Huvud / Dystoni

Full genomgång av ett omfattande hjärtinfarkt: orsaker, diagnos, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är det omfattande hjärtinfarkt, hur manifesterar denna hjärtsjukdom. Vad behöver göras för snabb diagnos, där det är nödvändigt att behandla patienten, där prognosen för återhämtning och liv beror på.

Under det omfattande hjärtinfarkt menas ett vanligt uttryck och inte en medicinsk term. Läkare skriver inte så i diagnosen och säger inte i medicinska cirklar. Använd det för att förklara för patienter och deras släktingar i de fall där skador på hjärtmuskeln påverkar mycket stora områden.

Med något infarkt sker irreversibel skada (nekros, död) hos en del av hjärtmuskelvävnaden. Orsaken till en omfattande hjärtinfarkt är trombos (en lumen överlappande blodpropp eller fettvävnad) av ett stort arteriellt kärl som bär blod till hjärtans högra eller vänstra kammare.

De huvudsakliga typerna av hjärtinfarkt, som är omfattande:

 • transmural (nekros av hela tjockleken hos muskelväggen, som resultat av vilket reduktionen av denna zon helt upphör);
 • storskalig (nekros av väggen med bevarandet av levedyget hos små delar av muskeln) i flera delar av vänstra kammaren (främre, apikala, laterala regionen);
 • cirkulär (lesion av mer än 2 grenar eller artärer med samtidig avbrott i hjärtans främre och bakre väggar).

Funktionsdata infarkter jämfört med andra, där graden av skada är mindre (liten muskelvävnad nekros portion), att risken för död och farliga konsekvenser både för hälsa och liv är mycket högre.

Diagnos och behandling av omfattande hjärtattacker utförs av kardiologer samt specialister i akutkardiologi.

Om patienten har stor nekrotisk skada på hjärtmuskeln, kan fullständig återhämtning inte uppnås. Ju tidigare diagnosen är etablerad och behandlingen börjar, desto mindre fungerar nekroszonen i myokardiet och ju fler chanser att åtminstone delvis återställande av hjärtat fungerar.

Hjärtsvikt med omfattande infarkt

Mängden skada på hjärtmuskeln beror på följande faktorer:

 1. plats för tromboserad artär (höger, främre och bakre grenar av vänster artär);
 2. graden av minskning i kärlets lumen;
 3. Förekomsten av ytterligare små artärer, som delvis återställer blodflödet i de stora kärlns nederlag.
 4. tidigare sjukdomar i hjärtvävnaden (inflammation, skleros), i vilken näring, metabolism störs.

Området för den döda muskeln vid hjärtinfarkt bestäms också av längden av perioden från upphörande av blodflödet till början av effektiv medicinsk vård.

symptom

Sjukdomen utvecklas ofta på morgonen, vilket är förknippat med ökad vaskulär ton och en naturlig minskning av deras lumen i perioden 3 till 5 am. Om det hos friska människor inte påverkar välbefinnandet påverkar detta, då hos patienter med artärsjukdomar kan en sådan förändring utlösa utvecklingen av en hjärtkatastrof. Huvudsymptomen är smärta.

Funktioner av smärta med omfattande hjärtinfarkt:

 • mycket hög intensitet;
 • åtföljd av rädsla för döden;
 • Det känns i området bakom bröstbenet;
 • ger ofta i scapula (oftare - vänster), nedre käke, nacke, axlar;
 • Minska inte efter upprepad intag (under tungan) av nitroglycerintabletter;
 • varar, återstår eller intensifieras, mer än 15-30 minuter.

Det finns inga speciella första kliniska tecken som kan indikera ett utbredd nederlag i hjärtmuskeln. Men om smärtssyndromet är starkt uttryckt och mot sin bakgrund utvecklas hjärtaktiviteten snabbt, kan den indirekt indikera graden av lesionen.

Sena symtom (dessa tillstånd uppstår när diagnosen inte görs i tid):

 1. utveckling av akut hjärtsvikt
 2. akut aneurysm (förlust av muskelmassans elasticitet, dess utskjutning, omöjligheten av sammandragning);
 3. hjärtsprickning.

Förutom smärta har patienter symptom:

 • sänka blodtrycket;
 • ökad svettning med utseende av kall klibbig svett;
 • hudens hud
 • markerad generell svaghet.

Atypiska varianter av en omfattande hjärtinfarkt

Cirka 20% av patienterna har inte ett typiskt sjukdomsmönster, och tecken visas som imiterar skador på andra organ. Denna grupp innehåller också en variant med lågt symptom, där huvudklagomålen (smärta och dyspné) inte är starkt uttalad. Dessa manifestationer tvingar ibland patienten att vidta felaktiga åtgärder (onödiga mediciner, åtstramning med läkares samråd) och kräver även tillräcklig kvalificering av medicinsk personal för att hantera en specifik situation.

Malosymptomnoe-början kan inträffa med uttalad kärl i kärlväggen eller nervänden (angiopati och neuropati). Detta är mest typiskt för svår diabetes mellitus.

Omfattande hjärtinfarkt, till skillnad melkoochagovogo (små områden av nekrotisk muskel) visas inte smärtfri form, som kännetecknas av frånvaron av obehagliga förnimmelser i bröstet.

Komplikationer och konsekvenser

Komplikationer av omfattande hjärtinfarkt skiljer sig något tidigt (från de första timmarna till tio dagar) och i den sena perioden (från 2-3 veckor av sjukdomen).

Konsekvenserna av en omfattande hjärtattack, särskilt i sjukdomens första timmar, utgör ett stort hot mot patientens liv. De är förknippade med hjärtets oförmåga att pumpa blod, närma inre organ och bibehålla blodtrycket.

 • Otillräcklig anestesi (morfin upp till 3 mg intravenöst), som är förknippad med känslighetsegenskaper eller kontraindikationer mot droger leder till utvidgningen av skadans zon och utvecklingen av smärtstötar.
 • Utsprånget av hjärtat (aneurysm) i hjärtat indikerar inte bara oförmågan att komma i kontakt med en betydande del av myokardiet, men hotar också att fylla hjärtat väskan med blodet i vilket hjärtat ligger. Detta inträffar när aneurysmen spricker och är full av sin anhållande.
 • Rytmiska brott kan också få katastrofala följder för kroppen som helhet.
 • Utvecklingen av trombotiska komplikationer stör organens näring, kan leda till utveckling av stroke.
 • Komplikationer vid ärrbildning av skadad vävnad (från 4 veckor till 6 månader av sjukdomsuppkomsten) är inte så förknippade med risken för dödsfall, men förvärrar patientens tillstånd och livskvaliteten. De är i regel associerade med kroniska sjukdomar i hjärtat, har specifika symtom på hjärtsvikt: dyspné, svullnad i benen, cyanotisk hud.

