Huvud / Diagnostik

Fullständig beskrivning av ventrikelflimmer: symptom och behandling

Från den här artikeln lär du dig: vilken typ av arytmi kallas ventrikelflimmer, hur farligt det är. Mekanismen för arytmiutveckling, orsaker och huvudsymptom på fibrillering, diagnostiska metoder. Behandling, förstahjälp och professionella kardiovaskulära metoder.

Ventrikelflimmer kallas en livshotande form av onormal hjärtrytm (arytmi) orsakad av okoordinerade, icke-synkron sammandragning av enskilda grupper av kardiomyocyter (myokardiala celler) av ventriklarna.

Ledning av elektriska impulser i normal och med ventrikelflimmer

Normalt ger rytmisk sammandragning av hjärtmuskeln bioelektriska impulser som genererar specifika noder (sinus i atriären, atrioventrikulär vid gränsen mellan atrierna och ventriklarna). Pulserna fördelas sekventiellt längs myokardiet, exciterar hjärtkardiomyocyterna, och sedan ventriklarna, vilket gör att hjärtat rytmiskt trycker blodet in i kärlen.

Hjärtans ledningssystem är ansvarig för den rytmiska sammandragningen av hela myokardiet (hjärtmuskeln)

I patologi av olika skäl (kardiomyopati, hjärtinfarkt, läkemedelsförgiftning) bryts sekvensen av den bioelektriska impulsen (den blockeras vid nivån av den atrioventrikulära noden). Mykardin i ventriklerna genererar egna impulser, vilket orsakar kaotisk sammandragning av enskilda grupper av kardiomyocyter. Resultatet är en ineffektiv hjärtfunktion, minskar hjärtvolymen till ett minimum.

Ventrikelfibrillering är ett farligt livshotande tillstånd, det slutar i ett dödligt utfall i 80% av fallen. För att rädda patienten är det endast möjligt genom akutkardiorespiratoriska åtgärder (defibrillering).

Cure fibrillation är omöjligt - arytmi uppträder plötsligt, oftast (90%) mot bakgrund av allvarliga organiska förändringar i hjärtmuskeln (irreversibel omvandling av funktionell vävnad till en icke-funktionell). Förbättra prognosen och förlänga patientens livslängd som överlevde attacken, det är möjligt att implantera en cardioverter-defibrillator. I vissa fall installeras enheten för förebyggande, med den förutsagda utvecklingen av arytmi.

Kardiorespiratoriska åtgärder för hjärt defibrillering utförs av ambulansbrigaden eller av läkare i intensivvården. I framtiden styrs patienten och observeras av en kardiolog.

Mekanism för patologiutveckling

I ventrikelernas väggar finns grupper av celler som är kapabla att självständigt alstra bioelektriska impulser. Med fullständig blockering av den atrioventrikulära noden leder denna förmåga till utseendet av en mängd isolerade, cirkulerande kardiomyocyter av impulserna.

Atrioventrikulär blockad - orsaken till ventrikelflimmering

Deras styrka är tillräcklig för att orsaka svaga, spridda sammandragningar av enskilda grupper av celler, men inte tillräckligt för att minska ventriklerna som helhet och för att fullständigt ladda ur blodutgången av blod.

Frekvensen av ventrikulära fibrilleringar ineffektiv varierar från 300 till 500 per minut, är pulsen inte försvagas eller avbrytas, så arytmi inte kan stoppa själva (endast efter hjärt defibrillering eller artificiell).

Som ett resultat, är kraften i hjärtslag, volymen av utstötningen, blodtrycksfallet snabbt, resultatet ett komplett hjärtstillestånd.

Orsaker till sjukdom

De direkta orsakerna till fibrillering - störningar av ledning och kontraktilitet i myokardiet av ventriklarna, som utvecklas mot hjärt-kärlsjukdomar (90%), metaboliska störningar (hypokalemi) och vissa stater (elektriska stötar).

Akut koronarinsufficiens (smalning av stora kärl, blod som levererar hjärtat)

Kardiomegali (en patologisk ökning i hjärtstorlek) med svår hjärtsvikt

Syndrom Brugada (ärftlig ventrikulär arytmi)

Kompletterad blockad av den atrioventrikulära noden

Fel i hjärtat och ventilerna (tetralogi av fallot, mitosventilens stenos, hjärtets aneurysm)

Hypertrofisk (med förtjockning av hjärtans väggar) och dilaterad (med ökande hjärtkamrar) kardiomyopati (patologi i hjärtmuskeln)

Kardioskleros (ärrbildning i hjärtmuskeln)

Myokardit (inflammation i myokardiet)

Ackumulering av intracellulärt kalcium (repolarisation av myokardiet)

Katekolaminer (epinefrin, noradrenalin, dopamin)

Sympatomimetika (salbutamol, epinefrin)

Antiarytmiska medel (amiodaron)

Narkotiska analgetika (klorpromazin)

Droganestesi (cyklopropan)

Blunt och penetrerande skador på bröstet

Elektrisk kardioversättning (elektropulsbehandling)

Koronarangiografi (diagnos av hjärtat med införande av kontrastmedel)

Defibrillering (elektropulsåtervinning av hjärtrytmen)

Hypovolemisk chock (som ett resultat av en stor förlust av vätska)

Riskfaktorer för ventrikelflimmering:

 • ålder (efter 45 år)
 • kön (hos kvinnor utvecklar 3 gånger mindre ofta än män).

karakteristiska symptom

Ventrikelfibrillering är ett livshotande tillstånd med svåra symtom, motsvarande klinisk död.

Under arytmi är funktionen av ventriklerna bruten, blodet strömmar inte in i kärlsystemet, dess rörelse stannar, akut ischemi (syrehushållning) i hjärnan och andra organ växer snabbt. Patienten kan inte flytta, förlorar snabbt medvetandet.

Ett dödligt utfall i 98% sker inom en timme från utseendet på de första tecknen på ventrikelflimmer (tidsintervallet kan vara mycket kortare).

Alla symptom på fibrillation uppträder nästan samtidigt:

 • störning av hjärtans rytm;
 • en skarp huvudvärk
 • yrsel;
 • hjärtstopp
 • plötslig förlust av medvetande
 • avbruten eller helt frånvarande andning;
 • skarp bläck av huden;
 • ojämn cyanos (cyanos av den nasolabiala triangeln, öronspetsar, näsa);
 • frånvaro av puls på stora artärer (carotid och femoral);
 • dilaterade elever i ögonen som inte svarar på starkt ljus;
 • kramper eller fullständig avkoppling
 • ofrivillig urinering, avföring (ej obligatorisk).

Perioden av klinisk död (tills förändringarna i kroppen blev irreversibla) varar i 4-7 minuter från det ögonblick av fullständig hjärtstillestånd, då inträffar biologisk död (när processen med cellulär sönderfall börjar).

diagnostik

Diagnostisera fibrillering av ventriklerna, styrd av yttre symtom (brist på puls, andning, pupillär reaktion på ljus). Elektrokardiogrammet fixerar sekventiellt flera steg av arytmiutveckling:

 1. Kort tachysystole eller fladder i ventriklerna (15-20 sekunder).
 2. Kramsteget (frekvensen av sammandragningar ökar snabbt, rytmen är bruten, hjärtutgången försvagas, tar upp till 1 minut).
 3. Faktiskt ventrikelflimmer i hjärtat (inspelade är tillräckligt stora och ofta förekommande men kaotiska (300-400) våg flimmer utan uttryckliga slitsar och tänder, ändra höjden, form, utsträckning, varar stadium från 2 till 5 minuter).
 4. Atonia (små, små längder och höjder med lågamplitudvågor förekommer, tar upp till 10 minuter).
 5. Fullständig brist på hjärtfrekvens.

Eftersom något tillstånd med sådana symtom är ett direkt hot mot livet, börjar återupplivningsåtgärder omedelbart utan att vänta på EKG-data.

Manifestation av patologi på EKG

behandling

Cure fibrillation är omöjligt, en liknande form av arytmi är en dödlig komplikation, som vanligtvis uppstår oväntat. Med vissa hjärt-kärlsjukdomar kan det förutsägas och förebyggas genom att installera en pacemaker eller en cardioverter-defibrillator.

