Huvud / Dystoni

Dysmetabolisk kardiomyopati: orsaker till sjukdomen, klinisk bild och behandlingsmetoder

Dysmetabolisk kardiomyopati är ett komplicerat nederlag i hjärtmuskeln, associerad med metaboliska och endokrina störningar i kroppen, negativa effekter av alkohol och droger. Den asymptomatiska banan av sjukdomen vid de inledande stadierna gör det svårt att upptäcka patologin tidigt.

Orsaker till sjukdomen

Det finns två stora grupper av etiologiska faktorer.

Exogena orsaker (orsakad av patologiska effekter av yttre faktorer):

 • långvarig användning av hormonella eller antitumörmediciner
 • brist på vitaminer och mikrodelar som kommer med mat.
 • alkohol;
 • läkemedel;

Endogena orsaker (förknippad med störning av kroppens interna homeostas):

 • fetma;
 • hypo-, hypertyreoidism, diabetes mellitus;
 • menopaus;
 • störningar i mag- och tarmarbetet.

I det fall då den etiologiska faktorn inte kan detekteras talar man om den ideopatiska orsaken till sjukdomen.

symptom

Med denna sjukdom lider alla hjärtfunktioner omedelbart. Störd förmåga att kasta bort blodet från kamrarna (kontraktiliteten) försämras ledning av elektriska impulser av hjärtcellerna (konduktivitet), minskad förmåga att generera pulser (retbarhet). Automatismens funktion, som upprätthåller en konstant hjärtfrekvens, lider också.

De första symtomen på sjukdomen återfinns bara några år efter det att hjärtkörteln började.

Under lång tid kvarstår symtomen på den underliggande sjukdomen ledande: diabetes, hypertyreoidism, alkoholism. Inledningsvis känner sig inte de strukturella förändringarna i hjärtat, som medför funktionell instabilitet, sig själva på grund av införandet av kompensationsmekanismer.

Efter en signifikant försämring av tillståndet av myokardceller uppstår:

 • andfåddhet med liten fysisk aktivitet och i vila;
 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • avbrott i hjärtaktivitet
 • yrsel, huvudvärk
 • svaghet, slöhet;
 • problem med natt sömn
 • frekvent medvetslöshet.

Hjärtsvikt är en av de mest formidabla komplikationerna av dysmetabolisk kardiomyopati. När det är fäst, finns det ett överflöde av en stor cirkulationscirkulation, genom vilken blod mättat med syre bäres till alla organ i människokroppen. Denna förändring leder till hepatomegali - en ökning i levern, vilket leder till smärta i hypokondrium till höger.

diagnostik

För att diagnostisera dismetabolisk kardiomyopati, som endast är baserad på patientens kliniska manifestationer och klagomål är det omöjligt. Ett antal diagnostiska åtgärder bör genomföras för att bestämma processen i processen och utesluta andra patologier.

Laboratoriemetoder för forskning:

 1. ett allmänt blodprov (bestämning av hemoglobin och leukocytantal);
 2. biokemiskt blodprov (bestämning av kolesterolnivå, dess fraktioner, jonisk blodkomposition, glukos, urea och kreatinin);
 3. allmän urinanalys (bedömning av njurfunktion).

Instrumentella forskningsmetoder:

 1. elektrokardiografi (utvärdering av hjärtat);
 2. 24-timmars hjärtfrekvensövervakning;
 3. Röntgen i bröstkorgsorganen (tillåter att avslöja utvidgningen av enskilda delar av hjärtat);
 4. ekkokardiografi (undersökning av kaviteter, ventiler och kärl i hjärtat);
 5. koronar angiografi (för bestämning av patency av fartyg och exklusive hjärt-kärlsjukdom);
 6. computertomografi, magnetisk resonansbildning (i kontroversiella fall).

Metoder för behandling av dysmetabolisk kardiomyopati

Den huvudsakliga behandlingsmetoden är konservativ - mottagandet av läkemedel. För att upprätthålla en stabil funktion av hjärtmuskeln, ska medicinen tas kontinuerligt under hela livet. Detta kommer inte att leda till en fullständig botning av sjukdomen, men kommer avsevärt att öka livslängden och livskvaliteten.

För terapi av kardiomyopati används flera grupper av läkemedel. Deras åtgärd är annorlunda, vilket gör att man kan påverka flera delar av den patologiska processen. Framgångsrikt tillämpade sådana grupper: antiaggreganter, betablockerare, diuretika, antihypertensiva och andra. Sådan mångfald beror på antalet patologiska länkar i processen. Valet av droger beror på symtomen på sjukdomen, förekomsten av samtidiga sjukdomar, allergiska reaktioner och ålder. Vitaminkomplex är obligatoriska för alla patienter. Alla bör följa en diet som är låg i salt och livsmedel som innehåller kolesterol. I närvaro av svullnad ska vätskeintaget inte överstiga en och en halv liter per dag.

Vid svår sjukdom och frånvaron av kontraindikationer är kirurgisk ingrepp möjlig. Denna fråga löses av den behandlande läkaren individuellt i varje enskilt fall.

I de utvecklade länderna i Europa behandlas dismetabolisk kardiomyopati alltmer genom införande av stamceller.

Kardiomyopati hos barn

Kardiomyopati hos barn är inte en separat sjukdom, men är en kombination av olika icke-inflammatoriska sjukdomar i hjärtat. De främsta orsakerna till sjukdomar är smittsamma, metaboliska och toxiska processer i barnets kropp. Oavsett ålder sker dystrofa förändringar i vävnader i hjärtat och hjärt väska, vilket leder till en ökning i organkammare hyperinflation och slutligen hjärtsvikt.

Dysmetabolisk kardiopati hos barn, som hos vuxna, är en sekundär sjukdom som sker på grundval av andra patologier.

Symtom hos mycket små barn är slöhet, en liten viktökning. Vid äldre ålder blir barnet ofta trött, har svullnad på benen, andfåddhet och fuktig hosta.

Behandling av barn med kardiopati är användningen av läkemedel som har en positiv effekt på barnets kropps metaboliska processer. Vitaminer och anabolika visas vid de första stadierna av kardiopati, då det är möjligt att vända sjukdomsutvecklingen med fullständig återhämtning i utfallet. När hjärtsvikt är fäst, indikerar utnämningen av diuretika för att eliminera ödem och hjärtglykosider för att förbättra hjärtfunktionen. I senare steg, när hjärtväskan är involverad i processen, är det nödvändigt att lösa problemet med radikal behandling - hjärttransplantation.

Karakteristik av dismetabolisk kardiomyopati

Hittills finns det många kardiologiska sjukdomar som kan leda till död om de inte behandlas i tid. En sådan är dysmetabolisk kardiomyopati. Vad är det Sjukdomen uppträder mot bakgrund av utvecklingen av andra kroniska abnormiteter.

orsaker till

Enligt medicinska definitioner, detta fenomen, vilket är en patologisk kränkning av hjärtmuskeln. Sjukdomen är hänvisad till den sekundära formen av kardiopati som uppträder mot bakgrund av utvecklingen av andra kroniska sjukdomar. När scenen startas kan det leda till utseende av endotoxicos, vilket bidrar till förstörelsen av hjärtens muskelvävnader.

