Huvud / Åderbråck

Hjärtans hjärtkardiokardi: symptom, tecken, behandling

Hjärtrytmstörningar är ett vanligt problem i samband med hjärt-kärlsjukdomar. Bradykardi hos barn är den minst studerade patologin i arytmologi. Det är registrerat i 3,5% av friska skolbarn.

Mekanismen för utveckling

Bradykardi utvecklas när hjärtfrekvensen är under normal. I den medicinska litteraturen kallas vanligen en sinusnod som en pacemaker. Det ligger i höger förmaksvägg och genererar elektriska impulser. Excitation sänds genom atria och når den atrioventrikulära noden.

Den högra hjärtfrekvensen är sinusrytmen (60 slag per minut - för en vuxen). Normal puls hos barn från 0 till 1 år - 132 slag per minut och hos tonåringar över 15 år - 70. Om pacemakern genererar impulser långsamt, finns det en sinus bradykardi.

klassificering

Avskilja följande former av sjukdomen:

 • sinus bradykardi (nedsatt rytmfunktion);
 • heterotopisk form (sällsynt).

Den vanligaste är en sinus bradykardi. Det är primärt (medfödd) och förvärvat. Ett försvagat immunförsvar, frekvent förkylning, lunginflammation, hjärnhinneinflammation orsakar nedsatt hjärnans funktion, inre organ och hjärta. Därefter visas den förvärvade sjukdomen.

Bradykardi hos nyfödda utvecklas i strid med hjärnans cirkulation, hypoxi, hypotyroidism. Hjärtimpulser hos spädbarn med sjukdomen är mindre än 100 slag per minut. Hos barn 1-6 år är pulsens patologi mindre än 70-80 slag, hos ungdomar är den mindre än 60 slag per minut. I ett friskt barn, efter sport och aktiv vila finns tecken på fysiologisk bradykardi. Symtom på detta tillstånd liknar själva sjukdomen.

Långsam hjärtrytm händer

 • absolut;
 • relativ;
 • måttlig.

Med absolut bradykardi är barnets puls hela tiden under normala. Hjärtrytmen kommer att vara densamma både i ett lugnt och upphetsat tillstånd. Relativ bradykardi registreras med vissa infektioner. Måttlig bradykardi åtföljs inte av klagomål och leder inte till allvarliga hälsoproblem.

etiologi

Bland orsakerna till patologi är följande:

 • medfödd hjärtsjukdom;
 • störningar i det centrala och endokrina systemet;
 • luftvägsinfektioner;
 • medfödda kardiovaskulära sjukdomar;
 • cirkulationsstörningar i hjärnan;
 • hypoxi;
 • drog och kemisk förgiftning.

Bradyarytmi hos ungdomar är vanligt. Enligt statistiken är detta ett tillfälligt fenomen. Läkare förklarar detta genom hormonell omstrukturering och kroppstillväxt. Ibland passerar bradykardi hos barn självständigt utan negativa konsekvenser.

symtomatologi

Vid svår bradykardi stör barnen:

 • huvudvärk;
 • generell svaghet
 • yrsel;
 • snabb utmattning
 • minnesbrist
 • sänkning av blodtrycket;
 • kortfristig synnedgång
 • andfåddhet vid träning
 • smärta i bröstet.

Symtom är förknippade med det faktum att hjärtat inte kan leverera hela kroppen med blod. Utfallet av sjukdomen beror på graden av utveckling av patologi. Alla inre organ och hjärnan saknar syre. Om patienten inte tillhandahåller aktuell hjälp, kan det i allvarliga fall stoppa andan. Var uppmärksam på patientens klagomål och utför förebyggande undersökningar (en gång om året) hos kardiologen.

diagnostik

Kardiologen bedömer på grund av anamnes och undersökning barnets tillstånd och föreskriver vid behov undersökningar. För detta ändamål:

 • EKG;
 • Daglig EKG-övervakning av Holter;
 • lastning test;
 • Hjärtkardiografi
 • transesofageal EFI.

behandling

När sjukdomen bör observeras regelbundet hos kardiologen. Drogbehandling ska endast utföras av en kardiolog. I primär bradykardi ska läkaren ordinera en läkemedelsbehandling som klarar av återställandet av hjärtritmen i patienten. Sekundär bradykardi hos ett barn kräver identifiering och behandling av den underliggande sjukdomen.

Läkaren kommer att ordinera läkemedel som reglerar utbytet av elektrolyter och kolhydrater, och eliminerar också syrehushållning. Vid den uttryckta sjukdomsformen tillbringar en behandlingskurs genom följande förberedelser:

 • extrakt av Eleutherococcus;
 • atropinsulfat;
 • koffein;
 • isoprenalin;
 • aminofyllin.

För att behandla en sjukdom som sinus bradykardi hos barn används också folkmedicin. Bland de växter som minskar hjärtfrekvensen fördelas immortelle, tartar, yarrow och citrongräs. Ge inte barnen egna medicinska växter tills den slutliga diagnosen är bekräftad.

förebyggande

Patienten ska vara engagerade i simning, morgon gymnastik och temperering. Bara lugna sporter är lämpliga för honom. Kontraindicerat i tyngdlyftning och försvagande träning.

Ett barn bör veta om farorna med att röka från barndomen. Patienterna bör inkludera i menyn valnötter, havskål, starkt te, grönsaker och frukter, samt mat rik på kalium. Rekommendera att äta och sesamolja.

effekter

Bradyarytmi är inte farlig och kan lätt behandlas, men det kan indikera andra patologier i organen - hjärtsvikt, hypotoni, arytmi. Patienten kan förlora medvetandet. Fall av anfall är också vanliga. I denna situation är det nödvändigt med brådskande samråd med kardiologen.

Hjärtrytm i hjärtat hos barn: orsaker och behandling

Minskning av hjärtslag under åldersnormen indikerar utvecklingen av bradykardi. Således samlades hjärtat i en nyfödd vid en hastighet av 120 slag per minut, vid 8 år - ca 90, och hos ungdomar 15 år är den normala puls 60-70 slag per minut. En allvarlig form av sjukdomen är en fara för barn, vilket tvingar föräldrar med symptom tid kontakta kliniken för diagnos och behandling, och i deras frånvaro för att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra utvecklingen av barns bradykardi.

Mekanismen för förekomsten

Människans hjärta består av flera lager, varav en är myokardiet. Det består nästan helt av muskelfibrer som kan kontrahera, och mellan fibrerna finns en väg, som är ett ledande system. Det innehåller flera noder som ger samordnade minskningar. Rytmens frekvens bestäms av sinusnoden, vilken överför impulsen längs ledningsbanorna och hjärtat är kontraherat.

