Huvud / Emboli

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare: vad är det, symptom, behandling

Från denna artikel kommer du att lära dig: vad händer i patologin för vänster ventrikulär hypertrofi (förkortad LVH), varför det uppstår. Moderna metoder för diagnos och behandling. Hur man förhindrar denna sjukdom.

Med hypertrofi i vänstra ventrikeln finns det en förtjockning av muskelväggen i vänstra kammaren.

Normalt bör tjockleken vara 7 till 11 mm. Indexet som är lika med mer än 12 mm kan redan kallas hypertrofi.

Detta är en vanlig patologi som uppträder hos både unga och medelålders människor.

Fullständigt botemedel sjukdomen kan endast genom kirurgi, men utför oftast konservativ behandling, eftersom denna patologi inte är så farlig att förskriva kirurgi för alla patienter.

Behandling av denna anomali utförs av en kardiolog eller hjärtkirurg.

Orsaker till sjukdomen

En sådan patologi kan uppstå på grund av de faktorer som orsakar att vänster ventrikel kontraherar mer intensivt och muskulärväggen på grund av detta växer. Det kan vara vissa sjukdomar eller överdriven stress på hjärtat.

Hypertrofi av vänster kammare i hjärtat är vanligt bland professionella idrottare som får alltför aerob träning (aerob - betyder "med syre"): det är idrottare, fotbollsspelare, hockeyspelare. På grund av den ökade operationsregimen "vänster" vänster ventrikulär muskelväggen "pumpas".

Också kan sjukdomen uppstå på grund av övervikt. Kroppens stora massa skapar en extra börda för hjärtat, vilket gör att muskeln blir mer intensiv.

Men de sjukdomar som framkallar en förtjockning av denna hjärtkammarens vägg:

 • kronisk hypertoni (tryck över 145 per 100 mm Hg);
 • inskränkning av aorta ventilen;
 • ateros ateroskleros.

Sjukdomen är också medfödd. Om väggen är förtjockad, inte starkt (värdet överstiger inte 18 mm) - Behandling krävs inte.

karakteristiska symptom

Särskilda manifestationer av sjukdomen existerar inte. Hos 50% av patienterna är patologin asymptomatisk.

I den andra hälften av patienterna manifesteras avvikelsen av symtom på hjärtsvikt. Här är tecknen på vänster ventrikulär hypertrofi i detta fall:

 1. svaghet
 2. yrsel,
 3. andfåddhet,
 4. svullnad,
 5. angrepp av smärta i hjärtat,
 6. arytmi.

Många patienter har symtom först efter fysisk ansträngning eller stress.

Manifestationer av sjukdomen intensifieras signifikant under graviditeten.

diagnostik

En sådan sjukdom kan identifieras under en planerad läkarundersökning. Oftast diagnostiseras det hos idrottare som genomgår en grundlig undersökning minst en gång per år.

Avvikelsen kan ses under Echo KG - studien av alla hjärtkamrar med hjälp av en ultraljudsmaskin. Denna diagnostiska procedur är ordinerad för patienter med högt blodtryck, liksom för dem som har kommit med klagomål om andfåddhet, yrsel, svaghet och smärta i bröstet.

Om ekkokardiogrammet uppenbarades förtjockning av väggen i vänster ventrikel - patienten tilldelas en ytterligare undersökning för att bestämma orsaken till sjukdomen:

 • mätning av blodtryck och puls
 • EKG;
 • duplexskanning av aortan (undersökning av kärlet med ultraljud);
 • Doppler-ekkokardiografi (ett slags Echo KG, som låter dig känna till blodflödet och dess turbulens).

Efter att ha avslöjat orsaken till hypertrofi är behandlingen av den underliggande sjukdomen ordinerad.

Metoder för behandling

Trots att helt eliminera förtjockning av vänster ventrikulära väggen kan bara vara kirurgiskt, oftast tillbringar konservativ terapi, t. Om du vill. Detta är patologi inte så farligt att tilldela operation alla patienter.

Behandlingens taktik beror på sjukdomen, vilket orsakade problemet.

Konservativ terapi: mediciner

Med högt blodtryck

Applicera ett av följande läkemedel, inte alla samtidigt.

Hypertrofi av vänster ventrikulär myokardium (LVH): orsaker, tecken och diagnostik, hur man behandlar, prognos

Hypertrofi i vänster ventrikel (LVH) är ett koncept som reflekterar förtjockning av väggarna i vänstra kammaren i aggregat eller utan expansion av hålrummet i vänster ventrikel (LV). Ett sådant tillstånd kan uppstå av olika orsaker, men i de flesta fall visar det hjärtkärnans patologi, ibland ganska allvarligt. Faren för LVH är att förr eller senare utvecklas kroniskt hjärtsvikt (CHF), eftersom myokardiet inte alltid kan arbeta med samma belastning som det genomgår LVH.

Enligt statistiken är LVH vanligare hos äldre patienter (över 60 år), men med vissa hjärtsjukdomar observeras det hos vuxna och barn, och även under nyfödda perioden.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

1. "Atletiskt hjärta"

Den bildande av hypertrofi hos väggarna i hjärtans vänstra kammare är en variant av normen i ett enda fall - en person som länge och professionellt varit involverad i sport. På grund av det faktum att vänster ventrikelkammare utför huvudarbetet för att utvisa volymen av blod som är tillräcklig för hela kroppen och det måste testa belastningen mer än andra kameror. I ett fall där en person har lång och hård träning, kräver hans skelettmuskler mer blodflöde, och när muskelmassan ökar ökar blodflödet i musklerna konstant. Med andra ord, om i början av träningen endast hjärtat upplever periodisk en ökande belastning, blir det efter ett tag belastningen på hjärtmuskeln permanent. Därför ökar myokardiet i LV sin massa, och väggarna på LV blir tjockare och kraftigare.

exempel på ett sporthjärta

Trots det faktum att idrottshjärtan i princip är en indikator på idrottarnas goda fitness och uthållighet är det väldigt viktigt att inte missa det ögonblick då fysiologisk LVH kan gå in i patologisk LVH. I detta avseende observeras idrottare av idrottsmedicinläkare, som klart vet vilken typ av sport LVH är tillåtet, och i vad det inte borde vara. LVH är sålunda speciellt utvecklad i cyklister (spring, simning, rodd, skidåkning, vandring, skidskytte, etc.). Måttligt utveckla LVH hos idrottare med utvecklade styrkor (brottning, boxning, etc.). I folk som är engagerade i sportspel, utvecklar LVH i norm LVH väldigt lite eller utvecklas inte alls.

2. Arteriell hypertoni

Hos patienter med höga blodtryckssiffror bildas en lång och ihållande spasm i periferartärerna. I detta avseende måste vänster ventrikel trycka blod med mer kraft än med normalt blodtryck. Denna mekanism orsakas av en ökning av fartygets totala periferistålighet (OPSS), och med detta överbelastas hjärtat med tryck. Efter några år är LVs vägg förtjockad vilket leder till ett snabbt slitage på hjärtmuskeln - CHF börjar.

