Huvud / Emboli

Vad är aterosklerotisk kardioskleros i ischemisk hjärtsjukdom?

I många år är diagnosen aterosklerotisk kardioskleros inte ansedd som en oberoende patologisk enhet. Sådana förändringar beror på att inhemska specialister inom kardiologi tvingades byta till användningen av den internationella klassificeringen av sjukdomar. Enligt denna klassificering anses aterosklerotisk kardioskleros som en komplikation av ischemisk hjärtsjukdom. Om vi ​​pratar om arten av denna sjukdom, är detta tillstånd en utbredd eller diffus spridning av bindväv i hjärtsmyokardiet (myokardium).

Orsaken till IHD och aterosklerotisk kardioskleros är i de flesta fall en blockering av blodkärl som matar myokardiet. Ur synvinkel av kliniska symptom manifesterar aterosklerotisk kardioskleros sig i form av ischemisk hjärtsjukdom (ischemisk hjärtsjukdom i progressionssteget). Symptom på IHD inkluderar hjärtrytm och ledningssjukdomar, angina attacker och andra varianter av hjärtsvikt. För att identifiera aterosklerotisk kardioskleros och behandling av detta patologiska tillstånd tilldelas patienten ett helt komplex av högteknologiska metoder.

Om vi ​​pratar om vad som är atherosklerotisk kardioskleros är detta tillstånd en patologisk diffus proliferation av bindväv som ersätter myokardialmuskelfibrerna. Ur sjukdomens art, klassificeras den i myokarditvarianten, postinfarkt, aterosklerotisk och primär. Kärnan i hjärtkärlvarian av kardioskleros är konsekvenserna av tidigare myokardit eller reumatism.

Aterosklerotisk variant av sjukdomen kännetecknas av närvaron av atheromatösa plack i hjärtkärlskärlen. Postinfarnings ateroskleros utvecklas på bakgrund av ersättning av de skadade områdena i hjärtmuskulaturen med bindvävsfibrer. Om vi ​​talar om den primära varianten av kardioskleros utvecklas detta patologiska tillstånd med fibroelastos och de så kallade medfödda kollagenoserna. För den aterosklerotiska varianten av sjukdomen är den övervägande skadorna hos män, äldre och medelålders människor karakteristiska.

skäl

Olika faktorer kan fungera som en utlösare för bildandet av aterosklerotiska förändringar i hjärtens muskelmembran. I de flesta fall är dessa faktorer identiska med orsakerna till aterosklerotiska förändringar i någon del av kroppen. I medicinsk praxis är två huvudgrupper av dessa faktorer utmärkta: beroende av personen och oberoende.

Den första kategorin av predisponeringsfaktorer inkluderar följande lista:

 • Dricker alkohol och rökning. Båda dåliga vanorna har en negativ inverkan på koronarartärens tillstånd och ton och är också orsaken till svåra lipidmetabolismstörningar i kroppen, observerad med kardioskleros.
 • Hypertensivt eller hypertensivt syndrom. Systematisk ökning av arteriella tryckindex leder till bildandet av atheromatösa plack och intensiv deponering av lågdensitetslipoproteiner i det inre skalet hos artärerna;
 • Överdriven kroppsvikt. Människor som har överdriven kroppsvikt, liksom de som gillar att äta feta och stekta matar, har hög risk att bilda aterosklerotiska förändringar i hjärntankarna.
 • Diabetes mellitus och andra sjukdomar i kolhydratmetabolism;
 • brist på motion;
 • Otillbörlig och felaktig behandling av smittsamma och inflammatoriska sjukdomar. I synnerhet är det en fråga om ett cytomegalovirus, och också om ett virus av influensa.

Den andra gruppen av predisponeringsfaktorer innefattar sådana föremål:

 • Paul. Baserat på data från kliniska studier är den manliga delen av befolkningen mycket större risk för att bilda aterosklerotisk kardioskleros. Vid en ålder av mer än 50 år upphör den kvinnliga kroppen att vara oskadlig och börjar utsättas för en liknande risk för uppkomsten av denna sjukdom.
 • Ålderdom De ofrivilliga förändringar som uppstår i människokroppen i ålderdom är orsaken till att många allvarliga sjukdomar bildas. Aterosklerotisk sjukdom är inget undantag
 • Ärftlig predisposition. Utseendet på detta patologiska tillstånd hos ungdomar beror ofta på förekomsten av en så kallad ärftlig predisposition till utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar. Om en familjehistoria om fall av hjärtinfarkt eller hypertoni är risken för arv av denna predisposition 80%.

Patogenes av sjukdomen

Aterosklerotiska förändringar i hjärtkärlen följs vanligen av metabolisk och ischemisk försämring i hjärtsmusklerna. Konsekvensen av ischemi är den lokala foci av nekros följt av ersättning med bindvävsfibrer. Tillsammans med muskelfibrerna dömer receptorerna som är ansvariga för myokardiums känslighet för syremolekyler.

Detta tillstånd leder till en snabb utveckling av IHD och angina (angina pectoris). Aterosklerotisk kardioskleros och den så kallade angina pectoris kännetecknas av långsiktig progression och diffus spridning. Under utvecklingsprocessen bildar en person så kallad kompensationshypertrofi och kardiomyopati, vilket resulterar i dilatation eller dilatation av vänster ventrikel.

Risken för detta tillstånd är att ökande hjärtsvikt blir orsaken till hjärtsviktens funktionella misslyckande. Ett skadat myokardium är inte kapabelt till fullvärdig reduktion, så en person utvecklar cirkulationsinsufficiens och akut hypoxi hos alla organ och system.

symptom

Det tidiga stadiet av aterosklerotisk kardioskleros kännetecknas av en asymptomatisk kurs. Om det är fråga om patienter i medelålders och ålders kategori, kännetecknas de av livliga kliniska manifestationer av aterosklerotiska förändringar. Om en person har tidigare haft en hjärtinfarkt, då inga ytterligare diagnostiska metoder kan vara säkra på att på ytan av hjärtmuskeln hos patienten som bildas multipla härdar av ärrbildning, samt hjärt aterosklerotiska koronarartärer (koronaroskleroza).