Misslyckande av sammandragningar i det orsakar sinusarytmi, vilket kan manifestera sig i form av en bradykardi. Sekundära noder producerar pulser med lägre frekvens, men lyda signalen i sinusnoden. Efter skador på huvudplatsen, dess sekundära substitut, med signifikant bradykardi. Om signalen skapas av de sista noderna, är denna patologi oförenlig med livet.

Överträdelse av hjärtans rytm uppstår i följande fall:

 1. I närvaro av hinder i de ledande banorna från sinus till terminalnoden.
 2. När du passerar puls, inte av huvudet, utan av ytterligare vägar.

Orsaker och möjliga konsekvenser

Orsakerna till bradykardi hos barn beror på olika omständigheter i deras liv och organismernas tillstånd, bland vilka de vanligaste är följande:

 1. Patologier i de nervösa och endokrina systemen.
 2. Långtidsanvändning och stora doser av potenta läkemedel.
 3. Snabb tillväxt av hjärtat och int. myndigheter.
 4. Ökat intrakraniellt tryck.
 5. Konsekvenser av överförda infektionssjukdomar.
 6. Betydande hypotermi hos kroppen.
 7. Organiska sjukdomar i hjärtat, som förekommer i prenatal utveckling.
 8. Störd hjärncirkulation
 9. Intoxikation med nikotin eller bly.
 10. En större sannolikhet att utveckla bradykardi hos barn med diagnos av hypoxi efter födseln.

Uppkomsten av bradykardi hos ett barn kan vara rädd eller för mycket lång fördröjd andning. Så, innan du lägger dig i sängen, har vissa barn minskad hjärtfrekvens under påverkan av de händelser som upplevdes under dagen. Sådana fall är tillfälliga och kräver inte medicinsk hjälp.

I avsaknad av nödvändig behandling kan en bradykardi ha följande konsekvenser:

 1. Permanent svimning.
 2. Depression av myokardiet.
 3. Ett brott i hjärtat som leder till döden.

Typer av bradykardi

Baserat på orsakerna till sjukdomen och kroppens tillstånd utmärks följande typer av bradykardi:

 1. Sinus bradykardi hos barn. Utvecklar när impulsen försämras från sinusnoden.
 2. Heterotrophic, hos barn är sällsynta. Det utvecklas vid ankomsten av impulser från excitationskällan, som skiljer sig från den nomotopiska.

Enligt en av de befintliga klassificeringarna sker en bradykardi:

 1. Absolut, pulsreduktionskoden observeras ständigt.
 2. Relativ, där pulsfrekvensen påverkas av miljöfaktorer och hälsa.

Följande grader av sjukdom utmärks också:

 1. Det är mildt - det är sällan, har tydliga symtom och går ofta obemärkt. Dess diagnos är endast möjlig i laboratoriet.
 2. Måttlig - manifesterar sig tydligt, är föremål för behandling, men leder inte till betydande komplikationer och dödsfall.
 3. Uttalad infantil bradykardi, hotande hälsa och liv, kräver brådskande behandling.

Symptom på bradykardi hos barn

Sjukdom i barndomen manifesterar sig i form av följande symtom:

 1. Snabb trötthet även efter mindre belastningar.
 2. Regelbunden förekomst av synkope.
 3. Yrsel, instabil blodtryck.
 4. Smärta i bröstet.
 5. Dålig aptit.
 6. Minneskort.
 7. Blek hud.
 8. Andnöd.
 9. En lägre hjärtfrekvens vid denna ålder.

Med mild sjukdom finns inga yttre symtom, förutom ett sällsynt hjärtslag. Svår bradykardi syndrom kännetecknas av Morgagni-Edems-Stokes följde den korta yrsel och blekhet barn faller i vanmakt, slutar andas funktion, inte hjärtat inte ihop, uppstår kramper, ofrivillig avföring och tömning.

Norm av hjärtfrekvens hos barn

Hjärtfrekvensen eller puls är en indikator som kännetecknar hemodynamik och uppstår under hjärtcykler och arteriella väggoscillationer. Indexet för normen för hjärtkollisioner hos barn i olika åldrar skiljer sig något, enligt följande tabell:

Indikationerna i tabellen är ungefärliga, och små avvikelser i båda sidor bör inte omedelbart ses som ett tecken på sjukdomen. Den slutliga diagnosen, med hänsyn till de fysiologiska parametrarna och efter den nödvändiga ytterligare undersökningen, ställs endast av doktorn.

Bradykardi hos nyfödda diagnostiseras med hjärtfrekvens under 100 slag / min och orsakar inte i sig cirkulationsfel. Under neotalperioden kan sjukdomen inträffa när:

 1. Förekomst av en virusinfektion (akut respiratorisk virusinfektion, hepatit).
 2. Blödningar i hjärnan.
 3. Födelsestrauma.
 4. Hjärtpatologier.
 5. Bilirubin encefalopati.

Vid denna ålder kan patologin observeras under apné eller före det. Pulsen på upp till 70 slag per minut indikerar en medfödd blockad av ledningssystemet och hänvisar till ganska allvarliga prognostiska tecken.

Diagnos och behandling

Om det finns misstanke om att barnet har bradykardi, vänder de sig till en barnkardiolog som analyserar följande data för att identifiera sjukdomen:

 1. Hjärnans reaktion och blodtryck till en minskning av frekvensen av hjärtkollisioner (synkronisering, minskad hjärnaktivitet, uppmärksamhetskoncentration, inlärningssvårigheter).
 2. Hjärtinfarkt.
 3. Orsaker till bradykardi.
 4. Allmän hälsa med minskad hjärtfrekvens.
 5. Typ och grad av patologi.

Behandling av bradykardi syftar till att identifiera och eliminera orsaken till det patologiska tillståndet. För att göra detta, använd läkemedel som korrigerar kolhydratmetabolism, upprätthålla elektrolytbalansen och eliminera brist på syre i vävnaderna. Måttlig bradykardi utan samtidig hjärtsjukdom tillåter att inte applicera terapeutiska åtgärder, eftersom kroppen "växer upp" denna kränkning.

I närvaro av en bradykardie sjukdom i något organ eller system, härda främst denna sjukdom. Om diagnosen avslöjade bradykardi, i vilken det finns en störning av blodflödet, tilldelar läkaren antiarytmiska läkemedel. Patologins manifestation i form av Adams-Stokes syndrom behandlas endast genom implantation i hjärtat av pacemakern.

Förebyggande åtgärder

Barnets bradykardi förhindras på följande sätt:

 1. Tidig diagnos och behandling av patologier av inre organ.
 2. Förebyggande av självmedicinering och otillåten dosering av läkemedel.
 3. Regelbundna klasser är måttliga sporter, vilket eliminerar oroliga träningspass.
 4. Profylax av hypodynami, härdning, aktiv livsstil.

