Huvud / Diagnostik

Ischemisk hjärtsjukdom - vad är det?

Vad är det, ischemisk hjärtsjukdom? IHD (kranskärlssjukdom) är en sjukdom som kännetecknas av nedsatt blodflöde till hjärtat på grund av förträngning och blockering av aterosklerotiska plack i kransartärerna. Som ett resultat av progressionen av ateroskleros minskar kärlens lumen gradvis och som följd saktar blodflödet i hjärtat, vilket medför att myokardiet (hjärtmuskeln) får mindre än den nödvändiga näringen.

Riskfaktorer

Tecken på hjärt-kärlsjukdom.

 1. Huvudskylten på sjukdomen är smärta. Dess natur kan variera från stygn till bakning och komprimering. I de tidiga skeden av sjukdomen kan patienterna emellertid bara störas av känslan av obehag bakom bröstbenet under fysisk ansträngning som passerar efter vila.
 2. Smärta i IHD kan endast noteras i bröstet, det kan ge till vänster arm, nacke, scapula.
 3. Parallellt med ökningen av smärtpatienter börjar att störa dyspné - först vid höga belastningar, sedan utföra enkla operationer (t ex promenader), och senare ensam.
 4. Personer med kranskärlssjukdom klagar ofta hjärtklappning (förstärkt, snabb, en person känner slagen) och fel (en känsla av blekning i bröstet) i hjärtat. Ofta registreras dessa förändringar på EKG.
 5. Förutom de ovan nämnda symtomen åtföljs patienter av svaghet, trötthet, yrsel och, sällan, svimning.
 6. En av formerna av ischemisk hjärtsjukdom är angina.

Det finns flera former av IHD: plötslig koronardöd, angina pectoris, hjärtinfarkt, hjärtinfarkt efter hjärtinfarkt och arytmisk form. Den vanligaste av dessa är angina pectoris - hos folket "angina pectoris". Det kännetecknas av återkommande attacker, som plötsligt börjar, oftare efter en fysisk eller psykologisk belastning. Patienten känner en känsla av brist på luft, täthet i bröstet, bakning, pressning eller komprimering av smärta, vilket ger till nacke, arm, scapula, underkäke. Provoke sådana attacker ökar blodtrycket, alkohol, en stor måltid, en plötslig utgång till frost.

Första hjälpen för angina pectoris

 • I händelse av ovanstående klagomål är det först och främst nödvändigt att eliminera de faktorer som framkallar attacken - att lugna ner, för att stoppa lasten.
 • Då bör du försäkra dig om en tillströmning av luft och ta ett lugnande medel (en infusion av valerian eller någon annan lugnande medel).
 • Nästa steg - lägg under tungan och rassosat 1 tablett nitroglycerin. Denna åtgärd utsträcker koronärkärlen, vars spasmer är orsaken till attacken. Efter att ha tagit drogen passerar smärtan vanligen snabbt - inom 5 minuter.
 • Om smärta kvarstår, upprepa nitroglycerin och bedöma tillståndet igen, efter 5 minuter.
 • Om du efter denna tid inte förbättrar ditt hälsotillstånd, ta nitroglycerin igen, pressa tabletten (500 mg) acetylsalicylsyra och ringa ambulansen så snart som möjligt.

I avsaknad av snabb hjälp, dör några av hjärtmusklerna i cellerna från brist på näring - myokardinfarkt utvecklas.

Behandling av kranskärlssjukdom

Terapi för denna sjukdom bör endast utse en läkare. Arsenalen av mediciner som tas med ischemisk hjärtsjukdom är tillräckligt stor och patienten tar vanligen flera droger från olika grupper samtidigt, nämligen:

 • nitrater - för förebyggande av anfall
 • antiaggreganter - för utspädning av blod (förebyggande av trombos)
 • blockerare - normalisera rytmen;
 • kalciumantagonister - dilatera de kranskärlskärl som matar myokardiet
 • statiner och fibrer - minska kolesterolet i blodet;
 • droger som förbättrar metabolismen (metabolism) i hjärtmuskeln.

De flesta droger måste tas för livet, och oberoende avbrott är fylld med försämring och komplikationer.

Förebyggande åtgärder

Tidig behandling till läkaren och absolut överensstämmelse med hans rekommendationer garanterar fullständig kontroll över hjärt-kärlsjukdomar och är det bästa förebyggandet av möjliga komplikationer. Var inte sjuk!

Till vilken läkare som ska ansöka

När det finns tecken på kranskärlssjukdom, beskrivet ovan måste du kontakta en kardiolog. Efter undersökningen kommer du troligen att behöva ingripa av en hjärtkirurg för koronarangiografi och för indikationer på stenting eller kringgå hjärtkärlen. Dessutom bör man konsultera en endokrinolog och utesluta diabetes mellitus. Minska vikt och minska kolesterolhalten i blodet hjälper till att genomföra rekommendationer från en nutritionist.

Ischemisk hjärtsjukdom (CHD) - symptom, orsaker, typer och behandling av kranskärlssjukdom

Bra tid på dagen, kära läsare!

I dagens artikel kommer vi att överväga en sådan sjukdom som ischemisk hjärtsjukdom (IHD), liksom dess symptom, orsaker, klassificering, diagnos, behandling, folkmedicin och IHD-förebyggande. Så...

Vad är ischemisk hjärtsjukdom?

Ischemisk hjärtsjukdom (CHD) - ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av otillräcklig blodtillförsel, och följaktligen syre i hjärtmuskeln (myokard).

Synonymer av ischemisk hjärtsjukdom - Kronisk hjärtsjukdom (CBC).

Den viktigaste och vanligaste orsaken till kranskärlssjukdom är uppkomsten och utvecklingen av kranskärls aterosklerotiska plack som smal, och ibland överlappar blodkärlen, och detta avbrott i sin normala blodflödet.

IHD är vanligtvis åtföljd av angina, hjärtarytmi, men ibland kan det leda till hjärtinfarkt, plötslig hjärtstopp och dödsfall.

Förekomst av sjukdomen

Kranskärlssjukdom är en av de vanligaste sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, som i många länder har blivit en ganska vanlig orsak till invaliditet och död, är andelen varav ca 30%.

Läkare uppmärksammar att dödligheten från ischemisk hjärtsjukdom hos män är vanligare än hos män, proportionerna 1: 2 respektive 1: 3. Skillnaden beror på de kvinnliga hormoner, som i viss mån hindra utvecklingen av ateroskleros hos kvinnor, och därför med uppkomsten av klimakteriet, efter klimakteriet, är förekomsten av hjärtinfarkt hos kvinnor vanligtvis ökat.

Den vanligaste ischemiska hjärtsjukan observeras hos invånare i utvecklade länder (Amerika, Europa), som i första hand är relaterade till näring - användningen av malopoleznoy och skadlig mat samt produkter som innehåller GMO, samt stress. För att förstå denna statistik, läste lite mer i artikeln mekanismen för utveckling av IHD.

En annan faktor, men härstammar från den första, är en persons ålder. Övning visar att ju äldre personen är, desto större är risken för att utveckla kranskärlssjukdom. Detta underlättas av många års ackumulering i kroppen av "dåligt" kolesterol och andra ohjälpsamma och skadliga ämnen.

Utveckling av ischemisk hjärtsjukdom

För att förstå mekanismen för utveckling av kranskärlssjukdom, låt oss göra en liten utpressning.

Så i människokroppen finns det ett sådant ämne som - kolesterol. Han har många möten, men en av de viktigaste är den skyddande funktionen av cellmembran. I och för sig kan denna substans inte spridas genom kroppen, som utför sina funktioner, därför, är den roll som de transportproteintransportörer (apolipoproteiner), som levereras genom blodkolesterol till alla organ.
Apolipoproteiner, beroende på syftet / kropp, vilket är nödvändigt för att leverera kolesterol, kan vara av olika slag, - hög densitet (HDL), låg densitet (LDL), lipoproteiner med mycket låg densitet (VLDL) och kylomikroner.

