Huvud / Dystoni

Minskad hjärtfrekvens

Bradykardi är en typ av arytmi, som kännetecknas av en svag hjärtslag: mindre än 60 slag per minut. En låg hjärtfrekvens anses vara normen hos idrottare och gravida kvinnor. Men oftare innebär minskningen eller ökningen av frekvensen av hjärtattacker ett brott mot hjärtritmen och hotar allvarliga komplikationer. Normalisering av hjärtslag hjälper till med mediciner och folkmetoder. Med långvarig bradykardi tillgriper kirurgisk ingrepp.

Allmän information

Orsaker till bradykardi

Förändringar i hjärtklappning förekommer vid vilken ålder som helst, för det beror på olika faktorer. Sällsynta hjärtslag förvärras av sådana faktorer:

 • Sjukdomar i det endokrina systemet. Insufficiens i sköldkörteln, binjuren saktar hjärtat om hjärtat.
 • Arteriell hypotension, vilket framkallar ett svagt blodflöde till delar av kroppen och ett svagt tryck på blodkärlens väggar.
 • Sjukdomar i hjärtat.
 • Mottagande av beta-andreblokatorov, sympatolitikov och holinomimetikov.
 • Dricker alkohol och röker cigaretter.
 • Underkylning kroppen.
 • Dålig näring.

Barnet orsakar sjukdomshypoxi, snabb utveckling av inre organ, infektionssjukdomar.

Låg hjärtfrekvens är inte alltid en farlig patologi. Idrottare som är engagerade i kraftutbildning under en längre tid, härda hjärtmuskeln. När det finns en lång viloperiod, slappnar muskeln, som är van vid konstant belastning, och pulsen saktar ner. Sänkning av puls hos gravida kvinnor anses vara naturlig. Anledningen till detta är det starka trycket i livmodern på den ihåliga venen. Därför måste den framtida mamman ständigt genomgå undersökningar hos gynekologen. Den sänkta hjärtslaget är farligt på grund av utvecklingen av Morgagni-Adams-Stokes attack, som uppstår genom brist på syre i hjärnan. Attacken är dödlig.

Symtom på låg hjärtfrekvens

Avvikelse från normen i några få slag hotar inte med allvarliga konsekvenser för människokroppen. Men en stor skillnad från normen är farlig vid hjärtstopp, svimning och trauma när det faller från en medvetsförlust. Det finns fall där sjukdomen går obemärkt. Viktad bradykardi åtföljs av illamående, trötthet, asterisker före ögonen, sjukdom. Om det finns minst en av tecknen ska du alltid kontakta kardiologen för att få hjälp i tid.

Diagnostiska förfaranden

Med en svag hjärtklappning ordinerar läkaren ett antal förfaranden som hjälper till att bestämma orsaken till problemet. Först och främst mäter kardiologen antalet hjärtslag per minut och intrakraniellt tryck. Analysera hormonerna för att se om det finns några problem i sköldkörteln. Rekommenderad ultraljud av binjurarna. Obligatoriskt stadium - EKG och ultraljud i hjärtat. Dessa åtgärder hjälper till att bestämma hur hjärtmuskeln fungerar. Om kardiologen ser behovet, riktar sig till ett samråd med andra läkare.

Vad ska jag göra om hjärtfrekvensen är låg?

Behandling av sjukdomen är möjlig på ett medicinskt och operativt sätt. Drogbehandling ordineras av en läkare och väljs strikt individuellt. Läkemedel beror på orsaken till låg hjärtfrekvens. Det första med en svag hjärtslag, det rekommenderas att dricka starkt kaffe och svart te. Koffein provocerar en sammandragning av hjärtmuskeln. Ginseng, yarrow, belladonna har egenskaper för att öka hjärtfrekvensen.

Kirurgi är sällsynt. Det används för äldre patienter som lider av bradykardi i flera år. En pacemaker installeras, som reglerar frekvensen och hjärtfrekvensen.

Traditionell medicin erbjuder recept för behandling av bradykardi hemma. Några av dem presenteras i tabellen:

Vad är farligt och hur behandlas bradykardi?

Den långsamma hjärtfrekvensen kallas "bradykardi". Detta är ett tillstånd där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut. Med måttlig bradykardi kan patienten inte känna en sakta hjärtslag, men ett elektrokardiogram visar det. Med en stark avmattning - kan en person känna sig svag. Det finns extrakardiella, organiska, toxiska former av sakta hjärtfrekvens.

Orsaker till långsam hjärtfrekvens

Sällsynta och svaga hjärtslag kan orsakas av hormonella störningar, störningar i det autonoma nervsystemet, obalans av makrodelar (kalium, natrium).

Bradykardi kan vara ett normalt fenomen hos idrottare, eftersom de har ett tränat hjärta och arbetar mer effektivt. Människor som regelbundet sysslar med cyklisk sport kan ha en puls på 35 slag per minut. Detta är en följd av vagotoni hos idrottare.

Fysiologisk bradykardi observeras efter att ha ätit, under sömnen, i kylan.

Typer av patologisk bradykardi:

Neurogen bradykardi. Minskade hjärtats arbete i vegetovaskulär dystoni med vagoinsulära kriser. Den vandrande nerven och det parasympatiska systemet med acetylkolin har en negativ kronotropisk effekt på hjärtat. Som ett resultat känns patienten svag, rädd, brist på luft, en kall svett visas. Arteriellt tryck i sådana attacker minskar. En person kan bli yr och förlora medvetandet. Med en konstant bradykardi ökar patientens vikt på grund av svullnad. Neurogen bradykardi kan också orsakas av blödning under dura mater. Den vandrande nerven reagerar med förvärring av magsår, tarmsjukdomar, slitage i knä, klämma halshinnor, tryck på ögonbollarna.

Endokrina patologier kan påverka hjärtfrekvensen. Till exempel med en minskning av sköldkörtelfunktionen noteras bradykardi. Bihålsinsufficiens uppträder genom att sänka hjärtats arbete. Med binjureinsufficiens förloras natrium snabbt från kroppen, vilket leder till störningar i depolarisationsprocessen. Den långsamma hjärtfrekvensen med neurokirurgisk dystoni, hypotyreoidism är av funktionell natur.

