Huvud / Emboli

Tromboembolism i lungartären

Tromboembolism i lungartären (förkortad version - PE) är ett patologiskt tillstånd där trombi plötsligt täpper till lungartärernas grenar. Blodproppar uppträder initialt i venerna i det mänskliga cirkulationssystemet.

Hittills dömer en mycket hög andel personer med hjärt- och kärlsjukdomar just på grund av utvecklingen av lungemboli. Oftast orsakar PE död hos patienter i den postoperativa perioden. Enligt medicinsk statistik dör cirka en femtedel av alla personer med lungtromboembolism. I det här fallet förekommer det dödliga resultatet i de flesta fall redan under de första två timmarna efter utvecklingen av emboli.

Experter hävdar att det är svårt att bestämma frekvensen av PE, eftersom ungefär hälften av sjukdomsfallet går obemärkt. Vanliga symtom på sjukdomen är ofta liknade andra sjukdomar, så diagnosen är ofta felaktig.

Orsaker till tromboembolism hos lungartärerna

Den vanligaste tromboembolismen i lungartären beror på blodproppar som ursprungligen uppträdde i benens djupa vener. Följaktligen är den främsta orsaken till tromboembolism hos lungartären oftast utvecklingen trombos benens djupa vener. I mer sällsynta fall är tromboembolism orsakad av blodproppar från venerna i höger hjärta, bukhålan, bäcken, övre extremiteter. Mycket ofta förekommer trombi hos de patienter som på grund av andra sjukdomar ständigt observerar sängstöd. Oftast är det människor som lider myokardinfarkt, lungsjukdomar, liksom de som fick ryggmärgsskador, genomgick operation på höften. Risken för tromboembolism hos patienter ökar betydligt tromboflebit. Mycket ofta manifesteras PE som en komplikation av hjärt-kärlsjukdomar: reumatism, infektiös endokardit, kardiomyopati, hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom.

Emellertid påverkar PE ibland människor utan tecken på kroniska sjukdomar. Vanligtvis händer detta om en person är länge i tvingad position, till exempel gör det ofta flygningar på ett flygplan.

För att en trombus ska kunna bildas i människokroppen är följande villkor nödvändiga: närvaron av skada på kärlväggen, fördröjd blodflöde vid skadan, hög blodkoagulerbarhet.

Skada på venens väggar uppträder ofta med inflammation, skadedjur och intravenösa injektioner. I sin tur sänker blodflödet på grund av utvecklingen av hjärtsvikt i patienten, med långvarig tvingad position (bär gips, bäddstöd).

Som orsaker till ökad koagulerbarhet av blod bestämmer läkare ett antal ärftliga störningar, och ett liknande tillstånd kan utlösa användningen av orala preventivmedel, sjukdom aIDS. En högre risk för blodproppar finns hos gravida kvinnor, hos personer med en andra blodgrupp, såväl som hos patienter fetma.

De farligaste är trombi, som i ena änden är fästa vid kärlväggen, och den fria änden av trombusen ligger i kärlets lumen. Ibland är endast små insatser tillräckliga (en person kan hosta, göra en skarp rörelse, påkänning), och en sådan blodpropp går av. Vidare med blodflödet befinner sig trombus i lungartären. I vissa fall träffar trombuset kärlväggarna och bryts ner i små delar. I det här fallet kan det finnas blockering av små kärl i lungorna.

Symptom på tromboembolism hos lungartärerna

Experter definierar tre typer av PE, beroende på hur mycket volymen av lung vaskulära lesioner observeras. vid massiv PE mer än 50% av lungorna påverkas. I detta fall uttrycks symtomen på tromboembolism av chock, en kraftig droppe blodtryck, förlust av medvetande, det saknas rätt ventrikulär funktion. Konsekvensen av cerebral hypoxi med massiv tromboembolism är ibland cerebrala störningar.

Submassiv tromboembolism Det definieras vid en skada från 30 till 50% av lungans kärl. Med denna form av sjukdomen lider en person av andnöd, blodtrycket förblir dock normalt. Överträdelse av funktionerna i högra hjärtkammaren är mindre uttalad.

vid icke-massiv tromboembolism Funktionen hos den högra ventrikeln störs inte, men patienten lider av andfåddhet.

Enligt sjukdomens allvar är tromboembolism uppdelad i akut, subakut och återkommande kronisk. I akut form av sjukdomen börjar PE plötsligt: ​​hypotoni, svår bröstsmärta, dyspné uppstår. Vid subacut tromboembolism förekommer en ökning av höger ventrikel- och respirationsinsufficiens, tecken infarkt lunginflammation. Återkommande kronisk form av tromboembolism kännetecknas av repetition av dyspné, symptom på lunginflammation.

Symptom på tromboembolism beror direkt på hur massiva processen är, och även på villkor av kärl, hjärta och lungor hos patienten. Huvud tecknen på utvecklingen av pulmonell tromboembolism är allvarlig dyspné och snabb andning. Manifestationen av dyspné är vanligtvis skarp. Om patienten ligger i ljungläge blir det lättare. Utseendet av dyspné är det första och mest karakteristiska symptomet av PE. Andnöd indikerar utvecklingen av akut andningsfel. Det kan uttryckas på olika sätt: ibland verkar det för en person att det inte har tillräckligt med luft, i andra fall är dyspné särskilt uttalad. Också ett tecken på tromboembolism är en stark takykardi: hjärtat samlar mer än 100 slag per minut.

Förutom andnöd och takykardi uppträder smärta i bröstet eller en känsla av något obehag. Smärtan kan vara annorlunda. Så, de flesta patienter noterar skarp duggarsmärta bakom bröstbenet. Smärtan kan vara i flera minuter och i flera timmar. Om embolin hos huvudstocken i lungartären utvecklas kan smärtan riva och kännas bakom båren. Med massiv tromboembolism kan smärta spridas bortom båren. Embolin hos lungartärornas lilla grenar kan manifesteras generellt utan smärta. I vissa fall kan blodspottning uppträda, blåsa eller bleka av läpparna, örat i näsan.

När man lyssnar på en specialist finner man wheezing i lungorna, systolisk murmur över hjärtat. Vid utförande av ett ekokardiogram finns trombi i lungartärerna och högra hjärtat, och tecken på kränkningar av funktionen hos högerkammaren förekommer också. Röntgen visar förändringar i patientens lungor.

