Huvud / Dystoni

Vad är fibros av mitralventilflikar?

Fibros av mitralventilen är ett extremt farligt patologiskt tillstånd som utvecklas på grund av de negativa effekterna av reumatiska processer, infektioner av bakteriell och viral natur och andra fenomen. Det bör noteras att mitralventilen deltar i blödning genom hjärtat, så att ersättning av vävnaderna som bildar denna naturliga bildning med en fibrös vävnad leder till störningar i hela hjärtat.

Orsakerna till mitralventil fibros är extremt olika. I de flesta fall, fibrotiska vävnadsförändringar visas i bakgrunden hjärtinfarkt, där det finns ett visst mått av död hjärtmuskelceller, och ersätts av bindväv, som kan sprida sig till mitralisklaffen väggen.

En annan vanlig orsak till fibros är åldersrelaterade förändringar, eftersom hjärtvävnaderna också utsätts för slitage, lider av hormonella förändringar, metabolisk avmattning och många andra biverkningar som uppträder som kroppens åldrar. Tillsammans med allt detta kan andra faktorer provocera fibros:

 • reumatoida processer;
 • infektionssjukdomar i myokardiet
 • överbelastning av hjärtmuskeln;
 • hypertoni;
 • lungsjukdomar;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • medfödda hjärtfel.

Det är nu känt att orsakerna till utvecklingen av fibros av hjärtat också kan rotas i en genetisk predisposition. Det är känt att många fall när denna sjukdom observeras omedelbart i flera generationer av släktingar, och de karakteristiska vävnadsförändringarna uppträder som regel i släktingar i samma ålder. Samtidigt har defekta gener ännu inte identifierats, vilka kan överföras genom arv, vilket orsakar fibrotiska förändringar.

Mekanismen för utveckling av fibros har nu studerats ganska bra. Under påverkan av olika negativa tillstånd, minskar ventilerna av mitralventilen först betydligt. På grund av den befintliga komprimeringen finns en ytterligare minskning av vävnadens elasticitet. Vid kanterna av ventilerna på mitralventilen bildas mitralventilställen. Fiberförändringar blir då mer uttalade.

Eftersom mitralventilflikarna är skadade observeras en gradvis kränkning av dess blockerande funktion. Fibrotiska förändringar i mitralventilen leder till en ökning av sjukdomen i hans arbete, vilket senare orsakar överbelastning av vänstra hjärtat och utseendet av karaktäristiska patologiska symtomförhållanden.

Eftersom mitralventilens arbete och hjärtans vänstra kammare störs, är det en ökning av manifestationerna av hjärtsvikt samt lunghypertension. Eftersom ventilerna i ventilen är skadade av fibros, uppstår stagnerande processer och symptomen som är karakteristiska för detta tillstånd. Dessa kan vara symtom:

 • andfåddhet;
 • yrsel;
 • svullnad i benen;
 • smärta i hjärtat
 • svimning;
 • buller i öronen
 • pulsation i hjärtat;
 • tyngd i rätt hypokondrium.

Graden av svårighetsgrad av symtomatiska manifestationer beror på hur mycket komprimeringen av ventilerna i mitral- eller aortaventilen uttrycks. Vanligtvis uppvisar utvecklingen av detta livshotande tillstånd symptom på hjärtsvikt när volymen av injicerat blod i ventrikeln minskar med 15-30%. Med en ännu större minskning av volymen av det injicerade blodet kan lunghypertension utvecklas.

Med tanke på att många av de symptom som observerats i fibros i mitralisklaffen, gemensamma för andra sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, för att bekräfta diagnosen kardiologen först genomför en grundlig historia och genomföra nödvändig forskning. Definition av problemet kan kräva följande procedurer:

 • ekokardiografi;
 • EKG;
 • Röntgenstrålar;
 • doppler;
 • auskultation;
 • kateterisering;
 • HERR

Tillsammans med allt detta kräver det ofta utnämning av en klinisk och biokemisk analys av blod och urin. Tolkning av analysen tillåter oss att identifiera de karakteristiska markörerna av fibros och tillsammans med detta substanser som indikerar förekomst av parasitisk invasion av en bakteriell eller virusinfektion i kroppen. En omfattande undersökning visar graden av skador på mitralventilens väggar.

I händelse av att sjukdomen upptäcktes i ett tidigt utvecklingsstadium kan behandling utföras med konservativa metoder.

Som regel används antiarytmika, diuretika och antikoagulantia för att förbättra patientens tillstånd. Om läkaren föreskriver en konservativ behandlingsmetod bör patienten försöka undvika starka spänningar, fysiska överbelastningar och samtidigt upprätthålla en sparsam kost. I kosten bör inkludera så många produkter som innehåller stora mängder kalium.

I de flesta fall är kirurgisk behandling av mitralventil fibros krävs. Under operationen utförs antingen en restaurering eller en komplett utbyte av ventilen. Valet av metoden för kirurgisk ingrepp beror helt på funktionaliteten hos den skadade ventilen. Ju högre grad av skada på ventilen desto större är sannolikheten att det kommer att kräva full protes. Tack vare utvecklingen av proceduren för ersättning av mitralventilen blev det möjligt att återställa hälsan till även allvarligt sjuka människor. Efter operationen, som möjliggör eliminering av hjärtets fibros, bör en person observera en mild kost, undvika ökad fysisk ansträngning och stress.

Fibros av mitralventilflikar: Vad är det och vad är orsakerna till dess förekomst

Som du vet består det mänskliga hjärtat av 4 delar: två atria och två ventriklar. Mellan dem finns en mitralventil, bestående av två ventiler.

Blod kommer från vänster atrium till vänster ventrikel, och ventilerna stänger omedelbart gapet mellan dem. På grund av detta har blodet inte möjlighet att återvända.

Med bildandet av ärr, förseglar bindväven i ventilen, förlorar den dess funktionalitet. En sådan patologi kallas fibros av ventilerna i mitralventilen.

Orsaker till sjukdomen

Det finns flera anledningar som kan utlösa utvecklingen av fibros:

 • ofta överförda virus- och respiratoriska sjukdomar;
 • led av hjärtinfarkt
 • en allergisk reaktion på olika typer av irriterande ämnen eller ämnen;
 • infektionssjukdomar;
 • reumatiska sjukdomar.

