Huvud / Angina pectoris

Full genomgång av åderbråck på benen: orsaker, behandling, prognos

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är åderbråck på benen, vilka är de viktigaste yttre tecknen på patologi. Orsaker, symtom och eventuella komplikationer. Metoder för behandling av sjukdomen.

Åderbråck på benen kallas kronisk vaskulär patologi, vilket resulterar i att deformiteterna (förlängning, expansion) av kärl och insufficiens av intravaskulära ventiler utvecklas.

Klicka på bilden för att förstora

Vad händer i patologi? Normal blodtillförsel av lemmarna ger ett helt system av blodkärl (djup och ytlig). Blodet från hjärtat till extremiteter inträder lätt (nedåt), motströmmen (uppåt) tillhandahålla sammandragning av hjärtat och vensystemet av ventiler som är "låsta" vätska mellan sammandragningar, vilket förhindrar den att röra sig bakåt.

Av olika skäl (genetisk predisposition, fetma under graviditet, hormonella misslyckande) venösa väggen stretch, deformeras, förlorar elasticitet, är kärllumen på den platsen ökas. Detta medför otillräcklig tillslutning av närliggande ventiler, blodflödesstörningar, blodstasis. På grund av stillastående fenomen förvärras deformationen med tiden mer och mer, en varicosnod, en slinga, en böjning av fotens ytliga vener bildas.

I det inledande skedet av patologin asymtomatisk eller härma tillkomsten av så kallade nätformigt mönster (i form av ett fint nät), spindel vener blå-violett färg, väl synligt genom huden. Med sådana manifestationer anses sjukdomen vara ofarlig, försvårar inte prognosen, komplicerar inte patientens liv på något sätt.

De sena stadierna av åderbråck på benen är farliga för deras komplikationer. På grund av brott mot vaskulär permeabilitet och uppträdandet av hinder i vägen för blodflödet i de drabbade venerna börjar bildas blodproppar, som så småningom kommer att täcka lumen av kärlet. Utveckla trombos (vaskulär inflammation, överlappad tromb), är blodflödet störs intilliggande vävnad, vilket leder till nekros av huden och bildandet av venösa sår. I detta skede begränsar sjukdomen allvarligt patientens motoriska aktivitet och försvårar livskvaliteten tillfälligt (det trofiska såret läker om 3 månader).

Åderbråck kan inte botas helt. Kirurgiska metoder kan uppnå en långvarig effekt och försvinnandet av ytliga deformerade vener, men med tiden kan sjukdomen förekomma igen (i 80% av fallen uppstår detta).

Patienter med åderbråck på benen behandlas och observeras av en phlebologist, som drivs av angiokirurger.

Några ord om mekanismen för utveckling av patologi

Åderbråck verkar inte bara på grund av svagheten i kärlväggarna och bristen på venösa ventiler. Den tredje fungerande länken i systemet med blodflöde från botten upp (från benen till hjärtat) är muskelsammandragningarna hos benen och låren eller muskelpumpen.

Normalt pressar dessa sammandragningar lätt kärlen, vilket säkerställer blodflödet genom kärlen från shin och lår till det lilla bäckenet.

Med försvagning eller avslappning av muskler (brist på motion, stillasittande livsstil) är muskel pump arbetar ineffektivt, är blodflödet till bäckenet bromsa trycket i de djupa kärl ökat och under påverkan av blod till ytliga venen systemet.

Tillsammans med ventilinsufficiens och svaghet i kärlväggarna skapar försvagning av muskelpumpen en gynnsam mark för utveckling av åderbråck.

Orsakerna till patologins utseende

De främsta orsakerna till åderbråck på benen:

 1. Ärftlig predisposition.
 2. Svaghet i kärlväggarna och ventilerna.

Svaghet i kärlväggen och ventrikelinsufficiens underlättas av sådana sjukdomar och tillstånd:

 • hormonella förändringar (i graviditet, klimakteriet);
 • tyngdlyftning;
 • belastning på nedre extremiteter på grund av övervikt (med fetma);
 • brist på motion;
 • kroniska inflammatoriska processer (pyelonefrit, reumatism);
 • kroniska leversjukdomar (hepatit, cirros);
 • metaboliska störningar (hyperlipidemi);
 • trauma och kompression (kompression) på underbenen;
 • mottagning av hormonella preventivmedel
 • ökat intra-abdominalt tryck (svullnad i bukhålorganen).

Faktorer som ökar sannolikheten för utseende av åderbråck är ålder (60% av sjukdomen visas efter 45 år) och kön (hos män är det 2 gånger mindre sannolikt än hos kvinnor).

karakteristiska symptom

Varicose på benen har flera karakteristiska externa funktioner.

Åder i benen

Åderbråck i nedre extremiteterna, som också kallas åderbråck, manifesteras som en expansion av benens ytliga vener, som åtföljer störningen av blodflödet och ventilens misslyckande.

Med benens åderbråck bildas venerna i blodkärlsåren. I detta tillstånd finns en ökning av venernas längd, deras serpentinhethet,
Otillräckliga ventiler. För närvarande är åderbråck mycket vanliga: det observeras hos cirka 17-25% av människor.

I ung ålder, före puberteten, utvecklas denna åkomma hos representanter för båda könen med samma frekvens. Men hos kvinnor i vuxen ålder observeras åderbråck två gånger så ofta som män. En sådan bild kan förklaras av betydande hormonella förändringar under menstruationsperioden under barnets svängning. Som en följd av detta försvagas venerna, de expanderar, och det finns ett brott mot venös cirkulation.

Orsaker till benens åderbråck

Idag tenderar specialister att stödja många teorier som visar varför åderbråck utvecklas på benen. Men det är dock nödvändigt att notera att man talar om huvudorsaken till denna sjukdom venös ventilsjukdom. Till följd av detta hindrar ventilerna blodets rörelse i motsatt riktning. Följaktligen är endast blodflödet till hjärtat fullt ut realiserat. Otillräcklig venös ventilfunktion kan bero på trombos, medfödda insufficiens av ventilerna, svaghet i venerna och andra orsaker.

Om venerna ventiler är otillräckliga, aspirerar personen som upp till fötterna blodet under tyngdkraftens inverkan. När man går, sammandragar musklerna i skaftet kring djupa ådror. Följaktligen töms venerna, och det finns en ökning venöst tryck. Som ett resultat går blod in i de ytliga venerna, de sträcker sig och manifesteras åderbråck.

Det finns också ett antal faktorer som direkt påverkar progressionen av åderbråck. Hos kvinnor utvecklas åderbråck som en konsekvens av graviditeten. Under denna period ökar volymen av blod i kvinnokroppen signifikant. Den växande livmodern pressar kraftigt på venerna som kommer från benen. Dessutom, under graviditeten, påverkas tillståndet i venväggen av hormonella förändringar i kroppen. I många fall är varicose under graviditeten reversibel, det är, efter födseln, det försvinner gradvis.

Mycket ofta förekommer åderbråck i nedre extremiteter hos människor som under arbetet tvingas stå länge. En annan riskfaktor för åderbråck är fetma: Överviktiga människor har ökat intra-abdominalt tryck och som en följd expansionen av vener.

Åren växer ofta även hos personer som är benägen att regelbundet spänna. Detta händer när kronisk förstoppning, hosta, prostata adenom och andra villkor. Åderbråck kan ibland bli en följd av kirurgiska operationer på benen.

En annan faktor som predisponerar åderbråck är en persons ålder. I regel sker åldring av ventilerna och venernas väggar med tiden. Som ett resultat är elasticiteten förlorad, och venerna sträcker sig.

Varicosity förekommer ofta hos patienter som lider av djup venetrombos, har medfödda anomalier av blodkärl.

Med tanke på de faktorer som direkt påverkar sjukdomsutvecklingen är det vanligt att skilja mellan primär och sekundär åderbråck.

