Huvud / Emboli

Hur bestämmer du smärtan i hjärtat?

Med smärta i bröstkorgen associeras symtomen på många sjukdomar, och det behöver inte nödvändigtvis vara tecken på hjärtsmärta. Mycket ofta manifesteras sjukdomar i matsmältningsorganen och andningsorganen, muskuloskeletala problem, trauma och neurologiska störningar.

Därför är det väldigt viktigt att veta hur man identifierar smärtan i hjärtat, skilja den från andra, eftersom det i detta fall är omedelbar hjälp. Speciellt handlar det om tecken på sådana farliga exacerbationer, som utveckling av hjärtinfarkt. Även om den slutliga diagnosen endast görs av en läkare, men de specifika symptomen hos hjärtpatienten hjälper till att rangera smärtan.

Tecken på smärta i samband med kardiologi

Attack av angina pectoris

Det är alltid en tråkig smärta: kläm, kläm eller skär, men inte skarp. Smärta med angina uppträder i hjärtat. Patienten vet inte exakt hur man bestämmer smärtan i hjärtat och kan peka på någon del av bröstet. Ofta ges smärta mot nacken, käften, till vänster eller mellan axelbladen. Dess orsaker kan vara fysisk ansträngning, känslomässig överbelastning, äta, komma ut ur värmen till kallt, även en natts sömn. Denna smärta i hjärtat kan vara i en sekund eller upp till 20 minuter. Patienten fryser ofta på plats, känner brist på luft, andfåddhet och en särskild känsla av rädsla för döden. Att ta nitroglycerin stoppar omedelbart attacken och ger stor lättnad. Denna smärta fortsätter med inandning och utandning och beror inte på kroppens position.

Om, under olika fysiska ansträngningar (lyftande vikter eller sport), en spasma uppträder i underkäken eller vänster hand och en brännande känsla känns, ska kardiologen framträda. Det kommer att leda till en normal eller stress-EKG, eftersom detta kan vara det första ledet av uppkomsten av angina pectoris.

Myokardinfarkt

Bak sternum med MI är det en skarp plötslig smärta av brinnande karaktär eller tryck, vilket ger tillbaka och bröstets vänstra sida. Patienten känner att bröstet är som en tung last som inte andas och också en särskild rädsla för döden. Andning med hjärtinfarkt ökar, och patienten försöker ibland att sitta, för att han inte kan ljuga. Smärta med hjärtattack är svårare än med angina pectoris, och deras rörelser intensifieras. I detta fall hjälper inte nitro droger.

Inflammatoriska hjärtsjukdomar (inklusive myokardit och perikardit)

När myokardit känns relativt lätt smärta i hjärtat, så stenokardicheskie: värkande eller stickande karaktär, en känsla av tryck bakom bröstbenet och påverkan på halsen och vänster axel. Smärta är konstant och kontinuerlig förstärks under träning inte stoppas och nitroglycerin. I processen, eller patienten har sömnapné och astmaattacker kan svälla lemmar och leder värker.

Med perikardiell monotont stump smärta vid förhöjd temperatur. Smärta kan vara beläget ovanför hjärtat, i vänstra sidan av bröstet, i vänster scapula eller till vänster och övre buken. Vid hosta, djup andning, i ett horisontellt läge och med växlande positioner, intensifierar smärtan.

Om utseendet av hjärtsmärtor var förknippat med förkylningstiden kan detta indikera antingen en påverkad inflammatorisk process eller vara ett tecken på osteokondros. En korrekt diagnos här kan sätta en gemensam insats av en reumatolog och en kardiolog. Dessutom behöver du, förutom att passera den vanliga EKG-studien, fortfarande göra en ultraljud i hjärtat och ta alla blodprov.

Aortas sjukdomar

I det här fallet finns det ont i bröstet. Det är förknippat med fysisk aktivitet och varar i flera dagar, ges inte till andra delar av kroppen och stoppas inte av nitroglycerin. För dissektering av aorta-aneurysmen är våldsamma starka smärtor bakom sternum vanliga, vilket kan leda till förlust av medvetande. Nödhjälp behövs här.

Pulmonary artery tromboembolism

I ett tidigt skede manifesterar sig sig med kraftig bröstsmärta, som ökar med en inspiration som liknar angina pectoris, men utan återhämtning till andra ställen. Hon tar inte smärtstillande medel. Patienten har en stark hjärtklappning och andfåddhet, en snabb minskning av tryck och cyanos i huden. Urgency sjukhusvistelse krävs.

Smärta av icke-kardinal ursprung

Intercostal neuralgi

Det är mycket ofta förvirrat med smärta i hjärtat. Även om det liknar angina, men med betydande skillnader. Med neuralgi är smärtan skarp, skytte, intensifierar under rörelser, skratt, hosta och bara inandning. Ofta går denna smärta snabbt eller sker, men kan ibland stramas eller fördröjas för en dag, som förstärker vid vassa rörelser. Lokal smärta mellan revbenen till höger eller vänster, men kan ge i hjärta, rygg, midja eller ryggrad. Patienten indikerar vanligtvis det exakta stället för smärta.

osteokondros

En person upplever hjärtsmärtor med osteokondros (bröstkorg), ger tillbaka, axelblad, övre buken och intensifierar med djupa andetag och rörelse. Ibland blir vänstermen och området mellan axelbladen numrera. Ofta är dessa smärta patienter förvirrad med angina, speciellt om det kommer på natten och orsakar en rädsla för rädsla. Men dessa periodiska smärtor i hjärtområdet med nitroglycerin avlägsnas inte.

Sjukdomar i matsmältningsorganen

Spasmer av musklerna i magen i magen orsakar ofta smärtsamma känslor i bröstet. Men de skiljer sig från hjärtat genom att följa illamående, kräkningar och halsbränna. Dessa smärtor varar längre än de hjärtliga och har sina egna särdrag, till exempel de är förknippade med matvanor - de förekommer i en tom mage, men efter att ha ätit försvinna. Nitrogener är kraftlösa här, till skillnad från antispasmodik.

I den akuta formen av pankreatit observeras mycket allvarlig smärta, som kan förväxlas med hjärtat. Villkoren ligner mycket på hjärtinfarkt, där det också finns ibland kräkningar och illamående. Hemma är det nästan omöjligt att ta bort sådan smärta. Pulserande smärta i hjärtat kan också orsakas av spasmen i gallkanalen eller i gallblåsan. Trots att han och levern ligger till höger, utstrålar smärtan till vänster på bröstet. Från dem kan det hjälpa till med modpaspasmer.

När esofagusbråck i membranområdet finns det svår smärta som liknar angina pectoris. Sådan smärta uppträder ofta under sömnen, när en person är i ett horisontellt tillstånd, och det är upp till honom att stiga, när hans tillstånd omedelbart förbättras.

Centrala nervsystemet störningar

Med denna sjukdom observeras långa och frekventa hjärtvärk på nerverna, vilka är lokaliserade i nedre vänstra delen av bröstet, där hjärtans topp ligger. Deras symtom beskrivs av patienter på olika sätt: oftare så konstant värkande smärta, men ibland kan de vara kortlivade men mer akuta. Smärta i hjärtat efter stress leder nästan alltid till sömnstörningar, ångest, irritabilitet och andra fenomen som är karakteristiska för autonoma störningar. Med dessa smärtor hjälper sovande piller och lugnande medel.

Ett mycket liknande mönster ses i klimakteriet. Ibland är cardioneuros svår att särskilja från hjärt-kärlsjukdomar, även efter EKG-avlägsnande, eftersom det i båda fallen inte finns några förändringar.

Om en person periodiskt känner en liten smärta i hjärtat av det värkande karaktäret i vila i dåligt humör kan det orsakas av autonom dysfunktion eller depression. Psykoneurologen i detta fall kommer att bidra till att förhindra eskalering av känslomässiga problem i fysiska sjukdomar.

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet

Om de unga på vänstra sidan av bröstet har ont, betyder det inte nödvändigtvis förekomsten av hjärtsjukdom. Om det uppträder med andningsfördröjning, är plötsliga rörelser, lyftvikter, troligtvis orsaken till muskuloskeletala systemet. Mycket ofta kan orsaken till smärta vara skolios - den vanligaste defekten i ryggraden. På liknande sätt kan inflammation i de interostala musklerna påverkas. Därför är det bättre för ungdomar att vända sig först till en ortopedist eller en neurolog, inte en kardiolog. Med sådana problem kommer manuell terapi och gymnastik att hjälpa till, och kontorspersonal rekommenderar ofta användning av en korsett. Den senare bör väljas genom att samråda med en expert, eftersom denna professionella fixator, som används utan rekommendationer, kan vara skadlig.