Alla dessa faktorer kan provocera komprimering av ventilerna till mitralventilen i hjärtat eller bildandet av ärrbildning på dem. Som ett resultat blir ventilen mindre elastisk och förlorar dess funktionalitet.

symtomatologi

Fibros av mitralventilen kan manifestera sig i form av olika symtom och med varierande intensitet.

Det beror helt på graden av utveckling av sjukdomen och i vilken utsträckning ventilflikarna påverkas.

Som regel kan vi skilja på följande tecken på sjukdomen:

 • med en ökning av fysisk aktivitet börjar hosta eller andfåddhet
 • förlust av förmåga att arbeta
 • trötthet;
 • hypertoni.

Om behandlingen av fibros inte startas i tid eller ineffektivt förvärras patientens symtom på en sjukdom och manifesteras i form av sådana tecken:

 • brott mot rytmen av sammandragning av hjärtat;
 • yrsel;
 • buller i öronen
 • smärta bakom bröstbenet
 • stagnation av blod i levern;
 • en skarp förändring i värdet av blodtrycket.

Jag skulle vilja notera att sjukdomen kan inträffa i ett år eller mer. I detta fall förändras symptomatologin periodiskt.

diagnostik

Modern medicin har sådana metoder, vars användning hjälper till att bestämma utvecklingen av sjukdomen i början. För detta används följande metoder:

 1. Tvådimensionell ekokardiografi. Denna metod möjliggör i en tvådimensionell bild att bedöma omfattningen och omfattningen av mitralventilskador.
 2. Bröstets radiografi. Med hjälp av denna undersökning kan specialister avgöra storleken på en stillastående ring som bildas på lungens eller lungsjukdomen.
 3. EKG. Genom resultaten av EKG kan du överväga närvaron av tecken på hypertrofi i hjärtat.

Ju mer noggrann graden av utveckling av sjukdomen och placeringen av mitralventil dysfunktion bestäms, desto enklare och effektivare behandlingsprocessen kommer att vara.

Klassificering av patologi

Specialister skiljer 4 grader av sjukdomsutveckling:

Den första. Vid detta tillfälle returnerar patienten cirka 15% av blodet. Sjukdomen sker utan uppenbarelse av uppenbara symtom.

Den andra. Storleken på det omvända blodflödet fluktuerar mellan 15-30%. Patienten klagar över hjärtklappning, svaghet, blå övre extremiteter, andfåddhet och hosta.

Den tredje. Värdet på backströmmen är 30-50%. Förutom de tidigare beskrivna tecknen på sjukdomen klagar patienten om andfåddhet och bröstsmärta, även i vila eller på natten.

Fjärde. Vid detta stadium av sjukdomen är blodets återflöde mer än 50%. Samtidigt förekommer förmaksflimmer eller tromboembolism. I detta skede är sannolikheten för död ganska hög.

Startbehandling är bäst i sjukdoms tidiga skeden. För att göra detta måste du kontakta specialisterna i god tid.

behandling

Om diagnosen fibros av MK är etablerad vid 1 eller 2 stadier av dess utveckling, föredrar specialister den medicinska metoden för behandling. I detta fall föreskriva läkemedelskoncernen glykosider, diuretiner eller antikoagulantia. Sannolikheten för återhämtning är ganska stor.

När diagnosen görs senare, finns det inget sätt att göra utan kirurgisk ingrepp. Kärnan i det är att ersätta mitralventilen eller, om det finns ett sådant tillfälle, dess restaurering.

För att undvika en sådan sjukdom som fibrotisk mitralventil måste du övervaka din hälsa och ta hand om dig själv. Var frisk!

Fibros av ventiler: orsaker, symptom, diagnos, behandling, prognos

I samband med den aktiva introduktionen av ekkokardioskopi (ultraljud i hjärtat) vid undersökningen av befolkningens breda massor har de flesta hjärtsjukdomar inte en enda chans att förbli oupptäckt. Detta beror på det faktum att även små förändringar i hjärtets inre struktur kan detekteras med hjälp av ultraljud. Därför under de senaste åren, fler och fler patienter höra från läkaren att de har fibros i hjärtklaffar, även om de kliniska manifestationerna av sjukdomen är ännu inte tillgängliga. Detta, naturligtvis, är bra, eftersom ju tidigare detektera fibros, såsom mitral eller aortaklaffen, desto fler chanser för att förhindra utvecklingen av negativa effekter.

Hjärtventilens fibrer är inget annat än bildandet av överskott av bindväv på den plats där de tunna, elastiska och släta ventilklaffarna ska vara placerade i det normala hjärtat (i varje ventil finns ett antal ventiler). Fibros kan påverka inte bara blad utan också ventilringen, vilka flikar är fästa på den ena sidan, och även muskelvävnad runt ventilringen.

Vad händer med ventiler hos fibrerna?

fibros av hjärtens aorta ventil

Normalt finns det i ventilerna på alla fyra ventilerna i hjärtat en lös bindväv. Dess fibrer beställs, och tillförseln av cellulära strukturer utförs av de minsta blodkärlen från hjärnans muskelvävnad. Vid exponering för patologiska faktorer på ventilen, och också på grund av åldersrelaterade egenskaper, ersätts bindväv med en grovare, som inte kan upprätthålla ventilernas elasticitet och flexibilitet. Antalet kapillärer i ventilerna minskar, ventilvävnaden tar emot mindre näringsämnen, och vissa celler dör helt enkelt, ersatt av fibrös vävnad. Faktum liknar ventilens fibros ett ärr på platsen för effekten av den negativa faktorn på anbudsbindvävnaden. Ofta identifieras begreppet fibros med skleros, vilket också är sant. Här är endast skleros mer karakteristisk för hjärtmuskeln, till exempel postinfarction eller postmyokardit cardioskleros. Även om det ofta är i slutet av ekkokardioskopi kan man läsa om skleros av aortas rot, eller skleros av ventilerna i mitralventilen.

När den fibrösa vävnaden växer uppträder funktionen hos ventilflikarna. De är inte i stånd att låsa tätt när blod drivs ut från ventrikeln, till exempel, och sedan en del av blodet "läcka" tillbaka in i förmaket, det gradvis pererastyagivaya och orsakar ytterligare störningar av hemodynamiken. Eller tvärtom spruter fibrös vävnad från ventilringen till ventilerna, vilket leder till deras fusion med varandra, vilket förr eller senare provocerar stenosbildning (förträngning) av ventilöppningen.