Utan permanent behandling kan dessa konsekvenser utvecklas på en ganska kort tid.

diagnostik

Under de första timmarna av sjukdomen är det omöjligt att diagnostisera ett hjärtinfarkt av en omfattande grad, och förlita sig endast på symptom. Ökad sannolikhet gemensamma utrymmena nekros med utvecklingen av reinfarkt före missbruk öppenhets stora hjärt artärer (ateroskleros), sjukdomar i hjärta med försämringsprocesserna närings och metabolisk (CHD, angina pectoris).

 • Diagnosen av omfattande myokardinfarkt bekräftas med elektrokardiografiska (EKG) resultat som visar lokaliseringen av processen (främre väggen, bakre, omkretsskador).
 • Volymen av nekros kan också bestämmas genom scintigrafi (undersökning av hjärtat med hjälp av radioaktiva ämnen). Förekomsten av ett nekrotiskt område som väger mer än 3 g indikerar närvaron av omfattande lesioner.
 • Laboratoriemetoder används vid diagnos av alla typer av hjärtattacker. Betydande skillnader i halterna av förhöjda enzymer (troponiner), blodtal (leukocyter och neutrofiler) som en organismreaktion på skador på hjärtmuskels plats observeras inte.
 • Ultraljudsundersökning av hjärtat kan avslöja ventrikelväggsprotesen, dess utarmning, nedsatt hjärtmuskulär funktion. Denna metod diagnostiserar följderna av sjukdomen.
Metoder för att diagnostisera ett omfattande myokardinfarkt

Grundläggande medicinska åtgärder

Om patienten inom de första 6 timmarna ges läkemedel som kan fullständigt lösa blodproppen och återställa permeabiliteten hos det drabbade kärlet, är det sannolikt att en fullständig återhämtning är möjlig. Frågan om att utföra sådan (trombolytisk) terapi bestäms av läkare på grundval av patientens tillstånd, sannolikheten för säker utövande av denna behandling.

Hemma, med ökad smärta och andra beskrivna symtom på en stor hjärtinfarkt, är det nödvändigt att ta ett nitroglycerinpiller under tungan (det är nödvändigt att kontrollera blodtrycket) och ringa en ambulans. Upprepade receptioner kan göras om 2-3 minuter.

Omfattande hjärtinfarkt behandlas vid stationära kardiologiska förhållanden, vid behov - i intensivvården.

Efter stabilisering av tillståndet utförs urladdning från sjukhuset rehabilitering i lokala sanatorier. Huvuduppgiften: maximal återställning av hjärtens kontraktile funktion.

utsikterna

Prognosen beror på tidpunkten för behandlingens början. Dödligheten från denna sjukdom når 30%, mer än hälften - på scenen före sjukhusvistelse. Upp till 20% av patienterna dör inom det första året efter utvecklingen av en hjärtkatastrof. Den främsta orsaken är hjärtsvikt.

Vad är en omfattande hjärtinfarkt?

I jämförelse med andra hjärtsjukdomar har hjärtinfarkt den högsta andelen dödsfall.

I detta fall har denna patologi en ännu mer farlig form - en omfattande hjärtattack.

Sjukdomen åtföljer myokardets nekros, vilket destabiliserar kärlsystemet, vilket leder till en syre- och näringsbrist. Detta leder alltid till patientens död. Det är intressant att vänster ventrikel genomgår en lesion, bara denna del av hjärtat ligger under tunga belastningar. Förekomsten av höger kammare är mindre.

Riskfaktorer

Det finns flera faktorer som ökar sannolikheten för sjukdomsframträdande. Dessa är:

 • Atherosclerosis. Denna kranskärlssjukdom är den främsta orsaken till hjärtinfarkt.
 • Ålder. Risken för destabilisering av kardiovaskulärsystemets funktion och utveckling av sjukdomen från punkten ovan ökar betydligt med åldern.
 • Hypertension. Det leder till en förtjockning av artärväggarna på grund av vad volymen av det erforderliga myokardiet för normal funktion av syre ökar väsentligt, och organet självt slits snabbt ut på grund av den ökade belastningen.
 • Nikotin. Fartyg med rökning är inskränkta, vilket påverkar deras patency negativt. Mängden hjärtnäring minskar.
 • Låg aktivitet livsstil. Det finns en uppdelning i metaboliska processer, provar utvecklingen av sjukdomar som fetma, diabetes. Dessutom kan störningar av metaboliska processer orsaka högt blodtryck, ateroskleros.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

Traditionellt provoceras sjukdomen inte av någon orsak, utan av en kombination av flera. Det är särskilt:

 • eventuella kränkningar i cirkulationssystemets aktivitet eller förekomsten av eventuella anomalier i myokardiet (arteriella spasmer, trombi etc.);
 • njurdysfunktion
 • patientens långvariga nervtillstånd, emotionell och psykologisk överbelastning, trauma;
 • fetma-relaterade strömavbrott
 • bortse från fysisk utbildning;
 • psykisk och fysisk överbelastning på grund av arytmi
 • diabetes;
 • missbruk av nikotin;
 • försummelse av vila, överarbete;
 • alkoholism;
 • hypertoni.

Hos män uppträder akut hjärtinfarkt hos framväggen (såväl som den bakre delen) mycket oftare.

symtomatologi

Det viktigaste symptomet är hjärtinfarkt. Offeret förlorar samtidigt förmågan att prata, flytta. Han är inert mot vad som händer runt honom. Smärta sensioner uppträder oväntat, deras intensitet ökar. Detta villkor åtföljs av ytterligare tecken:

 • extremt akut smärta, som påverkar kroppens vänstra sida och inte reagerar på nitroglycerin
 • Det kan finnas en traumatisk chock, svimning.
 • noterade problem med andning, det blir tyngre, intermittent, fixar andfåddhet;
 • det finns en hudfärg;
 • det finns issvett.

Som redan nämnts är smärtan intensiv och uppträder plötsligt, oftast lokaliserad i vänster arm, men kan också ge under scapula. Det varar minst en halvtimme, men det kan sträcka sig i tiotals timmar. Eventuellt överskridande (fysiskt, psykiskt) leder till dess förstärkning.