Hjärtans hjärtkardiokardi är bestämd av en minskad puls i förhållande till åldersnorm. En lätt grad av sjukdomen passerar asymptomatiskt och bestäms endast när den undersöks av en barnläkare eller kardiolog. Akuta tillstånd är farliga på grund av synkope, avbrytande av hjärtat och andningsfunktionen. Sjukdomen kan behandlas konservativt, men i sällsynta fall kan barnets liv räddas först efter att pacemakern har installerats.

Måttlig sinus bradykardi i barnet

Bradykardi hos barn

Bradykardi är en reducerad hjärtfrekvens. Hos nyfödda är normen 100 eller fler slag per minut, och hos barn från ett år till sex år, 80-70. Den främsta orsaken till barns bradykardi ligger ofta i den ökande tonen i vagusnerven, som uppstår vid patologiska processer i myokardiet. Absolut bradykardi hos barn är en konstant, långsam rytm, oavsett barnets tillstånd och exponeringsfaktorer. Diagnosen relativ bradykardi ökar om hjärtfrekvensen sänks endast när vissa faktorer, till exempel hypertermi, påverkas. Måttlig bradykardi - ett ganska vanligt fenomen hos barn, vilket kännetecknas av utseende av takykardi vid utandning. Ett sådant tillstånd hos ett barn kan till exempel bero på effekten av förkylning.

Bradykardi hos barn kan vara både primär och sekundär när minskningen av rytmen uppstår på grund av andra sjukdomar i kroppen (leversjukdom, intrakraniellt hematom, myxedem, hjärnödem, etc.).

I de flesta fall har ett barn som lider av bradykardi inget att klaga på. I de fall då sjukdomen blir tydligt uttalad upplever barn ofta frekvent huvudvärk, yrsel, svaghet. När sjukdomen förvärras är det ibland en förlust av medvetande (Morgagni-Adams-Stokes attack). Detta tillstånd beror på försämrad leverans av blod till hjärnan.

Vid barnets första klagomål på dåligt hälsotillstånd är det nödvändigt att genomföra en omfattande undersökning, om en bradykardi diagnostiseras krävs kontinuerlig övervakning för kardiologen. I de fall då Morgagni-Adams-Stokes-attacker observeras, behövs ett brådskande samråd med hjärtkirurgen för att överväga användningen av elektrostimulering.

Nyligen har antalet barn som lider av pediatrisk bradykardi ökat. Även om det är värt att notera att många barn är detta fenomen tillfälligt och lättjusterat. Om barnet känns bra och kardiologen inte ser några signifikanta förändringar i hjärtmuskulaturens funktion, är det ibland tillräckligt att vänta lite tid och bradykardin passerar sig själv utan medicinering.

Pediatrisk bradykardi

Inte alla barn är födda helt friska: vissa av dem har medfödda patologier och anomalier som kan påverka deras liv till viss del. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt kardiovaskulärsystemet, vars sjukdomar kan diagnostiseras omedelbart efter födseln eller manifesteras i en mer medveten ålder under påverkan av orsaker (fysisk överbelastning, emotionell stress, medicinering).

Modern pediatrisk kardiologi erbjuder många effektiva metoder för diagnos och behandling av olika hjärtsjukdomar. Idag kommer vi att överväga en sådan sjukdom som bradykardi hos barn.

Orsaker till långsam hjärtslag

Den främsta orsaken till hjärtsansvariga rytm hos barn är en ökad ton av den så kallade vagusnerven. I sin tur ligger orsaken till hög tonus i hjärtmuskulärens patologi. Onormala processer i myokardiet påverkar nedbromsningen av sinusnodpulserna, vilket resulterar i en nodalrytm (ektopisk foci i generationen). När det diagnostiseras kan läkaren upptäcka en kränkning av impulsen i atria och ventriklarna, vilket är orsaken till utseendet hos sinouauriska och atrioventrikulära blockader.

Fördröjning av hjärtritmen kan orsakas av överdriven intag av kalium- och anaprilinpreparat.

Hur manifesterar barnets bradykardi?

Hos barn upp till ett år är den normala hjärtritmen hjärtfrekvensen mer än hundra per minut. För barn som har korsat den årliga gränsen, kan pulsen vara strax under 80 slag per minut. Därför lyssnar barnläkaren noggrant på hjärtat när misstanke om en anomali ger vägledning för en noggrannare undersökning av barnet.

På grundval av dessa data och tiden för manifestationen av patologin är bradykardin uppdelad i flera arter.

 • Absolut bradykardi i barndomen kännetecknas av ett konstant sällsynt hjärtslag, oavsett yttre faktorer, barnets tillstånd och förhållandena för hans plats.
 • Relativ form av sjukdomen manifesterar sig i närvaro av orsaker som inkluderar hypertermi, regelbunden motion (om barnet är en idrottsman).
 • Måttlig bradykardi hos barn är ett tillstånd där hjärtens långsamma rytm förändras till ett snabbt hjärtslag när det utandas, är karakteristiskt för barn i hypotermi.
 • Vagal eller extrakardiell långsam hjärtrytm är ett allvarligare tillstånd, som ofta åtföljer sådana tillstånd som neuralgi, myxedem, nefrit och andra allvarliga sjukdomar.

Behandlingsfrågor

Det finns inget behov av någon allvarlig behandling av pediatrisk bradykardi, förutsatt att det inte finns några allvarliga avvikelser i kroppen. Som en förebyggande åtgärd förskriver barnens kardiologer atropinsulfat. Om sjukdomen åtföljs av en kränkning av hjärtledningen är terapin baserad på att identifiera huvudorsakerna till dessa processer. Om hjärtfrekvensen har blivit långsam på grund av att du tar några mediciner, avbryter de dem och utser andra. Vid nödsituation krävs elektrostimulering av hjärtmuskeln.

Bradykardi hos barn

Den främsta orsaken till bradykardi hos barn är en ökad ton av vagusnerven, som en följd av någon patologisk process av myokardiet. Detta fenomen leder till dämpning av impulser i sinusnoden, som ett resultat av ektopiska foci av generationen, med andra ord nodalytmen. Impulsen kan också störas vid atria och ventriklar, vilket leder till atrioventrikulära och sinouurikulära blockader. Hos barn kan en bradykardi också visas vid mottagande anaprilina och kalium i större eller stora mängder eller mängder.