Bradykardi åtföljer infektion (tyfusfeber), förgiftning med tobak och tungmetaller, bilirubin. Skift i hjärtmuskulärens arbete observeras också med ökat kaliuminnehåll i blodet. Kalium slappar av hjärtmuskeln, vilket ger en negativ kronotropisk effekt, det vill säga saktar hjärtfrekvensen. Hyperkalemi uppträder vid överdosering av kaliumpreparat (kalium har en kumulativ effekt), nedbrytning av muskelfibrer, erytrocyter i hemolytisk anemi och även med transfusion av citratblod. Produkterna av lever- och njurinsufficiens påverkar myokardiet giftigt och ersätter hjärtrytmen. Detta är en giftig bradykardi.

En hjärnbark, en tumör kan också få hjärtat att sakta ner. Denna form av bradykardi kallas neurogen.

Medicinsk bradykardi. Bland drogerna orsakar en långsam hjärtfrekvens beta-blockerare, sympatholytics och holinomimetiki. Fördröjd hjärtslag även vid användning av kardiotonikum (Digitoxin), vasodilatorer (kalciumblockerare).

Ibland inducerar bradykardi inflammatoriska eller sklerotiska processer vid nekros i postinfarkt. Hypertrofisk kardiomyopati leder också till en minskning av hjärtfrekvensen. Detta är en organisk form av bradykardi. På hjärtat av meteosensitiva människor kan förändras vädret.

Sänkning av hjärtslag kan signalera blockaden av hjärtans ledningssystem: sinus och atrioventrikulära noder, hans bunt, fibrer Purkinje.

Med svår bradykardi utvecklas en anfall av Morgani-Adams-Stokes, vilket är konsekvensen av syrehushållning i hjärnan. Denna attack är farlig för möjligheten till plötslig död.

Med en svag sinusnod (CS) avbryts bradykardin av takykardi.

Syndrom av svag SS:

 1. Hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag.
 2. Utseendet av ektopisk foci efter sinusnoden är out of order.
 3. Sinoaurisk blockad

Med en svag sinusnod som producerar från 60 pulser per minut antas dess roll av de underliggande nivåerna av hjärtans ledningssystem. Det är en atrioventrikulär nod, ett bunt av Hans och hans ben.

Det finns tre former av SS svaghetssyndrom: latent, kompenserat och dekompenserat.

diagnostik

När det finns symtom som svimning, andfåddhet, depression av tryck, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog.

Forskning: EKG- och Holter-övervakning, ultraljud i hjärtat, transesofageal undersökning. Sköldkörteln (ultraljud, hormonnivå), binjurar (natriumhalt i blodet etc.) är föremål för undersökning.

behandling

För att behandla bradykardi använd läkemedel som undertrycker inhiberande effekten av vagusnerven på hjärtat. Dessa är antikolinergika, beredningar baserade på atropin och andra alkaloider av belladonna.

Adrenomimetika i blockader återställer hjärtslagets fysiologiska frekvens.

Med fördröjda hjärtkontraktioner som orsakas av vegetovaskulär dystoni, stimuleras stimulanter av hjärtaktivitet som har en positiv kronotropisk effekt, dvs ökar hjärtfrekvensen. Dessa är drycker som innehåller koffein, tabletter Koffein-natriumbensoat.

Adaptogener förlänger verkan av katekolaminer (epinefrin och noradrenalin). Dessa inkluderar rhodiola, eleutherococcus, ginseng. Med en mild form av bradykardi kan du begränsa dem till koffein.

När hypothyroidism med ett sällsynt hjärtslag ordineras ersättningsbehandling med hormonella läkemedel Bagotirox eller Triiodothyronin.

För att stödja hjärtat föreskrivna metaboliska medel: Carnitine, Mildronate, Coenzyme Q10, Solcoseryl. Ökar kroppens motståndskraft mot hypoxi Trimetazidin (Mexidol).

Patienter behöver näring utan överskott av salt och fett, avvisande av dåliga vanor, fysisk terapi.

Med en svår grad av bradykardi utförs en operation för att implantera en pacemaker. Indikationen för hans implantation är Morgagni-Adams-Stokes attack.

Hjärtläkning

online katalog

Svagt slå hjärtat av orsaken

Den långsamma hjärtfrekvensen kallas "bradykardi". Detta är ett tillstånd där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut. Med måttlig bradykardi kan patienten inte känna en sakta hjärtslag, men ett elektrokardiogram visar det. Med en stark avmattning - kan en person känna sig svag. Det finns extrakardiella, organiska, toxiska former av sakta hjärtfrekvens.

Orsaker till långsam hjärtfrekvens

Sällsynta och svaga hjärtslag kan orsakas av hormonella störningar, störningar i det autonoma nervsystemet, obalans av makrodelar (kalium, natrium).

Bradykardi kan vara ett normalt fenomen hos idrottare, eftersom de har ett tränat hjärta och arbetar mer effektivt. Människor som regelbundet sysslar med cyklisk sport kan ha en puls på 35 slag per minut. Detta är en följd av vagotoni hos idrottare.

Fysiologisk bradykardi observeras efter att ha ätit, under sömnen, i kylan.

Typer av patologisk bradykardi:

Neurogen bradykardi. Minskade hjärtats arbete i vegetovaskulär dystoni med vagoinsulära kriser. Den vandrande nerven och det parasympatiska systemet med acetylkolin har en negativ kronotropisk effekt på hjärtat. Som ett resultat känns patienten svag, rädd, brist på luft, en kall svett visas. Arteriellt tryck i sådana attacker minskar. En person kan bli yr och förlora medvetandet. Med en konstant bradykardi ökar patientens vikt på grund av svullnad. Neurogen bradykardi kan också orsakas av blödning under dura mater. Den vandrande nerven reagerar med förvärring av magsår, tarmsjukdomar, slitage i knä, klämma halshinnor, tryck på ögonbollarna.

Endokrina patologier kan påverka hjärtfrekvensen. Till exempel med en minskning av sköldkörtelfunktionen noteras bradykardi. Bihålsinsufficiens uppträder genom att sänka hjärtats arbete. Med binjureinsufficiens förloras natrium snabbt från kroppen, vilket leder till störningar i depolarisationsprocessen. Den långsamma hjärtfrekvensen med neurokirurgisk dystoni, hypotyreoidism är av funktionell natur.