Som ett resultat av blockering minskar pumpfunktionen hos den högra kammaren, vilket resulterar i otillräckligt blod i vänster kammare. Detta har en minskning av blod i aorta och artär, vilket framkallar en kraftig minskning av blodtrycket och ett tillstånd av chock. Under sådana förhållanden utvecklas patienten myokardinfarkt, atelektas.

Ofta har patienten en ökning av kroppstemperaturen till subfebrila, ibland febrila index. Detta beror på det faktum att många biologiskt aktiva substanser släpps ut i blodet. feber kan vara från två dagar till två veckor. Några dagar efter pulmonell tromboembolism kan vissa människor uppleva bröstsmärta, hosta, blodspottning, symptom på lunginflammation.

Diagnos av lungemboli

Under diagnosen utförs en fysisk undersökning av patienten för att identifiera vissa kliniska syndrom. Läkaren kan bestämma andfåddhet, arteriell hypotension, bestämma kroppstemperaturen, vilket stiger redan under de första timmarna av utveckling av PE.

De huvudsakliga metoderna för undersökning av tromboembolism bör omfatta EKG, bröströntgenstråle, ekkokardiogram, biokemiskt blodprov.

Det bör noteras att i cirka 20% av fallen kan utvecklingen av tromboembolism inte bestämmas med hjälp av EKG, eftersom inga förändringar observeras. Det finns ett antal specifika egenskaper som bestäms under dessa studier.

Den mest informativa undersökningsmetoden är ventilations-perfusionskanning av lungorna. En angiopulmonografistudie utförs också.

Under diagnos av tromboembolism utförs en instrumental undersökning, under vilken doktorn bestämmer förekomsten av flebotrombos i nedre extremiteterna. För att detektera venetrombos, används radiopaque flebografi. Ledning av ultraljudsdopplerografi av benens kärl gör det möjligt att avslöja brott mot permeabiliteten hos venerna.

Behandling av tromboembolism hos lungartären

Behandlingen av tromboembolism riktas först och främst till aktivering perfusion av lungorna. Även terapins syfte är att förhindra manifestationer postembolisk kronisk lunghypertension.

Om det finns misstankar om PE-utveckling, är det viktigt att omedelbart se till att patienten håller sig till den striktaste bäddstöd på scenen före sjukhusvistelsen. Detta kommer att förhindra återkommande tromboembolism.

produceras central venskateterisering för infusionsbehandling samt noggrann övervakning av centralt venetryck. Om akut andningsbesvär uppträder ges patienten intubation av luftröret. För att minska allvarlig smärta och lindra en liten cirkulationscirkulation, måste patienten ta narkotiska analgetika (använd i detta syfte företrädesvis 1% lösning morfin). Det här läkemedlet reducerar också andfådd effekt.

Patienter som har akut höger ventrikelfel, chock, arteriell hypotension, injiceras intravenöst reopoligljukin. Emellertid är detta läkemedel kontraindicerat med högt centralt venetryck.

Med syftet att sänka trycket i en liten cirkulationscirkulation, en intravenös eufillina. Om det systoliska blodtrycket inte överstiger 100 mm Hg. artikeln, används detta läkemedel inte. Om patienten diagnostiseras med infarkt lunginflammation, är han ordinerad behandling antibiotika.

För att återställa patronen i lungartären används både konservativ och kirurgisk behandling.

Metoder för konservativ terapi inkluderar trombolys och förebyggande av trombos för att förhindra återkommande tromboembolism. Därför utförs trombolytisk behandling för operativ återställning av blodflödet genom de ockluderade lungartärerna.

Sådan behandling utförs om läkaren är säker på diagnosens noggrannhet och kan tillhandahålla fullständig laboratoriekontroll av terapiprocessen. Det är nödvändigt att ta hänsyn till ett antal kontraindikationer för användningen av sådan behandling. Det här är de första tio dagarna efter operation eller trauma, närvaron av samtidiga sjukdomar, där det finns risk för hemorragiska komplikationer, en aktiv form tuberkulos, hemorragisk diatese, matstrupe åder i matstrupen.

Om det inte finns kontraindikationer, då behandling heparin börja omedelbart efter diagnosen har fastställts. Doser av läkemedlet bör väljas individuellt. Terapi fortsätter med recept indirekta antikoagulantia. Drogen warfarin patienter visar sig ta minst tre månader.

Människor som har tydliga kontraindikationer mot trombolytisk behandling, ser borttagande av trombus kirurgiskt (trombektomi). Även i vissa fall är det lämpligt att installera cava-filter i fartygen. Dessa är retikulära filter, som kan fördröja de lossade blodpropparna och tillåter dem inte att komma in i lungartären. Sådana filter införs genom huden - huvudsakligen genom den inre jugulära eller femorala venen. Installera dem i njurarna.

Förebyggande av tromboembolism hos lungartären

För att förebygga tromboemboliska händelser är viktigt att veta vilken typ av villkor predisponerar för uppkomst av venös trombos och tromboembolism. Speciellt uppmärksam på sin egen stat bör vara människor som lider av kronisk hjärtsvikt, tvingas lång tid att följa sängläge, är massiva diuretika under en lång tid tar hormonella preventivmedel. Dessutom en riskfaktor för ett antal systemiska bindvävssjukdomar och systemisk vaskulit, diabetes mellitus. Risken att utveckla tromboembolism ökar med stroke, ryggmärgs trauma, kateterets långvariga vistelse i den centrala venen, närvaron av onkologiska sjukdomar och kemoterapi. Speciellt uppmärksam på tillståndet för ens egen hälsa bör man behandla de som har diagnostiserats åderbråck i benen, feta människor, patienter med onkologiska sjukdomar. För att undvika utveckling av lungemboli är det därför viktigt att lämna tillståndet för postoperativ bäddstöd i tid för att behandla tromboflebit i benens vener. Människor som är i riskzonen visas förebyggande behandling med hepariner med låg molekylvikt.

För att förhindra manifestationer av tromboembolism, antiplatelet medel: då kan det finnas små doser acetylsalicylsyra.