För en klinisk bild av denna sjukdom är följande manifestationer typiska:

 1. I början av sjukdomen kan en person göra klagomål om dyspné med fysisk ansträngning. När sjukdomen fortskrider framträder en andning av andfådd under en intensiv och långsam promenad. En annan karakteristisk egenskap är en ökning av känslor av svaghet och allmänt missnöje i utförandet av någon handling;
 2. Huvudvärk och yrsel. Detta karakteristiska symptom är ofta åtföljt av ljud i öronen och vittnar om syrehushåll i hjärnvävnaden;
 3. Smärta i hjärtat av regionen med en högljudd karaktär. Iskemisk smärta i hjärtat med aterosklerotisk kardioskleros kan vara från flera minuter till flera timmar. Också karonär hjärtsjukdom kännetecknas av typiska tecken på angina (smärta i hjärtat, utstrålande till vänster scapula, arm och collarbone);
 4. Hjärtrytmstörningar som uppträder i form av takykardi, extrasystol eller förmaksflimmer. Hos personer som lider av aterosklerotisk kardioskleros kan hjärtfrekvensen överstiga 120 slag per minut;
 5. Ostealsyndrom i skinn och fötter, som manifesteras på kvällen. Detta symptom indikerar brist på blodcirkulation.

Eftersom utvecklingen av hjärtsvikt och angina, till ovanstående symtom anpassa kliniska manifestationen av stagnation i lungorna, leverförstoring, ascites och pleurautgjutning. Människor med liknande diagnos är benägen för atriär-ventrikulär och intraventrikulär blockad. I de första stadierna är dessa störningar paroxysmala eller paroxysmala. För aterosklerotiska lesioner i kranskärlen i hjärtat kännetecknas av en kombination med ateroskleros av cerebrala artärer, aorta och perifera artärer.

diagnostik

Uttalandet av den kliniska diagnosen "aterosklerotisk kardioskleros" upprättas genom analys av laboratorie- och instrumentalmetoder för undersökning. Totaliteten av dessa tekniker möjliggör att erhålla tillförlitliga tecken på aterosklerotisk lesion av hjärtkärlskärlen i hjärtat.

Komplex diagnostik vid misstänkt aterosklerotisk kardioskleros innefattar sådana variationer av forskning:

 1. Lipidogram. När utvärdering av tillståndet för lipidmetabolismen i kroppen, tas hänsyn till sådana faktorer som triglycerider (ökade), kolesterol (ökas), användbara lipider (reducerad), skadliga lipider (ökad). Normala värden av kolesterol i människokroppen är från 3,3 till 5,0 mmol / 1;
 2. Klinisk undersökning av blod. Med aterosklerotiska förändringar i hjärtan är det inga patologiska markörer i det allmänna blodprovet.
 3. Ultraljudsundersökning av hjärtat (ECHO). Denna teknik är en av de mest informativa, eftersom på grund av ultraljud det är möjligt att upptäcka foci av bindväv i myokardiet. Med hjälp av ultraljud är det möjligt att uppskatta storleken på patologiska foci, deras antal och lokalisering.
 4. EKG. Denna enkla och vanliga variant av diagnos gör det möjligt att identifiera foki av ischemi i vissa delar av myokardiet. Dessutom, tack vare EKG, är det möjligt att upptäcka sådana rytmförstörningar som takykardi, arytmi, extrasystol och olika blockader.
 5. Koronär angiografi. Denna teknik är den mest tillförlitliga och informativa. Utförandet av denna diagnos utövas i stora specialiserade medicinska institutioner, utrustad med specialutrustning och utrustad med högkvalificerade specialister. Före studiens början utför patienter med misstänkt aterosklerotisk kardioskleros en särskild kateterplacering genom lårbensartären. Denna kateter är avancerad längs kärlet, som leder genom aortan till området av hjärtkärlskärlen i hjärtat. Efter att kateteret befinner sig i det nödvändiga området införs en speciell radiopaque substans genom den. Det sista skedet av koronarangiografi är en röntgen av hjärtområdet följt av en bedömning av patensen av hjärtkärlskärlen i hjärtat. I modern medicinsk praxis utförs datortomografi med introduktion av radiopaque substanser. Efter diagnosen bekräftas medicinska specialister en omfattande behandling av aterosklerotisk kardioskleros. Dess mål är att sakta ner processerna för snabb utveckling, minska risken för hjärtinfarkt samt minska svårighetsgraden av kliniska manifestationer.

behandling

Med tanke på specificiteten och allvaret av detta patologiska tillstånd måste man komma ihåg att kampen mot denna sjukdom bör genomföras i ett komplex. Korrigering av patologiska förändringar i hjärtkärlskärlen kan utföras genom konservativa tekniker, som inkluderar läkemedelsbehandling, fysioterapi, dietterapi och livsstilskorrigering. Om ovanstående metoder är ineffektiva bestämmer medicinska specialister användningen av operativa metoder för att återställa blodtillförseln till myokardiet.

Korrigering av ett sätt att leva

En av de potentiella orsakerna till bildandet av aterosklerotisk kardioskleros är en felaktig livsstil, vilket bidrar till ackumulering av skadliga lipider i kroppen och skador på blodkärlens väggar.

Den allmänna planen för korrigering av livsstilen för denna sjukdom innefattar sådana saker:

 • Avslag från användning av alkohol och tobaksrökning
 • Profylax av hypodynami, som består i att observera den optimala motorregimen. Människor som lider av kardioskleros, måttlig övning är användbara. För detta ändamål går promenader i frisk luft, besöker poolen, morgonövningar och andningsövningar är lämpliga.
 • Övergivande av överdriven konsumtion av feta och stekta livsmedel. Denna övning kommer att tillåta att reglera mängden kolesterol i det systemiska blodet;
 • Undvik överdriven känslomässig överbelastning och stress. Eftersom ingen helt kan skydda sig från påverkan av stressiga situationer, för att bevara cirkulationssystemets funktionella välbefinnande, rekommenderas att minska påverkan av den känslomässiga faktorn på kroppen.

dietterapi

Människor över 40 år och oavsett kön rekommenderas att vara uppmärksam på den dagliga kosten. Vid diagnosering av aterosklerotiska lesioner av kransartärerna är det nödvändigt att införa radikala förändringar i den vanliga kosten.

Under ett kategoriskt förbud faller mat och mat som innehåller stora mängder fett och kolhydrater. Dessutom, om ateroskleros diagnostiseras, rekommenderas det inte att använda sådana produkter:

 • Olika såser och kryddiga kryddor;
 • Fett och stekt mat, samt snabbmat;
 • Fettkvaliteter av fisk och kött;
 • Konfektyr och bakverk;
 • Starkt te och kaffe;
 • Kolsyrade söta drycker;
 • Alkohol.

