 g.
 2. Med blockad av hjärtat, hjälper ett avkok baserat på citronbalsam. Tillagning, häll 500 ml kokande vatten 1,5 msk. l. torrt gräs. Låt innehållet eldas och koka upp buljongen. Ta drogen 3 gånger om dagen för ½ kopp.
 3. För att minska smärtan i bröstet hjälper det avtagning av hagtorn. Häll 250 ml kokande vatten 1/2 st. l. frukt av hagtorn. Placera behållaren på ett vattenbad och simma buljong i 7-10 minuter. Ta drogen bör vara innan du äter för 1/3 kopp.
 4. Med blockad av hjärtat kan du förbereda ett läkemedel från äpplen och lök. För att förbereda produkten behöver du ett genomsnittligt huvud av lök och 1 medium grönt äpple. Passera en båge och ett äpple genom köttkvarn. Rör om blandningen noggrant. Den resulterande gruelen är den dagliga normen. Dela med 2-3 mottagningar. Ät medicinen under dagen innan du äter.
 5. Grind 1 msk. l. mynta löv och häll växtblandningen av 250-300 ml brant kokande vatten. Lämna infusionen under det stängda locket i 30-50 minuter. Avslutad infusionsspänning genom en sikta. Ta medicinen för en dag i små sippor.

Förutom behandling av avkok och infusioner bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kosten. Från menyn bör du utesluta alla feta, stekta livsmedel, röka produkter, och du bör också begränsa saltintaget. Enligt förbudet mot starkt kaffe och svart te. Under behandling av hjärtblokade rekommenderar läkare att man utesluter alkoholhaltiga drycker och rökning. Nyttiga är färska grönsaker, frukt och juice. Företräde bör ges till kokt eller ångad fisk eller kött. Du kan äta kockost, gräddfil, mjölk, ost, kefir eller yoghurt.

När du blockerar rekommenderas inte hjärtat att spela sport. Det är också nödvändigt att undvika känslomässiga överbelastningar.

Vad är hjärtblocket, varför det uppstår, dess grad, behandling

Denna artikel ger fullständig information om hjärtblods patologi. Varför det uppstår, vilka blockader är, hur de manifesterar sig och vilken behandling de behöver. Prognos för sjukdomen.

Blockader av hjärtat är patologier av excitationsvågspridning från atrierna till ventriklerna. Graden av störning kan vara från sänkning av impulsen till dess fullständiga stopp.

Normalt uppträder energipulsen som leder till en sammandragning av hjärtat i sinusnoden som ligger i atrierna. Vidare sträcker exciteringen till den atrioventrikulära noden vid den ventrikulära ingången och längs nervfibrerna i Hyisens bunt sträcker sig över hela myokardiet. Kontinuerlig och rytmisk reduktion av kamrarna i hjärtmuskeln är garantin för normalt blodflöde i alla organ.

I patologi blockeras impulsen, och ventriklarna kontraherar mindre ofta än atrierna. Och i allvarliga fall stannar hjärtstoppet.

I denna artikel kommer vi att prata om atrioventrikulär blockad.

 • Förutom AV-block (AV-block), kan ett brott uppstå under överföring av excitering från sinusknutan till atrioventrikulär - sådan patologi kallas sinusknutan dysfunktion. I ett antal artiklar kallas det felaktigt en sinoatriell blockad.
 • Sällsynta typer av kränkningar av impulsen mellan atrierna i kliniska manifestationer och iboende efterliknar atrial-ventrikulär och därmed inte gjort ett separat block.

Vid tillstånd av atrioventrikulär blockad (AV-blockad), när det föreligger ett misslyckande av funktionen av ventriklerna, föreligger ett brott mot blodtillförseln till de inre organen. Särskilt drabbade är hjärnan och själva hjärtat, vilket kräver en hög nivå av syre och näringsämnen. Kliniska manifestationer av patologi är i första hand förknippade med kränkningen av blodflödet i dessa organ.

Impulsförsämring kan uppträda på vilken nivå som helst:

 • atrioventrikulär nod (AV-nod),
 • stammen av Hans bunt,
 • förgrening av buntens ben.

Ju lägre kvarterets nivå är desto sämre är sjukdomen och dess prognos.

Beroende på nivå och omfattning av sjukdomen kan de kliniska manifestationerna vara helt frånvarande eller vara så uttalade att patienten inte kan utföra jämn hushållsuppgifter.

Det finns situationer när det inte finns några symtom - blockader kräver inte behandling, men är endast föremål för observation i dynamiken. Om det finns manifestationer av sjukdomen kan terapi innefatta både konservativ hantering med endast mediciner och metoder för tillfällig eller permanent form av elektrisk stimulering av hjärtmuskeln. Beroende på den specifika situationen kan en fullständig botning vara både möjlig och omöjlig.

Terapeuter, kardiologer och arytmologer behandlar patienter med hjärtblod. Endovaskulära kardiosurgener utför intrakardiell implantation av en pacemaker.

Typer av hjärtblokade

Att svara på frågan "Vad är hjärtblodsa" är att man måste förstå vad de är och hur de delar med sig i medicinsk praxis.

Hjärtblockerad: fullständig och delvis, olika lokaliseringar - orsaker, tecken, behandling

Störningar i pulsens passage mellan sinus-atriella noden och början av förgreningen av Gisovo-bunten, kallad blockad av hjärtat, orsakar oregelbunden hjärtrytm och en minskning av blodtillförseln till hjärnan.

Blockaden av hjärtat, vid vilken excitationspulsen saktas, anses vara partiell. Om impulsen upphör att överföras fullständigt bildas ett komplett hjärtblock.

