Huvud / Angina pectoris

Vad är sinusrytm på EKG?

Huvudorganet i människokroppen, som ger blod till alla sina vävnader, är hjärtat. Från de systematiska sammandragningarna av hans muskler beror graden av syremättnad i hjärnan och den hela organismens funktionella aktivitet. För att stimulera hjärtens muskelvävnad är en puls (en elektrisk signal) som kommer från de ledande kardiomyocyterna nödvändig.

Normalt producerar dessa tremor en sinusnod - frekvensen och lokaliseringen beror på hjärtritningens egenskaper. I modern medicin detekteras sjukdomar i hjärt-kärlsystemet med hjälp av en särskild metod för undersökning - elektrokardiogram. Utövare förskriva det för att diagnostisera hjärtpatologier, övervaka förekomsten av redan befintliga sjukdomar före varje kirurgiskt ingripande och för förebyggande ändamål.

EKG-resultat ger läkare specifika uppgifter om hjärtaktivitet. I denna artikel kommer vi att ge information om funktioner och parametrar för en normal hjärtfrekvens, möjliga avvikelser. Och berätta också för våra läsare vilken sinusrytm är på EKG och hur man bestämmer dess patologiska tecken.

Hjärtfrekvensegenskaper

Förekomst av elektriska fenomen i hjärtat på grund av rörelsen av myo kardiell celler av natrium- och kaliumjoner, som skapar de nödvändiga villkoren för stimulering av reducerande och sedan övergå till det initiala tillståndet av hjärtmuskeln. Elektrisk aktivitet är inneboende i alla typer av myokardceller, men endast kardiomyocyter i det ledande systemet har spontan depolarisering.

En av de viktigaste parametrarna för normal hjärtfunktion är sinusrytmen, vilket pekar på att källan till muskelkontraktioner kommer från Kate-Flake (eller sinus heart) -platsen. Den regelbundna upprepningen av nya hjärtpulser bestäms av ett kardiogram hos både friska individer och patienter med hjärtpatologier.

Dekodnings EKG utförs enligt följande schema:

 • bedömning av hjärtfrekvensens regelbundenhet
 • beräkning av antalet sammandragningar i hjärtmuskeln;
 • definitionen av "rytmförare" - källan till förekomst och excitation i hjärtmuskeln;
 • Studie av pulsledningsfunktionen över hjärtat.

Hjärtfrekvensen hos en frisk vuxen varierar från 60 till 90 slag per minut. Takykardi indikerar en ökning av hjärtfrekvensen, bradykardi - på nedgången. För att bestämma "pacemakern" (en del av myokardiet som genererar pulser), utvärdera expansionsförloppet i de övre delarna - atria. Denna indikator fastställs av förhållandet mellan tänderna i det ventrikulära komplexet. Sinusrytm det vertikala läget av EOS (elektrisk hjärtaxel, som återspeglar egenskaperna hos dess struktur), och den normala hastigheten av hjärtfrekvensen indikerar en brist i patienten någon abnormitet i hjärtmuskeln.

Vad betyder sinusrytm?

Strukturen i hjärtmuskeln består av fyra kamrar, som separeras av ventiler och septa. I det högra förmaket, i området för sammanflödet av de övre och nedre hålvenen är ett centrum som består av specifika celler som skickar elektriska impulser och ställa rytmen i regelbunden upprepning av muskelsammandragning - sinusknutan.

De kardiomyocyter som bildar den grupperas i buntar, de är spindelformade och har en svag kontraktil funktion. Emellertid kan de också generera utsläpp, liksom processerna hos neuroner med glialbeläggning. Sinusnoden sätter hjärtmuskeltakt, tack vare vilken normal blodsättning till kroppens vävnader säkerställs.

Därför är det extremt viktigt att upprätthålla en regelbunden sinusrytm för att utvärdera hjärtets funktion. På EKG indikerar denna indikator att impulsen kommer från huvud- (sinus) noden - hastigheten är 50 slag per minut. Dess förändring pekar på det faktum att den elektriska energin som stimulerar hjärtmuskeln kommer från en annan del av hjärtat.

Vid tolkning av de sista uppgifterna i kardiogrammet är särskild uppmärksamhet åt:

 • på QRS (ventrikulärt komplex), efter tand P;
 • på intervallet (tidsintervall) för PQ - dess normala intervall är från 120 till 200 millisekunder;
 • på formen av tand P, vilken måste vara konstant vid varje punkt i det elektriska fältet;
 • med mellanrum liknar P-P gränsen för R-R-intervall;
 • segmentet T observeras bakom varje tand P.

Tecken på brott

Inte varje modern person kan skryta med brist på hjärtproblem. Mycket ofta detekteras under EKG patologiska tillstånd såsom blockering, som framkallas av en förändring i pulsöverföringssystemet nerv direkt hjärtarytmier orsakade av systematisk obalans och sekvensen av myokardial sammandragning. Oregelbunden sinusrytm, vilket indikerar en förändring cardiographic index - avståndet mellan tänderna hos EKG, kan tyda på dysfunktion "pacemaker."

Diagnosen syndrom syndrom syndrom syndrom är baserad på kliniska data och hjärtfrekvens. Att bestämma denna parameter, tolkar en läkare EKG resultaten av beräkningen använder följande metoder: figur 60 dividerat med intervall i sekunder R-R, för att multiplicera antalet med antalet tänder 20 ventrikulära komplex utförs i tre sekunder.

Brott mot sinusrytmen på EKG betyder följande avvikelser:

 • arytmi - skillnaden i tidsintervaller R-R är mer än 150 millisekunder, oftast observeras detta fenomen med inspiration och utandning och beror på det faktum att antalet chocker just nu varierar.
 • bradykardi - hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut, P-P-intervallet ökas till 210 ms, korrektheten av förökning av excitationspulsen bibehålls;
 • en styv rytm - försvinnandet av dess fysiologiska oegentlighet på grund av en överträdelse av neurovegetativ reglering observeras i detta fall en minskning av R-R-avståndet med 500 ms;
 • takykardi - hjärtfrekvens större än 90 slag / min, om mängden av myokardiala sammandragningar ökade till 150 slag / min, det finns en uppåtriktad och nedåtriktad upphöjning ST-sänkning PQ segmentet får II gradens atrioventrikulärt block.

Orsaker till sinusarytmi

Upphetsning hos patienten kan leda till slutsatsen att ett elektrokardiogram där uppgifterna om en oregelbundenhet och instabilitet hos en sinusrytm anges. De vanligaste orsakerna till sådana abnormiteter är:

 • alkoholmissbruk
 • medfödda eller förvärvade hjärtfel
 • tobaksrökning
 • mitral ventil prolapse;
 • akut hjärtsvikt
 • Förgiftning av kroppen med giftiga ämnen;
 • okontrollerad användning av hjärtglykosider, diuretika och antiarytmika
 • neurotiska störningar;
 • ökning av nivån av sköldkörtelhormoner.

Om oregelbundenheten i sinusrytmen inte elimineras av en försening i andning och drogtest - detta kännetecknar patientens närvaro:

 • kardiomyopati;
 • myokardit;
 • ischemisk sjukdom;
 • patologier i bronkopulmonala systemet;
 • anemi;
 • allvarlig form av vegetovaskulär dystoni;
 • diplatation av hjärtkaviteterna;
 • sjukdomar i de endokrina körtlarna;
 • störningar av elektrolytmetabolism.

