Huvud / Emboli

Diet efter hjärtinfarkt

För att säkerställa att alla processer i myokardiet återställs snabbare och hjärtfunktionen förbättras, behöver patienten, förutom alla andra rehabiliteringsförfaranden, äta rätt. Under en attack av hjärtinfarkt dör en del av hjärtmuskeln, vilket leder till allvarliga störningar i det kardiovaskulära systemet.

Näring efter hjärtinfarkt

Med hjärtinfarkt, försämrar blodtillförseln till den kontraherande hjärtmuskeln kraftigt eller stannar helt och hållet. Detta medför att muskelceller dör. Sjukdomen åtföljs av plötsliga och plötsliga förändringar i koronarkärlens arbete och hjärtmuskeln. Den nekrotiska massan bildas, produkterna av dess sönderdelning faller in i blodet.

Patienten bör genomgå en återhämtningsperiod för utveckling av säkerhetskärl, ersättning av nekros med ärrvävnad och eliminering av den ischemiska zonen. Lösa dessa problem med läkemedel hjälper till med en speciell diet.

De viktigaste kraven för terapeutisk näring:

 1. Att främja återhämtningsprocesserna i hjärtmuskeln.
 2. Förhindra stress på hjärt-kärlsystemet.
 3. Ge motorfunktionen i matsmältningsorganens tarm och sparsamhet.
 4. Normalisera blodcirkulationen och metabolism

Under olika perioder av sjukdomen, som kan kallas akut, subakut och ärr, är det nödvändigt att etablera lämplig näring. Det bör också motsvara patientens motoriska aktivitet och ta hänsyn till komplikationer och andra samtidiga sjukdomar.

För att lindra regimet av sammandragningar i hjärtat måste patienten vara i sängen. Men samtidigt måste patienten få den energi han behöver från mat. Nutrition bör vara sådan att för att återställa myokardinfarkt som drabbats av ett myokardium och samtidigt inte ladda det.

För detta finns följande krav:

 • ta ljus, men samtidigt, högkalorit mat;
 • Uteslut från din kost stekt och riklig köttmat, eftersom det kräver mycket energi för dess utveckling;
 • öka antalet receptioner (under dagen 6 gånger) och minska mängden;
 • Ät inte mat som kan orsaka uppblåsthet, eftersom det upphöjda membranet kommer att göra det svårt för hjärtat att komma i kontrakt.
 • se till att du har tillräckligt med protein i din mat
 • Maten bör innehålla salterna av magnesium och kalium, som är nödvändiga för att förbättra den elektriska aktiviteten hos myokardceller.
 • begränsa mängden vätska som används upp till 0,5 liter;
 • Missbruk inte koffein, som finns i te, kaffe och kolsyrade drycker;
 • Minska saltintaget till 5 gram;
 • om i början kommer du att ha en fördröjning på en stol, då detta kommer bara att gynna, eftersom det vid en spänning magmusklerna skapar en börda på den sköra men hjärtmuskeln. Men i framtiden bör du inkludera i dietprodukter som har en laxerande effekt.

Det är viktigt att veta! För att minska sannolikheten för komplikationer efter hjärtinfarkt, rekommenderar läkare kategoriskt att förändra det sätt på livet som var förut. Därför rekommenderas de starkt att följa den nödvändiga kosten, annars kommer andra behandlingsmetoder (medicin eller sanatoriumbehandling) inte att ge den önskade effekten.

Korrekt näring hjälper till att undvika störning av fettmetabolismen, vilket hjälper till att förhindra återfall av sjukdomen. År 1987 tilldelades en grupp experter som studerade ateroskleros "7 gyllene regler" -menyn för personer som hade hjärtinfarkt. Överensstämmelse med dessa regler kommer att bidra till att eliminera fel i patientens fettutbyte:

 • minska konsumtionen av fetter;
 • minska antalet livsmedel som innehåller mättade fettsyror, såsom smör, animaliska fetter, ägg, grädde). Dessa livsmedel ökar kolesterolet i blodet;
 • mer användning av fleromättade fettsyror. De är närvarande i följande produkter: fisk och skaldjur, fjäderfä och flytande vegetabiliska oljor. Hjälper till att minska blodlipiderna
 • mat bör endast kokas med vegetabilisk olja och använd inte mättade fetter och smör för detta ändamål;
 • öka konsumtionen av komplexa kolhydrater och fibrer i mat;
 • mängden salt som konsumeras i mat reduceras till fem gram per dag;
 • signifikant minska intaget av livsmedel som har mycket kolesterol.

Dietregler för dem som genomgått hjärtinfarkt

Dietary mat drivs av tre perioder av sjukdomen: den akuta fasen (första två veckorna), ärrbildning perioden (upp till 8 veckor) och rehabilitering (efter 8 veckor). Behandlingsmenyn för sådana patienter bör bidra till förbättring av hjärtat och återhämtning av processer i myokardiet under alla perioder. Dessutom bör dietterapi korrigera störda metaboliska processer och bidra till förebyggande av ateroskleros.

Grundläggande principer för kostvanor efter infarkt

Nutrition hos patienten bör vara en som markant begränsar mängden mat (ökar därefter gradvis) och dess kalorivärde. Du kan inte äta mat med massor av kolesterol och animaliskt fett - det kan vara fett kött och fisk, djur inälvor, rom, hjärna, äggula, etc., samt produkter som kan orsaka gasbildning och jäsning i tarmen: mjölk in natura. bönor, kål, rågbröd. Den rekommenderade dagliga ransonen innefattar fisk (torsk, gädda), ostmassa, havre, samt produkter innefattande kaliumsalter och vitaminer C och R. Det bör avsevärt minska användningen av salt och fri vätska. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till sjukdomsperioden, blodtrycket och cirkulationsstatusen.

Näringen efter infarkt är uppdelad i tre på varandra följande föreskrivna dieter. Den första rekommenderas under den akuta perioden av sjukdomen (första veckan), den andra - i subakut (i 2 och 3 veckor), den tredje - under ärr (börjar med 4: e veckan).

I början av den tunga infarkt (1-2 h) patientens ge 7 gånger under dagen för 50-75 ml te med citron (det bör vara ganska svag och semisweet), saft från bär och frukter i form av värme och späd med vatten, vätska från kompotter, buljong av vildrosa, tranbärsjuice, flytande gelé, mineralvatten utan gas.

Då tar patienten små delar av lätt smältbar mat 5-6 gånger om dagen. Små portioner förhindrar att membranet lyfts, vilket kan hindra hjärtats arbete. Maten ska vara varm, men inte varm eller kall. För att förbättra smaken av osaltad mat kan tomatjuice, sötsurssaft, citronsyra eller bordsvinäger tillsättas till mat.

Om patienten inte känner sig hungrig under sjukdomens första dagar, bör han inte tvingas. Efter några förbättringar, de patienter som har sänkt aptit, kan du ge lite mat, som en del av vilka det finns fett och kolesterol. - Det grädde, kaviar, ägg, etc. Om patienten är överviktig, återhämtningsperioden måste göras fasta dagar.

Hur mat ska behandlas

Som regel serveras alla måltider utan salt. Fry mat är helt förbjudet, fisk och kött bör vara fettfattiga och ges endast i kokt form. Under den första rationen matas maten, på den andra krossade, på den tredje rationen - måltider och en bit. Receptionen av kallt (under 15 grader) drycker och rätter är uteslutna.

