Huvud / Åderbråck

EKG-tecken på angina pectoris

Angina pectoris är en av formerna av ischemisk hjärtsjukdom (CHD), orsakad i det första skedet av en tillfällig spasma av kranskärlskärl som matar myokardiet. Efter att spasmen dragit ut, försvinner alla manifestationer. I diagnosen är det viktigt att registrera inte bara patientens klagomål, men också de objektiva tecknen på sjukdomen.

Vad är läkarens manifestationer när man hänvisar till EKG?

De kliniska symptomen på angina är välkända. 75% av patienterna har:

 • paroxysmala smärtor bakom båren som varar från några sekunder till 40 minuter;
 • bestrålning i vänstra halvan av thorax, axel, underkäke;
 • tryckning eller komprimerande tecken;
 • medföljande arytmier, yrsel, dyspné.

Effektiviteten av nitroglycerin för avlägsnande av smärtssyndrom talar för angina pectoris.

För mer exakt diagnos används instrumentella metoder för undersökning. En av de mest tillgängliga är elektrokardiografiska. EKG i angina pectoris fungerar som objektivt bevis och ett tecken på en störd balans mellan behovet av myokardceller i syre och dess intag. Utrustningen är utrustad med ambulanser, alla polykliniker, paramedicinska centra. Med eventuella förändringar på EKG är läkare av några specialiteter bekanta.

Funktioner för registrering av tecken på angina pectoris

Vid det första skedet av utvecklingen av IHD uppstår smärtsamma manifestationer i hjärtat endast under ökad fysisk eller emotionell stress, rökning. Denna typ av sjukdom kallades "angina pectoris".

Det innebär att du endast kan registrera typiska ändringar om:

 1. långvarig övervakning av patienten med efterföljande tolkning av resultaten - principen används i Holter-undersökningen när EKG registreras från elektroderna som är fästa vid patienten under dagen;
 2. artificiell provokation av en attack - test tillämpas med ökad fysisk aktivitet, elektrisk stimulering av atrierna, införande av speciella medicinska substanser, psykomotionella test.

Varför är det viktigt att identifiera tecken på angina pectoris?

Professionellt urval gör det möjligt att utesluta upptagande av personer med initiala manifestationer av IHD. Målta program för att studera förekomsten och orsakerna till hjärtsjukdomar kräver en undersökning av personer i olika åldersgrupper och kön.

 1. Arbete i spänningsförhållanden är ett nödvändigt krav på hälsan hos personer som arbetar i armén, polisen, nödsituationer, flygtransporter, fordonshantering. Därför är tester med fysisk ansträngning obligatorisk när de lämnar en medicinsk provision.
 2. Vid behandling av stressangina kan rehabilitering efter hjärtinfarkt eller hjärtkirurgi behöva kontrollera kroppens och hjärtmusklernas motståndskraft mot fysisk aktivitet.
 3. Masspopulationstudier för att identifiera tidiga tecken på ischemisk sjukdom utförs inom specifika program och territorier. Resultaten av en sådan undersökning används för att prognostisera sjukligheten.
 4. Behandling av IHD bör startas så tidigt som möjligt, så några sätt att avslöja angina vid scenen av frånvaro av smärta manifestationer i vila är viktiga.
 5. Den angiösa angina ligger i atypiska symptom. Spänningar kan simulera cholecystit eller gallkolik, pankreatit, gastrit, interkostal neuralgi. Vissa patienter är säkra på förkylning och ont i halsen. I ett kirurgiskt sjukhus med akut upptag av en patient med otydlig smärta i buken, gör de inte utan EKG.

Vad ändras på EKG

De viktigaste elektrokardiografiska diagnostiska tecknen på angina pectoris är:

 • förskjutning av intervallet ST;
 • förändringar i T-vågan (flatning, riktning ner, hög och akut i form).

Dessa förändringar förekommer mot bakgrund av en attack, varar sällan från några minuter till timmar efter slutet av smärtan.

Formen av T-våg indikerar djupet av ischemi:

 • med subendokardiell form - T är hög i amplitud, samtidigt är segmentet ST reducerat;
 • med subepicardial lokalisering - förutom T, ökar segmentet ST och har formen av en båge.

Mot bakgrund av attacken registreras ofta rytm och ledningssjukdomar. Fallen av utseendet på en negativ U-våg etableras.

Differentiell diagnostik

Registrerade förändringar i ST-segmentet och T-våget är karakteristiska inte bara för angina pectoris. De observeras i dystrofa störningar i myokardiet av olika orsaker, myokardit, elektrolytstörningar.

Att särskilja dem hjälper drogtester:

 • positiva förändringar efter att ha tagit nitroglycerin indikerar hjärtiskemi
 • förbättring av EKG-mönstret efter administrering av kaliumhaltiga läkemedel är inte karakteristisk för IHD, men bekräftar elektrolytförändringar;
 • efter att ha fått ett positivt obzidan myocardiodystrophy mer kännetecknande för neuroendokrina ursprung, men också möjligt angina.

Användning av motion och EKG-förändringar

Användningen av mätad övning för att identifiera en dold patologi, ett tidigt stadium av sjukdomen används ofta i kardiologi. Proverna tas i närvaro av en läkare med en preliminär undersökning och en EKG-studie. Det tar hänsyn till pulsfrekvensen, blodtrycket, syreförbrukningen.

 1. Det vanligaste är det dynamiska Master-Oppenheimer-testet. De introducerade "Harvard-stegtestet" 1929, standardiserade studien, utvecklade utvärderingstabeller. I den moderna versionen erbjuds patienten att klättra och gå ner i trappan i 1,5 minuter (enkel version) eller tre minuter (dubbelprov). Metoden anses vara maximalt fysiologisk.
 2. Användningen av veloergometri (cykel ergometer - stationär cykel, med graderad belastning i kraftaggregat) baseras på hög känslighet. I 80-95% av fallen indikerar förändringar i övning stressangina. Utvärderingsstandarder ger avvikelse för EKG-värden i mm och deras bevarande i fraktioner av en sekund.
 3. Ett liknande test utförs med spåret på löpbandet. Löpbandet drivs av en motor och låter dig ställa in olika hastighetslägen.
 4. Det finns statiska tester. Dessa inkluderar belastningar som åtföljs av sammandragning av musklerna utan att förkorta fiberns längd. Applicera komprimering och avklämning, håll vikt med händer och fötter.

Psykoterapeutiska test

Beroende på nivån på patientens utbildning, fysisk aktivitet kan speciella test användas för att bestämma effekten av den sympatiska nerven vid anfallets början. För detta används prover som kräver ökad uppmärksamhet, nervös spänning:

 • konto i sinnet;
 • komma ihåg ett antal siffror;
 • uppgifter på datorn.