Symptom på bradykardi hos barn

Bradykardi är en minskning av hjärtslagets rytm. För barn upp till ett år är frekvensen mer än hundra slag per minut, efter ett år - det kan vara under åttiotalet. Beroende på när en sådan patologi uppenbaras är bradykardin uppdelad i flera typer. Absolut bradykardi, är en konstant sällsynt rytm, oavsett patientens tillstånd, liksom villkoren för hans vistelse. Med relativ bradykardi är det en minskning av hjärtfrekvensen under påverkan av denna eller den faktorn, till exempel hypertermi. Också ett liknande tillstånd noteras hos personer som har sport fysiska data, som kallas bradykardi idrottare. Måttlig bradykardi är ett tillstånd som kan ersättas av en takykardi vid utandning. Denna form är mycket vanlig hos unga barn och är av en kommande karaktär, till exempel under verkan av förkylning eller med tryck på ögonbollarna. Och slutligen, extrakardiell bradykardi eller vagal, som observeras i neurologiska neurologiska sjukdomar, liksom myxedem, nefrit och många andra tillstånd. Dessutom bör det noteras att tillståndet i sig, såsom bradykardi, kan vara både patologiskt och fysiologiskt.

Behandling av bradykardi hos barn

Sinus bradykardi kräver ingen speciell behandling. För att öka rytmen är det möjligt att använda atropinsulfat. Om det föreligger ett brott mot hjärtledning, föreskrivs läkemedel med hänsyn till huvudorsaken till denna process. I nödfall är det möjligt att använda elektrostimulering av hjärtat. I fall där bradykardi orsakas av att ta ett läkemedel, avbryts det och procedurer utförs för att eliminera biverkningar.

Vad är risken för bradykardi hos barn

Bradykardi hos barn uppstår på grund av den patologiska processen i barnets kropp. Men det finns fall av sjukdomen i kroppens normala tillstånd. För en början kommer vi att ta reda på vad ett hjärta med hjärthetthet. Tecken på sjukdomen är en minskning av hjärtfrekvensen, hss under den tillåtna norm.

skäl

Anledningarna till vilken bradykardi uppstår är många:

 • Överträdelse av elektrolytbalansen på grund av brist på fiber i livsmedel som konsumeras av barnet.
 • Barnet är engagerat i professionell sport, sålunda är det således en måttlig bradykardi;
 • Uppskjuten infektionssjukdomar, till exempel ARI;
 • Medfödd hjärtsjukdom;
 • Överdriven, före schemat tillväxt av kroppen (inklusive hjärtat).

Det finns också andra orsaker som orsakar sjukdomen, men de är extremt sällsynta och nästan aldrig förekommer i medicinsk praxis.

symptom

För varje åldersgrupp finns ett acceptabelt tröskelvärde för hjärtfrekvens (puls).

 • Nyfödda, mindre än 120 slag per minut;
 • Ett barn från 1 till 7 år, mindre än 70 slag per minut;
 • Ett barn mellan 7 och 18 år, mindre än 62 slag per minut.

De viktigaste symptomen på bradykardi är följande symtom:

 • När hjärtfrekvensen sänks, förlorar barnet medvetandet.
 • Arteriell hypertoni utvecklas, vilket leder till instabila blodtrycksindikatorer, som det är svårt att välja behandling.
 • Snabb trötthet
 • Kronisk cirkulationsfel.

klassificering

Typer av sjukdomar klassificerade på grund av förekomsten. Det finns två typer av bradykardi:

 • Sinus bradykardi hos barn, kännetecknad av följande symtom: yrsel, svaghet, rädsla, rädsla för att dö, brist på luft. Orsaker: minskad aktivitet av hjärnans sinusnod;
 • Inte sinus bradykardi hos barn, primära symptom, som i sinus. Orsakerna: blockaden av elektriska impulser mellan noderna i hjärtmuskeln.

Typer av sjukdomar klassificerade enligt provokationsprincipen för en minskning av hs:

 • Fysiologisk orsakas av att sporta på professionell nivå eller överdriven fysisk aktivitet, en mild form av sjukdomen, är behandling inte nödvändig, eftersom fysiologisk bradykardi i de flesta fall inte är farlig.
 • Medicinsk uppstår genom att vissa läkemedel tas
 • Patologiska, utvecklade på grund av patologiska sjukdomar, är ett symptom på andra hjärtsjukdomar, denna form av bradykardi är farlig för människor.

Den tredje klassificeringen av sjukdomen har flera typer, beroende på frekvensen av hjärtkontraktion:

 • Starkt uttryckt, vars trofasta följeslagare är en arytmi, med denna form sjunker hjärtfrekvensen till mindre än 40 slag.
 • Måttlig, ibland finns det också arytmi, antalet hjärtslag per minut är mindre än 60, men mer än 40;
 • Lätt, arytmen är helt frånvarande, chss från 50 till 60.

För att bli mer välbekant med varje typ av bradykardi är det värt att samråda med din läkare. Specialisten kommer att bekanta dig med informationen om orsakerna, behandling av bradykardi hos ett barn eller en vuxen. Du kan också ta reda på hur en sådan sjukdom som ARI kan orsaka allvarligare sjukdomar, inklusive bradykardi.

diagnostik

Bradykardi hos barn diagnostiseras på följande sätt:

 • Baserat på analysen av klagomål (svaghet, yrsel, medvetslöshet, överdriven motion och så vidare), om barnet är i en ålder av anledningen;
 • Analys av sjukdomar (infektiös, till exempel ARI, kirurgi eller ärftlighet);
 • Läkarundersökning, terapeut och kardiolog (hjärta palpation, fastställandet av gränserna för hjärtmuskeln, och så vidare);
 • Analys av urin och blod (till hormonhalten);
 • EKG-data (sinus bradykardi hos barn uttrycks på ett kardiogram i form av ofullständig konduktivitet);
 • Ultraljud av hjärtmuskeln (med hjälp av denna procedur kan du ta reda på kardinal orsakerna till sjukdomen);
 • Testet på en stillastående cykel med en gradvis ökning av belastning (kan avslöja avvikelser i hjärtfrekvens och tid, som ligger på återställande).

behandling

Nödvändig och korrekt behandling kan endast ordineras av en kardiolog. Med en sådan sjukdom bör du inte starta en självständig behandling av barnet. Barnets organisme är inte fullt utvecklad, därför är det möjligt att skada all oprofessionell störning. Även i ARI bör barn inte starta behandling utan att konsultera en specialist från det relevanta medicinska området. Därför är rådgivningen bara bekant, de kan diskuteras med en specialist, varna honom om att dessa data tas från Internet.

