Huvud / Dystoni

Hur man behandlar stroke: första hjälpen, sjukhusbehandling, återhämtningsperiod

Från denna artikel kommer du att lära dig: hur man behandlar stroke (ischemisk och hemorragisk). Hur man korrekt tillhandahåller första hjälpen till en person som har haft stroke - och också för sig själv.

Behandling av slag av något slag består av tre steg:

 1. första akutbehandling
 2. akutterapi på sjukhuset (syftar till att bevara vitala funktioner);
 3. behandling av neurologiska konsekvenser under återhämtningsperioden.

Bara kan inte botas sig en stroke, men detta stöd i tid och följs läkare instruktioner kan förbättra livskvaliteten efter stroke och för att undvika en upprepning brott.

Neurologen är engagerad i stroke. Vid eliminering av följderna av stroke, deltar läkare av andra specialiteter ofta: en neurokirurg, en kirurg, en talterapeut, en psykolog, en fysioterapeut.

Fysioterapeuten är engagerad i återhämtning av en patient som har drabbats av stroke

Före början av behandlingen av stroke definierar läkaren sin typ - ischemisk eller hemorragisk - som var och en kräver ansträngning. Endast kvalificerade specialister kan ge kvalificerad hjälp och endast om patienten är på sjukhuset. Efter att personen har tömts från sjukhuset slutar behandlingen inte, men fortsätter i ett rehabiliteringscenter och hemma.

Hur snabbt en person som har drabbats av en stroke kommer till ett sjukhus, beror effektiviteten av behandlingen. Den maximala tiden som kan vänta på att upprätthålla möjligheten till cellreparation är två till tre timmar. Om hjälp ges senare, uppstår irreversibla förändringar i hjärnan, som inte kan elimineras. Om du misstänker stroke är det därför viktigt att omedelbart ringa en ambulans utan att vänta på att symtomen på stroke ska gå i sig.

Första hjälpen vid stroke innan läkare anländer

Om en stroke hände till en obehörig person

Först måste du ringa en ambulans, och sedan följande:

 • För att förhindra hjärnödem, ordna personen på ett sådant sätt att överkroppen ökar med 30-45 grader;
 • ge honom lugn och ro, försök inte att fråga eller ta reda på någonting;
 • ge frisk luft; Om möjligt, sätt på luftkonditioneringsapparaten eller fläkten;
 • Lossa eller lossa kläder (slips, bälte, knappar);
 • huvudet ska vändas till sidan, munnen ska rengöras av slem, om det behövs
 • Mellan tänderna bör införas en vikad bit av vävnad (vid anfall);
 • På pannan, på templen, på baksidan av huvudet kan appliceras ispress.

En hjärtstoppsituation kan inträffa. Då behovet av att genomföra CPR: en person att andas luft i munnen medan du håller näsgångarna, och sedan göra några bröstkompressioner i hjärtat. Om handen uppvisar en anordning för mätning av tryck, före ankomst ambulans bör mätas och registreras sitt vittnesbörd, liksom pulsfrekvensen. Dessa uppgifter måste lämnas vid ankomsten av laget.

Om stroke hände dig personligen

Om stroke har uppstått hos dig personligen, så långt som möjligt (om medvetandet är sparat), ska du försöka ringa till en läkare eller be någon att göra det. I det fall när tal går förlorat eller kroppens sida blir död, måste du försöka locka uppmärksamhet mot dig själv på något sätt.

Åtgärder från ambulanslaget

Redan på väg till sjukhusläkarna i ambulanslaget:

 • sätt patienten i det bakre läget med den övre delen av stammen upphöjd;
 • För att behålla hjärtat och lungorna, använd inandning av syre (vid behov använd artificiell ventilation);
 • ge patienten läkemedel som återställer blodtryck (dibazol och andra)
 • injiceras intravenöst med speciella läkemedel - osmotiska diuretika - för att förhindra uppkomsten av cerebralt ödem;
 • använd antikonvulsiva medel.

Beroende på patientens tillstånd bestäms det i intensivvårdsavdelningen eller i vårdavdelningen vid neurologiska institutionen.

Behandling av ischemisk stroke (på sjukhus - efter sjukhusvistelse)

Den behandling som en person får på sjukhuset är huvudsakligen riktad till:

 • förebyggande av återkommande stroke;
 • resorption av trombos, vilket orsakade blockering av artären;
 • förebyggande av komplikationer (nekros av hjärnområden).

För att göra detta, använd intravenös och intramuskulär injektion av droger, tabletter.

Utför även åtgärder som bidrar till eliminering av täppning av fartyget:

 1. Reperfusionsterapi. Det kan förhindra skador på hjärnämnen eller minska mängden skada och minimera allvaret hos neurologiska störningar. För användning av ett läkemedel som heter "rekombinant vävnadsplasminogenaktivator".
 2. Införandet av ett ämne som löser upp en trombus. Det utförs under kontroll av röntgenangiografi genom att införa en kateter och kontrastmedium i blodsystemet. Efter att ha hittat platsen för blockering av kärlet injiceras fibrinolytic - en läkemedelssubstans som löser upp trombben.

Det händer att vid ankomsten av ambulansen försvinner symtomen på stroke. Detta är möjligt när trombben har löst sig själv; detta kallas mikroinsult (ischemisk attack). Men även i det här fallet bör man inte neka sjukhusvistelse, eftersom inom en snar framtid (ungefär två dagar) kvarstår möjligheten till en återkommande stroke med större intensitet. Därför är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder i form av en specifik behandling.

En trombos kan lösas inte bara med en mikrotakt, men också vid allvarlig blockering av artären, men detta kommer bara att ske efter några dagar. Vid denna tidpunkt kommer skador på hjärnvävnaderna att bli irreversibla.

Läkemedel för ischemisk stroke

Huvud läkemedelssubstans, vilken används i ischemisk stroke, är vävnadsplasminogenaktivator eller trombolytiskt medel som upplöser tromben. Till denna grupp ingår: streptokinas, urokinas, anistrastas, alteplas. Trombolytika är effektiva under de första timmarna efter det att kärlet har blockerats. De har många biverkningar, inklusive hemorragisk stroke, och kontraindikationer, så de används i följande fall:

 • om strokefaktorerna kvarstår vid tidpunkten för tillträde till sjukhus
 • diagnosen "ischemisk stroke" bekräftas av CT eller MR data;
 • mindre än tre timmar har gått
 • om till dess att sådana tillstånd inte uppstod
 • Under de föregående två veckorna fanns inga kirurgiska ingrepp;
 • om övre och nedre tryck är mindre än 185/110 respektive
 • vid normala nivåer av socker och blodkoagulerbarhet.
Trombolytika används för att lösa trombos i ischemisk stroke

Om det är omöjligt att använda trombolytika eller deras frånvaro i institutionen, använd andra läkemedel: antiaggreganter och antikoagulantia.

Behandling av hemorragisk stroke (efter sjukhusvistelse på sjukhus)

En hemorragisk stroke är ett blodkärlsbrott och en blödning i hjärnan. Läkarnas uppgift är att stoppa blödningen. För detta används ett antal läkemedel:

 • För att normalisera blodtrycket, använd läkemedel som sänker det (enalapril) eller öka (dopamin) - beroende på situationen.
 • För att förhindra arytmi ges patienten atenolol och andra beta-blockerare.
 • Parametamol är indicerat vid feber.
 • Terapi med antibiotika används för att förhindra utveckling av infektionssjukdomar i lungorna och andra.
 • Saltlösningar används för att bibehålla salthalten i kroppen.
 • Att minska området för hjärnskador och eliminera bristen på syre, införandet av albuminer (blodproteiner) och andra åtgärder.
 • Om nödvändigt, ordinera lugnande medel, antikonvulsiva medel och antiemetika.

Förutom dessa åtgärder innefattar konservativ behandling av hemorragisk stroke utnämning av läkemedel - neuroprotektorer. Dessa läkemedel:

 • förbättra blodflödet;
 • normalisera metaboliska processer i hjärnan;
 • bidra till återställandet av skadade delar av nervvävnaden;
 • ge näring till hjärnans strukturer.

Operativ behandling av hemorragisk stroke

Vid omfattande blödningar på hjärnhalven eller i ventriklerna, som åtföljs av hjärnödem och leder till signifikant hypoxi, indikeras kirurgiskt ingrepp. Som regel utnämns han efter en preliminär undersökning, med hänsyn till kliniska manifestationer och svårighetsgrad av tillståndet. I brådskande ordning för att rädda patientens liv indikeras operationen med förlusten av en mycket stor volym blod och en snabb ökning av intrakraniellt tryck.