Behandling av fibrillering är att tillhandahålla första hjälpen och kardioranimation, i 20% av livet är offret sparat.

Första hjälpen

Om hjärtstopp som ett resultat av ventrikulär fibrillation inte uppträdde på sjukhuset, bör första hjälpen tillhandahållas före en medicinsk grupps ankomst. Tiden för det släpps väldigt lite - hjärtat måste lanseras inom 7 minuter, så faller chanserna för offret snabbt.

Första skedet av akutvård

Hail en man, sakta ner, märkbart slå kinden, kanske kommer en person till sig själv.

Placera handen på bröstet, dess rörelse indikerar närvaron av andetag.

Fäst örat till bröstet i bröstbenet (under palm subclavia fossa), så det är möjligt att fånga hjärtljud eller känner som ligger i bröstkorgen andningscykel.

Fäll ihop fingrarna (mitten och indexet) försök att känna puls på alla tillgängliga stora blodkärl (karotid, femoralartär).

Frånvaro av puls, andning, rörelser på bröstet - en signal för att ge första hjälpen.

Den andra etappen av akutvård

Placera offret uppåt på en plan yta.

Kasta huvudet tillbaka, med fingrarna försöka bestämma vad som förhindrar andning, rengör luftvägarna från främmande föremål, kräkas, ta bort tungan i tungan.

Ventilera lungorna: Knappa offerets näsa med en hand, blåsa mun-mot-munen med kraft. Samtidigt bedöma hur mycket bröstet stiger (konstgjord andning tillåter inte lätt sönderfall, stimulerar bröstets rörelse).

Stå på sidan av offret på knäna, fäll ihop varandra (kryss-kors), börja rytmiskt trycka ned den nedre delen av sternum med korsade händer på utsträckta armar.

För varje 30 rytmiskt tryck på bröstet, gör 2 djupa mun-till-mun-inhalationer.

Efter flera cykler av direktmassage och ventilation av lungorna, bedöma offerets tillstånd (kanske hade han en reaktion, puls, andning).

Direkt hjärtmassage görs intensivt, men utan plötsliga rörelser, för att inte bryta de drabbade revbenen. Försök inte starta hjärtat med en armbåge i bröstbenet - detta kan endast göras av högkvalificerade specialister.

Första hjälpen ges innan brigaden av medicinsk personal anländer, vilket måste kallas innan återupplivning börjar. Den tid då det är vettigt att göra första hjälpen är 30 minuter, då kommer den biologiska döden på.

Professionella kardiovaskulära metoder

Efter läkarnas ankomst, fortsätter åtgärder för att återställa hjärtat och hemodynamiken i ambulansen och i sjukhusets intensivvård.

 • Elektrisk hjärt defibrillering (med användning av elektriska pulser med varierande frekvens och styrka eliminera kränkningar konduktion och retbarhet i ventrikulära myokardiet, återställa rytm). Om inga allvarliga organiska förändringar i myokardium, i de första minuterna av hjärtat defibrillatorn reduceras till 95%, mot en bakgrund av allvarliga patologier (kardioskleros, aneurysm) stimulering är effektiv i att endast 30%.
 • Apparaten av artificiell ventilation av lungorna (lungorna ventileras manuellt med hjälp av en Ambu-väska eller ansluten till en automatisk anordning, levererar andningsblandningen genom ett rör eller en mask).

Införandet av läkemedel rätt metabola sjukdomar av elektrolyter, undanröja följderna av ansamling av metaboliska avfallsprodukter (acidos), stöd för hjärtrytmen, har en positiv effekt på ledningsförmågan och retbarhet av hjärtmuskeln.

Hur manifesteras ventrikelflimmer och hur farlig?

Det finns många typer av hjärtsjukdomar och alla av dem kan förr eller senare leda till hjärtsjukdomar och dess bristfällighet. För att undvika komplikationer och utvecklingen av olika patologier är det nödvändigt att förstå lite om sådana sjukdomar för att vidta åtgärder i rätt tid. Tänk på vad som är ventrikelflimmer, hur man känner igen symtomen och vilka behandlingar som ska tas.

Orsaker och symtom

Ventrikulär fibrillering är ett farligt tillstånd som hotar människors liv

Fibrillering eller fibrillering av hjärtkammaren är en störning där oregelbunden och snabb hjärtslag kan spåras. Sålunda störs hjärtfunktionen, eftersom ventriklerna uppfyller pumpens roll, de slutar pumpa blod och börjar helt enkelt chaotiskt komma överens.

Ett sådant tillstånd kräver omedelbar sjukhusvistelse, eftersom blodtrycket sjunker kraftigt och blodcirkulationen störs. Som ett resultat börjar många organ syreförlängning. På grund av detta kan en person plötsligt förlora medvetandet. Även denna patologi kan orsaka omedelbar död på grund av hjärtdysfunktion.

I händelse av en sådan attack behövs akut medicinsk hjälp och återupplivning - stimulering av lungorna och användning av en defibrillator.

Det finns flera typer av orsaker till utvecklingen av ventrikelflimmering:

 1. Hjärtpatologier. Oftast flimmer orsak myokardit och hjärt där muskelvävnaden ersätts av bind infarkt och hjärta (grovt) finns ärr. Från denna sjukdom existerar inte läkemedlet, eftersom det är omöjligt att återvända ärrvävnaden tillbaka till muskelvävnaden. Medfödda och förvärvade hjärtefekter tjänar också som ett arrangemang för hjärtattacker som orsakas av rytmförstörningar.
 2. Icke-kardinal orsaker är de som är associerade med patologier och sjukdomar i andra organ och system. Till exempel är en kränkning av hormonell bakgrund och störningar i sköldkörteln en av de mest populära orsakerna som leder till hjärtsjukdom. Dessutom, vaskulär patologi (trombos, åderbråck, ateroskleros) orsaka dålig cirkulation, i vilket hjärtat pumpar mindre blod och börjar slå snabbare, vilket orsakar attacken.

Dessutom kan orsaken till hjärtinfarkt vara förgiftning, överdosering av narkotiska eller medicinska ämnen, överdriven konsumtion av alkohol eller ett stort antal röka cigaretter.

Mer information om orsakerna till hjärtrytmstörningar finns i videon:

Symptom på hjärtattack orsakad av ventrikelflimmer innefattar följande:

 • kraftig ökning av hjärtfrekvens och hjärtfrekvensökning
 • mörkare i ögonen, illamående och yrsel
 • eventuellt svimning
 • skarp svaghet och brist på luft

Vid sådana attacker är det nödvändigt att akut orsaka ambulans, eftersom den är fylld med hjärtinfarkt eller en momentan hjärtstopp.

Eventuella komplikationer

Vid en fibrillation upphör hjärtat att utföra pumpfunktionerna

Fibrillering av ventriklerna kan orsaka komplikationer inte bara i hjärtets arbete utan också i funktionaliteten hos andra organ och system. Eftersom hjärtat försvagar blodet, är blodcirkulationen signifikant försämrad.

Huvudfunktionen hos blod är transport. Det innebär att det bär runt alla organ av syre, mineraler, vitaminer och spårämnen. Det tar också bort de produkter som bildas som ett resultat av metabolism. Det värsta som kan hända med fibrillering är ett dödligt utfall.

Från sidan kan aspiration lunginflammation uppstå. Från hjärtat utvecklas ischemisk sjukdom, vilket som ett resultat kan orsaka kardioskleros. Och denna sjukdom kan inte behandlas. Det innebär att en patient med denna diagnos överförs till den konstanta användningen av läkemedel som stöder hjärtaktivitet.

Denna patologi orsakar också kränkningar av centrala nervsystemet.

De kan uppstå som anfall, skador på hjärnbarken. I vissa fall faller en person i koma.

Läkarna bestämmer tillståndet av komplikationer i en särskild skala:

 • 35-30 poäng - Stun status
 • 29-20 poäng - sopor
 • 19-8 poäng - koma
 • under 7 poäng - klinisk död med hjärnans död

Diagnostiska metoder

Diagnospatologin kan baseras på resultaten av EKG

Ventrikulär fibrillation diagnostiseras som ett kritiskt och akut tillstånd som kräver omedelbar återupplivning.

