Huvud / Åderbråck

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare: vad är det, symptom, behandling

Från denna artikel kommer du att lära dig: vad händer i patologin för vänster ventrikulär hypertrofi (förkortad LVH), varför det uppstår. Moderna metoder för diagnos och behandling. Hur man förhindrar denna sjukdom.

Med hypertrofi i vänstra ventrikeln finns det en förtjockning av muskelväggen i vänstra kammaren.

Normalt bör tjockleken vara 7 till 11 mm. Indexet som är lika med mer än 12 mm kan redan kallas hypertrofi.

Detta är en vanlig patologi som uppträder hos både unga och medelålders människor.

Fullständigt botemedel sjukdomen kan endast genom kirurgi, men utför oftast konservativ behandling, eftersom denna patologi inte är så farlig att förskriva kirurgi för alla patienter.

Behandling av denna anomali utförs av en kardiolog eller hjärtkirurg.

Orsaker till sjukdomen

En sådan patologi kan uppstå på grund av de faktorer som orsakar att vänster ventrikel kontraherar mer intensivt och muskulärväggen på grund av detta växer. Det kan vara vissa sjukdomar eller överdriven stress på hjärtat.

Hypertrofi av vänster kammare i hjärtat är vanligt bland professionella idrottare som får alltför aerob träning (aerob - betyder "med syre"): det är idrottare, fotbollsspelare, hockeyspelare. På grund av den ökade operationsregimen "vänster" vänster ventrikulär muskelväggen "pumpas".

Också kan sjukdomen uppstå på grund av övervikt. Kroppens stora massa skapar en extra börda för hjärtat, vilket gör att muskeln blir mer intensiv.

Men de sjukdomar som framkallar en förtjockning av denna hjärtkammarens vägg:

 • kronisk hypertoni (tryck över 145 per 100 mm Hg);
 • inskränkning av aorta ventilen;
 • ateros ateroskleros.

Sjukdomen är också medfödd. Om väggen är förtjockad, inte starkt (värdet överstiger inte 18 mm) - Behandling krävs inte.

karakteristiska symptom

Särskilda manifestationer av sjukdomen existerar inte. Hos 50% av patienterna är patologin asymptomatisk.

I den andra hälften av patienterna manifesteras avvikelsen av symtom på hjärtsvikt. Här är tecknen på vänster ventrikulär hypertrofi i detta fall:

 1. svaghet
 2. yrsel,
 3. andfåddhet,
 4. svullnad,
 5. angrepp av smärta i hjärtat,
 6. arytmi.

Många patienter har symtom först efter fysisk ansträngning eller stress.

Manifestationer av sjukdomen intensifieras signifikant under graviditeten.

diagnostik

En sådan sjukdom kan identifieras under en planerad läkarundersökning. Oftast diagnostiseras det hos idrottare som genomgår en grundlig undersökning minst en gång per år.

Avvikelsen kan ses under Echo KG - studien av alla hjärtkamrar med hjälp av en ultraljudsmaskin. Denna diagnostiska procedur är ordinerad för patienter med högt blodtryck, liksom för dem som har kommit med klagomål om andfåddhet, yrsel, svaghet och smärta i bröstet.

Om ekkokardiogrammet uppenbarades förtjockning av väggen i vänster ventrikel - patienten tilldelas en ytterligare undersökning för att bestämma orsaken till sjukdomen:

 • mätning av blodtryck och puls
 • EKG;
 • duplexskanning av aortan (undersökning av kärlet med ultraljud);
 • Doppler-ekkokardiografi (ett slags Echo KG, som låter dig känna till blodflödet och dess turbulens).

Efter att ha avslöjat orsaken till hypertrofi är behandlingen av den underliggande sjukdomen ordinerad.

Metoder för behandling

Trots att helt eliminera förtjockning av vänster ventrikulära väggen kan bara vara kirurgiskt, oftast tillbringar konservativ terapi, t. Om du vill. Detta är patologi inte så farligt att tilldela operation alla patienter.

Behandlingens taktik beror på sjukdomen, vilket orsakade problemet.

Konservativ terapi: mediciner

Med högt blodtryck

Applicera ett av följande läkemedel, inte alla samtidigt.

Hypertrofi i vänster ventrikel - tecken på EKG. Behandling av myokardiell hypertrofi i hjärtans vänstra kammare

LVH är en särskild lesion i hjärtat, där den ökar i storlek och blir mer mottaglig för eventuella förändringar. Det påverkar hypertrofi huvudsakligen myokardium - hjärtens starkaste muskel gör det svårt att minska, så att risken för att utveckla andra sjukdomar ökar.

Vad är vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi i hjärtat, eller med andra ord hypertrofisk kardiomyopati - är en förtjockning av väggen i hjärtans vänstra kammare, vilket leder till funktionsfel vid operationen av aortaklaven. Problemet är vanligt bland patienter med högt blodtryck, såväl som idrottare, personer med stillasittande livsstil, alkoholberoende och de som har antagit en benägenhet för patologi genom arv.

Hypertoni av myokardiet i hjärtans vänstra kammare hör till klass 9 på skalan av ICD-10 tillsammans med andra sjukdomar i cirkulationssystemet. Denna patologi är i grunden ett syndrom av andra hjärtsjukdomar, vars indirekta tecken är uppenbara. För att undvika eventuella problem i framtiden är det nödvändigt att intensivt behandla det hypertrofierade orgelet i tid, omedelbart efter detekteringen av patologier.

Grader av vänster ventrikulär hypertrofi

Beroende på tecken på LVH och storleken på den deformerade muskelvävnaden kan flera stadier av sjukdomsutvecklingen särskiljas:

Måttlig vänster ventrikulär hypertrofi (LVH) uppstår som en konsekvens av högt blodtryck eller andra hjärtsjukdomar. Detta obetydliga vid första anblicken ökar signalen om hjärtöverbelastning och att risken för hjärtinfarkt (hjärtinfarkt, stroke) ökar för patienten. Ofta sker utan några tecken, det finns endast vid analys av ett elektrokardiogram. Om vänster ventrikel förstoras - det är nödvändigt att behandlas med hjälp av specialister, bäst av allt - permanent.

Den uttryckta LVH kännetecknas av dystrofa förändringar, i vilka mitralventilen är belägen nära septumytan och stör blodflödet, orsakar överdriven muskelspänning och stress på vänstra kammaren.

Ökad vänster hjärtkammare - orsaker

Orsaker till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare kan varieras, bland annat både kroniska och förvärvade sjukdomar i olika delar av kroppen:

 • hypertoni;
 • fetma: mycket farlig utveckling av sjukdomen hos unga barn som är överviktiga
 • ischemi;
 • diabetes mellitus;
 • arytmi, ateroskleros;
 • ofta överdriven fysisk aktivitet
 • alkoholism, rökning
 • högt blodtryck;
 • lungsjukdomar;
 • aortastenos
 • störningar i mitralventilens arbete;
 • stress, psykiska sjukdomar, nervös utmattning.

Utvecklingen av barnets kropp kan ske i strid med repolariseringsprocesser och som ett resultat - en ökning av kammarväggen. Om en sådan situation uppstår måste den förebyggas och följas sedan permanent under vuxen ålder och förhindra progression. Konstant motion kan naturligtvis leda till expansion av hjärtat, medan arbetet i samband med tunga lyft är ett potentiellt hot av systolisk överbelastning, så du bör normalisera din fysiska aktivitet och övervaka hälsan.

En annan indirekt orsak är sömnstörning, där en person slutar andas under en kort tidsperiod. Det kan observeras hos kvinnor under klimakteriet eller hos äldre människor och medför sådana följder som expansionen av hjärtkärlets diameter, tillväxten av septum och hjärtan, ökningen av blodtryck och arytmi.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

Symptom på kardiomyopati är inte alltid uppenbart, ofta misstänker människor inte ett problem. Om fostret under graviditeten utvecklades felaktigt kan det finnas en medfödd missbildning och hypertrofi i vänstra hjärtat. Sådana fall bör observeras från födseln och inte tillåta komplikationer. Men om det i hjärtats arbete finns periodiska avbrott och personen känner någon av dessa tecken, är det möjligt att ventrikelväggarna inte är i ordning. Symtomatologin för detta problem är detta:

 • andfåddhet;
 • svaghet, trötthet
 • smärta i bröstet;
 • låg hjärtfrekvens
 • svullnad i ansiktet på eftermiddagen;
 • störd sömn: sömnlöshet eller överdriven sömnighet;
 • huvudvärk.