Kardiologisk sjukdom i strid mot metaboliska processer har en kod för ICD 10 - I43.1. Den främsta orsaken till utvecklingen av patologi är hormonella förändringar:

 1. Fysiologiska förändringar i kroppen, som kommer med ålder.
 2. Konsekvenser av att ta hormonella droger.
 3. Brott mot processerna för att släppa ut kemikalier från kroppen.

Sekundära orsaker till uppkomsten av dismetabolisk kardiomyopati innefattar följande faktorer:

 • undernäring, brist på vitaminer;
 • överdriven fysisk ansträngning
 • anemi;
 • fetma;
 • sjukdomar i matsmältningssystemet;
 • medfödda eller ärftliga patologier av det kardiovaskulära systemet;
 • godkännande av narkotiska ämnen, missbruk av alkoholhaltiga drycker, tobaksrökning
 • negativa miljöförhållanden med toxiska effekter.

symtomatologi

I de primära stadierna av detta patologiska fenomen finns inga tecken. Ofta kan sjukdomen detekteras slumpmässigt vid undersökning av kärlsystemet, med hjälp av elektrokardiografi (EKG). Efter ett tag börjar sjukdomen att utvecklas och manifesterar sig i sin helhet:

 • attacker av kvävning;
 • yrsel, förlust av medvetande
 • en känsla av obehag i bröstområdet
 • sömnstörning
 • letargi;
 • snabbare rytm;
 • svårighetsgrad.

Vanligtvis börjar alla symtom ovan störa patienten under fysiska handlingar och kan senare manifestera sig oberoende av patientens tillstånd. Förutom de manifesterade symtomen kan det finnas puffiness, uppblåsthet på grund av ascites, smärta i leverområdet. När det finns brist på blodflöde uppträder andfåddhet, hjärtfunktionen saktar ner, vilket resulterar i arytmi.

Diagnostiska åtgärder

Den slutliga diagnosen görs efter en omfattande undersökning. Först ska läkaren intervjua patienten för närvaro av hjärtsjukdomar, liksom de som är nära honom, som lider av hjärtsvikt. Därefter undersöks patienten visuellt genom att lyssna på hjärtans rytm. Om några oegentligheter ses i hans arbete är detta det första tecknet på en möjlig patologi.

För att korrekt identifiera sjukdomen är följande studier planerade:

 1. Ett elektrokardiogram som bestämmer hjärtrytmen, liksom deras effekt på nervsystemet.
 2. Laboratorieundersökning av urin och blod. Således kommer vätskans sammansättning att indikera indikatorerna för njur-, lever- och elektrolytinnehåll.
 3. Radiografi visar olika förändringar i form av hjärtmuskeln.
 4. Med hjälp av ultraljud kan detektera myokarddystrofi.
 5. MR är en utmärkt metod för att detektera hjärtmuskulaturens struktur. Vanligtvis används den före operationen, då andra diagnosmetoder inte ger specifika indikatorer.

Med tanke på att denna sjukdom endast har generella symptom är det nästan omöjligt att upptäcka sjukdomen på egen hand. Vidare är närvaro av flera läkare - arytmolog, endokrinolog, terapeut, genetik och därmed en kardiolog - vid inrättandet av den slutliga diagnosen nödvändig.

behandling

Behandling av dismetabolisk kardiomyopati hos en vuxen eller ett barn tar mycket lång tid, men denna faktor ger inte fullständigt förtroende för att sjukdomen kan botas helt. Huvudprincipen för behandling är eliminering av patogenen och symptom på patologi, som blev orsaken till DMKMP, liksom upphörande av destruktiva processer.

Non-drug therapy syftar till att förbättra den övergripande hälsan. Dess huvuduppgift är att eliminera övervikt genom att utföra fysiska övningar, överge dåliga vanor som negativt påverkar hjärtaktiviteten. Kroppen ska få en tillräcklig mängd näringsämnen, så du behöver ändra kosten och inkludera livsmedel som är rika på proteiner och spårämnen. Dessutom måste patienten delta i fysioterapi.

Drogmetod

Om en stark manifestation av symptom som inte ger patienten frid eller hotar sin hälsa, föreskriver läkare läkemedel som kan lindra tillståndet.

Patienten måste ta multivitaminer och läkemedel som innehåller en tillräcklig mängd kalium och magnesium. För att stabilisera hjärtets diastoliska tillstånd används kalciumkanalblockerare. För att minska belastningen på hjärtmuskeln, administreras betablockerare, vilket också förbättrar och förlänger sin normala funktion.

För att kontrollera blodkärl, ordineras patienterna antikoagulantia som reducerar blodpropp och blockerar förekomsten av trombi. För att ta bort puffiness är det nödvändigt att ta diuretika och för att förebygga störningar i motorisk funktion, hjärtglykosider, lugnande läkemedel.

Kirurgisk behandling

Operativa åtgärder utförs om läkemedelsbehandling eller terapi inte gav positiva resultat. Först och främst är kirurgiskt ingripande syftat till att förebygga möjligheten till ett dödligt utfall. Metoden för operation utnämns av den behandlande läkaren, med beaktande av patologiens manifestation.

Det finns fall där hjärtat inte kan återfödas även efter ingripande av erfarna kirurger. Sedan transplanteras orgelet. Många försöker behandla sjukdomen med hjälp av alternativ medicin, men det är slöseri med tid. Folkrättsmedel kan delvis hjälpa till med komplex behandling.

förebyggande

Det är mycket lättare att förebygga en sjukdom än att behandla den, och sedan eliminera dess konsekvenser under hela livet. Därför rekommenderar experter varje år att genomgå en hjärtundersökning, särskilt för äldre. Detta är den enda korrekta förebyggande metoden, som kan upptäcka utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar i förväg, och vidta åtgärder i tid för att eliminera dem. Patienter i riskzonen, under noggrann övervakning, bör undersökas mycket oftare. Den största faran för denna patologi är en upprepad manifestation, som ofta slutar i ett dödligt utfall.

Om orsaken till patologin är fetma, ordineras patienten en kurs av fysiska övningar, liksom kost och mycket att dricka.

komplikationer

Denna sjukdom är ganska farlig och kan provocera förekomsten av ett antal av följande komplikationer:

 1. Puffiness av extremiteterna, liksom ackumulering av vätska i vitala organ.
 2. Akut hjärtsvikt.
 3. Arytmiska störningar.
 4. Trombbildning.
 5. Infarkter.
 6. Brott mot funktionerna i hjärtmuskelens valvulära system.

I de flesta fall behandling av endokrina myokardiopati ogynnsamma, i avsaknad av tid hantering på kliniken, utvecklingen av sjukdomen leder ofta till döden, särskilt om hypertrophied vänster kammare och ökat markant. Positiv prognosen händer när patienten vid misstankar om en patologi på en gång har riktat till läkaren.