Tillåtet kalorivärde

Kaloriinnehållet i den första kosten är 1300 kcal. I detta fall bör förekomsten av fetter, proteiner och kolhydrater vara 70, 50 respektive 180 g. Maten måste innehålla innehållet av vitaminer: Vitamin A, B1, B2 - 2 mg, vitamin PP - 15 mg askorbinsyra - 100 g flytande Användningen högst 0,8 liter, 2 g salt till livsmedelsvikt i området 1700 g.

Kaloriinnehållet i den andra rationen är mellan 1700-1800 kcal. Proteiner i mängden upp till 70 g, 70 g fetter och upp till 250 g kolhydrater. Enligt innehållet av vitaminer är den andra dietten inte annorlunda än den första. Fri vätska i mängden 1000 ml. Bordsalt (i produkter) är 1,5-2 g, förutom att händerna ges 3 gram. Den totala massan av den andra kosten är 2 kg.

Den tredje kosten: kaloriinnehållet i disken - 2200-2300 kcal. Fetter - 80 gram, kolhydrater - 320-350 gram, proteiner 90 g. Vitaminer ska vara desamma som i föregående två dieter. Fri vätska - 1000 ml. Bordsalt i livsmedel 1,5-2 g och förutom händerna utfärdas ytterligare 5 g. Den tredje kosten ska ha en total massa av 2300 g.

Strömsläge

Under den första och andra rationen bör du äta 6 gånger om dagen, under den tredje - 5 gånger. Delar ska vara små. Temperaturen på maten är normal.

Livsmedel som är skadliga och farliga vid hjärtinfarkt

Patienter som har hjärtinfarkt dök upp på bakgrunden av fetma, bör det helt ändra din kost och i framtiden med hjälp av en dietist för att göra en särskild diet, vilket kommer att bidra till att gradvis minska kroppsvikten.

Personer som har haft hjärtinfarkt av skäl som inte är relaterade till övervikt, för att slutföra rehabilitering, bör ta bort stekt, fet och mjölprodukter från kosten. Det är också nödvändigt att utesluta även produkter från vilka det är uppblåsthet - det här är mjölprodukter, mjölk, bönor. Under hela postinfarktperioden är stekta och feta måltider strängt förbjudna.

Från kosten måste du ta bort följande: marinader, rökt, saltade ostar, svampar. Dessutom kan du inte äta mat tillagad på fisk eller köttbuljong.

Vilka livsmedel och livsmedel rekommenderas för patienter med hjärtinfarkt?

Allmänna rekommendationer

Experter rekommenderar begränsningen av alla fetter, som innehåller många fleromättade fettsyror. Inträdet av smör bör begränsas, och margarin bör helt uteslutas. Användbar för hjärtat kommer att vara användning av solros, olivolja eller majsolja.

Nutritionists rekommenderar inte efter sjukdomen att äta fläskfett, och även använda fett och olja som bildar när köttprodukterna stekas.

Det rekommenderas att äta kyckling, mager biff, kalkon, kanin i bakad eller kokad form, vilt (kanin, vildand).

Du bör begränsa mottagningen av skinka, njure, lever, malet kött från magert nötkött, bacon.

Efter en hjärtinfarkt inte kan användas följande produkter: pork (kött från magen), revben och bringa av lamm kött i synligt fett, korv, korvar, patéer, kött gås, anka, hud av fjäderfä, ägg och kött, bacon, som har ett fettskikt.

Patienter som genomgått hjärtinfarkt rekommenderas sådana mejeriprodukter: mjölk (tagen), fettfattig kefir, ost från skummjölk, mager ost.

Acceptera medellånga ostar, pasta och smält ost, liksom halvisolerad mjölk bör begränsas. Lättmjölkad gräddfil kan bara fylla disk.

Det rekommenderas inte att äta ouppbyggd mjölk, koncentrerad och kondenserad mjölk, fett yoghurt, grädde, fett och gräddeost.

En användbar produkt efter hjärtinfarkt är alla typer av fettfattig "vit" fisk: flundra, torsk; och även fet: tonfisk, makrill, sardin, sill; lax (lax, rosa lax, chum lax). Fisken ska bakas eller kokas.

Intagandet av marina produkter (kräftdjur, blötdjur) bör begränsas.

Oönskade produkter efter hjärtinfarkt är fiskkaviar.

Rekommenderad användning av kokta och bakade grönsaker - ärter bönor, oliver, samt alla frukter i färsk och fryst form. Potatis kan ätas kokt, i en "enhetlig" eller skalad. Användbar efter hjärtinfarkt kommer att vara konserverade frukter, torkade frukter (torkade aprikoser, svampar, russin utan gropar), valnötter.

Läkare råder att begränsa i kosten stewed och stekt i oljepotatis, kanderade frukter och frukter i sirap, hasselnötter och mandlar.

Dessutom rekommenderas inte sorrel, spenat, potatisflis, rädis och rädisa, bönor och svampar.

 • Mjöl och konfektyrprodukter

Rekommenderas: produkter framställda från vetemjöl, bröd, flingor, skalade, kli, råg, hela (omalda) spannmål, vete eller havremjöl, havregryn med mjölk eller vatten, Krupenik, kex, havregryn kakor, pasta grytor, bröd, beredda på en icke-jäst sätt.

I begränsade kvantiteter, produkter av vetemjöl (vitt bröd, söt flingor, kex), polerat ris.

Köp inte i affären och äta kakor, kakor, kex med kryddig ost.

Rekommenderas: puddingar av skummjölk, kryddor (potatismos), med några kalorier, sherbet, gelé.

Accept av ett litet antal konfekt, kakor, kryddor och kex som tillagades i olja, samt snacks som gjordes på omättade fetter hemma.

Äta på rationer

 • Bröd och andra mjölprodukter:

Den första rationen - skräp från vetemjöl av den första och högsta klassen - 50 g

Den andra rationen - vetebröd, bakad dagen innan - 150 g;

Den tredje rationen - igårens vita bröd - 150 g, med god tolerans 50 g av vilken kan ersättas med rugbröd.

De första diet-sopporna, kokta med grönsaker och croup (mashed) och äggflingor - upp till 200 gram;

Den andra och tredje rationen - i soppen borde vara närvarande kokta spannmål och grönsaker (rödbetor, borsch, gulrotssoppa gnidas), skummad köttbuljong - 250 g.

Dessa produkter bör vara feta. Köttet bör befrias från fett, senor, filmer och fjäderfäkött från huden.

Den första rationen - ångad koteletter, köttbullar, kokt fisk, soufflé - 50 gram;

Den andra och tredje rationen - produkter från skivmassan, kokt kött med en bit.

Den första rationen - te och rätter med mjölk, fettsnål kefir, torkad stuga ost, souffel;

Den andra och tredje rationen är puddingar med frukt, morötter, croup, osaltad, mager ost.

Sour cream används för att fylla borsch, soppor.

I alla dieter kan du äta äggflingor i vegetabiliska buljonger, liksom proteinomeletter.

Den första kosten är en hercule, kokad på mjölk, torkad bovete eller halvgrönsgröt -150 g;

Den andra rationen är viskös, flytande porridge - ca 200 gram, manna gryta, smula bovete gröt - 100 g;

Den tredje rationen - gröt, kokt vermicelli med stallost, pudding från stallost och bovete, halvgryta gryta med äpplen.

