Huvud / Åderbråck

Slag av ischemisk hjärna: symtom, konsekvenser och rehabilitering

Ischemisk stroke - en följd av sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, såsom trombos, embolism med cerebral arterioskleros, kardiogen emboli och andra. Ischemisk stroke, eller cerebral infarkt, anses inte vara en separat sjukdom, är det ett kliniskt syndrom manifesteras av en kraftig nedgång i tillgången på blod och hjärna härd formningssektionen nekros (nekros) av hjärnvävnad.

Iskemisk stroke åtföljs av vidhängande neurologiska symptom: blindhet, känslighetsförlust, nedsatt speech, pares av kroppsdelar, yrsel, som omedelbart uppstår och ofta leder till dödsfall.

Ischemisk stroke, till skillnad från hemorragisk stroke och subaraknoidalblödning, - den vanligaste typen av cirkulations dysfunktion i hjärnan, inspelad i 80% av hjärtsjukdomar. Dess utseende beror på blockeringen av lumen i hjärnartären. Icke-förekomst av blod och icke-kvitto av syre genom hjärnvävnadsdödceller.

I medicin är det vanligt att klassificera ischemisk stroke beroende på orsak och mekanism av sjukdomen, kliniska manifestationer, lokalisering av infarktzonen.

Med tanke på orsaken och mekanismen för framväxten av patologi klassificeras cerebralt infarkt efter typ:

 • tromboembolisk - fullständig blodpropp i blodkärl;
 • hemodynamisk - arteriell hypertension och hypotension utlösa en spasm i blodkärlen i hjärnan, vilket leder till brist på näringsämnen;
 • lacunar - konstant högt tryck orsakar skador på artärerna, vilket resulterar i domningar i benen och minskad motoraktivitet.

Följande typer av ischemi utmärks på platsen för lesionen:

 • övergående ischemisk attack - störningar lokaliserade i ett specifikt fokus (till exempel blindhet mot ett öga) som försvinner på en dag;
 • mindre stroke - en variation av ischemi, som återställer kroppens funktioner från 2 till 21 dagar; progressivt gradvis utseende av symtom från några timmar till 2-3 dagar, ofullständig återvinning av funktioner;
 • komplett eller omfattande ischemisk stroke - en formad stroke med långvariga symptom.

Svårighetsgraden av sjukdomsförloppet diagnostiseras som en ischemisk cerebral stroke av mild grad, måttlig svårighetsgrad och svår form.

Ischemisk stroke i hjärnan: orsaker och diagnostik

Ischemisk hjärna stroke orsakas av kronisk arteriell sjukdom (ateroskleros) och intravaskulär bildning av blodproppar (trombos) samt andra lesioner liknande etiologi. Orsakerna till patologin är direkt relaterade till typen av stroke av ischemisk natur.

Tromboembolisk stroke manifesteras på grund av en ökad nivå av kolesterol och beror på emboli - överlappningen av kärllumen med viss substans.

Orsakerna till emboli inkluderar:

 1. Utveckling av en plack i halshinna, som består av kolesterol och blockerar blodflödet till hjärnan.
 2. Brott mot strukturen i endotelens vägg (kärl), vilket leder till en sänkning av blodcirkulationen och förtjockning av blod - en trombos. En trombus bildas också i hjärtat, benens kärl (tromboflebit).
 3. Skador på vävnader tillsammans med kärl som följd av skador.
 4. vasospasm som uppträder på en bakgrund av trötthet, hypoxi av vaskulär dystoni, degenerativ disksjukdom, missbruk (nikotinberoende), droger, leda till vasokonstriktion. Det förekommer ofta hos äldre.
 5. Hit gasskärlen.
 6. Clogging artärer med fett.
 7. Frakturer, neoplasmer, operation av cervix och thorax.
 8. Inflammatoriska processer, infektion.

Hemodynamisk ischemisk stroke orsakar en kraftig minskning av blodtrycket, vilket leder till otillräcklig blodcirkulation.

Faktorer som provocerar detta tillstånd är:

 • kränkningar av blodflödet på grund av akut hjärtsvikt, hjärtinfarkt;
 • släppa kärltonus och blodcirkulation volym (kollaps) orsakad av kinkning (böj) av kärlet, en tumör att trycka på fartyget, bildandet av en blandning av fett och blodkärl (plack);
 • kombination av flera av ovanstående skäl.

Ischemisk lacunar cerebral infarkt är associerat med en ökning av blodtrycket (hypertoni) och den resulterande patologin i hjärnkärlen.

Orsaken till lacunar stroke är följande sjukdomar:

 • högt blodsocker;
 • hypertoni;
 • ateroskleros;
 • inflammation i hjärnkärlen (vaskulit);
 • infektion i hjärnvävnad (hjärnhinneinflammation och liknande);
 • Stressläget
 • dåliga vanor.

Kom ihåg att hjärnans ischemiska stroke manifesteras när, efter felaktig eller oändlig behandling av ovanstående sjukdomar, trombos av artären, arteriell emboli, aterosklerotisk åderförkalkning.

För att diagnostisera hjärnbrott av ischemisk natur är det nödvändigt med definitionen av perioden från vilken störningen av blodflödet började, uppkomsten av återkommande frekvens och sekvensen av manifestation av symtom. Först måste du vara uppmärksam på uttrycket av neurologiska symtom och utesluta eventuella riskfaktorer (hypo- / hyperglykemi, hypertoni, arytmi och andra).

Den nödvändiga fysiska diagnostiken (undersökning för att klargöra diagnosen) består av följande procedurer:

 1. Förekomsten av vanliga symtom - huvudvärk, frustration, kramper och andra.
 2. Förekomsten av neurologiska och meningeal tecken.
 3. Laboratorieundersökningar (kliniska och biokemiska blodprov, allmän urinanalys, hemostasiogram (analys av blodkoagulerbarhet).
 4. Instrumentlig diagnos av hjärninfarkt-MRT och CT i hjärnan.
 5. neuroimaging tekniker möjliggör att utesluta andra manifestationer intrakraniell patologi och upptäcka tidiga tecken på cerebral ischemisk skada på huvudet: frånvaron av en linsformad bild eller kärna insula, och cerebrala artärer giperdensivnost på den drabbade sidan.
 6. Datortomografiska tecken på ischemisk stroke i zonen under en kort tid kan uttryckas minimalt. Efter en dag manifesterar myokardinfarkt sig som en zon med reducerad densitet.

Experter rekommenderar att man använder moderna diagnostiska läkemedel som reproducerar diffusionsvägda bilder, vilket signalerar utvecklingen av irreversibel hjärnskada.