Behandling av stroke under återhämtningsperioden

Efter kroppens vitala funktioner återställs, och faran för livet är förbi, börjar de korrigera neurologiska störningar. Detta stadium kan ske både under förutsättning för rehabiliteringscentrum och hemma.

Efter en stroke påverkas talfunktioner, motor, känslighet oftast. Det kan finnas problem med minne, koordinering av rörelse, tänkande. Beroende på graden av nervceller, kan behandling under denna period leda till en fullständig återställning av förlorade funktioner eller inte ge resultat alls.

Under återhämtningsperioden använd:

 1. fysioterapi - elektrofores, UHF, magnetoterapi, darsonvalisering och andra metoder;

 • massage (allmän och (eller) lokal - beror på graden av överträdelser)
 • akupunktur (valet av punkter som påverkas beror på neurologiska störningar);

 • terapeutisk träning (en uppsättning övningar väljs individuellt i varje enskilt fall och beror på svårighetsgraden av hjärnskador);
 • Andningsgymnastik (främjar ventilation av lungor och mättnad av vävnader med syre);
 • logopediska klasser - talrehabilitering med hjälp av speciella övningar, enskilda i varje enskilt fall;

 • arbeta med en psykolog - skapa en positiv attityd (beror på patientens psykologiska tillstånd).
 • Med fullständig sängstöd, daglig profylax av stillastående fenomen i lungorna, benen, åtgärder för att förhindra bildandet av trycksår. Läkemedel som stimulerar immunsystemet, angioprotektorer (skyddar och förstärker kärl), liksom flebotonics (medel som ökar ådernas ton) visas från mediciner.

  Folkmetoder för behandling av stroke

  I ett komplex av terapeutiska åtgärder för stroke kan inkludera folkmedicinska lösningar. Förstärkning av blodkärlen och hjärtat, ökad immunitet, återställande av nervledningen underlättas av följande örtberedningar och blandningar.

  Ett integrerat tillvägagångssätt hjälper till att snabbt reparera störningar och skador på nervvävnad efter stroke. Det är nödvändigt att förbereda sig för det faktum att behandling av neurologiska sjukdomar kan vara i åratal. Det bör dock inte stoppas: Persistens och tro på återhämtning är säker på att hjälpa till att komma på fötterna och leva ett helt liv. Var frisk!

  Hur många är på sjukhus med stroke - steg och behandling

  Stroke är en akut sjukdom i hjärncirkulationen, vilket leder till skador och död hos nervceller.

  Stroke är en smutsjukdom som kan uppstå plötsligt, utan någon uppenbar anledning.

  Det viktigaste som bryr sig om patientens anhöriga i denna svåra situation är hur många dagar som ligger på sjukhuset efter en stroke.

  Prehospital stadium

  Första hjälpen vid prehospitalsteget bestäms av typen av stroke:

  Med ischemisk stroke bör du:

  • sätt patienten på ryggen (huvudet kan vara i samma plan med bagaget eller strax ovanför det, huvuddelen - inte höja den för högt);
  • att observera tillståndet i luftvägarna och munnen (låt inte ingreppet av saliv, slem, kräkas i andningsorganen);
  • Försök inte sätta offeret till liv med hjälp av improviserade medel: ammoniak och andra droger (sådana åtgärder kan leda till motsatt effekt och förvärra patientens tillstånd);
  • att släppa nacken från de komprimerade föremålen, för att ge syreåtkomst till rummet;
  • massage / slipa förlamade händer och fötter (du kan göra detta med en halv alkohollösning);
  • förbjud patienten att ta några tabletter och dricka vatten;
  • att kontrollera de grundläggande vitala parametrarna.

  Med hemorragisk stroke behöver du:

  • sätt patienten på ryggen, höja huvudet;
  • att släppa nacken från alla tillbehör och föremål som kan klämma fast det (lossa skjortan, ta bort slipsen, etc.);
  • ta bort borttagbara proteser från patientens mun;
  • öppna fönstren i rummet där offret är för att säkerställa tillströmning av frisk luft;
  • Vänd ditt huvud till sidan om det inte finns några tecken på medvetenhet (detta kommer att se till att ingreppet av saliv och slem i andningsorganet är uteslutet);
  • om en patient upplever kräkningar, rengör munkroppen hos kräkningen;
  • Fäst en varmvattenflaska / flaska med isvatten eller ett paket med isstycken till huvudet (isen måste appliceras på sidan motsatt sidan av lesionen).
  • täcka offeret med en varm filt;
  • utföra återupplivning, om hjärtat stannat, det finns inga tecken på andning, eleverna förstoras (återupplivning innefattar artificiell andning och indirekt hjärtmassage);
  • Ständigt övervaka frekvensen av hjärtslag, andning, blodtryck.

  Och slutligen är det viktigaste som måste göras på prehospitalstadiet att kontakta läkare så snart som möjligt på telefonnummeret "03". Ju tidigare en person tas till en medicinsk anläggning, desto tidigare läkare kommer att kunna hjälpa honom.

  Ett av de nästa och viktigaste stadierna av återhämtning är rehabilitering efter en stroke hemma - läs om komplexet av hemövningar och andra rehabiliteringsförfaranden.

  Vi föreslår att du läser allt om rätt näring för stroke här.

  Behandling i intensivvården

  Vistelsens längd på ett sjukhus under en stroke bestämmer de behandlingsstandarder som skapats av hälsovårdsministeriet.

  För att förstå hur länge en person kommer att spendera på sjukhuset är det värt att rådgöra med läkare.

  Vanligtvis varierar varaktigheten av rehabilitering från 3 veckor (inga väsentliga tecken är onormala) till 30 dagar (det finns allvarliga brott).

  Ibland ökar doktorns längd på sjukhuset efter en särskild undersökning.

  Den huvudsakliga uppgiften för läkare som arbetar i intensivvården är att eliminera kränkningar av vitala funktioner. Grundterapi består av:

  • eliminering av andningsorganstörningar
  • upprätthållande av en optimal nivå av hemodynamik (rörelse av blod på kärl);
  • mata patienten, ta hand om honom
  • kämpar med ökad motorisk / mental aktivitet, kräkningar, överhettning (hypertermi), hjärnödem.

  När det gäller differentierad terapi bestäms den av strokeens karaktär.

  Om patienten genomgick en hemorragisk stroke, ska läkare eliminera hjärnödem, normalisera blodtrycket och intrakranialt tryck.

  Om kirurgisk ingrepp är möjlig utförs den första eller andra dagens vistelse i intensivvården.

  Om en person genomgick en ischemisk stroke arbetar läkare för att förbättra hjärncirkulationen, påskynda metaboliska processer, öka vävnadsmotståndet mot syrehushållning.

  Varaktigheten av behandlingen i intensivvården är svår att förutsäga i förväg. Varaktigheten av denna process bestäms av skelettets skala, organismens individuella egenskaper. Till exempel återhämtar unga patienter mycket tidigare än äldre människor.

  Under dessa tre veckor övervakar läkare patientens tillstånd, utför rehabilitering som syftar till att förebygga eventuella komplikationer.

  Behandling i allmänheten

  • Värdena för blodtryck och hjärtfrekvens är stabila under observationstiden.
  • Patienten kan andas själv.
  • Personen är medveten och kan ringa till den medicinska personalen för att hjälpa till vid behov.
  • Sannolikheten för blödning reduceras till noll.

  Det är värt att notera att när stroke är nedsatt blodcirkulation och många viktiga funktioner i kroppen, såsom tal, vision, minne. Hur man återhämtar sig från en stroke - läs detaljerad information om återkoppling av huvudfunktionerna.

  Nödvård för stroke är ett oerhört viktigt förfarande, en tidsbestämd bestämmelse som kommer att rädda en persons liv. Läs mer om återupplivningen i denna tråd.

  I generalkammarens avdelning utförs ytterligare rehabilitering av en person, inklusive genomförandet av åtgärder för att återställa förlorade funktioner.

  Sålunda är varaktigheten av patientens vistelse som har drabbats av en stroke på sjukhuset annorlunda i olika fall. För att få reda på de ungefärliga villkoren för en persons vistelse i en institution, är det nödvändigt att prata med sin behandlande läkare.

  Den genomsnittliga varaktigheten av behandling för stroke på ett sjukhus

  För närvarande är stroke förekomsten 3-4 fall per 1000 personer i Ryssland, med en stor del består av patienter med ischemisk stroke - ca 80% av fallen, resterande 20% är patienter med typ hemorragisk sjukdom. För anhöriga och vänner till offret attack av akuta cerebrovaskulära olyckor är ofta oväntade och viktig fråga som de bryr sig om, är frågan om hur många är i intensivvård efter en stroke och hur länge behandlingen på sjukhuset som helhet.