Lipoproteiner med låg densitet (LDL) är inte särskilt bra - när de rör sig med blod, fäller de sig fast vid blodkärlens väggar. För en bättre bild av bilden, kolla på följande bild:

Vidare bildar de gradvis ackumulerande på kärlens väggar, de bildar aterosklerotiska plack, och ju mer plack desto mindre blodkärlens lumen och ju sämre blodcirkulationen. Dessutom, i vissa situationer, bryter en plack, som är en kolonnklump, fetter, blod och andra ämnen, bort från kärlväggen och börjar röra sig längs med blodflödet. Och på ett ställe där fartygets lumen är mindre än plågen, överlappar fartyget, och det organ eller en del av kroppen som förblir avskuren från blodtillförseln, får inte den nödvändiga näringen och börjar dö av.

Den farligaste är den här processen manifesterar sig i hjärnregionen, vilket orsakar hjärnans hjärtslag.

Låt oss nu gå vidare till utvecklingen av IHD själv.

Hjärtat, som du och jag vet, är "motorn" hos en person, en av de viktigaste funktionerna som är blodpumpning genom hela kroppen. Men som motorn i en bil, utan tillräckligt med bränsle, slutar hjärtat fungera normalt och kan sluta.

Funktionen av bränsle i människokroppen utförs av blod. Blod levererar syre, näringsämnen och andra ämnen som är nödvändiga för normal funktion och liv för alla organ och delar av en levande organisms kropp.

Blodtillförseln i myokardiet (hjärtmuskeln) sker med hjälp av 2 koronarkärl som rör sig bort från aortan. Koronarkärl, uppdelade i ett stort antal små kärl, cirkulerar hela hjärtmuskeln och matar var och en av sina delar.

Om det är en minskning eller blockering av lumen av en av grenarna i kranskärlen, är den del av hjärtmuskeln lämnas utan mat och syre börjar utveckla kranskärlssjukdom, eller som det kallas - kranskärlssjukdom (CHD). Ju större artären är, desto sämre är följden av sjukdomen.

Sjukdomsuppkomsten manifesterar sig vanligtvis i form av smärta bakom brystbenet under tung fysisk ansträngning (löpning och andra), men över tiden, om du inte vidtar några åtgärder, börjar smärta och andra tecken på CHD förfölja en person även under vila. Vissa tecken på IHD är också andfåddhet, svullnad, yrsel.

Naturligtvis är den ovan beskrivna modellen för utveckling av hjärt-och kardiovaskulär sjukdom mycket ytlig, men den speglar väldens väsen i patologin.

CHD - ICD

ICD-10: I20-I25;
ICD-9: 410-414.

Symtom på hjärtsjukdom

De första tecknen på IHD är:

 • Högt blodtryck;
 • Ökat blodsocker;
 • Förhöjt kolesterol;
 • Dyspné med fysisk ansträngning.

Huvud tecken på IHD, beroende på sjukdomsformen är:

 • Angina of Stress - kännetecknas av tryckande smärta bakom bröstbenet (förmåga att donera till den vänstra sidan av halsen, vänster axel eller arm), andfåddhet under träning (rask promenad, löpning, gå i trappor) eller emotionell stress (stress), förhöjt blodtryck, takykardi;
 • Arrytmisk form - tillsammans med andfåddhet, hjärtastma, lungödem;
 • Myokardinfarkt - En person utvecklar en attack av allvarlig smärta bakom brystbenet, som inte avlägsnas med konventionella bedövningsmedel.
 • Asymptomatisk form - En person har inga tydliga tecken som tyder på utvecklingen av IHD.
 • Allmän svaghet, sjukdom
 • Ödem, huvudsakligen av nedre extremiteterna;
 • Yrsel, suddig syn;
 • Illamående, ibland med kräkningar
 • Svår svettning;
 • Känslor av rädsla, ångest, panik;
 • Om du tar nitroglycerin vid smärtsamma attacker, minskar smärtan.

Orsaker till kranskärlssjukdom

Den främsta och vanligaste orsaken till IHD-utveckling är ateroskleros, om den mekanism som vi talade i början av artikeln i avsnittet "Utveckling av IHD." Kort sagt ligger kärnan i närvaron i hjärtkärl av aterosklerotiska plack, inskränker eller blockerar helt blodets tillgång till denna eller den del av hjärtmuskeln (myokardiet).

Andra orsaker till IHD inkluderar:

 • Äta lågt värde och skadliga livsmedel - snabbmat, citronader, alkoholprodukter, etc.;
 • Hyperlipidemi (förhöjda nivåer av lipider och lipoproteiner i blodet);
 • Trombos och tromboembolism hos kransartärer
 • Spasmer i kransartärerna;
 • Dysfunktion i endotelet (inre vägg av blodkärl);
 • Ökad aktivitet av blodkoagulationssystemet;
 • Bortfall av blodkärl vid en infektion - herpesviruset, cytomegalovirus, klamydia;
 • Hormonal obalans (med uppkomsten av klimakteriet, hypotyreoidism och andra tillstånd);
 • Metaboliska störningar;
 • Ärftlig faktor.

Den ökade risken för CHD-utveckling är i följande personer:

 • Ålder - äldre personen, desto större risk att utveckla CHD;
 • Dåliga vanor - Rökning, alkohol, droger;
 • Dålig mat;
 • En stillesittande livsstil;
 • Exponering för frekvent stress;
 • Manlig kön;
 • Hypertoni (hypertoni);
 • fetma;
 • Diabetes mellitus;
 • Takykardi.

Klassificering av IHD

Klassificering av IHD sker enligt formuläret:
1. Angina pectoris:
- Stenokardi av spänning:
- - Primär;
- - Stabil, vilket indikerar funktionsklassen
- Ostabil angina (klassificering av Braunwald)
- Vasospastisk angina pectoris;
2. Arrytmisk form (kännetecknad av en kränkning av hjärtrytmen);
3. Myokardinfarkt;
4. Kardioskleros postinfarkt;
5. hjärtsvikt
6. Plötslig koronardöd (primär hjärtsvikt):
- Plötslig koronardöd med framgångsrik återupplivning
- Plötslig koronardöd med dödlig utgång
7. Den asymptomatiska formen av IHD.

Diagnos av ischemisk hjärtsjukdom

Diagnos av hjärt-kärlsjukdom utförs med hjälp av följande undersökningsmetoder:

Behandling av hjärtsjukdom (IHD)

Hur man behandlar ischemisk hjärtsjukdom? Behandling av kranskärlssjukdom utförs först efter en djup diagnos av sjukdomen och bestämning av dess form, tk. terapimetoden och de medel som är nödvändiga för det beror på formen av IHD.

Behandling av kranskärlssjukdom innefattar vanligtvis följande terapier:

1. Begränsning av fysisk aktivitet
2. Läkemedelsbehandling:
2,1. Anti-aterosklerotisk terapi;
2,2. Stödjande terapi;
3. Diet;
4. Kirurgisk behandling.

1. Begränsning av fysisk aktivitet

Som vi redan vet, kära läsare, är huvudpunkten för IHD otillräcklig blodtillförsel till hjärtat. På grund av den otillräckliga mängden blod, förlorar hjärtat naturligtvis tillräckligt med syre, tillsammans med de olika ämnen som är nödvändiga för sin normala funktion och vitala funktioner. Samtidigt måste vi förstå att under träning i kroppen, parallellt med den ökande belastningen på hjärtmuskeln, som i sin tid vill få en extra portion av blod och syre. Naturligtvis, för CHD med blod, och så är otillräcklig, belastningen vid brott, är det ännu viktigare som främjar försämring av sjukdomssymtom i form av förstärkta, tills en plötslig stoppar hjärtat.

Fysisk träning är nödvändig, men redan i rehabiliteringsstadiet efter sjukdoms akuta stadium, och endast enligt den ordinerande läkaren.

2. Läkemedelsbehandling (läkemedel för IHD)

Viktigt! Innan du använder läkemedel, var noga med att rådgöra med din läkare!