Utförandet är tidsbegränsat. Jämförelse av det initiala och upprepade EKG utförs.

Elektrokardiografi är inte den enda metoden för att diagnostisera angina pectoris. Det betraktas i samband med ultraljud. Om nödvändigt utförs transesofageal atriell stimulering, radioisotopscanning och biokemiska blodprov i speciella centra. Den mest avslöjande är kärlkärlens angiografi.

Tecken på angina och ischemisk hjärtsjukdom på EKG

EKG-förändringar i angina pectoris och kronisk kranskärlssjukdom inte uppstå på grund av överträdelser av kranskärlen själva, men på grund av den ökande av myocardial syrebrist på grund av en bristande blodtillförsel. Bevisande tecken på detta tillstånd är icke-specifika och kan vara närvarande i andra sjukdomar. Därför används en klar diagnos gjord på ett spann av EKG-tecken i kombination med kliniska symptom och resultaten av funktionstester.

Med IHD På EKG finns det markerade förändringar i ST-segmentet och i T-vågan.

Kranskärls insufficiens och reducerad Inkommande arteriellt blod till myokardiet brukar orsaka depression och ST-segmentformförändringen som normalt smidigt rör sig i en uppåtgående mild mul- tand T. CHD (kranskärlssjukdom) och åtföljs av en tydlig övergång brant segmentet ST till tand T. Detta är ett tidigt diagnostiskt tecken på utvecklingen av IHD hos en patient. Ytterligare utvecklingen av sjukdomen skulle kombineras med ST-sänkning under kontur som är associerad med subendokardiell skada på grund av myokardischemi och karakteristiska förändringar av tand T.

Det finns 5 typer av ST-segment depression:

 1. 1. Horisontell förskjutning av ST-segmentet. Det manifesteras av dess förskjutning nästan parallellt med isolinet. ST-segmentet kan passera in i en positiv eller negativ, isoelektrisk eller bifasisk T-våg.
 2. 2. Den sneda nedåtförskjutningen av segmentet ST. När den sträcker sig nedåt från den isoelektriska linjen och bort från QRS-komplexet ökar graden av depression av ST-segmentet gradvis. Ibland kallas denna förskjutning från R till T. Sedan passerar segmentet in i en positiv eller negativ, isoelektrisk eller tvåfasetand T.
 3. 3. Förskjutning av segment ST nedåt från en isolin med en båge vänd av konvexitet uppåt. Reduktion av segmentet uttrycks ojämnt över hela sin längd, i form liknar en båge, konvex uppåtriktad. ST-segmentet passerar in i en positiv eller negativ, isoelektrisk eller bifasisk T-våg.
 4. 4. Skrå uppåtförskjutning av ST-segmentet. Den största depressionen med denna variant registreras omedelbart efter QRS-komplexet. Efter detta stiger segmentet gradvis till den isoelektriska linjen och passerar in i den positiva eller bifasiska T-vågan.
 5. 5. Tågliknande förskjutning av ST-segmentet. Denna typ i form liknar en båge, konvext nedåt och passerar in i en positiv, isoelektrisk eller tvåfasetand T.

Oftast, med angina, förekommer en horisontell och snett nedåtriktad förskjutning av ST-segmentet.

Graden av förskjutning av ST-segmentet är direkt proportionell mot svårighetsgraden av ischemiska förändringar och koronarinsufficiens. Dess förskjutning nedåt från isolinet med 1 mm eller mer i bröstledningarna, mer än 0,5 mm i standardledningar, indikerar definitivt närvaron av myokardiell ischemi. En liten depression upp till 0,5 mm uppträder hos friska människor.

Med angina och IHD kan höjningen av ST-segmentet också observeras. Vanligtvis, i form, liknar den en båge med en nedåtgående konvexitet. Segmentet ST i detta fall passerar in i en positiv eller isoelektrisk tine T. Diagnostisk ökning av ST-segmentet bör vara minst 1 mm. I detta fall utförs differentialdiagnos med hjärtinfarkt.

ST-förändringar, karakteristiska för angina och IHD, är oftast lokaliserade i vänster thoraxledare V4-V6 och leder II, III, aVF, I, aVL.

Med akut hjärtinfarkt och akut koronarinsufficiens finns det liknande fenomen i ST-segmentet. Skillnaden mellan den kroniska kursen av IHD och angina är frånvaron av dynamiska förändringar, stabilitet under lång tid.

Den mest specifika förändringen i T-våg med angina och kranskärlssjukdom är "coronary" T-våg (kännetecknad av en spetsig, symmetrisk form), ofta negativ. Denna form av tanden är associerad med utvecklingen av transmural myokardiell ischemi. Negativa tänder T, som är karakteristiska för IHD, är ofta djupa, med en amplitud av 5 mm eller mer.

Ibland myokardischemi visar sig som stora positiva T-vågor - hög "coronary" T-våg Denna förändring sker i andra sjukdomar (hyperkalemi, perikardit), och är inte patognomona.

Och även med IHD och angina kan tvåfasetänder T: + - eller - + spelas in. Oftast registreras dessa tänder med den perifera platsen för inspelningselektroden från ischemiområdet.

Med kronisk ischemisk hjärtsjukdom och angina registreras ibland en jämn, reducerad isoelektrisk tine. Ofta sker minskningen i de flesta huvudledarna.

Ett annat tecken på kranskärlssjukdom är förhållandet mellan T V1> T V6 och Ti

EKG-fynd är inte en diagnos. Den slutliga domen görs av en kardiolog på grundval av kliniska symtom, EKG-tecken, samt resultaten av funktionella tester och studier.

Dessa symtom kan inte alltid inträffa eller kombineras med andra sjukdomar som inte hör samman med ischemisk hjärtsjukdom och angina pectoris. Endast av dessa skäl är det omöjligt att anta förekomst eller frånvaro av sjukdomen, de är bara ytterligare markörer för de viktigaste EKG-symptomen på IHD.

Tecknen som hänvisar till den sannolika närvaron av IHD och angina innefattar:

 • närvaro av en negativ eller tvåfasig tand U;
 • viss ökning av tandens varaktighet;
 • ökning av QT-intervallet på grund av förlängning av ventriklarnas elektriska systole;
 • en skarp avvikelse mellan QRS-komplexets elektriska axlar och T-vågan;
 • ofta finns det olika störningar i rytm och intrakardiell ledning;
 • olika överträdelser av intraventrikulär ledning, manifesterad genom klyvning av QRS-komplexet;

Under starten av hjärtattack, kan smärta i samband med kärlkramp uppstå i EKG-sänkning ST, i kombination med T-vågen inversion, men oftast är det kommande förändringar, vilket inte alltid är möjligt att upptäcka på grund av deras kort varaktighet. Efter slutet av attacken kommer ECG vanligen till sin ursprungliga form. Förändringar i myokardiet när smärta uppstår är associerad med diffus myokardhypoxi.