Virala sjukdomar

Skarp smärta i revbenen, åtföljd av utslag, hos barn kan vittna om kycklingpox och hos vuxna - om herpes zoster. I det här fallet bör du kontakta terapeuten och hudläkaren eftersom kardiologi knappast har något att göra med det här.

Enkla försök att bestämma hjärtsmärta

 • Ta Corvalolum eller sätt Validol under tungan. Om smärtan snabbt sjunker, har det troligtvis det att göra med hjärtat.
 • Håll andan ett tag. Om smärtan inte slutar kan det också indikera hjärtproblem, och om det sänks kan det vara neuralgi eller muskelproblem.
 • Ofta hörs smärtsmärta av ont, smärta i benen, domningar i underarmarnas muskler. Gradvis stiger den till axelns muskler, bakom bröstbenet börjar allt "brinna", svett uppträder, andning blir svår och benen blir olydiga.

Oavsett hur smärtsamt det är uttryckt i bröstet, är det bättre att kontakta henne till läkare. Trots allt kan en erfaren doktor inte noggrant bestämma sitt ursprung utan resultat av instrumentell forskning. Dessutom har många sjukdomar atypiska symtom.

Krasnoyarsk medicinsk portal Krasgmu.net

Smärta i detta område är olika. De prickar, pressar, pressar, baka, bränna, gnälla, dra, pierce. De kan kännas på ett litet område eller sprida sig över bröstet, ge i axeln, armen, nacken, underkäken, buken, under axelbladet. De kan förekomma i flera minuter eller sista i timmar, eller till och med dagar i slutet, kan förändras med andning, rörelse av händer och axelband eller byte av hållning. Ibland uppstår de med fysisk eller känslomässig stress, ibland - i vila eller i samband med att äta.

Orsakerna till smärta i hjärtat är många. De kan bli hjärtsjukdomar som angina pectoris, hjärtinfarkt, hjärtinfarkt och dess membran, reumatiska skador. Men ofta är kärnan av smärta utanför hjärtat, som till exempel med neuros, ryggradssjukdomar och bröstkorg, problem med mag-tarmkanalen och många andra sjukdomar.

Varför värker mitt hjärta?

Smärta i hjärtat är en av de vanligaste orsakerna till att människor vänder sig till ambulans. Hjärtsmärta av deras ursprung kan delas in i två huvudgrupper:

 • angina smärtor, som uppstår vid olika stadier av ischemisk sjukdom;
 • cardialgia, orsakad av inflammatoriska sjukdomar i hjärtat, medfödda sjukdomar och hjärtefekter eller vegeto-vaskulär dystoni.

anginal (ischemisk, stenokardisk) smärta visas när behovet av ökat blodflöde, som uppstår med fysisk ansträngning eller känslomässig stress. Därför kännetecknas dessa smärtor av utseende av attacker under gång, emotionella störningar och stopp av vila, snabbt avlägsnande av nitroglycerin. Av arten av ischemiska smärtor som vanligtvis brinner, pressar, komprimerar; känner som regel bakom bröstbenet och kan ge i vänster axel, arm under scapula i underkäken. De åtföljs ofta av andfåddhet. Mycket stark, pressning, kompression, tårflöde, brännande smärta bakom bröstbenet eller till vänster om det - en av de symptom på akut hjärtinfarkt, och smärtan inte bort nitroglycerin.

cardialgia, uppträder i reumatisk hjärtsjukdom, myokardit och inflammatoriska sjukdomar i den yttre foder av hjärtat - hjärtsäcken, vanligen långa, värkande eller stickande karaktär dispens uppstår på vänster av bröstbenet, amplifieras under andning, hosta. De är inte bort nitroglycerin, men kan försvaga efter utnämningen obebolivayuschih droger.

Ofta är smärta i hjärtat inte associerat med hjärtsjukdom.

Om smärtan i hjärtat ändras genom att luta och vridning av bålen, djupt andetag slam utandas, flytta händerna och nitroglycerin eller Validol praktiskt taget ingen effekt på intensiteten, då är det förmodligen på grund av ischias eller bröstsjukdomar revben brosk.

Svår smärta längs interkostal utrymmen är ibland det första tecknet på bältros, och på kort sikt eller intermittent smärta i hjärtat, ofta koncentrerade till ett litet område, värkande, stickande eller vaga - ett vanligt klagomål från patienter med neuros.

Stress och depression kan uppenbaras av smärta i cervico-brachialområdet. De som går till doktorn i rädsla, tror att de har "dåligt hjärta", återvänder hem lugnt: smärtan är bara associerad med musklerna. Ofta är andfåddhet, förträngande eller sömnadssmärtor i hjärtat orsakad av svullnad i tarmarna, vilket sätter tryck på hjärtat och därmed stör dess funktion. Om du kan ansluta smärta i hjärtat med intag av någon speciell mat eller svält, kan orsaken vara i en sjukdom i magen eller bukspottkörteln. Orsaken till smärta kan också vara intrång i hjärnnerven, ryggrad, ryggrad, osteokondros etc.

Hur hittar man orsaken till smärtan och vad man ska göra med det?

För att klargöra orsaken till smärta i hjärtat behöver du en noggrann undersökning utnämnd av kardiologen och hjärtkirurgin.

När forskningsverksamheten i hjärtat krävs av ett elektrokardiogram (EKG), stress EKG (rullbandtest, cykel ergometri) - spela in ett EKG under träning och Holter-EKG-övervakning - ett rekord EKG, som äger rum under dagen.

Att studera de hjärtblåsljud används Phonocardiography metod och ekokardiografi metoden tillåter användning av ultraljud för att undersöka tillståndet hos hjärtmuskeln och ventiler, för att uppskatta hastigheten för blodflödet i hjärt hålrum. Koronarangiografimetoden används för att studera tillståndet i kransartärerna. För att bestämma bristen på blodtillförsel till hjärtmuskeln används även metoden för myokardiell scintigrafi.

För att utesluta "icke-hjärt orsaker" smärta i hjärtat är nödvändigt att utföra röntgen, beräknas och magnetisk resonanstomografi av ryggraden, kan kräva samråd neurolog eller ortoped. Du kan behöva besöka en gastroenterolog eller medikopsihologa.

Förresten, enligt observationer av Cardiology, - om personen i detalj och livfullt beskriver sin smärta i hjärtat, tar ofta observationen av sina smärtsamma känslor "penna" och läsa deras läkare, troligen är det inte sorger. Om dessutom sade mannen att varje gång smärtan är annorlunda, tar lång tid (i detta fall - utan tecken på hjärtsvikt), tillsammans med täta hjärtslag, störande ibland större än smärtan, orsaken till sjukdomen, kardiologer tenderar att vara ute utanför hjärtat.

Om beskrivningen av smärta är genomsnittlig, utan överflödiga ord, om patienten väl minns smärtan, talar det ofta om en allvarlig hjärtsjukdom. Men med några klagomål om smärta i hjärtat, behöver du se en läkare.

Kardiologen kommer att förskriva dig behandling beroende på den etablerade diagnosen. Det är möjligt att manuell behandling kommer att vara tillräckligt för att lindra dig av hjärtsmärta som orsakas av "icke-hjärt" -sjukdomar. Och det är möjligt att den enda frälsningen för dig kommer att vara en kirurgisk operation som syftar till plastens plastik eller skapandet av en omväg för blodflödet.

Kom ihåg - vårt hjärta är gjord för kärlek, men vi måste lära oss att älska och vårda det.

Om du har en systematisk smärta i hjärtat - gå till doktorn, ta en undersökning och ta reda på orsaken till detta.

Hur skiljer man hjärtsmärta från inte hjärtvärk?

Kardiovaskulära sjukdomar är en av de främsta orsakerna till döden: mer än hälften av de döda dör av naturliga orsaker.

Många faktorer leder till deras utveckling, som börjar med medfödda patologier och slutar med påfrestningar och fel sätt att leva. Ett av de första symptomen är smärta i hjärtat.