Vad är fibros som skiljer sig från hjärtsjukdom?

Fibros, skleros eller förkalkning är bara ett substrat för utveckling av hjärtsjukdom, och om en skena utvecklas eller inte, kan det inte förutsägas i förväg. Men du kan regelbundet se en läkare och i händelse av de minsta tecknen på en defekt eller kroniskt hjärtsvikt i tid för behandling. Här talar vi om det faktum att ju tidigare patienten identifierade riskfaktorer för hjärtsjukdom, desto mer kommer han att utföra ultraljud i hjärtat, och följaktligen kommer tiden inte att missa.

Orsaker till hjärtinfarkt

Fibros kan utvecklas i någon av hjärtventilerna, men påverkas oftast mitralventil. På andra plats i frekvens - aortaklaff. Att ersätta den normala ventilvävnaden kan leda till infektion, inflammation, kalciumavsättning, medfödda egenskaper etc.

De vanligaste fibroserna i hjärtklaffarna orsakas av följande tillstånd och sjukdomar:

 • Åldersändringar i ventilflikar. På grund av åldersrelaterade förändringar i kollagen och elastiska fibrer minskar antalet patienter som fyller sistnämnda, hos patienter som är äldre än 60 år. Som ett resultat får fibrerna i hjärtklaffarna en grovfiberstruktur som påverkar ventilernas funktion.
 • Uppskjuten akut reumatisk feber, särskilt vid upprepade attacker (tidigare kallad reumatism). Vid påverkan av bakterieventilen (vanligtvis streptokocker, hemolytiska, gröna etc.) utvecklas infektiös endokardit med en inflammatorisk process på ventilerna. När en antikropp påverkar denna grupp av bakterier (vanligtvis BGSA-beta-hemolytisk streptokockgrupp A), bildas även en inflammatorisk process på ventilen, men redan av autoimmun natur. Rheumatism är oftast drabbad av människor som ofta lider av tonsillit, tonsillit, karies, kroniska sjukdomar i ENT-organen och som har genomgått skarlet feber. Infektiös endokardit utvecklas även i denna kategori av patienter, men oftare förekommer det vid injektion av drogbrukare.

reumatiska vegetationer på mitralventilen

 • Medfödda egenskaper, till exempel bindväv dysplasi, Marfan syndrom, mitral ventil prolapse. Med dessa anomalier skiljer sig ursprungligen bindväv i andra organ från normala, och leder ofta till organets förlust av funktion. Så, till exempel, med Marfan syndromet finns en överträdelse i den andra anatomiska och funktionella strukturen hos andra inre organ, inklusive hjärtat. Förlängningen av mitralventilen säkerställer att ventilerna sänks till hjärtkammarens lumen och om linjär fibros utvecklas på sådana ventiler, kommer patienten sannolikt att ha hjärtkardiovaskulära hemodynamiska störningar.
 • Ateroskleros av aortan. Deponeringen av kolesterolplakor förutom kransskadorna och i detta sammanhang den höga risken för hjärtinfarkt döljer en annan fara. Detta är en lesion av aortas rot med den efterföljande avsättningen av kalcium i placken. Förutom aortas väggar påverkas dess ventiler, och aorta fibros utvecklas.
 • Uppskjutet myokardinfarkt och akut inflammation i hjärtmuskeln (myokardit). Nekros (celldöd) eller inflammation nära ventilringen leder till tillväxten av sklerotisk vävnad i stället för de döda kardiomyocyterna - ett "ärr i hjärtat" bildas. Om platsen för denna vävnad var de minsta sugkopparna som matar ventilklaffarna, kan de naturligtvis inte längre utföra sin funktion. I samband med kronisk hypoxi bildas fibrös vävnad direkt i ventilflikarna.

Hur manifesteras hjärtfibrer fibrosis?

På grund av att mitral- och aortaklaffarna oftast påverkas av tillväxten av fibrös vävnad, är det meningsfullt att utveckla de kliniska manifestationerna specifikt från dessa ventiler.

Fibros hos varje ventil kan inte uppträda kliniskt i händelse av att ventilringen är smal inåt (den så kallade icke-kritiska stenosen hos ventilhålet). Om fibros leder till ett misslyckande av ventilen bildas uppkastning - ett omvänd flöde av blod till atriumet (med mitralventilskada) eller till vänster ventrikel (med fibros av ventilerna eller aortans rot). Regurgitation kan vara mild eller signifikant, och beroende på detta kan patienten ha några symtom.

Symtom på mitralventil fibros

fibros, förkalkning och stenos av mitralventilen

I de flesta fall förekommer fibros av mitralventilflikarna under flera år, under vilken patienten känner sig tillfredsställande, utan att märka några subjektiva klagomål från hjärtat. Efterföljande, med ytterligare involvering av bindväven hos ventilen i den fibrösa processen har patienten följande symtom:

 1. Ökad trötthet med normal fysisk aktivitet, som tidigare tolererats väl av patienten,
 2. Uppkomsten av anfall av andfåddhet, kvävning, en känsla av brist på luft, periodiskt eller konstant noteras i vila,
 3. Känslor av avbrott i hjärtets arbete (vanligtvis av typen extrasystol eller förmaksflimmer),
 4. Smärtsamt syndrom i bröstet som liknar stenokardisk smärta,
 5. Periodiskt förekommande svullnad i nedre extremiteterna, särskilt på morgonen, efter en lång horisontell position av kroppen.


aorta ventil fibros

Vad händer med aorta ventil fibrosis?

Aortaklaffen stenos huruvida ventilerna eller aortaroten på grund av fibros i aortaklaffen, eller fel på dess vingar, orsakar mindre än normala flödet av arteriellt blod till andra organ, inklusive hjärnan. Detta framkallar en generell vass svaghet, passar medvetandet, angina angrepp på grund av förödelse av kranskärlblodflöde och kan också leda till utveckling av lungödem.

