Huvud / Angina pectoris

Tryck 90 till 50: vad betyder det och vad är farligt

En sjukdom som är förknippad med ett kroniskt lågt blodtryck kallas hypotension. Det orsakar obehag med konstant yrsel, svaghet, dåsighet. Hur man behandlar ett lågt blodtryck på 90 till 50 är den eviga frågan om hypotension, eftersom symtomen på sjukdomen kan leda till utvecklingen av allvarliga hjärtpatologier. Ibland indikerar detta tillstånd en störning av arbetet hos andra interna organ. Det finns många orsaker till det sänkta övre och nedre trycket. Deras tidiga borttagning hjälper till att normalisera din hälsa.

Vad är tryck

Människans blod strömmar genom personens åder, vilket orsakas av hjärtkollisioner. Vid denna tidpunkt utövar blod trycket, kallat arteriellt tryck. BP mäts i millimeter kvicksilver. Arteriellt tryck är indelat i två indikatorer: systolisk (övre) och diastolisk (lägre). För att beräkna det normala blodtrycket för varje person, använd formeln: 109 + (0,5 x ålder) + (0,1 x vikt) - för att bestämma systolisk och 63 + (0,1 × ålder) + (0,15 × vikt ) - för att identifiera diastoliska.

Orsaker till lågt tryck

Om blodtrycket är under normalt, kallas detta tillstånd i medicin genom högt blodtryck eller hypotension. Diagnosen är inte baserad på siffror, men om det finns en klinisk bild. Ofta känner människor med tryckavläsningar under normen sig, men det är fortfarande en anledning till undersökning, eftersom lågt blodtryck är ett symptom på många sjukdomar. Orsakerna till lågt tryck är många:

 • endokrina patologier;
 • uttorkning av kroppen
 • en styv diet;
 • närvaro av trombi;
 • graviditet;
 • allvarliga infektioner
 • allergiska manifestationer;
 • signifikant blodförlust
 • skadligt arbete
 • skarp viktminskning
 • lång stående;
 • hjärtsjukdomar;
 • kraftig ökning.

konstant

Reducerat blodtryck indikerar ibland problem i kroppen. Det finns tre typer av typer av hypertoni:

 1. Ortostatisk. Anger att kroppen inte kan justera indikatorerna korrekt och snabbt. Denna typ av patologi kännetecknas av ett kraftigt tryckhopp efter en förändring i position.
 2. Postprandial hypotension. Symptom på sjukdomen - en plötslig ström av blod till de nedre extremiteterna efter att ha ätit, plötsligt blodtrycksfall. Detta indikerar en överträdelse av det endokrina systemet, förändringar i hjärnan eller mentala abnormiteter.
 3. Vegetosovaskulär hypertension. Diagnosen innebär att personens kardiovaskulära system inte fungerar korrekt. Det diagnostiseras oftare hos ungdomar.

kvinnor

Lågt hjärttryck utvecklas oftare i mässan, speciellt under hormonella förändringar eller med förändringar i atmosfären. Hypotension hos en kvinna är inte alltid åtföljd av svåra symptom och stör inte det vanliga sättet att leva. Trycket 90 till 50 uppträder med expansionen och minskningen av blodkärlens ton, vilket medför att blodcirkulationen saktar ner och de inre organen inte tillföres tillräckligt med syre.

Hos män

Om ett systoliskt tryck på 90 och ett diastoliskt tryck på 50 observeras hos en man, utvecklas också hypotension. Patologi är primär eller sekundär. Den första varianten av sjukdomen är oberoende. Skälen till utvecklingen av primär hypertoni är låg aktivitet i nervsystemet (vegetativt) eller stark psykomotionell utmattning. Sekundär hypotension är en komplikation av någon sjukdom: diabetes, hypothyroidism, binjurstvål och andra.

Vid vilka sjukdomar

Ofta kan blodtrycket sjunka under påverkan av yttre orsaker. De viktigaste sjukdomarna där blodtrycket faller under normen:

 1. Vegeta-vaskulär dystoni. Trycket hålls inte på en nivå eftersom kärlets lumen inte smalnar tillräckligt när miljöförhållandena ändras.
 2. Cerebral ateroskleros. En liknande mekanism av hypotension är närvarande hos gamla människor och äldre. Hjärnans åderförkalkning, blodförrådet i kärlsystemet förvärras mot bakgrund av aterosklerotiska förändringar.
 3. Minskad blodvolym. Förekommer på grund av blodförlust eller uttorkning (diarré, kräkningar, missbruk av diuretika, otillräckligt intag av vätskor).

På natten

Ofta sker trycket från 90 till 50 per person på natten. Indikatorer faller på grund av brist på blodcirkulation, när kroppen under sömnen går till ett ekonomiskt livsstil. För att kompensera för tillståndet aktiveras vaktcentret i personen, och han vaknar. Uppvaknande i mitten av natten och sömnlöshet leder till att patienten inte vilar sig ordentligt, och på morgonen känns trött, frysningar, extremiteternas domningar.

Efter sömn

Sömn för hypotension bör vara minst 10 timmar, speciellt om gatan är regnig och har lågt atmosfärstryck. När en person vaknar, behöver han inte hoppa av sängen på en gång, annars ger han lågt tryck. För att minimera den kraftiga nedgången i blodtrycket, är det nödvändigt att ligga ner i några minuter, sakta sakta ner benen till golvet och sitta i ytterligare några minuter innan du går ur sängen.

symptom

Vid ett tryck på 90 till 50 personer känner sig en knallande smärta i templen eller i den occipitala delen. Ibland finns migrän i ena sidan av huvudet. Förutom konstant smärta kan illamående och kräkningar uppstå. Personer med lågt blodtryck noterar en försämring av tillståndet under väderbytet. Ofta uppträder hypotensiv yrsel och svimning. Symptomatologin hos sjukdomen manifesteras av svaghet, hög svettning, snabb trötthet, minnesförlust och frånvaro. Hypotonik är irritabel, känslomässigt instabil, utsatt för skarpa humörsvängningar.

Vad som är farligt är lågt blodtryck hos människor

Förutom försämrad hälsa, vid konstant tryck på 90 till 50, saknar hjärnan syre och blod, vilket kan orsaka kardiogen chock, svimning och som ett resultat hjärnbark. Under åren leder låga blodtrycksindex till en omstrukturering av kroppen, varefter hypotension inte ofta går in på hypertoni. Trycksänningar utövas av hypertoniska patienter som är mycket tyngre än personer med kroniskt högt blodtryck.

