Huvud / Dystoni

Än högt blodtryck är farligt under graviditeten

Barnets bärtid blir nuvarande testet för en framtida mammas organism. Bland de vanligaste patologier som läkare registrerar hos kvinnor - arteriell hypertension under graviditeten. Det orsakar farliga förhållanden som påverkar både moderns hälsa och den intrauterina utvecklingen av en liten person.

Vad är AH under graviditeten?

För barnmorskor runt om i världen är problemet med högt blodtryck hos patienter brådskande. Detta är inte förvånande. Även i länder där stor uppmärksamhet ägnas åt hälsoskydd rankas högt blodtryck hos gravida kvinnor först i rangordningen av dödsorsaker bland kvinnor under eller efter födseln.

Världshälsoorganisationen introducerade en definition av patologi. I enlighet därmed är hypertoni vid graviditet ett tillstånd där systoliskt tryck är 140 mm Hg. Art. eller högre. Samtidigt ligger den diastoliska i en nivå av 90 mmHg eller mer. Och också diagnostisera hypertension hos gravida kvinnor i de fall då det finns en stabil ökning av systolisk med 25 mm Hg. Art. och ett diastoliskt tryck på 15 mm jämfört med mätdata registrerad före befruktning eller under de första 12 veckorna av svangerskapet.

Om graviditeten är normal har kvinnan ett något minskat blodtryck till sista trimestern. Detta beror på avkoppling av kärlväggens glatta muskel, vilket uppträder som svar på hormonella förändringar. Under de senaste tre månaderna före födseln är blodtrycksvärdena samma som före graviditeten.

Klassificering av graviditetshypertension

När det gäller en sådan sak som högt blodtryck under graviditeten upphör inte kontroversen i specialkretsar. I världen finns det ingen enda allmänt accepterad klassificering av denna patologi. Inhemska läkare skiljer flera former av sjukdomen.

Kronisk arteriell hypertension framträder långt före graviditetens början eller detekteras under de första 20 veckorna efter uppfattningen. Det förekommer både självständigt och på grund av komplikationer av somatiska sjukdomar. Karaktäristiska för henne är indikatorer på blodtryck 140/90 och högre, bestående och efter förlossning.

Gestationsartär hypertoni diagnostiseras efter 20 veckors svängning. Villkoren åtföljs inte av störningar i njurarnas arbete och utseendet av protein i urinen. I regel liknar gestationshypertension över tiden, och trycket normaliseras i en och en halv månad efter barnets födelse. Observationen bör genomföras inom tre månader.

Preeklampsi är ett tillstånd i vilket gestationshypertension kombineras med proteinuri (urinproteinens utseende i en mängd av 300 mg och mer per dag). Den mest allvarliga och farliga formen av arteriell hypertoni hos gravida kvinnor är eclampsia. Det diagnostiseras efter 20 veckors bärande av barnet, om framtida mamma, förutom de angivna symtomen, har konvulsioner som inte orsakas av andra orsaker.

Kronisk graviditetshypertension är en patologi som diagnostiserats före graviditetens början och manifesteras med ny styrka efter den 20: e veckan. Det åtföljs av proteinuri.

Hypertensiv sjukdom hos gravida kvinnor, som inte är klassificerbar, är förknippad med en ökning av blodtrycket, vilket inte kan hänföras till en viss art på grund av otillräcklig kunskap.

Orsaker till högt blodtryck hos gravida kvinnor

Kardiologer tror att den viktigaste faktorn som väcker uppkomsten av patologi är stress. Hypertoni hos gravida kvinnor förekommer på grund av känslomässiga chocker, mental och mental överbelastning. De leder till framväxten av neurokirurgisk dystoni (NDC).

De flesta patienter med kardiologer har redan upplevt en tryckökning (episodiskt eller systematiskt). Även om höga blodtryckvärden inte registrerades i journalen, avslutar doktorn att det finns en patologi baserad på kvinnans enkät. I detta fall är hypertoni och graviditet fenomen som inte är direkt relaterade till varandra.

Förekomsten av samtidiga sjukdomar, som ibland inte ens upptäcks vid tidpunkten för de första besöken till en obstetrikare-gynekolog, kan också provocera en sjukdom. Därför, när en kombination som högt blodtryck och graviditet inträffar, genomförs behandlingen med hänsyn till de samtidiga sjukdomarna. Bland sådana patologier är brott mot det endokrina systemet (tyrotoxikos, diabetes mellitus), njurproblem, andningsorgan.

Dessutom spelar andra faktorer en viktig roll, på grund av vilken hypertensiv sjukdom uppstår under graviditeten. Som ett resultat av de förändringar som sker i kvinnans kropp ökar belastningen på cirkulationssystemet, vilket inte alltid klarar sig. Trycket stiger på grund av sådana skäl:

 • otillräcklig ökning av blodkärlvolymen;
 • kompressionen som ges av livmodern på membranet;
 • ökad blodvolym hos gravida kvinnor;
 • förekomsten av placenta cirkulation;
 • förändringar i hjärtets position inuti bröstet;
 • högt innehåll av hormoner;
 • sen gestos.

Högt blodtryck hos gravida kvinnor kan hota och om kvinnan har bestämt sig för att bli mamma redan vid mogen ålder - efter 30-35 år - eller vara helt ung. Med flera barn kan en stor mängd fostervätska också orsaka ökat tryck.

Otillräcklig fysisk aktivitet hos en kvinna före och efter början av en viktig period visas inte bäst på kroppen. Precis som ångest, depression, som många gravida kvinnor är mottagliga för. Med den framtida moderens psykologiska tillstånd nära relaterade manifestationer av NDC på hypertonisk typ. I detta tillstånd, som endast villkorligt betraktas som en patologi, är frekventa tryckhopp möjliga.

Symptom på AH hos gravida kvinnor

Hur uttalade manifestationer av högt blodtryck hos gravida kvinnor beror på många faktorer: graden av tryckökning, individuella egenskaper hos neuroendokrinreglering, tillståndet hos de viktigaste organen och systemen.

Många kvinnor som inte ens misstänker att graviditet och högt blodtryck utvecklas samtidigt vid doktorns kontor klagar över attacker av allvarlig svaghet, överdriven svettning och feber. Yrsel, illamående och kräkningar, damernas återkommande huvudvärk tenderar att avskriva sig i sin egen situation.

Förutom dessa symtom, om du tycker att det är värt att mäta trycket, finns det andra tecken på högt blodtryck:

 • takykardi, smärta i hjärtat;
 • blödning från näsan;
 • buller i öronen
 • sömnproblem
 • värk i nedre delen av ryggen
 • passar av törst;
 • röda fläckar som sticker ut i ansiktet.

I inget fall kan du ignorera signalerna av problem, manifesterade av synen av syn. Farliga tecken i samband med det hypertensiva tillståndet anses vara akuta värk och flugor före ögonen.

Anfall av plötslig upphetsning eller omvänt depression, orimlig ångest bör också varnas. Vid läkarens närmaste besök är det nödvändigt att berätta för honom om obehagliga symptom.

Diagnos av hypertoni hos gravida kvinnor

Att misstänka för en högt blodtryck hos den gravida läkaren kan doktorn, försiktigt ha samlat anamnesen. Det finns en hög sannolikhet för patologi vid upptäckt av högt blodtryck under barnets föregående gestation och om kvinnans familj redan hade fall av tidig död i samband med högt blodtryck eller stroke i ung ålder.

Betydande ökade risker när en framtida mamma som har ett barn röker, missbrukare av koffeinhaltiga drycker eller alkohol.

Fysiska metoder

Ett viktigt diagnostiskt kriterium, utöver patientens klagomål, är dess fysiska parametrar. Överdriven vikt, oproportionerlig utveckling av musklerna på ben och händer ger läkaren anledning att misstänka problemet med tryck.

Under undersökningen mäter doktorn nödvändigtvis trycket och puls på båda händerna när kvinnan ligger och står sedan i stående position. Jämförelse av de erhållna resultaten leder till en slutsats om den kroniska formen eller episodisk hypertoni.

Stenos av carotidartärer kan detekteras under deras lyssnande och palpation. Under läkarbesöket finns det även andra diagnostiska procedurer:

 • auskultation av hjärttoner, lungor;
 • palpation av buken;
 • bestämning av puls, tryck på nedre extremiteterna;
 • Identifiering av ödem i nedre extremiteterna.

Metoder för laboratoriediagnostik

Det finns en obligatorisk uppsättning tester som måste ges till en gravid kvinna med misstänkt hypertension:

 • daglig diuresis, som möjliggör detektering av protein, blod, glukos i urinen;
 • blodkemi (hepatiska analyser, proteinfraktioner, glukos, kalium, kalcium, natrium);
 • ett detaljerat (kliniskt) blodprov;
 • elektrokardiogram.

Ytterligare test kan behövas om behandling med ett osäkert tillstånd som högt blodtryck under graviditeten är ineffektivt. Vanligtvis måste kvinnor ta sådana tester:

 • urin (enligt metoden för Nechiporenko, Zimnitsky, generell bakteriuri);
 • blod från fingret (vanligt med leukocytformeln, glukos);
 • biokemi (bestämning av serumkalium, kreatinin, ureakoncentration,
 • detektion av kolesterol, högdensitetslipoproteiner, triglycerider);
 • definitionen av adrenokortikotropiskt hormon, 17-oxikortikosteroider.

