Huvud / Åderbråck

Vad är hjärtblocket, varför det uppstår, dess grad, behandling

Denna artikel ger fullständig information om hjärtblods patologi. Varför det uppstår, vilka blockader är, hur de manifesterar sig och vilken behandling de behöver. Prognos för sjukdomen.

Blockader av hjärtat är patologier av excitationsvågspridning från atrierna till ventriklerna. Graden av störning kan vara från sänkning av impulsen till dess fullständiga stopp.

Normalt uppträder energipulsen som leder till en sammandragning av hjärtat i sinusnoden som ligger i atrierna. Vidare sträcker exciteringen till den atrioventrikulära noden vid den ventrikulära ingången och längs nervfibrerna i Hyisens bunt sträcker sig över hela myokardiet. Kontinuerlig och rytmisk reduktion av kamrarna i hjärtmuskeln är garantin för normalt blodflöde i alla organ.

I patologi blockeras impulsen, och ventriklarna kontraherar mindre ofta än atrierna. Och i allvarliga fall stannar hjärtstoppet.

I denna artikel kommer vi att prata om atrioventrikulär blockad.

 • Förutom AV-block (AV-block), kan ett brott uppstå under överföring av excitering från sinusknutan till atrioventrikulär - sådan patologi kallas sinusknutan dysfunktion. I ett antal artiklar kallas det felaktigt en sinoatriell blockad.
 • Sällsynta typer av kränkningar av impulsen mellan atrierna i kliniska manifestationer och iboende efterliknar atrial-ventrikulär och därmed inte gjort ett separat block.

Vid tillstånd av atrioventrikulär blockad (AV-blockad), när det föreligger ett misslyckande av funktionen av ventriklerna, föreligger ett brott mot blodtillförseln till de inre organen. Särskilt drabbade är hjärnan och själva hjärtat, vilket kräver en hög nivå av syre och näringsämnen. Kliniska manifestationer av patologi är i första hand förknippade med kränkningen av blodflödet i dessa organ.

Impulsförsämring kan uppträda på vilken nivå som helst:

 • atrioventrikulär nod (AV-nod),
 • stammen av Hans bunt,
 • förgrening av buntens ben.

Ju lägre kvarterets nivå är desto sämre är sjukdomen och dess prognos.

Beroende på nivå och omfattning av sjukdomen kan de kliniska manifestationerna vara helt frånvarande eller vara så uttalade att patienten inte kan utföra jämn hushållsuppgifter.

Det finns situationer när det inte finns några symtom - blockader kräver inte behandling, men är endast föremål för observation i dynamiken. Om det finns manifestationer av sjukdomen kan terapi innefatta både konservativ hantering med endast mediciner och metoder för tillfällig eller permanent form av elektrisk stimulering av hjärtmuskeln. Beroende på den specifika situationen kan en fullständig botning vara både möjlig och omöjlig.

Terapeuter, kardiologer och arytmologer behandlar patienter med hjärtblod. Endovaskulära kardiosurgener utför intrakardiell implantation av en pacemaker.

Typer av hjärtblokade

Att svara på frågan "Vad är hjärtblodsa" är att man måste förstå vad de är och hur de delar med sig i medicinsk praxis.

Vad är denna fullständiga blockad av hjärtat och hur farligt är det?

En fullständig blockad av hjärtat kallas patologi, som karaktäriseras av att ledningen avlägsnas från atrien till organets ventriklar. Som ett resultat börjar de att krympa individuellt, oberoende av varandra, och hjärtritmen är också störd.

Detta tillstånd anses mycket farligt och kan leda till döden. Därför är det viktigt att diagnostisera hjärtblokaden i tid och börja behandlingen.

Huvudorsaker och tecken på patologi

Komplett blockad av hjärtat är en farlig patologisk störning

En fullständig blockad kan utvecklas i den atrioventrikulära noden, stammen av hans och hans bunt. Denna patologi är förvärvad eller inneboende i naturen.

I det första fallet utvecklas blockaden till följd av följande skäl:

 1. Myokardinfarkt.
 2. Överträdelser av metaboliska processer.
 3. Reumatisk feber akut form.
 4. Postoperativa komplikationer vid hjärtfel.
 5. Överdosering doser av mediciner som påverkar hastigheten av impulsledning.

Till orsakerna till medfödda patologier är isoleringen av den atrioventrikulära noden från myokardiet hos atriärerna och ventrikeln.

Praktiskt taget alla typer av blockad uppstår på grund av sådana faktorer:

 • Ischemisk sjukdom
 • Nekrotiska processer
 • Dystrofi av hjärtvävnaden
 • Inflammatorisk process i myokardiet
 • ateroskleros
 • Angina pectoris
 • myokardit
 • kardioskleros

Dessutom orsakar den ärftliga faktorn och överdriven fysisk ansträngning också en patologi.

Tecken på CBM beror på graden av sjukdomen.

Om blockaden är av första graden kan den fortsätta även utan kliniska manifestationer. Flödet av blockad av andra graden kännetecknas av yrsel, generell svaghet, smärta i bröstet. Med fullständig blockering av den tredje graden har patienten sådana symptom:

 1. Konvulsivt tillstånd.
 2. Smärta och tyngd i bröstbenet till vänster och bakom bröstet.
 3. Cyanos av ansiktets hud.
 4. Opacitet och förlust av medvetande.
 5. Minskad hjärtfrekvens.
 6. Sömnstörning.
 7. Illamående.
 8. Kräkningar.
 9. Andningssvårigheter.

Vanligtvis börjar detta tillstånd med en tillfällig upphörande av blodcirkulationen. Det kallas en sådan attack av Morgagni-Adams-Stokes syndrom. I det här fallet måste du omedelbart ringa till sjukvård, eftersom allt kan vara dödligt.

Vad är risken för ett komplett hjärtblock?

Patologin manifesteras i det faktum att ventriklerna och atriumet reduceras separat

Om du ignorerar behandlingen av blockad i de första stadierna är sådana oönskade följder som en ökning av graden och progressionen av sjukdomen möjliga.

Patologi är farlig eftersom det kan hota patientens hälsa och liv. Med fullständig blockad påverkas interventrikulär septum, vilket leder till utvecklingen av sådana komplikationer:

 • Hjärtsvikt
 • Förlust av effektivitet.
 • Hyppig svimning.
 • Koronarinsufficiens.
 • Ventrikulär fibrillering.

Vanligtvis, med en fullständig blockad av kraftig ström, uppstår plötslig död. För statistiken bor patienter som upplevde en attack av Morgagni-Adams-Stokes inte länge upp till tre år efter den första attacken.

Diagnostiska metoder

Först av allt börjar diagnosen med en anamnese. Nödvändigt gör elektrokardiografi. Om blockad kan vittna om resultatet, där det inte finns någon koppling av ektopisk och sinusrytm. Andra parametrar för EKG-avkodningen beaktas också.

Diagnos av patologi består av laboratorier och instrumentella metoder

Dessutom kan andra diagnostiska metoder förskrivas:

 • Elektrofysiologisk diagnos av organet (transesofageal eller intrakardiell). Denna studie gör att du kan fastställa nivået av patologi. Med hjälp av denna metod kan du också bestämma indikationerna för hjärtimplantation.
 • Övervakning av Holter. Med hjälp av denna studie kan du bestämma omfattningen av blockaden, liksom de möjliga orsakerna till dess utveckling.