  Behandling av stroke består av flera steg

  All behandling för akuta hjärncirkulationssjukdomar består av flera steg:

  • Förhospitalet.
  • Behandling i intensivvården.
  • Behandling i allmänheten.

  Frågan om antalet dagar på sjukhus för stroke regleras av de behandlingsstandarder som utvecklats av hälsovårdsministeriet. Varaktigheten av patienternas vistelse på sjukhus är 21 dagar hos patienter utan störning av vitala funktioner och 30 dagar hos patienter med allvarliga sjukdomar. Om denna period inte räcker utförs Medico-Social Expertise, där frågan om ytterligare behandling under ett individuellt rehabiliteringsprogram övervägs.

  Som regel ligger i intensivvården inte mer än tre veckor efter stroke. I dessa termer försöker specialister att förhindra allvarliga komplikationer, som oftast uppstår på grund av hjärnans sämre arbete, så att en strikt övervakning av patientens vitala tecken utförs.

  Alla patienter som har tecken på cerebral ischemi eller hemorragisk stroke är föremål för sjukhusvistelse. Perioden under vilken patienten hålls i intensivvården är alltid individuell och beror på många faktorer:

  • Lokalisering av lesionen och dess storlek - med omfattande stroke är vistelsetiden i intensivvården alltid längre.
  • Allvarlighet av kliniska symptom på sjukdomen.
  • Nivån av depression patientens medvetande - i händelse av att patienten är i koma, är inte möjlig övergång till den allmänna avdelningen, kommer det att vara i en intensivvårdsavdelning för att ändra tillståndet på ett positivt sätt.
  • Hämning av kroppens vitala funktioner.
  • Behovet av kontinuerlig övervakning av trycksänningen på grund av hotet om återkommande stroke.
  • Förekomsten av allvarliga samtidiga sjukdomar.

  Behandling efter stroke i sjukhusets intensivvårdstjänst syftar till att eliminera kränkningar av vitala kroppsfunktioner och består av odefinierade eller grundläggande och differentierade beroende på typ av brott.

  Slagbehandling bör vara tidig och komplex

  Grundläggande terapi innefattar:

  • Korrigering av andningsorganen.
  • Underhålla hemodynamik på optimal nivå.
  • Bekämpa hjärnödem, hypertermi, kräkningar och psykomotorisk agitation.
  • Nutrition och vård arrangemang.

  Differentierad behandling varierar beroende på slagets karaktär:

  • Efter hemorragisk stroke är den främsta uppgiften hos specialister eliminering av hjärnödem samt korrigering av intrakranial och arteriellt tryck. Möjligheten till kirurgisk behandling belyses - operationen utförs i 1-2 dagar i återupplivningsavdelningen.
  • Behandling efter ischemisk stroke syftar till att förbättra blodcirkulationen i hjärnan, öka vävnadsresistensen mot hypoxi och påskynda metaboliska processer. Tidig och korrekt behandling minskar betydligt den tid som spenderas i intensivvården.

  För att göra prognosen för hur mycket patienten kommer att ligga i intensivvårdsavdelning efter effekten, är det svårt nog - timing är alltid individuellt och beror på omfattningen av hjärnskador och kompensatoriska förmåga organismen. Som regel återhämtar unga människor sig snabbare än äldre patienter.

  För att överföra patienten från intensivvården till vardagsrummet finns vissa kriterier:

  • Stabil nivå av blodtryck, hjärtfrekvens under observationstiden.
  • Förmåga att själv andas utan stöd av apparaten.
  • Återställande av medvetenhet på en acceptabel nivå, förmågan att etablera kontakt med patienten.
  • Förmåga att söka hjälp om det behövs.
  • Eliminering av komplikationer i form av möjlig blödning.

  Endast efter att patientens tillstånd har stabiliserats beslutar experter att överföra till sjukhusets neurologiska avdelning. Vid sjukhusets villkor fortsätter de föreskrivna behandlingsåtgärderna och de första övningarna för att återställa den förlorade funktionen börjar.

  Sjukfrånvaro efter en stroke

  Läkaren fyller i listan över arbetsoförmåga

  Alla patienter som är inlagda i sjukhusets neurologiska avdelning med diagnosen "akut cerebrovaskulär olycka" förlorar tillfälligt sin förmåga att arbeta. Sjukhusets varaktighet är alltid individuell och beror på skadans omfattning och karaktär, hastigheten på återhämtning av förlorade färdigheter, förekomsten av samtidiga sjukdomar och effektiviteten av behandlingen.

  I fallet med subaraknoidalblödning, samt en liten stroke mild utan omfattande kränkningar av de grundläggande funktionerna i behandlingsperioden med i genomsnitt 3 månader, tar patientbehandling cirka 21 dagar, andra terapeutiska åtgärder utförs på ett polikliniskt. Stroke av måttlig svårighetsgrad kräver en längre behandling - 3-4 månader, medan patientens neurologiska avdelningen håller cirka 30 dagar. I fallet med svår stroke vid långsam återhämtning, är standard vistelsetid på sjukhus ofta inte tillräckligt, därför att en förlängning av sjukskrivning och bekräftelse av funktionshinder efter 3-4 månaders behandling patienten riktas till passagen av medicinsk och social kompetens för tilldelning av funktionshinder och utveckling av individuella rehabiliteringsprogram.

  Efter stroke, följd av bristning av cerebral aneurysm, är den genomsnittliga behandlingstiden oanvänd sjukhusvård 2 månader, sjuka-listan utfärdas till 3,5-4 månader. Om sjukdomen återkommer, förlängs behandlingsperioden med i genomsnitt 2,5 månader som beslutas av den medicinska kommittén. I händelse av en positiv syn och bevarande av funktionshinder sjukskrivning kan förlängas till 7-8 månader utan remiss till medicinsk och social kompetens.

  Vistelsens längd på sjukskrivningen beror på många faktorer

  Patienter som genomgått operation för en sönderbruten aneurysm kunde inte arbeta i minst 4 månader efter operationen, med beaktande av återhämtningsgraden.

  Perioden för behandling i intensivvårdsavdelningen och neurologiska avdelningen är alltid individuellt och beror på det allmänna tillståndet hos patienten - Patienter med kraftigt nedsatt, med förlusten av förmåga till själv underhåll av vitala funktioner är i tjänst mycket längre.

  Behandling av stroke på sjukhus

  Hittills är stroke en vanlig patologi som påverkar var fjärde person i tusen. Samtidigt förekommer 80% av fallen i ischemisk och 20% hemorragisk stroke. För patienten och hans släktingar är diagnosen alltid oväntad. Detta väcker legitima frågor - vad är en stroke, hur många dagar går sjukhusbehandling, vad är rehabiliteringsprocessen?

  Stroke. Hur många är på sjukhuset

  Överträdelse av hjärnans blodcirkulation, med andra ord stroke, innebär behandling i tre steg:

  • prehospital;
  • stanna i intensivvården
  • behandling i allmänheten.

  Patientens vistelse på sjukhuset, enligt behandlingsstandarden, är 21 dagar, förutsatt att patienten inte har några brott mot vitala funktioner och 30 dagar för allvarliga brott. När patientens vistelse på sjukhus är otillräcklig utförs en medicinsk undersökning, följt av utvecklingen av en individuell rehabiliteringskurs.

  I Yusupov-sjukhuset arbetar högkvalificerade läkare efter behandling där majoriteten av även de mest allvarliga patienterna återvänder till fullvärdigt liv. Den stora rollen i effektiviteten av terapi och rehabilitering spelas av läkarnas professionalism. Neurologer på Yusupovsjukhuset utvecklar en individuell behandlingsplan för varje patient.

  Patienter i intensivvården är så länge som de behöver för fullständig återhämtning. Under denna period övervakar läkare strikt indikatorerna på patientens vitala funktioner för att undvika allvarliga komplikationer orsakade av skador på hjärnvävnaden.

  Alla patienter med strokediagnos bör införas på sjukhus. Vistelsens längd i intensivvården beror på ett antal faktorer, bland annat:

  • förtryck av vitala funktioner;
  • graden av hjärnvävnadsskada. Med långvarig stroke förblir patienterna längre i intensivvården.
  • Behovet av kontinuerlig övervakning med hög risk för återkommande stroke;
  • svårighetsgraden av den kliniska bilden
  • nivån av förtryck av medvetande och andra.

  Grundläggande och differentialterapi

  Behandling av en patient i intensivvården innebär grundläggande och differentierad terapi.