Instrumentella metoder för examination

Det mest tillgängliga möjligheten att upptäcka hypertoni hos en gravid kvinna är mätning av tryck. En patient med misstänkt patologi måste gå till en ultraljudsundersökning av hjärtat (såväl som njurar, binjurar), ekkokardiografi och dopplerografi. Daglig övervakning av blodtryck utförs, status för fundus är kontrollerad. Ibland föreskrivs en röntgen på bröstet.

Behandling av gravida kvinnor med högt blodtryck

I de nationella protokollen kan du hitta olika kliniska rekommendationer för behandling i kombination med tillstånd som högt blodtryck och graviditet. Läkare är dock överens om att det är nödvändigt att starta behandlingen med stabiliseringen av kvinnans psykologiska tillstånd. Varken den kommande avhandlingen från en student eller stress i hemmet eller på jobbet bör bryta mot den framtida moderns inre balans.

Obligatorisk för högt blodtryck är korrigering av näring. I den gravida kvinnans diet bör det finnas tillräckligt med mjölkprodukter, grönsaker och frukter.

Samtidigt måste du minimera användningen av salt i någon form, vegetabiliska fetter, enkla kolhydrater. Är nödvändigt ofta och i små portioner. Detta gör att du kan kontrollera vikt, för att undvika att vätskan ackumuleras i kroppen.

Behandling av högt blodtryck hos gravida kvinnor innebär måttlig fysisk aktivitet, alternerande med full vila (natt och dag). Tillåten lätt gymnastik, långa promenader i frisk luft.

Läkare ordinerar under graviditetsbehandling med mediciner. En-komponentbehandling administreras i en minimal dos. Dessutom är receptet för kombinerade eller långvariga läkemedel möjligt.

Alla valfria läkemedel för högt blodtryck hos gravida kvinnor bestäms uteslutande av en specialist, med hänsyn tagen till patientens tillstånd och eventuella negativa effekter på den utvecklande organismen. För att snabbt minska blodtrycket, använd följande droger:

För långvarig behandling av ett tillstånd som högt blodtryck hos gravida kvinnor är kalciumkanalautomater väl lämpade, liksom betablockerare:

Om den behandlande läkaren ordinerar kombinerade droger mot högt blodtryck, är de vanligtvis representerade av beta-blockerare tillsammans med tiaziddiuretika eller medel som påverkar absorptionen av kalciumjoner.

Vad orsakar högt blodtryck hos gravida kvinnor

Utseendet av högt blodtryck under graviditeten är en stor fara för kvinnans organism och fostret i hennes livmoder. I avsaknad av terapi eller ineffektivitet uppstår svåra komplikationer. Kanske utvecklingen av gestos och ibland för tidig födsel eller missfall.

Vid svår form, blir hypertoni och graviditet oförenliga begrepp. Barn är extremt sällsynta att visas på heltid, med normal vikt. Risken för stroke eller död hos moderen är högt i behandlingen av barnets födelse.

Naturligtvis bör graviditet med hypertoni fortsätta under vakande tillsyn av specialister. För detta behöver en kvinna söka hjälp av högt kvalificerade läkare så snart som möjligt i perinatalcentret.

Hypertoni hos gravida kvinnor - vad är risken för tryckspetsar, metoder för korrigering av ett patologiskt tillstånd

Förändringar i en gravid kvinnas kropp leder normalt till en minskning av blodtrycket. Under effekten av placentalöstrogener och progesteroner förlorar kärlen känslighet mot hormonet angiotensin II. De är i ett expanderat tillstånd, deras motståndskraft mot blodflödet minskar. Detta är nödvändigt för normal tillväxt av moderkärlens kärl och tillhandahållande av fosternäring.

Därför minskar trycket under första trimestern från initialtrycket med 5-15 mm Hg. st., lite mer faller i den andra. Och i det tredje återkommer den fysiologiska normen. Men hos vissa kvinnor uppstår konception mot bakgrund av högt blodtryck eller redan under graviditeten är det högt blodtryck. Detta tillstånd är farligt för mamman och för fostret.

När kan jag prata om högt blodtryck?

Hos gravida kvinnor diagnostiseras arteriell hypertension hos 4-8% av alla graviditeter. Trots en så liten andel av sjukdomen rankas den andra bland orsakerna till maternal mortalitet. Därför måste sjukdomen identifieras och behandlas i rätt tid.

Om trycket ovanför normen bestämdes av en enda mätning, säger det fortfarande inget. För diagnosen måste flera villkor vara uppfyllda:

 1. Ökat blodtryck till 140/90 mm Hg. Art. och högre.
 2. Ökningen av index i jämförelse med perioden före graviditet: systolisk med 25 mm Hg. st, diastolisk - med 15 mm Hg. Art.
 3. Förändringar bestäms med två på varandra följande mätningar, mellan vilka passerade minst 4 timmar.
 4. Det diastoliska trycket ökas en gång med 110 mm Hg. Art.

Hypertoni hos gravida kvinnor fortsätter i steg som är analog med vanlig hypertoni:

 • Steg 1 - tryck från 140/90 till 159/99 mm Hg. Artikel.
 • Steg 2 - blodtryck från 160/100 till 179/109 mm Hg. Artikel.
 • Steg 3 - blodtryck från 180/110 och mer.

Genom klassificering kan patologi vara av flera slag. Beroende på utseendet:

 • Hypertoni, som före graviditeten fanns - En kvinna hade diagnosen högt blodtryck eller de första tecknen uppträdde före den 20: e våningsveckan. Symptomen på denna form kvarstår i mer än 42 dagar efter födseln.
 • Gestationshypertension - initialt normalt tryck efter 20 veckor stiger till signifikanta indikatorer som överstiger normen.
 • Preeklampsi är en kombination av ökat blodtryck och protein i urinen.
 • Befintlig högt blodtryck i kombination med proteinuri och graviditet AH - hos en gravid kvinna diagnostiserades, men efter 20 veckor börjar symtomen att byggas upp, det finns ett protein i urinen.
 • Ej klassificerad AG på grund av brist på information.

Sjukdomsförloppet är fasvis. Vid det inledande skedet finns ingen skada på målorganen. Med tillståndets progression observeras patologiska förändringar i njurarna, upp till njursvikt. I hjärtat av tecken på ischemi bildas hjärtinfarkt. Det är också möjligt att skada hjärnans kärl, näthinnan, utveckling av ateroskleros hos halshinnorna.

Varför stiger trycket?

Det anses allmänt att initialt har någon AH en neurotisk orsak. Detta är en djup neuros, vilket leder till en nedbrytning i reglering av vaskulär aktivitet. Utvecklingen av patologi förvärras av befintliga sjukdomar i kärl, hjärna, njurar i det förflutna. Förbättra situationen för övervikt, alltför stort intag av bordsalt, rökning och alkohol.

Utvecklingsmekanismen är förknippad med en fysiologisk ökning av volymen av cirkulerande blod. Om det finns en brist på placenta 17-hydroxiprogesteron, behålls kärlets höga känslighet mot hormonvasopressin, de passerar lätt i ett spasmtillstånd, vilket medför en ökning av trycket.

Förändringar i hjärtat (hypertrofi) syftar till att kompensera för hypertensionstillståndet, men detta leder till en ännu sämre försämring. Njurar påverkas gradvis, vilket ytterligare fixar patologi.

Än det hotar?

Hypertoni och graviditet är en farlig kombination. Vid högt tryck minskar kärlets lumen. I detta fall störs blodflödet i placentan tidigt under graviditeten. Fostret saknar näring och syre, utvecklingen minskar och enligt resultaten av ultraljud matchar inte tidsfristen. I vissa fall leder störningen av blodflödet till det spontana avbrottet av graviditeten i ett tidigt skede.

Vid senare tidpunkt kan generaliserad vasospasm leda till avlägsnande av den normalt placerade placentan. I de flesta fall kan barnet inte sparas med denna utveckling av händelser.

Högt blodtryck kan gå till fullvärdig gestos. Samtidigt är ödem av olika grader av svårighetsgrad fäst och ett protein visas i urinen. Sjukdomen kan utvecklas och leda till preeklampsi eller eclampsi - utseendet av anfall och medvetslöshet fram till koma.

Förändringar i placentan i denna patologiska form av placenta insufficiens, vilket uppenbaras av ett intrång i näringsintaget, fosterhypoxi, en försenad utveckling och i allvarliga fall - dödsfall.

Vad orsakar patologi?

Kronisk hypertoni under graviditeten kan vara både en primär sjukdom och en sekundär som uppstått mot bakgrunden av andra organs patologi. Då kallas det symptomatiskt.