För att förbereda sig för studien är det nödvändigt att utesluta psykomotionell överbelastning och fysisk stress. Det är nödvändigt att avstå från att röka och dricka alkohol före diagnos.

Förutom instrumentala forskningsmetoder utförs laboratorietester av urin och blod också.

För att utesluta eller bekräfta en ärftlig predisposition måste du göra en genetisk studie av blodet.

I det fall patienten diagnostiseras med ett "fullständigt hjärtblock" väljer specialisten lämplig behandling, beroende på patologins svårighetsgrad och platsen för patologin.

Behandling av sjukdomen

Komplett blockad av hjärtat kräver allvarlig behandling!

Valet av behandlingsmetoder beror på blockadens placering och patologins svårighetsgrad. De huvudsakliga syften för vilken behandling är riktad är:

 1. Förhindra plötslig död från blockaden.
 2. Lättnad av patientens tillstånd.
 3. Eliminering av sjukdomens huvudsymptom.
 4. Förebyggande av hjärt- och koronarinsufficiens.
 5. Konservativ terapi eller kirurgi kan användas.

Med det patologiska tillståndet kan följande grupper av läkemedel användas:

 • Blockerare av natriumkanaler. Ritmilen, Novokainamid, Enkainid, Quinidin, Giluritmal används vanligtvis.
 • Kaliumkanalblockerare. Ofta föreskrivna läkemedel är Sotalol, Nibentan och Amiodarone.
 • Betablockerare. Dessa läkemedel innefattar Nadolol, Atenolol, Propranolol, Esmolol, Bisoprolol.
 • Antiarytmiska läkemedel. Kan utses för beslut av specialist Diltiazem eller Verapamil.
 • Med full blockad kan adrenalin och dopamin användas. Vanligtvis bidrar läkemedel till stabilisering av hemodynamik.

Dessutom måste läkaren avbryta användningen av hjärtfonder till patienter som kan provocera utvecklingen av oönskade konsekvenser. Dessa inkluderar droger som förvärrar hjärtans ledningsförmåga. Prescribe medication kan bara vara en kvalificerad specialist. Självmedicinering kan inte bara förvärra problemet utan bidrar också till utvecklingen av ytterligare komplikationer.

Till mer aggressiv behandling för patologi ingår kardiostimulering. Indikationer för dess syfte är att bilda en akut hjärtinsufficiens, åtföljd av ödem i lungor, synkope, en reduktion i blodtryck, kollapsa på grund av arytmi.

Mer information om hjärtatriärcentralen finns i videon:

Kirurgi är implantation av ECS. Det utförs med uttalade symtom på blockad, med andra störningar i samband med ledning, en ogynnsam prognos. Denna metod möjliggör att förbättra patientens livskvalitet. Det är dock möjligt att öka livslängden med konstant stimulering av hjärtmuskeln.

Vid behandling av blockad är det viktigt att återställa normal rutin och en hälsosam och hälsosam sömn. Dessutom är det nödvändigt att normalisera nivån av fetter och kolesterol i blodet. Därför rekommenderas kostnäring, vilket innebär att konsumtionen av livsmedel med högt kolesterolhalt begränsas.

Prognos och förebyggande åtgärder

PBS kan provocera utvecklingen av Morgagni-Adams-Stokes syndrom

En fullständig blockad har en ogynnsam utsikt. Vanligtvis förkortas livslängden hos patienter med patologi i tredje graden. Med Morgani-Adams-Stokes-attacker vid otillbörlig sjukvård är ett dödligt utfall möjligt.

Blockaden, som går i första och andra graden, med korrekt behandling kännetecknas av en mer fördelaktig prognos. Varaktigheten av effektivitetsförlust beror på graden av blockad.

Öka livslängden och eliminera tecknen på patologi kan vara med hjälp av ständig stimulering. Efter implantation bestäms prognosen beroende på sjukdommens art.

När blockaden åtföljs av ett hjärtinfarkt, påverkas den interventrikulära septumen. Detta tillstånd indikerar ett ogynnsamt syndrom.

Om blockaden är komplicerad av hjärtsvikt eller ventrikelflimmer, slutar det i 90% av fallen med döden.

För att minska risken för patologi är det viktigt att följa sådana förebyggande åtgärder:

 1. Genomförande av förebyggande medicinska undersökningar.
 2. Uppfyllande av alla recept från specialisten.
 3. Hjärtstudier av personer efter 40 år.
 4. Korrekt och balanserad näring.
 5. Avslag från dåliga vanor (dricks, rökning, användning av narkotiska ämnen).
 6. Användningen av läkemedel i exakt dosering, i enlighet med rekommendationer från specialister.
 7. En hälsosam livsstil, inklusive träning.
 8. En god natts sömn.

Överensstämmelse med dessa regler hjälper till att förhindra hjärtproblem så mycket som möjligt.

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Blockad av hjärtat

För att hjärtat ska kunna ge blod till varje cell i kroppen måste det komma i rätt rytm och med en frekvens på 55-60 till 80-90 slag per minut. Rytmen bör vara regelbunden, med samma intervall mellan sammandragningar, eftersom frånvaron av syre som bärs med blod, även i mer än 30 sekunder, redan kan påverka cellernas arbete och i första hand hjärnceller. Förekomsten av syrehämning (hypoxi) i hjärnan är särskilt viktig för tillstånd som hjärtblod.

Hjärtblockeringar är relaterade till hjärtrytmstörningar eller arytmier. Arytmier kan karakteriseras av en ökning av hjärtfrekvensen (takykardi och takyarytmi) och en minskning av (bradykardi, bradyarytmi).

Blockad av hjärtat - en grupp av sjukdomar som kännetecknas av en uppbromsning av den elektriska signalen till hjärtat till följd av inneboende egenskaper eller, vanligare, diffus substitution normal hjärtmuskelvävnad ärr (en förbindelse). I allmänhet, leda till utveckling blockad bradykardi med en frekvens av mindre än 50 per minut, men kan kombineras med hjärtklappning och spasmodisk puls, till exempel, syndromet Frederick - kombination av förmaksflimmer och fullständig atrioventrikulärt block. Faran med en total blockad är att frånvaron av elektrisk excitation av kamrarna leder till en bristande minskning av varaktigheten av några millisekunder till några minuter, vilket är förenat med utvecklingen av cerebral hypoxi, medvetslöshet och klinisk död.

Utvecklingen av blockader i denna eller den här sjukdomen förklaras av det faktum att delarna av hjärtans ledningssystem ofta är involverade i den patologiska processen. Dessa är förändrade muskelceller, vars huvuduppgift är att genomföra en elektrisk signal så att en våg av spänning regelbundet passerar genom hjärtat. Om dessa celler utsätts för inflammation, fångas i ärrvävnad eller inte kan överföra en puls till cellerna längre nedströms visas ett block i impulsöverföringsbanans väg.

Beroende på vilken del av hjärtans ledningssystem som är involverad i den patologiska processen, särskiljs följande typer av blockad:

- sinoaurikulyarnaya (sinoatrial) - med blockeringen av sinusnoden i höger atrial appendage,
- atriell atriell blockad - i strid med elpulsens väg längs atriens väggar,
- atrioventrikulär - i nodens block, som "växlar" excitation från atrierna till ventriklarna,
- intraventrikulär blockad eller blockad av vänster och höger benben. Den är fullständig och ofullständig; en-, två- och trebalk. Med hjälp av ett bunt Gis i väggarna i det ventrikulära myokardiet överförs excitering jämnt över sina väggar och orsakar rytmiska sammandragningar i hjärtat.