 • Allmän rådgivning. Med en mild bradykardi, om det inte finns någon arytmi, kommer en diet och vitaminintag att ordineras;
 • Med en måttlig kurs av sjukdomen, om det finns en arytmi, är behandlingen svårare. Om efter en kurs av vitaminer och en diet, barnet inte har någon förbättring, kommer läkaren att ordinera sympatomimetika. De ökar sammandragningen av hjärtmuskeln, precis lika mycket som i sporten. Dosen och läkemedlet beräknas och ordineras av läkaren efter en fullständig undersökning av barnet.
 • Med en försummad sjukdom, men endast som en sista utväg, kan en operation förskrivas. Kirurgiskt ingripande är möjligt i händelse av ett hot mot barnets liv. Under en kirurgisk operation är en pacemaker installerad, vilket hjälper hjärtat att komma i kontakt i normalt läge.

komplikationer

Så fort det finns symptom som liknar dem som beskrivits ovan, ta omedelbart barnet till en läkare. När allt det vanliga ORZ lidit i barndomen, kan det med tiden bli dödligt och överdriven sport. Om barnet har tecken på bradykardi, vänta inte på de tragiska konsekvenserna:

 • Plötslig död. Hjärtat slutar slå, vilket underlättas av arytmi
 • Skador på grund av fallande, orsakad av förlust av medvetande, upp till ett dödligt utfall;
 • Brott mot hjärncirkulationen. Hjärtat kan inte klara av mättnaden av hjärnans blod. Detta kan medföra hjärnbarksjukdomar;
 • Kardiovaskulär misslyckande. Hjärtat är inte i stånd att utföra cirkulationsfunktionen, även i en dröm;
 • Koronar hjärtsjukdom, efter flera årtionden av sjukdomsförloppet, kan hjärtinfarkt förekomma.

förebyggande

 • Om barnet är en idrottsman, se till att han inte är överdriven och leder inte en aktiv livsstil;
 • Användningen av mat med fiber, gör rätt näring för barnet från födseln, så att det inte var för sent efter det. Ge barnet frukt och grönsaker, undvik stekt och kryddig;
 • Rådgör med läkare om du ska använda receptbelagda läkemedel.
 • I tid för att behandla sjukdomen, även banal ARD.

Genom att observera och följa genomförandet av dessa enkla regler tillsammans med barnet hjälper du honom att växa upp friskt. För noggrann och detaljerad information och råd, kontakta läkare på sjukhuset.

Typer av bradykardi hos barn, orsaker och egenskaper hos behandlingen

Problem i hjärtats arbete i de flesta fall upptäcker läkare under de första månaderna av det nyfödda livets liv. Men även en hälsosam baby i livsprocessen diagnostiseras ibland med ljud och arytmi som reaktioner på stress och överfört virus- och bakterieinfektioner.

Bradykardi hos barn som en bekräftad diagnos är mindre vanlig än andra hjärtsjukdomar.

Vad är en sinus bradykardi i hjärtat?

I praktiken av hjärtläkare, när en sjukdom detekteras och dess svårighetsgrad bestäms, föreskrivs behandling eller barnets tillstånd övervakas i flera månader och år. I denna situation är det viktigt för föräldrar att övervaka barnets hälsotillstånd och klagomål själva för att ge läkaren fullständig och tillförlitlig information.

För att förstå alla nyanser som är förknippade med detta ämne är det viktigt att förstå vad det är - bradykardi hos barn och vilka komplikationer det är farligt. Sjukdomen kännetecknas av ett minskat antal sammandragningar i hjärtmuskeln per minut. Olika åldersgrupper har sina egna HR-normer:

 • för nyfödda från de första dagarna av livet till ett år - 100-120 slag per minut;
 • från 3 till 7 år - 80-90 slag;
 • från 8 år till ungdomar, 70-80 slag.

Om hjärtfrekvensen avviker från dessa siffror med 20 eller fler enheter, diagnostiserar läkare sinus bradykardi i hjärtat. Vad är det för barn? Detta är ett minskat antal sammandragningar i hjärtmuskeln jämfört med normal, trots att sinusrytmen bevaras.

En liknande bild observeras av läkare på idrottare som systematiskt utför styrketräning med belastningar.

Sinus bradykardi hos ett barn har en komplex utvecklingsmekanism förknippad med förändringar i arbetet med den så kallade sinusnoden, som ligger i den högra atriella zonen vid infällningen av de nedre och övre ihåliga venerna in i den. Det stimulerar hjärtkollisioner, men om impulserna förlorar rätt frekvens talar de om nodskador, förändringar i kropp och patologi.

Farlig bradykardi hos ett barn med syrehushållning i alla inre organ på grund av cirkulationsstörningar. Särskilt dåligt är hjärnan. I allvarliga fall är sjukdomen fylld med frekvent svimning, en fördröjning av andning, utvecklingen av vegetativ vaskulär dystoni, hjärtstopp och plötslig död.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck. "Tyst mördare", som hennes dubblerade kardiologer, tar miljontals liv varje år.

skäl

Förekomsten av hjärtrytm i hjärtat hos barn från spädbarn talar om medfödda patologier i hjärt-kärlsystemet. Men sjukdomen kan förekomma i alla åldrar, inklusive ungdomar. Interna faktorer, yttre och ärftlighet leder till utvecklingen av sjukdomar.

Orsakerna till bradykardi hos barn:

 • fosterhypoxi;
 • hjärtsjukdomar;
 • medfödda sjukdomar i nervsystemet;
 • hypotyroidism och andra problem i sköldkörtelns funktion och det endokrina systemet som helhet;
 • ökat intrakraniellt tryck;
 • intensiv tillväxt av skelett och muskler;
 • överförda virus- och bakterieinfektioner;
 • långvarig hypotermi
 • tar mediciner under lång tid;
 • Förgiftning med nikotin och andra giftiga ämnen och ångor.

Bradykardi hos ett barn 3 år och yngre kan inträffa efter en stark rädsla, stress, psykologiskt trauma. I regel är sådana stater reversibla. Att orsaka en långsam rytm kan vara långvarig undernäring, fetma, motion professionellt.

Symptom hos barn

Det är inte alltid sjukdomen vid det inledande skedet manifesteras av karakteristiska tecken. Symtom på bradykardi hos barn beror på orsakerna till utvecklingen. Patologierna i hjärtat och nervsystemet ger ljusa symptom, de överförda infektionerna och påfrestningarna är smörjare och reversibla. Frekvensen och intensiteten av symtom indikerar sjukdomsformen.

Ljusform

Det är inte farligt för liv och hälsa, det är ofta ett normalt tillstånd med en asthenisk kroppsbyggnad. Lätt bradykardi hos ett barn manifesteras endast av en långsam hjärtfrekvens. Hjärtfrekvensen ligger i nivå med 50-60 slag med normal hälsotillstånd. Möjliga manifestationer av trötthet efter träning, hudfärg, huvudvärk. Bradykardi hos ett 10-årigt barn i mild form kan bero på åldersrelaterade förändringar i kroppen.