Det viktigaste är att korrekt upprätta en typ av hjärnans patologi. Eftersom deras symptom är likartade är det nödvändigt att skilja mellan ischemiska och hemorragiska stroke. Detta kan göras med hjälp av instrumental diagnostik. Dessa inkluderar ultraljud, EKG, ekkokardiografi, kliniska och biokemiska blodprov. I de flesta fall kompletteras studieplanen med magnetisk resonansbildning eller CT-angiografi. Smala studier utförs enligt indikationer.

Ischemisk stroke: symtom och behandlingsprinciper

Ischemisk stroke, vars symptom förekommer före starten, har förmågan att attackera helt oväntat. Dess snabba inriktning kan bestämmas av vissa symtom. Oftast kan en person först svimma (ibland denna svimning åtföljs av kramper och ett brott mot normal andning), även ibland kommer det att försämras i orienteringen i rymden, men det här är oftast efter en svag.

Det finns också symtom på ischemisk stroke, såsom huvudvärk, illamående och ibland kräkningar. Beroende på den drabbade artären hos ett visst kärlsystem har patienten efter svimning vissa fokala neurologiska tecken.

I hjärnan finns flera stora vaskulära nätverk:

 1. Den första är ett carotidnät av halspulsådern, som innefattar de främre, mellan- och bakre artärerna. På grund av det faktum att blodförsörjningszonen hos dessa artärer korsar varandra, sänks sannolikheten för progression av akut vaskulär insufficiens.
 2. Den andra är vertebrobilar vaskulärt nätverk. Tillför blod till hjärnans områden, som inkluderar de centra som är nödvändiga för att fortsätta livet.

Detta vaskulära nätverk levererar blod till cerebellum, medulla oblongata och den första delen av ryggmärgen. Baserat på symptomen kan neurologen identifiera en stor artär med den drabbade grenen.

Till exempel är tecken på ONMC på den ischemiska typen av infarkt, koncentrerad i kärlkärlns kärlnät som följande:

 1. Patologi av rörelser av händer och fötter.
 2. Brott mot tal, där en person helt enkelt inte har möjlighet att prata.

Liknande symtom är närvarande vid utveckling av hjärtinfarkt på den dominerande (vanligtvis vänster) halvklotet.

Vid infarktets utveckling i vascularnätet för vertebrobilar kommer patienten att kunna observera liknande störningar:

 • koordineringsstörning
 • försämring av uttalet av vissa ord och syn;
 • komplikation av intag av mat.

När stroke är koncentrerad i bagaget, utvecklar patienten sådana svåra symptom:

 • snabb utveckling av förlamning av varje lem;
 • signifikant minskning av blodtrycket
 • allvarlig uppvaknande efter sömnen
 • utveckling av rytmens patologi och andningsdjup;
 • enuresis av urin och avföring.

Om cerebellum är inriktad ischemisk stroke kommer symtomen att vara följande:

 • huvudvärk;
 • yrsel;
 • brist på förmåga att bara stå eller gå
 • kroppsrörelser blir inkonsekventa;
 • ögonen börjar röra sig självständigt och rör sig snabbt horisontellt eller vertikalt.

Vid behandling av ONMIK bör ischemisk typ inte fördröjas. Samma behandling måste vara lång och tidig - bara så att du helt eller delvis kan återuppta hjärnans aktivitet och förhindra obehagliga förvärringar.

Första patienterna identifieras i särskilda avdelningar i neurologisk eller återupplivningsavdelningen. Därefter står läkare inför uppgiften att eliminera akuta patologier i respiratoriska och kardiovaskulära system. Om nödvändigt utförs intubation och patienten byts till artificiell andning. Konstant övervakning av homeostas, arbete med kärl, hjärta och andning utförs.

En särskild prioritet ges för att minska intrakraniellt tryck och förhindra hjärnödem. Förebyggande av inflammation i lungorna, pyelonefrit, tromboembolism och trycksår ​​utförs.

Den mest effektiva metoden att läka från ischemisk infarkt är trombolys, som bör utföras inom fem timmar efter infarkt. Denna teknik förutsätter att endast en del av cellerna påverkas oåterkalleligt. I allmänhet kallas denna del av cellerna den ischemiska kärnan. Det är omgivet av en zon av lossna celler, som dock fortsätter sin livsaktivitet.

När en person börjar ta substanser som verkar för att späda och lösa upp trombben, standardiseras blodflödet och cellerna fortsätter att fungera. Speciellt för detta ändamål används ett läkemedelspreparat - Aktilis.

I grund och botten används för härdning av ischemisk stroke, antikoagulanter, blodförtunnare, vasoaktiva substanser, antiaggreganter, angioprotektorer, neurotrofer och antioxidanter.

Det finns ingen skillnad i vänster och höger sida terapi, men ett individuellt tillvägagångssätt är nödvändigt för korrekt behandling. Dessutom måste läkaren välja en unik kombination av droger.

Ischemisk stroke: konsekvenser, komplikationer och livstid efter

Ischemisk stroke, vars konsekvenser kan förekomma från tid till annan, en allvarlig patologi, varefter man måste noggrant övervaka sin livsstil. Eventuella komplikationer av ischemisk stroke kan återkalla. I värsta fall kommer en person att få den första eller tredje gruppen av funktionshinder.

Efter sjukdomen är sådana komplikationer:

 • kongestiv lunginflammation
 • hjärnans ödem;
 • hjärtsvikt;
 • penetration av tromboembol i lungartärsystemet
 • trycksår;
 • förorening av blod.

För fullständig läkning efter en ischemisk stroke är näring viktig. Det rekommenderas ungefär fyra till sex gånger om dagen. Mat bör inte innehålla mycket kalorier och bör särskiljas genom närvaron av ett stort antal proteiner, vegetabiliska fetter och komplexa kolhydrater.

Också mycket viktiga och råa grönsaker, eftersom de förbättrar de biokemiska processerna. Eftersom tranbär och blåbär bidrar till tidigt avlägsnande av fria radikaler, bör de också introduceras i den dagliga kosten.

Viktiga råd: Använd mindre salt och rökt, stekt, fett och mjölprodukter och ska helt avlägsnas från kosten.

För att minimera komplikationerna av ischemisk stroke krävs en lång rehabilitering. Det vill säga en uppsättning olika aktiviteter vars syfte är att säkerställa en persons sociala anpassning. Det är tillräckligt stort för fullständig återhämtning efter en stroke.

För korrekt rehabilitering bör utföras i ett speciellt neurologiskt sanatorium.

Rehabilitering omfattar flera förfaranden:

 • sjukgymnastik;
 • övningsterapi;
 • massage;
 • lera behandling
 • akupunktur.

Tack vare dessa procedurer sker återvinning av motor och vestibulär apparat. En neurolog och talterapeut hjälper till att återuppta normal tal. Det är också önskvärt att använda en mängd olika mediciner som hjälper till att återställa hjärnan.