3. Ischemisk hjärtsjukdom

Med ischemi upplever myokardiet en övergående eller permanent brist på syre. Naturligtvis fungerar muskelceller utan extra energisubstrat inte lika effektivt som vanliga, så de återstående kardiomyocyterna måste arbeta med en högre belastning. Gradvis bildade kompensatorisk förtjockning av hjärtmuskeln - hypertrofi.

4. Kardioskleros, myokarddysrofi

Spridningen av bindväv (vävnad) i myokardiet kan inträffa efter hjärtinfarkt (post-infarktkardioskleros) eller efter inflammatoriska processer (postmyokarditkardioskleros). Myokarddystrofi, som annars är känd som hjärtmuskulaturutarmning, kan uppträda med olika patologiska tillstånd - anemi, anorexi, förgiftning, infektion, förgiftning. Som en följd av de beskrivna processerna upphör en del av cellerna i hjärtmuskeln att utföra sin kontraktila funktion, och denna funktion tas genom att såga de återstående normala cellerna. Igen, för fullfjädrande arbete behöver de en kompensatorisk förtjockning.

5. Fördröjd kardiomyopati

En sådan sjukdom kännetecknas av överträngning av hjärtmuskeln och en ökning av hjärtkammarens volym. Som ett resultat måste vänster ventrikel utvisa en större blodvolym än normalt, vilket kräver ytterligare arbete. Det finns en överbelastning av hjärtvolymen och myokard hypertrofi bildas.

6. Hjärtsjukdomar

På grund av en kränkning av hjärtets normala anatomi uppträder antingen LV-överbelastning (antingen vid aortastensos) eller överbelastningsvolym (vid aortaklaff). Med andra ventils laster utvecklas förr eller senare hypertrofisk kardiomyopati hos LV.

7. Idiopatisk LVH

LVH anges i detta fall om ingen orsak till sjukdomen har identifierats under patientens fullständiga undersökning. Men med denna form av LVH kan man prata om genetiska förutsättningar för bildandet av kardiomyopati enligt den hypertrofa typen.

8. Medfödd LVH

Med denna form av sjukdomen börjar i prenatalperioden och manifesteras under de första månaderna efter barnets födelse. Grunden för denna form är de genetiska störningarna som ledde till funktionsfel i hjärtmusklercellerna.

9. Samtidig hypertrofi i vänster och höger ventrikel

En sådan kombination finns i allvarliga hjärtefekter - med stenos i lungstammen, fallot tetralogi, defekt hos interventionssjukdomen etc.

Hypertrofi av väggarna i hjärtans vänstra kammare hos barn

I barndomen kan LVH vara medfödd eller förvärvad. Förvärvat LVH orsakas huvudsakligen av hjärtfel, cardit, lunghypertension.

Symtom hos barn kan vara annorlunda. Ett nyfött barn kan vara trögt eller omvänd, rastlös och skrikande, dåligt suger ett bröst eller en flaska, när suger och skriker blir den nasolabiala triangeln blå.

Ett barn äldre kan redan berätta om sina klagomål. Han är orolig för smärta i hjärtat, trötthet, slöhet, pallor, dyspné med obetydlig motion.

Barnkardiologen eller hjärtkirurg väljer en taktik för behandling av hypertrofi hos barn efter noggrann uppföljning och övervakning av barnet.

Vilka typer av LV hypertrofi finns det?

Beroende på karaktären av förtjockningen av hjärtmuskeln isoleras LVH koncentriska och excentriska typer.

Koncentrisk typ (symmetrisk hypertrofi) bildas när tillväxten av den förtjockade muskeln sker utan en ökning i hjärtkammarens hålighet. I vissa fall kan LV-kaviteten minska tvärtom. Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikel är mest typisk för hypertensiv sjukdom.

Excentrisk hypertrofi vänster ventrikeln (asymmetrisk) förutsätter inte bara en förtjockning och en ökning i massan av LV-väggen utan även en expansion av hålrummet. Denna typ är vanligare vid hjärtfel, med kardiomyopatier och med myokardiell ischemi.

Beroende på hur tjock LV-väggen är, isoleras måttlig och svår hypertrofi.

Dessutom isoleras hypertrofi med obstruktion av det utgående LV-området och utan det. Vid den första typen griper hypertrofi också interventrikulär septum, vilket leder till att LV-zonen närmare aortas rot får en uttalad minskning. Vid den andra typen av överlappning i LV-zonens övergång observeras inte övergången till aortan. Det andra alternativet är gynnsammare.

Är klinisk hypertrofi i vänster ventrikel?

Om du pratar om symtomen och några specifika tecken på LVH, är det nödvändigt att klargöra i vilken utsträckning förtjockningen av hjärtens muskelvägg har nått. Således kan LVH i början inte manifestera sig alls och huvudsymptomen kommer att noteras från huvudhjärtsjukdomen, till exempel huvudvärk med högt blodtryck, bröstsmärta med ischemi etc.

När myokardens massa ökar uppträder andra klagomål. På grund av det faktum att de förtjockade delarna av hjärtventrikulära muskler komprimera kransartärerna, samt förtjockad myokardium kräver mer syre, det finns smärta i bröstet av anginal typ (brännande, klämma).

I samband med den grad dekompensation och minska myokardiala reserver av att utveckla hjärtsvikt, vilket manifesteras attacker av andfåddhet, svullnad i ansiktet och nedre extremiteter, samt lägre tolerans vanliga fysisk aktivitet.

Om några av de beskrivna symptomen uppträder, även om de inte är mycket svåra och sällan stör, är det fortfarande nödvändigt att konsultera en läkare för att få reda på orsakerna till detta tillstånd. När allt kommer omkring, den tidigare diagnosen av LVH, desto större är framgången med behandlingen och ju mindre risken för komplikationer.

Hur bekräftar diagnosen?

För att misstänka hypertrofi i vänster ventrikel är det tillräckligt att utföra ett vanligt elektrokardiogram. De viktigaste kriterierna av vänster ventrikulär hypertrofi på elektrokardiogram är störningar av repolarisering (ibland upp till ischemi) för prekordiala leads kosovoskhodyaschaya eller kosoniskhodyaschaya ST-höjning i leads V5, V6, kan tryckas ned ST-III, och aVF leder, samt negativa T-vågor). Dessutom EKG lätt bestämmas genom spänningen ändrar tecken - ökning av R-vågsamplitud i vänstra bröstet leder - I, aVL, V5 och V6.