Symtom på att utveckla åderbråck i benen

Först och främst är de synliga symtomen på åderbråck på benen utseendet på hudens yta i ett nätverk av tunna vener. Sådana manifestationer förekommer huvudsakligen i höftzonen. En sådan varicose slöja är lättast att överväga hos personer som lider celluliter. Ibland blir cellulit en slags föregångare av åderbråck. Ofta komprimerar fettavlagringar i celluliter de venösa kärlen, och som ett resultat blir blodflödet komplicerat och varicose uppstår.

Kapillärnät på benen, som manifesterar sig i början av åderbråckarna, kallas telangiektasi. Man bör emellertid komma ihåg att sådana yttre manifestationer kan vara både tecken på åderbråck och en manifestation av en tillfällig inflammatorisk process.

I vissa fall indikeras uppkomsten av åderbråck med ödem på benen. Ett sådant tecken kan dock vara ett symptom på andra sjukdomar (hjärtsvikt, njure njursjukdom). Därför kan man i det här fallet inte tala tydligt om utvecklingen av åderbråck innan diagnosen upprättas.

Symtomen på åderbråck blir ofta en manifestation av smärta i benen. Smärta sensioner kan vara akuta, och också dra tecken. Oftast, med åderbråck i kalvarna. Det förekommer huvudsakligen under andra halvan av dagen, efter en viss belastning på benen.

Således bör en person som observerar utseende av ett kapillärnät, periodiska manifestationer av smärta och svullnad, konsultera en läkare och vidta nödvändiga studier.

Ofta kan åderbråck ge patienten ett visst kosmetiskt obehag. Men förutom detta kan han ha en känsla av svår tyngd i benen på natten, konvulsioner, på nedre benen visas gradvis trofiska förändringar.

Visuellt kan åderbråck förekomma och är inte särskilt märkbar "stjärnor" av små kärl, och en mycket stor församlingar och trassel, som är särskilt markerade när patienten är i upprätt läge.

Om palpation av vener utförs, bestäms deras elastiska elastiska konsistens, de komprimeras lätt. Huden över åderbråck kan ha en högre temperatur än resten. Om en person tar ett horisontellt läge minskar venernas spänning, och noderna blir mindre uttalade.

Om utvecklingen av sjukdomen människor inte tänker på hur man behandlar åderbråck, fortskrider sjukdomen, och så småningom till de beskrivna symptomen går att känna trötthet, konstant känsla av tyngd i benen och svullnad i sina vävnader, ibland kramper kan förekomma. Om det sväller, försvinner de efter en lång vila på natten.

Komplikationer av åderbråck i benen

Mycket ofta som en komplikation av åderbråck är uppenbar akut tromboflebit av ytliga vener. Ibland, som ett resultat av skador, sprider varicose node och blödning uppstår. När blod hälls från en nod som har bristit, är mycket stor blodförlust möjlig.

Dessutom, på grund av ökat tryck i vener systemet, sänker det arteriella blodflödet. På grund av detta, hypoxi och efterföljande syrehushållning. På grund av utvecklingen av ett sådant tillstånd kan vävnadsställen dö, vilket är en farlig process för kroppen. På grund av den uttryckta stagnationen av blod i venerna ackumuleras toxiner i vävnaderna.

Komplikationer av denna sjukdom är också blockeringar av blodproppar, kränkningar av näring av benvävnader, utseendet av pigmentering och mörkning av huden.

Gradvis blir mer tätt lager av subkutant fett, uppstår dermatit, venösa trofasår. I mycket sällsynta fall degenereras sådana sår i maligna former.

Om sjukdomen fortsätter under lång tid, kan en person därefter utvecklas kronisk venös insufficiens.

Men den farligaste komplikationen av åderbråck är lungemboli. Denna sjukdom är fylld med ett dödligt utfall.

Diagnos av åderbråck i benen

Diagnostisering av denna sjukdom är relativt lätt. Specialisten utför en undersökning och en ifrågasättande av patienten, studerar anamnese. I samband med ytterligare forskning bestäms tillståndet hos ventilerna hos de huvudsakliga och kommunicerande venerna, liksom nivået av djupåkningarnas nivå. Det finns ett antal olika test som gör att du kan bedöma ådernas tillstånd och graden av utveckling av sjukdomen.

Om patienten har en okomplicerad varicose-sjukdom, används i de flesta fall inte instrumental diagnostiska metoder.

Behandling av åderbråck i benen

Konservativ behandling av åderbråck är huvudsakligen föreskriven för de personer som har tydliga kontraindikationer för kirurgisk ingrepp.

Även denna behandling indikeras om patienten har en liten utvidgning av venerna, vilket är en uteslutande kosmetisk defekt. Målet med konservativ terapi är också att förhindra ytterligare framsteg av denna sjukdom. För detta ändamål rekommenderas patienten att applicera bandage av ben som påverkas av åderbråck, elastiskt bandage. Dessutom visas kompressionsstick för åderbråck. Människor som har en förkärlek för åderbråck eller är redan sjuk med denna sjukdom, bör regelbundet lägga fötterna på höjden under dagen och vila i några minuter på detta sätt. Det finns också speciella övningar för shin och fot, som syftar till att aktivera muskulös venös pump. Detta är en periodisk förlängning och flexion i anklar och knäskarv.

Patienten ska vara försiktig så att inte shin och höfter kan dra ihop med olika toalettartiklar, eftersom detta kan väsentligt hindra flödet av venöst blod.

Med hjälp av elastisk kompression är det möjligt att aktivera blodflödet i djupa vener, förhindra svullnad, minska mängden blod i de subkutana venerna, främja metaboliska processer i kroppen och mikrocirkulationen.

Men för att uppnå positiva resultat är det viktigt att banda benet korrekt. Denna process måste göras på morgonen innan du går ur sängen. Bandage börjar från fotens tår till låret, och en liten spänning av bandaget bör kännas. I samband med bandage måste du ta tag i hälen och fotleden. Bandage med varje vänd om lemmen bör täcka hälften av föregående runda. Du bör endast köpa certifierat elastiskt bandage och kompressionstrik.

Behandling av varicose inbegriper också att ha på sig bekväma skor, som borde ha en låg häl och en tungsål. Stå inte för länge, tillåta fysisk stress, stanna kvar i ett rum med hög temperatur och fuktighet under lång tid. I en dröm är det önskvärt att hålla fötterna förhöjda.

Patienter bör begränsa användningen av vätska och salt, försök att bli av med övervikt. För behandling av varicose med jämna mellanrum är det nödvändigt att ta droger, diuretika, medel som förbättrar ådernas ton. Dessutom kan patienten, i närvaro av indikationer, förskrivas läkemedel som stimulerar mikrocirkulationen i vävnader. Varicose-sjukdomsbehandling kan också inkludera administrering av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Om patienten har en okomplicerad form av sjukdomen, visar han övsterapi. Mycket användbart för simning, andra vattenprocedurer, fotbad med varmt vatten, i vilket 5-10% natriumkloridlösning tillsätts.

Mycket ofta vid behandling av åderbråck används lokala terapier. Men sådan behandling ska användas tillsammans med andra medicinska metoder. Lokala medel för åderbråck frigörs i form av geler, salvor, krämer. De flesta av dessa droger är närvarande heparin eller venoaktiva komponenter. Salvor från varicose bidrar till normalisering av ånarnas ton, kan korrigera kränkningar av lymfdränering och mikrocirkulation. I vissa lokala preparat finns flera olika aktiva ingredienser närvarande. I några av dem, förutom heparin, rutin, D-pantenol.

Om den sekundära infektionen är i process med åderbråck är det lämpligt att använda externa medel med antibiotika eller antiseptika.