Lägre 50

Lågt diastoliskt tryck kan framkalla hypoxi hos inre vitala organ. Låga värden kan indikera sådana patologiska processer i kroppen som ett brott mot njurfunktion, arteriell hypotension, åderbråck, kroniska somatiska sjukdomar, olika inflammationer eller infektioner och närvaron av maligna tumörer. En enda manifestation av lågt diastoliskt tryck indikerar brist på vatten i kroppen eller en långvarig vistelse i ett täppt rum eller i solen.

Övre 90

Ett lågt systoliskt index indikerar utvecklingen av allvarliga hjärt- eller njurspatologier, inklusive arytmi, takykardi, bradykardi, hjärtklappssjukdomar. Den övre bilden ger detaljerad information om hjärtpumpens intensitet. För att förstå hur stort ett hot mot hälsan är, efter mätning av trycket. Med en systolisk läsning under 60 kan patienten förlora kontakten med verkligheten, hans ben blir vattrade, hans ögonmoln, han förlorar medvetandet. Det är viktigt att ge medicinsk hjälp i tid, eftersom en person kan dö.

90 till 50 i graviditet

När trycket i den gravida kvinnan faller till siffrorna 90/50, behöver hon omedelbart se en läkare. Förutom dålig hälsa saknar fostret syre, vilket kan hota funktionshinder i sin utveckling och komplikationer vid förlossningen. När blodcirkulationen brister i moderkakan, uppstår placentainsufficiens, och barnet upplever syreförlust och börjar kvävas. Det värsta fallet för hypotension är missfall i sen graviditet. Utvecklingen av gestos är en annan komplikation, vilket leder till sjukdomen i systemet och organen i kvinnans kropp.

Vad man ska göra vid ett tryck på 90 till 50

Med en kraftig minskning av trycket finns risk för hjärtinfarkt och förekomst av andra patologier. För att undvika obehagliga konsekvenser måste du genast ligga på ryggen under en attack och lyfta benen över hjärtets nivå. Patienten hjälpas av en kopp starkt kaffe och gott om vätska (vanligt vatten). Saltiga livsmedel hjälper också till att minska blodtrycket, eftersom det ökar kroppens innehåll av natriumjoner. För att förhindra sådana förhållanden bör en person utöva, regelbundet gå utomhus, inte att lägga sig för stress och depressiva tillstånd.

Hur man behandlar

Till skillnad från högt blodtryck tänkas tabletter för behandling av hypotension lite. Grunden för lågtrycksbehandling är användningen av tonic. full vila och motion. Som ett hjälpmedel i en attack rekommenderas preparat som innehåller koffein och adaptogener - växtbaserade läkemedel. Det är viktigt att äta fullt, normalisera dagens regim och undvika uttorkning.

tabletter

Vad ska man dricka under reducerat tryck rekommenderar läkare? Även om läkemedel för denna sjukdom spelar en sekundär roll, kan receptbelagda läkemedel förskrivas för en snabb ökning av blodtrycket:

 • koffein: Tsitramon, Pentalgin, Piracetam, efedrin, Algona;
 • adaptogens: tinktur av ginseng, kinesisk magnolia vinstock, leuzea, eleutherococcus;
 • medicinska örter: vinrör, nässla, skum, malurt, kalendula;
 • tonisk te baserat på örter.

vitaminer

Cure hypotension kan vara komplexa medel. Blodtrycket ökar genom intag av vitaminkomplex. För intensiv näring av kardiovaskulärsystemet rekommenderar läkare att man tar vitamin B-vitaminer. Detta är inte bara ett hjälpmedel utan också ett effektivt förebyggande av hypotension. På rekommendation av läkaren kan vuxna och barn med lågt blodtryck ta följande mediciner:

 • L-karnitin;
 • Kaliumorotat;
 • Panangin;
 • Hypotension plus;
 • Glutaminsyra.

Koffein kan orsaka en tillfällig ökning av blodtrycket. Detta beror på blockering av vissa receptorer när man konsumerar kaffe. Den aktiva substansen hjälper till att upprätthålla luminala artärer i dilaterat tillstånd. Under påverkan av koffein minskar receptorerna sin aktivitet och trycket stiger. Många experiment har visat att denna mekanism inte fungerar lika för alla människor. Älskare av kaffe på sig känner detta tecken mycket mindre eftersom kroppen blir van vid koffein och slutar reagera på det över tiden.

Folkmekanismer

Hemma, folkens recept hjälper till att höja trycket. För att snabbt höja blodtrycket bör du dricka en halv tablett askorbinsyra och två koppar svart sött te. Det hjälper till att bli av med smärtintensierna i hårbottenmassage i nacke, nacke och tempel, vilket bör göras i 5 minuter. För att avlägsna den stora skillnaden mellan det övre och nedre tryckindexet är det möjligt att använda matvaror med hög koncentration av vitaminerna A, C, P. Dessa inkluderar:

 • lever;
 • oljig havsfisk;
 • saltning: kaviar, fisk, grönsaker, skaldjur, surkål och andra;
 • mejeriprodukter med hög fetthalt
 • kött.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Tryck 90 till 50: Orsaker, symtom och behandling

Arteriell hypotension avser en sjukdom, åtföljd av en minskning av trycket. För en viss kategori av människor är 90/50-indexen helt normala och ger inga symptom. För andra är trycket 90 till 50 en patologi som patienten lider av. Kroppen signalerar sålunda brott som kräver behandling.

Orsaker till arteriell hypotension

Nedgången i blodtrycksindikatorer med 30-40 enheter under den föreskrivna en anses vara normen för professionella idrottare. Idrottsmän har nästan alltid hypotension utan att symptomen uppträder. Lågt blodtrycksvärde 90/50 kan indikera ett patologiskt tillstånd. Detta gäller människor i alla åldrar.

Primär arteriell hypotension är orsaken:

 • skarpa förändringar i lufttemperaturen;
 • depression;
 • ökad mental aktivitet
 • hög fysisk aktivitet
 • svält.

Trycket minskar också när:

 • frånvaro av vila,
 • brist på syre i rummet.

Den primära formen av arteriell hypotension framträder som ett resultat av ökad stress, vilket saktar hjartans rytm. Minskning av blodtryck till 90/50 index inträffar under övergången till fasen för att spara resurser.