Enligt statistiken får 70% av dem som lider av svår sjukdom inte ett tillfredsställande resultat, vilket beror på många faktorer. Detta underlättas av attityden till läkningsprocessen, både läkare och patienten själv. Även närvaron av andra sjukdomar, som inte är associerade med hjärt-kärlsystemet. Därför är det bättre att behandla detta problem så allvarligt som möjligt, då manifestationen av möjliga komplikationer kommer att minska till ett minimum. Och behandlingen blir mer effektiv och skyddar dig mot obehagliga konsekvenser.

Vad är dysmetabolisk kardiopati?

Dysmetabolisk kardiomyopati

Dysmetabolisk kardiomyopati är en förändring i hjärtmuskulaturens struktur, vilket leder till en störning i funktionen. Det utvecklas med det endokrina systemets patologi, drogmissbruk, alkoholism, fetma. Behandling är övervägande konservativ. Med svår hjärtsvikt tillgriper kirurgisk ingrepp (ventilutbyte, hjärttransplantation). Förebyggande består i att hantera en hälsosam livsstil och en snabb behandling av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

orsaker till

Dysmetabolisk kardiomyopati kan utvecklas hos personer i alla åldrar, men är vanligare efter 45-55 år. Orsakerna till sjukdomen är:

 • sjukdomar i det endokrina systemet (diabetes mellitus, hypotyroidism);
 • menopaus;
 • mottagning av hormonella, antitumörläkemedel;
 • långvarig användning av alkohol, narkotiska droger;
 • en kränkning i mag- och tarmarbetet;
 • idiopatiska orsaker (det vill säga när orsaken till sjukdomen inte kan fastställas).

Förberedande faktorer

Kardiomyopati utvecklas ofta i sådana fall:

 1. Människor som är överviktiga.
 2. Med en monotont diet med lågt innehåll av vitaminer och kalcium.
 3. Vid exponering för yrkesrisker.
 4. Människor som bor i regioner med dålig strålningsbakgrund, närvaron av toxiner i vatten, jord och luft.
 5. Med genetisk predisposition.

Möjliga konsekvenser

Dysmetabolisk kardiomyopati kan leda till utveckling av sådana negativa konsekvenser:

 1. Hjärtsvikt är den otillräckliga tillförseln av blod från vänstra kammaren till den stora cirkulationen.
 2. Otillräckliga ventiler - dålig stängning av ventilerna under sammandragningen av hjärtat, vilket leder till ett omvänd blodflöde.
 3. Arrhythmias - en förändring i regelbundenhet av sammandragningar som ett resultat av ersättning av nerv- och muskelfibrer med bindväv.
 4. Tromboembolism i lungartären. stroke, hjärtinfarkt. Det utvecklas när en trombus lämnar hjärtkaviteterna i den systemiska cirkulationen.
 5. Dödligt utfall.

Symtom på dysmetabolisk kardiomyopati

Eftersom hjärtmusklerna är gradvis förändras inte i de tidiga stadierna av hälsotillståndet. När sjukdomen fortskrider kan sådana klagomål uppstå:

 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • huvudvärk och yrsel
 • obehag i bröstets vänstra sida;
 • brist på luft under promenader, på natten;
 • sömnstörning
 • avbrott i hjärtats arbete;
 • smärta i rätt hypokondrium, förstorat buk;
 • förlust av medvetande
 • svaghet, trötthet, sömnighet.

diagnostik

Identifiera dysmetabolisk kardiomyopati endast vid kliniska manifestationer är omöjligt. För att bestämma diagnosen utförs ytterligare test:

 • Blodanalys - bestämning av hemoglobin, totalt kolesterol, LDL och hög densitet, protrombin index, fibrinogen, glukos, jonogram, leverfunktionstester, urinämne, kreatinin;
 • när den misstänkte ischemi i hjärtat bestäms av nivån av troponiner;
 • ett test av glukostolerans
 • den allmänna analysen av urin:
 • elektrokardiografi;
 • Holter övervakning;
 • en överblick röntgen på bröstet;
 • ultraljudsundersökning av hjärtkaviteter, ventiler, kärl;
 • koronar angiografi;
 • genetisk forskning om sjukdomens misstänkta ärftliga karaktär
 • CT, CT, MR.

Metoder för behandling

Det är inte möjligt att fullständigt bota dysmetabolisk kardiomyopati. Men med hjälp av terapeutiska metoder som utvecklas ganska bra kan du behålla normal hjärtfunktion i flera årtionden. Detta uppnås genom användning av sådana droger:

 • antikoagulantia, antiaggreganter;
 • beta-blockerare;
 • antiarytmiska läkemedel;
 • lipidsänkande;
 • antihypertensiva medel;
 • magnesium och kalium;
 • vitaminer i grupp B;
 • hjärtglykosider;
 • lugnande medel;
 • diuretika.

I närvaro av kontraindikationer mot användningen av ovanstående läkemedel användes kalciumantagonister (Verapamil, Diltiazem). Om tecken på sjukdomen inte uttrycks behandlas endast den underliggande sjukdomen.

Vid varje skede av sjukdomen är det nödvändigt att hålla fast vid en diet med lågt saltinnehåll (mindre än 3 gram per dag) och feta livsmedel. När det finns ödem är inloppet av vätska begränsat till 1-1,5 liter per dag. Det rekommenderas fraktionerad mat med mellanrum mellan måltiderna ca 4-4,5 timmar.

Med utveckling av allvarligt hjärtsvikt, svåra arytmier eller blockader rekommenderas kirurgisk ingrepp. Det är möjligt att byta ut ventiler, återställa koronar blodflöde genom bypass, stenting, hjärttransplantation. Arytmi kan elimineras med en pacemaker. I avancerade ekonomier används stamceller i allt högre grad för att behandla dysmetabolisk kardiomyopati.

förebyggande

För att förhindra hjärnans myopatiutveckling är det nödvändigt att utesluta de konstanta effekterna av alkohol och andra toxiner. Med beroendet av beroende måste du kontakta narkologen.

Det är viktigt att i god tid behandla sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna, gonaderna. I närvaro av överviktig kroppsvikt växlar de till kostnäring, ökar fysisk aktivitet under dagen, dricker tillräckligt med vätskor.

Stopp av rökning är nödvändigt för att normalisera fartygens tillstånd. I närvaro av predisponeringsfaktorer måste man genomgå en årlig förebyggande undersökning från terapeuten.

Dysmetabolisk kardiomyopati kan leda till mycket allvarliga konsekvenser: hjärtsvikt och funktionshinder. Om du har några klagomål från hjärtat, var noga med att konsultera en specialist (kardiolog, arytmolog). Ta hand om din hälsa!

Var sidan användbar? Dela det i ditt favorit sociala nätverk!

Dysmetabolisk kardiomyopati

Läs även om ämnet:

Av metabola kardiomyopati - ett slags störningar i hjärtmuskeln på grund av ett brott mot homeostas, vilket medförde utvecklingen av endotoxemi. Det är en sekundär sjukdom som orsakas av ett brott mot vävnadsmetabolism.