Typer av vänster ventrikulär hypertrofi

Typer av hypertrofi i vänster ventrikel skiljer sig beroende på strukturen hos förändringar i hjärtmusklerna. Händer: koncentrisk och excentrisk LVH, dilatation av ventrikeln. Avgränsa på grundval av ekokardiografiska indikatorer (kardiogram) och tjockleken på organets väggar. Varje typ av LVH är inte en oberoende sjukdom, men den uppstår som följd av andra patologier i människokroppen.

Excentrisk hypertrofi

Ekocentrisk hypertrofi hos myokardiet kännetecknas av en ökning i hjärtat och volymen av dess kamrar parallellt med kompressionen av musklerna i vänstra kammaren. Det provoceras av en kraftig ökning av kardiomyocyter, deras tvärgående storlek förändras inte samtidigt. Även excentrisk LVH hotar bromsning av puls, komplikationer av andning. Visas med hjärtfel eller efter hjärtattack.

Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikulär myokardium

Koncentrisk glsh uppträder på grund av hyperfunktion hos myokardiocyter på grund av tryckbelastning. Hålrummets storlek förändras inte, ibland blir det ännu mindre. Storleken på väggarna i vänster ventrikel ökar, den totala massan av myokardiet och hjärtat. Koncentrisk hypertrofi uppträder med högt blodtryck, hypertoni; är orsaken till en nedgång i koronarreserven.

Utspädning av vänster ventrikel

Utspädning är expansionen av hjärtkärlets vänstra kammare, uppträder när myokardets arbete förändras eller överbelastar det friska ventrikeln. Om hjärtbågen är långsträckt kan detta också vara det första symptomet på LVH. Ibland leder aorta-stenos till dilatation, när den smala ventilen inte kan utföra sin pumpfunktion. Uppskjutna sjukdomar är ofta orsakerna till hjärtförstoring, i sällsynta fall kan det uppstå i sig, som medfödd patologi.

Vad är farlig vänster ventrikulär hypertrofi

Om den vänstra kammaren är hypertrophied - detta är inte en sjukdom, men det kan orsaka en hel del av dem i framtiden, inklusive dödliga hjärtattacker, stroke, angina och andra hjärtsjukdomar. Ofta en ökning i kroppen beror på en aktiv livsstil, hos idrottare, när hjärtat arbetar hårdare än i den genomsnittliga kroppen. Sådana förändringar kan inte utgöra ett hot, men i varje enskilt fall krävs ett kvalificerat samråd och en läkares råd.

Diagnos av kardiomyopati

Diagnos av vänster ventrikulär hypertrofi förekommer på flera sätt: upptäckt av EKG-tecken på sjukdomen, undersökning av hjärtat genom ultraljud eller med hjälp av en magnetisk resonansbildare. Om du har några problem med hjärtat och symtomen på sjukdomen ska du kontakta kardiologen och om du redan har haft en defekt och misstänker komplikationer behöver du en kardiovirurg och eventuellt ett behandlingssystem.

Hypertrofi i vänster ventrikel på EKG

EKG - en vanlig metod för diagnos, hjälper till att känna till tjockleken på hjärtmuskeln och voltazhnye tecken. Det är emellertid svårt att identifiera LVH på ett EKG utan att andra metoder deltar. En felaktig diagnos av hypertrofi kan göras, eftersom EKG-tecknen som är karakteristiska för den kan observeras hos en frisk person. Därför, om du har hittat dem - kan det bero på ökad kroppsvikt eller dess speciella konstitution. Då är det värt att genomföra en ekkokardiografisk undersökning.

LVH på ultraljud

Ultraljudsforskning bidrar till att döma mer troliga individuella faktorer och orsaker till hypertrofi. Fördelen med ultraljud är att den här metoden gör att man inte bara kan diagnostisera, men också för att bestämma egenskaperna hos hypertrofi och det allmänna tillståndet i hjärtmuskeln. Parametrarna för hjärtokardiografi avslöjar sådana förändringar i vänster ventrikel som:

 • ventrikulär väggtjocklek;
 • förhållandet mellan myokardmassa och kroppsvikt
 • tätningskoefficientens asymmetri;
 • riktning och hastighet av blodflödet.

MRI i hjärtat

Magnetic resonance imaging hjälper till att tydligt beräkna platsen och omfattningen av utvidgningen av ventrikel, atrium eller andra kaviteter i hjärtat, för att förstå hur stark de dystrofa förändringarna är. MRI av myokardiet visar alla anatomiska egenskaper och hjärtets konfiguration som om de "stratifierar" det, vilket ger läkaren en fullständig visualisering av orgeln och detaljerad information om tillståndet för varje avdelning.

Hur man behandlar vänster ventrikulär hypertrofi

Många människor är benägna att hypertrofi i hjärtat. Om problemet är starkt uttalat, utförs medicinsk eller kirurgisk behandling av hjärtat vänstra ventrikulär hypertrofi. I detta fall kan behandlingen, beroende på omfattningen av lesionen, vara inriktad på att förhindra sjukdomsprogressionen eller återföra myokardiet till normala gränser. Men det händer att detta tillstånd är reversibelt, om sjukdomen inte kan botas helt, då kan regression uppnås genom att korrigera sådana saker som:

 • livsstil;
 • typ av mat;
 • hormonbalans
 • fetma;
 • antal fysiska aktiviteter.

Behandling av hypertrofi i hjärtans vänstra kammare medicinskt

Läkemedel med hypertrofi i hjärtans vänstra kammare kan ha en effektiv effekt om de tas under överinseende av en läkare. Helt eliminera symtomen på högt blodtryck är omöjligt, men att ta blodtryckssymptom med denna sjukdom och bantning hjälper till att bekämpa orsakerna och förhindra försämring av hälsan. För att bota LVMP, förskriva sådana läkemedel:

Verapamil - en anhyarytmisk lösning från gruppen av kalciumkanalblockerare. Minskar kontraktiliteten hos myokardiet, minskar hjärtfrekvensen. Du kan använda den för vuxna och barn, doserna ställs in individuellt.

Betablockerare - minska trycket och volymbelastningen i hjärtkaviteten, bidra till att balansera rytmen och minska risken för smärta.

Sartaner - effektivt reducera den totala belastningen på hjärtat och omforma myokardiet.

Myokardhypotension ligger i hjärtat av klass 9 på skalan av ICD-10, tillsammans med andra sjukdomar i cirkulationssystemet. Det är nödvändigt att föredra endast drogerna, vars kvalitet har kontrollerats och visats kliniskt, de experimentella verktygen kan inte bara ha den förväntade effekten utan påverkar också all hälsa i allmänhet negativt.

Kardiomyopati kirurgisk behandling

Drift med vänster ventrikulär hypertrofi kan vara nödvändig för att avlägsna den hypertrophied muskelregionen i sena och avancerade stadier av sjukdomen. För detta ändamål transplanteras hela hjärtat eller dess separata delar. Om orsaken till LVOM är skada på ventilen eller septum, försöker man först att transplantera dessa organ specifikt, vilket är enklare än operationen med hela hjärtat. Vid en sådan intervention måste patienten tillbringa hela livet under vård av en kardiolog och ta mediciner för att förhindra trombos av koronarkärlen.

Folkbehandling av vänster ventrikulär hypertrofi

Behandling av hypertrofi av vänster kammare i hjärtat av folkmusik rättsmedel kan bidra till att de senare stadierna av skadorna, men det är effektivt vid låga förstoringar, för att förhindra utveckling, vilket minskar risken för allvarligare konsekvenser. Helst bota sjukdomen du kommer inte att lyckas, men lindra obehag, bröstsmärta, svaghet och svimning folkmedicinsk burk. Sådana medel är kända:

Herbal som adjuvant terapi för behandling av huvudsakligen (blåbär, Hjärt, bogulnik hagtorn, åkerfräken, blåklint blommor, Adonis)

Permanent mjölk: Koka och häll för natten i en termos, eller sätt i ugnen tills en brun skorpe.

Lily av dalen i form av droppar av tinktur eller gruel. För tinktur häll liljan av dalen med vodka eller alkohol, insistera på en mörk plats i 2 veckor, ta 10 droppar 3 gånger om dagen i 2 månader. Kashitsa: Häll kokande vatten över dalen av dalen blommor, insistera 10 minuter. Töm sedan vattnet, slipa växten och ta en matsked 2 gånger om dagen. Rekommenderas i kombination med droppar.

Vitlök honung: Krossad vitlök blandat med honung i 1: 1 proportioner, insistera en vecka på en mörk plats, ta 1 matsked 3 gånger om dagen innan du äter.