Under de två första rationerna - är förbjudna;

Den tredje rationen - lågmjölksskinka, mogna tomater, kokt hällande fisk och kött, vattenfiltrerad sill.

Den första rationen - potatis, betor eller morotpuré, morot och ostmassa (torkad) - 100 g;

Den andra kosten kompletteras med blomkål och riven morötter i rå form;

Den tredje kosten - förutom matlagda betor och morötter introduceras. Skålens vikt är 150 g.

Den första rationen - mousses, gelé, äppelpuré, torkade aprikoser och pommes frites, honung eller socker - 30 g;

Mellan den andra och tredje ransoner - valfritt okokt frukt och bär i en mjukt tillstånd, fruktdrycker, bakade apple, sylt, gelé, mjölk gelé, socker högst 50 g eller 15 istället för socker xylitol,

Under andra och tredje av dieten - för en bättre smak kvalitet osaltat mat, tillade citronsyra, tomatjuice, vinäger, vanilj, söt-sura fruktjuicer, först kokas och sedan lite protushenny lök, såser, mjölk och buljong med grönsaker.

Den första dieten - svagt te med citron eller mjölk buljongen från Wild Rose bär, mjölk kaffedryck, infusions sviskon, fruktjuice (beta, morot) - 100-150 g;

Den andra och tredje rationen - samma drycker - 200 gram.

De första och andra rationerna - vegetabiliska oljor och smör läggs till disken;

Den tredje kosten - extra smör på dina händer - 10 g.

Den diet som ordineras efter hjärtinfarkt måste följa de grundläggande reglerna

 • Antalet måltider når 6-7 gånger hela dagen, men delarna minskar samtidigt.
 • Kalorinnehållet i den allmänna kosten reduceras. Om patienten äter mer än de borde, kan det leda till sömnlöshet.
 • Minskad konsumtion av kolesterol och animaliska fetter.
 • Uteslut kyla och mycket varm mat, maten bör värmas till en genomsnittlig temperatur.
 • Salt är uteslutet från kosten.
 • För att förhindra gasbildning i buken, avlägsnas svart bröd, söta kolsyrade drycker och juice från kosten.
 • Minskar användningen av vätska till en och en halv liter (detta inkluderar soppor och kissar).
 • Menyn ska innehålla produkter som innehåller magnesium och kalium: bakade potatis, pommes frites, betor, nötter, vattenmeloner, bovete, havskål, citrus.
 • Minskar avsevärt sockerförbrukningen.

Hur patienter ska matas efter hjärtattack

Dieten för sådana patienter är indelad i tre dieter, som skiljer sig både i volym och näringsvärde. De första dagarna av sjukdom känner en person allvarlig smärta, generell svaghet, illamående, han behöver inte mat.

Den första perioden efter en hjärtinfarkt varar upp till två veckor. All mat för de sjuka serveras helt inte saltad och i malet sort. Den dagliga rationen för kaloriinnehåll bör inte överstiga 800-1000 kcal.

All mat ska fördelas till 6-7 receptioner och tas minst 3 timmar senare.

Efter en hjärtinfarkt är patienten under överinseende av läkare och han måste följa en strikt diet, som om nödvändigt kan justeras.

Patienter får ta följande produkter:

 • vegetabiliska avkok och soppor;
 • Mjölkprodukter med låg fetthalt;
 • juice från morötter, med vegetabilisk olja tillsatt (1 tesked smör per 100 g juice) två gånger om dagen;
 • välkokt flytande gröt.

Salt i denna period är helt förbjudet.

Föreslagen menysdag under den första perioden efter en hjärtinfarkt

 • Fiskkokt (50 g), kokt på grönsakerbuljong och gelé (halv kopp);
 • Mjölkgröt plus en liten bit smör, en riven äpple, en halv kopp te;
 • En halv kopp yoghurt (kan ersättas med en buljongbuljong);
 • Kokt kyckling (50 g), buljong av dogros;
 • Puree, kokt från äpplen (100 g), avkok av hundros (halv kopp);
 • Stugaost är fettfattig (50 g) och buljongbriar 120 g;
 • 50 gram puree puree.

Erbjudna måltider för andra perioden

Detta är 2 till 4 veckor efter en hjärtinfarkt (period av ärrbildning).

Den dagliga kaloriinnehållet i kosten vid denna tidpunkt bör vara 1300-1400 kcal.

Kemisk sammansättning av de använda produkterna

 • 100 g protein
 • 80 g - fetter
 • kolhydrater också 80 g

Du kan redan gradvis inkludera i måltidsaltet, men dess mängd bör begränsas (högst 5 g per dag). Vätska - högst 1,4 liter (ren vätska kan bara vara upp till 0,8 liter, resten används vid tillagning). Dieten är uppdelad i 7 receptioner, sista gången du kan äta senast två timmar före sänggåendet. Innan du går och lägger dig, kan du dricka lite sur mjölkprodukt eller ersätta den med juice.

Förbjudna produkter

 • fet fisk, kött och fjäderfä, korv och svin
 • produkter där det finns mycket kolesterol (biprodukter, äggulor, etc.);
 • rökt kött och pickles;
 • starkt te, kaffe;
 • saltade, kryddiga kryddor, till exempel pepparrot, senap och andra;
 • alkoholhaltiga drycker.

Om patienten lider av överdriven vikt bör du minimera användningen av bröd, mjölprodukter och godis.

Produkter som är användbara efter hjärtinfarkt under den andra rehabiliteringsperioden

 • Mjölk och andra produkter från den (hård ost, magerfett och stearinost);
 • Spannmål. Bovete och havregryn är särskilt användbara;
 • Grönsaker (det är nödvändigt att äta kål, särskilt om blomkål), frukt, bär, citrusfrukter;
 • Makaroner produkter;
 • Mager kött, kyckling och fisk (150 g en gång om dagen);
 • Svart saltad kaviar (upp till två gånger i veckan för 20 g);
 • fisk och skaldjur;
 • Socker sura och mejeriprodukter på grönsaksbuljong;
 • Starka fisk- och köttbuljonger;
 • Smör (osaltat, smält);
 • nötter;
 • Sojabönor, bönor;
 • Figurer, russin, pommes frites, torkade aprikoser;
 • Buljong från kli med citronsaft och honung;
 • Äggvit (en per dag);
 • Juicer från grönsaker, frukter och bär.
 • Komponenter, mousses, kissels, sylt;
 • Buljong av en hundros;
 • Te med mjölk eller citron;
 • Gröna.

Meny för dagen under den andra rehabiliteringsperioden

 • Buljongkonserver - polstakana;
 • Gröt med mjölk, kockost (50 g) plus gräddfil (10 g), en omelett framställd av två proteiner, 120 g te med mjölk.
 • Pannkakor från äpplen, morot och äppelsås, en halv kopp fruktjuice eller ersätt den med en rosa höft.
 • Vegetabilisk buljong med brödsmulor (150 g), 50 g kokt kyckling eller fisk, äppeljelly.
 • Ett halvt glas juice, te eller yoghurt.
 • Kyckling eller fiskkokt (50 g), kokt blomkål, morotbetormassa.
 • 100 gram potatismos, kokt från pommes frites eller ersatt med ett halvt glas krökt mjölk.