Utesluta inte användningen av produkter som datum och bär. Du kan dricka dagligen på en matsked lökjuice med honung efter att ha ätit. Vid gryningen drick du att hälla från tallkottar.

Livet efter en ischemisk stroke kräver konstant kontroll och korrekt näring, tillräcklig sömn och vila. Förebyggande innefattar olika metoder, vars syfte är att utesluta möjligheten till infarkt och olika komplikationer efter det.

Det är mycket viktigt att ta tid att behandla arteriell hypertoni, att undersökas för hjärtsmärta, och även för att utesluta plötsliga tryckökningar. Beroende på olika faktorer kan livet efter en ischemisk stroke vara flera veckor, och kanske mer än 10 år.

Ischemisk hjärtinfarkt: symtom och behandling

Iskemisk infarkt uppstår med otillräcklig blodcirkulation eftersom hjärnbildande vävnader är mycket känsliga i frånvaro av syre, eftersom de behöver konstant syreförsörjning.

Hypoxi är särskilt känsliga celler av grå substans (grunden för hjärnbarken). Dessa celler dör om några minuter med brist på syre.

De viktigaste symptomen på en ischemisk hjärtattack är:

 • en känsla av nummenhet i kroppen;
 • känner sig svag och yr.
 • förlust av känslighet i händer och fötter;
 • allvarlig attack av huvudvärk
 • svårighet att tala
 • utseendet av en kränkning av samordningen
 • en känsla av liten bedövning;
 • känner sig dåsig;
 • Utseendet av illamående eller kräkningar.

Med ischemisk hjärtattack observeras en person, en minskning av trycket observeras. Ökad blodtryck är sällan, främst endast med hjärnstamminfarkt. Ökad hjärtfrekvens (men mindre än full), det finns ingen temperaturförändring.

Om en person redan hade en ischemisk hjärtinfarkt, kan en andra attack (hjärnans högsta hemisfär) påverka mentalhälsan. Först är det ett medvetande som försvinner, och flyttar sig gradvis till demens.

Ibland när medvetandet återställs ser patienten hallucinationer, ravar, det vill säga tecken på psykos uppträder. Mycket sällan (i fallet med en blodpropp i karotenären) kan en person falla in i en koma. Kunskap om infarktets symptomatologi gör det möjligt att upprätta hjärtinfarkt och vidta brådskande åtgärder.

Med snabb hjälp kan cerebrala blodflödesförändringar på grund av den ischemiska typen av infarkt inte leda till funktionshinder. Under de första 1,5 timmarna efter påverkan utvecklas de mest negativa konsekvenserna. Därför manifesteras den största effekten av behandlingen under de första 2 timmarna.

Ett hjärninfarkt är ett brådskande tillstånd hos patienten och det ska bli akut på sjukhus.

På sjukhuset är de huvudsakliga uppgifterna för behandling:

 • restaurering i vävnaderna i hjärncirkulationen;
 • skydd mot skador på nervfibrer.

Därför, praktiskt taget från de första timmarna av ett sådant tillstånd, föreskriver läkaren medel som bryter troberna - trombolytiken. Sådana medel är också användbara vid behandling av hjärtinfarkt. Trombolytiska medel vid trombupplösning tillåter inte skador på nervceller och bidrar till att minska lesionens storlek.

För att minska och stoppa tillväxtprocessen av befintliga blodproppar och förhindra utseendet på en ny, kan du hjälpa till med antikoagulantgruppens medel. Dessutom bidrar dessa läkemedel till att minska blodproppen.

Antiaggreganter är medel vars verkan är inriktad på förändring av blodegenskaper. Sådana droger stoppar limningsprocesserna (eller trombocytaggregation). Antiaggreganter är bland de vanliga läkemedlen som används för behandling av stroke, orsakad av cerebral ateroskleros eller olika blodsjukdomar med utseende av trombi. Fortfarande används dessa droger för att förebygga utvecklingen av en upprepad strokeinfarkt.

Det bör komma ihåg att hjärncellerna kommer att börja dö utan att få mat och berika med syre. Biokemiska processer börjar omedelbart, vilket kan stoppas med hjälp av läkemedel - cytoprotektorer eller neuroprotektorer. De senare bidrar till att öka aktiviteten hos celler omgivna av "döda" celler. "Icke-deltagande" celler vid denna tid tar upp uppdrag av döda celler.

Med ett infarkt finns också kirurgiska behandlingsmetoder, till exempel karotid endarterektomi. Under operationen avlägsnas halsväggenens inre vägg från den atherosklerotiska placken. Intervention kirurgi är ett mått av val om orsaken till stroke är ett blockage i halshinnan. Denna metod används för att förhindra återkommande eller för att förhindra att en stroke börjar.

Hopp och chanser för effektiv behandling, återhämtning efter hjärtinfarkt och stroke hos patienter är tillgängliga. Det viktigaste är att ha tålamod, mod och styrka för att uppnå ett positivt resultat.

Ischemisk stroke i hjärnan

Ischemisk stroke är ett hjärninfarkt som utvecklas med en signifikant minskning av cerebralt blodflöde.

Bland de sjukdomar som leder till utvecklingen av hjärninfarkt, är det första stället åderförkalkning, slår stammen av hjärnan blodkärl i halsen eller intrakraniella kärl, eller båda dessa och andra.

Ofta finns en kombination av ateroskleros med hypertensiv sjukdom eller arteriell hypertension. Akut ischemisk stroke är ett tillstånd som kräver omedelbar sjukhusvistelse av patienten och genomförande av adekvata medicinska åtgärder.

Ischemisk stroke: vad är det?

Ischemisk stroke uppstår som ett resultat av en obstruktion i blodkärlen som levererar blod till hjärnan. Huvudvillkoren för denna typ av obstruktion är utvecklingen av fettavlagringar som täcker kärlets väggar. Detta kallas åderförkalkning.

Ischemisk stroke orsakar en trombos, som kan bildas i ett blodkärl (trombos) eller någon annanstans i cirkulationssystemet (emboli).

Grunden för att bestämma nosologi av sjukdomen bygger på tre oberoende patologi som kännetecknar den lokala blodcirkulationen störning, benämnd "ischemi", "hjärtattack", "Stroke":

 • ischemi - brist på blodtillförsel i orgeln, vävnad.
 • stroke - är ett brott mot blodflödet i hjärnan med brott / ischemi hos ett av kärlen, åtföljd av hjärnvävnadens död.