2,1. Anti-aterosklerotisk terapi

Nyligen, för behandling av IHD, använder många läkare följande 3 grupper av läkemedel - antiaggreganter, p-blockerare och kolesterolsänkande läkemedel:

Trombocytaggregationshämmande medel. På grund av inhiberingen av aggregering av röda blodkroppar och blodplättar minskar antiplatelet medel deras vidhäftning och sedimentering på blodkärlens inre väggar (endotel), förbättrar blodflödet.

Bland antiplatelet kan följande läkemedel isoleras: acetylsalicylsyra ("Aspirin", "Acecardol", "Trombol"), "Klopidogrel".

p-blockerare. Beta-adrenoblocker bidrar till att sänka hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) och därigenom sänka belastningen på hjärtat. Dessutom minskar syreförbrukningen med en minskning av hjärtfrekvensen, på grund av att det i huvudsak inte uppstår ischemisk hjärtsjukdom. Läkare säger att med regelbunden användning av p-blockerare förbättras patientens kvalitet och livslängd, eftersom denna grupp av droger stoppar många av symptomen på IHD. Man bör dock veta att kontraindikationer för mottagning av p-blockerare är närvaron av opportunistiska sjukdomar, såsom - astma, lungsjukdom och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Bland de P-adrenerga blockerare är följande formuleringar: bisoprolol ( "Biprol", "Kordinorm", "Niperten"), karvedilol ( "Dilatrend", "Corioli '(Talliton "), metoprolol ( "Betalok", "Vazokardin"," Metocard "," Egilok ").

Statiner och fibrer - hypokolesterolema (kolesterolsänkande) läkemedel. Dessa grupper av läkemedel minskar mängden "dåligt" kolesterol i blodet, minskar mängden aterosklerotiska plack på väggarna i blodkärlen och förhindrar också utseendet av nya plack. Den kombinerade användningen av statiner och fibrer är det mest effektiva sättet att bekämpa kolesterol deponering.

Fibrater bidra till att öka mängden av högdensitetslipoprotein (HDL), som effektivt motverkar de low-density lipoprotein (LDL), och som vi alla vet är det LDL och bildar plack. Dessutom är fibrater används för att behandla dyslipidemi (Ila, Ilb, III, IV, V), lägre triglycerider, och viktigast av allt - minimerar andelen dödsfall i kranskärlssjukdom.

Bland fibrerna kan identifieras följande läkemedel - "Fenofibrat".

Statiner, i motsats till fibrater, har en direkt effekt på LDL och sänker dess mängd i blodet.

Bland statinerna kan identifieras följande läkemedel - "Atorvastin", "Lovastatin", "Rosuvastin", "Simvastatin."

Kolesterolhalten i blodet i IHD bör vara - 2,5 mmol / l.

2,2. Stödjande terapi

Nitrater. De används för att minska förspänning på hjärtat genom att utvidga blodkärlen och venöst blod av fyndigheten, så stoppas av en av de viktigaste symptomen på kranskärlssjukdom - angina pectoris, som yttrar sig i form av andnöd, gravitation och tryckande bröstsmärtor. Speciellt för lindring av allvarliga attacker av angina har intravenöst dropp av nitroglycerin nyligen använts framgångsrikt.

Bland nitraten kan identifieras följande droger: "Nitroglycerin", "Isosorbidmononitrat".

Kontraindikationer för användning av nitrater är ett sänkt blodtryck - under 100/60 mm Hg. Art. Av biverkningarna kan noteras huvudvärk och sänka blodtrycket.

Antikoagulantia. Förhindra bildandet av trombi, sakta utvecklingen av befintliga trombi, hämma bildandet av fibrer av fibrer.

Bland antikoagulanterna kan identifieras följande droger: "Heparin".

Diuretika (diuretika). Främja det accelererade avlägsnandet från kroppen av överskott av vätska, på grund av en minskning av volymen av cirkulerande blod, vilket minskar belastningen på hjärtmuskeln. Bland diuretika finns det två grupper av droger, slingor och tiazider.

Loopdiuretics används i nödsituationer, när vätskan från kroppen måste dras tillbaka så fort som möjligt. En grupp slingdiuretika minskar reabsorptionen av Na +, K +, Cl- i den tjocka delen av Henle-slingan.

Bland slingens diuretika kan identifieras följande läkemedel - Furosemid.

Tiaziddiuretika minskar reabsorptionen av Na +, Cl- i den tjocka delen av den inledande sektionen av Henle och distala tubuli av nephron loopar, och återabsorption av urin lagras i kroppen kalcium (Ca2 +). Tiaziddiuretika, i närvaro av högt blodtryck, minimera utvecklingen av koronar hjärtsjukdom komplikationer i det kardiovaskulära systemet.

Bland tiaziddiuretika kan följande läkemedel identifieras: "Hypotiazid", "Indapamid".

Antiarytmiska läkemedel. De bidrar till normalisering av hjärtfrekvensen (HR), vilket förbättrar andningsfunktionen, underlättar förloppet av IHD.

Bland antiarytmikerna kan följande läkemedel identifieras: Aimalin, Amiodaron, Lidokain, Novokainamid.

Angiotensin converting enzyme (ACE) hämmare. ACE-hämmare, genom att blockera omvandlingen av angiotensin II från angiotensin I, förhindrar spasmer av blodkärl. ACE-hämmare normaliserar också blodtrycket, skyddar hjärtat och njurarna från patologiska processer.

Bland ACE-hämmarna kan följande läkemedel isoleras: kaptopril, lisinopril och enalapril.

Lugnande medel. De används som ett medel för att lugna nervsystemet, när orsaken till ökad hjärtfrekvens är känslomässiga erfarenheter, stress.

Bland sedativa är: "Valerian", "Persen", "Tenoten".

3. Kost för hjärt-kärlsjukdom

Dieten i IHD syftar till att minska belastningen på hjärtmuskeln (myokard). För detta ändamål är mängden vatten och salt begränsad i kosten. Även från den dagliga kosten är produkter som främjar utvecklingen av ateroskleros uteslutna, vilket kan ses i artikeln - TOP-10 skadlig mat.

Av höjdpunkterna i kosten i IHD kan identifieras:

 • Kaloriinnehållet i mat - med 10-15% och med fetma med 20% mindre än din dagliga kost;
 • Mängden fetter är högst 60-80 g / dag;
 • Mängden proteiner är inte mer än 1,5 g per 1 kg kroppsvikt per person / dag;
 • Mängden kolhydrater är inte mer än 350-400 g / dag;
 • Mängden bordsalt är inte mer än 8 g / dag.

Vad du inte kan äta med CHD

 • Fet, stekt, rökt, kryddig och salt mat - korv, skinka, fettmejeriprodukter, majonnäs, såser, ketchup, osv.
 • Animaliska fetter, som finns i stora mängder i fettfett köttvarianter (fläsk, hemlagad anka, gås, karp och andra), smör, margarin;
 • Högkalorimat samt matrika rätter på smältbara kolhydrater - choklad, kakor, bakverk, godis, marshmallows, marmelad, sylt och sylt.

Vad du kan äta med CHD

 • Livsmedel av animaliskt ursprung - Lågfett köttorter (Lågfett kyckling, Kalkon, Fisk), Mager kockost, Äggvita;
 • Spannmål - bovete, havregryn;
 • Grönsaker och frukter - främst grönsaker och apelsinfrukter;
 • Bageriprodukter - råg eller kli bröd;
 • Drickande - mineralvatten, mager mjölk eller kefir, osötad te, björk och lönnsaft.

Dessutom bör kosten i CHD syfta till att eliminera alltför stora mängder överskott (fetma), om de är närvarande.

För behandling av kranskärlssjukdom utvecklade M. I. Pevzner ett kurativ matningssystem - diet nr 10c (tabellnummer 10c).

vitaminer

Kosten måste också betona den ytterligare mottagningen av vitaminer - C (askorbinsyra), E (tokoferol), B3 (PP - niacin, nikotinsyra), B6 ​​(pyridoxin), B11 (L-karnitin) och P (rutin och andra bioflavonoider ). Dessa vitaminer, särskilt C och P, förstärker blodkärlens väggar och förhindrar dem från kolesterolavsättning, d.v.s. bildandet av aterosklerotiska plack.