Sedan antika tider för behandling som används girudoterapiya med åderbråck. Användningen av leeches som frisätter hirudin, möjliggör flytning av blod, främjar resorption blodproppar, bli av med spindelvener och åderbråck. Dessutom kan hirudoterapi med varicose minska smärta i benen, övervinna svullnad. Hirudoterapi är dock viktigt att använda redan i tidigaste skeden av åderbråck. Sådan behandling ska inte användas hos personer med hemofili, anemi, hypotoni, gravida kvinnor.

En kirurgisk operation är dock en radikal behandlingsmetod för åderbråck. Det utförs för att eliminera venös venös återflöde. En sådan operation utförs inte om patienten har samtidig lungsjukdomar, kardiovaskulärt system, njurar, lever. Det är omöjligt att utföra en sådan operation för gravida kvinnor, såväl som för personer som lider av purulenta sjukdomar. Modern teknik möjliggör användning av endoskopisk teknik för att utföra en sådan operation.

Om en person bara har små grenar, kan skleroterapi användas. Denna operation innebär införandet av en skleroserande lösning i venen för att häfta venens väggar. Efter detta injiceras venerna i andra segment, vilket ger en fullständig utplåning av venen.

Med åderbråck används också kombinerad operativ terapi, där stora stammar av ändrade vener avlägsnas och scleroterapi av små grenar utförs. Efter operationen rekommenderas patienter att fortsätta ha på sig ett elastiskt bandage under 8-12 veckor.

Behandling av åderbråck i ben med folkmetoder

Förutom de vanliga behandlingsmetoderna har traditionella medicinrecept, som länge har använts för att behandla åderbråck, en bra effekt. Behandling av åderbråck med folkmedicin kan övas parallellt med traditionell terapi.

Med varicose medför en bra effekt användningen av en massagedusch. En sådan massage kan utföras under den dagliga duschen. Vattenstrålar bör helt enkelt riktas mot de områden där varicos manifestationer ses. Massage börjar med varma strålar, men över tiden måste vattnet bli alltmer kallt. Du kan också använda kontrastmassage, växlande varmt och kallt vatten. Det är viktigt att en sådan massage slutar med kalla strömmar. Om massagen utförs korrekt, blir de hudområden som har genomgått massagen röd. Efter en sådan massage, gnugga dina ben och applicera en salva eller gel på dem.

I åderbråck rekommenderas det också att ett fotbad tillverkas av växtbaserade dekoktioner. Sådana bad bör inte vara varma. En bra effekt ges genom att morgonbadet används från infusion av skägg, björkblad, nässla. För att förbereda denna infusion bör du ta en tesked hackade örter och häll en liter kokande vatten. Infusionen bör ligga i flera timmar. Badet varar ca 290 minuter. För att öka den vaskulära tonen är användningen av samma infusionsbad av urter av nässla, kamomill, citronbalsam och oregano effektiv.

Förebyggande av åderbråck i benen

Förebyggande av åderbråck innehåller ett antal åtgärder som syftar till att förebygga tecken på sjukdomen. Det är användbart för varje person att regelbundet hålla benen förhöjda, ta pauser under stillasittande arbete, bär inte kroppsslitna underkläder. En bra metod för förebyggande av åderbråck kommer att vara en kontrastdusch, inkludering i kost av produkter som är användbara för blod, utförandet av vissa fysiska övningar. Vid de första tecknen på åderbråck ska du konsultera en läkare för att förhindra sjukdomsframsteg.

Symtom på åderbråck (åderbråck) på benen

Varicose sjukdomar påverkas oftast av kvinnor, vilket beror på många orsaker. Sjukdomen har flera utvecklingsstadier, varav symptomen på åderbråck är olika. Vid det första skedet är de helt borta, patienterna är bara bekymrade över kosmetiska störningar.

Vad är åderbråck?

Varicosity (varicose) är en patologisk process som kännetecknas av en utvidgning av venernas lumen och ett brott mot utflödet av venöst blod från benen. Venussystemet har speciella ventiler, tack vare vilka blodet strömmar i en riktning (uppåt) och stagnerar inte i benen. Felet i dessa ventiler leder till uppkomsten av ett omvänd blodflöde, vilket framkallar stagnationen av venöst blod i underbenen och utvecklingen av symptomen på åderbråck.

Video: Varicosity och dess mekanism i Malyshevas program "Att leva friskt!"

Tecken på benvarikos

Som regel representerar många av oss åderbråck i form av utvidgade, svullna och utbuktande blåår på benen. Denna åsikt är verkligen relaterad till sjukdomen, men detta tillstånd observeras vid en allvarligt försummad sjukdom. Dessutom är en sådan manifestation av åderbråck åtföljd av smärta, tyngd och trötthet, ödem i shin och fötter. Att leda utvecklingen av sjukdomen till detta tillstånd är inte värt det, eftersom åderbråcken åstadkommer trombos och frekvent infektion. Mot denna bakgrund är det ofta inflammation i blodkärlen, vilket ofta är komplicerat av trombi (tromboflebit). Under de venetiska stammarna bildas smärtsam komprimering i form av strängar, huden förlorar sin elasticitet och färg blir tät och mörkbrun. Den minsta skadan kan prova ett sår. Med åderbråck kan en kvinna som fyller 40 år bli inaktiverad.

Steg av benvarikos

Jag stadium av åderbråck - fullständig frånvaro av klagomål, bara kosmetiska störningar orsakar ångest;

II stadium av åderbråck - det finns en känsla av tyngd, raspiraniya, på natten, är kramper tillagda;

III stadium av åderbråck - ödem i fötter och sken, ödem i huden (kondens på huden och subkutan vävnad, pigmentering);

IV stadium av åderbråck - trofism av vävnader, sårbildning.

Symtom på åderbråck

Kurvatur, förlängning av dilaterade vener som sticker ut över ytan av huden.

Hudförändringar. För det första är det bara en alltför torr hud, då finns pigmenterade områden, som snart går ihop med dermatit av olika natur, eksem och trofinsår.

Smärta. Smärtan kan orsakas av en mängd olika orsaker, och dess karaktär kan vara annorlunda - det är varmt och bultande smärta, smärta under gång, smärta och värk i benen av allmän karaktär, klåda i muskelkramper på natten, smärta vid venösa stammar.

Svullnad. I allmänhet sträcker de sig till området av fötterna och skenorna.

Känsla av raspiraniya och tyngd i benen.

För varje stadium av utveckling av åderbråck kännetecknas deras symptom. Vid det inledande skedet (när det patologiska blodflödet börjar på de djupa och kommunikativa åren) är själva sjukdomen svår att diagnostisera självständigt, eftersom dess huvudskylt (åderbråck) är frånvarande. I detta fall kan ibland manifesterad trötthet, känsla av tyngd och inte signifikant smärta i benen också vara symptom på det tidiga utvecklingsstadiet av sådana sjukdomar som ländrygskondros, plana fötter, artärsjukdomar. I denna situation måste patienter besöka en kärlspecialist, phlebologist, samt en ytterligare neurolog, osteopat, kirurg. Ultraljud och flebografi ordineras för noggrann diagnos.

Vanligtvis börjar kvinnan att slå larm när ett lår eller underben huden börjar att tydligt visa genom tunna flaskor eller "plötsligt" visas ful röda eller blåaktiga ådror eller mönster, och inte nödvändigtvis deras utseende åtföljs av obehagliga förnimmelser. I framtiden ökar det vaskulära mönstret på huden, huden förändras, blir cyanotisk och oattraktiv. I hopp om att bli av med en obehaglig kosmetisk defekt, besöker kvinnor en specialist.