Med ischemisk stroke beror symtomen på typ av sjukdom:

 1. Aterotrombotisk attack - uppstår på grund av ateroskleros av en artär av stor eller medelstor, utvecklas gradvis, förekommer oftast i en dröm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertoni kan orsaka cirkulationsstörningar i artärer med liten diameter.
 3. Kardioembolisk form - utvecklas som en följd av partiell eller fullständig blockering av hjärnans mittartär av embolus, uppträder plötsligt under vakenhet, senare kan embolier förekomma i andra organ;
 4. Ischemisk associerad med sällsynta skäl - bunt artärvägg, överdriven blodkoagulering, vaskulär patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sjukdom.
 5. Okänt ursprung - kännetecknat av omöjligheten att bestämma de exakta orsakerna till förekomsten eller förekomsten av flera orsaker;

Av ovanstående kan man dra slutsatsen att svaret på frågan "Vad är ischemisk stroke" är enkel - dålig cirkulation i en av de delar av hjärnan på grund av dess blockering av en blodpropp eller kolesterol plack.

Det finns fem huvudperioder av avslutad ischemisk stroke:

 1. Den skarpaste perioden är de första tre dagarna;
 2. Akut period - upp till 28 dagar;
 3. Tidig återhämtningsperiod - upp till sex månader
 4. Sen återhämtningsperiod - upp till två år;
 5. Perioden för återstående fenomen är efter två år.

De flesta ischemiska cerebrala stroke börjar plötsligt, utvecklas snabbt och leder till hjärnvävnadens död i flera minuter till flera timmar.

I lesionsområdet delas hjärninfarkt i:

 1. Stroke ischemisk höger sida - konsekvenserna påverkar främst motorfunktioner, som då dåligt återställs, psyko-emotionella indikatorer kan vara nära normala;
 2. Stroke ischemisk vänster sida - eftersom konsekvenserna är främst psykologiska sfär och tal, återställs motorfunktionerna nästan helt,
 3. Cerebellum - försämrad samordning av rörelser;
 4. Omfattande - sker med fullständig frånvaro av blodcirkulationen i ett stort område i hjärnan, orsakar svullnad, leder ofta till fullständig förlamning med oförmåga att återhämta sig.

Patologi förekommer ofta hos människor i ålderdom, men det kan hända i någon annan. Livslängden för varje enskilt fall är individuell.

Högersidig ischemisk stroke

Den ischemiska stroke på höger sida påverkar de zoner som är ansvariga för motorens aktivitet på vänster sida av kroppen. Konsekvensen är förlamning av hela vänstra sidan.

Omvänt, om den vänstra halvklotet är skadad, vägrar den högra halvan av kroppen. En ischemisk stroke där höger sida drabbas kan också orsaka talnedgång.

Vänstersidig ischemisk stroke

Med ischemisk stroke på vänster sida stör talfunktionen och förmågan att uppleva ord allvarligt. Möjliga konsekvenser - till exempel om Broca-centret är skadat, blir patienten berövad möjlighet att komponera och acceptera komplexa meningar, bara enstaka ord och enkla fraser finns tillgängliga för honom.

Stammen

Denna typ av stroke är som en stroke ischemisk stroke - den farligaste. I hjärnstammen är de centra som reglerar det viktigaste arbetet ur livsuppehållningssynpunkt - hjärt- och respiratorisk. Lejonets andel av dödsfall beror på ryggmärgsinfarkt.

Symtom på stammen ischemisk stroke - oförmåga att navigera i rymden, minskad koordination av rörelse, yrsel, illamående.

cerebellär

Den ischemiska stroke i cerebellum i inledningsskedet karakteriseras av en förändring i samordning, illamående med angrepp av yrsel, kräkningar. Efter en dag börjar cerebellum att trycka på hjärnstammen.

Ansiktsmuskler kan bli dom och en person kan komma i en koma. Coma i iskemisk stroke i cerebellum är mycket vanligt, i en överväldigande majoritet av fall pumpas en sådan stroke av patientens död.

Kod μb 10

Enligt ICD-10 kodas hjärninfarkt i rubrik I 63 med tillägg av en punkt och en siffra efter det att klargöra typ av stroke. Vidare läggs bokstaven "A" eller "B" (lat.) Vid kodning av sådana sjukdomar, vilket indikerar:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertoni;
 2. Ett hjärninfarkt utan hypertoni.

Symtom på ischemisk stroke

Stroker i 80% av fallen observeras i systemet i den centrala cerebrala artären och i 20% - i andra cerebrala kärl. Med ischemisk stroke uppträder symptomen plötsligt, i sekunder eller minuter. Mindre ofta kommer symtomen gradvis och intensifieras under en period av några timmar till två dagar.

Symtom på ischemisk stroke beror på vilken del av hjärnan som är skadad. De liknar symptomen på övergående ischemiska attacker, men dysfunktionen i hjärnans funktion är svårare, manifesterar sig för fler funktioner, för ett större område av kroppen och är vanligtvis resistent. Det kan åtföljas av en koma eller en mildare depression av medvetandet.

Till exempel, om ett kärl som bär blod till hjärnan längs nacken är blockerat, uppstår följande störningar:

 1. Blindhet i ett öga
 2. En av armarna eller benen på den ena sidan av kroppen kommer att bli förlamad eller väldigt försvagad;
 3. Problem med att förstå vad andra säger eller oförmåga att samla in ord i konversation.

Och om ett kärl som bär blod till hjärnan längs nacken är blockerat, kan sådana brott inträffa:

 1. Dubbla i ögonen;
 2. Svaghet i båda sidor av kroppen;
 3. Yrsel och rumsorientering.

Om du märker några av dessa symtom, var noga med att ringa en ambulans. Ju tidigare åtgärderna vidtas, desto bättre är prognosen för livet och sannolikheten för beklagliga konsekvenser.

Symptom på övergående ischemiska attacker (TIA)

Ofta föregår de ischemisk stroke, och ibland är TIA en fortsättning på en stroke. Symptom på TIA liknar fokal symptom på en liten stroke.

De viktigaste skillnaderna mellan TIA och stroke upptäcks i CT / MRI-studier, genom kliniska metoder:

 1. Det finns inget (ej visualiserat) fokus för hjärninfarkt;
 2. Varaktigheten av neurologiska brännpunktssymtom är inte längre än 24 timmar.

Symtom på TIA bekräftas av laboratorieinstrumentstudier.

 1. Blod för att bestämma dess reologiska egenskaper
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av huvud och nackkärl;
 4. Hjärtokardiografi (ekkokardiografi) - avslöja blodets reologiska egenskaper i hjärtat och omgivande vävnader.

Diagnos av sjukdomen

De viktigaste metoderna för att diagnostisera ischemisk stroke:

 1. Anamnes, neurologisk undersökning, fysisk undersökning av patienten. Identifiering av samtidiga sjukdomar som är viktiga och påverkar utvecklingen av ischemisk stroke.
 2. Laboratorieundersökningar - biokemiskt blodprov, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Mätning av blodtryck.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjärnan kan bestämma läget av lesionen, dess storlek, receptet för dess bildning. Om det behövs utförs CT angiografi för att identifiera den exakta platsen för ocklusion av kärlet.