Dock inte bröstsmärtor inte alltid hjärtproblem: På samma sätt uppenbara problem med ryggen, respiratoriska, gastrointestinala och neurologiska sjukdomar.

Hur hjärta gör ont för olika sjukdomar, på vilka grunder kan särskiljas från icke-hjärt hjärt smärta och vad man ska göra när en plötslig hjärtesorg?

Smärta i hjärtats symptom

Inte alltid de första tecknen på en allvarlig sjukdom är tydligt uttalade. I många fall, i hjärtat under åren knappast orolig man, ibland eller varje dag värk påminner hans andra obehagliga förnimmelser såsom kyla, tung, känner tight i bröstet.

Ett besök på kardiologen att kontrollera om det finns några allvarliga störningar i det kardiovaskulära systemet är nödvändigt om du tittar på följande symtom:

 • Efter fysisk ansträngning eller med nervöst överbelastning i bröstområdet drar, pressar eller brännskador, sjukdom i kolit
 • Under måltiderna börjar promenader, med skratt, en medvetslöshet vid första ögonkastet, andfåddhet;
 • Det finns ökad trötthet;
 • Erektil dysfunktion hos män;
 • Nummer i extremiteterna, blå i naglarna
 • Snarkning och sömnapné, särskilt när du ligger på baksidan;
 • Svullnad, speciellt svullnad i fötter och händer. I de tidiga stadierna är de bara synliga genom indirekta tecken - börjar trycka skor, ringer kraschar i fingrarna. Men även mindre svullnad är ett mycket allvarligt symptom som talar om cirkulationssjukdomar.
Vaskulär spasm

Ett besök hos en kardiolog, en korrekt diagnos och en tid förskriven behandling kan rädda en patients liv.

Orsaker till bröstsmärta i hjärtat

Inte alla smärtor på vänster sida av bröstet är hjärtliga.

De vanligaste hjärtorsakerna kan delas upp i flera grupper:

Smärta över bröstkorgen vänster

Smärtan som uppstår på vänster sida bredvid hjärtat - ett symptom som är extremt skrämmande. Det kan betyda att en katastrof har hänt med ditt hjärta. Till exempel utvecklad ischemisk eller hypertensiv sjukdom, hjärtsjukdom eller kardiomyopati. Men samma tecken kan vara en manifestation av ryggradssjukdomar, revbenen till vänster. Att ge till vänster kan vara smärta från de inre organen: mage, mjälte, tjocktarm.

Där hjärtat är faktiskt beläget

Det översta benet som löper horisontellt på bröstväggen är nyckelbenet. Bakom det ligger den första ribben, under det är möjligt att sondra ett litet mjukt muskelintervall och under det - den andra ribben. Nästa genom luckorna följer 3, 4, 5, 6, 7 och 8 kanter. Hjälp och orientera sådana riktlinjer:

 • en bröstvårtor i en man: han är på samma nivå som den femte ribben;
 • Skålens vinkel, som pekar ner, motsvarar de 7 revbenen hos personer av båda könen.

Människans hjärta är ungefär storleken på näven, så att den mest framträdande pekfingret pekar ner och till vänster. Hjärtat ligger som följer (med poäng):

 • från den övre kanten av den andra ribben, där den är fäst vid bröstbenet på höger sida;
 • Nästa punkt till vilken linjen går är den övre kanten 3 på ribban, 1-1,5 cm till höger om högra kanten av bröstbenet;
 • nästa punkt: med en båge från 3 till 5 revben till höger, 1-2 cm till höger om högra kanten av bröstbenet.

Det var hjärtans högra sida. Vi nu beskriva lägre: det passerar från den sista punkten som beskrivs på höger sida av bröstkorgen och är snedställd till spalten mellan ribborna 5 och 6 till vänster till den punkt som ligger till höger om den vänstra medioklavikularlinjen 1-2 cm.

Hjärtans vänstra kant: Från sista punktet går linjen en båge till punkten 2-2,5 cm till vänster om bröstbenets vänstra kant, i nivå med 3 revben.

Denna position upptar hjärtat tillsammans med de stora fartygen som dyker upp och kommer fram ur det:

 1. övre vena cava: den är placerad på högra kanten av båren, från 2 till 3 ribbor; bringar det syrefattiga blodet från den övre halvan av kroppen;
 2. aorta: lokaliserad på nackenivå, 2 till 3 revben till vänster. Hon bär syre mättat blod till organen
 3. lungstam: den ligger framför de återstående kärlen, går framför aortan vänster och bakåt. Ett sådant kärl behövs för att bära blod till lungorna, där det kommer att vara mättat med syre.

Om det gör ont i hjärtat av hjärtat

Smärtsyndromet i bröstets vänstra sida orsakas av två typer av orsaker:

 1. Kardiologiska orsakade av hjärtsjukdomar och kärl som matar det
 2. icke-kardiologiska, initierad av många andra patologier. De har sin uppdelning beroende på systemet med organ som orsakade syndromet.

Det faktum att det gör ont i hjärtat, de säger sådana tecken:

 • lokalisering av smärta: bakom brystbenet och vänster, till vänster sida av nyckelbenet;
 • karaktär kan vara annorlunda: värk, sömnad, pressning eller trubbig;
 • åtföljs inte av smärta i interkostala utrymmen eller i ryggraden;
 • Det finns ingen koppling till en viss typ av rörelse (till exempel genom att vrida armen i axelledet eller höja armen), smärtan uppträder oftast efter fysisk ansträngning.
 • kan finnas ett samband med måltiden - är hjärta smärta vid angina i samband med att ta kopiösa mängder mat eller gå direkt efter en måltid, men om det inte åtföljs av halsbränna, uppstötningar eller försämrad avföring;
 • kan ges i vänster hand (speciellt lillfingret av handen), den vänstra halvan av underkäken, vänster skulderblad område, men samtidigt - det finns ingen kränkning av känsligheten av händerna, inte fryser, inte försvagar den inte börjar blekna hud och hår faller ut.

Hjärtsmärta: vilken typ av hjärtvärk?

Du kan namnge följande orsaker till smärta orsakad av hjärtsjukdomar:

Angina pectoris

Detta är en av de typer av kranskärlssjukdom. Det beror på det faktum att på grund av att vara i ett kranskärl plack, tromb, eller spasm dess reducerade diametern hos kärlet, tillförseln av hjärtstrukturen. Den senare får mindre syre och skickar smärtsignaler. Karakteristisk för sistnämnda:

 • förekommer oftast efter fysisk eller emotionell stress: lyfter vikter, klättrar trappor, går fort, går mot vinden (särskilt kallt, särskilt på morgonen), går efter att ha ätit;
 • kan uppstå på natten på morgonen eller efter uppvaknandet, när en person ännu inte har kommit ut ur sängen (detta är Prinzmetalls angina);
 • efter vila eller stopp i det första fallet eller ta "Corinfar", "Nifedipina" eller "Fenigidin" - i andra passerar smärtan;
 • smärtpressande, bakning;
 • lokaliserad antingen bakom bröstbenet eller till vänster om bröstbenet, kan dess område indikeras av fingerplattan;
 • kan ge till vänsterhandens område, scapula; den vänstra halvan av käften;
 • den avlägsnas av "nitroglycerin" efter 10-15 sekunder.

Myokardinfarkt

Detta är den andra och mest allvarliga formen av ischemisk sjukdom. Den utvecklar när dessa plack eller artärer, som orsakar kort, endast när emotionell eller fysisk stress, hjärt syrebrist, ros och blockerad artär är nästan helt. Detta tillstånd kan inträffa när någonstans (av någon ven, vanligen i benen) flög en blodpropp eller en bit av fett, som tilltäppt artär. Som ett resultat kommer hjärtplatsen, om inom en timme att inte ge professionell hjälp genom att införa tromboslösande läkemedel, dö.