Video: Hur man inte missar de första symtomen på benklemmen i programmet "Andra nyheter"

Bara utseendet på det tydligaste tecknet på sjukdomen - utskjutande åderbråck (eller nod) på insidan av underbenet eller låret, börjar att få kvinnan att tro att hon inte är okej med venerna. Men ögonblicket är redan förlorat, sjukdomen utvecklas och fortskrider. Lång vistelse på fötterna för en dag eller en lång promenad orsaka uppkomsten av andra symtom på åderbråck - trötthet, tyngdkänsla, svullnad känsla, oftast i vaden, smärta i området av åderbråck eller akut värk. Dessa symptom på sjukdomen läggs svullnad (sent på eftermiddagen, på morgonen kör) och nattliga benkramper. Initialt uppträder denna symtomatologi periodiskt och går efter en bra vila. Att hoppas på återhämtning är inte nödvändigt, sjukdomen i frånvaro av behandling utvecklas bara. I allmänhet kom ihåg, om åderbråck inträffat, det kan inte botas permanent, kan du inte bara gör det möjligt att utveckla komplikationer och förseningar eller förhindra operation, som för övrigt också är ingen garanti för att bli av med sjukdomen för gott, men det ger en långsiktig effekt.

Med utvecklingen av sjukdomen alla dessa symptom börjar dyka upp oftare och är mer akuta, och ytterligare uttryck, bekanta för våra ögon, vridna intradermala vener i mörkblå, utstående över huden på ben och fötter i form av druvor. Smärta spricker, värme känns, svullnad blir ett vanligt fenomen.

Vid sidan av sjukdomens symtom är vidhäftande förändringar i huden, det blir alltför torrt, förvärvar en mörk färg, och lite senare börjar trofiska störningar (långvarigt eksem, sår). Smärta på detta stadium blir oacceptabelt. Sjukdomen anses mycket försummad, behandling av åderbråck är i detta fall vanligtvis av operativ karaktär. Vilken teknik som ska tillämpas löses phlebologist och kärlkirurg i varje konkret fall separat. Icke-kirurgiska behandlingsmetoder används vid tidigare utvecklingsstadier av åderbråck utan betydande förändringar i huden.

Orsakerna till åderbråck på benen

 1. Genetisk predisposition.
 2. Kön hos patienten.
 3. Graviditet.
 4. Intag av hormonella droger och preventivmedel.
 5. Överdriven intensiv eller frekvent fysisk aktivitet.
 6. Ett yrke som förutsätter stillasittande arbete eller en lång stund på dina fötter.
 7. Inte en hälsosam diet.
 8. Övervikt, fetma.
 9. Bär obekväma, täta kläder och skor.
 10. Fysisk inaktivitet.
 11. Medfödd svaghet i kärlväggen.
 12. Immun- och endokrina störningar.
 13. Störningar vid driften av ventilanordningen i venesystemet.
 14. Blodflödesstörningar.

När ska jag genast se en läkare?

Om du upplever något av följande symtom ska du omedelbart kontakta din läkare:

 1. Om smärta i benet har ökat, att det är omöjligt att gå upp är huden varm.
 2. Om det plötsligt fanns andfåddhet, det finns inte tillräckligt med luft, det var en svaghet.
 3. Om blodet avtar från det drabbade området av huden.

Effekter av åderbråck

Dermatit och eksem.

Inflammatorisk sjukdom uppträder mot bakgrund av stagnation av venöst blod i nedre extremiteterna. Det förekommer på huden i form av röda foci, som har ojämna kanter och åtföljs av svår klåda, liksom utseendet på mindre sprickor och blåsor.

Trofasår.

Det förekommer mot bakgrund av eksem och kännetecknas av utseendet på foten av ett smärtsamt, långt, inte helande enda sår, i botten som det kan vara moknut. Tyngd i benen blir sämre, patienten kan inte stå länge.

Akut tromboflebit.

Det uttrycks i inflammation i väggen i en åderbråck, åtföljd av bildandet av en trombus i sin lumen. Sjukdomen kännetecknas av allvarlig smärta i vilken position som helst, rodnad, ökad kroppstemperatur, tätningar längs vägen för subkutan kärl. Ibland löser trombi, men oftare överlappar lumen i venen, vilket medför risk för utplåning och skleros hos den drabbade venen.

Med ytterligare progression av sjukdomen är en förutsättning för utveckling och stigande varicothrombophlebitis lebotromboza sista strejker djupa vensystemet, orsakar lungtromboemboli. I avsaknad av behandling kan det stoppa utflödet av blod och utvecklingen av gangren.

Variation av åderbråck.

Det uppenbaras av allvarlig blödning, kräver omedelbar medicinsk intervention.

Vad är åderbråck på benen: foton, symtom och taktik för terapi

Åderbråck i nedre extremiteterna (SRVC) hänvisar till typen av sjukdomar som inte bara orsakar mycket obehagliga känslor för en person, men kan också väsentligt försämra utseendet.

Under tiden är denna sjukdom ett farligt patologiskt tillstånd, vilket leder till allvarlig skada på cirkulationssystemet. Oftast lider medelålders människor, 30-40 år, av åderbråck.

Allmänna egenskaper och orsaker till åderbråck

I en frisk person stiger venös blod från benen till hjärtat under påverkan av tryck, vilket i det normala tillståndet är tillräckligt för att övervinna jordens gravitation. Om denna mekanism störs måste kroppen öka trycket för att trycka upp blodet uppåt.

Som ett resultat av denna process det finns ett ventilfel, som kännetecknas av blodflödet i de ytliga venerna från djupet. När trycket inuti kärlen ökar, förlorar väggarna sin elasticitet, sträcker sig och tömmar, vilket leder till bildandet av synliga subkutana knutar av blåaktig färg.

Orsakerna till utveckling av nedre extremiteter:

 • Ökad nivå av progesteron i en kvinnas kropp. Detta hormon har en negativ inverkan på venösa väggar och ventiler, vilket gör dem svaga och oskyddade.
 • Medfödda abnormiteter hos ventiler eller vener, brist på bindväv, dålig permeabilitet hos djupa vener, genetisk predisposition.
 • Neoplasmer belägna på benen, i bukhålan.
 • Skador på nedre extremiteterna.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet.
 • Tromboflebit.
 • Sjukdomar i lederna - osteoporos, reumatoid artrit, etc.
 • Långtidsanvändning av hormonella preventivmedel.
 • En stillesittande livsstil, som ofta leder till stillastående processer i benen.
 • Ökat intra-abdominalt tryck. Det förekommer vanligtvis med lungsjukdomar, eller med frekvent förstoppning.
 • Övervikt.
 • Bära täta kläder och skor.
 • Förekomsten i kosten av ett stort antal kalorier och feta livsmedel, avsaknaden av cellulosa av vegetabiliskt ursprung.
 • Rökning, frekvent användning av alkohol.

Under graviditeten uppträder ARVD speciellt ofta, för under denna period globala förändringar i hormonell bakgrund, liksom viktökning.

Män från denna sjukdom lider i händelse av att deras Livsstil är förknippad med tungt fysiskt arbete, eller länge stanna på benen - maskinoperatörer, lastare etc. Varicose ben kan också bero på vissa sportaktiviteter.

Symtomatiska och första tecken

Varicose Feet åtföljs av följande symtom:

 • Utseendet av smärta i benen: med varicose under gång, smärtan är pulserande och varm, i ett lugnt tillstånd - spränger;
 • kramper på natten
 • synliga förändringar i huden på benen - mörka fläckar, knölar, svullnad, torr hud;
 • känsla av tyngd i benen - de verkar brista inifrån; i princip sker det på kvällarna, efter en arbetsdag;
 • förtjockning av venerna på benen, de syns tydligt på ytan av huden.

Symtom på uppkomsten och progressionen av åderbråck på benen framgår av bilden nedan, beroende på stadium och patientens tillstånd, behandling är föreskriven.

Otillbörlig behandling är mycket farlig i fråga om HRVC. Om du inte behandla sjukdomen, kan det leda till deformation av musklerna i benen, försämring av benmassa och oåterkalleliga förändringar i huden.