I det fall då patienten har tecken på hypertrofi av myokardiet och LV överbelastning på EKG, utser doktorn honom en uppföljningsundersökning. Guldstandarden är ultraljud av hjärtat eller ekkokardiografi. På EchoX kommer doktorn att se graden av hypertrofi, tillståndet hos LV-hålan och också avslöja den möjliga orsaken till LVH. Normal tjocklek på LV-väggen är mindre än 10 mm för kvinnor och mindre än 11 ​​mm för män.

Ofta kan förändringar i hjärtans storlek bedömas genom att man utför den vanliga bröströntgen i två utsprång. Bedömning av vissa parametrar (hjärtans midja, hjärtans båg osv.), Radiologen kan också misstänka förändringar i hjärtkammarens konfiguration och deras storlekar.

Video: EKG tecken på hypertrofi hos vänster ventrikel och andra hjärtkamrar

Är det möjligt att bota hypertrofi i vänster ventrikel för alltid?

Terapi av LV hypertrofi reduceras till eliminering av orsakande faktorer. Så, vid hjärtfel, är den enda radikala behandlingen kirurgisk korrigering av defekten.

I de flesta situationer (hypertoni, ischemi, kardiomiodistrofiya etc.) för att behandla vänster ventrikulär hypertrofi behov med kontinuerlig användning av läkemedel som inte bara påverkar de mekanismer av den underliggande sjukdomen, men också för att skydda hjärtmuskeln från remodeling, dvs besitter kardioprotektiva effekter.

Sådana droger som enalapril, kvadripryl, lisinopril, normalisera blodtrycket. Under långvariga storskaliga studier visade det sig på ett tillförlitligt sätt att denna grupp av läkemedel (ACEI) inom sex månader från starten av behandlingen leder till normalisering av LV-väggtjockleksindex.

Läkemedel från gruppen av betablockerare (bisoprolol, karvedilol, nebivalol, metoprolol) inte bara minskar hjärtfrekvensen och "relax" hjärtmuskeln, men också minska för- och efterbelastning på hjärtat.

Preparat av nitroglycerin eller nitrater har förmågan att fullständigt dilatera kärlen (vasodilaterande effekt), vilket också signifikant minskar belastningen på hjärtmuskeln.

I fallet med samtidig hjärtsjukdom och utvecklingen av CHF är visad mottagande diuretika (indapamid, hydroklortiazid, diuver etc). När de tas, minskar volymen cirkulerande blod (BCC), vilket resulterar i en minskning av hjärtöverbelastningsvolymen.

Varje behandling, om man tar ett läkemedel (med högt blodtryck - monoterapi) eller flera (med ischemi, ateroskleros, CHF-komplex behandling), ordineras endast av en läkare. Självmedicinering, som självdiagnos, kan orsaka irreparabel hälsorisk.

När man talar om behandlingen av LVH för gott bör det noteras att de patologiska processerna i hjärtmuskeln är reversibla endast när behandlingen är ordinerad i tid, i sjukdoms tidiga skeden, och tar droger ut hela tiden, och i vissa fall - för livet.

Vad är farligt för LVH?

I det fall då en liten hypertrofi hos LV diagnostiseras i de tidiga stadierna och den bakomliggande orsaken till sjukdomen är mottaglig för terapi, har en fullständig botemedel mot hypertrofi all chans att lyckas. Men med allvarlig hjärtpatologi (avancerade omfattande hjärtattacker, utbredd kardioskleros, hjärtfel) kan komplikationer utvecklas. Sådana patienter kan ha hjärtattacker och stroke. Långvarig hypertrofi leder till svår CHF, med svullnad över hela kroppen upp till anasarca, med total intolerans mot normala hushållsbelastningar. Patienter med svår hjärtsvikt kan inte flytta runt i huset normalt på grund av svår andfådd andning, kan inte knyta skosnören, laga mat. I de senare stadierna av CHF kan patienten inte lämna huset.

Förebyggande av negativa effekter är regelbunden medicinsk kontroll med hjärtans ultraljudsförfarandet var sjätte månad samt ett konstant intag av droger.

utsikterna

Prognosen för LVH bestäms av den sjukdom som ledde till det. Så, med arteriell hypertension, som korrigeras framgångsrikt med hjälp av antihypertensiva läkemedel, prognosen är gynnsam, utvecklar CHF långsamt, och personen lever i årtionden, lider inte kvaliteten på sitt liv samtidigt. Hos äldre personer med myokardisk ischemi samt hjärtattacker kan utvecklingen av CHF inte förutsägas av någon. Det kan utvecklas både långsamt och snabbt nog, vilket leder till funktionshinder hos patienten och handikapp.

Hypertrofi i vänster ventrikel - tecken på EKG. Behandling av myokardiell hypertrofi i hjärtans vänstra kammare

LVH är en särskild lesion i hjärtat, där den ökar i storlek och blir mer mottaglig för eventuella förändringar. Det påverkar hypertrofi huvudsakligen myokardium - hjärtens starkaste muskel gör det svårt att minska, så att risken för att utveckla andra sjukdomar ökar.

Vad är vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi i hjärtat, eller med andra ord hypertrofisk kardiomyopati - är en förtjockning av väggen i hjärtans vänstra kammare, vilket leder till funktionsfel vid operationen av aortaklaven. Problemet är vanligt bland patienter med högt blodtryck, såväl som idrottare, personer med stillasittande livsstil, alkoholberoende och de som har antagit en benägenhet för patologi genom arv.

Hypertoni av myokardiet i hjärtans vänstra kammare hör till klass 9 på skalan av ICD-10 tillsammans med andra sjukdomar i cirkulationssystemet. Denna patologi är i grunden ett syndrom av andra hjärtsjukdomar, vars indirekta tecken är uppenbara. För att undvika eventuella problem i framtiden är det nödvändigt att intensivt behandla det hypertrofierade orgelet i tid, omedelbart efter detekteringen av patologier.

Grader av vänster ventrikulär hypertrofi

Beroende på tecken på LVH och storleken på den deformerade muskelvävnaden kan flera stadier av sjukdomsutvecklingen särskiljas:

Måttlig vänster ventrikulär hypertrofi (LVH) uppstår som en konsekvens av högt blodtryck eller andra hjärtsjukdomar. Detta obetydliga vid första anblicken ökar signalen om hjärtöverbelastning och att risken för hjärtinfarkt (hjärtinfarkt, stroke) ökar för patienten. Ofta sker utan några tecken, det finns endast vid analys av ett elektrokardiogram. Om vänster ventrikel förstoras - det är nödvändigt att behandlas med hjälp av specialister, bäst av allt - permanent.

Den uttryckta LVH kännetecknas av dystrofa förändringar, i vilka mitralventilen är belägen nära septumytan och stör blodflödet, orsakar överdriven muskelspänning och stress på vänstra kammaren.