Bradykardi åtföljer infektion (tyfusfeber), förgiftning med tobak och tungmetaller, bilirubin. Skift i hjärtmuskulärens arbete observeras också med ökat kaliuminnehåll i blodet. Kalium slappar av hjärtmuskeln, vilket ger en negativ kronotropisk effekt, det vill säga saktar hjärtfrekvensen. Hyperkalemi uppträder vid överdosering av kaliumpreparat (kalium har en kumulativ effekt), nedbrytning av muskelfibrer, erytrocyter i hemolytisk anemi och även med transfusion av citratblod. Produkterna av lever- och njurinsufficiens påverkar myokardiet giftigt och ersätter hjärtrytmen. Detta är en giftig bradykardi.

En hjärnbark, en tumör kan också få hjärtat att sakta ner. Denna form av bradykardi kallas neurogen.

Medicinsk bradykardi. Bland drogerna orsakar en långsam hjärtfrekvens beta-blockerare, sympatholytics och holinomimetiki. Fördröjd hjärtslag även vid användning av kardiotonikum (Digitoxin), vasodilatorer (kalciumblockerare).

Ibland inducerar bradykardi inflammatoriska eller sklerotiska processer vid nekros i postinfarkt. Hypertrofisk kardiomyopati leder också till en minskning av hjärtfrekvensen. Detta är en organisk form av bradykardi. På hjärtat av meteosensitiva människor kan förändras vädret.

Sänkning av hjärtslag kan signalera blockaden av hjärtans ledningssystem: sinus och atrioventrikulära noder, hans bunt, fibrer Purkinje.

Med svår bradykardi utvecklas en anfall av Morgani-Adams-Stokes, vilket är konsekvensen av syrehushållning i hjärnan. Denna attack är farlig för möjligheten till plötslig död.

Med en svag sinusnod (CS) avbryts bradykardin av takykardi.

Syndrom av svag SS:

 1. Hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag.
 2. Utseendet av ektopisk foci efter sinusnoden är out of order.
 3. Sinoaurisk blockad

Med en svag sinusnod som producerar från 60 pulser per minut antas dess roll av de underliggande nivåerna av hjärtans ledningssystem. Det är en atrioventrikulär nod, ett bunt av Hans och hans ben.

Det finns tre former av SS svaghetssyndrom: latent, kompenserat och dekompenserat.

diagnostik

När det finns symtom som svimning, andfåddhet, depression av tryck, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog.

Forskning: EKG- och Holter-övervakning, ultraljud i hjärtat, transesofageal undersökning. Sköldkörteln (ultraljud, hormonnivå), binjurar (natriumhalt i blodet etc.) är föremål för undersökning.

behandling

För att behandla bradykardi använd läkemedel som undertrycker inhiberande effekten av vagusnerven på hjärtat. Dessa är antikolinergika, beredningar baserade på atropin och andra alkaloider av belladonna.

Adrenomimetika i blockader återställer hjärtslagets fysiologiska frekvens.

Med fördröjda hjärtkontraktioner som orsakas av vegetovaskulär dystoni, stimuleras stimulanter av hjärtaktivitet som har en positiv kronotropisk effekt, dvs ökar hjärtfrekvensen. Dessa är drycker som innehåller koffein, tabletter Koffein-natriumbensoat.

Adaptogener förlänger verkan av katekolaminer (epinefrin och noradrenalin). Dessa inkluderar rhodiola, eleutherococcus, ginseng. Med en mild form av bradykardi kan du begränsa dem till koffein.

När hypothyroidism med ett sällsynt hjärtslag ordineras ersättningsbehandling med hormonella läkemedel Bagotirox eller Triiodothyronin.

För att stödja hjärtat föreskrivna metaboliska medel: Carnitine, Mildronate, Coenzyme Q10, Solcoseryl. Ökar kroppens motståndskraft mot hypoxi Trimetazidin (Mexidol).

Patienter behöver näring utan överskott av salt och fett, avvisande av dåliga vanor, fysisk terapi.

Med en svår grad av bradykardi utförs en operation för att implantera en pacemaker. Indikationen för hans implantation är Morgagni-Adams-Stokes attack.

Bradykardi är en typ av arytmi, som kännetecknas av en svag hjärtslag: mindre än 60 slag per minut. En låg hjärtfrekvens anses vara normen hos idrottare och gravida kvinnor. Men oftare innebär minskningen eller ökningen av frekvensen av hjärtattacker ett brott mot hjärtritmen och hotar allvarliga komplikationer. Normalisering av hjärtslag hjälper till med mediciner och folkmetoder. Med långvarig bradykardi tillgriper kirurgisk ingrepp.

Allmän information

Orsaker till bradykardi

Förändringar i hjärtklappning förekommer vid vilken ålder som helst, för det beror på olika faktorer. Sällsynta hjärtslag förvärras av sådana faktorer:

 • Sjukdomar i det endokrina systemet. Insufficiens i sköldkörteln, binjuren saktar hjärtat om hjärtat.
 • Arteriell hypotension, vilket framkallar ett svagt blodflöde till delar av kroppen och ett svagt tryck på blodkärlens väggar.
 • Sjukdomar i hjärtat.
 • Mottagande av beta-andreblokatorov, sympatolitikov och holinomimetikov.
 • Dricker alkohol och röker cigaretter.
 • Underkylning kroppen.
 • Dålig näring.

Barnet orsakar sjukdomshypoxi, snabb utveckling av inre organ, infektionssjukdomar.

Låg hjärtfrekvens är inte alltid en farlig patologi. Idrottare som är engagerade i kraftutbildning under en längre tid, härda hjärtmuskeln. När det finns en lång viloperiod, slappnar muskeln, som är van vid konstant belastning, och pulsen saktar ner. Sänkning av puls hos gravida kvinnor anses vara naturlig. Anledningen till detta är det starka trycket i livmodern på den ihåliga venen. Därför måste den framtida mamman ständigt genomgå undersökningar hos gynekologen. Den sänkta hjärtslaget är farligt på grund av utvecklingen av Morgagni-Adams-Stokes attack, som uppstår genom brist på syre i hjärnan. Attacken är dödlig.

Tillbaka till innehållet

Symtom på låg hjärtfrekvens

När det är svaghet, svimning och lågt blodtryck, bör du konsultera en kardiolog.

Avvikelse från normen i några få slag hotar inte med allvarliga konsekvenser för människokroppen. Men en stor skillnad från normen är farlig vid hjärtstopp, svimning och trauma när det faller från en medvetsförlust. Det finns fall där sjukdomen går obemärkt. Viktad bradykardi åtföljs av illamående, trötthet, asterisker före ögonen, sjukdom. Om det finns minst en av tecknen ska du alltid kontakta kardiologen för att få hjälp i tid.