Karakteristik av tromboembolism: 8 arter, symptom och behandling av patologi

I denna artikel: Karakteristiken för tromboembolism, vilka symptom är det på detta svåra tillstånd, dess sorter och behandlingsmetoder.

Tromboembolism är inte en enda sjukdom, men kan förekomma med många krämpor, tillsammans med bildandet av blodproppar i kärlen eller drift i deras blodproppar, lymfa eller luft. Dessa partiklar - tromber, koagulerar fettvävnad, luftbubblor är fångade i en behållare, den övervuxna koloni av mikroorganismer - täppa de arteriella eller venösa lumen hos kärlet och hindra normalt blodflöde. Som ett resultat av en sådan kränkning i det drabbade området utvecklas ischemi - otillräcklig blodtillförsel av vävnader. Konsekvenser av detta tillstånd kan vara hjärtinfarkt, stroke eller gangren.

Tromboembolism kan delas upp i fyra huvudfaser:

 1. bildandet av en trombus eller embolus (till exempel en luftbubbla);
 2. trombusbrott;
 3. hans emboli (rörelse) på blodbanan;
 4. blockering av lumen i ett kärl och utveckling av trombos.

Typiskt sådan symtom (m. E. Syndrome) utvecklar plötsligt, slående kärlen i lungorna, hjärta, hjärna, tarm eller fötter och kan leda till handikapp eller död hos patienten.

Orsaken till tromboembolism kan vara en mängd olika tillstånd eller sjukdomar, och blodkärlets täppning kan förekomma i olika delar av blodbanan. Beroende på lesionsområdet kan detta tillstånd behandlas av en neurolog, en neurokirurg, en bukkirurg, en kardiolog eller en vaskulär kirurg.

Åtta typer av patologi

Emboli kan orsaka blockering av olika delar av kärlbädden. I betydelsen av detta identifierar experter 8 huvudtyper av tromboembolism:

 1. hjärnans kärl;
 2. lungartären;
 3. abdominal aorta;
 4. mesentera artärer
 5. mesentera ådror;
 6. njurartär
 7. fötterna
 8. emboli med fostervätska.

skäl

Den främsta orsaken till tromboembolism är en trombosembolus, frånkopplad från kärlväggen, som med en blodflöde kommer in i ett kärl och klämmer fast det. Därefter utvecklas ischemi i det drabbade området, vilket orsakar symtomutveckling.

Förberedelse för bildandet av trombi-emboli och utvecklingen av tromboembolism kan vara följande sjukdomar eller tillstånd:

 • länge stanna i en position och en kraftig ökning (till exempel långvarig sängstöd, flygning eller resa);
 • mottagning av blodviskositetsökande läkemedel;
 • trombofili (blödningsstörningar);
 • några kirurgiska operationer
 • ateroskleros;
 • antifosfolipid syndrom;
 • arteriell hypertoni eller hypertonisk kris
 • stroke;
 • hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar;
 • åderbråck
 • generaliserad sepsis;
 • frakturer av stora ben
 • blödning;
 • brännskador eller frostskador
 • maligna tumörer;
 • rökning;
 • dehydrering;
 • graviditet och förlossning
 • ålderdom.

symptom

1. Tromboembolism hos cerebrala kärl

Ofta observeras denna patologi hos äldre människor. Vanligtvis uppstår det mot bakgrund av ateroskleros och hypertoni.

I de flesta fall uppträder en trombusbrott under eller efter sömn. De första tecknen på blockering av cerebrala kärl kan inte uttalas, och patienten är i medvetenhet:

 • stupor,
 • ökad sömnighet,
 • desorientering,
 • huvudvärk,
 • smärta i ögonbågens rörelse,
 • illamående och kräkningar.

Den patologiska processen utvecklas inte snabbt. Under en tid framträder inte fokala neurologiska symptom, vilket indikerar otillräcklig blodtillförsel till ett visst område i hjärnan. Vanligtvis observeras detta tillstånd i flera timmar eller flera dagar.

Efter det har patienten de första neurologiska symtom, vars natur kommer att bero på om fartyget förseglades, hur mycket har kränkts cirkulationen i vissa områden i hjärnan och hur omfattande upptåg ischemisk stroke. Patienten kan utveckla talproblem, ett snett ansikte åt sidan, en känsla av svaghet i en eller annan lem, etc.

2. Tromboembolism i lungartären

Låt oss se, vad är detta - tromboembolism av lungartärerna? Vanligtvis förekommer bildandet av en trombus i lungartärerna sällan och oftare kommer den från det övre eller nedre vena cava eller hjärtat. Vanligtvis är sådan embolism orsakad av hosta, fysisk aktivitet eller andra påfrestningar. Symptom på sådan tromboembolism visas direkt, och graden av deras svårighetsgrad beror på storleken på det täppta kärlet. Med massiva lesioner dör patienten så snabbt att ett lunginfarkt inte har tid att utvecklas.

Vid en pulmonell tromboembolism hos patienten observeras följande symtom:

 • svår smärta i vänster eller höger sida;
 • hudens hud
 • smärta som liknar en attack av angina pectoris;
 • läpparnas cyanos
 • andfåddhet;
 • hosta blod
 • kall svett på pannan;
 • ökad hjärtfrekvens
 • arytmi;
 • temperaturökning.

Mindre uttalade symptom på tromboembolism av lungartärorns små grenar. Varaktigheten av en sådan patologisk process kan variera från flera timmar till flera dagar.

När ett stort kärl påverkas, utvecklas symtomen på blockering av lungartären mycket snabbt och leder ofta till patientens död. Vanligtvis utvecklas sådan tromboembolism enligt följande: en skarp medvetsbrott, ökad andningsinsufficiens och hypoxi, ökat tryck och dödsfall.

3. Tromboembolism i buken aorta

Denna typ av tromboembolism utvecklas ofta med reumatism, vilket resulterar i förminskning av vänster venös bländare. Den avbrutna trombusen "lägger sig ner" på förgreningen av aortan och leder till utvecklingen av trombos i femorala och mesentera artärer.

Vid en tromboembolism av abdominal aorta hos patienten finns sådana tecken:

 • svår smärta i benen
 • kalla fötter;
 • förlust av hudkänslighet
 • smärta i buken och buken
 • muskelförlamning.

I avsaknad av snabb behandling leder syndromet till utvecklingen av foten och chockens gangren.