Följande orsaker leder till en ökning av BP under gestationsperioden:

 • tillgänglig hypertoni (90% av fallen)
 • njurspatologi: glomerulonefrit, pyelonefrit, polycystos, njureinfarkt, diabetisk skada, nefroscleros;
 • sjukdomar i det endokrina systemet: akromegali, hypotyroidism, feokromocytom, hyperkorticism, Itenko-Cushings sjukdom, tyrotoxikos;
 • Vaskulär patologi: Akaras koarctation, Aortaklaffinsufficiens, åderförkalkning, nodulär periarterit;
 • neurogena och psykogena orsaker: stress och nervöst överbelastning, hypotalaminsyndrom;
 • mellitus.

Högt blodtryck bär risken för skador på njurarna, hjärtan och hjärnan, nedsatt fostrets utveckling. Men hon själv kan vara en följd av de inre organens patologi.

Hur är hypertension manifesterad?

Fysiologiskt minskar trycket under graviditeten naturligt under de två första trimestern, och endast vid leveransstid når det i vanligt tillstånd. Men med den befintliga AH kan trycket bete sig annorlunda. I vissa fall minskar och stabiliserar den. Men det kan finnas en försämring av tillståndet - en ökning av blodtrycket, tillsatsen av ödem och proteinuri.

Vid läkarens möte kan kvinnor klaga på ökad trötthet, huvudvärk. Ibland är följande symtom oroande:

 • sömnstörningar
 • hjärtklappning, som känns självständigt;
 • yrsel;
 • kyla av händer och fötter;
 • smärta i bröstet;
 • andfåddhet;
 • nedsatt syn i form av flimrande flugor före ögonen, grumling;
 • ljud eller ring i öronen
 • parestesi i form av en känsla av "krypande rysningar";
 • orimlig känsla av ångest;
 • näsblödning;
 • sällan - törst, snabb naturturination.

Initialt stiger trycket periodiskt, men gradvis med ökande svårighetsgraden blir hypertension permanent.

Ytterligare undersökning

Det kommer vara rätt att ta reda på om det finns förutsättningar att höja blodtrycket även under graviditetsplaneringen. De som kommer till doktorn efter att ha fått ett positivt graviditetstest, måste du komma ihåg om det fanns episoder av ökat tryck före dräktighet eller under föregående barnets svullnad. Dessa data är nödvändiga för att läkaren ska tilldela en riskgrupp för att planera ytterligare hantering av graviditet och att utföra den nödvändiga diagnostiken för att bestämma förebyggande metoder.

Data behövs för predilection för att röka en framtida mamma, existerande diabetes, överdriven kroppsvikt eller diagnostiserad fetma, ett brott mot lipidhalten i blodet. Det är viktigt att unga släktingar har hjärt-kärlsjukdom och dör av dem i ung ålder.

Arteriell hypertoni är en terapeutisk patologi, därför bedriver gynekologen undersökning och behandling av sådana kvinnor tillsammans med terapeuten.

Det är nödvändigt att klargöra tiden för utseendet av klagomål, de växte gradvis eller uppträdde plötsligt, korrelera det med graviditeten. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den framtida modernens vikt. Kroppsmassindex över 27 ökar risken för att utveckla högt blodtryck. Därför rekommenderas före graviditetens början att man förlorar minst 10 viktprocent till dem som har ett överskott av denna indikator.

Under undersökningen kan följande studier användas:

 • auskultation och palpation av carotidartärer - tillåter att avslöja deras förminskning;
 • undersökning, auskultation av hjärtan och lungorna kan avslöja tecken på hypertrofi hos vänster ventrikel eller hjärtkompensation;
 • palpation av njurarna tillåter i vissa fall att avslöja cystiska förändringar;
 • Undersök nödvändigtvis sköldkörteln för en ökning.

Om det finns neurologiska symptom, kolla sedan på stabilitet i Romberg-posen.

Kliniska rekommendationer för högt blodtryck hos gravida kvinnor gör det möjligt att diagnostisera flera mått på blodtryck. Det bör utföras i flera versioner:

 • på två händer och jämföra det erhållna resultatet;
 • i det bakre läget och sedan stående;
 • att studera puls på femorala artärer och en gång på nedre extremiteterna.

Om det diastoliska trycket ökar under övergången från horisontellt till vertikalt läge, talar detta för hypertensiv sjukdom. Reduktion av denna indikator är symtomatisk hypertension.

Diagnostik inkluderar obligatoriska undersökningsmetoder och ytterligare sådana som används vid sjukdomsprogression eller ineffektivitet i behandlingen. Följande metoder är obligatoriska:

 • ett kliniskt blodprov (generella indikatorer, hemoglobin);
 • biokemiskt blodprov: glukos, protein och dess fraktioner, lever enzymer, basala elektrolyter (kalium, kalcium, klor, natrium);
 • allmän urinanalys, närvaron av glukos, erytrocyter, såväl som det dagliga proteininnehållet;
 • EKG.

Alla kvinnor vid varje besök hos läkaren mätta blodtrycket. På kvällen på besöket måste den gravida kvinnan genomgå ett allmänt urintest.

Ytterligare metoder väljs selektivt beroende på den kliniska bilden, liksom den påstådda orsaken till ökat tryck:

 • urinalys av Nechiporenko och Zimnitsky;
 • Njur ultraljud;
 • lipidprofil av blod;
 • bestämning av aldosteron, renin, natrium och kaliumförhållande
 • urinanalys för 17-ketosteroider;
 • blodadrenokortikotropiskt hormon och 17-oxikortikosteroider;
 • Hjärtets ultraljud;
 • samråd med en ögonläkare och undersökning av fundusfartyg
 • daglig kontroll av blodtrycket
 • urinanalys för förekomst av bakterier.

Fostrets tillstånd övervakas av ultraljud och dopplerografi av placentans kärl och fostoplacentalkomplexet.

Principer för behandling

Under graviditeten syftar behandlingen av högt blodtryck till att minska risken för komplikationer för moderen och för tidig födsel.

Med en liten ökning av trycket kan behandlingen utföras på poliklinisk basis, men med periodiska samtal till doktorn. Absolut indikation för sjukhusvistelse är ett hopp i blodtryck på mer än 30 mm Hg. Art. eller utseendet av symtom på involvering i patologin i centrala nervsystemet.

Om sjukdomen identifieras för första gången rekommenderas sjukhusvistelse för att klargöra diagnosen och fördjupad undersökning. Det kommer också att bidra till att avgöra om risken för progression av tillståndet, övergången till gestos eller förekomsten av komplikationer av graviditet är stor. Hospitaliserade gravida kvinnor som genomgår öppenvård, men utan positiv dynamik.

Rekommendationer för högt blodtryck hos gravida kvinnor inkluderar tre behandlingsalternativ:

 1. Icke-läkemedelsbehandling.
 2. Drogterapi.
 3. Bekämpa komplikationer.

Icke-läkemedelsbehandling

Tekniken används för alla gravida kvinnor med AH-diagnosen. Arteriell hypertoni är primärt en psykosomatisk sjukdom, en långvarig neuros. Därför är det nödvändigt att skapa förutsättningar där det blir minst stressiga situationer.

Vad gör de som är hemma? Det är nödvändigt att jämnt fördela dagens regim, lämna tid för en dags vila och bättre än en kort sömn. På kvällen bör pensionen vara senast 22 timmar. Minska tiden som spenderas på datorn och titta på TV, uteslut program som gör dig nervös. Det är också nödvändigt att lossa från alla livssituationer så mycket som möjligt, vilket kan prova nervös spänning eller försöka ändra sin inställning till dem från en skarp känslomässig till en neutral.

Dessutom krävs en rimlig fysisk aktivitet. Det kan gå på frisk luft, simma eller speciell gymnastik för gravida kvinnor.

Både på sjukhuset och hemma, det finns en förändring i näringens natur. Det rekommenderas frekventa bråkmått 5 gånger om dagen, med sista måltiden senast 3 timmar före sänggåendet. Begränsa bordsaltet till 4 gram per dag. Mat är optimal att laga mat utan det, och omedelbart på din tallrik lite dosering. Kvinnor med övervikt begränsar mängden fett och enkla kolhydrater. Alla gravida kvinnor rekommenderas att öka andelen grönsaker och frukter, spannmål, fermenterade mjölkprodukter i kosten.

De som genomgår behandling på poliklinik eller på sjukhus kan få fysioterapeutisk behandling:

 • electrosleep;
 • hyperbarisk syresättning;
 • Induktotermi på fötterna och nedre benen;
 • diatermi i njureområdet.

Dessutom är psykoterapeutisk behandling, förbättring av det allmänna emotionella tillståndet nödvändigt.

Behandling med mediciner

Tabletter under vissa förhållanden:

 • trycket stiger högre än 130 / 90-100 mm Hg. Artikel.
 • systoliskt tryck ökade med mer än 30 enheter från normalt för en kvinna eller diastolisk mer än 15 mm Hg. Artikel.
 • oavsett blodtrycksindex i närvaro av tecken på gestos eller patologi hos fetoplacentsystemet.