Uteslutande dessa livsmedel från kosten, som ett användbart alternativ, rekommenderas att äta färska grönsaker och frukter, salladsblad, färska örter, surmjölkprodukter, fullkornsbröd. Te och kaffe måste bytas ut med en buljong med hundrosa, infusion av citronbalsam, mint eller Johannesört. Dessutom rekommenderas att uppmärksamma rätter från flingor, fettfattiga sorter av fisk och fjäderfä. Innan du äter frukt och grönsaker med hög sockerhalt, rekommenderas att glukosvärdena i blodet inte går utöver den fysiologiska normen.

Medicinsterapi

Behandling av aterosklerotiska förändringar i denna sjukdom rekommenderas att börja endast om det finns tillförlitlig bekräftelse på förekomst av patologiska förändringar i koronarkärlen.

Terapi med läkemedel av aterosklerotisk kardioskleros innefattar sådana grupper av läkemedel:

 1. Statiner. Dessa läkemedel påverkar lipidmetabolismen i kroppen, vilket minskar koncentrationen av kolesterol i den systemiska cirkulationen och förhindrar ateroskleros. Sådana läkemedel innefattar Simvastatin, Rosuvastatin och även Atorvastatin. Syftet med dessa läkemedel är också för profylaktiska ändamål när en person har en ökning av leverns syntetiska funktion vid olika sjukdomar;
 2. Trombocytaggregationshämmande medel. Denna grupp av läkemedel påverkar mekanismen för så kallad blodplättsaggregering, vilket förhindrar acceleration av blodproppar. Ljusa representanter för dessa läkemedel är acetylsalicylsyra eller aspirin, liksom kardiomagnesium. Läkemedelsavskiljande medel störa obstruktion av blodkärl och bildande av atheromatösa plack;
 3. Förberedelser från nitratgruppen. Denna grupp av läkemedel är effektiv mot hantering av attacker av hjärt-kärlsjukdom. Nitroglycerin är särskilt effektivt i tablettform och i form av en spray. Den enda nyansen är att verkan av nitroglycerin inträffar under en kort tidsperiod. Om en person störs av frekventa attacker av hjärt-kärlsjukdom, rekommenderas han att ta långvariga nitrater, vars effekt kvarstår i upp till 12 timmar. Dessa läkemedel innefattar mononitrat- eller isosorbiddinitrat;
 4. Diuretika (diuretika). För att minska intensiteten i edematöst syndrom och bekämpa hypertoni vid hjärtsvikt, föreskrivs patienter sådana diuretika som Veroshpiron, Furosemide eller Spironolactone;
 5. Antihypertensiva läkemedel. Om en person har en ihållande ökning av blodtrycket (hypertoni), för att minska belastningen på myokardiet, föreskrivs han Captopril, Enalapril eller lisinopril.

Med rytmstörningar och smärtssyndrom ordineras personer som lider av aterosklerotisk kardioskleros medicin med denna effekt:

 • Matar hjärtmuskeln och ger den energi;
 • Utvidgning av lumen i kranskärlskärlen;
 • Minskar excitabilitet i patologiska foci i myokardiet.

Dessutom, som ytterligare medel för läkemedelsbehandling, är patienter med aterosklerotisk kardioskleros föreskrivna sådana läkemedel:

 • Beredningar av kalium och magnesium (Asparcum och Panangin Magnesium B6);
 • Polyvitaminkomplex;
 • antidepressiva medel;
 • Lugnande medel.

Operativ behandling

Om du botar ateroskleros är konservativa metoder inte möjliga, medicinska experter tillgriper användningen av kirurgiska tekniker för att återställa myokardtrofismen. En liten lista över operativa procedurer används för att behandla aterosklerotisk kardioskleros. Bland de använda metoderna finns ballongangioplastik, shunting och stenting.

Aortokoronär bypassoperation är en farlig och komplex kirurgisk teknik som utförs på öppet hjärta.

Tekniken för ballongangioplastik är det så kallade initiala stentet, men i vissa kliniska fall används det som en självständig metod. Ballongangioplastik utförs under kontroll av röntgenstrålar. Kärnan i denna operation är installationen i ett kranskärl av en speciell kateter med en ballong, när den blåses upp, återställs patenen av artärerna.

När du utför stenting, introducerar medicinska specialister en speciell konstruktion (stent) i koronarkärlens lumen. Funktionen hos denna metallstruktur är att bredda kransens kärlns lumen. För att få tillgång till hjärtkärlskärlen, genomgår patienter kateterisering av lårbensartären.

sjukgymnastik

Trots det faktum att sjukgymnastikmetoder inte är ett paradigm för hjärt-kärlsjukdomar, möjliggör deras användning att lindra patientens allmänna tillstånd och sakta ner sjukdomsprogressionen. Hos patienter med aterosklerotisk kardioskleros används en lokal elektrofores teknik med användning av speciella mediciner. Utbredd användning av elektrofores med statiner, vilket ökar ackumuleringen av dessa läkemedel i hjärtat.

Dessutom rekommenderas personer med liknande diagnos att ha sanatoriumbehandling i ett bergsområde. Målet med sådan behandling är att berika kroppen med syre, förbättra blodets reologiska egenskaper och stärka hela organismen. Förutom klimatbehandling får patienter på individuella hygiencentraler individuella rekommendationer om näring, daglig rutin och fysisk aktivitet.

Komplikationer och förebyggande

Liksom varje sjukdom i hjärt-kärlsystemet har aterosklerotisk kardioskleros ett antal dolda komplikationer. Som ett resultat av allvarlig skada på hjärtmuskeln märker en person försämringen av livskvaliteten och svårigheten i social anpassning. De vanligaste komplikationerna är blockad, hjärtrytmstörningar, upp till ventrikelflimmer.

Den mest formidabla komplikationen är asystol och död. Intrinsiska komplikationer i bakgrunden av kardioskleros manifesteras i form av atrofiska förändringar i de övre och nedre extremiteterna, nedsatt känslighet och minskad synskärpa. Under sjukdomsprogressionen påverkar konsekvenserna av kardioskleros alla kroppens organ och system.