För att bekräfta diagnosen använder läkare följande diagnostiska metoder:

 1. kontrollera puls, under fibrillation, är han inte probed
 2. kontroll över hjärtets arbete, med hjälp av specialutrustning
 3. EKG utförs för att fastställa orsaken till attacken
 4. ett allmänt blodprov, enligt vilket du kan se den kliniska bilden av hälsotillståndet. Det visar parametrarna för hemoglobin, magnesium, kalcium, närvaron eller frånvaron av bakterier och andra indikatorer
 5. röntgen i bröstet gör att du kan se närbilden av hjärtets storlek och blodkärlens tillstånd runt den
 6. Ekkokardiografi gör det möjligt att se i detalj de drabbade delarna av hjärtat, antalet och kvaliteten på kontraktilfunktionen och ventilernas anomali
 7. MR kan du bestämma hjärtsvikt och andra patologier i samband med förändringar i hjärtaktiviteten

Efter återupplivning föreskrivs behandling, beroende på resultaten av testen och diagnostiska studier.

Egenskaper av behandlingen

Under de första sekunderna av fibrillering är det nödvändigt att genomföra elektropulsterapi

I regel vid hjärtfibrillering krävs brådskande hjälp för att snabbt återställa blodcirkulationen.

Därefter tillämpas redan medicinska åtgärder. Beakta de huvudsakliga behandlingsmetoderna:

 • nödåtgärder består i brådskande HLR (kardiopulmonell återupplivning) utförs om patienten andas inte. Det är nödvändigt att trycka på bröstet med en frekvens på cirka 100 rörelser per minut. Dessutom är det nödvändigt att göra artificiell andning - en inandning varje 30 kompressioner
 • Defibrillering är ett förfarande som utförs med hjälp av specialutrustning som ger en elektrisk laddning genom bröstet till hjärtat. Detta stannar onormalt hjärtslag
 • medicinsk behandling, som syftar till att förhindra upprepade attacker av överdriven hjärtslag. Som regel används antiarytmiska läkemedel

I vissa fall kan kirurgi utföras, mer exakt hjärttransplantation. Det kan lösa alla problem och patologier.

Prognos och förebyggande

Korrekt och hälsosam livsstil - det bästa förebyggandet av hjärtsjukdom!

Förutse resultatet av behandlingen kan vara efter återupplivning, när patienten kommer att återhämta sig lite. Ju tidigare du startar HLR och defibrillering, desto större chanser är inte bara för bärgning utan även för en framgångsrik behandling av postresusansperioden.

Om blodcirkulationen stannar längre än 4 minuter leder det till irreversibla processer som uppstår i nervsystemet. Detta kan påverka delar av hjärnan som ansvarar för olika funktioner i kroppen.

Om återupplivningen startas i tid och nödvändiga metoder utförs under de första 5 minuterna från attackens början, är sannolikheten för överlevnad 75-80%. Om defibrillationen utförs efter 8-10 minuter reduceras överlevnadshastigheten till 20. Den främsta orsaken till död efter återupplivning kan vara hypoxisk encefalopati.

Eventuella attacker eller sjukdomar är mycket lättare att förebygga än att behandla det senare.

När det gäller förebyggande åtgärder är det specifikt från ventrikelflimmer att de inte existerar. Men samtidigt är det möjligt att genomföra åtgärder för att förebygga sjukdomar som framkallar denna attack:

 1. Det första du behöver göra för att förhindra hjärtpatologier är att etablera näring och bota eventuella kroniska sjukdomar som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar i framtiden. Det är viktigt att överge stekt och fet mat, vilket leder till förorening av blodkärl med kolesterol, vilket leder till nedsatt blodcirkulation och hjärtfunktion. Härav kan olika typer av arytmi förekomma, vilket resulterar i ventrikelflimmering.
 2. Det är också nödvändigt att fastställa centrala nervsystemet, för att undvika stress och överdrivna känslor, eftersom detta direkt påverkar blodtrycket och hjärtaktiviteten.

Sammanfattningsvis kan det noteras att fibrillering inte är en sjukdom utan en attack, det vill säga ett tillstånd där hjärtat börjar slå chaotiskt utan att observera en speciell rytm. Som ett resultat avbryter blodcirkulationen, vilket kan leda till irreparabla störningar i kroppens arbete eller till koma eller död i allmänhet om patienten inte räddas i rätt tid.

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Fibrillering av hjärtkammaren: hur man hjälper patienten och räddar sitt liv

Utseendet på arytmiska, ineffektiva och okoordinerade sammandragningar av muskelgrupper i hjärtkärlens hjärtan kallas fibrillering.

I detta tillstånd skapas inte tryck i ventriklerna. Hjärtat slutar fungera som en pump som pumpar blod.

Funktioner av sjukdomen

Ventrikulär fibrillering (FV) kännetecknas av kaotiska sammandragningar av myokardvävnad. Deras frekvens ökar från 250 till 480 per minut. Ventrikelarnas rörelser upphör att koordineras. Som ett resultat stannar blodcirkulationen och hjärtat stannar.

På EKG uppstår oregelbundna och kaotiska vågor, som skiljer sig i bredd, höjd och form. I början av attacken är de högamplituden. Det här är den så kallade storskaliga fibrillationen. Efter vågorna blir lågamplitud ökar deras varaktighet. Vid detta stadium minskar effektiviteten av defibrillering.

Ofta sker detta tillstånd som en komplikation av ett omfattande hjärtinfarkt.

Förekomst, utvecklingsstadier

om 75-80% av plötsliga dödsfall, som orsakas av hjärtproblem, som redovisas av VF. Denna sjukdom förekommer hos både unga och gamla.

Riskgruppen innehåller de patienter som har lidit plötsligt stopp av blodcirkulationen. Oväntad död påverkar 10-30% av dessa patienter.

Fibrillering kännetecknas av en oordnad sammandragning av hjärtfibrerna i hjärtat. Stegen av sjukdomsutvecklingen ersätter snabbt varandra: patienten känner sig svag, förlorar medvetandet, hans elever utvidgar sig. Från början av attacken till klinisk död tar cirka 2 minuter.

Klassificering av arter

Specialister skiljer 3 typer av VF efter de överförda hjärtattackerna: primär, sekundär och sen. Även om diskussioner om klassificeringen av denna sjukdom är pågående nu.

Primärfibrillering sker 1-2 dagar efter infarkt. Det visar att myokardiet kännetecknas av elektrisk instabilitet, till vilken akut ischemi har resulterat.

Cirka 60% av den primära VF sker inom 4 timmar, 80% - 12 timmar efter hjärtattack. En sådan fibrillering leder ofta till plötslig död. Med vänster ventrikelfel och kardiogen chock ibland utvecklas sekundär VF hos personer som har lider av hjärtinfarkt.

Om fibrillationen börjar Efter 48 timmar efter hjärtattack kallas det för sent. Cirka 40-60% av personer som har upplevt denna sjukdomsdöd. I de flesta fall börjar denna fibrillation vid 2-6 veckor efter hjärtattack. Ofta utvecklades det hos de människor som led av hjärtans främre vägg.

Orsaker till utveckling och riskfaktorer

I de flesta fall är orsaken till primära och andra typer av magfibrillering en komplikation av hjärtinfarkt. Specialister identifierar sådana orsaker till VF-utveckling:

 • IHD i hjärtat (akut och lidit hjärtinfarkt, kranskärlssjukdomar);
 • hypertrofisk kardiomyopati: död uppstår hos unga människor med överdriven fysisk ansträngning;
 • dilaterad idiopatisk kardiomyopati: Fibrillering börjar med en bakgrund av hemodynamiska störningar hos hälften av dessa patienter;
 • problem med högerkammaren (arytmogen kardiomyopati);
 • olika typer av hjärtefekter (oftast orsaken är stenos av aorta mynning);
 • specifika kardiomyopatier;
 • brott mot elektrofysiska egenskaper hos myokardiet.