När en partiell blockad uppstår, känner de flesta patienter sig helt friska, skriver ut en liten sjukdom för trötthet efter en upptagen dag, stress, etc., eftersom de inte känner några signifikanta kränkningar i deras hjärtaktivitet. I många fall detekteras det på EKG under en annan rutinmässig kontroll eller när man söker medicinsk hjälp. Samtidigt orsakar ordet "blockad" i många fall panik. Så vad är denna sjukdom, och vilken typ av fara representerar den för en person? Låt oss försöka förklara.

Vad är ett hjärtblock?

arbete av hjärtans ledningssystem

Till att börja med underlättas det normala arbetet i hjärtat av de elektriska impulserna som bildar sig i sinus-atriell noden. Därefter fördelas de vid atriumet, vars sammandrag bidrar till överföringen av momentum vidare genom den atrioventrikulära noden till det atrioventrikulära gipsbuntet. Därifrån fördelas den över sektioner med hjälp av mindre grenar. Med en minskning i sinusknutens automatik Pulsens passage saktar ner, en ökning (förlängning) av intervallet inträffar mellan atrioventrikulära sammandragningar.

Ibland passerar impulsen inte alls genom ledarsystemet. I detta fall finns det ingen sammandragning av atria eller ventrikler. Det kommer en lång paus (atriell asystol), som kallades perioden Wenkebach. När det uppstår återställs konduktiviteten igen tack vare den ektopiska rytmen, som kallades "räddare". Och nästa atrioventrikulära intervall har redan en normal längd. Symtom med ofullständig (partiell) blockad av hjärtat är nästan helt frånvarande, eftersom det inte stör blodtillförseln till hjärnan. Oftast Partiell blockad av hjärtat åtföljs av lätt yrsel och en liten sjukdom.

Blockad av hjärtat präglas av utseende av bradisystolia - en kraftig minskning av antalet ventrikulära sammandragningar (upp till 30-40), när antalet atriska sammandragningar förblir normala. Detta orsakar nästan alltid en signifikant kränkning av blodcirkulationen. Patienter klagar över andfåddhet, yrsel, de mörknar plötsligt i ögonen.

Ibland orsakar fallet i hjärtaktiviteten (en kraftig minskning av ventrikulära sammandragningar till 15 per minut) hjärnans ischemi. Samtidigt finns det en attack av Morgagni-Adams-Stokes (MAS): epileptiforma konvulsioner utvecklas, och personen förlorar medvetandet i flera minuter. Innan hans utseende har han en svaghet, en känsla av intensiv värme uppstår i huvudet, då blir han plötsligt blek och förlorar medvetandet. Detta tillstånd kallas en momentan blockad. Det utvecklas när en sinusrytmförstöring passerar in i ventrikulär automation. Upprepade gånger upprepas attacker av MAS ofta döden.

Video: Hjärtblock på EKG

Videon återspeglar den intermittenta (intermittenta) blockaden av buntens högra eller vänstra arm

Hjärtblodser - kort om sorterna

Följande typer av blockader kan särskiljas från var de förekomliga hindren som orsakar nedsättning av impulsen är lokaliserade.

Sinoatriell blockad

Den syndoatriella (CA) blockaden orsakar vanligen överdriven excitation av vagusnerven, eller organisk skada på sinusnoden. Det kännetecknas av en ledningsstörning i området mellan atrierna och sinus-atriella noden, åtföljd av förlust av komplett hjärtkontraktion, vilket avslöjas under auscultation (lyssnande). Falloutens natur är oregelbunden.

Sinoatriska blockader utvecklas också under inverkan av glykosider, vilka är ordinerade för behandling av hjärtsjukdomar, kalium- och kinidinpreparat. Det finns också hos personer med utmärkt hälsa, engagerade i olika sporter, vid tiden för ökad fysisk aktivitet.
Partiell (ofullständig) blockad, associerad med en minskning av sinus-atriell nods aktivitet, är asymptomatisk. Behandling av denna typ av blockad är inte nödvändig. Med en signifikant minskning av sinusnodens aktivitet orsakad av ökad excitabilitet hos vagusnerven, kan en behandling med atropin administrerad subkutant använda sympatomimetika.

Atriellt atriellt block

När det inträffar excitationen är störd inom atrierna.

Atrioventrikulärt block

Orsaken till atrioventikulär (AV) blockad är patologin för passagen av den stimulerande ventrikeln samtidigt längs alla tre grenarna i buntet. De är uppdelade i grader, bestämmer svårighetsgraden av sjukdomsförloppet.

1 grad

Blockad av hjärtat 1 grad uppträder när det föreligger en fördröjning i den elektriska pulsens passage genom den atrioventrikulära delen. Det detekteras endast av EKG. Om hjärtaktiviteten är normal är varaktigheten av intervallet från atriumet till ventriklarna (P-Q) 0,18 s. När blockaden av den 1: a graden utvecklas ökar pulskonduktivitetsintervallet (P-Q) till 0,3 s och högre.

2 grader

Blockad av 2: a graden kännetecknas av en ytterligare ökning av ledningsstörning vid den atrioventrikulära noden. Denna överträdelse har tre typer (Mobitz).

 1. EKG hos Mobitz I (den första typen) visar en gradvis ökning av P-Q-intervallet, med början av Wenkebach-perioder (ventrikulära komplex faller periodiskt ut).
 2. För Mobitz II (andra typen) förblir P-Q-intervallet oförändrat, men ventrikulära sammandragningar uppträder.
 3. Den tredje typen (Mobitz III) av AV-blockaden i hjärtat av 2: e graden åtföljs av en ökning i elektroimpulsens patologi med abrupta sammandragningar. På ett elektrokardiogram kan man se att det ventrikulära QRS-komplexet reduceras oftare.