Diagnos av hjärtfibrer fibros

I händelse av att fibros inte är signifikant och fortsätter utan signifikanta symptom kan läkaren förlita sig på dessa mindre manifestationer och på undersökningsdata för att tilldela en patient en särskild förhandsgranskningsplan. Vanligtvis föreskrivs rutinmässig diagnostik (blodprov, urin, EKG) och instrumentella undersökningsmetoder. Dessa inkluderar följande:

 • Hjärtets ultraljud är den mest informativa studien, eftersom den gör det möjligt att visualisera de minsta inre strukturerna i hjärtat och på ett tillförlitligt sätt bedöma graden av fibros, graden av förminskning av ventilringen eller graden av upprepning. Vidare uppskattas kontraktilfunktionen hos vänster ventrikel och utstötningsfraktionen, det vill säga den mängd blod som verkligen kommer in i aortan och hur mycket den skiljer sig från den korrekta mängden.
 • Bröstets radiografi. Informativ för venös stasis i lungvävnaden, med en förändring i hjärtets konfiguration, till exempel med en ökning av atrium eller ventrikel. En erfaren radiolog kan alltid berätta av vilken kamera hjärtskuggan i bilden antas expandera.
 • Coronarangiografi (CAG, eller så kallad "coronary") utförs inte för alla patienter, men endast för de som är planerade till kirurgisk behandling för ventilbyte. Dessutom är CAG indikerad hos patienter med samtidig IHD, men de motsvarande indikationerna avslöjas.

Någon av metoderna för forskning utpekas av läkaren på grundval av resultaten av en heltidsexamen. Det råkar vara så att patienten konstaterar typiska klagomål av svaghet, trötthet, andnöd, etc., och läkaren ser inte hans vittnesbörd undersökningen, eftersom dessa symtom kan orsakas av allt från kroniskt trötthetssyndrom och överbelastning på arbetsplatsen, till patologi nervsystemet. I detta fall kan patienten utföra elektrokardiogram och ultraljud av hjärtat på egen bekostnad på privata kliniker, även om bara för självbelåtenhet, eftersom den skada från dessa tekniker kommer inte att vara exakt.

Hur man behandlar fibros i hjärtat och kan det botas helt?

I händelse av att ventilernas fibros inte är tillräckligt formade för att orsaka signifikant stenos eller upprepning, behöver patienten inte behandlas. Det är noggrant att observera kardiologen regelbundet med vanlig ekkokardioskopi. Men om patienten har andra sjukdomar i hjärtat och blodkärlen - arteriell hypertension, förmaksflimmer, myokardisk ischemi, är valet av terapi nödvändigt enligt sjukdommens art.

Om en betydande fibros, och ledde till utvecklingen av uttalad SE-rdechnoy misslyckande, i de flesta fall kräver mottagning av hjärtglykosider och diuretika (diuretika). Vanligtvis administreras digoxin i en dos av 0,25 mg per 1/2 tabletter två gånger om dagen fem dagar i veckan (två dagar) kontinuerligt eller tills den kliniska situationen förbättras. Eftersom diuretika är föredragna indapamid (1,5 eller 2,5 mg på morgonen), och i allvarligare stadier - veroshpiron (25 eller 50 mg på morgonen), diuveru (5 eller 10 mg på morgonen) och furosemid (20-80 mg på morgonen).

När patienten har en signifikant fibros som leder till stenos av ventilringen av 2, 3 och 4 grader, är kirurgi för ventilbyte eller kirurgisk dissektion av vidhäftningar (commissurotomi) nödvändigt. För närvarande kan operationer utföras både på det öppna hjärtat med användning av apparaten för artificiell cirkulation och intravaskulär åtkomst genom de stora perifera artärerna (inguinal, femoral, etc.). Vanligtvis används moderna mekaniska proteser av syntetiska material. Biologiska proteser (från grisventiler) används mindre ofta.
Vid bildandet av bristventilflikar visas antingen kirurgiska plastventiler med överlappande sömmar på de ospärrade broschyren eller ventilproteserna.

Tyvärr kan fibros av hjärtklaffarna inte botas med mediciner för alltid, eftersom det är nästan omöjligt att påverka ärrvävnaden med mediciner. Konsekvenserna av fibros kan avlägsnas kirurgiskt, men indikationer på operation bör bestämmas strikt individuellt. I det fall där patienten har liten fibros, inte leder till stenos eller insufficiens, rekommenderas att göra en korrekt livsstil, äta gott och regelbundet observeras av en kardiolog (eller kirurgi) och ta alla mediciner som ordinerats, då är det troligt att verksamheten i De kommande åren kommer inte att behövas.

Är konsekvenserna möjliga?

Ja, med hjärtfibros med hög grad av sannolikhet, förr eller senare finns det negativa konsekvenser. Sannolikheten för deras förekomst bestäms av anledningen till att fibros uppträdde. Sålunda uppstår bildandet av hjärtfel efter en reumatisk feber oftare än bildandet av insufficiens eller stenos, på grund av myokardiell ischemi och överförd hjärtinfarkt. Återigen leder ateroskleros av aortas väggar med deponering av kalcium i dem ofta till bildandet av icke-reumatisk hjärtsjukdom än den överförda myokardit, till exempel. Därför är det möjligt att förutse om stenos eller misslyckande av ventilen kommer att utvecklas efter en sjukdom, men med stor omsorg.

Förebyggande av utveckling av missbildning i ventilfibros är korrekt och snabb behandling av den underliggande sjukdomen, vilket leder till fibros eller kardioskleros.

utsikterna

Det prognostiska värdet av ventilfibros bestäms primärt av närvaron eller frånvaron av konsekvenser. Så fibros utan betydande stenos eller uppstötningar utan en gynnsam prognos och hemodynamiskt signifikant hjärtsjukdom, som orsakas av fibros och ledde till svår hjärtsvikt - ogynnsamma. I det senare fallet, det beror på aktualitet av operation - om operationen utförs på tid, och kirurgen förstått att fin linje när operationen visas, men ändå inte motverka - varaktighet och livskvalitet ökar.

Vad är fibros av ventilerna i mitral hjärtventilen och hur behandlas det?

 • Symtom på mitralventilinsufficiens
 • Diagnos av mitralventilinsufficiens
 • Behandling av fibros av mitralventilflikar

Fibros av mitralventilflikar är en sjukdom som uppstår till följd av effekterna av infektioner på hjärtmuskeln eller reumatiska processer som påverkar bindväven negativt. Människans hjärta har 4 ventiler, som alla öppnar och stänger vid rätt tidpunkt.