Vanligtvis angina attack utmanas av fysisk ansträngning, känslomässig utbrott, stress.

Detta är en speciell variant av angina pectoris, där attacken uppträder vid vila eller under normala dagliga aktiviteter och är inte förknippad med någon stress.

EKG kännetecknas av närvaron av en ST-ökning med övergången till en positiv T-våg. Som ett resultat registreras en monofasisk kurva. På myokardens motsatta vägg kommer det att bli ömsesidiga förändringar (omvänd till befintliga), det vill säga en minskning i ST-segmentet.

Förändringar i Prinzmetal angina förblir ett tag och återvänd sedan till baslinjen. Det antas att detta beror på den kommande spasmen av kransartärerna.

Hur man känner igen angina pectoris: metoder för diagnos

Angina pectoris är den vanligaste manifestationen av kranskärlssjukdom. Att smärta, brinna, känsla av obehag i bröstet kan inte ignoreras. Kroppen kan signalera om livshotande hjärtsjukdomar. Det är därför som någon ischemisk manifestation är föremål för en detaljerad diagnos.

Under diagnosstudien bör diagnosen angina pectoris vara vetenskapligt fastställd, sjukdomens svårighetsgrad och risken för dess komplikationer bestämda. Utifrån dessa uppgifter beror på metodval och behandlingsskala: huruvida det kommer att vara öppenvård, eller sjukhusvård krävs, så långt som kirurgiskt ingripande är berättigat.

Diagnostisk forskning går i flera riktningar:

 • en detaljerad undersökning av ämnet
 • analys av medicinsk historia;
 • fysisk undersökning
 • instrument- och laboratorieundersökningar;
 • differentialdiagnos av angina och sjukdomar med en liknande klinisk bild.

Fysisk undersökning

En kvalificerad fråga om patienten är den första i listan med svar på frågan "hur man identifierar angina pectoris?". Försiktigt samlas in och registreras i patientens rekord av patientens klagomål, det visar sig när sjukdomen startade, som föregick den. Villkoren för livets och arbetsaktiviteten hos undersökaren är erkända, ärftliga patologier, överförda sjukdomar, dåliga vanor.

Enligt statistiken har mer än hälften av fallen med klagomål om smärta i hjärtområdet fått ischemiskt ursprung. Av denna anledning studeras alla symptom nödvändigtvis som manifestationer av ischemisk hjärtsjukdom.

Smärtsamma känslor hos patienten uppskattas från följande ställen:

 • lokalisering;
 • varaktighet;
 • flödesmönster;
 • samband med fysisk och emotionell stress.

Hur man bestämmer angina, kommer att leda till analysen av dessa faktorer. På dem är det möjligt att fastställa det typiska smärtsamma syndromet som är inneboende i en stenokardi. Dessutom är dessa uppgifter är tillräckliga för att tillskriva sjukdomen till en typisk, atypisk angina, eller till falsk angina (smärtsyndrom i bröstet, inte förknippade med abnormiteter i hjärtartärerna).

Patienten pekar på smärtan med handen. Som regel är dess fokus bröstkorgen, men i vissa fall kan den lokaliseras i underkäken, vänster arm, scapula, strax under revbenen. Smärta uppträder om det ökar syreförbrukningen. Detta händer med fysisk ansträngning, att vara i kallt, tätt mellanmål, stressiga situationer, alla fall då hjärtfrekvensen ökar.

Smärtangreppet har vanligtvis tydliga gränser och varar från 2 till 10 minuter. Det passerar snabbt om du återvänder till ett lugnt tillstånd eller tar en tablett nitroglycerin. Om obehaget är långt kan det indikera ett hjärtinfarkt.

Sällan karakteriserar patienter bröstsmärta som en känsla av tyngd, bränning och tryck. Detta obehag kan åtföljas av överdriven svettning, svaghet, andfåddhet, hjärtklappning, blekhet, ångest.

IHD-riskfaktorer beaktas. Läkaren anser att sjukdomen till angina är mer troligt om det visar sig att patienten röker, om tidigare respondenten diagnosen muskelsmärta vid gång (claudicatio intermittens), hjärtinfarkt, stroke, diabetes, och om hans föräldrar lider av sjukdomar i det kardiovaskulära systemet.

Respondentens ålder och kön beaktas. Således uppträder vanligtvis hos kvinnor diagnostiserade med ischemisk hjärtsjukdom efter klimakteriet.

Sålunda kan sjukdomen diagnostiseras med hög noggrannhet, om under sökandet efter ett svar på frågan "hur man känner igen angina pectoris?" Följande omständigheter avslöjades:

 • smärta är en attack, början och slutet av det är tydligt uttryckt;
 • Anfallet provoceras av vissa omständigheter, vanligtvis av fysisk och emotionell stress;
 • Användningen av nitroglycerin ger en bra effekt;
 • Andra tecken, såsom ursprungskällan, uppenbarelsens karaktär, kan variera inom vissa gränser.

Differentialdiagnos av kärlkramp ska tydligt skilja och eliminera misstankar om neuroser, lungsjukdom, interkostal neuralgi, sjukdomar i matsmältningsorganen.

Efter en detaljerad intervju passerar de till patientens undersökning.

Grunden för angina pectoris är ateroskleros, så uppmärksamma de yttre tecknen på dess manifestation. Om åderförkalkning bevisas av många xanthomas och xantelasma - gul lipid bildning på pannan, ögonlocken, veck i extremiteterna, i buken och skinkor. På förändringen i lipidmetabolism talar också "senilbåg" - en rökig ring runt kanten av ögat iris. En vertikal vik på öronlocket (Franks symptom) är förknippad med koronär ateroskleros.

Var uppmärksam på puffiness i nedre extremiteterna, dyspné, svullnad i livmoderhalsarna, blåaktig hud och slemhinnor. Det här är tecken på otillräcklig blodtillförsel på grund av oregelbundenheter i hjärtat.

Auscultation (lyssning) av hjärtat utförs. Hjärtrytmer och ljud utvärderas. Puls och tryck mäts. Alla symptom på tillstånd som kan framkalla IHD upptäcks aktivt. Mer noggrann diagnos av angina föreslår andra studier.