Behandling av gravida kvinnor är förenad med risken för läkemedlets effekter på fostret, så läkemedlen väljs i minimala doser som kan användas som monoterapi. Intag av tabletter ska vara regelbundet, oavsett tonometerens indikatorer. Ibland, efter att ha beslutat att resultat av mätning och övergripande välbefinnande är tillfredsställande, bestämmer kvinnor vederbörligen att sluta ta medicineringen. Detta hotar med plötsliga språng i blodtrycket, vilket kan leda till för tidig födsel och fosterdöd.

Använd inte eller använd som en sista utväg av livsskäl:

 • ACE-blockerare: kaptopril, lisinopril, enalapril;
 • angiotensinreceptorantagonister: Valsartan, Lozartan, Eprosartan;
 • diuretika: Lasix, hydroklortiazid, indapamid, mannitol, spironolakton.

Preference ges till långverkande droger. Vid ineffektivitet är det möjligt att använda kombinationsbehandling med flera droger.

Läkemedel för behandling av högt blodtryck hos gravida kvinnor hör till flera grupper av antihypertensiva läkemedel:

Atenolol ingår i listan över godkända droger, men det används mycket sällan, eftersom Det finns bevis för att det orsakar en försening i fostrets utveckling. Valet av ett visst läkemedel beror på svårighetsgraden av hypertoni:

 • 1-2 grad - läkemedlet i den första raden är Methyldopa, 2 linjer - Labetolol, Pindolol, Oxprenolol, Nifedipin;
 • 3 grad - 1-linjepreparation - Hydralazin eller Labetolol används intravenöst, eller Nifedipin är ordinerat att tas var tredje timme.

I vissa situationer är de angivna metoderna ineffektiva och det finns ett behov av att förskriva långsamma kalciumkanalblockerare. Detta är möjligt om användningen överstiger risken att använda dem.

Dessutom syftar behandlingen till att korrigera feto-placental insufficiens. Använd de medel som normaliserar kärlens ton, förbättra ämnesomsättningen och mikrocirkulationen i placentan.

Behandling av komplikationer

Med utvecklingen av komplikationer av dräktighet beror terapimetoderna på graviditeten. Under första trimestern är det nödvändigt att förebygga hotet om avbrott. Därför ordineras lugnande behandling, antispasmodik och behandling med progesteron (Dufaston, Utrozhestan).

I andra och tredje trimestern är korrigering av placenta insufficiens nödvändig. Därför förskriva läkemedel som förbättrar mikrocirkulationen, metabolism i placentan (Pentoxifylline, Flebodia), hepatoprotektorer (Essentiale), antioxidanter (vitaminer A, E, C). Behandling utförs mot bakgrund av antihypertensiv behandling. Om nödvändigt utförs infusionsbehandling, avgiftning.

Välj leveranstid

Behandling av graviditet beror direkt på effektiviteten av behandlingen. Om artärtrycket är välkontrollerat, är det möjligt att förlänga graviditeten till tidpunkten för fostrets fullhet. Födseln genomförs under strikt kontroll av moderns och fostrets tillstånd och mot bakgrund av antihypertensiv behandling.

Tidig leverans är nödvändig i följande situationer:

 • resistent mot behandling av svår hypertension
 • försämring av fostret;
 • Allvarliga komplikationer av högt blodtryck: hjärtattack, stroke, retinal detachment;
 • svåra former av preeklampsi, eclampsia, HELLP-syndrom;
 • för tidig avlägsnande av den normalt placerade placentan.

Naturlig tillförsel är att föredra, en amniotomi utförs i ett tidigt skede. Obligatorisk anestesi och noggrann kontroll av blodtrycket. I postpartumperioden är därför en hög risk för blödning nödvändig införandet av uterotonikum (oxytocin).

Möjligheter till förebyggande

Att undvika hypertoni under graviditeten är inte alltid möjligt, men du kan minska risken för utveckling. För att göra detta måste du planera graviditet. Kvinnor med övervikt rekommenderas att byta till rätt näring för att gradvis minska vikten. Men du kan inte använda hårda dieter, svält. Efter dem, i de flesta fall returneras extra pund.

I närvaro av njursjukdomar, sköldkörteln, hjärtat, diabetes mellitus, är det nödvändigt att stabilisera staten, valet av adekvat terapi, vilket minimerar risken för försämring under graviditeten.

Kvinnor som har diagnostiserats med högt blodtryck under graviditeten rekommenderas att bli inlagd tre gånger för graviditet för att klargöra villkoret och korrekt behandling.

Det är viktigt att komma ihåg om icke-farmakologiska metoder som används i någon form av högt blodtryck. Med en liten ökning i tryck och inga komplikationer är de tillräckliga för att stabilisera tillståndet. I andra fall måste du strikt följa läkarens rekommendationer.

Hypertensiv sjukdom under graviditeten

Graviditet i kombination med hypertensiv sjukdom förekommer i 3-4% av fallen ("hyper" betyder högre eller högre, över). Hos gravida kvinnor utvecklas hypertoni före graviditet men kan inträffa under den.

Nyligen har högt blodtryck blivit vanligt hos unga människor. Ändå observeras en ökning av förekomsten av högt blodtryck parallellt med ökningen i åldern. Hos kvinnor över 30 år är incidensen av högt blodtryck 3-4%, över 35 år 5-8% och över 40 år - 13,5%.

Man tror att det normala blodtrycket är 110-140 mm. Hg. Art. - systolisk (eller övre); 70-90 mm. Hg. Art. - diastolisk (eller lägre)

Förekomsten av arteriell hypertoni indikeras av en ökning av blodtrycket över 140/90 mm Hg. Art.

Vid hypertensiv sjukdom noteras flera grader av svårighetsgrad av sjukdomen, där prognosen för graviditet och leverans för en kvinna beror.

för Steg I (det kallas också funktionellt) kännetecknas av instabil hypertoni, det vill säga ökningen av blodtrycket ersätts av perioder med normalt tryck. för steg IIA och IIB det finns en bestående ökning av blodtrycket och III-steget Hypertonisk sjukdom kännetecknas redan av skador på organ och vävnader (hjärna, hjärta, njurar, blodkärl).

Endast med mild grad (I grad) av högt blodtryck, när ökningen i blodtrycket inte är tydligt uttryckt och bytbar, i avsaknad av förändringar i hjärtat kan graviditet och förlossning fortsätta normalt. Med långvarig och signifikant ökning av blodtrycket förvärras graviditeten i samband med högt blodtryck. Hos patienter med stadium III-högt blodtryck reduceras förmågan att bli gravid, och om graviditeten uppstår slutar den vanligen med missfall eller intraderin fosterdöd.

Andra allvarliga komplikationer kan inträffa under graviditeten. Den allvarligaste komplikationen är encefalopati, vilket kan leda till blödning i hjärnan (stroke), koma och jämn död. Därför är bärande graviditet under detta stadium av sjukdomen kontraindicerad.

Förloppet av hypertensiv sjukdom under graviditeten har sina egna egenskaper.

Många patienter i ett tidigt skede av sjukdomen vid 15-16 graviditetsveckor blodtryck reduceras (ofta till normala nivåer), på grund av de endokrina förändringar i kroppen under graviditet, i synnerhet en ökning i syntes av progesteron av moderkakan, vilket minskar kärltonus. Vid II-III stadier av sådan minskning är det inte markerat. Efter 24 veckor stiger blodtrycket hos alla patienter oavsett sjukdomsstadiet. Mot denna bakgrund komplicerar ofta graviditetskomplikationer, såsom gestos (32-55%), som har en ogynnsam kurs.

I samband med spasmer av uteroplacentala kärl försämras leverans till fostret av näringsämnen och syre vilket leder till syresvält (hypoxi) och fostrets tillväxtnedgång. Utvecklar placentainsufficiens, det finns ett hot om att graviditeten avslutas.

I 20-25% av fallen föds ett barn med nedsatt kroppsvikt (hypotrofi). Ofta finns det för tidiga födslar, i 4% kan den intrauterina fosterdöd uppträda.

När du planerar en graviditet och genomförande av förebyggande behandling, liksom stigande tid registrerade i mödravårdscentralen och övervaka graviditeten terapeut, konstant övervakning blodtryck och snabb förebyggande och behandling av komplikationer av graviditet kan uppnå en betydande minskning av negativa resultat av graviditet och förlossning.

Alla läkemedel ska tas endast enligt läkarens anvisningar, eftersom många av de droger som minskar trycket är kontraindicerade under graviditeten och kan påverka barnets kropp negativt.

Från icke-medicinska medel med ökat tryck hjälper sockerbetor med honung, en blandning av grönsaksjuice, som har en positiv effekt på blodtrycket och kompletterar kroppen under graviditeten med nödvändiga vitaminer och mineraler. Dessutom bidrar betor och andra grönsaksjuice med förstoppning, så vanligt under graviditeten.

Som vid hjärtsjukdom, bör högt blodtryck begränsa intaget av vätska till 1 liter och salt till 1-3 gram per dag.

Graviditet och högt blodtryck, högt blodtryck under graviditeten, högt blodtryck hos gravida kvinnor

För närvarande är den vanligaste och ganska vanliga sjukdomen i hjärt-kärlsystemet vid en ung ålder hypertensiv sjukdom.