Askorbinsyra bidrar också till den snabba upplösningen av "dåligt" kolesterol och avlägsnar det från kroppen.

Men D-vitamin (kalciferol) bör minskas i konsumtionen.

4. Kirurgisk behandling av ischemisk hjärtsjukdom

Bland de kirurgiska metoderna för behandling av kranskärlssjukdom kan identifieras:

Koronar bypassoperation (CABG), speciellt koronarartär bypasstransplantation (CABG). Kärnan i metoden är att ansluta koronärkärlet, under det drabbade området, till de yttre blodkärlen. Som en "shunt" brukar man använda en stor subkutan ven.

Ballongangioplastik. Kärnan i metoden är baserad på införandet i platsen för den smala lumen i en speciell behållare (ballong), som sedan matas med luft. På grund av trycket på de aterosklerotiska placken klämmer ballongen med luft ut, varefter den blåses igen och avlägsnas från kärlet.

I samband med det faktum att efter ballongangioplasti finns en hög risk för att förminska blodkärlets lumen, placeras en stent på denna plats, d.v.s. Stenting av fartyget utförs.

Stentning. Kärnan i metoden är baserad på installationen i en patologiskt inskränkt lumen av artären hos en speciell stent - metallramen, som ökar lumen i artären och förhindrar dess återminskning.

Kirurgisk behandling i form av ballongangioplastik och stenting utförs under kontroll av angiografi.

Prognos för behandling

Prognosen för återhämtning beror i stor utsträckning på att läkaren kontaktas i rätt tid, en noggrann diagnos och en adekvat behandling av IHD.

I extrema fall, om läkarna ger en positiv prognos för återhämtning, förtvivla inte, du kan alltid söka hjälp från Herren, som definitivt vet hur man hjälper de som vänder sig till honom. Det är inte för ingenting att det är skrivet: "Den som kallar på Herrens namn skall bli frälst" (Rom. 10:13).

Behandling av IHD med folkmekanismer

Viktigt! Innan du använder folkmedicinska läkemedel för IHD, kontakta din läkare!

Hawthorn och motherwort. Häll i en termos 1 msk. sked av hagtorn och 1 msk. sked Leonurus, häll dem sedan 250 ml kokande vatten. Låt agenten stå i ett par timmar, spänna det och drick 2 matskedar. sked 3 gånger om dagen, 30 minuter före måltider. Effektiviteten av läkemedlet ökar med ytterligare användning av buljong av rosenhöft.

Pepparrot, morötter och honung. Skaka pepparrot rot på rivaren för att göra det 2 matskedar. sked och häll det med ett glas kokt vatten. Blanda sedan blandningen av pepparrot med 1 glas färskpressad morotsjuice och 1 glas honung, blanda allt grundligt. Du måste dricka ett läkemedel för 1 msk. sked, 3 gånger om dagen, 60 minuter före måltider.

Pepparrot. Gör en blandning av 1 tesked riven pepparrot och 1 tsk honung, som måste ätas 1 gång om dagen, tvättas med vatten. Behandlingsförloppet är 45 dagar.

Samling 1. Gör en samling av följande ingredienser i en krossad form - 2 msk. skedar av reed blommor av solrosor, örter av icteric och dill frön, samt 1 msk. skedblad av mamma-och-mormor. Blanda noggrant och häll 1 msk. skedsamling av ett glas kokande vatten, täck sedan behållaren, lägg åt sidan i en timme för infusion, belastning och ta infusion av 100 g, 6 gånger om dagen, i 30 dagar, 30 minuter före måltid.

Samling 2. Gör en samling av följande ingredienser i en krossad form - 50 g hagtornblommor, 30 g bergsklättrare och 20 g hästslaggräs. Rör noga, sedan 2 msk. sked av samling, häll 250 g kokande vatten, täck botemedlet och sätt det åt sidan för infusion, en timme vid 2. Därefter måste läkemedlet filtreras och berusas 1 sipp under dagen.

Samling 3. Gör en samling av följande ingredienser i en krossad form - 2 msk. skedar av hagtornblommor och mistelblader, samt 1 st. sked av kumminfrön, valerianrot, citronbalsamblad och vinca gräs. Blanda noggrant och häll 1 msk. skedsamling av ett glas kokande vatten, täck sedan behållaren, lägg åt sidan i en timme för att infusera, spänna och ta infusion av 100 g, 2 gånger om dagen, morgon och kväll, 30 minuter före måltid.

Samling 4. Göra insamling av följande ingredienser i pulverform - 100 g hagtorn blommor, 100 g av kamomill, 50 gram björklöv, 50 g gräs ljung, 50 g av blommor kastanj och 50 g av rotstockar av kvickrot. Alla blanda väl, och sedan 1 h. Insamling sked häll 250 g kokande vatten, täckorgan och ställ åt sidan för dess infusion, vid 30 minuter efter, och dränera medel behöver dricka i form av värme, 100 g, 2 gånger om dagen, på morgonen på fastande mage och innan du går och lägger dig.

Profylax av ischemisk hjärtsjukdom

Profylax av hjärt-kärlsjukdomar innehåller följande rekommendationer:

 • Ge upp dåligt användbar och skadlig mat, eller åtminstone minimera användningen.
 • Prova i kosten, föredra att äta mat som är berikat med vitaminer och spårämnen - färska grönsaker och frukter;
 • Avvisa från alkohol, röka;
 • Flytta mer, med stillasittande arbete övningar på arbetsplatsen;
 • Förse inte sjukdomen i hjärt-kärlsystemet så att de inte utvecklas till kronisk form.
 • Titta på din vikt
 • Undvik att arbeta med ökad känslomässig stress, speciellt om du är mycket oroad över olika svåra situationer - om nödvändigt byta arbetsplats;
 • Försök att ha fred med människor runt dig, särskilt i familjen.

Tecken på hjärt-kärlsjukdom

Huvud tecken på kranskärlssjukdom

Ischemisk hjärtsjukdom är inte förgäves betraktad som en av de vanligaste och farliga hjärtsjukdomarna. Tyvärr vet hon inga gränser, varken ålder eller geografiska eller ekonomiska.

Ischemisk hjärtsjukdom kan släcka ditt slag oavsiktligt

Ibland används namnen "ischemi", "kranskärlssjukdom" eller "kranskärlskärlen" istället för termen "kranskärlsjukdom". Dessa termer var på WHO: s sjukdomslista under det senaste århundradet. Men även nu, i vissa källor och till och med i medicinsk praxis, finns det dessa namn på sjukdomen, som har olika stadier, som kräver olika behandlingsmetoder och därför bär olika namn.

bevis

Oftast signalerar ischemi sin närvaro med periodiska attacker av brännande smärta i bröstet. Smärtan är stel, dess karaktär pressar.

Ibland är tecken på hjärt- och kärlsjukdomar patienterna klagomål om en känsla av generell svaghet, illamående och en obehaglig känsla av brist på luft. Smärtan kan lokaliseras mellan axelbladen, kände bakom brystbenet, i nacken eller vänstermen.

Smärtsamma känslor är de första tecknen på denna sjukdom. För ditt eget välbefinnande bör du lyssna noggrant, och så fort du känner den minsta misstanke om hjärtproblem är det bättre att omedelbart gå till kardiologen.

Om före liknande reaktioner av en organism inte uppstod, är det det första tecknet på nödvändighet av kardiologisk inspektion.

Obehag i bröstet - också en alarmerande signal i kroppen.

I vissa människor som lider av denna sjukdom uppenbarar sig sig i smärta i ryggen, vänster arm, underkäke. Symtom på hjärt-kärlsjukdomar är också förändringar i hjärtfrekvens, andfåddhet, svår svettning, illamående.

Om inget av de angivna tecknen på sjukdomen är närvarande är det ibland viktigt att undersökas, om än för förebyggande syfte, eftersom hjärtkärlsjukdom hos en tredjedel av patienterna inte uppenbarar sig alls.

skäl

Kliniskt karaktäriserar ischemisk hjärtsjukdom (CHD) en patologisk process av kronisk natur, orsakad av otillräcklig blodtillförsel till myokardiet eller hjärtmuskeln.