Myokardinfarkt kan manifesteras på olika sätt. I den klassiska versionen är detta:

En infarkt är en förförisk sjukdom: om den uppenbarar sig, ger den en chans till en person för frälsning. Men även med denna farliga sjukdom kan bara handen, käken eller ens ett lillfinger på vänster hand skada; Det kan finnas en störning av hjärtritmen eller plötsligt, utan uppenbar anledning, att börja smärta i magen eller det kan vara en lossning av avföringen.

perikardit

Så kallad inflammation i hjärtvägen, orsakad av en smittsam orsak. Människor beskriver sådan smärta som:

 • bröstsmärta (eller säg: "Lokaliserad djup i bröstet");
 • sömnad karaktär
 • stärker i benägen position
 • Försvagad om du sitter eller står böjt något framåt;
 • länge, i många fall passerar från tid till annan;
 • ger inte någonstans;
 • ej avlägsnat av nitroglycerin;
 • inträffar efter en tidigare akut respiratorisk sjukdom, lunginflammation, andra sjukdomar orsakade av mikrober;
 • åtföljd av en svaghet, en temperaturökning.

Mitral ventil prolapse

Denna "böjning" av ventilen in i vänster förmak (normalt dess petals bör öppna i systole och diastole i tättsluten) eller en kongenital orsak eller utvecklar efter att ha lidit reumatisk feber, hjärtattack eller myokardit mikarda, amid erythematosus, ischemisk hjärtsjukdom eller annan hjärtsjukdom.

 • inte intensiv bristande hjärtesorg;
 • attacker av snabb hjärtfrekvens;
 • avbrott i hjärtats arbete;
 • yrsel;
 • svimning;
 • illamående;
 • känsla av en "koma" i halsen;
 • ökad svettning;
 • På grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärnan är en person med mitralventil prolapse mottaglig för depression, perioder med dålig humör.

Dissecting aortic aneurysm

Detta är namnet på tillståndet när det gäller aorta - det största fartyget, där det högsta trycket, det finns en expansion - en aneurysm. Sedan mot denna bakgrund, mellan skikten som bildar aneurysmens mur, finns blodproblemet - ett hematom. Det "kryper" nedåt, peeling av lager av aorta väggen från varandra. Som ett resultat blir kärlets vägg svag och kan rivas när som helst och orsakar massiv blödning.

Aneurysm förekommer sällan "av sig själv", föregås ofta av en period då ständigt observerade förhöjt blodtryck hos människor eller han lider av åderförkalkning när plackbildning i området för aorta eller orsaken till tillståndet blir syfilis eller Marfans syndrom.

Smärta med exfoliating aorta aneurysm:

 • stark;
 • ligger bakom övre delen av bröstbenet;
 • kan ge i nacken, underkäken;
 • kan kännas i hela bröstkorgen
 • varar från några timmar till flera dagar;
 • ej avlägsnat av nitroglycerin;
 • kan åtföljas av blueness i ansiktet och svullnad i halsen i halsen.

aortitis

Detta är namnet på inflammation av alla tre (panaortit) eller delar (endortit, mesaortit, peraortit) av membranet i bröstkörteln. Orsaken till sjukdomen kan vara:

 • infektion (streptokocker, syfilis, tuberkulos, brucellos);
 • autoimmuna sjukdomar (Takayasus sjukdom, kollagenoser, Bechterews sjukdom, tromboangiitis obliterans);
 • inflammation kan "gå" från de inflammerade organen som ligger intill aortan: med lunginflammation, lungabscess, infektiv endokardit, mediastinit.

Sjukdomen manifesteras av en grupp av symtom: några av dem är tecken på den underliggande sjukdomen, andra är manifestationer av blodtillförsel till de inre organen eller hjärnan, andra är symptom på aortainflammation i sig. Det senare inkluderar:

 • pressande och brännande smärtor i bröstet;
 • oftare - bakom sternumets handtag, men smärta kan ge till vänster;
 • ge i nacken, mellan axelbladen, i "epigastric" regionen;
 • puls på carotid och radiella artärer är inte symmetrisk, kan vara frånvarande helt på ena sidan;
 • blodtryck kan inte bestämmas på en arm.

endokardit

Så kallad inflammation i hjärtatets inre skal, från vilket ventilerna är gjorda, ackorden av människans huvudpump. Smärta med denna sjukdom sker sällan - endast i sina sena steg, när patienten är fysiskt stressad eller upplever en stark känsla. Hon värker, inte intensiv, kan ge i handen och nacken.

Andra tecken på endokardit är:

 • stiga i temperatur, ofta - till låga siffror;
 • kroppstemperaturen minskar och stiger utan någon uppenbar anledning
 • feber åtföljd av en känsla av kalla eller svåra frossa;
 • hud blek kan vara jordartad i färg;
 • Naglar tjocknar, blir som glas i klockor;
 • Om du drar det nedre ögonlocket, kan du i vissa människor hitta pinorblödningar på konjunktivan;
 • Små leder av händer påverkas;
 • snabb viktminskning
 • Periodiskt är det yr och huvudet gör ont, men i ett horisontellt läge passerar dessa symtom.

kardiomyopati

Det finns 3 typer av denna sjukdom, men smärtan i hjärtområdet är karakteristisk endast för den hypertrofa varianten. Smärta syndrom skiljer sig inte från det i angina, och förekommer även efter fysisk ansträngning.

Förutom smärta visar hypertrofisk kardiomyopati sig själv:

 • andfåddhet;
 • ökad hjärtfrekvens
 • hosta;
 • yrsel och svimning
 • ödem i benen (se hjärtödem)
 • ökad trötthet.

Hjärt sjukdomar

De har antingen en medfödd karaktär, eller utvecklas mot en bakgrund av reumatisk feber. Hjärtsmärta åtföljs oftast endast av stenos av aortaöppningen - en minskning av diameteren i stället från var aortan kommer från hjärtat.

Smärtsyndromet är permanent i detta fall, karaktären kläms, piercing, pressning. Dessutom stiger blodtrycket ofta, benen utvecklar svullnad. Det finns inga andra tecken specifika för aortastenos.

myokardit

Inflammation i hjärtmuskeln, som oftast är en följd av influensa eller enterovirusinfektion, uppenbarar sig också i 75-90% av fallen med smärta i hjärtat. De har en stygnig dunkel karaktär, uppstår både i samband med fysisk ansträngning och i en relativ vila efter en belastning. Det finns också ökad trötthet, ökad kroppstemperatur. Nitroglycerin lindrar smärt syndrom hjälper inte.

Myokarddysrofi

Detta är namnet på en grupp hjärtsjukdomar där hjärtmuskeln inte är inflammerad eller degenererad, men samtidigt lider hjärtfunktionerna i samband med kontraktilitet och rytm.

Sjukdomen kan manifesteras som ett smärt syndrom av en annan natur. Oftast är dessa värkande eller värkande smärtor, som uppträder mot bakgrund av en känsla av värme eller omvänt ökad kyla i extremiteterna, svettning. Dessutom finns det svagheter, trötthet, frekvent huvudvärk.

Hypertensiv sjukdom

Ständigt förhöjt blodtryck kan uppenbara inte bara huvudvärk, "flyger" framför ögonen eller en känsla av "tidvattnet". Detta kan orsaka smärta i vänstra hälften av bröstet, som har en värkande, pressande karaktär eller en känsla av "tyngd" i bröstet.

Detta är i princip alla hjärtsjukdomar, som kan åtföljas av smärta i vänstra hälften av bröstet. Icke-kardiologiska patologier som orsakar detta symptom är mycket större, och nu ska vi analysera dem.

Icke-kardiologiska sjukdomar

De är uppdelade i flera grupper beroende på vilket organsystem som orsakade symtomen.