Sekundär form av arteriell hypotoni uppträder mot bakgrund av olika patologiska tillstånd. Minskningen av indikatorerna på tonometern framträder på grund av:

 • anemi;
 • inflammatoriska sjukdomar i levern
 • akut och kronisk förgiftning
 • minskning av nivån av sköldkörtelhormoner;
 • hjärtsvikt;
 • diabetes mellitus;
 • magsår.

I sådana situationer bör man behandla den underliggande sjukdomen, vilket var orsaken till förekomsten av lågt blodtryck. Lågt blodtryck observeras ofta hos personer som missbrukar alkohol och droger.

Symtom på lågt blodtryck

Arteriell hypotension kan vara kortvarig eller permanent. Lågt blodtryck hos människor framkallar utseendet på följande symtom:

 • svimning;
 • brist på syre;
 • ökad svettning;
 • permanent huvudvärk, huvudsakligen i den occipitala delen;
 • smärta i hjärtat
 • yrsel med en kraftig förändring i kroppsställning;
 • utseende av dyspné;
 • skarpa humörsvängningar, irritabilitet;
 • domningar i övre och nedre extremiteterna.

Det finns klagomål om hjärtats arbete, blodkärl, rytmen i hjärtkollisionerna störs. Risken för lågt blodtryck är en kraftig medvetslöshet med möjligheten att:

 • trauma mot huvudets mjukvävnader;
 • förekomst av gastrointestinal blödning;
 • utveckling av akut hjärtinfarkt
 • utseende av anafylaktisk chock.

Arteriell hypotoni hos gravida kvinnor och barn

Lågt blodtryck under graviditeten är ett oroande tecken. Kvinnor i situationen bör vara försiktiga med hälsan. Gravida kvinnor som lider av lågt blodtryck bör använda en tonometer två gånger om dagen. Orsakerna till lågt blodtryck hos kvinnor i positionen:

 • omstruktureringen av det endokrina systemet;
 • brott mot nervsystemet, konstant stress.

Arteriell hypotoni påverkas av långa, tunna kvinnor som har åderbråck. Trycket nittiofem i ett barn under 7 år påverkar inte välfärden. Hos barn äldre än 7 år är arteriell hypotension orsaken:

 • negativa sociala förhållanden
 • mental överarbete;
 • inaktivitet.

Barn klagar på huvudvärk, sömnighet, barn blir snabbt trött, blir irriterat och svagt. Huden blir blek, det finns smärtor i hjärtat och en tendens att svimma.

Behandling av arteriell hypotension

Personer med nedsatta värden på tonometern bör genomgå behandling. Om patienten har ett primärt utseende av arteriell hypotension, betyder tillräckligt praktiskt. Du kan förstå trycket lite så här:

 • drick starkt te;
 • att dricka kaffe
 • drick rent vatten upp till 2 liter per dag;
 • använd saltiga livsmedel (du måste öka innehållet av natriumjoner i kroppen).

Med sekundär arteriell hypotension är det nödvändigt att ta ett läkemedel för att öka indexen. Det rekommenderas inte att använda mediciner utan medicinsk rådgivning. Vanligtvis utnämnar läkare:

Dessa droger ökar blodtrycket. Basen av behandlingen är användningen av vitaminer och droger. Kosttillskott som innehåller magnesium, kalcium, B-vitaminer och kalium är lämpliga för förebyggande av sjukdomen.

Folkmekanismer

Tyvärr finns det få mediciner som är säkra för behandling av arteriell hypotoni. Det mest tillförlitliga sättet vid 90/50 tryck är folk.

Kommer att hjälpa till att återställa trycket:

 • lök baserade på lök
 • infusion av immortellen;
 • rötter av aralia.

Med arteriell hypotension på grund av anemi bör du dricka 100 ml färsk granatäpple juice dagligen.

Också bibehålla normalt tryck kommer att hjälpa:

 • 30 droppar extrakt från löv av Schisandra;
 • 20-30 droppar tinktur av ginseng;
 • calendula med honung.

Före ankomsten av en ambulans, om tillståndet förvärras, ska du dricka en varm sötdryck som innehåller koffein. Väl hjälper karkade, dricka te ska vara i varm form. Kallt karkadte kommer att sänka trycket ytterligare.

Normalisera hypotension i barnet kan vara med en speciell massage. Det blir nödvändigt att massera lite i hålet på nackens baksida eller tryck på den aktiva punkten på höger handflata i gropen mellan pekfingret och tummen. Således ökar trycket.

Hypotension betyder allvarlig patologi. Nedsatt blodtryck 90/50 behandlas efter undersökningen. Från hjärtat och blodkärlens tillstånd beror patientens hälsotillstånd, en sådan sjukdom kan avsevärt förkorta livslängden. Därför är det lättare att förebygga sjukdomen än att behandla arteriell hypotension.

Tryckvärde 90 till 50

För någon är trycket 90 till 50 ett normalt tillstånd, när en person känner sig bra och enkelt utför något arbete. Sådana människor kallas hypotoniska, och deras sjukdom är hypotoni, det vill säga lågt blodtryck. Men om en sådan sjukdom inte hittas, och trycket fortfarande faller, måste du ta reda på orsakerna till detta och förskriva en behandling.

Hur manifesterar lågt tryck sig?

Inte alltid för handen är en tonometer. Men om en person känner sig sjuk, och det finns misstankar om lågt blodtryck, behöver du veta de grundläggande symtomen på lågt blodtryck. En person som har lågt blodtryck, känner sig trög, deprimerad, han är mycket långsam i sina handlingar och det är svårt att koncentrera sig på något arbete. Personen upplever svårigheter vid det minsta fysiska arbetet och känner omedelbart andfåddhet och kraftig svettning, det händer även med en förändring i kroppens position. Nästan alltid sårar huvudet i huvudet, och det finns brist på luft (speciellt i täppa rum). Patienten följs av svimning, yrsel, illamående och kräkningar. I sällsynta fall fryser lemmar, och ibland verkar de bli domna. Minskat blodtryck stör normal hjärtfrekvens.

Vad hotar att minska blodtrycket?