Framsteg, varicosity kommer att åtföljas av sådana fenomen som bildandet av omfattande eksem och utseendet av trofiska icke-helande sår, som kan gå in i gangren. Konsekvenserna kan vara den mest ledsen - benamputation, blodförgiftning och till och med död. Men den största faran är möjligheten till en trombos, som kan komma och leda till döden.

När ska man se en läkare och vilken typ av

På grund av den höga risken för komplikationer som orsakas av otillbörlig behandling av ARVC, är det nödvändigt att söka till en sjukvårdsinstitution vid de första tecknen på sjukdomen - Puffiness i benen, en känsla av raspiraniya, smärta och annat. Diagnos av åderbråck praktiseras av phlebologists, och i komplicerade fall - av angio-kirurger.

diagnostik

I början av ERVC är inte mycket tydligt. människor skriv av benvärk och andra symtom för vanligt trötthet, hårt arbete eller ålder. Till läkare adressen endast när det redan har skett betydande förändringar i benen - tjocka svullna åder eller knutar.

Men i de flesta fall en visuell inspektion av doktorn är inte begränsad och utser ytterligare undersökningar:

 1. Ultraljudsmätning eller Doppler, Det tillåter att avslöja hastigheten på blodflödet och fyllningen av vener.
 2. I de tidiga stadierna av ERVC utpekas prover av Perthes, Sheinis, Troyanov, Pretta och andra, vilket indikerar utvecklingen av åderbråck.
 3. Flebomanometriya, vid vilket trycket inuti venerna mäts.
 4. Skanning av vener, av resultaten av vilka det är möjligt att bestämma i vilket tillstånd venösa ventiler och väggar är belägna.
 5. venografi. Denna procedur består i att utföra en ven av kontrastmedium med efterföljande röntgenstråle.
 6. echosclerotherapy Sklerosant injiceras i venerna, sedan skannas de.
 7. termografi - Undersökning med hjälp av infraröd strålning.
 8. Datorflebografi.
 9. Flebostsintigrafiya - Undersökning av lymfkörtlar och ådror med användning av radionuklider.
 10. fotopletysmografi - Inspektion med fotodioder.

Omedelbart alla former av undersökning är aldrig föreskrivna. Vanligen är åderbråck lätt att diagnostisera redan med en eller två metoder, som läkaren bestämmer i enlighet med patientens tillstånd.

Metoder för behandling av nedre extremiteter

I den komplexa behandlingen av åderbråck i nedre extremiteterna ingår följande metoder:

 • konservativ;
 • skleroterapi;
 • kirurgiskt.

konservativ

Konservativa metoder för behandling av benvaricosity är effektiva endast vid sjukdoms inledande skeden. För att förbättra tillståndet för venösa väggar och ventiler Följande läkemedel för åderbråck kan ordineras:

 • Venotoniki - Venoruton, Endotelon, Tribenol, Aescusan, Detraleks, Glivenol, Ascorutin, Vazobral, Anavenol, Phlebodia-600. Dessa läkemedel förbättrar venesterns elasticitet, återställer vävnadsstrukturen, ökar blodcirkulationen i benen.
 • antikoagulantia - hirudin, aspirin, heparin, fenindion, Lioton 1000. Dessa läkemedel minska risken för blodpropp och därmed förhindra trombos.
 • Kräm och salva med venotonisk effekt - Essaven, Troxevasin, Venitan.
 • antitrombocytmedel - Trombonil, Currantil eller Persantin. Dessa läkemedel bidrar till "resorption" av blodproppar.

Om det redan bildats trophic ulcers, Att bekämpa dem gäller droger som: Preductal, Anginin, Trental.

Förutom läkemedelsbehandling, kan det tilldelas bärandet av komprimering underkläder (? Hur man väljer det), en särskild diet, exklusive rökt, stekt och fet mat, samt måttlig motion - cykling, jogging eller vanlig promenad.

Vid något skede av sjukdomen Det är nödvändigt att begränsa besök på bad och bastu, och inte ta sola, Eftersom ultravioletta strålar kan ha en skadlig effekt på patientens tillstånd.

scleroterapi

Denna metod att behandla varicose asterisker på benen är det I den drabbade venen administreras en nål med en nål, som har en sklerotisk effekt. De venösa väggarna sitter fast och blodet i kärlet slutar röra sig.

Kirurgisk ingrepp

Operation av åderbråck i nedre extremiteterna ordineras med uttryckta tecken på sjukdomen, när det hotar patientens hälsa och liv. Kirurgiska operationer för åderbråck är av flera typer:

 • I benet görs 3 snitt, genom vilka den drabbade venen skärs ut.
 • Förlängning av den sjuka venen genom snittet med efterföljande ligering av närliggande ådror.
 • Bandagerar den drabbade venen runt ventilen.
 • Fullständigt avlägsnande av åderbråck, venösa och trofasår. Detta är den mest komplexa typen av operation, som endast föreskrivs i de allvarligaste fallen.

Åderbråck i nedre extremiteterna - extremt En allvarlig sjukdom, vars symptom finns hos 40% av vuxna. Om tiden inte börjar behandla åderbråck på benen, kan sjukdomen leda till fullständig förlust av förmåga att arbeta. Endast med iakttagande av medicinska instruktioner och ett kompetent behandlingssätt kan ett antal allvarliga komplikationer från denna sjukdom förebyggas.

video

En kort utflykt och en beskrivning av denna sjukdom presenteras i videon:

De vanligaste sjukdomarna i venerna på benen: behandling och symtom

Om en person har ådersjukdomar på benen, kan behandlingen vara konservativ och kirurgisk. Den vanligaste är åderbråck. Ångarnas nederlag observeras hos tusentals människor. I detta fall finns unga människor ofta bland patienterna.

De vanligaste sjukdomarna i ådrorna

Åkommarnas sjukdomar är inte mindre frekventa än artärernas patologi. De vanligaste diagnosen är följande sjukdomar:

 • varicose leg sjukdom;
 • flebit;
 • trombos av djupa och ytliga vener i nedre extremiteterna.

Den vanligaste varicosityen. Varje andra kvinna lider av vener under sitt liv. Hos män är denna patologi mycket mindre vanligt. För det mesta är personer över 18 år sjuk. Spetsålar i benen kallas kronisk sjukdom, som orsakas av blodstagnation. I sådana patienter sträcker sig venerna och expanderas.

Denna sjukdom utvecklas med en konstant statisk belastning, tungt fysiskt arbete, mot fetma och undernäring. Symtom på åderbråckssjukdom beror på sjukdomen. Det finns 6 klasser av sjukdomen. PSymtomen på benvarikosen innefattar närvaron av vaskulära asterisker, en känsla av tyngd i benen och konvulsioner. När sjukdomen fortskrider blir symtomen mer uttalade.

Förlängda ben definieras på benen. Ofta identifierade nodar av blå, belägen under huden. Följande symptom uppstår:

 • svullnad;
 • färgförändring av lemmar;
 • tecken på dermatit
 • hyperpigmentering av underbenet.

I försummade fall bildas predulsioner och sår. Venexpansion är vanligare i den övre delen av tibia. Det finns smärta i subkompensationssteget. Ofta är patienter benägna att klåda i huden. Stagnation av venöst blod kan utlösa tryckfall, yrsel och svimning.

Djup venetrombos

Sjukdom är en sådan sjukdom som trombos. Med det bildas en blodpropp i kärlet, vilket leder till störning av det venösa blodflödet. Han kan komma och leda till tromboembolism. Trombos utvecklas oftast mot bakgrund av åderbråck. I händelse av att tromboflebit uppträder mot bakgrunden av trombosväggen i kärlet.