Psykoneurologiska patologier

Smärtsamma känslor i hjärtat kan orsakas av cardioneuros och cyklotymiska tillstånd, som är identiska i deras manifestationer. I dessa fall avslöjar ingen undersökning av hjärtat och inre organ trots patologin trots symtomen. Personen noterar följande symtom:

 • smärta i bröstets vänstra sida visas på morgonen före uppvaknandet eller under det;
 • anfall nästan alltid uppträder vid överhettning, snarare än på kalla och blåsiga dagar, som händer med angina pectoris;
 • Det kan utlösas av depression eller konfliktsituation.
 • smärta försvinner inte om du slutar eller tar nitroglycerin; Det kan ta upp till flera dagar och kan visas flera gånger om dagen (upp till 5), varar i 1-2 timmar. I det här fallet kan arten av smärta förändras varje gång;
 • Om du utför flera enkla fysiska övningar kan det lindra smärtssyndromet.
 • smärtan kan vara annorlunda: kompression, tyngd, stickningar, det kan beskrivas som ett "tomrum" i bröstet eller omedelbart spränga. Det kan finnas "värk i smärta" eller svårintensitetssyndrom, åtföljd av rädsla för döden.
 • smärta ger till nacken, båda scapulae, kan ta den högra halvan av bröstkorgen, ryggraden
 • Du kan precis ange den punkt där maximal smärta noteras.
 • ökar känsligheten hos vänster nippel;
 • tillståndet förvärras när man upplever några positiva eller negativa känslor;
 • Under en attack börjar en person andas ofta och ytligt, vilket leder till att kolsyrahalten minskar, som åtföljs av yrsel, en känsla av rädsla, kan tjäna som grund för utvecklingen av arytmi.
 • vid alla frekvenser och intensiteter av attacker påverkar inte preparat av typen "Nitroglycerinum" eller "Anaprilinum" på dem i åratal leder inte till utvecklingen av fenomenet hjärtsvikt: dyspné, ödem på skenorna, förändringar i bröstkorgets röntgenbild eller ultraljudsbild av levern.

Patienter med kardioneuros är pratsamma, noga, under en attack förändrar kroppens position, letar efter ett lokalt botemedel som hjälper till att lindra smärta. När "Nitroglycerin" tas, uppträder effekten inte efter 1,5-3 minuter, som med angina pectoris, men nästan omedelbart eller efter lång tid. Effektivare sådana människor hjälper tillberedningar som "Valocordin", "Gidazepam" eller tinktur av valerian.

Neurokirurgisk dystoni är den andra stora patologin, där det inte finns någon förändring i funktionen eller strukturen hos de inre organen, men personen lider av "hjärt" smärta. De kan ha denna karaktär:

 1. Lokalisera i närheten av bröstvårtan, ha en mild eller måttlig svårighetsgrad, varig i flera minuter - flera timmar. Hjälp att avlägsna smärta hjälp validol och nitroglycerin. Detta är den vanligaste formen av hjärtkörtel.
 2. Vara tråkig eller förtryckande, tillsammans med en ökning av blodtryck, smärta, tremor, svettningar, andnöd. Att avlägsna en sådan attack genom att använda "propranolol" ( "Atenolol", "metoprolol", "Nebivolol") i kombination med valeriana tinktur eller Leonurus.
 3. Ha ett brinnande tecken, lokalisera bakom brystbenet eller vänster av det, följt av ökad känslighet hos de mellanliggande utrymmena när de probes. Nitroglycerin, Validol eller Valocordinum stoppar inte attacken. Detta görs av senapplaster överlagda på hjärtat.
 4. Att ha en pressande, komprimerande, värkande karaktär, att lokalisera bakom bröstbenet, för att stärka med promenader och fysisk ansträngning.

Smärta i sjukdomar i muskuloskeletala systemet och nervändar

Smärtsyndrom kan uppstå med irritation av nerver, innerverande interkostala muskler, med inflammation i korsbandets korsband och broskiga delar

Neuralgi av interkostala nerver

Smärtan är konstant, intensifieras genom andning (särskilt djup inandning), kroppslissar i samma riktning. Ett eller flera interkostala utrymmen är smärtsamma. Om den interostala neuralgien orsakas av herpes zosterviruset, är det möjligt att i ett interkostium upptäcka bubblorna fyllda med en klar vätska.

Förutom dessa smärtor finns inga andra symtom. Endast om neuralgi orsakas av varicella-zostervirus kan temperaturen ökas. I fallet med en försvagad organism kan det finnas komplikationer från nervsystemet: hjärnhinneinflammation, encefalit.

Myosit av interkostala muskler

I detta fall noteras smärta i hjärtområdets muskler. Det ökar med djupt andetag och med kroppen lutad till en hälsosam sida. Om du börjar känna den drabbade muskeln känner du ont.

Scapula och costalsyndrom

I det här fallet uppstår smärta under scapulaen, ger till nacken och förbenet (vad vi brukade kalla "axeln"), den främre sidodelen av bröstväggen. Diagnosen görs enkelt: om patienten sätter sin hand på motsatta axeln, då i övre hörnet av scapula eller i ryggraden vid denna punkt kan du känna punkten med högsta ömhet.

Interblade smärt syndrom

Detta tillstånd uppstår med inflammation i ett komplex av strukturer som ligger mellan axelbladen: muskler, ligament och fascia. Det börjar med tyngdkraften i den interscapulära zonen. Då utvecklas ett smärtsyndrom, vilket har en klumpig, tråkig, brinnande karaktär. Intensiteten ökar med känslomässig stress, under nattens sömn, med andning och böjning av kroppen, ger till nacke, axel, underarm och hand. Syndromet skiljer sig från interostal neuralgi och hjärtvärk är att smärtpunkter kan hittas i scapulaområdet, och de interkostala musklerna är smärtfria.

Inflammation av kostbrusk (chondritis) på vänster sida

Det uppenbaras av utsvällningen av en av broskorna; det är smärtsamt. Efter ett tag kan det edematösa området mjukas, öppnas med frisättning av pus. Detta kan öka temperaturen till subfebrila siffror. Även efter öppningen av abscessen i området av den inflammerade revbenet kvarstår smärta, vilket kan störa i 1-3 år.

Titzesyndrom

Det här är sjukdomen av en oförklarlig orsak, där en eller flera kalkbroder är inflammerad på platsen där den förenas med bröstbenet. Syndromet manifesteras av ömhet i lokaliseringen av inflammation, som förstärks genom att trycka på detta område, nysningar, rörelser och även med djup andning.

Sjukdomen uppstår med perioder av exacerbation, när alla symptom uppträder, och remission, när en person känner sig frisk.

Skador, frakturer, blåmärken av revben

Om en skada uppstod och smärta noteras i bröstet, som skiljer sig från symptom, blåmärken eller sprickor, är det omöjligt. Båda dessa patologier manifesteras av svår smärta som sträcker sig över hela bröstet. det ökar med andning. Även om det var en fraktur och den har vuxit ihop, kommer smärtan i bröstet fortfarande att noteras en stund.

Tumör av en av revbenen till vänster - osteosarkom

Det kan förekomma hos personer i alla åldrar. Onkopatologi manifesteras med smärtssyndrom lokaliserat i revbenen. Det intensifieras på natten, kännetecknas av en dragande karaktär. Sena steg i området av den drabbade ribben noterade svullnad.

osteokondros

När buntarna i ryggnerven pressas upp, uppträder smärta i revbenen till vänster. hon:

 • värk;
 • konstant;
 • förändras intensitet när kroppens position förändras;
 • ökar med fysisk aktivitet, överhettning, utkast och hypotermi;

Ytterligare symptom är:

 • stickningar och domningar i vänster arm,
 • svaghet i hennes muskler,
 • det kan finnas smärta i vänster arm,
 • som har tre distributionsalternativ:
  • på sin yttre yta till tummen och pekfingret;
  • på det inre, i närheten av lillfingret, handens område
  • På den bakre externa delen går du till långfingeren - detta beror på vilken av rötterna som är klämda.

osteoporos

Så kallad patologi, där benen (inklusive revbenen) är för låg i kalcium. Det uppstår genom otillräckligt intag, dålig matsmältning eller ökad förstöring.

Patologi är asymptomatisk, du kan lära dig om det om du utför ultraljudsdensitometri hos revbenen (ta reda på deras densitet). De första symptomen uppträder när små sprickor eller sprickor uppträder på revbenen, som uppträder när kroppen lyfter eller vrids skarpt. Under sådana rörelser brukar det finnas en stark, skarp smärta i ribban, som sedan kvarstår även när kroppens position förändras.

Hernierad skiva

Denna patologi - som är relaterad till osteokondros, är förknippad med en störning i näringen hos den intervertebrala skivan, följt av dess förstöring. Endast i händelse av en bråck börjar den delen av skivan, som inte kan genomgå förstörelse, utskjuta bortom ryggkotorna och pressa nerverna som passerar där.

Det finns en bråck med smärtsyndrom:

 • ökar gradvis
 • intensifieras i högsta grad, vilket leder till förlust av medvetande
 • ger i nacken eller armen, där den har ett skjuttecken.