Beroende på hur nedsatt pulsens ledningsförmåga, delvis eller helt, skiljer man fullständiga och ofullständiga blockeringar.

Blockad I - II grad är ofullständig och III - komplett. I det första fallet påverkas inte alla ledande fibrer, så en del av impulserna utförs till den nedre delen av myokardiet. Med fullständig blockering utförs inga impulser alls, därför utförs reduktionen av de nedre regionerna antingen på bekostnad av ektopiska (andra ställen) exciteringsfokus eller alls inte.

Förekomsten av hjärtblåsning varierar och beror på ålder. Sålunda förekommer atrioventrikulär blockad av första graden hos unga i 1% av fallen och hos äldre - i 2,4%. Blockad II-graden hos unga uppträder i 0,003% av fallen och ökningar hos äldre. Congenital atrioventrikulär blockad av III grad är extremt sällsynt - i ett fall för 20 000 levande födslar. Blockering av det högra benet av gipsen förekommer hos 2-5% friska individer, och i frånvaro av allvarlig hjärtpatologi kan det vara en variant av normen.

Orsakerna till blockaden av hjärtat

Blockad av I examen och ofullständig grenblock, inte manifesteras kliniskt, kan vara en variant av normen eller vanligare hos idrottare, patienter med vaskulär dystoni, liksom hos barn, ungdomar och ungdomar med mitralklaffprolaps, patent foramen ovale och andra små anomalier av hjärtutveckling.

Blockader II och III grad, fullständiga intraventrikulära blockader, treblockblockad (både höger och båda grenarna i vänster ben av Hisnus) uppträder nästan alltid med en organisk lesion av hjärtvävnaderna. De sjukdomar som orsakar inflammation eller ärrbildning i myokardiet innefattar:

1. Myokardit - en inflammation i hjärtmuskeln orsakad av:
- virusinfektioner - Coxsackievirus, röda hundar, mässling, Epstein-Barr (infektiös mononukleos), influensa, adenovirus, cytomegalovirus
- bakteriella och parasitära infektioner - reumatisk feber, difteri, skarlettfeber, toxoplasmos, systemisk klamydia
- autoimmuna sjukdomar - reumatoid artrit (5 - 25% av patienterna har hjärtsjukdom), systemisk lupus erythematosus (5 - 15%), systemisk sklerodermi (20 - 40%)
2. kardiomyopati - en grupp av sjukdomar med patologiska förändringar i de normala anatomiska strukturer hos hjärtat (en betydande förtjockning av hjärtväggarna, eller vice versa, gallring med expansionen av inre håligheter i hjärtat, hindrar dem från att på rätt kontrakt och koppla). De kan utvecklas med hjärt-kärlsjukdom, arteriell hypertension, obalans av hormoner i kroppen, toxiska effekter av alkohol, droger, metaboliska störningar, myokardit.
3. Kardioskleros - ärrbildning i muskelvävnad som är involverad i inflammationszonen eller i området för myokardens nekros (död) efter hjärtinfarkt.
5. Akut hjärtinfarkt - hos 15% av patienterna är det ledningssjukdomar.
6. Medfödda och förvärvade hjärtfel.
7. Förgiftning med hjärtglykosider, betablockerare, vilket sänker hjärtfrekvensen.
8. Arteriell hypertoni orsakar ofta ledningsstörningar i det atriella hjärtat.

Symtom på hjärtblocket

Blockad I omfattning, ofullständiga onebeam grenblock ben intraatrial blocket vanligtvis inte manifestera sig inte kliniskt, och kan endast detekteras genom EKG under planerat undersökning.

Fullständig blockad manifesteras av symptomen på arytmi och tecken på den underliggande sjukdomen. Dessa kliniska manifestationer kan uppstå plötsligt, mot bakgrund av god hälsa, men kan existera länge, med försämringsperioder, som patienten har anpassat och "lärt sig", inte att uppmärksamma dem. Om du märker några av dessa symptom bör du dock kontakta din läkare för en kontroll, eftersom vissa symptom kan vara ett tecken på övergående farliga förhållanden.

Symtom på rytmförstöring:

- svaghet, ökad trötthet, minskad förmåga att utföra tidigare fysiskt arbete,
- en känsla av störning i hjärtets arbete - en känsla av att blekna eller stoppa hjärtat, obehag bakom bröstbenet,
- yrsel, flimmer flyger framför ögonen, plötslig generell svaghet med känsla av svaghet, tinnitus,
- attacker av Morgagni - Edemsa - Stokes (MES kramper) - en plötslig skarp blekhet, kall klibbig svett, thready puls sällsynta, medvetandeförlust, kan anfall bero på cerebral hypoxi. Vanligtvis genom en sekund eller två - tre minuter av medvetande är återställd, men om så inte sker, och det finns ingen andning och hjärtslag, sedan utvecklade asystoli (stopp) av hjärtat och klinisk död,
- komplett vänstergrenblock blockad, vilket utvecklades plötsligt för första gången, kan leda till utveckling av akut vänsterkammarsvikt med lungödem, som kännetecknas av dyspné, hosta, liknande skummet, huden blå läppar, ansikte, fingrar, ett chocktillstånd.

Symptomen på den bakomliggande sjukdomen - bröstsmärtor vid ansträngning eller i vila hos patienter med kranskärlssjukdom, andnöd, kalla händer och fötter, cyanos (blåaktig färg) fingrar, näsa, öron, eller bara i ansiktet och extremiteter med hjärtfel, huvudvärk occipital lokalisering illamående och kräkningar, högt blodtryck, hög feber eller långvarig feber inte högre än 37.5º C i infektioner i hud och ledsjukdom i systemiska sjukdomar och många andra.

Diagnos av hjärtblocket

Om preliminär diagnos kan läkaren tänka på när man klargör arten av patientens klagomål. För ytterligare diagnos används följande metoder:

- Standard EKG är den viktigaste informativa metoden som bekräftar förekomsten av en blockad. Ändå kan ett enda elektrokardiogram inte alltid "fånga" tecken på blockad, speciellt vid transienta hjärtblåsningar.

Tecken på sinoatriala blockaden - den periodiska förlusten av P-QRS-komplex på grund av det faktum att inte varje puls från sinusnoden når atriären och därmed ventriklarna. Öka RR-intervallet i två, och ibland fler gånger.

Atriella atriella blockeringsegenskaper - klyvning och expansion av mer än 0,11 från P-vågan och den därtill hörande förlängningen av PQ-intervallet. Ibland finns det en ytterligare negativ tand P (med fullständig dissociation av höger och vänster auriklar och deras sammandragningar i en separat rytm).

Tecknar gradens atrioventrikulärt block I - konstant töjning PQ-intervallet med mer än 0,20, II grad typ av typ Mobitts 1 - med varje successiv reduktion PQ-intervallet är mer förlängd tills falla en hjärtkomplexet P-QRS, vidare hela cykeln upprepas igen. Blockad av typ II grad Mobitts 2 - PQ intervall varaktighet i varje reduktion lika förlängas mer än 0,20, och ventrikulär QRS-komplex faller slumpmässigt, utan någon klar periodicitet och kan deformeras. Blockad av typ 3 II grad - ingen andra eller varje två eller flera P-QRS-komplex rad. Blockad III grad - fullständig separation förmaks- och ventrikulära rytmen - frekvensen för förmakssammandragning - 70 - 80 minut, ventriklarna - 40 - 50 per minut eller mindre. Atriell P tine inte förknippas med ventrikulära komplex QRS, kan lamineras, vara före eller efter dem.