I strukturen av sjukdomar hos gravida kvinnor är arteriell hypertension 15-20%. Bland dessa 20% primära hypertension är en tredjedel, hypertoni med gestos - ca 70% och sekundär hypertension, på grund av andra sjukdomar - 25%. Arteriell hypertoni är en allvarlig sjukdom som omärkbart undergräver kroppens styrka inifrån. Kärnan i sjukdomen: Det finns en förträngning av kärlen under påverkan av nervimpulser och vissa hormoner. Först visar inte arteriell hypertoni sig själv. Kvinnan känner inte till tryckökningen och uppfyller tidigare belastning. Men de inre organen som lider på grund av kärlsammandragning kommer lite blod, inte tillräckligt med syre (hypoxi) i organ börjar växa bindväv (dess celler kan odlas under en syrebrist). Specialiserade celler av organ utan syre lever inte, och orgeln förlorar sin funktion. Det är då att det finns klagomål från kvinnor. De kan vara olika: yrsel, huvudvärk, flimrande flyger framför dina ögon.

I svåra former av högt blodtryck kan en kraftig ökning av blodtrycket - hypertensiv kris (komplikation av högt blodtryck). Det finns följande klassificering av hypertensiva kriser: neurovegetativ form, edematös form, konvulsiv form. Under krisen hälsotillstånd försämras kvinnor: plötslig, spänning, det finns rädsla, svettningar, blek hud (neurovegetativa form). En annan form av kris - ödematös: gradvis utveckling, en kvinna dåsighet, letargi, markerad minskning i aktivitet och en dålig rumslig orientering, växande svullnad och svullnader i ansiktet och kroppen. Med en plötslig förlust av medvetandet utvecklas utseendet av anfall, en konvulsiv form och hotar en plötslig död som ett resultat av hjärnödem. Första hjälpen för hypertonisk kris hos gravida kvinnor ska endast utföras av läkare av första hjälpen. När du ser en gravid kvinna som klagar på en dålig hälsotillstånd, kallas omedelbart en "ambulans". Arteriell hypertoni har sin egen klassificering, baserat på nivåerna av tryckökning: det optimala trycket är 120 till 80 mm Hg. hos gravida kvinnor är det önskvärt 100-110 och 60-70 mm Hg. Art.

I grad - 140-159 och 90-99 mm Hg. Art.
II grad - 160-179 och 100-109 mm Hg. Art.
III grad - 160-179 och mer än 110 mm Hg. Art.

Orsaker till högt blodtryck under graviditeten

Arteriell hypertoni under graviditeten uppstår ofta om:

 • kvinnan hade högt blodtryck före graviditeten;
 • kvinna som lider av njursjukdom (pyelonefrit, glomerulonefrit, njurinfarkt, diabetisk nefropati, etc.) och (eller) endokrina sjukdomar (hypotyreos, hyperkortisolism et al.), vilket kan bidra till utvecklingen av högt blodtryck under graviditeten;
 • Det finns mentala och (eller) neurogena störningar, som också kan fungera som triggers för att öka blodtrycket.

Symtom och tecken på högt blodtryck under graviditeten

Huvudsymptomet hos högt blodtryck är en ökning av antalet blodtryck. Ökat blodtryck kan vara asymptomatiskt, men ofta kan en kvinna känna följande obehagliga symptom.

 • huvudvärk;
 • hjärtklappning;
 • sömnstörningar
 • trötthet;
 • nedsatt syn;
 • buller i öronen
 • näsblod, etc.

Den största svårigheten för diagnos hos gravida kvinnor med arteriell hypertension är följande: unga kvinnor inte mäta blodtrycket, och om du har högt blodtryck, de inte känner det. I samband med de särdrag som drabbas av graviditeten minskar blodtrycket hos alla förväntade mödrar. Dessutom är närvaron av gestos, som också uppenbaras av ökat blodtryck, maskerad hypertension. Diagnos "högt blodtryck" är möjlig endast under vissa kriterier: förekomst av sjukdomen i den närmaste familjen, och en ökning av trycket hos kvinnor minst en gång i sina liv, jämfört med blodtryck nivåer i tidigare graviditeter om de hade klagomål, gravida ofta huvudvärk, nasal blödning eller smärta i hjärtat, etc. Naturligtvis är huvudkriteriet för högt blodtryck det faktum att blodtrycket ökar. Vid den första etappen av hypertoni upplever inte den gravida kvinnan några besvär. Kan klaga på återkommande huvudvärk (ofta efter en stressig situation), tinnitus eller näsblod. Samtidigt finns inga förändringar i andra organ, njurarna, hjärnan och ögonfonden är de första som lider av högt blodtryck. Vid andra etappen av arteriell hypertoni finns det konstant huvudvärk, begränsning av fysisk aktivitet och belastning på grund av dyspné. Det kan förekomma hypertensiva kriser. Förändringar i fundus observeras när det ses av oculisten, väggen i hjärtans vänstra kammare tycks (hypertrofi). Vid hypertensiv sjukdom i den tredje graden är graviditet och förmåga att bli gravid ett barn osannolikt på grund av ogynnsamma förhållanden. Vid diagnos av en hypertensiv kvinna i en gravid kvinna är det nödvändigt att börja omedelbar behandling för att skapa förutsättningar för normal tillväxt och modning av fostret. Till att börja med måste du skapa en lugn kvinna för en gravid kvinna, skydda mot stress och ångest, ge henne tillräcklig sömn och vila, balanserad näring. Med överdriven spännande sessioner av automatisk träning och hypnos kan akupunktur hjälpa till. En framtida mamma bör vara under konstant övervakning av en läkare-terapeut, som måste ordinera vissa läkemedel för att minska trycket. Kvinnor bör komma ihåg: många droger som de tog före graviditeten för att minska blodtrycket under graviditeten är inte lämpliga, eftersom de påverkar barnet negativt. Arteriell hypertoni har en negativ effekt på graviditeten, en kvinna och ett barn. Mest av allt lider barnet. Mot bakgrund av högt blodtryck utvecklas gestos, åtföljd av ett misslyckande av alla organ. Placentan lider, närande och skyddar fostret, blodutflödet i blodet. Dessa manifestationer leder till brist på syre, näringsämnen och fostret dör. Arbete i arteriell hypertension och perversa: en födelse eller sista långsamt eller snabbt, som hotar barnet trauma eller hypoxi. Gravida kvinnor med essentiell hypertoni är viktiga för att bli sjukhus på ett sjukhus under mindre än 12 veckor. Kliniken klargör sjukdomens svårighetsgrad, dess komplikationer, möjligheten att bära ett barn. I den första etappen av högt blodtryck prognos för blivande mödrar gynnsamma: i enlighet med alla rekommendationer och överinseende av en läkare graviditet är möjlig och barnet kommer att födas frisk. I andra etappen bestäms möjligheten att upprätthålla graviditeten individuellt och beror på svårighetsgraden av komplikationer från andra organ. Den tredje etappen är en kontraindikation för graviditet. Den andra gången är den förväntade mamman på sjukhus på en period av 28-32 veckor för att förhindra överdriven stress på hjärtat och blodkärlen. Den tredje sjukhuset - två till tre veckor före födelsen för att förbereda sig för förlossning, bestämmer leverans taktik och nödvändiga metoder för bedövning. Ofta föder kvinnor sina egna barn, operationen av kejsarsnitt är bara nödvändig för vissa indikationer. Grunden för graviditet hos kvinnor med högt blodtryck är rätt läge för dagen, ingen stress, rätt kost, regelbunden medicinering och uppföljning av specialister.

Arteriell hypertoni är farlig för dess komplikationer under graviditeten, eftersom det kan orsaka:

 • placenta insufficiens
 • massiv blödning
 • för tidig leverans,
 • intrauterin fosterdöd;
 • för tidig avlägsnande av placentan etc.

Under graviditeten läggs barnets inre organ och vitala system. Mycket beror på kvinnans hälsa. Vad händer om framtida mamma har hypertensiv sjukdom?

Naturligtvis bör situationen inte dramatiseras, men det skulle vara orimligt att helt ignorera risken.

Arteriell hypertoni i vår tid är mycket vanlig bland människor i alla åldrar. Därför är det svårt att överraska någon med ökat tryck. De flesta människor vet av egen erfarenhet vad det är, så tro inte att en gravid kvinna med högt blodtryck behöver särskild vård. Detta är en missuppfattning. När allt kommer omkring bör familjen och vännerna i första hand vara intresserade av sin goda hälsa och framgångsrika graviditet.

De allra flesta kvinnor med högt blodtryck tolererar graviditet och ger upphov till friska barn. Men problem kan naturligtvis uppstå och uppstår ofta. Den moderna nivån av medicinutveckling gör det möjligt för dem att klara sig. Det finns emellertid ett allvarligt III-stadium av högt blodtryck. Vid detta stadium av sjukdomen är graviditeten dödlig för en kvinnas liv. Lyckligtvis är III-scenen extremt sällsynt, och I och II-stadierna av högt blodtryck är inte kontraindikationer för graviditet.