Laboratoriediagnostik

Laboratorietester identifierar möjliga källor till IHD. De obligatoriska analyserna innefattar:

 • ett allmänt blodprov. Visar tillståndet av röda blodkroppar och hemoglobin. Enligt resultaten kan man dra en slutsats om anemi, vars konsekvens är brist på syre i vävnaderna. Detta är orsaken till svaghet, yrsel och andra symtom;
 • bestämning av blodsockernivån. Överskott av socker orsakar diabetes mellitus - en alarmerande riskfaktor för IHD. Ökad viskositet av blod leder till en kränkning av blodtillförseln, trombos. Andfåddhet, svettning, frekvent hjärtklappning följer stenokardi mot diabetes mellitus;
 • lipidprofilanalys. Det visar nivån på fetter och lipoproteiner, genom vilka du kan bedöma hur mycket en person är utsatt för hjärt-kärlsjukdomar. Tillväxten av låg densitet lipoproteiner och, respektive, och ackumuleringen av kolesterol i blodkärlen, leder till bildningen av aterosklerotiska plack och saktar blodflödet;
 • bestämning av kreatininkoncentrationen. Kumulationen av kreatinin i blodet leder till njursjukdomar, vilket minskar blodflödet. Utanför uttrycks detta av illamående, yrsel, svaghet.

Ytterligare test kan också ordineras:

 • bestämning av troponin I i blodet. Protein troponin, som är inneboende i hjärtmusklerna, kommer in i blodet, indikerar en kränkning av myokardiet. I ett hälsosamt tillstånd är dess nivå så liten att det praktiskt taget inte är bestämt;
 • nivå av sköldkörtelhormoner. Ökade produktionskörtelhormoner (hypotyreos) leder till spjälkning av proteiner infarkt, hjärtmuskeln vävnadsersättning koppling, ökad belastning på hjärtat, snabba hjärtrytmer och andra patologier.

elektrokardiogram

Ett elektrokardiogram i 12 ledningar (EKG i vila) utförs av alla undersökta som upplever obehag i hjärtat av hjärtat. Detta är en vanlig metod för instrumentell diagnos av ischemi. Den mest värdefulla är EKG tas under en attack, men denna möjlighet inträffar sällan.

EKG i angina är en studie av hjärtaktivitet, utförd med hjälp av elektroder som ligger på bröstet. EKG i vila registrerar samtidigt 12 elektriska signaler och visas på papper. Förfarandet har inga kontraindikationer och är helt ofarligt.

Studien gör att du kan bedöma frekvensen, enhetligheten av sammandragningar i hjärtmusklerna, diagnostisera onormala rytmer orsakade av hjärtpatologier. På EKG kan du se det drabbade området av hjärtat, mäta kammarens storlek. Hjärtans pumpningsfunktion är inte fixad EKG är tillförlitlig.

På EKG med ischemi fixeras förändringen i segmentet S-T i förhållande till isolinet.

Om attacken redan har passerat, kan EKG-tecken på angina vara frånvarande. I det här fallet kan du fixa överträdelser på två sätt:

 • långvarig övervakning av ämnets tillstånd (dagligt EKG)
 • artificiell utmaning av en attack (EKG med fysisk aktivitet, elektrostimulering av atriären, psykiatriska test).

Daglig EKG innebär att man bär en patient under en dag med en anordning med elektroder fixerade på huden. EKG registreras kontinuerligt, det tillåter att upptäcka spontan eller asymptomatisk angina.

Prover med fysisk aktivitet är en tillgänglig procedur, vars känslighet är mer än 85%. Ytterligare belastning tillhandahålls genom arbete på speciella simulatorer. I processen ökar belastningen (till exempel ökar hastigheten på löpbandet), efterfrågan på hjärtat för syre ökar. Under hela processen tas EKG av och blodtrycket mäts. Felaktiga resultat av testet registreras främst hos unga kvinnor med ett piercerande syndrom i bröstet.

Testet avslutas när 85% av den maximala hjärtfrekvensen uppnås, karakteristisk för patientens ålder eller vid anfallets början. Resultatet anses vara positivt om man, som en följd av testet, börjar smärta i bröstet, eller EKG visar typiska förändringar i angina.

Prover med fysisk aktivitet visas:

 • differentialdiagnos av ischemi;
 • Att bestämma förmågan att arbeta och individuell tolerans för fysiska övningar.
 • att utvärdera effektiviteten av behandlingen
 • för prognosen för utvecklingen av sjukdomen och eventuellt infarkt.

Ett antal läkemedel, såsom betablockerare, kan minska värdet av denna metod.

Den elektriska stimuleringen av atrierna gör att du kan ändra antalet hjärtslag, och hålla blodtrycket oförändrat. Metoden har högt diagnostiskt värde. Fördelen framför fysisk stimulering är att patienten ligger i vila i forskningsprocessen. Detta gör det möjligt att använda metoden för patienter, fysiska prov som är kontraindicerad eller komorbiditeter existerar (avsaknad av andning sjukdomar i rörelseapparaten och andra), såväl som närvaron av hypertoni.

Psykoterapeutiska tester är studier som kräver nervös spänning. För att göra detta, under en viss tid utövar ämnet olika uppgifter för memorering, räkning eller datortester. EKG vid dessa prover jämförs med EKG i vila.

ekokardiografi

Ekkokardiografi är en ultraljud, mycket informativ metod för att undersöka hjärtat. Det ger möjlighet att få en bild av hjärtat och kärlen, att lära känna hålrums och ventiler, tjockleken på väggarna. Resultaten av ekkokardiografi visas i fotografier.

Med hjälp av ekokardiografi är det möjligt att bedöma hjärtkontraktioner, blodflödeshastighet och tryck i kamrarna. Ekkokardiografi fixar patologiska förändringar, defekter, trombos, alla områden som lider av cirkulationssjukdomar.

Ekkokardiografi indikeras om symtomen indikerar ett överfört hjärtinfarkt om det misstänks att hjärtklaffarna påverkas om bruset indikerar en eventuell minskning av aorta lumen.

Koronär angiografi

Denna metod kallas "guldstandarden" för kärldiagnostik. Koronarangiografi är nödvändig när frågan uppstår om att välja den optimala terapin: att ordinera mediciner eller att arbeta på ämnet. Koronar aerografi bestämmer noggrant platsen för de drabbade fartygen, deras gränser och graden av inskränkning, patologins art.

Koronarografi är indicerat för följande patienter:

 • vars fysiska tillstånd inte tillåter att bekämpa sjukdomen
 • socialt viktigt arbete (piloter, förare);
 • vem led en plötslig död
 • med upprepad sjukhusvistelse på grund av bröstsmärta
 • med en hög riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar (rökning, ärftlighet, diabetes mellitus och andra);
 • med misstänkt akut hjärtinfarkt;
 • som har haft hjärtinfarkt, men som har angina pectoris även med obetydlig fysisk ansträngning
 • med stabila angina, icke-behandlingsbara mediciner;
 • med progressiv angina
 • före operationen i hjärtat.