Sjukdomen utvecklas ibland jämnt på bakgrund av inga problem med hjärtmuskeln. Riskfaktorerna, som i vissa fall leder till ventrikelflimmer, innefattar:

 • en kraftig minskning av blodvolymen (detta medför en blodtryckssänkning och en ökning av hjärtfrekvensen);
 • allvarlig förgiftning (hypokalemi utvecklas och hjärtans excitabilitet ökar);
 • kroppens hypotermi
 • hormonell obalans som uppstod på grund av patogener i sköldkörteln.
 • kronisk stress eller överdriven nervstam
 • överdos av droger: diuretika eller hjärtglykosider.

Det finns fall där orsaken till ventrikelflimmer inte är etablerad.

Symtom och tecken

Misstänkt FV hos människor kan vara på grundval av karakteristiska särdrag:

 • om 5 sekunder. en person dyker upp, det är en svaghet;
 • om 20 sekunder. patienten förlorar medvetandet
 • efter 40 sekunder. från början av attacken, har patienten karakteristiska anfall: tonic börja minska när skelettmuskulaturen, medan ofrivilligt passerar avföring och urinering;
 • på 45 sekunder. Från början av ventrikulär fibrillation breddas eleverna och når maximal storlek efter 1,5 minuter.

Ibland har patienten tid att klaga på:

 • starka hjärtklappningar;
 • yrsel och svaghet
 • smärta i hjärtat.

Till externa attribut bär:

 • pallor av kutan och slemhinnor;
 • frekvent andning, andfåddhet;
 • förlust av medvetande
 • frånvaro av pulsation på stora artärer.

Läkare har 4 minuter för att återställa hjärtfrekvensen. Om detta inte är gjort startar kroppen irreversibla förändringar.

Läs mer om sjukdomen från videon:

Diagnos och akutvård

Specialister bestämmer ventrikelflimmer med externa tecken. Om läkaren är nära patienten vid en attack, diagnostiserar han:

 • snabb puls;
 • brist på rytm;
 • skillnaden mellan hjärtfrekvens och puls;
 • ingen skillnad mellan I och II hjärttoner;
 • wheezing i lungorna.

Före ankomsten rekommenderas läkare att göra det:

 1. Se till att tillståndet för den kliniska döden har kommit.
 2. Det är nödvändigt att "få" ett hjärta: i avsaknad av en defibrillator görs ett skarpt slag mot bröstbenet.
 3. I de fall då hjärtslaget inte återställs, börja utföra artificiell andning och hjärtmassage. Om återupplivningen utförs av 1 person, gör det 2 injektioner med 15 rytmiskt tryck på båren.

Mer information om återupplivning finns i videon:

På ett sjukhus eller ambulans ett EKG är gjort. Denna undersökning möjliggör differentialdiagnos och en noggrann diagnos.

Vid en fibrillering och en fladder av ventriklar på ett elektrokardiogram kommer det att finnas sådana tecken:

 • P-tänder är i de flesta fall frånvarande före ventrikulära sammandragningar;
 • kaotiska frekventa vågor istället för de nödvändiga QRS-komplexen;
 • vid en fladdring kommer vågorna att vara rytmiska, med scintillation av ventriklerna - nej.

Taktik av behandling

På sjukhuset riktas alla åtgärder till återställ hjärtfrekvensen. Dessa aktiviteter kallas cardioversion. Läkare gör indirekt hjärtmassage och artificiell ventilation. Injektion av luft tillåter kroppen att ge syre.

Bra resultat elektropulsterapi. Ju tidigare det utförs, desto högre är risken för patienten att överleva.

Vissa hävdar att intubation efter 3 misslyckade urladdningar av defibrillatorn bör utföras och patienten överförs till artificiell andning.

Behandla FF fortsätt genom införandet av natriumbikarbonat. Injektionerna görs var 10: e minut tills blodcirkulationen återställs.

Öka effektiviteten av elektropulsterapi genom intrakardiell injektion av läkemedlet "adrenalinhydroklorid". Men sådana injektioner är fyllda med utseendet av komplikationer.

Om defibrillationen var ineffektiv införs dessutom "adrenalinhydroklorid" Anaprilin, novokainamid, lidokain. Patienten fortsätter att göra hjärtmassage och artificiell andning, defibrillationen upprepas efter 2 minuter.

I de fall då hjärtstoppet upphör efter elektroimpulsterapi, administreras droger "Kalciumklorid", "Natriumlaktat".

rehabilitering

Efter ventrikulär fibrillation observeras patienten.

Hans tillstånd övervakas ständigt av Halter ECG: görs kontinuerligt i 1-7 dagar.

Behandlingen syftar till att förhindra återfall av attacker.

Om patienter har fibrillation på grund av hjärtsjukdom, då operativ ingripande. Kirurger kan installera en apparat som kommer att korrigera rytmen i myokardiet.

Gäller också radiofrekvens ablation metod Är införandet av en speciell enhet som förstör det patologiska fokuset på en onormal hjärtrytm.

Conduct and läkemedels-antiarytmisk behandling. För att förhindra eventuella komplikationer utse antikoagulantia. De förhindrar ökningen av blodkoagulering och minskar sannolikheten för att utveckla hjärtinfarkt. Rekommendera också de medel som förbättrar ämnesomsättningen och närmar musklerna.

Möjliga konsekvenser och prognoser

I de flesta fall uppstår komplikationer efter VF. Bättre prognosen kommer att vara i de fall då hjälpen börjar ha i de första sekunderna av attacken. men Det är svårt att undvika negativa konsekvenser av detta tillstånd.

När hjärtat stannar total myokardiell ischemi. Efter återställandet av blodcirkulationen uppträder dysfunktion i hjärtmuskulärens arbete.

Det är också möjligt att utveckla sådana komplikationer:

 • förekomsten av arytmi
 • problem med lungorna: aspiration lunginflammation, skador på deras vävnader på grund av sprickor i revbenen;
 • neurologiska problem (uppstår på grund av tillfällig försämring av blodcirkulationen i hjärnvävnaderna);
 • tromboembolism: obstruktion av blodkärl genom blodproppar.

Förebyggande metoder, förebyggande av återfall

Att minska sannolikheten för VF-utveckling möjliggör spårning av hjärtmuskulärens arbete. När den minsta avvikelsen uppstår, bör man rådgöra med läkare och följa deras instruktioner.

Läkare rekommenderar att ompröva och ett sätt att leva. Det är nödvändigt:

 • att vägra från cigaretter, alkohol, droger;
 • att fokusera på vegetabilisk mat, mejeriprodukter;
 • att utesluta från en ration av rökt kött, stekt, fett;
 • minska saltintaget;
 • leda en aktiv livsstil, men undvik överbelastning.

Det är svårt att tillhandahålla kompetent, tidig medicinsk vård för ventrikelflimmering. När allt kommer omkring börjar inte attacken alltid på sjukhuset. På grund av detta, denna sjukdom är den främsta orsaken till plötslig död på grund av hjärtproblem. Minska sannolikheten för dess utveckling kan vara om du observerar staten och följer grunden för rätt sätt att leva.

Ventrikulär fibrillering

Ventrikulär fibrillering - Det här är ett märkligt tillstånd i kroppen, där hjärtritmen störs så mycket att det hotar patientens liv. Vid tidpunkten för ventrikulär fibrillering observerade snabba, okoordinerad och ineffektiva ventrikulära sammandragningar, som bildas av flera kaotiska elektriska impulser. Detta patologiska tillstånd karakteriseras helt enkelt av deras darrande utan samordnade sammandragningar, som vid förmaksfibrillering. Under denna process inte fungerar hjärtblod utgång, så den kaotiska sammandragning av kamrarna - nästan stoppa hjärtat, och om det inte sluta, då döden kommer. Otillräckligt blodflöde i myokardiet mot bakgrund av ischemisk hjärtsjukdom, i synnerhet i hjärtmuskel är den främsta utbredda orsaken ventrikelflimmer, och bland andra skäl, är dess förekomst anses hypokalemi och chock.

Typiskt resulterar detta patologiska processen i förlust av medvetandet, och utan lämplig behandling orsakar kramper och sedan irreversibel hjärndöd associerade med uncollected syre däri, vilket är orsaken till döden.

Ventrikelfibrillering kan antagligen diagnostiseras på grundval av plötslig svimning, palpation av puls, såväl som frånvaro av hjärtkollisioner och tryck. Därför kan endast EKG-resultat absolut bekräfta denna diagnos.