Ökad vänster hjärtkammare - orsaker

Orsaker till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare kan varieras, bland annat både kroniska och förvärvade sjukdomar i olika delar av kroppen:

 • hypertoni;
 • fetma: mycket farlig utveckling av sjukdomen hos unga barn som är överviktiga
 • ischemi;
 • diabetes mellitus;
 • arytmi, ateroskleros;
 • ofta överdriven fysisk aktivitet
 • alkoholism, rökning
 • högt blodtryck;
 • lungsjukdomar;
 • aortastenos
 • störningar i mitralventilens arbete;
 • stress, psykiska sjukdomar, nervös utmattning.

Utvecklingen av barnets kropp kan ske i strid med repolariseringsprocesser och som ett resultat - en ökning av kammarväggen. Om en sådan situation uppstår måste den förebyggas och följas sedan permanent under vuxen ålder och förhindra progression. Konstant motion kan naturligtvis leda till expansion av hjärtat, medan arbetet i samband med tunga lyft är ett potentiellt hot av systolisk överbelastning, så du bör normalisera din fysiska aktivitet och övervaka hälsan.

En annan indirekt orsak är sömnstörning, där en person slutar andas under en kort tidsperiod. Det kan observeras hos kvinnor under klimakteriet eller hos äldre människor och medför sådana följder som expansionen av hjärtkärlets diameter, tillväxten av septum och hjärtan, ökningen av blodtryck och arytmi.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

Symptom på kardiomyopati är inte alltid uppenbart, ofta misstänker människor inte ett problem. Om fostret under graviditeten utvecklades felaktigt kan det finnas en medfödd missbildning och hypertrofi i vänstra hjärtat. Sådana fall bör observeras från födseln och inte tillåta komplikationer. Men om det i hjärtats arbete finns periodiska avbrott och personen känner någon av dessa tecken, är det möjligt att ventrikelväggarna inte är i ordning. Symtomatologin för detta problem är detta:

 • andfåddhet;
 • svaghet, trötthet
 • smärta i bröstet;
 • låg hjärtfrekvens
 • svullnad i ansiktet på eftermiddagen;
 • störd sömn: sömnlöshet eller överdriven sömnighet;
 • huvudvärk.

Typer av vänster ventrikulär hypertrofi

Typer av hypertrofi i vänster ventrikel skiljer sig beroende på strukturen hos förändringar i hjärtmusklerna. Händer: koncentrisk och excentrisk LVH, dilatation av ventrikeln. Avgränsa på grundval av ekokardiografiska indikatorer (kardiogram) och tjockleken på organets väggar. Varje typ av LVH är inte en oberoende sjukdom, men den uppstår som följd av andra patologier i människokroppen.

Excentrisk hypertrofi

Ekocentrisk hypertrofi hos myokardiet kännetecknas av en ökning i hjärtat och volymen av dess kamrar parallellt med kompressionen av musklerna i vänstra kammaren. Det provoceras av en kraftig ökning av kardiomyocyter, deras tvärgående storlek förändras inte samtidigt. Även excentrisk LVH hotar bromsning av puls, komplikationer av andning. Visas med hjärtfel eller efter hjärtattack.

Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikulär myokardium

Koncentrisk glsh uppträder på grund av hyperfunktion hos myokardiocyter på grund av tryckbelastning. Hålrummets storlek förändras inte, ibland blir det ännu mindre. Storleken på väggarna i vänster ventrikel ökar, den totala massan av myokardiet och hjärtat. Koncentrisk hypertrofi uppträder med högt blodtryck, hypertoni; är orsaken till en nedgång i koronarreserven.

Utspädning av vänster ventrikel

Utspädning är expansionen av hjärtkärlets vänstra kammare, uppträder när myokardets arbete förändras eller överbelastar det friska ventrikeln. Om hjärtbågen är långsträckt kan detta också vara det första symptomet på LVH. Ibland leder aorta-stenos till dilatation, när den smala ventilen inte kan utföra sin pumpfunktion. Uppskjutna sjukdomar är ofta orsakerna till hjärtförstoring, i sällsynta fall kan det uppstå i sig, som medfödd patologi.

Vad är farlig vänster ventrikulär hypertrofi

Om den vänstra kammaren är hypertrophied - detta är inte en sjukdom, men det kan orsaka en hel del av dem i framtiden, inklusive dödliga hjärtattacker, stroke, angina och andra hjärtsjukdomar. Ofta en ökning i kroppen beror på en aktiv livsstil, hos idrottare, när hjärtat arbetar hårdare än i den genomsnittliga kroppen. Sådana förändringar kan inte utgöra ett hot, men i varje enskilt fall krävs ett kvalificerat samråd och en läkares råd.

Diagnos av kardiomyopati

Diagnos av vänster ventrikulär hypertrofi förekommer på flera sätt: upptäckt av EKG-tecken på sjukdomen, undersökning av hjärtat genom ultraljud eller med hjälp av en magnetisk resonansbildare. Om du har några problem med hjärtat och symtomen på sjukdomen ska du kontakta kardiologen och om du redan har haft en defekt och misstänker komplikationer behöver du en kardiovirurg och eventuellt ett behandlingssystem.

Hypertrofi i vänster ventrikel på EKG

EKG - en vanlig metod för diagnos, hjälper till att känna till tjockleken på hjärtmuskeln och voltazhnye tecken. Det är emellertid svårt att identifiera LVH på ett EKG utan att andra metoder deltar. En felaktig diagnos av hypertrofi kan göras, eftersom EKG-tecknen som är karakteristiska för den kan observeras hos en frisk person. Därför, om du har hittat dem - kan det bero på ökad kroppsvikt eller dess speciella konstitution. Då är det värt att genomföra en ekkokardiografisk undersökning.

LVH på ultraljud

Ultraljudsforskning bidrar till att döma mer troliga individuella faktorer och orsaker till hypertrofi. Fördelen med ultraljud är att den här metoden gör att man inte bara kan diagnostisera, men också för att bestämma egenskaperna hos hypertrofi och det allmänna tillståndet i hjärtmuskeln. Parametrarna för hjärtokardiografi avslöjar sådana förändringar i vänster ventrikel som:

 • ventrikulär väggtjocklek;
 • förhållandet mellan myokardmassa och kroppsvikt
 • tätningskoefficientens asymmetri;
 • riktning och hastighet av blodflödet.

MRI i hjärtat

Magnetic resonance imaging hjälper till att tydligt beräkna platsen och omfattningen av utvidgningen av ventrikel, atrium eller andra kaviteter i hjärtat, för att förstå hur stark de dystrofa förändringarna är. MRI av myokardiet visar alla anatomiska egenskaper och hjärtets konfiguration som om de "stratifierar" det, vilket ger läkaren en fullständig visualisering av orgeln och detaljerad information om tillståndet för varje avdelning.