4. Tromboembolism hos de mesentera artärerna

Ofta förekommer tromboembolism i den övre mesenteriska artären. Detta tillstånd kan orsakas av hjärtinfarkt, förmaksflimmer eller sepsis.

Klicka på bilden för att förstora

Med trombos av den mesentera artären observeras följande symtom:

 • svår smärta i buken
 • kräkningar av mat, galla, ibland med föroreningar av blod;
 • uppblåsthet;
 • ökad hjärtfrekvens
 • blödning från tarmen.

Framsteg av sådan tromboembolism leder till blåa läppar och utveckling av peritonit.

5. Tromboembolism av mesentera vener

Ocklusion med mesentera vener embolus är inte lika ljus och snabb som tromboembolism hos artärerna. Som ett resultat av detta syndrom utvecklar patienten ett tarminfarkt, vilket manifesterar sig i symptomen på en akut buk men utan spänningen i den främre bukväggen.

En sådan diagnos kan endast upprättas på operationsbordet när man fattar beslut om att granska bukorganen. Ofta utvecklas tromboembolism av mesentera vener hos äldre.

6. Tromboembolism hos njurartären

Blockering av njurartärens embolus leder till ett njursinfarkt. Med denna lokalisering av tromboembolism har patienten följande symtom:

 • skarp smärta i nedre delen av ryggen, som liknar njurkolik, men utan recoil i perineum;
 • uppblåsthet;
 • utvidgning av njure i storlek och ömhet med palpation;
 • kräkningar;
 • temperaturökning upp till 38 ° С;
 • retention av urin och pall
 • blod i urinen (visas efter 2 dagar);
 • ökat tryck (inte alltid);
 • förlust av medvetande (med mycket svår smärta).

I avsaknad av snabb behandling, som kan vara både konservativ och kirurgisk, försvårar patientens tillstånd och kan leda till döden.

7. Tromboembolism av benens artärer

Med en sådan tromboembolism går embolierna i lumen av benets perifera artärer och symptomernas allvarlighetsgrad beror på graden av cirkulationsstörning i benet. När iliacartären blockeras sker en ensidig skada. Frånvaro av en puls på benet kan observeras genom hela ytan, och om trombusen blockeras blodflödet lägre, kommer frånvaron av pulsering att uppträda på en viss nivå.

Med denna form av tromboembolism är symtomen av tre grader av svårighetsgrad:

8. Ambolia med fostervätska

Denna speciella typ av tromboembolism orsakas av blockering av kärlen genom fostervätskan, och det är lika farligt för gravida, födande eller fostret. Detta tillstånd kan provoceras av flera graviditeter, polyhydramnios, onormala födselar, felaktig stimulering av födelseprocessen eller livmoderhalsstabilitet.

Vid utveckling av emboli med fostervätska uppträder följande symptom:

 • förlust av medvetande
 • frossa;
 • konvulsioner;
 • blekhet;
 • sällsynta och grunda andning;
 • hosta;
 • cyanos av extremiteter och läppar;
 • tryckreduktion;
 • sällsynt och svag puls;
 • intensiv blödning.

I avsaknad av omedelbar vård leder detta tillstånd till döden.

behandling

Alla typer av tromboembolism är extremt farliga för hälso- och livsvillkor och kan endast behandlas på ett sjukhus. Det är därför som de första symptomen uppträder bör du omedelbart ringa till din läkare eller ringa en ambulans.

I många fall kan snabbt reaktion på utvecklingen av tromboembolism och tillhandahållande av kompetent och adekvat behandling återställa normalt blodflöde i det drabbade området. Men med allvarliga cirkulationssjukdomar kan patienten dö. Från lungtromboembolism inom den första timmen dör ca 10% av patienterna och 30% dör senare av sjukdomens återfall.

Taktiken för att behandla sådana tillstånd bestäms av en slags tromboembolism och särdrag i sin kurs. Om möjligt, försök först att eliminera tromboembolism med konservativ behandling. Patienten ordineras en strikt sängstöd och förberedelser för att återställa blodcirkulationen. Organet för blodförtunnande medel (antikoagulantia), upplösning av blodproppar (trombolytiska medel) kan användas som en medicinsk terapi för eliminering och spasmolytika spasmer uppstår.

Om konservativ terapi inte ger de förväntade resultaten, utförs kirurgiska ingrepp för att eliminera trombos och återställa normalt blodflöde, vars form bestäms av platsen för den "sedimenterade" trombusen. Operationer kan utföras på ett öppet kärl, det vill säga enligt klassiska tekniker med ett snitt eller med hjälp av endoskopisk utrustning. Med utvecklingen av benen i underbenet måste du fatta beslut om att utföra en amputation av benet.

Efter avslutad behandling för förebyggande av återkommande, föreskrivs patienter antikoagulantia för långvarig användning, vilket främjar blodförtunning och förhindrar bildandet av blodproppar. Enligt statistiken kan detta tillvägagångssätt för terapi minska dödligheten med 5%.

utsikterna

Prognosen för tromboembolism beror på två huvudfaktorer:

 1. svårighetsgrad av tromboembolism och framväxande komplikationer
 2. snabb diagnos och korrekthet av efterföljande behandling.

Med ett gynnsamt resultat av blockering av kärl kan långvarig användning av antikoagulantia minska risken för återkommande tromboembolism. Effektiviteten av sådan förebyggande behandling beror på läkemedlets varaktighet. Under de första 5 dagarna är sannolikheten för inget återfall 36%, efter 14 dagar - 52% och efter 3 månader - 73%.

Vad är tromboembolism

Sjukdomar i fötterna stör allt mer normalt människans normala liv, eftersom det är patologierna i kärlsystemet som går till en av de första platserna på patienternas klagomål i medicinska institutioner. En av de farligaste störningarna i arbetet med vener och blodkärl är tromboembolisk sjukdom.

Vi kommer att förstå vad det är - tromboembolism, liksom vilka symtom den har och vad är det farligt? En detaljerad studie av detta ämne möjliggör tidig upptäckt av patologi och vidta omedelbar åtgärd.

Vad är tromboembolism?

Tromboembolism är en patologi som bär en stor fara. I själva verket är det en komplikationsform i trombos.