Prognoser för livskvalitet och överlevnad beror direkt på resultaten av den studie som patienten konsekvent utför. Vi tar hänsyn till graden av myokardiell skada, graden av ledning i hjärtmuskeln, arten och intensiteten av hjärtritmutstörningar, nivån av syreförlust och graden av patency hos hjärtkärlskärlen i hjärtat. Med snabb diagnos och korrekt behandling har patienter med aterosklerotisk kardioskleros positiva förutsägelser angående vitalitet och överlevnad.

Fullständig bot av denna sjukdom är inte mottaglig, men tidig medicinering kan sakta sjukdomsprogressionen.

Förebyggande åtgärder som syftar till att förebygga utvecklingen av denna sjukdom kräver ett integrerat tillvägagångssätt och en viss tid. Primärprofylax av denna sjukdom inbegriper korrigering av kosten, liksom en revidering av livsstilen. Sådana människor rekommenderas att sluta använda alkohol, överdriven konsumtion av feta och stekta matar, såväl som att röka. Dessutom tillhandahåller primär prevention för normalisering av vikt och blodtryck.

Om dessa rekommendationer följs har varje person möjlighet att undvika utvecklingen av en sådan allvarlig sjukdom och också för att förhindra utvecklingen av befintlig patologi.

Aterosklerotisk kardioskleros: varför uppstår denna form av IHD och hur man behandlar den?

Aterosklerotisk kardioskleros anses vara en av formerna för ischemisk hjärtsjukdom (CHD). Det härrör från syreförlusten i hjärtmuskeln, vilket beror på att kärlens lumen minskas.

Detta är en oåterkallelig process som utvecklas i tjockleken på hjärtvävnaden i myokardiet. Normala kardiomyocyter ersätts av en bindväv som viktar hjärtets arbete.

Med aterosklerotisk kardioskleros orsakar störningar komplexa reaktioner av lipidmetabolism av molekyler.

Orsaker och riskfaktorer

Sjukdomen utvecklas när blodcirkulationen i hjärtat störs på grund av blodproppar. Faktorer som förvärrar deras patency kan vara olika. Den huvudsakliga orsaken till aterosklerotisk kardioskleros är kolesterolplakor, som ofta uppträder hos människor efter 50 år, och de som inte följer en hälsosam livsstil. De har ett kärlsystem försvagat och mycket sårbart.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av ateroskleros:

 • Ökad kolesterolhalt i blodkärl. Detta beror på användningen av kolesterolhaltiga livsmedel.
 • Övervikt och övervikt.
 • Dåliga vanor (rökning, alkoholism), som orsakar vaskulära spasmer, ökar kolesterolhalten. Blodplåtarna håller sig ihop, och blodflödet genom kärlen störs.
 • Otillräcklig muskelaktivitet (hypodynami).
 • Diabetes mellitus orsakar en överträdelse av balansen av kolhydrater, vilket bidrar till bildandet av vaskulära plack.

Om en person har IHD och diabetes, ökar risken för att få aterosklerotisk kardioskleros med 80%. Diagnosen av aterosklerotisk kardioskleros läggs praktiskt taget till alla patienter efter 55 år.

Riskgrupper:

 • ålderdom
 • män från 45 år;
 • genetisk predisposition till sjukdom.

klassificering

 • ischemi;
 • förstörelse av muskelfibrer
 • myokarddystrofi;
 • en metabolisk störning i hjärtat.

Skadad vävnad är ärrbildning eller nekros förekommer i deras plats. Detta är ännu mer komplicerar syrgasflödet till hjärtat, stärka kardioskleros. Myokardiet börjar dö i små områden.

Processen påverkar gradvis hela organet, där fibrerna i hjärtmuskeln ersätts av bindväv i olika områden.

diagnos Aterosklerotisk kardioskleros är en manifestation av kronisk ischemisk hjärtsjukdom. Det kan manifestera sig i två former:

 • diffus fokal kardioskleros (sklerosplatsen inte mer än 2 mm i diameter);
 • diffus storskalig.

Till skillnad från hjärtinfarktkardioskleros har den aterosklerotiska formen av sjukdomen en lång utvecklingsprocess. Hypoxi av celler sker gradvis på grund av otillräcklig blodcirkulation i myokardiet på grund av dålig permeabilitet hos blodkärl. Detta förklarar patologins diffusa natur.

Faror och komplikationer

Progression av kardioskleros kan störa hjärtritmen. Nerviska impulser hos en frisk person bör överföras jämnt genom hjärtmusklerna. Aterosklerotisk kardioskleros stör den korrekta cykliska impulserna. Detta beror på ärrbildning och nekrotiska förändringar i myokardens vävnader.

Störningar i impulserna blir komprimerad vävnad, ärr, nekros. Myokard som ett resultat reduceras ojämnt.

Vissa celler arbetar i sin rytm, vilket är oförenligt med den grundläggande hjärtrytmen, andra - slutar inte alls. En extrasystole utvecklas - ett brott mot hjärtritmen, där extraordinära pulser av enskilda delar av hjärtat uppträder.

Vid detektering av aterosklerotisk kardioskleros hjärtsvikt kan utvecklas. Detta beror på antalet vävnader som upplever syrehushållning.

Hjärtat med denna sjukdom kan inte fullständigt utvisa blod. Som ett resultat av detta kan utveckla symtom som:

 • andfåddhet;
 • yrsel;
 • svimning;
 • svullnad av extremiteter;
 • svullnad av livmoderhalsen;
 • smärta i benen
 • blanchering av huden.

Symptom på sjukdomen

Aterosklerotisk kardioskleros åtföljs av progressiv ischemisk hjärtsjukdom. därför typiska symptom är mycket svåra att identifiera. Sjukdomen kännetecknas av en progressiv lång kurs. I de tidiga stadierna av sjukdomen visas inte symtom.

 • För det första finns andfåddhet från fysisk ansträngning. Under sjukdomsframsteget bekymrar hon sig ens när han går tyst.

 • Smärta sensioner av den värkande naturen i hjärtat av regionen, som kan ges till scapula eller arm.
 • Anfall av hjärtastma.
 • Snabb hjärtfrekvens (upp till 160 slag per minut), arytmi.
 • Svullnad av händer och fötter som är resultatet av otillräcklig cirkulation.
 • Om hjärtsvikt utvecklas som en konsekvens av kardioskleros, trängsel i lungorna, hepatomegali. I svåra fall kan ascites och pleurisy förekomma.

  diagnostik

  Även om en person känns bra kan de upptäcka atherosklerotisk kardioskleros med EKG. Ett elektrokardiogram gör läkaren funktionell diagnostik. Denna studie ger en möjlighet att upptäcka en kränkning av hjärtritmen, en förändring i ledningsförmågan.