3 grader

Vid 3 grader av blockad slutar överföringen av pulser vid den atrioventrikulära noden helt. Och de börjar krympa spontant, oberoende av varandra. Till utvecklingen av en fullständig blockad led myokardets patologi, drogenförgiftning och andra faktorer.

Intraventrikulär blockad

Intraventrikulära blockader (ventrikulär) är associerade med bildningen patologin för de ledande banorna under den atrioventrikulära noden: i en gipsbunt eller en eller flera av benen. Den stimulerande impulsen med denna typ av blockad, riktad mot ventriklerna, är sen eller inte överförd alls.

typer av intraventrikulära blockader

Video: en lektion om hjärtblokade

etiologi

 • I allmänhet är orsakerna till hjärtblokad i sjukdomsprogression, såsom:
  1. myokardit av tyrotoxisk, difteri eller autoimmun typ;
  2. diffusa bindvävssjukdomar;
  3. hjärtfel och tumörer;
  4. sarkodios och amyloidos;
  5. myxedema;
  6. syfilis, som påverkar hjärtat och myokardiella defekter orsakade av reumatism
  7. hjärtinfarkt eller kardioskleros.
 • Inte mindre vanliga orsaker är drogerförgiftning orsakad av överdosering av vissa droger: kinidin (mot arytmi), coronfar, verapamil, digitalis och flera andra. Särskilt farliga för hjärtblokader av något slag är digitalisberedningar.
 • Ofullständig blockad uppstår ofta hos helt friska människor. Oftast är det orsakat av överexcitation av vagusnerven, vilket orsakas av ökad stress under träning eller fysiskt arbete.
 • Det har förekommit fall av blockader av medfödda, som uppkommer vid patologi av intrauterin utveckling. I detta fall diagnostiseras nyfödda med hjärtsjukdom etc.
 • Blockad kan orsaka och vissa typer av kirurgisk ingrepp, som används vid eliminering av olika hjärtfel och andra anomalier.

Blockering av intraventrikulär lokalisering

Det vanligaste hjärtblocket är intraventrikulärt. Det har flera sorter, som klassificeras enligt patologin i vilken av buntens grenar. Mekanismen genom vilken den stimulerande impulsen överförs till ventriklerna från atriären innefattar tre förgreningssegment. De kallas Gies ben. Först finns det en gren till bukspottkörteln (höger kammare). Det kallas benet av hans (höger) bunt. Nästa är det vänstra segmentet (benet), som riktas nedåt. Som en fortsättning på huvudstammen har den en större tjocklek än resten. Lite under segmentet som förgrenar sig till prostata delas det vänstra segmentet i de bakre och främre grenarna. På den bakre grenen sänds excitationen till septumet och på den främre, direkt till ventrikeln som ligger på vänster sida.

Skada på någon gren av en gipsstråle bidrar till bildandet av en enkelstrålblockad. Om ledningsförmågan bryts i två grenar, så är det en tvåstrålblockad. Om patologin utvecklas i alla tre benen (komplett lesion av buntet), innebär detta uppkomsten av ett helt tvärblock av den atrioventrikulära (distala) typen.

Vid lokaliseringen av ledningspatologi finns en uppdelning i blockader av höger ventrikulär och vänster ventrikel. Om det finns en patologi av ledning längs den främre eller bakre delen av det vänstra segmentet av gipsbunten, bildas blockad av hjärtens vänstra kammare.

 1. Patologien för ledningen av anteroposterior vänster ben utvecklas generellt med utvecklingen av sjukdomar som leder till en förtjockning av vänster ventrikelväggen (dess hypertrofi). Detta kan vara myokardit, interstitial septal anomali, aorta hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, etc. Det finns en kränkning av exciteringspassiviteten längs den främre delen av dess sidovägg. Den distribueras anomalöst, med början från de nedre sektionerna och gradvis stigande uppåt. Det är för det första en septum mellan ventriklarna upphetsad, då impulsen överförs till den nedre delen av den bakre väggen. Vid slutet av perioden orsakar anastomoserna excitering för att nå framsidan av sidoväggen. På kardiogrammet kan man se att QRS-intervallet är bredare än med en normal pulsöverföring på 0,02 s. Tandens R är av högre höjd, och sanden hos S är större. Samtidigt bildas onormala tänder Q.
 2. När excitationen helt upphör att överföras med hjälp av ett gipsbunt (längs det vänstra benet) är vänster ventrikelblockering klar. Men på segmentet på höger sida passerar pulsen i den vanliga rytmen. Och först efter att det finns excitation i den högra delen av septum och prostata, är impulsen riktad mot vänster ventrikel. Orsaker till ledningssjukdomar av denna typ är svåra hjärtsjukdomar, vilket ger komplikationer i form av olika defekter i myokardiet och impulsledande systemet.
 3. Med blockad av vänster ventrikulär ofullständig, sänks elektropulsens passage före förgreningen. Till LV sänds det transseptalt, i en retrograd riktning (från vänster till höger) längs gipsbuntens högra gren, från prostata.

Utvecklingen av blockaden av högra ventrikeln är i de flesta fall orsakad av sjukdomar som leder till överbelastning och bildning av väggförtjockning. Till anomalierna av denna art leder ofta till förgiftning av kroppen med mediciner som föreskrivs för att eliminera kränkningar i hjärtets arbete (beta-blockerare, kinidin etc.). Blockaden av prostata utvecklas ofta hos människor vars hjärta är ganska friskt. Pulsens anomalösa patency i detta fall är den första septum och LV är upphetsade, och endast då överförs impulsen till prostata.