Livsmedel under den tredje perioden

Om två månader kan patienten gradvis återvända till maten som är vanlig för honom. Men samtidigt måste han äta 7 gånger om dagen och följa alla rekommendationer från läkare. Du kan redan dricka upp till 1 liter vätska.

Människor som har normal eller låg vikt bör energivärdet av en daglig diet vara 2500 kcal. Salter kan förbrukas högst 3-5 gram per dag. Under den tredje perioden bereds patientens kost med kaliumsalter, som kan ta bort överflödigt vätska från kroppen och normalisera myokardiums kontraktile funktion. Kalium är en del av torra grönsaker, frukter och bär (svampar, torkade aprikoser, datum, russin, aprikoser, etc.).

Men vissa livsmedel innehåller mycket oxalsyra, vilket är förbjudet i hjärtsvikt - en ängssyra, svarta vinbär, rabarber, krusbär, rädisor, sallad).

Socker rekommenderas att ersättas med honung, det innehåller många olika vitaminer, mikroelement och biologiskt aktiva substanser. Normalisera tarmarnas aktivitet kommer att hjälpa ett glas vatten, med tillsats av en dessertsked honung. För sängpatienter är detta mycket viktigt.

Patienter som har drabbats av en hjärtattack, ett mycket bra alternativ skulle rätter bläckfiskar och musslor tång som innehåller organiskt jod, koppar, mangan, metionin, kobolt, förhindra förtjockning av blod.

Vegetabiliska rätter, med undantag av baljväxter

 • Vinaigrettes, kaviar från grönsaker, kokta hemma, kokt fisk.
 • Protein av kycklingägg (en per dag).
 • Rätter från pasta, gröt.
 • Luta fisk, fisk, nötkött, lamm chunk 150 g en gång om dagen eller i form av köttbullar och ångbitar.
 • Mjölkprodukter (mager mögelost, kefir, gräddfil, ost).
 • Frukt (i någon form), gelé, mousse, gelé.

Auktoriserade drycker: frukt, bär juice, svagt te med mjölk eller citron, buljong kli som kan du lägga till citronsaft eller honung, infusion av nypon.

Från menyn är det nödvändigt att utesluta sådana produkter: stekt kött, fjäderfä och fisk, stark fisk och köttbuljonger. Speciellt farligt för patienter: salta och kryddiga snacks och rätter, bacon, rökt, konserverad, färskt bröd, korv, kryddor (pepparrot, senap), starkt kaffe, te, alkoholhaltiga drycker.

Patienter som har många extra pounds av vikt behöver normalisera deras vikt - detta kommer att bidra till att minska fysisk stress på hjärtat och minska kränkningen av lipidmetabolism. Sådana patienter rekommenderas att ha lossningsdagar.

Rekommenderad meny för fasta dagar

 • För en dag, äta 500 gram havregryn och drick 800 ml fruktjuice;
 • Äpple dag: Mosade eller bakade äpplen (1,5 - 2 kg);
 • Risovo-compote dag: risgröt (100 g), komposit (5 glas);
 • Vattenmelondag: en mogen vattenmelon 300 g 5 gånger om dagen.

De första dagarna med hjärtinfarktspatienter upp till 8 gånger om dagen ger en kvart kopp svag söt te. Te kan ersättas med en buljong av vildrosa eller juice - svartbär, orange. Det är nödvändigt att se till att dryckerna är varma.

Efter 2-3 dagar kan du gå till den första kosten:

 • fett rekommenderas 30 gram
 • mängd proteiner - 60 g
 • kolhydrater borde vara - 180 g
 • ska dricka en fri vätska upp till 600 ml
 • salt - högst 2 g (i produkter).

Den totala vikten av rätterna ska vara 1700 g, kaloriinnehållet - 1200 kcal, matstemperatur inom 50 grader. Hela mängden mat ska delas in i sex mottagningar.

På en tom mage dricker patienten 100 g infusion från prunes och fruktjuice.

Klockan 8 på morgonen: mjölkgröt med en korn på 30 gram), ett riven äpple, ett halvt glas svagt te.

Klockan 11 på morgonen: kokt kyckling eller kotlett (50 g), 120 g briarbuljong eller lite fruktjuice.

Klockan 14: en halv tallrik vegetabilisk buljong, köttbullar, kokta av fisk eller kött med potatismos.

Klockan 17: en potatismos potatis beredda av äpplen (100 g).

Klockan 19: kockost (50 g) och 120 g kefir.

Klockan 21: potatismos (50 g)

Beroende på patientens tillstånd, kostar den första dieten upp till 4 veckor.

Den andra kosten som används i den subakutiva perioden är mer utökad. Totala vikten av produkten ökar till 2 kg, vari: fett - 80 g, protein - 80 g kolhydrater - 200 g, den flytande - 800 ml, salt - 3 g, den totala kalori - 1600 kcal. Att äta följer 5 gånger om dagen.

När patienten redan kan gå ur sängen rekommenderas han till en tredje diet, vars kaloriinnehåll är 2000 cal. Den totala vikten av mat är 2,5 kg. Ingredienser: Fett ska vara 50 g, kolhydrater - 300 g, protein - 90 g, flytande - upp till 1 liter, salt upp till 5 g. Mat ska tas i 5 receptioner, temperaturen - vanligt.

Efter en person som har genomgått ett hjärtinfarkt kommer att släppas ut från sjukhuset, kommer han att tilldelas en diet på 10 s, som vanligtvis föreskrivs för ateroskleros. Dess mål är att förhindra utvecklingen av ateroskleros, minska kaloriinnehållet och begränsa livsmedel med högt kolesterolinnehåll.

Denna diet har två alternativ: för patienter som har en normal vikt, och för dem som har extra pounds.

Kost med hjärtinfarkt

Myokardinfarkt är en av de varianter av kranskärlssjukdom i vilken plötsliga cirkulationsrubbningar på grund av nekrotiska myokardiska delen (dynor).

Som regel uppstår detta som ett resultat av kranskärlstrombos. Myokardinfarkt kan orsakas av olika orsaker, inte minst bland vilka fel är i kosten (speciellt vid en andra hjärtinfarkt).

Grundläggande dietregler

Målet att kosten eftersträvar i hjärtinfarkt är aktivering av regenerativa processer i hjärtmuskeln, vilket skapar gynnsamma förhållanden för normal blodcirkulation och ämnesomsättning av ämnen och ger en normal motorfunktion i tarmarna.

Enligt tabellen över behandlingstabeller för Pevzner motsvarar kosten för hjärtinfarkt med tabellenummer 10I.

Allmänna egenskaper hos kosten:

 • En uttalad minskning av kaloriinnehållet i mat på grund av alla näringsämnen, men speciellt fetter, en minskning av mängden mat, såväl som salt och vätska.

Diet med hjärtinfarkt innefattar 3 rationer, som tilldelas i följd beroende på sjukdomsstadiet:

Ration 1

Sådan mat är föreskriven under den första veckan av sjukdom (akut period).

Under denna period ska alla rätter torkas och kosten 6 gånger om dagen.

 • Proteinerna bör vara 50gr.
 • fetter av 30-40gr.
 • kolhydrater 150-200gr.,
 • fri vätska 0,7-0,8l per dag.

Den totala kaloriinnehållet i kosten är 1100-1300 kcal. Salt används inte.

Ration 2

Denna diet ordineras under andra till tredje veckan (subakutperiod). Maten kan grindas, dietregimen motsvarar 6 gånger om dagen.