  Terapeutens uppgift - differentiera orsakerna till kardioskleros. EKG är viktigt att göra upprepade gånger, övervaka patologins dynamik.

  Det finns också:

  Analysera alla erhållna resultat ska kardiologen, och bestämma systemet för komplex terapi.

  Taktik av behandling

  Sjukdomen är ganska komplicerad, därför kräver det ett integrerat tillvägagångssätt för behandling. Dess huvudsakliga Målet är att:

  • för att eliminera ischemi;
  • upprätthålla hälsosamma myokardfibrer;
  • ta bort symtom på hjärtsvikt och arytmi.

  Först och främst är det nödvändigt att skapa en hälsosam livsstil. Begränsa fysisk aktivitet och överge dåliga vanor. Utesluta sådana produkter:

  • stekt och kött
  • starkt te, kaffe;
  • kolesterolhaltiga produkter;
  • ökande gasning i tarmarna;
  • kryddiga rätter och kryddor.

  Medicinsterapi

  Läkaren kan endast utse läkemedel om diagnosen av sjukdomen är bekräftad. Komplexet av läkemedel för aterosklerotisk kardioskleros innefattar flera grupper.

  För att normalisera blodcirkulationen utses:

  • nitrater (Nitroglycerin, Nitrosorbid) - minska belastningen på hjärtans vägg, öka blodflödet.
  • Betablockerare (Inderal, Anaprilin) ​​- minska behovet av muskelfibrer i syre, minska blodtrycket.
  • Kalciumantagonister (Veroshpiron, Nifedipin) - ta bort kärlspasmer, sänka blodtrycket.

  För att minska atherogena lipoproteiner i blod och att mätta dem med högdensitetsproteiner, mottagning av statiner och fibrer. Inte alla patienter tolererar sådana läkemedel bra, därför borde de tas under läkens strikt övervakning med övervakning av tillståndet:

  • rosuvastatin;
  • lovastatin;
  • simvastatin;
  • klofibrat;
  • Gemfibrozil.

  Vid behov utnämns de:

  • ACE-hämmare (kaptopril, ramipril);
  • Anti-aggregat (Aspirin-Cardio, Cardiomagnet);
  • Diuretika (furosemid).

  drift

  Om medicinerna är ineffektiva krävs kirurgisk ingrepp. Med denna patologi, stenting, shunting och ballongangioplasti.

  Vid stentning sätts en metallstruktur in i kärlets hålighet, vilket expanderar den. Shunting är en farlig operation som utförs på det öppna hjärtat. Ballongangioplastik - Placering i ett kärl av en kateter med en ballong. På inflytningsplatsen blåser den upp, så fartyget expanderar.

  Prognos och förebyggande åtgärder

  Terapi av aterosklerotisk kardioskleros är mycket lång. Men för att garantera att patientens tillstånd kommer att vara stabilt under lång tid, kan ingen. Om du är utsatt för hjärtsjukdom, måste du vidta förebyggande åtgärder för att förhindra utveckling av kardioskleros.

  • Justera strömmen. Menyn ska bara vara frisk och hälsosam mat. Rätter ska ångas eller bakas. Begränsa användningen av salt.
  • Normalisera vikt. Med fetma sliter kroppen ut snabbare. Det finns en belastning på hjärtat. Fartyg är snabbt igensatta med lipidplakor.
  • Att utesluta skadliga vanor. Cigaretter och alkohol förstör kärlsystemet, störa ämnesomsättningen.
  • Stärka kroppen med fysisk aktivitet. Om du inte vill gå in för sport, kan du regelbundet gå i frisk luft, spela utomhusspel.

  För att undvika denna sjukdom, Det är nödvändigt att börja ta hand om ditt hjärta och blodkärl i förväg. För att göra detta är det nödvändigt att granska din kost, leda en hälsosam livsstil och minst en gång om året för att genomföra en omfattande undersökning av din kropp.

  Vad är IHD och aterosklerotisk kardioskleros

  Under aterosklerotisk kardioskleros förstås som ett syndrom, vars utveckling orsakas av progressionen av kranskärlssjukdom.

  Om du inte startar behandlingen i tid, kan en person utveckla ett hjärtinfarkt. Denna patologi diagnostiseras oftare varje år.

  I detta fall levereras inte hjärtmuskeln och endokardiet tillräckligt med blod, vilket leder till bildandet av ärrbindvävnad.

  • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
  • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
  • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
  • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

  skäl

  Den främsta orsaken till sjukdomen blir tydlig på grund av namnet - det ligger i bildandet av aterosklerotiska plack i kärlen. Deras utseende är förknippad med skador på kärlets vävnad, varefter fett och kolesterol sätts upp på denna plats.

  När sjukdomen fortskrider, ökar plackvolymen, vilket ytterligare smalnar kärlets lumen. Detta orsakar ett brott mot blodflödet, vilket skapar svårigheter med intag av syre och näringsämnen. Själva fartyget förändrar således sin form, blir ojämn.

  Om det finns för mycket pluggskylt finns det ett hot om hjärtsjukdom. På grund av en systematisk brist på syre uppträder ischemisk sjukdom. Om du inte börjar korrekt behandling i tid utvecklas aterosklerotisk kardioskleros.

  I detta tillstånd kan hjärtat inte fungera normalt, muskelceller påverkas och bindväv framträder i de skadade områdena. I denna situation förlorar hjärtat förmågan att ordentligt komma i kontrakt.

  Det finns 2 huvudtyper av diffus form av sjukdomen:

  • macrofocal;
  • småskaliga - i detta fall överstiger inte lesionerna 2 mm.

  För att förhindra utvecklingen av aterosklerotiska plack måste du utesluta orsakerna till deras utseende. De vanligaste riskfaktorerna är följande:

  • arteriell hypertoni;
  • störningar i kosten;
  • närvaro av diabetes - denna patologi leder till överträdelser av kolhydratmetabolism
  • rökning - att få nikotin in i kroppen framkallar en ökning av nivån av dåligt kolesterol vilket orsakar spasmer av blodkärl och förstärkt vidhäftning av blodplättar, vilket i sin tur skapar problem med blodflödet;
  • utseendet av övervikt
  • otillräcklig motorisk aktivitet - medför en nedgång i metaboliska processer i kroppen;
  • ökning av kolesterol i blodet.