Differentiera ischemisk stroke från andra hjärnsjukdomar med liknande kliniska tecken, bland de vanligaste - en tumör, en infektion i membranen, epilepsi, blödning.

Konsekvenser av ischemisk stroke

Vid ischemisk stroke kan konsekvenserna vara mycket olika - från mycket allvarliga, med omfattande ischemisk stroke, till mindre, med mikroattacker. Allt beror på lokaliseringsplatsen och hällens volym.

Sannolika konsekvenser av ischemisk stroke:

 1. Psykiska störningar - många stroke överlevande har post-stroke depression. Detta beror på att en person inte längre kan vara densamma som tidigare, han är rädd för att han har blivit en börda för sina släktingar, han är rädd för att han kommer att förbli ogiltig för livet. Dessutom kan det finnas förändringar i patientens beteende, han kan bli aggressiv, rädd, oorganiserad, kan vara benägen att frekventa humörsvängningar utan någon anledning.
 2. Försämrad känsla i benen och ansiktet. Känsligheten återställs alltid längre än muskelstyrkan i lemmarna. Detta beror på det faktum att nervfibrerna som är ansvariga för känsligheten och uppförandet av motsvarande nervimpulser återställs mycket långsammare än de fibrer som är ansvariga för rörelse.
 3. Brott mot motorfunktionen - kraften i lemmarna kan inte återhämta sig helt. Svaghet i benet tvingar patienten att använda sockerrören, svagheten i handen gör det svårt att göra några hushållsaktiviteter, upp till att klä sig och hålla skeden.
 4. Konsekvenserna kan manifesteras som kognitiv nedsättning - en person kan glömma många bekanta saker för honom, telefonnummer, ditt namn, namnet på familjen, adress, det kan bete sig som ett litet barn, underskatta svårigheten att situationen kan det förvirra tid och plats där det är ligger.
 5. Talaöverträdelser - kan inte vara hos alla patienter som genomgått ischemisk stroke. De gör det svårt för patienten att kommunicera med sin familj, ibland kan patienten prata helt osammanhängande ord och meningar, ibland kan det vara svårt att säga något. Mindre frekventa sådana överträdelser med högsidig ischemisk stroke.
 6. Störningar för att svälja - patienten kan kväva med både flytande och fast mat, detta kan leda till aspirationspneumoni och sedan till ett dödligt utfall.
 7. Överträdelser av samordning manifesteras i svimlande när de går, yr, faller med plötsliga rörelser och böjar.
 8. Epilepsi - upp till 10% av patienterna efter ischemisk stroke kan drabbas av epileptiska anfall.

Prognos för livet i ischemisk stroke

Prognosen för utfallet av en ischemisk stroke i åldern beror på graden av hjärnskador och om de terapeutiska åtgärderna är aktuella och korrekta. Ju tidigare kvalificerat medicinsk hjälp och rätt motorrehabilitering gavs, desto gynnsammare blir resultatet av sjukdomen.

Tidsfaktorn spelar en stor roll, chanserna för återhämtning är beroende av det. Under de första 30 dagarna dör omkring 15-25% av patienterna. Dödligheten är högre för aterotrombotiska och kardioemboliska stroke och är endast 2% för lacunar. Svårighetsgraden och progressionen av en stroke utvärderas ofta med hjälp av standardiserade mätare, såsom slagskalan hos National Institutes of Health (NIH).

Dödsorsaken i hälften av fallen är hjärnödem och dislokation av hjärnstrukturer som orsakas av det, i de återstående fallen - lunginflammation, hjärtsjukdomar, lungemboli, njursvikt eller septikemi. En signifikant del (40%) av dödsfall inträffar under de första 2 dagarna av sjukdomen och är förknippad med omfattande infarktstorlek och ödem i hjärnan.

Av de överlevande har cirka 60-70% av patienterna deaktiverande neurologiska störningar i slutet av månaden. Sex månader efter stroke förblir invalidiserande neurologiska störningar hos 40% av de överlevande patienterna, i slutet av året - i 30%. Ju mer signifikant det neurologiska underskottet är i slutet av den första månaden av sjukdomen, desto mindre sannolikt är en fullständig återhämtning.

Återställande av motorfunktioner är mest signifikant under de första 3 månaderna efter en stroke, medan benets funktion ofta återställs bättre än armens funktion. Fullständig frånvaro av handrörelser mot slutet av sjukdommens 1: a månad är ett dåligt prognostiskt tecken. Ett år efter stroke är ytterligare återhämtning av neurologiska funktioner osannolikt. Hos patienter med lacunar stroke finns det bättre återhämtning än vid andra typer av ischemisk stroke.

Överlevnad av patienter efter en tidigare ischemisk stroke är cirka 60-70% vid slutet av sjukdomsårets första år, 50% - 5 år efter stroke, 25% - efter 10 år.

För dåliga prognostiska tecken på överlevnad under de första 5 åren efter stroke ingår äldre patienten, tidigare hjärtinfarkt, förmaksflimmer, tidigare stroke, kongestivt hjärtsvikt. En återkommande ischemisk stroke uppträder hos cirka 30% av patienterna under 5 år efter första stroke.

Rehabilitering efter en ischemisk stroke

Alla patienter som genomgått stroke genomgår följande steg av rehabilitering: neurologisk avdelning, neurorehabiliteringsavdelning, sanatoriumbehandling, övervakning av öppenvårdstillsyn.

Huvudsyftet med rehabilitering:

 1. Återställande av funktionshinder
 2. Mental och social rehabilitering;
 3. Förebyggande av post-stroke komplikationer.

I enlighet med särdragen i sjukdomsförloppet används följande behandlingsregimer konsekvent för patienter:

 1. Strikt sängstöd - alla aktiva rörelser utesluts, alla rörelser i sängen utförs av medicinsk personal. Men redan i detta läge börjar rehabilitering - torkar, torkar - förebyggande av trofiska störningar - sängar, andningsgymnastik.
 2. Måttlig utökad sängstöd - en gradvis expansion av patientens motoriska förmåga - oberoende överdrag i sängen, aktiva och passiva rörelser, övergång till sittande läge. Gradvis tillåtet att äta i sittande läge 1 gång om dagen, sedan 2 och så vidare.
 3. Kammare - med hjälp av medicinsk personal eller med stöd (kryckor, vandrare, pinne...) kan du flytta in i kammaren, utföra de tillgängliga typerna av självbetjäning (äta, tvätta, dressing...).
 4. Fritt läge.

Varaktigheten av regimer beror på svårighetsgraden av stroke och omfattningen av den neurologiska defekten.

behandling

Grundläggande behandling för ischemisk stroke syftar till att upprätthålla patientens vitala funktioner. Åtgärder vidtas för att normalisera luftvägarna och kardiovaskulära system.