Intraventrikulära blockad Tecken: den ofullständiga blockad - QRS-komplexet är inte expanderade, deformeras inte, det finns förändringar i tand R (förstorade och tandade) våg och S i vänster eller höger, respektive, leder blockad typ (höger gå vänster ben); vid full blockad - förlängas bredare QRS-komplex deformeras 0,12 s, bred tanddjup S i respektive ledningar (III, aVF, V 1,2 till höger blockad, I, aVL, V 5, 6, med vänster blockad).

Komplett vänster buntblock-blockad

- Dagövervakning av EKG är informativ för övergående blockader, eftersom det gör att du kan analysera hjärtfrekvens och konduktivitet under hela dagen, inklusive på natten.
- EKG med motion används för att bestämma övningstolerans, det är möjligt att upprätta en funktionell klass av ischemisk hjärtsjukdom och kroniskt hjärtsvikt.
- ekkokardiografi, bröströntgen, hjärt-MRI, koronarangiografi används för att hitta den underliggande sjukdomen som leder till ledningssjukdomar.

Behandling av hjärtblocket

Terapi av blockad börjar med behandlingen av den underliggande sjukdomen. Blockad I-grad, som inte manifesteras kliniskt, kräver behandling inte.

Med en överdos av läkemedel som saktar ner rytmen, och fullständig indragning av dessa läkemedel. När hjärtblock kontraindicerat beta - blockerare (propranolol, bisoprolol, atenolol, propranolol, tenorik, obzidan, egilok etc), hjärtglykosider (strophanthin, Korglikon, digoxin), antiarrytmiska läkemedel (ajmalin, Cordarone, verapamil, diltiazem, kinidin).

När den funktionella blockad i samband med vaskulär dystoni, små avvikelser i hjärtat, sportaktiviteter, med sinoatriellt blkadah I - II graders och intrakardiell blockad förskrivare förbättrar ämnesomsättningen i hjärtmuskeln - ATP Riboxinum, vitaminer, antioxidanter (ubikinon mexidol aktovegin).

Fullständig atrioventrikulär blockad behandlas genom utnämningen av isoprenalin och orciprenalin vid kursen, varefter frågan om implantation av en artificiell pacemaker löses.

Specifika läkemedel för behandling av intraventrikulär blockad där. I allvarliga fall (fullständig höger eller vänster blockad i bakgrunden av akut hjärtinfarkt, två- och treblock-blockader, särskilt vid MES-attacker) används tillfällig eller permanent hjärtpacing.

Första hjälpen för hjärtans blockad

Som ett förstahjälpmedel hos en patient med MES-attacker visas 1 - 2 tabletter av isadrin under tungan (5-10 mg), subkutan administrering av atropin, intravenös injektion av adrenalin, noradrenalin. I avsaknad av andning och hjärtaktivitet - indirekt hjärtmassage och artificiell andning före ankomsten av en ambulans.

Ambulans vid klinisk död höll elkonvertering (rytm återhämtning) med hjälp av elektrisk urladdning från en defibrillator och akut sjukhusvård i intensivvårdsavdelning för ytterligare adress frågan om den artificiella implantat elkonverterare - defibrillator till hjärtat.

För behandling av den underliggande sjukdomen används icke-steroida antiinflammatoriska medel, glukokortikoider (prednisolon, hydrokortison), antibiotika penicillin, diuretika (diuretika), antihypertensiva läkemedel (enalapril, perindopril), acetylsalicylsyra för att minska trombbildning i blodströmmen och till hjärtväggen, beredningarna normalisera kolesterol i blod (statiner), och andra.

Livsstil med hjärtblock

Livsform reduceras till korrektionsstyrka med en ökning i dietary protein, vegetabiliska fetter och komplexa kolhydrater och begränsade animaliska fetter och enkla kolhydrater, betydande minskning av fysisk aktivitet, lämplig organisation med massor av fritids rutiner.

Ett barn med ett medfödd eller förvärvat hjärtblok kommer inte att kunna leda en livsstil som är normal för barn i hans ålder, eftersom fysisk utbildning, besök på sportklubbar och avdelningar och något viktigt arbete kommer att vara förbjudet för honom. En ung man med en blockad av II-grad och högre, är troligtvis inte lämplig att tjäna i armén. Frågan om bärande graviditet för kvinnor bestäms strängt individuellt, med deltagande av läkare från en kardiolog, hjärtkirurg, obstetrikare-gynekolog och andra specialister i samrådet.

Obligatorisk är den aktuella tillgången till den behandlande läkaren med tillväxten av obehagliga symptom och en signifikant försämring av välbefinnandet. En patient med en blockad bör ansvara för sin sjukdom på ett ansvarsfullt sätt och förstå att en blockering på hög nivå kan sluta dödlig när som helst. För att detta inte ska ske bör du noggrant överväga din hälsa, lyssna på läkares råd och strikt uppfylla sina diagnostiska och terapeutiska syften.

Komplikationer av hjärtblod

Komplikationer inkluderar:
- Progressionen av blockaden, till exempel, AB-blockad 1 grad går ofta till blockad II grad 1-typ, sällan - till en fullständig AV-blockad. I detta avseende är det viktigt att övervaka patienten med EKG-övervakning av patienten. Ursprungligen AV-blockad II-grad II-typ utvecklas ofta för att slutföra blockaden.
- komplikationer av fullständig blockad - akut vänster ventrikelfel med lungödem, ventrikulär asystol och plötslig död.
- progression av kroniskt hjärtsvikt.
- tromboembolism hos lungartären, myokardinfarkt, ischemisk stroke.

Förebyggande är den kompetenta läkemedelsbehandlingen av den underliggande sjukdomen, den aktuella bestämningen av indikationer för implantering av en pacemaker.

utsikterna

Prognosen för blockader av första graden i frånvaro av organisk skada på hjärtat är gynnsam.
För fullständiga blockader bestäms prognosen av arten av den underliggande sjukdomen, graden av nedsatt hjärtfunktion och scenen för kroniskt hjärtsvikt. Frekvensen och antalet MES-anfall är inte prediktorer för dödligheten, det vill säga de påverkar inte prognosen. I vissa patienter kan anfall förekomma ofta, medan i andra kan en enda attack i livet leda till döden.

Prognosen för patienter i den akuta perioden av hjärtinfarkt, komplicerat av utvecklingen av en fullständig vänster eller höger blockad av hans bunt, är extremt ogynnsam.

Hjärtblockerad: fullständig och delvis, olika lokaliseringar - orsaker, tecken, behandling

Störningar i pulsens passage mellan sinus-atriella noden och början av förgreningen av Gisovo-bunten, kallad blockad av hjärtat, orsakar oregelbunden hjärtrytm och en minskning av blodtillförseln till hjärnan.

Blockaden av hjärtat, vid vilken excitationspulsen saktas, anses vara partiell. Om impulsen upphör att överföras fullständigt bildas ett komplett hjärtblock.

När en partiell blockad uppstår, känner de flesta patienter sig helt friska, skriver ut en liten sjukdom för trötthet efter en upptagen dag, stress, etc., eftersom de inte känner några signifikanta kränkningar i deras hjärtaktivitet. I många fall detekteras det på EKG under en annan rutinmässig kontroll eller när man söker medicinsk hjälp. Samtidigt orsakar ordet "blockad" i många fall panik. Så vad är denna sjukdom, och vilken typ av fara representerar den för en person? Låt oss försöka förklara.