Det händer att en omfattande hjärtinfarkt sker i en atypisk form för den. Följande alternativ är tillgängliga:

 • buken infarkt av hjärtans bakre vägg. Lokalisering av smärta med denna form påverkar övre buken, dessutom åtföljs av en dyspeptisk störning. En attack i denna form är ofta förvirrad med matsmältningssystemets patologier.
 • astmatiska. Formen kännetecknas av symtom på hjärtsvikt, såsom andfåddhet, blåaktig hudton, obestridd ställning.
 • Cerebral. Det liknar sjukdomar som kännetecknas av sönderfall av cerebral blodtillförsel (yrsel, svimning, neurologiska störningar).
 • smärtfri. Det observeras mycket sällan, det finns ingen smärta med denna form.

klassificering

Klassificering av patologi utförs beroende på lokalisering av lesionen i förhållande till myokardiet. Så sker en omfattande hjärtattack:

 • myokardiell bakre infarkt;
 • främre väggen.

Farkosterets infarkt kännetecknas av en viktad klinisk bild, eftersom sjukdomen i detta fall sprider sig snabbare mellan ventriklerna, vilket naturligt expanderar utsträckningen av lesionen.

terapi

Vid eventuella symptom på ett omfattande infarkt i den bakre väggen, ska läkaren kallas brådskande. Människans liv i detta fall ligger i stor risk. I vårdinstitutionen är offret försedd med:

 • sängstöd;
 • psykologisk vila;
 • speciell mat.

Dessutom över den ständigt övervakar funktionen hos kroppens system om du plötsligt behöver för att utföra hjärtstimulering, defibrillering infarkt, lungventilationssystem används.

Terapin kan vara både kirurgisk och läkemedelsbaserad. Den första typen av terapi innebär bara två alternativ för utvecklingen av händelser:

 • aortokoronary shunting;
 • angioplasti kirurgi på kransartären.

I sin tur innebär medicinsk behandling av ett bakre myokardinfarkt användningen av sådana läkemedel som:

 1. Aspirin, Plavix, Ticlopidin - normalisera blodcirkulationen i det drabbade området.
 2. Analgetika, nitroglycerin - undertryckande av smärta.
 3. Amiodaron. lidokain - normalisera rytmen.
 4. Heparin - kondenserar blod, vilket minskar sannolikheten för blodproppar.
 5. Streptokinas - förstör de uppkomna trombotiska neoplasmerna.

Omfattande hjärtattack - konsekvenser och chans att överleva

Det är ledsen, men med ett stort myokardinfarkt är konsekvenserna inte enkla. Dessutom är de nästan alltid oåterkalleliga.

 • perikardit;
 • arytmi;
 • blodproppar
 • hjärtaneurysm;
 • dysfunktion av enskilda organ och tal
 • pleurit;
 • tromboembolism;
 • hjärtas astma
 • lungödem;
 • misslyckande;
 • förlamning av extremiteterna.

För att eliminera varje symptom måste du koncentrera dig på att eliminera de konsekvenser som har utvecklats på grund av en attack. Förresten, när man diskuterar livslängden hos en person som har genomgått ett omfattande hjärtinfarkt, bör det understrykas att specialisterna skiljer två perioder av krisen - 90 dagar och ett år.

Farliga konsekvenser av en omfattande hjärtinfarkt:

 1. Hjärtsprickning. Ofta uppträder mot bakgrund av transmural attack. I nästan 100 procent av fallen dör en person. Traditionellt uppträder förstörelsen av hjärtat på den första dagen efter attacken, men ibland kan det hända nästa dag, eller varannan dag. Den övre delen av vänster ventrikelns främre vägg är utsatt för förstörelse.
 2. Kardiogen chock. Grunden för chock är destabiliseringen av hemodynamik. Det kännetecknas av synkope, plötslig droppe i övre tryck, vaskulär kompression. Hemodynamiska störningar uppstå på grund utrachivaniya myokardial funktion nedgång, vilket innebär en minskning i bakgrund av ökande perifer räknare volym av cirkulerande vätska. Enkelt uttryckt, som om blodet omfördelas - i utkanten av sitt överskott i sin tur viktiga organ får det en bristvara på grund av vad som händer och främre infarkt.
 3. Hjärtfel. Övervägande karakteristisk för vänster ventrikel, exciterar lungödem, astma. I högra hjärtkammaren uppstår nästan inte, men om det verkar, provocerar det en ökning i levern, smärtan i detta organ. Dessutom finns det en ökning av venerna i nacken och svullnad i benen. Insufficiens i vänster ventrikel följer nästan alltid ett omfattande infarkt. Vid korrekt behandling och ett framgångsrikt resultat strömmar det i kronisk form, vilket innebär livslång terapi. Överdriven brist är orsaken till att en patient gör anspråk på funktionshinder.

rehabilitering

Det faktum att en person som har genomgått omfattande hjärtinfarkt kommer att behandla sin egen hälsa och bestämma varaktigheten och kvaliteten på sitt framtida liv. Rehabilitering i detta fall syftar till att öka funktionaliteten hos skadade organ.

Rehabiliteringsprogrammet består av:

 • Övningsterapi. Särskilda övningar som hjälper den skadade personen att återhämta sig till normala efter långvarig sängstöd.
 • speciell mat. Dieten är baserad på vegetabiliska, protein, fermenterade mjölkprodukter. Lenten kött och en liten mängd salt är tillåtna.
 • fullständigt avslag på alkohol och rökning.
 • behandling med läkemedel. Det uppmanades att eliminera arytmi, vaskulärt hjärtsvikt, normalisera blodtrycket och genomföra samtidiga patologier. Vid slutet av läkemedelsbehandling är patienterna mycket önskvärda att genomgå utväg och sanatoriumbehandling.

Första hjälpen

En patient med omfattande infarkt i den bakre väggen behöver brådskande hjälp för överlevnad. Medan du väntar på doktorns ankomst, är det nödvändigt att ta nitroglycerin under tungan och sedan ta en krossad tablett av aspirin. Fortfarande kommer det vara absolut överflödigt för anestesi att ta ett piller av något smärtstillande medel, ett par tabletter panangin, corvalol. På bröstet i hjärtat kan du sätta ett gult kort.

återupplivning

Bristen på reaktion hos den drabbade personen på några stimuli är ett tydligt tecken på att återupplivning behövs. Det viktigaste är att omedelbart ringa till kliniken. Då är det nödvändigt att säkerställa andras andning. För detta placeras patienten på en jämn yta och lutar huvudet så hårt som möjligt. Det borde inte finnas några främmande föremål i munnen, annars kommer människor att kväva på dem.

Vid kräkningar ska huvudet vridas på sidan och eventuella medel vid handen, även med en hylsa, rengöra munhålan.