Vanligtvis vet en kvinna som lider av högt blodtryck före graviditeten. Mest troligt har hon redan en viss uppfattning om sjukdomen, regelbundet eller regelbundet tar mediciner och observeras hos en kardiolog.

I början av graviditeten, en kvinna som har fått diagnosen "högt blodtryck", se till att konsultera en hjärtspecialist, och senare, under hela perioden av graviditeten att genomgå regelbundna undersökningar, bland annat blodtrycksmätning, urinanalys (proteinbestämning), samt ett elektrokardiogram (EKG). Det är mycket viktigt att specialisten regelbundet övervakar fostrets utveckling. Alla mediciner kan inte tas under graviditeten. Det är därför ett självständigt val av läkemedel är oacceptabelt. Endast en läkare föreskriver droger som inte har någon teratogen effekt, det vill säga de kommer inte att skada ett framtida barn. Vid val av läkemedel är enskilda egenskaper hos kvinnans organism mycket viktiga, liksom förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Förutom utnämningen av läkemedelsbehandling måste läkaren ge de nödvändiga rekommendationer som gäller livsstilen hos en kvinna som lider av högt blodtryck. Under graviditeten måste sådana patienter revidera livsstilen, ägna särskild uppmärksamhet åt deras kost, att ge upp några produkter. Måttlig fysisk aktivitet är mycket viktigt.

Det händer ofta att trycket i de tidiga stadierna av graviditeten minskar även hos de kvinnor som har förhöjts före graviditeten. I vissa fall är det tvärtom en kraftig ökning av blodtrycket. Ibland under graviditeten lär en kvinna om en ny diagnos för sig själv - högt blodtryck.

En följd av hypertensiv sjukdom hos gravida kvinnor kan vara sen toxicos, som uppträder i svår form.

I detta fall har kvinnan allvarliga huvudvärk, ibland även nedsatt syn.

Mycket farliga komplikationer av högt blodtryck under graviditeten kan vara blödning i hjärnan och avlägsnande av näthinnan. Det är därför under hela graviditeten att en kvinna regelbundet genomgår läkarundersökningar, följ alla doktors föreskrifter, var noga med att mäta blodtrycket, göra ett EKG, skicka ett urintest för att bestämma proteininnehållet. Samråd med oculisten är också nödvändigt.

Under graviditeten bör patienter med arteriell hypertension besöka förlossningskliniken en gång var 14: e dag och göra urintester. Efter 30 veckors graviditet ska urintestet tas varje vecka.

Om det diastoliska trycket stiger över 90 mm Hg. Art. i sittande läge behöver den gravida kvinnan terapi med antihypertensiva läkemedel.

Om en hypertensiv kris uppträder under graviditeten, tecken på sen toxicos uppträder, eller om en kvinna känner en märkbar försämring av hennes tillstånd, ska hon inte ge upp sjukhusvistelse.

Minst 2 veckor före förväntad leverans, även med en gynnsam graviditet, rekommenderar experter fortfarande en kvinna att gå till sjukhuset. Detta beror på risken för oväntade komplikationer i framtida mamma eller barn. När komplikationer uppstår, ordineras en särskild terapi till kvinnan, som syftar till att sänka blodtrycket. Fostrets tillstånd övervakas noggrant av läkare. Ibland ges en kvinna en kejsarsnitt. I vissa fall orsaka för tidig födsel.

Högt blodtryck under graviditeten kan orsaka dödlighet och prematuritet hos fostret, för tidig avlägsnande av placentan och några andra problem. Därför en snabb assistent specialist.

Diagnos och behandling av högt blodtryck hos gravida kvinnor

Under varje undersökning mäter läkaren nödvändigtvis blodtrycket till den gravida kvinnan och registrerar sina indikatorer på kortet. Detta är nödvändigt för att övervaka dynamiken i blodtrycket vid olika graviditeter.

Det är ofta möjligt att möta situationen när blodtrycket stiger som en reaktion på en "vit kappa".

Till exempel kan en hälsosam kvinna under en mottagning med en läkare märkbart "hoppa upp" trycket, medan hemma det inte händer och välmående hos en framtida mamma är bra. Om du själv känner till den här funktionen, om du är rädd för läkare och reagera på dem, berätta din läkare i förväg om möjligheten att få felaktiga BP-siffror i receptionen.

Oftast i detta fall ordinerar läkaren hemövervakning av blodtryck. Det är bra om du börjar mäta och registrera blodtrycksdata tre gånger om dagen under lång tid så att läkaren är övertygad om din "känslighet för medicinsk personal". I det här fallet måste du självständigt övervaka BP hemma under hela graviditeten.

Behandling av den framtida mamman syftar till att stabilisera trycket och eliminera komplikationer för barnet (om det finns några). En gravid kvinna är ofta en sjukhus för undersökning och normalisering av hennes tillstånd.

Med hypertoni visas den förväntade mamman:

 • samråd med en psykolog med syfte att eliminera psykologiska negativa manifestationer (stress, rädsla, ångest etc.);
 • diet överensstämmelse;
 • Dagliga tysta promenader utomhus, helst i naturen (park eller skogszon);
 • dag vila;
 • begränsning av viktökning (undvika övervikt);
 • daglig mätning av blodtryck hemma;
 • fysioterapi.

Hypotensiva läkemedel som föreskrivs och kontrolleras av läkaren ska tas kontinuerligt, eftersom läkemedlet kan orsaka plötsliga trycksteg, vilket är farligt för blodkärlen.

Under andra halvåret av graviditeten, men ibland även i det första, blir blodtrycket ofta minskat. Under tredje terminen blir blodtrycket detsamma som vanligt. I vissa fall överstiger det normalvärdet. Om en läkare observerar ett högt blodtryck vid granskning av en gravid kvinna, rekommenderar han nödvändigtvis en grundlig undersökning för att klargöra arten av högt blodtryck, kontrollera förekomsten av samtidiga sjukdomar och bestämma behovet av antihypertensiv behandling.
Behandlingen utförs beroende på graden av risk. Om patienten resultaten är normalt EKG och ekokardiografi, inget protein i urin, och blodtrycknivåer är 140-149 / 90-199 mm Hg. då hör det till en grupp av låg risk. Om patienten allvarlig arteriell hypertoni, dåligt obstetrisk historia, comorbidity närvarande (särskilt farligt är kollagen, diabetes, njursjukdom) och förändringar i inre organ, det ingår i högriskgruppen.

Oavsett graden av risk för varje enskild patient finns det allmänna rekommendationer. De gäller den korrekta regimen, avsaknaden av överbelastningar, den obligatoriska 8-9 timmars sömnen. Under graviditeten bör en kvinna i kosten begränsa mängden fett och kolhydrater. I kosten bör det vara så lite som möjligt bordsalt, högst 5 g. Denna regel är vanlig för personer som lider av högt blodtryck, men under graviditeten är det särskilt viktigt.

Om patienten är en lågriskgrupp är hon ofta inte ordinerad speciella läkemedel. Det är tillräckligt att ha icke-läkemedelsterapi, som består i att eliminera överdriven belastning, kost, motion, omtanke för ditt emotionella tillstånd. Varje dag måste det vara så länge som möjligt att gå. Det är lämpligt att ta promenader inte genom gasade gator, men i en skog eller park. Bra resultat ger autogen träning, avkoppling. I denna svåra, men väldigt viktig för barnets hälsa, perioden måste den förväntade mamman lära sig att inte ta tillhjäl alla bekymmer och problem. Det är mycket viktigt att släktingarna ger psykologiskt stöd till kvinnan, inte orsaka problem.

Men trots olika icke-medicinska medel kan blodtrycket öka. Om artärtrycket stiger till 160/100 mm Hg. Art. och ovan måste patienten ordinera antihypertensiva läkemedel. Läkemedel ger möjlighet att kontrollera blodtrycksnivån. Men jag måste säga att även läkemedel är inte alltid ett tillförlitligt försvar mot förekomsten av preeklampsi. Det är därför även om en gravid kvinna befinner sig i en lågriskgrupp, bör hon screenas i tid.

I vissa fall reduceras trycket till en normal nivå hos patienter med graden av arteriell hypertension. Då behöver du inte ta medicin. Men för att kontrollera blodtrycket är det fortfarande nödvändigt. Om en gravid kvinna är en högriskgrupp rekommenderas det vanligtvis att hon omedelbart börjar en antihypertensiv behandling. Tidig behandling gör det möjligt att undvika ett antal komplikationer. Om blodtrycksnivån är 140/90 mm Hg. livmoder-placenta cirkulationen störs, vilket medför olika patologier av fosterutveckling. Barnet saknar syre, eftersom det är blodet som bär honom. På grund av högt blodtryck kan för tidig placentaavbrott börja. Det finns också en risk att bromsa fostrets utveckling.

Behandling av arteriell hypertension hos gravida kvinnor är komplicerad av det faktum att inte alla läkemedel är ofarliga för barnet. Men modern medicin är på en mycket hög nivå.

Trots det uppenbara behovet av behandling, försöker vissa gravida kvinnor inte att ta medicin eftersom de är oroliga på grund av de skadliga effekterna på fostret. Med svår arteriell hypertension är detta oacceptabelt. Brist på behandling kommer att medföra mycket mer skada.