Mänskligt tryck är en viktig indikator, även om den är låg. Det är vanligt att överväga hypertoni som en farlig sjukdom, men inte hypotension, även om detta är fundamentalt fel. Även om hypotonerna till låga priser känns bra, är det här inte en anledning att vara vårdslös och sorglös för hälsan. Lågt blodtryck minskar hastigheten och mängden blod som flyter till organ, då de inte kommer att få rätt mängd näringsämnen och viktigast av allt - syret, vilket kan leda till medvetslöshet, försämring av koncentrationen och hastigheten på tänkande. Personens prestanda minskar, koordinering av rörelser, skärpa och känslighet hos ögonen förvärras. På grund av lågt blodtryck börjar hjärtat att fungera sämre och blir sårbart även till den lättaste fysiska ansträngningen.

Varför sjunker trycket till 90 till 50?

Om en person är väldigt trött och psykiskt och fysiskt trött, leder det lätt till hypotoni. Den andra faktorn är dålig näring. Full nutrition är kroppens hälsa. Uteslutning av användbara livsmedel från kosten, olämplig diet, leder stadigt till minskat tryck. Detta inkluderar trötthet, inaktivt livsförhållande, inaktivitet, fullständig frånvaro av fysisk ansträngning på musklerna, vilket också orsakar trycket att falla.

Hypotension är en professionell sjukdom av idrottare. Överraskande för dem är normen trycket 80 till 50, 90 till 60 och pulsen 50-60. Och de känner sig inte dåliga med sådana indikatorer, det är ganska motsatt.

Arbete i dåliga förhållanden hotar också en person med reducerat tryck. Dessa förutsättningar inkluderar att arbeta på stora djup under jorden, i täpptrum, på heta platser eller vid hög luftfuktighet. Därför är den första manifestationen av symtom på hypotension att gå till doktorn, upprätta en noggrann diagnos, ändra arbetsförhållanden eller arbete i allmänhet, för att inte utsätta kroppen för så tunga belastningar.

Orsaker till depressionstryck under graviditeten

Den minsta trycksänkningen i en gravid kvinna är en farlig signal, så du måste regelbundet mäta det för att veta hur graviditeten går. Det anses vara farligt att markera i 100/60 - efter det är bättre att ringa till en läkare. I livet för en vanlig människa hypotension ger ofta lite obehag och människor lever i fred, men om du blodtrycksfall hos gravida kvinnor, betyder det att barnet kommer att få mindre näringsämnen och syre, och detta i sin tur kan utlösa utvecklingen av hans sjukdom i framtiden eller patologier. Det här är verkligen farligt - sannolikheten för missfall eller för tidig födsel ökar dramatiskt. BP under graviditeten faller på grund av stress och justering av hormoner i kroppen i en svår period för kroppen. Ett starkt inflytande på blodtrycksnivån är förekomsten av gravida sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Kvinnor i positionen ska flytta mer och gå på gatan, men akta dig för infektioner som framkallar en blodtrycksfall.

Vad ska jag göra om mitt barn har ett BP?

Det är inte nödvändigt att larma om barnet har förlorat trycket. Hos barn 7-10 år är lågt blodtryck normen, men om indexen når 90-95 vid 70, indikerar detta närvaron av arteriell hypotension. Med ålder stabiliseras det gradvis till nivån hos en vuxen. I alla fall är det nödvändigt att konsultera en barnläkare som väljer rätt behandling för barnet. För att självständigt hjälpa barnet att komma till ett normalt tillstånd måste man först normalisera sin dagliga rutin, revidera kosten, öka tiden i frisk luft och var noga med att göra fysiska övningar.

Hur förbättrar du prestanda?

För att öka trycket hos en person är det inte nödvändigt att använda piller eller injektioner. Traditionell medicin och även vanliga livsmedel kan bidra till att öka blodtrycket. Det är till exempel bättre att dricka en liten kopp kaffe, eftersom koffein i den har egenskapen att öka blodtrycket. Med sänkt blodtryck är det lämpligt att dricka mer flytande, bara söt, men inte i något fall alkohol. Trots att de dricker uppvärmd vin, men det är ett kortsiktigt alternativ, eftersom trycket återkommer till primärtillståndet efter frisättning av alkohol från kroppen. Ett intressant sätt att öka blodtrycket är en punktmassage av speciella punkter på kroppen (varje punkt bör masseras i 2-3 minuter).

Till exempel massage sådana punkter:

 • På magen: sätt palmen på magen på ett sådant sätt att pekfingret var en halv centimeter under naveln. Du måste massera punkten där lillfingeren är belägen.
 • I din handflata: pricken ligger mellan tummen och pekfingret.
 • På nacken: en grop bakom skallen.

Normalisera blodtrycket och hjälp med en reviderad diet. Med hypotension kan och bör du äta salt eller kryddig mat, mat som innehåller en stor mängd askorbinsyra och vitamin B3. Fokusera på frukter, kål, kycklingägg, mjölk, lever. Ibland rekommenderar läkare att äta mer bakning - kolhydrater smalar blodkärlen. Om det inte finns någon åderförkalkning, sedan får äta fet mat, vilket höjer nivån av kolesterol i blodkärlen, vilket skapar svårigheter för flödet av blod genom kärlen.

Vad som är farligt är trycket 90 till 50

Hypotension - en patologisk minskning av systoliska och diastoliska värden. Tidig startad adekvat behandling med tiden leder till utvecklingen av högt blodtryck. Om trycket är 90 till 50, vad ska man göra? Vilka säkra medel kommer att hjälpa hypotension förbättra välbefinnandet?

Tryck 90/50 är ett farligt fenomen

Tryck 90 till 50 - vad betyder detta?

I en frisk medelålders person är normen för AD 110-120 / 70/80 mm Hg. Art. Uppgifterna för en 90-by-50-tonometer anses patologiska för personer i vilken som helst ålder, eftersom minskningen av njur- och hjärttrycket samtidigt uppträder. Med sådana värden diagnostiserar läkare hypotension eller arteriell hypotension.

Vad betyder 90/50 tonometeren? Fartygen bildade ett stort gap, hjärtat fungerar oproduktivt, pumpar långsamt blod.

Hypotension är sällan en oberoende sjukdom, minskningen av indikatorer uppträder mot bakgrund av andra patologier. När hypotension en person blir trög, långsam, lider av meteorologiskt beroende, det är svårt att koncentrera, förvärras tillståndet med brist på luft. Med en kraftig minskning av trycket finns det en knallande smärta i nacken, blir det svårt att andas.

