Huvud / Åderbråck

Alla fakta om hjärta extrasystole: vad det är och hur man behandlar det

Hjärtat anses inte bara vara en av de viktigaste organen i människokroppen, utan också en av de mest utsatta för olika sjukdomar. Därför bör hans hälsa övervakas.

Men det händer att en person är överkörd av olika hjärtsjukdomar. För att kunna veta hur man hanterar dem är det nödvändigt att veta vad de är och vad de orsakas av.

Idag kommer vi att överväga en sådan patologi som hjärtets extrasystole - vad är det, hur farligt och hur man botar det?

Allmän information

En av de vanligaste hjärtsjukdomarna är extrasystole. Denna term hänvisar till oegentligheter i rytmen i hjärtmuskeln, där den förkortar för tidigt.

Att avslöja denna sjukdom är mycket enkel med hjälp av EKG, vilket ger ett snabbt eller för tidigt extrasystoliskt komplex.

I allmänhet är det för tidiga komplexet kan vara både extrasystolisk och parasystolisk. Faktum är att extrasystoler och parasystoler är inneboende egenskaper hos huvudmuskelns arbete i kroppen, och behandlingen av kränkningen av deras rytm passerar på exakt samma sätt.

Förekomst och egenskaper

Extrasystolia kan spelas in i absolut någon person, även frisk, så en liknande störning av arbetet behöver inte nödvändigtvis medicinsk intervention.

De flesta människor står inför denna hjärtrytmstörning, men de vet inte ens om det, eftersom det inte finns någon signifikant symptomatologi, med undantag för mindre kränkningar när de passerar ett kardiogram.

Det finns en viss norm under vilken Antalet extrasystoler per dag anses inte vara farligt: ​​upp till 200.

Om de är registrerade mindre, är personen troligtvis helt frisk. Det mänskliga hjärtat, som alla andra organ, kan trots allt inte fungera med standardstabilitet.

I det här fallet bör inte i något fall förväxlas med dess takykardi. Att skilja dessa sjukdomar med närvaron av en apparat för EKG kan vara utan problem.

I regel är extrasystoler antingen enkla eller dubbla (parade). Om extrasystolen är 3 eller flera i följd, är en sådan sjukdom redan kallad takykardi, det kräver mer drastisk behandling. Med takykardi finns det ett signifikant fel i hjärtmuskeln, vid vilken den arbetar ojämnt och instabil.

Risknivå och likheter

Det borde sägas att ingen av forskarna hänvisar inte till de farliga sjukdomarna i hjärtmuskeln.

Campbell och andra kända världskardiologer anser det främst som ett "kosmetiskt" hjärtsvikt, vilket inte påverkar kvaliteten på detta arbete.

Men om extrasystolen är frekvent, liksom symptomen på takykardi, är "jogging" av rytmen, då är det obligatoriskt bör vara anledningen till undersökningen, så att läkare tydligt kan förstå orsaken till en sådan kränkning.

Trots allt kan symtomen på denna sjukdom gömma sig mycket mer betydande och farliga, så undersökningen bör utses och godkännas utan misslyckande.

Symtom som kan leda till extrasystolbehandling är:

 • Hemodynamiska störningar, som orsakas av en oregelbunden rytm i hjärtmuskeln.
 • Egna känslor hos en person, när han själv känner instabilitet i hjärtritmen, vilket ger obehag.
 • Vid inspektion: strukturella förändringar och försämring av parametrar för ett myokardium som kan orsaka mycket allvarliga konsekvenser utan medicinsk ingrepp.

Lokalisering av sjukdomen

Extrasystoler som en sjukdom är uppdelade i flera typer av lokalisering, som redan har listats tidigare.

 • Ventrikulär extrasystol uppstår på grund av utseendet i hjärtkardrikalerna hos en oberoende foci av sammandragningsimpulser, som stör den normala funktionen av hjärtmuskeln.

En sådan överträdelse observeras oftast hos män, särskilt i åldern av. Symtom, denna störning av hjärtmuskeln har praktiskt taget ingen effekt. Som med andra arytmiska störningar noterar patienter att "fading" är ökningen i rytmen i hjärtats arbete.

Det är inget hot mot patientens liv, men med hög rytmförstöring krävs det djupt undersökning och efterföljande behandling. Det bör sägas att symptomen och medicinska indikationerna är desamma för lokalisering.

 • supraventrikulär framträder på grund av arytmi orsakad av en oberoende foci av impulser av hjärtmuskeln som uppstår i den supraventrikulära regionen, den atrioventrikulära septumen.
 • förmaks orsakas av foci av elektriska impulser av hjärtat i atrierna.
 • atrioventrikulärt uppstår vid förekomst av utbrottet i regionen av ventrikulär-atriella septum.
 • Lär dig mer om vad du ska göra med hjärtets extrasystoler och vad det är från videon:

  orsaker till

  Orsakerna till extrasystolen liknar orsakerna till många andra hjärtsjukdomar:

  • Rökning cigaretter
  • Ischemisk hjärtsvikt
  • Missbruk av koffeinerade drycker: kaffe, energi etc.
  • Fel i arbetet i myokardiet
  • Hjärtsjukdom (medfödd eller förvärvad)
  • Brist på kalium
  • Olika störningar i aktiviteten hos artärsystemet

  Fördelning efter ålder och kön

  Det är värt att säga det hos män uppträder denna hjärtsjukdom ofta. Detta beror på att män röker cigaretter oftare och utsätts också för olika andra negativa faktorer. Frekvensen av denna sjukdom ökar med åldern. Även hos kvinnor är denna sjukdom ganska vanlig, men vanligtvis i okritiska former.

  Symptom på sjukdomen

  Vanliga symtom på extrasystol är:

  • Känsla av ångest
  • sömnlöshet
  • Yrsel och svaghet
  • Sensibel arytmi, som patienten själv känner: "bleknar", ofta
  • Ökad svett utsöndring

  Det bör sägas att dessa symptom är vanliga för många hjärtsjukdomar, så det är lättast att identifiera dem på EKG.

  diagnostik

  Diagnosera extrasystolen enklast sätt med EKG. Med ett elektrokardiogram kan du enkelt och noggrant beräkna vilken typ av fel som helst i hjärtmuskeln. Trots allt visar EKG-tejpen tydligt normala och onormala, frekventa sammandragningar.

  Men det är tyvärr inte alltid möjligt att upptäcka extrasystoler med hjälp av ett elektrokardiogram. Faktum är att detta förfarande inte varar länge, vilket medför störningarna i hjärtmuskulärens arbete kan inte lösas.

  Dessutom ligger patienten under EKG, det vill säga ingen aktivitet. I livet rör sig en person sällan.

  I detta fall är den bästa lösningen att diagnostisera denna sjukdom med hjälp av Holter mount.

  Fördelen med denna typ av diagnos är det patienten observeras hela dagen, som han utför i sin vanliga rytm.

  Således kommer läkaren att kunna exakt fastställa förekomst av misslyckanden i rytmen hos huvudmuskeln i kroppen.