Funktioner hos små patienter

Parametrarna för barnets kardiogram skiljer sig avsevärt från resultaten från EKG hos en vuxen person - varje mamma vet hur ofta hjärtat slår hennes smulor. Fysiologisk takykardi förklaras av barnets organisms anatomiska egenskaper:

 • Upp till 1 månad varierar hjärtfrekvensen från 105 till 200 slag per minut.
 • upp till 1 år - från 100 till 180;
 • upp till 2 år - från 90 till 140;
 • upp till 5 år - från 80 till 120;
 • upp till 11 år - från 75 till 105;
 • upp till 15 - från 65 till 100.

Rymmen av sinus ursprung registreras hos barn utan defekter i hjärtmuskeln, dess ventilapparat eller kärl. Normalt, vid grafisk EKG-inspelning, ska P-segmenten före den ventrikulära systolen ha samma form och storlek, hjärtfrekvensen överstiger inte åldersindex. Ostabil hjärtrytm och ektopi i sinusen är en signal för att söka efter ogynnsamma faktorer som framkallar en minskning av aktiviteten hos huvudnoden hos hjärtens ledningssystem.

sick sinus syndrom observeras hos för tidigt födda spädbarn, spädbarn som upplevde syrebrist i livmodern, nyfödda med högt blodtryck inuti skallen, spädbarn med D-vitaminbrist, ungdomar - rytmen i förändringsprocesser i samband med den snabba tillväxten av barnets kropp och vaskulär dystoni. Fysiologiska störningar sinusrytm testas utan specifik behandling som förbättrar regleringen av hjärtfrekvensen och mognad av det centrala nervsystemet.

Dysfunktion av sinusrytm av patologisk natur kan orsakas av en allvarlig infektiös och inflammatorisk process, genetisk predisposition, medfödda strukturella anomalier och deformationer av hjärtmuskeln. I detta fall utser kardiologen en liten patient medicinska och förebyggande åtgärder under förutsättningarna för konstant övervakning av hjärtens funktionella aktivitet.

Sammanfattningsvis ovanstående information skulle jag vilja tillägga att EKG är en enkel och billig diagnostisk metod, med vilken du kan hitta brott mot hjärtmuskulärens funktion på kort tid. I närvaro av allvarliga patologiska förändringar för den slutliga diagnosen är emellertid denna teknik inte tillräcklig - patienten är ordinerad för ekokardiografi, ultraljudsskanning av hjärtat och en koronär undersökning av sina kärl.

Vad är en sinusrytm på ett EKG: normerna och avvikelserna

Vad betyder sinusrytmen på EKG och hur man avkodar den? I hjärtmuskeln genom rycka puls bildas genom att placera hjärtledningssystemet, nämligen sinus celler, atrioventrikulärknutan och Purkinje-fibrer.

Om den sinusrytmen på EKG är normal, är dess indikator 60-90 pulser per minut (hos en frisk person som är i vila). Man bör komma ihåg att vid ett nyfött barn kan CP-frekvensen sträcka sig från 60 till 150 pulser per minut. Den vuxna fysiologiska normen är inställd vid 6-7 års ålder.

För att förstå vad en sinusrytm på ett EKG och vad den bör övervägas normala värden av EKG:

 • Tanden P är normal bör föregå QRS-komplexet, med avståndet mellan P och Q är 0,12-0,2 sekunder. Efter QRS-komplexet, tanden av T.
 • Tandens form P i alla ledningar är oförändrat och det kommer att vara negativt i aVR-bly och positivt i II-standardledningen. I andra ledningar beror dessa P-vågegenskaper på elaxeln och kan vara olika.
 • På den friska personen är det mer senior 7 år rytmfrekvens är 60-90 pulser per minut.
 • Vertikal position av EOS (elaxeln), liksom sinusrytmen på EKG, vittnar om parameterns fysiologiska norm. Myokardiums normala position i bröstet indikeras av den vertikala axeln, vilket är utsprånget för platsen. Orgeln kan också vara i en halv vertikal, halvvågen och horisontell projektion, hjärtat kan också fixeras från den tvärgående axeln. Dessa indikatorer indikerar individuella egenskaper.

Det är känt att en sådan sinusrytm på EKG betyder att patienten inte har hjärtpatologier. För att få ett tillförlitligt resultat av undersökningen måste du lugna dig innan diagnosen börjar, utesluta spänning och nervositet, såväl som fysisk aktivitet.

Till exempel, efter att ha klättrat trapporna, bör du vila. Innan elektrokardiogrammet kan du inte röka i minst en halvtimme.

Slutsats EKG-sinusrytmen av fel natur kan indikera både patologier och fysiologiska förändringar.

Det finns 3 varianter av avvikelse från normen, i frekvens och in tact:

 1. Sinus takykardi, vilket indikeras av rytmens regelbundna acceleration. På kardiogram fäst trunkerad P-P-intervallet, hjärtfrekvens (puls) överskrider 120 cpm, i svåra fall upp till 220. Dessa störningar manifesterar sig i patienten efter symtom: andnöd, syrebrist, andnöd, hjärtklappning påtaglig retrosternal, ångest och rädsla.
 2. Oh sinus bradykardi säger en minskning av sinusrytmen på EKG under 60 pulser per minut och en uttalad förlängning av P-P-intervallet. Patienten upplever yrsel, kan förlora medvetandet. Ett sådant tillstånd kan indikera närvaron av en störning av vagusnerven, som kräver farmakoterapi, och i avsaknad av behandlingseffektivitet finns ett behov av en pacemaker.
 3. Sinusarytmi uttrycks av oregelbunden sammandragning av myokardiet. Att sådan sinusrytm på EKG indikerar instabilitet i hjärtritmen. Samtidigt accelereras hjärtfrekvensen och sänks sedan, vilket framgår av den olika varaktigheten av P-P-intervallen.

Enligt EKG kan en läkare göra en slutsats om tillståndet för kardiovaskulärsystemet och, vid avvikelser, göra en diagnos.

Instabilitet i hjärtmuskeln, fördröjd eller accelererad rytm indikerar närvaron av ett syndrom i den svaga sinoatriella noden hos den högra atriella väggen, vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdom eller annan allvarlig sjukdom.

Hur avkroppar hjärtkardiogrammet: sinusrytmen och vad som är resultatet av EKG

Efter diagnosen avkroppas hjärtkardiogrammet, sinusrytmen och andra parametrar beskrivs enligt alla regler.

Specialisten (kardiologen) jämför resultatet med normen och sluter till:

 • Den normala hjärtfrekvensen ligger inom intervallet 60 till 90 pulser per minut, hos barn yngre än 6 år till 120 och hos nyfödda till 140.
 • Sinusnodens exciteringsläge kan bestämmas från tand P, som alltid ligger framför QRS-tänderna.
 • PQ-intervallet har samma längd (0,12-0,20 sekunder) på hela det elektriska kardiogrammet.
 • PP-intervallet (myokardiell sammandragningscykel före början av nästa sammandragning) bör också vara densamma på hela kardiogrammet.

EKG resultat, avkodning, kan sinusrytm indikera fysiologiska arytmier orsakade av ökad psyko emotionell eller fysisk stress, samt några externa faktorer (abrupt förändring av väderförhållanden).

Funktionell bradykardi eller takykardi åtföljs av både en oregelbunden sinusrytm och en förändring i hjärtfrekvensen. Om, när dessa orsaker elimineras, återgår hjärtaktiviteten inte till det normala, man kan misstänka en patologisk process.