Vad är ett hjärtblock?

arbete av hjärtans ledningssystem

Till att börja med underlättas det normala arbetet i hjärtat av de elektriska impulserna som bildar sig i sinus-atriell noden. Därefter fördelas de vid atriumet, vars sammandrag bidrar till överföringen av momentum vidare genom den atrioventrikulära noden till det atrioventrikulära gipsbuntet. Därifrån fördelas den över sektioner med hjälp av mindre grenar. Med en minskning i sinusknutens automatik Pulsens passage saktar ner, en ökning (förlängning) av intervallet inträffar mellan atrioventrikulära sammandragningar.

Ibland passerar impulsen inte alls genom ledarsystemet. I detta fall finns det ingen sammandragning av atria eller ventrikler. Det kommer en lång paus (atriell asystol), som kallades perioden Wenkebach. När det uppstår återställs konduktiviteten igen tack vare den ektopiska rytmen, som kallades "räddare". Och nästa atrioventrikulära intervall har redan en normal längd. Symtom med ofullständig (partiell) blockad av hjärtat är nästan helt frånvarande, eftersom det inte stör blodtillförseln till hjärnan. Oftast Partiell blockad av hjärtat åtföljs av lätt yrsel och en liten sjukdom.

Blockad av hjärtat präglas av utseende av bradisystolia - en kraftig minskning av antalet ventrikulära sammandragningar (upp till 30-40), när antalet atriska sammandragningar förblir normala. Detta orsakar nästan alltid en signifikant kränkning av blodcirkulationen. Patienter klagar över andfåddhet, yrsel, de mörknar plötsligt i ögonen.

Ibland orsakar fallet i hjärtaktiviteten (en kraftig minskning av ventrikulära sammandragningar till 15 per minut) hjärnans ischemi. Samtidigt finns det en attack av Morgagni-Adams-Stokes (MAS): epileptiforma konvulsioner utvecklas, och personen förlorar medvetandet i flera minuter. Innan hans utseende har han en svaghet, en känsla av intensiv värme uppstår i huvudet, då blir han plötsligt blek och förlorar medvetandet. Detta tillstånd kallas en momentan blockad. Det utvecklas när en sinusrytmförstöring passerar in i ventrikulär automation. Upprepade gånger upprepas attacker av MAS ofta döden.

Video: Hjärtblock på EKG

Videon återspeglar den intermittenta (intermittenta) blockaden av buntens högra eller vänstra arm

Hjärtblodser - kort om sorterna

Följande typer av blockader kan särskiljas från var de förekomliga hindren som orsakar nedsättning av impulsen är lokaliserade.

Sinoatriell blockad

Den syndoatriella (CA) blockaden orsakar vanligen överdriven excitation av vagusnerven, eller organisk skada på sinusnoden. Det kännetecknas av en ledningsstörning i området mellan atrierna och sinus-atriella noden, åtföljd av förlust av komplett hjärtkontraktion, vilket avslöjas under auscultation (lyssnande). Falloutens natur är oregelbunden.

Sinoatriska blockader utvecklas också under inverkan av glykosider, vilka är ordinerade för behandling av hjärtsjukdomar, kalium- och kinidinpreparat. Det finns också hos personer med utmärkt hälsa, engagerade i olika sporter, vid tiden för ökad fysisk aktivitet.
Partiell (ofullständig) blockad, associerad med en minskning av sinus-atriell nods aktivitet, är asymptomatisk. Behandling av denna typ av blockad är inte nödvändig. Med en signifikant minskning av sinusnodens aktivitet orsakad av ökad excitabilitet hos vagusnerven, kan en behandling med atropin administrerad subkutant använda sympatomimetika.

Atriellt atriellt block

När det inträffar excitationen är störd inom atrierna.

Atrioventrikulärt block

Orsaken till atrioventikulär (AV) blockad är patologin för passagen av den stimulerande ventrikeln samtidigt längs alla tre grenarna i buntet. De är uppdelade i grader, bestämmer svårighetsgraden av sjukdomsförloppet.

1 grad

Blockad av hjärtat 1 grad uppträder när det föreligger en fördröjning i den elektriska pulsens passage genom den atrioventrikulära delen. Det detekteras endast av EKG. Om hjärtaktiviteten är normal är varaktigheten av intervallet från atriumet till ventriklarna (P-Q) 0,18 s. När blockaden av den 1: a graden utvecklas ökar pulskonduktivitetsintervallet (P-Q) till 0,3 s och högre.

2 grader

Blockad av 2: a graden kännetecknas av en ytterligare ökning av ledningsstörning vid den atrioventrikulära noden. Denna överträdelse har tre typer (Mobitz).

 1. EKG hos Mobitz I (den första typen) visar en gradvis ökning av P-Q-intervallet, med början av Wenkebach-perioder (ventrikulära komplex faller periodiskt ut).
 2. För Mobitz II (andra typen) förblir P-Q-intervallet oförändrat, men ventrikulära sammandragningar uppträder.
 3. Den tredje typen (Mobitz III) av AV-blockaden i hjärtat av 2: e graden åtföljs av en ökning i elektroimpulsens patologi med abrupta sammandragningar. På ett elektrokardiogram kan man se att det ventrikulära QRS-komplexet reduceras oftare.

3 grader

Vid 3 grader av blockad slutar överföringen av pulser vid den atrioventrikulära noden helt. Och de börjar krympa spontant, oberoende av varandra. Till utvecklingen av en fullständig blockad led myokardets patologi, drogenförgiftning och andra faktorer.

Intraventrikulär blockad

Intraventrikulära blockader (ventrikulär) är associerade med bildningen patologin för de ledande banorna under den atrioventrikulära noden: i en gipsbunt eller en eller flera av benen. Den stimulerande impulsen med denna typ av blockad, riktad mot ventriklerna, är sen eller inte överförd alls.

typer av intraventrikulära blockader

Video: en lektion om hjärtblokade

etiologi

 • I allmänhet är orsakerna till hjärtblokad i sjukdomsprogression, såsom:
  1. myokardit av tyrotoxisk, difteri eller autoimmun typ;
  2. diffusa bindvävssjukdomar;
  3. hjärtfel och tumörer;
  4. sarkodios och amyloidos;
  5. myxedema;
  6. syfilis, som påverkar hjärtat och myokardiella defekter orsakade av reumatism
  7. hjärtinfarkt eller kardioskleros.
 • Inte mindre vanliga orsaker är drogerförgiftning orsakad av överdosering av vissa droger: kinidin (mot arytmi), coronfar, verapamil, digitalis och flera andra. Särskilt farliga för hjärtblokader av något slag är digitalisberedningar.
 • Ofullständig blockad uppstår ofta hos helt friska människor. Oftast är det orsakat av överexcitation av vagusnerven, vilket orsakas av ökad stress under träning eller fysiskt arbete.
 • Det har förekommit fall av blockader av medfödda, som uppkommer vid patologi av intrauterin utveckling. I detta fall diagnostiseras nyfödda med hjärtsjukdom etc.
 • Blockad kan orsaka och vissa typer av kirurgisk ingrepp, som används vid eliminering av olika hjärtfel och andra anomalier.