  Diagnosen beskrivs mer detaljerat i videon:

  Metoder för behandling

  Ibland kräver en sådan sjukdom endast psykologisk behandling. Det händer att du bara behöver ta en person ur ett oroligt eller deprimerat tillstånd så att denna sjukdom går bort. För detta kan du kontakta psykiatriker och psykologer.

  Att behandlas det är möjligt och medicinskt. Vilken typ av medicin ska jag ta med extrasystolen i hjärtat från obehagliga symptom? Använd i detta fall följande droger:

  • Allapinin, etatsizin, som används vid arytmi
  • Metoprolol, Sotalol, som är adrenalinblockerare
  • Verapamil är ett läkemedel mot kalciumantagonist

  Vissa vill inte tillgripa medicinska behandlingsmetoder, vilket ger fördelar för folkmekanismer från hjärtarytmi i form av extrasystole. Här är några recept, än du kan behandla hjärtets extrasystoler:

  • Tinktur av hagtorn 10 droppar 3 gånger om dagen. För hennes förberedelse, hagtorn häll vodka och insistera på 10 dagar.
  • En blandning av valerian i samma läge. För att göra det hälls flera teskedar av denna växt i 100 ml kokande vatten och kokas i 15 minuter. Sedan måste blandningen filtreras.

  Oftast för behandling använd en speciell kateter, som "levereras" till den önskade hjärtavdelningen via artärerna, och pulser skickas från den med hjälp av radiofrekvenser, som är nödvändiga för rätt hjärtrytm.

  Behöver jag rehabilitering?

  Behandling av denna sjukdom kräver som regel inte särskild rehabilitering.

  Eventuella konsekvenser och komplikationer

  Om du inte kämpar med problemet är det här en "kosmetisk" sjukdom kan gå in i takykardi, vilket är mycket allvarligare.

  Dessutom kan det finnas ökad sannolikhet för hjärtinfarkt, därför att engagera sig i denna sjukdom, om det redan har uppstått och läkaren talar om det, är det nödvändigt. Annars kan konsekvenserna vara mycket mer skadlig för huvudmuskeln som accelererar blodet. Extrasystoler kan betraktas som den första "klockan" som kan signalera problem.

  förebyggande

  För förebyggande, vissa regler som hjälper inte bara att undvika återkommande sjukdom, men också stärka kroppen i allmänhet:

  • Försök följa en hälsosam livsstil: Ät inte fet mat, inom rimlig ram, träna, ge upp dåliga vanor.
  • Få tillräckligt med sömn
  • Ät alla typer av vitaminer
  • Tillbringa mycket tid i frisk luft
  • Minska känslomässig stress
  • Undvik koffein, såväl som energi

  Trots allt Hjärthälsa bör vara en prioritet för varje person!

  Vad är extrasystoler, symtom och behandling av extrasystol?

  Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är extrasystole, vad händer i hjärtat med denna patologi, anledningarna till utseendet. Hur sjukdomen manifesterar sig, när och hur det kan behandlas. Vilken läkare kommer att bidra till att upprätta den korrekta diagnosen, varför är extrasystoler farliga?

  Extrasystoler kallar en ytterligare sammandragning av hjärtat, vilket inträffade mot bakgrunden av hans normala normala rytm. Extrasystoler kan fånga bara en kammare i hjärtmuskeln (atrium, ventrikel) eller hela myokardiet helt.

  Sådana förändringar i hjärtfrekvensen är den vanligaste typen av hjärtrytmförstöring (arytmi). I olika former förekommer extraordinära myokardkontraktioner hos mer än 80% av personerna.

  Extrasystoler är associerade med utseendet i hjärtmuskeln med ytterligare fokus på excitation eller impuls, vilket inte är förknippat med rytmens huvuddrivare (sinusnod). Det aktiverar hjärtens ledningssystem och orsakar en ytterligare reduktion.

  Det finns två klasser av extrasystoler:

  1. Neurogena eller funktionella - är associerade med miljöpåverkan (alkohol, droger, koffein, stressiga situationer).
  2. Organiska eller patologiska - uppstår i samband med nederlaget i hjärtmuskeln.

  Volymen blod som kommer från vänster ventrikel i aortan, med extrasystoler, är mycket mindre än normalt. Därför är det patologiska tillståndet farligt eftersom frekventa sammandragningar av myokardiet stör den normala rörelsen av blod genom hjärtat och inre organ, vilket orsakar otillräckligt blodflöde. Varje spänningsfokus, som inte är kopplad till huvudpacemakern, kan provocera en attack av takyarytmi (hjärtrytmstörning av typen högpuls).

  Enstaka extrasystoler hos friska människor utgör ingen hälsorisk och behöver inte behandlas. De ytterligare nedskärningar på bakgrund av befintlig infarkt hjärt patologi är föremål för behandling om det finns en klinisk manifestation av sjukdomen eller systole förvärra den underliggande sjukdomen.

  Extrasystolisk arytmi svarar väl på behandlingen och har liten inverkan på patientens vanliga sätt att leva och bete sig.

  Extrasystolia kan förekomma i ett av hjärtkamrarna

  Diagnos, observation och behandling av patologi praktiseras av läkare av flera specialiteter: terapeuter, arytmologer eller kardiologer. Ibland behövs en endovaskulär vaskulär kirurg.

  Varför finns det en patologi

  Orsakerna till extrasystolen är i många avseenden jämförbara med de som leder till utseende av takyarytmier, vilket är förknippat med den allmänna mekanismen för sjukdomsuppkomsten. Därför kan frekventa extrasystoler stimulera starten av paroxysm (attack) av takykardi.

  Eventuell kardiomyopati (en förändring i strukturen och en minskning av myokardcellernas funktion med utvecklingen av ventrikulär misslyckande)

  Tumörlassion i hjärtmuskeln (bra och malign)

  Operativa ingrepp på hjärtat (öppen och endovaskulär)

  Traumatisk skada på myokardets struktur

  Inflammatoriska processer i hjärtmuskeln och perikardiet (myokardit, perikardit)

  Medfödda och förvärvade hjärtfel

  Överträdelse av det högra hjärtats funktion med högt tryck i det lungformiga systemet (lunghjärtat)

  Diabetes mellitus typ 1 och typ 2

  Höga blodnivåer av nikotin, alkohol och koffein

  Otillräcklig njursjukdom med ökad urea och kreatinin

  Sjukdomar i broncho-lungsystemet med tecken på andningssvikt

  Brott mot funktionen av hjärtkammaren (låg utstötningsfraktion)

  Läkemedel för behandling av hjärtarytmi

  Sjukdomar i livmoderhalscancer och bröstryggraden med svår degenerativ (destruktiv) komponent (osteokondros, osteoporos, bråck, tumörer, inflammation)

  Godartad prostatahyperplasi (utvidgning) - adenom

  Stark hosta av någon anledning

  Febriltemperatur (över 38 grader)

  Diagnos av hjärtmuskeln associerad med direktkontakt (ventrikulografi, elektrofysiologisk undersökning)

  Autoimmuna sjukdomar (sarkoidos, amyloidos)

  Idiopatisk (utan kommunikation med någon faktor eller sjukdom)

  Vad är typerna av extrasystoler?