Kärnan i akut verksamhet är återupplivning av hjärtan och lungorna samt kardioversion. Ytterligare behandling fortsätter med hjälp av mediciner för att upprätthålla en normal hjärtrytm.

Om ett sådant patologiskt tillstånd inträffar efter hjärtinfarkt utan HF och chock, ger en kortvarig kardioversion en positiv effekt med en gynnsam prognos i 95% av fallen. Och i närvaro av betydande hjärtskada karakteriseras kardioversion av framgång endast i 30% av fallen.

Ventrikulär fibrillation orsakar

Ventrikelfibrillation utvecklas som ett resultat av slumpmässigt kontraherande ventriklar med en frekvens upp till 450 slag per minut. Denna typ av arytmi är farlig och kräver omedelbar hjälp i form av defibrillering för att förhindra hjärtstopp.

Orsakerna till den kaotiska hjärtslag i många patienter är något hjärt patologi, liksom andra kränkningar av utanför hjärtat karaktär. Dessa hjärt abnormaliteter avser primärt CHD patologi vid akut koronarblodflödet i kärl eller akut hjärtinfarkt. Dessutom, plötslig död i ischemisk hjärtsjukdom stod för 46% av män och 34% av kvinnorna, och detta sjukdomstillstånd observeras främst i första klockan tolv akut hjärtinfarkt. Även risken för att patologi ses hos patienter som har drabbats av hjärtinfarkt med närvaron av Q-våg vilket resulterar paroxysmal ventrikulär takykardi.

Hypertrofisk kardiomyopati kan leda till ventrikelflimmer, vilket i huvudsak påverkar den yngre generationen efter intensiv fysisk belastning. Vid tidpunkten för cirkulationsanställning i denna patientgrupp registreras ventrikulär takykardi hos den polymorfa formen, vilken passerar in i fibrillering. Samtidigt får vi inte glömma att svimning och hemodynamiska störningar kan orsaka någon form av supraventrikulär takykardi, ventrikulära rytmstämmor tillgängliga.

Nästan 10% av de reanimerade patienterna är patienter med en diagnos av utvidgad kardiomyopati, vilket bidrog till bildandet av ventrikelflimmer.

Bildandet av detta tillstånd påverkas också av kardiomyopati av prostata, Brugadas syndrom och förlängd QT. Prækursorerna för ventrikelflimmer i dessa syndrom är viral pirouettyp, och med kardiomyopati är PZ en monomorf form av VT.

Bland ventrikulära hjärtfel vid bildandet av denna patologiska process isoleras aortastensos av medfödd och förvärvad etiologi. Men med sådan hjärtpatologi som mitralventil prolaps med en signifikant frekvens av arytmier observeras ventrikelflimmer ganska sällan och beror främst på nedsatt hjärtmuskulär egenskaper.

Bland de specifika kardiomyopatierna, som blir orsakerna till kaotisk ventrikulär kontraktion, allokerar först och främst kardiomyopatier mot inflammation och sarkoidos.

De flesta sällsynta orsaker till denna patologi kan anta förgiftning hjärtglykosider, störningar i elektrolyten metabolism, chock från elektriska stötar, hypotermi, acidos och hypoxi, kardioversion, koronarangiografi, en bieffekt vid mottagning olika grupper av läkemedel, såsom sympatomimetika, barbiturater, narkotiska analgetika, antiarytmiska förstklassiga läkemedel, fenotiazinderivat och narkosberedningar.

Utvecklingen av ventrikelflimmer påverkas av flera faktorer som minskar den elektriska stabiliteten i hjärtmuskeln. Dessa faktorer inkluderar: ökad hjärtstorlek, tillgängliga foci för degeneration och skleros i myokardiet och uppförandesystemet samt ökad sympatisk aktivitet.

Hos nästan 90% av patienterna orsakar ventrikulär fibrillation ventrikulär takykardi och, mycket mindre, ventrikulär extrasystoler.

Ventrikulära fibrillationssymptom

De typiska symptom på detta tillstånd består av två former av kammarflimmer: primära flöden och sekundära flödena. Den första formen utvecklas när hjärtsjukdom utan specifika manifestationer av otillräcklig blodcirkulation, och den sekundära - obotligt sjuka, som är säregna uttalad stagnation av otillräckligt blodflöde och symptom av kardiogen chock. I den sekundära atonal isolerad form, vilket är mycket sällsynt och manifesterar frånvaro av tryck och andning, liksom andra störningar i en mycket svår form.

Föregångare av detta patologiska tillstånd är tidigt framträdande extrasystoler av grupp och multipel karaktär, såväl som paroxysmal VT.

Som regel kännetecknas den symptomatiska bilden av ventrikelflimmer av en våldsam inbrott. I början vänder huvudet och den allmänna svagheten bestäms, sedan efter tjugo sekunder förlorar patienten medvetandet och efter femtio sekunder har han kramper och urinering av ofrivillig natur. I detta fall låter inget hjärta, och kommer apné, i vilken patienten är i ett tillstånd av chock till bristen av puls, blodtryck, och plötsliga uppdykandet av blekhet i hud och slemhinnor. Efter att ha utfört flera andetag inträffar ett dödligt utfall.

På ett elektrokardiogram kännetecknas ventrikelflimmer av slumpmässigt anordnade vågor, vilka har en annan amplitud i form och storlek.

Eftersom kaotisk sammandragning av kamrarna är symptom på plötsligt upphörande av blodcirkulationen och död av klinisk karaktär, samtidigt observera elev utvidgning, som inte reagerar på ljus. Dessutom är det omöjligt att palpera pulsen av artärerna såsom halspulsådern och femorala. Om det är omöjligt att återställa aktiviteten hos hjärtrytmen under fyra minuter, irreversibla processer i det centrala nervsystemet och andra organ.

Hela beskaffenheten av komplikationerna och resultatet av hjärtans avvikande sammandragning beror på korrekt och tidsmässig tillförsel av återupplivande åtgärder i hjärtat och lungorna.

Eventuella komplikationer kan vara aspiration lunginflammation och lungskador vid sprickbildning av revben under återupplivning. Och under hjärtstoppet utvecklas hjärtkemisk ischemi, och efter det att koronarcirkulationen har återställts - övergående myokarddysfunktion. Komplikationer av den neurologiska karaktären kännetecknas av utseende av konvulsioner och koma, vilket även leder till avkortning. I fallet med en comatos stat som varar mer än tre dagar är det nästan omöjligt att garantera överlevnad och återhämtning av hjärnaktivitet, som regel är prognosen alltid fattig.

Ventrikelflimmer EKG

Det är ganska svårt att skilja mellan hjärtstopp och ventrikelflimmer på grund av likheten hos symptomatiska manifestationer. Diagnosen är således baserad på EKG-data.

Ett elektrokardiogram ventrikelflimmer karaktäriseras av försvinnandet av den ventrikulära komplex form och utseende av vågor av varierande bredd och höjd med spetsiga eller avrundade övre och undre ändar. Vågor kännetecknas också av icke-differentierande tänder. Samtidigt når hjärtfrekvensen tre hundra slag per minut. Amplitude av sådana vågor är två bestämda former av ventrikelflimmer: storvåg och grundvåg. Dessutom finns det inget isoelektriskt intervall i form av separata vågor, förvandlas till varandra med bildandet av en fantasisk kurva.

Sålunda är huvudskyltarna för ventrikelflimmer på EKG: en saknad typisk kurva med vanligen differentierade tänder T, S, R, Q, P; registrering istället för dem av små och olika i storleksordning med ojämn form av fibrillationsvågor; ett annat avstånd mellan vågtopparna; brist på en klar form av isoliner. Orsakerna till deras förekomst är patologiska, och prognosen är ogynnsam. Defibrillering kan uppstå.

Ventrikulär fibrillationsbehandling

För att förhindra biologisk död är nödvändigt att utföra nödåtgärder under de första fyra minuterna av kammarflimmer. När neproschupyvanii puls på sådana större artärer, liksom den karotiska eller femorala, börjar leda en sluten massage mekaniska ventilations hjärtan (mekanisk ventilation) för att bibehålla blodflödet till den nivå som krävs, vilket kan ge hjärtat och hjärnan av syre, och återställa dem att arbeta med hjälp av specifik terapi.