Symtom kan förväxlas med hjärtinfarkt. Huvudskillnaden är det faktum att med en hernierad skiva, lider inte en persons allmänna tillstånd.

fibromyalgi

Detta är termen kronisk muskuloskeletala smärta som uppstår utan uppenbara orsaker i symmetriska områden av kroppen. I detta fall uppstår smärtssyndromet efter stress eller emotionellt trauma. Ribbenna värker inte bara till vänster, men också till höger, smärtan ökar med regn och liknande förändringar i väderförhållandena.

En person ser en känsla av styvhet i bröstet, klagar på en dålig sömn, periodisk huvudvärk. Samordningen av hans rörelser minskar; livskvaliteten lider

Muskel-fascialt syndrom

Denna sjukdom är inte sällsynt. Dess orsak - mjukvävnadsskada av bröstet (i detta fall - till vänster), i vilka muskel går in i blodet, utsöndras det flytande del och deponeras protein fibrin, vilket är nödvändigt för blodkoagulation processen. Som ett resultat av impregnering av muskeltonus stiger kraftigt, vilket orsakar smärta beskrivs som "muskel" eller som "revben" med varierande intensitet, som varierar med rörelse.

Alla ovanstående sjukdomar från den beskrivna gruppen, det finns en smärta i revbenen. Detta symptom kommer också att noteras vid pleurisy, pleurala tumörer och kardioneuros. Om sjukdomen i pleura kommer vi prata lite lägre.

När orsaken är i en sjukdom hos ett av de inre organen

Smärtsyndrom, lokaliserat nära hjärtat, kan orsakas av lungens patologi och pleuren i vilken de är buntade. Det kan uppstå som ett resultat av sjukdomar i mediastinumens organ - det komplex av organ som ligger mellan de två lungorna, bredvid hjärtat. För att orsaka smärta som liknar hjärtat, kan också sjukdomar i matstrupen, magen, gallblåsa och lever.

Lungsjukdomar

 1. Inflammation i lungorna. Oftast kommer hjärtområdet att påverkas om en helkropp (kronisk lunginflammation) i lungan är inflammerad. Mindre ofta kommer "cardialgia" att noteras för brännvårds lunginflammation. Smärta syndrom - ett stabbande karaktär, ökar med inspiration och hosta. Dessutom finns det feber, svaghet, hosta, illamående, aptitlöshet.
 2. Abscess av lungan. I detta fall kommer temperaturförhöjningen, brist på aptit, illamående, smärta i muskler och ben fram. Smärtsyndromet till vänster om båren är markerat med intensitet, speciellt om det bygger upp om abscessen kommer att bryta igenom i bronchusen. Om abscessen ligger nära bröstväggen kommer smärtan att bli mer intensiv när ribben eller mellanklassen pressas.
 3. Pneumokonios är en kronisk sjukdom som orsakas av inandning av industriellt damm, som lungorna försöker skilja sig från friska områden med hjälp av bindväv. Som ett resultat blir andningszoner mindre och mindre. Det finns andfåddhet, hosta, bröstsmärta som bringar karaktären, vilket ger till det interscapulära området och under axelbladet. Progressionen av sjukdomen kännetecknas av en ökning i temperaturen till 38 grader, svaghet, svettning, viktminskning.
 4. Tuberkulos i lungan. Smärta i bröstet i det här fallet framträder endast när en specifik inflammation, som är karakteristisk för tuberkuloseprocessen, sprider sig till pleura som omsluter lungorna eller bröstväggen (skelett i muskelkroppen). Innan detta var uppmärksam på viktminskning, svettning, aptitlöshet, trötthet, subfebril temperatur, hosta. Smärta syndrom ökar med andning, hosta, pressning på bröstet.
 5. Lungens tumör. Det finns konstant smärta av annan art: värk, pressning, tråkig, brännande eller borrning, intensifierar med hosta och djup andning. Hon kan ge i axeln, nacken, huvudet, magen; kan bestråla till höger eller vara omsluter.
 6. Pleurisy är en inflammation i pleura, det vill säga en film som täcker lungorna. Det är nästan alltid en komplikation av lunginflammation, lungvävnadssumörer eller hennes skador. Om vänstersidig pleurisy utvecklas kan smärtsyndromet lokaliseras i hjärtområdet. Det är associerat med andning, intensifieras också genom hosta. Dessutom finns det en ökning i temperaturen, dyspné.
 7. Pneumothorax. Det här är namnet på det tillstånd där luften kommer in mellan lungan och lungan. Det är inkompressibelt, därför, med att öka volymen, klämmer den på lungan, och sedan hjärtat och blodkärlen. Villkoren är farlig, det kräver akut inlägg. Det finns en patologi att sticka smärta på sidan av lesionen. Hon ger i armen, nacken bakom bröstbenet. Det ökar med andning, hosta och rörelse. Kan åtföljas av rädsla för döden.

Patologier av mediastinum

Det finns inte många av dem:

 • Pneumomediastinum (mediastinalt emfysem) är inkomsten av luft i fettvävnad, som ligger runt hjärtat och blodkärlen. Det uppstår som ett resultat av skada, skada under operation eller purulent fusion av luftinnehållande vävnader - matstrupe, luftstrupen, bronkier eller lungor. Symtom: en känsla av tryck bakom brystbenet, andningssvårigheter, andfåddhet.
 • Emboli i lungartären. Detta är ett livshotande tillstånd som kännetecknas av en plötslig skarp smärta bakom bröstbenet, som intensifieras med djupt andetag och hosta. Också noterad andfåddhet, hjärtklappning, förlust av medvetande.
 • Trakeit - inflammation i slemhinnan i luftröret. Det manifesterar sig som en hosta, torrbrännande smärta bakom bröstbenet.
 • Spasm i matstrupen. Symtom på detta tillstånd är svår att särskilja från angina pectorisattack: smärtsyndromet ligger bakom sternum, i hjärtat och scapulaområdet, avlägsnas av nitroglycerin.

Mage i buken

Att orsaka smärta som liknar hjärtat kan följande patologier:

 1. Esofagit - inflammation i slemhinnan i matstrupen. Det kännetecknas av att brinna bakom bröstbenet, vilket är sämre när man sväljer särskilt hårt, varm eller kall mat.
 2. Achalasia av cardia - expansion av matstrupen i magen. Vaginalt smärta syndrom är associerat med att äta. Halsbränna och illamående noteras också.
 3. Bråck i öppningen av membranet. Smärta syndrom uppstår eller förvärras efter att ha ätit, och också i ett horisontellt läge. Smärta passerar när kroppens position förändras.
 4. Magsår eller 12 duodenalsår. Smärtan är samtidigt eller uppstår på tom mage, eller 1-2 timmar efter att ha ätit. Halsbränna noteras också.
 5. Förstöring av kronisk cholecystit kommer oftast åtföljd av smärta under revbenen till höger, men kan också ge den vänstra halvan av thoraxen. Dessutom finns det bitter smak i munnen, lossning av avföringen.
 6. Förstöring av kronisk pankreatit, om inflammationen är lokaliserad i bukspottkörteln, förutom illamående, kräkningar och lossning av avföringen, åtföljs av smärta i bröstets vänstra sida.

Diagnos i förhållande till egenskaperna hos smärta

Vi undersökte de patologier som orsakar smärta, lokaliserade i vänstra hälften av bröstet. Låt oss nu se vilken typ av smärta varje av dem ger.

Uppnå smärta

Att uppnå smärta är karakteristisk för:

 • angina pectoris;
 • myokardit;
 • cardioneurosis;
 • magsår i mage och tolvfingertarm
 • skolios;
 • osteokondros hos bröstkorgen
 • exacerbation av pankreatit.

Sömnadskaraktär av smärtssyndrom

Sömnadssmärta uppstår när:

 • myokardinfarkt;
 • perikardit;
 • cardioneurosis;
 • hypertrofisk kardiomyopati;
 • neurokirurgisk dystoni;
 • intercostal neuralgi;
 • lunginflammation;
 • pleurit;
 • tuberkulos;
 • herpes zoster;
 • lungcancer eller bronkus.

Att trycka på naturen

Att trycka på smärta kan vara en manifestation:

 • angina pectoris;
 • myokardit;
 • förlust av mitralventilen;
 • perikardit;
 • esofagus främmande kropp (i detta fall noteras det faktum att något oätligt föremål intagits, till exempel fiskben)
 • kardiomyopati;
 • myokarddystrofi;
 • hjärttumörer (t.ex. myxom);
 • förgiftning med droger, alkohol, droger, fosfor-organiska föreningar, gifter. I det här fallet är det faktum att man tar droger, alkohol, behandlar växter från skadedjur och så vidare;
 • sår i magen vid korsningen med matstrupen.