Som ett resultat av avkodning av hjärtkardiogrammet kan en felaktig sinusrytm indikera:

 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet av inflammatorisk och / eller infektiös natur;
 • organiska förändringar i myokardiet
 • medfödda och förvärvade hjärtavviksavvikelser;
 • akut eller kronisk CCV;
 • medfödd anomali hos den atrioventrikulära noden;
 • endokrina patologier, inklusive tyrotoxikos;
 • nederlag av vagus nerven;
 • anemi eller kronisk hypoxi.

Icke-specifika förändringar av myokardium bekräftade dekryptering EKG hjärtsinusrytm och dess variationer kan också peka på sådana skadliga vanor som rökning, droganvändning och stora doser av alkohol och en överdos av vissa läkemedel, terapeutiska regelbundet intag av läkemedel såsom hjärtglykosider.

EKG resultat, avkodning, sinusrytm och för att visa den på cardiogram kommer inte bara att fastställa förekomsten av faktorer som leder till oregelbundna hjärtförändringar, men också att välja rätt taktik behandling.

Valet av behandling för hjärtarytmi beror på vilka orsaker de orsakas av, fysiologiska eller sjukdomar. Om det första fallet hjälpas av en förändring i regimen och en hälsosam livsstil, kräver den andra en grundlig undersökning och behandling av den underliggande sjukdomen.

I vilket fall som helst, utan att invänta resultatet av EKG dekryptering sinusrytm är nödvändigt att avbryta läkemedlet, nikotin, alkohol, kaffe och te, att följa normal sömn och vila, motion, tillbringa mer tid utomhus.

Det är viktigt att äta fullt, missbruk inte kryddor, choklad, ge kroppen alla nödvändiga näringsämnen. Det är förbjudet att förskriva droger till sig själv, särskilt antiarytmiska och lugnande medel.

Detektionen av allvarlig sinusarytmi, som utvecklats mot bakgrunden av hjärtat och kärlens patologi, kräver noggrann analys, ett kvalitativt terapeutiskt komplex och, om nödvändigt, kirurgisk ingrepp.

Behandlingens specificitet beror på vilken typ av patologisk process och svårighetsgraden av symtomen.

Dechiffrera EKG hjärtsinusrytm i de flesta fall, bevis på anpassningsförmåga hos hjärtmuskeln till levnadsförhållandena och förändringar i belastningen på kroppen, men kräver obligatorisk bekräftelse av avsaknaden av krämpor.

Detta beror på det faktum att blockad av hjärtets ledningssystem kan vara farligt, inte bara för hälsan utan för mänskligt liv. Därför bör du noga titta på alla misstänkta EKG-resultat, avkodning, sinusrytm och noggrant studera element och segment med avvikelser.

EKG-analys och innebörden av begreppet sinusrytm

För att bedöma kvaliteten på hjärtans ledningssystems funktion och för att bilda en uppfattning om myokardets struktur används en ganska enkel studie - elektrokardiografi.

Denna teknik hjälper till att diagnostisera hjärtpatienter, är ett screeningsförfarande för identifiering av hjärtsjukdomar, utförs före operation. Ofta indikeras den första frasen vid avkodning av EKG med en sinusrytm, vad är det?

Typ av EKG

Elektrokardiogrammet är en grafisk representation av de elektriska processer som äger rum i hjärtat. Rytmisk sammandragning av myokardiet är associerat med framväxten och passagen av impulser längs de autonoma nervvägarna i detta organ.

Hierarkin av strukturer som representeras av den hjärtledningssystemet och sinus atrioventrikulärknutan (AV), His bunt och Purkinje fiber. Var och en av dessa komponenter kan generera pulser vid en viss frekvens.

Källan till sund automatism är sinoatriella noden (CA eller SU), som undertrycker aktiviteten hos andra enheter. I detta fall registreras sinusrytmen på EKG. Tvärtom, som ett resultat av aktiveringen av heterotopiska foci av impulser, utvecklas arytmier.

Dekodnings EKG inkluderar analys av den erhållna kurvan under studien. På filmen skiljer sig olika tänder och avstånd, vilket motsvarar propagationen av exciteringsvågen längs hjärtat.

Kardiogrammets huvudkomponenter är:

 1. tänder:
 2. P - återspeglar uppträdandet av impulser på atrierna;
 3. Q - motsvarar passagen av biopotentialer genom interventrikulär septum;
 4. R - elektrisk excitation når hjärtans topp
 5. S - hela hjärtat är täckt av elektropulsförändringar; QRS betecknas allmänt som det ventrikulära komplexet och utvärderas kollektivt;
 6. T - återgår till startläget;
 7. U - är mycket sällan registrerad, är inte en avvikelse, naturen är inte helt förstådd.
 8. Intervall, som representerar avståndet från början av en till den andra av tanden.
 9. Segment är delar av intervallet i form av linjer mellan tänderna.

Vilken rytm kan vara?

Den normala sinusrytmen berättar om den normala funktionen av huvudkällan för automatism, med en frekvens på 60-90 pulser per minut.

Det bör noteras att avståndet mellan intilliggande tänder P och även QRS-komplex bör vara densamma. Dessutom bör alla komponenter på EKG uppfylla deras varaktighetstid.

Förändringar i expansionsplatser eller komplex, under bibehållande av de korrekta förbindelserna mellan tänderna P och ventrikulära komplex 1: 1 indikerar felaktig sinusrytm, närvaron av förslutningar (lednings bromsa) eller arytmi.

Vad är en arytmi?

Arrytmi betyder bokstavligen bristen på rytm från de producerade impulserna. Allokera fysiologisk (respiratorisk) och patologiska formen, vilket kan ske omedelbart från sinusknutan eller när pacemakern migrering (t ex atriell, från AV-anslutning).

Respiratorisk arytmi förändrar inte bilden på EKG. Dess närvaro utmärks av cykliska förändringar i avståndet mellan tänderna P som är associerade med "inhale-exhalation" -lagen.

Vid tidpunkten för registrering av elektrokardiogram funktionella läkaren kan be tillfrågade sluta andas i några sekunder för att kontrollera vilken typ av arytmi.

Vid fördröjning av utandningen reflekteras sinusrytmen med samma intervall på EKG-filmen.

Klassificering av arytmier

1) Sinusarytmi:

2) Ingen sinusarytmi: atriell;

b) från den atrioventrikulära korsningen.

Tilldela takyarytmier, bradykardi (hjärtarytmi med ökande eller minskande hjärtfrekvens), olika blockader, extrasystoler.

De vanligaste icke-sinusarytmierna

Om det är registrerat med varje cykel på filmen P är fasta tand förändringar och PQ-intervallet, sker en gradvis inversion (minskning följt genom att nå ett negativt värde) P av tanden, visar på sådant kardiogram närvaron av pacemaker migration.

Detta fenomen är resultatet av en förändring i huvudkällan av impulser (CS) till den atrioventrikulära korsningen. Migrering av pacemakern kan nå nivån av ventrikulära strukturer, men detta fenomen är mycket sällsynt.

Vanliga störningar innefattar nodalrytmen. I en sådan situation tar den atrioventrikulära noden den ledande rollen i genereringen av impulser.

I denna modifierade tanden registren P (negativ-fas) på ett elektrokardiogram, det finns avvikelser från intervallet reflekterande håller förmaken, hjärtfrekvensen av 40-60 slag per minut.