När de reumatiska processerna och infektionerna i hjärtmuskeln påverkas, börjar mitralventilbladet att bli tätare. På grund av den resulterande komprimeringen blir den mindre elastisk. Denna sjukdom kan även leda till bildandet av ärr på ventilerna.

På grund av effekterna av infektion och reumatiska processer förlorar hjärtventilen sin förmåga att utföra sina funktioner (öppna och stänga hålet som ligger mellan atriumet och ventrikeln). Det är som ett resultat av detta att diagnosen är gjord - fibros av ventilerna i mitralventilen.

Denna sjukdom kan uppstå som ett resultat av ventilernas dysplasi. Den manifesterar sig i form av ventilöppningens stenos, och även störningar av dess blockerande funktion är möjliga. Fibros kan leda till allvarliga nedsatt hjärtfunktion. Funktionsstörningar beror på överdriven överbelastning av vänstra hjärtat. Överbelastning orsakar högt blodtryck.

Om fibros av mitralventilen inte behandlas i tid utvecklas hjärtsvikt och lunghypertension efter ett tag. Dessutom kan brott och oregelbunden hjärtfrekvens förekomma. Ofta är komplikationer brist på blodkroppsförlängning och diffus fibros av myokardiet. Vanligtvis utvecklas komplikationer över flera år.

Om sjukdomen är i ett tidigt stadium måste det behandlas i rätt tid med droger som har en korrigerande effekt på störd hjärtrytm och symtom på hjärtsvikt. Om nödvändigt, byt ut den skadade ventilen med en mekanisk protes.

Symtom på mitralventilinsufficiens

I det första skedet av sjukdomen har patienten andfåddhet och inte en mycket uttalad hosta. Hemoptys är mycket sällsynt. Överträdelse av blodcirkulationen sker senare. Ibland kan en patient enkelt uthärda allvarlig fysisk ansträngning och till och med professionellt engagera sig i någon form av sport, med fibros som detekteras av misstag under en förebyggande undersökning.

Efter minskning av kontraktila funktionen hos hjärtmuskeln av vänster kammare och tryckökningen i lungkretsloppet uppstår obehagliga symtom som andnöd vid ansträngning ökat och hjärtklappning. Ökad start trängsel för att orsaka andnöd, även i avsaknad av fysisk aktivitet, samt astmaattacker.

Den kliniska manifestationen av sjukdomen beror på graden av cirkulationsrubbningar, vilka påverkar den mängd blodflöde från den vänstra kammaren in i det vänstra förmaket, graden av försämring av myokardial kontraktilitet och svårighetsgraden av pulmonell hypertension. Om volymen av blodet som kastas in i ventrikeln når 15-30%, försämras hälsotillståndet. Det finns sådana symptom:

 • en känsla av intens hjärtslag;
 • pulsering i området av stora kärl genom hela kroppen;
 • smärta i hjärtat
 • yrsel;
 • buller i öronen
 • andfåddhet när man utför dagliga uppgifter
 • Synkope som orsakats av cirkulationsstörningar i hjärnan;
 • svårighetsgrad och smärta i rätt hypokondrium i samband med stagnation av blod i levern
 • svullnad av fötterna.

Diagnos av mitralventilinsufficiens

Vid undersökning, är patienten bestämda förlängning av hjärtimpuls 3-4 cm. Undersökning av mitralisklaffen åstadkommes genom att utföra en tvådimensionell ekokardiografi i projektionen av de längsgående och tvärgående sektioner. På grund av den tvådimensionella bilden är det möjligt att uppskatta de förändringar som har inträffat i ventilens struktur. En studie i D-läge hjälper till att upptäcka befintlig upprepning och beräkna trycket i lungartären.

Parallellt med ekkokardiografi utförs bröstradiografi. På röntgen är lätta att identifiera breda stagnerande rötter i lungorna och lungsäcks trängsel linje interlobar och kustlungsäcken. Den direkta projektionen av hjärtat är "mitral" -konfiguration med blank midjan på grund av utbuktning av den andra båge av lungartären och den tredje bågen ögat LP. På den högra konturen definieras en förskjuten uppåtgående kardiovasalvinkel, en ytterligare intensiv skugga av den förstorade LP. I den vänstra sidan av förstorad prostata och bestäms PL och (särskilt i tomogram) av mitralisklaffen förkalkning.

Behandling av fibros av mitralventilflikar

Förekomsten av fibros av mitralventilen i aortan kräver restaurering eller ersättning. Vid val av en metod för kirurgisk ingrepp spelas en viktig roll av graden av funktionell brist som ventilen har. Ju mer han är förvånad, desto mer sannolikt kommer han att bli prostetiserad. I vissa avancerade kliniker har framgångsrikt använt mini-invasiv metod för att återställa mitralisklaffen, som kombinerar möjligheten att utföra kateterisering och minimal snitt av bröstkorgen.

Korrigering av defekten är möjlig på grund av Metraklips-metoden, som även kallas miniinvasiva förfaranden. Dess användning ökade omfattningen av behandlingen för mitralventilfel avsevärt. Tack vare denna teknik blev det möjligt att använda allvarligt sjuka patienter som kontraindiceras i en rutinmässig operation. Innovativa metoder gjorde det möjligt för ett mycket stort antal patienter att få hälsa och återgå till en fulländad livsstil.

Om operationen är av någon anledning kontraindicerad, är det nödvändigt att noga observera de åtgärder som kommer att förhindra vidareutveckling av sjukdomen. Först och främst bör du överge dåliga vanor - det är strängt förbjudet att röka och ta alkohol med en sådan sjukdom. Kaffe och te ska ersättas med avkok av medicinska örter, vilket positivt påverkar mänsklig immunitet.

Det är omöjligt att förhindra uppkomsten av infektionssjukdomar, eftersom de kan kraftigt förvärra hälsotillståndet. På vintern bör du dessutom ta ett komplex av vitaminer och mineraler. Försök att undvika stress. Från professionell sport och tung fysisk ansträngning bör kasseras, eftersom det även kan leda till ett dödligt utfall. Vid eventuella sjukdomar vid utmatning av läkemedel för behandling, ska du alltid informera läkaren om förekomst av fibros av mitralventilflikarna.