Störning av blodtillförsel till myokardiet härrör från koronarartärernas nederlag och är absolut eller relativ.

Orsaken till bristen på syre i myokardiet - en blockering av kranskärlen, vilket kan orsaka en blodpropp, en tillfällig spasm av kransartären eller kärlet som ackumulerats i aterosklerotiska plack. Ibland ligger orsaken till deras dödliga kombination. Brott mot normalt blodflöde i kransartärerna och orsakar myokardiumets ischemi.

Över livet i varje person i ett eller annat sätt det finns avlagringar av kolesterol och kalcium i väggarna av koronarkärlen sker proliferation av bindväv, vilket leder till en förtjockning av det inre fodret och det allmänna förträngning av kärllumen.

Som det kan ses, ökar risken för sjukdom med åldern

Förkortningen av kransartärerna, som leder till begränsningen av blodtillförseln till hjärtmuskeln, som är av partiell art, kan orsaka attacker av angina pectoris. Dessa attacker uppträder oftast med en kraftig ökning av arbetsbelastningen på hjärtat och behovet av ytterligare syre.

Framväxten av kranskärlstrombos orsakas också av att deras lumen minskas. Risken för kranskärlstrombos är att det är orsaken till hjärtinfarkt, vilket leder till nekros och ytterligare ärrbildning i det drabbade området av hjärtvävnaden.

Dessutom leder det också till en kränkning av hjärtslagets rytm eller till blockad av hjärtat, i värsta fall av sjukdomsprogressionen.

klassificering

I enlighet med kliniska manifestationer, orsaker och grad av progression har IHD flera kliniska former som uppträder hos patienter enskilt eller i kombination: angina, hjärtinfarkt, kardioskleros.

För närvarande använder läkare modern ischemisk hjärtsjukdomsklassificering, antagen 1984 av WHO med ändringar och tillägg till VCNC.

Enligt denna klassificering kan alla de olika egenskaperna hos de kliniska manifestationerna av hjärtiskemi, liksom de motsvarande prognoserna och behandlingsmetoderna, grupperas i följande grupper:

 • plötslig kranskärldöd eller primär hjärtsvikt - enligt resultaten av behandlingen finns två grupper av primär hjärtstopp - med praktiken av framgångsrik återupplivning eller med ett dödligt utfall;
 • angina, som i sin tur är uppdelad i stress angina, instabil och vasospastisk angina pectoris;
 • myokardinfarkt;
 • kardiosklerosinfarkt;
 • hjärtrytmstörningar;
 • hjärtsvikt.

Förutom denna systematiserande bild av olika manifestationer av IHD, tills nyligen en annan klassificering, som rekommenderades av WHO-experter 1979, drivs.

Enligt den dåliga metoden för att dividera CHD i klassificeringsgrupper, undergick undergruppen "kranskärls syndrom X" i klinisk form "angina", instabil angina ansågs i tre olika kliniska manifestationer. Också i en separat diagnostiserad grupp var en bild av sjukdomen, såsom "smärtfri form av IHD."

Överensstämmelse med klassificeringen av sjukdomen i diagnosen är av största vikt för framgången för all ytterligare behandling av patienten.

Formulera patientens diagnos av IHD utan att ytterligare dechifiera formuläret är oacceptabelt, eftersom en sådan diagnos i allmänhet inte fullständigt klargör den verkliga informationen om arten av sjukdomen eller om kriterierna för att välja den optimala behandlingsmetoden.

En korrekt formulerad diagnos där den kliniska formen av sjukdomen genom kolon följer den allmänna diagnosen ischemisk hjärtsjukdom är det första steget mot val av ytterligare behandling.

Akuta och kroniska former

Under hjärtischemi är vågformig, omväxlande perioder av akuta koronar insufficiens (koronära kriser), vilket resulterar i kronisk eller relativ, fel i koronarcirkulationen. Följaktligen skilja mellan akuta och kroniska former av IHD.

Den akuta formen av ischemisk hjärtsjukdom manifesteras av ischemisk myokarddystrofi och myokardinfarkt. Ofta leder ischemisk myokarddystrofi till akut hjärtsvikt, en komplikation blir ofta den omedelbara orsaken till plötslig död.

Myokardinfarkt är nekros av hjärtmuskeln orsakad av ischemisk hjärtsjukdom. I regel är det en ischemisk infarkt med blödning.

Vid systematisering av IHD är de former som kännetecknas av kronisk ischemisk hjärtsjukdom kortioskleros diffus småfokal eller postinfarkt storfokal. Den senare är i vissa fall komplicerad av kronisk hjärt-aneurysm.

Både akut hjärtsjukdom och kronisk form av denna sjukdom kan orsaka irreparabel skada på patientens hälsa och liv.

Påverkan av dåliga vanor

Enligt WHO-statistiken finns bland de olika orsakerna till kranskärlssjukdom och andra hjärt-kärlsjukdomar de som oftast leder till utvecklingen av hjärtpatologier.

Bland riskfaktorerna för IHD är:

 • ökade kolesterolnivåer i blodet eller hyperkolesterolemi
 • störningar av kolhydratmetabolism, särskilt diabetes mellitus;
 • arteriell hypertoni;
 • långvarig användning av alkohol
 • rökning;
 • fetma;
 • hypodynamien mot en bakgrund av stressinstabilitet;
 • individuella egenskaper av beteende.

Som framgår av de angivna skälen, vilket leder till förekomst av IHD, har denna sjukdom ofta ett antal skäl, vilket är komplext. Därför bör åtgärder för förebyggande och behandling också vara omfattande. Patienter som lider av hjärtets ischemi bör först och främst bli av med dåliga vanor.

rökning

En av de vanor som oftast leder till koronär ateroskleros och myokardinfarkt är att röka. Långtidsrökning utövar en inskränkningseffekt på kranskärlskärlen, och leder också till ökad blodkoagulering och en sänkning av blodflödet.

de skadliga effekterna av nikotin på hjärtat Ett annat skäl är att nikotin orsakar ett ökat flöde av blod in i adrenalin och noradrenalin, substanser som i stora mängder publiceras under känslomässig och fysisk överbelastning eller stress.

Deras överdriven koncentration leder till brist på koronär cirkulation på grund av en ökning av behovet av hjärtmuskler i syre. Även adrenalin och noradrenalin har skadlig effekt på kärlens inre yta.

Den nyligen etablerade likheten mellan de negativa effekterna på kardiovaskulärsystemet av långvariga negativa känslor och nikotin visar hur misstänkt det är för många rökare att dra på en annan cigarett för att lugna sig.

alkohol

Detta är den näst mest skadliga vanan för patienter med diagnosen ischemisk hjärtsjukdom. Som statistiska medicinska data visar, missbrukar bland män ungefär en tredjedel av patienter med hjärtinfarkt alkohol. Intag av alkohol orsakar ofta angina pectorisattack.

Egenheten hos nederlag av kransartärer i alkoholberoende patienter är en hög grad av utveckling av den smärtsamma processen. Bland missbrukare av samma ålder är denna process mycket mindre förknippad med smärta.

Ojämnhet av alkohol är att omedelbart efter intagandet kommer en liten narkotisk effekt, försvinnandet av smärta och uppkomsten av ett falskt intryck av den vasodilaterande effekten av alkohol på hjärtat. Mycket snart är det dock en snabb spasm av blodkärl, vilket ökar blodets viskositet leder till ett blodflödesbrott.

Därför finns det så många hjärt- och hjärnanfall som är mycket svåra att stoppa i patienternas berusningsstadium, särskilt om vi tar hänsyn till felaktiga verkningar av hjärtglykosider mot bakgrund av närvaron av alkohol i blodet.

fetma

Övervikt är en annan svamp som sporer hjärtmuskeln. Det har en negativ effekt på kardiovaskulärsystemet genom att direkt påverka hjärtkärnan (muskelsvikt) och även driva en komplex mekanism av nervösa och hormonella effekter.

fysisk inaktivitet

Hypodinami erkänns nu som en av de mest inflytelserika faktorerna som utlöser upphörandet av kranskärlssjukdom.