  Grundläggande behandling syftar till:

  • kämpar med hjärnödem;
  • återställande av normal operation av andningsorganen;
  • matar patienten
  • upprätthållande av hemodynamik på en acceptabel nivå.

  Differentierad terapi innebär:

  • normalisering av arteriellt och intrakraniellt tryck, eliminering av cerebralt ödem efter hemorragisk stroke. Under de första två dagarna fattas beslut om behovet av en operation. Neurosurgeons av Yusupov sjukhus utför dagligen kirurgiska ingrepp för att eliminera konsekvenserna av stroke och rädda liv för hundratals patienter. Alla manipuleringar utförs på modern medicinsk utrustning med hjälp av effektiva beprövade tekniker.
  • acceleration av metaboliska processer, förbättrad blodcirkulation och ökning av motståndet i hjärnvävnaden mot hypoxi vid diagnos av ischemisk stroke. Vistelsens längd i intensivvården beror direkt på en snabb och adekvat behandling.

  I de flesta fall återhämtar unga människor mycket snabbare än patienter i den äldre åldersgruppen.

  Överföringen av offret från intensivvården till allmänna avdelningen är möjligt efter att ha observerat ett antal kriterier:

  • patienten kan andas självständigt, utan stöd av apparaten;
  • patienten kan ringa till hjälp till sjuksköterska eller läkare
  • det finns en stabil nivå av hjärtfrekvens och blodtryck;
  • Möjligheten att utveckla blödning är utesluten.

  Endast efter att patientens tillstånd har stabiliserats kan läkaren överföra patienten till avdelningen. I vårdinrättningen är olika rehabiliteringsförfaranden utsedda för att återställa de förlorade funktionerna så fort som möjligt.

  I Yusupovs sjukhusavdelning, utvecklar patienterna inte bara en individuell kurs för återställande terapi utan ger också psykologiskt stöd.

  Om det behövs, arbetar psykologer med anhöriga och släktingar till patienten för att lära dem grunderna för att ta hand om en person som har drabbats av stroke.

  Sjukhus efter en stroke

  Alla patienter efter en stroke har tillfälligt förlorat sin förmåga att arbeta. Sjukhusets varaktighet beror på omfattningen av skador på hjärnvävnaden, återhämtningsgraden för förlorade funktioner samt effektiviteten i behandlingen. För varje patient är vistelsens längd strikt individuellt.

  För att få samråd med neurologen eller att ange namnet i receptionen i Yusupovskuju sjukhus är det möjligt att ringa via telefon.

  Slagbehandling på sjukhus

  Behandlingen av isoleringen i stationären

  Behandling av stroke patienten innefattar prehospital fasen av intensiv terapi i intensivvårdsavdelning eller intensivvårdsenhet, steget att behandla neurologiska tillstånd på ett sjukhus, och sedan det land eller rehabiliteringspoliklinik, är det sista steget apoteket.

  På förhospitalet före ambulansläkare ska följande hjälp ges till patienten:

  1) lägg alltid patienten på ryggen, samtidigt som han inte rör sitt huvud så långt som möjligt

  2) öppna fönstret så att frisk luft kan komma in i rummet; Det är nödvändigt att avlägsna patientens blygda kläder, lossa kragen på skjortan, tätt bältet eller bältet.

  3) Vid första tecken på kräkningar är det nödvändigt att vrida patientens huvud åt sidan, så att kräkningen inte kommer in i luftvägarna och placera brickan under underkäken; det är nödvändigt att försöka rensa munhålan så mycket som möjligt från kräkningen;

  4) Det är viktigt att mäta blodtrycket, om det ökar, ge medicinen som patienten brukar ta i sådana fall; Om detta läkemedel inte är tillgängligt, sänk patientens ben i måttligt varmt vatten.

  Vid första prehospitalet måste patienten säkerställa fullständig vila. Läkaren ska korrekt utvärdera svårighetsgraden av patientens tillstånd och tillhandahålla tidig sjukhusvård i en specialiserad neurologisk avdelning eller på ett sjukhus som har en avdelning eller en intensivvårdsenhet och återupplivning. Endast under förutsättning för ett specialiserat neurologiskt sjukhus är det möjligt om det behövs, kirurgisk behandling och specialiserad återupplivning. Det finns restriktioner för sjukhusvård av patienter i hemmet: djup koma med allvarlig nedsättning av vitala funktioner, uttalade psykoorganiska förändringar hos personer som har haft upprepade hjärtsjukdomar och slutstadier av kroniska somatiska och onkologiska sjukdomar.

  Alla patienter med stroke behöver strikt sängstöd. Det rum där patienten befinner sig ska vara väl ventilerad. Vid tidig transport av patienten är det nödvändigt att observera strikt försiktighet. Patienten ska överföras, upprätthålla jämvikt medan du klättrar och faller från trappan och undviker jerks när det är möjligt.

  I sjukhusets intensivvårdstjänst utförs terapi för att eliminera vitala störningar, oavsett slagslagets karaktär - det här är den så kallade odifferentierade eller grundläggande terapin. Differentierapi är ett mått som specifikt genomförs beroende på slagets karaktär. Dessa typer av terapi måste utföras samtidigt.

  Indikationer för grundläggande terapi är följande villkor: Förekomsten av epileptiska anfall, ytliga medvetsförhållanden, en kombination av stroke med hjärtrytmstörningar, hjärtinfarkt etc.

  Basterapi - ett antal åtgärder som syftar till att brådskande korrigering av kränkningar av vitala funktioner: att normalisera störd andning, hemodynamik, svälja - allt detta inkluderar ABC programändringar (AK - "hjärtat", "luft", VyuosS - - "blod", COR) homeostas, kampen mot hjärnödem och, om nödvändigt, korrigering av vegetativa hyperreaktioner, hypertermi, psykomotorisk agitation, kräkningar, beständig hicka. Även denna typ av terapi innefattar åtgärder för att ta hand om patienten, normalisera näring och förebygga komplikationer.

  Först och främst är det nödvändigt att upprätthålla luftvägarnas patency. I händelse av att ventilationen inte är tillräcklig efter att ha återställt luftvägsförloppet, fortsätt med hjälp av mekanisk ventilation, vars parametrar bestäms utifrån klinisk och biokemisk data. Använd oftast moderat hyperventilering. Utnämningen av stimulanser av andning i stroke av något slag är kontraindicerat.

  Det viktigaste steget är att hantera manifestationer av störningar av vitala funktioner. I detta skede ingår följande aktiviteter.

  1. Normalisering av andningsfunktionen är att återställa luftvägs omjustering oral administration elastisk kanal, trakeal intubation, överföra mekanisk ventilation. Alla dessa åtgärder är nödvändiga för att förhindra tidiga komplikationer av stroke, minska hjärnans hypoxi, samt förebygga hjärnödem.

  2. Behållandet av den optimala nivån av hemodynamik innefattar val av antihypertensiva medel. Med en kraftig ökning av blodtrycket efter utveckling av stroke bör valet av dessa medel genomföras med hänsyn till 3 faktorer: den optimala nivån av hjärtfunktionen, bestämd av parametrarna för minutvolymen blod; volym cirkulerande blod; nivå av linjär hastighet av blodflödet. För detta ändamål används följande läkemedel: nifedipin, corinfar i droppar, kaptopril.

  Det är möjligt att använda andra läkemedel med liknande egenskaper i frånvaro av ovan nämnda preparat.

  Det är förbjudet att använda droger, att tvinga diures kraftigt omedelbart efter stroke, de innehåller furosemid och mannitol, de har förmågan att minska minutvolymen av blod, bryter mikrocirkulationen och öka plasmaosmolalitet.

  En separat kategori av patienter med stenosionsskador i artärsystemet, med tecken på latent hjärtsvikt och kardiogent hypodynamiskt syndrom, anpassas gradvis till höga blodtrycksfigurer. Med hänsyn till detta bör sådana patienter behandlas med hypotensiv terapi på ett sådant sätt att blodtryckssiffrorna reduceras med 20% från baslinjen. För att göra detta, använd läkemedel som har en dominerande effekt på perifera kärl. Sådana droger är kalciumkanalblockerare, liksom inhibitorer av det angiotensinkonverterande enzymet. Hos patienter med ung och medelålder utan tecken på latent hjärtsvikt bör systoliskt blodtryck reduceras till en nivå som överstiger endast 10 mm Hg. Art. "Arbeta siffror."