Måttliga manifestationer

Med måttlig bradykardi hos ett barn uppträder symtom på sjukdomen oftare och mer uttalad. Vid denna hjärtfrekvens är mer än 40 slag, men mindre än 60, kan arytmi vara frånvarande. Karaktäristiska symptom:

 • trötthet och sömnighet
 • hudens hud
 • yrsel;
 • andfåddhet.

Alla symtom ökar med fysisk aktivitet. Måttlig sinus bradykardi hos ett barn diagnostiseras av EKG. Som regel känns patienten normal. Formen av sjukdomen talar om de troliga funktionella förändringarna i kroppen, det kräver en allvarlig diagnos.

Manifestation av hjärnans bradykardi

uttalad

Absolut eller uttalad sinus bradykardi hos ett barn som en diagnos är sällsynt och är associerad med allvarliga patologier i hela hjärt-kärlsystemet, endokrina eller nervösa.

 • Hjärtfrekvens 40 slag eller mindre;
 • arytmi;
 • minnesbrist
 • dålig aptit
 • svettning;
 • smärta i bröstet;
 • svullnad av mjukvävnad;
 • yrsel, illamående.

Uttalad bradykardi i ett 7-årigt barn manifesteras av dålig skolprestanda och snabb trötthet. Denna form av sjukdomen är särskilt farlig för barn under 1 år, eftersom det kan orsaka fördröjning i andning och hjärtstillestånd. Även enkla fall av hjärtfrekvens till 40 slag är ett tillfälle för recept på medicinsk behandling och grundlig undersökning.

Behandling krävs?

Sjukdomen behöver inte alltid medicinering. I hjärtat av doktorns utnämningar är ett test som innefattar ett allmänt och biokemiskt blodprov, ultraljud av hjärtat, ett elektrokardiogram.

Behandling av bradykardi hos barn med mild form i frånvaro av arytmi utförs genom att ta vitamin mineralkomplex och organisera rationell näring. Lastreglering är möjlig.

Med måttlig form är vitaminer och rationell nutrition också viktiga, inklusive valnötter, skaldjur och fiberrika grönsaker i kosten. Om en arytmi lyssnas på, kan en kardiolog ordna eleutherococcus, starkt te.

Den uttryckta formen av sjukdomen kräver ibland sjukhusvistelse och alltid regelbundna undersökningar av kardiologen. Behandlingsmetoden förutsätter:

 • Den korrekta organisationen av kost med högt innehåll av magnesium och kalium i kosten, mejeriprodukter, spannmål, nötter, skaldjur och grönsaker, en minskning av andelen saltiga livsmedel.
 • eliminering av infektionssjukdomar vid kronisk kurs (tonsillit, otit, etc.);
 • mottagande av sympatomimetika, vilket stimulerar hjärtfrekvensen (efedrin, koffein, etc.);
 • tar naturliga läkemedel som en hjälpterapi (tinktur av ginseng, örter).

I vissa situationer ordineras unga patienter med läkemedel som förbättrar metabolismen i kroppen, korrekt elektrolytutbyte, eliminering av syrehushållning i hjärnan och andra organ. I allvarliga fall krävs en operation för att installera en pacemaker. Indikationer för operation är ofta svimning med hjärtstopp och andra livshotande förändringar i välbefinnandet.

Är det möjligt att engagera ett barn i sport?

Bradykardi hos barn och idrott - koncepten är ganska kompatibla. Massor av måttlig natur visas i de två första formerna av sjukdomen. De ska vara regelbundna och inte långa. Professionella sportaktiviteter ersätts av amatörer, följer träningsregimen.

Uttalad bradykardi hos ett barn på 5 år och vilken annan ålder som helst, kräver val av speciella övningar med undantag av bagageomslaget. Mycket användbara långa promenader ute i 3 timmar om dagen.

Användbar video

För mer information om bradykardi hos barn, se den här videon:

Sinus bradykardi hos barn: orsaker och egenskaper av patologi

Detta patologiska tillstånd kan diagnostiseras vid vilken ålder som helst och hos barn är mycket mindre vanligt än hos vuxna patienter.

Ofta kan sinus bradykardi hos barn vara en variant av normen, men det utesluter inte sin förekomst i komplexa sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Därför måste föräldrar veta under vilka förutsättningar den kan utvecklas och när det framstår, vilka tecken är det nödvändigt att vända sig till en specialist för snabb diagnos och behandling av denna patologi.

Vad är bradykardi och dess grad

Bradykardi hos barn - detta tillstånd, som kännetecknas av en minskning av frekvensen av hjärtkollisioner per minut, under den nedre gränsen för åldersnorm:

 • hos nyfödda - mindre än 100;
 • hos barn från ett till sex år - mindre än 70;
 • hos tonåringar - 60 och mindre slag / minut.

Ljus sinus bradykardi barn utvecklas:

Detta tillstånd är justerat:

 • mottagning av mjuka örtberedningar;
 • stabilisering av den dagliga rutinen;
 • normalisering av sömn och vakenhet;
 • massage kurser;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • Övningsterapi;
 • sanatoriumbehandling i profil sanatoriet.

Svår och långvarig sinus bradykardi hos barn anses vara ett tecken på allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Samtidigt är det nödvändigt att klargöra diagnosen så snart som möjligt med en obligatorisk förtydligande av orsaken till bradykardi och i rätt tid utse den nödvändiga behandlingen för den underliggande patologin.

I detta fall måste man komma ihåg att en minskning av frekvensen av hjärtkollisioner endast är ett symptom på en komplex patologi i hjärtat och / eller blodkärlen.

Dessa inkluderar:

 • allvarliga störningar i hjärtans ledningssystem
 • uttalade inflammatoriska processer av hjärtmuskeln i olika etiologier, oftare bakteriell och viral reumatisk cardit, myokardit);
 • olika typer av kardiomyopatier
 • diffusa förändringar i hjärtmuskeln i amyloidoser och förkalkningar;
 • Persistenta metaboliska störningar kan leda till en förändring av kontraktila celler (myocyter), strukturerna i hjärtans ledningssystem och artärerna som matar det.
 • svaghet i sinusnoden (pacemaker);
 • drogförgiftning eller andra beständiga förgiftningar, inklusive intag av alkohol och droger i ungdomar.

Alla dessa patologier kräver dynamisk observation av en specialist (barnläkare och barnkardiolog), utnämning av adekvat terapi, som i varje enskilt fall väljs individuellt, i början oftare i en sjukhusinställning. I framtiden är dess konstanta korrigering av behandling nödvändig.

Orsaker till patologi

För att veta hur man förhindrar att detta tillstånd uppstår hos ett barn, måste du föreställa dig varför det kan inträffa.

Orsakerna till utseendet på detta patologiska symptom är många.