Den största risken är trombos av djupa kärl. Det finns följande orsaker till detta tillstånd:

 • åderbråck;
 • onkologiska sjukdomar;
 • kirurgiska operationer;
 • smittsamma sjukdomar (sepsis, lunginflammation);
 • abnormaliteter av vener;
 • frakturer av benen i underbenen;
 • förlamning av benen.

Trombos manifesteras av följande symtom:

 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • tyngd i benen;
 • tråkig smärta;
 • domningar;
 • pallor eller cyanos i huden.

Med en samtidig inflammation i kärlet (flebit) observeras feber. När palpated är den drabbade lemmen kall att hålla kontakten.

Behandling av åderbråck

Vid identifiering av varicose legsjukdom används följande behandlingsmetoder:

 • medicinering;
 • kompression;
 • minimalt invasiva ingripanden (scleroterapi, laser och radiofrekvens koagulation);
 • radikal (avlägsnande av det drabbade kärlet kirurgiskt).

Behandlingsregimen beror på sjukdoms klassen och svårighetsgraden av patientens tillstånd. I de tidiga stadierna, när det inte finns några symptom på venös insufficiens, appliceras elastisk kompression. Patienterna kan ha en speciell underkläderjacka i form av strumpor eller golf, som klämmer ned i benen och därigenom ökar tonen i venerna.

Sådan behandling kan inte rädda en person från åderbråck, det förhindrar endast sjukdomsprogressionen. I stället för att sticka, kan bandets täta bandage utföras. Förbättra tillståndet av vener kan vara med droger som ökar sin ton. De mest populära drogerna är Flebodia 600, Detralex, Venarus, Troxevasin.

Detralex och Venarus innehåller flavonoider. De har också en venoprotektiv effekt, vilket ökar stabiliteten hos benens kärl till ogynnsamma faktorer. Med åderbråck, tromboflebit, åderbråck dermatit på bakgrunden och du kan använda gelen periflebit Troxevasin. Det appliceras på huden. Troxevasin är ett derivat av rutin (vitamin P).

Varaktigheten av behandlingen med dessa läkemedel beräknas i månader. Patienter rekommenderas att begränsa tiden på benen. Det är särskilt skadligt att sitta med en fot på den andra. Det rekommenderas att flytta mer och regelbundet ge benen en vågrät position: detta förbättrar blodflödet. Den mest effektiva radikala behandlingen (flebektomi).

I avsaknad av en omvänd överföring av blod från de djupa kärlen till ytan utförs skleroterapi.

Behandling för trombos

Med utvecklingen av trombos är grunden för terapi mediciner. Följande läkemedel används:

 • direkta antikoagulanter
 • indirekta antikoagulanter
 • trombolytika;
 • NSAID.

Behandlingen ska utföras på ett sjukhus. I hjärtat av venen är trombos den intensiva aggregeringen av blodplättar. Att späda blodet som oftast används Heparin, vilket minskar aktiviteten av trombin. Läkemedlet injiceras. Tabletter innehåller warfarin.

Det är farligt att använda flera antikoagulantia samtidigt som sannolikheten för blödning ökar. Perfusionslösningar kan administreras (reopoliglyukin). Efter att trombosen blir stabil och sannolikheten för separation sänks, föreskrivs trombolytika. Dessa läkemedel löser upp blodpropp.

Denna grupp innefattar Urokinas och Streptokinas. Symtomatisk terapi utförs också. I svår smärta visas NSAID (Movalis, diklofenak, ketonal, ketorol). För att eliminera ödem och minska risken för komplikationer (tromboembolism i lungartären) är patientens fötter bandade eller komprimerade stickade.

Denna procedur, som trombolys, är ganska sällsynt. Läkaren kommer samtidigt in i trombolytiken genom kateteret direkt i den drabbade venen. I allvarliga fall krävs kirurgi (trombektomi).

Följande indikationer för kirurgisk behandling är utmärkande:

 • närvaro av tromboflebit
 • hög risk för emboli
 • trombos sprider upp venen
 • instabilitet av blodpropp.

Operationen visas inte för alla. Det kan inte utföras med allvarlig hjärtsjukdom, i en akut period av trombos och med infektioner under en exacerbation.

Andra metoder för behandling av åderbråck och trombos

I systemet med komplex behandling av patienter med åderbråck och trombos i venerna i nedre extremiteterna ingår en diet. Vid trombos har näring följande mål:

 • förstärkning av kärl och ökning av deras elasticitet
 • stimulering av immunitet
 • minskad kroppsvikt
 • minskning av blodviskositeten.

Alla patienter borde dricka mycket. Volymen vätska som ska vara full måste vara minst 2 liter. Det rekommenderas att du dricker rent vatten. Det är nödvändigt att berika kosten med livsmedel som innehåller tillräckligt med vitaminer A, C och P, fibrer och pektin. Följande produkter är användbara: nötter, hundros, citrusfrukter, färska örter och grönsaker, vitlök, kli, fisk, skaldjur, baljväxter, bär.

Det bör uteslutas från kost av kaffe, alkohol, choklad, stekt och fet, godis, ägg, smör, majonnäs, fett kött. När varicose är användbar för att lägga kompressor på basis av äppelcidervinäger, drick morotsjuice, tinkturklöver och rot aira. Sådan behandling bör godkännas av en läkare. Förändring av livsstil är mycket viktig.

Patienten måste avstå från att träna de sporten där det finns en stark belastning på benen. Det rekommenderas att ljuga mer. Om en person har ett stående eller stillasittande jobb, bör du ändra det. Om du inte följer alla dessa rekommendationer, kan det även efter en lyckad behandling uppstå åderbråck. Sålunda är varicose leg sjukdom ett mycket brådskande problem.

Klassificering, symptom och metoder för behandling av åder i benen

När man nämner sjukdomar i åderna i nedre extremiteterna, involverar ofta åderbråck. Listan över patologiska processer som är associerade med benens ben är emellertid mycket bredare. Det innehåller många, ännu farligare, sjukdomar, som t ex tromboflebit. Om orsakerna till sjukdomar i venesystemet och de vanligaste patologierna vi kommer att diskutera i den här artikeln.

Åderbråck

Åderbråck är en patologi av venösa väggar. Med åderbråck blir venerna väggar tunnare och expanderar på grund av det störda blodflödet. Sjukdomen är förknippad med en minskad ton i venösa väggar och bristen på ventiler. Venös utflöde är svårt, lumen i venerna ökar. Ventilerna deformeras, deras väggar blir tjockare och kortare. Oftast påverkar åderbråckarna nedre extremiteterna.

 • genetisk faktor;
 • överflödig kroppsvikt
 • konstant överbelastning av benen med en långvarig vistelse i upprätt läge;
 • otillräcklig motoraktivitet, stillasittande livsstil;
 • graviditet;
 • hormonella störningar;
 • dåliga vanor (alkohol, rökning, droger);
 • mottagning av hormonella preparat.

De första tecknen på sjukdomen inkluderar följande symtom:

 • svullnad i benen, intensifiera på kvällen;
 • tyngd i nedre extremiteter;
 • växande känslor i kalvar.

När man går och närmar sig morgonen blir symtomatologin mindre uppenbar. Däremot utvecklas sjukdomen, och gradvis blir symtomen mer: smärtssyndrom, värme i nedre extremiteterna, konvulsioner. Huden bildar telangiectasia.

Fobologen undersöker patienten och föreskriver diagnostiska åtgärder, inklusive duplexscanning och kontrastvenografi. Terapeutisk taktik beror på patientens allmänna tillstånd och sjukdomsstadiet. Vi använder mediciner, traditionell medicin, övningsterapi, klädsel och kirurgiska metoder.

Drogbehandling innebär användning av läkemedel som stärker kärlväggarna och gallrar blodet (phlebotenics, antikoagulantia, venotonics, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). Lokala preparat (salvor) används också.