Blockering av intraventrikulär lokalisering

Det vanligaste hjärtblocket är intraventrikulärt. Det har flera sorter, som klassificeras enligt patologin i vilken av buntens grenar. Mekanismen genom vilken den stimulerande impulsen överförs till ventriklerna från atriären innefattar tre förgreningssegment. De kallas Gies ben. Först finns det en gren till bukspottkörteln (höger kammare). Det kallas benet av hans (höger) bunt. Nästa är det vänstra segmentet (benet), som riktas nedåt. Som en fortsättning på huvudstammen har den en större tjocklek än resten. Lite under segmentet som förgrenar sig till prostata delas det vänstra segmentet i de bakre och främre grenarna. På den bakre grenen sänds excitationen till septumet och på den främre, direkt till ventrikeln som ligger på vänster sida.

Skada på någon gren av en gipsstråle bidrar till bildandet av en enkelstrålblockad. Om ledningsförmågan bryts i två grenar, så är det en tvåstrålblockad. Om patologin utvecklas i alla tre benen (komplett lesion av buntet), innebär detta uppkomsten av ett helt tvärblock av den atrioventrikulära (distala) typen.

Vid lokaliseringen av ledningspatologi finns en uppdelning i blockader av höger ventrikulär och vänster ventrikel. Om det finns en patologi av ledning längs den främre eller bakre delen av det vänstra segmentet av gipsbunten, bildas blockad av hjärtens vänstra kammare.

 1. Patologien för ledningen av anteroposterior vänster ben utvecklas generellt med utvecklingen av sjukdomar som leder till en förtjockning av vänster ventrikelväggen (dess hypertrofi). Detta kan vara myokardit, interstitial septal anomali, aorta hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, etc. Det finns en kränkning av exciteringspassiviteten längs den främre delen av dess sidovägg. Den distribueras anomalöst, med början från de nedre sektionerna och gradvis stigande uppåt. Det är för det första en septum mellan ventriklarna upphetsad, då impulsen överförs till den nedre delen av den bakre väggen. Vid slutet av perioden orsakar anastomoserna excitering för att nå framsidan av sidoväggen. På kardiogrammet kan man se att QRS-intervallet är bredare än med en normal pulsöverföring på 0,02 s. Tandens R är av högre höjd, och sanden hos S är större. Samtidigt bildas onormala tänder Q.
 2. När excitationen helt upphör att överföras med hjälp av ett gipsbunt (längs det vänstra benet) är vänster ventrikelblockering klar. Men på segmentet på höger sida passerar pulsen i den vanliga rytmen. Och först efter att det finns excitation i den högra delen av septum och prostata, är impulsen riktad mot vänster ventrikel. Orsaker till ledningssjukdomar av denna typ är svåra hjärtsjukdomar, vilket ger komplikationer i form av olika defekter i myokardiet och impulsledande systemet.
 3. Med blockad av vänster ventrikulär ofullständig, sänks elektropulsens passage före förgreningen. Till LV sänds det transseptalt, i en retrograd riktning (från vänster till höger) längs gipsbuntens högra gren, från prostata.

Utvecklingen av blockaden av högra ventrikeln är i de flesta fall orsakad av sjukdomar som leder till överbelastning och bildning av väggförtjockning. Till anomalierna av denna art leder ofta till förgiftning av kroppen med mediciner som föreskrivs för att eliminera kränkningar i hjärtets arbete (beta-blockerare, kinidin etc.). Blockaden av prostata utvecklas ofta hos människor vars hjärta är ganska friskt. Pulsens anomalösa patency i detta fall är den första septum och LV är upphetsade, och endast då överförs impulsen till prostata.

Av ovanstående är slutsatsen: patologi hos pulsexcitering till någon av de förgrenade partierna gisovskogo stråle - en partiell blockering av en av kamrarna, på den sida som verkade onormala avbrotts gren. Excitation till blockerad ventrikel på samma gång överförs på ett onormalt "bypass" sätt: genom septum och ventrikel motsvarar normalt normalt fungerande gren.

Identifiera intraventrikulära blockeringar huvudsakligen genom elektrokardiografiska metoder. På kardiogrammet avviker elaxeln till vänster sida med en vinkel på 90 ° med ett negativt värde för vänster ventrikulär blockad, orsakad av en kränkning av ledningsförmågan hos det främre segmentet. Den elektriska axelns avvikelse till höger med en vinkel på 90 ° med ett positivt värde indikerar en blockad av den vänstra bakre sektionen. QRS-komplexet förblir oförändrat. För att klargöra diagnosen utförs Holter-övervakningen (tar avläsningar inom en dag eller mer).

Video: en lektion på blockaden av benen i hans bunt

Än blocket i hjärtat är farligt?

Den farligaste är ett komplett atrioventrikulärt block, eftersom det har allvarliga konsekvenser, som framgår av följande:

 1. Uppkomsten av kroniskt hjärtsvikt, följt av svimning och kollaps. Med tiden kommer det att utvecklas, vilket leder till förvärring av hjärt-kärlsjukdomar (i synnerhet CHD), kronisk njursjukdom och liknande.
 2. Mot bakgrund av en långsam rytm utvecklas ektopiska arytmier, inklusive ventrikulär takykardi.
 3. En frekvent komplikation är en bradykardi som leder till hypoxi (syrehushållning) i hjärnan och attacker av MAS, vilket ofta förekommer hos äldre människor är orsaken till demens.
 4. Ibland orsakar en attack av MAS ventrikelflimmer, vilket leder till plötslig död. Därför är det viktigt att ge akut hjälp i god tid: utföra hjärtmassage (indirekt) vid behov eller genomföra ventilation på ett tvångst sätt.
 5. Med infarkter eller postinfarktstillstånd kan ett komplett hjärtblock orsaka kardiogen chock.

diagnostisera

När en del av ventrikelernas sammandragningar minskar, minskar antalet. Detta händer, både med fullständig och partiell blockad, inklusive den funktionella. För att avslöja arten av dess förekomst används ett så kallat atropintest. Patienten administreras atropin. Ofullständig blockad, vars förekomst inte är associerad med patologiska förändringar, efter detta sker på bara en halvtimme.

På elektrokardiogrammet modifieras endast dentiklarna, vilket visar att pulsen som exciterar sammandragningen passerar mycket långsamt från atriumet till ventrikeln. Med partiell blockad av hjärtat av andra graden på kardiogrammet visas att impulsen passerar med en avmattning. Punkten för atriell kontraktion registreras, och det finns ingen tand som visar ventrikulär kontraktion. Ett delblock i högerbenet spelas in på kardiogrammet med små förändringar i lederna av bröstkorgsdelarna på höger sida och utseendet på små skåror på tand S.

Behandling av patologi

Behandling av hjärtblokade (antivoventrikulär) ordineras beroende på typ och orsak till dess förekomst. För en antivoventrikulär blockad av första graden är det tillräckligt att ständigt övervaka patientens dispensär. Drogterapi utförs vid försämring av dess tillstånd. Om blockaden utvecklas mot bakgrund av hjärtsjukdom (myokardit eller akut myokardinfarkt), elimineras den underliggande sjukdomen först. Behandlingen av blockad av 2: e och 3: e graden väljs med hänsyn till lokaliseringen av ledningsstörning.