Det finns några allmänna regler för gravida kvinnor om medicinering.

 1. De flesta experter anser att angiotensinreceptorantagonister (t.ex. valsartan, isbesartan etc.) under graviditeten inte bör användas eftersom de har teratogen effekt.
 2. Under graviditetens första trimester är det bättre att inte ta angiotensinkonverterande enzymhämmare som har en teratogen effekt (t.ex. quinapril, enalopril).
 3. Efter graviditetens åttonde vecka kan vissa droger ha en embryotoxisk effekt (i synnerhet ett antal antibiotika, antidiabetika, antiinflammatoriska läkemedel). Därför är det oönskat att använda ett läkemedel som förvärrar hemodynamiken hos moderen, eftersom det också förvärrar blodtillförseln hos fostret. Ett läkemedel som minskar blodkoaguleringen hos moderen minskar därför blodpropp i fostret.

Ett antal droger har inte skadliga effekter på antingen den framtida mamman eller det ofödda barnet. Läkemedlet i den första raden för behandling av arteriell hypertension under graviditeten är metyldopa (dopegit, aldometh). Långtidsstudier och observationer av barn födda till barn har gjort det möjligt för forskare att hävda att metyldopa är absolut säkert. Vanligtvis är det ordinerat i 3-4 delade doser på 0,75-4 g per dag. Att ta drogen kan leda till det faktum att vissa människor upplever vätskeretention i kroppen. Därför, om långvarig användning av läkemedlet krävs, kombineras det i små doser med diuretika. Om patienten har nedsatt njur- eller leverfunktion, ska läkemedlet tas med försiktighet, patienten ska övervakas ständigt av den behandlande läkaren.

För att behandla arteriell hypertension under graviditeten används även kalciumkanalblockerare. Mycket ofta används läkemedelsdihydropyridin-gruppen nifedipin. Dosen bestäms av läkaren. Läkemedlet kan snabbt stoppa den kommande hypertensiva krisen.

Otvivelaktiga fördelar med beta-blockerare inkluderar en gradvis effekt på blodtrycket. Även läkemedlen stabiliserar funktionen av blodplättar. Det är mycket viktigt att beta-blockerare inte har en negativ effekt på blodplasmvolymen. Exempel på beta-blockerare innefattar pindolol, atenolol, metoprolol, oxprenolol och några andra.

Det är viktigt att komma ihåg att valet av nödvändiga droger förblir hos läkaren, eftersom det är specialist som måste ta hänsyn till patientens individuella hälsotillstånd och andra faktorer som påverkar graviditeten.

De mest allvarliga komplikationerna av graviditet vid artär hypertoni är preeklampsi och eclampsia. Sådana komplikationer är mycket farliga för livet för en kvinna och ett barn.

Preeklampsi vid graviditet

Preeklampsi är ett tillstånd som inträffar sent i graviditeten. I detta tillstånd har en kvinna högt blodtryck. I urinen finns ett protein. Kvinnans ben och händer svullnar. Kvinnan känner huvudvärk, det är kräkningar, synproblem. Det finns också tecken på nefropati.

Det finns risk för övergång av preeklampsi till den sista och svåraste fasen. I detta fall föreligger ett hot om både mor och barns koma eller död under eller efter leverans om den nödvändiga behandlingen inte utförs. Svåra former av preeklampsi och eclampsia leder till störningar av vitala organers funktion, det vill säga hjärnan, lungorna, njurarna, leveren, hjärtat. Konsekvenserna av preeklampsi och eclampsia kan påverka resten av livet om det inte behandlas ordentligt i tid. Detta gäller både mor och barn. Enligt Världshälsoorganisationen är preeklampsi ansvarig för 15-40% av mödrarna och 38% av de perinatala dödsfallen över hela världen.

Oftast förekommer preeklampsi under den första graviditeten. På risk är de yngsta tjejerna och kvinnorna över 35 år gamla.

Riskfaktorer är:

 • arteriell hypertoni, som diagnostiserades före graviditet
 • fetma;
 • flera graviditeter
 • diabetes mellitus;
 • reumatoid artrit
 • systemisk lupus erythematosus;
 • fall av preeklampsi, som redan har observerats tidigare i patienten;
 • fall av preeklampsi hos patientens syster eller mor.

Pre-eklampsi leder till en störning av blodflödet genom placentan, det vill säga ett barn kan tyckas underutvecklat. I vissa fall orsakar pre-eklampsi för tidig födsel. En nyfödd kan ha sådana patologier som visuell och hörselskada, cerebral parese, epilepsi.

Vissa läkare tenderar att underskatta risken för preeklampsi. En förenklad syn på den baseras på det faktum att huvudproblemet är högt blodtryck, ödem och proteinuri (utsöndring av protein i urinen). Men sådana symptom är bara ytliga manifestationer av syndromet hos multiorgan och polysystemisk insufficiens. Dessa tecken gör det möjligt att sätta diagnosen själv "pre-eclampsia", men är inte orsaken till sjukdomen.

Om vi ​​pratar om svullnad i händer, fötter och ansikte, följer sådana symtom ofta med normal graviditet. Det finns inte heller någon tydlig korrelation mellan det faktum att en eller annan grad av arteriell hypertoni observeras och samtidigt finns det ödem.

Ofta kan ödem förekomma hos de kvinnor som har normalt blodtryck. Närvaron av protein i urinen är ett senare tecken på preeklampsi. Ungefär 5-10% av gravida kvinnor med havandeskapsförgiftning vid första kramper uppstår, då finns det proteinuri, det vill säga protein i urinen. På grundval av detta drogs slutsatsen att om patienten utvecklade preeklampsi, medel är närvarande morfologisk skada på njurarna, t ex pyelonefrit, glumerulonefrit, nefroskleros. Innan proteinet förekommer i urinen finns det andra symtom: i blodplasma ökar koncentrationen av urea och kreatinin.

Preeklampsi manifesterar sig i tidig graviditet, upp till 20 veckor. I detta fall kan orsaken vara en sjukdom av ägget i en gravid kvinna, som kännetecknas av tillväxten av ytskiktet villous skal (chorion) och svällningsmedel villi (hydatidiform mol).

Det finns flera typer av pre-eklampsi.

 • Jag skriver - det finns ett lågt tryck i lungartärsystemet, låg hjärtutgång. Den totala perifer vaskulära resistansen är hög.
 • Typ II - Det finns ett högt tryck i lungartärsystemet, hög hjärtutgång. Det totala kärlmotståndet är högt.
 • III-typ - det finns normalt tryck i lungartärsystemet, hög hjärtutgång. Den totala periferivärdet är lågt.
 • IV typ - det finns högt tryck i lungartärsystemet, det finns en hög hjärtutgång. Plasmvolymen är normal eller ökad.

Specialister använder ofta termen "lätt före-eklampsi". I detta fall är resultatet positivt, eftersom den gravida kvinnan bara har en enda ökning av blodtrycket. Det finns inga andra symptom som är karakteristiska för pre-eklampsi. Med en mild grad av preeklampsi är vanliga åtgärder vanligtvis inte tagna. En kvinna bör bara begränsa sin aktivitet, ta hand om sin hälsa.

Om det finns risk för för tidig födsel, då med preeklampsi, utförs en särskild behandling som läkaren föreskriver. Ibland är det bättre för en kvinna att vara på ett sjukhus för att bli ständigt övervakad. Under en lång graviditet kan barnlossning tvingas.

Om en gravid kvinna manifesteras preeklampsi (toxemia sen graviditet, nefropati - en komplikation som innebär brott mot placental funktion och fostrets status), betyder det att det finns tecken på ett kritiskt tillstånd, uttryckt i varierande grad.

Sådana tecken innefattar:

 • hypovolemi - en minskning av volymen av blod som cirkulerar i kroppen (det kan vara förenat med begränsningen av vätskeintag eller förlust);
 • hypoxemi - minskning av gasutbytet i gäss, hemoglobininnehåll i blodet;
 • kränkningar av blodcirkulationen i njurarna, hjärnan, leveren.

Liknande tecken är relaterade till det faktum att blodegenskaperna försämras, mikrotrombos är närvarande. Brist på funktion av njurarna, lungorna, myokardiet är sannolikt. Svårighetsgraden av patientens tillstånd förvärrar vaskulär spasma, ett brott mot alla slags ämnesomsättning, och särskilt vatten-salt.

Svåra former av pre-eklampsi är mycket farliga för en kvinna under graviditeten. Bristen på särskild behandling kan leda till hennes död. I vissa fall föreskrivs andra behandlingsmetoder, till exempel används magnesiumsulfat (magnesia). Det gör det möjligt att förhindra anfall av anfall och sänka blodtrycket. Det är också möjligt att använda olika läkemedel som sänker blodtrycket. Det är viktigt att övervaka vätskeintaget. Den extrema åtgärden är den omedelbara utmaningen av förlossningen, trots graviditeten.