Passivt sätt att leva är det rätta sättet att CHD

En stillesittande livsstil är en allvarlig orsak till utvecklingen av ateroskleros, trombos och andra störningar i det normala funktionen av det kardiovaskulära systemet.

Problemet med världskalan

Dynamik bota patienter med CHD bestäms till stor del av kvaliteten och aktualitet diagnos av den kliniska formen av sjukdomen, lämpligheten av den utsedda poliklinisk behandling, liksom aktualitet akut sjukhusvistelse och akut hjärtsjukvård.

Sad europeisk statistik hävdar att IHD tillsammans med cerebral stroke utgör en katastrofal majoritet, nämligen 90% av alla sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Detta tyder på att ischemisk hjärtsjukdom är en av de vanligaste sjukdomarna, liksom den moderna människans vanligaste orsaker till dödsfall.

Det leder ofta till en långvarig och bestående förlust av arbetskraften hos den aktiva befolkningen, även i de mest utvecklade länderna i världen. Allt detta karaktäriserar uppgiften att hitta effektivare metoder för att härda IHD som en av de ledande uppgifterna bland de första medicinska problemen i XXI-talet.

Tecken på hjärt-kärlsjukdom

I denna artikel kommer vi att överväga de viktigaste tecknen på ibs hos vuxna.

symptom

De viktigaste kliniska formerna av Ibs inkluderar: angina (den vanligaste initiala formen), akut hjärtinfarkt. hjärtrytmier, hjärtsvikt. såväl som ett plötsligt hjärtsvikt. Alla ovan angivna stadier av ibs skiljer sig från varandra i deras svårighetsgrad och närvaron av mindre komplikationer.

De viktigaste tecknen på IBS, som ska varna patienten och tvinga honom att gå till läkare för medicinsk hjälp, är: frekvent dyspné, svaghet, periodisk smärta i bröstet, govoculation, svettning. Dessa symtom uppträder i mer än 80% av alla initiala utvecklingsstadier av ischemisk sjukdom.

I de flesta fall märker patienterna en signifikant försämring av den totala hälsan som en följd av ökad fysisk ansträngning på kroppen vilket förvärrar sjukdomsförloppet.

I takt med att ibs utvecklas kan en signifikant försämring av de uppkomna angina attackerna noteras, vilket indikerar en ganska snabb försämring av den underliggande sjukdomen.

Det bör noteras att det nyligen finns ett ganska stort antal fall av utveckling av smärtlösa former av IBS, vilka är svåra att identifiera vid de första utvecklingsstadierna och som är mycket svårare att behandla. Därför är det mycket viktigt med hjärtans ångest, appellerar tidigt till kardiologen för att förhindra utveckling av oönskade konsekvenser.

Angina pectoris är ett tidigt och första tecken på ibs, vilket uppenbaras av periodisk smärta i hjärtat, bröstet, vilket ger under vänster arm, scapula i käken. Smärta kan åtföljas av stickningar, förträngningar, för att vara tillräckligt pressande och varar mestadels inte mer än 10-15 minuter. återigen är det möjligt att återkalla.

Angina pectoris eller, som folk säger, "angina pectoris" kan vara av två slag: spänning och lugn. Den första uppkommer under inverkan av fysisk ansträngning på kroppen, kan utvecklas som ett resultat av överförda stress eller psyko-motionella störningar. Angina pokoya uppträder i grunden utan orsak, i vissa fall kan en attack inträffa under sömnen.

Båda typerna av angina pectoris avlägsnas mycket väl genom att man tar 1 - 2 ton nitroglycerin i tungan med ett minimumsintervall mellan doser på minst 10 minuter.

Kom ihåg: denna typ av CHD kräver obligatoriskt samråd med läkare - en hjärtspecialist med att hålla cardiogram hjärta och syftet med dess motsvarande behandling, för att inte framkalla en ytterligare progression av sjukdomen och dess eventuell övergång till en mer allvarlig, livshotande skede av patienten.

Utvecklat hjärtinfarkt är en mycket allvarlig komplikation av ischemisk sjukdom, vilket kräver akut vård. Huvud tecken på hjärtinfarkt är en stark, pressande och komprimerande karaktär av smärta i hjärtområdet som inte avlägsnas av nitroglycerinpreparat. Dessutom kan en hjärtattack åtföljas av andfåddhet, svaghet, illamående eller kräkningar, mestadels gulaktig i färgen.

Attacken orsakar en känsla av rädsla, ångest, generell svaghet, yrsel, i hjärtat av regionen kan känna sig starkt töjande, stickande.

I vissa fall kan känslan av svår smärta orsaka en kraftig medvetslöshet hos patienten.

Därför ska patienten omedelbart inläggas på sjukhuset för akut hjärtinfarkt för att undvika ett dödligt utfall och förhindra eventuell utveckling av oönskade komplikationer.

Kroniskt hjärtsvikt är en med huvuddragen i kranskärlssjukdom, som manifesterar ständig andnöd patienten klagar över att han inte hade tillräckligt med luft, börjar det med jämna mellanrum zadyhatsya den övre och nedre tyg täcker kroppen blir cyanotisk, som en följd av akut cirkulationsrubbningar, det finns en lokal blodstockning, patientens bröst blir tunnformad.

Med alla dessa ovan angivna symtom på CHD behöver nödvändigtvis så tidigt som möjligt obraschatsya till sjukhuset för att träffa en läkare - en hjärtspecialist i syfte att snabb diagnos av sjukdomen, eftersom utvecklingen av kranskärlssjukdom vid sitt första skede är det möjligt åtminstone lite paus i dess fortsatta utveckling.

Plötslig hjärtstopp (koronar död) är en formidabel komplikation av akut hjärtinfarkt, som ett resultat av att inte akut vård av sjukvården tillhandahålls i tid. Det uppenbarar sig genom en kraftig upphörande av hjärtaktiviteten med stopp för att alla vitala organ och system fungerar vidare.

Om de närmaste 2-3 minuterna. patienten ges inte akut återupplivning, sedan i 4-6 minuter. Irreversibla processer uppträder i hjärnans och centrala nervsystemet, vilket leder till fullständig biologisk död.

Varning: tidig diagnos av sjukdomen i ett tidigt skede av dess utveckling, kommer att tillåta dig att genomföra tillräckligt effektiv behandling, liksom förhindra vidareutveckling av oönskade komplikationer.

diagnostik

 • undersökning av patienten av en läkare, klagomål från patienten till smärtsamma känslor i bröstet;
 • obligatoriskt hjärt-elektrokardiogram;
 • koronär angiografi (gör det möjligt att bestämma tillståndet av hjärtkärlens hjärtat, liksom att avslöja förekomsten av patologiska förändringar i dem);
 • beräknad tomografi i brösthålan;
 • angiografi av hjärtens huvudartärer.

I den här artikeln upptäckte vi de viktigaste tecknen på hjärt- och kärlsjukdomar.

Manifestationer av ischemisk hjärtsjukdom

Ordet infarkt betyder nekros av en del av vävnaden hos något organ på grund av ett brott mot patronen hos kärlet som matar denna vävnad. Förutom hjärtinfarkt (hjärta) finns infarkt i lung, njure, mjälte och andra organ. De alla uppstår i fall där en av de relativt stora artärer som försörjer blodet av kroppen är tillslutna, och ett tygstycke, som erhålls från denna artär och syre som är nödvändigt för sin försörjning substans undergår degeneration och dö. Med hänsyn till de morfologiska och funktionella egenskaperna hos hjärtmuskeln och artärer som förser dess hjärtinfarkt hastighet mycket högre än frekvensen av sådana lesioner av andra organ. På platsen för det bildade hjärtinfarktet (Figur 4) utvecklas senare lårvävnaden successivt, vilket är funktionellt ojämnt mot hjärtmuskeln. I detta avseende, om området hjärtinfarkt är stort, hjärt svaghet och andra komplikationer, vilket leder till negativa effekter.

En person med ett helt friskt hjärta kan drabbas av ett hjärtinfarkt på grund av nederlaget hos en av hjärtfodringskransartärerna.