 • Om blockeringen är av en paroximal typ, utförs behandlingen genom sympatomimetiska medel (isadrin) eller genom subkutan injektion av atropin.
 • Med blockad av den distala typen ger läkemedelsbehandling inte den rätta effekten. Den enda behandlingen är elektrostimulering av hjärtat. Om blockaden är akut och uppstår som ett resultat av hjärtinfarkt, utförs tillfällig elektrisk stimulering. Vid kontinuerlig blockad bör elektrostimulering utföras kontinuerligt.
 • Med en plötslig fullständig blockering, om det inte finns någon möjlighet att utföra elektrostimulering, placeras en tablett under patientens tunga Izuprela eller Euspirana (eller hälften av tabletten). För intravenös administrering späds dessa läkemedel i en lösning av glukos (5%).
 • Att utveckla mot bakgrund av digitalisförgiftning elimineras fullständig blockad av hjärtat genom eliminering av glykosider. Om blockaden, vars rytm inte överstiger 40 slag per minut, behålls även efter avskaffandet av glykosider injiceras intravenöst atropin. Dessutom görs intramuskulärt injektioner Unitola (upp till fyra gånger om dagen). Vid behov (med medicinska indikatorer) utförs tillfällig elektrisk stimulering.

Under påverkan av mediciner på vagusnerven är fall där hjärtblocket helt omvandlas till en partiell inte ovanligt.

Hjälp dig själv

Med ofullständig blockering behövs ingen specifik medicinering. men det är nödvändigt att ta hand om det för att minska sannolikheten för övergången till tyngre former. Och de framväxande symptomen, som till exempel yrsel, tyngd i bröstet, kan inte ignoreras. Därför rekommenderas att ändra din livsstil och kost, för att överge dåliga vanor. Om du har obehagliga känslor orsakade av blockad, bör du göra följande:

 1. Med yrsel och svaghet måste du ligga ner (eller sitta ner). Under promenadstoppet.
 2. Gör en enkel andningsövning:
  • ta ett djupt andetag;
  • vid inandning i flera sekunder (ju längre desto bättre) håll andan;
  • helt andas ut hela luften.
  • Övning upprepa tills tillståndet förbättras.
 3. Med blockad av hjärtat är alkohol- eller vattentinkturen hos blommorna i maj-liljan av dalen god. Användbara infusioner av blommor och frukter av hagtorn:
  • För beredning av alkoholtinktur infiltreras en del av liljekalvblommorna i tre delar av vodka i 10 dagar. Ta, späd 10 dråper i ett halvt glas vatten.
  • Vid tillagning av vatteninfusioner bryts en tesked blommor med kokande vatten (200 g) och timmen insisteras. Drick två matskedar upp till 5 gånger om dagen.

Komplett blockad av hjärtat

Låt oss överväga hur det fullständiga intraventrikulära systemet, orsakat av patologiska förändringar, ser på EKG-blockaden. Storleken på skador på varje gren av Gisovo vänster ben anges genom isolins avvikelse i riktning mot negativa eller positiva värden. Det ligger neutralt (nollposition), när excitering till ventriklarna överförs i en normal rytm. Om pulsöverföringen bryts, utvidgar den QRS komplex, som i vissa fall når mer än 0,18 s.

Med en betydande ökning av depolarisering orsakad av en kränkning av konduktiviteten i Hyssov-strålen uppträder tidig repolarisering. På ett elektrokardiogram registreras denna process enligt följande:

 • segment ST i vänstra delarna av bröstet förskjuts under isolinet; tand T har formen av en negativ icke-liksidig triangel.
 • segment ST i rätta delar av bröstet - över isolinen, tanden T med ett positivt värde.

När blockerar högra hjärtkammaren sker följande:

 1. Former en låg prong S större bredd;
 2. tand R, tvärtom smal men hög;
 3. QRS komplexet har formen i form av bokstaven M.
 4. Sekundär repolarisation (tidig) visas i bröstledningarna till höger av ett konvex uppåtriktat segment ST, som har en liten förskjutning ner. I detta fall tanden T - med inversion (inverterad).

Full atrioventrikulär blockad, som uppstår som ett resultat av patologiska förändringar i myokardiet eller mot bakgrund av en överdos av vissa typer av läkemedel, kan utvecklas i distal eller proximal typ.

 • Den proximala typen av blockering uppstår när den ventrikulära pacemakern befinner sig i den atrioventrikulära noden. På EKG markeras denna typ av blockad av ett konventionellt (ej utbrett) komplex QRS, frekvensen av sammandragningar av ventriklarna är ganska hög (upp till 50 per minut).
 • I den distala typen har den ventrikulära pacemakern en lägre idioventrikulär plats. Han är hans bunt med alla grenar. Det kallas ett automatiskt centrum för den tredje ordern. Elektrokardiogrammet visar att antalet ventrikulära sammandragningar minskar, det överstiger inte 30 per minut. Detta indikeras av bredden av komplexet QRS större än 0,12 s och lagring på ventrikuläret QRS tandkomplex P. Det kan ha en förändrad form (om en automatisk puls uppträder under grenpunkten för Gysov-strålen). Det ventrikulära komplexet förblir oförändrat om den initiala punkten för lokalisering av den automatiska pulsen är belägen i själva strålen.

Vid blockering av atrioventrikulär sker samtidig sammandragning av ventriklarna och atrierna. Detta ger ett ökat ljud av den första tonen, som kallades "kanon". Det hörs väl vid lyssnandet. Symtomatologin för denna typ av blockad beror på graden av cirkulationstörningar och orsakerna som orsakar det. Om frekvensen av sammandragningar i ventriklerna är tillräckligt hög (minst 36 per minut) och det inte finns några samtidiga sjukdomar, upplever patienterna inte obehag och obehagliga känslor. I vissa fall, när det cerebrala blodflödet minskar, uppstår yrsel, börjar medvetandet periodiskt förvirras.

Med en ökning av intervallets längd mellan ventrikulära sammandragningar kan en partiell AV-blockad gå till fullo, vilket orsakar en akut cirkulationsstörning i hjärnan. Det är ofta åtföljt av en liten förmörkelse av medvetande, hjärtsmärtor. I mer allvarliga fall finns beslag av MAS tillsammans med konvulsioner, för en kort tid förlorar en person medvetenheten. Ett långvarigt stopp av ventriklerna kan orsaka omedelbar död på grund av ventrikelflimmer.

Drogterapi för fullständig blockering

Terapi av fullständig blockad av vilken som helst typ utförs från etiologi och patogenes.

 1. Om orsaken ligger i överdriven användning av mediciner, justera dosen, upp till en fullständig uppsägning.
 2. För att eliminera blockad orsakad av hjärtgenesen är det nödvändigt att använda beta-adrenostimulanser (ortsiprenalina, isoprenalin).
 3. Stopp av anfall av MAS utförs av en tablett izadrina under tungan, liksom introduktionen atropin subkutant eller intravenöst. När det finns ett stabilt hjärtfel utsetts vasodilatorer, diuretika. Användningen av hjärtglykosider är möjlig i små doser med konstant övervakning av patientens tillstånd.
 4. Den kommande arytmen elimineras av kinidin.
 5. För att behandla blockad, som sker i kronisk form, används symtomatiska läkemedel: corinfar, belloid och theopek.

Radikala metoder innefattar implantation av en elektrokardiostimulator. Indikationer för användning är:

 • låg frekvens av ventrikulär kontraktion;
 • ökad asystolperiod (mer än 3 s);
 • framväxten av anfall av MAS;
 • en komplett blockad, komplicerad av ett stabilt hjärtsvikt, angina och andra kardiovaskulära sjukdomar.

utsikterna

En gynnsam prognos ges endast med partiella blockader. Utvecklingen av en fullständig blockad av den tredje graden leder till fullständig funktionsnedsättning, särskilt om det är komplicerat av hjärtsvikt eller uppträder mot bakgrund av hjärtinfarkt. Implantationen av pacemakern kommer att göra gynnsammare förutsägelser. Vid användning hos vissa patienter är det delvis möjligt att återställa arbetsförmågan.