Av ovanstående är slutsatsen: patologi hos pulsexcitering till någon av de förgrenade partierna gisovskogo stråle - en partiell blockering av en av kamrarna, på den sida som verkade onormala avbrotts gren. Excitation till blockerad ventrikel på samma gång överförs på ett onormalt "bypass" sätt: genom septum och ventrikel motsvarar normalt normalt fungerande gren.

Identifiera intraventrikulära blockeringar huvudsakligen genom elektrokardiografiska metoder. På kardiogrammet avviker elaxeln till vänster sida med en vinkel på 90 ° med ett negativt värde för vänster ventrikulär blockad, orsakad av en kränkning av ledningsförmågan hos det främre segmentet. Den elektriska axelns avvikelse till höger med en vinkel på 90 ° med ett positivt värde indikerar en blockad av den vänstra bakre sektionen. QRS-komplexet förblir oförändrat. För att klargöra diagnosen utförs Holter-övervakningen (tar avläsningar inom en dag eller mer).

Video: en lektion på blockaden av benen i hans bunt

Än blocket i hjärtat är farligt?

Den farligaste är ett komplett atrioventrikulärt block, eftersom det har allvarliga konsekvenser, som framgår av följande:

 1. Uppkomsten av kroniskt hjärtsvikt, följt av svimning och kollaps. Med tiden kommer det att utvecklas, vilket leder till förvärring av hjärt-kärlsjukdomar (i synnerhet CHD), kronisk njursjukdom och liknande.
 2. Mot bakgrund av en långsam rytm utvecklas ektopiska arytmier, inklusive ventrikulär takykardi.
 3. En frekvent komplikation är en bradykardi som leder till hypoxi (syrehushållning) i hjärnan och attacker av MAS, vilket ofta förekommer hos äldre människor är orsaken till demens.
 4. Ibland orsakar en attack av MAS ventrikelflimmer, vilket leder till plötslig död. Därför är det viktigt att ge akut hjälp i god tid: utföra hjärtmassage (indirekt) vid behov eller genomföra ventilation på ett tvångst sätt.
 5. Med infarkter eller postinfarktstillstånd kan ett komplett hjärtblock orsaka kardiogen chock.

diagnostisera

När en del av ventrikelernas sammandragningar minskar, minskar antalet. Detta händer, både med fullständig och partiell blockad, inklusive den funktionella. För att avslöja arten av dess förekomst används ett så kallat atropintest. Patienten administreras atropin. Ofullständig blockad, vars förekomst inte är associerad med patologiska förändringar, efter detta sker på bara en halvtimme.

På elektrokardiogrammet modifieras endast dentiklarna, vilket visar att pulsen som exciterar sammandragningen passerar mycket långsamt från atriumet till ventrikeln. Med partiell blockad av hjärtat av andra graden på kardiogrammet visas att impulsen passerar med en avmattning. Punkten för atriell kontraktion registreras, och det finns ingen tand som visar ventrikulär kontraktion. Ett delblock i högerbenet spelas in på kardiogrammet med små förändringar i lederna av bröstkorgsdelarna på höger sida och utseendet på små skåror på tand S.

Behandling av patologi

Behandling av hjärtblokade (antivoventrikulär) ordineras beroende på typ och orsak till dess förekomst. För en antivoventrikulär blockad av första graden är det tillräckligt att ständigt övervaka patientens dispensär. Drogterapi utförs vid försämring av dess tillstånd. Om blockaden utvecklas mot bakgrund av hjärtsjukdom (myokardit eller akut myokardinfarkt), elimineras den underliggande sjukdomen först. Behandlingen av blockad av 2: e och 3: e graden väljs med hänsyn till lokaliseringen av ledningsstörning.

 • Om blockeringen är av en paroximal typ, utförs behandlingen genom sympatomimetiska medel (isadrin) eller genom subkutan injektion av atropin.
 • Med blockad av den distala typen ger läkemedelsbehandling inte den rätta effekten. Den enda behandlingen är elektrostimulering av hjärtat. Om blockaden är akut och uppstår som ett resultat av hjärtinfarkt, utförs tillfällig elektrisk stimulering. Vid kontinuerlig blockad bör elektrostimulering utföras kontinuerligt.
 • Med en plötslig fullständig blockering, om det inte finns någon möjlighet att utföra elektrostimulering, placeras en tablett under patientens tunga Izuprela eller Euspirana (eller hälften av tabletten). För intravenös administrering späds dessa läkemedel i en lösning av glukos (5%).
 • Att utveckla mot bakgrund av digitalisförgiftning elimineras fullständig blockad av hjärtat genom eliminering av glykosider. Om blockaden, vars rytm inte överstiger 40 slag per minut, behålls även efter avskaffandet av glykosider injiceras intravenöst atropin. Dessutom görs intramuskulärt injektioner Unitola (upp till fyra gånger om dagen). Vid behov (med medicinska indikatorer) utförs tillfällig elektrisk stimulering.

Under påverkan av mediciner på vagusnerven är fall där hjärtblocket helt omvandlas till en partiell inte ovanligt.