Rött torrt vin, infunderat med torkad rosmarin. Häll bladet med vin, insistera om en månad på en mörk plats, spänna och ta innan du äter.

Tranbär, gnidade med socker: en tesked 4 gånger om dagen.

Diet med hypertrofi i hjärtans vänstra kammare

För att justera kosten för kardiomyopati, följ dessa tips:

 • ge upp salt
 • Ät ofta, ungefär 6 gånger om dagen, men i små portioner;
 • sluta röka, drick mindre sprit
 • välj mat med mindre fett och kolesterol;
 • begränsa antalet animaliska fetter;
 • friska mjölkprodukter, mejeriprodukter, färska grönsaker och frukter;
 • ät mindre mjöl och sött;
 • om du är överviktig - följ kosten för viktminskning och minska belastningen på hjärtat.

Video: Myokardiell hypertrofi i vänster ventrikel

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Hypertrofi av vänster ventrikulär myokardium (LVH): orsaker, tecken och diagnostik, hur man behandlar, prognos

Hypertrofi i vänster ventrikel (LVH) är ett koncept som reflekterar förtjockning av väggarna i vänstra kammaren i aggregat eller utan expansion av hålrummet i vänster ventrikel (LV). Ett sådant tillstånd kan uppstå av olika orsaker, men i de flesta fall visar det hjärtkärnans patologi, ibland ganska allvarligt. Faren för LVH är att förr eller senare utvecklas kroniskt hjärtsvikt (CHF), eftersom myokardiet inte alltid kan arbeta med samma belastning som det genomgår LVH.

Enligt statistiken är LVH vanligare hos äldre patienter (över 60 år), men med vissa hjärtsjukdomar observeras det hos vuxna och barn, och även under nyfödda perioden.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

1. "Atletiskt hjärta"

Den bildande av hypertrofi hos väggarna i hjärtans vänstra kammare är en variant av normen i ett enda fall - en person som länge och professionellt varit involverad i sport. På grund av det faktum att vänster ventrikelkammare utför huvudarbetet för att utvisa volymen av blod som är tillräcklig för hela kroppen och det måste testa belastningen mer än andra kameror. I ett fall där en person har lång och hård träning, kräver hans skelettmuskler mer blodflöde, och när muskelmassan ökar ökar blodflödet i musklerna konstant. Med andra ord, om i början av träningen endast hjärtat upplever periodisk en ökande belastning, blir det efter ett tag belastningen på hjärtmuskeln permanent. Därför ökar myokardiet i LV sin massa, och väggarna på LV blir tjockare och kraftigare.

exempel på ett sporthjärta

Trots det faktum att idrottshjärtan i princip är en indikator på idrottarnas goda fitness och uthållighet är det väldigt viktigt att inte missa det ögonblick då fysiologisk LVH kan gå in i patologisk LVH. I detta avseende observeras idrottare av idrottsmedicinläkare, som klart vet vilken typ av sport LVH är tillåtet, och i vad det inte borde vara. LVH är sålunda speciellt utvecklad i cyklister (spring, simning, rodd, skidåkning, vandring, skidskytte, etc.). Måttligt utveckla LVH hos idrottare med utvecklade styrkor (brottning, boxning, etc.). I folk som är engagerade i sportspel, utvecklar LVH i norm LVH väldigt lite eller utvecklas inte alls.

2. Arteriell hypertoni

Hos patienter med höga blodtryckssiffror bildas en lång och ihållande spasm i periferartärerna. I detta avseende måste vänster ventrikel trycka blod med mer kraft än med normalt blodtryck. Denna mekanism orsakas av en ökning av fartygets totala periferistålighet (OPSS), och med detta överbelastas hjärtat med tryck. Efter några år är LVs vägg förtjockad vilket leder till ett snabbt slitage på hjärtmuskeln - CHF börjar.

3. Ischemisk hjärtsjukdom

Med ischemi upplever myokardiet en övergående eller permanent brist på syre. Naturligtvis fungerar muskelceller utan extra energisubstrat inte lika effektivt som vanliga, så de återstående kardiomyocyterna måste arbeta med en högre belastning. Gradvis bildade kompensatorisk förtjockning av hjärtmuskeln - hypertrofi.

4. Kardioskleros, myokarddysrofi

Spridningen av bindväv (vävnad) i myokardiet kan inträffa efter hjärtinfarkt (post-infarktkardioskleros) eller efter inflammatoriska processer (postmyokarditkardioskleros). Myokarddystrofi, som annars är känd som hjärtmuskulaturutarmning, kan uppträda med olika patologiska tillstånd - anemi, anorexi, förgiftning, infektion, förgiftning. Som en följd av de beskrivna processerna upphör en del av cellerna i hjärtmuskeln att utföra sin kontraktila funktion, och denna funktion tas genom att såga de återstående normala cellerna. Igen, för fullfjädrande arbete behöver de en kompensatorisk förtjockning.

5. Fördröjd kardiomyopati

En sådan sjukdom kännetecknas av överträngning av hjärtmuskeln och en ökning av hjärtkammarens volym. Som ett resultat måste vänster ventrikel utvisa en större blodvolym än normalt, vilket kräver ytterligare arbete. Det finns en överbelastning av hjärtvolymen och myokard hypertrofi bildas.

6. Hjärtsjukdomar

På grund av en kränkning av hjärtets normala anatomi uppträder antingen LV-överbelastning (antingen vid aortastensos) eller överbelastningsvolym (vid aortaklaff). Med andra ventils laster utvecklas förr eller senare hypertrofisk kardiomyopati hos LV.

7. Idiopatisk LVH

LVH anges i detta fall om ingen orsak till sjukdomen har identifierats under patientens fullständiga undersökning. Men med denna form av LVH kan man prata om genetiska förutsättningar för bildandet av kardiomyopati enligt den hypertrofa typen.

8. Medfödd LVH

Med denna form av sjukdomen börjar i prenatalperioden och manifesteras under de första månaderna efter barnets födelse. Grunden för denna form är de genetiska störningarna som ledde till funktionsfel i hjärtmusklercellerna.

9. Samtidig hypertrofi i vänster och höger ventrikel

En sådan kombination finns i allvarliga hjärtefekter - med stenos i lungstammen, fallot tetralogi, defekt hos interventionssjukdomen etc.

Hypertrofi av väggarna i hjärtans vänstra kammare hos barn

I barndomen kan LVH vara medfödd eller förvärvad. Förvärvat LVH orsakas huvudsakligen av hjärtfel, cardit, lunghypertension.

Symtom hos barn kan vara annorlunda. Ett nyfött barn kan vara trögt eller omvänd, rastlös och skrikande, dåligt suger ett bröst eller en flaska, när suger och skriker blir den nasolabiala triangeln blå.

Ett barn äldre kan redan berätta om sina klagomål. Han är orolig för smärta i hjärtat, trötthet, slöhet, pallor, dyspné med obetydlig motion.

Barnkardiologen eller hjärtkirurg väljer en taktik för behandling av hypertrofi hos barn efter noggrann uppföljning och övervakning av barnet.

Vilka typer av LV hypertrofi finns det?

Beroende på karaktären av förtjockningen av hjärtmuskeln isoleras LVH koncentriska och excentriska typer.

Koncentrisk typ (symmetrisk hypertrofi) bildas när tillväxten av den förtjockade muskeln sker utan en ökning i hjärtkammarens hålighet. I vissa fall kan LV-kaviteten minska tvärtom. Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikel är mest typisk för hypertensiv sjukdom.

Excentrisk hypertrofi vänster ventrikeln (asymmetrisk) förutsätter inte bara en förtjockning och en ökning i massan av LV-väggen utan även en expansion av hålrummet. Denna typ är vanligare vid hjärtfel, med kardiomyopatier och med myokardiell ischemi.

Beroende på hur tjock LV-väggen är, isoleras måttlig och svår hypertrofi.

Dessutom isoleras hypertrofi med obstruktion av det utgående LV-området och utan det. Vid den första typen griper hypertrofi också interventrikulär septum, vilket leder till att LV-zonen närmare aortas rot får en uttalad minskning. Vid den andra typen av överlappning i LV-zonens övergång observeras inte övergången till aortan. Det andra alternativet är gynnsammare.

Är klinisk hypertrofi i vänster ventrikel?

Om du pratar om symtomen och några specifika tecken på LVH, är det nödvändigt att klargöra i vilken utsträckning förtjockningen av hjärtens muskelvägg har nått. Således kan LVH i början inte manifestera sig alls och huvudsymptomen kommer att noteras från huvudhjärtsjukdomen, till exempel huvudvärk med högt blodtryck, bröstsmärta med ischemi etc.