Att minska trycket orsakar trötthet och letargi

Orsaker till tryck 90 till 50

Ofta är hypotension ärftlig i naturen - i sådana fall känner en person inte lågt tryck, känns normalt. Men om indikatorerna stiger till normala värden, kan tillståndet förvärras - det är nödvändigt att genomgå en undersökning för att identifiera och eliminera orsakerna till patologi.

Varför börjar blodtrycket att falla:

 • stress, fysiskt och emotionellt överarbete, kronisk sömnbrist;
 • brist på regelbunden fysisk aktivitet
 • trycket minskar med insulinberoende diabetes, tuberkulos, hypotyroidism;
 • arbeta på företag med hög luftfuktighet och lufttemperatur
 • kroniska infektioner av infektiös natur
 • pankreatit, cirros, hepatit, sepsis;
 • anemi, som uppstod mot bakgrund av allvarlig blodförlust;
 • endokrina sjukdomar, i vilka det finns en glukosbrist.

Frekventa spänningar är prekursorer för högt blodtryck

Orsaken till hypotension kan vara hård diet, fasta, bristande överensstämmelse med kosten. Lågt blodtryck kan uppstå med uttorkning, trombos, hjärntrauma, ryggradssjukdomar, hjärtinfarkt.

Vid graviditet

Varför är hypotension hos gravida kvinnor? Fluktuationer av hormonell bakgrund under graviditeten orsakar en minskning av trycket. Hypotension utvecklas mot bakgrund av stress, allvarlig toxicos, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, vegetativ-vaskulär dystoni. Arteriella indikatorer faller med sår, störningar i binjurarna och sköldkörteln.

I graviditets II och III trimestern kan trycket minska på grund av felaktigt läge under sömnen - det är inte önskvärt att framtida mödrar sover på ryggen, eftersom fostret pressar vena cava och blodcirkulationen förvärras.

Under graviditeten borde framtida mammor sova på deras sida

Är lågt blodtryck farligt under graviditeten? Maternell hypotension är mycket farlig för barnet - fostret lider av brist på syre och näringsämnen, de patologiska förändringarna i hjärtat, hjärnan, risken för medfödda missbildningar ökar. När hypotension, arbetsförmåga försämras, måste läkare ofta stimulera leveransprocessen, eller göra kejsarsnitt.

Tryck 90/50 hos äldre personer

Med ålder bör trycket öka något, det beror på det ökade arbetet i hjärtmuskeln. Hypotension hos en äldre person är ett onormalt och farligt fenomen, vilket indikerar allvarliga problem i det kardiovaskulära systemet.

Läkaren hjälper till att välja ett läkemedel som inte sänker blodtrycket

Provoke en minskning av blodtrycket hos äldre personer kan ha vissa läkemedel - du behöver konsultera en läkare, han kommer att hämta en säker analog som inte påverkar trycket.

Tonåringen

Vid pubertets ålder utvecklas lågt blodtryck mot bakgrund av hormonella förändringar i kroppen, en regelbunden störning av den dagliga behandlingen. Hypotension hos ungdomar - en följd av infatuation med skadlig mat, långvarig vistelse i rummet, stillasittande livsstil.

Orsaken till lågt blodtryck hos ungdomar kan vara en stillasittande livsstil

Ibland räcker det bara att hålla sig till dagens regim, att äta rätt och balanserat, för att göra långa promenader, så att indikatorerna kommer tillbaka till det normala.

Vad ska jag göra?

Läkare har svårt att behandla hypotoni, eftersom effektiva och säkra droger är få. Trycket kan ökas med hjälp av Gutron, Citramon, Rantarin, men de leder ofta till en ökning av hjärtfrekvensen.

Vad man ska göra för att snabbt öka trycket:

 1. Placera din högra handflata på underlivet, placera ditt pekfinger 3-5 mm under naveln. Med ditt lillfinger utföra massagebevegelser längs medursriktningen i 3-4 minuter.
 2. Massera en speciell punkt på höger handflata - det är i det ihåliga nära tummen.
 3. Det är lätt att trycka på det ihåliga som ligger på baksidan av nacken.

Öka indikatorerna för blodtryck med en kraftig minskning av saltet kommer att hjälpa - några korn bör sättas på tungan några få saltkorn, långsamt lösas upp. Du kan droppa lite konjak för raffinering, lägg under tungan. Väl hjälper och honung - smör på biodlingsprodukten på en cracker, sprinkla toppen med krossad kanel. Snabba hantera hypotension hett sött kaffe, svart eller grönt te, drick dessa drycker bättre med hård ost för bättre assimilering av koffein.

För att normalisera trycket rekommenderar vi att du dricker en kopp sött kaffe eller te

Hur man äter med hypotension? Måttlig men äter regelbundet kryddig och salt mat. Det är bra att normalisera de övre och nedre tryckprodukterna, där det finns mycket vitamin C, B3 - citrusfrukter, färska gröna, paprika, köttlever, äggulor.

Vad ska man ta för profylakse?

Naturliga droger hjälper till med hypotika. Varje dag före frukost ska du dricka 30 droppar magnolia extrakt - detta förbättrar blodcirkulationen, eliminerar trötthet. Efter 30 dagar ska läkemedlet ersättas med tinktur av ginseng eller eleutherococcus - ta 5 ml på morgonen på tom mage.

Ett bra förebyggande för att normalisera blodtrycket är tinktur av ginseng

Hur farligt är trycket 90 till 50?

Sänkt tryck åtföljs av ökad svettning, med någon förändring av positionen är det yrsel, ibland finns det kräkningar och illamående. Personen har problem med hjärtritmen, lemmarna är kalla och domande. Hypotension leder till svimning, vilket är full av allvarliga konsekvenser.

Vad är farligt för kronisk hypotension? Mot bakgrund av en minskning av blodtrycket försämras blodcirkulationen, hjärnan lider av brist på syre, sannolikheten för utveckling av ischemi, ökning av stroke. I ålderdom hotar hypotoni en person med förlust av hörsel eller syn, demens.

När hypotoni hjärtan måste arbeta mer intensivt - artärerna och kärlen drar snabbt ut, försvårar myokardärnäringen. Hos gravida kvinnor leder hypotension ofta till missfall, för tidig födsel.

Hypotension hos medelålders människor utvecklas alltid över tiden till hypertoni.