Om arten av smärta är skarp

Ordet "skarp smärta" används vanligen endast för att beskriva hjärtinfarkt. Förutom hjärtkärl av denna typ noteras en allmän försämring av tillståndet, kall svettning, ett pre-patch tillstånd, en kränkning av hjärtans rytm. Bestrålning av cardialgia - i vänster scapula arm.

Om smärtan känns som en "stark"

Allvarlig smärta uppträder när:

 • myokardinfarkt;
 • osteokondros av livmoderhals- och thoraxdelar;
 • intercostal neuralgi, speciellt orsakad av bältros;
 • tromboembolism hos lungartären
 • bristning av dissekerande aorta-aneurysm;
 • myokardit.

Smärta syndrom upplevs ständigt eller mestadels

Konstanta smärtor är karakteristiska för osteokondros. Samtidigt finns det ingen försämring av tillståndet, men det kan finnas "gåsstötar" och domningar i vänster arm, en minskning av styrkan. Ett liknande klagomål beskriver och perikardit - inflammation i hjärtans yttre skal - hjärtat väskan. Det kännetecknas också av generell sjukdom och feber. Perikardit kan också bli en källa till frekvent smärta, som från tid till annan passerar. Så du kan beskriva smärtsyndromet med klimakteriet eller ångeststörningar.

Smärtsamt syndrom av dum karaktär

Om det är tråkig smärta i hjärtat, kan det vara:

 • syndrom av främre bröstväggen;
 • arteriell hypertoni (i detta fall är högt blodtryck registrerat);
 • överbelastning av interkostala muskler, till exempel med en mycket aktiv fysisk träning eller ett långt spel av vindinstrument.

Akut smärta i hjärtat av regionen

Akut smärta observeras med pleurisy eller perikardit. Båda sjukdomarna kännetecknas av feber och svaghet.

Ritning smärta

Det är typiskt för:

 • trombos;
 • neuro-cirkulatorisk dystoni;
 • angina pectoris;
 • degenerativ disksjukdom;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Smärtsamt brännande syndrom

Detta symptom observeras med hjärtinfarkt, i det här fallet kommer det att bli en kraftig försämring av tillståndet, kanske en medvetslöshet på grund av smärtschock. På liknande sätt beskrivs smärta i neuros när psykomotionella störningar kommer fram.

Diagnos beroende på förutsättningarna för smärtsyndrom och följande symtom

Tänk på ytterligare egenskaper hos smärtssyndromet:

 1. Om smärtan ges till scapula kan det vara: angina pectoris, matstrupe spasm, hjärtinfarkt, cardioneuros.
 2. När smärtan ökar med inspiration, indikerar detta: interostal neuralgi, pleurisy eller myosit av interkostala muskler. När intensiteten i smärtssyndromet ökar med djup inspiration kan det vara: lunginflammation eller lungemboli. I båda fallen konstateras försämring av det allmänna tillståndet, men med lunginflammation sker det gradvis, och med PE går räkningen i minuter.
 3. Om smärtsyndromet ökar under rörelse kan detta vara ett tecken på osteokondros hos cervix- eller bröstområdet.
 4. När det finns smärta som ger bort en hand kan en person ha en av följande sjukdomar:
  • ländryggssmärta;
  • myosit av de interostala musklerna på vänster sida;
  • myokardinfarkt;
  • angina pectoris;
  • interblade smärt syndrom;
  • endokardit;
  • pneumothorax.
 5. När smärtsyndromet åtföljs av andfåddhet:
  • myokardinfarkt;
  • pneumotorax;
  • tromboembolism hos lungartären
  • lunginflammation;
  • bristning av aorta-aneurysmen.
 6. Om det finns både svaghet och smärta i hjärtat kan det vara tuberkulos, pleurisy, perikardit, exfolierande aortaaneurysm, lunginflammation.
 7. Kombinationen av "smärta + yrsel" är typisk för:
  • förlust av mitralventilen;
  • kardiomyopati;
  • cardioneurosis;
  • osteokondros eller bråck i livmoderhinnan, åtföljd av komprimering av ryggmärgen.

Vad ska man göra med hjärtkärl

Om du har ont i hjärtat, vad ska du göra?

 • Sluta med att utföra en åtgärd, ta ett halvlöpande läge, lägg fötterna strax under kroppen (om det finns yrsel - över stammen).
 • Avmarkera alla störande kläder, fråga om att öppna fönstren.
 • Om smärtan liknar den som beskrivs i angina pectoris, ta "Nitroglycerin" under tungan. Om syndromet dockas 1-2 tabletter (de varar i 1,5-3 minuter), samma dag eller nästa besök till terapeuten för diagnos av hjärt-kärlsjukdom och utnämning av lämplig behandling. Fler tabletter dricker inte - från vilka bland annat reducerat tryck (P.S. huvudvärk efter nitroglycerin - är normalt och avlägsnas "Validolum" eller "Korvalmentom" där det finns mentol).
 • Om nitroglycerin inte hjälper, och samtidigt är det svårt att andas, svaghet, ett fördomsförhållande, en skarp pall - kallas "First Aid", vilket nödvändigtvis indikerar att det finns smärta i hjärtat. Först kan du dricka ett narkosepiller: Diklofenak, Analgin, Nimesil eller annat.
 • Om smärtan i hjärtat har försvunnit efter att du har slutat, kräver detta tillstånd en snabb diagnos med hjälp av ett kardiogram och en ultraljud i hjärtat. Uppmärksamma inte att förvärra situationen med hjärtsvikt.

Behandlingen är endast föreskriven av en läkare - baserat på undersökningens resultat. Självmedicinering är oacceptabel, eftersom de sjukdomar som manifesteras av detta symptom är radikalt olika. Engagerad i egenvård, till exempel, degenerativ disksjukdom, som faktiskt skulle myokardit kan leda till hjärtsvikt, där alla fel flytta kommer att åtföljas av andnöd, en känsla av brist på luft och svullnad.

Sålunda kan smärtsyndromet, lokaliserat i hjärtat, orsakas inte bara av hjärtsjukdomar. Mycket oftare, orsakerna till patologin i revbenen och interkostala musklerna, ryggraden, matstrupen och magen. För att kunna börja flytta i diagnosriktningen måste du ange dina klagomål till terapeuten. Läkaren kommer antingen att räkna ut det trakasserande problemet eller skicka det till rätt specialist. Detta kommer att bli en bättre lösning än att gå igenom undersökningarna på egen hand, förlora tid och pengar.

Smärtan i bröstet till vänster är ett symptom på många sjukdomar. Det förekommer i sjukdomar i hjärtat, osteoartikulärt system, andningsorgan, bukhålighet. För att demontera alla orsakerna till sjukdomen finns det inte tillräckligt med encyklopedi, så vi kommer att bo på de vanligaste av dem.

När man bestämmer varför bröstkorgen gör ont till vänster, bör man differentiera orsakerna mellan:

 • hjärtsjukdomar och cirkulationssystem;
 • sjukdomar i benvävnad;
 • nervösa sjukdomar;
 • organisk patologi i hjärnan;
 • myofasciala syndromer;
 • kompressiva radikala reaktioner;
 • patologi i bukhålan.

Hjärtsjukdom

Den vänstra halvan av bröstkaviteten med hjärtsjukdom gör ont på grund av:

 • koronarogennyh;
 • non-coronary lesioner.

Coronarogena orsaker är direkt relaterade till försämrad leverans av blod till hjärtmuskeln genom kransartären när:

 1. ateroskleros och trombos av kärlets lumen;
 2. myokardinfarkt.

Ateroskleros (kolesterolavsättning) och kranskärlstrombos leder till en minskning av volymen cirkulerande blod i myokardiet. Ett sådant tillstånd i medicin kallas ischemi. Kliniska symptom på ischemisk skada på hjärtmuskeln: smärta bakom brystbenet med bestrålning i vänstra hälften av bröstet. Smärta ökar med stress och nervsjukdomar. Patologi elimineras genom att ta nitroglycerin under tungan, då läkemedlet utvidgar kärlen.