Utförandet av undersökningen är att patienten injiceras genom lårbensartären med ett kontrastmedel som bärs längs kärlen. I detta fall får skärmen information om sin rörelse, vilket gör att läkaren kan bedöma artärernas patency.

Varje patient som diagnostiserats med angina bör tydligt förstå essensen av angina pectoris och hjärt-kärlsjukdom och veta att genom att minska riskfaktorns inflytande kan man leda ett aktivt långt liv. För att göra detta måste du övervaka vikt, blodtryck, sluta röka, minska effekterna av samtidiga sjukdomar, bibehålla motoraktivitet och diet. Med en bra fysisk form är det mycket mer sannolikt att rädda livet under akuta hjärtattacker.

Sjukdomar i hjärtat

iserdce

Symtom på angina pectoris

Elektrokardiografi med angina är obligatorisk. Sjukdomen detekteras i strukturen av IHD, men detta kliniska syndrom kan leda till andra komplikationer av sjukdomen. Vid anfallstillfället finns det förändringar i myokardiet eller kärl: en spasm uppträder eller behovet av syre ökar kraftigt. I detta fall ökar inte små koronarkärl. På grund av detta kan skador uppstå. Och ju längre spasmen är, desto allvarligare skada görs till hjärtat.

Metod för genomförande

EKG med stenokardi utförs oftast med en belastning. Vid tiden för studien ligger patienten på en veloergometer eller en löpband, vilket gör det möjligt för specialister att jämföra vilka förändringar som uppstår före och efter belastningen.

Var uppmärksam! Denna studie hör till ett antal obligatoriska, eftersom det identifierar andra ischemiska problem som kan åtfölja denna sjukdom. Det låter dig också bestämma sannolikheten för hjärtinfarkt eller att känna till lokalisering av en tidigare attack.

Ibland är det förbjudet att utföra ett fysiskt träningstest med indikatorer eller helt enkelt omöjligt på grund av samtidiga sjukdomar, ålder eller svårighetsgrad av angina pectoris. I detta fall övervakar Holter daglig övervakning. Under dagen kommer alla förändringar i muskelfunktionen att spelas in, och även de anfall som inte orsakar symtom och som inte märks av personen noteras på EKG. Alla data på den medicinska bildskärmen kommer från en bärbar inspelare ansluten till patienten.

Ytterligare forskning

Tillsammans med elektrokardiografi finns det ett antal andra typer av instrumentdiagnostik som kan tilldelas för att klargöra tillståndet. Radiografi är en av dem. Studien visades när misstänkt för lungsjukdomar, hjärtsjukdomar eller insufficiens. Metoden avslöjar också stagnerande fenomen, trombi, ökad myokardstorlek. Med stabila typer av patologi kan radiografi inte utföras.

Koronarografi anses vara den mest tillförlitliga av alla typer av diagnostiska åtgärder för angina pectoris. Inte bara lokalisering och storlek av lesionen avslöjas, men även dess karaktär (sår, trombos, etc.). Oftast utförs koronarografi före en kirurgisk operation för att bestämma storleken på kärlens lumen. Det visas för patienter med instabila och stabila former av patologi, särskilt om läkemedlen inte längre har den önskade terapeutiska effekten.

Viktigt! Förutom dessa tre viktiga studier utförs laboratorietester också. I biologiska vätskor bestämmer nivån av kolesterol, liksom andra indikatorer som indikerar sjukdomen.

Manifestation av sjukdomen i en studie

Vid angina-angrepp registrerar EKG-studien alla förändringar som uppstår. Patologi i början av utvecklingen har olika tecken. De beror vanligtvis på vilken typ av sjukdom som helst. I synnerhet ses följande onormala fenomen oftast på EKG:

 • Angina of Prinzmetal kännetecknas av en fluktuation i positionen för RS-T-segmentet. Det ligger i området ovanför isolinet. Sådana tecken är inneboende i ischemisk skada av en kortvarig natur eller transmural ischemi.
 • Tanden T genomgår ändringar. I synnerhet är negativitet, bifasisk, reducerad amplitud, isoelektricitet möjlig.
 • Sänkning av samma segment under det markerade isolinet indikerar att akut ischemi utvecklas, liksom att myokardiet i vänster ventrikel är skadat.
 • Depression av S-T-segmentet.
 • En kortvarig förändring i T-våg eller RS-T-segmentet bidrar till att utesluta möjligheten till ett infarkt.
 • Bestäm lokalisering av infarkt kan också göras med hjälp av EKG. Efter angina utvecklas detta tillstånd i det område där förändringen i RS-T-segmentet och T-vågan inträffade.

EKG hjälper inte alltid till att fånga alla avvikelser. Detta händer i början av sjukdomen eller om attacken var kortlivad. Med den normala patologin av stress genomgår det ventrikulära ändkomplexet QRS förändringar. Tillsammans med patologi avslöjas de tecken som är karakteristiska för andra hjärtsjukdomar. Ofta åtföljd av ett brott mot rytmen, blockering av buntens ben, ventrikulär extrasystol, atrioventrikulär blockad.

Med hjärtkärlens stenokardi gör EKG det möjligt att identifiera de områden på hjärtmuskeln där det finns ärr eller lesioner. Intressant är att karakteristiska egenskaper kan förbli oförändrade under lång tid. Men om det finns förändringar i hjärtkärlen på EKG visas detta omedelbart.

Viktigt! Ibland är tecken på angina helt osynliga eller det finns endast små avvikelser på EKG. Denna funktion är typisk för ungdomar.

Efter att ha stoppat attacken kommer alla tecken på sjukdomen tillbaka till normal.

Allt du behöver veta om angina pectoris

Angina pectoris i sig är inte en sjukdom. Detta fenomen kan snarare karakteriseras som ett symptom på hjärt-kärlsjukdom. Syndromet präglas av en paroxysmal kurs, utvecklas oftare under stressiga situationer eller under fysisk ansträngning. Ett annat populärt namn är angina pectoris. Angina pectoris är en stark smärta känsla av komprimerande eller komprimerande natur, tillsammans med bränning. De är lokaliserade i hjärtat av regionen.

Angina pectoris på elektrokardiogrammet: tecken

Smärta uppträder på grund av otillräcklig blodfyllning av myokardiet. Tillsammans med brist på näringsämnen saknar hjärtat syre. Attacker av ischemi är förknippade med att de koronära kärlens smärthet matar in organets muskelvävnader. Stenos av artärer och kapillärer i de allra flesta fall orsakas av aterosklerotiska insättningar på sina väggar.