Denna sjukdom påverkar inte bara hjärtmuskeln, men också andra inre organ. det vill säga det är flera organ. De mest drabbade områdena i hjärtat, rika på blodkärl. På grund av den snabba endotoxemi i kardiomyocyter (de celler som utgör hjärtmuskeln) irreversibla förändringar som leder till konsumtion av hjärtmuskeln och som en följd av störningar och avbrott i arbetet i hjärtat. Den största destruktiva effekten på hjärtmuskeln är produkterna av proteiner och fetter från andra inre organ.

Klinisk bild

Kardiomyopati kan länge inte visa sig själv. Förutom förändringar i EKG och förändringar i det kardiovaskulära systemet som detekterats under den inriktade undersökningen, kommer det inte att finnas några manifestationer i det inledande skedet. När sjukdomen utvecklas ökar symtomen också.

Patienterna klagar över:

 1. Svårighetsgrad,
 2. Känslan av att klämma bakom bröstbenet,
 3. Episoder av snabb hjärtslag,
 4. Anfall av kvävning.

Ursprungligen uppstår klagomål endast med fysisk ansträngning, när tillståndet förvärras kan den kliniska bilden observeras även i vila.

Eftersom allvarliga kränkningar utvecklas i hjärtmuskeln,

 1. Ödem på fötterna,
 2. Magen är förstorad,
 3. Patienten är oroad över smärta i levern,
 4. Försämring av tillståndet vid horisontellt läge.

På grund av stagnation i en liten cirkulation av blodcirkulationen, allvarliga andningssvårigheter, svår andnöd. När stagnation sammanfogas i en stor cirkel påverkas andra organ. Hjärtproduktionen minskar eftersom hjärtmuskeln inte kan klara av den belastning som påläggs den och som ett resultat av blodtrycket minskar, minskar pulsfyllningen. Vid detta tillfälle är rytmstörningar kopplade, eftersom det är omöjligt att arbeta i hjärtans tidigare regim.

Prognoser för allvarliga former av dysmetabolisk kardiomyopati är 70% ogynnsamma. Patienter dör på grund av de ökande symtomen på hjärtsvikt och polyorganösa skador. En viktig faktor för att förutsäga sjukdomsutfallet är tillståndet i vänster ventrikel. Om det är mycket expanderat, är muskelskiktet hypotrofiskt, då är den mest sannolika döden.

Orsaker till sjukdomen

Orsaken till utvecklingen av dismetabolisk kardiomyopati, som redan nämnts ovan, är endotoxicos. Utvecklingen av endotoxicos leder till förändringar i funktionen av en viss organism.

Dessa kan vara hormonella störningar:

 1. Climacteric perioden,
 2. Sjukdomar hos endokrina körtlar,
 3. Massiv hormonbehandling.

Dessa kan vara sjukdomar som medför storskaliga polyorganismstörningar:

Endogena faktorer spelar en viktig roll:

 1. Alkoholmissbruk,
 2. missbruk,
 3. Arbeta och leva i tillstånd av ökad toxicitet.

Otillräckligt intag av vitaminer och mineraler kan också leda till allvarliga sjukdomar i kroppen som leder till utveckling av dysmetabolisk kardiomyopati.

Det är ingen hemlighet att kvaliteten av pulsen, och därför är väl fungerande nödvändig infarkt adekvat intag av kalciumjoner. Därför upptar smärtstillande sjukdomar en separat nisch av orsaker som leder till utvecklingen av allvarlig endotoxicos. Baserat på resultaten från de senaste studierna skiljas en särskild klass av genetiska orsaker för utvecklingen av denna typ av kardiomyopati. Hos patienter med svåra former av sjukdomen var det i de flesta fall släktingar med liknande sjukdom.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av dysmetabolisk kardiomyopati är det nödvändigt att genomgå en årlig hjärtundersökning och börja behandling när de första tecknen på sjukdomen uppträder. Med tidig diagnos och tidig behandling påbörjad är prognosen för livet gynnsam. Om det finns kroniska sjukdomar, är det nödvändigt att ta hand om sin disposition eller för att förhindra förvärringen av svårighetsgraden av tillståndet. Patienter med anamnes av hjärtsjukdomar riskerar att utveckla dysmetaboliska kardiomyopatier. Deras undersökning och observation utförs mest noggrant och ofta.

Huvudprincipen för behandling

Oavsett orsak och utvecklingsstadiet för dysmetabolisk kardiomyopati är det först och främst att behandla orsaken som orsakade sjukdomen. Annars kommer skadliga faktorer fortsätter att ha en förödande inverkan på hjärtmuskeln, vilket leder till utveckling av allvarliga former av hjärtsvikt och kardiomyopati progression.

Uppmärksamhet, bara idag!

Funktioner av dysmetabolisk kardiomyopati

Du diagnostiserades med dysmetabolisk kardiomyopati - vad är det? Källan av sjukdomen i varje enskilt fall kan fastställas sällan. Diagnosens komplexitet ligger i frånvaro av en klinisk bild: det finns inga förändringar i koronarkärlen, och det finns ingen ökning av blodtrycket.

Tänk på orsakerna till sjukdomsuppkomsten och utvecklingen och möjligheten till återhämtning.

Vad är dysmetabolisk kardiomyopati?

Dysmetabolisk (endokrin) kardiomyopati är en hjärtsjukdom, vars skyldige är ett brott mot den metaboliska processen. Dystrofa förändringar sker i myokardiet (muskeln som är ansvarig för normala sammandragningar); Kaviteterna i hjärtat sträcker sig, väggarna tjocknar.

Dysmetabolisk kardiomyopati - ICD-kod 10 - I43.1 Kardiomyopati i metaboliska störningar.

De främsta orsakerna till sjukdomens utseende och utveckling är hormonella störningar:

 • menopaus;
 • förändringar i körtlarna hos inre utsöndring (diabetes mellitus, etc.);
 • komplikationer vid behandling av hormonella droger.

Andra orsaker till hjärtafvikelser är:

 • undernäring, avitaminos;
 • fysisk överbelastning
 • anemi;
 • fetma;
 • störning i mag-tarmkanalen;
 • komplikationer efter infektionssjukdomar;
 • medfödda, ärftliga egenskaper hos organismen
 • dåliga vanor och andra faktorer (rökning, alkoholism, drogbruk, dålig ekologi).

EKG för dysmetabolisk kardiomyopati

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm! 1,54 miljoner hjärtattacker för 2016! Hur man skyddar dig mot döden på grund av tryckstörningar 2017 - en intervju med chefen för Institutet för kardiologi i Ryssland. Läs mer >>

Vilka patologier av metabolismen leder till sjukdomen?

Det är ofta omöjligt att bestämma vilka metaboliska störningar som ledde till sjukdomsuppkomsten. Detta kan exempelvis vara amyloidos eller obalansen hos vitala element: kalcium-, kalium-, natrium-, magnesium- och andra metaboliska egenskaper. Dessa förändringar är förvärvade eller arvet bestämda.

Otillräcklig eller överdriven tillförsel av spårämnen leder till ödem av kardiomyocyter (hjärtceller) eller svårigheten att slappna av myokardiet. Följaktligen lider myokardens kontraktilfunktion och cellernas förmåga att leda elektriska impulser försämras, automatiskt bryts, det blir svårare för hjärtat att upprätthålla en korrekt rytm.