Försiktighet måste övervakas för att övervaka mat. Det mesta av kosten ska bestå av färska grönsaker och frukter. Försök att äta mindre fettinnehållande livsmedel. Det är nödvändigt att genomgå en regelbunden undersökning, med en kraftig försämring av hälsotillståndet, du behöver akut se en läkare.

Mitralventilproteser är den kirurgiska ersättningen av en sämre tvåvägsventil med en vävnad (biologisk) eller artificiell (mekanisk) protes.

Protetisk mitralventil indikeras om den är bristfällig, grov förkalkning eller fibros av ventilerna. Kirurgisk protetisk reparation av mitral aortaklappen utförs på ett icke fungerande hjärta med användning av AIC och kardioplegi. Mekaniska ventiler är hållbara, men deras användning är förknippad med livslång mottagning av antikoagulantia för förebyggande av trombos. Vävnadsventiler över tiden, biologiskt nedbrytbart (förkalkning, bristning av broschyrer), men minimerar risken för tromboembolism och endokardit protes.

Med begränsade förändringar ventil kan göras klapanosohranyayuschie operationer: valvuloplasty sutur, annuloplasti, annulus fibrosus specifik restriktions styva syntetiska ringåterställnings subvalvulär strukturer och isolerade autologa protesklaffblad eller ksenoperikardom. Det bör noteras att resultaten av kirurgisk behandling av mitralisklaffen till stor del beror på den tid identifiering av indikationer för kirurgiska lecheniyu.Poetomu om du är planerade för operation, då i alla fall är det omöjligt att dra åt den.

Fiberdystrofi hos ventilanordningen

Det viktigaste organet i människokroppen är hjärtat. Den normala funktionen säkerställer hela organismens arbete. Patologiska förändringar leder till en klar försämring av välbefinnandet och till och med döden. Fiberdystrofi hos valvuläranordningen förändrar hjärmusklernas hemodynamik, bidrar till utvecklingen av defekter. Lämplig behandling innebär en kombination av farmakologiska medel och kirurgisk ingrepp.

Orsaken till fibros och sätt att diagnostisera det

En viktig roll i funktionen av hjärtans valvulära apparat spelas av ventilerna, representerade av en lös bindväv som består av tät kollagen och fortsätter kontinuerligt i senskordarna (enligt Wikipedia). Med en kombination av omständigheter reduceras antalet blodkärl som matar ventilstrukturen. Som en följd av detta ersätts de elastiska fibrerna med en tät fibrös vävnad som kännetecknas av tillräcklig styrka. Förlorad labilitet förlorar ventilerna förmågan att ge fysiologisk hemodynamik. Mitralventilen är den vanligaste patologin, och aortaklappen är mindre vanligt.

Klassificering av patologi:

 • alopeci. Det finns en måttlig skada på ventilapparatets struktur.
 • diffundera. Lesionens område fångar broschyren och podvalvannoeutrymmet.
 • cystisk. Det är karakteristiskt för det avancerade skedet och anses vara en separat patologi med bildandet av hålrum.

Fibros av ventilerna i aorta- och mitralventilen förklaras av följande skäl:

 • åldersrelaterade förändringar i förlusten av naturlig kollagenpotential;
 • reumatisk attack (särskilt upprepad), till exempel efter de överförda infektionerna i orofarynxen. Skador beror på bildandet av antikroppar och korsreaktivitet mellan kolhydraterna i streptokockgrupp A och glykoproteinet i hjärtklaffarna. Enligt forskningen har nästan varje femårigt barn en historia av en tidigare infektion i struphuvudet. Det är möjligt att bilda kronisk reumatisk hjärtsjukdom med lesioner i form av postinflammatorisk marginal fibros;
 • Marfan syndrom, dysplasi, där de anatomiska och funktionella egenskaperna hos bindväv är genetiskt avvikande;
 • ateros ateroskleros. Beräkning av plack och därefter förtjockning av dess väggar;
 • foci av nekros (med infarkt) eller inflammation (med myokardit) nära ventilringen.

Diagnos av fibros är inte svår. Ursprungligen utförs kliniska blod- och urintester för att detektera eventuell inflammation. En biokemisk studie indikerar en förändring i nivåerna av kolesterol, socker, urinsyra, totalt protein, kreatinin.

När radiografi bestäms av myokardiell hypertrofi, kongestiva lungfenomen, förkalkning av fragment av ventiler.

CT, MR, CAG utförs när det finns behov av kirurgisk ingrepp för proteser av strukturer.

Hur påverkar denna process patientens livskvalitet?

Symptomen på sjukdomen beror på vilken ventil som påverkas av fibros, även om vissa tecken på patologi kan också sammanfalla. Oftast gör patienten inga klagomål under en lång tid, hans tillstånd är fortfarande tillfredsställande. Försämring av välbefinnande är karakteristisk för den inledande processen och komplikationer.

Om mitralventilflikarna är förseglade noteras det:

 • trötthet med rutinmässig motion, sport;
 • dyspné i vila;
 • episoder av hjärtrytmstörningar i form av extrasystol eller förmaksflimmer;
 • bröstsmärta
 • periodisk svullnad.

Om komprimeringen av mitralventilflikarna fortsätter att utvecklas i frånvaro eller ineffektivitet av behandlingen uppträder PMC med upprepning i varierande grad eller utan.

Fibros av väggarna i aortaklappen orsakar:

 • progressiv dyspné;
 • smärta i hjärtat under träning
 • yrsel och svimning under träning
 • oregelbunden hjärtslag.

Ibland komplicerar livet hos en patient med valvulär fibros episoder av hemoptys, astmatiska attacker som förklaras av en överträdelse av hemodynamik.

Hos patienter i ung ålder uppstår frågor som rör graviditet och service i armén. Den första löses individuellt, beroende på stadiet av den fibrösa processen, närvaron av stenos och störningar i hemodynamik. En kvinna som bär ett barn observeras förutom en obstetrikare-gynekolog, också en kardiolog. Födseln utförs av en kejsarsnitt.

Armén och möjligheten att ockupera professionell sport beror på medicinska kommitténs beslut. Man överväger huruvida patologin ledde till en uttalad vice och förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Behandling och observation av en patient med ventilfibros

Ofta på forum är det möjligt att läsa en fråga, huruvida fibros med hjälp av nationella agenter behandlas. Svaret är entydigt: det finns inga sådana recept. Denna process ger tillräcklig komplexitet i terapi, även för modern medicin.