I närvaro av kranskärlssjukdom föreskrivs patienten antianginalmedel samt verktyg som förbättrar pumpfunktionen hos hjärtkardialglykosider, antioxidanter, läkemedel som normaliserar vävnadsmetabolism. Särskilda åtgärder vidtas för att skydda hjärnan mot strukturella förändringar och hjärnödem.

Särskild terapi för ischemisk stroke har två huvudmål: återställande av blodcirkulationen i det drabbade området samt upprätthållande av metabolism av hjärnvävnader och deras skydd mot strukturella skador. Särskild terapi av ischemisk stroke inbegriper tillhandahållande av medicinering, icke-farmakologiska såväl som kirurgiska behandlingsmetoder.

Under de första timmarna efter sjukdomsuppkomsten finns det en känsla för att utföra trombolytisk terapi, vars kärna reduceras till lysis av trombusen och återställande av blodflöde i den drabbade delen av hjärnan.

Strömförsörjning

Dieten innebär begränsningar i konsumtion av salt och socker, feta livsmedel, mjöl livsmedel, rökt mat, syltade och konserverade grönsaker, ägg, ketchup och majonnäs. Läkare råder att lägga till kosten mer frukt och grönsaker som är fulla av fiber, äta soppor beredda enligt vegetariska recept och sura mjölkprodukter. Särskild fördel kan skryta med dem som har kaliumkomposition. Till sådana hör till torkade aprikoser eller aprikoser, citrusfrukter, bananer.

Mat ska delas, används i små portioner fem gånger varje dag. I detta fall föreslår en diet efter en stroke en volym av vätska som inte överstiger en liter. Men glöm inte att alla åtgärder ska diskuteras med din läkare. Endast en specialist inom styrka kan hjälpa en patient att återhämta sig snabbare och återhämta sig från en allvarlig sjukdom.

förebyggande

Förebyggandet av ischemisk stroke syftar till att förebygga förekomst av stroke och förebygga komplikationer och upprepad ischemisk attack.

Det är nödvändigt att behandla arteriell hypertoni i rätt tid, för att genomföra ett test med smärtor i hjärtat, för att förhindra plötsligt trycksteg. Korrekt och adekvat näring, vägran att röka och dricka alkohol, en hälsosam livsstil är det viktigaste i att förebygga hjärninfarkt.

Ischemisk stroke

Ischemisk stroke - ett patologiskt tillstånd som inte är en separat eller separat sjukdom, men en episod som utvecklas som en del av en progressiv allmän eller lokal vaskulär lesion vid olika sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Ofta följer ischemisk stroke följande sjukdomar: arteriell hypertension, ateroskleros, reumatisk hjärtsjukdom, ischemisk hjärtsjukdom, diabetes mellitus och andra former av patologi med vaskulära lesioner. Kliniken för ischemisk stroke består av cerebrala och fokal symptom, beroende på lokalisering av vaskulära störningar. Den viktigaste metoden för instrumental diagnos av ischemisk stroke, liksom dess differentiering från hemorragisk stroke, är CT och MR i hjärnan.

Ischemisk stroke

Ischemisk stroke kallade cerebrala cirkulationssjukdomar som kännetecknas av det plötsliga utseendet av fokala neurologiska eller cerebrala symtom som varar mer än 24 timmar eller orsakar patientens död på kortare tid.

Klassificering av ischemiska stroke

Ischemisk stroke kan vara en följd av en sjukdom i hjärt-kärlsystemet. Det finns flera patogenetiska varianter av ischemisk stroke. Följande varianter av ischemisk stroke särskiljas i TOAST-klassificeringen (Trial of Org 10172 vid akut strokebehandling), som har fått störst fördelning:

 • kardioembolisk - ischemisk stroke, som uppstod på grund av arytmi, ventrikulär hjärtsjukdom, hjärtinfarkt;
 • aterotrombotisk - ischemisk stroke, som uppstod på grund av ateroskleros av stora artärer, vilket resulterade i arterio-arteriell emboli;
 • lacunar - ischemisk stroke, som uppstod på grund av ocklusion av arter av liten kaliber;
 • ischemisk stroke, associerad med andra, mer sällsynta orsaker: hyperkoagulerbart blod, stratifiering av artärväggen, icke-aterosklerotisk vaskulopati;
 • ischemisk stroke av okänt ursprung - en stroke med okänd orsak eller med närvaro av två eller flera möjliga orsaker, när det inte går att fastställa en noggrann diagnos.

Dessutom ges en liten stroke när symtomatologin försämras under de tre första veckorna av sjukdomen.

Det finns också flera perioder med ischemisk stroke:

 • Den mest akuta perioden är de första 3 dagarna. Av dessa definierades de första tre timmarna som det "terapeutiska fönstret", när det finns möjlighet att använda trombolytiska läkemedel för systemisk administrering. Vid regression av symtom under de första 24 timmarna diagnostiseras en övergående ischemisk attack;
 • akut period - upp till 4 veckor;
 • tidig återhämtningsperiod - upp till sex månader
 • sen återhämtningsperiod - upp till 2 år;
 • Perioden av återstående fenomen - efter 2 år.

Etiologi och patogenes av ischemisk stroke

Eftersom ischemisk stroke inte anses vara en separat sjukdom är det omöjligt att bestämma en enda etiologisk faktor för den. Det finns emellertid riskfaktorer förknippade med ökad förekomst av ischemisk stroke, som kan delas in i två grupper: modifierbar och icke modifierbar. Den första inkluderar hjärtinfarkt, arteriell hypertension, förmaksflimmer, diabetes mellitus, dyslipoproteinemi, asymptomatisk karotidartärsjukdom. Till den andra - ärftliga predispositionen, ålder. Dessutom finns riskfaktorer associerade med livsstil: låg fysisk aktivitet, akut stress eller långvarig psykomotionell stress, överdriven kroppsvikt, tobaksrökning.

En viss sekvens av molekylära biokemiska förändringar i hjärnämnet orsakad av akut fokal hjärnisk ischemi kan leda till vävnadsstörningar som leder till celldöd (hjärninfarkt). Ändringarnas art beror på nivån av minskning av cerebralt blodflöde, varaktigheten av sådan minskning och känsligheten hos hjärnämnen till ischemi. Graden av reversibilitet hos vävnadsändringar vid varje stadium av den patologiska processen bestäms av nivån av reduktion i cerebralt blodflöde och dess längd i kombination med faktorer som bestämmer hjärnans känslighet för hypoxisk skada.