Hjälp dig själv

Med ofullständig blockering behövs ingen specifik medicinering. men det är nödvändigt att ta hand om det för att minska sannolikheten för övergången till tyngre former. Och de framväxande symptomen, som till exempel yrsel, tyngd i bröstet, kan inte ignoreras. Därför rekommenderas att ändra din livsstil och kost, för att överge dåliga vanor. Om du har obehagliga känslor orsakade av blockad, bör du göra följande:

 1. Med yrsel och svaghet måste du ligga ner (eller sitta ner). Under promenadstoppet.
 2. Gör en enkel andningsövning:
  • ta ett djupt andetag;
  • vid inandning i flera sekunder (ju längre desto bättre) håll andan;
  • helt andas ut hela luften.
  • Övning upprepa tills tillståndet förbättras.
 3. Med blockad av hjärtat är alkohol- eller vattentinkturen hos blommorna i maj-liljan av dalen god. Användbara infusioner av blommor och frukter av hagtorn:
  • För beredning av alkoholtinktur infiltreras en del av liljekalvblommorna i tre delar av vodka i 10 dagar. Ta, späd 10 dråper i ett halvt glas vatten.
  • Vid tillagning av vatteninfusioner bryts en tesked blommor med kokande vatten (200 g) och timmen insisteras. Drick två matskedar upp till 5 gånger om dagen.

Komplett blockad av hjärtat

Låt oss överväga hur det fullständiga intraventrikulära systemet, orsakat av patologiska förändringar, ser på EKG-blockaden. Storleken på skador på varje gren av Gisovo vänster ben anges genom isolins avvikelse i riktning mot negativa eller positiva värden. Det ligger neutralt (nollposition), när excitering till ventriklarna överförs i en normal rytm. Om pulsöverföringen bryts, utvidgar den QRS komplex, som i vissa fall når mer än 0,18 s.

Med en betydande ökning av depolarisering orsakad av en kränkning av konduktiviteten i Hyssov-strålen uppträder tidig repolarisering. På ett elektrokardiogram registreras denna process enligt följande:

 • segment ST i vänstra delarna av bröstet förskjuts under isolinet; tand T har formen av en negativ icke-liksidig triangel.
 • segment ST i rätta delar av bröstet - över isolinen, tanden T med ett positivt värde.

När blockerar högra hjärtkammaren sker följande:

 1. Former en låg prong S större bredd;
 2. tand R, tvärtom smal men hög;
 3. QRS komplexet har formen i form av bokstaven M.
 4. Sekundär repolarisation (tidig) visas i bröstledningarna till höger av ett konvex uppåtriktat segment ST, som har en liten förskjutning ner. I detta fall tanden T - med inversion (inverterad).

Full atrioventrikulär blockad, som uppstår som ett resultat av patologiska förändringar i myokardiet eller mot bakgrund av en överdos av vissa typer av läkemedel, kan utvecklas i distal eller proximal typ.

 • Den proximala typen av blockering uppstår när den ventrikulära pacemakern befinner sig i den atrioventrikulära noden. På EKG markeras denna typ av blockad av ett konventionellt (ej utbrett) komplex QRS, frekvensen av sammandragningar av ventriklarna är ganska hög (upp till 50 per minut).
 • I den distala typen har den ventrikulära pacemakern en lägre idioventrikulär plats. Han är hans bunt med alla grenar. Det kallas ett automatiskt centrum för den tredje ordern. Elektrokardiogrammet visar att antalet ventrikulära sammandragningar minskar, det överstiger inte 30 per minut. Detta indikeras av bredden av komplexet QRS större än 0,12 s och lagring på ventrikuläret QRS tandkomplex P. Det kan ha en förändrad form (om en automatisk puls uppträder under grenpunkten för Gysov-strålen). Det ventrikulära komplexet förblir oförändrat om den initiala punkten för lokalisering av den automatiska pulsen är belägen i själva strålen.

Vid blockering av atrioventrikulär sker samtidig sammandragning av ventriklarna och atrierna. Detta ger ett ökat ljud av den första tonen, som kallades "kanon". Det hörs väl vid lyssnandet. Symtomatologin för denna typ av blockad beror på graden av cirkulationstörningar och orsakerna som orsakar det. Om frekvensen av sammandragningar i ventriklerna är tillräckligt hög (minst 36 per minut) och det inte finns några samtidiga sjukdomar, upplever patienterna inte obehag och obehagliga känslor. I vissa fall, när det cerebrala blodflödet minskar, uppstår yrsel, börjar medvetandet periodiskt förvirras.

Med en ökning av intervallets längd mellan ventrikulära sammandragningar kan en partiell AV-blockad gå till fullo, vilket orsakar en akut cirkulationsstörning i hjärnan. Det är ofta åtföljt av en liten förmörkelse av medvetande, hjärtsmärtor. I mer allvarliga fall finns beslag av MAS tillsammans med konvulsioner, för en kort tid förlorar en person medvetenheten. Ett långvarigt stopp av ventriklerna kan orsaka omedelbar död på grund av ventrikelflimmer.

Drogterapi för fullständig blockering

Terapi av fullständig blockad av vilken som helst typ utförs från etiologi och patogenes.

 1. Om orsaken ligger i överdriven användning av mediciner, justera dosen, upp till en fullständig uppsägning.
 2. För att eliminera blockad orsakad av hjärtgenesen är det nödvändigt att använda beta-adrenostimulanser (ortsiprenalina, isoprenalin).
 3. Stopp av anfall av MAS utförs av en tablett izadrina under tungan, liksom introduktionen atropin subkutant eller intravenöst. När det finns ett stabilt hjärtfel utsetts vasodilatorer, diuretika. Användningen av hjärtglykosider är möjlig i små doser med konstant övervakning av patientens tillstånd.
 4. Den kommande arytmen elimineras av kinidin.
 5. För att behandla blockad, som sker i kronisk form, används symtomatiska läkemedel: corinfar, belloid och theopek.