Hur man behandlar vänster ventrikulär hypertrofi

Många människor är benägna att hypertrofi i hjärtat. Om problemet är starkt uttalat, utförs medicinsk eller kirurgisk behandling av hjärtat vänstra ventrikulär hypertrofi. I detta fall kan behandlingen, beroende på omfattningen av lesionen, vara inriktad på att förhindra sjukdomsprogressionen eller återföra myokardiet till normala gränser. Men det händer att detta tillstånd är reversibelt, om sjukdomen inte kan botas helt, då kan regression uppnås genom att korrigera sådana saker som:

 • livsstil;
 • typ av mat;
 • hormonbalans
 • fetma;
 • antal fysiska aktiviteter.

Behandling av hypertrofi i hjärtans vänstra kammare medicinskt

Läkemedel med hypertrofi i hjärtans vänstra kammare kan ha en effektiv effekt om de tas under överinseende av en läkare. Helt eliminera symtomen på högt blodtryck är omöjligt, men att ta blodtryckssymptom med denna sjukdom och bantning hjälper till att bekämpa orsakerna och förhindra försämring av hälsan. För att bota LVMP, förskriva sådana läkemedel:

Verapamil - en anhyarytmisk lösning från gruppen av kalciumkanalblockerare. Minskar kontraktiliteten hos myokardiet, minskar hjärtfrekvensen. Du kan använda den för vuxna och barn, doserna ställs in individuellt.

Betablockerare - minska trycket och volymbelastningen i hjärtkaviteten, bidra till att balansera rytmen och minska risken för smärta.

Sartaner - effektivt reducera den totala belastningen på hjärtat och omforma myokardiet.

Myokardhypotension ligger i hjärtat av klass 9 på skalan av ICD-10, tillsammans med andra sjukdomar i cirkulationssystemet. Det är nödvändigt att föredra endast drogerna, vars kvalitet har kontrollerats och visats kliniskt, de experimentella verktygen kan inte bara ha den förväntade effekten utan påverkar också all hälsa i allmänhet negativt.

Kardiomyopati kirurgisk behandling

Drift med vänster ventrikulär hypertrofi kan vara nödvändig för att avlägsna den hypertrophied muskelregionen i sena och avancerade stadier av sjukdomen. För detta ändamål transplanteras hela hjärtat eller dess separata delar. Om orsaken till LVOM är skada på ventilen eller septum, försöker man först att transplantera dessa organ specifikt, vilket är enklare än operationen med hela hjärtat. Vid en sådan intervention måste patienten tillbringa hela livet under vård av en kardiolog och ta mediciner för att förhindra trombos av koronarkärlen.

Folkbehandling av vänster ventrikulär hypertrofi

Behandling av hypertrofi av vänster kammare i hjärtat av folkmusik rättsmedel kan bidra till att de senare stadierna av skadorna, men det är effektivt vid låga förstoringar, för att förhindra utveckling, vilket minskar risken för allvarligare konsekvenser. Helst bota sjukdomen du kommer inte att lyckas, men lindra obehag, bröstsmärta, svaghet och svimning folkmedicinsk burk. Sådana medel är kända:

Herbal som adjuvant terapi för behandling av huvudsakligen (blåbär, Hjärt, bogulnik hagtorn, åkerfräken, blåklint blommor, Adonis)

Permanent mjölk: Koka och häll för natten i en termos, eller sätt i ugnen tills en brun skorpe.

Lily av dalen i form av droppar av tinktur eller gruel. För tinktur häll liljan av dalen med vodka eller alkohol, insistera på en mörk plats i 2 veckor, ta 10 droppar 3 gånger om dagen i 2 månader. Kashitsa: Häll kokande vatten över dalen av dalen blommor, insistera 10 minuter. Töm sedan vattnet, slipa växten och ta en matsked 2 gånger om dagen. Rekommenderas i kombination med droppar.

Vitlök honung: Krossad vitlök blandat med honung i 1: 1 proportioner, insistera en vecka på en mörk plats, ta 1 matsked 3 gånger om dagen innan du äter.

Rött torrt vin, infunderat med torkad rosmarin. Häll bladet med vin, insistera om en månad på en mörk plats, spänna och ta innan du äter.

Tranbär, gnidade med socker: en tesked 4 gånger om dagen.

Diet med hypertrofi i hjärtans vänstra kammare

För att justera kosten för kardiomyopati, följ dessa tips:

 • ge upp salt
 • Ät ofta, ungefär 6 gånger om dagen, men i små portioner;
 • sluta röka, drick mindre sprit
 • välj mat med mindre fett och kolesterol;
 • begränsa antalet animaliska fetter;
 • friska mjölkprodukter, mejeriprodukter, färska grönsaker och frukter;
 • ät mindre mjöl och sött;
 • om du är överviktig - följ kosten för viktminskning och minska belastningen på hjärtat.

Video: Myokardiell hypertrofi i vänster ventrikel

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Hypertrofi av myokardium i vänster ventrikel

Hjärtans vänstra kammare (LV) spelar en viktig roll i organisationen av blodflödet. Det är härifrån att en stor blodkropp börjar. Blod, mättat med syre och näringsämnen, kastas ut ur det i aortan - en kraftig arteriell motorväg som matar hela kroppen.

Om belastningen på hjärtmuskeln ökas permanent av någon anledning kan vänster ventrikulär hypertrofi (kardiomyopati) utvecklas. Patologi uttrycks i förtjockningen och förtjockningen av LV: s väggar.

Uppkomsten av hypertrofi

Väggarna i de ventrikulära kamrarna består av tre lager:

 1. Endokardium är ett inre skal med en slät yta som underlättar blodflödet.
 2. Myokard är muskelvävnaden, den mest kraftfulla delen av väggen.
 3. Epicardium är det yttre skiktet som skyddar muskeln.

Eftersom det primära ansvaret för att pumpa blod ligger på LV, har naturen försett en viss säkerhetsmarginal. Den vänstra kammaren är större än den rätta (LV-värdet är en tredjedel av den totala volymen av hjärtkaviteterna), dess muskelvävnad är märkbart mer kraftfull. Medeltjockleken på myokardiet i olika delar av vänster ventrikel varierar från 9 till 14 mm.

Om kammarens muskler genomgår en ökad belastning (ökat tryck eller en signifikant volym blod) tvingas organet att anpassa sig till dessa förhållanden. Kompensatorisk respons av LV ligger i proliferationen av kardiomyocyter (hjärtmuskelceller). LVs väggar kondenseras och förlorar gradvis elasticitet.

Faren för vänster ventrikulär hypertrofi vid förändringen i den normala processen med muskelkontraktion. Resultatet är otillräcklig blodtillförsel till de inre organen. Hotet om IHD, stroke, hjärtinfarkt ökar.