Smärtan i bröstet till vänster med hjärtinfarkt är ganska starkt. Patienter vid hennes utseende är rädda för sina liv. Efter vila eller nitroglycerin försvinner smärtsyndromet inte med hjärtattack.

Non-coronary orsaker till bröstsmärta:

 1. Perikardit (inflammation i det yttre skalet i perikardiet) åtföljs av periodiskt värkande smärtor. De verkar mot bakgrund av intensiv fysisk aktivitet. I detta fall lyssnar doktorn på ett visst ljud - det perikardiella friktionsbullret. Inflammerade broschyrer i kontakt med varandra orsakar smärta.
 2. Myokardit (inflammatoriska förändringar i hjärtmuskeln) leder till smärta i vänster sida av bröstet (där majoriteten av hjärtat ligger). Under påverkan av fysisk aktivitet försvinner inte smärtan. Intaget av nitrater eliminerar inte smärta. För sjukdomen finns det ingen specifik koppling mellan smärtssyndrom och förändringar i kardiogrammet.
 3. Kardiomyopati (en vanlig sjukdom i hjärtmuskeln) utvecklas med myokardiell hypertrofi (överdriven förtjockning). Det förekommer hos idrottare som är engagerade i kraftövningar och hos äldre. Lokalisering av smärta i denna patologi kan variera, men för henne är den mest typiska smärtan kvar.
 4. Förvärvade defekter bildar olika kliniska symptom, beroende på typ av patologi och graden av svårighetsgrad. Med förlängning av mitralventilen skadar vänster sida ofta och aorta insufficiens "hävdar sig" till höger.
 5. Förhöjt blodtryck laddar hjärtmuskeln. En följd av situationen är perikardiell smärta. Överdriven stress av aortas väggar leder till ischemiska förändringar i myokardiet.

Neurologiska störningar

Att svara på frågan varför det finns smärta i bröstväggens vänstra sida med neurologiska störningar, bör följande skäl framhävas:

 • neurokirurgisk dystoni;
 • kardialgiya;
 • intercostal neuralgi;
 • muskel-fasciala syndromer;
 • psyko-vegetativt syndrom.

Neurokirurgisk dystoni (NDC) kan vara av 4 typer:

 1. Enkel kortialgi.
 2. Förlängd hjärtkärl.
 3. Sympatisk form.
 4. Psevdostenokardiya.

Av dessa former observeras värk i vänster sida av bröstet med en enkel och långvarig kardialgi. Pseudostenokardi kännetecknas av skarpa och kortvariga attacker av "klämmor" bakom bröstbenet.

Sympatisk form av neurokirurgisk dystoni åtföljs av smärtsamma förnimmelser i närbröstregionen med ökad känslighet hos de mellanliggande utrymmena, huvudsakligen i vänstra hälften av bröstet.

Muskel-fasciala syndrom uppstår med traumatiska eller inflammatoriska förändringar. Smärtsamma förnimmelser med dem ökar med fysisk aktivitet. De elimineras inte genom att ta nitroglycerin.

Psyko-vegetativa sjukdomar uppstår med olika hjärnsjukdomar. De åtföljs inte bara av algebra (smärta) utan också av variationen i de medföljande symptomen. Så en person med Parkinsons syndrom kan ha smärtsamma attacker till vänster med bestrålning i höger ben och vänster öra. En sådan bred spridning av smärta gör att läkaren tänker på orsakerna och jämför sjukdomen med psykiska störningar.

Andningssjukdomar

I sjukdomar i andningssystemet uppstår smärta i bröstkorgets vänstra sida på grund av åtföljande förändringar i mjukvävnad. Läkare associerar smärta i bröstkorgen med andningssjukdomar i sista hand och varför finns det sena diagnoser av patologi.

Lungvävnad har inga smärtstillande medel, så det gör sällan ont. För att få kliniska symptom i bröstet är inflammatoriska eller traumatiska skador på mjukvävnad nödvändiga.

Varför gör den vänstra hälften av kroppen värk i lungsjukdomar:

 • pleurisy (inflammation i pleura) med ackumulering av infiltrativ vätska i pleural sinus;
 • pneumothorax - utloppet av luft från bronchus in i lungans hålighet under förstörelsen av lungvävnaden;
 • tumörbildning av mediastinum med kompression av omgivande strukturer;
 • inflammatoriska sjukdomar (tuberkulos, echinokockcyst, purulent abscess, croupös lunginflammation).

Pulmonal patologi kännetecknas av en relation med andning eller hosta. Så, med hosta, ökad andning, gör vänster sida av bröstet mer ont.

Pleurisy åtföljs av inflammation i pleura. I detta infiltrativa exsudat irriterar de proprioceptiva receptorerna i pleura. Om inflammatoriska förändringar inte observerar vätska i pleural sinus - torr pleurisy. Med den skadar bröstkorgets vänstra sida kraftigt med varje andningsaktivitet.

Tumörer av mediastinum pressar mediastinumens strukturer: kärl, nerver, lymfkörtlar. Mot bakgrund av utbildning finns en omfattande klinik, ofta uppenbarad av smärta.

Tarmsjukdomar

I tarmsjukdomar gör det ont under bröstkorgets vänstra del. I detta område är magen, proffs på bukspottkörteln.

Alla magpina kännetecknas av sambandet med matintag:

 • intensifiera när man äter
 • Efter att ha ätit, brinner det, klåda bakom bröstbenet.
 • dysfagi - matsmältningsbesvär
 • smärtsamma förnimmelser "i magen grop".

Vid vilka tarmsjukdomar finns det smärta under bröstbenet till vänster:

 • bråck i membranets esophageal öppning;
 • Magsår
 • kolecystit;
 • smalning av matstrupen;
 • enterokolit.

Bråckan i membranets esophageal öppning manifesterar sig som en intensifiering av smärta efter att ha ätit. Symtom i det horisontella läget ökar, minskar - med en skarp förändring i kroppens position.

Med magsår sårar det ganska mycket under den vänstra delen av "bröstkorsetten".

Liknande känslor förekommer med cholecystit. På grund av likheten hos kliniken för båda sjukdomarna är det svårt för läkare att upprätta en diagnos varför fibrogastroskopi utförs. Endast med hjälp av en sond som sätts in i magen är det möjligt att fastställa orsaken till patologin.

Begränsningen i den nedre delen av esofagus kan också orsaka smärta i vänster sida av kroppen, men i detta fall symptomen är mer intresserade av bestrålning av nervimpulser längs nervus phrenicus.

Ryggmärgens patologier

Vid ryggradssjukdomar skadar den vänstra sidan av bröstet endast vid lokaliserade patologiska förändringar vid Th4-L3-nivån. Det är sant att terapeuten inte kan fastställa det direkta förhållandet mellan ryggradens algebra och patologi, varför diagnostiska fel uppstår.

Följande specifika särdrag är karakteristiska för ryggradssmärtor:

 • konstant lokalisering av smärta
 • Anknytningen av känslor med spänningen i muskelfibrerna och stammen
 • definitionen av paravertebral smärta pekar på platsen för de inflammerade nerverna;
 • minskad känsla vid massage eller användning av senapplaster;
 • skarp början;
 • associerade neurologiska symptom.

Vid analys av ovan beskrivna skäl finns det inget tydligt förhållande mellan ryggmärgsintrånget och smärtan i vänster sida till vänster. Denna lokalisering av symtom är associerad med bestrålning av nervimpulsen längs de interkostala nerverna (i bröstkorgs patologi).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ett sällsynt patologi - Tietz syndrom. Det framträder när nerven bryts vid korsning av sternum med 3-4: e ribben. När sjukdomen uppträder, är inflammation i kostbrusk, som åtföljs av smärta i underbenets nedre del. Med trycket på xiphoidprocessen (nedre delen av sternum) intensifieras smärtan.

Plötslig smärta över den övre delen av bröstbenet eller hennes vänstra visas när kompression av nervknippe mellan de främre och mellersta scalene muskler - skalenus syndrom.

Att bestämma varför bröstkorgsdelen gör ont till vänster, alla ovan beskrivna skäl bör analyseras först. En kvalificerad läkare för detta är tillräckligt med 15 minuter. Om du kommer att ta reda på den etiologiska faktorn av sjukdomen själv, måste du titta på din hälsa i flera dagar!