  I medicinsk praxis utmärks flera typer av extraordinära sammandragningar av hjärtmuskeln. Beroende på detta manifesterar extrasystolen sig annorlunda och utvecklas i framtiden.

  Den genomsnittliga frekvensen är 10-30

  Sällsynt - mindre än 10

  Mean - visas i början av en kardiocykel

  Senast extrasystoler i andra hälften av hjärtcykeln

  Periodisk (allodromy): bigemini (varje normal minskning bör vara extra), trigemini (efter två fulla systoler är extrasystolisk reduktion), etc...

  Polytopic - flera källor

  I praktiskt medicin är en "prognostisk" form av separation av extrasystolen (och alla brott mot rytmen av myokardiella sammandragningar som helhet) av stor betydelse:

  • säker - någon form av extraordinära sammandragningar och ökad hjärtfrekvens, som inte åtföljs av kliniska manifestationer hos personer utan myokardiell patologi;
  • potentiellt farligt - kränkningar av pulsens rytm, utan symptom, men uppstod på bakgrund av hjärtsjukdom med hjärtskada.
  • farliga eller maligna - perioder av stabila rytmrubbningar (takykardi, extrasystolisk arytmi) med tecken på försämrad blodflödet till cellerna i hjärtmuskeln och stora kärl, och (eller) ventrikelflimmer. Denna form av pulsstörning uppträder vanligen mot bakgrund av uttalade patologiska förändringar i myokardvävnad och hjärtfunktion.
  Bigeminia på EKG. Det visar hur varje normal sammandragning följer extrasystolen

  Symptom på patologi

  Symtom på extrasystolen är i de flesta fall frånvarande, särskilt om ytterligare myokardiella sammandragningar är sällsynta och förekommer inte ofta.

  Kliniskt signifikanta manifestationer av sjukdomen innefattar:

  • känner att hjärtmuskeln arbetar med avbrott
  • uttalad eller förstärkt hjärtslag;
  • känsla av hjärtstillestånd
  • hjärtan bleknar
  • Känslan att något i bröstet vändes upp och ner;
  • ångest;
  • oförmåga att andas
  • rädsla.

  Dessa klagomål är inte alltid förknippade med ett brott mot blodflödet i hjärtat och stora artärer, ofta uppträder symtomen på en ytterligare myokardiell kontraktion mot bakgrund av att sänka tröskeln för mänskliga känslor.

  Svårigheten hos patientens klagomål överensstämmer inte alltid med svårighetsgraden av extrasystolen som detekteras på elektrokardiogrammet, vilket är förknippat med ett annat tröskelvärde hos olika patienter.

  Om beats är förknippade med organiska skador i hjärtmuskeln, sedan aktualiserats viktigaste kliniska manifestationer av hjärt patologi, och extraordinära sammandragning av hjärtmuskeln - en gudagåva under diagnos sökning.

  Alla former och typer av extrasystoler tolereras väl av patienter, utan att påverka deras förmåga att utföra någon form av aktivitet. Dålig övergripande hälsa, minskat motstånd mot träning - tecken på nedsatt hjärtfunktion på bakgrund av en sjukdom som orsakade extraordinära myokardiella sammandragningar.

  Hur identifierar sjukdomen

  Extrasystole är en sjukdom som inte kan fastställas på grundval av ett klagomål. Men under patientens ifrågasättning specificeras tidpunkten för förekomst av symtom och möjliga orsaker till patologi.

  Den slutliga diagnosen kräver ett antal ytterligare studier.

  Bestämning av ursprunget för patologisk impuls genom karakteristiska förändringar i hjärtcykeln

  Det tillåter att avslöja beroende av förekomsten av extrasystoler på yttre påverkan

  Och även hos dem med en klar klinisk bild och tecken på blodflödesstörningar mot bakgrund av extrasystolen, som är planerad att cauterize fokusen för patologisk excitation

  Hitta den organiska orsaken till rytmförstöring

  Metoder för behandling

  På grund av det faktum att enskilda extrasystoler registreras hos de flesta friska människor kan det inte sägas att denna patologi kan botas helt.

  Frekventa episoder av störning av rytmen av myokardkontraktioner, associerad med icke-hjärtpatologi, slutar helt när stabiliseringen av den underliggande sjukdomen. Om extraordinära hjärtkollisioner orsakas av hjärtskada, finns det ingen fullständig botemedel mot extrasystol. Det är möjligt att blockera patologiska impulser genom drogterapi, men med återkallandet av läkemedlet uppstår extrasystoler igen.

  En bra effekt brinner ut det patologiska fokuset (upp till 90%), men extremt begränsade indikationer på proceduren tillåter inte att det används hos de flesta patienter.

  Extrasystolisk arytmi, som inte visar symtom, eller dessa manifestationer är obetydliga, kräver ingen specialiserad behandling. I detta fall är biverkningarna av läkemedel för att justera hjärtfrekvensen farligare än de extraordinära sammandragningarna av myokardiet.

  Rekommendationer för denna patientgrupp:

  1. Avvisa från att dricka alkohol, kaffe, starkt te och rökning.
  2. Använd inte droger som orsakar extrasystoler.
  3. Undvik psykologiska belastningar.
  4. Pass EKG 2 gånger per år och ultraljuds myokardium årligen (för att undvika möjliga förändringar i myokardiet och förhöjning av hjärtfunktionen).

  Om under förhandsgranskningen finns en somatisk sjukdom som inte är associerad med hjärtat, men som kan orsaka rytmförstöring (listad i orsakerna), är behandlingen ordinerad.

  Patienter med hjärtklappning som är förknippade med nervöveruttryck är förskrivna:

  • växtsederande (moderna, valerianska) - i milda fall,
  • lugnande medel (fenobarbital) - i svåra stress situationer.
  sedativa

  Extrasystoler kräver behandling om:

  • Extraordinära nedskärningar går i grupper, mycket frekventa och orsakar blodflödesstörningar.
  • Det finns en uttalad individuell intolerans av manifestationer av rytmförstöring.
  • med upprepad ultraljud av hjärtmuskeln avslöjas en minskning av myokardiums funktionella kapacitet (en minskning av volymen av utstött blod) eller en förändring i hjärtkammarens struktur (expansion).

  Konservativ terapi

  Indikationer för läkemedelsbehandling:

  1. Förstöring av sjukdomsförloppet i form av en ökning av antalet extrasystoler.
  2. Frekventa polytopiska, grupp- och tidiga extraordinära förkortningar, där det finns stor risk för ventrikelflimmering.
  3. Allorrytmi med tecken på myokardieinsufficiens.
  4. Om sjukdomen har uppstått mot en sjukdom som orsakar allvarligare typer av rytmförstörningar (hjärtsventilfel, förändringar i ledningssystemet etc.).
  5. Utseende för ytterligare sammandragningar eller ökning av deras frekvens på grund av angina pectoris eller akut störning av blodtillförseln till myokardiet.
  6. Behållna ventrikulära extrasystoler efter slutet av paroxysm av fladder eller ventrikelflimmer.
  7. Extra systoler mot bakgrund av ytterligare sätt att leda.