Radikala metoder innefattar implantation av en elektrokardiostimulator. Indikationer för användning är:

 • låg frekvens av ventrikulär kontraktion;
 • ökad asystolperiod (mer än 3 s);
 • framväxten av anfall av MAS;
 • en komplett blockad, komplicerad av ett stabilt hjärtsvikt, angina och andra kardiovaskulära sjukdomar.

utsikterna

En gynnsam prognos ges endast med partiella blockader. Utvecklingen av en fullständig blockad av den tredje graden leder till fullständig funktionsnedsättning, särskilt om det är komplicerat av hjärtsvikt eller uppträder mot bakgrund av hjärtinfarkt. Implantationen av pacemakern kommer att göra gynnsammare förutsägelser. Vid användning hos vissa patienter är det delvis möjligt att återställa arbetsförmågan.

Funktioner av lokal blockering lokaliseringar

Hans bunt och hans blockad

Blockblocket har ingen särskiljande egenskaper. Det kan vara permanent eller visas periodiskt. Ibland är dess förekomst förknippad med en viss frekvens av hjärtfrekvens. Men det viktigaste är att denna typ av hjärtblokade inte förvärras av en svår kurs. Och även om denna blockad i sig inte utgör ett hot mot människors hälsa, kan det tjäna som en häftare av en allvarligare hjärtsjukdom (i synnerhet hjärtinfarkt). Därför är det nödvändigt att regelbundet genomgå ett hjärtprov med hjälp av ett elektrokardiogram.

Livshotet kan representeras av en patologisk ledningsstörning, vars plats är benet i Hans bunt. Detta förklaras av det faktum att hon är en förare av rytmen i den fjärde ordningen. I det regenereras pulser med reducerad frekvens (inte mer än 30 per minut). Det bör noteras att pulsen av högsta frekvensen (upp till 80 per minut) bildas i sinus-atriell noden. Den nästa andra-ordningens atrioventrikulära enhet alstrar pulser med en frekvensminskning på upp till 50 per minut. Gisovsky-bunten (tredje ordningens rytmförare) genererar pulser med en frekvens av 40 per minut. Därför bildas de automatiskt i Purkinje-fibrerna i fallet om den spännande impulsen av drivrutinerna för rytmen på alla nivåer är ouppnåelig. Men deras frekvens reduceras till 20 per minut. Och detta leder till en signifikant minskning av blodtillförseln till hjärnan, orsakar dess hypoxi och leder till patologiska, irreversibla störningar i sitt arbete.

Blockad av hjärtat sinoatrial

försämring av generering eller impulser vid nivån på sinusnoden

Ett särdrag hos den syndoatriska blockaden (SB) är att det kan inträffa samtidigt med andra typer av störningar i hjärtritmen och ledningssjukdomar. Sinoatriell blockad orsakas ibland av sinusnodens svaghet. Det kan vara permanent, övergående eller ha latent form.

I det här fallet utmärks tre stadier av sin manifestation.

 • Vid det första steget fördröjs passagen av pulsen längs sinus-atriellägen. Identifiera det kan bara elektrofysiologiska studier.
 • I andra etappen bör två typer av SB beaktas. Med utvecklingen av den första typen blockeras en enda puls periodiskt vid utgången från atrierna. Ibland blockeras flera pulser samtidigt med frekvensen av Vekenbach. P-P-intervallet som motsvarar pausen är långsträckt. Men dess värde är mindre än två gånger intervallet R-R, som föregår pausen. Gradvis blir de intervaller som följer den långa pausen kortare. Det detekteras när en standard EKG utförs, vid vilken pulsfrekvensen visas oförändrad.
 • Den andra typen kännetecknas av en plötslig försämring av pulsens ledningsförmåga, där det inte finns några Vekenbach-perioder. På ett kardiogram spelas en paus i form av fördubbling, tredubbling etc. paus RR.
 • Den tredje etappen är en komplett försämring av pulsens ledningsförmåga i atriumet.

Interatriell blockad

En av de små sällsynta överträdelserna av en varm rytm är en interatriell blockad. Liksom alla andra arter, har den tre steg av perkolation.

 1. Excitationspulsen är sen.
 2. Periodisk blockering av den spännande puls som kommer till vänstra atriumet.
 3. Dissociation av atriell aktivitet eller fullständig ledningsstörning.

Den tredje etappen kännetecknas av automatisk bildning av pulser från två källor på en gång: sinus-atrialen och den gastriska atriella noden. Det beror på det faktum att antalet impulser som bildas i den på grund av sinusnodens framväxande patologi minskar kraftigt. Samtidigt accelereras antalet pulser i AV-noden. Detta leder till samtidig sammandragning av ventrikler och atria, oavsett varandra. Denna typ av blockad har ett annat namn - "pre-ventrikulär dissociation" eller dissociation med störning. På ett elektrokardiogram registreras det i samband med konventionella förkortningar. När man lyssnar hörs gångvis en mer sonorös "kanonkon" ton.

Hjärtsjukdom i barndomen

I barndomen och ungdomar bildas samma typer av blockad som hos vuxna, endast olika för orsaken till starten: förvärvad (på grund av sjukdom) eller medfödd etiologi. Förvärvade former hos barn och ungdomar är sekundära och utvecklas som komplikation efter kirurgisk ingrepp vid eliminering av olika hjärtpatologier eller mot bakgrund av sjukdomar med inflammatorisk eller infektiös etiologi.

Medfödd blockad kan orsakas av följande skäl:

 • Diffus lesion av moderens bindväv.
 • Förekomst av diabetes mellitus typ II (insulinberoende) hos moderen. Detta syndrom heter Legernes sjukdom.
 • Ej helt formad av högerbenet på gipsstrålen.
 • Anomaly av utveckling av interatriella och interventrikulära septum.
 • Sjukdom M.Lev.