  Efter utveckling av stroke kan det finnas en uttalad arteriell hypotension, som kan orsakas av ett samtidigt utvecklat myokardinfarkt eller en skarp dekompensation av hjärtaktiviteten. I detta fall, för att öka blodtrycket indikerade utnämningen av droger som dopamin, glukokortikoidhormoner och goiter.

  Utveckling av stroke kan åtföljas av svår takykardi, manifestationer av cirkulationsinsufficiens av en grad eller annan, såväl som förmaksfibrillering. I detta fall kan hjärtglykosider förskrivas: strofantin eller korrelerad glycin i lämpliga doser. Läkemedlen används under kontroll av hjärtfrekvens och blodtryck.

  Med tanke på att stroke inte åtföljs av hypovolemi, tillämpas inte lösningar som ökar volymen cirkulerande blod för att minska blodtrycket i denna sjukdom.

  I händelse av epileptisk status eller anfallsslag används natriumoxybutyrat eller seduxen för att stoppa dem, vilka späds i isotonisk natriumkloridlösning före användning. Om användningen av dessa droger inte ledde till anfall av anfall, föreskrivs icke-inducerande anestesi med tiopentalnatrium. Vid misslyckande att uppnå det önskade resultatet och efter dessa åtgärder föreskrivs IVL och intravenös administrering av detta läkemedel. Om alla dessa åtgärder är ineffektiva ska patienten i intensivvården ges en inhalationsbedövning med en blandning av lustgas och syre. Om status epilepticus är lång i tid administreras glukokortikosteroider intravenöst för att förhindra hjärnödem.

  För att korrigera överträdelserna av vatten-saltmetabolism och syrabasstatus, inklusive för kontroll av cerebralt ödem, är det nödvändigt att bibehålla optimala parametrar för vatten-saltmetabolism. Detta säkerställs genom rehydrering och med utseendet på de första tecknen på cerebralt ödem - genom uttorkning. För detta är det viktigt att övervaka osmolalitets- och katjonnivåerna i blodserum såväl som diureser hos patienten. Det är bevisat att med hemorragisk stroke beror hjärnan på 24-48 timmar och med ischemisk - i 2-3 dagar. Med hänsyn till dessa data är uttorkning eller rehydrering av patientens kropp en stroke.

  För dehydratiseringsbehandlingen är följande läkemedel allmänt föreskrivna: osmotiska diuretika, saluretika, kortikosteroida hormoner, i vissa fall utföra artificiell ventilation i moderat hyperventilering. I det inledande skedet av bildandet av hjärnödem spelas en viktig roll genom stimulering av venöst utflöde från kranialhålan, normalisering av andning och hemodynamik. För närvarande har neurokirurger utvecklat metoder för intraventrikulär dränering, som består i införandet av en kateter i den främre laterala ventrikeln. Med hjälp av dessa åtgärder uppnås ett kontrollerat utflöde av sprit. Normalisering av syrabas och elektrolytbalans utförs i intensivvården. Allt detta görs under dynamisk laboratoriekontroll.

  För behandling av cerebralt ödem och ökat intrakraniellt tryck utförs ett antal åtgärder. Vanliga åtgärder inkluderar följande åtgärder: Det är nödvändigt att höja huvudänden och begränsa externa stimuli, begränsa flödet av fri vätska, använd inte glukoslösningar. Den totala volymen injicerad vätska bör inte överstiga 1000 ml / m2 av patientens kroppsytor per dag. I vissa fall, om andra metoder inte kan användas för att bekämpa ökat intrakraniellt tryck, och patientens tillstånd är hotande, tillgripa en barbiturisk koma, som utförs under konstant kontroll av intrakraniellt tryck.

  Följande åtgärder, som utförs med stroke, är: korrigering av vegetativa hyperreaktioner, psykomotorisk agitation, kräkningar, beständig hicka. Med stroke är hypertermi centralt i naturen, det vill säga på grund av patologin för central termoregulering. Voltaren, aspizol, rheopyrin och lytiska blandningar bestående av lösningar av analgin, dimedrol och haloperidol användes aktivt för detta ändamål. Av stor vikt är de fysiska metoderna att kyla patientens kropp. Därför placeras bubblor med is vid projicering av stora artärer, vilka förpackas i 2 lager av handdukar. Förutom denna metod kan du gnugga patientens hud (bagage och ben) med en 20-30% lösning av etylalkohol.

  I fallet med kräkningar och ihållande hicka etaperazin används haloperidol (vara medvetna om att detta läkemedel är inte kompatibel med droger och smärtstillande medel), seduksen, Reglan, liksom vitamin B6 och torekan. I utnämningen av alla dessa läkemedel bör tas hänsyn till sjukdomstillstånd hos patienten, eftersom många av dessa medel är kontraindicerat vid magsår och tolvfingertarmen.

  Ofta med akuta kränkningar av hjärncirkulationen utvecklas vestibulära störningar. Lindring för dem, följande läkemedel: vazobral som stoppar dig aggregering och vidhäftning av erytrocyter och blodplättar, förbättrar reologin av blod och mikrocirkulation och betaserk verkar på histaminreceptorer vestibulära kärnor i hjärnstammen och innerörat.

  Om lungödemet utvecklas har patienten ett antal symtom: kvävning; takykardi är möjlig; när man undersöker huden, akrocyanos; hyperhydrering av vävnader; när man undersöker andningsorganen, inspirerande dyspné, torrvassning och sedan våtvassning avslöjas; riklig och skummig sputum. Denna klinik stoppas av ett komplex av allmänna åtgärder, oberoende av blodtrycksnivån. Först utförs syrebehandling och skumdämpning. Om patientens blodtryck hålls på normala siffror, innehåller terapi även förutom alla de listade aktiviteterna lasix och diazepam. När hypertoni är dessutom nödvändigt för att komma in i nifedipin. Vid hypotension kompletteras alla dessa utnämningar med intravenös administrering av lobutamin.

  Vård av patienten är av stor betydelse vid behandling av stroke patienter. Lämplig näring är en viktig komponent i behandlingen av strokepatienter, i vissa fall tillgodoses matning genom sondnäringsämnena. Om patienten är medveten och att svallningen inte kränks, kan han på första dagen ge sött te, fruktjuicer och på andra dagen ge lättillgängliga livsmedel. Varje 2-3 timmar måste patienten vända på sin sida. Det är nödvändigt att förhindra stillastående fenomen i lungorna och att bilda sängar. Dessutom placeras en gummibåt under rumpan, och snäva och mjuka ringar placeras under klackarna. Om patienten inte har tecken på hjärtsvikt får han cirkulära burkar och senapsplåster. För förebyggande av kontrakturer placeras patientens lemmar i en position motsatt Wernicke-Man-positionen. För att förhindra kongestiv lunginflammation, föreskrivs antibiotika, aspizol. I fall av hypertermi gnids patientens hud med en lösning av lika delar ättika, vatten och vodka, och temperaturen i rummet där patienten befinner sig bör inte vara mer än 18-20 ° C. Nödvändigt dagligen spendera en toalett i munnen: en tänder och en slemhinnor torka en tampong impregnerad i en lösning av borsyra. Vid överträdelse av bäckens organ - inkontinens, förstoppning - det är också möjligt att hjälpa patienten. Vid förstoppning används en laxermedel och i vissa fall oljiga enemas eller hypertensiva enemas.

  När du inte håller urinen på blåsans område, sätt upp värmeplattan, om det inte finns någon effekt 2 gånger om dagen sätt en kateter.

  I händelse av psykos föreskrivs patienten neuroleptiska droger och antidepressiva läkemedel, doserna av dessa läkemedel väljs strikt individuellt. Lugnare ordineras sällan, speciellt för personer över 60 år, eftersom drogerna i denna grupp ofta orsakar muskelavslappning.

  Differentierad behandling innefattar individuella tillvägagångssätt för patienter beroende på slagslag: hemoragisk eller ischemisk, eftersom var och en av dem har sin egen ursprungsmekanism och egenskaper hos flödet.

  Behandling av hemorragisk stroke syftar huvudsakligen till att eliminera ödem, minska intrakraniellt tryck, sänka blodtrycket, vid dess ökning - öka blodets kolagulationsegenskaper och minska blodkärlets permeabilitet.

  Terapi för hemorragiska stroke utförs i neurologi, neurologiska sjukhus, men det finns en kategori patienter behandlade i neurokirurgiska enheter.