Så hjärtinfarkt är en katastrof orsakad av fullständig eller partiell ocklusion av kransartären. När kärlets lumen är delvis stängt, kommer möjligheten att infarkter bildas att bestämmas av hur mycket avvikelsen mellan myokardets behov i

syre (vilket beror på hjärtintensiteten) och den faktiska tillförseln av hjärtmuskeln med arteriellt blod.

Med fullständig blockering av kransartären i hjärtmuskeln förbrukas energirika fosforföreningar - ATP och CF - snabbt. Detta leder till att en del av hjärtmuskeln som blodtillförsel har stoppats på grund av ett brott öppenhet, efter en kort tid upphör att sjunka och muskelceller på denna plats utan att återställa ATP och CP

snart dö. Som ett resultat av att sammandragningar upphör i en relativt stor del av vänster ventrikel, utvecklas hjärtsvaghet (insufficiens), vilket i hög grad förvärrar tillståndet hos den som är sjuk.

I de flesta fall minskar kransens artär lumen gradvis som ett resultat av bildandet av en eller flera aterosklerotiska plack i en av kärlsektionerna, som vi kommer att diskutera mer detaljerat nedan. Ibland är plåten själv liten, men en blodpropp bildar sig på den grova eller sårformade ytan som helt eller delvis stänger kärlens lumen. Ytterligare arteriell smalning vid platsen för den aterosklerotiska placken underlättas avsevärt av en ökning av blodtrycket. Med överdriven fysisk belastning kan även en liten plack vara ett hinder för det dramatiskt ökande blodflödet genom kransartärerna och orsaka utvecklingen av hjärtinfarkt. Det är mycket troligt att episoden från antikens Greklands historia med budbäraren från Marathon, som sprang 42 km till Aten och föll död, är ett sådant exempel.

Myokardinfarkt kan inte betraktas som en separat sjukdom. I de flesta fall är detta en allvarlig komplikation av ateroskleros i hjärts kransartärer.

Nära en hjärtinfarkt är en annan manifestation av kärlkärlen ateroskleros - angina som kännetecknas av smärta i hjärtat av regionen, bakom bröstbenet, vilket ofta ger tillbaka till vänster eller axelblad. Precis som hjärtinfarkt är angina pectoris resultatet av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln (ischemi).

På förslag av Världshälsoorganisationen fastställdes termen "ischemisk hjärtsjukdom", som betecknar alla tillstånd som åtföljs av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln.

Fig. 4. Myokardinfarkt, som utvecklades som ett resultat av blockering av en av grenarna i den vänstra kransartären (indikerad med en pil)

(. Se nedan) Således, angina, hjärtinfarkt, mycket ofta olika brott rytmisk hjärtrytm (arytmi) och plötslig död är manifestationer av samma sjukdom - kranskärlssjukdom (CHD).

Med IHD minskar tillförseln av hjärtmuskeln med syre efter den faktiska syreförfrågan, medan normalt myokardiell syreförsörjning överstiger behovet av det. Som ett resultat av myokardiell ischemi framträder karakteristiska tecken på IHD (fig 5).

Fig. 5. Schema för förekomsten av myokardiell ischemi och några av dess manifestationer

Självklart finns det många olika former av myokardinfarkt och angina pectoris. Ibland är det svårt att rita en tydlig klinisk linje mellan en långvarig episod av angina och ett mildt hjärtinfarkt. Vissa patienter lider av angina i många år utan att orsaka allvarliga konsekvenser. Angina pectoris fungerar emellertid som en inledning till hjärtinfarkt, eller leder till slut till hjärtsvaghet eller oregelbunden hjärtfunktion.

Det finns många fall där hjärtinfarkt föregås av endast några anginaattacker, som personen inte fäster någon vikt vid och anser inte att det är nödvändigt att rådgöra med en läkare.

I nära anslutning till problemet att fastställa orsakerna till hjärtinfarkt är problemet med att studera orsakerna till den så kallade plötslig död, som inträffar några timmar efter att de första symptomen på sjukdomen (vid praktiskt frisk innan personen). Grunden för plötslig död, ligger vanligen snabbt dök koronarinsufficiens grund av en plötslig och långvarig kramp i ett kranskärl eller akut macrofocal etablerade hjärtinfarkt. En direkt dödsorsaken är en djup hjärtrytmrubbningar: i stället beordrade effektiva sammandragningar av hjärtmuskeln börjar kaotisk ryckningar i enskilda muskelknippen, utveckla sk ventrikelflimmer, asystoli eller hjärta, den effektiva arbete hjärta stannade. Ett liknande tillstånd, om det är försenat i flera minuter, blir oförenligt med livet.

För att i rätt tid söka hjälp och utveckla rätt linje i ditt beteende är det viktigt att veta väl vad som är manifestationen av IHD.

Tecken på angina och hjärtinfarkt. För första gången gjordes den klassiska beskrivningen av angina paddans attack (som angina kallas) av V. Geberden 1768 vid en föreläsning vid Royal Therapeutic College i London.

Under angina angrepp hos en person är det en känsla av tryck, tyngd, blandad med en känsla av tråkig smärta i bröstets centrala del, bakom bröstbenet, ibland någonstans djup i halsen. I vissa människor är relativt svår smärta åtföljd av skräck, svaghet, utseendet av kall svett, men efter 2-3 minuter passerar smärtan och personen känns igen frisk. I andra människor - det är inte smärta, men en form av brännande känsla, tryck bakom brystbenet eller i nacken. (Figur 6)

Vanligtvis uppstår sådana korta anfall på morgonen när en person rusar till jobbet, särskilt i kallt blåsigt väder. Det här är den typiska stressangina

Oftast utvecklas angina attacker efter en tät måltid, under fysisk ansträngning eller kort efter en stor känslomässig stress, negativa mentala effekter eller annan oro.

Figur 6. Området av smärta i angina pectoris

Med vilande stenokardi, som ofta uppträder på natten eller tidigt på morgonen, när patienten befinner sig i fullständig vila, tilldelas en stor roll till den faktor kärlspasmen (en av kransartärsplatserna). Sådana spasmer uppträder som regel hos patienter med arteriell hypertoni eller med kranskärlssår som drabbas av ateroskleros.

Under de senaste åren har termen "instabil angina" blivit mycket användbar. Han motsätter sig definitionen av "stabil angina", vilken definieras som ett tillstånd kännetecknat av de vanliga korta skjutningarna av patientens bröstsmärta, uppstår när vissa situationer (snabb gående mot vinden, särskilt efter att ha ätit, med vågor, etc.). En patient med stabil angina bör genomgå systematisk behandling. Det finns inga indikationer på hans akut inhalation. Situationen är annorlunda om angina visades för första gången eller täta attacker, om tillsammans med angina verkade vila angina, kramper blev värre agerar nitroglycerin blev skarpare eller mer utdragen. Sådan angina kallas instabil. Patienter med instabil angina bör tas under särskild övervakning, strängt begränsa fysiska och emotionella belastningar, övervaka deras EKG och stärka vasodilatorns behandling. I de flesta fall måste sådana patienter vara inlagda för intensiv övervakning och aktiv behandling. Anfall av instabil angina är också föregångare till hjärtinfarkt.

Som redan noterat är det inte alltid lätt att definiera en klar linje mellan angina och myokardinfarkt. Ibland lider patienter med måttligt hjärtinfarkt "på fötterna", utan medicinsk hjälp. Men för hjärtinfarkt under den initiala perioden, en mer typiskt våldsam och svår kurs. Akut hjärtinfarkt uppträder ofta som en attack av skarpa, piercing, långvariga smärtor eller som en mycket smärtsam känsla av att klämma på bröstet, som om någon pressar den med en skrubba. Patienten är rädd, rastlös, hans andning är svår, han rusar runt i rummet och finner ingen plats för sig själv. Excitation ersätts av svaghet, kall svettning, speciellt om smärtan varar mer än 1-2 timmar.