 • Antalet proteiner ökar till 60-70gr. per dag,
 • fetter av 50-60 gr.
 • 230-250 kolhydrater,
 • fri flytande 0,9-1,0 liter,
 • salt är tillåtet upp till 3gr. per dag.

Tabellens totala kalorivärde är 1600 - 1800 kcal.

Ration 3

Denna diet ordineras under åren, den 4: e veckan. Mat serveras hackad eller chunked. Dieten är 5 gånger om dagen.

 • Mängden proteiner ökar till 85-90gr.,
 • fetter upp till 70 g.,
 • 300-320gr. kolhydrater,
 • salt är tillåtet upp till 5-6gr. per dag,
 • Fri vätska upp till 1-1,1 liter.

Det totala värmevärdet är 2100-2300kcal.

Matstemperatur

Maten ska inte vara för kall eller varm, den optimala temperaturregimen är 15-50 ° C.

Strömsläge

Mat tas ofta, men i små portioner, för att minska belastningen på kardiovaskulärsystemet och matsmältningskanalen. Antalet måltider ökar med 2, den sista måltiden ska ätas senast tre timmar före sänggåendet.

Vitaminisering av mat

Mat bör berikas med vitaminer, speciellt A, C, D.

Vattenlösliga vitaminer kommer in i kroppen från färska grönsaker och frukter (deras antal i kosten ökar) och fettlösliga vitaminer från vegetabiliska oljor.

Begränsning av salt

Salt i mat till en patient med hjärtinfarkt och efter det är det signifikant minskat. För det första orsakar salt vätskeretention och svullnad, och för det andra främjar blodförtjockning och förvärrar blodcirkulationen.

alkohol

Alla patienter som genomgått hjärtinfarkt, alkoholkonsumtion är strängt förbjudet. Alkohol verkar spännande på nervsystemet och orsakar också att kardiovaskulärsystemet fungerar i ett förstärkt läge vilket är mycket ogynnsamt med hjärtinfarkt. Dessutom orsakar alkohol svullnad, orsakar njurarna att arbeta med en dubbel belastning, som förvärrar sjukdomen.

Förbjudna produkter

Diet med hjärtinfarkt syftar till att minska kroppsvikt och därmed låga kalorier.

Produkter med högt purininnehåll är uteslutna, eftersom de exklusivt verkar på nervsystemet och kardiovaskulära system, vilket leder till kränkningar av blodcirkulationen och njurefunktionen och förvärrar patientens tillstånd.

Helt uteslutna animaliska fetter, liksom andra produkter där det finns högt innehåll av kolesterol.

Det är nödvändigt att minska belastningen på matsmältningskanalen, därför är det förbjudet att konsumera en stor mängd mat i en session. Också för detta ändamål är produkter som främjar jäsning och orsakar flatulens förbjudna.

Förbjudet och osmältbara rätter, samt produkter med cancerframkallande (stekt, bakad, grillad, rökt) eftersom de kräver hög energiförbrukning, vilket bidrar till sjukdomen.

Salt orsakar vätskeretention, så produkter med ökat innehåll är förbjudna.

Det rekommenderas inte rätter som komplicerar tarmmotiliteten och minskar tonen (eftersom patienten ligger på sängen eller halvfasta).

Förteckning över förbjudna produkter:

 • bröd och mjölprodukter: färskt bröd, bakning, bakning av olika typer av deg, pasta;
 • feta sorter av kött och fisk, rika buljonger och soppor från dem, alla slags fjäderfä, utom kyckling, stekt och grillat kött;
 • fett, matlagningsfett, slaktbiprodukter, kalla tilltugg (salthalt och rökt kött, kaviar), gryta;
 • konserver, korv, saltade och syltade grönsaker och svampar;
 • äggulor;
 • konfektyrprodukter med fet grädde, socker är begränsad;
 • bönor, spenat, kål, rädisa, rädisa, lök, vitlök, sorrel;
 • fettmjölkprodukter (hela oförbränd mjölk, smör, grädde, hög fetthaltost, kryddig, salt och fet ost);
 • kaffe, kakao, starkt te;
 • choklad, sylt;
 • kryddor: senap, pepparrot, peppar;
 • druvsaft, tomatjuice, kolsyrade drycker.

Tillåtna produkter

Det är nödvändigt att äta livsmedel som är höga i lipotropa substanser (upplösande fetter), vitaminer, kalium (det förbättrar hjärtets arbete), kalcium och magnesium.

Även de produkter som har en mild effekt av intestinal peristaltis och förhindrar förstoppning behövs.

Socker ersätts delvis av honung, som är en växtbiostimulator. Dessutom innehåller honung ett stort antal vitaminer och spårämnen.

Djurfett måste ersättas med vegetabiliska oljor, de har mycket vitaminer och de har en fördelaktig effekt på tarmmotiliteten.

Dieten ökar gradvis.

Förteckningen över tillåtna produkter omfattar (på rationer):

 • bröd och mjölprodukter :. diet №1 - smulor eller torkade bröd, diet №2 - gårdagens bröd bakning till 150 g i kosten ökar mängden s №3 igår bröd gjort av mjöl eller råg till 250g.
 • Soppa: kost №1 - soppor, kokta grönsaksbuljong med mosade grönsaker eller spannmål kokt till 150 - 200 g, 2-3 ransoner - soppor vegetabiliska buljong med kokta spannmål och grönsaker (soppa, rödbeta, morot soppa).
 • kött, fjäderfä och fisk: icke feta sorter (användbar kalvkött), allt kött är befriat från filmer och fettavlagringar, senor, hud; i rantsoi # 1 ångade koteletter, köttbullar, knölar, kokt fisk tillåts, i 2-3 ringar kött, fisk eller fjäderfä kokta med en hel del är tillåten;
 • Mejeriprodukter: Endast mjölk i te eller rätter, Magerfett, Riven kock, Souffel, Mager och osaltad ost, Endast gräddfil för fyllning av soppor.
 • ägg: endast proteinomelletter eller äggflingor i soppor;
 • spannmål: upp till 100-150gr. gröt manna, torkad bovete eller kokt havregryn i ration nummer 1, i 2 rationer flytande och viskös, men inte torkad gröt tillåts, i ration nummer 3 är det tillåtet upp till 200 gr. gröt, en liten mängd kokt vermicelli med stekt ost, grytor och puddingar från manga, bovete, stekost
 • grönsaker: i 1: a bara mosad diet (gjord av kokt potatismos, rödbetor, morötter), diet №2 tillåter kokt blomkål, riven råa morötter i kosten №3 - stuvade morötter och betor; Mängden disketter bör inte överstiga 150 gr.
 • mellanmål: förbjudna i 1 och 2 rationer, i 3 rationer kan du suga sill, mager mager, såsfat från kött och fisk;
 • sötma: a 1: a diet - puré, mousse och gelé från bär och frukt, torkad frukt (aprikoser, plommon), en liten mängd honung, i 2 och 3 dieter menyn expanderar mjuka och mogna bär och frukter, mjölk gelé, och gelé, maräng, mängden socker ökar till 50 g.
 • såser och kryddor: citron och tomatsaft i en liten mängd, citronsyra rätter i dieterna ett och två, vanillin, 3% vinäger, såser vegetabilisk buljong och mjölk;
 • svagt te med citron eller mjölk, avkok av rosen höfter, svampar, juice: morot, betor, frukt.