När myokardens massa ökar uppträder andra klagomål. På grund av det faktum att de förtjockade delarna av hjärtventrikulära muskler komprimera kransartärerna, samt förtjockad myokardium kräver mer syre, det finns smärta i bröstet av anginal typ (brännande, klämma).

I samband med den grad dekompensation och minska myokardiala reserver av att utveckla hjärtsvikt, vilket manifesteras attacker av andfåddhet, svullnad i ansiktet och nedre extremiteter, samt lägre tolerans vanliga fysisk aktivitet.

Om några av de beskrivna symptomen uppträder, även om de inte är mycket svåra och sällan stör, är det fortfarande nödvändigt att konsultera en läkare för att få reda på orsakerna till detta tillstånd. När allt kommer omkring, den tidigare diagnosen av LVH, desto större är framgången med behandlingen och ju mindre risken för komplikationer.

Hur bekräftar diagnosen?

För att misstänka hypertrofi i vänster ventrikel är det tillräckligt att utföra ett vanligt elektrokardiogram. De viktigaste kriterierna av vänster ventrikulär hypertrofi på elektrokardiogram är störningar av repolarisering (ibland upp till ischemi) för prekordiala leads kosovoskhodyaschaya eller kosoniskhodyaschaya ST-höjning i leads V5, V6, kan tryckas ned ST-III, och aVF leder, samt negativa T-vågor). Dessutom EKG lätt bestämmas genom spänningen ändrar tecken - ökning av R-vågsamplitud i vänstra bröstet leder - I, aVL, V5 och V6.

I det fall då patienten har tecken på hypertrofi av myokardiet och LV överbelastning på EKG, utser doktorn honom en uppföljningsundersökning. Guldstandarden är ultraljud av hjärtat eller ekkokardiografi. På EchoX kommer doktorn att se graden av hypertrofi, tillståndet hos LV-hålan och också avslöja den möjliga orsaken till LVH. Normal tjocklek på LV-väggen är mindre än 10 mm för kvinnor och mindre än 11 ​​mm för män.

Ofta kan förändringar i hjärtans storlek bedömas genom att man utför den vanliga bröströntgen i två utsprång. Bedömning av vissa parametrar (hjärtans midja, hjärtans båg osv.), Radiologen kan också misstänka förändringar i hjärtkammarens konfiguration och deras storlekar.

Video: EKG tecken på hypertrofi hos vänster ventrikel och andra hjärtkamrar

Är det möjligt att bota hypertrofi i vänster ventrikel för alltid?

Terapi av LV hypertrofi reduceras till eliminering av orsakande faktorer. Så, vid hjärtfel, är den enda radikala behandlingen kirurgisk korrigering av defekten.

I de flesta situationer (hypertoni, ischemi, kardiomiodistrofiya etc.) för att behandla vänster ventrikulär hypertrofi behov med kontinuerlig användning av läkemedel som inte bara påverkar de mekanismer av den underliggande sjukdomen, men också för att skydda hjärtmuskeln från remodeling, dvs besitter kardioprotektiva effekter.

Sådana droger som enalapril, kvadripryl, lisinopril, normalisera blodtrycket. Under långvariga storskaliga studier visade det sig på ett tillförlitligt sätt att denna grupp av läkemedel (ACEI) inom sex månader från starten av behandlingen leder till normalisering av LV-väggtjockleksindex.

Läkemedel från gruppen av betablockerare (bisoprolol, karvedilol, nebivalol, metoprolol) inte bara minskar hjärtfrekvensen och "relax" hjärtmuskeln, men också minska för- och efterbelastning på hjärtat.

Preparat av nitroglycerin eller nitrater har förmågan att fullständigt dilatera kärlen (vasodilaterande effekt), vilket också signifikant minskar belastningen på hjärtmuskeln.

I fallet med samtidig hjärtsjukdom och utvecklingen av CHF är visad mottagande diuretika (indapamid, hydroklortiazid, diuver etc). När de tas, minskar volymen cirkulerande blod (BCC), vilket resulterar i en minskning av hjärtöverbelastningsvolymen.

Varje behandling, om man tar ett läkemedel (med högt blodtryck - monoterapi) eller flera (med ischemi, ateroskleros, CHF-komplex behandling), ordineras endast av en läkare. Självmedicinering, som självdiagnos, kan orsaka irreparabel hälsorisk.

När man talar om behandlingen av LVH för gott bör det noteras att de patologiska processerna i hjärtmuskeln är reversibla endast när behandlingen är ordinerad i tid, i sjukdoms tidiga skeden, och tar droger ut hela tiden, och i vissa fall - för livet.

Vad är farligt för LVH?

I det fall då en liten hypertrofi hos LV diagnostiseras i de tidiga stadierna och den bakomliggande orsaken till sjukdomen är mottaglig för terapi, har en fullständig botemedel mot hypertrofi all chans att lyckas. Men med allvarlig hjärtpatologi (avancerade omfattande hjärtattacker, utbredd kardioskleros, hjärtfel) kan komplikationer utvecklas. Sådana patienter kan ha hjärtattacker och stroke. Långvarig hypertrofi leder till svår CHF, med svullnad över hela kroppen upp till anasarca, med total intolerans mot normala hushållsbelastningar. Patienter med svår hjärtsvikt kan inte flytta runt i huset normalt på grund av svår andfådd andning, kan inte knyta skosnören, laga mat. I de senare stadierna av CHF kan patienten inte lämna huset.

Förebyggande av negativa effekter är regelbunden medicinsk kontroll med hjärtans ultraljudsförfarandet var sjätte månad samt ett konstant intag av droger.

utsikterna

Prognosen för LVH bestäms av den sjukdom som ledde till det. Så, med arteriell hypertension, som korrigeras framgångsrikt med hjälp av antihypertensiva läkemedel, prognosen är gynnsam, utvecklar CHF långsamt, och personen lever i årtionden, lider inte kvaliteten på sitt liv samtidigt. Hos äldre personer med myokardisk ischemi samt hjärtattacker kan utvecklingen av CHF inte förutsägas av någon. Det kan utvecklas både långsamt och snabbt nog, vilket leder till funktionshinder hos patienten och handikapp.

Hypertrofi i vänster ventrikel

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare - ett tillstånd där kondensationen av muskeln kännetecknas av en ökning av storleken på muskelcellernas anslutningar (kardiomyocyter). Musklerna som utgör väggen i vänster kammare, spelar en viktig roll i kretsloppet och samtidigt minska deras blod ut i aorta, och i relax kommer från vänster förmak. Med utvecklingen av vänster ventrikulär hypertrofi (kardiomyopati) kondenserar vägg, förlorar elasticitet, om detta inträffar förtjockning av hjärt septum, kan uppstå funktionsstörningar och bicuspid aortaklaffen. Patologi kan orsaka sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, arytmier. Sjukdomen observeras mestadels hos ungdomar och medelålders, hos män oftare än hos kvinnor.

Typer av kardiomyopati

Normalt är tjockleken på ventrikelens väggar 9-14 mm i olika zoner. Med utvecklingen av kardiomyopati kan dessa dimensioner öka avsevärt. väggförtjockning är vanligtvis inte strikt symmetrisk, det kan lokaliseras i olika delar: blodutloppsområdet i aortan, i septum mellan kamrarna, övergången från förmaket till den vänstra kammaren.

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är indelad i två typer:

 • Concentric. Som kännetecknas av förtjockning av det vänstra ventrikulära väggen och, följaktligen, en ökning av hjärtmuskelmassvolymen oförändrad hålighet - detta beror på hyperplasi myocardiocytes organeller;
 • Excentrisk. Ökningen i hålrummets vänstra storlek i vänster ventrikel, som sker mot bakgrund av proportional komprimering av dess muskler, är associerad med tillväxten av kardiomyocyter.

Denna patologi orsakas av en överbelastning av volymer som orsakar en ökning i hålrummet och en överbelastning av blodtrycket, vilket leder till en ökning i ventrikelns sammandragning och en förtjockning av väggarna.

Orsakerna till hypertrofi i vänster ventrikel

Bland orsakerna till hypertrofi i vänster ventrikel kallas primärt: stabil hypertoni, hjärtfel, genetisk predisposition, diabetes, muskeldystrofi. Även gynnsamma faktorer för sjukdomsutvecklingen är:

 • En stillesittande livsstil;
 • Dricka alkohol och röka;
 • fetma;
 • Stressfull fysisk aktivitet;
 • Psykologisk instabilitet, stress.

För en person som leder en stillasittande livsstil kan en speciell fara vara en skarp och intensiv fysisk belastning.