Under en sådan attack lindar nitroglycerin, som tidigare underlättats av tillståndet, nästan inte smärta eller har endast en kortvarig effekt. Vid smärtan blir patienten blek, hans puls är svag och ofta, ökningen av blodtrycket ersätts av hans fall. Detta är den farligaste perioden av sjukdomen. Omedelbar medicinsk behandling krävs. Endast genom att införa speciella läkemedel till läkarmottagningen eller akutvården kan man hantera attacken, och ibland måste man omedelbart inlägga patienten.

Om en man först uppstod eller utvecklas angina attack bröstsmärta åtföljs av svaghet, kallsvett, illamående eller kräkningar, yrsel eller kortvarig medvetslöshet, är det viktigt att omedelbart ringa en läkare. Endast din läkare kan utvärdera funktioner i dessa eller andra manifestationer av sjukdomen och att utse ytterligare forskning, vars resultat kan du göra en korrekt diagnos, för att lösa frågan om behovet av sjukhusvård och rekommendera lämplig behandling.

Alla patienter som ska ha hjärtinfarkt bör vara på sjukhuset där det finns möjlighet till noggrann undersökning, observation och intensiv behandling. De specialiserade avdelningar kammare där riktade särskilt allvarliga fall, att sätta dem konstant EKG-övervakning, förbättrad övervakning av läkare och sjuksköterskor, och som ett resultat - i tid för att känna igen och behandla dessa komplikationer av hjärtinfarkt, att 10-15 år sedan ansågs oförenlig med livet.

I vissa patienter utvecklas myokardinfarkt plötsligt, nästan utan några föregångare, i synnerhet hälsosamt. Men om du genomföra en undersökning av "friska" människor till hjärtinfarkt, att de allra flesta av dem kan upptäcka vissa tecken på hjärt åderförkalkning eller ämnesomsättningsrubbningar som utvecklades långt innan hjärtattack.

Det är ibland svårt att fastställa diagnosen myokardinfarkt. Diagnosen stöds av ett elektrokardiogram, resultatet av en studie av blodets cellulära och biokemiska sammansättning och data från andra hjälpdiagnostiska metoder.

I många länder i världen utförs en profylaktisk undersökning av befolkningen för att avslöja den dolda läckaget av IBP och den underliggande aterosklerosen hos kransartärerna. Men medan sådana inspektioner inte är allestädes närvarande. För att bevisa att aktiv profylax av hjärtinfarkt är nödvändigt, kommer vi att ge några uppgifter om spridningen av IHD och några av dess komplikationer.

Förekomst av kranskärlssjukdom

Det kan inte antas att ateroskleros inte uppstod i antiken. Sålunda hittades aterosklerotiska vaskulära lesioner i egyptiska mumier. I Egyptenas efterlevande äldsta manuskript beskriver bibeln hjärtproblem som liknar smärta i angina pectoris. Hippokrates nämnde fall av ocklusion av blodkärl. Intressanta beskrivningar av de smala, sinuösa delarna av fartygen, som lämnade Leonardo da Vinci. Han märkte också att sådana förändringar oftast manifesteras hos äldre och föreslog att de skadar vävnadens näring.

Eftersom XVIII-talet italienska anatomist började beskriva fall av myokardruptur från de döda, under den tid som lider av smärtor i hjärtat. Känd korrespondens av brittiska forskare Heberdens V. och E. Jenner (70 år av XVIII-talet), där E. Jenner citerade exempel blockering av kranskärlen hos patienter som dött av en attack av angina pectoris (kärlkramp).

Ryska läkare VP Obraztsov och ND Strazhesko 1909 skapade en modern bild av den kliniska bilden och karaktären av akut hjärtsjukdom. Läran om kranskärlssjukdom började utvecklas särskilt snabbt med införandet av elektrokardiografi (EKG) i kliniska studier. 1920 demonstrerade H. Pardi förändringar i EKG-karakteristiken för hjärtinfarkt. Sedan 1928 har EKG-metoden blivit mycket använd i avancerade kardiologiska kliniker runt om i världen. Numera elektrokardiologicheskoe studie av 12-15 leder blivit ett oumbärligt metod för att diagnostisera hjärtsjukdomar, inte bara i stationära men också ambulatorisk villkor. Baserat på resultaten från EKG-undersökningen av personer under fysisk ansträngning är det ofta möjligt att avslöja dolda kranskärlssjukdomar. Andra tunna förbättrade förfaranden för diagnos av hjärtinfarkt enligt bestämningen av aktiviteten av vissa serumenzymer såsom kreatin, och andra.

Således kan man med säkerhet säga att myokardinfarkt inte uppstod under 20-talet. Det finns dock ett antal skäl som ledde till den stora spridningen av denna sjukdom i vår tid.

Många inser inte den fulla risken för en kraftig ökning av förekomsten av myokardinfarkt och angina pectoris, eftersom mänsklig psykologi rekonstrueras gradvis. Samtidigt finns det obestridliga statistiska bevis för att hjärtinfarkt och andra "kranskärlskatastrofer" har blivit den största orsaken till dödsfallet hos befolkningen i de flesta ekonomiskt utvecklade länderna.

Experter från Världshälsoorganisationen kom fram till att på 70-talet av XX-talet ökade mortaliteten från hjärt-kärlsjukdomar bland män över 35 år över hela världen med 60%. Vid ett internationellt symposium i Wien 1979 rapporterades det. Av de 2 miljoner dödsfall som rapporteras årligen i Förenta staterna beror mer än hälften på hjärt-kärlsjukdomar, inklusive mer än en tredjedel som redovisas av IHD. I USA från CHD dör cirka 650 tusen personer per år.

Dödligheten hos befolkningen från hjärt-kärlsjukdomar, inklusive IHD, för ett antal länder visas i Fig. 7.

I allmänhet, i högutvecklade länder, av tio personer över 40 år, dör fem från hjärt-och kärlsjukdomar. I Förbundsrepubliken Tyskland registreras cirka 250 000 fall av myokardinfarkt varje år och antalet dödsfall från denna sjukdom har ökat femfaldigt mellan 1952 och 1974. I Sovjetunionen dog 514 400 personer från aterosklerotisk hjärtsjukdom år 1976. År 1977 dog 529 900 människor. Enligt Sovjetunionens centralstatistikbyrå för 1981 har dödligheten från hjärt-kärlsjukdomar i landet stabiliserats, och i vissa unionsrepubliker har det varit en tendens att minska den.

Fig. 7. Dödlighet hos män 35-74 år från olika sjukdomar per 100 000 invånare i olika länder

Det genomfördes en populationsbaserad undersökning av stora grupper av invånare i de största städerna i landet - Moskva, Leningrad och Kiev - att identifiera förekomsten av ischemisk hjärtsjukdom bland dem och de faktorer som bidrar till dess utveckling. Som förväntat var det en regelbunden ökning av förekomsten av IHD med en ökning av undersökningsåldern. Till exempel, är staden Leningrad bland män i åldern 20-29 år förekomsten av kranskärlssjukdom är mindre än 1%, 30-39 år - 5%, 40-49 år- 9%, 50-59 år - 18% och vid en ålder av 60-69 år - 28 %. I allmänhet kan vi säga att var sjätte man är 50-59 år och var fjärde mannen 60-69 år gammal. IHD lider. Bland kvinnor var prevalensen av kranskärlssjukdom ungefär densamma som hos män, men svåra former av IHD var mindre vanliga. Enligt många länders medicinska statistik får kvinnor i pre-menopausala perioden hjärtinfarkt oföränderligt mindre än män. Därför huvudfokus var för att förebygga sjukdomen bland den manliga befolkningen, trots att, vilket framgår av resultaten av under sovjettiden, populationsstudier, är det nödvändigt att genomföra lämpliga förebyggande åtgärder och bland kvinnor.

Det har redan nämnts ovan att IHD och myokardinfarkt uppträder på grundval av aterosklerotiska lesioner av hjärtkärlskärlen i hjärtat. Den moderna medicinska litteraturen är full av beskrivningar av de så kallade riskfaktorerna för kranskärlssjukdom, vilket bidrar till uppkomsten och progressionen av denna sjukdom. Men först och främst kommer vi att försöka berätta vad som är ateroskleros och vad är dess väsen.