Typer av hypertrofi

Spridningen av kardiomyocyter kan spridas till hela kammaren och kan lokaliseras på olika ställen. I grund och botten är det interventrikulära septum, atriell övergång till LV, aortaöppningen. Beroende på de platser där det muskulära skiktet har förtjockats utmärker sig flera typer av anomalier:

Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikulär myokardium

Den främsta orsaken är att överbelasta kammaren med blodtryck. Med högt blodtryck eller förminskning av aortaklaven, tjocktar myokardiet jämnt och ibland minskar LV-håligheten. Muskelskiktet i ventrikeln bygger gradvis upp för att klara hela volymen av blod i den smala öppningen av huvudartären och vid högt blodtryck i kärlen som komprimeras av spasmer.

Excentrisk hypertrofi i vänster ventrikel

Här spelas huvudrollen av överbelastningen av ventrikelkammaren med mängden blod. Som ett resultat av hjärtklaffens insufficiens minskar volymen av utstötning i aortaöppningen. Kammaren är fylld med blod, sträcker sig väggen, vilket gör att LV: s totala vikt ökar.

Obstruktiv kardiomyopati

Obstruktion är utbuktningen av en redan förstorad vägg i kammarens lumen. Ventrikeln är ofta uppdelad i två, som en timglas. Om myokardiet ökar också i aortavladningszonen störs enhetligheten i det systemiska blodflödet ännu mer.

Svårighetsgraden av patologin bestäms av tjockleken hos den övervuxna vävnaden:

 1. Svår hypertrofi hos LV är mer än 25 mm.
 2. Genomsnitt - från 21 mm till 25 mm.
 3. Måttlig - från 11 till 21 mm.

Måttlig vänster ventrikelhypertrofi för livet är inte farlig. Observeras hos idrottsmän och personer med fysiskt arbete, upplever höga belastningar.

Faktorer av sjukdomsuppkomsten

Överbelastning på LV baseras på medfödd eller förvärvad hjärtsjukdom.

De ärftliga avvikelserna innefattar:

 • Genetiska defekter. De uppstår som en följd av mutation av en av de gener som är ansvariga för syntesen av hjärtproteiner. Sammanlagt finns cirka 70 ihållande förändringar som orsakar hjärtkärlens vänstra ventrikulära förlängning i dessa gener.
 • Medfödda missbildningar: minskning av aortaldiameter (koarctation), interventrikulär septaldefekt, lungartär infektion eller frånvaro. Det är med arveliga defekter i hjärtmuskeln att hypertrofi i vänster ventrikel hos barn är associerad. Här är den huvudsakliga typen av terapi kirurgisk ingrepp.
 • Medfödd förträngning av aortaklaven (LV-utloppet, genom vilket blod släpps ut i artären). Normalt är ventilens område 3-4 kvadratmeter. cm, med stenos det smalnar till 1 kvadrat. cm.
 • Mitral insufficiens. Felventilventil orsakar backflöde till atriumet. Varje gång i avslappningsfasen fylls ventrikeln med blod (volymöverbelastning).

Förvärvad ventrikulär myokardiell hypertrofi kan utvecklas under inverkan av vissa sjukdomar och faktorer:

 • Arteriell hypertoni. Den har den första platsen bland patologier som orsakar myokardiell komprimering (90% av fallen). Muskelvävnad växer på grund av att kroppen hela tiden arbetar under trycköverbelastning;
 • Ateroskleros av aortan. Kolesterolplack deponeras på aortas väggar och i sin ventil, som senare är kalkade. Huvudartärens väggar förlorar sin elasticitet, vilket hindrar blodets fria flöde. LV muskelvävnad, som upplever en ständigt ökande spänning, börjar öka sin volym;
 • Ischemisk hjärtsjukdom;
 • Diabetes mellitus;
 • Overeating, tung vikt, fetma;
 • Långvarig stress;
 • Alkoholism, rökning;
 • svaghet;
 • Sömnlöshet, känslomässig instabilitet;
 • Tungt fysiskt arbete.

Alla dessa orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi får hjärtat att arbeta intensivare. Anledningen till detta är en förtjockning av myokardiet.

Symptom på sjukdomen

Hjärtpatologi under lång tid visar inte sig själv. Men med tiden börjar ökad muskelmassa få effekt på det systemiska blodflödet. De första tecken på sjukdom uppträder. De är vanligtvis förknippade med stor fysisk ansträngning. Med utvecklingen av sjukdomen stör manifestationer patienten och i vila.

Symtom på vänster ventrikulär hypertrofi:

 • Andnöd, oregelbundet hjärta, brist på luft.
 • Yrsel, svimning.
 • Anginös (komprimerande, pressande) smärta bakom bröstbenet.
 • BP ändras.
 • Högt blodtryck, inte buktar för terapeutiska åtgärder.
 • Svullnad av lemmar och ansikte på kvällen.
 • Anfall av kvävning, orsakslös hosta i benägen position.
 • Cyanos av naglar, nasolabial triangel.
 • Dåsighet, huvudvärk av en otydlig natur, svaghet.

Att märka sådana tecken, bör du skynda till kardiologen.

Diagnos av LV hypertrofi

Vid första intaget samlar doktorn en anamnese (patientklagomål, information om familjesjukdomar). Om familjen hade endokrina sjukdomar, hypertoni, hjärtfel, hypertrofi av vänster ventrikels väggar blir mer än sannolikt.

För att klargöra diagnosen föreskrivs följande procedurer:

 • Bröströntgen. På roentgenogrammet kommer jag att se förstorade skuggor av hjärtat och skuggorna av aortan;
 • elektrokardiogram;
 • Daglig övervakning av EKG;
 • ekokardiografi;
 • Stressekokardiografi (utför ultraljud i hjärtat före och efter belastningen);
 • Doppler test (kontroll av hjärtblodflöde också med belastning);
 • Laboratorie blodprov;
 • Blodtest för hormoner;
 • Urinanalys.

Vid bestämning av sjukdomsgraden ordinerar läkaren koronaroangiografi (röntgenundersökning med införande av kontrastvätska i hjärtblodflödet). Så bestäm hur fri lumen i kransartärerna.

MRI av hjärtat utförs för att korrekt visualisera intrakardiella patologier.

Former av behandling

Den excentriska, obstruktiva och koncentriska hypertrofi i vänstra kammaren sänker dåligt till terapeutiska effekter. Men modern medicinsk teknik kan väsentligt stabilisera patientens tillstånd. Behandlingstaktiken är mestadels komplex.

Drogterapi

För att återställa hjärtmuskulaturens naturliga rytm, förskrivs beta-blockerare (Propranolol, Anaprilin, Metaprople, Atenolol).

Kalciumkanalblockerare (Verapamil, Procardia) korrigerar blodtillförseln till hjärtat och centrala kroppssystem, har vasodilaterande verkan.

ACE-hämmare - Kapoten, Zestril, Enalapril. Minska blodtrycket.

Antikoagulanter (warfarin, derivat av indandion) förhindrar utseende av trombi i ventrikeln.