Betygsätt den här artikeln
(3 uppskattningar, medelvärde 5,00 av 5)

Orsaker till tryck på 90 till 50, är ​​det farligt, vad ska man ta

En sjukdom där en patient har ett kroniskt lågt blodtryck kallas hypotension. Denna patologi åtföljs av karakteristiska tecken (svaghet, ihållande yrsel, sömnighet). Det är viktigt att veta hur man underlättar din hälsa, om trycket är 90 till 50, vad det betyder och hur farligt detta tillstånd är. Tänk på huvudorsakerna till hypotension, snabba sätt att normalisera blodtrycket (BP).

Orsaker till lågt blodtryck

Hypotension anses vara ett patologiskt tillstånd, vilket läkare ofta fixar i representanter för båda medelålders könen. Normalt är blodtrycket 120/80 mm Hg. Art. Hypotension är ett farligt tillstånd hos äldre, eftersom blodtrycket ökar med ålder (men inte vice versa). Lågt blodtryck i åldern indikerar allvarlig sjukdom.

Hos professionella idrottare är hypotension normen. Regelbundet blodtryck i dem är 90/50, pulsen är samtidigt 50 slag per minut. Med tanke på idrottarens kropp känner lågt blodtryck inte till dem obehagliga symptom. Det fungerar som ett skyddande svar på fysisk stress, vilket är systematiskt.

För att ordentligt behandla hypotension måste du veta orsakerna som orsakar ett tryck på 90 till 50. De inkluderar:

 • långvarig stress;
 • sömnlöshet;
 • emotionell, fysisk överbelastning
 • ärftlig faktor
 • levercirros, sepsis, akut pankreatit, infektionssjukdomar;
 • stillasittande livsstil;
 • endokrina patologier som framkallar glukosbrist i blodet;
 • signifikant blödning som orsakar anemi
 • tunga arbetsförhållanden (underjordiskt arbete, hög luftfuktighet, temperatur).

Läkare fixar ofta arteriell hypotension hos patienter under obligatorisk fastning (dieter, långa pauser mellan måltiderna). En minskning av trycket indikerar närvaron av blodproppar. Detta tillstånd kan uppstå på grund av ryggmärgsskador, hjärnskador, osteokondros. Hypotension orsakar vissa sjukdomar i centrala nervsystemet, hjärt-kärlsystemet, binjurar, andningsorgan, sköldkörteln.

Om patienten har ett långsiktigt blodtryck på 95 till 50 mm Hg. st., och pulsen är normal, är det möjligt att han har vegetativ-vaskulär dystoni enligt hypotonisk typ. Om puls med lägre BP är över 90 slag per minut, anser läkare ett sådant hälsoskadligt tillstånd. Det är sällsynt.

Lågt blodtryck med snabb hjärtfrekvens indikerar utvecklingen av följande tillstånd, sjukdomar:

 • infektionssjukdomar;
 • kraftig uttorkning, framkallad av kräkningar, diarré
 • graviditet;
 • hjärtsjukdomar;
 • allvarlig blodförlust som kan utlösas av kirurgi
 • ateroskleros;
 • anemi.

Takykardi med lågt blodtryck väcker starka känslor, fysisk aktivitet. Detta tillstånd anses inte vara hälsofarligt.

Om patienten, vid lågt tryck, faller under 50 slag per minut, är akut medicinsk behandling nödvändig. Liknande observeras i kritiska tillstånd:

 • svimning;
 • tromboembolism hos lungartären
 • akut hjärtinfarkt.

Det är farligt att bryta blodtillförseln till hjärnan, utvecklingen av ischemisk stroke. Om en person svimmade vid en minskning av blodtrycket, betyder det att blod inte kommer in i hjärnan i tillräcklig mängd. I detta fall bör första hjälpen tillhandahållas:

 1. Slå offeret i vågrätt läge.
 2. För att förbättra blodtillförseln bör du höja underbenen.
 3. Lossa bröstet från bröstspänningen, nacke.
 4. Slå patienten på kinderna, gnugga kroppen.
 5. Låt den drabbade personen andas in i ammoniak.

De angivna åtgärderna ska utföras före ankomsten av en ambulans.

Orsakerna till att sänka blodtrycket hos barn, gravid

Indexet på 90 till 50 hos barn yngre än 7 år anses vara normen i avsaknad av försämring av välbefinnandet. Om indexen minskar kan orsaken vara fysisk överbelastning, förekomst av infektiösa inflammatoriska sjukdomar.

Som skäl för att sänka blodtrycket hos ungdomar är:

 • stillasittande livsstil;
 • icke-iakttagande av den dagliga rutinen;
 • infatuation med skadlig mat;
 • konstant stanna inomhus.

Trycket 90 till 50 graviditet anses också vara ett farligt tillstånd. Under barnets graviditet matar kvinnans organism fostret genom moderkakan. Detta är nödvändigt för barnets normala utveckling.

I den andra tredje trimestern av graviditeten kan en minskning av trycket utlösas av den förväntade moderens otillbörliga position under sömnen. En kvinna rekommenderas inte att sova på ryggen, eftersom denna situation framkallar klämning av vena cava, försämring av blodcirkulationen.

Om en gravid kvinna har lägre blodtryck upplever fostret en brist på näringsämnen och syre. Resultatet av moderns hypotoni är utvecklingen av patologier i barnet (medfödda missbildningar, hjärtskador, hjärnan). De farligaste komplikationerna av arteriell hypotension är för tidig födsel, missfall.

symptom

Om trycket är 90 till 40 (50) anses en person vara en hypotonisk. Sådana människor kännetecknas av tröghet, långsamhet. De är väderberoende, de har svårt att koncentrera sig. En kraftig nedgång i blodtrycket åtföljs av en svår huvudvärk i nacken, andningssvårigheter. Beslag med hypotension uppträder ofta i täppa rum, särskilt med en stor befolkning av människor.

Huvud tecken på hypotension är:

 • anfall av illamående, kräkningar;
 • yrsel, som uppstår när kroppens position förändras
 • ökad svettning, andfåddhet, som uppträder med minimal fysisk ansträngning;
 • svimning;
 • hjärtrytmstörning
 • känslan av domningar i benen
 • ständigt frysande extremiteter.