Knutrytmen talas i närvaro av 6 eller flera på varandra följande pulser från AV-anslutningen.

En särskild kategori av rytmförstörningar är förmaksflimmer (förmaksflimmer). I detta fall visas separata cykler av P-P och QRS-komplex grafiskt som ett resultat av separation av sinusimpulser och ventrikulär aktivitet.

I kritiska fall registreras rytmen av ventrikelflimmer och fladder på EKG. Som regel diagnostiseras denna typ under återupplivning, vilket kräver intensivvård och defibrillering.

beats

Episoder av ektopisk aktivitet från olika representationer av ledningssystemet kan störa den harmoniska bilden av EKG-rytmen. Sådana impulser leder till en extraordinär minskning av hjärtat eller en liten del av det.

Extrasystolia kan vara atriellt, från AV-noden, ventrikulär, manifestera från en specifik plats eller flera på en gång. Isolera singel och grupp (2, 3 eller 4 extrasystoler).

Även hos friska personer registreras några episoder av ES per dag. Det är inte ovanligt för fall där daglig övervakning av EKG är nödvändig för att etablera en patologisk extrasystol, liksom för paroxysmer av förmaksflimmer.

Beroende på svårighetsgraden och antalet episoder av extraordinära nedskärningar väljer läkaren taktiken att hantera patienten.

Konduktivitetsstörningar

Förändringar i varaktigheten av intervall, tänder och ventrikulärt komplex återspeglar i grunden blockeringen av impulser i ledningssystemet eller bekräftar utvidgningen av myokardens väggar.

Det finns också ett syndrom trunkerad PQ, associerad med närvaron av en förkortad vägarna till AV-förening och motsvarande snabba håll biopotentialer från huvudkällan till ventriklarna automaticity. Förekomsten av detta tillstånd ökar risken för arytmier.

Bland blockaderna finns:

 • intraatrial;
 • sinoatrial;
 • flera typer av atrioventrikulära blockader;
 • intraventrikulär (ben och grenar av hans bunt).

Som regel är objektiva klagomål relaterade till närvaron av sinusblockader och sänkning av AV-noden.

För att förenkla konduktivitetsestimatet kan vi använda regeln 0,1 ± 0,02. Det betyder att varje tand, intervall eller hela komplexet inte bör överstiga denna varaktighet i sekunder. En ökning med mer än 0,12 indikerar närvaron av en blockad. BLNPG och LBPGH har karakteristiska M- och W-formade former i bröstledningarna.

Exempel på en EKG-beskrivning är normal

Sammanfattningsvis kommer ett idealkardiogram utan patologi att anges: rytm sinus, korrekt, hjärtfrekvens (från 60 till 90 hos en vuxen), det normala läget för hjärtans elektriska axel.

Vertikal och horisontell EOS är också varianter av normen (beroende på patientens konstitution) för astheniska människor respektive hypersthenik.

Blocken i buntens ben representeras ofta av ett elektrokardiografiskt fynd och påverkar inte ämnets hälsa.

Sinusrytmen - vad är det?

Också på tröskeln till något kirurgiskt ingrepp för att bestämma hjärtats tillstånd för tillfället är patienten skyldig att genomgå ett EKG. Enligt en sådan undersökning bestäms hjärtat prestanda. Vad betyder sinusrytmen i EKG: tolkningen av resultaten.

funktioner

Vad är EKG sinusrytm? Sinusrytmen, som finns på EKG, föreslår en bra aktivitet i hjärtmuskeln, där patologier saknas. Denna rytm karakteriserar oscillationerna som uppstår från impulser i en specifik nod och avviker vid atrium och ventrikel. Som ett resultat är det en sammandragning av hjärtmuskeln. För att undersökningen ska visa det rätta resultatet ska patienten inte oroa sig, han behöver stanna i ett lugnt tillstånd.

Vad är EKGs sinusrytm. Om läkaren säger att dechiffrera att sinusrytm finns närvarande så är det underförstått att den toppar P visar sig på ett enhetligt sätt, puls 60 - 80 slag per minut, avståndet mellan P-P och R-R-liknande. Därför måste sinuscentret ha en hjärtslagdrivrutin. Korrespondensen av tecknen kontrolleras enligt följande:

 • Höjningarna av P är lika i sin höjd;
 • Före QRS-komplexet måste det finnas ett armhål P;
 • Avståndet PQ förblir stabilt;
 • Haken P på den andra ledningen är positiv.

resultat

Resultat EKG sinusrytm. Om alla parametrar som reflekteras på kardiogrammet motsvarar sinusrytmen, betyder det att innerveringspulserna följer rätt från topp till botten. I annat fall kommer impulserna från deras sekundära delar av hjärtat.

Vad betyder det vertikala läget med sinusrytmen på EKG? Detta är den normala platsen för hjärtat i bröstregionen, på linjen av den centrala axelns villkorliga läge. Eftersom organets arrangemang är acceptabelt vid olika lutningsvinklar och i olika plan, både i vertikal och horisontell samt i mellanliggande. Detta är inte en patologi, men pekar endast på de karakteristiska egenskaperna hos patientens kroppsstruktur och avslöjas som en följd av undersökning på EKG.

patologier

Inte alla kan skryta med perfekt hälsa. Studier av hjärtmuskeln kan avslöja vissa abnormiteter.

Avkodning av EKG-sinusrytmen. Att inte matcha hjärtets aktivitet till sinusrytmen är en indikation på arytmi eller blockad. Blockaden uppstår som ett resultat av överföring av impulser från centrala nervsystemet till hjärtat. Accelereringen av pulsfrekvensen betyder att oscillationerna accelereras. Om vi ​​pratar om rytmförstöringen, så är det i kombination en skillnad mellan frekvensen av sammandragningar av hjärtmuskeln och sekvensen.

Den felaktiga cykliken i sinusrytmen kan observeras på EKG från skillnaden mellan topparna. I grund och botten indikerar detta nodens svaghet. För att säkerställa arytmi är det nödvändigt att genomföra Holter-övervakning och ett medicinskt test. Så du kan identifiera kränkningar i det självreglerade vegetativa systemet och källan till vibrationer.

Brott och tecken

Syndromet av hjärtsvaghet avslöjas på grundval av kliniska och EKG-studier. För att verifiera diagnosen arytmi måste du jämföra de aktuella resultaten av kardiogrammet med ett transkript med normala data om patientens hjärtsjukdom. Uniform i en bly och positiva tänder P, och också ett homogent arrangemang på ett avstånd av 0,11-0,20 c framför QRS-komplexet.

På en minut bör antalet effekter inte vara större än 90. En sådan indikator bestäms av metoden att dela 60sec. under varaktigheten R-R i segmentet. Eller antalet komplex som inträffade på 3 sekunder. Multiplicera med 20 (det här är ca 15 cm tejp).

Slutsats EKG-sinusrytm. Dekodning av EKG-sinusrytmen kan spegla sådana patologier som:

 1. Arytmi. Intervallet R - R på kardiogrammet skiljer sig från värden överstigande 0,15 sekunder. Det finns en direkt samband mellan antalet hjärtslag och andningsaktivitet (inandning - utandning);
 2. Takykardi. Kontraktionerna i hjärtmuskeln ökar till 90 slag per minut. Övriga parametrar av rytmicitet förblir normala. I sådana fall, ofta snett nedtryck PQ, och stigande ST. bild med denna "bild av sjukdomen" liknar ett ankar. Om hjärtfrekvensen överstiger 150 slag per minut, finns det ett hot om blockad II-graden;
 3. Bradykardi. Huvudparametrarna för sinusrytmen i EKG är närvarande, men antalet hjärtslag sänks. Därför ökar P-P-intervallet till 0,21 sekunder;
 4. Den styva. Frekvensen av sammandragningar i hjärtmuskeln ökar. P-P-intervallet har en skillnad på upp till 0,05 s. I detta fall finns det en lesion av noden eller patologin för neurovegetativ reglering.