Vid det första skedet uppstår sjukdomen vanligen utan symptom. Sällan finns det obehagliga känslor inom bröstkorgsområdet efter fysiska aktiviteter. På detta stadium kan sjukdomen detekteras av en olycka genom elektrokardiografisk diagnos.

Symptom på dysmetabolisk kardiomyopati är lätt förvirrad med manifestationer av andra hjärtsjukdomar:

 • andfåddhet, snabb hjärtslag;
 • generell svaghet
 • attacker av kvävning;
 • svimning;
 • komprimerande smärta bakom bröstbenet;
 • sömnlöshet;
 • svullnad i benen;
 • saktar puls, faller blodtrycket.

På skapandet av ett profylaktiskt terapeutiskt medel Normalife. Ryska forskare från FlebGosCenter spenderade 8 år. Årets öppning nominerades till den medicinska internationella utmärkelsen Gaydner. Flerstegsförsök visade effektiviteten av fonderna, för vilka akademikerna fick alla nödvändiga licenser, kvalitetscertifikat och statligt stöd. Mer detaljer >>

Behandlingen börjar genom att eliminera onödig stress på hjärtmuskeln. För detta måste patienten på allvar revidera sin livsstil:

 • normalisera mat (kräver en diet för att berika kroppen med proteiner);
 • minska fysisk stress
 • gå ner i vikt
 • bli av med dåliga vanor.

Läkemedelsbehandling utförs med preparat som innehåller magnesium, kalium, vitaminer från grupp B. Ökad blodvolym uppnås genom användning av antikoagulantia. Antagonister av kalcium används för att återställa myokardets förmåga att slappna av. För att minska hjärtfrekvensen använd beta-blockerare. Symtomatisk behandling består i att ta antiarytmiska och lugnande läkemedel, hjärtglykosider och diuretika.

Du kan inte utföra behandling utan att ha råd med en specialist. Läkemedel förskrivs endast av en läkare!

Om konservativ terapi inte har givit positiva resultat ordineras patienten en operation. I särskilt allvarliga fall övervägs en variant av hjärttransplantation.

Metoden för behandling av dysmetabolisk kardiomyopati är också transplantationen av stamceller. Stamceller skiljer sig från andra celler i kroppen genom att de inte har vissa funktionella funktioner. Tekniken är baserad på deras förmåga att omvandlas till celler av olika arter. Celler injiceras intravenöst, tränger in i hjärtat, känner igen och ersätter skadade kardiomyocyter.

Vid en tidig behandling börjar prognosen vara gynnsam.

Med en allvarlig form av dysmetabolisk kardiomyopati bestäms tillståndet i vänster ventrikel. Om dess muskelskikt ökar signifikant, är orgelet högt hypertrofierat, prognosen är 70% ogynnsam: förmodligen utvecklingen av hjärtsvikt, ventrikelflimmer.

Eventuella komplikationer

När sjukdomen utvecklas (om behandlingen inte startas i tid eller inte har positiva resultat) ökar hjärtsvikt och leder till allvarliga komplikationer:

 • ascites (ackumulering av vätska i bukhålan i bukhinnan, i lungorna, i vävnaderna i nedre extremiteterna);
 • tromboembolism (bildandet av blodproppar i blodet, hämmande blodcirkulation);
 • dysfunktion (fel) i hjärtklaffarna;
 • plötslig hjärtstopp.

Användbar video

Om de första symptomen på hjärtproblem som du inte bör ignorera, se den här videon:

Orsakerna till uppkomsten och progressionen av dysmetabolisk kardiomyopati i kroppen

Dysmetabolisk kardiomyopati är en sekundär typ av sjukdom som uppstår som ett resultat av en komplikation av tidig patologi av homeostas som parasiterar hjärtmuskeln. Dysmetaboliskt hjärtsyndrom karakteriseras av en negativ effekt på hjärtat, och förstörs gradvis.

Orsaker till patologi

Dysmetabolisk kardiomyopati anses vara en allvarlig sjukdom som kan uppstå hos någon, oavsett ålder och kön. Men enligt statistik förekommer oftast kardiomyopati hos patienter i åldern 45 till 55 år. Orsakerna till patologin anses vara:

 • Sjukdomar som påverkar det endokrina systemet (hypotyreos eller diabetes mellitus), i vilket skede komplikationer utvecklas till hjärt av metabola syndrom.
 • Tiden för klimakteriet.
 • Intaget av hormonella droger som påverkar hjärtat och kroppen.
 • Alkoholism och narkotikamissbruk.
 • Sjukdomen, som påverkar mage och tarmar negativt, vilket i det akuta skedet kan framkalla ett dysmetaboliskt hjärtsyndrom.
Skadliga vanor som orsak till uppkomsten av dysmetabolisk kardiomyopati

Viktigt! I vissa fall kan orsaken till patologin vara okänd vilket komplicerar diagnostikprocessen. Detta fenomen är dock sällsynt, med ett betydande antal dödsfall från kardiomyopati.

Utöver ovanstående omständigheter kan kardiomyopati utvecklas i kroppen och av andra skäl som bestämmer riskgruppen hos patienter som är benägen för sjukdomen. Och listan med sådana skäl ser ut som följer:

 • Patienten är överviktig 2 eller 3 grader. I närvaro av övervikt börjar hjärtan att arbeta i regimen med ökad belastning, vilket leder till att kardiovaskulärsystemet är mer sårbart för patologier: angina pectoris, myokardiell hypertrofi eller kardiomyopati.
 • Patienten observerar en monotont diet, inklusive livsmedel som är fattiga i kalcium och vitaminer. Det förekommer oftare än fetma, eftersom de flesta inte uppmärksammar sin dagliga kost.
 • Patienten utsätts för en konstant eller periodisk exponering för strålning och toxiner. Det är typiskt för personer som bor i närheten av kraftverk, fabriker och andra företag vars verksamhet är relaterad till utsläpp av skadliga ämnen i atmosfären.
 • Patienten har en genetisk predisposition. Det anses vara det vanligaste av alla och enligt statistiken förekommer inte mer än 5-10% av alla rapporterade fall.
Effekterna av giftiga ämnen på kroppen

Om du är i riskzonen eller det finns andra negativa faktorer som leder till utveckling av kardiomyopati i din kropp, rekommenderas att du konsulterar en läkare och genomgår en fullständig diagnos. I en situation där diagnosen bekräftas måste behandlingen påbörjas omedelbart, eftersom sjukdomen kommer att förflytta sig till ett förhöjt stadium och snart framkalla ett dödligt utfall.

Symptom på patologi

Av metabola kardiomyopati på ett tidigt stadium har inga specifika symptom och därmed diagnostisera sjukdomen är omöjligt. Eftersom kroppen blir kardiomyopati tecken på att de flesta av patienterna inte uppmärksamma: periodisk smärta i hjärtat eller bröstet, plötslig trötthet, etc.