När andningen inte observeras, kan det tydligt inte utan snabb och snabb tvungen ventilation av lungorna. Annars, för offret, kommer livet efter en omfattande hjärtinfarkt inte att vara lätt, om alls. Så, utan att ändra den återuppbyggda kroppens position, måste du lätt trycka fram sin underkäke. Då är det nödvändigt att ringa in i din lungluft, så mycket som möjligt, krossa dina läppar till läpparna av de reanimerade och andas ut kraftigt. Näsan av patienten måste vara stängd, annars kommer all utandad luft att gå igenom den. Upprepa proceduren.

Med ingen palpation av pulsen måste tvångslång ventilation kombineras med en indirekt bröstmassage. Massageen görs enligt följande: Handledsstödet mot korsningen av revbenen, det här ligger bara i mitten av bröstet.

Den andra palmen läggs på den första och börjar trycka bröstet på ryggraden ca 5 cm. Det är sålunda möjligt att uppnå hjärtkomprimering. Pauserna mellan trycket och tidstrycket bör vara desamma.

Den ungefärliga frekvensen av massörrörelser är 80 på 60 sekunder. Kroppens palmer under inga omständigheter kommer inte av, även under intervallerna mellan trycket. Efter varje 15 till 30 tryck, 2 andetag görs, slutar proceduren inte tills doktorn anländer.

Omfattande hjärtinfarkt: finns det liv efter det?

Ofta patienter med hjärtinfarkt bär sjukdomen på sina fötter, men tills en viss tid tills sjukdomen inte ger komplikationer. Om vissa former av hjärtinfarkt svarar väl på behandlingen, hotar den omfattande patienten ett dödligt utfall.

Kan det undvikas? Ja, om du vet om riskfaktorerna och behandlingen av ett omfattande myokardinfarkt alla.

Funktioner av sjukdomen

Omfattande hjärtattack är kanske den farligaste delen av patologi. Om blodflödet med en liten fokalform störs i små delar av hjärtat, så är det stora området av hjärtmuskeln täckt med ett stort område. Enligt statistiken har män hjärtinfarkt ungefär 4 gånger oftare än kvinnor.

Efter omfattande hjärtinfarkt kan patienter ges en tredje funktionshinder om de förlorar sin förmåga att arbeta, eller de har symtom på hjärtsvikt. I vissa fall har patienter rätt till obestämd funktionshinder om ytterligare behandling har en ogynnsam prognos.

Klassificering och former

Omfattande i sig är en form av hjärtinfarkt, så det har ingen specifik klassificering. Sjukdomen klassificeras genom lokalisering, så oftast påverkar den omfattande formen av myokardinfarkt:

 1. den främre väggen i hjärtans vänstra kammare
 2. interventricular septum;
 3. myokardiums bakre vägg;

Det finns flera stadier av staten:

 • akut - upp till 2 timmar. från början av en hjärtattack;
 • akut - upp till 10 dagar. från början av en hjärtattack;
 • subakut - från 10 dagar. upp till 8 månader
 • Perioden av ärrbildning - från ca 8 veckor till 6 månader;

Patologin kan också förekomma med lungödem eller utan det, vilket händer oftare. Om symptomen och de första tecknen på en omfattande hjärtinfarkt läs nedan.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

Den främsta orsaken till förekomsten av hjärtinfarkt är aterosklerotiska plack, som bildas på grund av den samma namnet ateroskleros sjukdom. Aterosklerotiska plack smalar blodkärlen, vilket leder till otillräckligt blodflöde och brist på syre i hjärtat.

Det finns flera riskfaktorer som multiplicerar risken för hjärtinfarkt. Den mest aggressiva faktorn är att röka, eftersom det i sig begränsar blodkärlen. Inte mindre allvarliga faktorer kan betraktas som användning av alkohol och genetisk plats, medan andra kan tillskrivas:

symptom

Symtomatologin beror till stor del på lokaliseringen av lesionen och sjukdomsfasen. Ett indikativt symptom är smärta i bröstbenet, som utstrålar i axelbladen, axeln, underkäken, kan leda till nummenhet i vänstra armen. Smärtan är komprimerande och akut, inte stoppad av nitroglycerin.

Vanligtvis följer en hjärtinfarkt:

 1. hosta;
 2. andfåddhet;
 3. takykardi;
 4. blåsa av huden
 5. kall svett;
 6. hjärtastma, om det finns ett lungödem;

På den bakre väggen av skadan kan visas förgiftning symptom: halsbränna, kräkningar, diarré, buksmärtor. I mycket sällsynta fall kan en hjärtattack bäras nästan symptomfri eller med atypiska symtom, till exempel i sin högra hand.

Om vad som ska vara maten vid ett omfattande hjärtinfarkt, beskrivs formuläret nedan:

diagnostik

Läkaren kan göra en primär diagnos även vid första besöket till hans patienter, eftersom hjärtinfarkt har symtom som är karakteristiska för staten. Först samlar doktorn en anamnes av klagomål och liv, och upptäcker när patienten började känna smärta, som åtföljer dessa villkor, oavsett om han har missbruk av dåliga vanor och feta livsmedel. Då genomgår patienten en fysisk undersökning och auskultation där hudens skugga utvärderas och ljud i hjärtat och lungorna detekteras, blodtryck och puls avslöjas.

Redan på grundval av dessa studier föreskriver läkaren en symtomatisk behandling, som ofta visar sig vara sant, och ytterligare tagare redan hårdvara undersökning, t ex:

 • Allmän an-z urin. Hjälper till att identifiera associerade patologier och komplikationer av sjukdomen.
 • Den allmänna anh av blod. Hjälper till att bestämma ökningen av hastigheten av erytrocytsedimentation och att detektera leukocytos.
 • Biokemisk anh av blod. Det är nödvändigt att avgöra om patienten har riskfaktorer som bidrar till utvecklingen av myokardiet, till exempel högt kolesterol, socker och triglycerider.
 • Studier av blodenzymer som detekterar närvaron av proteinenzymer i blodet. Dessa enzymer frigörs på grund av förstörelsen av hjärtcellerna mot bakgrund av hjärtinfarkt.
 • EKG. Grundstudien, för att den inte bara bekräftar förekomsten av hjärtattack, utan också visar lokalisering, storhet och recept på kursen.
 • Ekokardiografi. Det är nödvändigt att bedöma fartygens tillstånd, liksom hjärtans storlek och struktur.
 • Koagulering. Det är nödvändigt för val av optimala doser av läkemedel.
 • Bröströntgen. Visar tillståndet av aorta, förekomsten av komplikationer av hjärtinfarkt.
 • Koronarangiografi. Det bestämmer lokaliseringen och platsen för smalning av artären.