Orsaker till överträdelse

Störning av hjärtaktiviteten i människokroppen sker av följande skäl:

 • Regelbundet intag av drycker som innehåller alkohol;
 • Konstant rökning
 • Hjärtsjukdom;
 • Hjärtsvikt;
 • Överskott av sköldkörtelhormoner;
 • Mitralventilförlängning;
 • Okontrollerad mottagning av glykosider eller läkemedel mot arytmi.

Ökande hjärtfrekvens ökar störningen av personens andningsaktivitet. Det mest överraskande är att ett elektrokardiogram - EKG inte är ett nytt och långtidsbestämt sätt att upptäcka hjärtpatologier. Denna procedur kräver mycket liten tid och inga förberedande steg behövs. För att få det rätta resultatet, transkriptet och avslutningen av en läkare är det ibland nödvändigt att genomgå en liknande undersökning flera gånger. Baserat på resultaten och kliniska undersökningar kommer en kardiologspecialist att diagnostisera en patient och ordinera en behandling.

Sinusrytm: Vad är det, hur ser det ut på EKG, eventuella brott

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är hjärnans rytm, vad kan dess avvikelser vara, lära sig att bestämma tecken på en normal och patologisk sinusrytm från EKG.

Hjärnans rytm förstås som de vanliga sammandragningarna av alla delar av myokardiet på grund av spännande elektriska impulser från sinusnoden - den viktigaste pacemakern i hjärtat. Det betyder att hjärtas rytm för varje frisk person är sinusformig.

För en kvalificerad tolkning av EKG, under vilken hjärtfrekvensen utvärderas först, kontakta en kardiolog.

Konceptet och egenskaperna hos sinusrytmen

Hjärtat är det centrala organet i cirkulationssystemet. Det krymper automatiskt, oberoende, och så länge det händer - kroppen håller vitalitet. Autonom aktivitet är möjlig på grund av ackumulering av speciella nervceller i vissa delar av hjärtat. Det största klustret kallas sinusnoden. Den är belägen i hjärtans övre del och producerar regelbundet spontana starka elektriska impulser, som passerar genom alla delar av myokardiet, orsakar dess konsekventa sammandragning. Detta fenomen är grunden för regelbundna normala hjärtslag.

Sinusrytmen är en indikator på elektrokardiogrammet (EKG), vilket säger att hjärtat är kontraherat av impulserna som kommer från sinusnoden. Om denna EKG-indikator är i ordning betyder det att huvudpacemakern är hälsosam och har tillräcklig styrka för att undertrycka andra foci av spontan elektrisk aktivitet (små och mindre aktiva noder som finns i myokardiet).

Beskrivning av de viktigaste egenskaperna hos normala hjärtslag:

 1. Frekvensen ligger i intervallet från 60 till 90 / minut.
 2. Regelbundenhet - varje efterföljande hjärtslag uppträder med jämna mellanrum.
 3. Konsistens - varje minskning går i samma riktning, i följd att fånga in första delen av atriumet och sedan ventriklarna, vilket återspeglas av särdragen hos ljudet av den första och andra tonen och även på EKG.
 4. Fysiologisk variabilitet är förmågan att ändra hjärtslagets frekvens med bevarad regelbundenhet och konsistens som svar på yttre och inre influenser (t.ex. belastning, sömn, erfarenhet, smärta, feber etc.).

Vilka överträdelser kan inträffa

Även om tecken på sinusrytm spelas in på EKG betyder det inte att det inte finns några avvikelser i kroppen. Det är möjligt att impulser uppträder i huvudnoden, men motsvarar inte normala egenskaper. De vanligaste överträdelserna anges i tabellen.

Sinusrytm i hjärtat på EKG - vad betyder detta och vad kan det säga

Hjärtrytmen som kommer från sinusnoden, och inte från andra områden kallas sinus. Det är bestämt hos friska människor och hos vissa patienter som lider av hjärtsjukdom.

Hjärtimpulser förekommer i sinusnoden, divergerar sedan vid atrierna och ventriklarna, vilket gör att det muskulösa organet kan komma i kontakt.

Vad betyder det och vad är normerna

Sinusrytm i hjärtat på EKG - vad betyder detta och hur man bestämmer det? I hjärtat finns celler som skapa momentum tack vare ett visst antal slag per minut. De befinner sig i sinus- och atrioventrikulära noder, liksom i Purkinje-fibrerna, varav vävnaden i hjärtkärlen består.

Sinusrytmen på ett elektrokardiogram betyder att detta Impulsen genereras exakt av sinusnoden (normen är 50). Om siffrorna är annorlunda genereras pulsen av en annan nod, vilket ger ett annat värde för antalet slag.

Normalt är en hälsosam sinusrytm i hjärtat regelbundet med en annan hjärtfrekvens, beroende på ålder.

Normala index i kardiogrammet

Vad uppmärksammar de vid elektrokardiografi:

 1. Tanden P på elektrokardiogrammet föregår nödvändigtvis QRS-komplexet.
 2. Avståndet PQ motsvarar 0,12 sekunder - 0,2 sekunder.
 3. Tandens form är konstant i varje ledning.
 4. Vid en vuxen motsvarar rytmfrekvensen 60-80.
 5. Avståndet P-P liknar avståndet R-R.
 6. P-vågen i normstaten ska vara positiv i den andra standardledningen, negativ i ledningen aVR. I alla andra ledningar (det är jag, III, aVL, aVF) kan dess form variera beroende på riktningen av dess elaxel. Tänderna P är vanligtvis positiva i både bly och aVF.
 7. I ledningarna V1 och V2 kommer P-vågan att vara 2-fas, ibland kan den vara övervägande positiv eller övervägande negativ. I leder från V3 till V6 är tanden övervägande positiv, även om det kan finnas undantag beroende på dess elaxel.
 8. För varje tand P måste QRS-komplexet, T-vågen, spåras. PQ-intervallet hos vuxna har ett värde av 0,12 sekunder - 0,2 sekunder.

Sinusrytm tillsammans med det vertikala läget för hjärtans elektriska axel (EOS) visar att dessa parametrar ligger inom normalområdet. Den vertikala axeln visar projiceringen av orgelns placering i bröstet. Organets position kan också vara i ett halv-vertikalt, horisontellt, halv-horisontellt plan.

När EKG registrerar en sinusrytm betyder det att patienten inte har några problem med hjärtat. mycket Det är viktigt att inte oroa dig och inte vara nervös när du går igenom undersökningen, för att inte få ogiltiga data.

Gör inte ett test omedelbart efter träning eller efter att patienten klättrat till tredje eller femte våningen till fots. Du bör också varna patienten att du inte ska röka i en halvtimme före provet, för att inte få otillförlitliga resultat.

Brott och kriterier för deras beslutsamhet

Om det finns en fras i beskrivningen: överträdelser av sinusrytmen är den registrerad blockad eller arytmi. Arytmi är något misslyckande i rytmsekvensen och dess frekvens.