Det är viktigt att veta att utnämningen av mediciner endast indikeras i den kliniska bilden av hjärtsvikt, där:

 • hjärtglykosider - Celanid, Digoxin, Strophantin;
 • diuretika - Trifas, Indap, Veroshpiron;
 • om det finns indikationer, hypotensiva och antiarytmiska läkemedel.
Läkemedel minimerar bara symptomen som orsakas av fibros, utan att påverka sjukdomsprogressionen.

Radikal behandling består av följande metoder:

 • Valvesättning för att ersätta den sjuka strukturen med en mekanisk eller biologisk analog. Som regel används median sternotomi med användning av ett artificiellt cirkulationssystem;
 • mitral commissurotomi stängt eller öppet med uppgiften att dissekera patologiska fogar mellan ventilflikarna;
 • aortokoronary shunting;
 • endovaskulär protes. Kärnan i metoden administreras genom femorala kärl av en kateter med ett implantat utan allmän anestesi. Det är indicerat för patienter med allvarliga kroniska sjukdomar;
 • ventiltransplantation (en relativt ny teknik).

Indikationer för fibros för kirurgisk ingrepp:

 • försummelse av processen;
 • skrynkling av ventiler, senstrådar;
 • förekomsten av allvarlig förkalkning.

Efter operationen ska patienten vara under övervakning av en kardiolog. Patienten visas årliga undersökningar och behandling i sanatoriet av en hjärt- eller kardiorheumatologisk profil.

rön

Subjektiva symtom, som indikerar en förändring i hjärtets arbete, kräver alltid en läkare. Viktiga och förebyggande undersökningar som möjliggör tid att misstänka förekomsten av patologiska störningar i myokardiums struktur. Speciellt vid förlust av ventiler på grund av fibrös dystrofi, förmågan att utföra sina funktioner optimalt. När det gäller prognos av sjukdomen beror det direkt på processens allvar, patientens ålder, närvaron av andra kroniska sjukdomar.

Fibros av ventilerna i aortaklaven - vad är det och hur man behandlar det?

Fibros av ventilerna i aortaklaven är ett patologiskt tillstånd hos huvudkärlen i människokroppen (aorta). Aorta bär blodets rörelse genom ett stort antal blodcirkulationer i människokroppen, från hjärtat - till alla organ. Men ibland påverkas hon av olika sjukdomar, och då förändras hennes tillstånd.

Kärnan i sjukdomen

Fibros av ventilerna i aortaklaven är ett farligt och allvarligt tillstånd

I fallet med mänsklig infektion fibros aortaklaffen, tjockleken på väggarna i ventilen (eller flera ventiler) börjar att snabbt öka, även för korrekt funktion av ventilerna måste vara tunn, flexibel och smidig, sammansatt av lös bindväv.

Med spridningen av vävnad minskar antalet blodkapillärer inuti det signifikant, vilket innebär att det får mindre näringsämnen, och som ett resultat dömer några av ventilcellerna helt enkelt fibrerande vävnad.

Ju mer det växer desto mer oregelbundet är ventilen själv.

Det kan inte redan stängas tätt när blodet avlägsnas från hjärtkärnan, och en del av det suger tillbaka, tillbaka in i atriumet. Detta är fyllt med påföljande sträckning av atrierna. Eller tvärtom finns en förträngning av ventilöppningen - en uppenbar stenos bildas.

Det är ett patologiskt tillstånd, eftersom den snabba förtjockning av väggarna och aortaklaffar minskar avsevärt dess elasticitet, och detta i sin tur bromsar hastigheten hos blodflödet genom artärerna och blodkärl och försämrar de fysikaliska parametrarna för mänskligt liv. Det är skadligt för människors hälsa och med de avancerade stadierna av sjukdomsutvecklingen, hotar även hans liv.

orsaker till

Brott kan vara både medfödd och förvärvad

En ganska vanlig orsak till denna sjukdom är åldersrelaterade förändringar i människokroppen. Kroppen åldras, alla organ och vävnader slits ut, och aortans struktur förändras också.

Aortan genomgår dessutom onormal tillväxt på grund av hormonellt misslyckande i kroppen eller metaboliska störningar.

Möjliga orsaker till överträdelsen:

 • Mycket ofta är mitralventil fibros en följd av progression och otillräcklig (eller felaktig) behandling av högt blodtryck.
 • Det manifesteras efter ett hjärtinfarkt.
 • En annan orsak till sjukdomen kan vara olika infektionssjukdomar i hjärnans bindväv, hjärtsjukdom, vissa lungsjukdomar (eller ojämnheter i lungorna, deras otillräckliga funktion).
 • Dessutom, för att ge impuls till progressionen av fibros av ventilerna i aortaklaven kan alltför stora fysiska belastningar som är inkompatibla med nivån på en persons fysiska tillstånd.
 • Dåliga vanor (rökning, regelbundet intag av alkohol) och ohälsosam livsstil (brist eller grova kränkningar i läget för dagen, fel förhållandet mellan arbete och vila, kroniska stressförhållanden) signifikant påverka utvecklingen av denna sjukdom.
 • Intag av läkemedel utan specialistkontroll innebär också en patologisk förändring i aortan.
 • Om en person ständigt saknar kalcium i kroppen, kan aortas väggar också börja tjockna, samma fenomen kan påskynda den feldiagnostiserade allergin.
 • Om kroniskt förhöjt blodkolesterol i människor, kommer det förr eller senare leda till bildning av kolesterol plack på väggarna i blodkärl, då dessa plack blivit avsatt kalcium, och det medför förstörelse av ventiler och aorta själv.

Slutligen bör det nämnas att aorta-patologier helt enkelt kan vara medfödda, och denna sjukdom är genetiskt kapabel att överföras från föräldrar till barn.

Symtom och komplikationer

Andnöd, smärta i hjärtat, svaghet och hjärtklappning - tecken på sjukdom

Liksom allvarligaste sjukdomar kan aorta-ventilfibros inte förekomma utan symptom, vilket även en vanlig person med bristande medicinsk kunskap kan signalera att kroppen har upphört att fungera smidigt och stabilt, och patologiska förändringar härrör från det.