I det tredje och fjärde stadiet av sjukdomen är den enda effektiva behandlingen en kirurgisk operation. Patienterna är tilldelade:

 • skleroterapi (en patologiskt förändrad vena löses med ett speciellt läkemedel);
 • laserterapi (uteslutning av den sjuka venen från blodbanan);
 • klassisk flebektomi (borttagning av venet under anestesi).

flebit

Denna sjukdom är en inflammatorisk process i venerna. Vanligtvis är flebit en följd av åderförlängning av nedre extremiteterna. På grund av inflammation störs blodflödet och blodproppar uppstår. Ytterligare flebit flyter till en farligare sjukdom - tromboflebit.

Flebit kan provocera följande faktorer:

 • komplikationer av åderbråck;
 • komplikationer av abscess;
 • kemisk hudbränna;
 • streptokocker.

Utgångspunkten i sjukdomsutvecklingen kan vara den mänskliga faktorn (misslyckad skleroterapi). Symtomatologi av sjukdomen:

 • smärt syndrom;
 • rodnad i huden;
 • temperaturökning
 • generell svaghet
 • svullnad.

I kronisk form av flebit är symtomen mindre intensiva. Sjukdomen sänker sig sedan och blir till eftergift och förvärras sedan kraftigt.

Flebitterapi består av komplex användning av konservativa tekniker. Om sjukdomen är lokaliserad endast på ytliga vener, utförs inte sjukhusvård. I alla andra fall är patienten på sjukhus.

Patientens ben ska ligga i vila och vid en viss höjd. Läkaren ordinerar läkemedel som förstärker venernas väggar och minskar blodets densitet. Behandlingen syftar också till att eliminera inflammation. När exacerbationen kommer till intet börjar patienten bära kompressionsunderkläder och bandage benen med ett elastiskt bandage. Phlebitis-profylax består i en snabb behandling av pustulära sjukdomar, trauma och inflammatoriska processer.

Var uppmärksam! Behandling av venösa sjukdomar i nedre extremiteterna bör vara komplex. Det räcker inte att bara ta mediciner. En av riktlinjerna för terapi är en strikt diet. Ett av målen med kosten - kampen mot övervikt. Också lämplig näring bör bidra till att sänka kolesterolnivån i blodet.

tromboflebit

Denna sjukdom är en komplikation av åderbråck. Tromboflebit kännetecknas av en inflammatorisk process på venerna i blodåren och bildandet av trombi. Man tror att var fjärde person är i fara med möjligheten att få tromboflebit. Den vanligaste platsen för sjukdomslokalisering är de nedre extremiteterna (från botten av skinkorna till den nedre delen av skenan).

Faktorer som kan utlösa blodproppar och blodproppar:

 • överflödig kroppsvikt
 • graviditet;
 • trauma;
 • akut respiratorisk virusinfektion;
 • genetisk faktor;
 • låg motorisk aktivitet
 • diabetes mellitus;
 • överhettning.

Tromboflebit förekommer vanligen av följande patologier:

 • inflammatorisk process på venväggen (flebit);
 • överdriven koagulerbarhet av blod;
 • stört blodflöde.
 • smärtssyndrom i ådernas område (gradvis blir smärtan intensivare och slutar inte ens i vila);
 • generell sjukdom
 • hög kroppstemperatur
 • rodnad i huden;
 • kondenserad hud;
 • svaghet i nedre extremiteterna;
 • känsla av kyla i tårna;
 • limping när man går.

Ofta är sjukdomen extremt aggressiv, åtföljd av en snabb ökning av temperaturen och svår smärta i venerna. Gradvis bygger puffiness upp och huden på de drabbade områdena blir röd. Temperaturen kan stiga till 38 grader. I regel varar den akuta fasen av tromboflebit i 10-30 dagar. Därefter omvandlas sjukdomen till en kronisk form.

Diagnos börjar med en patients undersökning. Läkaren med palpation av venerna bestämmer de smärtsamma områdena och arten av de patologiska förändringarna på huden. För att bekräfta en preliminär diagnos är ett blodprov för koagulering tilldelat. Dessutom utförs triplex-skanning och radiopaque-flebografi.

Terapeutiska åtgärder för tromboflebit är indelade i 2 grupper:

Behandling med konservativa metoder utförs på poliklinisk grund om trombben inte går utanför skenan. Om sjukdomen orsakas av ett trauma mot venös vägg används antikoagulanter eller en alkoholkompress. För att eliminera smärta används antiinflammatoriska läkemedel.

Vid tromboflebitbehandling används följande grupper av läkemedel:

 • flebotonics (Detraleks, Venosmin);
 • angioprotektorer (derivat av rutin);
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (synmeton, diklofenak, meloxikam);
 • antikoagulantia (Warfarin, Cincumar).

Kirurgiska ingrepp indikeras i fall då sjukdomen har spridit sig till djupa ådror samt risken för komplikationer.

Operativa metoder för behandling av tromboflebit innefattar:

 • ligering av patologiska kärl;
 • trombektomi (borttagning av trombocyter);
 • flebektomi (avlägsnande av drabbade vener).

trombos

Denna sjukdom utvecklas som en följd av en kränkning av den inre ytan av venösa väggen i djupa vener. Faktorer som kan leda till trombos inkluderar infektion, kemisk eller mekanisk skada och en allergisk reaktion.

Risken för trombos ökar också med hög blodpropp och en minskning av blodflödeshastigheten. En annan förutsättning för sjukdomsutvecklingen är stagnation i venstren i nedre extremiteter på grund av låg fysisk aktivitet eller långvarig vistelse på benen.

Var uppmärksam! Hypodinami är huvudfaktorn som leder till trombos. Det finns till och med sådana ovänliga men vanliga termer som "televisions tromboflebit" (långt sittande nära TV-apparaten) och "Economy Class syndrom (långa flygningar i en obekväm flygplansstol)". När en person i många timmar befinner sig i en sittställning med böjda ben, stagnerar djupa ånor blod, vilket utlöser patologins utveckling.

Risken för trombos är följande:

 1. I nedre delen av benet (under knäet) är trombben inte lika farlig som i övre delen av benen. Ju högre trombben stiger, desto bredare är venen, och därmed ökar risken för avlägsnande av denna blodpropp.
 2. Om en trombos tränger in i hjärtat eller lungorna klumpar det blodet i dem. Det finns tromboembolism, vilket leder till svår dyspné, hjärtstopp och jämn död.
 3. En trombos, som har fallit in i hjärnans artärer, orsakar stroke.

Orsaker till obstruktion av kärl:

 • ökad blodviskositet på grund av brist på vätska i kroppen, liksom en metabolisk störning eller inverkan av en malign tumör;
 • Stagnation av blod i benen, vilket beror på hypodynami, åderbråck eller inflammatorisk sjukdom;
 • patologin i cirkulationssystemet (tromboflebit, erythremi);
 • genetisk faktor;
 • infektionssjukdomar (sepsis, allergier);
 • inflammation i lungorna;
 • överdriven kroppsvikt
 • diabetes mellitus.

I det inledande skedet är symptomen på sjukdomen oftast dåligt uttryckta. Men med tiden finns det fler och fler tecken på trombos, bland annat:

 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • bildning i form av vaskulära asterisker;
 • förändring i hudfärg på benen;
 • kramper, särskilt störande på natten
 • smärtssyndrom i lår-, nedre ben- och fotregionen (smärtan sänker sig med benets horisontella position);
 • venös insufficiens;
 • förhöjd temperatur.

I det akuta scenet tränger trombos kraftigt:

 • Venös utflöde helt eller delvis stannar;
 • höfter och tibia ökar i storlek;
 • subkutana vener expanderar signifikant;
 • det finns cyanos;
 • temperaturen stiger till 38 grader.

Om sjukdomen är asymptomatisk, att patienten lider av trombos kan du gissa av de särpräglade venösa collateralerna i underlivet, på underben och lår.