Blockader kan orsakas om överföringen av excitation från nervcentra till hjärtmuskeln störs. Till exempel visar accelerationen av rytmen att med normalsekvensen av sammandragningar accelereras hjärtritmen.

Om det slutsatsen finns en fras om instabil rytm betyder det att en liten frekvens av hjärtslag eller närvaro av sinus bradykardi. Bradykardi påverkar en persons tillstånd negativt, eftersom organen inte får den önskade syrgasnivån för normal aktivitet.

Om en accelererad sinusrytm spelas in, så är det troligtvis denna manifestation takykardi. En sådan diagnos görs när antalet hjärtfrekvenser överstiger 110 slag.

Tolkning av resultat och diagnos

För att diagnostisera arytmi bör vara att jämföra de erhållna indikatorerna med normens indikatorer. Hjärtfrekvens under en minut bör inte vara större än 90. För att bestämma detta index är det nödvändigt 60 (sekunder) dividerat med varaktigheten av R-R-intervallet (i sekunder) eller för att multiplicera antalet QRS-komplex, i 3 sekunder (segmentlängd är lika med 15 cm band) 20.

Följaktligen kan följande avvikelser diagnostiseras:

 1. bradykardi - Hjärtfrekvensen / min är mindre än 60, ibland är en ökning av P-P-intervallet fixat upp till 0,21 sekunder.
 2. takykardi - Hjärtfrekvensen ökar till 90, även om andra tecken på rytm förblir normala. Ofta kan det finnas en snedvridning av PQ-segmentet, och segmentets ST stiger uppåt. I utseende kan det se ut som ett ankare. Om hjärtfrekvensen stiger över 150 slag per minut, blockader av 2: a st.
 3. arytmi - är instabil och oregelbunden sinusrytm hos hjärtat, när R-R-intervall varierar med mer än 0,15 sekunder, vilket är associerad med förändringar i antalet av påverkan på inandning och utandning. Finns ofta hos barn.
 4. Stabil rytm - Överdriven regelbunden minskning. R-R skiljer sig mindre än 0,05 sekunder. Detta kan uppstå på grund av en sinusnod defekt eller ett brott mot dess neurovegetative reglering.

Orsaker till abnormiteter

De vanligaste orsakerna till rytmförstörningar kan övervägas:

 • överdriven alkoholmissbruk
 • någon hjärtsjukdom
 • rökning;
 • långvarig användning av glykosider och antiarytmika
 • utskjutande av mitralventilen;
 • patologi av sköldkörtelkirtelfunktionalitet, inklusive tyrotoxikos;
 • hjärtsvikt;
 • myokardiella sjukdomar;
 • infektiösa lesioner av ventiler och andra delar av hjärtat - en sjukdom av infektiv endokardit (symptomen är ganska specifika);
 • överbelastning: emotionell, psykologisk och fysisk.

Ytterligare forskning

Om läkaren ser resultaten när man undersöker resultaten är längden på snittet mellan tänderna P och även deras höjd inte lika - sinusrytmen är svag.

För att bestämma orsaken kan patienten uppmanas att genomgå ytterligare diagnos: själva patologin eller problemet med nodal vegetativa systemet kan avslöjas.

Då utpekas Holter-övervakning eller ett drogtest utförs, vilket gör det möjligt att bestämma om det finns en patologi på själva webbplatsen eller regleringen av nodens autonoma system har stört.

Mer detaljer om svaghetssyndromet i denna nod, se videokonferensen:

Om det visar sig att arytmen var resultatet av kränkningar på platsen, utses de korrigerande mätningar av vegetativ status. Om av andra skäl används andra metoder, till exempel stimulatorimplantation.

Holterövervakning är ett vanligt elektrokardiogram som utförs inom 24 timmar. På grund av varaktigheten av denna undersökning kan specialister studera hjärtets tillstånd vid olika grader av motion. När du utför ett vanligt EKG ligger patienten på soffan, och under hålövervakning kan du studera kroppens tillstånd och under träning.

Taktik av behandling

Sinusarytmi Särskild behandling kräver inte. En felaktig rytm betyder inte att det finns några av de listade sjukdomarna. Hjärtfelstörning är en vanlig syndromskaraktäristik av vilken ålder som helst.

Att undvika hjärtproblem kan hjälpa till rätt diet, dagens regim, frånvaro av stress. Det skulle vara överflödigt att ta vitaminer för att upprätthålla hjärtat och förbättra kärlens elasticitet. På apotek hittar du ett stort antal komplexa vitaminer, som innehåller alla nödvändiga komponenter och specialiserade vitaminer för att upprätthålla hjärtmuskeln.

Förutom dem kan du berika din kost med sådana livsmedel som apelsiner, russin, blåbär, betor, lök, kål, spenat. De innehåller många antioxidanter som reglerar antalet fria radikaler, vars alltför stora mängd kan orsaka hjärtinfarkt.

För problemlös drift av hjärtat i kroppen behöver vitamin D, som finns i persilja, kycklingägg, lax, mjölk.

Om du gör rätt diet, håll dig till dagens regim, kan du uppnå ett långt och problemfritt arbete i hjärtmuskeln och inte oroa dig för det förrän åldern.

Slutligen föreslår vi att du tittar på en video med frågor och svar om hjärtrytmstörningar:

Sinusrytm: essens, reflektion över EKG, norm och avvikelser, egenskaper

Sinusrytm - en av de viktigaste indikatorerna på den normala driften av hjärtat, vilket tyder på att källan till förkortningar kommer från huvudet, sinus, kropp montering. Den här parametern är bland de första som ingår i EKG, och patienter som har avslutat studien är angelägna om att ta reda på vad det betyder och om det är värt att oroa sig.

Hjärtat är huvudorganet som ger blod till alla organ och vävnader, graden av syrebildning och funktion hos hela organismen beror på det rytmiska och konsekventa arbetet. För att minska muskeln behöver du en push - en impuls som härrör från speciella celler i ledningssystemet. Från källan till denna signal och dess frekvens beror rytmens egenskaper.

hjärtcykeln är normal, den primära impulsen kommer från sinusnoden (CS)

Sinusknutan (SA) är placerad under den inre huden på det högra förmaket, är det väl matas med blod för att erhålla blod direkt från hjärtats kranskärl, rikt försedda med fibrer av det autonoma nervsystemet, både kort som påverkar det, vilket bidrar till att både öka och försvaga pulsgenererande frekvens.

Cellerna i sinusnoden grupperas i buntar, de är mindre än vanliga kardiomyocyter och har en spindelform. Kontraktil funktionen är extremt svag, men förmågan att bilda en elektrisk impuls liknar nervfibrer. Huvudnoden är associerad med den atrio-ventrikulära anslutningen, vilken sänder signaler för ytterligare excitation av myokardiet.

Sinusknutan pacemaker kallas huvudman, i själva verket ger puls, som ger myndigheterna en tillräcklig blodtillförsel, så spara en vanlig sinusrytm är oerhört viktigt att bedöma prestandan hos hjärtat i sina känslor.

SU genererar pulser med högsta frekvens i jämförelse med andra sektioner av ledningssystemet och överför dem därefter med en hög hastighet ytterligare. Frekvensen av sinusknutan pulserna ligger i området från 60 till 90 per minut, vilket motsvarar en normal hjärtfrekvens, när de förekommer på bekostnad av primära pacemaker.