Hur och från vad som visas

En trombos är en blodpropp som ackumuleras i ett kärl och blockerar blodflödet och därigenom stör den normala funktionen av vener och kärl, vilket gör det svårt att ta emot den nödvändiga mängden syre.

Orsaken till tromboembolism är i de flesta fall en trombusbrott (Embolus). Speciellt farlig tromboembolism i lårbenet, eftersom det kan leda till fotens död. Men den vanligaste tromboembolism av små sosudikov.

För en mer detaljerad förståelse av patologistrukturen kan man se på det schematiska bilden av tromboembolism i nedre extremiteterna:


Vad är orsaken till trombbildning och efterföljande tromboembolism?

 1. Sjukdomar i kärlsystemet (hjärtinfarkt, tromboflebit, åderbråck, ateroskleros, diabetes mellitus).
 2. Ärftlig predisposition.
 3. Rökare.
 4. En stillasittande livsstil.
 5. Äldre ålder (efter 55 år).
 6. Graviditet, förlossning.
 7. Överdriven vikt.
 8. Mottagning av orala preventivmedel.

En trombos kan komma av de vanligaste orsakerna, till exempel med en stark hosta, med naturlig tömning av tarmen, under förlossningen.

Typer av tromboembolism

Tromboembolism kan vara av olika slag, beroende på regionen av trombuslokalisering:

 • hjärnan;
 • pulmonell;
 • koronar;
 • ryggmärg;
 • lever;
 • nedre extremiteterna.

Enligt statistiska data är den vanligaste typen av patologi tromboembolism hos benen.

Är tromboembolism av benen farlig?

Tromboembolism är mycket farlig! Konsekvenser av en avbruten trombus som "flyter" genom kärl och artärer, katastrofala gangren, komplett beninsufficiens, dödligt utfall.

Faran är att det i ett tidigt skede är svårt att känna igen sjukdomen, vilket gör att tromboembolismens diagnos i början är nästan omöjlig.

Det utvecklas gradvis, i flera steg:

 1. Patienten känner sig i allmänhet tillräckligt bra, klagar inte på några plågor. Det enda som det regelbundet kan störa - med en aktiv belastning på benen är det lätt smärta.
 2. Gradvis sjukdomen fortskrider, patienten börjar uppleva obehag i benen, känsligheten av nedre extremiteter minskar.
 3. Patienten noterar de ljusa manifestationerna av arteriell tromboembolism.
 4. Nedre extremiteter påverkar gangren.

I slutet kan embolet leda till fullständig celldöd. Som en konsekvens - förlusten av nedre extremiteter. Risken för dödsfall är extremt hög.

Symptom på tromboembolism hos benen

Som någon sjukdom känns tromboembolism av karakteristiska symptom. De uppstår gradvis, i början är det lite uttryckt. Så listan över symptom på tromboembolism av benen:

 1. Känslan av linddoshet i benen, smärre smärta sensioner med effekten av nålar, stickningar i benen.
 2. Benen hos patienten (särskilt fötterna) är ständigt kalla, inklusive i ett varmt rum. Situationen räddas sällan även med varma ullsockor.
 3. Oväntat skarpa smärtor i benen, som uppträder oberoende av belastningen på benen (kan observeras även när personen ligger, helt avslappnad).
 4. Svaghet i benen, signifikant minskad motoraktivitet.
 5. Ohälsosam blekhet av det kutana täckandet av benen, kan vara med en cyanotisk nyans.
 6. Gradvis minskas benens känslighet kraftigt, och de känns också onaturligt kalla.
 7. Smärtan börjar förvärva en piercing karaktär, den kan slå kroppen med skarpa, skarpa smärtor från benen till bröstet.
 8. Visas andfåddhet.
 9. Oroligt ljud i hjärtat.
 10. Arteritrycket når minimivärdena (även om patienten aldrig har haft några tryckfel innan).
 11. Problem med matsmältningsorganet, stolen är trasig, med palpation av buken, upplever patienten svår smärta.
 12. Ångans rippel försvinner helt.

Om en av de presenterade symptomen på tromboembolism hos underbenen finns, omedelbart söka råd från specialist.

Profylax och behandling av sjukdomen

Vid diagnos av "tromboembolism" är det först och främst nödvändigt att återställa den normala blodtillförseln i nedre extremiteterna.

För detta placeras patienten på ett sjukhus, för med en promenad på trombocyten för att klara sig ensam, kommer det inte att lyckas hemma!

Den mest optimala lösningen på problemet (speciellt vid tromboembolism hos lårbenären) är borttagning av trombusen genom kirurgiska medel.

Om en embol är närvarande, kommer en erfaren phlebologist inte att riskera patientens liv och försöka lösa problemet på mer konservativa sätt, som läkemedelsterapi!

När lårbensartären tromboembolism kirurg har direkt tillgång till problemområden, om tromb ocklusion av små fartyg - används endovaskulär kirurgi teknik.

I detta fall utförs operationen genom metoden för perkutan åtkomst med hjälp av en apparat som visualiserar de radiella metoderna för kärlens tillstånd. Efter kirurgisk avlägsnande av embolus ordinerar läkaren en speciell terapi som syftar till att återställa de skadade vävnaderna och normalisera blodtillförseln i underbenen.

För att inte utsätta din hälsa och liv för fara är det nödvändigt att följa Grundläggande förebyggande råd:

 1. Om en person är utsatt för hälsoskäl (I närvaro av sjukdomar som kan leda till utveckling av tromboemboliska händelser, såsom diabetes, åderförkalkning och åderbråck), bör han alltid vara medveten om de befintliga faror och uppmärksam på deras hälsa. Först och främst är det nödvändigt att konsultera en läkare som ska göra en kompetent diet och en kurs av medicinska övningar som normaliserar cirkulationssystemets funktion.
 2. Rätt näring, inklusive en terapeutisk kost - en pant av utmärkt blodcirkulation. Man bör komma ihåg att god mat kan orsaka täppning av blodkärl med blodiga blodproppar och kolesterolplåtar (det handlar naturligtvis om fet, stekt, rökad mat).
 3. Aktivt sätt att leva på, motion, idrott fysisk kultur har en positiv effekt på cirkulationssystemets funktion och kommer inte att tillåta trombi att dyka upp.
 4. Ingen avbrutit förebyggande terapi. På apotek kan du köpa läkemedel för att förbättra blodcirkulationen och förflyttning av blodproppar och även mycket effektiva folkmetoder för att förbättra blodtillförseln. Det enda villkoret är att de ska utses av en phlebologist!
 5. Övergivande av dåliga vanor. Rökning, att dricka alkoholhaltiga drycker är ett globalt problem av vår tid. Att bli av med det, du kan spara din hälsa, inklusive från tromboembolism.

slutsats

Tromboembolism är en extremt svår och smittsam sjukdom. Känslig inställning till din hälsa kommer att möjliggöra att i tid eliminera problemet och återställa benen hälsa och lätthet!