Baserat på resultaten av undersökningen och testproverna med elastiskt bandage bestämmer phlebologisten patientens tillstånd. Som diagnostiska åtgärder föreskrivs flebografi, duplexscanning, ultraljudsundersökning av vener, rheovasografi på nedre extremiteter.

Valet av behandlingstaktik beror på sjukdomsfasen, patientens allmänna hälsa, lokalisering av patologi. Huvuduppgiften är att undvika spridning av trombos, liksom för att förhindra lungemboli (det vill säga blockering av lungornas artärer).

Behandlingen utförs endast på ett sjukhus. Patienten ges strikt sängstöd och medicinering, inklusive antikoagulantia, trombolytiska och fibrinolytiska läkemedel, och även disaggregeringsmedel. Operationen utförs i händelse av ett hot mot patientens livstid.

Behandlingsmetoder för djup venetrombos:

 1. Drogterapi. Att ta mediciner minskar symtomen och normaliserar blodflödet. Aktions koaguleringsmedel (Coumadin, heparin, warfarin) syftar till att minska densiteten hos blodet och förhindrar koagulation i kärlen och venerna i benen och minska svullnad. Trombolytiska medel (trypsin, chymotrypsin) eliminerar trombi. Phlebotonics motverkar stagnation av blod i benen och förbättrar vaskulär ton (Detraleks, Venosmin). Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel syftar till att eliminera smärta och minska ödem i benen (diklofenak, indometacin).
 2. Kirurgisk behandling. Operationen indikeras för risken för separation av trombus eller tromboflebit. Tekniker som cava-filter, operation av Troyanov-Trendelenburg, trombektomi används. Operativt ingripande är kontraindicerat vid sjukdomsförstärkningstiden och i vissa kardiovaskulära patologier.
 3. Traditionell medicin. Folkterapi fungerar endast som ett hjälpmedel som underlättar sjukdomsförloppet. Används växtbaserade tinkturer och brickor för doppning av fötter på basis av nässlor, hästkastanj, kemistens kamille.

Beroende på patientens hälsa kan läkaren rekommendera måttliga arbetsbelastningar, inklusive promenader och terapeutisk gymnastik. Från patientens liv bör aktiviteter med hög belastning på fötterna samt termiska förfaranden (bastu, bad, varma bad) helt uteslutas.

Trofiska sår

Till bildandet av trofasår leder till nedsatt blodcirkulation. Stagnation av venöst blod framkallar inflammatorisk process. Huden genomgår pigmentering och den subkutana vävnaden är förtätad. Först utvecklar eksem, som sedan går till trofusåret.

Symptom på trofasår innefattar följande symtom:

 • ett kraftfullt smärtsyndrom
 • Kramper, värre på natten;
 • svullnad av fötterna;
 • svår klåda;
 • frossa;
 • ökning av temperaturen i sårområdet;
 • exfoliation av epidermis;
 • cyanotisk skinn på grund av genomskinliga kärl;
 • ökad pigmentering av huden;
 • utsöndring av sår;
 • scab (vid avancerade skeden av sjukdomen).

Sjukdomar och tillstånd som orsakar ulceration:

 • diabetes mellitus;
 • hudpatologier;
 • hypertensiv sjukdom;
 • aterosklerotiska processer i benen;
 • kemiska brännskador i huden;
 • trauma;
 • fel blodcirkulation.

Terapi av trofasår innefattar:

 • minskat venöst tryck;
 • Bärningen av kompressionslinne (graden av kompression bestäms av läkaren, men vanligtvis rekommenderas att använda en tredje kompressionsklass);
 • tar smärtstillande medel och antibakteriella medel;
 • behandling av venös insufficiens, administrering av antihistaminer, antibiotika och fleboprotektorer;
 • kirurgisk operation (upp till en hudtransplantation).

Innan beslut fattas om behandlingens taktik ordinerar läkaren en patients undersökning. Med diagnostiska ändamål utförs ultraljud, allmän undersökning och kliniska studier. Av resultat av analyser kan läkaren styra på intravenös, laser- eller infusionsbehandling. Används även elektromyostimulering.

Trofusår är inte en sjukdom, vars behandling kan försummas. De startade stadierna av sjukdomen leder till utvecklingen av erysipelas, mikrobial eksem, elefantiasis, sepsis och till och med dödsfall.

Kronisk venös insufficiens

Sjukdomen är klassificerad i fyra steg, under vilken kronisk venös insufficiens utvecklas:

 1. I första etappen är sjukdomen praktiskt taget asymptomatisk. Det enda symptomet är svullnad i benen.
 2. Det andra steget kännetecknas av dilaterade vener. Emellertid har trofiska förändringar ännu inte observerats.
 3. I tredje etappen ändras hudytan: på benens yta blir vener synliga. På huden på underbenen uppträder uttalade pigmenteringsfält.
 4. Den fjärde etappen är associerad med utvecklingen av trofiska förändringar på benens hud.

Kronisk venös insufficiens orsakas av sådana faktorer som:

 • högt blodtryck i venerna;
 • flebit;
 • inflammatoriska processer.

Sjukdomen behandlas med konservativa metoder (mediciner, läkande gymnastik, drar underkläder), och även med hjälp av kirurgiska operationer.

Drogbehandling innebär användningen av följande läkemedelskoncerner:

 • flebotonics (Ginkor Fort, Detralex);
 • antihistaminer (Clemastin);
 • antiinflammatoriska läkemedel (diklofenak);
 • antioxidanter (emoxipin).

För att förhindra spridningen av den smittsamma processen genom hela kroppen, föreskrivs patienter behandling med antibiotika och antibakteriella läkemedel. För att eliminera smärtssyndromet är sådana läkemedel som Lyoton, heparinsalva, Venobene riktade.

Kirurgiska behandlingsmetoder kan innefatta sådana tekniker:

 1. Sclerotherapy. Denna metod är minst traumatisk och har en märkbar kosmetisk effekt. Operationen utförs under lokalbedövning och består i att införas i venen av en speciell nålliknande anordning - sklerosant, genom vilken en terapeutisk lösning träder in i kroppen. Efter administrering av lösningen blockeras blodflödet genom venen och venen löses gradvis upp. Således är det möjligt att bli av med den patologiska venen.
 2. Laserterapi. Även patologiskt förstorade venor avlägsnas med en laser. Liksom den tidigare metoden är laserterapi minimalt invasiv, lämnar inte ärrbildning på kroppen och kräver ingen generell anestesi. Metoden är baserad på att försegla venerna med en laser. Som en följd av detta är den drabbade venen avstängd från det totala blodflödet som skickas till de friska benen.
 3. Klassisk flebektomi. Den traditionella kirurgiska operationen utförs under generell anestesi, ganska komplicerad och traumatisk. Kärnan i operationen är att avlägsna den sjuka venen från benet.

tromboembolism

Denna sjukdom orsakas av en kränkning av blodflödet genom venerna eller artärerna på grund av bildandet av blodproppar och överdriven koagulerbarhet av blodet. De resulterande blodpropparna stör det normala funktionen av cirkulationssystemet. Vanligtvis förekommer trombi i nedre extremiteterna.

 • smärt syndrom;
 • svullnad;
 • förändring i hudfärg på benen;
 • svullnad av vener.

Behandling utförs med läkemedel-trombolytika, liksom antikoagulantia och antispasmodik. För att lindra patienten av smärta kan läkaren ordinera Papaverin, Novocain eller No-shpu. Om läkemedelsbehandling inte fungerar, föreskrivs trombektomi eller embolektomi. En av de farliga komplikationerna av tromboembolism är gangren. I detta fall måste benet amputeras.

Engagera sig i självdiagnostik och behandling av sjukdomar i nedre extremiteterna är inte möjlig. Om du hittar de första misstankarna om problem med cirkulationen i benen, kontakta omedelbart läkare från en läkare.