Om du inte ställer in rätt diagnos och inte börjar behandla patologin vid detta stadium börjar det dysmetaboliska hjärtsyndromet få fart och karakteriseras av svåra symptom:

 • Konstant yrsel.
 • Svåra smärtsamma attacker som uppstår i hjärtat eller i bröstområdet.
 • Allvarlig andfåddhet, som ersätts av kvävning.
 • Blodet börjar stagnera i artärerna, vilket leder till hjärtförsvagning och blodtrycket sjunker till en kritisk nivå.
 • Smärta i andra organ känns: lever, njure, mjälte etc.
 • När du ligger nere känner patienten en markant försämring av hans hälsotillstånd.
 • Magehålan ökar i storlek.
 • Allvarlig sömnstörning.
Sömnförlust med dysmetabolisk kardiomyopati

Viktigt! Dysmetaboliskt hjärtsyndrom hos barn skiljer sig inte från symptom från patologin i en vuxen. Behandlingen av sjukdomen och kursens kurs kan dock skilja sig.

Diagnos av patologi

För att korrekt diagnostisera och ordinera effektiv behandling tilldelar läkaren ett antal instrument- och laboratorieundersökningar till patienten, vilket gör att man kan avgöra om det finns kardiomyopati i människokroppen och i vilket utvecklingsstadium det är vid diagnosetiden.

För att bestämma patologin ska patienten genomgå följande procedurer:

 • Blodtest för biokemi. Ger läkaren möjlighet att se lever och njurar, bestämma blodplasmaskompositionen för att utesluta andra patologier som har liknande symtom.
 • EKG. Elektrokardiografi tillåter en läkare att se hur hjärtomyopati påverkar patientens nervsystem och de processer som är förknippade med det. Under studiens gång kan sjukdomen detekteras och med karakteristiska hjärtfelets oegentligheter, vilket tydligt framgår av EKG-resultaten.
 • Röntgen. Eftersom kardiomyopati påverkar hjärtat, förstörs det gradvis, då man undersöker röntgenapparaten, är avvikelserna omedelbart märkbara, vilket gör att läkaren kan lägga nästan 100% diagnos
 • Ultraljudsskanning av hjärtat. Denna metod för detektering av patologi anses vara den huvudsakliga vägen, eftersom den tillåter att bestämma de minsta förändringarna i hjärt- och hjärtmuskeln som har blivit resultatet av utvecklingen av kardiomyopati.
Hjärtets ultraljud med dysmetabolisk kardiomyopati

Viktigt! Trots allvar är kardiomyopati inte tillämplig på patologier, där armén är kategoriskt kontraindicerad. Därför är en person med en liknande diagnos lämplig för militärtjänst under rekryteringen.

Behandling av patologi

Behandlingen av dismetabolisk kardiomyopati är att eliminera stressen på hjärt- och hjärtmuskeln. Och för att minska, är det nödvändigt:

 • Att introducera i de dagliga rationerna mat som är rika på proteiner och kolhydrater.
 • Ta tillfälligt av med den vanliga fysiska aktiviteten.
 • Om du har övervikt är det brådskande att gå ner i vikt.
 • Bli av med dåliga vanor, om några.

Förutom förändringar i livsstil innefattar behandlingen av dismetabolisk kardiomyopati administrationen av läkemedel som innehåller kalium, magnesium och vitamin B. Men innan läkemedelsbehandling börjar, ska patienten alltid rådgöra med en läkare. Med rätt behandling av kardiomyopati kan försvinna ur kroppen helt och inte ha tid att växa till exacerbationer.

Vad är dysmetabolisk kardiomyopati?

Kardiomyopati kallas en av de olika typerna av myokardiell sjukdom. Denna sjukdom orsakar allvarliga förändringar i hjärtmuskulaturens struktur. Ändra och de funktioner som den utför.

Det är ofta omöjligt att ta reda på orsakerna till kardiomyopati. Ett kännetecken för denna sjukdom är att patologin för koronärkärlen inte observeras. Hypertoni i denna situation diagnostiseras inte heller. Men funktionen av hjärtkammarens ventrikel förvärras.

Oftast hittar patienterna dysmetabolisk kardiomyopati. Koden för denna sjukdom är ICD 10 - I42. Ett annat namn för det är endokrin kardiomyopati.

 • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
 • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
 • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
 • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Den främsta orsaken till denna sjukdom är en allvarlig metabolisk störning som uppträder i hjärtat. Senare börjar kroppen att fungera. Hjärtan blir oförmögen att krympa som tidigare. Den störda metabolismen påverkar organet negativt - dess väggar börjar bli utarmade.

Kardiomyopati av dismetabolisk genesis utvecklas som ett resultat av endogen förgiftning. Endotoxikos själv uppträder på grund av funktionella förändringar i kroppen, och de kan uppstå på grund av följande faktorer:

 • uppkomsten av klimakteriet;
 • olika sjukdomar hos endokrina körtlar;
 • behandling med användning av hormonella och antihormonala läkemedel.
 • hypotyroidism;
 • diabetes och andra.
 • alkoholism;
 • drogmissbruk
 • permanent bosättning i ett territorium där toxicitetsnivån ligger över norm.

Ytterligare faktorer för utveckling av endotoxicos kan innefatta:

 • sjukdomar i mag-tarmkanalen och andra relaterade sjukdomar;
 • fetma.

På grund av brist på vitaminer och mineraler kan allvarliga kroppsskador uppstå. En av dem är beriberi, vilket ofta orsakar utvecklingen av dysmetabolisk kardiomyopati.

Myokard fungerar endast i normalläge när den nödvändiga mängden kalcium levereras till kroppen. Utan det är det omöjligt att genomföra en kvalitativ impuls. Därför tas en separat grupp av faktorer som bidrar till utvecklingen av en allvarlig form av endotoxicos för att hänvisa till störningar som uppstått på grund av undernäring.

Idag tas särskild uppmärksamhet åt organismens genetiska egenskaper, vilket orsakar utseende av endokrin kardiomyopati.

Samlingen av familjehistoria hos patienter med svåra former av denna sjukdom visade att patientens nära släktingar i samma överväldigande fall drabbades av samma sjukdom

symptom

Dismetabolisk kardiomyopati kan förekomma under graviditet med samma sannolikhet som hos någon annan person. Sjukdomen är inte beroende av kön och ålder.

Initialt uppträder sjukdomen nästan asymptomatiskt. Eftersom utvecklingen börjar visas nästan omärkliga tecken på sjukdomen. Patienten själv kan inte fästa vikt vid dem.

Efter ett tag tar kardiomyopati seriösa former. Patienten har följande symtom:

 • Personen känner sig försvagad, huvudet är ständigt yr, benen svuller ofta.
 • Patienten börjar känna allvarlig smärta i bröstet.
 • I en liten cirkel av blodcirkulation uppstår stagnation, vilket orsakar andningssvårigheter. Patienten lider av svår dyspné. Vid detta stadium av kardiomyopatiutvecklingen kan yrsel öka med frekvent svimning. Personen börjar somna illa, han har attacker av kvävning.
 • Ytterligare stagnation förekommer i blodcirkulationens stora cirkel. Detta påverkar negativt arbetet hos andra organ. Hjärtproduktionen minskar kraftigt på grund av muskelns oförmåga att klara av belastningen. Det finns en droppe i blodtrycket, puls blir mindre full.
 • Levern börjar skada.
 • Ligger i ett horisontellt läge börjar en person att bli värre.
 • Storleken på buken ökar.
 • Det finns en nedbrytning i rytmen på grund av hjärtmusklernas omöjlighet att fungera som vanligt.