Beroende på förekomst av komplikationer, samtidiga patologier samt utrustning på sjukhuset kan patienten genomgå andra studier. Till exempel en dyr MSCT, som visualiserar hjärtmuskeln helt.

behandling

Behandling av en stor hjärtattack utförs på sjukhuset, eftersom patientens tillstånd måste övervakas ständigt. I de första stadierna av behandlingen består i kombinationen av läkemedelsmetoden med den terapeutiska.

Drogerapi är emellertid ofta inte tillräckligt, så kirurgisk ingrepp krävs.

terapeutisk

Basen av terapi är begränsningen av någon motoraktivitet. Patienten bör observera fred både fysiskt och emotionellt, eftersom motsatsen kan förvärra sjukdomsförloppet.

Under hela behandlingen är det rekommenderat att följa en diet med begränsat intag av animaliska fetter, alkohol, salt och koffein. En särskild plats i kostnäring ges till livsmedel som bidrar till återhämtningen av organismen, det vill säga spannmål, fisk, mager kött, grönsaker och frukter.

Om det behövs kan patienten ges syre genom en mask.

medicinering

Drogterapi syftar till att stabilisera patientens tillstånd och förhindra utveckling av komplikationer. För att göra detta gäller

 • Aspirin, Plavix, Ticlopidin och liknande läkemedel som aktiverar blodflödet till det drabbade området.
 • Narkotiska och icke-narkotiska analgetika för avlägsnande av smärtsymptom.
 • Lidokain, Amiodaron och analoger för att eliminera arytmi.
 • Antikoagulanter för att förhindra trombos.
 • Trombolytika för resorption av blodproppar.

Goda antagonister av kalcium och beta-blockerare visade sig vara effektiva. Om vilka typer av operation som utförs med en stor hjärtinfarkt, läs nedan.

drift

En omfattande hjärtinfarkt reagerar ofta dåligt på läkemedelsbehandling. I detta fall är patienten tilldelad:

 • Koronarangioplastik, som innebär installation av en stent i ett kärl för att upprätthålla en normal lumen i den.
 • Aortokoronär bypass. En komplex operation, som skapar en bro från en frisk ven som säkerställer optimal leverans av blod över förträngningen.

Ibland ger operationerna inte en positiv effekt och lesionen börjar utvecklas och blir mer komplicerad. I sådana fall indikeras hjärttransplantation.

Om hur du utför stenirovanie med omfattande hjärtinfarkt kan du bedöma med följande video:

Förebyggande av sjukdom

Förebyggande åtgärder syftar till att förebygga utvecklingen av hjärtsjukdom. För att göra detta:

 • Undvik att röka, vilket ökar risken för hjärtinfarkt med nästan 50%.
 • Begränsa alkoholkonsumtion.
 • Skapa en dag och vila, där minst 7 timmar ska spenderas i sömnen.
 • Begränsa mängden animaliska och vegetabiliska fetter i kosten.
 • Ät mer proteinmat, bönor, frukt, magert kött och fisk.
 • Gör övning och cardioversion.

Tillsammans med ovanstående är det nödvändigt att ständigt övervaka blodtrycket och kolesterolnivån och sänka hastigheterna när de ökar.

På hur livet kan utvecklas efter ett massivt myokardinfarkt, och vad är konsekvenserna för hjärtat, läs vidare.

komplikationer

Omfattande infarkt ger ofta komplikationer även vid snabb behandling. Bland dem kan vi skilja:

 1. lokal nekros och ärrbildning i vänster ventrikulär vävnad;
 2. brist på myokardiet vid infarktplatsen;
 3. arytmi;
 4. inflammation i hjärtets serösa membran
 5. mitralventilfel;
 6. autoimmuna komplikationer;
 7. lungödem med omfattande hjärtinfarkt;
 8. trombbildning, tromboembolism;

Det kan också finnas icke-specifika komplikationer i samband med cirkulationsstörningar. Om hur många som lever efter återupplivning av ett omfattande myokardinfarkt, och vad den allmänna prognosen är med dess konsekvenser, läs nedan.

utsikterna

Prognosen för behandling av ett omfattande hjärtinfarkt är extremt ogynnsamt.

 • Lite över 50% av patienterna överlever med denna blankett.
 • Dessutom lever mer än 10% inte mer än ett år och dör av komplikationer av sjukdomen.

Statistiken är i genomsnitt, eftersom sjukdomen i sjukhus är mycket liten, men många patienter överlever inte helt enkelt till ambulansen och efterföljande rehabilitering.

På hur man tillhandahåller förklinisk vård med omfattande hjärtinfarkt, kommer videon att berätta nedan:

Vilka är chanserna att överleva efter en massiv hjärtattack?

Omfattande hjärtinfarkt är ett av de svåraste kardiopatologierna med stor sannolikhet för döden. Cirka 40% av fallen slutar med en patients död, även före ankomsten av läkare. Vid omfattande infarkt sprider nekros över ett stort område och är i de flesta fall transmural (genom) lesion.

Efter omfattande infarkt kan nekrotiska vävnader kvarstå i lesionen till flera månader. I efterinfarktperioden utvecklas generell förgiftning med sönderfallsprodukter av döda vävnader.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

Bland orsakerna till denna patologi är:

 • ateroskleros;
 • Arteriell hypertoni;
 • Angina pectoris.

Enligt statistiken är nästan 98% av hjärtinfarkt en komplikation av hjärt-kärlsjukdom.

Ju mindre uppmärksamhet en person betalar för sin egen hälsa desto större är sannolikheten för de mest olyckliga konsekvenserna. Sannolikheten att utveckla hjärtinfarkt, inklusive dess mest svåra former, stiger med åldern. I riskgruppen är representanter för båda könen som fyllt 60 år, men mycket unga är inte försäkrade mot hjärtattack. I riskgruppen är människor som leder en stillasittande livsstil, har övervikt, endokrina sjukdomar. Provande faktorer är påfrestningar.

Följande kan leda till hjärtinfarkt:

 • Inflammation i kransartärerna;
 • Onkologiska neoplasmer i hjärtat och andra organ som metastaserar till myokardiet;
 • Kirurgiska hjärtinterventioner;
 • Trombos av kransartärerna;
 • Elektriskt trauma och omfattande bröstskador;
 • Alkohol, nikotin, narkotikamissbruk.

symptom

Ett omfattande infarkt har flera utvecklingsstadier och det är ganska möjligt att veta hur det utvecklas för att minimera riskerna. Följande utvecklingsstadier av en omfattande hjärtattack utmärker sig:

 • preinfarction;
 • Den skarpaste;
 • acute;
 • subakut;
 • Postinfarktperioder.