Funktioner av lokal blockering lokaliseringar

Hans bunt och hans blockad

Blockblocket har ingen särskiljande egenskaper. Det kan vara permanent eller visas periodiskt. Ibland är dess förekomst förknippad med en viss frekvens av hjärtfrekvens. Men det viktigaste är att denna typ av hjärtblokade inte förvärras av en svår kurs. Och även om denna blockad i sig inte utgör ett hot mot människors hälsa, kan det tjäna som en häftare av en allvarligare hjärtsjukdom (i synnerhet hjärtinfarkt). Därför är det nödvändigt att regelbundet genomgå ett hjärtprov med hjälp av ett elektrokardiogram.

Livshotet kan representeras av en patologisk ledningsstörning, vars plats är benet i Hans bunt. Detta förklaras av det faktum att hon är en förare av rytmen i den fjärde ordningen. I det regenereras pulser med reducerad frekvens (inte mer än 30 per minut). Det bör noteras att pulsen av högsta frekvensen (upp till 80 per minut) bildas i sinus-atriell noden. Den nästa andra-ordningens atrioventrikulära enhet alstrar pulser med en frekvensminskning på upp till 50 per minut. Gisovsky-bunten (tredje ordningens rytmförare) genererar pulser med en frekvens av 40 per minut. Därför bildas de automatiskt i Purkinje-fibrerna i fallet om den spännande impulsen av drivrutinerna för rytmen på alla nivåer är ouppnåelig. Men deras frekvens reduceras till 20 per minut. Och detta leder till en signifikant minskning av blodtillförseln till hjärnan, orsakar dess hypoxi och leder till patologiska, irreversibla störningar i sitt arbete.

Blockad av hjärtat sinoatrial

försämring av generering eller impulser vid nivån på sinusnoden

Ett särdrag hos den syndoatriska blockaden (SB) är att det kan inträffa samtidigt med andra typer av störningar i hjärtritmen och ledningssjukdomar. Sinoatriell blockad orsakas ibland av sinusnodens svaghet. Det kan vara permanent, övergående eller ha latent form.

I det här fallet utmärks tre stadier av sin manifestation.

 • Vid det första steget fördröjs passagen av pulsen längs sinus-atriellägen. Identifiera det kan bara elektrofysiologiska studier.
 • I andra etappen bör två typer av SB beaktas. Med utvecklingen av den första typen blockeras en enda puls periodiskt vid utgången från atrierna. Ibland blockeras flera pulser samtidigt med frekvensen av Vekenbach. P-P-intervallet som motsvarar pausen är långsträckt. Men dess värde är mindre än två gånger intervallet R-R, som föregår pausen. Gradvis blir de intervaller som följer den långa pausen kortare. Det detekteras när en standard EKG utförs, vid vilken pulsfrekvensen visas oförändrad.
 • Den andra typen kännetecknas av en plötslig försämring av pulsens ledningsförmåga, där det inte finns några Vekenbach-perioder. På ett kardiogram spelas en paus i form av fördubbling, tredubbling etc. paus RR.
 • Den tredje etappen är en komplett försämring av pulsens ledningsförmåga i atriumet.

Interatriell blockad

En av de små sällsynta överträdelserna av en varm rytm är en interatriell blockad. Liksom alla andra arter, har den tre steg av perkolation.

 1. Excitationspulsen är sen.
 2. Periodisk blockering av den spännande puls som kommer till vänstra atriumet.
 3. Dissociation av atriell aktivitet eller fullständig ledningsstörning.

Den tredje etappen kännetecknas av automatisk bildning av pulser från två källor på en gång: sinus-atrialen och den gastriska atriella noden. Det beror på det faktum att antalet impulser som bildas i den på grund av sinusnodens framväxande patologi minskar kraftigt. Samtidigt accelereras antalet pulser i AV-noden. Detta leder till samtidig sammandragning av ventrikler och atria, oavsett varandra. Denna typ av blockad har ett annat namn - "pre-ventrikulär dissociation" eller dissociation med störning. På ett elektrokardiogram registreras det i samband med konventionella förkortningar. När man lyssnar hörs gångvis en mer sonorös "kanonkon" ton.

Hjärtsjukdom i barndomen

I barndomen och ungdomar bildas samma typer av blockad som hos vuxna, endast olika för orsaken till starten: förvärvad (på grund av sjukdom) eller medfödd etiologi. Förvärvade former hos barn och ungdomar är sekundära och utvecklas som komplikation efter kirurgisk ingrepp vid eliminering av olika hjärtpatologier eller mot bakgrund av sjukdomar med inflammatorisk eller infektiös etiologi.

Medfödd blockad kan orsakas av följande skäl:

 • Diffus lesion av moderens bindväv.
 • Förekomst av diabetes mellitus typ II (insulinberoende) hos moderen. Detta syndrom heter Legernes sjukdom.
 • Ej helt formad av högerbenet på gipsstrålen.
 • Anomaly av utveckling av interatriella och interventrikulära septum.
 • Sjukdom M.Lev.

Den farligaste är III-graden av atrioventrikulär eller fullständig tvärgående blockad, orsakad av lesionen av alla tre benen av gipsbunten. När de inträffar finns det ingen fullständig rörelse av puls till ventriklarna från atrierna. Det har inte alltid uttalade symptom. Dess enda manifestation är en bradykardi.

Men med progression sker en gradvis sträckning av hjärtkamrarna, ett brott mot hemodynamik med en avmattning i det totala blodflödet. Detta leder till försämrad leverans av hjärnan och myokardiet med syre. Som ett resultat av hypoxi utvecklar barn neuropsykiska störningar. De memorera och assimilera lärandematerialet, lagra sig bakom sina kamrater i den fysiska utvecklingen. Barnet är ofta märkt av yrsel, svaghet, små smärtor. Vilket som helst tillstånd av stress och en ökning av fysisk aktivitet kan resultera i synkope.

Vid behandling av fullständig blockad behandlas barn med antiinflammatoriska och hormonella läkemedel, antioxidanter, nootropics och vitaminkomplex. Tunga former, där läkemedelsbehandling är ineffektiv, rekommenderas att eliminera elektrokardiostimulering. Pacemakers används också vid behandling av medfödda hjärtblodformer tillsammans med bradykardi. Nödhjälp vid medvetslöshet (attack av MAS) består i att genomföra en sluten (indirekt) massage i hjärtat, administrering av atropin eller adrenalin. Det rekommenderas att konduktiviteten övervakas kontinuerligt med EKG.

Medfödda hjärtspärrningar orsakar ofta barnets död under det första året av sitt liv. I en nyfödd manifesterar de sig med följande symtom:

 1. Cyanos eller cyanos av huden, läppar;
 2. Ökad ångest eller omvänt, överdriven letargi;
 3. Barnet vägrar ta bröstet;
 4. Han har svettningar och hjärtklappningar.

Med mild form av läkemedelsbehandling krävs inte. Men barnet behöver konstant övervakning av kardiologen. I vissa fall rekommenderas kirurgi, vilket kan spara ett barns liv.