Än det är farligt lågt tryck 90/50

Många patienter är medvetna om farorna med högt blodtryck, men inte alla är medvetna om att lågt blodtryck också hotar kroppen. Kronisk hypotension orsakar brist på syre i hjärnan. Detta framkallar utvecklingen av ischemisk stroke. Detta problem är mer akut för äldre. På grund av en kraftig minskning av blodtrycksmätarens index på natten, försämras blodcirkulationen i de områden som är ansvariga för syn och hörsel.

Viktigt: Hypotension anses vara den främsta orsaken till utvecklingen av blindhet, dövhet, demens hos äldre.

Hos hypotoniska patienter utvecklas hjärtsjukdomar snabbare än hos personer med normalt blodtryck. Denna funktion förklaras av det faktum att artärerna, kärl som matar hjärtmuskeln, inte kan tillhandahålla normalt blodflöde. Hjärtat måste ständigt arbeta i ett förstärkt läge, och detta är farligt för sitt för tidiga slitage. När arteriell hypotension utvecklas i medelåldern, blir det ofta i framtiden ofta högt blodtryck.

behandling

Om du upprepade gånger haft lågt blodtryck, behöver du veta hur man lindrar tillståndet, vad ska man göra om trycket sjunker till 90 till 50 mm Hg. Art. Effektiva och säkra mediciner för hypotension är få. Öka trycket av läkemedel som innehåller koffein ("Algon", "Ascofen", "Citramon", "Koffein-natriumbensoat"). Men att ta dessa mediciner kan orsaka en ökning av frekvensen av sammandragningar i hjärtmuskeln.

Det mest effektiva sättet att öka blodtrycket är en bit socker (raffinerad) med några droppar konjak. Socker löses långsamt. Salt har också en liknande helande effekt. Den hälls på en liten krackare och löser också långsamt.

För att upprätthålla blodcirkulationen kan du använda folkmekanismer. Hemma, de mest populära recepten som kan öka trycket är:

 • daglig användning av färsk juice från röda druvor, granatäpple. En dag räcker för 100 ml. Åtgärden av dessa juicer är att öka nivået av hemoglobin;
 • användningen av tinktur av eleutherococcus, levisee, rhodiola rosea, ginseng. Drick dem rekommenderas på morgonen för 10-20 ml;
 • ritning från blad av magnolia vinstockar. Det är tillräckligt att dricka 30 droppar av detta läkemedel. Citrongräs förbättrar blodcirkulationen.

Med hypotoni är johannesört mycket effektiv. Grindad gräs (10 g) bryggs i kokande vatten (500 ml). Efter infusion i en timme i en tätt förpackad behållare filtreras infusionen. Ta det två gånger om dagen. Engångsdosering är 50 ml.

Metoder för snabb tryckökning

Vid ett tryck av 90/50 mm Hg. Art. och puls 60 läkare rekommenderar att man vidtar akuta åtgärder. Snabb eliminering av ett obehagligt symptom är möjligt tack vare punktmassage. Utför det på så sätt:

 1. Den högra handen är placerad på buken (dess nedre del). Pekfingret ligger 3 till 5 mm under naveln. I detta läge är lillfingeret vid den tidpunkt då det är nödvändigt att agera för att öka trycket. Den aktiva punkten masseras med lätta rörelser medurs (tillräckligt 2 - 3 minuter).
 2. Aktiv punkt i den ihåliga på baksidan av nacken. Denna ihåliga är mellan benen på skallen basen.
 3. Massera den aktiva punkten på höger handflata (i gropen mellan index och tumme).

Snabba blodtryck hjälper till med sådana metoder:

 • någon söt varm dryck som innehåller koffein. Du kan dricka karkad, men i varmt skick. Kalldryck har motsatt effekt (minskar trycket);
 • en bit ost (fast). Det rekommenderas att kombinera denna produkt med sött kaffe.

Om en person lider av hypotoni bör han:

 • drick mer vatten (rent, utan gas);
 • Stå inte upp abrupt;
 • för att få tillräckligt med sömn
 • inkludera i kosten av salt, kryddig mat;
 • Använd mat rik på vitamin B3, askorbinsyra (lövgrönsaker, citrusfrukter, mjölk, lever, någon form av kål, äggula).
 • eliminera dåliga vanor
 • flytta mer.

Hälsotillståndet för en person beror på tillståndet, hjärtets funktion, kärlsystemet. Hypotension kan avsevärt förkorta livslängden. För att undvika detta kommer det att bidra till aktuell upptäckt av problemet, dess rätta behandling.

Vad händer om trycket sjönk till 90 till 50?

Arteriell hypotoni eller lågt blodtryck kan vara en oberoende sjukdom eller en av tecknen på olika patologier. Därför är trycket 90 till 50 ett allvarligt skäl att ringa till en läkare, eftersom dessa satser är mycket lägre än de som anses vara normen - 120 till 80.

Enligt den ryska klassificeringen anses siffrorna nedan 120/89 tecken på hypotension: för män - 100/60, för kvinnor - 95/65.

Intressant! För professionella idrottare anses blodtrycksvärden på 90 till 50 vara normala och orsaka inte negativa symtom.

Vad orsakar hypotoni?

Mekanismen som orsakar en minskning av blodtrycket baseras på en överträdelse av reglering från sidan av centrala nervsystemet och det endokrina systemet. Men en sådan reaktion kan vara orsaken till utvecklingen av den primära och sekundära typen av hypotension.

Den primära formen av arteriell hypotension är resultatet av ökad stress på hjärtat och saktar sin rytm. Huvud tecknen på detta tillstånd är en minskning av aktiviteten i det autonoma nervsystemet och utarmningen av centrala nervsystemet, manifesterad i psykomotionella symptom.

Orsakerna till primär hypotension kan vara:

 • fysisk eller psykisk överbelastning
 • effekten av negativa stressfaktorer;
 • en skarp förändring av kost och dess kvalitativa och kvantitativa sammansättning;
 • Djup depression;
 • förändringar i lufttemperaturen;
 • brist på syre i rummet;
 • tar vissa läkemedel som har hypotensiva egenskaper
 • ärftlig predisposition.

Sekundär form av arteriell hypotension utvecklas mot bakgrund av olika patologier. Anledningen till det kan vara följande sjukdomar:

 • anemi, olika etiologi;
 • hepatit;
 • berusning orsakad av olika orsaker
 • magsår i mage och tolvfingertarm
 • störningar i sköldkörteln, hypertyreoidism;
 • binjurfunktion
 • cerebral ateroskleros;
 • vegetativ-vaskulär dystoni;
 • minskning av blodvolymen under blodförlust eller uttorkning;
 • patologi i hjärtat och blodkärl;
 • cervikal osteokondros;
 • diabetes mellitus.