Jag vill framhäva de fysiologiska orsakerna som orsakar kardiomyopati hos personer som leder en aktiv livsstil, engagerad i manuell arbetskraft, idrottare. Långsiktig och överdriven fysisk ansträngning, ansträngande motion utan tillräcklig kontroll av hjärtat är en fara för hälsan och kan orsaka asymtomatisk ventrikulär hypertrofi, och i vissa fall till en hjärtattack. Det är också fyllt med en kraftig upphörande av tidigare konstanta belastningar, vilket kan leda till utseendet på kroniskt hjärtsvikt och myokardiell atrofi.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi i vänster ventrikel utvecklas ganska ofta utan några symtom, speciellt det noteras i de tidiga stadierna av sjukdomen, när komprimeringen av väggarna inte stör blodcirkulationen. Sjukdomen kan i några år inte ge några tecken och detekteras endast med en planerad läkarundersökning under EKG, detta är dess fara. Men i vissa fall förvärras patientens tillstånd signifikant i början av sjukdomen. Ett karakteristiskt tecken på hypertrofi i vänster ventrikel är utvecklingen av angina på grund av deformation av de kärl som matar myokardiet, med utseendet på:

 • Smärta i bröstet;
 • yrsel;
 • Svimning med en omedelbar hjärtslag;
 • Hjärtrytmstörningar;
 • Förmaksflimmer
 • Snabb trötthet, svaghet;
 • Blodtryck hoppar;
 • Sömnstörningar;
 • Dyspné med fysisk ansträngning, och även i vila.

Vid någon av dessa tecken är det nödvändigt att adressera kardiologen så snart som möjligt och tillbringa inspektion. Dessutom bör det komma ihåg att kardiomyopati själv är ett av de möjliga symtomen på sådana sjukdomar som hjärtsjukdom, hjärtsvikt, lungläckage, hjärtattack och andra. Uteslutande med medicinsk hjälp i detta fall kan leda till allvarliga komplikationer och leda till ett dödligt utfall.

Behandling av hjärtkärlets vänstra ventrikelhypertrofi

Eftersom mild och måttlig hypertrofi i vänster ventrikel är mestadels asymptomatisk, kan den endast identifieras genom kliniska undersökningar. För detta utförs följande diagnostik: EKG, MR, ultraljud av hjärtat, Doppler echokardiografi, ett index beräknas för att bestämma graden av hypertrofi.

För genomförandet av kvalificerad behandling är det viktigt att inte bara diagnostisera sjukdomen utan också för att bestämma dess natur och särdrag hos kursen. Baserat på undersökningsdata väljes den mest fördelaktiga metoden för behandling av vänster ventrikelhypertrofi, i syfte att normalisera myokardfunktionen och utföra antingen medicinskt eller kirurgiskt. Kirurgisk behandling indikeras om orsaken till kardiomyopati är medfödd hjärtsjukdom hos barn, ger denna metod en bra effekt. Även kirurgisk behandling ordineras för allvarlig sjukdom, förminskning av aortakanalen. Under operationen avlägsnas en del av den hypertrofinerade muskeln, efter ingreppet utförs symptomatisk terapi. Med en medicinsk metod förskrivs beta-adrenoblockerna i kombination med verapamil samt antihypertensiva läkemedel för att återställa näring till vänster ventrikelmuskel. Att ta mediciner är nödvändigt under hela livet.

Hjälpåtgärder vid behandling av sjukdom

Viktigt vid behandlingen av sjukdomen förändras patientens livsstil och vägrar att dricka alkohol, rökning, eftersom detta minskar syrgasflödet i kroppen. Rekommenderad måttlig träning - promenader, simning, aerobics, jogging. För idrottare är det nödvändigt att gradvis minska intensiteten i träningen. När du utför behandling är det väldigt viktigt att följa en diet: minska saltintaget, stekta och feta livsmedel, röka produkter, mjölprodukter, godis. Samtidigt är det nödvändigt att öka mängden surmjölkprodukter, grönsaker, frukter, skaldjur i kosten, att äta 5-6 gånger om dagen i små portioner.

Under de senaste åren diagnostiseras hypertrofi i vänster ventrikel hos mycket unga människor. Utan behandling och medicinsk kontroll kommer sjukdomen nödvändigtvis att utvecklas. Därför är det nödvändigt att regelbundet observera hos kardiologen, att utföra alla rekommendationer från läkare, att ta föreskrivna mediciner och att leda en hälsosam livsstil.

Hypertrofi i vänster ventrikel: orsaker, behandling och konsekvenser

Myokard är det kraftfullaste muskelskiktet i hjärtväggen, som bildas av celler av kardiomyocyter. Denna vävnad är närvarande både i atrierna och i ventriklerna, men det krymper på olika sätt. Myokard är utrustad med ett ledande system, vilket förklarar hjärtets konsekventa funktion. En sådan patologi som hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel anses vara både en följd och en harbinger av allvarliga problem med hjärt-kärlsystemet. Denna sjukdom och kommer att diskuteras i denna publikation.

Hypertrofi av myokardium i vänster ventrikel - vad är det?

Patologi kan utvecklas när det finns en spridning av hjärtväggen. I de flesta fall leder detta till en förändring i hjärtans storlek och form, liksom förtjockningen av septumet mellan ventriklarna. Ibland visar sjukdomen inte sig länge, och personen lever utan att veta om den. Hypertrofi betraktas som en hacker av mer allvarliga patologier i hjärtat, så det är så viktigt att veta om riskfaktorerna och konsekvenserna av denna patologi.

Orsaker till hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel

Hypertrofi av hjärtkärlets myokardium i vänster ventrikel uppträder under förhållanden när hjärtat upplever regelbundna påkänningar, vilket gör att den arbetar mer intensivt än vanligt. Till exempel, med ökat artärtryck, tvingas musklerna i vänster ventrikel att kontrahera starkare för att motverka den. Som ett resultat leder detta till en ökning i muskelvävnad, vilket orsakar en störning i hjärtets funktion. Faktorer som kan göra hjärtat att arbeta med mer styrka och spänning innefattar följande.

Arteriell hypertoni

Hypertoni ökar sannolikheten för att utveckla ventrikulär hypertrofi. I denna sjukdom överstiger systoliskt tryck (uppträder vid uppdrag) 140 mm Hg. st. och diastolisk (i avslappningsfasen) stiger mer än 90 mm Hg. För övrigt kan fetma orsaka en ökning av blodtrycket och ökad syreförbrukning efter syre och som en följd av myokardöverväxt.

Hjärt sjukdomar

Hypertrofi av myocardiet i vänster ventrikel är inte så sällsynt bland barnsjukdomar. Huvudrollen i detta spelas av medfödda missbildningar av hjärtat:

 • en ventrikel istället för två;
 • koagulering eller stenos av aortan;
 • defekt av septum mellan de två ventriklerna;
 • vanlig arteriell stam;
 • vänster ventrikulär hypoplasi och pulmonell atresi;
 • atresi hos tricuspidventilen.

Detekteringen av myokardiell hypertrofi och hjärtpatologier hos fostret och hos barn under 6 månader är ganska komplicerat. För noggrann diagnos används ekkokardiografimetoden huvudsakligen, medan ekkokardiogrammet uppfattar myokardiell hypertrofi och andra karakteristiska förändringar som medföljer någon hjärtsjukdom.

 • stenos av aortaklaven, som åtföljs av en inskränkning av ventilen som förbinder vänster ventrikel med aortan och förhindrar rörelsen av blod från detta stora blodkärl tillbaka till hjärtat. Utvecklingen av stenos kräver ett ökat arbete i ventrikeln för att leverera blod till aortan;
 • aorta-insufficiens, när ett omvänd flöde av blod från aortan till vänster ventrikel uppträder vid ventrikulär avslappning på grund av otillräcklig tillslutning av ventilerna i aortaklaven.

Idiopatisk hypertrofi / Hypertrofisk kardiomyopati

Det är en långsamt utvecklande förtjockning av hela myokardiet eller dess separata delar, vilket under lång tid inte orsakar några störningar i hjärtens kontraktile aktivitet. Vid hjärtsjukdom är en genetisk predisposition, och myokardiell hypertrofi kan åtföljas av tillväxten i dess tjockare fibrös vävnad och onormala rumsliga orienterings myofibriller tillhandahålla reduktion i muskelcellerna.

Om sådana förändringar i vänster ventrikulär myokardium uttrycks och uppstår utan uppenbara orsaker, talar vi om hypertrofisk kardiomyopati, vilken också anses vara en faktor i början av hypertrofi.