Olika sjukdomar i det endokrina nervsystemet:

  • neuroser av olika genes;
  • hormonella misslyckanden eller obalanser
  • hypotyroidism;
  • migrän, Meniros syndrom;
  • diabetes mellitus;
  • olika typer av lungodynamiska störningar, oftast ökat intrakraniellt tryck;
  • perinatal encefalopati;
  • kvarvarande (återstående) fenomen efter huvudtrauma;
  • inflammatoriska sjukdomar i hjärnan (encefalit, meningit);
  • akuta kränkningar av hjärncirkulationen
  • neurodistrofa sjukdomar.

Organiska och / eller funktionella hjärtsjukdomar:

 • medfödd och förvärvad cardit;
 • kardiomyopati, myokarddystrofi;
 • hjärtfel med nedsatt funktion av det ledande systemet (myokardiell hypoplasi);
 • skleros eller spasmer av kärl som matar sinusnoden;
 • neoplasmer i hjärthålan.

Överkylning, infektions-toxiska, virus-, bakteriepatologier och infektioner i barndomen:

 • tonziologisk kardiomyopati i bakgrunden av en lång och ständigt återkommande kronisk tonsillit;
 • komplikationer i form av hjärtdystrofi efter difteri, tyfusfeber eller andra komplexa smittsamma processer som uppträder med allvarlig förgiftning av barnets kropp;
 • inflammation i hjärtmuskeln (carditis) efter akuta infektionssjukdomar (influensa, mässlingskarlettfeber);
 • intrauterin infektion;
 • sepsisemi, smittsam toxisk chock.

Akut förgiftning:

 • medicinska preparat;
 • nikotin;
 • leda.

Persistenta metaboliska störningar, elektrolyter.

Akut hypoxi (intrauterin, asfyxi vid arbete i svår grad).

Snabb tillväxt av inre organ.

Vegeta-vaskulär dystoni

Professionell sport med otillräcklig fysisk aktivitet (patologisk idrottshjärta).

Av dessa skäl kan vi skilja:

 • övergångs och jämn funktionella förhållanden (VSD, snabb tillväxt av organ), som behöver minimal korrigering;
 • den sjukdom som skall behandlas och korrigeras i barn under ett år (perinatal encefalopati, effekterna av akut syrebrist, ökat intrakraniellt tryck, medfödd kardit, intrauterin infektion) - korrigering i rätt tid i de flesta fall bidrar till att undvika uppkomsten av bradykardi hos barn efter ett år);
 • sjukdom hos förskolebarn som ska behandlas i tid - neuroser, polyper, halsfluss och andra härdar av kronisk infektion, av metabola sjukdomar som kan leda till metabola sjukdomar;
 • nervsystemet, förkylningar, barndom infektioner, luftvägs virala och bakteriella sjukdomar på grund av felaktig eller olämpligt behandling kan kompliceras av hjärt- och kärlsjukdomar;
 • allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet och endokrina systemet, metaboliska störningar, vilket orsakar permanenta förändringar i hjärtat och kroppen som helhet.

Typer av bradykardi hos barn

I pediatrisk kardiologi finns det två huvudtyper av detta patologiska tillstånd:

 • sinus bradykardi - utvecklas när impulsöverföring från sinusnoden (huvudpacemakern) är försämrad
 • heterotopisk bradykardi -Detta är ett brott mot överföringen av pulser från andra noder eller i blockaden av ledande pulser längs en av huvudvägarna.
 • relativ bradykardi, uppstår under vissa förhållanden eller exponering för olika faktorer (kallt, tvungen andning, feber, stress);
 • absolut bradykardi, som utvecklas oberoende av patientens tillstånd eller effekten av yttre stimuli.

Symptom på sinus bradykardi hos barn

En ihållande minskning av hjärtfrekvensen leder gradvis till syrehushållning av alla organ och vävnader, inklusive neuroner och myokardiocyter, vilket kraftigt förvärrar sjukdomen.

Det är viktigt att inte missa tecken på bradykardi i de tidiga stadierna av patologiformationen och att konsultera en specialist för att klargöra diagnosen och föreskriva rätt behandling.

I framtiden är kompensationsmekanismerna utarmade, vilket leder till:

 • först till patologiska störningar i myokardiet;
 • gradvis progressiva intracellulära störningar av metaboliska och energiprocesser i alla organ och vävnader - primär hypertrofi (ökning av volymen av hjärtkontraktila celler;
 • sedan till dilatation (överbelastning och ökning) av hjärtkaviteterna med stor sannolikhet för plötslig hjärtstopp eller brist på hjärtmuskeln.

Bradykardi hos barn manifesteras:

 • konstant slöhet och periodiska attacker av svaghet;
 • Dåsighet och bestående nedgång i prestanda
 • minskad aptit och hos spädbarn - vägran av mat, frekvent uppkastning;
 • yrsel;
 • periodisk kall svettning;
 • oregelbundet blodtryck
 • andfåddhet, konstant vikt i bröstet;
 • smärta i hjärtat
 • förlust av medvetande, som så småningom blir vanligare.

Ett tydligt tecken på bradykardi är:

 • ihållande saktning av pulsen;
 • minskning av hjärtfrekvensen (mindre än de lägre gränserna för åldersnormer);
 • Förekomsten av EKG - tecken på bradykardi.

Tidig diagnos av denna komplexa patologi hittills är grunden för en bra kurs för bradykardi.

barnläkare Sazonova Olga Ivanovna

Bradikardi hos ett barn: typer, symptom och orsaker

Eventuella problem i hjärtats arbete påverkar oundvikligen hälsan hos en person. Detta gäller även bradykardi, en av varianterna av arytmi, när hjärtfrekvensen skärs till 40-50 slag per minut. Bradykardi hos barn uppträder sällan, men kräver obligatorisk medicinsk övervakning.

Faktum är att det långsamma arbetet i hjärtat hela tiden håller kroppen i ett tillstånd av syreförlust. Som ett resultat avbryts den vitala aktiviteten hos interna system och organ. Om du lämnar sjukdomen utan uppmärksamhet kan du helt bryta ut hjärtmuskeln och sedan bryta den.

Orsakerna till bradykardi

Pulshastigheten hos barn beror på ålder. Normalt antas följande värden:

 • Hos spädbarn - 120 slag per minut;
 • Barn under tre år - 110;
 • Från tre till nio, 90-100;
 • Från nio till tolv, 80-85;
 • På tonåringar - 70-75.

Att minska värdena med 20 enheter eller mer anses vara ett tecken på bradykardi hos barn. Detta tar hänsyn till rytmens subjektiva egenskaper, beroende på barnets vikt, hudhud och temperament.

Minskningen i hjärtfrekvensen är förknippad med en störning i arbetet hos huvudpacemakern, sinusnoden i hjärtmuskeln.