Termen "infarktkärna" avser zonen av irreversibel skada, termen "ischemisk penumbra" (penumbra) - en zon av ischemisk lesion av reversibel natur. Penumbras längd är det viktigaste ögonblicket, eftersom det med tiden reversibel förändring tar en irreversibel karaktär. Ozonzonen är ett område där balansen mellan vävnadsbehov och de processer som tillhandahåller dessa behov upprätthålls, trots minskningen av cerebralt blodflöde. Det kan existera obestämt under lång tid utan att gå in i hjärtat av hjärtattack, så det anses inte som en penumbra.

Klinisk bild av ischemisk stroke

Det kliniska symptomkomplexet för ischemisk stroke är olika och beror på läget och volymen av hjärnskadorna. Lokaliseringen av lesionsfokus i carotidbassängen (upp till 85%) är vanligare, och sällan i vertebrobasilarbassängen.

Ett inslag i infarkt i blodförsörjningspoolen i den centrala cerebrala artären är närvaron av ett uttalat system av blodförsörjning. Ocklusion av den proximala delen av den centrala cerebrala artären kan orsaka ett subkortiskt infarkt, medan blodförrådets kortikala område förblir opåverkat. I avsaknad av dessa collaterals är det möjligt att utveckla en omfattande hjärtinfarkt inom området blodtillförsel till den centrala cerebrala artären.

För myokardial perfusion i de ytliga grenar av den mellersta hjärnartären typiskt förekomst av avvikelse av ögongloberna och huvudet mot den påverkade hemisfären. När det gäller skador på den dominanta hemisfären ipsilaterala ideomotor apraxi utvecklar och total afasi, och i händelse av nederlag subdominant halvklotet - anosognosia, dysartri, aprosodiya och kontra försummelse utrymme.

Den huvudsakliga kliniska manifestationen av cerebral infarkt i grenarna i den centrala cerebrala artären är kontralateral hemiparesis och kontralateral hemianestesi. I fallet med omfattande foci av lesioner är utseendet på en vänlig återdragning av ögonbollarna och fixering av blicken till sidan av den drabbade halvklotet möjligt. Vid infarkter på subdominanta halvklotet utvecklas känslomässiga störningar och rumslig misshandel.

Spridningen av pares vid infarkt i blodförsörjningspoolen av striatokapsulära artärer beror på lokalisering och storlek av lesionen (överkroppen, ansiktet eller hela kontralaterala delen av kroppen). I fallet med omfattande striokatapsulärt infarkt utvecklas i regel typiska manifestationer av ocklusion av den centrala cerebrala artären (aphasia, homonym lateral hemianopsia).

Lacunarinfarkt manifesteras kliniskt av utvecklingen av lacunar syndromer (isolerad hemiparesis och hemigipestesi eller deras kombination).

Den vanligaste kliniska manifestationen av en infarkt i blodförrådets bassäng till den främre cerebrala artären är motorisk störningar. I de flesta fall utvecklar ocklusion av de kortikala grenarna en motorbrist i foten och hela underbenet, liksom en svagt uttryckt pares av överkroppen med omfattande tung- och ansiktsskador.

Som ett resultat av ocklusion av den bakre cerebrala artären utvecklas infarkter i den occipitala temporala loben, liksom mediobasala sektionerna av den temporala loben. I sådana fall är kliniska manifestationer defekterna i de visuella fälten (kontralaterala homonyma hemiopsi). Det är också möjligt att kombinera dem med visuella hallucinationer och fotopsi.

Hjärtinfarkt hos vertebrobasilar pool av blodtillförseln att inträffa som en följd av ocklusion av en enda perforerande grenar av basilar artär och åtföljs, som regel, symptom av CHN på den ipsilaterala sidan. Ocklusion av vertebrala artären och dess större grenar penetrerande som sträcker sig från den distala, leder till utveckling Wallenberg syndrom (wallenbergsyndromet).

Diagnosen av ischemisk stroke

Vid insamling av anamnesis är det nödvändigt att bestämma starten av hjärtsjukdomar, för att fastställa sekvensen och progressionsgraden av vissa symtom. För ischemisk stroke, en typiskt plötslig förekomst av neurologiska symptom. Dessutom bör du vara uppmärksam på eventuella riskfaktorer för ischemisk stroke (diabetes, högt blodtryck, förmaksflimmer, ateroskleros, hyperkolesterolemi och andra.)

En fysisk undersökning av patienten till den möjliga diagnosen "ischemisk stroke" genomförs i enlighet med allmänt accepterade regler för organsystem. Bedömning av neurologiska status, uppmärksamma förekomsten och svårighetsgraden av cerebrala symtom (huvudvärk, nedsatt medvetandegrad, generaliserade kramper, etc..), fokala neurologiska symtom och meningeal symptom. Laboratorietester bör omfatta allmänna och biokemiska blodprov, ett koagulogram, en allmän urinalys.

Grunden för instrumental diagnostik av ischemisk stroke är metoderna för neuroimaging. Dessutom används hjärnans MR och CT också för att differentiera ischemisk stroke från andra former av intrakraniell patologi och dynamisk kontroll av vävnadsändringar under behandling av ischemisk stroke. En av de tidigaste tecknen på CT-ischemisk skada i systemet av mellersta hjärnartären - frånvaro av lentikulär avbildnings kärna eller cortex holmen (på grund av framkallningszonen lesionen cytotoxiskt ödem).

I vissa fall, ischemisk stroke såsom definieras tidigare ändringar giperdensivnost portioner medium och, mera sällan, den bakre cerebrala artären vid lesionen sidan (underteckna trombos eller emboli av kärlen). Redan i slutet av den första veckan av sjukdomen i området ischemisk skada i den grå fråga om den observerade ökningen i densitet att izodensivnogo och även slabogiperdensivnogo tillstånd, som anger utvecklingen neovazogeneza och återställa blodflödet. Detta fenomen har en "dimmaffekt", eftersom svårigheter uppstår vid identifieringen av gränserna för den ischemiska lesionszonen i den subakutiva perioden av hjärninfarkt.

Effektiviteten hos ett nytt MR-studium, med hjälp av vilket diffusionsvägda bilder erhålls, bevisas. Som ett resultat av cytotoxiskt ödem i ischemisk stroke, passerar vattenmolekyler från det extracellulära utrymmet till det intracellulära utrymmet, vilket leder till en minskning av deras diffusionshastighet. Dessa förändringar manifesteras i diffusvägda MR-bilder i form av signalförbättring, vilket indikerar utvecklingen av irreversibel strukturell skada på hjärnämnen.

Differentiell diagnos

För det första måste ischemisk stroke differentieras från hemorragisk stroke. En avgörande roll i denna fråga kommer att spelas av neuroimaging metoder för forskning. Vidare är i vissa fall det blir nödvändigt att skilja från akut ischemisk stroke, hypertensiv encefalopati, metaboliska eller toxiska encefalopatier, hjärntumörer och infektiösa lesioner i hjärnan (abscess, encefalit).