  Drogbehandling omfattar:

  Om det inte finns någon hjärtsjukdom

  Vid ineffektiv behandling enligt den dagliga övervakningen av EKG väljs kombinationer av läkemedel från flera grupper.

  Hos patienter utan hjärtskada används några droger.

  Kirurgisk referenssätt

  Indikationen för kirurgisk behandling är detektion av mer än 8000 extrasystoler per dag i ett år.

  Endast en sådan hög aktivitet av fokus gör det möjligt för oss att identifiera den när kartläggning av hjärtans elektriska aktivitet och att utföra radiofrekvensablation (bränna ut) denna zon i myokardiet.

  utsikterna

  Sällsynta extraordinära myokardkontraktioner registreras på EKG hos mer än 80% av personerna. De flesta är helt friska och kräver ingen medicinsk hjälp. Det är bara nödvändigt att övervaka EKG i dynamiken. Hotet är störningen av rytmen mot bakgrund av organiska förändringar i hjärtat.

  Prognostiskt mer farlig ventrikulär extrasystol, som i motsats till andra typer är associerad med en ökning av dödligheten från störningar av blodflödet i hjärtat och hjärnan. I detta fall är denna typ av arytmi snarare en återspegling av skadorna på hjärtvävnaden än orsaken till den dödliga ventrikulära fibrillationen. I fallet med sjukdomens asymptomatiska förlopp behöver därför inte extrasystoler behandling. Patienterna har visat sig korrigera huvudkardiapatologin.

  I händelse av att det inte finns någon patologisk förändring i myokardiets struktur, men den ventrikulära extrasystoliska arytmen av någon form är registrerad ökar risken för plötslig död 2-3 gånger.

  För patienter med akut akut hjärtinfarkt och / eller otillräcklig hjärtmuskelfunktion ökar risken upp till 3 gånger. Detta beror på det faktum att extrasystoler, särskilt frekventa och grupper, förvärrar kardiologisk patologi, vilket snabbt leder till utveckling av otillräcklig funktion hos vänster ventrikel.

  Trots detta är de ventrikulära extrasystolerna, även i svår form, inte ett självständigt kriterium för prognos för livs- och arbetsförmåga. I de flesta fall är några extra hjärtkollisioner inte farliga. Upptäckten av denna typ av störning av rytmen av myokardiella sammandragningar är ett tillfälle för att genomföra en fullständig undersökning. Dess mål är att eliminera sjukdomar i myokardiet och inre organen.

  Vad är extrasystole: är det farligt, dess symptom och behandling.

  En normal hjärtrytm ger blodtillförsel till alla organ och vävnader i människokroppen. Brott mot strokes enhetlighet leder till en patologi av hemodynamik (egenskaper hos blodets rörelse).

  Mellan hjärtmuskulaturens sammandragningar måste det finnas intervaller (diastoliska intervaller), under vilka blodet träder in i ventriklerna och atriärerna. När varaktigheten av pauserna förkortas fyller cellerna inte helt och under den systoliska sammandragningen kommer den reducerade fysiologiska volymen av vätskan in i cirkulationscirklarna.

  Liknande sjukdomar i hemodynamiken provoceras av extrasystoler.

  Vad är extrasystoler och är de en fara för människans liv?

  Extrasystoler är för tidiga hjärtinfarkt, vilket leder till en extraordinär minskning. Det är möjligt att aktivera hela hjärtmuskeln eller dess enskilda delar.

  I en frisk person med en klockinspelning EKG (elektrokardiogram) med en sannolikhet på 50% kommer att registreras extrasystoler. De är sällsynta, mycket sällsynta, har inga kliniska manifestationer och bär inte fara.

  Om extrasystolerna följer varandra kan det dock leda till irreversibla hemodynamiska störningar på grund av en droppe i pumpningsaktiviteten i vänstra kammaren.

  Prognostisk klassificering av extrasystoler (J.T. Bigger):

  Vad är symtomen på patologi?

  Symtom på extrasystolen är:

  • en periodisk känsla av hjärtslag
  • bleknar i bröstet;
  • känner att hjärtslaget är arytmiskt
  • brist på luft mot bakgrund av obehag i bröstet;
  • misslyckande av andningens rytm;
  • synkope (tillfällig medvetslöshet).

  Utseendet av extrasystoles i den bakre positionen på baksidan

  Om känslan av att förändra myokardets arbete manifesterar sig i läget på ryggen, indikerar detta den funktionella naturen hos de framväxande extrasystolerna. Symptom passerar under övergången till sittande läge, pulsen blir rytmisk. Faror för kroppen är en sådan arytmi. I detta fall kommer standard läkemedelsbehandling vara ineffektiv, en produktiv produktionen kommer att vara mottagande av lugnande medel.

  skäl

  Extrasystoler uppträder i hjärtat som ett resultat av strukturella eller funktionella förändringar i myokardiet. De kan bero på:

  • hjärtsjukdomar (stenokardi, vices, kardiomyopatier, myokardit, kardiomyofybros, hjärtsvikt);
  • nedsatt elektrolyt (hypokalemi, hyperkalemi, hypomagnesium, hypokalcemi) eller syra-basbalans;
  • hypoxi (på grund av kroniska lungsjukdomar);
  • kroniskt ökat eller minskat tryck
  • traumor (bröst, hjärna och ryggrad);
  • manipulation av hjärtat (kirurgiska och diagnostiska ingrepp);
  • störningar i det autonoma nervsystemet (strukturella förändringar, VSD (vegetovaskulär dystoni), brist på sömn, stress och neuroser);
  • hormonell obalans i klimakteriet (östrogenbrist);
  • omotet av hjärtans ledningssystem hos nyfödda;
  • psykiatrisk stress och konstant träning hos idrottare (extraordinära minskningar uppträder mot bakgrund av bradykardi);
  • omfördelning av blodflödet och förändringar i hormonell bakgrund under graviditeten;
  • aktivering av patologiska reflexer på grund av:
   • sjukdomar i matsmältningssystemet (pankreatit, sår, kolelithiasis, enterocolit, svår flatulens);
   • patologi av cervical och thoracic ryggrad (spondyloarthrosis, osteochondrosis);
   • sjukdomar i bronkopulmonärt system (med en stark förlängd hosta);
   • adenom av prostata;
  • diagnostiska förfaranden:
   • endoskopiska studier (bronkoskopi, laparoskopi, gastroskopi, cystoskopi, kolposkopi, sigmoidoskopi);
   • utför punkteringar;
  • allergiska reaktioner (mat, inhemska, professionella, medicinska eller mikrobiella genesis);
   • giftig effekt av läkemedel:
   • hjärtglykosider;
   • anestetiska preparat (typiskt för eter, fluorotan, cyklopropan);
   • morfin;
   • glukokortikoider;
   • beredningar av kalium och kalcium;
   • tricykliska antidepressiva medel;
   • salicylater.