Tillbaka till innehållet

Diagnostiska förfaranden

Med en svag hjärtklappning ordinerar läkaren ett antal förfaranden som hjälper till att bestämma orsaken till problemet. Först och främst mäter kardiologen antalet hjärtslag per minut och intrakraniellt tryck. Analysera hormonerna för att se om det finns några problem i sköldkörteln. Rekommenderad ultraljud av binjurarna. Obligatoriskt stadium - EKG och ultraljud i hjärtat. Dessa åtgärder hjälper till att bestämma hur hjärtmuskeln fungerar. Om kardiologen ser behovet, riktar sig till ett samråd med andra läkare.

Tillbaka till innehållet

Vad ska jag göra om hjärtfrekvensen är låg?

En hälsosam sömn, tillräcklig vila och att ta mediciner hjälper till att förebygga sjukdomen.

Behandling av sjukdomen är möjlig på ett medicinskt och operativt sätt. Drogbehandling ordineras av en läkare och väljs strikt individuellt. Läkemedel beror på orsaken till låg hjärtfrekvens. Det första med en svag hjärtslag, det rekommenderas att dricka starkt kaffe och svart te. Koffein provocerar en sammandragning av hjärtmuskeln. Ginseng, yarrow, belladonna har egenskaper för att öka hjärtfrekvensen.

Kirurgi är sällsynt. Det används för äldre patienter som lider av bradykardi i flera år. En pacemaker installeras, som reglerar frekvensen och hjärtfrekvensen.

Traditionell medicin erbjuder recept för behandling av bradykardi hemma. Några av dem presenteras i tabellen:

Med en liten avvikelse från normen är det inte nödvändigt att dricka tabletter samtidigt. Det är användbart att få fötterna fast och klistra in senapet. För att uppnå önskat resultat appliceras senapsplåster minst 2 gånger om dagen i 10 minuter. Rekommendera lätt motion eller massage. Hjärtat kontraherar snabbare, hjärtfrekvensen accelererar.

Bradykardi, som alla andra sjukdomar, är bättre förebyggd än behandlad senare. För att förhindra förekomsten av låg hjärtfrekvens behöver kroppen en full vila, inte mindre än 8 timmars sömn på natten. Det är värt att ge upp alkohol, cigaretter, droger. Ta hälsosam mat och vitaminer. Att gå i frisk luft stärker kroppen och påverkar hjärtats arbete positivt.

Det är viktigt att veta! Effektiva medel för normalisering hjärtat och rengöring av blodkärl där!...

Orsakerna till mild hjärtslag är olika: från yrkessjukdomar till hormonella misslyckanden. Eftersom hjärtat är ett av människans viktigaste organ, kan den minsta störningen i hans arbete orsaka allvarliga konsekvenser. Om en minskad hjärtfrekvens noteras är det nödvändigt att söka orsaken och behandla sjukdomen så snart som möjligt.

Beskrivning av sjukdomen

Störningen associerad med långsam hjärtslag kallas bradykardi.

Den normala hjärtfrekvensen för en person är från 60 till 90 slag per minut. Eventuell avvikelse från detta mellanrum anses vara ohälsosamt. Denna regel gäller emellertid inte i alla fall. Det är nödvändigt att ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos varje mänsklig kropp. Faktum är att det för vissa människor är normen. Dessutom är låg hjärtfrekvens inte en patologi för vissa idrottare, eftersom deras hjärta fungerar mer effektivt.

Symptomen på sjukdomen beror på dess svårighetsgrad. Med en liten avvikelse från normen kan de förbli osynliga. Symtom på bradykardi inkluderar: yrsel, svimning, svaghet, ökad trötthet, tinnitus, ökad svettning, andfåddhet. Otillräckligt antal hjärtkontraktioner leder till syrehushållning i hjärnan och andra organ. För en noggrann diagnos av bradykardi är det nödvändigt att konsultera en kardiolog. Som en del av undersökningen kommer kardiologen sannolikt att förordna ett elektrokardiogram som hjälper dig att veta exakt vad problemet är. En läkare kan också ordna en korsbedömning eller en enkel hjärtövervakning.

Etiologi av sjukdomen

Behandling av låg hjärtfrekvens beror helt på orsaken till händelsen, så det är mycket viktigt att hitta den. Den vanligaste orsaken till långsam hjärtslag är åldrandet av kroppen, för i slutet av livet slutar hjärtat att arbeta med full styrka. Om kroppens individuella egenskaper inte ger upphov till sänkt hjärtslag, indikerar detta vissa hälsoproblem, såsom:

1. Olika skador på bröstet eller andra organ. 2. Magsjukdomar. 3. Endokrina störningar. 4. Sjukdomar i hjärnan. 5. Brist på näringsämnen. 6. Tyfusfeber, gulsot. 7. Förgiftning. 8. Neuroser. 9. En cerebral cortex.

Meteosensitiva personer kan ha hjärtsvikt på grund av plötsliga väderförändringar. Utseendet av övervikt, rökning, dricks och droger kan orsaka allvarliga problem i hjärtfrekvensen. Fördröjd hjärtslag kan också orsakas av att ta vissa läkemedel, till exempel:

1. Hjärtglykosider. 2. Homenimetik. 3. Sympatholytics. 4. Verapomil. 5. Quinidin. 6. Morfin.

Behandling och förebyggande av bradykardi

Behandling av låg hjärtfrekvens inbegriper behandling av den underliggande sjukdomen och kompensation av hjärtfrekvensen. Patienterna tilldelas olika dieter, speciell massage, fysiska övningar, avslag på dåliga vanor. Kardiologen föreskriver medicinering eller implantering av en pacemaker om sjukdomen är svår. Det är därför du borde inte fördröja ett besök hos en läkare, för med allvarliga problem kan situationen vara dödlig. Strängt rekommenderas det inte att engagera sig i självmedicinering. Serien av hjärt-kärlsjukdomar säger statistik: de är den vanligaste dödsorsaken i världen.

För att inte få allvarliga hälsoproblem rekommenderas det att kontrollera din hjärtslag från tid till annan. Om avvikelser märks är det nödvändigt att rapportera till kardiologen på kort tid. Det är värt att komma ihåg att hjärtat är huvudmekanismen i människokroppen, som måste skyddas för att bevara hälsan.

Och lite om hemligheter...

Har du någonsin lider av smärta i hjärtat? Döma av det faktum att du läser denna artikel - segern var inte på din sida. Och självklart söker du fortfarande ett bra sätt att få hjärtat att återgå till det normala.

Läs sedan att i detta avseende säger en kardiolog med en stor erfarenhet Tolbuzina EV i sin intervju om naturliga metoder för hjärtbehandling och rengöring av blodkärl.

Läs intervjun med en kardiolog >>

Den långsamma hjärtfrekvensen kallas "bradykardi". Detta är ett tillstånd där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut. Med måttlig bradykardi kan patienten inte känna en sakta hjärtslag, men ett elektrokardiogram visar det. Med en stark avmattning - kan en person känna sig svag. Det finns extrakardiella, organiska, toxiska former av sakta hjärtfrekvens.

Orsaker till långsam hjärtfrekvens

Sällsynta och svaga hjärtslag kan orsakas av hormonella störningar, störningar i det autonoma nervsystemet, obalans av makrodelar (kalium, natrium).

Bradykardi kan vara ett normalt fenomen hos idrottare, eftersom de har ett tränat hjärta och arbetar mer effektivt. Människor som regelbundet sysslar med cyklisk sport kan ha en puls på 35 slag per minut. Detta är en följd av vagotoni hos idrottare.

Fysiologisk bradykardi observeras efter att ha ätit, under sömnen, i kylan.

Typer av patologisk bradykardi:

Neurogen bradykardi. Minskade hjärtats arbete i vegetovaskulär dystoni med vagoinsulära kriser. Den vandrande nerven och det parasympatiska systemet med acetylkolin har en negativ kronotropisk effekt på hjärtat. Som ett resultat känns patienten svag, rädd, brist på luft, en kall svett visas. Arteriellt tryck i sådana attacker minskar. En person kan bli yr och förlora medvetandet. Med en konstant bradykardi ökar patientens vikt på grund av svullnad. Neurogen bradykardi kan också orsakas av blödning under dura mater. Den vandrande nerven reagerar med förvärring av magsår, tarmsjukdomar, slitage i knä, klämma halshinnor, tryck på ögonbollarna.

Endokrina patologier kan påverka hjärtfrekvensen. Till exempel med en minskning av sköldkörtelfunktionen noteras bradykardi. Bihålsinsufficiens uppträder genom att sänka hjärtats arbete. Med binjureinsufficiens förloras natrium snabbt från kroppen, vilket leder till störningar i depolarisationsprocessen. Den långsamma hjärtfrekvensen med neurokirurgisk dystoni, hypotyreoidism är av funktionell natur.

Bradykardi åtföljer infektion (tyfusfeber), förgiftning med tobak och tungmetaller, bilirubin. Skift i hjärtmuskulärens arbete observeras också med ökat kaliuminnehåll i blodet. Kalium slappar av hjärtmuskeln, vilket ger en negativ kronotropisk effekt, det vill säga saktar hjärtfrekvensen. Hyperkalemi uppträder vid överdosering av kaliumpreparat (kalium har en kumulativ effekt), nedbrytning av muskelfibrer, erytrocyter i hemolytisk anemi och även med transfusion av citratblod. Produkterna av lever- och njurinsufficiens påverkar myokardiet giftigt och ersätter hjärtrytmen. Detta är en giftig bradykardi.

En hjärnbark, en tumör kan också få hjärtat att sakta ner. Denna form av bradykardi kallas neurogen.

Medicinsk bradykardi. Bland drogerna orsakar en långsam hjärtfrekvens beta-blockerare, sympatholytics och holinomimetiki. Fördröjd hjärtslag även vid användning av kardiotonikum (Digitoxin), vasodilatorer (kalciumblockerare).

Ibland inducerar bradykardi inflammatoriska eller sklerotiska processer vid nekros i postinfarkt. Hypertrofisk kardiomyopati leder också till en minskning av hjärtfrekvensen. Detta är en organisk form av bradykardi. På hjärtat av meteosensitiva människor kan förändras vädret.

Sänkning av hjärtslag kan signalera blockaden av hjärtans ledningssystem: sinus och atrioventrikulära noder, hans bunt, fibrer Purkinje.

Med svår bradykardi utvecklas en anfall av Morgani-Adams-Stokes, vilket är konsekvensen av syrehushållning i hjärnan. Denna attack är farlig för möjligheten till plötslig död.

Med en svag sinusnod (CS) avbryts bradykardin av takykardi.

Syndrom av svag SS:

Hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag. Utseendet av ektopisk foci efter sinusnoden är out of order. Sinoaurisk blockad

Med en svag sinusnod som producerar från 60 pulser per minut antas dess roll av de underliggande nivåerna av hjärtans ledningssystem. Det är en atrioventrikulär nod, ett bunt av Hans och hans ben.

Det finns tre former av SS svaghetssyndrom: latent, kompenserat och dekompenserat.

diagnostik

När det finns symtom som svimning, andfåddhet, depression av tryck, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog.

Forskning: EKG- och Holter-övervakning, ultraljud i hjärtat, transesofageal undersökning. Sköldkörteln (ultraljud, hormonnivå), binjurar (natriumhalt i blodet etc.) är föremål för undersökning.

behandling

För att behandla bradykardi använd läkemedel som undertrycker inhiberande effekten av vagusnerven på hjärtat. Dessa är antikolinergika, beredningar baserade på atropin och andra alkaloider av belladonna.

Adrenomimetika i blockader återställer hjärtslagets fysiologiska frekvens.

Med fördröjda hjärtkontraktioner som orsakas av vegetovaskulär dystoni, stimuleras stimulanter av hjärtaktivitet som har en positiv kronotropisk effekt, dvs ökar hjärtfrekvensen. Dessa är drycker som innehåller koffein, tabletter Koffein-natriumbensoat.

Adaptogener förlänger verkan av katekolaminer (epinefrin och noradrenalin). Dessa inkluderar rhodiola, eleutherococcus, ginseng. Med en mild form av bradykardi kan du begränsa dem till koffein.

När hypothyroidism med ett sällsynt hjärtslag ordineras ersättningsbehandling med hormonella läkemedel Bagotirox eller Triiodothyronin.

För att stödja hjärtat föreskrivna metaboliska medel: Carnitine, Mildronate, Coenzyme Q10, Solcoseryl. Ökar kroppens motståndskraft mot hypoxi Trimetazidin (Mexidol).

Patienter behöver näring utan överskott av salt och fett, avvisande av dåliga vanor, fysisk terapi.

Med en svår grad av bradykardi utförs en operation för att implantera en pacemaker. Indikationen för hans implantation är Morgagni-Adams-Stokes attack.

Hjärtat är människans viktigaste inre organ. Varje dag pumpade den cirka 8 000 liter blod, vilket gör över 100 000 nedskärningar. Hjärtfrekvensen kan fluktuera beroende på tillståndet: under sömnen minskar det något, och när fysisk aktivitet, emotionella utbrott eller efter en snabb måltid ökas. I genomsnitt slår hjärtat av en frisk person i en frekvens på 60-80 slag per minut.

Från det harmoniska och oavbrutna arbetet i hjärtat beror en persons liv och hälsa. Otillräcklig tillförsel av kroppsvävnader med syre och användbara ämnen kan leda till kränkningar i inre organens arbete.

Tecken på ett svagt hjärtslag

Palpitation är ett hjärtslag, det vill säga kompression och utvisning av blod. Palpitation är inte ett specifikt symptom eller identifieras genom objektiva metoder för forskningssyndrom av någon sjukdom, denna känsla av hjärtslag. Med klagomål om hjärtslaget har varje person olika förändringar i hjärtfrekvensen.

En puls på mindre än 50 slag per minut anses vara en svag hjärtslag. Att minska pulsen leder till störningar i det normala arbetet i hela kroppen, en person upplever svaghet och yrsel. snabbt blir trött och kan förlora medvetandet, det kan vara en ökad svettning och andfåddhet. viktökning.

Orsaker till svag hjärtslag

Orsaker till svag hjärtslag kan vara många. Man måste komma ihåg att kardiovaskulärt system på så sätt kan reagera på många sjukdomar i kroppen. Dessa är neuroser och sjukdomar i det endokrina eller matsmältningssystemet, och en ökning av kaliumnivån i blodet och psykisk stress. På sköldkörteln kan indikera en svag puls, åtföljd av trötthet, förstoppning, håravfall, viktökning.

Om du tar vissa läkemedel, som beta-blockerare eller hormoner, kan det också orsaka hjärtnedbrytning. Det är möjligt att ett svagt hjärtslag kan indikera en kränkning av hjärt-kärlsystemet - hjärtsvikt. I sådana fall blir puls frekvent och svag.

Ett svagt hjärtslag kan noteras hos personer med lågt blodtryck som lider av bradykardi. I detta fall slår hjärtat med en frekvens av högst 40-50 slag per minut. För bradykardi under lång tid kan en person inte vara uppmärksam på ett svagt hjärtslag tills det finns andra, allvarligare symptom. Bradykardi kräver obligatorisk medicinering.

Vid olika grader av hjärtblokade blir hjärtfrekvensen särskilt svag. Detta beror på att impulsen inte kan passera genom vissa delar av hjärtmuskeln, vilket hotar att helt stoppa hjärtat. Sådana manifestationer kan vara en följd av inflammation i hjärtmuskeln eller olika sjukdomar. Med blockad kan det finnas en minskning av arbetsförmågan, svimning på grund av brist på tillräckligt med syre för alla organ.

En svag hjärtslag kan vara förknippad med stor blodförlust, kräkningar. uttorkning, överdosering av vissa droger. En svag hjärtslag kan också också bero på fysiologiska orsaker: till exempel under sömnen, med en lång vistelse i ett kallrum med förändrade klimatförhållanden.

I de fall då ett svagt hjärtslag inte är förenat med fysiologiska orsaker kan endast en kardiolog göra en korrekt diagnos på grundval av olika undersökningar.

diagnostik

Det är nödvändigt att se en läkare om en svag hjärtklappning åtföljs av andra, oroande symptom: yrsel, svimning, svaghet, ökad svettning, viktökning.

Först av allt, när du kontaktar en kardiolog utfört diagnostiska förfaranden :. EKG, röntgen, ekokardiografi, etc. Den mest korrekt information kan du EKG-övervakning, som används för att detektera arytmier och överledning i hjärtat, inrättandet av orsakerna till minskningen i hjärtfrekvens och blod tryckstötar, delvis till registrering av smärtfri myokardiell ischemi. Vid behov kan läkarmottagningstest och samråd med andra specialister efter läkarens undersökning förskrivas.

Eventuella kränkningar av hjärtslag, inklusive svag hjärtslag - ett tillfälle att kontakta en läkare. Det är inte nödvändigt att övertyga allvarligheten av hjärtsjukdom. Utan att rådgöra med en läkare kan det hända att du vidtar åtgärder med svag hjärtslag.

Läkemedel ska ordineras av en kardiolog efter undersökning och diagnostiska tester. De väljs individuellt, med hänsyn till patientens kropps egenskaper.

Svagt hjärtslag - ett tillfälle för ett besök hos en kardiolog

Hjärtat är människans viktigaste inre organ. Varje dag pumpade den cirka 8 000 liter blod, vilket gör över 100 000 nedskärningar. Hjärtfrekvensen kan fluktuera beroende på tillståndet: under sömnen minskar det något, och när fysisk aktivitet, emotionella utbrott eller efter en snabb måltid ökas. I genomsnitt slår hjärtat av en frisk person i en frekvens på 60-80 slag per minut.

Från det harmoniska och oavbrutna arbetet i hjärtat beror en persons liv och hälsa. Otillräcklig tillförsel av kroppsvävnader med syre och användbara ämnen kan leda till kränkningar i inre organens arbete.

Tecken på ett svagt hjärtslag

Palpitation är ett hjärtslag, det vill säga kompression och utvisning av blod. Palpitation är inte ett specifikt symptom eller identifieras genom objektiva metoder för forskningssyndrom av någon sjukdom, denna känsla av hjärtslag. Med klagomål om hjärtslaget har varje person olika förändringar i hjärtfrekvensen.

En puls på mindre än 50 slag per minut anses vara en svag hjärtslag. Reduktion av puls leder till störning av den normala funktionen av hela kroppen, en person upplever svaghet och yrsel, blir snabbt trött och kan förlora medvetandet, det kan vara ökad svettning och andnöd, viktökning.

Orsaker till svag hjärtslag

Orsaker till svag hjärtslag kan vara många. Man måste komma ihåg att kardiovaskulärt system på så sätt kan reagera på många sjukdomar i kroppen. Dessa är neuroser och sjukdomar i det endokrina eller matsmältningssystemet, och en ökning av kaliumnivån i blodet och psykisk stress. På sköldkörteln kan indikera en svag puls, åtföljd av trötthet, förstoppning, håravfall, viktökning.

Om du tar vissa läkemedel, som beta-blockerare eller hormoner, kan det också orsaka hjärtnedbrytning. Det är möjligt att ett svagt hjärtslag kan indikera en kränkning av hjärt-kärlsystemet - hjärtsvikt. I sådana fall blir puls frekvent och svag.

Ett svagt hjärtslag kan noteras hos personer med lågt blodtryck som lider av bradykardi. I detta fall slår hjärtat med en frekvens av högst 40-50 slag per minut. För bradykardi under lång tid kan en person inte vara uppmärksam på ett svagt hjärtslag tills det finns andra, allvarligare symptom. Bradykardi kräver obligatorisk medicinering.

Vid olika grader av hjärtblokade blir hjärtfrekvensen särskilt svag. Detta beror på att impulsen inte kan passera genom vissa delar av hjärtmuskeln, vilket hotar att helt stoppa hjärtat. Sådana manifestationer kan vara en följd av inflammation i hjärtmuskeln eller olika sjukdomar. Med blockad kan det finnas en minskning av arbetsförmågan, svimning på grund av brist på tillräckligt med syre för alla organ.

Svagt hjärtslag kan vara förknippat med stor blodförlust, kräkningar, uttorkning, överdosering av vissa läkemedel. En svag hjärtslag kan också också bero på fysiologiska orsaker: till exempel under sömnen, med en lång vistelse i ett kallrum med förändrade klimatförhållanden.

I de fall då ett svagt hjärtslag inte är förenat med fysiologiska orsaker kan endast en kardiolog göra en korrekt diagnos på grundval av olika undersökningar.

diagnostik

Det är nödvändigt att se en läkare om en svag hjärtklappning åtföljs av andra, oroande symptom: yrsel, svimning, svaghet, ökad svettning, viktökning.

Först av allt, när du kontaktar en kardiolog utfört diagnostiska förfaranden :. EKG, röntgen, ekokardiografi, etc. Den mest korrekt information kan du EKG-övervakning, som används för att detektera arytmier och överledning i hjärtat, inrättandet av orsakerna till minskningen i hjärtfrekvens och blod tryckstötar, delvis till registrering av smärtfri myokardiell ischemi. Vid behov kan läkarmottagningstest och samråd med andra specialister efter läkarens undersökning förskrivas.

Eventuella kränkningar av hjärtslag, inklusive svag hjärtslag - ett tillfälle att kontakta en läkare. Det är inte nödvändigt att övertyga allvarligheten av hjärtsjukdom. Utan att rådgöra med en läkare kan det hända att du vidtar åtgärder med svag hjärtslag.

Läkemedel ska ordineras av en kardiolog efter undersökning och diagnostiska tester. De väljs individuellt, med hänsyn till patientens kropps egenskaper.

Vad är orsakerna till låg puls vid högt tryck och vad ska man göra hemma för att höja den?

En svag hjärtslag - mindre än 60 slag per minut - brukar inte vara så uttalad som den snabba pulsen, men den kan inte vara mindre farlig för människor. För vissa grupper av personer - utbildade idrottare, medfödd hypotoni eller äldre patienter - låg puls eller bradykardi, inom vissa gränser anses vara normala.

Men begreppet regler innebär alltid att välbefinnandet i ordning, så om en låg hjärtfrekvens (HR) är associerad med någon sjukdom, är det nödvändigt att vidta åtgärder.

Orsaker till ett sällsynt hjärtslag

Frekvensen av hjärtklappningar sätter en speciell nervpllex i det högra atriumet - en sinusnod som ligger vid sammanflödespunkten med det överlägsna vena cava-organet. Sinusnoden kallas den främsta föraren av hjärtritmen, dess aktivitet påverkas av det autonoma nervsystemet. Med de sympatiska nerverna domineras hjärtfrekvensen, och när det parasympatiska inflytandet dominerar, minskar rytmen.

Ett av de mest "oacceptabla" förhållandena är en låg puls vid högt tryck, vilket uppstår av ett antal yttre och inre orsaker.

Den vanligaste provokeringen av detta tillstånd är den långvariga användningen av antihypertensiva (antihypertensiva) eller andra droger med effekten av att sänka hjärtfrekvensen. Dessa inkluderar:

När dessa läkemedel avbryts eller bytas ut på annat sätt från högt blodtryck, återgår den låga puls snabbt till normal.

Men det finns också allvarligare, patologiska orsaker till en svag puls vid högt tryck. Dessa patologier kan ha hjärt- eller hjärtsjukdom:

 • olika hjärt-blockader;
 • ledningssjukdomar i hjärtat;
 • svaghet i sinusnoden;
 • myokardiums patologi och närliggande lager (endokardit, perikardit, etc.);
 • kardioskleros, ateroskleros;
 • hjärtfel
 • mindre ofta - hjärtinfarkt (hjärtfrekvensen kan minska och blodtrycket kan stiga inom de första 24 timmarna av hjärtinfarkt).
 • vegetovaskulära sjukdomar;
 • hjärnans sjukdomar, sköldkörteln, njurar, lever etc.

En uttryckt minskning i puls (under 50) vid högt tryck kan uppstå hos hypertensiva patienter när de hamnar i gatan i svår frost, tillståndet kan också provocera överdriven mental stress och kronisk övermattning.

Klassificering av blodtrycksnivåer

Låg puls: Vad ska man göra och hur man hjälper hemma?

Den mänskliga puls är en av de enklaste att genomföra diagnostik och är ganska informativ för att få information om tillståndet i hjärt-kärlsystemet. Genom att bestämma puls utvärderas dess frekvens och fyllningsgrad av artären, som är direkt relaterad till hjärtcykeln. Följaktligen indikerar en minskning av puls en förändring i hjärtsystemet och eventuellt någon patologi, manifesterad bradykardi.