  Det första steget i behandlingen av hemorragisk stroke är den korrekta positionen hos patienten i sängen - huvudet bör uppta en förhöjd position. En bubbla med is appliceras på patientens huvud och värmer till fötterna, men inte heta, värmare. Blödningar i hjärnan ökar blodtrycket ofta, så särskild uppmärksamhet ägnas åt att minska den vid förskrivning av behandling. För det första tillhandahålls hypotensiv effekt av dibazol och magnesiumsulfat, som används i ett komplex av grundläggande terapi. Om effekten av deras verkan inte uttrycks är det möjligt att använda neuroleptika, såsom en aminazinlösning på 2,5% i en dos av 0,5-1 ml ganglionblockerare - pentamin i en dos av 1 ml av en 5% lösning. Genomförande av antihypertensiv behandling bör kombineras med pågående uttorkningsterapi.

  Vid en hemorragisk stroke vanligtvis aktiverade fibrinolys och koagulerings egenskaper hos blodet reduceras, så förskrivare, deprimerande fibrinolys och tromboplastin aktiverande bildning. För att öka koagulationshastigheten föreskrivna kalciumglukonat eller kalciumklorid 10-20 ml 10% -ig lösning intravenöst vikasol av 0,5-1,0 ml av en 1% lösning av intramuskulärt administreras som askorbinsyra, och gelatin, administreras intramuskulärt. Med tanke på att den fibrinolytiska aktiviteten i blodet ökas, i 2-3 dagar under kontroll av blodkoagulationssystemet aminokapronsyra administreras intravenöst. Under de kommande 3-5 dagarna innefattar terapin hämmare av proteolytiska enzymer - gordox och kontrikal. Om det finns kliniska tecken på samtidig åderförkalkning kombineras denna behandling för att förebygga trombos med användning av små doser heparin. Detta är viktigast för subarachnoidblödningar. En effektiv hemostatisk formulering är etamzi Lat som aktiverar tromboplastin och förbättrar mikrocirkulationen och normaliserar vaskulär permeabilitet, och förutom det är en potent antioxidant. Med blödning i hjärnan hos patienter med trombocytopeni ges de en intravenös injektion av trombocytmassa. Om stroke utvecklas som en komplikation av hemorragisk diatese administreras vitamin K och plasmaproteinfraktioner intravenöst till patienten. Om hemorragisk stroke utvecklas mot hemofili är nödutbyttsterapi med faktor VIII-koncentrat eller kryoprecipitat nödvändigt.

  När manifestationer av uttalat cerebralt ödem, meningeal tecken och inklusive för att klargöra diagnosen är en ländryggspunktur nödvändig. Denna procedur utförs med försiktighet utan att vrida patienten kraftigt, med hjälp av mandrainen, avlägsna vätskan i små portioner om 5 ml. Med en djup koma, med allvarliga störningar i stamfunktioner i form av ett brott mot hjärtat och andning, är ländrygdpunkten kontraindicerad.

  För närvarande används en kirurgisk behandlingsmetod allmänt för att behandla hemorragisk stroke. Men denna typ av behandling är inte acceptabel för alla patientgrupper, det visas för personer med ung och medelålder, med laterala hematomer och blödningar i cerebellum. Kärnan i operationen är att avlägsna hematom.

  Vid hemorragisk stroke tjänar följande faktorer som en indikation på operation: när konservativ behandling utförs uppnås inte tillfredsställande resultat; ökande kompression av hjärnan med hematom och / eller progressivt perifokalt ödem; definierad skadlig effekt av hemorragi fokus på cerebralt blodflöde, vilket försämrar mikrocirkulationen och utvecklar möjligheten till sekundära diapedetic blödningar i hjärnstammen och i halvklotet. Viktiga indikationer för kirurgi är och reversibla skador som uppträder under de första dagarna efter stroken, och risken för hematom bryta sig in i ventrikulära systemet i hjärnan. Hematom subkortikal eller lokaliserad i subkortikala kärnor av mer än 20 cm 3 eller större än 3 cm i diameter, som åtföljs av neurologiska brister och hjärnan leder till förskjutning, också är en indikation för kirurgisk behandling. Den sista indikatorn för operation är ventrikulär blödning, vilket leder till ocklusion av vätskeledningsvägarna.

  Det finns ett antal faktorer, vars förekomst föreslår ett negativt resultat av behandling av hemorragisk stroke. De inkluderar följande: patientens ålder är mer än 60 år; förtryck av patientens medvetande att komma volymen av ventrikulär blödning mer än 20 cm3; volymen av intracerebralt hematom mer än 70 cm3; utseende av tecken på ett dislokationssyndrom; högt, okontrollerat tryck och allvarlig samtidig patologi.

  Den bästa tiden för ett operativt ingripande är 1-2 dagar efter en stroke. Bildade intracerebral hematom töms genom aspiration punktera dess flytande innehåll genom öppningen eller kaviteten i vilken blodproppar avlägsnas utöver det flytande innehållet. Om blodet har brutit in i ventriklerna tvättas det ut genom hålatomens hålighet och en defekt i ventrikelväggen. När operationen utförs över spalten av arteriella aneurysmer och arteriovenös som kliniskt manifesterade eller intracerebral blödning Subaru noidalnym kirurg åtgärder reduceras till aneurysmen från blodcirkulationen i hjärnan. Under de första 3 dagarna av sjukdomen utförs operativ avlägsnande av hematom och klipning av aneurysmen. Om patienten har en psykisk störning, fördröjs operationen till dess att patientens tillstånd förbättras.

  Taktiken för behandling av hemorragisk stroke bestäms i varje enskilt fall. Beslutet fattas gemensamt av en neurokirurg och en neurolog. När blödningen lokaliseras i cerebellum, visas kirurgisk behandling genom att tömma eller avlägsna hematom. Om hematomets storlek är mer än 8-10 mm3, indikeras tidig kirurgisk behandling. Det görs före utveckling av kliniska tecken på hjärnstammens sammanbrott. Om hematomets storlek är liten och patienten är medveten, eller om mer än 7 dagar har gått sedan blödningen rekommenderas konservativ behandling. Men akut kirurgisk behandling utförs vid utseende av symtom på kompression av hjärnstammen.

  Vissa patienter fann medial lokalisering av blödning, i detta fall, kan ste-reotaksicheskoe dränering av hematom och efterföljande FIB-rinoliz blodpropp rester användas. Denna variant av kirurgisk behandling kommer att vara minst traumatisk i denna situation. Ibland, för att rädda en patients liv med obstruktiv hydrocephalus, appliceras en ventrikulär eller extern shunt.

  Vid misstanke om amyloidangiopati hos en patient med hemorragisk stroke rekommenderas kirurgisk behandling inte, eftersom operation kan leda till blödning.

  Antifibrinolytiska läkemedel används före operationen eller i 4-6 veckor om det inte utförs. För närvarande finns det en åsikt om nödvändigheten av deras applicering endast i fall av upprepad eller fortsatt subaraknoidal blödning. E-aminokapronsyra utse 30-36 g / dag intravenöst eller oralt var 3-6 timme, är Tranexam-movuyu syra som används för en g eller 1,5 g intravenöst oralt var 4-6 timmar. Det är bevisat att användnings antifibrinoliti-cal medel signifikant minskar sannolikheten för re-blödning, men det avsevärt ökar risken för ischemisk stroke, djup ventrombos i de nedre extremiteterna, såväl som sannolikheten för lungemboli. Det förmodas att användningen av en kombination av kalciumkanalblockerare och antifibrinolytiska medel minskar risken för ischemiska komplikationer avsevärt.

  Från de första timmarna av sjukdomen nimodipin används intravenöst vid en dos av 15-30 mg / kg / h i 5-7 dagar och sedan nimodipin 30-60 mg 6 gånger per dag under 14-21 dagar.

  Vid behandling av ischemisk stroke, i motsats till hemorragisk, ska patienten läggas i sängen horisontellt och huvudet ska höjas endast något. Behandling av ischemisk stroke syftar till att förbättra blodtillförseln till hjärnan, öka motståndet i hjärnvävnaden till formad hypoxi och förbättra metabolism. Med korrekt behandling av ischemisk stroke bör det finnas en förbättring av hjärncirkulationen, förhållandena för att fungera hos celler som har undgått döden. Tidig och korrekt valt taktik för strokebehandling är förebyggande av dödliga komplikationer, såsom lunginflammation, trycksår ​​etc.