De viktigaste EKG-indikatorerna för någon angina är förändrade element i tand T (amplitud, riktningsändringar), ST-intervall (skiftat upp eller ner).

Beskrivning av tecken på ischemi:

 1. Om T-vågan är hög och ST-segmentet ligger under isolinet utsattes endokardiumstället för ischemi.
 2. I fallet med en ökning i T-våg och samtidig höjning av (bågformig) sektionen av ST, avslöjas en epikardiell lokalisering av ischemi.
 3. Förekomsten av en U-våg med negativ orientering är möjlig.
 4. Vid en kortvarig förskjutning av ST-segmentet eller deformationen av T-vågan är det möjligt att utesluta myokardinfarkt.
 5. Sektion ST kan falla under sned lutning. Om det sänks finns det en vänster ventrikelskada och en attack av akut ischemi.
 6. Transmural (genom) ischemi och kortvarig spasm i koronärkärlen manifesterar sig som en ST-stigning ovanför kardiografinjen.

Elektrokardiografi är en av de mest informativa och samtidigt enkla studierna. Det kräver ingen kirurgisk ingrepp, tar lite tid, orsakar inte obehag för patienten. Utan ett EKG är diagnosen av inga hjärtsjukdomar inte komplett. Förfarandet för att genomföra standardproceduren (läsning i vila) är följande:

 1. För att få den mest korrekta informationen borde en person ligga i ryggen, medan han ska försöka slappna av och lugna ner, inte göra onödiga rörelser, prata inte.
 2. Bröstet och handleden och shinområdet bör vara helt fri från kläder.
 3. Före början av undersökningen ska huden på de angivna kroppsdelarna behandlas med ett speciellt ämne (gel som kan strömma). Du kan använda saltlösning. Detta görs för att minska motståndet hos de elektriska impulserna som passerar.
 4. I dessa områden är elektroniska sensorer fixerade. Endast 10 stycken: 4 på benen (i form av tygspetsar), 6 på bröstet (suger).
 5. Efter att elektrodinstallationen har slutförts kan läkaren börja ta bort elektrokardiogrammet genom att slå på en speciell inspelningsenhet. Pulser som återspeglar hjärtans elektriska aktivitet är mycket svaga. Därför går de igenom sensorerna i förstärkaren, och sedan analyseras deras frekvens av galvanometern. Den erhållna data matas ut till papper (eller till en datorskärm), i form av en kurva av en linje som består av olika element.
 6. En kardiolog eller terapeut dekrypterar ett kardiogram.

EKG-studien som utföres i vila återspeglar inte de patologiska processerna som uppträder i myokardiet under angina pectoris.

Det är därför dataposten måste göras direkt vid attacken. Detta är inte alltid möjligt, därför används olika funktionella tester för artificiell provokation av angina pectoris:

 • doserad fysisk aktivitet;
 • psykomotionellt test
 • kalltestning;
 • prov med medicinska preparat ("Acetylcholine", "Ergometrin", "Adrenalin", "Propanolol", "Atropin", "Efedrin")
 • hyperventilation;
 • elektrisk stimulering.

Alla dessa test utförs under överinseende av en läkare och åtföljs av inspelning av ett elektrokardiogram.

Fysisk övningstest


Denna typ av forskning har sina egna sorter:

 1. Harvard stegtest. Patienten ska stiga och gå nerför trappan inom några minuter. För detta finns en speciell enhet på läkarmottagningen i form av två steg.
 2. Statisk belastning. I det här fallet används övningar med klämning och klämning, patienten kan också erbjuda lite tid att hålla ett tungt föremål. Både händer och fötter kommer att vara involverade.
 3. Cykel ergometri. Undersökningen utförs med hjälp av en träningscykel.
 4. Löpband. Rörbanan är konstruerad för att gå eller springa.

Psychoemotional test

Det förutsätter utförandet av vissa mentala operationer som kräver att patienten koncentrerar sig uppmärksamhet, nervsystemets spänning. Exempel på testuppgifter: memorera en numerisk sekvens, produkten av beräkning i sinnet, övningar med hjälp av datorsimulatorer. Tiden för de föreslagna uppgifterna är begränsad. Undersökningen gör det möjligt att bestämma graden av inflytande från den sympatiska avdelningen i nervsystemet på utvecklingen av angina pectoris.

Elektrisk pacing

Provokation av paroxysm av ischemi kan utföras genom stimulering av myokardiet med en elektrisk ström. Detta är ett minimalt invasivt förfarande med införande av elektroder i hjärtkaviteten eller matstrupen genom en kateter. Dessa element kan påverka hjärtmuskulärens elektriska aktivitet, vilket ger en rytm av sammandragningar.

Prov med hyperventilering

En sådan studie används för att bekräfta diagnosen "vasospastisk angina". Det är effektivare än det tidigare testet. Patienten ska inte ta antianginalmedel och äta innan ett prov tas. Det är gjort sedan morgonen. Det består av följande åtgärder: Det initiala kardiogrammet spelas in, sedan läggs personen på soffan och börjar andas djupt och ofta (upp till 30 andningsrörelser i rad på 30 sekunder). Efter detta utförs upprepad elektrokardiografisk inspelning.

Hyperventilation leder till en ökning av syre i blodet och en minskning av koldioxid, ett fenomen kallat respiratorisk alkalos (hypokapnia). Som ett resultat minskar kaliuminnehållet i bloddelen av blodceller, det finns förändringar i EKG med angina, pulsen accelererar, det är möjligt för mild yrsel, arytmi, svettning, ökat tryck. Patienter med ischemisk hjärtsjukdom utvecklar en attack.

Kalltestning

För att bestämma huruvida koronära kärl är utsatta för krampaktiga reaktioner används ett kallt prov. I detta fall framkallas ischemi vid effekten av förkylningen på hudens nervände. Patienten uppmuntras att fördunkla händerna i kallt vatten med is. Med diagnosen "spontan angina" efter sådana manipuleringar är risken för spasmer i kranskärlssystemet stort. Det informativa värdet av det kalla provet är relativt lågt, men själva förfarandet är säkrare för människors hälsa.

Farmakologiska test

Dessa test är baserade på införandet av speciella mediciner i venen. Deras närvaro i blodet orsakar en ischemisk reaktion i form av angina hos patienter med kranskärlstärning. Ibland kombineras drogtester med veloenergometri för att öka nivån av informativitet i fysisk träning. För att ta bort symptomen på den provocerade attacken, använd "Propranolol" ("Obsidan"), "Verapamil", "Nitroglycerin".