Nödvändighet av dieting

Överensstämmelse med kost efter hjärtinfarkt har en positiv effekt på återhämtningsprocesserna i hjärtmuskeln, vilket accelererar återhämtningen och underlättar sjukdomsförloppet.

Dessutom kan behandlingstabellen med hjärtinfarkt normalisera kroppsvikten (förlora extra pund), vilket förbättrar prestationen av inte bara hjärtat och hela hjärt-kärlsystemet utan även andra organ och system.

Dessutom stabiliserar kosten kosten för ischemisk sjukdom, minskar risken för upprepad hjärtinfarkt och förhindrar utvecklingen av ateroskleros. En full och hälsosam diet normaliserar tarmarnas arbete och förhindrar utseende av förstoppning.

Konsekvenserna av bristande överensstämmelse med kosten

Om kosten inte överensstämmer med hjärtinfarkt, ökar risken för följande komplikationer:

 • kränkning av hjärtrytm och ledningsförmåga
 • utveckling av akut och kronisk hjärtsvikt
 • trombos i stora kärl;
 • hjärtaneurysm;
 • perikardit;
 • upprepade hjärtinfarkt;
 • ett dödligt utfall som ett resultat av sjukdomsförstöringen.

Diet efter hjärtinfarkt

Beskrivningen är aktuell på 2017/05/29

 • effektivitet: terapeutisk effekt efter 2-6 månader
 • datum: 2-12 månader
 • Kostnad för produkter: 1800-1860 rubel per vecka

Allmänna regler

De viktigaste uppgifterna för rehabilitering efter hjärtinfarkt och stentning är återställandet av patientens vitala funktioner och minskar risken för återkommande. Framgången med rehabiliteringsåtgärder bestäms till stor del av korrekt terapeutisk näring. Diet vid hjärtinfarkt riktas till:

 • normalisering av hjärtmuskelfunktion och acceleration av reparativa processer i myokardiet;
 • minska belastningen på hjärt-kärlsystemet och förbättra blodcirkulationen i allmänhet;
 • stabilisering av kroppsvikt i närvaro av fetma;
 • normalisering av motorfunktionen i mag-tarmkanalen.

De viktigaste principerna för näring av patienter med postinfarkt är:

 • minskning av konsumtionen av fetter (särskilt livsmedel som innehåller stora mängder mättade fettsyror);
 • ökning av intaget av fleromättade fettsyror, vilket minskar nivån av lipider i blodet;
 • fri flytande begränsning;
 • öka intaget av livsmedel som innehåller komplexa kolhydrater och fibrer;
 • begränsning av bordsalt till 3-5 g per dag;
 • minskning i kosten av den andel av mat som är rik på kolesterol.

Hälsokost efter myokardinfarkt baseras på kost Tabell 10I och 10. Dieten innehåller en fysiologiskt normal mängd protein - 80-90 g (60% av djuren), en begränsad fetthalt - upp till 70 gram fett (mestadels djur) och 350-400 gram kolhydrater (varav ca 30 gram enkla kolhydrater) Konsumtion av bordsalt är inte mer än 3-5 gram per dag. Dens energivärde är 2300-2400 kcal. Mängden fri vätska i nivå 1,2 liter / dag.

Dieten är berikad Vitaminer A, C, D och vattenlösliga vitaminer, förbättrar metaboliska processer i myokardiet, vilket uppnås genom att man i kosten för den optimala mängden av vegetabiliskt fett, färska grönsaker och frukter, vissa spannmål (bovete, havre), vissa köttprodukter (nötkött).

För att normalisera elektrolyterna extracellulära / intracellulära fluid som har ett stort värde i strid med myokardiell metabolism, införs i dietprodukter som innehåller en ökad mängd kalium. Detta uppnås genom att inkludera i kost av patienter med frukt och grönsaker, juice och avkok av dem. För att förbättra den kontraktila funktionen av hjärtat är viktigt kalcium, som kommer i kontakt med mejeriprodukter och vars närvaro i kosten är ett måste, särskilt om infarkten var omfattande.

Andra spårelement (mangan, magnesium, kalium, jod) som är nödvändiga för normal funktion av hjärtmuskeln, kompenseras genom närvaron i kosten för olika vegetabiliska och animaliska produkter, i synnerhet, olika skaldjur (bläckfiskar, musslor, räkor, tång). Att minska belastningen på hjärt-kärlsystemet Tabell 10I ger en bråkdel av 5-6 måltider om dagen med den sista mottagningen 3 timmar före sömn.

Från kosten utesluter alla produkter som har en spännande effekt (kaffe, te, choklad, kryddor, kakao). Den specifika vikten av produkter som innehåller dietfibrer (grönsaker, spannmål, frukter) ökar, används i form av sallader eller fristående rätter. Det är visat att i olika dieter ingår olika sorter av "vita" fiskar, eftersom omättade fettsyror av fiskfetter förbättrar ämnesomsättningen kolesterol. För att normalisera funktionen i matsmältningskanalen från kosten är det svårt att smälta mat som främjar fermentation i tarmarna och orsakar flatulens, samt extraktionsmedel av kött och fiskprodukter.

Kostnäring efter hjärtinfarkt för män och kvinnor byggs beroende på rehabiliteringsstadiet:

 • Steg I - den akuta fasen (första veckan efter infarkt) - mat sparing (kokt eller kokt med avtorkning) med fullständig uteslutning av salt. Ät 6-7 gånger om dagen, i små portioner. Total vikt dagliga kosten ranson 1700 g kalorivärde på 1100-1300 kcal från protein, fett och kolhydrat i en mängd av - 60, 30 och 180 gram; fri vätska - upp till 0, 8 l. Menyn kan innehålla: de första rätterna på vegetabilisk buljong med mosade grönsaker och spannmål; Ånga kotlett Burgers från magert nötkött, riven ost, scrambled proteiner kokt magra vita fisk sorter, torkades (50 g), nonfat yoghurt; potatismos från kokta betor, morötter eller potatis, havregryn eller bovete gröt, mättad med mjölk; flytande gelé, gelé, fruktdrycker, buljong av vildrosa, infusion av torkade aprikoser, svampar eller russin; svagt te med tillsats av mjölk, utspätt med fruktvatten, morotjuice, alkaliskt fortfarande mineralvatten (utan gas). Alla rätter ska vara varma, krämiga och raffinerade och vegetabilisk olja tillsätts endast till färdiga måltider.
 • Steg II - subakut period (2-3 veckor efter infarkt) - dagliga ransonen i vikt av ej mer än 2000, energivärdet för 1600-1800 kcal från protein, fett och kolhydrat i en mängd av - 80:50 och 200 g fri vätska vid 0 8 liter saltinnehåll - inte mer än 3, är de rätter som ångas, stuvade eller otvarivaetsya.Blyuda matas i partikelform fraktion, upp till 6 gånger per dag. Menyn kan innefatta soppor vegetabiliska buljong med tillsats av väl kokta sädeskorn / grönsaker, hackad kokt bitar av magert kött / fisk skålen av malet kött, unsalted mager ost, potatismos, morötter, betor, färskost och frukt puddingar; bakade äpplen, yoghurt, inte viskös mosade spannmål (bovete, mannagryn), torkade eller det torkade vetebröd till 150 g; maträtt av blomkål, frukt och mjölk gelé, fruktdrycker och fruktdrycker, mjuk rå frukt utan växttråd, socker 50 g, svagt te. Raffinerad vegetabilisk olja och smör (5 g) sättes till mjölk endast färdigmat eller såser.
 • Stadium III - ärrbildning perioden (vecka 4) - dagliga ransonen i vikt av högst 2300 g Energivärde kcal 2100-2300 med ett innehåll av protein, fett och kolhydrater i en mängd av - 90:70 och 320 g mat kokas, bräserad och matas stycke eller hackad, 5 gånger om dagen. Fria vätskenivån L 1, är mängden salt inte är mer än 5 g / Sutki.v meny kan innefatta kex eller det torkade vetebröd till 150 g, de första rätter på låg avfettas kött eller grönsaksbuljong, mager skinka, kokt fiskkött, kokt makaroner och ost, mogna tomater, ost pudding med frukt och spannmål, betor gryta med morötter, smör - endast i skålar (10 g).