  De beskrivna faktorerna bidrar till försämringen av den funktionella och strukturella integriteten hos impulsledningsvägarna i myokardiet. Istället för en tydlig riktningsrörelse (från atrium till ventrikeln) återgår den cirkulära depolarisationsvågen till utgångspunkten, varigenom sammandragningsmekanismen börjar igen och en extraordinär hjärtattack uppträder.

  En annan mekanism för förekomst av extraordinär förkortning är förekomsten av ektopiska (anomala) foci av pulsgenerering. Aktivera en asynkron sinusnod (huvudpacemakern), de utlöser en extraordinär sammandragning av myokardiet.

  Typer och klassificering

  Extrasystolen kan detekteras med hjälp av analysen av EKG-övervakning dygnet runt.

  Klassificering av extrasystoler i ursprungsorten

  beats

  beats - en form av hjärtarrytmi som orsakas av störning av den normala rytmen av kontraktion av myokardium patologiska förtidig tvilling eller enskilda pulser från utsidan. Det är dessa otydliga hjärtkollisioner som kallas extrasystoler. Symtom för behandling av extrasystol diskuteras nedan.

  GENERAL

  Extrasystoler är karakteristiska inte bara för patienter som redan har hjärtproblem. Olika medicinska observationer visar att från 50 till 75% av helt friska människor under dagen upplever sådana hjärtfrekvensavvikelser. Och efter 50 år upplever 90% av befolkningen symtom på extrasistolii. Läkare anser att det är ganska acceptabelt för 200-250 episoder av extrasystoler per dag. Samtidigt kan de orsaka allvarliga hälsoproblem för vissa, men för andra kommer de inte att märkas. Ibland ektrasistoly på grund av en allmän brist på energi och nervösa överbelastning kan uppfattas av människan som ett tecken på allvarlig hjärtsjukdom, och i själva verket inte vara så.

  Ibland finns det en bestämning av arytmi som "kosmetiska" arytmi, men det är inte så ofarligt som det kan verka. hon kan kraftigt förbättra organisk hjärtsjukdom och förvärra patienternas prognos, speciellt om ventrikulär myokardium påverkas.

  ORSAKER

  Extrasystolia förekommer av olika anledningar och har i detta sammanhang olika konsekvenser. Det finns flera grupper av faktorer som ökar risken för arytmier.

  Faktorer som framkallar extrasystol:

  • Strukturella hjärtsjukdomar: ischemisk hjärtsjukdom, kardiomyopati, perikardit, hjärtsvikt, hjärtefekter, hjärtinfarkt, akuta kranskärlssyndrom, ventrikulär myokardiell hypertrofi.
  • Extrakardiella sjukdomar: Andningssvårigheter, matsmältningsorgan, sköldkörteln, ryggrad, systemiska allergiska reaktioner, neoplastiska processer, elektrolytmetabolismstörningar, arteriell hypertoni.
  • De toxiska effekterna av vissa grupper av läkemedel, såsom hjärtglykosider, tricykliska antidepressiva medel, steroider, sipatolitiki diuretika. Och även effekten på kroppen av tyrotoxikos, berusning i infektionssjukdomar.
  • Orsaker till en funktionell natur - dagliga påfrestningar, psykologiska och vegetativa sjukdomar, ökad fysisk aktivitet, missbruk av alkohol, starkt te, kaffe, rökning.
  • Idiopatiska orsaker är den spontana förekomsten av funktionsstörningar i den normala hjärtritmen av en oförklarlig etiologi utan någon uppenbar anledning.

  Dessutom är det känt att med ålder utvecklas extrasystolen. Det är också märkt att morgonen extrasystol manifesterar oftare och nästan inte händer på natten.

  KLASSIFICERING

  Extrasystolia är en mångfacetterad sjukdom, som ofta uppstår oberoende av förekomsten av hjärtsjukdomar och har många faktorer som påverkar den exakta definitionen av dess form och art.

  Genom lokalisering av impulsfokus:

  • atriell excitering alstras i atriumet, sänds till sinusnoden uppåt och nedåt till ventriklarna;
  • atrioventrikulär - impulsen uppträder på gränsen mellan atrierna och ventriklarna, sprider upp och ner, leder ibland till ett omvänd blodflöde i hjärtat;
  • sinoatrial - utseendet av en puls i sino-aritär led;
  • stam - kom från stammen av hans bunt, inte passera till atriumet och överförs bara till ventriklarna;
  • ventrikulär - de vanligaste extrasystolerna, som uppstår i hjärtekammarna, överförs inte impulsen till atriaen och växlar alltid med signifikanta kompensationsstopp.

  Med antalet platser där pulsen inträffar:

  • monotopisk - från ett ställe;
  • polytopic - från olika.

  Vid tidpunkten för förekomsten i diastol:

  • tidigt - i början av intervallet;
  • sent - i mitten eller slutet av viloperioden.

  Vid frekvens av förekomst:

  • singel;
  • flera - mer än 5 per minut;
  • volley eller grupp - några i rad.

  På det regelbundna utseendet av impulser - allorytmi:

  • bigemony - efter varje vanlig sammandragning av hjärtat;
  • trihemism - efter varje sekund;
  • quadrigemination - efter varje tredje.

  På etiologin:

  • funktionell - det är friska i allmänhet, personer med normalt hjärta fungerar på grund av ökad fysisk och psyko-emotionell stress, missbruk av starka koffeinhaltiga drycker och alkohol, eller någon uppenbar anledning;
  • organiska - beror på redan kardiologiska sjukdomar, särskilt de som är förknippade med hjärtinfarkt och kirurgiska ingrepp på hjärtat.
  • giftiga - åtfölja endokrina sjukdomar, kronisk förgiftning, uppstår mot bakgrund av att vissa droger, droger,
  • psykogena - är typiska för personer som är benägna att depression, plötsliga humörsvängningar, med ångest, ofta på grund av överarbete och daglig stress.

  Enligt livsprognosen:

  • trygg för livet;
  • potentiellt farlig;
  • farlig.

  Det finns en speciell typ av extrasystole, kallad parasystole. I detta fall genereras den patologiska puls oberoende av huvuddelen, och därför finns det två parallella rytmer - sinus och extrasystolisk.

  Symptom

  Beats - sjukdom, saknar smärta sker praktiskt taget utan symptom, så många människor lever, utan att veta att de har sitt ursprung störningar i hjärtrytmen.

  Om patienten har klagomål, så består de oftast av subjektiva känslor ovanligt stark tryck i bröstet och det efterföljande misslyckandet. Det verkar som att hjärtat tumlar i bröstet, bröstet störs som en explosion. En person har en känsla av ångest och brist på luft. Detta aktiverar produktionen av adrenalinhormonet och provar ännu större hjärtfelets oegentligheter.