Sartans (Lorista, Valsartan) är förstahandsmedicin i behandling av högt blodtryck och förebyggande av hjärtslag.

Diuretika (Indal, Navidrex) används i kombination med ovan nämnda läkemedel om myokardiell hypertrofi i vänstra ventrikeln är starkt uttryckt.

Kirurgisk behandling

Om läkemedelsbehandling är ineffektiv används kirurgiska tekniker. Följande kirurgiska ingrepp visas:

 • Operation Morrow - ett fragmentärt avlägsnande av myokardiet i området för interventrikulär septum;
 • Mitralventil ersättning;
 • Ersättning eller transplantation av aortaklappen;
 • Komissurotomi är separeringen av vidhäftningar i huvudartärens mun, som förenas som ett resultat av stenos (förträngning);
 • Stentning av kranskärlskärlen (införande av implantat-expander i artärlumen).

I de fall där behandlingen utförs av vänsterkammarhypertrofi ger inte de förväntade resultaten, sy defibrillator eller pacemaker. Enheter är utformade för att återställa den högra hjärtfrekvensen.

Traditionell medicin

Om kardiologen har godkänt kan du använda sådana verktyg:

 • Infusioner av blommor av cornflower, lilja av dalen, hagtorn;
 • Infusion av Johannesört med honung;
 • En blandning av vitlök och honung i lika delar;
 • Blandad buljong av vild rosmarin, motherwort och cassowe;
 • Björn persilja stjälkar i rött vin.

God effekt ger långvarig användning av varm mjölk med jordgubbssylt, riven tranbär med socker, torkad frukt, russin, torkade aprikoser.

Sammanfattningsvis

I ökande grad finns LV hypertrofi hos personer yngre än 35 år. Hoppas om den unga kroppens kompensationsförmåga, undviker patienterna en resa till kliniken.

Men hjärtets patologier är farliga och att de utan medicinsk behandling och kontroll fortskrider stadigt.

Endast i 5-10% av fallen observeras den omvända utvecklingen av kardiomyopati. Resten faller i gruppen med hög risk. Endast vedhållande behandling och genomförande av kardiologens rekommendationer gör det möjligt för en person att inte förändra livets vanliga rytm.

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare - tecken på EKG

Hypertrofi i vänster ventrikel är hjärtets patologi, där det finns en förtjockning av väggarna, myokardens massa ökar, vilket minskar hjärtets förmåga att utvisa blod. För att kunna behandla denna störning av myokardiet är det nödvändigt att bestämma vad som ledde till utseendet av vänster ventrikulär hypertrofi (LVH), hur detta tillstånd av hjärtat uppstod.

Riskgrupp

Förekomsten av hypertrofa störningar i vänstra kammaren (LV) beror på kön, ålder, kroppsvikt, samtidig hjärtsjukdom. Denna patologi finns ofta hos män med betydande övervikt, som lider av högt blodtryck.

Hypertoni är orsaken till LVH i 70% av fallen. Risken för hypertrofi hos LV är ökad risk för hjärtsvikt, ischemi 3 gånger, arytmi 5 gånger, hjärtinfarkt - 7 gånger.

En viktig faktor som bidrar till bildandet av myokardiell patologi är fetma. En av deras visuella indikatorer på fetma är midjan. Detta värde återspeglar mängden inre visceralt fett. Volymen av den kvinnliga midjan får inte överstiga 88 cm, hanen - 102 cm.

Vänster ventrikulär hypertrofi

Ökningen i tjockleken på vänster kammare och dess massa kan ske isolerat, men oftare kombineras den med en ökning av tjockleken på interventionsväggen.

Myokardmassaindex

Graden av hypertrofi i vänster ventrikel utvärderas med hjälp av det vänstra ventrikulära myokardmassindexet. Beräkning av LVMI utförs enligt formeln, som tar hänsyn till LV-dimensioner, höjd, vikt hos en person.

I normen för LVMI hos män - i intervallet 71 till 94 g / m 2 - för kvinnor - 64-89 g / m 2, men med tillväxten av myokardiet noteras förändringar:

 • ljus - massindex är 135 - 151 g / m 2;
 • måttlig - från 152 till 172 g / m 2;
 • tung - mer än 173 g / m 2.

Risken för farliga komplikationer förbättras avsevärt även för måttliga förändringar i den vänstra kammaren, vilket innebär att tyngdstyrning är en nödvändig åtgärd för att bibehålla hälsan med vänster ventrikulär hypertrofi.

Typer av hypertrofiska förändringar

Frekventa typer av vänster ventrikelhypertrofi är:

 • koncentrisk - tjockleken ökar, men hålrummets volym förändras inte;
 • excentrisk - ventrikelens massa ökar, hålrummets volym växer, men väggens tjocklek ligger inom normen;
 • hypertrofi av interventrikulär septum.

Med excentrisk hypertrofi av LV är väggarna förtjockade, men de förlorar inte elasticitet och återställs när belastningen minskar. Med koncentrisk hypertrofi förlorar väggarna elasticitet, och ökning av tjockleken hos ventrikeln leder till en minskning av kaviteten, en minskning av hjärtutgången.

koncentrisk typ av vänsterkammarhypertrofi sker oftast, denna patologi ökar risken för kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, och blir en orsak till förlust av arbetsförmåga och funktionshinder i medelåldern.

Tjocklek av myokardium

Den normala tjockleken på väggen i vänster ventrikel hos en vuxen man är 1 - 1,1 cm, kvinnor - 1 cm.

 1. Förtjockning av vänster ventrikel i avslappningsstadiet upp till 1,4 cm indikerar små förändringar i myokardiet.
 2. Väggtjockleken från 1,4 till 1,6 cm motsvarar måttlig hypertrofi.
 3. Tjocklek av LV 1,6-2 cm och mer indikerar svår hypertrofi.

Måttlig och ibland signifikant isolerad vänster ventrikelhypertrofi kan orsaka mitralventilinsufficiens. Denna typ av störning åtföljs av en expansion av LV-kaviteten.

När symptom mitralisklaffen, ett tillstånd som är farligt för atrofi av den vänstra ventrikeln av hjärtat - den vänstra kammaren förlorar funktionalitet antar formen av ett bihang än hotar bildandet kardioskleros, hjärtsvikt.

Symtom på atrofi utvecklas gradvis, uppenbaras av andfåddhet, svullnad, dåsighet under dagen. På EKG upptäcks hjärtrytmstörningar, och ultraljud visar närvaron av ärr, en minskning av myokardens storlek jämfört med normen.

skäl

 • I 70% av fallen utvecklas vänster ventrikelhypertrofi med högt blodtryck.
 • Risken för LVH ökar med aortastenos, där aortaldiametern smalnar och vänster ventrikel måste utöva stora ansträngningar för att utvisa blod.
 • Orsaken till tillväxten i vänster ventrikel är den ökade fysiska stressen på hjärtat. Orsakar spänningen i vänster ventrikel genom att träna en cykel, springa, åka skidor.
 • Svår kurs och allvarlig prognos i LVH orsakad av dystrofisk kardiomyopati.