Ett annat sätt att registrera en attack är Holters dagliga övervakning. I det här fallet registrerar EKG tecken på angina och andra förändringar som uppstår i hjärtat, under dagen med hjälp av speciella sensorer som är fästa vid människokroppen. I detta fall fortsätter patienten att leva ett vanligt sätt att leva. Inspelningen stoppar inte ens i en dröm.

Förutom att avlägsna elektrokardiogrammet använder kardiologen andra undersökningsmetoder för att fastställa en noggrann diagnos.

 1. Undersökning av patienten och ifrågasätta honom för klagomål.

Patienten klagar över smärtor i hjärtat, brinner, andfåddhet och andra typiska symptom.

Läkaren undersöker huden, lyssnar på toner, mäter pulsen, utvärderar kroppsmassindex, karaktären av andningsrörelserna.

Antalet vita blodkroppar ökar, troponin T-proteinet ökas, hjärtspecifika enzymer kan vara högre än normalt. Koncentrationen av erytrocyter och hemoglobin reduceras.

Det visar närvaron av blodproppar, stagnerande fenomen, hypertrofi av myokardiet.

Det utförs med hjälp av en midja - en radioaktiv substans. Dåligt försörjd med blodet i hjärtat kommer att absorbera mindre midja.

Bestämmer graden av utveckling av kärlkärlen ateroskleros. Tillåter att etablera en del av myokardiet med dåligt blodflöde, blir det mindre mobilt. De överförda hjärtattackerna detekteras.

Det låter för att avslöja den smala delen av koronarkärlet. Hjälper att fastställa orsaken till stenos, artärens diameter.

Klassificering av angina pectoris

Det finns flera typer av angina pectoris:

 • stabil spänningsförmåga
 • instabil angina av spänning.

Stallet är uppdelat i flera funktionella klasser:

Paroxysmer är kortvariga (upp till 3 minuter), de händer sällan, de provoceras av alltför stora skarpa fysiska eller psykologiska belastningar. Människan leder ett normalt liv.

Angina noteras under en lång promenad, springar, medan du klättrar uppför trappan. Behöver utveckla obehagliga symptom: stress, kyla, cigaretter, hårt matintag. Den vanliga aktiviteten är något begränsad.

Attacken kan uppstå, med måttliga belastningar: långsam gångavstånd (upp till 200 m), klättra upp till första våningen, en liten känslomässig upphetsning. Livskvaliteten hos en patient försämras märkbart, men det tjänar sig själv.

Varje svag fysisk aktivitet ges med svårighet (en person kan inte gå ur sängen, klä sig självständigt). Anfall inträffar även i vila (särskilt på natten i en dröm). Människor i detta tillstånd kan inte lämnas ensamma, de behöver hjälp hela tiden, och patienterna bör hållas vakna dygnet runt.

Stabil angina utvecklas under en belastning av lika intensitet, alltid manifesterad av en konstant uppsättning symtom, passerar efter vila eller fullständigt upphörande av fysisk aktivitet. Det varar i flera år utan förändringar.

Bland de instabila typerna av patologi skiljer sig:

 • variant (synonymer: princemetal, vasospastisk, spontan);
 • den första uppträdande angina av ansträngning;
 • progressiv angina pectoris.

Variabel angina pectoris

Stenokardi princemetall är farligt för dess oförutsägbarhet. Dess utseende är alltid oväntat, konsekvenserna kan vara allvarliga. Syndromet utvecklas periodiskt med ojämna tidsintervaller mellan attacker. Oftast händer de i ett lugnt tillstånd på morgonen eller på natten. Orsakar spontan angina plötslig spasma i kransartärernas väggar. Fenomenet är sällsynt, män lider av det oftare Dess ovanliga namnpatologi namngavs efter den amerikanska som öppnade den (kardiolog M. Prinzmetal). För att diagnostisera tillståndet, använd ett kallt prov, Ergonovin, hyperventilering och daglig Holter-övervakning. Fysiska stressprov anses vara icke-informativa.

Den första förekomsten av angina pectoris

Beslag som utvecklades för första gången, fixades under den senaste månaden, har ett direkt samband med fysisk aktivitet, det kallas vanligtvis den första uppkomsten av angina pectoris. De kan gå in i kategorin stabil eller progressiv angina. Mottagning "Nitroglycerin" tar snabbt bort de utvecklade symtomen:

 • komprimerande smärta bakom bröstbenet;
 • brinner i hjärtat;
 • smärta kan ge till vänster sida av kroppen (arm, käke, axel);
 • andfåddhet och brist på luft;
 • "Klump" i halsen.

Tecken på patologi på EKG förekommer endast vid attacken. De ser så här ut:

 • shift segment segment ST (det blir högre eller lägre nivå isoliner);
 • Tanden T deformeras (amplituden minskar eller ökar, positiva och negativa faser är möjliga);
 • signalernas rytm och konduktivitet störs.

Progressiv ansträngning angina

Det diagnostiseras när patologiska symptom förändras dramatiskt, läggs till nya, attackerna försvårar, de förekommer oftare blir längre. Karakteristiska manifestationer av progressiv angina pectoris:

 • utvecklas i vila och på natten;
 • uppstår även efter svaga belastningar;
 • "Nitroglycerin" hjälper illa
 • Att provocera en attack kan verka av avföring eller urinering;
 • hjärtat slår oftare
 • det förekommer svettning, illamående, kvävning.

EKG-tecken på progressiv angina pectoris:

 • Tanden T har en negativ orientering;
 • det finns en utveckling av depression i ST-segmentet;
 • Qs tänder är förstorade;
 • en negativ U visas.

Angina pectoris är ett symptom på ischemisk sjukdom. Det indikerar en lesion av kransartärerna. Den största faran är instabil patologi, som börjar utvecklas. Konsekvensen av förvärring av anfall kan vara hjärtinfarkt, utveckling av hjärtsvikt. Diagnos och behandling bör utföras enligt indikationerna och i enlighet med de individuella egenskaperna hos patientens tillstånd. Underlåtenhet att följa reglerna för genomförande av funktionstest kan leda till döden. Den vanligaste, ganska informativa och säkra formen att studera patologiska processer i myokardiet är inspelning av elektrisk aktivitet på ett kardiogram. Avkodning av EKG-data kräver särskild medicinsk utbildning och erfarenhet, därför bör slutsatsen om den fastställda diagnosen göras av en kardiolog eller terapeut.

EKG för angina pectoris

Med angina pectoris utförs nödvändigtvis elektrokardiografisk studie. Patologi manifesterar sig som den initiala formen av ischemisk hjärtsjukdom (IHD), men provocerar ofta utvecklingen av andra komplikationer. Angina attacker orsakar negativa förändringar i blodkärlens och hjärtats aktivitet: det finns en spasm i artärerna, behovet av myokardium i syre ökar kraftigt. Ökning av små hjärtkärl i hjärtat observeras inte. Ju längre spasmen är, desto svårare blir hjärtmuskeln.