I intensivvården, som låter dig ständigt övervaka hjärtfrekvensen med ett elektrokardiogram, kan du omedelbart bestämma hjärtstoppets form och börja behandlingen. Den mest effektiva metoden att behandla ventrikelfibrillering under de första sekunderna är att snabbt behandlas med elektriska impulser. Mycket ofta är sådan terapi, särskilt med den primära formen, en av de mest effektiva återupplivningsförfarandena. Dessutom, med detta elektrisk puls terapi under de första minuterna av ventrikulär fibrillering, som dök upp för första gången, att återvinna hjärtfrekvens nästan 75% av patienterna, och den tredje eller fjärde minut, utan en hjärtmassage och artificiell ventilation av lungorna, men i vissa fall.

Om denna behandling inte är effektiv, då för att normalisera metaboliska processer i hjärtmuskeln fortsätter, och ibland är bara början för att utföra en sluten hjärtmassage och konstgjord ventilation med syrgas. När man använder två eller tre bitar defibrillyatornyh hjärtfrekvens kan inte återställas, då intuberande patienten utförs med överföring till en konstgjord andning apparat. Sedan omedelbart administreras intravenöst Natriumbikarbonat 200 ml bolus, eller var tionde minut, 50 ml, under det att cirkulationen är tillfredsställande med möjlighet att reglera pH-värdet i blod, för att förhindra acidos hos bakgrunden klinisk död. Dessutom är alla mediciner administreras bättre 5% p-D glukos, som är fylld med ett dropp system.

För att öka effektiviteten i behandlingen av ventrikelflimmer med elektriska impulser, föreskrivs en brådskande injektion i hjärtat av adrenalinhydrokloriden, som, när hjärtat är massage, kommer från de ventrikulära håligheterna till artärerna. Man bör emellertid inte glömma att sådan intrakardiell injektion av läkemedlet kan orsaka utveckling av pneumothorax, skador på venerna, olika omfattande blödningar i hjärtmuskeln. Efter detta kan epinefrinhydrokloriden administreras intravenöst var femte minut. Dessutom kan andra läkemedel som Mesaton eller Noradrenalin användas som stimulering.

Om ventrikulär fibrillering terapi ineffektivitet elektriska pulser kan administreras Ornid, obzidan, Inderal, lidokain, prokainamid eller Novocaine. Men med ventrikelflimmer är all denna medicinering ineffektiv, i motsats till användningen av elektriska impulser. Men ändå fortsätter de hjärtmassage och artificiell ventilation av lungorna, och efter två minuter upprepas defibrillering. Om efter hennes hjärta stannade anger kalciumklorid och natriumlaktat och deffibrillyatsiyu att utföra återhämtning av hjärtat eller av symtom, som kan diagnostisera hjärndöd. Vid en tidpunkt då du kommer att se en tydlig självpulsation av stora artärer, sluta sedan hålla en sluten massage på hjärtat.

En viktig punkt i den terapeutiska behandlingen av ventrikelflimmer är dygnsövervakningen av patienten och genomförandet av alla nödvändiga åtgärder för att förhindra återkommande. I de ögonblick då det inte finns någon utrustning tillgänglig för att utföra terapi med elektriska pulser, är det möjligt att applicera den vanliga spänningen från nätet från 127 V till 220 V. Ibland återstår även en näve till atriell regionen hjärtritningen. I vissa fall observeras oregelbunden sammandragning av ventriklerna ofta, därför är det nödvändigt att tillgripa defibrillering upp till tjugo gånger om dagen, men detta kan inte ge ett positivt resultat, även vid samtidig administrering av antiarytmiska läkemedel. Därför elimineras i detta fall endast återkommande fibrillering av ventriklarna efter implantationen av en artificiell pacemakerdrivrutin.

I regel kännetecknas ventrikelflimmer av en ogynnsam prognos om det är omöjligt att genomföra terapi med elektriska impulser, eftersom läkemedelsbehandling är praktiskt taget ineffektiv. Elektropulsterapi ger ett positivt resultat endast vid en storvågform av den patologiska processen, och vid en grundvåg är prognosen negativ.

Ventrikulär fibrillering

Detta patologiska tillstånd anses vara den främsta orsaken till plötslig död, och kännetecknas genom att komma ofta, mer än tre hundra slag per minut, kaotisk, ventrikulär hemodynamisk aktivitet. Symtomatologin är mycket lik en asystol. Elektrokardiogrammet visar kaotisk flimmer av vågor. Ventrikulär fibrillering kännetecknas av ett tillstånd i vilket syre absorberas av hjärtmuskeln och hjärtat liknar en "swarming clam".

Hjälp med akuta åtgärder för ventrikelflimmer består av akut återupplivning, som kan tillhandahålla tillräcklig ventilation och normalisering av blodcirkulationen, tills orsaken till andningsstopp och blodcirkulation elimineras.

Först och främst kan du slå hårt med din knytnäve i den nedre delen av båren, det vill säga applicera ett precordial slag mot tjugo centimeter över bröstet om det inte finns någon defibrillator i närheten. Ring sedan till återupplivningsgruppen och börja akuta åtgärder för att genomföra indirekt hjärtmassage och artificiell ventilation av lungorna för att förbereda patienten för defibrillering, som kommer att utföras med en utsläpp av 200 Joules.

När du sparar en patologisk process i hjärtat, och i vissa fall denna avgift under följande repetitioner ökade till 360-400 George. Är en repetitions defibrillering med ökande utsläpp till trehundra Det är viktigt att komma ihåg att om du bara börja behandling med elektriska pulser med hög prestanda, kan det vara orsaka komplikationer efter konvertering naturen.

Därefter ineffektiviteten av sådan terapi påbörjas införandet intravenöst eller intrakardiell Lidokain, vilket leder till kortare intervall mellan Q och T tänder och minska defibrilleringströskeln, eller obzidan, reducerande refraktäritet i olika delar av myokardiet. Återigen utförs upprepad defibrillering.

Med bevarandet av icke-diskriminerande sammandragning av ventriklerna är det nu möjligt att införa natriumbikarbonat intravenöst; droppa intravenöst Lidocaine vid två milligram per minut eller 100 mg i strål var tionde minut; polarisationsblandning, magnesiumsulfat i denna blandning eller separat (utan positiv effekt, upprepa administreringen efter sju minuter). Och igen - defibrillering.

Vid ytterligare bevarande av detta patologiska tillstånd, injiceras intravenöst adrenalin eller kalciumklorid. Tillämpa dessa läkemedel är viktigt att komma ihåg att de alla bidrar till utvecklingen av hyperkalemi och alkalos, så du bör vara mycket försiktiga i sin inledning, för att undvika sådana komplikationer.

När hjärtrytmen återställs införs vaskulära medel, och sedan korrigeras surt och alkaliskt balans.

För att förhindra återkommande sammandragning av ventriklerna i form av fibrillering administreras kalium-, magnesiumsulfat- och lidokainberedningar.

Ventrikulär fibrillering: akutvård och behandling, tecken, orsaker, prognos

Ventrikulär fibrillation är en typ av hjärtarytmi där muskelfibrerna i ventrikulärmyokardiet är chaotiskt, ineffektivt, med hög frekvens (upp till 300 per minut eller mer). Villkoret kräver akut återupplivning, annars kommer patienten att dö.

Ventrikulär fibrillation anses vara den mest allvarliga formerna för hjärtrytmförstöring, eftersom det på några minuter orsakar blodflöde i organen, metaboliska störningar, acidos och hjärnskador. Bland patienter som dog med diagnosen "plötslig hjärtdöd" hade upp till 80% den primära orsaken till att det var ventrikelflimmer.

Vid tidpunkten för flimmer i hjärtmuskeln uppstår kaotiska, diskoordinirovannye, ineffektiv reduktion av sina celler, som inte tillåter kroppen att pumpa ens en minimal mängd blod, så efter en paroxysm av förmaksflimmer bör vara vassa överträdelse av blod, kliniskt likvärdigt med det i sin helhet hjärtstillestånd.