Pulmonell tromboembolism: symptom, behandling. Tromboembolism - vad är det?

Tyvärr står många inför en patologi som kallas tromboembolism. Vad är det Hur farligt kan det vara? Vilka är konsekvenserna? Vilka symptom åtföljs? Det här är de viktigaste frågorna som många människor är intresserade av.

Tromboembolism - vad är det?

Enligt statistiska uppgifter är denna patologi en av de vanligaste orsakerna till dödsfall hos patienter. Så varför tromboembolism utvecklas? Vad är det

Detta tillstånd åtföljs av igensättning av kärlens lumen med en trombus. Blodklumpen i sådana fall blockerar blodflödet, vilket resulterar i ischemi i organ eller vävnader - speciella mål (vilka tillhandahölls av blod från ett täppt kärl).

Omedelbart är det värt att notera att denna patologi för det mesta uppstår plötsligt och utvecklas snabbt, så i detta fall är snabb diagnos och behandling mycket viktig.

De främsta orsakerna till sjukdomen

Tromboembolism är inte en självständig sjukdom. Patologin uppstår som en komplikation mot bakgrund av andra sjukdomar. Det är mycket svårt att noggrant bestämma sannolikheten för att täppa till kärlet. Ändå finns det några riskfaktorer i närvaro av vilka patienter rekommenderas noggrann observation.

Ganska ofta tromboembolism utvecklas mot bakgrund av sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, inklusive ateroskleros, djup ventrombos i de nedre extremiteterna, arytmi, koronar hjärtsjukdom, kardiomyopati. Patologi uppträder också hos personer som lider av en störning av blodkoagulations-, lung- och magkreft.

Riskfaktorer inkluderar också andra villkor, särskilt:

 • kroniskt hjärta och andningssvikt
 • långvarig rörelse (till exempel långvarig sängstöd, postoperativ period);
 • kronisk hypertoni
 • graviditet och återhämtningsperiod efter födseln
 • Varicose sjukdom (stagnation av blod i venerna skapar förutsättningar för bildandet av blodproppar);
 • kirurgisk intervention och rehabiliteringsperiod;
 • vissa onkologiska sjukdomar (ibland ökar utvecklingen av en malign tumör sannolikheten för koagulationsbildning);
 • trauma, inklusive brott mot integriteten i ryggraden, ryggmärgen samt benskrubbningar;
 • kraftig blödning
 • svåra brännskador och frostskador.

Förresten, enligt statistiken, diagnostiseras en sådan patologi hos kvinnor så dubbelt så ofta som hos män.

Varianter av patologi

Många patienter är intresserade av frågor om hur farlig tromboembolism är. Vad är det och varför uppstår det? Omedelbart är det värt att säga att en sådan patologi kan påverka olika fartyg. Till exempel har vissa patienter en blockering av kärl i underbenet, medan andra överlappar blodflödet till hjärtat, njurarna, hjärnan, etc.

Naturligtvis kan trombi täppa till kärl av olika kaliber, både små och stora. Den vanligaste och farligaste är lungtromboembolism, som ofta åtföljs av en skarp attack och ibland nästan omedelbar död hos patienten.

Tecken och konsekvenser av tromboembolism

Faktum är att tromboembolism i artären eller venen kan åtföljas av olika symtom, som här beror allt på trombos plats och platsen för utveckling av vävnadsischemi. Till exempel, om patologi har påverkat kärl i underbenet, utvecklas tromboflebit och sedan gangren.

Om en blockering uppstår i blodkärlen som transporterar blod till buken, kan patienter klagar över svåra buksmärtor, yrsel, kräkningar, allmän svaghet, och så vidare. D. Konsekvenserna av blockeringen kan vara tarm ischemi, njure, fel i andra organ i bukhålan. Blockering av blodkärl som ger blodflöde till hjärnan leder till stroke. I ett ord är tromboembolism ett mycket farligt tillstånd.

Pulmonell tromboembolism: symptom

Denna typ av patologi åtföljs av mycket karakteristiska särdrag. Fulminant och akut lungtromboemboli börjar skarpt - patienten börjar kväva, blek hud, ofta observeras cyanos av öron, hals, ansikte, överkroppen. Minskat blodtryck, det finns skarpa smärtor i bröstet, patienten förlorar medvetandet.

Med en långvarig form av sjukdomen, som åtföljs av blockering av stora och medelstora grenar i lungartären, uppträder tecken gradvis, ibland i flera veckor. Patienten klagar över konstant dyspné, periodisk svaghet, försämring av välbefinnande, frekvent svimning.

Första hjälpen

Om det finns några tecken som beskrivs ovan bör du ringa en ambulans så snart som möjligt. Tyvärr är det tyvärr omöjligt att ge första hjälpen till en patient med denna patologi.

Redan på sjukhuset, efter undersökning och diagnostisk verksamhet, kommer läkare att kunna vidta nödvändiga åtgärder. Sällan ges patienten "Heparin" eller andra läkemedel som spädar blodet och främjar resorptionen av blodproppar. Om det behövs genomförs återupplivning.

Vilka behandlingsmetoder finns?

Endast en läkare kan diagnostisera en patient med "tromboembolism". Behandling i detta fall beror direkt på orsaken till patologins utveckling och patientens tillstånd. Terapi kan vara både konservativ och operationell.

Vissa patienter kommer att behöva genomgå medicinsk behandling. De förskrivs ett komplett läkemedelskomplex, inklusive "heparin" (intravenöst), urokinas-, streptokinas- och vävnadsplasminogenaktivator. Sådan terapi syftar till fullständig upplösning av blodproppar. Vid medicinering är det mycket viktigt att övervaka patientens tillstånd. Å andra sidan är sådan terapi kontraindicerad om det finns risk för massiv blödning (till exempel om patienten lider av magsår eller tarmsår).