  Ofta med extrasystol, yrsel, svaghet, ökad svettning, pallor, rädsla, panik. Pulsen åtföljs av en pulsvåg.

  DIAGNOS

  Många medicinska studier visar att närvaron av extrasystoler är en variant av normen. Dock är frekvensen av deras förekomst och obehag som de kan orsaka till en viss person frågor. I vilket fall som helst, om hjärtfrekvensen störs, är det mycket lämpligt att konsultera en läkare för en noggrann diagnos.

  Diagnos av extrasystol sker tillsammans med belysningen av orsakerna till dess förekomst, eftersom detta direkt bestämmer valet av behandlingsmetod. Primärt samråd med en kardiolog föreslår upprättandet av omständigheterna vid förekomsten av extrasystoler, om patienten känner dem. Läkaren tar hänsyn till förekomsten av kardiologiska och andra sjukdomar, frekvensen av attacker av extrasitolia, i vilka specifika situationer de uppstår och vilka mediciner personen tar för tillfället.

  Metoder för korrekt diagnos av extrasystol:

  • EKG - elektrokardiografi, den primära metoden att diagnostisera alla arytmier. Diagrammet visar närvaron av extrasystoler, deras ursprung och form.
  • Daglig övervakning av EKG-mätvärden från en bärbar enhet inom 1-2 dagar. I det här fallet noterar patienten i en särskild dagbok alla faktorer som kan påverka hjärtats arbete: perioder med fysisk aktivitet och medicinering.
  • Cykel ergometri - Genomförande av elektrokardiografi vid fysisk aktivitet, vilket gör det möjligt att fastställa närvaron av extrasystoler och kränkningar av ischemiska processer.
  • ECHO-kardiogram eller ultraljud av hjärtundersökningen, som visar förändringar i myokardium och hjärtklaffarnas funktion.
  • Metod transesofageal elektrofysiologisk studie av hjärta - administration till patienten genom sonden till matstrupen med elektroden närmast närhet till hjärtnivå och mätningen av hjärtmuskeln reaktion på svaga pulser levereras genom sondmatning.
  • MRI av hjärtat - för att få bilder av hjärtat och stora blodkärl, så att de kan analysera sitt arbete.

  Den vanliga pulsmätningen kan också bekräfta extrasystolen. Bevis på en extraordinär systole blir förlust av puls efter en extra pulsvåg, liksom ett pulsunderskott - ett brott mot synkroniseringen av hjärtfrekvens och hjärtfrekvens.

  BEHANDLING

  Metoden för terapi beror på etiologin, formen och svårighetsgraden av symtomen, liksom på förekomsten av organiska hjärtsjukdomar. Behandlingen syftar till att lindra symtomen och förbättra prognosen.

  Om patologiska impulser inte orsakar ångest, har inga svåra symptom och minskar inte prestanda - de behöver inte behandling. Som regel rekommenderas behandling när 700 och flera extrasystoler detekteras per dag.

  Grundläggande principer för behandling av extrasystol:

  • För att lindra stress och ångest, vilket kan förvärra den kliniska bilden av sjukdomen, väljer läkaren lugnande medel, sedativa eller antidepressiva medel. I vissa fall kan man rekommendera olika typer av psykoterapi.
  • Inträde av ß-adrenoblockerare, kunna reducera inte bara antalet episoder av extrasystoler utan även styrkan i postpatologiska reduktioner som orsakas av dem. Metoden är erkänd som den mest effektiva terapin för extrasystol, men att ta detta läkemedel är förknippat med frekventa biverkningar och allvarliga komplikationer.
  • tidsbeställning antiarytmiska läkemedel (AAP) uppträder i extrema fall på grund av deras skadliga effekt på patienter med organiska sjukdomar i hjärtsystemet. Det finns bevis för att denna grupp av AARP-personer kan 3 gånger öka antalet dödsfall. Beslutet om det är lämpligt att ta dessa droger tas endast av en läkare. Behandlingen börjar med små doser, tas i minst 2 månader under konstant övervakning av en kardiolog och avskaffas också smidigt av läkemedlet.
  • I sällsynta fall, med en förekomst av mer än 20 000 extrasystoler per dag, ineffektivitet av andra terapier och ogynnsam prognos för flödet av extrasystolen, operativ ingripande, vilket medför cauterization av källan till patologiska impulser - radiofrekvensablation eller implantation av en cardioverter-defibrillator. Denna operation har en hög effektivitet - över 80%, tar inte mer än 1 timme.

  Allmänna rekommendationer från kardiologen vid behandling av extrasystol består i uteslutandet av intensiv fysisk ansträngning, fraktionerad hälsosam näring, avslag på dåliga vanor. Om extrasystolen orsakas av att ta mediciner, avbryts de.

  KOMPLIKATIONER

  Extrasystolia kan vara både en följd och orsak till allvarliga kardiologiska sjukdomar. Speciellt farligt tillstånd åtföljande arytmi - tunga organiska myokardial skada ökar risken för förmaksflimmer, ventrikelflimmer och plötslig död.

  Extrasystolia är fylld med komplikationer:

  • Supraventrikulär takykardi, åtföljd av en kraftig ökning av hjärtfrekvensen till 220-250 slag per minut.
  • Aorta-stenos, som minskar hjärtutgången och minskar hjärntillförseln, hjärnan och njurblodförsörjningen upp till 25%.

  FÖREBYGGANDE

  Förebyggande av alla typer av arytmier, inklusive de som orsakas av extrasystoler, är att förebygga och korrekt behandla patologiska processer i hjärt-kärlsystemet.

  För att minska risken för extrasystol behöver du:

  • övervaka hälsan, behandla kroniska och nuvarande sjukdomar i alla kroppssystem;
  • Undvik stressiga situationer, ta lugnande medel;
  • öka nivån av kalium i kroppen - ta vitaminer och konsumera kaliuminnehållande livsmedel;
  • Uteslut från kosten eller begränsa konsumtionen av kaffe, starkt te;
  • helt sluta röka, alkohol;
  • öva regelbundna morgonövningar, andningsövningar, återställande massage.

  PROGNOS

  Prognosen beror först och främst på förekomsten av andra hjärtsjukdomar och graden av myokardiell skada. Om det inte finns någon, då extrasystoles själva Hota inte människors hälsa och slutar ofta på egen hand. Och förekomsten av allvarliga hjärtpatologier är en allvarlig riskfaktor för plötslig död.

  Försvagas signifikant prognosen för samtidiga sjukdomar:

  Extrasystolia kännetecknas av förekomst av återfall, om inte behandlad den underliggande sjukdomen. Det är nödvändigt att regelbundet kontrollera hjärtets arbete och besöka kardiologen. Extrasystoler, som regel, ändrar inte arbetsförmågan och livskvaliteten hos en person, men de kan provocera andra, mer signifikanta arytmier.

  Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

  Raynauds sjukdom (Raynauds syndrom) är en sjukdom där det finns en kränkning av artärcirkulationen i lemmarna. Sjukdomen uppstår som ett resultat av hypotermi.

  beats

  beats - variant hjärtarytmi kännetecknas av extraordinära minskningar hela hjärta eller dess enskilda delar (extrasystoler). Det manifesteras av känslan av ett starkt hjärtslag, en känsla av hjärtsänkning, ångest, brist på luft. Minskad hjärtminutvolym under arytmi innefattar reduktion av koronar och cerebralt blodflöde och kan leda till utveckling av angina och transitoriska ischemiska attacker (synkope, pares och t. D.). Ökar risken för att utveckla förmaksflimmer och plötslig död.

  beats

  beats - variant hjärtarytmi kännetecknas av extraordinära minskningar hela hjärta eller dess enskilda delar (extrasystoler). Det manifesteras av känslan av ett starkt hjärtslag, en känsla av hjärtsänkning, ångest, brist på luft. Minskad hjärtminutvolym under arytmi innefattar reduktion av koronar och cerebralt blodflöde och kan leda till utveckling av angina och transitoriska ischemiska attacker (synkope, pares och t. D.). Ökar risken för att utveckla förmaksflimmer och plötslig död.

  Single episodic extrasystoles kan förekomma även i praktiskt taget friska människor. Enligt elektrokardiografi registreras extrasystol hos 70-80% av patienterna över 50 år. Förekomsten av extrasystole förklaras genom uppkomsten av ektopiska foci av ökad aktivitet är lokaliserad sinus (atriell, atrioventrikulär noden eller ventriklarna). Utbrott i dem sprider extraordinära pulser över hjärtmuskeln, vilket orsakar för tidiga sammandragningar av hjärtat i diastolfasen. Ektopiska komplex kan bildas i någon del av ledningssystemet.

  Volymen av extrasystolisk utstötning av blod är under normala, därför kan frekventa extrasystoler (mer än 6-8 per minut) leda till en signifikant minskning av minutvolymen av cirkulationen. Ju tidigare extrasystolen utvecklas, ju mindre blodvolymen följer med extrasystolisk utstötning. Detta påverkar i första hand det koronära blodflödet och kan väsentligt komplicera förloppet av den befintliga hjärtpatologin. Olika typer av extrasystoler har olika kliniska signifikans och prognostiska egenskaper. De farligaste är ventrikulära extrasystoler, som utvecklas mot bakgrund av organisk skada på hjärtat.

  Klassificering av extrasystol

  I stället för bildandet av ektopisk foki isolerad ventrikulär excitation (62,6%), atrial-ventrikulär (förening enligt atrioventrikulär - 2%), atriell extrasystole (25%) och olika utföringsformer av kopplingen (10,2%). I mycket sällsynta fall, extra pulser härrör från en fysiologisk pacemaker - sinusknutan (0,2% av fallen).

  Ibland observeras ektopisk foci-funktionen oberoende av den huvudsakliga (sinus) rytmen, medan två rytmer noteras - extrasystolisk och sinusrytm. Detta fenomen kallas parasystole. Extrasystoler, som följer två i rad, heter parat, mer än två grupper (eller volley).

  Skilj bigemia - rytm med normal växlingen mellan systole och beats, trigemini - växlingen mellan två eusystole med beats, kvadrigimeniyu - följ beats efter var tredje normal kontraktion. Återkommande bigemini, trigemini och kvadrigimeniya kallas allodromy.

  Vid tidpunkten för en extraordinär puls i diastol isoleras en tidig extrasystol som registreras på EKG samtidigt med T-vågen eller vid 0,05 sekunder efter slutet av föregående cykel; genomsnittet efter 0,45-0,50 s efter T-vågan; en sen extrasystol utvecklas före nästa tand P av vanlig sammandragning.

  Enligt förekomsten av extrasystol, sällsynt (mindre ofta 5 per minut), medium (6-15 per minut) och frekventa (oftare 15 per minut) extrasystoler. Med antalet ektopiska foci av excitation finns extrasystoler monotopiska (med en fokus) och polytopisk (med flera excitationsfokuser). På en etiologisk faktor särskiljer extrasystoler av funktionell, organisk och toxisk genes.

  Orsaker till extrasystole

  De funktionella ekstrasistoliyah inkluderar arytmier neurogena (psykogena) ursprungs av maten, kemiska faktorer, alkoholintag, rökning, droganvändning och andra. Funktionella beats inspelade i patienter med autonom dystoni, neuroser, osteokondros av halskotpelaren, och så vidare. D. exempel på funktionella arytmier kan tjäna som en arytmi hos friska, vältränade idrottare. Hos kvinnor kan extrasystolen utvecklas under menstruation. Arytmi funktionell natur kan utlösas av stress, användning av starkt te och kaffe.

  Funktionella beats, utvecklas i friska människor med någon uppenbar anledning, anses det idiopatisk. Slår organisk karaktär inträffar när lesioner i myokardium: kransartärsjukdom, kardiosklerosis, hjärtinfarkt, perikardit, myokardit, kardiomyopati, kronisk cirkulationssvikt, lung hjärta, hjärtsjukdomar, myokardiell skada i sarkoidos, amyloidos, hemokromatos, hjärtoperationer. Vissa idrottare kan tjäna orsaken till arytmi myocardial dystrofi, som orsakas av fysisk överansträngning (så kallade "idrottares hjärta").

  Toxisk arytmi utvecklas när febertillstånd, tyreotoxikos, proarytmisk biverkan av vissa läkemedel (aminofyllin, koffein, novodrina, efedrin, tricykliska antidepressiva medel, glukokortikoider, neostigmin, sympatolytika, diuretika, digitalis beredningar och t. D.).

  Utvecklingen av extrasystolen beror på en överträdelse av förhållandet mellan natrium-, kalium-, magnesium- och kalciumjoner i myokardceller, vilket påverkar hjärtledningens system negativt. Fysisk ansträngning kan framkalla en extrasystol associerad med metaboliska och hjärtsjukdomar och undertrycka extrasystoler orsakad av autonom dysregulering.

  Symtom på extrasystole

  Subjektiva känslor i extrasystolen uttrycks inte alltid. Tolerans för extrasystoler är svårare hos personer med vegeto-vaskulär dystoni; Patienter med organisk skada på hjärtat kan däremot tolerera estrasystolen mycket lättare. Ofta känner patienterna extrasystol som ett slag, ett tryck i hjärtat in i bröstet från insidan, orsakad av kraftig sammandragning av ventriklarna efter kompensationsstoppet.

  Markerade också "tumlande eller vända" hjärtat, avbrott och blekning i hans arbete. Funktionell extrasystole åtföljs av heta blinkningar, obehag, svaghet, känsla av ångest, svettning, brist på luft.

  Frekventa extrasystoler, vilka är av tidig sort och grupp, orsakar en minskning av hjärtproduktionen och därmed en minskning av koronar, cerebral och renal cirkulation med 8-25%. Hos patienter med tecken på cerebral arterioskleros observeras yrsel, transienta former av cerebral cirkulationssjukdomar (svimning, afasi, pares) kan utvecklas; hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom - angina pectorisattacker.