Överdriven fysisk aktivitet

Intensiv träningsaktivitet gör hjärtat att anpassa sig till de enorma fysiska belastningarna. I vissa fall kan detta leda till vänster ventrikulär hypertrofi, medan riskfaktorer och personer som är engagerade i tungt fysiskt arbete är i fara.

Vilka andra sjukdomar kan leda till hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel?

Inte lika vanligt som högt blodtryck, men ganska möjligt och samtidig orsak till myokardiell hypertrofi är sömnapné. Denna sjukdom är associerad med det omedvetna stoppet av andning i en dröm för en tid av 1 sekund till 2-3 minuter. Denna sjukdom uppträder hos postmenopausala kvinnor och män. Hur påverkar apné utvecklingen av myokardiell hypertrofi? Experter säger att detta är en av de faktorer som ökar blodtrycket, plus, efter en lång paus, ökar belastningen på hjärtmuskeln kraftigt.

Behandling av myokardiell hypertrofi i vänster ventrikel

Behandlingen av sjukdomen fokuserar i första hand på huvudorsaken som orsakade utvecklingen.

Eliminering av riskfaktorer

För framgångsrik behandling är det viktigt att eliminera de faktorer och vanor som vanligtvis leder till utvecklingen av sjukdomen. Normalisering av blodtryck är det första och viktigaste steget. Regelbundet se en läkare, köp en tonometer - så att du kan kontrollera trycket. Försök att eliminera alla typer av stress och ångest, eftersom överflödig kortisol och noradrenalin också är riskfaktorer. Inte mindre viktigt i behandlingen är en hälsosam livsstil och eliminering av dåliga vanor.

Korrigering av arteriell hypertension

Medicinska åtgärder vid högt blodtryck innefattar att ta mediciner och förändra livsstilen. Några av läkemedlen, vars åtgärder syftar till att korrigera högt blodtryck, kan också förhindra ytterligare ökning av vänster ventrikulär muskelvävnad. Här är de läkemedelsgrupper som ordineras för högt blodtryck:

 1. ACE-hämmare (angiotensinkonverterande enzymer) främjar expansion av blodkärl, sänkt blodtryck, normaliserar blodflödet och minskar därför bördan på hjärtat. Exempel på droger: Enalapril (Vasotec), Captopril (Kapoten), Lizinopril (Priniwil, Zestril). Läkemedel i denna grupp orsakar ibland en irriterande hosta, men den helande effekten är ofta viktigare. Om biverkningarna är starkt uttalade kan den behandlande läkaren välja andra medel.
 2. ARB, eller angiotensinreceptorblockerare, har många av egenskaperna hos ACE-hämmare, men orsakar inte hosta i patienten. Exempel på medel: Losartan (Cosaar), Valsartan.
 3. Tiaziddiuretika hjälper njurarna att bli av med överskott av vatten och natriumjoner, vilket minskar den totala volymen blod och blodtryck.
 4. Betablockerare minska hjärtfrekvens, lägre blodtryck och förhindra att vissa av de skadliga effekterna av stresshormoner - adrenalin och kortisol som sticker dock inte grundläggande men påverka utvecklingen av högt blodtryck faktor. Dessa läkemedel innefattar bisoprolol, carvedilol, metoprolol, atenolol (Tenormin).
 5. Kalciumkanalblockerare inhiberar kalciuminträde in i hjärtvävnadsceller, minska myokardiell kontraktilitet genom att lätta muskelvävnaden av kärlväggarna, vilket ger diuretiska effekter och sålunda sänka blodtrycket. Kalciumantagonister kan nämnas läkemedel: Nifedipin (Prokardia), Verapamil (Calan, matta, Veleran), Diltiazem (Kardizem, Tiazak).

Hälsosam livsstil

Förändringar i livsstil hjälper till att sänka blodtrycket och förhindra utvecklingen av symtom på vänster ventrikelhypertrofi. Notera några viktiga rekommendationer:

 • Bli av med övervikt. Förlusten på endast 3-5 kg ​​hjälper till att normalisera trycket och minskar risken för myokardiell hypertrofi.
 • begränsa mängden salt i kosten eftersom dess överskott oundvikligen leder till ökat tryck;
 • Missa inte alkohol, drick det i små mängder och ge upp cigaretter.
 • träna regelbundet, en halvtimme eller en timme med måttlig fysisk aktivitet stärka hjärtat varje dag, men överkör inte det. Gå oftare, springa, träna eller yoga. Om du gör styrketräning, såsom bodybuilding, eller ditt arbete är ansluten med massor, samråda med kardiologen, kommer det att rekommendera sätt att förebygga högt blodtryck och hjärtförstoring.

effekter

Ökad muskel förlorar sin elasticitet, vilket leder till ökat tryck i hjärtat och kransartären. Hypertrofi i vänster ventrikel är fylld med sådana komplikationer som:

 • arytmi - en kränkning av hjärtats rytm;
 • ischemisk hjärtsjukdom, angina pectoris;
 • hjärtsvikt, uttryckt i hjärtans oförmåga att pumpa den erforderliga mängden blod;
 • avbrott av blodtillförseln i hjärtat - en hjärtinfarkt;
 • plötslig hjärtstopp.

Tydligen är följderna av sjukdomen mycket allvarliga och oförutsägbara. Alla patologier som är förknippade med hjärt- och kärlsystemet kräver noggrann uppmärksamhet, eftersom inaktivitet en dag kan vara dödlig.

Till vilken läkare som ska ansöka

Om du har hjärtproblem måste du se en kardiolog. Elektrokardiografi används för att detektera vänster ventrikulär hypertrofi som en screeningsmetod, och den viktigaste studien är ekkokardiografi. Om detta symptom är förknippat med hjärtfel - behandlas patienten av en hjärtkirurg.

Hypertrofi i vänster ventrikel orsakar hjärtsvikt

Hypertrofi av vänster kammare (LVH) - en förtjockning av dess väggar, vilket leder till störningar i driften av mitral och aorta ventiler. Eftersom utvecklingen av hypertrofi som skiljer hjärtens ventriklar, modifierar septum, och dess väggar förlorar sin elasticitet och rörlighet. De två främsta orsakerna till detta är överbelastning med volym och tryck, eftersom en starkare muskelkontraktion krävs för att släppa blod. Förtjockningen kan vara antingen likformig eller koncentrerad i någon speciell del av vänster ventrikulär ventrikel.

LVH kan vara ärftlig eller förvärvad. I sig är mild mildt hypertrofi i vänster ventrikel inte en sjukdom. Det representerar symtomen på en viss sjukdom eller till och med en hel serie av dem. I de flesta fall är LVH ett tillstånd som förvärvas på grund av högt blodtryck, hjärtsjukdomar och andra allvarliga patologier.

Om ökningen av muskelmassa på grund av den ökade belastningen är positiv med avseende på hjärtmuskeln är inte fallet för de yttre delarna av kroppen - som förser hjärtat med blodkärl inte kan växa i samma takt som muskelmassa, så kraften i hjärtat störs. Zonerna av avvikande aktivitet och förbikopplingsledningsförmåga utvecklas. Detta och försvagningen av hjärtväggarna i vänster ventrikel resulterar i flera attacker av arytmi.

På grund av störningar i blodkärlen, och att volymen av hjärtmuskeln når en kritisk storlek, uppstår det ischemi och fokal nekros. Hjärtans vikt kan vara dubbelt så hög som detta. Följande inträffar: området av kärlytan minskar med avseende på myokardiet och avståndet mellan kärl och muskelfibrer ökar. Från detta behöver myokardiet mer syre än vanligt (med 50%). Eventuella ytterligare brister i syreförsörjningen förvärrar situationen ännu mer.

Den intensiva och skarpa belastningen på myokardiet är en speciell fara vid förvärvet av LVH. Speciellt handlar det om människor, som leder en stillasittande stillasittande livsstil, liksom att röka och missbruka alkohol. Även om vänster ventrikulär hypertrofi inte leder till död betyder det inte att det är säkert för patienten. LVH kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke med alla konsekvenser som är allvarliga för kroppen.

I enlighet med förändringar i hjärtets struktur finns det två typer av hypertrofi.

 • Den första av dessa är koncentrisk hypertrofi. Vid hennes hjärta förstoras i storlek, och volymen av kaviteter i ventriklarna minskar. Koncentrisk form uppstår på grund av högt blodtryck vid högt blodtryck som en av komplikationerna i hjärt-kärlsystemet.
 • Den andra typen är excentrisk hypertrofi, när hjärtat är förstorat, men dess hålrum förstoras. Detta händer när hjärtkaviteterna är överbelastade med volymen. Det finns en excentrisk form för hjärtsjukdom och hjärtinfarkt.