  Förekomsten av patologier som diabetes mellitus och ischemisk sjukdom, skapar ett ökat hot mot utvecklingen av kardioskleros.

  Om en person är i fara, måste han vara mycket försiktig med sin hälsa och följa alla manifestationer av sjukdomen

  symptom

  Kardioskleros har nästan inte sina egna tecken, eftersom denna sjukdom maskeras av akuta ischemiska tillstånd.

  Det finns flera grupper av patologiska symptom som kan prata om följande sjukdomar:

  • koronar insufficiens;
  • problem med hjärtkardial aktivitet
  • problem med rytm och konduktivitet.

  I ett tidigt skede av sjukdomen kan symtom vara helt frånvarande. Men när sjukdomen utvecklas uppträder vissa manifestationer som bekräftar progressionen av cikatricial sklerotiska förändringar.

  Patienten kan ha sådana symptom:

  • smärtsamma känslor bakom brystbenet, som också känns i vänster arm, epigastrium och scapula;
  • hög utmattning
  • utveckling av återkommande myokardinfarkt;
  • attacker av hjärtastma
  • andfåddhet - först uppstår detta symptom efter intensiv fysisk ansträngning och uppträder sedan under vanlig promenad;
  • utveckling av lungödem.

  Om dessa symtom åtföljs av hjärtsvikt kan stagnerande processer i lungorna förekomma. Även perifer ödem och hepatomegali förekommer ofta. I komplicerade fall är kardioskleros åtföljd av utveckling av pleuris och ascites.

  Om huvudorsaken till framväxten av IHD kommer vi att berätta här.

  diagnostik

  Först och främst måste specialisten analysera patientens medicinska historia. För en läkare är förekomsten av arytmi, ischemisk sjukdom, ateroskleros viktig.

  Du bör också uppmärksamma den kliniska bilden, så patienten bör beskriva i detalj alla symtom på sjukdomen. Därefter utse studier som hjälper till att göra en noggrann diagnos.

  De inkluderar följande:

  Korrelation mellan ischemisk hjärtsjukdom och aterosklerotisk kardioskleros

  Sällan ställer läkare äldre personer som diagnostiserats med hjärt-kärlsjukdom och aterosklerotisk kardioskleros. Vad är förhållandet mellan dessa sjukdomar? Först måste du förstå vad som menas med dessa villkor.

  I den medicinska litteraturen har både aterosklerotisk kardioskleros och ischemisk sjukdom ungefär samma definitioner. Med dessa begrepp förstås hjärtens sjukdom, vilket är en följd av syrehushållning.

  Trots att vid första anblicken dessa termer ser likadant ut, anses ischemisk sjukdom vara ett mer allmänt begrepp, medan aterosklerotisk kardioskleros är ett av symtomen på ischemi.

  Syrebristen i hjärtat kan vara plötslig och kort, gradvis progressiv och kronisk. Med akut svält finns angina angrepp.

  Om det håller för länge finns risk för hjärtinfarkt. Med en kronisk form av ischemi känns en person normal - det finns inga symptom på detta tillstånd.

  Med hjärtmuskelns konstanta syrebrist blir några fibrer gradvis en bindväv. Det är en tät struktur som inte har förmåga att ingå. Det är därför det finns problem med överföringen av impuls på myokardiet.

  Dessa störningar kan fixeras med hjälp av ett elektrokardiogram. De representerar också en kardioskleros. Aterosklerotisk det kallas eftersom orsaken till syreförlust ligger i bildandet av kolesterolplakor i kärlen.

  Ju mer de blockerar lumen, desto mindre blod kommer in i hjärtat. Som ett resultat av dessa processer börjar det sakna syre och näringsämnen.

  De första symtomen på sjukdomen bör vara orsaken till ett besök hos en erfaren specialist

  behandling

  Behandling av IHD och aterosklerotisk kardioskleros kan utföras exklusivt under överinseende av en erfaren specialist. Självmedicinering i denna situation är strängt förbjuden. Terapi bör riktas mot lösningen av sådana problem:

  • mitigering och eliminering av koronarinsufficiens - för detta bruk antikoagulationsmedel och vasokonstriktionsmedel;
  • eliminering av hjärtsvikt
  • bekämpa ledningssjukdomar och arytmi.

  För att normalisera den kranskärlande cirkulationen kan specialist förskriva nitroglycerin - det här verktyget rekommenderas att ta under en attack. Sedan inom en månad är det nödvändigt att använda aspirin i små doser.

  En specialist kan också ordinera mediciner för att behandla arytmi. För att eliminera den atriella formen av sjukdomen kan läkemedel som kinidin eller novokainamid vara förskrivna. Behandling av rytmförstöring gör det möjligt att uppnå bra resultat, men i de flesta fall är de tillfälliga.

  Om en blockad hjärtkardens upptäcks, ska personen behandlas i en sjukhusinställning. Terapi väljs beroende på sjukdomsstadiet. Om en patient har ett 3-graders block kan ventrikulär elektrostimulering användas.

  Under behandlingsperioden rekommenderas att du slutar använda kaffe. Du måste också följa en speciell diet, vilket innebär att du ger upp salt, fet och stekt mat.

  När en hjärtinfarkt upptäcks är det nödvändigt med en operativ ingrepp. Om bildningen är sacculär utförs dess excision. Med en platt aneurysm sys en elastisk vävnad som skärs ut från membranet.

  förebyggande

  Eftersom den främsta orsaken till sjukdomen ligger i utseende av aterosklerotiska plack, bör effektivt förebyggande syfte inriktas på att förebygga deras förekomst.

  För detta rekommenderar experter att följa rätt sätt att leva, vilket inkluderar följande komponenter:

  • måttlig fysisk aktivitet
  • rationell och balanserad näring
  • uteslutning av dåliga vanor.

  Sekundär prevention består i behandling av existerande patologier som framkallar kardioskleros utseende. För detta ändamål är det nödvändigt att kontakta den behandlande läkaren i tid och genomföra en detaljerad undersökning av organismen. Detta kommer att förhindra uppkomsten av kardioskleros eller stoppa utvecklingen.

  Aterosklerotisk kardioskleros är ett av tecknen på ischemisk sjukdom. Utvecklingen av denna sjukdom är förknippad med bildandet av kolesterolplakor på blodkärlens väggar.

  Läs här om IHD och angina pectoris.

  Om behandling av IHD med Marva-metoden läses Ohanyan i nästa publikation.

  Ibs Aterosklerotisk kardioskleros

  Alternativ medicin i Ryssland

  Aterosklerotisk kardioskleros

  Aterosklerotisk kardioskleros är ett kliniskt syndrom som utvecklas som ett resultat av progressionen av hjärt-kärlsjukdom, med eller utan hjärtinfarkt, med ett resultat i hjärtskada. Aterosklerotisk kardioskleros manifesteras främst av kroniskt hjärtsvikt. Mindre ofta indikeras myokardiums nederlag främst av svåra rytmförstörningar (ciliaryarytmi, blockad). Men i dessa fall upptäcks som regel ett litet hjärtsvikt. Angina pectoris är ofta lite uttryckt eller frånvarande, även om anamnesen är vanliga indikationer på detta syndrom. EKG kännetecknas av tecken på koronar insufficiens, ibland märk ärr efter myokardiala möjligt eventuella rytm och ledningsstörningar, ibland finns elektrokardiografiska tecken på måttlig vänster kammare utvidgningen (även i frånvaro av samtidig hypertoni).

  Som manifestationen av IHD-atherosklerotisk kardioskleros. Utvecklar långsamt, har en diffus karaktär. Det finns inga fokala nekrotiska förändringar i myokardiet: det finns en långsam degeneration, atrofi och död hos enskilda muskelfibrer på grund av hypoxi och metaboliska störningar. När receptorerna dör, minskar känsligheten av myokardiet till syre - IHD utvecklas. Kliniska symptom kan vara fattiga under lång tid. Som ett resultat av utvecklingen av bindväv ökar funktionskraven för de återstående intakta muskelfibrerna. Det finns kompensatorisk hypertrofi, och sedan dilatation av hjärtat. Vänster ventrikel ökar ofta. Då finns det tecken på hjärtsvikt: andnöd, hjärtklappning, ödem på benen, ödem i hålrummen. Som progression av kardioskleros observeras patologiska förändringar i sinusnoden - bradykardi kan uppstå. Ärrbildning klapragov processer vid basen, och även i papillarmuskeln och senor filament i vissa fall kan leda till utveckling av aorta- eller mitralisstenos eller insufficiens av varierande svårighetsgrad.

  Otillräcklighet i blodcirkulationen utvecklas oftare enligt vänster ventrikeltyp. Blodtrycket ökar ofta. I studien av blodhyperkolesterolemi, en ökning av beta-lipoproteiner. För aterosklerotiska kardioskleros mycket karakteristiska rytm och ledningsstörningar - ofta mertsatelnakya arytmi, extrasystole, blockad olika grader och olika delar av ledningssystemet.

  III. Efter hjärtinfarkt - hjärtinfarktkardioskleros. Det har en fokuseringskaraktär. Det uppstår som ett resultat av ersättning av den avlidna delen av hjärtmuskeln med en ung bindväv. Clinic, som vid aterosklerotisk kardioskleros.

  Prognosen för kardioskleros bestäms av omfattningen av myokardisk skada, liksom närvaron och typen av rytm och ledningsstörningar.

  Exempel på diagnosen: IHD. Ateroskleros av kransartärerna. Stenokardi av spänning och vila. Postinfarktkardioskleros. Supraventricular form av paroxysmal takykardi. Hjärtfel av II-graden.

  PResultaten av praktisk tillämpning av fytoterapi metoder för att eliminera orsakerna som orsakar Aterosklerotisk kardioskleros se i materialet i den andra all-ryska konferensen för läkare Moskva, 1998. i avsnittet Terapi i rapporten 7 stycke 9.

  Det rekommenderas att använda NLS-diagnostikmetoden (se Kontakter.) Rådgivning. Diagnos.

  Vad du behöver veta om aterosklerotisk kardioskleros

  Denna patologins insidiousness är avsaknaden av en uttalad symtomatologi. Patienten ansöker om hjälp redan när sjukdomen är i ett försummat stadium. Vad är kardioskleros?

  Orsaker och symtom på sjukdomen

  Sjukdomen är diffus eller fokal, i sin utveckling utvecklas hjärtens muskelvävnad med ett bindemedel, som bildar de så kallade ärren, vilket leder till en kränkning av blodflödet. Under sjukdomsförloppet uppfattar hjärtat den utländska vävnaden som sina egna fibrer och försöker fungera i vanligt läge. Här och funktionsfel i myokardets arbete, och hela kroppen som helhet, börjar.

  Orsaken till sjukdomen kan vara:

  1. ischemisk hjärtsjukdom (IHD);
  2. ateroskleros av koronarkärlen;
  3. åldersrelaterade förändringar i kroppen;
  4. kränkning av kolesterol metabolism;

  Experter noterar att närvaron av arteriell hypertension hos en patient väsentligt ökar sjukdomsprogressionen, med andra ord - högt blodtryck, ökar utbildningens hastighet och antalet ärr.

  I riskgruppen är män från 55 till 70 år.

  Symptom på sjukdomen i inledande skede liknar den vanliga utmattningen - fysisk trötthet, frånvaro, minskad effektivitet. I detta sammanhang tror många patienter att en liten vila och lossning av kroppen kommer att ge ett positivt resultat och avlägsna denna symptomatologi utan att ta mediciner. I regel sker inte detta, men allvarligare avvik börjar, till exempel andfåddhet och svullnad i nedre extremiteterna.

  När antalet ärr ökar är det svårare för hjärtat att pumpa blod och att mätta det med syre. Orgeln ökar i volym till vänster, hjärtljudet är dämpat, karaktäristiskt väsande observeras vid utandning. Arteriell kardioskleros, manifesterar sig som en arytmi och angina. Sjukdomen åtföljs av hjärtsvikt, hjärt astma, lungödem, förstorat lever och subkutant ödem hos hela organismen.

  Diagnos och behandling av sjukdomen

  Aterosklerotisk kardioskleros har som regel en lång kurs utan uppenbara vassa manifestationer. Men fall har redan fastställts när denna diagnos blev dödsorsak för patienter.