Dysmetabolisk kardiomyopati hos ett barn har samma symptom som hos vuxna.

Läs också vad metabolisk kardiomyopati är hos barn och hur det skiljer sig från andra arter.

diagnostik

Uttalandet av den slutliga diagnosen av en kardiolog är omöjlig utan en diagnostisk studie. Tidigare använder läkaren följande metoder:

 • Först frågar doktorn patienten om sitt tillstånd.
 • Han förtydligar också om patienten har släktingar som har hjärtsjukdom.
 • Kardiologen lyssnar nödvändigtvis på hjärttonen.
 • Hjärtmjukor och deras karaktär kan berätta för läkaren om patientens hjärtpatologier.
 • Efter att ha mottagit resultaten undersöker läkaren lipidspektret, markörer för närvaro av myokardiell nekros, elektrolytkomposition av blodplasma och glukos i blodserumet.
 • Patienten betalar också urinen för analys.
 • Två av dessa studier hjälper kardiologen att utvärdera funktionella parametrar hos njurar och lever.
 • Om läkaren vill ta reda på hur nervsystemet och processerna som är associerade med det påverkar utvecklingen av dysmetabolisk kardiomyopati, föreskriver han elektrokardiografi.
 • Under denna studie är det möjligt att upptäcka kränkningar av hjärtritmen, om några.
 • Denna studie kan diagnostisera hos patienter en ökning av olika delar av hjärtat, som ligger till vänster.
 • Denna teknik används för endokrin kardiomyopati av någon svårighetsgrad.
 • Förstoring av hjärtat beror på organs överbelastning.
 • Ibland är radiografi inte kapabel att detektera patologi.
 • MR är indicerad för patienter som redan har diagnostiserats med endokrin kardiomyopati.
 • Studien hjälper läkaren att utvärdera myokardets egenskaper, identifiera möjliga patologiska förändringar.
 • Tilldela en MR normalt innan operationen.

Den person som lider av dysmetabolisk kardiomyopati kan inte detektera sjukdomen. Bedöm symptomen och sätt rätt diagnos kan bara en erfaren kardiolog.

Svårigheten är att många hjärtsjukdomar har liknande symtom. Om en person märker några symtom, men på något sätt indikerar närvaron av kardiomyopati, måste han snarast söka hjälp från en specialist.

När man vänder sig till en genetiker kan man utesluta möjligheten att få genetiska symptom och sjukdomar.

Om kardiologen inte utesluter patienten från närvaro av endokrin kardiomyopati, instruerar han patienten att konsultera en arytmolog

Behandling av dysmetabolisk kardiomyopati

Bli av med dysmetabolisk kardiomyopati fungerar snabbt och enkelt inte. Svårigheten att behandla denna sjukdom ligger i det faktum att patologin kan uppträda omedelbart på grund av ett antal etiologiska orsaker.

Du kan övervinna sjukdomen genom att gå igenom följande steg:

 1. Eliminering av orsakerna till sjukdomen. Det är också nödvändigt att utesluta riskfaktorer.
 2. Uteslutning av sannolikheten för efterföljande försämring av hjärtat.

Patienten måste strikt följa alla rekommendationer från läkaren. Kardiologen utser händelser som måste observeras i noggrannhet.

För att öka effektiviteten av ytterligare behandling måste patienten själv:

 • ta med dig din vikt igen
 • bli av med dåliga vanor, inklusive rökning
 • hålla sig till en hälsosam livsstil (omvärdera deras kost);
 • minska den fysiska belastningen till en normal nivå.

Dessa åtgärder är nödvändiga för att lindra hjärtmuskeln. I slutändan ökar detta sannolikheten att härda patienten för dysmetabolisk kardiomyopati.

Kardiologen utser läkemedlet endast när patienten har uttalat symtom på sjukdomen. Vid kränkningar av hjärtfrekvensen föreskrivna antikoagulantia och adrenoblockerare. Om operationen planeras inom en snar framtid tar patienten antibiotika.

Om läkemedelsbehandlingen inte har resulterat i resultat, är läkaren tvungen att tillgripa operation. Behovet av en sådan åtgärd beror på en hög sannolikhet för dödsfall. Om denna behandlingsmetod visar sig vara ineffektiv, utförs transplantation.

förebyggande

Förebyggande av dismetabolisk kardiomyopati bygger på uteslutande av orsaker som bidrar till utvecklingen av sjukdomen.

En person som vill skydda sig från denna sjukdom bör genomgå minst en gång om året en kontroll från en kardiolog. Mottagning hos läkaren innefattar samråd, insamling av klagomål från patienten.

I fallet med att hitta även små symptom, utför läkaren ytterligare studier. Om diagnosen kardiomyopati bekräftas, föreskriver kardiologen omedelbart behandling.

Ju tidigare sjukdomen detekteras, desto effektivare kommer den efterföljande behandlingen att ha. Sannolikheten för ett dödligt utfall i de tidiga stadierna är lågt.

prognoser

Om en person lider av en allvarlig form av dysmetabolisk kardiomyopati, i 7 fall av 10, är ​​hans förutsägelser en besvikelse.

Med sjukdomsförloppet ökar antalet negativa manifestationer i samband med ökande hjärtsvikt och påverkar alla organ.

Läkare, före prognosen till patienten, studerar tillståndet i vänster ventrikel. Utfallet av sjukdomen beror till stor del på det.

Huruvida det finns en thyrotoxisk kardiomyopati hos barn och hur det behandlas - svaren här.

Härifrån kan du ta reda på om det är möjligt att behandla kardiomyopati med folkmedicin och vilka som är säkra.

Dysmetabolisk (endokrin) kardiomyopati hos barn och vuxna

Dysmetabolisk kardiomyopati (DMCM) refererar till den sekundära formen av kardiomyopatier som uppträder på grund av sjukdomstillväxten. I detta fall inträffar överträdelser i hjärtmuskulärens arbete på grund av homeostasens patologi. Förstört leder problemet till endotoxikos, vars påverkan börjar förstöra hjärtat. Så, låt oss prata om dysmetabolisk kardiomyopati och dess ICD-10-kod.

Funktioner av sjukdomen

Med dysmetabolisk kardiomyopati lider inte bara hjärtmuskeln, men också olika inre organ. De mest drabbade är naturligtvis områdena i hjärtat, speciellt de som har de flesta blodkärl. Brott och avbrott i hans arbete orsakar myokardieutarmning som ett resultat av endotoxicos.

Sjukdomen är inneboende hos ungdomar, framförallt de vars aktiviteter är förenade med sport. Det utvecklas som ett resultat av långvarig fysisk stress, brist på vitaminer och hormonfel. DMKMP liknar metabolismen i manifestationer och symtom, men behandling för dem kräver en annan.