Det finns några andra metoder som används speciellt ofta om patienten diagnostiseras med pulmonell tromboembolism. Behandling i detta fall kan vara kirurgisk. Med hjälp av specialinstrument tar doktorn bort blodpropp från kärlen och återställer blodflödet. En öppen operation utförs om ett blockering av stammen eller huvudgrenarna av artären uppträder.

Finns det effektivt förebyggande?

Tromboembolism är en extremt farlig patologi. Tyvärr är prognosen för patienterna i de flesta fall inte särskilt fördelaktig eftersom risken för funktionshinder även vid tidig och korrekt behandling är hög.

Speciell profylakse rekommenderas till patienter i riskzonen, särskilt äldre, patienter som har genomgått kirurgisk ingrepp, liksom de som lider av trombos. I sådana fall rekommenderas det att regelbundet genomgå ultraljudsundersökning av kärlen och även ta antikoagulantia vid behov. Vissa patienter förskrivs installationen av speciella vaskulära filter, vilket hindrar rörelsen av blodproppar.

Tromboembolism: Symptom och behandling

Tromboembolism är huvudsymptomen:

 • konvulsioner
 • Hjärtklappningar
 • Andnöd
 • frossa
 • Bröstsmärta
 • hosta
 • Smärta bakom bröstbenet
 • dåsighet
 • Hosta upp blod
 • Förlust av medvetandet
 • hemoptys
 • desorientering
 • Lågt blodtryck
 • Cyanos av huden
 • Blek hud
 • Smärta i underbenen
 • Kalla nedre extremiteter
 • Ytlig andning
 • Förlust av benens känsla
 • Medvetenhetens försämring
 • Cyanos av läpparna
 • Frånvaron av pulsationer i benen

Tromboembolism eller tromboembolism - inte viss sjukdom, utan ett symptom som utvecklas i blodproppsbildning i kärl eller drift i sin blodpropp, lymfa eller luft. Som ett resultat av detta patologiska tillstånd utvecklas hjärtattacker, stroke eller gangren. Tromboembolism kan påverka hjärnans, hjärtat, tarmarna, lungorna eller nedre extremiteterna.

Tromboembolism uppstår som regel kraftigt och plötsligt. Det är denna egenskap hos detta tillstånd som är den främsta orsaken till dödsfall eller funktionshinder hos patienter, eftersom läkare helt enkelt inte har tid att tillhandahålla den nödvändiga hjälpen till patienten.

skäl

Den främsta orsaken till utvecklingen av detta patologiska tillstånd är en trombos, som är avskild från kärlväggen. Det fungerar som ett "stopp" - det blockerar blodflödet. Ischemi utvecklas på en blodig plats.

 • tar mediciner som ökar viskositeten hos blodet;
 • att hitta en lång tid i en position, varefter det sker en kraftig ökning. Till exempel en lång resa, en postoperativ period;
 • hypertoni;
 • stroke;
 • hypertensiva kriser;
 • hjärtsvikt;
 • åderbråck. I de utsträckta venerna i nedre extremiteterna finns det utmärkta förhållanden för utseende av blodproppar eller blodstagnation. I detta fall är det en fråga om venös tromboembolism;
 • olika kirurgiska ingrepp;
 • maligna neoplasmer;
 • Brännskador, blödning och frostskador.

Typer av tromboembolism

 • tromboembolism hos cerebrala kärl;
 • kärl i lungorna (lungartärerna);
 • artärer av nedre extremiteterna;
 • mesentera artärer

En viss typ av emboli är fostervätska.

Tromboemboliskt syndrom i hjärnans kärl

Den vanligaste tromboembolismen hos cerebrala kärl. De flesta patologier påverkar äldre. Det utvecklas mot bakgrund av högt blodtryck, ateroskleros.

Trombusbrottet uppträder oftast efter sömn eller under det. Tecken på progression av patologi är svagt uttryckta eller kan inte uppenbaras alls. Patienterna är medvetna, men samtidigt observerar de:

 • desorientering;
 • ökad sömnighet
 • stupor.

Fokala neurologiska symptom under lång tid manifesterar inte. Symtom växer väldigt långsamt. Ibland tar det från flera timmar till flera dagar. Symtom beror till stor del på fartygets pool, som har blivit täppt, cirkulationsläget och storheten hos stroke. Det är värt att notera det viktiga faktum, i alla fall med tromboembolism i hjärnkärlen, bildas cerebellär- och meningeal-syndromet.

Tromboembolism av lungartärerna

Primär trombusbildning i lungorna är sällsynt. Som regel kan det flyttas till lungorna från hjärtat, övre eller nedre vena cava.

Den farligaste för patientens liv är den flytande trombi som är kopplad till venös vägg i sina egna ändar. En sådan trombus kan lätt komma undan. Oftast händer detta när det är nat. last, hosta och så vidare. Symptom på tromboembolism är omedelbar. I de flesta kliniska situationer uppträder döden.

Huvudskyltarna för patologins progression:

 • nedsatt medvetenhet
 • andningsinsufficiens;
 • hypoxi;
 • hypertoni.

Mindre dynamiskt förekommer utvecklingen av tromboembolism av lungartärernas små grenar. Varaktigheten av den patologiska processen i lungorna varierar från flera timmar till flera dagar. Det finns följande tecken på sjukdom:

 • smärta, som i karaktär liknar angina pectoris. Detta symptom är viktigt för att skilja sig från äkta angina pectoris. Med utvecklingen av tromboembolism i lungorna, strålar inte smärtan ut till vänster arm och scapula;
 • andfåddhet;
 • ofta finns det ett annat alarmerande tecken - hemoptys;
 • takypné;
 • Blodtrycket minskar;
 • takykardi;
 • arytmi.

Lesion av extremiteternas artärer

I detta fall flyttar blodproppen till de perifera artärerna från de proximala delarna av cirkulationssystemet. Den kliniska bilden av tromboembolism hos de övre och nedre extremiteterna beror till stor del på blodflödet i benen.