Utseendet på instabil angina är karakteristisk för den föregående perioden. Attacker blir frekventare, smärtsamma, långvariga, dåligt mottagliga för att cupping med nitroglycerin och dess analoger. En fruktansvärd signal är rädslan för döden under en attack. Detta indikerar en stor sannolikhet för hjärtinfarkt. Varaktigheten av detta stadium är från flera timmar till flera dagar. En överklagande till en kardiolog på detta stadium i utvecklingen av hjärtattack kan rädda en patients liv.

Den mest akuta perioden varar inte mer än tre timmar. Vid denna tidpunkt bildas en foci av nekros. Tecken på en omfattande hjärtinfarkt i generella termer skiljer sig inte från symptomen på patologins stora fokala form, men manifesterar sig med större intensitet. Patienten känner allvarlig smärta bakom brystbenet, till och med den outhärdliga, åtföljd av smärtsam chock. Sårets art varierar mycket, det kan rappa, dolk, pressa eller bränna. Smärtan strålar ut över hela brystbenet, i båda händerna, under scapula, nacke, käke och stoppas inte av intag av nitroglycerin. Patienten faller i panik, det finns rädsla för döden. Allmän svaghet, yrsel, möjlig medvetslöshet. Det finns en riklig klibbig svett. Hos personer med diabetes kan hjärtinfarkt vara smärtfritt. Den klassiska eller anginösa formen av infarkt är de allra flesta fallen (upp till 90%).

En omfattande hjärtinfarkt kan manifestera sig i andra varianter:

Astmatiskt infarkt fortskrider nästan eller helt smärtfritt. Under den akuta perioden utvecklas en anfall av kvävning eller dyspné, och en accelererad hjärtklappning känns.

Med gastralginfarkt, smittar smärtan till övre buken, utvecklar patienten kräkningar som inte leder till lättnad. Symptomologin liknar perforationen av magsåren, men buken är mjukt, och tecken på peritoneal stress observeras inte.

Den arytmiska kursen kännetecknas av manifestationen av störningar i hjärtrytmen, hjärtens "blekning".

Den cerebrovaskulära formen manifesteras kliniskt av yrsel, illamående, kräkningar, medvetslöshet.

Malosymptomnye-varianter av flödet med omfattande infarkt återfinns i isolerade fall.

Under den akuta perioden (2-14 dagar) fortskrider den enzymatiska sönderdelningen av nekrotisk vävnad. Det finns tecken på hjärtsvikt och allmän förgiftning av kroppen, i synnerhet stiger kroppstemperaturen. Det är möjligt att öka blodtrycket. Med en gynnsam tid i en akut period normaliseras blodtrycket och temperaturen gradvis.

Under subakutperioden försvinner tecken på hjärtinfarkt, ärårets ärrbildning börjar. Varaktigheten av detta stadium är 1-2 månader.

Under den efterfaktiska perioden anpassar hjärtat gradvis till arbete i ett nytt läge. Det överförda omfattande infarkt passerar inte utan spår, patienten har andfåddhet, angrepp av arytmi och angina pectoris.

hjälpa

Om det finns en skarp smärta i hjärtat, ges patienten nitroglycerin, sitter eller möjligen läggs i en bekväm pose. "Första hjälpen" kallas omedelbart, varning om en eventuell hjärtinfarkt.

Patienten behöver maximera tillförseln av frisk luft. Du kan ge en aspirintablett för att förbättra blodflödet. Om trycket förblir inom normala gränser - ge ytterligare ett nitroglycerinpiller, 15 minuter efter det första.

Om offret är omedvetet läggs offret med huvudet kastat tillbaka, men om tecken på uppkastning uppträder, ska huvudet vändas till sidan.

Det första som läkare som kommer till samtalet kommer att göra är att injicera ett narkotisk analgetikum för att eliminera smärtssyndromet. Detta är nödvändigt för att förhindra spridningen av nekroszonen och maximal bevara myokardiet.

behandling

En patient med misstänkt omfattande hjärtinfarkt är föremål för omedelbar inträde till intensivvården.

Under den akuta och akuta perioden är behandlingen inriktad på:

 • Eliminering av smärta
 • Normalisering av blodcirkulationen i allmänhet och i det drabbade området i synnerhet;
 • Normalisering av hjärtfrekvensen;
 • Förebyggande av trombbildning
 • Eliminering av trombos.

Läkemedelsinducerad trombusavlägsnande är möjlig inom de första 6 timmarna efter anfallets början. Under denna tid komprimeras trombocyten gradvis och efter 6 timmar låter sig inte läkemedelsupplösning och en operation krävs för att eliminera den.

Alla patienter med hjärtinfarkt macrofocal främre väggen av den vänstra ventrikeln, och andra former av nekrotiska skador i hjärtmuskeln, tillsammans med respiratorisk eller hjärtsvikt, kardiogen chock symptom, ordinera syrgasbehandling.

Rehabiliteringsperioden efter en stor hjärtinfarkt varar upp till sex månader eller mer. Vid denna tidpunkt är patienten under strikt övervakning av en läkare. Helst bör rehabilitering ske i specialiserade vårdrum, där patienten kommer att få psykologisk rehabilitering och terapeutisk gymnastik under ett individuellt program.

Patienten måste helt överge dåliga vanor och radikal korrigering av kosten för att förhindra progression av ateroskleros. Efter omfattande hjärtinfarkt krävs livslång behandling för att upprätthålla stabilt blodflöde.

De troliga konsekvenserna av en stor hjärtattack

Bland de allvarliga komplikationerna av hjärtinfarkt:

 1. Brytningar i hjärtmuskeln. Oftast förekommer inom de första 24 timmarna efter att en attack inträffat. Vänster ventrikelns främre vägg påverkas huvudsakligen. Dödligheten med denna typ av komplikation är 100%.
 2. Kardiogen chock. Det utvecklas med nekrotisk lesion av 40% av området av den främre väggen i vänster ventrikulär myokardium. Med sann kardiogen chock når dödligheten 90%.
 3. Lungödem. Med ökande ödem i lungorna är det dödliga resultatet natapaet ungefär i en fjärdedel av fallen.

Efter en hjärtattack kan du:

 • Mitralventilinsufficiens;
 • Sinus former av arytmi
 • tromboembolism;
 • Aneurysm i vänster ventrikel;
 • Postinfarkt syndrom.

utsikterna

Enligt statistiken förekommer patientens död i 40% av fallen med omfattande hjärtinfarkt, även under prehospitalperioden. Otvetydigt förutsäga under den mest akuta perioden av en stor hjärtinfarkt, dess konsekvenser och chanser att överleva inte riskeras av någon kardiolog, kommer någon prognos att vara probabilistisk.