Klassificering och former

 • Idiopatisk form av dysmetabolisk kardiomyopati är extremt sällsynt. Oftast är dess orsak endotoxicos, vilket framkommer på grund av olika faktorer.
 • Ärftlig DMCM är den svåraste behandlingen.

Om orsakerna till dysmetabolisk kardiomyopati läs nedan.

orsaker till

Det finns inga specifika orsaker till utvecklingen av kardiomyopati: högt blodtryck utvecklas inte, koronära kärl förblir också normala. Emellertid lider ventriklarna fortfarande som ett resultat av metaboliska störningar i hjärtmuskeln.

Förberedande inför framväxten av DMKMP-problem och patologier:

Låt oss förstå symptomen och behandlingen av denna typ av kardiomyopati.

symptom

En lång period av dysmetabolisk kardiomyopati uppenbarar sig inte. Den kliniska bilden är att det första skedet av sjukdomsutvecklingen kan bestämmas endast när kardiovaskulärsystemet granskas i detalj. Till exempel, under EKG: s passage. Symtom ökar med utvecklingen av sjukdomen:

 • angrepp av kvävning,
 • yrsel,
 • en känsla av sammandragning i bröstet,
 • sömnstörningar,
 • svaghet
 • snabb hjärtatslag,
 • svårighetsgrad.

Alla observerade tecken förstör först med endast fysisk ansträngning, men efteråt manifesterar de sig i viloläge. De är särskilt starka när patienten ligger ner. För de ovan beskrivna symptomen är svullnad också associerad, patienten är oroad över svårighetsgraden och smärtan i leverområdet, på grund av ascites (ackumulering av vätska), buken förstoras. Dyspné blir mer uttalad, eftersom blodcirkulationsstagnation uppstår, och hjärtat kan inte arbeta i föregående regim. Mot denna bakgrund finns det olika tecken på rytmförstöring.

Diagnos av dysmetabolisk kardiomyopati

Den slutliga diagnosen kan inte göras utan en fullständig undersökning. I första etappen ska patienten informera läkaren om förekomsten av sjukdomar, liksom släktingar som redan har diagnostiserats med dysmetabolisk kardiomyopati. Vidare undersöker experten patienten. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att lyssna på hjärtatoner, eftersom det är oregelbundenheter i hjärtat som kan indikera patologins utveckling.

I framtiden utförs följande studier:

 1. EKG. Definierar brott i hjärtats arbete och deras effekt på nervsystemet.
 2. Laboratorietester av urin och blod. I detta fall avslöjas elektrolytkomposition, lipidspektrum, indikatorer på njure- och leverfunktion, markörer för utveckling av myokardiell nekros.
 3. Radiografi upptäcker absolut alla förändringar i hjärtans storlek på vänster sida.
 4. USA. En av de viktigaste metoderna för undersökning, som gör det möjligt att identifiera kardiomyopati.
 5. MR utförs vanligen omedelbart före operation för att upptäcka funktionerna i myokardets struktur. Ibland används denna undersökning för svår diagnos, när andra medel inte fungerar.

Under diagnosen kan du behöva konsultera inte bara kardiologen utan även arytmolog, endokrinolog, terapeut och genetik.

behandling

Behandlingen av DMKMP är lång, men det kan ändå inte vända sjukdomen. Dess främsta mål är att uppnå en bättre prognos och förbättra livskvaliteten. Behandlingen syftar till att eliminera orsaken, som utlöste utvecklingen av dysmetabolisk kardiomyopati och förebyggande av ytterligare hjärtförstöring.

Terapeutisk metod

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt minskning av kroppsvikt, inkludering av måttlig fysisk aktivitet i deras livsstil. Det är nödvändigt att ompröva och ditt sätt att leva, för att avlägsna alla dåliga vanor, eftersom de bara överbelastar hjärtets arbete och stör störningen.

Mat bör vara rik inte bara med mikronäringsämnen, men också med proteiner för att säkerställa korrekt laddning.

Och nu ska vi ta reda på vilka preparat som används för att behandla dismetabolisk kardiomyopati.

Behandlingen av dysmetabolisk kardiomyopati med hjälp av en speciell enhet kommer att berätta följande video:

Drogmetod

Förskrivningen av läkemedel utförs endast av en läkare när symptomen stör allvarligt patienten, eller hans tillstånd är i fara.

Patienterna ska ta multivitaminpreparat, liksom medel med kalium och magnesium. För att förbättra diastolisk avslappning i hjärtat används kalciumkanalblockerare. Beta-adrenoblocker har förmågan att minska belastningen på muskeln och förbättra sitt arbete. De hjälper också till att förlänga vilodagen.

Inte minst ges terapi av antikoagulantia, vilket minskar blodkoagulationsförmågan och förhindrar utseende av blodproppar. Läkaren uppmärksammar också de symptom som oroar patienten. Så, med svullnad måste han ta diuretika, och om hjärtat är trasigt, lugnande medel, antiarytmika, hjärtglykosider.

Kirurgisk behandling

Denna behandlingsmetod används endast i avsaknad av resultatet av ett komplex av terapeutiska och medicinska åtgärder. Sådan radikal behandling är nödvändig för att förhindra ett dödligt utfall, eftersom sannolikheten för det är mycket högt. Metoden för ingrepp väljs av läkaren, baserat på sjukdomens egenskaper.

Hjärttransplantation utförs i de fall då eget hjärta inte längre kan utsättas för kirurgisk korrigering.

Förebyggande av sjukdom

Det är mycket lättare att förhindra utvecklingen av DMCMP, därför är det viktigt att genomgå en kardiologisk undersökning varje år. Detta kommer att bestämma predispositionen till hjärtsjukdom och börja tidig behandling. På samma sätt innehåller förebyggande åtgärder rekommendationer för att upprätthålla en hälsosam livsstil och snabb behandling av kroniska sjukdomar.

Patienter med hjärtpatologier förblir i riskzonen. Sådana personer bör undersökas oftare.

På om sekundär kardiomyopati kan orsaka död, läs vidare.

komplikationer

Det finns ett antal komplikationer som uppstår med dysmetabolisk kardiomyopati, som upprepade gånger försämrar prognosen. De inkluderar:

 • Ackumulering av vätska inte bara i lemmar, men också i hjärtat, lungor, mage;
 • Hjärtsvikt;
 • Arrhythmias av olika svårighetsgrad;
 • Embolism (bildning av en blodpropp i ett blodkärl som kan blockera dess lumen);
 • Plötslig hjärtstopp;
 • Dysfunktion av ventiler, som ett resultat av vilket de upphör att hålla blodflödet och det flyter tillbaka in i myokardens håligheter.

utsikterna

Med en allvarlig form av endokrin kardiomyopati för 70% av patienterna är prognosen ogynnsam. Orsaken till det dödliga resultatet är sjukdomsprogressionen. Prognosen förblir gynnsam för patienter som DMKMP upptäcktes i ett tidigt skede.

Exakt uttalande av prognosen är möjlig endast efter undersökning av vänster ventrikel. Det dödliga resultatet är sannolikt med hypertrofi och stark expansion.

Följande video innehåller många användbara tips för föräldrar vars barn lider av kardiomyopati: