Huvud / Åderbråck

Symptom på hjärtinfarkt, de första tecknen

Myokardinfarkt är en nödsituation, som oftast orsakas av trombos i kranskärlspiralen. Risken för dödsfall är särskilt stor under de första 2 timmarna från starten. Oftast utvecklas det hos män i åldrarna 40 till 60 år. Hos kvinnor uppträder symtom på hjärtinfarkt ungefär en och en halv till två gånger mindre ofta.

Under hjärtinfarkt, blodflödet till ett visst område i hjärtat försvagas eller stannas helt och hållet. I detta fall dör den drabbade delen av muskeln av, det vill säga dess nekros utvecklas. Död av celler börjar 20-40 minuter från det att blodflödet upphört.

Myokardinfarkt, det första hjälpen som ska ges under de första minuterna av manifestationen av symtom som indikerar detta tillstånd kan sedan bestämma det positiva resultatet för denna sjukdom. Hittills är denna patologi en av de främsta orsakerna till dödsfall från hjärt-kärlsjukdomar.

Orsaker till hjärtinfarkt

Med hjärtinfarkt blockeras ett av kranskärlskärlen av en trombos. Detta utlöser processen med irreversibla förändringar i cellerna och efter 3-6 timmar från ocklusionstiden dör hjärtmuskeln på denna sida.

Sjukdomen kan förekomma mot bakgrund av hjärt- och kärlsjukdomar, arteriell hypertension samt med åderförkalkning. De främsta orsakerna som bidrar till uppkomsten av hjärtinfarkt är: äta för mycket, dålig kost, överflödigt fett i kosten för djur, brist på fysisk aktivitet, högt blodtryck, dåliga vanor.

Beroende på storleken på den avlidna platsen isoleras ett stort och småfokalt infarkt. Om nekros infångar hela tjockleken på myokardiet kallas det transmural.

Hjärtinfarkt Symptom

Det huvudsakliga symptomet på hjärtinfarkt hos män och kvinnor är svår bröstsmärta. Smärtan är så stark att patientens vilja är fullständigt förlamad. En person har tanken på en nära död.

De första tecknen på hjärtinfarkt:

 1. Stygn bakom bröstet är en av de första tecknen på hjärtinfarkt. Denna smärta är väldigt skarp och ser ut som ett knivslag. Kan varas mer än 30 minuter, ibland i timmar. Smärta kan ge till nacke, arm, rygg och område på axelbladet. Det kan också vara inte bara permanent, men också intermittent.
 2. Rädsla för döden. Denna obehagliga känsla är faktiskt inte så dåligt tecken, eftersom det indikerar en normal ton i centrala nervsystemet.
 3. Andnöd, pallor, svimning. Symtom uppstår eftersom hjärtat inte aktivt kan driva blodet till lungorna, där det är mättat med syre. Hjärnan försöker kompensera för detta, sänder signaler, snabb andning.
 4. Ett annat viktigt kännetecken för hjärtinfarkt är frånvaron av minskning eller upphörande av smärta i vilodillstånd eller med intag av nitroglycerin (även upprepad).

Inte alltid uppenbarar sig sjukdomen i en sådan klassisk bild. Kan uppleva atypiska symtom på hjärtinfarkt, till exempel, istället för bröstsmärtor en person kan känna den enkla obehag och störningar i hjärtat, kan smärtan inte förekomma alls, men kan förekomma buksmärtor och andnöd (dyspné) - detta mönster är inte typiskt, det är särskilt svårt i diagnosen.

De viktigaste skillnaderna i smärta med hjärtinfarkt från angina är:

 • stark smärtaintensitet
 • varaktigheten är mer än 15 minuter;
 • smärta slutar inte efter att ha tagit nitroglycerin.

Hjärtinfarkt symtom hos kvinnor

Det är hos kvinnor som smärta under en attack lokaliseras i bukets övre del, rygg, nacke, käke. Det händer att en hjärtinfarkt är mycket lik halsbränna. Mycket ofta har en kvinna först svaghet, illamående, först efter det finns det ont. Sådana typer av symtom på hjärtinfarkt orsakar ofta inte misstankar hos kvinnor, så det finns risk att ignorera en allvarlig sjukdom.

Symtom på hjärtinfarkt hos män är närmare den klassiska uppsättningen, vilket gör det möjligt att diagnostisera snabbare.

Myokardinfarkt: första hjälpen

Med dessa funktioner är det nödvändigt att omgående kallar "ambulans" och före dess ankomst till 15 minuters intervall för att ta nitroglycerintabletter i en dos av 0,5 mg, men inte mer än tre gånger, i syfte att undvika en kraftig tryckfall. Nitroglycerin kan ges endast vid normala tryckindex, vid lågt arteriellt tryck är det kontraindicerat. Det är också värt att tugga en aspirintablett med en dos av 150-250 mg.

Patienten bör läggas på ett sådant sätt att överkroppens övre del är något högre än den nedre delen, vilket minskar bördan på hjärtat. Det är nödvändigt att avböja eller ta bort skyddsbeklädnaden och se till att friskluft är till för att undvika kvävningsattacker.

Om det inte finns puls, andning och medvetenhet ska patienten läggas på golvet och börja omedelbar återupplivning, såsom artificiell andning och indirekt hjärtmassage.

förebyggande

 1. Du borde sluta röka. Rökare dör av hjärtattacker dubbelt så ofta.
 2. Om det visar sig att kolesterol är högre än normalt, är det bäst att begränsa animaliska fetter, som många i smör, äggula, ost, fett, lever. Ge preferenser till grönsaker och frukter. Mjölk och stuga ost bör vara mager. Användbar fisk, kyckling.
 3. Utvecklingen av hjärtinfarkt underlättas även av högt blodtryck. Bekämpa högt blodtryck, du kan förhindra hjärtattack.
 4. Överdriven vikt ökar belastningen på hjärtat - ta det tillbaka till det normala.

Konsekvenser av hjärtinfarkt

Konsekvenserna av hjärtinfarkt förekommer övervägande med omfattande och djup (transmural) skada på hjärtmuskeln.

 • arytmi är den vanligaste komplikationen av myokardinfarkt;
 • hjärtsvikt;
 • arteriell hypertoni;
 • hjärnans aneurysm, ingrepp i interventionsseptumet;
 • återkommande (återkommande) smärt syndrom inträffar hos cirka 1/3 av patienterna med hjärtinfarkt.
 • Dresslers syndrom.

Myokardinfarkt

Myokardinfarkt - Inriktningen av ischemisk nekros av hjärtmuskeln, som utvecklas som ett resultat av en akut kränkning av kranskärlcirkulationen. Kliniskt bränning, krossning eller tryck smärta i bröstet som strålar i vänster arm, nyckelben, axel, käke, andnöd, ångest, kallsvettning. Det utvecklade hjärtinfarktet fungerar som en indikation på akut inhalation vid hjärtupplängning. Om du inte tillhandahåller snabb hjälp, är det möjligt att dödas.

Myokardinfarkt

Myokardinfarkt - Inriktningen av ischemisk nekros av hjärtmuskeln, som utvecklas som ett resultat av en akut kränkning av kranskärlcirkulationen. Kliniskt bränning, krossning eller tryck smärta i bröstet som strålar i vänster arm, nyckelben, axel, käke, andnöd, ångest, kallsvettning. Det utvecklade hjärtinfarktet fungerar som en indikation på akut inhalation vid hjärtupplängning. Om du inte tillhandahåller snabb hjälp, är det möjligt att dödas.

I åldern 40-60 år är myokardinfarkt 3-5 gånger vanligare hos män på grund av tidigare (10 år tidigare än hos kvinnor) utveckling av ateroskleros. Efter 55-60 år är förekomsten bland människor av båda könen ungefär densamma. Dödligheten för hjärtinfarkt är 30-35%. Statistiskt sett är 15-20% av plötsliga dödsfall på grund av hjärtinfarkt.

Brott mot hjärtinfarkt blodtillförsel genom 15-20 minuter eller mer leder till utveckling av irreversibla förändringar i hjärtmuskeln och hjärtstörning. Akut ischemi orsakar död av vissa funktionella muskelceller (nekros) och efterföljande byte av fibrerna i bindväven, dvs.. E. Bildandet av post-infarkt ärr.

I den kliniska studien av myokardinfarkt utmärks fem perioder:

 • 1 period - preinfarkt (prodromal): ökad frekvens och intensitet av angina attacker, kan vara flera timmar, dagar, veckor;
 • 2 period - Akut: från utveckling av ischemi till början av myokardiell nekros, varar från 20 minuter till 2 timmar;
 • 3 period - Akut: från bildandet av nekros till myomalering (enzymatisk smältning av nekrotisk muskelvävnad), varaktighet från 2 till 14 dagar;
 • 4 period - subakut: initiala processer av ärrorganisation, utveckling av granulationsvävnad i stället för nekrotisk, varaktighet 4-8 veckor;
 • 5 period - efterfarkt: mognad av ärr, anpassning av myokardiet till nya arbetsförhållanden.

Orsaker till hjärtinfarkt

Myokardinfarkt är en akut form av ischemisk hjärtsjukdom. I 97-98% av fallen, är grunden för utvecklingen av hjärtinfarkt de aterosklerotiska lesioner i kranskärlen, vilket förträngning av lumen. Ofta artärerna till ateroskleros förenar akut trombos av den påverkade delen av kärlet, vilket orsakar fullständig eller partiell upphörande av blodtillförsel till det berörda området av hjärtmuskeln. Trombusbildningen främjas av den ökade viskositeten hos ett blod observerat hos patienter med en ischemisk hjärtsjukdom. I ett antal fall uppträder hjärtinfarkt mot bakgrund av kramp i grenarna i kransartärerna.

Bidra till utvecklingen av hjärtinfarkt, diabetes, gipertonichesaya sjukdom, fetma, mental stress, passion för alkohol, rökning. En skarp fysisk eller känslomässig belastning på bakgrunden av ischemisk hjärtsjukdom och angina kan framkalla utvecklingen av hjärtinfarkt. Myokardinfarkt i vänster ventrikel utvecklas ofta.

Klassificering av hjärtinfarkt

I enlighet med måtten bristfällig skada på hjärtmuskeln är myokardinfarkt utmärkande:

Insats melkoochagovogo hjärtinfarkt står för cirka 20% av kliniska fall, men ofta små foci av nekros i hjärtmuskeln kan omvandlas till stor fokal myokardial infarkt (30% av patienterna). Däremot medan stora, med små kontaktpunkter infarkter inte uppstår aneurysm och ruptur av hjärtat, för det gångna sällan kompliceras av hjärtsvikt, ventrikelflimmer, tromboembolism.

Beroende på djupet av nekrotisk skada hjärtmuskel utsöndrar myokardinfarkt:

 • transmural - med nekros av hela tjockleken av hjärtens muskelvägg (vanligtvis storskalig)
 • Intramural - med nekros i tjockleken på myokardiet
 • subendokardial - med myokardiell nekros i området vid fastsättning till endokardiet
 • subepikardiala - med myokardiell nekros i epikardiell infästningszon

På de förändringar som är fasta på EKG, skilja mellan:

 • "Q-infarkt" - med bildandet av en patologisk Q-våg, ibland det ventrikulära komplexet QS (oftare storskaligt transmittalt myokardinfarkt)
 • "Ej Q-infarkt" - åtföljs inte av utseendet av en Q-våg, uppenbaras av negativa T-tänder (vanligtvis småfokal hjärtinfarkt)

Genom topografi och beroende på lesionen av vissa grenar av kransartärerna delas myokardinfarkt i:

 • höger kammare
 • vänster ventrikel: främre, laterala och bakre väggar, interventricular septum

Genom många förekomster särskilja hjärtinfarkt:

 • primär
 • återkommande (utvecklas inom 8 veckor efter primär)
 • upprepade (utveckling 8 veckor efter föregående)

På utvecklingen av komplikationer Myokardinfarkt är uppdelat i:

 • komplicerad
 • okomplicerade
Genom närvaro och lokalisering av smärtssyndrom

identifiera former av myokardinfarkt:

 1. typiskt - med lokalisering av smärta bakom sternum eller i precordialregionen
 2. atypisk - med atypiska smärtsamma manifestationer:
 • perifer: vänsterhand, vänsterhand, laryngeal, pharyngeal, vertebrate, gastralgic (abdominal)
 • smärtfri: collaptoid, astmatisk, edematisk, arytmisk, cerebral
 • malosymptomatisk (raderad)
 • kombinerade

I enlighet med perioden och dynamiken utvecklingen av hjärtinfarkt är isolerat:

 • stadium av ischemi (akut period)
 • stadium av nekros (akut period)
 • organisationsstadiet (subakutperiod)
 • stadiumärr (post-infarktperiod)

Symtom på hjärtinfarkt

Pre-infarkt (prodromal) period

Omkring 43% av patienterna märker en plötslig utveckling av hjärtinfarkt, medan större delen av patienterna har en annan period av ostabil progressiv angina pectoris.

Den skarpaste perioden

Typiska fall av hjärtinfarkt kännetecknas av en extremt intensiv smärta lokaliserad med bröstsmärtor och strålar ut i vänster skuldra, hals, tänder, öra, nyckelbenet, underkäken, interskapulära zonen. Smärtan kan vara konstrictiv, växande, brinnande, pressande, skarp ("dolk"). Ju mer zonen av myokardisk skada desto mer uttalad smärta.

Smärta attack uppträder vågformiga (dvs ökar, försvagningen) varar från 30 minuter till flera timmar, dagar och ibland inte dockad igen nitroglycerin. Smärta är förknippad med en skarp svaghet, spänning, en känsla av rädsla, dyspné.

Kanske den atypiska kursen av den akuta perioden av hjärtinfarkt.

Myokardinfarkt - orsaker, symptom, första hjälpen och behandling

Bra tid på dagen, kära läsare!

I denna artikel kommer vi att överväga med dig en sådan hjärtsjukdom som myokardinfarkt, eller som det kallas - hjärtinfarkt, liksom dess orsaker, första tecken, symtom, typer, diagnos, behandling, rehabilitering efter en hjärtinfarkt och dess förebyggande. I slutet av artikeln kan du också titta på en video om en hjärtinfarkt. Så...

Vad är hjärtinfarkt?

Myokardinfarkt (hjärtinfarkt) - ett patologiskt tillstånd som är farligt för en persons liv, som utvecklas efter ett brott mot inträdet till ett av områdena i hjärtat av blodet. Myokardinfarkt är också en akut form av ischemisk hjärtsjukdom (IHD). Överträdelse av blodtillförseln till hjärtmuskeln (myokardium) i 15-20 minuter leder till dödsfallet (nekros) i området som lämnades utan mat. Personen känner samtidigt en stark smärta bakom bröstbenet, och eftersom hjärtat är hans "motor", är det inte aktuell medicinsk hjälp vid en hjärtinfarkt som leder till offerets död.

Den främsta orsaken till hjärtinfarkt är blockering (trombos) hos en av hjärtatartärerna, som uppstår när en aterosklerotisk plack sprängs. Bland andra orsaker till hjärtinfarkt kan identifieras - en långvarig spasm i artärerna, emboli, överdriven belastning på kroppen, stress, hypertoni (hypertoni), rökning.

Jag skulle också vilja notera att under infarkt bör man förstå inte bara hjärtinfarkt. Det finns andra typer av hjärtinfarkt - hjärninfarkt (ischemisk stroke), leverinfarkt, njursinfarkt, mjältinfarkt och andra organ. Sammanfattningsvis alla ovanstående vill jag lyfta fram:

Hjärtattack - Orgelns död på grund av akut brist på blodtillförseln.

Kardiologer noterar, en hjärtinfarkt hos män uppträder 1,5-2 gånger oftare än hos kvinnor, vilket är associerat med östrogener och andra hormoner som kontrollerar kolesterolhalten hos kvinnokroppen. Åldern för patienter med denna patologi är mestadels 40-60 år, men det märks att nyligen denna tröskel minskar. Infarkt hos kvinnor utvecklas huvudsakligen med början av klimakteriet, i genomsnitt - efter 50 år.

Vid den tidpunkt det har noterats att hjärtinfarkt ofta attackerar en person på morgonen. Detta beror på förändringen i hjärtets läge. Under natten vilar, hjärtat fungerar hjärtat med minimal belastning, kroppen vilar. När en person vaknar, om han plötsligt går ur sängen väntar fienden på honom. Hjärtfrekvensregimen förändras snabbt, hjärtfrekvensen ökar, vilket kan leda till brist på plack. I nästa stycke "Utveckling av hjärtinfarkt" kommer vi att ta kontakt med denna fråga så att bilden av sjukdomen blir tydligare.

Dödligheten i hjärtinfarkt är 10-12%, med andra extra noteras att endast hälften av offren når den medicinska institution, men även om man överlever, är platsen för att dö av hjärtvävnad, för livet ärret. Därför är det inte förvånande att många som har haft hjärtinfarkt blir inaktiverade.

Utveckling av hjärtinfarkt

Utvecklingen av infarkt börjar tillräckligt långt fram till dess manifestation. Inte ens så initialt finns utvecklingen av ateroskleros (uppkomsten av vaskulära aterosklerotiska plack), och endast då, om något går fel (livsstil) börjar utvecklas hjärtinfarkt.

Mer detaljer om utseende av aterosklerotiska plack i humana blodkärl beskrivs i artikeln om ateroskleros, och om du inte är intresserad av dessa subtiliteter, kommer vi att sammanfatta denna information.

Aterosklerotiska plack som bildas i blodkärlen i "dåligt" kolesterol, vilket i kombination med lipoproteiner med låg densitet (LDL) fälls ut, eftersom de är dåligt lösliga i blodet. Sedimentet ackumuleras under endotelet (kärlens inre vägg). Med tiden, om inga åtgärder vidtas och inte för att justera sätt att leva, och är främst låg kvalitet mat och en stillasittande livsstil, lumen av blodkärl på grund av aterosklerotisk plackbildning minskas, är därmed den normala blodflödet störs. Detta ökar belastningen på hjärtat, tk. att "trycka" blodet på alla organ, du behöver mer ansträngning.

Vidare växer plack till en sådan storlek att den minsta patologiska effekten på dem, till exempel - snabb hjärtfrekvens och högt blodtryck leder till deras bristning. Vid rupturen, koagulerar blod snabbt, bildas en trombos som under tryck rör sig längs kärlet till det ställe där kärlets lumen är mindre än trombusen. Det finns ett blockering av fartyget, och alla organ som ligger längre, avskurna från mat och efter ett tag börjar dö. Myokardinfarkt beror på den ovan beskrivna processen i hjärtområdet, oftast i kransartären. För tydligheten rekommenderar jag att du tittar på nästa minuts video:

Därför bör kampen mot hjärtinfarkt börjar sedan sin ungdom, då fartygen är fortfarande rena, då du minimera risken för inte bara hjärtattack, men en hel del andra lika allvarliga sjukdomar - åderförkalkning, högt blodtryck, kranskärlssjukdom, fetma, stroke, nekros, fibros och andra.

Orsaker till hjärtinfarkt

Nå, kära läsare, nu vet vi att huvudorsaken till hjärtinfarkt är aterosklerotiska plack (ateroskleros). Bland andra orsaker och faktorer av myokardinfarkt särskiljs utveckling:

 • Rökning, vilket förvärrar tillståndet av blodkärl;
 • Övervikt, fetma
 • Inaktivt sätt att leva, hypodynami;
 • Ärftlig predisponering mot kardiovaskulära sjukdomar;
 • Ökat blodtryck, högt blodtryck;
 • Diabetes mellitus;
 • Manlig kön i åldern 40-50 år, kvinnlig - med uppkomsten av klimakteriet och den allmänna åldern - efter 65 år;
 • Användningen av mat av dålig kvalitet;
 • Ökat kolesterol i blodet;
 • Starka känslomässiga upplevelser, stress;
 • Fysisk överstamning av organismen
 • Skarp stiger efter sömnen.

Symtom på hjärtinfarkt

Det första tecknet på hjärtinfarkt är en skarp akut smärta bakom bröstbenet, i området av bröstkorgets centrum. Själva karaktären av smärtan brinner, klämma, med engagemang på detta område nära kroppen - skuldra, arm, rygg, nacke, käke. Ett karakteristiskt tecken på hjärtattack är manifestationen av denna smärta under vila av kroppen. Dessutom minskar smärtan inte ens med användning av 3 tabletter Nitroglycerin, som används för att normalisera blodkärlens funktion och minska spasmer.

Bland andra symtom på hjärtinfarkt är:

 • Obehagliga känslor i buken, buksmärtor;
 • Illamående, kräkningar;
 • Brott mot rytmen av hjärtaktivitet;
 • Andningssvårigheter;
 • Känsla av rädsla;
 • Blek hud;
 • Kallsvett;
 • huvudvärk;
 • Yrsel, förlust av medvetande.

Viktigt! Med ovanstående symptom, särskilt med de viktigaste av dem - bröstsmärta, eller obehag i bröstområdet, ring omedelbart efter en ambulans!

Komplikationer av myokardinfarkt

Otillbörlig sjukvård vid infarkt kan leda till följande komplikationer:

 • Arytmier (hjärtrytmstörning);
 • Akut hjärtsvikt
 • Trombos av de inre artärerna, som ofta leder till utveckling av stroke, lunginflammation, narkotisk narkotika etc.;
 • Kardiogen chock
 • Hjärtats riva;
 • Hjärthinnan
 • Postinfarktssyndrom (ledvärk, perikardit, lunginflammation etc.)
 • Dödligt utfall.

Typer av hjärtinfarkt

Myokardinfarkt klassificeras enligt följande:

Vid utvecklingsstadiet:

Steg 1 infarkt (akut period, stadium av myokardisk skada). Från början av en attack av ett infarkt till utseendet på de första tecknen på hjärtklemmens nekros, passerar 15-120 minuter

Steg II infarkt (akut period). Från början av nekros till myomalaki (smältning av nekrotiska muskler) tar 2 till 10 dagar.

Steg 3-infarkt (subakutperiod). Innan ärrörelsen av hjärtmuskeln, passerar 7-28 dagar.

Infarkt i det 4: e stadiet (scarringstadiet, postinfarktperioden). Före fullständig bildning av ärret tar det 3-5 månader. Vid detta tillfälle anpassar hjärtat sig till att fungera vidare med de vävnader som är skadade från ärret.

Enligt storleken på det nekrotiska fokuset:

 • macrofocal nekros sträcker sig till hela tjockleken på myokardiet
 • melkoochagovyj - En liten del av myokardiet nekrotiseras.

Enligt djupet av skadorna:

 • subendokardiell - hjärtets inre skal påverkas
 • subepicardial - Hjärtans yttre skal påverkas
 • transmural - genom nederlag av hjärtmuskeln
 • mural - påverkar tjockleken på myokardiet.

Genom topografi:

 • Höger ventrikulär infarkt;
 • Vänster ventrikelinfarkt:
  - sidoväggen
  - främre väggen
  - bakväggen
  - interventrikulär septum).

Genom förekomsten av komplikationer:

 • komplikationer;
 • Okomplicerad.

Genom lokalisering av smärtssyndrom:

 • Typisk Form - kännetecknas huvudsakligen av smärta bakom bröstbenet;
 • Atypiska former:
  - buken (symptom dominerar, som påminner om gastrointestinala sjukdomar - buksmärtor, illamående, kräkningar)
  - arytmisk (primär hjärtklappning uppträder, hjärtfrekvensen är sönder)
  - astmatisk (symptom på andningssjukdomar dominerar - kvävning, andfåddhet, blåa läppar, naglar, öron);
  - cerebral (övervägande symtom på hjärnskador - yrsel, huvudvärk, nedsatt medvetenhet)
  - edematös form (symptomen på ödem över hela kroppen dominerar)
  - smärtfri

Genom mångfalden av utveckling:

 • Primär hjärtinfarkt;
 • Återkommande infarkt - manifesterar sig upprepade gånger inom 2 månader efter den första attacken.
 • Upprepad infarkt - upprepad igen efter 2 månader från det första hjärtinfarktets ögonblick.

Diagnos av hjärtinfarkt

Bland metoderna för att diagnostisera hjärtinfarkt är:

 • Upprättande av ett typiskt smärtssyndrom;
 • elektrokardiografi;
 • Hjärtets ultraljud (ekkokardiografi);
 • Angiography of the coronary vessels;
 • scintigrafi;
 • Biokemiskt blodprov.

Behandling av hjärtinfarkt

Vid första tecknet på hjärtinfarkt, ring omedelbart efter en ambulans, och innan den kommer, ge offeret omedelbart läkarvård.

Första hjälpen för hjärtinfarkt

Nödläkarvård för hjärtinfarkt innefattar:

1. Växla eller placera en person i ett bekvämt läge, befria hans torso från täta kläder. Se till att luften är fri.

2. Låt offeret dricka följande:

- tablett "Nitroglycerin", med allvarliga attacker 2 stycken;
- droppar "Corvalol" - 30-40 droppar;
- tabletten "acetylsalicylsyra" ("aspirin")

Dessa läkemedel hjälper till att lindra en infarktinfarkt, och också för att minimera ett antal möjliga komplikationer. Dessutom förhindrar "aspirin" bildandet av nya blodproppar i blodkärlen.

Den huvudsakliga behandlingen av hjärtinfarkt

Den huvudsakliga terapin av hjärtinfarkt innefattar:

1. Säng vila, speciellt i de tidiga dagarna. Det är förbjudet att praktiskt taget alla fysiska aktiviteter hos patienten, minst 3 dagar efter sjukdomsattackan. Sedan får du gradvis, under ledning av läkare, sitta, gå upp, gå.

2. Tilldela medel som späd blod och blodproppar (Disaggregants, Antiaggregants), som förhindrar utseendet av nya blodproppar, och hjälper också till att snabbt få hjärtat och andra "svältande" organ att få den nödvändiga näring som bär blod.

Bland de läkemedel som har egenskapen att sakta ner blodpropp kan identifieras: "Aspirin", "Aspirin Cardio", "Warfarin", "Heparin".

3. Med kontraindikationer för att ta droger baserat på acetylsalicylsyra, och även vid behandling av instabil angina pectoris förskriva läkemedel baserade på aktiv substans - klopidogrel: "Agregal", "Klopidex", "Plavix", "Egitromb".

4. Det är nödvändigt att ta komplex, förstärkning av blodkärlens väggar, ökar sin ton och elasticitet.

5. Att lindra smärtsyndromet Använd narkotiska analgetika.

6. För att minska bördan på hjärtat Använd beta-blockerare som minskar behovet av hjärtmuskler i syre, vilket som ett resultat saktar ner svälten i svältande celler och sänker också blodtrycket och minskar antalet hjärtslag per minut.

Bland beta-blockerarna är utmärkande: "Gilok", "Concor".

7. För att expandera koronarkärlens lumen intravenöst injicerade nitrater.

8. Att anpassa hjärtat till olika patologiska faktorer, förskriva ACE-hämmare, vilket också bidrar till att sänka patientens blodtryck: Monopril, Enalapril.

9. Med utvecklingen av hjärtsvikt kan utse diuretika, vilket bidrar till att avlägsna överskott av vätska från kroppen: "Veroshpiron."

10. För att minska bildandet av aterosklerotiska plack i kärlen utse:

- statiner - minska absorptionen av kärlens inre väggar med "dåligt" kolesterol och minimerar därför bildandet av nya aterosklerotiska plack eller ökar de redan närvarande: apekstatin, symvor, lipostat;

- omättade fettsyror - bidra till normaliseringen av kolesterolhalten i blodet: "linetol", "omakor", "tribuspamin".

11. Kirurgisk behandling. Om läkemedlet är ineffektivt kan kirurgisk behandling av hjärtinfarkt förskrivas. Bland de kirurgiska metoderna de senaste åren är populärkoronär ballongangioplastik, aortokoronär skakning.

Rehabilitering efter ett infarkt

För att återställa patienten efter hjärtinfarkt är det nödvändigt att följa följande rekommendationer från kardiologer:

1. Lyft inte vikter!

2. Det är nödvändigt att delta i övningsterapi (LFK). En av de bästa övningarna går. Med daglig promenad, bokstavlig efter 2-3 månader, kan patienten vanligtvis redan göra andfåddhet och svaghet upp till 80 steg per minut. Om patienten gör det, kan du börja gå fortare efter 80 steg - 120 steg per minut.

Förutom att promenera, cykla, simma, klättra trappor, dansa är också användbara.

Vid motionsterapi är det nödvändigt att räkna hjärtfrekvensen så att den inte överstiger 70% av tröskelvärdet. Denna indikator beräknas enligt följande: 220 - egen ålder = max puls. Vid 60 år är tröskeln 112 slag per minut, men om patienten känner sig obekväm med denna belastning minskar belastningen.

3. Det är nödvändigt att helt överge dåliga vanor - rökning, alkohol, och också att ge upp överdriven konsumtion av kaffe.

4. Det är nödvändigt att hålla sig till en diet. Diet med hjärtinfarkt minimerar konsumtionen av fett och salt, men rekommenderar att man lägger vikt på att öka fiber, frukt och grönsaker, mejeriprodukter och fisk i kosten. MI Pevzner utvecklade en speciell terapeutisk diet för hjärtinfarkt - diet nr 10 och (tabell nummer 10i).

I återhämtningsperioden efter myokardial nödvändigt att helt överge den alkoholhaltiga drycken, mellanprodukter, biprodukter, patéer, ägg, mejeriprodukter fett (smör, fet ost, keso, mjölk, grädde, gräddfil), marginellt användbara och skadlig livsmedels.

Tillåtet en liten mängd naturligt torrt rött vin, vilket är ett förebyggande mot ateroskleros.

5. Sexuellt liv efter en hjärtinfarkt tolereras efter samråd med en läkare, och brukar innehålla minimerar överdriven fysisk stress.

Förebyggande av hjärtinfarkt

Förebyggande av hjärtinfarkt innehåller följande rekommendationer:

- Håll ögonen på blodsockernivån.

- Undvik att stanna i öppen sol under en längre tid, vilket också sparar dig från sol eller värmechock.

- Undvik att äta skadliga livsmedel, fokusera på livsmedel rik på vitaminer och spårämnen.

- Försök flytta mer - gå, bada, dansa, cykla, försöka klättra uppför trappan.

- Sluta röka, ge upp alkohol, energidrycker, minimera kaffekonsumtion.

Titta på din vikt, om den är närvarande, försök att återställa den. Du kan läsa artiklar om fetma och viktminskning. Om du inte kan gå ner i vikt själv, kontakta en nutritionist och träningsassistent.

- Försum inte bort kroniska sjukdomar, om du har dem, särskilt sjukdomar i hjärt-kärlsystemet - högt blodtryck, ateroskleros, ischemisk hjärtsjukdom (CHD), arytmier etc.

- Om det finns fall av hjärtinfarkt, ateroskleros och andra kardiovaskulära sjukdomar i din familj, undviker du tungt arbete, till exempel som lastare.

- Försök slappna av en gång om året till sjöss eller i bergen.

Myokardinfarkt - orsaker, tecken, förstahjälp och behandling, rehabilitering

Snabb sidnavigering

Myokardinfarkt och hjärnans hjärta - fast rankad först i världen när det gäller dödlighet. Vi brukade höra att någon från grannar, kollegor, släktingar hade en hjärtinfarkt. För oss är denna sjukdom närvarande någonstans nära.

Vad är det Myokardinfarkt - är en form av kranskärlssjukdom (CHD), som kan komma ifråga för en komplikation, eftersom det är ett tillstånd där hjärtmuskeln upplever en kraftig brist på syre och näringsämnen.

Så i 2011 dog 13 miljoner människor av en hjärtattack över hela världen. Detta är mer än befolkningen i Danmark och Israel kombinerat. Om vi ​​tar vårt land, i Ryssland dödligheten i akut hjärtinfarkt bröt alla möjliga och omöjliga rekord och nådde 587 fall per 100 tusen invånare, inklusive äldre och barn enligt 2012. Detta innebär att inom ett år, var och en av de 165 personer som du vet, eller som har gått du kommer att dö av en hjärtattack.

I Ryssland går 43% av männen som dog av den här sjukdomen i sin topp, eller, som den torra statistiken säger "i en ekonomiskt aktiv ålder". Om vi ​​tar utvecklade länder är den här siffran fyra gånger lägre.

En tredjedel av patienterna med hjärtattack dör under de första 24 timmarna efter sjukdomsuppkomsten. Till viss del beror detta på förseningen av akut sjukhusvistelse, medan "inte tar", eftersom 50% av antalet dör innan de träffas med läkare.

Men även om patienten var tvungen att leverera på ett sjukhus, och behandlade honom, efter utskrivningen, som görs av alla regler och normalisering av tester inom ett år kommer att dö 5-15% urladdat och varje efterföljande år kommer att ta livet av varje 20: e (5 % per år). Därför, kranskärlssjukdom, och dess mest fruktansvärda manifestation - hjärtinfarkt - en mycket allvarlig sjukdom.

Mer sjuka och döende män än kvinnor. Så hjärtinfarkt hos kvinnor och män (frekvens av förekomst) korrelerar enligt olika data från 1: 2 till 1: 6, beroende på ålder. Vad är den här sjukdomen, hur manifesteras den och hur man behandlar den?

Akut hjärtinfarkt - vad är det?

Akut hjärtinfarkt är den snabba nekrosen eller nekros av en del av hjärtmuskeln på grund av den skarpa bristen på blodtillförseln i detta område.

För att undvika förvirring bör det sägas att en hjärtinfarkt är en standardpatologisk process som orsakas av ett täppt kärl som bär arteriellt blod i kroppen. Så det finns en hjärtinfarkt av njuren, mjälten. Hjärninfarkt fick sitt eget namn - en stroke.

Ett hjärtinfarkt är så signifikant i antalet offer som det kallas helt enkelt en hjärtinfarkt. Varför utvecklar denna patologi?

Orsaker till hjärtinfarkt, riskfaktorer

I händelse av att de kranskärlskärl som bär blod till hjärtat är friska, kommer infarkt inte att utvecklas. Trots allt är dess orsak tre på varandra följande händelser, och ett obligatoriskt tillstånd är närvaron av ateroskleros och plack inuti kärlet:

 • Extern frisättning av adrenalin och acceleration av koronär blodflöde. Det här är en vanlig situation, till exempel spänning på jobbet, stress, stigande blodtryck eller fysisk stress, som kan vara ganska liten.
 • En ökning av blodhastigheten i koronarkärlens lumen skador och sprider den atherosklerotiska placken;
 • Därefter bildar blodet vid brutssidan en stark trombos som faller ut när blodet interagerar med plackmaterialet. Som en följd av detta upphör blodflödet under katastrofplatsen antingen att minska eller minska kraftigt.

Senast sönderdelas nybildade "unga" och instabila plack. Problemet är att gamla plack "sitter" ordentligt, även om de täcker 70% av fartygets lumen och unga som täcker 40% kan vara orsaken. Vad orsakar plackbildning?

Riskfaktorer

Det är osannolikt att ny forskning kan lägga till en annan riskfaktor till befintliga. Alla är väl studerade:

 • åldern för män över 40 år, kvinnor över 50 år
 • förekomsten av hjärtattacker eller plötslig hjärtdöd från släktingar;
 • rökning;
 • övervikt eller fetma. Det enklaste sättet att bestämma det är vid midjan omkretsen: normen för män är inte över 102, och för kvinnor, inte mer än 88 cm;
 • hypodynami och minskad fysisk aktivitet;
 • hyperkolesterolemi - ökat kolesterol, dess aterogena fraktion;
 • Förekomsten av en diagnos av högt blodtryck eller högt blodtryck
 • diabetes;
 • konstant stress.

Som du kan se kan bara de två första faktorerna inte ändras - de är omodifierbara. Men med resten kan du helt klara!

I samma fall, när en hjärtattack utvecklas, hur går det vidare? Vad är dess symptom?

De första tecknen och symptomen på hjärtinfarkt

Tecknen på hjärtinfarkt kan vara mycket olika. Men vid diagnos, se framåt, säger att förutom den externa bilden av sjukdomen är inspelade EKG-data, liksom resultaten av laboratoriestudier av vissa ingår i muskelenzymer in i blodet i hjärtinfarkt

Karakteristiska första infusioner av infarkt

Huvudsymptomen är akut smärta i bröstet (70-90% av alla fall). Det varar mer än 20 minuter, "rullande" attacker. Varje efterföljande attack är starkare än den föregående.

 • Smärtan är smärtsam, pressande, gnagning, klämning. Det är omedelbart klart att smärtan är "allvarlig, för att det tidigare inte var det";
 • Lokalisering av smärta - vanligtvis bakom bröstbenet eller i hjärtprojektionen (50%). I 25% av fallen uppstår smärta i periferin: vänster käke, skålen till vänster, vänster arm och handled, vänster axel, ryggraden och till och med struphuvudet;
 • Styrkan av smärta, eller intensitet, är annorlunda. I svåra fall kan patienter inte tolerera, stöta, men ibland är smärtan helt eller delvis svag. Oftast händer det i diabetes mellitus mot bakgrund av nedsatt känslighet på grund av polyneuropati. Det finns en "transcendent" smärta, som inte avlägsnas även av morfin och promedol, eller är inte helt borttagen.
 • Smärtan varar inte mindre än 20 minuter (minimum), men det kan ta flera dagar, det stoppas inte av nitroglycerin, eller försvinner i kort tid med förnyelse.
 • Till anfall av motion leder från avföring och zastilanie sängen till hårt arbete och kön, stress, ut ur huset i kylan, is bad, perioder av sömnapné, med en rejäl måltid och även kropps översättning från sittande till liggande.

Ovanpå allt kan vi säga att en hjärtinfarkt kan inträffa alls utan provokation, bland fullständig vila.

Vilka symtom åtföljer en hjärtinfarkt?

Oftast finns sådana karakteristiska satelliter av akut koronarsyndrom, som:

 • ångest, generell svaghet eller agitation;
 • rädsla för döden, svettning, jordig hud, skarp pallor;
 • gastrointestinala tecken: illamående, diarré, kräkningar och uppblåsthet i buken;
 • hjärtsymptom: pulslabilitet, gängpuls, tryckminskning;
 • kall svett kan uppträda.

Atypiska varianter av strömmen

Förutom det klassiska "angina" hjärtinfarkt med svår smärta bakom sternum, måste man kunna diagnostisera de viktigaste "maskerna" eller atypiska varianter. Dessa inkluderar:

 1. Bukvariant. Det finns fullständig säkerhet att problemet är i "magen". Smärta uppträder i buken, i mageprojektionen, i rätt hypokondrium, åtföljd av illamående och kräkningar, uppblåsthet.
 2. Astmatisk, som kan vara en manifestation av akut hjärts astma: kvävning, dyspné och hosta med skummad sputumrosa färg. Vittnar ofta för skarp stagnation på en liten cirkel av cirkulation. Detta sker ofta i upprepade processer;
 3. Arrytmisk variant. Nästan alla symptom reduceras till en störning av hjärtritmen, smärtan är dåligt uttryckt.
 4. Cerebral, "förolämpande" variant. Med det finns "flugor" före ögonen, intensiv yrsel, bedövning, svimning, illamående och kräkningar.

Dessa alternativ kan förväntas med diabetes, hos patienter med hjärtinfarkt, såväl som i ålderdom.

Steg av hjärtinfarkt

För att känna till "fienden i person" kommer vi att bekanta sig med tidskrifterna i sjukdomsförloppet. Vad händer i hjärtmuskeln? Det finns flera stadier av sjukdomen:

 • Utveckling, eller den mest akuta perioden, upp till 6 timmar efter början. Det kännetecknas av den mest levande symtomatologin, inklusive EKG. Vid den 6: e timmen kommer bildandet av nekroszonen i myokardiet till ett slut. Detta är en kritisk tid. Senare är det omöjligt att återställa de döda cellerna.
 • Den akuta perioden är upp till 7 dagar. Det är vid den här tiden att det största antalet komplikationer uppträder, och i myokardiet finns remodelleringsprocesser eller förstörelse av död vävnad genom makrofager och bildande av rosa, ung bindväv i stället för nekros. Hon är allt bra, men tyvärr kan inte kontrakt som en muskel;
 • Period av läkning, eller ärrbildning. Ärret blir tätare och "mognar", denna period slutar en månad efter attacken.
 • Från en månad och längre efter hjärtinfarkt bestäms PEAKS eller hjärtinfarktkardioskleros. Alla de problem som har överlevt under denna period (arytmi, hjärtsvikt) kommer sannolikt att förbli.

Första hjälpen för hjärtinfarkt

Kunskap om de första symtomen på hjärtinfarkt är helt enkelt nödvändigt för alla. Här är de fantastiska siffrorna:

 • Om du inte går till läkare dör 28% av patienterna i den första timmen av infarkt. Under de första 4 timmarna dör 40% av patienterna på en dag - hälften av alla patienter kommer att vara döda.
 • Om du tar till och med Moskva, inom de första 6 timmarna från början, är cirka 8% av alla patienter i profilavdelningen, och i USA finns 80%.

Varför ringer inte folk ambulans direkt, eller åtminstone en halvtimme efter det att det uppstått starka, ovanliga smärtor? Eftersom ryska människor är vana vid rörelsen kring dem, och det ryska folket är tålamodt oändligt. Om du misstänker hjärtinfarkt, ska du dock omedelbart göra följande:

 • Få dig i hand
 • Sätt patienten i sängen eller på soffan, förbjud dig att gå upp;
 • Sätt nitroglycerin under tungan, sedan efter 3 minuter, upprepade gånger (om smärta inte släpper ut), och sedan - ytterligare en;
 • Medan nitroglycerin fungerar, kallas en ambulans;
 • Om möjligt, öppna fönstret, ventilera rummet;
 • Om det finns ett instrument måste du mäta trycket, beräkna puls, kontrollera det för arytmi;
 • För att göra det klart för en person att de inte kommer att lämna honom, för att lugna ner honom. Detta är mycket viktigt, för med hjärtattack kan det finnas en rädsla för döden.
 • Patienten kan ges aspirinpulver i en dos av 325 mg;
 • Vid lågt tryck kan du höja benen genom att placera något under dem.

I denna del i första hjälpen vid akut hjärtinfarkt är över, och det återstår att vänta kardiobrigady. Läkare omedelbart gett syre, ett elektrokardiogram registreras i svår smärta administreras narkotiska analgetika och absolut förtroende för diagnos utförs på hus trombolys för att lösa proppen och låta blod "break" till det drabbade området av hjärtmuskeln.

Kom ihåg att nekros avslutas om 6 timmar, så det är bara inom denna tid att återställa blodflödet (recanalisera) trombusen. Därför är det perfekta alternativet att läkarna anländer senast den första timmen efter sjukdomsuppkomsten.

Men hur man diagnostiserar en hjärtinfarkt? Vad hjälper läkare att diagnostisera korrekt?

Diagnos av infarkt - EKG, test och ultraljud

Först och främst antar de en diagnos av hjärtinfarkt, baserat på klagomål, undersökning och anamnese hos patienten (förekomst av riskfaktorer, angina pectoris). Instrumentdiagnos av klassisk akut koronar trombos är ganska enkel.

EKG registreras. Ett av de karakteristiska tecknen på en signifikant zon av nekros är den patologiska Q-våg. EKG bör registreras var 15: e minut och avdelningen övervakar kontinuerligt EKG. Denna metod bestämmer lokaliseringen av nekroszonen. Du kan mäta dess djup (från ytan, genom eller transmural) samt utvecklingsstadiet för processen (se avkodning EKG).

Diagnosen akut hjärtinfarkt har en stor hjälp för att bestämma nivån av enzymer: CPK-MB, kreatin, som stiger upp genom 3 timmar efter starten av nekros, når slutet av den första dagen, och en dag senare återvände till det normala. Troponiner undersöks, ett troponintest utförs. I den allmänna analysen av blod ökar ESR och leukocytos.

Också i diagnos, ultraljud i hjärtat och andra undersökningsmetoder.

Komplikationer av myokardinfarkt, egenskaper

Det är känt att från en okomplicerad hjärtinfarkt dör en person i princip inte. Döden kommer från komplikationer. Vad är komplikationerna för kranskärlstrombos? Finns det inte ett litet dött hjärta? Det visar sig att det inte räcker. En infarkt kan vara komplicerad:

 • Lungödem (dyspné, cyanos, kall svettning, hosta med skumaktig slem, wheezing, skum från munnen);
 • Kardiogen chock, utveckling mot bakgrund av omfattande hjärtsjukdom och förknippad med minskad hjärtfunktion - inkluderar smärta och arytmisk chock;
 • Ventrikulär fibrillation, som är den farligaste rytmförstöringen. Utan defibrillering är ett dödligt resultat oundvikligt. Utvecklas redan under de första timmarna efter en hjärtinfarkt.
 • Ventrikulära extrasystoler, idioventrikulär rytm och andra arytmier;
 • Impulsförlängning och tung blockad;
 • Asystole (fullständig elektrisk "tystnad" av hjärtat);
 • Ruptur av hjärtat (vänster ventrikulär vägg). Förekommer med en stor transmural zon av nekros
 • Intrakavitär trombos
 • Ruptur av interventricular septum och separation av papillära muskler, hjärtventiler.

Förutom dessa mycket allvarliga komplikationer, av vilka vissa är naturligtvis dödliga, kan hjärtinfarkt förekomma i högra hjärtkammaren, som en komplikation av nekros till vänster.

Till toppen av det, efter att ha nått ett stort antal muskelstrukturer i blodet, utvecklas Dresslers syndrom, som är associerat med autoimmun inflammation, och manifesteras av feber, polyartrit och perikardit. Det inträffar 2 veckor efter en hjärtinfarkt.

För att undvika komplikationer, inklusive dödlig, behöver du så tidigt som möjligt sjukhusvistelse med hjärtinfarkt.

Behandling av hjärtinfarkt, droger

Den kompetenta behandlingen av akut hjärtinfarkt har sina mål. Vi kommer inte att prata här om att stoppa smärtssyndromet, om syreförsörjning eller åtgärder vid plötslig hjärtstopp. Låt oss prata om principerna för behandling av vanligt och okomplicerat myokardinfarkt i den mest allmänna och tillgängliga formuläret.

trombolys

Om du försöker lösa upp en ny blodpropp, är chanserna för återhämtning av 55% av nekroszonen de första 1,5 timmarna efter infarktets början, i slutet av den 6: e timmen minskas denna procentsats till 15%. Med senare hänvisning till doktorn är trombolys meningslöst.

Tänk på det: Fördröjningen av trombolys i en halvtimme minskar patientens liv i ett år och den timliga fördröjningen leder till en ökning av risken för dödsfall med 20% per år, även efter 5 år efter hjärtinfarkt.

Heparin och antikoagulantia

Det är känt att en vecka med heparin reducerar dödligheten med 60%. Samtidigt ökar blodfluiditeten och trombotiska komplikationer förebyggs, till exempel inuti hjärtkamrarna. För närvarande används hepariner med låg molekylvikt.

Antiplatelet terapi

Förhindrar uppkomsten av nya blodproppar. För att göra detta, använd "hjärtat" aspirin i en dos av 75 till 325 mg. Mycket effektivt är klopidogrel, som föreskrivs efter sjukdomen i ett år.

nitrater

Dessa läkemedel underlättar hjärtats arbete, minskar blodkärlets spasmer och minskar belastningen på hjärtat, vilket förbättrar utflödet från det, eftersom det finns en blodavsättning i hudens, muskels kärl. Läkemedel tas som inhalationsspray och i form av tabletter och infusioner.

BAB (beta-blockerare)

Skydda hjärtat från ökat arbete vid utstötning av adrenalin i blodet. Som ett resultat ökar efterfrågan på råmaterial i syre inte, ischemi uppträder inte, det finns ingen hjärtklappning. Detta sätt att arbeta i hjärtat kan kallas "energibesparande".

ACE-inhibitorer

Dessutom hindrar de angiotensin-omvandlande enzymhämmarna ökningen i tryck, de minskar behovet av myokardium i syre och förhindrar utseende av aterosklerotiska plack och saktar deras tillväxt. Som ett resultat minskar risken för upprepad infarkt och dödlighet.

Utöver dessa läkemedel, vilka är tilldelade olika kombinationer nästan alla patienter föreskrivna statiner, aromfettmetabolism (efter urladdning), kalciumblockerare, aldosteronreceptorblockerare till patienter med uttalad minskning i hjärtminutvolym.

Kirurgisk behandling av hjärtinfarkt

Vid akut myokardinfarkt kan följande utföras:

 • BHA eller perkutan ballongkoronär angioplastik. Det låter dig återställa blodflödet och implantera stenten, är ett alternativ till trombolys. Nackdelen är oförmågan att utföra BWBA efter 12 timmar eller mer från början av hjärtinfarkt, liksom en hög kostnad. Betydelsen av operationen är den mekaniska expansionen av kärlet i tromboszonen, "pressningen" av trombusen i kärlväggen och installationen av ett styvt rör - stenten.
 • CABG eller aortokoronär bypass. Som regel utförs det inte tidigare än en vecka efter utvecklingen av trombos, på grund av den höga risken för tidiga komplikationer. Betydelsen av operationen vid etablering av nya vaskulära "broar" och förbättring av myokardial vaskulärisering.
 • Intra-aorta ballong motpulsering. Detta är en metod för att lossa hjärtat i både systole och diastole, genom att installera en ballong i aortan. Utförs med kardiogen chock, septumbrott och betraktas som en tillfällig åtgärd före operationen.

Rehabilitering efter hjärtinfarkt

Vi har berättat tillräckligt om vad det är - ett hjärtinfarkt, och vilka konsekvenser och prognosen kan vara vid otillbörlig ansökan om brådskande hjälp. Rehabilitering efter hjärtinfarkt syftar till att minska sjukdomens sociala, fysiska och jämna psykologiska konsekvenser och förhindra återkommande och andra dödliga komplikationer.

Det är känt att i motsats till en stroke efter ett infarkt återgår cirka 80% till det normala livet (i vardagen) på ett halvt år, och i fallet med en lätt kurs, efter 2-3 månader. När det gäller professionell rehabilitering kan patienter som har drabbats av hjärtinfarkt inte längre fungera som piloter, maskinoperatörer, avsändare eller andra ansvariga arbeten.

En viktig komponent i rehabilitering är behandling av postinfarkt depression som uppträder hos var 20: e patienter.

Fysisk rehabilitering ger ökad motorisk aktivitet, som med ett kompetent tillvägagångssätt (LFK) kan minska dödligheten med kvart.

 • Huvuddelen i rehabilitering är fördelningen av fyra funktionella klasser och korrespondens av program till deras förmåga.

Patienterna bör ha en annan nivå av fysisk aktivitet beroende på svårighetsgraden av tillståndet, förekomsten av postinfarnings angina, arytmier. Så, 1: a klassen har inga hushållsrestriktioner, och hos patienter i 4: e klassen framkallar någon fysisk aktivitet angina pectorisattacker.

Också viktigt är näring, förebyggande av viktökning, intag av disaggregeringsmedel, statiner som kontrolleras av biokemiska blodprov, upprätthåller en normal nivå av blodtryck och behandling av associerade sjukdomar - till exempel diabetes eller högt blodtryck.

Detta är det enda sättet att minska risken för återkommande myokardinfarkt och dess långsiktiga komplikationer.