Elektrokardiografi är den viktigaste metoden som gör det möjligt för dig att snabbt och smärtfritt bestämma var hjärtat får impulser, vad är deras frekvens och rytmicitet. EKG har blivit fast etablerad i praktiken av terapeuter och kardiologer på grund av dess tillgänglighet, enkel implementering och hög informativitet.

Efter att ha fått resultaten av elektrokardiografi, kommer alla att titta på slutsatsen som doktorn lämnat där. Den första av de indikatorer och kommer uppskatta rytmen - sinus om kommer från huvudenheten, eller med en specifik nesinusovy dess källa (AV-noden och den atriella vävnaden, etc). Så, till exempel, resultatet "Sinusrytm med hjärtfrekvens 75" Det borde inte störa, det här är normen, men om experten skriver om en icke-sinus-ektopisk rytm, ökat slag (takykardi) eller bromsning (bradykardi), så är det dags att gå vidare.

Rytm från sinusnoden (SS) - sinusrytm - norm (vänster) och patologisk nonsinusrytm. Punkterna för kärnbildning av en impuls

Sammanfattningsvis kan patienten hitta information om EOS: s position (elektriska axeln i hjärtat). Normalt kan den vara vertikal och halv vertikal, eller horisontell eller halv-horisontell, beroende på personens individuella egenskaper. Avvikelser från EOS till vänster eller höger talar vanligen om en organisk patologi i hjärtat. Detaljer om EOS och alternativ för sin position beskrivs i en separat publikation.

Sinusrytmen är normal

Ofta börjar patienter som har funnit sinusrytm i slutet av ett EKG oroa sig om allting är okej, eftersom termen inte är känd för alla, och därför kan den prata om patologi. Men de kan vara säkrade: sinusrytmen är normen som indikerar det aktiva arbetet i sinusnoden.

Å andra sidan, även med den aktiva aktiviteten hos huvudpacemakern, är vissa avvikelser möjliga, men de tjänar inte alltid som en indikator på patologi. Rytmfluktuationer uppträder med olika fysiologiska tillstånd, inte orsakade av den patologiska processen i myokardiet.

Effekten på sinusnoden hos vagusnerven och fibrerna i det sympatiska nervsystemet orsakar ofta en förändring i sin funktion mot en större eller mindre frekvens av bildandet av nervsignaler. Detta återspeglas i hjärtfrekvensen, vilket räknas på samma kardiogram.

I normala sinusrytm frekvensområden från 60 till 90 slag per minut, men experter påpekar att en tydlig gräns för definitionen av normen och patologi inte är närvarande, det vill säga när hjärtfrekvensen 58 slag per minut för tidigt att tala om bradykardi, såväl som en takykardi i överskott mål av 90. Alla dessa parametrar måste bedömas övergripande med den obligatoriska utsikt över det allmänna tillståndet hos patienten, egenskaperna hos hans utbyte, yrke och även vad han engagerad omedelbart före studien.

Bestämning av rytmkällan vid analys av EKG - huvudpunkten, medan sinusrytmen anses vara:

 • Bestämning av P-våg före varje ventrikulärt komplex;
 • Konstant konfiguration av atriska tänder i samma ledning;
 • Det konstanta värdet av intervallet mellan tänderna P och Q (upp till 200 msek);
 • Alltid en positiv (riktad uppåt) tand P i den andra standardledningen och en negativ i aVR.

I slutändan av EKG kan undersökaren hitta: "Sinusrytm med hjärtfrekvens 85, elaxelns normala position". En sådan slutsats anses vara normen. Ett annat alternativ: "rytmen är icke-sinus med en frekvens av 54, ektopisk." Detta resultat bör varna, eftersom allvarlig myokardiell patologi är möjlig.

Ovanstående egenskaper på kardiogram indikera närvaron av sinusrytm, vilket innebär att den impuls kommer från huvudnoden ned till kamrarna, som kontraktet efter förmaken. I alla andra fall är rytmen anses nesinusovym och dess källa ligger bortom Su -.. Till ventrikulära muskelfibrer, atrioventrikulärknutan, etc. Det är möjligt impulser från två ställen i ledningssystemet, i detta fall, vi talar om arytmi.

För att EKG-resultatet ska vara det mest exakta, bör alla möjliga orsaker till förändringar i hjärtets aktivitet uteslutas. Rökning, snabb klättring av trappor eller körning, en kopp starkt kaffe kan ändra parametrarna för hjärtaktiviteten. Rytmen, naturligtvis, kommer att förbli sinus om noden fungerar korrekt, men åtminstone takykardi kommer att åtgärdas. I detta avseende måste du, före studien, lugna dig, utesluta stress och känslor, såväl som fysisk stress - allt som direkt eller indirekt påverkar resultatet.

Sinusrytm och takykardi

Återigen, vi kommer ihåg att det finns en sinusrytm med en frekvens på 60 till 90 per minut. Men vad händer om parametern går utöver de etablerade gränserna samtidigt som man behåller sin "sinus"? Det är känt att sådana fluktuationer inte alltid talar om patologi, så det är inte nödvändigt att panik för tidigt.

Accelererad sinusrytm i hjärtat (sinus takykardi), som inte är en indikator på patologi, är fixerad när:

 1. Emotionella känslor, stress, skräck
 2. Stark fysisk ansträngning - i gymmet, i tungt fysiskt arbete, etc.;
 3. Efter att ha ätit för mycket mat, dricker starkt kaffe eller te.

Sådan fysiologisk takykardi återspeglas i EKG-data:

 • Längden på intervallet mellan tänderna P, intervallet RR, vars varaktighet, med lämpliga beräkningar, tillåter att bestämma den exakta pulsfrekvensen reduceras;
 • Stången P förblir på sin normala plats - framför det ventrikulära komplexet, som i sin tur har rätt konfiguration;
 • Frekvensen av hjärtkollisioner är 90-100 per minut.

Takykardi med en bevarad sinusrytm i fysiologiska förhållanden syftar till att ge blod till vävnader, som av olika anledningar har blivit mer i behov av det - spelar sport, jogging, till exempel. Det kan inte betraktas som ett brott, och på kort tid återställer hjärtat själv sinusrytmen för den normala frekvensen.

Om det i avsaknad av någon sjukdom den undersökte möten med takykardi under sinusrytm på ett EKG, bör du omedelbart komma ihåg hur utredningen - om han var orolig inte tävlat där på kontoret kardiografi i rasande fart, och kanske rökte en cigarett på trappan kliniken strax före EKG-avlägsnande.

Sinusrytm och bradykardi

Den motsatta av sinus takykardi är varianten av hjärtat arbete - saktar av sina sammandragningar (sinus bradykardi), som inte alltid talar om patologi.

Fysiologisk bradykardi med en minskning av pulsfrekvensen från sinusnoden mindre än 60 per minut kan uppstå när:

 1. Ett vilande tillstånd
 2. Yrkning av professionell sport;
 3. Individuella konstitutionella särdrag;
 4. Bära kläder med en tight krage, tätt slips.

Det är värt att notera att bradykardi oftare än en ökning av hjärtfrekvensen, talar om patologi, så det brukar fokusera på nära. Med organiska lesioner i hjärtmuskeln kan en bradykardi, även om "sinus" rytmen bevaras, bli en diagnos som kräver medicinsk behandling.