Enligt statistik förekommer fibrillering av det ventrikulära myokardiet oftare hos män, och medelåldern är 45 till 75 år. Den stora majoriteten av patienterna har någon form av hjärtpatologi, och inte hjärtrelaterade orsaker orsakar denna typ av arytmi ganska sällan.

Fibrillering av hjärtkärlens hjärtan betyder faktiskt att stoppa det, självständigt återställande av rytmiska sammandragningar av myokardiet är omöjligt, så utan uttömmande och kompetenta återupplivningsåtgärder är resultatet förutbestämt. Om arytmi har tagit patienten utanför sjukvården beror sannolikheten att överleva på vem som är nära och vilka åtgärder som ska vidtas.

Det är klart att sjukvårdspersonal är inte alltid inom räckhåll, och den dödliga arytmi kan hända var som helst - på en offentlig plats, park, skog, transport, etc., så hoppet om räddning endast kan ge vittnen händelsen, som åtminstone kan försöka ge.. Primär återupplivande vård, vars principer fortfarande finns i skolan.

Det är bevisat att de korrekta bröstkompressioner kan ge blod syremättnad till 90% inom 3-4 minuter efter mötet, även utan att andas, så de bör inte försummas, och när det inte finns något förtroende i luftvägarna eller möjlighet att justera ventilationen. Om vi ​​lyckas hålla vitala organ före ankomsten av professionell hjälp, ökar efterföljande defibrillering och läkemedelsbehandling avsevärt risken för patientöverlevnad.

Orsaker till ventrikelflimmering

Bland orsakerna till ventrikelflimmer spelar hjärtpatologin en viktig roll, vilket återspeglar ventilernas tillstånd, muskler och nivån av syrgasering av blodet. Blygsamma förändringar orsakar arytmi mycket mindre ofta.

Anledningen till ventrikelflimmer från hjärtat är:

 • ischemisk sjukdom - hjärtinfarkt, särskilt storskalig; Den största risken för fibrillering finns under de första 12 timmarna från hjärtmuskulans ögonblick.
 • ett hjärtsvikt i det förflutna;
 • hypertrofisk och dilaterad kardiomyopati;
 • olika former av störningar i hjärtans ledningssystem
 • brister i ventilanordningen.

Felaktiga faktorer som kan framkalla ventrikelflimmering - Det här är elektriska stötar, elektrolytskift, syra-basbalansstörningar, verkan av vissa läkemedel - hjärtglykosider, barbiturater, anestetika, antiarytmika.

Grundval av mekanismen för utvecklingen av denna typ av arytmi är olikformighet av myokardial elektrisk aktivitet när dess olika reducerad fiber vid olika hastigheter samtidigt som den är i olika faser av sammandragningen. Frekvensen för reduktion av individuella grupper av fibrer når 400-500 per minut.

Naturligtvis, med ett sådant okoordinerat och kaotiskt arbete, är myokardiet inte tillräckligt för att ge hemodynamik, och blodcirkulationen stoppar helt enkelt. Interna organ och framför allt den cerebrala cortex upplever akut syrebrist och irreversibla förändringar uppträder efter 5 eller flera minuter från det att attacken inträffade.

Ett alternativ till ventrikulär takykardi anses vara fladderande av ventriklarna, som snabbt kan gå in i fibrillering. De största skillnaderna från förmaksflimmer anses hålla rätt rytm kontraktion av hjärtmuskelceller och en lägre incidens (max 300) i fladder, medan förmaksflimmer utesluta en regelbunden rytm och åtföljs av minskningar i slumpmässigheten kardiomyocyter.

Ventrikelfibrillering och fladdring anses vara en av de farligaste typerna av arytmier, eftersom båda varianterna snabbt kan leda till dödliga konsekvenser och kräver omedelbar återupplivning av patienten.

Den darrande och fibrillering av hjärtkammarens hjärtkroppar fortsätter i flera steg:

 1. Den tahisystoliska scenen är faktiskt en fladdrande längd på bara några sekunder;
 2. Konvulsivt stadium - varar upp till en minut, förlorar sammandragningarna i hjärtmuskeln regelbundet, deras frekvens ökar;
 3. Flimmerfasen (fibrillering) - varar upp till tre minuter, EKG fixar många olika frekventa frekventa oregelbundna skärningar;
 4. Atonic stadium - kommer till femte minuten, när stora vågor av fibrillation ersätts av liten, låg amplitud på grund av utmattning av hjärtmuskeln.

Figur - ventrikelflimmer på EKG, beroende på tiden som gått sedan attacken inträffade:

Paroxysmal form Fibrillering kännetecknas av kortsiktiga attacker av disorganisering av myokardiums elektriska aktivitet, som kliniskt kan manifesteras som upprepade attacker av medvetslöshet.

Konstant form En sådan rytmförstöring är farligast och manifesterar sig i en typisk bild av plötslig död.

Symtomatik och metoder för diagnos

Som tidigare noterat fortsätter ventrikelflimmer på samma sätt som fullständig hjärtstopp, så symptomen kommer att likna dem som är asystol:

 • Under de första minuterna är det en medvetslöshet;
 • Oberoende andning och hjärtklappning är inte bestämda, det är omöjligt att sänka puls, vass hypotension;
 • Vanlig cyanotisk färgning av huden;
 • Utspädning av elever och förlust av deras svar på ljusstimulans
 • Allvarlig hypoxi kan orsaka konvulsivt syndrom, spontan tömning av blåsan och rektum.

Ventrikulär fibrillering tar överraskande patienten, det är omöjligt att förutsäga tiden för utseendet även om det finns uppenbara predisponeringsfaktorer från hjärtat. På grund av den fullständigt upphörande av blodflödet inom en kvarts timme offret förlorar medvetandet, i slutet av den första minuten sedan början av paroxysm av förmaksflimmer uppträder tonic kramper, börjar expandera elever. Av den andra minuten av de saknade spontan andning, puls och hjärtslag, kan blodtrycket inte bestämmas, huden blir blåaktig färg, synlig svallning av halsvenerna, pösiga ansikten.

Dessa tecken på ventrikelflimmer karakteriserar tillståndet för klinisk död, när förändringar i organen är reversibla, och patienten kan fortfarande återupplivas.

Vid slutet av de första fem minuterna av arytmi börjar irreversibla processer i centrala nervsystemet, vilket i slutändan bestämmer ett ogynnsamt resultat: Den kliniska döden blir till en biologisk i frånvaro av återupplivning.

Kliniska tecken på hjärtstopp och plötslig död kan indirekt indikera sannolikheten för ventrikelfibrillering, men detta kan endast bekräftas med ytterligare diagnostiska metoder, varav den främsta är elektrokardiografi. Fördelarna med EKG är snabbheten för att få resultatet och möjligheten att utföra det utanför läkemedelsinstitutet, därför är kardiografen en oumbärlig egenskap för inte bara återupplivning utan även linjära ambulanslag.

Ventrikulär fibrillering på EKG känns vanligtvis lätt igen av en läkare av någon specialitet och en nödsituation med karakteristiska egenskaper:

 1. Frånvaro av ventrikulära komplex och vilken typ av tänder, intervall, etc.;
 2. Registreringen av så kallade fibrillationsvågor med en intensitet på 300-400 per minut, oregelbunden, varierande i varaktighet och amplitud;
 3. Frånvaro av isolin.

ventrikelflimmer på EKG

ventrikelflimmer och dess skillnad från ventrikulär takykardi till EKG

Beroende på storleken på vågorna av oskäliga kontraster, särskiljs storskalig ventrikelflimmer när kontraktionskraften överstiger 0,5 cm vid inspelning av EKG (våghöjd på mer än en cell). Denna typ kännetecknar starten av arytmi och de första minuterna av sin kurs.

Såsom utarmning av cardiomyocyte tillväxt av acidos och metabola sjukdomar krupnovolnovoy typ av arytmi melkovolnovuyu går in ventrikelflimmer, som, respektive, har en sämre prognos och en större sannolikhet för asystoli och död.

Video: ventrikelflimmer på hjärtmonitoren

Tillförlitliga symptom på ventrikelflimmer möjliggör omedelbar initiering av riktade behandling av denna typ av arytmi - defibrillering, administrering av antiarytmika parallellt med återupplivning.

komplikation rätt ventrikelflimmer kan asystoli övervägas, dvs fullt hjärtstillestånd och död till följd av bristen på eller otillräcklig återupplivning, och i dess ineffektivitet i patienter i kritiskt tillstånd.