För en ungefärlig förutsägelse av sannolikheten för patientens död används GRACE-graderingsskala som tar hänsyn till flera kriterier: Förekomst av tecken på hjärtsvikt, patientens ålder, närvaro av hypertoni etc.

Det är lika svårt att svara på frågan om hur många som lever efter en stor hjärtinfarkt. Statistik är oupphörlig: cirka 20% av patienterna dör inom 5 år på grund av de långsiktiga konsekvenserna av hjärtattack eller dess återfall.

Hur går det omfattande hjärtinfarkt, konsekvenser, chanser att överleva, förebyggande åtgärder

En av de allvarligaste kardiologiska patologierna är hjärtinfarkt, en mycket farlig sjukdom, en följd av hjärt-kärlsjukdom. Detta är den vanligaste orsaken till för tidig död i världen.

Från den tidiga tillhandahållandet av sjukvård beror på patienternas överlevnad, möjligheten att undvika förekomsten av svåra komplikationer.

Kännetecken för hjärtsjukdomar och statistik

Infarct - tillståndet vid vilket inträffar oåterkallelig skada på organets celler på grund av att blodförlusten överträtts och det resulterande akuta syrehushållet. Sådana organ kan inte bara vara hjärtat, utan också hjärnan, njuren, ögonhinnan eller mjälten.

Vid tidig och kvalificerad sjukvård kan patienten dock överleva han kommer inte att kunna återvända till sitt gamla liv. Berörda celler i myokardiet efter en tidigare hjärtattack ersätts av en ärrvävnad som signifikant begränsar hjärtmusklernas förmåga att helt kontrahera.

Patienten har att revidera sin livsstil, kost, tillåten fysisk aktivitet, utesluta riskfaktorer för att inte få återfall av sjukdomen.

Enligt uppgifter som lämnats till federationsrådet av Rysslands högsta kardiolog, professor I. Chazova, Ryssland ligger på andra plats i förekomsten av kardiopatologi och dödligheten hos befolkningen från kardiovaskulära sjukdomar. Dessutom gav hon följande uppgifter:

 • Myokardinfarkt orsakade 39% av alla för tidiga dödsfall i Ryssland;
 • Döden slutar i 17% av fallen av hjärtinfarkt;
 • Återfall inträffar i 11% av fallen;
 • Varje dag mottar den ryska federationens akutmedicinska tjänst mer än 25 000 samtal relaterade till akuta kranskärlssyndrom;

Enligt federationskommitténs socialpolitikskommitté från symptomen på hjärtisk ischemi, vars konsekvens är hjärtinfarkt, lider mer än 7 miljoner ryssar. Utöver detta:

 • Sjukdomar i det kardiovaskulära systemet diagnostiseras hos 31 miljoner människor i Ryssland.
 • Var fjärde man i vårt land som är äldre än 44 år lider av ischemisk sjukdom och är därför risk att drabbas av hjärtinfarkt.
 • Antalet patienter med postinfarkt närmar sig 2,5 miljoner människor. Denna siffra är 2% av den totala ryska befolkningen.

Anledningen till denna obalans - närvaro i den kvinnliga kroppen av östrogen, ett hormon som utövar en skyddande åtgärd. Dessa skillnader jämnas på 1960- och 1970-talet, när statistiken visar en ökning av incidensen av hjärtinfarkt hos kvinnor till 50%.

Till och med det moderntaste kardiologiska centrumet kommer inte att kunna tillhandahålla fullvärdigt stöd till en sådan patient, om inte ge under de första 1-2 timmarna efter en attack påbörjats. Huvudbetoning bör göras vid snabb diagnos och eliminering av möjliga orsaker till denna patologi.

Orsaker och riskfaktorer

Den främsta orsaken till utvecklingen av sådan kardiopatologi - stängning av en eller flera kransartärer. Detta beror på det faktum att väggarna i artären är skadade av aterosklerotiska plack, vilka skjuter ut i kärlets lumen och sänker dess diameter avsevärt. Graden av förminskning kan nå 2/3 eller mer av kärlets diameter.

Innehållet i en atherosklerotisk plack, som består av fett och proteinmassa, kan komma in i kärlets lumen. Reaktionen blir trombosbildning upp till 1 cm lång, vilket är orsaken till att blodflödet upphör och krampen i kransartären. Det finns ocklusiv obstruktion - fullständig nedläggning av blodflödet, och som följd nekros av myokardiet.

Riskfaktorer, bidrar till framväxten av denna sjukdom hos de som lider av ischemisk hjärtsjukdom, kranskärlspåverkande ateroskleros:

 • Allvarlig eller långvarig stress;
 • Hypertensiv sjukdom;
 • Svåra infektionssjukdomar
 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Skada, operation
 • Överhettning, hypotermi.

Prognos, möjliga komplikationer

Vilka är följderna av omfattande hjärtinfarkt, kommer det att leda till döden, hur höga är riskerna att överleva under återupplivningsperioden och efter, vad ska rehabilitering vara? Vi kommer att svara på alla frågor i ordning.

Enligt medicinsk statistik överstiger 19% över fem års överlevnadströskel, efter att sjukdomen har blivit återfall eller komplikationer, cirka 40% av de personer som har haft en attack dö inom det första året efter sjukdomsattackan. Svåra konsekvenser kan vara:

 • perikardit, vilket leder till spridning av bindväv ("carapaceous heart");
 • endokardit resulterande i trombi och tromboemboliskt syndrom;
 • hjärtsvikt;
 • arytmi;
 • lungödem;
 • kardiogen chock;
 • brist på myokardiet
 • ventrikelens aneurysm;
 • upphörande av hjärtaktivitet

I händelse av ärrbildning på myokardiet Överlevnadsprognosen kan anses gynnsam om patienten följer rekommendationer läkare och stödterapi.

Symtom och tidiga tecken

Beroende på perioden med myokardinfarkt, särskilja karakteristiska symptom, som med stor grad av sannolikhet kan diagnostisera denna patologi. Infarktperioder:

 • preinfarction
 • skarpaste
 • skarp
 • subakut
 • postinfarkt

För preinfarktperioden är följande symtom typiska:

 • Långa bröstsmärtor med hög intensitet, som inte stoppas av intag av nitroglycerin;
 • Andnöd;
 • svettning;
 • arytmi;
 • illamående;
 • Intolerans mot någon, den mest obetydliga fysiska ansträngningen;
 • EKG visar tecken på nedsatt blodflöde till myokardiet.

Den mest akuta perioden varar från en och en halv till två timmar. Under det upplever patienten:

 • Den intensiva smärtan hos den retrosternala lokaliseringen, som kan kännas både till vänster och höger om båren, täcker framkanten av bröstet, ger till scapula, underkäke, nacke, vänster arm;
 • Rädsla för död, ångest, apati, hallucinationer.