Vilken typ av yttre tecken kan visa en person som funktionsstörningar börjar i det normala blodflödet genom artärerna:

 1. Vem som helst kan märka att han tidigare inte visat sig andfåddhet med mindre fysisk ansträngning, och även med det vanliga intaget av mat. Till exempel, om en person som tidigare tyst klättrade uppför trappan till fjärde våningen, började plötsligt göra det svårt, med en kränkning av andningens rytm finns det anledning att pausa för att tänka på orsaken till ett ovanligt fenomen.
 2. Om han började bli trött mycket snabbare än vanligt, om hans arbetsförmåga har minskat avsevärt, blev han listlös, blek och började inte gå ner i vikt, det kan också betyda att kränkningar i artärernas struktur började.
 3. Om, utöver detta, började folk att uppleva den känsliga smärta (eller allvarlighetsgrad) i området av bröstet, började hans hjärta att slå med en märkbar allt snabbare, kände han till och med lätt yrsel och även på morgonen (eller ens under dagen) han blev märkbart svullna ben, då sannolikheten för progression av denna sjukdom är ännu större.
 4. Och närvaron av brus i öronen och plötsliga blodtrycksfall (tryck utan goda skäl stiger eller faller kraftigt, och är dessa processer inte praktiskt kontrollerad läkemedelsintag), är det möjligt att säkerställa med säkerhet: sjukdomen inträffar eller ändra fartyg och artärer.

Huruvida dessa tecken uppstod i komplexet, eller en efter en, ska omedelbart vända sig till läkare. Sjukdomar av denna typ är uteslutande kardiologen. Och även om en person med okunnighet vänder sig till en enkel distriktsterapeut, skickar en behörig läkare nödvändigtvis patienten till en specialist för att förtydliga och bekräfta diagnosen.

Om du inte uppmärksamma alla de ovanstående symtom, inte visades på tiden från en erfaren specialist i hjärtsjukdomar och inte starta en kompetent, professionellt vald behandling, fibros av broschyrer av mitralisklaffen med en mycket hög sannolikhet provocera allvarlig hjärtsvikt hotar patientens liv eller hjärtsjukdom som är inte mindre farligt patologiskt tillstånd. Enkelt sagt, detta kommer säkert att leda till en persons död.

Diagnostiska metoder

Vi gör ett EKG i hjärtat

Korrigerande åtgärder av kardiologen vid misstankar och diagnostisering av denna sjukdom kommer att vara ungefär följande. Först talar läkaren med patienten om sin hälsa och de symptom som larmar patienten.

Sedan kommer han noggrant att studera sin medicinska historia och resultaten av laboratorietester (allmän urinanalys, ett allmänt blodprov, ett blodprov för socker och kolesterol). Därefter kommer doktorn att fatta en slutsats om nödvändiga metoder för ytterligare diagnos av sjukdomen.

Han kan utse en patient lungröntgen för att se omfattningen av förändringarna i hjärtat och hela hjärt-kärlsystemet, ekokardiografi, som visar den exakta platsen och omfattningen av ärr dök upp på ventilen.

Också effektiva metoder för att bestämma denna sjukdom utförs kateterisering och EKG.

Dessa diagnostiska åtgärder avslöjar inte bara omfattningen av fibros, men även närvaron i kroppen av den sjuke inflammatoriska processer och virusinfektioner som kan komplicera loppet av den underliggande sjukdomen, och som måste beaktas i tillsättandet av behandling.

Hur behandlas denna sjukdom?

Kirurgisk behandling föreskrivs om sjukdomen fortskrider starkt!

Du kan behandla denna allvarliga sjukdom på två sätt:

 1. medicinskt (med hjälp av läkemedelsbehandling)
 2. kirurgisk (utför ett kirurgiskt ingripande för att reparera en skadad ventil eller dess fullständiga ersättning)

Den första etappen av sjukdomen behandlas med hjärtglykosider, antikoagulantia, diuretika. I den andra (tredje och fjärde) graden av fibros av ventilerna i aortaklaven föreskriver läkare i de flesta fall kirurgisk behandling, naturligtvis med hänsyn till patientens fysiska tillstånd. Om en person inte kan omplacera och återhämta sig efter en sådan operation (ålderdom, dystrofi, onkologiska sjukdomar), är den kontraindicerad.

Oftast är kirurgi inte gjort på det öppna hjärtat, utan genom de perifera artärerna genom hjärtkateterisering.

Sådana operationer utförs för närvarande ganska framgångsrikt, med en efterföljande hög procentuell återhämtning, varefter patienten återvänder till en helt frisk persons normala liv, och hans livslängd skiljer sig inte signifikant från det vanliga livet. Du kan fortsätta jobba på permanent arbetsplats. Naturligtvis måste första gången terapeutiskt stödja kroppen efter operationen, men i framtiden tas nästan alla kardiologiska restriktioner bort, det vill säga ett normalt liv blir tillgängligt för en person, han återhämtar sig.

Denna sjukdom är inte en dom, det behandlas ganska framgångsrikt, särskilt nu när de senaste progressiva metoderna för diagnos och behandling har blivit tillgängliga och är kända. Fel i diagnosen elimineras praktiskt taget, och kardiologernas kunskaper och färdigheter kommer att göra behandlingsprocessen kvalitativ och effektivast.

Mer information om ersättning av hjärtventiler finns i videon:

Var inte rädd för behandling (även i drift), mycket mer fruktansvärt passivitet och att undvika problemet. Om en person har en förändring i aortaklappens struktur, utan behandling förstärks de bara, och det kommer säkert att vara ett krisläge när det blir svårt eller omöjligt att hjälpa patienten.

Det skulle inte vara överflödigt att säga att denna sjukdom (som de flesta andra hjärtsjukdomar) är lättare att förebygga än att behandla. Detta gäller förstås inte för fall av genetisk predisposition. Människor (speciellt sammansatt i riskzonen) måste du noga övervaka deras hälsa och förekomsten av försämrad hälsa, äta rätt, ge upp dåliga vanor, att organisera rätt läge av dagen, till omväxlande arbete och vila, inte överansträngning och inte utsätta kroppen långvarig stress inte tillämpas läkemedel utan att rådgöra med en läkare, temperera din kropp så mycket som möjligt och behandla några (även minsta) inflammatoriska sjukdomar i tid, undvik komplikationer och överföra dem till det kroniska skedet.