Negativa förändringar i organs ledande system sker av följande skäl:

 • Ärftlig predisposition;
 • Fostrets hypoxi;
 • Brott mot cerebral cirkulation hos nyfödda.
 • Medfödda hjärtefekter (stenoser, defekter av partitioner, fallot tetralogi) och förvärvad (reumatisk hjärtsjukdom);
 • Inflammation i hjärtmuskeln (endokardit, myokardit);
 • Otillräcklig sköldkörtelfunktion
 • Högt intrakraniellt tryck som orsakas av ackumulering av cerebrospinalvätska i någon del av hjärnan.
 • Uppskjutna infektioner, åtföljd av dehydrering och förändringar i vattenelektrolytblodkompositionen;
 • Allergi mot läkemedel;
 • Överdosering av läkemedel
 • Förgiftning med bly och nikotin;
 • Hypotermi.

Bradykardi i ett barn följer ofta den snabba tillväxten i kroppen, särskilt i puberteten.

Ungdomar vid denna tidpunkt är föremål för humörsvängningar, påfrestningar, neuroser. Det endokrina systemet håller inte takt med utvecklingen av hjärtat och andra organ. Det finns störningar i de metaboliska processerna, tillsammans med arytmi.

Symtomatologi av sjukdomen

Hjärtrytm i hjärtat hos barn upptäcks huvudsakligen under medicinska undersökningar. Men mycket beror på föräldrarna. Ett barn, och särskilt en bebis, kan inte klart kommunicera om hans tillstånd.

Det är nödvändigt att skynda till en specialist om barnet har sådana abnormiteter:

 • Märklig andfådd efter att ha spelat och kört;
 • Slöhet, adynamia, sömnighet;
 • Oförklarliga svagheter, åtföljd av kraftig svett;
 • Dålig aptit
 • Dissipation, ouppmärksamhet, minnesbrist
 • Yrsel, svimning
 • Hästkapplöpning;
 • Smärta i bröstet;
 • Ödem, pallor, cyanos av den nasolabiala triangeln;

Det mest tillförlitliga tecknet är en sällsynt puls.

Ibland minskar antalet hjärtfrekvenser till 30. Du kan räkna dem genom att trycka på fingret på den radiella artären på handleden. Ovanstående symtom indikerar att hjärtmuskulaturens kontraktilitet är bruten, och de inre organen är i hypoxi (brist på syre).

diagnostik

Bradyarytmi avslöjas genom att lyssna på hjärtat genom ett stetoskop med samtidig räkning av hjärtkollisioner. För att noggrant bestämma orsaken till bradykardi hos barn hänvisas de till en pediatrisk kardiolog.

Specialisten utser en fullständig undersökning:

 1. EKG med stresstest (knäböj, cykel ergometri) eller utan dem.
 2. Övervakning av Holter under dagen, om EKG är lite informativt.
 3. Ultraljud i hjärtat. Studien identifierar eventuella orgelfel.
 4. Bröst röntgen. Det kommer att visa tecken på stagnation och en förändring i hjärtmuskeln.
 5. Blodtest för elektrolyter.

Barnet hänvisas dessutom till endokrinologen för att kontrollera sköldkörtelns funktionella tillstånd, såväl som till neurologen - för att upptäcka neurotiska störningar.

Formerna och graden av bradykardi

Genom resultaten av EKG definieras en av formerna av bradykardi:

 • Sinus. I detta fall förvrängs inte bilden av hjärtslaget: impulsen för att minska ventriklarna matas av en sinusnod och passerar längs en given väg. Sinus bradykardi hos barn är associerad med ökad ton i vagusnerven (vagus). Denna nerv "hanterar" saktningen av hjärtfrekvensen, och dess överansträngning leder till en ännu mer sällsynt puls.
 • Heterotopisk. En anomali uppstår om sinusnodens aktivitet är undertryckt. Då blir hjärtledaren ledaren av rytmen. Hos barn är denna form sällsynt.
 • Blockad av hjärtmuskeln. Det observeras när några av de elektriska impulserna inte når ventriklerna. Hjärtfrekvensen reduceras till 30-40 slag. Tecken på blockad är frekvent synkope och konvulsiv aktivitet.

Förutom arten utmärks flera grader av bradykardi:

 1. Ljus (hjärtfrekvens 50-60 slag / min);
 2. Måttlig (40-50 slag per minut);
 3. Uttryckt (mindre än 40 slag per minut);

Lätt och måttlig bradykardi hos barn för livet är inte farligt, om det inte finns någon organisk skada på hjärtat. Oftast barnet "växer upp" och hjärtritmen är etablerad av sig själv.

Uttryckt dysfunktion kräver uppmärksamhet hos en specialist, eftersom det i samband med hypoxi utvecklas brott i blodet. Speciellt systemet med intrakraniella artärer, som levererar hjärnan med syre, lider.

Strategi och taktik för behandling

Om diagnosen bekräftas behöver den lilla patienten konstant övervaka kardiologen. En lätt och måttlig form av bradykardi hos barn brukar inte krävas behandling.

Här kommer bra metoder att bli populära metoder, vilket ger en bestående effekt med konstant användning:

 • Blandning i lika delar av vitlök, honung och citronsaft. Ät 2 teskedar innan du äter
 • Avkok av vinrör (50 g ört brygg i 500 ml vatten). Ge barnet en matsked innan de äter;
 • Valnötter till frukost;
 • Infusion av barrträd;
 • Starkt te;
 • Introduktion till kost av tång och skaldjur.

Normalisera hjärtfrekvensen hjälper till med rationell motion - morgonövningar, långa promenader utomhus, simning.

Med allvarliga kliniska symptom på bradyarytmi orsakad av hjärtafvikelser eller andra organ behandlas den underliggande sjukdomen. För att öka hjärtfrekvensen används följande antiarytmiska läkemedel:

 • atropin;
 • aminofyllin;
 • izadrin;
 • koffein;
 • efedrin;
 • Extrakt av eleutherococcus, belladonna, belladonna, ginseng.

Doseringen av läkemedlet beräknas av kardiologen. Avbryt inte behandlingen, minska eller öka mängden medicin.

Ihållande, otrarlig arytmi är den ovillkorliga orsaken till patientens sjukhusvistelse. I allvarliga fall indikeras implantation av en pacemaker.

Sammanfattningsvis

När det gäller prognosen för bradykardi finns det inga specifika uppgifter i världsmedicin. Det är faktiskt inte själva anomali som är farligt, men de brott som uppstår mot bakgrunden. Under alla omständigheter, efter att ha märkt de indikerade symptomen i barnet, förvänta dig inte spontan helande. Utan att slösa bort tid, kontakta en pediatrisk kardiolog.