Med framgångsrik återgång till livet kan vissa patienter möta konsekvenser av intensivvård - lunginflammation, fläckfrakturer, brännskador från effekten av elektrisk ström. En frekvent komplikation är nederlag av hjärnvävnad med decanal encefalopati. I hjärtat är möjliga skador vid tiden för reperfusion efter den ischemiska perioden, vilka visas andra typer av arytmier och eventuell hjärtattack.

Principer för akutvård och behandling av ventrikelflimmer

Behandling av ventrikelflimmer innebär att akutvård tillhandahålls på kortast möjliga tid eftersom otillräckligt hjärtarbete kan resultera i död om några minuter, och oberoende rytmåterställning är omöjlig. Patienterna uppvisar akut defibrillering, men om det inte finns någon motsvarande utrustning, applicerar specialisten ett kort och intensivt slag mot den främre ytan av bröstet i hjärtområdet, vilket kan stoppa fibrillering. Om arytmen fortsätter, gå till en indirekt massage i hjärtat och artificiell andning.

Icke-specialiserad återupplivning, utförd i avsaknad av en defibrillator, innefattar:

 • Bedömning av det allmänna tillståndet och medvetenhetsnivån;
 • Lägger patienten på ryggen med huvudet kastat tillbaka, avlägsnar munnen förbi, ger fri luftflöde till lungorna;
 • Om andningen inte är bestämd - artificiell andning med en frekvens på upp till 12 slag per minut.
 • Utvärdering av hjärtarbete, början på en indirekt massage i hjärtat med en intensitet på hundra som trycker på bröstbenet varje minut;
 • När resuscitating verkande ensam, är CPR 2 puffar av luft interlace med 15 kranar på bröstväggen, när två specialister, är förhållandet mellan blossen till att trycka en: 5.

Specialiserad kardiopulmonell återupplivning består i användningen av defibrillatoranordningen och införandet av läkemedel. Rättvist är avlägsnandet av EKG för att bekräfta att ett allvarligt tillstånd eller en klinisk död orsakas exakt av denna typ av arytmi, eftersom i andra fall kan defibrillatorn helt enkelt vara värdelös.

Defibrillering utförs med hjälp av elektrisk ström energi till 200J. I de fall där symtomen kan vara mer benägna att tala om efterföljande ventrikelflimmer, kardiologer och specialister inom återupplivning kan omedelbart gå vidare med defibrillering, utan att slösa tid på cardiographic forskning. Sådan "blind" -metoden sparar tid och återställa rytmen på kortast möjliga tid, vilket kraftigt minskar risken för allvarliga komplikationer efter långvarig hypoxi, är därför motiverat.

Eftersom ventrikelflimmer hjärtinfarkt dödlig, och det enda sättet att hennes lättnad - defibrillering el måste lämpliga instrument utrustas med ambulanser och sjukhus, och någon medicinsk officer, respektive ska kunna använda dem.

Hjärtrytmen kan normaliseras efter den första urladdningen av strömmen eller på kort tid. Om detta inte sker, då måste det vara den andra siffran, men med större energi -. 300 J. När underlåtenhet att tillämpa en tredje maximal urladdning är 360 J Efter tre elektriska stötar rytm eller återställas, eller en Kardiogram rak linje (konturlinjen kommer att fastställas. ). Det andra fallet har ännu inte sagt om irreversibel död, så försök att återuppliva patienten fortsätter för ytterligare en minut, varefter arbetet av hjärtat utvärderas på nytt.

Ytterligare återupplivning indikeras om defibrillering är ineffektiv. De består av intubering av luftröret för att utföra ventilation av andningsorganen och för att skapa tillgång till en stor ven, där adrenalin injiceras. Adrenalin förhindrar fall av carotidartärer, ökar blodtrycket, ger omdirigering av blod till vitala organ på grund av spasmodiska buk- och njurkärl. I allvarliga fall upprepas adrenalin varje 3-5 minuter för 1 mg.

Drogbehandling sker intravenöst och snabbt. Om åtkomst till venen inte kunde erhållas, kan adrenalin, atropin, lidokain administreras till luftröret, medan dosen fördubblas och utspädes i 10 ml saltlösning. Den intrakardiella administreringssättet för droger är tillämpligt i extremt sällsynta fall när inga andra metoder är möjliga.

I händelse av fel på två bitar och lagra defibrillator arytmi läkemedelsterapi är visad i form av lidokain hastighet av 1,5 mg / kg patientvikt, och sedan en minut tas tredje försök defibrilleringsenergi på 360 joule. Om detta inte fungerar, då införandet av lidokain och Maximalt tal upprepas igen. Förutom lidokain kan andra antiarytmika - ornid, novokainamid, amiodaron och magnesia administreras.

I svåra elektrolytrubbningar med en ökning av kaliumnivån i serum och acidos (försurning av den inre miljön) under barbiturat överdos eller förgiftning tricykliska antidepressiva medel visar införandet av natriumvätekarbonat. Dess dosering beräknas baserat på vikten hos patienten, halv administreras intravenöst, resten - droppa medan blod pH hölls i intervallet 7,3-7,5. Om försök till behandling var framgångsrika, var det möjligt att återställa rytmen och patientens återgång till livet, den senare överförs till en intensivvårdsavdelning eller intensivvårdsavdelning för vidare observation. I fall där det inte finns någon effekt på återupplivning (elever som ej reagerar på ljus, ingen andning och hjärtslag, finns det ingen medvetenhet) terapeutisk manipulering stoppas efter 30 minuter sedan de infördes.

Video: Återupplivning vid ventrikelflimmer

Ytterligare övervakning av den överlevande patienten i intensivvården är obligatorisk. Behovet av det är förknippat med instabil hemodynamik, effekterna av hypoxisk hjärnskada vid tiden för ventrikelflimmer eller asystol och gasutbytesstörningar.

Konsekvensen av den överförda arytmen, som kopieras av återupplivningsåtgärder, blir ofta den så kallade postanoksicheskaya encefalopati. Vid tillstånd av otillräckligt intag av syre och störd blodcirkulation lider hjärnan först och främst av. Dödliga neurologiska komplikationer uppträder hos ungefär en tredjedel av patienterna som genomgått återupplivning från sambandet med arytmi. En tredjedel av de överlevande har ihållande störningar i motorsfären och känsligheten.

Först efter att hjärtfrekvensen återställts är risken för återfall av fibrillationen hög, den andra episoden av arytmi kan bli dödlig och den viktigaste förebyggande upprepade rytmförändringar. Den innehåller:

Prognosen för ventrikelflimmer är alltid allvarlig och beror på hur snabbt återupplivning kommer att börja, hur professionellt och effektivt specialister kommer att arbeta, hur mycket tid patienten måste faktiskt slutföra utan sammandragningar i hjärtat:

 • Om blodcirkulationen stoppas i mer än 4 minuter är risken för återhämtning minimal på grund av irreversibla förändringar i hjärnan.
 • Relativt gynnsam kan vara en prognos vid början av återupplivningen under de första tre minuterna och defibrillering senast 6 minuter efter det att en arytmiattack har påbörjats. I detta fall når överlevnadshastigheten 70%, men incidensen av komplikationer är fortfarande hög.
 • Om återupplivning är fördröjd och 10-12 minuter eller mer har gått sedan starten av paroxysm av ventrikelflimmer har endast en femtedel av patienterna möjlighet att fortsätta att leva, även om defibrillatorn används. En sådan nedslående indikator är resultatet av snabb skada på hjärnbarken vid tillstånd av hypoxi.

Förebyggande av ventrikelfibrillering är aktuell hos personer som lider av hjärtinfarkt, ventiler och hjärtledningssystem, som behöver noggrant utvärdera alla risker, förskriva behandling av orsakssjukdom, antiarytmika. Med en hög sannolikhet för ventrikelflimmer kan läkare omedelbart föreslå implantation av en kardioverter-pacemaker så att enheten vid en dödlig arytmi kan hjälpa till att återställa hjärtrytmen och blodcirkulationen.