Förstå orsakerna till låg hjärtfrekvens

Bradykardi är en term som kännetecknar minskningen av frekvensen av hjärtkollisioner. I en frisk person är medelvärdet för mätning av puls 60 - 90 slag per minut. Med minskad hjärtaktivitet minskar hjärtfrekvensen.

En liten användbar video om låg puls

Etiologin av en sällsynt puls är annorlunda. Det finns fysiologiska mekanismer för uppkomsten av detta tillstånd. Den vanligaste är morgondagens bradykardi. Under natten är kroppen helt avslappnad och vaknar från sömnen, detta tillstånd är normen.

 • Hypotermi. Bradykardi är kompensationsmekanismen för hypotermi, eftersom kroppen i detta fall behöver mindre syreförbrukning.
 • Fysiologiskt sällsynt puls.I vissa fall har friska individer som inte har samtidig patologi en sällsynt puls. Detta beror på en ärftlig faktor.
 • Professionell sport. Långt och ansträngande träning gör att hjärtmuskeln fungerar i ett ökat läge. I vila sker muskelavslappningen och bradykardi.
 • Graviditet.I graviditetstillståndet kan det finnas en minskning av pulsfrekvensen på grund av fosterskompression av den sämre vena cava. Detta sker vanligen vid ett senare tillfälle. Men samtidigt bör du gå till en specialist för att undvika oförutsedda situationer.

Nästa grupp orsaker är baserad på hjärtaktivitetens patologi.

 • Ateroskleros av hjärtkärlskärlen i hjärtat, vilket leder till att kranskärlssjukdom uppstår
 • ärr Formas efter överföringen av hjärtinfarkt
 • kardioskleros
 • myokarditannan etiologi
 • Syndrom av svaghet i sinusnoden. Detta symptom uppstår om pacemakern påverkas
 • Myokarddysrofi
 • Medfödda anatomiska förändringar i hjärtat

Möjliga orsaker till detta tillstånd är kroppsbetingelser som inte är relaterade till hjärtat.

 • Vid förgiftning med organofosforföreningar, bly.
 • Intoxicering med hepatit, sepsis, uremi, tyfusfeber.
 • Hypothyroidism är en sjukdom i sköldkörteln, där alla typer av metabolism minskar.
 • Förhöjda halter av kalcium i blodet, kallad hyperkalcemi
 • Ökat intrakraniellt tryck. Det förekommer med hjärntumörer, hjärnhinneinflammation, stroke och hjärnödem.

Vad är förkärlek av en sällsynt puls?

Manifestationer av bradykardi, i många fall, har inte tillräckliga risker för fara. Särskilt om det finns fysiologiska förutsättningar för dess förekomst.

Det är dock inte alltid så säkert! Prata om faran kan vara när det finns kliniska manifestationer: ofta yrsel, svimning, huvudvärk, uppkomsten av generell svaghet och trötthet, det är också möjligt att förekomsten av illamående och till och med kräkningar uppstår.

Med en plötslig förekomst av bradykardi och uppenbarelsen av ovanstående symtom bör varnas!

Om pulsfrekvensen faller under tröskelvärdet av normen och till exempel är lika med 50-40 slag per minut, indikerar detta ett brott i hjärtmuskulärens arbete. Detta är en direkt indikation för att gå till kliniken. Pulsen under 40 slag per minut kan orsaka hjärtsvikt!

Vi tillhandahåller första hjälpen med låg hjärtfrekvens

När du ger första hjälpen till en person med bradykardi, måste du först bestämma klagomålen, bestämma pulsen och mäta blodtrycket.

1. Sällsynt hjärtfrekvens vid normalt arteriellt tryck

Reduktion av puls kan orsakas av en överdos av droger: beta-adrenoblocker, hjärtglykosider. I mycket sällsynta fall kan det finnas en arytmisk chock som hotar människolivet direkt.

Nödvård består av i hanteringen av antiarytmiska läkemedel:

 • Novokainamid - 5-10 ml 105 lösning intravenöst;
 • panangin - 10-20 ml eller kaliumklorid 2-3 g intravenöst i 100 ml glukos med 10 enheter insulin;
 • lidokain 0, 2 g intravenöst.

Om läkemedelsbehandlingen inte gav de önskade resultaten, använd elektro-terapi och elektrostimulering av hjärtat.

2. Sällsynt puls vid högt tryck

Högtryck anses vara mer än 140/90.

Det är värt att använda grupper av alfa-adrenoblocker, ACE-hämmare och angiotensinreceptorblockerare. Efter justering av blodtrycket är det värt att se en läkare, eftersom användning av läkemedel för behandling av bradykardi inte är önskvärt. Detta kan leda till en kraftig ökning av trycket!

3. Sällsynt puls med reducerat artärtryck

Det enklaste och mest effektiva sättet att dricka starkt te eller kaffe. Innehållet koffein orsakar hjärtmuskeln att komma i kontakt med oftare. Om det finns läkares recept för preparat av koffein, isadren eller axofen, då är deras användning möjlig. Utan medicinsk tidpunkt kan de inte användas för att förhindra utveckling av svår hypertoni.

När ska jag se en läkare för behandling?

Ta reda på vad som orsakar denna patologi är omöjlig utan att en specialist deltar. Därför, även om den symptomatiskt sällsynta puls inte manifesterar sig på något sätt, men fortfarande lyckats fixa det, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog. Och ännu mer, om de ständiga partnerna i livet är trötthet, svaghet, yrsel och medvetslöshet, bör du inte tveka och du måste genomgå en fullständig undersökning i kliniken och få adekvat behandling.

Effektiviteten av behandlingen kommer direkt att bero på tidpunkten för läkarens utnämning. Tidigare behandling kan förhindra ytterligare förändringar i hjärtaktiviteten samt upptäcka och eliminera patologi från andra organ och kroppssystem.

Prioriterade tester och diagnos vid låg hjärtfrekvens

En korrekt diagnos kommer att göras efter en serie studier.

 • Allmänt kliniskt och biokemiskt blodprov
 • Sköldkörtelhormonanalys, för att eliminera eller bekräfta diagnosen hypotyreoidism
 • EKG och dess analys
 • Daglig övervakning av EKG
 • Självövervakning av hjärtfrekvensen och hans systematiska kommunikation via telefon till läkare.
 • Registrering av observationer av upptäckta symptom inom 24 timmar
 • Stresstest. Det är ett övningstest för träning
 • ekokardiografi
 • Elektrofysiologisk studie
 • Koronär angiografi