Den farligaste är III-graden av atrioventrikulär eller fullständig tvärgående blockad, orsakad av lesionen av alla tre benen av gipsbunten. När de inträffar finns det ingen fullständig rörelse av puls till ventriklarna från atrierna. Det har inte alltid uttalade symptom. Dess enda manifestation är en bradykardi.

Men med progression sker en gradvis sträckning av hjärtkamrarna, ett brott mot hemodynamik med en avmattning i det totala blodflödet. Detta leder till försämrad leverans av hjärnan och myokardiet med syre. Som ett resultat av hypoxi utvecklar barn neuropsykiska störningar. De memorera och assimilera lärandematerialet, lagra sig bakom sina kamrater i den fysiska utvecklingen. Barnet är ofta märkt av yrsel, svaghet, små smärtor. Vilket som helst tillstånd av stress och en ökning av fysisk aktivitet kan resultera i synkope.

Vid behandling av fullständig blockad behandlas barn med antiinflammatoriska och hormonella läkemedel, antioxidanter, nootropics och vitaminkomplex. Tunga former, där läkemedelsbehandling är ineffektiv, rekommenderas att eliminera elektrokardiostimulering. Pacemakers används också vid behandling av medfödda hjärtblodformer tillsammans med bradykardi. Nödhjälp vid medvetslöshet (attack av MAS) består i att genomföra en sluten (indirekt) massage i hjärtat, administrering av atropin eller adrenalin. Det rekommenderas att konduktiviteten övervakas kontinuerligt med EKG.

Medfödda hjärtspärrningar orsakar ofta barnets död under det första året av sitt liv. I en nyfödd manifesterar de sig med följande symtom:

 1. Cyanos eller cyanos av huden, läppar;
 2. Ökad ångest eller omvänt, överdriven letargi;
 3. Barnet vägrar ta bröstet;
 4. Han har svettningar och hjärtklappningar.

Med mild form av läkemedelsbehandling krävs inte. Men barnet behöver konstant övervakning av kardiologen. I vissa fall rekommenderas kirurgi, vilket kan spara ett barns liv.

Blockader av hjärtat - symtom, behandling, orsaker, grader, samt implantering av en pacemaker

Vad är hjärtblocket

Hjärtblockad - detta är ett brott mot hjärtrytmen, som är förknippad med att sänka eller avsluta passagen av en elektrisk puls genom hjärtens ledningssystem. Atriella blockader uppstår när ledningsförmågan störs i det atriella muskelens ledande system.

Mot bakgrund av den vanliga rytmen uppträder myokardkontraktion och en paus som motsvarar ungefär två sammandragningar uppträder. Med den ständiga formen av en sådan blockad är det svårt att skilja det från en kortvarig rytm av hjärtat - bradykardi.

Denna typ av blockad är möjligt hos friska försökspersoner och hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom, inflammatoriska sjukdomar i hjärtmuskeln, i händelse av förgiftning, överdos av vissa läkemedel (hjärtglykosider, kinidin, verapamil). Med den uttryckta graden av blockad kan patienten ha faints och till och med passar av medvetslöshet med konvulsioner. Ibland kan en sådan blockad gå till en annan rytmförstöring - en flimmer eller en fladderi av atrierna.

Orsaker till hjärtblokade

Den vanligaste orsaken till hjärtblokaden är kranskärlssjukdom, där blodcirkulationen i myokardiet störs, dess skleros, som påverkar båda nervfibrerna, utvecklas. Ofta förekommer blockader efter ett tidigare hjärtinfarkt, liksom vid hjärtinfarkt - infektiös och giftig myokardit, överbelastar den med högt blodtryck hos idrottare. Det finns också medfödda blockader som uppstod under perioden av intrauterin utveckling.

Symtom på hjärtblocket

De kliniska manifestationerna av hjärtblod bestäms av deras grad. Alla blockader i hjärtat manifesteras genom att sänka rytmen av sammandragningar. Pulsfrekvensen under 60 per minut är en indikation på hjärtkontrollen. Med en minskning av pulsen utvecklas periodiska svimnings tillstånd på grund av brist på blodcirkulation i hjärnan. Det kan finnas attacker av angina, huvudvärk, dyspné. Med fullständig blockad av hjärtat, när pulsen är under 40 slag per minut är Morgagni-Edessa-Stokes syndrom karakteristisk. Det manifesterar sig som kramper med förlust av medvetande. Komplett tvärgående hjärtblods leder snabbt till utveckling av hjärtsvikt och dödsfall.

Behandling av hjärtblocket

Behandling av atriella blockader med patientens välbefinnande är inte nödvändigt. Ibland utses Bellataminal, Belloid, Efedrin. Om patienten har en medvetslöshet eller en hjärtfrekvens på mindre än 40 per minut, implanteras en artificiell pacemaker. Störningar av atrioventrikulär överledning (atrioventrikulärt block) uppstår när överträdelse av den elektriska impulsen från förmaken in i ventriklarna vid atrioventrikulära noden. Dessa ledningsrubbningar förekommer i många sjukdomar i hjärtat, oftast i reumatiska lesioner, kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, kardiosklerosis, medfödd hjärtsjukdom, kardiomyopati. Ibland uppträder en sådan rytmförstöring hos friska utbildade personer från piloter och kosmonauter.

Grader av atrioventrikulär blockad av hjärtat

Jag examen

I detta fall når alla impulser från atrierna ventriklerna, men håller dem saktas ner. Diagnostiserad sådan blockad genom att byta tänder på ett elektrokardiogram. Behandling av atrioventrikulär blockad av första graden beror på den underliggande sjukdomen, ibland krävs en pacemaker.