Behandling av ischemisk stroke

Om en patient misstänks för ischemisk stroke ska han vara inlagd på specialiserade avdelningar. I händelse av att sjukdomen är mindre än 6 timmar - i intensivvården i samma avdelningar. Transporten bör utföras endast när patientens huvud är förhöjt till 30 grader. Relativa restriktioner för sjukhusvistelse anses vara terminal koma, terminalstadiet av onkologiska sjukdomar, samt närvaron i demenssjukdomar med allvarlig funktionsnedsättning.

Drogfri behandling av ischemisk stroke måste innehålla åtgärder för patientvård, korrigering svälja funktion, förebyggande och behandling av infektionskomplikationer (lunginflammation, urinvägsinfektioner och andra.). Medicinsk behandling av ischemisk stroke är mest effektiva vid sjukdoms början (3-6 timmar efter sjukdoms första tecken). Samordnat tvärvetenskapligt tillvägagångssätt därtill bör användas i en specialiserad vaskulära utrymmet, bortskaffande enhet (kammare) med möjlighet till intensivvård dygnet runt utförande EKG, CT, kliniska och biokemiska blodprover och ultraljudsundersökningar. I trombotisk stroke etiologi genomföras selektivt eller systemisk trombolys, med cardioembolic genesis - antikoagulation.

En viktig komponent i behandlingen av ischemisk stroke är korrigeringen av vitala funktioner och upprätthållandet av homeostas. Detta kräver konstant övervakning av vitala tecken, korrigering och underhåll av hemodynamiska parametrar, vätske- och elektrolytbalansen, andning, korrigering av ökat intrakraniellt tryck, cerebralt ödem, förebyggande och bekämpning av komplikationer. Rutinmässig användning av lösningar som innehåller glukos är olämpligt på grund av risken för utveckling av hyperglykemi, så att huvudinfusionslösning för behandling av ischemisk stroke är en lösning av natriumklorid (0,9%). Med samtidig diabetes mellitus patienter som överförs till subkutana injektioner av kortverkande insulin utom när genomfört en tillräcklig glykemisk kontroll och patient på samma gång är det i klart medvetande, och utan att bryta sväljfunktionen.

Under de första 48 timmarna av sjukdomen är det nödvändigt att periodiskt bestämma mättnaden av hemoglobin med arteriellt syre. Om denna figur når 92%, bör syrebehandling utföras, från 2-4 liter per minut. Minska nivån av medvetande hos patienten upp till 8 poäng eller mindre (vakenhetsgrad) - absolut indikator för att trakeal inkubation. Beslutet av frågan till förmån för eller på grund av artificiell ventilation är baserad på de grundläggande allmänna återupplivningsbestämmelserna. När en reducerad nivå av vakenhet, förekomsten av kliniska tecken eller neuroimaging cerebralt ödem eller ökat intrakraniellt tryck som är nödvändigt för att upprätthålla patientens huvud i ett högt tillstånd vid 30 grader (utan vikning halsen!). Det är nödvändigt att minimera (och, om möjligt, utesluta) hosta, epileptiska anfall och motorisk spänning. Infusioner av hypoosmolära lösningar är kontraindicerade!

Oavsett platsen för patienten (intensivvårdsenhet, återupplivning eller neurologisk avdelning) är den dagliga uppgiften att basera terapi av ischemisk stroke tillräcklig näring hos patienten, liksom kontroll och efterfyllning av vattenelektrolytförluster. En indikator för utförande av enteral sond näring är utvecklingen av vissa sväljningsstörningar. I detta fall bör beräkningen av doser av näringsämnen utföras med hänsyn till metaboliska behov och fysiologiska förluster av organismen. När mat administreras oralt eller genom en sond ska patienten vara i halv sitter i 30 minuter efter matning.

För att förhindra djup venetrombos vid ischemisk stroke indikeras slitaget av kompressionstrumpor eller lämplig bandbildning. För dessa ändamål såväl som för förebyggande av lungemboli används direkta antikoagulanter (hepariner med låg molekylvikt).

Ett av de mest prioriterade behandlingsområdena för ischemisk stroke kan vara neuroprotektion. Huvudriktningen är användningen av droger med neuromodulatoriska och neurotrofa åtgärder. Det mest kända läkemedlet i den neurotrofa serien är hydralizat från svinhjärnan. Huvud och ryggmärg har ingen deponeringsegenskaper, och stopp av blodflödet i 5-8 minuter orsakar neuronaldöd. Därför bör introduktionen av neuroprotektiva läkemedel utföras under de första minuterna av ischemisk stroke. Således gör tidig rehabilitering på grund av grundläggande terapi, liksom en kombination av reperfusion och neuroprotektion, det möjligt att uppnå vissa framgångar vid medicinsk behandling av ischemisk stroke.

Kirurgisk behandling av ischemisk stroke innebär kirurgisk dekompression - en minskning av intrakranialt tryck, en ökning av perfusionstrycket och bevarande av cerebralt blodflöde. Statistiken indikerar en minskning av dödligheten i ischemisk stroke från 80 till 30%. Under rehabiliteringsperioden efter ischemisk stroke syftar alla ansträngningar från neurologer till att återställa patientens förlorade motor- och talfunktioner. Elektromyostimulering och massage av paretiska lemmar, motionsterapi, mekanoterapi utförs. För att korrigera talproblem är samråd med en talterapeut nödvändig.

Prognos för ischemisk stroke

Prognosen för ischemisk stroke beror först och främst på lokaliseringen och omfattningen av hjärnskadorna, patientens ålder och svårighetsgraden av de samtidiga sjukdomarna. Patientens allvarligaste tillstånd faller under de första 3-5 dagarna av sjukdomen, när hjärnödem i lesionsområdet ökar. Då kommer en period av stabilisering eller förbättring med möjlig återställande av funktionshinder. För närvarande är andelen dödsfall i ischemisk stroke 15-20%.

Förebyggande av ischemisk stroke

Grunden för förebyggande av ischemisk stroke är förebyggandet av blodkärlstrombos, som uppstår när blod "kolesterolplakor" bildas. Detta kräver att man håller en hälsosam livsstil, tillräcklig kroppsvikt, avstår från rökning och andra dåliga vanor. Vid risk är också patienter som lider av olika sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, högt blodtryck, hyperkolesterolemi och diabetes mellitus.

Sekundär förebyggande av ischemisk stroke är ett omfattande program som omfattar fyra områden: antihypertensiv behandling (angiotensinkonverterande enzymhämmare och diuretika); antitrombotisk behandling (indirekta antikoagulationsmedel och antiaggreganter); lipidsänkningsterapi (statiner); kirurgisk behandling av carotidartärer (karotid endarterektomi).