Kost efter hjärtinfarkt för en man / kvinna med "extra" vikt ger en minskning för att minska fysisk stress på myokardiet och normalisera lipidmetabolism. Detta uppnås genom att hålla avlastningsdagar i form av:

 • vattenmelon dag 1500 g mogen vattenmelon för 5 receptioner;
 • riskompositdag (1 liter komposit och 100 g risgröt);
 • 800 ml fruktjuice och 500 g havremjöl per dag;
 • äppeldag (2 kg bakade eller torkade äpplen per dag).

Villkoren för att finna ett eller annat stadium av rehabilitering kan förlängas, särskilt efter omfattande hjärtinfarkt, i närvaro av komplikationer. Diet efter scarringsteget bör motsvara Tabellnummer 10 med ett minsta innehåll av fetter och salt.

arter

I närvaro av en patient som har haft hjärtinfarkt, cirkulationsinsufficiens eller arteriell hypertoni, kan utses kalium diet, som har en diuretisk effekt, normaliserar natrium-kaliummetabolism, förbättrar myokardiet, sänker blodtrycket. I kaliumdiet diet ingår livsmedel som innehåller mycket kalium och natriumfattiga (förhållandet mellan dessa mikronäringsämnen bör vara från 8: 1 till 14: 1).

I den dagliga rationen bör kaliuminnehållet variera inom 5-7 g, vilket säkerställs genom att det tas med i bakverkpotatis, torkade aprikoser, russin, hundros, nötter och kål. kalvkött, mjölk, mager ost, vegetabilisk olja, citrus, havre, korn och vete pommes frites, krusbär, svarta vinbär. Det finns fyra varianter av kaliumdieten, som skiljer sig åt i deras kemiska sammansättning och kaliuminnehåll. Med tanke på att kosten är fysiologiskt underlägsen, ordineras den under en kort period på 3-5 dagar, och när patientens tillstånd förbättras, Diet 10.

vittnesbörd

fört myokardinfarkt och andra manifestationer av akut koronarinsufficiens under patientens rehabiliteringsperiod.

Tillåtna produkter

För att minimera risken för komplikationer i dieten är nödvändigt att inkludera livsmedel rika på fleromättade fettsyror, fibrer och komplexa kolhydrater. soppor vegetabiliska buljong med tillsats av väl-kokt spannmål och potatis ingår i menyn (rödbeta soppa, kål soppa, borsjtj). För de viktigaste kurserna är mycket användbara mager vit fisk (kummel, torsk, tonfisk, flundra) och skaldjur (räkor, musslor, bläckfisk, alger) samt meatless sorter av rött kött och kost fågel (kalkon, kyckling), kanin kokas eller bakad, hackad eller hackad. Som rekommenderade fetter, raffinerade vegetabiliska oljor (solros, olivolja) och fet fisk: sardiner, sill, tonfisk, lax (lax, kamrat lax).

Rationen innehåller oaltalerade ostar med låg fetthalt, skummiga mjölkprodukter (kefir, fermenterad mjölk). Bageriprodukter i kosten är närvarande i form av produkter från hela korn, grovmjöl, osyrad bröd, havregrynkakor. Det ökar mängden konsumeras i någon form och metoder för matlagning frukt och grönsaker, liksom färskpressad juice från bär (björnbär, jordgubb, blåbär) frukter och valnötter.

Det är mycket användbart att använda färska grönsaker, rätter från flingor. För att förbättra blodcirkulationen är det nödvändigt att inkludera avkroppar av rosenhuvud och vetekli i kosten. På lipidmetabolismen gynnsamt påverkar mineral dricksvatten, företrädesvis natriumbikarbonat, klorid, sulfat eller vatten blandat katjon komposition ( "Borjomi", "Essentuki» № 4, № 17 'Luzhanskaya', 'Smirnovskaya').

Diet efter hjärtinfarkt för män

Dieten efter hjärtinfarkt för män syftar till att göra en man snabbt återhämta sig från denna sjukdom. Dessutom måste vi leda ett rätt sätt att leva: att ge upp cigaretter, alkohol.

Indikatorer för blodtryck och kolesterol bör noggrant övervakas. Dessa åtgärder förhindrar återkommande av sjukdomen. Glöm inte att infarkt ofta leder till patientens död. En balanserad meny och diet efter hjärtinfarkt för män aktiverar metaboliska processer, förbättrar effekten av läkemedelsbehandling. Män bör föredra livsmedel som innehåller låga mängder kolesterol och gör fasta dagar.

Enligt kardiologer, en man som tidigare haft en hjärtattack och stenting, när man sammanställer en daglig meny, måste man styras av viktiga regler.

I kosten måste vara närvarande i stora mängder grönsaker och frukter. Fetter med hjärtsjukdomar är skadliga för kroppen, så det är förbjudet att använda smör, gräddfil.

Mat bör beredas i olivolja eller solrosolja. Mängden protein bör också begränsas. Du får inte äta mer än 200 gram mager ost eller en liten del kötträtt.

Den dagliga menyn bör innehålla rätter baserade på recept som innehåller fleromättade syror. Det är användbart att äta kyckling, skaldjur. På grund av fleromättade syror stärks kärlväggarna.

Salt omedelbart efter en hjärtinfarkt rekommenderas inte, särskilt för män med stor vikt och fetma. I framtiden är dess nummer begränsat. Det ökar blodtrycket, förvärrar hjärtat, så sannolikheten för en återkommande infarkt ökar.

Från kosten är det nödvändigt att utesluta konserverade produkter, korv, saltade och röka produkter. Användning av kaffe, starkt te, kolsyrade drycker, bakverk och godis är inte heller välkomna. Dessa är förbjudna livsmedel på något stadium: akut, subakut, ärrbildning.

Experter rekommenderar människor som lider av hjärtsjukdomar att utvisa försiktighet vid att äta mat som innehåller mycket kolesterol. Därför bör du överge slaktbiprodukterna och hålla sig vid kosten.

Användningen av laxro är inte rekommenderad. I kaninkött innehåller kalkon, havsfisk, äggvitor en liten mängd kolesterol. Vi får inte glömma frukterna, rika på spårämnen som kalium och magnesium. De är mycket användbara för hjärtsjukdomar. Många sådana mikroelement innehåller bananer, russin och torkade aprikoser. En bra effekt i hjärtsjukdomar är användningen av courgetter, betor, potatis. Mat på bordet ska kokas i en dubbelpanna eller gryta, då blir kosten efter hjärtinfarkt för män effektiv.