Metoder för genomförande

När diagnosen "angina" utförs, utförs elektrokardiografi med motion. Detta gör det möjligt för läkare att jämföra resultaten före och efter stressprovet. Om stresstestet utförs kontraindicerat eller omöjligt på grund av patientens avancerade ålder, svårighetsgrad av angina eller närvaron av associerade patologier utförs Holter-övervakning inom 24 timmar. Alla funktionella förändringar i hjärtat är fasta. På EKG kan du även se asymptomatiska anfall som lämnas obevakad av patienten. På läkarens bildskärm kommer information från en bärbar anordning som är fäst vid patienten.

Fysiska övningstest

Övning av stresstester visas i flera fall:

 • för att bekräfta hjärtkroppen
 • vid bestämning av risken för infarkt
 • att bedöma effektiviteten av antianginalterapi
 • för tidig diagnos av ischemi hos patienter i riskzonen eller personer som ansvarar för andras liv.

Om en bekräftelse på kranskärlssjukdom krävs, några dagar före EKG ska patienten sluta ta läkemedel som ordinerats av läkaren. Om det uppstår smärta, kan han ta Nitroglycerin. Om det handlar om att välja terapeutiska metoder eller bestämma deras effektivitet, avbryter inte medicinering. Vanligtvis används:

 • prover med doserad fysisk ansträngning (Masters-Oppenheimer). Inom en halv till tre minuter (en rutin och dubbelt försök) stiger patienten och går ner i stegen. Detta är det mest fysiologiska sättet;
 • veloergometry (elektronisk träningscykel med exakt justering av lasten). I de allra flesta fall uppträder kränkningar i hjärtans arbete, som registreras med motion, med angina pectoris. Statens bedömning återspeglar de möjliga avvikelserna från huvudkardiogramindexen i millimeter och deras varaktighet i fraktioner av en sekund;
 • löpband. Löpbandet är utrustat med en elektrisk motor, vilket gör det möjligt att ställa in olika hastighetslägen.
 • statiska tester (belastningar som orsakar muskelkontraktioner, inte åtföljd av kortslutning av fibrernas längd) - Öppna händerna och pressa, håll föremålet med fötterna och händerna.

Lasttester innebär en gradvis ökning av lasten - för att öka hjärtat i syre. När hjärtavläsningen tas, registreras hjärtfrekvensen och blodtrycket mäts regelbundet (några minuter). I framtiden kommer specialisten att kunna bedöma tröskeln för ischemi. Villkor för att stoppa prov kan vara:

 • förekomst av angina pectorisattack;
 • signifikant sänkning av blodtrycket
 • uppnå en viss hjärtfrekvens
 • EKG-depression av ST-sektorn överstiger 0,3 mV;
 • förekomsten av en livshotande ventrikelarytmi.

"Load" EKG med instabil angina eller komplicerad stenos av aortan utförs inte - dessa patologier ökar sannolikheten för komplikationer.

Viktigt! Upprätta en differentiell diagnos av angina pectoris med misstänkt perikardit möjliggör ECHO-kardiografi. Stress ECHO avslöjar även dolda patologier.

Psykoterapeutiska test

Baserat på patientens fysiska aktivitet och utbildningsnivån används i flera fall specialtester som gör det möjligt att ta reda på hur mycket sympatiskt nervsystem påverkar manifestationen av anfall. Dessa test kräver att patienten har en hög nervspänning och brukar innehålla:

 • komma ihåg en serienummer;
 • konto "om dig själv";
 • dator manipulation.

Alla uppgifter är tidsbegränsade. Efter deras prestanda jämförs de initiala och upprepade elektrokardiogrammen.

Differentiell diagnostik

Förändringar i T-våg- och ST-segmentet som är registrerade på kardiogrammet är inte unika för angina pectoris. De kan detekteras med skador på hjärtmuskeln och elektrolytbalansen. Differentiell diagnos av angina utförs med hjälp av drogtester:

 • förbättring av patientens tillstånd efter applicering av nitroglycerin indikerar förekomsten av kranskärlssjukdom;
 • Stabilisering av tillståndet efter patientens användning av läkemedel som innehåller kalium är inte inneboende för ischemi. Hon talar om förändringarnas elektrolytiska natur;
 • effekten efter användning av Obsidan bekräftar närvaron av neuroendokrina metaboliska störningar i myokardiet, men kan också observeras med angina pectoris.

Differentiell diagnos av angina pectoris är nödvändig. En atypisk symptomatologi är inneboende i sjukdomen. Smärtinfarkt "maskeras ofta" under manifestationerna av gallblåsan, mag, bukspottkörteln, irritation av interkostala nerver och jämn förkylning. Därför är ett EKG obligatoriskt vid akutinläggning av patienten i operationsavdelningen.

Viktigt! Preliminär fysisk undersökning av angina pectoris innebär utvärdering hudens tillstånd, patientens kroppsvikt, hans andnings- och kardiovaskulära system.

Manifestationer av patologi på EKG

Under en stenokardisk attack och med fysisk aktivitet registrerar EKG alla förändringar i hjärtmuskulaturens funktion. Kardiogrammet registrerar vanligtvis:

 • Förskjutning av ST-segmentet ovanför isolinet. De observeras med kortvarig skada orsakad av ischemisk hjärtsjukdom (spasmer i hjärtkärlen) eller transmural ischemi;
 • positionen av ST-segmentet under isolinet. En liknande bild indikerar progressionen av akut ischemi och lesion i vänstra ventrikeln;
 • depression av ST-segmentet (snett nedåt eller horisontellt);
 • deformation av tand T (avvikelse från normen i höjd och bredd, utplattning, polaritetsförändring).

En kortvarig förändring i ST-segmentet eller T-vågen kan eliminera risken för hjärtinfarkt. Tine T anger djupet för den ischemiska zonen:

 • hög tand med minskning i ST-segmentet - subendokardiell ischemi;
 • hög prong med höjning av ST-segmentet i form av en båg-subepikardiell ischemi.

Angina pectoris uppstår ofta samtidigt med kränkningar av hjärtledning och rytm. Ibland ses en negativ U-tand. Anomalösa tänder Q är ett tecken på hjärtinfarkt. I sällsynta fall fixar EKG med angina deformationen av det ventrikulära QRS-komplexet.

Förändringar i kardiogrammet, som är inneboende i angina pectoris som en manifestation av hjärtisk ischemi