LVH är en kompensationsreaktion av kroppen som syftar till att leverera dess vävnader med blod. Den flesta patologin utvecklas mot bakgrund av missbildningar av aorta och mitralventil. Känna igen det för symptomatologin är inte lätt, för i framkant finns tecken på direkt sjukdom.

Hjärthypertrofi finns ofta hos unga människor som lider av stabilt högt blodtryck. Dödligheten i detta fall är 4%.

För att bestämma om patienten höll hypertrofi lämpliga diagnostiska metoder, bland vilka: ekokardiogram (enkel eller tvådimensionell) magnetisk resonans, och positronemissionstomografi, samt doppler ekokardiogram. För att avslöja en patologi tecknar voltazhnye tecken på en hypertrofi i en vänstra ventrikel med hjälp av en elektrokardiogramhjälp.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

LVH i 90% av fallen utlöses av högt blodtryck (hypertoni). Kanske ärftlig, i bakgrunden av kardiomegali eller kardiomyopati. Orsakerna till hypertrofi är uppdelade i två huvudgrupper. Den första gruppen är de fysiologiska orsakerna, när patologi utvecklas på grund av tunga belastningar som åtföljer en aktiv livsstil. Oftast gäller detta för idrottare eller personer vars yrke innebär hård fysisk arbetskraft. Den andra gruppen är patologiska orsaker. De är både ärftliga och förvärvade. Den första inkluderar hjärtsjukdom, på grund av vilken utflödet av blod från vänster ventrikel och andra hjärtpatologier störs. För den andra anledningen är skadliga vanor, fetma, orimliga belastningar på kroppen.

Ärftlighet i utvecklingen av hypertrofi spelar en viktig roll. Provoke det kan:

 1. ischemisk hjärtsjukdom;
 2. Kardiomyopati, där hjärtkärlens hjärtkärl är onormalt kondenserade och som följd undergår ytterligare belastning;
 3. övervikt och stress (indirekta orsaker till patologi, men detta är inte mindre farligt);
 4. insufficiens av mitralventilen;
 5. aorta stenos
 6. lungsjukdomar (de påverkar njurarnas arbete och de i sin tur - på vänster atrium);
 7. Medfödd hjärtsjukdom (om inom 9 månader av graviditeten var utvecklingen av hjärtat i fostret fel);
 8. Ventrikelseptumdefekt, i vilken blod från två sektioner av ventrikulär blandas och verkar för att organ och vävnader, inte levererar den erforderliga mängden av syre (och båda hjärt avdelning börja fungera i nöddrift, försöker återställa den normala kosten av en organism, och detta representerar en ytterligare last).

Symtom på hypertrofi

Hypertrofi är förtärlig eftersom den kan utvecklas under många år, och en person får inte ens misstänka sin närvaro, eftersom det inte finns några tecken. Detta varar tills ökningen i väggarna i ventrikeln i volym inte stör blodcirkulationen. I regel registreras patologi oavsiktligt av EKG i en planerad studie. Men det kan också vara annorlunda när man i början av sjukdomen känner sig fruktansvärt. De mest karakteristiska symtomen i detta fall är angrepp av stenokardi, som uppstår genom klämning av blodkärl som levererar blod till myokardiet.

 • ökad trötthet,
 • smärta i bröstet,
 • förmaksflimmer,
 • yrsel,
 • svimning,
 • plötslig sänkning av hjärtat.

Med ovanstående symtom är det nödvändigt att göra hjärtkroppsdiagnostik.

Den vanligaste komplikationen vid hypertrofi är misslyckandet av vänstra atriumet, vilket orsakar andfåddhet. Det indikerar att sjukdomen har förflyttats till ett sent stadium. Visa andfåddhet och med belastningen och i ett tillstånd av fullständig vila. Dessutom är instabil blodtryck, dålig sömn och generell försämring av välbefinnandet karaktäristiska.

Det finns symtom som:

 1. svag puls;
 2. svullnaden i ansiktet som uppträder under andra hälften av dagen (ödem kan också observeras på händer och fötter i bukhålan);
 3. torr hosta.

Det kan finnas attacker av hjärtastma om LVH befinner sig i en dekompensationsfas, där musklerna i väggen i vänster hjärtkammare inte kan skapa det rätta trycket. Detta orsakar stagnation av blod i den så kallade lungcirkeln. Från detta finns det andnöd när man ligger ner, och sedan patienten att lindra deras tillstånd, måste vi sitta ner, när han drar ner fötterna, minskat blodflöde till lungorna.

Vid fastställande av diagnosen vänsterkammarhypertrofi, vare sig excentrisk eller koncentrisk och oavsett dess etiologi - kräver omedelbar behandling, som utförs av en kvalificerad kardiolog. Terapi kan vara både konservativ och radikal genom kirurgisk ingrepp. Men ingen behandling inte kommer att vara effektivt om patienten inte ger upp dåliga vanor och minska övervikt (om någon), att sätta stopp för överdrivet ätande och konsumtion av fet mat.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

Tjocklek av myokardiet i den vänstra ventrikulära zonen är inte en separat sjukdom utan snarare en följd av allvarliga hjärt-kärlsjukdomar:

 • Hypertonisk sjukdom och symtomatisk hypertension. Med dessa förhållanden arbetar vänsterventrikeln ständigt med maximal kraft, så myocardialmuskelfibrerna i denna del av hjärtat växer och ökar i volymen.
 • Hjärtfel, i synnerhet stenos av aortaklaven. Det blir ett hinder för det normala flödet av blod från vänster ventrikel och gör att de senare musklerna kommer att ingripa mer intensivt.
 • Ateroskleros av aortan, där vänster ventrikel också befinner sig i en konstant förhöjd spänning.

Dessutom är vänster ventrikel ofta hypertrophied hos unga som är involverade i sport, såväl som movers. I dessa kategorier av patienter är huvudorsaken till förändringar i myokardiet systematisk allvarlig fysisk ansträngning, där hjärtat arbetar med slitage.

Lider av hypertrofa förändringar i vänster ventrikel och personer med fetma, de måste pumpa hjärtat och blodet i stora volymer och under en längre tid av kärlbädden. Det är också värt att påpeka möjligheten av en ärftlig predisposition att förtjocka hjärtans väggar.

Vad är risken för vänster ventrikulär hypertrofi?

Problemet med denna patologi är att när den expanderar i hjärtväggen uteslutande myokardium, och andra viktiga strukturer (fartyg, ledande element i systemet) förblir på plats, medan väggen själv förlorar sin elasticitet. Detta leder till ischemi hos muskelceller (de har bara bara inte tillräckligt med syre), rytmförstöring, kontraktilitet och fyllning av vänstra ventrikeln med blod. Därför är patienterna i ökad risk att utveckla hjärtattack, hjärtsvikt, ventrikulära arytmier, blockader. Jo, den mest hemska komplikationen är en plötslig död.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

Att misstänka förekomsten av vänster ventrikelhypertrofi kan vara av följande skäl:

 • smärta i hjärtat, det kan ha en annan karaktär och varaktighet
 • yrsel och svaghet
 • andfåddhet;
 • känner plötsliga hjärtslag, följt av ett starkt hjärtslag;
 • upprepad svimning
 • svullnad i extremiteterna;
 • sömnstörning
 • fysisk omöjlighet att utföra hårt arbete.

Det är värt att notera att i hälften av patienterna kan hypertrofi förekomma för första gången obemärkt, speciellt för idrottare.

Grundläggande behandlingsprinciper

Alla patienter med hjärtkardihypertrofikardiologer rekommenderas först och främst att sluta röka och alkohol och försöka normalisera vikt. Dessutom gå till en diet som är användbar för myokardiet och bidrar till normalisering av tryck. Kosten är nödvändigt att begränsa salt (mat är bättre nedosalivat), animaliskt fett, kött och mejeriprodukter, lättsmält kolhydrater, alla biprodukter, kött och bevarande samt koffeinhaltiga drycker. I gengäld bör du diversifiera kosten med användbara vegetabiliska oljor, färska grönsaker, frukter, fisk och skaldjur, mager kock och kefir, porridger.

Efter samråd med en kardiolog rekommenderas att du utökar din fysiska aktivitet genom att promenera och jogga i parken, simma, fysioterapi övningar. Således bör alla belastningar vara måttliga. Även med myokardiell hypertrofi används läkemedelsterapi, som syftar till att normalisera blodtrycket, återställa rytmen och förbättra myokardfunktionen. För detta används preparat av följande grupper: ACE-hämmare, kalciumantagonister, sartaner och andra medel.