II grad

Vid den andra graden av atrioventrikulär blockad bärs inte alla impulser från atrierna till ventriklerna och separata ventrikulära sammandragningar uppträder. På ett elektrokardiogram hittas tecken på avbrott eller normala komplex, och då registreras endast en tand som motsvarar atriell sammandragning och ventrikulär kontraktion saknas. Var femte, fjärde, tredje etc. kan falla ut. reduktion. Blockader som uppstår utan den tidigare avtagningen av ledningen kan gå in i en fullständig atrioventikulär blockad. Behandling av ett andra gradersblock är också signifikant beroende av den underliggande sjukdomen. Ibland använder atropin, isadrin. Om hjärtfrekvensen reduceras signifikant används en permanent elektrostimulering av hjärtat - en pacemaker.

III grad

Fullt atrioventrikulärt block. I detta fall utföres inte den elektriska impulsen från atrierna till ventriklerna, och atrierna och ventriklarna sammandrag i rätt rytm men oberoende av varandra. Frekvensen av atriella sammandragningar är vanligtvis hög, och ventriklarna sammandrags i en långsam rytm på 30-50 per minut. Med denna typ av blockad kan patienten uppleva attacker av Morgagni-Adams-Stokes, när medvetandet störs kan det finnas konvulsioner, ansiktscyanos (cyanos) i ansiktet, smärta i hjärtat av hjärtat.

Pulsen och följaktligen är hjärtkontraktioner frånvarande för tillfället. Anfall uppstår på grund av att blodcirkulationen tillfälligt upphör. Prognosen för en sådan grad av atrioventrikulär blockad är allvarlig. Patienter är handikappade, de utvecklar hjärtsvikt. I attacker av Morgagni-Adams-Stokes ibland måste man göra kompressioner och artificiell ventilation legkih.Vozniknovenie utföra sådana attacker, eller åtminstone deras initiala symptom (yrsel, kramper, svaghet) är en absolut indikation för kontinuerlig elektrisk stimulering.

Pacemaker implantation

Implantation av en pacemaker krävs och de patienter som har hjärtfrekvens mindre än 50 slag per minut, även om de klagomål som de har. Patienter som har en pacemaker implanterad måste övervakas ständigt av en läkare. Störningar ventrikulär lednings huvudsakligen inom den grenblock, på vilket en elektrisk puls leds till ventrikeln och dess ben - höger och vänster. Genom uppträdandet av ventrikulära blockad orsakar kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, myokardit, kardiomyopati, infektiös endokardit, störningar mängder av elektrolyter (kalium, kalcium, klor) i blodet.

Ibland finns det medfödda blockeringar av ett av benen i Hans bunt, oftare rätten, eller grenar av benen i Hans bunt. Medfödda blockader påverkar vanligtvis inte livskvaliteten och leder inte till någon hjärtsjukdom. Ventrikulära blockeringar diagnostiseras vanligtvis enkelt med ett elektrokardiogram. De har typiska utseende komplex. Själva, grenblock är inte farligt för patientens liv bestäms av värdet på deras kliniska progression och möjligheten att övergången att slutföra atrioventrikulärblock, eller så kan de vara ett tecken på förekomsten i hjärtat av en patologisk process. Mycket sällan finns en triphasikulär blockad, då en elektrisk puls blockeras på alla grenar, då kan en konstant pacemaker vara nödvändig.

Frågor och svar på ämnet "Hjärtblockering"

fråga: Hej jag har en blockad av 2 grader Mobitz 2, en gång om året finns det anfall med förlust av medvetenhet och kramper, men blockader går sporadiskt genom dagen. pacemakern sa att doktorn inte är nödvändig ännu, även om puls 52 är tyst i EKG-höljen. Vad kan du rekommendera?

fråga: God eftermiddag. Jag har en sinusrytmstörning, extrasystoler och en 1-graders blockad. Läkaren ordinerat att dricka afobazol och panangin, men i instruktionerna till panangig, skrivs en kontraindikation mot någon blockad. Hur är det, det finns inget sätt att komma tillbaka till läkaren för att fråga. Är det möjligt att dricka Panangin eller är det fortfarande inte nödvändigt och finns det en ersättning för AB-blockad?

fråga: God eftermiddag! Säg mig, snälla, min dotter gjorde ett hjärtkrok, de sa att det finns en blockad, de vet inte vad som är medfödd eller förvärvad. Har utsett eller nominerat kudesan, asparkam, ett sätt att se dagens komplexa vitaminer. Jag läste att asparks kontraindiceras i blockad, vad ska jag göra? Tack!

fråga: Hallå Döttrar är 9 månader gamla. På planerad ekg, avslöjades SA-blockaden med försvinnandet av PQKS-komplexet: i V3, en ökning till 0,92 sinusrytm. Vad betyder detta? Vad är farligt för livet? Hur man behandlar

fråga: Vi diagnostiserade hjärtblocket i 2: a graden och sa att det är nödvändigt att installera en elektrokardiostimulator. Vad ska jag göra?

fråga: Hej, min syster, 21 år sedan barndomen upptäcktes AB Blockade i hjärtat av 2: a graden. Under de senaste åren är hjärtfrekvensen 43-48 slag per minut. När lasten stiger till 65-70. Läkare sade att stimulansen inte är nödvändig. I november giftes hon, för närvarande är hon gravid: 8 veckor. En stark toxicos började, en konstant kräkningar när man äter som negativt påverkar hennes hjärta och hennes hälsa i allmänhet. Vad kan man göra i denna situation? Bara vänta på en toxicos eller gå till hjärtoperation? Tack för din tid.