Om en gravid kvinna med gestusidentifiering observeras på sjukhuset utvecklas eclampsia mycket sällan. Detta beror på det faktum att patienten är under konstant övervakning av specialister, för att förbättra sitt tillstånd genom att använda olika intensivvårdsmetoder. Tack vare detta förhindras utvecklingen av konvulsiva scenen.

Eclampsia hos gravida kvinnor

Uttrycket "eclampsia" härstammar från grekiska. orden "eklampsis", vilket betyder "flash". Huvudsymptomet för eclampsia är muskelkramper i hela kroppen och förlust av medvetande.

För specialister är ett mycket viktigt, men samtidigt komplicerat problem förmågan att förutsäga eklampsi, trots att det har blivit suddigt i början. Det finns vissa kriterier som gör det möjligt för en eller annan patient att övervägas i riskzonen.

Med eclampsia ges stor vikt vid studien av ärftliga faktorer. Detta är mycket viktigt, eftersom eclampsia ofta utvecklas under den första graviditeten. Om patientens moder hade eklampsi, är hennes dotters utvecklingspotential 49%. Om patientens syskon hade en eklampsi, stiger patientens risk för att utveckla eclampsi till 58%. Vid multipel graviditet ökar incidensen av eclampsi. Det finns också en hög risk för detta tillstånd hos gravida kvinnor under 25 år och hos kvinnor efter 35 år.

Eclampsia leder till en spasm i andningsmuskulaturen, medan andningen störs, sänks tungan, hypoxi (syrehushållning) och hyperkapnia uppstår.

Som ett resultat av hyperkapnia intensifierar utsöndringen av körtlar, ökad separation av saliv, bronkial utsöndring, mag- och tarmjuice börjar. Hostreflexen är inte närvarande vid medvetslöshet. Det finns en ackumulering av bronkial sekretioner och saliv, minskning av luftvägarna. Deras frigöring kan stängas helt, vilket leder till en störning av gasutbytet.
Med hyperkapnia minskar andningsorganets excitabilitet, störningen av gasmetabolismen förvärras. Vasodilationscentret och sinoaortiska receptorerna är irriterade, vilket leder till att artärtrycket stiger.

Blodkärlens spasma utvecklas och överskott av blod strömmar från de spasmodiska musklerna till cirkulationsbädden. Som ett resultat ökar belastningen på hjärtat avsevärt. Denna belastning förvärras av hypoxi och hyperkapni. Därför är det med eclampsia en kränkning av hjärtans rytm. (Dessa förändringar diagnostiseras tydligt på EKG.)

Ökad stress på hjärtat leder till takykardi och utvidgning av hjärtkaviteten. Det finns en cirkulationsinsufficiens, det förvärrar bara hypoxi och hyperkapni.
Störningar av hjärtfunktion med eclampsia följs ofta av lungödem. Som ett resultat förvärras hypoxi och hyperkapni.

Det finns allvarliga attacker av eclampsia. De utvecklar mycket stark hyperkapnia, vilket påverkar periferiska kärl och vasomotoriska centrum. I detta fall uppstår periferi förutom central cirkulationsinsufficiens.

Mer än 70% av patienterna med eclampsia har leverinsufficiens och njurdysfunktion uppenbaras också. Olika förändringar i njurfunktionen leder till att filtreringen av organismen bryts. På grund av nedsatt njurfunktion sker kompensation endast som en följd av ökad ventilation i händelse av att andningscentret har fri passabilitet och det finns ingen hjärnskada. I annat fall kan en blandad form av acidos utvecklas och förvärring av hypoxi kan hyperkapnia förvärras. Samtidigt ökar intrakranialt tryck och kramper blir vanligare.

Det händer att det inte går att stoppa vad som händer. Då finns risk för cerebral blödning, förlamning av andningsorganet, hjärtstopp. Svullna lungor, eller det finns andningsvägar och metabolisk acidos. Ett dödligt utfall kan inte ske omedelbart, utan om några dagar. Sålunda, är den främsta dödsorsaken i eklampsi (70%), hjärnblödning, följt av andningssvikt med lungödem, akut njursvikt, post-partum blödning, abruptio placentae, hepatisk bristning, septisk chock. Om patienten har lidit eclampsia och överlevt, kan hon i framtiden få ett antal komplikationer. I synnerhet kränkningar av centrala nervsystemet, såsom förlamning, vegetativa störningar, huvudvärk, minnesstörningar, psykoser. Patologier av andra vitala organ och kroppssystem kan också förekomma.
Utvecklingen av eclampsia anses vara ett syndrom av multipel organsvikt, eftersom det i detta tillstånd saknas ett antal system och organ: andnings-, hjärt-, njur- och lever. Det finns också uttalade överträdelser av fördelningen av blodflödet, reologiska egenskaper hos blod, olika typer av metabolism.

Komplikationer av allvarlig eklampsi kan innefatta:

 • spridning av intravaskulär koagulering med okontrollerad blödning
 • kapillärläckagesyndrom;
 • intrahepatisk blödning
 • hjärtinfarkt;
 • akut njursvikt.

Arteriell hypertoni förknippad med förekomsten av post-taxicosis kan orsaka för tidig avlägsnande av placentan, missfall, hypoxi, retardation i barnets utveckling och till och med hans död.

Mot bakgrund av multipel organsvikt utvecklas anfall. Dessa anfall är inte associerade med nedsatt hjärncirkulation. Beslagen är sporadiska. Men det kan finnas en hel serie anfall som följer varandra. Detta fenomen kallas "eklampisk status". Efter en passform förlorar en kvinna ibland medvetandet, det vill säga en eclampisk koma utvecklas. (En plötslig förlust av medvetandet kan vara utan anfall av anfall.)

Innan konvulsionerna uppträder börjar huvudet kraftigt, det är sömnlöshet, trycket stiger. Kvinnan känner en stark ångest. Beslaget varar från 1 till 2 minuter.

Kramperet består av flera steg.

 1. Den förutsatta perioden. Det tar ungefär 30 sekunder. Ansiktsmusklerna är vridna, munens hörn sänks, ögonlocken är stängda.
 2. En period av tonisk kramper. Det tar också ungefär 30 sekunder. Musklerna i hela kroppen kontrakt, torso stammar. Ansiktet blir blå, andan slutar.
 3. Period av kloniska konvulsioner. Varar 30 sekunder. Det är en rubbning av ansiktsmuskler, muskler i hela kroppen och lemmar. Beslag blir svagare. Andning blir hes, skum uppträder från munnen med blod.
 4. Gradvis kommer tillbaka medvetandet. En kvinna kommer inte ihåg något som hände med henne för några minuter sedan.

Spänningen i centrala nervsystemet i eclampsia ökas markant. En ny attack kan förekomma från en mängd olika stimuli, till exempel från ljus och brus.

Vid behandling av eklampsi används ofta magnesiumsulfat. Detta läkemedel används också för preeklampsi. Magnesiumsulfat administreras långsamt intravenöst eller intramuskulärt. Samtidigt måste senreflexen och andningsfrekvensen kontrolleras. Men om patienten tar kalciumkanalblockerare, är magnesiumsulfat inte ordinerat, eftersom det finns risk för en kraftig blodtrycksfall.

Med eclampsia administreras intravenöst, aminazin eller diazoxid. Det är också möjligt intravenöst, följt av en droppvis injektion av diazepam (seduksena).

Långvarig återhämtningsbehandling är mycket viktig. Det är nödvändigt för kvinnor som har lidit preeklampsi och eklampsi. Återställande terapi kan minska blodtrycket, förbättra hjärtrytmcirkulationen och hemodynamiken.

Under perioden med återställande terapi rekommenderas patienter att ta mildronat 1 tablett (125 mg) tre gånger om dagen under postpartumperioden. Mildronate påverkar omfördelningen av blodflödet i hjärnan, hjälper till att eliminera funktionella störningar i nervsystemet, förbättrar blodflödet till hjärnan.

Om patienten genomgick eclampsia eller pre-eklampsi, bör hon vara under överinseende av en kardiolog, urolog, terapeut och neurolog även efter urladdning. Tidig behandling och uppföljning förhindrar allvarliga konsekvenser som kan leda till funktionshinder.

Arteriell hypertoni hos gravida kvinnor

Termen "arteriell hypertoni hos gravida kvinnor" används för att beskriva olika sjukdomstillstånd.

Först och främst gäller följande sjukdomar:

 • Hypertension hos gravida kvinnor. Om graviditetens högt blodtryck säger om blodtrycket hos en gravid kvinna är över 140/90 mm PC och först ökar efter 20: e veckan.
 • Svår högt blodtryck hos gravida kvinnor. Om blodtrycksvärdena överstiger 160/110 mm PC.
 • Havandeskapsförgiftning. Diagnosen görs när ett protein i urinen i kombination med ökat tryck iakttas i en mängd av mer än 300 mg per dag. Preeklampsi kan också indikeras av sådana kliniska manifestationer som huvudvärk, döende och krusningar i ögonen, smärta i övre delen
 • Förgiftning. Allvarlig form av preeklampsi, åtföljd av konvulsiva anfall.

Mätning av blodtryck. Viktiga förhållanden är en bred manschett och vila, annars kan indikatorer vara opålitliga.