Vad du kan äta med hjärtattack i olika perioder av sjukdomen

Vad du kan äta med hjärtinfarkt vet inte alla, men i själva verket är kosten inriktad på att minska nivån av lipider i blodet. Färsk fruktjuicer, färska från frukt är användbara. Det är nödvändigt att ta med persilja, mandel, solrosfrön i din meny. Mängden vätska måste kontrolleras strikt.

Det rekommenderas att använda högst två liter vätska. Mat bör vara vanligt: ​​minst sex måltider per dag rekommenderas. Vad kan du äta med hjärtinfarkt? Med denna sjukdom är vidhäftning till rätt diet särskilt nödvändig. Det främjar snabbare ärrbildning i musklerna i myokardiet, denna process kan vara tre veckor.

Vid den här tiden måste män äta lättmjölksoppa, grönsaksrätter och avkok.

Nutritionists rekommenderas att dricka morotsjuice, du måste lägga till en sked mager olja. Det rekommenderas att vägra feta livsmedel. För representanter för det starkare könet, som lider av övervikt och diabetes, är användningen av dessa produkter särskilt skadlig.

Glöm inte att övervikt kan leda till högt blodtryck. Det främjar utvecklingen av ateroskleros.

Med hjärtattack måste du överge mjölprodukter, söta matar. När man utför dessa enkla regler, kan en man enkelt bli av med överskott av kilo, kolesterolnivån kommer att minska. Det är användbart att äta dietkorn, honung. Från druvor, röka produkter, stekt mat, svamp, tomatketchup måste överges helt.

Om en man genomgår en kirurgisk operation, under vilken en stent installerades, behöver han äta små måltider sex gånger om dagen. Användningen av alkohol och chokladprodukter är kontraindicerad. Det dagliga värmevärdet bör inte överstiga 1100 kalorier per dag. Användbara frukträtter, produkter som innehåller spannmål. Mängden salt i matlagning bör begränsas (högst 5 gram per dag). Om representanten för det starkare könet kommer att följa dessa rekommendationer, kommer han snabbt att kunna återhämta sig från hjärtinfarkt.

När mannen lämnar kliniken måste han fortfarande hålla sig till kosten, men kraven på näring är inte längre så strikta.

Om en man har upplevt en massiv hjärtinfarkt, bör kolhydrater och protein överväga i sin dagliga kost. Du bör laga stekt ost, du kan lägga till gräddfil och russin. En stor toning up action ges till buljongen från höfterna. Användbara komposit av torkade frukter, grönsaksalat.

Soppor bör beredas från mager fisk, användbar och flytande kycklingsbuljong. Som en skål ska du använda Fig. Du kan skämma bort dig själv med vegetarisk borscht, recepten på denna maträtt är bra. Daglig kaloriinnehåll ökar till 2200 kalorier per dag. Antalet måltider minskas till tre. På kvällen rekommenderas att du dricker 200 ml kefir.

Patienten ska dricka vanligt, icke-kolsyrat vatten (inte mindre än 0,6 liter). Stärka blodkärlen efter hjärtattack med hjälp av fisk och skaldjur. De innehåller många användbara ämnen och har en fördelaktig effekt på hjärtets arbete, förbättrar kroppens tillstånd som helhet.

Om en man lider av högt blodtryck, måste han noggrant övervaka den mängd vätska som konsumeras. Det bör komma ihåg att kosta efter en hjärtinfarkt bör varieras, bör kosten noggrant genomtänkas.

Medan patienten var i kardiologiska avdelningen kontrollerades hans diet av den behandlande läkaren. Efter att mannen har tömts från sjukhuset måste han följa alla instruktioner från en specialist. Sen middag rekommenderas inte, vi måste äta middag senast två timmar före sömnstart. Om patienten finner det svårt att sova på en tom mage kan du dricka 200 ml mjukmjölk. På en vecka borde du inte äta mer än tre ägg.

Nutrition efter hjärtinfarkt under rehabiliteringsperioden

Näring efter hjärtinfarkt tillåter bröd. Du bör välja bröd från mjöl av högsta kvalitet, det borde vara vältorkat. Du kan äta och hackare.

Soppor bör ätas i små portioner av 150-200 ml. Koka dem på så sätt: i avkok av grönsaker somna en liten mängd spannmål eller grönsaker. Det är tillåtet att lägga äggflingor i soppan. I kött som används för matlagning bör det inte finnas någon senor och fascia. Kycklingkött får användas, men i förväg är det nödvändigt att ta bort huden från den. Från malet kött är koteletter och köttbullar.

Mjölk rekommenderas, det bör läggas till te eller mat. Höstost bör vara väl jordad och kokad från det ostmassa pasta. Från ägg kan du förbereda en proteinomelett. Grönsaker kan konsumeras i form av puddingar. Från havremjölkvariat får du en underbar dietgröt, du kan hälla i lite mjölk och bukvetegröt måste noggrant slipas. Det är användbart att äta semolina.

Användningen av olika mellanmål är förbjuden. Socker ska inte konsumeras mer än 30 gram per dag. Du kan ersätta den med honung. Teet bör bryggas lätt. I teet kan du lägga till en bit citron, en liten mängd mjölk.

Fruktjuicer, härdande dekoktioner påverkas väl av kardiovaskulärsystemet. De rekommenderas också för män och kvinnor i förebyggande av ischemiska sjukdomar. Den rekommenderade dosen av dessa drycker överstiger inte 150 ml per dag. Mängden vätska är 700-800 ml.

Och vad kan du äta efter hjärtinfarkt än?

I den dagliga menyn är det nödvändigt att inkludera curdled mjölk, en buljong tillagd av pommes frites, mjölkpannor med ett äpple. Från drycker är tillåtna: kisslar, te med tillsats av mjölk. Det är användbart att äta stewed fisk, stallost med låg fetthalt, grönsaksbuljonger, puré med pommes frites.

I den andra kosten per dag borde inte äta mer än 1800 kalorier. Den totala vikten av rätter får inte överstiga två kilo. Dieten bör innehålla fetter i en mängd av 60 gram, proteiner - inte mindre än 70 gram, kolhydrater i en mängd av 25 gram. Vätskor behöver inte dricka mer än en liter per dag. Mängden salt är begränsat till tre gram per dag.

I den tredje kosten bör den rekommenderade vikten av konsumerade livsmedel inte överstiga 2,3 kg. I denna typ av diet dominerar kolhydrater och proteiner. Vätskans volym överskrider inte 1,1 liter. Färskt bröd rekommenderas inte. Under ärrtiden kan bröd från vetemjöl ätas i en mängd som inte överstiger 250 g per dag. Rågbröd kan ätas endast i första rationen, inte mer än 50 gram per dag.

I den andra och tredje rationen kan du laga vegetabiliska soppor, soppor med tillsats av spannmål. Det är tillåtet att i maten efter en hjärtinfarkt inkludera en svag köttbuljong med låg fetthalt. Du kan använda gräddfil, mager ost, vanilj, citronsaft. Användning av mellanmål i den andra kosten är förbjuden. Gröt ska vara flytande eller viskös. De måste noggrant slipas. I den tredje rationen kan du inkludera mellanmål i menyn. Användbar gröt, puddingar av stallost och bovete, äppelgryta, fruktgelé, morotpuré. Det är tillåtet att använda magert sill, skinka, mogna tomater, äppelpannkakor.