Tromboembolism i bukaderien leder till ensidiga nederlag i benen. Frånvaro av pulsering kan ligga över hela ytan av nedre extremiteterna. Om blodproppen har täppt kärlet till och med lägre, bestäms nivån genom total frånvaro av puls på vissa ställen i underbenet.

Kliniker skiljer tre grader av blodflödesstörningar i nedre extremiteterna:

 1. relativ ersättning. I det här fallet försvinner smärtan snabbt, även känsligheten och funktionaliteten hos de nedre extremiteterna återhämtar sig snart;
 2. subindemnification. Livskraften hos vävnaderna i de nedre extremiteterna bibehålls på grund av blodflödes begränsande spänning. Symtom: svår smärta, blek och kall hud;
 3. dekompensation. Resultatet av detta tillstånd beror på varaktigheten av ischemi. Ischemi har 3 faser. För det första är alla förändringar reversibla. Det finns smärta i benen, som också snart passerar, huden är blek, rörelser bevaras. I det andra steget ökar oåterkalleliga förändringar i mjukvävnad gradvis. Till den ovan angivna kliniken är också fogstyvhet ansluten. Den tredje etappen är oåterkalleliga förändringar.

Tromboembolism av mesentera artärer

Detta tillstånd är sällsynt. Diagnos av sjukdomen före operationen är svår. Oftast går patienter med denna sjukdom till sjukhuset med diagnosen "peritonit." Huvudsymptomet är svår smärta i buken. I detta fall finns periietal symptomatologi.

Ambolia med fostervätska

Embolism med fostervätska är också en av de specifika sorterna av tromboembolism. I detta fall fungerar fostervätska som substratblockerande blodkärl.

Embolism med fostervätska är en allvarlig och farlig komplikation vid graviditet och förlossning, som utvecklas som ett resultat av fostervätska som kommer in i blodomloppet. I detta fall observeras följande symtom:

 • förlust av medvetande
 • hudens hud
 • frossa;
 • grunda andning;
 • konvulsioner;
 • cyanos av läpparna, huden, lemmarna;
 • hosta;
 • en minskning av blodtrycket;
 • Pulsen är frekvent, den hörs med svårighet;
 • konvulsioner;
 • massiv blödning.

Embolism med fostervätska är ett extremt farligt tillstånd för både mamman och fostret. Om fostervätskan kommer in i blodomloppet, är patienten skyldig att ge omedelbar medicinsk vård, eftersom det även kan leda till döden.

Huvudorsakerna till embolism med fostervätska är:

 • polyhydramnios (fostervätska för mycket);
 • Multipel graviditet (frekvent orsak till embolism vid fostervätska);
 • abnormaliteter av arbetskraft;
 • livmoderns styva nacke;
 • felaktig stimulering av arbetskraft.

behandling

Med tanke på hur farligt och komplicerat detta tillstånd är, och även de faktorer och sjukdomar som provocerade sitt utseende, utförs behandlingen strikt i en stillastående miljö. När de första symptomen uppträder, ska patienten omedelbart söka kvalificerad medicinsk vård. Endast en läkare kommer att kunna genomföra en grundlig diagnos och förorda korrekt behandling.

Behandlingsläkaren utser på grundval av särdragen i sjukdomsförloppet, placeringen av ischemi. Som regel, ta tillvara på konservativa behandlingsmetoder. Patienten placeras på ett sjukhus och föreskriver en strikt sängstöd. Förskrivna läkemedel som förbättrar blodflödet - antikoagulantia och trombolytiska läkemedel, liksom antispastiska medel som syftar till att minska förekomsten av spasmer.

Om konservativ behandling av resultaten inte tog med, då utförs ett kirurgiskt ingrepp.

Faktum är att tromboembolism är en farlig sjukdom som inte är lätt att behandla. Till exempel, om lårbensartären påverkas, kommer någon behandling att vara ineffektiv - endast extremiteterna i amputationen utförs.

Om du reagerar snabbt och omedelbart och korrekt och adekvat behandlar det dock en stor chans att blodcirkulationen kommer att återhämta sig i det drabbade området.

förebyggande

Förebyggande av tromboembolism omfattar följande aktiviteter:

 • snabb behandling av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • förstärkning av immunsystemet
 • rätt sätt på dagen och kost
 • att gå in för sport;
 • genomgår regelbundet förebyggande undersökningar med specialister.

Om du tror att du har tromboembolism och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, kan läkare hjälpa dig: terapeuten, kardiologen.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Tromboembolism hos lungartären är en blockering av lungartären med en trombus eller annan främmande kropp (benmärgsfragment, fettackumulering, parasiter). En trombos kan bildas i venös system, höger eller vänster atrium, hjärtets ventrikel. Om medicinsk hjälp inte tillhandahålls i rätt tid sker ett dödligt utfall.

Hemotorax är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av ackumulering av blod i pleurala regionen. I det normala tillståndet innehåller den endast en liten mängd serös vätska. På grund av fyllning av pleuralhålan med blod, är lungan krossad, och luftstrupen, tymuskörteln och aortabågen förskjuts i motsatt riktning.

Stenos i struphuvudet är en patologisk process som leder till en signifikant minskning av struphuvudet, vilket signifikant hindrar intag av mat och andning. Den vanligaste stenosen i struphuvudet hos barn. Denna patologi kräver ett omedelbart besök till doktorn och korrekt behandling av barnet. Brist på aktuell återupplivning kan orsaka dödsfall.

Embolism - ett patologiskt tillstånd, som ett resultat av att deras progression överlappar blodkärlets lumen. På grund av detta överlappar blodflödet delvis eller helt överlappar varandra. Ämnen som täcker den vaskulära lumen kallas emboli. De tränger in i artärer av en stor eller liten cirkel av cirkulationssystemet från andra kärlsäten. I storlek bestäms de av diametern hos specifika kärl.

Astmatisk status är en långvarig attack av bronkial astma, på grund av vilken progression det finns en uttalad andningsinsufficiens. Detta patologiska tillstånd utvecklas som ett resultat av ödem av bronkial slemhinna, liksom spasmer av deras muskulatur. Samtidigt finns det ingen möjlighet att arrestera en attack med användning av en ökad dos bronkodilatatorer, som i regel redan tas av en patient med astma. Astmatisk status är ett mycket farligt tillstånd som kan leda till patientens död, så det kräver akut vård.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.