Om läkemedelsbehandling inte hjälper, fortskrider patologin, den normala funktionen av partitionerna i hjärtat och ventilerna störs och olika kirurgiska alternativ utförs.

Allmän beskrivning

Som statistiska data indikerar är mortaliteten med vänster ventrikulär hypertrofi ca 4%. Låt oss överväga funktionerna i denna sjukdom.

Hypertrofi provocerar en signifikant förtjockning av vänster ventrikelvägg, och denna förtjockning sker helt och hållet inte på bekostnad av särdrag hos det inre utrymmet, vilket inte genomgår förändringar. Ofta leder hypertrofi till en modifiering av septum, som ligger mellan höger och vänster ventrikel. På grund av de hypertrofiska förändringarna som uppstår finns det en förlust av väggens elasticitet, medan förtjockningen av den kan ske både enhetligt och i specifika lokaliseringar. Alla dessa funktioner påverkar direkt sjukdomsförloppet.

Anmärkningsvärt är vänsterkammarhypertrofi ofta observerats bland ungdomar, ofta i sig är inte en sjukdom, men också diagnostiseras endast representerar en av de möjliga symtom på någon typ av hjärtsjukdom.

Som vi redan har noterat kan hypertrofi i vänster ventrikel utvecklas på grund av hypertensiv sjukdom. Dessutom skiljer sig olika varianter av hjärtfel hos de predisponeringsfaktorerna, frekventa och signifikanta belastningar.

Denna sjukdom uppstår också mot bakgrund av konsekvent högt blodtryck. Samtidigt är det visat att hypertrofi med sina karaktäristiska förändringar kan också förekomma, eftersom vi har noterat, under träning, vilket i synnerhet innebär utseendet på gränsen lasttillstånd (bärare, idrottare, instabila fördela lasten).

Farligt det blir skarp och samtidigt, är i första hand stillasittande, liksom människor röker och dagliga dricker den intensiva belastningen som tar emot hjärtmuskeln i människor vars livsstil. Och om vänsterkammarhypertrofi är inte livshotande, gör det inte det säkert för patienten, eftersom orsaken till det kan komma en stroke eller hjärtinfarkt, vilket ofta innebär en tillräckligt allvarliga konsekvenser för organismen. Naturen hos sjukdomsuppkomsten kan vara medfödd (ärftlig) eller förvärvad.

Sammanfattningsvis kan noteras att hypertrofi i vänster ventrikel fungerar som en signalering, vilket indikerar komplikationen av de tillstånd där myokardiet är för tillfället. Det betyder att det på något sätt är en varning, som indikerar behovet av stabilisering av blodtrycket, liksom korrektheten i belastningens fördelning.

Symtom på vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi provocerar signifikanta förändringar som uppträder i regionen i vänster ventrikelns väggar. En karakteristisk egenskap hos sjukdomen är att expansionen fördelas utåt. Ganska ofta, tillsammans med förtjockningen av väggen, förvärvas också en förtjockning mellan ventrikelns septum.

Symptomatisk av sjukdomen kännetecknas av heterogenitet av manifestationer. I vissa fall kan patienter under årens lopp inte ens föreställa sig att de har en vänsterkammarhypertrofi, men inte uteslutet alternativ där dess början till patienten är bokstavligen oacceptabelt på grund av dålig hälsa.

Det vanligaste tecknet, som indikerar hypertrofi i vänster ventrikel, är angina pectoris, vars utveckling sker som ett resultat av kompression av de kärl som levererar hjärtmuskeln. I slutändan är det en ökning i muskelstorlek och konsumtion av en större volym syre i kombination med näringsämnen. Förutom detta symptom uppträder förmaksflimmer också, manifestationer i form av förmaksflimmer och myokardiell svält noteras.

Frekvent kan vara ett tillstånd där hjärtat stannar i några ögonblick och slår inte alls, vilket i sin tur medför en förlust av medvetande. Ibland kan andfåddhet indikera närvaron av den sjukdom vi överväger. Dessutom noteras ett antal av följande symtom:

 • högt blodtryck;
 • instabilitet av tryck;
 • huvudvärk;
 • arytmi;
 • sömnstörningar
 • dålig hälsa och generell svaghet;
 • smärta i hjärtat
 • smärta i bröstet.

Bland de sjukdomar där hypertrofi i sig är ett av de symptom som karakteriserar sin kurs utmärks följande:

 • medfödd hjärtsjukdom;
 • lungödem;
 • ateroskleros;
 • myokardinfarkt;
 • akut glomerulonephritis;
 • hjärtsvikt.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

Persistent arteriell hypertoni

Den mest sannolika orsaken till förtjockning av hjärtens vänstra ventrikulära muskel är arteriell hypertension, som inte har stabiliserats i många år. När hjärtat måste pumpa blod mot högtrycksgradienten uppstår trycköverbelastning, myokardietåg och förtorkar. Cirka 90% av hypertrofierna i vänster ventrikel uppstår av denna anledning.

hjärtförstoring

Det är en medfödd ärftlig eller individuell egenskap i hjärtat. Ett stort hjärta i en stor man kan initialt ha bredare kamrar och tjocka väggar.

idrottare

Hjärtat hos idrottare är hypertrofierat på grund av fysisk ansträngning vid gränsen för det möjliga. Träningsmusklerna kasta kontinuerligt ytterligare blod i det vanliga blodet, vilket hjärtat måste pumpa dessutom. Detta är hypertrofi på grund av volymöverbelastning.

Hjärtventil brister

Brister hjärtklaffar (medfödda eller förvärvade), bryta blodflödet i den systemiska cirkulationen (supravalvulär, ventil eller aorta subvalvulär stenos, aortastenos med insufficiens, mitral insufficiens, Ventrikelseptumdefekt) skapa förutsättningar för volymöverbelastning.

Ischemisk hjärtsjukdom

Med ischemisk hjärtsjukdom uppträder hypertrofi hos vänster ventrikels väggar med diastolisk dysfunktion (kränkning av myokardiell avslappning).

kardiomyopati

Detta är en grupp av sjukdomar där, mot bakgrund av sklerotiska eller dystrofa efterinflammatoriska förändringar, finns en ökning eller förtjockning av hjärtat.

Om kardiomyopatier

Kärnan i patologiska processer i hjärtat av myokardiet är ärftlig predisposition (idiopatisk kardiopati) eller dystrofi och skleros. Det senare är myokardit, allergier och giftig skada på hjärtcellerna, endokrina patologier (överskott av katekolaminer och tillväxthormon), immunförsvagningar.

Varianter av kardiomyopatier som uppträder med LVH:

Hypertrofisk form

Det kan ge en diffus eller begränsad symmetrisk eller asymmetrisk förtjockning av vänster ventrikulär muskel. Således minskar volymen av kamrar i hjärtat. Sjukdomen påverkar oftast män och överförs genom arv.

Kliniska manifestationer beror på hur allvarlig obstruktionen av hjärtkamrarna är. Obstruktiv variant ger en klinik av aortastenos: smärta i hjärtat, yrsel, svimning, svaghet, pallor, dyspné. Arytmier kan detekteras. När sjukdomen fortskrider, utvecklas tecken på hjärtsvikt.

Hjärtans gränser expanderar (främst beroende på vänstra divisionerna). Det finns ett skifte ner i apicalimpulsen och dövheten i hjärtatonerna. Ett funktionellt systoliskt murmur hörs, vilket hörs efter första hjärttonen.

Fördjupningsform

Det manifesteras av utvidgningen av hjärtkammare och hypertrofi av myokardiet hos alla dess avdelningar. Samtidigt minskar kontraktilförmågan hos myokardiet. Endast 10% av alla fall av denna kardiomyopati är ärftliga. I andra fall är inflammatoriska och toxiska faktorer ansvariga. Fördröjd kardiopati förekommer ofta i ung ålder (30-35 år).

Den vanligaste manifestationen är kliniken för vänster ventrikelfel: cyanos av läpparna, dyspné, hjärtastma eller lungödem. Den högra ventrikeln lider också, vilket uttrycks i händer cyanos, förstorad lever, ackumulering av vätska i bukhålan, perifer ödem, svullnad i livmoderhalsarna. Det finns också svåra rytmiska rubbningar: paroxysmer av takykardi, förmaksflimmer. Patienterna kan dö på bakgrund av ventrikelflimmer eller asystol.

Hypertrofi av myokardiet i vänster ventrikel är diffus vid samma tidpunkt. Expansion av hjärtkaviteterna dominerar över förtjockningen av myokardiet. Läs mer om symptomen och behandlingen av kardiomyopati.