  Vid behandling av ischemisk stroke är stor vikt vid euphyllin, eftersom det inte bara minskar graden av uttryck av hjärnödem, men påverkar också hemodynamiken i hjärnan positivt. Den positiva effekten av euphyllinum är att den bara kort expanderar hjärnans kärl, vilket huvudsakligen påverkar kärlen som en vasokonstriktor. Dess agerande i detta fall är huvudsakligen riktad mot de ohellade vaskulära poolerna, från vilka blodet kan flytta till ischemisk zon. Med användning av vasodilatorer kan det leda till fenomenet "stjäl", det vill säga en intensifiering av cerebral ischemi i det drabbade området. Läkemedlet måste administreras mycket långsamt, det används i form av en 2,4% lösning av 10 ml intravenöst. En lösning av euphyllin med 10 ml 40% glukoslösning eller isotonisk natriumkloridlösning användes. Administreringen av läkemedlet kan upprepas efter 1-2 timmar och appliceras sedan 1-2 gånger om dagen under de första 10 dagarna. Effektiviteten av verkan av eufillin är i första hand associerad med den period som har gått efter en stroke. Det finns en utmärkt effekt om läkemedlet administrerades under de första minuterna eller timmarna efter det att ett slag inträffade. Vid patienten återställs tal och rörelse till slutet av injektionen. Vasodilatorer används endast när den patogenetiska rollen spelas av angiospasm. I detta fall är utnämningen av non-shpy, nikotinsyra, papaverin, xavin och komplamin.

  För närvarande används hemodilutionsmetoden allmänt för behandling av ischemisk stroke, för detta ändamål injiceras polyglucin intravenöst med dropp eller reopolyglucin i en volym av 800-1200 ml. Denna metod förbättrar mikrocirkulations- och säkerhetscirkulationen i infarktzonen, liksom reducerar aktiviteten hos blodkoagulationssystemet.

  Vid intensivvård tas hänsyn till det normala vatten-saltmetabolismen. Detta kräver övervakning av fukt i hud och tunga, hud turgor och blodtal. Det senare inkluderar: halten av hematokrit och elektrolyter av serum. Om överträdelser upptäcks krävs en korrigering. Vätskan är begränsad och den rationella användningen av diuretika kontrolleras, eftersom det vid irrationell användning sker uttorkning av organismen, vilket bidrar till ökad blodkoagulering och sänkning av blodtrycket. Samtidigt kan överdriven vätskadrift under infusionsbehandlingen leda till en ökning av hjärnödem. Viktigt är kontrollen över graden av glykemi och upprätthållandet av normal glykemi. Detta faktum kan bidra till en förändring av behandlingen hos patienter med diabetes mellitus. I denna kategori av patienter tillgriper en tillfällig övergång till insulin och ökar eller minskar dosen.

  Eftersom det är bevisat att ischemisk stroke kan uppstå mot en bakgrund av ökande koagulations- egenskaper hos blodet och minska dess aktivitet av det fibrinolytiska systemet, är terapin ofta används antikoagulantia och trombocytaggregationshämmande medel.

  Om diagnos av ischemisk skada uppvisade signifikant och det finns inga kontraindikationer i njurar, lever, magsår och duodenalsår, inga maligna tumörer och blodtrycks figurerna nedan 200/100 mm Hg. Art., Antikoagulantia används. De utses i 1-2 timmar efter en stroke under strikt kontroll av blodkoagulering system, dvs. E. koagulation, tromboelastogram. Om den detekterade cerebral vaskulär ocklusion av trombos eller emboli, de kombinerar med fibrinolytiska medel.

  Terapi med antikoagulantia startas med heparin, vilket är en antikoagulant av direktåtgärd. Tilldela heparin i en dos av 5000-10000 ED intravenöst, intramuskulärt eller subkutant 4 gånger om dagen. Terapi med läkemedlet utförs under obligatorisk kontroll av koaguleringsindikatorer i 3-5 dagar. I förväg, under 1-2 dagar tills annulleras i terapi inkluderar indirekta antikoagulantia såsom fenilin, neodiku Marim bishydroxycoumarin. Terapi av denna grupp av läkemedel utföres under en lång tid, under 1-3 månader, ibland längre, under strikt kontroll av koagulering, och protrombin tromboelastogram andra indexet, det senare bör inte minskas åtminstone 40-50%. Blödningstiden under behandlingen med dessa läkemedel bör öka med 1,5-2 gånger. Trombolytisk terapi innefattar användning av fibrinolysin i kombination med heparin. Starta behandling under de första timmarna eller dagarna efter uppkomsten av sjukdomen i syfte fibrinolizina vid 20 000-30 000 IE intravenöst. Läkemedlet löses i förväg i 250-300 ml isotonisk natriumkloridlösning med tillsats av 10 000 enheter heparin. Blandningen initialt tilldelad en gång om dagen, och därefter var 6 h. Heparin administreras intramuskulärt 5000-10 000 enheter. Behandling med fibrinolysin fortsätter i 2-3 dagar, och fortsätt sedan antikoagulant terapi enligt ovanstående metod. Kontraindikationer för utnämning av heparin är följande villkor: blodtryck över 180 mm Hg. Art., En signifikant minskning av blodtrycket, kramper, koma, allvarlig leversjukdom, magsår och duodenalsår, kronisk njursvikt.

  Det framkom att patienter unga och medelålders med allvarliga symptom på åderförkalkning, eller en kombination av åderförkalkning med hypertoni effektivare pentoxifyllin, har uttryckt någon effekt på blodproppar systemet, men dess positiva effekt på de reologiska egenskaperna.

  Patienter med avancerad ålder utan signifikanta tecken på hjärt-kärlsystemet, är det lämpligt att förskriva xanthinal nikotinat, parmidin, indometacin. Om patienten har en markant takykardi, en uthållig ökning av blodtrycket, är detta en indikation för utnämningen av anaprilin.

  I händelse av snabb avbrytning av antiplatelet, uppträder abstinenssymptom hos patienter, vilket kännetecknas av en kraftig ökning av blodets reologiska egenskaper och försämring av patientens allmänna tillstånd. Med tanke på detta är det nödvändigt att strikt följa systemet med dosreduktion.

  Vid ischemisk cerebral stroke är utnämningen av Cavinton föredragen. I vissa fall kan detta läkemedel förvärra venös utflöde från kranialhålan, det kan inte användas i kombination med heparin. Med hjärninfarkt är det bättre att ordinera cinnarizin. I vissa fall är det möjligt att använda acetylsalicylsyra, vilket endast påverkar blodplättenheten hos hemostas.

  Acetylsalicylsyra används i detta fall i en dos av 80-130 mg / dag, mest frekvent använda destination av små doser av 80-325 mg / dag, eftersom det minskar risken för komplikationer i mag-tarmkanalen och hämningen av vaskulära prostacyklin som besitter antitrombotisk verkan. I syfte att minska den irriterande effekten av acetylsalicylsyra på magslemhinnan är-pol-bilda en form utan att lösa sig i magen.

  Curantil används i en dos av 75 mg 3 gånger om dagen. Enligt studier av kombinerad användning av acetylsalicylsyra och curantyl bevisade effektiviteten av denna kombination för förebyggande av stroke hos patienter med transitländer-ning ischemiska attacker historia av sjukdomen, minskar också risken för återkommande stroke, minskad risk för djup ventrombos och ocklusion av artärer hos patienter med vaskulär sjukdom. En av huvuddragen hos läkemedlet är möjligheten att använda den hos patienter i olika åldrar utan laboratorieövervakning av blodindexet.

  Läkemedlet ticlopidin administreras vanligtvis i en dos av 250 mg 2 gånger om dagen under strikt kontroll av ett allmänt blodprov. Blodtestet tas för kontroll varannan vecka under de första tre månaderna av behandlingen på grund av risken för utveckling av leukopeni.

  Clopidrogel är ordinerad i en dos av 75 mg / dag och har mycket färre biverkningar än acetylsalicylsyra och tic-lopidin.

  En viktig roll vid behandling av ischemiska stroke pjäser innehar metaboliska terapi utnämning barbiturater sv tigipoksantov som hämmar metabolismen av hjärnan, perifer vaskulär dilatation intakt och vasogent hjärnödem, vilket resulterar i en omfördelning av blod i det lokala området av ischemi. Tänkta formuleringar visas i första hand för patienter med psykomotorisk excitation, närvaron av beslag EEG, paroxysmal förändringar i muskeltonus. Använd oftast tiopental - natrium eller hexen, fenobarbital. Det är bevisat att fastigheten har en uttalad anti-hypoxisk natrium hydroxibutyrat, eller GHB, kännetecknas av förmågan att upprätthålla barbiturater oxidativa processer i hjärnan vid en tillräckligt hög nivå. Barbiturat terapi och GHB utförs under strikt kontroll av blodtryck, EKG och echoencephalography.