Med hypotension av sekundär typ kan orsakerna som orsakar det elimineras genom att behandla den underliggande sjukdomen.

Det finns en annan typ av arteriell hypotension - en fysiologisk, som inte kräver behandling. Det observeras hos idrottare och utvecklas till följd av ekonomiska utgifter av energikrafter och som skyddande reaktion mot höga fysiska belastningar.

Vad är risken för lågt tryck?

Vissa människor mår bra med lågt blodtryck. Men även i sådana fall måste du vara försiktig med din hälsa. Vad innebär lågt tryck? Det minskar hastigheten på blodets rörelse och dess mängd som kommer in i organen. Detta orsakar i sin tur hypoxi och brist på näring, vilket påverkar deras funktionalitet, till exempel på hjärnans aktivitet.

Koncentrationen av uppmärksamhet och tankens hastighet minskar hos en person. Det är attacker av yrsel, illamående, svimning utvecklas. Och den största faran - hjärtat blir sårbart även till obetydliga fysiska belastningar. På grund av kränkning av perifer cirkulation är det möjligt att utveckla en allvarlig komplikation - kardiogen chock, när tryck och puls inte är bestämda. En person behöver akut medicinsk hjälp. En annan fara för kroniskt lågt blodtryck är utvecklingen av hjärnbarken.

Kliniska tecken på hypotension

Symtomatisk hypotension är associerad med brist på blodtillförsel till hjärnan och uppenbaras av följande symtom:

 • huvudvärk som har vissa egenskaper: olik lokalisering - den temporala, frontala, parietala eller region, visas på två sidor, och pulsering åtföljs av yrsel, och ibland är trubbig natur;
 • förlust av koncentration under mentala arbeten, förlust av styrka;
 • irritabilitet, känslomässig instabilitet
 • Depressiva störningar - orimlig ångest, rädsla;
 • illamående och kräkningar
 • domningar i de distala delarna av benen - palmer och fötter;
 • neurotiska störningar hos hjärtat, brist på luft, ökad hjärtfrekvens;
 • i svåra fall är synkope möjlig.

Funktioner av hypotension

Hypotension uppträder hos personer i olika åldrar och kön med egna egenskaper.

kvinnor

Hypotension utvecklas ofta hos kvinnor efter 30 år. Det är intressant att ett sådant tillstånd utvecklas bland intellektuella, lärare, chefer, bankansatte. Deras arbete kräver hög nervös spänning, är förknippad med stressiga situationer, vilket återspeglas i artärtrycket.

Även kvinnlig hypotension är förknippad med en galen för fashionabla dieter att gå ner i vikt, vilket också leder till en minskning av styrka och hypotoni. Lågt blodtryck hos kvinnor utvecklas på grund av hormonella förändringar i organismen i äldre ålder i klimakteriet. Det kan finnas periodiska reduktioner av blodtrycket med stor blodförlust under menstruationen. Hypotension kan utvecklas på grund av fysisk överbelastning hos idrottare, liksom i motsatta situationer, med hypodynami.

Graviditetens hypotoni bör sägas separat. Om den gravida kvinnans blodtryck sjunker till siffrorna 90 till 50, måste du omedelbart söka medicinsk hjälp. Först av allt, under ett sådant tryck, har utvecklingsfostret en brist på syre, vilket kan leda till allvarliga följder i sin utveckling.

Placental fasta under sådan press leder till foster hypoxi, börjar han att kväva och om den inte förändra situationen, är det möjligt hans död och missfall. Mot bakgrund att drabbas av syrebrist och kroppen av kvinnan kan utveckla en så kallad havandeskapsförgiftning - "smärtsam graviditet", som sker patologiska förändringar i organen (njure, lever, hjärna), vilket kan hota livet av kvinnan.

OBS! Särskilt farligt preeklampsi i slutet av graviditeten, eftersom de kan utveckla symtom på allvarliga komplikationer - preeklampsi och eklampsi, tillsammans med mycket högt tryck, vilket kan leda till dödsfall, inte bara barn utan även mödrar.

Hos män

Vid manlig hypotoni är tecken på sjukdomen samma som hos kvinnor:

 • Snabb trötthet.
 • Huvudvärk.
 • Yrsel.
 • Dålig dröm.
 • Irritabilitet.
 • Depressiv stämning.

Män hypotoniska har ofta asthenisk kroppsbyggnad, de röker mycket, missbrukar alkohol. Orsakerna till hypotension hos män är ofta en ärftlig faktor, samtidig leversjukdom, diabetes mellitus. Många hypotoniska män lider av minskad sexuell kraft.

Funktioner av hypotension hos ungdomar

Observationer har visat att en predisposition till hypotoni hos fostret utvecklas i graviditetspatologin. De första tecknen börjar dyka upp under perioden av puberteten - i tonåren.

 • Hormonala förändringar i kroppen.
 • Övervikt och låg fysisk aktivitet.
 • Överarbete från skolbelastningen.
 • Konsekvenser av de överförda infektionerna.
 • Irrationell, åldersanpassad näring.
 • Dysfunktion av dagen, brist på sömn.

Adolescent hypotension kännetecknas av sin ortostatiska form - när blodtrycket faller under plötsliga stigningar från benäget till stående position. Om tiden inte tas för att rätta till en tonårs livsform kan det i teorinivåer finnas tecken på störningar i hjärtat, hjärnan, det endokrina systemet.

Vad ska jag göra med ett tryck på 90 till 50?

Med en kraftig minskning av blodtrycket till en hastighet av 90 till 50 finns det risk för att ett hjärtinfarkt eller hjärnbarken utvecklas med en ischemisk typ. För att undvika sådana formidabla komplikationer är det nödvändigt att sätta patienten på ryggen med benen uppåt, så att de ligger i hjärtat. Du kan ge en person att dricka vatten, starkt kaffe eller te. Samtidigt måste vi snarast söka vård. För att avlägsna attacken används koffeinhaltiga läkemedel och adaptogener.

Grunden för behandling av hypotension - tryck 90 till 50 - högkvalitativ vila, rätt livsstil, rationell näring, optimal fysisk aktivitet.