  Komplikationer av extrasystol

  Gruppens extrasystoler kan omvandlas till farligare rytmförlopp: atrial - i förmaksfladder, ventrikulär - i paroxysmal takykardi. Hos patienter med överbelastning eller förmaksdilatation kan extrasystolen gå in i förmaksflimmer.

  Frekventa extrasystoler orsakar kronisk insufficiens av koronar, cerebral, njurcirkulation. De farligaste är ventrikulära extrasystoler på grund av den möjliga utvecklingen av fibrillering av ventriklerna och plötslig död.

  Diagnos av extrasystole

  Huvudmålet för att diagnostisera extrasystolen är en EKG-studie, men det är möjligt att misstänka förekomsten av denna typ av arytmi vid fysisk undersökning och analys av patientklagomål. När man talar med en patient specificeras omständigheterna i samband med arytmi (känslomässig eller fysisk stress, i ett lugnt tillstånd, under sömnen osv.), Frekvensen av episoder av en extrasystol, effekten från mottagande av läkemedel. Särskild uppmärksamhet ägnas anamnes av de överförda sjukdomarna, vilket kan leda till en organisk skada av hjärtat eller deras eventuella odiagnostiserade manifestationer.

  Under undersökningen är det nödvändigt att klargöra extrasystols etiologi, eftersom extrasystoler med organisk skada på hjärtat kräver en annan terapeutisk taktik än funktionell eller toxisk. Vid palpation av puls på den radiella artären definieras extrasystolen som en för tidig pulsvåg med en efterföljande paus eller som en episod av en pulsförlust, vilket indikerar otillräcklig diastolisk fyllning av ventriklarna.

  Auskultation hjärta under hjärtslag över spetsen auskulteras prezhdevermennye I och II ton, tonen jag förbättrade på grund av den lilla kammarfyllning och II - som en följd av utstötning av små blod i lungartären och aorta - försvagas. arytmi Diagnosen bekräftas efter de standardmässiga EKG-ledningar och dagliga EKG-övervakning. Ofta med dessa metoder i frånvaro av extrasystole diagnostiserade patienter klagomål.

  Elektrokardiografiska manifestationer av extrasystol är:

  • för tidigt utseende av P-våg eller QRST-komplex; vilket indikerar en förkortning av det pre-extrasystoliska kohesionsintervallet: för atriella extrasystoler, avstånden mellan primärrytmen P och extrasystolen P; vid ventrikulära och atrioventrikulära extrasystoler - mellan QRS-komplexet i huvudrytmen och de komplexa QRS-extrasystolerna;
  • signifikant deformation, expansion och hög amplitud av extrasystolisk QRS-komplex med ventrikulär extrasystol;
  • frånvaro av P-våg före ventrikulär extrasystol;
  • följ den fulla kompensations pausen efter den ventrikulära extrasystolen.

  EKG-övervakning av Holter är en lång (under 24-48 timmar) EKG-inspelning med hjälp av en bärbar anordning som är fäst på patientens kropp. Registrering av EKG-indikatorer åtföljs av att hålla en dagbok över patientens verksamhet, där han noterar alla hans känslor och handlingar. Holter EKG-övervakning utförs av alla patienter med kardiopatologi, oavsett förekomst av klagomål som indikerar extrasystolen och dess detektion med ett standard EKG.

  För att avslöja en extrasystole som inte är fastsatt vid EKG i vila och i Holter-övervakningen är ett löpbandstest och veloergometri möjliga - prover som bestämmer rytmförstörningar som uppstår endast under belastning. Diagnos av samtidig hjärtkatologi av organisk natur utförs med hjälp av ultraljud i hjärtat, stress Echo-KG, MRI i hjärtat.

  Behandling av extrasystol

  Vid bestämning av behandlingstakt beaktas extrasystols form och placering. Enstaka extrasystoler, som inte orsakas av hjärtpatologi, kräver ingen behandling. Om utvecklingen av extrasystolen orsakas av matsmältningssjukdomar, endokrina system, hjärtmuskulatur, börjar behandlingen med den underliggande sjukdomen.

  Med extrasystoler av neurogent ursprung rekommenderas ett samråd med en neurolog. Tilldela lugnande medel (morwort, citronbalsam, pion-tinktur) eller lugnande medel (miner, diazepam). Extrasystoler orsakade av droger kräver att de avbokas. Indikationer för utnämning av läkemedel är en daglig mängd extrasystoler> 200, förekomsten av subjektiva klagomål och hjärtpatologi hos patienter.

  Valet av läkemedlet bestäms av typen extrasystol och hjärtfrekvens. Syftet med och valet av en antiarytmisk läkemedelsdosering utförs individuellt under kontroll av Holter ECG-övervakning. Extrasystolia är väl behandlingsbart med prokainamid, lidokain, kinidin, amiodoron, etylmetylhydroxipyridinsuccinat, sotalol, diltiazem och andra läkemedel.

  När urezhenii eller försvinnande av prematura slag, fast i 2 månader, för att gradvis minska dosen av läkemedlet och dess fullständiga avskaffande. I andra fall tar arytmi behandling lång tid (flera månader), och maligna ventrikulära antiarytmika form som för livet. Behandling av arytmier från högfrekvent ablation (RFA hjärta) indikeras i form av ventrikulära extrasystoler med frekvensen upp till 20-30 tusen per dag, liksom i fall av ineffektiv antiarytmisk terapi, dess dåliga tolerans eller ogynnsam prognos.

  Prognos för extrasystole

  Prognostisk utvärdering av extrasystol beror på förekomsten av organisk skada på hjärtat och graden av ventrikulär dysfunktion. Det allvarligaste problemet är extrasystolen, som utvecklats mot bakgrund av akut hjärtinfarkt, kardiomyopati, myokardit. Med uttalade morfologiska förändringar i myokardiet kan extrasystoler gå in i blinkningen av atrierna eller ventriklerna. I avsaknad av strukturell skada på hjärtat påverkar extrasystolen inte signifikant prognosen.

  Malignt för supraventrikulär arytmi kan leda till förmaksflimmer, ventrikulär arytmi - en ihållande kammartakykardi, ventrikelflimmer och plötslig död. Förloppet av funktionella extrasystoler är vanligtvis godartad.

  Förebyggande av extrasystole

  I stora drag arytmi förebyggande ger varning av patologiska tillstånd och sjukdomar, ligger till grund för utveckling: kranskärlssjukdom, kardiomyopati, myokardit, myocardial dystrofi, etc, liksom förebyggande av exacerbationer.. Det rekommenderas att utesluta läkemedel, livsmedel, kemiska förgiftningar som orsakar extrasystol.

  Patienter med asymtomatisk ventrikulär extrasystole och utan tecken på hjärtpatologi rekommenderas en diet berikad med magnesium- och kaliumsalter, upphörande av rökning, alkohol och starkt kaffe, måttlig fysisk aktivitet.