  När du hänvisar till en specialist måste du beskriva dina egna känslor och de symptom som är närvarande. Baserat på patientens undersökning och dataanalysen, en specialist och sätter denna diagnos.

  Ett intressant faktum: Vissa experter anser att aterosklerotisk kardioskleros är en mytisk sjukdom, ett slags kollektivt namn för ett antal symptom på hjärtpatologi, men i den officiella medicinska klassificeringen finns inte denna term. Det finns snarare, men som en manifestation av hjärtans åldrande och dess åldersrelaterade förändring, som är inneboende i alla, utan undantag, sedan 55 år.

  För diagnosen sjukdomsutnämning:

  • Hjärtets ultraljud;
  • elektrokardiogram (EKG);
  • ett ekkokardiogram (ECHOCH);

  Behandlingen av denna hjärtpatologi är inriktad på:

  1. Identifiering och behandling av den underliggande sjukdomen - IHD eller ateroskleros, som utlöste aterosklerotisk kardioskleros.
  2. Återställande av en normal hjärtrytm (tar mediciner som minskar arytmi eller operation).
  3. Behandling av angina pectoris.
  4. Förbättring av metaboliska processer i myokardiet (tar mediciner som förbättrar metabolismen i hjärtmuskeln).
  5. Behandling av koronarinsufficiens och cirkulationsfel.

  Normalt rekommenderar en kardiolog att följa grunden för en hälsosam kost diet för att sänka nivån av kolesterol i blodet. Det är nödvändigt att minska fysisk aktivitet. Konstant kontroll över nivået av arteriell hypertoni, med lämpliga mediciner och diuretika. Kontroll över mängden vätskekonsumtion.

  Behandlingen av sjukdomen beror i regel på de symptom som finns i patienten. I de flesta fall utser kardiologen nitroglycerin för att förbättra kranskärlcirkulationen. I små doser, förskriv aspirin i en månad. Det skulle vara tillrådligt att ta statiner, läkemedel som saktar processen för ateroskleros. Simvastatin har visat sig vara bra. Utnämningen av mediciner föreskrivs av kardiologen individuellt. Om läkemedlet är ineffektivt används kirurgisk behandling.

  Patienter med denna diagnos visas sanatoriumbehandling och speciell terapeutisk gymnastik.

  Ischemisk hjärtsjukdom - Aterosklerotisk kardioskleros

  Aterosklerotisk kardioskleros är en vanlig indikation på det kliniska syndromet som orsakas av diffus myokardisk skada som ett resultat av IHD-progression, med eller utan infarkt. Det manifesteras främst som kroniskt hjärtsvikt, första vänster ventrikel och senare totalt. En rad rytmförstörningar är karakteristiska. Andra manifestationer av IHD är möjliga, men ofta är angina dåligt uttryckt eller frånvarande. EKG visar tecken på koronar insufficiens, ärr efter hjärtinfarkt, rytmförstöring.

  Utför symptomatisk behandling av hjärtsvikt, arytmi, angina.

  Kombinerad patologi. Intrinsiska operationer i närvaro av IHD är förknippade med ökad risk. Den vanliga reaktionen på operativ stress är frisättningen av katekolaminer. Det är möjligt att minska syreförbrukningen (på grund av hypotoni, hypoxi, anemi) eller en ökning av syreförbrukningen (på grund av högt blodtryck, takykardi). Allt detta förvärrar koronarinsufficiens. Många typer av allmänbedövning har kortdämpande verkan, men även lokalbedövning i höga doser (till exempel 500 mg lidokain) kan signifikant reducera kontraktilitet, ledningsförmåga hos myokardiet, blodtryck. Anestesiologen och kardiologen bedömer risken och utför patientens perioperativa hantering.

  Risken är störst hos personer med hjärtsvikt och hos dem som genomgått hjärtinfarkt mindre än 6 månader sedan. Risken för återkommande myokardinfarkt i den närmaste postoperativa perioden är ungefär invers proportionellt mot tiden efter det sista infarkt. Det överförda transmurala infarkt är sämre än subendokardialet. Andra riskfaktorer - en instabil rytm (ektopiska slag, atriell eller ventrikulär prematura slag), dåligt allmäntillstånd (respiratory eller njursvikt, leversjukdom, långvarig sängläge), ålder över 70 år. Den kommande operationens karaktär är också viktig: buk- och thoraxoperationer är förknippade med större risk än perifera sådana. Omedelbar operation är sämre än planerat. Långfristiga verksamheter är sämre än kortfristiga verksamheter.

  Planerad verksamhet, som regel, ska utföras tidigast 6 månader efter infarkt. Intervention för opererbar cancer är tillåten efter 4-6 veckor efter hjärtinfarkt, såvida inte andra riskfaktorer föreligger. Det är alltid viktigt att maximera patientens tillstånd före operationen. Framgångsrik kirurgisk bypassoperation minskar risken för efterföljande kirurgisk ingrepp. Koronarbehandling (nitrater, P-blockerare) bör fortsätta tills operationen börjar. Om den används antikoagulantia, bör de annulleras 2-3 dagar innan operationen, och heparin -. 12 timmar om risken är särskilt hög (en nyligen inträffad hjärtinfarkt, hjärtsvikt), är det lämpligt under operation för att övervaka inte bara EKG, blodtryck, men också centralt venetryck, fyllningstryck i vänster ventrikel. Utvecklingen av ischemi återspeglas ibland tidigare på de hemodynamiska parametrarna, snarare än på EKG. Viktig ytterligare oxygenering och tillgänglighet av intravenöst nitroglycerin och P-adrenoblocker under operationen.

  Efter operationen bör den nödvändiga koronarbehandlingen fortsättas (parenteralt, ytterligare - inuti). Den största risken för lungödem med inledande vänster kammardysfunktion uppkommer inom de närmaste timmarna efter anestesi och en hjärtinfarkt (ofta smärtfri) på 3-5 dagar.

  Hypotyreos främjar hyperlipidemi och åderförkalkning, ischemisk hjärtsjukdom men hos dessa patienter är ofta asymtomatiska malosimptomno eller på grund av låg nivå av basal metabolism och en liten syreförbrukning. Men efter att ha initierat hormonersättningsterapi, särskilt hos gamla patienter, kan angina pectoris utvecklas eller bli frekventare och infarkt kan utvecklas. Behandlingen tolereras bättre om den börjar med mycket små doser, som ytterligare ökas gradvis.