  Med hjälp av metabolisk terapi inkluderar droger av nootropika som ökar motstånd mot cerebral hypoxi på grund av stimulering av cerebral metabolism och cirkulation av den sekundära amplifieringsprodukten, och förhindra för tidig död av viabla neuroner nära härden stroke (ischemisk penumbra regionen). Dessa läkemedel innefattar pyracetam, pyriditol och aminalon. Utnämning av droger av nootropics tillrådligt i den akuta perioden hos patienter med MA-lovyrazhennoy cerebrala symptom och sjukdomar i medvetandet, liksom alla patienter i återhämtningsperioden av sjukdomen.

  Cerebrolysin ska ordineras i stora doser - 20-50 ml / dag. Denna dos administreras 1 eller 2 gånger, utspädd i 100-200 ml fysiologisk lösning, droppas intravenöst i 60-90 min, med en kurs på 10-15 dagar.

  Piracetam är ordinerat för intravenöst dropp 4-12 mg / dag, med en dosering av 10-15 dagar, och därefter reduceras dosen till 3,6-4,8 g / dag. En sådan dos kan förskrivas till patienten från början av behandlingen.

  Som läkemedel med antioxiderande verkan kan tilldelas emoksipin vid en dos av 300-600 mg intravenöst och naloxon i en dos av 20 mg intravenöst (läkemedel måste administreras långsamt under 6 h).

  Det är tillåtet att utföra behandling inte bara med ett läkemedel utan med en kombination därav. Behandlingsförloppet är 1,5-2 månader. Tillsammans med dessa läkemedel ordineras glutamat och aspartat. Det rekommenderas också att använda glycin sublinguellt i en dos på 1-2 mg per dag under de första 5 dagarna av stroke.

  Kirurgisk behandling av ischemisk stroke bör utföras i närvaro av en patologi större fartyg, inklusive hals och vertebrala artärerna. Onödig kirurgisk behandling kan vara i hjärnkirurgi i fokal ischemisk stroke och i en operation på de stora kärlen, vilket resulterar i förstörelse som uppstått och myokardial bildas. Det finns fortfarande inga väldefinierade fysiologiska skäl för att genomföra kirurgisk behandling. Med tanke på detta är operationer på hjärnan med ischemisk stroke mycket sällsynta. Oftast genomföra operation på halspulsådern och vertebrala artärerna, arm-stammen, subclavia, mycket mindre mitten cerebrala artärer. Indikationer för kirurgisk behandling av karotid stenos är den inre halspulsådern, som åtföljs av övergående störningar i blodcirkulationen, mottagning, men på samma gång grovt neurologiska symtom, symptom av flödande kronisk cerebral ischemi; patotisk tortuositet hos carotidartärerna med nedsatt cerebral cirkulation; bilateral ocklusiv process i carotidarterierna. Indikationerna för kirurgi beteende vertebrala artärer är deras aterosklerotisk ocklusion eller stenos, och onormal urladdning av impaktion med cervical osteokondros.

  Omedelbart efter en akut period av stroke följer en lång och spänd period av rehabilitering, där delvis eller helt förlorade funktioner återställs. Vaskulära kirurger i vårt land utför framgångsrikt alla typer av kirurgiska ingrepp på carotid- och ryggmärgartärer. Ett gynnsamt resultat av sjukdomen garanterar en korrekt inställning till indikationerna, tekniken för att genomföra en operativ ingrepp och korrekt hantering av den postoperativa perioden. I detta fall minimeras sannolikheten för att utveckla livshotande komplikationer. Det har visat sig att aktuell operativ intervention på ett tillförlitligt sätt förhindrar upprepning av upprepade och primära slag och förbättrar också återhämtningen av de funktioner som förlorats till följd av stroke.

  Vid speciell adekvat behandling behöver patienter med nedsatt medvetenhet eller psykiska störningar. Denna kategori av patienter behöver adekvat näring, kontroll av de vitala funktionerna i bäckenorganen, i vård av hud, ögon och munhålan. Det är lämpligt att använda sängar med en hydromassage madrass och sidokanter för sådana patienter för att undvika en sådan patients fall. Nutrition i de tidiga dagarna ges genom intravenös administrering av särskilda näringslösningar, och under de följande dagarna är det lämpligt att utöva näring genom ett nasogastriskt rör. Näring av patienter som är medvetna och med en normal sväljningsakt börjar med flytande mat och växlar sedan till mottagande mat i halvvätska och normal form. Om det inte finns någon möjlighet att normal svalning matas patienten av en sond. I händelse av att sväljningsuppgiften inte återställs inom 1-2 veckor efter en stroke, är det nödvändigt att lösa problemet med att införa gastostom för att ytterligare mata patienten genom den. För att förhindra förstoppning och anstränga patienten med en avföring, som är särskilt viktig vid subaraknoid blödning, ordineras patienterna laxermedel. Om förstoppningen fortfarande utvecklas, utses en rengörande enema, men inte mindre än 1 gång per dag med tillräcklig tillförsel. Om det finns en försening i urinering, installeras en permanent uretralkateter om det behövs. För att förebygga decubitus, förutom att vända över patienten, är det nödvändigt att säkerställa torr hud, ändra tidigt och underkläder av patienten, räta ut vikarna och förhindra inkontinens av urin och avföring. Vid rodnad och maceration av huden behandlas den med en 2-5% lösning av kaliumpermanganat eller havtornsolja eller solkoserylsalva. Om det finns en infektion av trycksår, så behandlas de med antiseptiska lösningar.

  Ofta förekommer stroke mot bakgrund av samtidig patologi, såsom arterit, hematologiska sjukdomar. Förekomsten av denna patologi belastar en stroke och kräver därför särskild behandling.

  Med infektiös arterit bestäms terapi av den underliggande sjukdomen. Vid detektering av patientens infektiösa natur arterit utsedda kortikosteroider, t ex prednison vid 1 mg / kg / dag, är det tillämpas antingen som en fristående terapi eller i kombination med cytostatika. Om patienten får diagnosen polycytemi, är det nödvändigt att minska volymen av blod genom flebotomi att upprätthålla hematokrit på nivån 40-45%. I fallet med samtidig användning Trom-botsitoza mielosupressanty såsom radioaktivt fosfor och andra. I närvaro av patientens trombocytopen purpura visar tilldelningen av plasmaferes, införandet av färskfrusen plasma och kortikosteroider, till exempel, tilldelas prednisolon i en dos av 1-2 mg / kg / dag. Patienter med sicklecellanemi uppvisar upprepade transfusioner av erytrocyter. När det är detekterbart i blodprov av uttryckt disproteinemi är plasmaferes en effektiv behandlingsmetod. Hos patienter med antifosfolipidsyndrom applicerar utnämning antikoagulanter och antitrombocytmedel, möjligheten av plasma-perisséernas och användningen av prednisolon i en dos av 1-1,5 mg / kg / dag om patienten diagnosen recidiverande ischemisk attack, de cytostatika som används. Om leukemi diagnostiseras är det lämpligt för patienten att förskriva cytotoxiska läkemedel samt benmärgstransplantation. Vid behandling av patienter med disseminerad intravaskulär koagulation-syndrom appliceras som vid behandling av underliggande sjukdom, heparin-natrium. Ibland utvecklas ischemiska stroke hos unga kvinnor. I detta fall rekommenderas de att sluta ta orala preventivmedel, och alternativa preventivmetoder är föreskrivna.

  När stenos av den inre halspulsådern efter en akut period av stroke diskuteras lämpligheten för utförande av karoten endarterektomi. Denna behandlingsmetod föreskrivs med sin uttalade minskning med 70-99% av diametern hos patienter som genomgått en transient ischemisk attack. I vissa fall utförs det med en måttlig förträngning av 30-69% av den inre halshinnans diameter. Detta är en indikation hos patienter som har genomgått en liten stroke eller med ett måttligt neurologiskt underskott efter stroke. Vid valet av taktik för behandling av patienter med ateroskleros av precerebrala och cerebrala kärl beaktas också förekomsten av lesionen, allvaret av patologin och förekomst av samtidig patologi.

  En av de vanligaste och allvarligaste komplikationerna hos stroke är motorstörningar. Återställande av störda rörelser sker inom 2-3 månader från patientens tillträde till sjukhuset. Restaurering fortsätter under hela året, de viktigaste är de första sex månaderna av behandlingen. Även hos patienter med förlorade förmågor för självständig rörelse sker återställande av funktioner. Patienter med brist på förmåga att självständigt röra sig på grund av hemiplegi kan också fullt ut återställa sina förmågor. Vid adekvat fysioterapi börjar de flesta av dessa patienter flytta sig, minst 3-6 månader efter sjukdomsuppkomsten.

  När patienten är på sjukhuset utförs medicinsk gymnastik, massage, övningar med en talterapeut etc.