Hypertrofisk kardiomyopati blir orsaken till plötslig död hos unga idrottare i 50% av fallen. Denna patologi kan vara medfödd, kännetecknad av ojämn tjocklek av olika områden i vänster ventrikelvägg och interventrikulär septum.

Orsakerna till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är:

 • aktivering av sympatiska nerver;
 • blodcirkulation i hormonerna katekolaminer, aldosteron, tyroxin, insulin, tillväxthormon.

En viktig roll i utvecklingen av LVH tillhör den ärftliga faktorn. Det finns en familjeposition för hypertoni och hypertrofisk tillväxt av LV-muskelskiktet.

Fara för tillståndet av myokardiet rökning. Nikotin smalnar perifer och koronär blodkärl, vilket leder till ischemi (brist på näring och syre) i hjärtat, andra inre organ, lemmar.

Mekanismen för hypertrofiska förändringar

Vänster ventrikeln, som musklerna i skelettmusklerna, som svar på den ökande belastningen, utbildas, muskelfibrerna ökar i volym.

Initialt ger den förtjockade väggen en kraftigare sammandragning av hjärtens vänstra kammare, men i framtiden är förstoringen av väggen inte kompensatorisk men patologisk.

Koronarkapillärer kan inte ge den utvidgade vänstra ventrikulärväggen med syre, och några av muskelcellerna är i ischemi. Hypertrofi i vänster ventrikel framkallar en kränkning av hjärtflodet och kan leda till hjärtinfarkt, vilket underlättas av blodkärlens skleros.

På grund av ischemi förstörs kardiomyceternas mat, vissa av dem ersätts av en bindväv. I tjockleken på LV-myokardiet ökar innehållet av fibrin vilket minskar myokardiumets förmåga att kontrahera.

Med tiden utvecklas atrofi i vänstra kammaren på grund av kronisk ischemi - detta är ett tillstånd där kardiomyocyter är utarmade, vilket leder till en minskning av hjärtets tjocklek.

I hypertrophied myocardium noteras:

 • reduktion av ventrikelens tryckkraft
 • ökning av varaktigheten av minskningen;
 • dilatation - expansion av kaviteten;
 • minskning av töjbarhet, vilket förvärrar ventrikelens fyllning;
 • en minskning av koronarreserven - blodvolymen som ventrikeln kan dessutom trycka ut när den laddas in i blodomloppet.

Symtom på hypertrofi

Tecken på hypertrofi i hjärtat i vänster ventrikel är symptom vanliga för manifestationer av hypertoni som karakteriseras av:

 • fötter ödem, anklar;
 • trubbig smärta i hjärtat;
 • yrsel, svaghet
 • andfåddhet under fysisk ansträngning;
 • takykardi med vanlig belastning.

Vid allvarlig hypertrofi utvecklas stagnation i lungcirkulationen, "hjärtastma" uppstår, en torr hjärthatt uppträder.

diagnostik

Hypertrofi av myokardiet hos LV diagnostiseras med hjälp av instrumentella mätningar med användning av:

 • elektrokardiografi - EKG;
 • ekkokardiografi - ultraljud av hjärtat;
 • Röntgenstrålar;
 • computertomografi.

elektrokardiogram

De karakteristiska tecknen på LVH detekteras på EKG i V 1-6 - det betyder att elektroderna appliceras på bröstområdet och siffrorna 1 till 6 motsvarar elektrodens positioner.

För att karakterisera hypertrofi, ta hänsyn till riktningen för den elektriska axeln, vilken konventionellt bärs genom hjärtat längs dess längd. Med vänster ventrikulär hypertrofi observeras normalt axelns normala position, eller observeras måttliga avvikelser.

Tecken på hypertrofi hos myokardiet i vänster ventrikel på EKG-posten R och spår S tänder.

Manifestationer av hypertrofi i vänster ventrikel på EKG-tejpen är:

 • förändringar i QRS-komplexet:
  • intervallets bredd är mer än 0,12 s;
  • hög amplitud R med ledare V5, V6;
  • patologisk form av Q-våg i frånvaro av hjärtinfarkt;
 • förändringar i segmentet ST - en minskning i kurvan för EKG-plot i detta område med en negativ T-våg, i hjärtatets normala läge kan det finnas en ökning i detta segment och en positiv T-våg.

Ett informativt sätt att diagnostisera LVH på ett EKG är att använda Sokolov-Lyon-indexet. Ett tecken på hypertrofi är överskottet av summan av amplituden S och R hos tänderna i bröstledningarna:

 • efter 40 år - mer än 35 mm;
 • upp till 40 år - mer än 45 mm.

Hjärt ultraljud

Den mest informativa metoden för att bedöma graden och typ av hypertrofi hos LV är ekkokardiografi - ultraljud i hjärtat. Denna diagnosmetod är 5-10 gånger mer informativ än EKG.

Ekkokardiografi gör att du kan mäta tjockleken på myokardets vägg på olika delar av hjärtväggen. Ultraljudet i hjärtat indikerar en patologi i ett tidigt skede av sjukdomen, medan det vid ECG hos 10-20% av patienterna inte upptäcks detta problem i början.

behandling

Reduktioner i svårighetsgraden av vänster ventrikelhypertrofi uppnås tidig diagnos av orsakerna till patologin och behandling av den underliggande hjärtsjukdom eller inre organ som bidrog till utseendet av denna patologi.

Listan av läkemedel som används vid behandling av vänsterkammarhypertrofi inkluderar ACE-hämmare, diuretika - detta gör att blodtrycksmätare som avbryter överväxt hjärtväggen.

Symtomatiska läkemedel som förbättrar hjärtmuskeln är:

 • Ca ++-kanalblockerare - Verapamil, Nifedipin, Diltiazem;
 • beta-blockerare - Sotalol, Atenolol,
 • ACE-hämmare för att sänka blodtrycket - Enalapril, Diroton;
 • sartaner - angiotensinreceptorblockerare för sänkning av artärtrycket med antiarytmisk effekt - Losartan, Candesartan, Valsartan.

En förutsättning för framgångsrik behandling är kostnäring, som syftar till att minska och bibehålla en stabil kroppsvikt. Med denna patologi är det nödvändigt att utesluta stekt, kryddig, fet mat, minska saltintaget.

utsikterna

Dödligheten i vänster ventrikulär hypertrofi är 4-5%. Hög risk för patienter med LV hypertrofi kombination med myokardiell ischemi, arytmi, cerebral cirkulationssjukdomar.

I frånvaro av andra patologier från hjärtats sida, normalt arteriellt tryck är livslängden vid LV hypertrofi gynnsam.