I vissa fall kan ha atypiska symtom på denna sjukdom:

 • Gastralgisk form - kännetecknad av smärta i den epigastriska regionen, illamående och kräkningar.
 • Den astmatiska formen - patienten upplever attacker av kvävning, en hosta, blir täckt av en kall svett.
 • Ödem - det är andfådd, edematös syndrom.
 • Cerebral form - åtföljd av symtom på cerebral ischemi på grund av åderförkalkning av artärerna, vilket ger blod till hjärnan.
 • Rubbed och asymptomatisk form.

Första första hjälpen, vad en läkare kan göra

Före ankomsten av akutsjukvården kan lätt lindra patientens tillstånd. För detta vidtas följande åtgärder:

 • Patienten ska placeras i halvsittande position med benen något böjda på knäna, slappna av kragen, knyta, ta bort täta kläder;
 • Sätt en tablett av nitroglycerin under tungan;
 • Ge den tuggade Aspirin tabletten;
 • Ge frisk luft till rummet.

diagnostik

För den primära diagnos av läkare samlar historia, analyserar den typ av smärta, utvärderar skick, genomföra palpation och auskultation av hjärtat. Dessa metoder kan identifieras:

 • Ökad hjärtfrekvens;
 • Systoliska ljud;
 • Störningar av hjärttoner av olika ursprung.

Karakteristiska symtom kan vara minskning av blodtrycket, ökning i kroppstemperatur till 38 ° C under veckan.

För att klargöra diagnosen gäller laboratorie blodprov, vem kan bestämma följande ändringar:

 • Ökad nivå av leukocyter;
 • Ökad nivå av erytrocytsedimenteringshastighet;
 • Biokemiska symptom på inflammatorisk process;
 • Utseendet av biokemiska markörer för nekros av myokardceller.

Mest en viktig metod för diagnos är ett elektrokardiogram (EKG). Analysera dess resultat är det möjligt att bestämma sådana egenskaper hos infarkt:

 • lokalisering
 • prevalens
 • djup
 • komplikationer

Taktik av behandling

Behandling av hjärtinfarkt pågår Endast under förutsättning för sjukhusets kardiologiska avdelning. Indikationer för sjukhusvistelse är EKG-resultat som indikerar en patologisk process, symtom på hjärtsvikt. Huvuduppgifterna för denna period:

 • Eliminering av smärta,
 • Minskning av nekros hos hjärtmembranet,
 • Återställande av blodflöde i kransartärerna,
 • Minskar risken för trombos,
 • Avlastning av hjärtat, kämpar med arytmi,
 • Behåll en optimal nivå av blodtryck.

För att eliminera smärta under den akuta och akuta perioden som används narkotiska analgetika (Morfin, promedol, fentanyl, omnipon).

De administreras intravenöst under de första minuterna tillhandahållande av sjukvård, bedöva effektivt. Om det är nödvändigt att sluta rädsla eller överdriven excitation, applicera sedan lugnande medel (Relan, Diazepam).

Upplösning av trombi och återuppbyggnad av blodflödet i hjärtkärl och lilla artärer i myokardiet - målet trombolytisk terapi. Tidig användning av trombolytika minskar storleken på fokusen på myokardiell nekros, vilket förbättrar sjukdomsprognosen avsevärt.

Trombolytisk aktivitet är besad av Streptokinas, Fiboinolysin, Alteplase. Förhindrar trombos heparin, det förhindrar tromboembolism.

Kontraindikationer för det är plötslig blödning. Det är nödvändigt att utesluta historien om stroke, GI-sjukdom med slemhinneskador, senaste kirurgiska ingrepp.

Terapi för behandling av hjärtinfarkt innefattar användning av antikoagulantia, Det huvudsakliga läkemedlet från denna grupp är Aspirin (acetylsalicylsyra). Användningen tillåter inte blodplättar att hålla ihop och fästas i blodkärlens väggar, och röda blodkroppar transporteras lätt i blodet.

En viktig del av läkemedelsterapi är användningen av ACE-hämmare för att sakta ner hjärtaktiviteten, minska trycket och dilatera blodkärlen. Indikation för deras användning är akut hjärtsvikt. Detta är Captopril, Ranipril, Enalapril.

Dessutom utses cardioprotectors för behandling av arytmi, begränsning av zonen av myokardiell skada. Dessa kan vara beta-adenoblockers (Atenolol, Propranolol), nitrater i form av intravenös infusion Nitroglycerin, vitaminer.

Rehabiliteringsperioden kräver konstant användning av läkemedel. medel för att förebygga trombos och arytmi, upprätthållande av en optimal nivå av artärtrycket. Förutom dem kan du använda recept av traditionell medicin i form av tinkturer och buljonger av aloe, hagtorn, calendula, motherwort.

En betydande del av underhållsbehandling för dem som genomgått hjärtinfarkt är överensstämmelse med kost och optimal och doserad motion.

Kräver lättmjölk, lätt smältbar mat, användbar för blodkärl och hjärtmuskulatur. Dessa kan vara spannmål, sura mjölkprodukter, torkade frukter, juice, lätta grönsaker och fruktsallader.

För att förebygga stagnerande fenomen rekommenderas det engagera sig i övningsterapi, doserade promenader under ledning av en specialist bör dessa lektioner startas så snart som möjligt.

Rehabilitering efter hjärtattack kan förekomma i hjärt-kärlsjukdomar, om det inte finns kontraindikationer för detta. Den särskilda kommittén bestämmer huruvida man ska ge handikapp efter ett hjärtinfarkt, oavsett om det är möjligt att återvända till arbetet efter rehabilitering.

Förebyggande åtgärder

För att inte utsättas för en sådan sjukdom som hjärtinfarkt, är det nödvändigt att förhindra förekomsten av kärlkärlen hos kärlkärlen. För detta vidtas förebyggande åtgärder:

 • Införande av fiber och vegetabilisk fiber i kosten, minskning av andelen fet, stekt, rökt mat.
 • Ledande en aktiv livsstil;
 • Bekämpa dåliga vanor, röka, dricka alkohol
 • Förhindrande av stress genom att mastera metoderna för avkoppling, automatisk träning;
 • Kontroll av nivån av kolesterol, blodsocker, snabb behandling av kroniska sjukdomar;
 • Konsultation av en specialist vid utseende av symtom på angina, EKG.

Denna kardiopatologi kräver omedelbar medicinsk behandling, sjukhusbehandling. För att rehabilitera efter en hjärtinfarkt var framgångsrik måste du ta medicinerna som rekommenderas av din läkare, fortsätta med en diet och träna fysisk terapi.