I en dröm är det en signifikant minskning av pulsen - ungefär en tredjedel av "dagskursen", vilket beror på övervägande av tonen i vagusnerven som undertrycker sinusnodens aktivitet. EKG registreras oftare i vakna ämnen, så denna bradykardi är inte fastställd i rutinmässiga massundersökningar, men det kan ses med daglig övervakning. Om det finns en indikation i Holters övervakning att sinusrytmen minskar i en dröm är det troligt att figuren kommer att passa in i normen, som kardiologen kommer att förklara för särskilt oroliga patienter.

Dessutom noteras att ungefär 25% av unga män har en sämre puls inom intervallet 50-60, och rytmen är sinus och regelbunden, det finns inga symptom på problem, det vill säga det är en variant av normen. Professionella idrottare är också benägna att bradykardi på grund av systematisk fysisk ansträngning.

Sinus bradykardi är ett tillstånd där pulsen är mindre än 60, men impulser i hjärtat fortsätter att genereras av huvudnoden. Människor med detta tillstånd kan falla i svimning, uppleva yrsel, ofta denna anomali följer med vagotonia (variant av vegetativ-vaskulär dystoni). Sinusrytm med bradykardi bör vara orsaken till att man undantar stora förändringar i myokardiet eller andra organ.

Tecken på sinusbradykardi på EKG kommer att förlänga intervallen mellan tänderna och atriella ventrikulära komplex, men alla indikatorer är "sinus" rytm Reserverad - P-vågen är fortfarande föregår QRS och har en konstant storlek och form.

Sinnrytmen är således en normal indikator på EKG, vilket indikerar den primära pacemakerns sparade aktivitet och med rytm och sinusrytmreglering och den normala frekvensen är mellan 60 och 90 slag. Orsaker till oro i detta fall borde inte vara om det inte finns någon indikation på andra förändringar (ischemi, till exempel).

När behöver du oroa dig?

Anledningen till oro bör vara slutsatserna från kardiografi, som talar om patologisk sinus takykardi, bradykardi eller arytmi med instabilitet och oregelbunden rytm.

Om taky och bradiformah läkare snabbt sätter pulsen avvikelse från normen i uppåt eller nedåt, finner klagomålet och leder till ytterligare tester -.. Heart ultraljud, Holter, blodprover för hormoner, etc., ta reda på orsaken, du kan börja behandling.

Ostabil sinusrytm på EKG manifesteras av ojämna mellanrum mellan huvudtänderna i de ventrikulära komplexen, vars svängningar överstiger 150-160 msek. Detta är nästan alltid ett tecken på patologi, så patienten ignoreras inte och orsaken till instabilitet i sinusnodens funktion är klarlagt.

Att hjärtat slår med en oregelbunden sinusrytm kommer också att höras av elektrokardiografi. Oegentlighet hastighet kan orsakas av strukturella förändringar i myokardiet - ett ärr, inflammation och hjärtsjukdomar, hjärtsvikt, totalt hypoxi, anemi, rökning, endokrina störningar, missbruk av vissa läkemedel och många grupper av andra orsaker.

En felaktig sinusrytm kommer från rytmens huvuddrivare, men frekvensen hos orgelns slag ökar, sänker sedan, förlorar dess varaktighet och regelbundenhet. I det här fallet talar de om sinusarytmi.

Arrytmi med sinusrytm kan vara en variant av normen, då kallas den cyklisk och det är vanligtvis associerad med andning - andningsarytmi. Med detta fenomen ökar den inspirerande hjärtfrekvensen och vid utandning - faller. Respiratorisk arytmi kan hittas hos professionella idrottare, ungdomar under perioden med ökad hormonjustering, personer som lider av autonom dysfunktion eller neuroser.

Sinusarytmi associerad med andning diagnostiseras på EKG:

 • Den normala formen och positionen hos de atriella tänderna är bevarade, vilka föregår alla ventrikulära komplex;
 • Vid inandning minskar intervallen mellan sammandragningar, vid utandning - blir längre.

sinusrytm och respiratorisk arytmi

För att skilja fysiologisk sinus arytmi tillåta vissa tester. Många vet att de kan bli ombedda att hålla andan när de granskas. Denna enkla åtgärd hjälper till att neutralisera vegetativa åtgärder och bestämma en vanlig rytm om den är förknippad med funktionella orsaker och inte utgör en reflektion av patologin. Dessutom ökar en beta-adrenoblocker arytmi och atropin tar bort det, men detta sker inte med morfologiska förändringar i sinusnoden eller hjärtmuskeln.

Om sinusrytmen är oregelbunden och inte elimineras genom att fördröja andning och farmakologiska tester, är det dags att tänka på förekomst av patologi. Det kan vara:

 1. myokardit;
 2. kardiomyopati;
 3. Ischemisk sjukdom, diagnostiserad hos de flesta äldre människor;
 4. Hjärtans insufficiens med expansion av dess hålrum, vilket oundvikligen påverkar sinusnoden.
 5. Pulmonell patologi - astma, kronisk bronkit, pneumokonios;
 6. Anemi, inklusive ärftlig
 7. Neurotiska reaktioner och autonom dystoni i allvarlig grad;
 8. Störningar hos inre utsöndringsorgan (diabetes, tyrotoxikos);
 9. Missbruk av diuretika, hjärtglykosider, antiarytmika;
 10. Elektrolytstörningar och förgiftningar.

Sinusrytmen vid dess oegentligheter tillåter inte att utesluta en patologi, och tvärtom anger det ofta också. Detta betyder att, förutom "sinus", måste rytmen också vara korrekt.

exempel på avbrott och instabilitet vid sinusnodens funktion

Om patienten är medveten om sina sjukdomar förenklas diagnosprocessen, eftersom läkaren kan agera målmedvetet. I andra fall, när den instabila sinusrytm var upptäckten av EKG vara komplexa undersökningar - Holter (dagligen EKG), löpband, ekokardiografi och andra.

Funktioner av rytm hos barn

Barn är en mycket speciell del av människor, i vilka många parametrar är väldigt olika från vuxna. Så kommer en mor berätta hur ofta hjärtat i det nyfödda barnet, men hon inte skulle behöva oroa sig, eftersom vi vet att barn under de första åren och i synnerhet spädbarn hjärtfrekvens betydligt högre än för vuxna.

Sinusrytmen ska registreras hos alla barn utan undantag, om tal inte handlar om hjärtskada. Åldersrelaterad takykardi är förknippad med små hjärtstorlekar, vilket måste ge den växande kroppen den önskade mängden blod. Ju mindre barnet - ju oftare har han en puls, når 140-160 per minut under den nyfödda perioden och gradvis sänker sig till "vuxen" -normen med 8 år av livet.

EKG hos barn fixar samma tecken på sinus av rytmen - tänderna på P före sammandragningar av ventriklarna i samma storlek och form, medan takykardin ska passa in i åldersparametrarna. Frånvaron av sinus aktivitet när kardiologen indikerar instabilitet hos rytm eller utomkveds sin chaufför - en anledning till allvarlig oro av läkare och föräldrar och hitta orsaker till att ett barn blir ofta medfödda.

Men när man läser indikationen på sinusarytmi enligt EKG-data, ska mamma inte omedelbart panikera och svimma. Det är troligt att sinusarytmi är associerad med andning, vilket ofta observeras i barndomen. Det är nödvändigt att ta hänsyn till de villkor och EKG om barnet lades på den kalla soffan, han var rädd eller förvirrad, reflektorn hålla andan kommer att öka manifestationer av andnings arytmi, vilket inte talar om en allvarlig sjukdom.

Ändå bör sinusarytmi inte betraktas som normen, tills dess fysiologiska väsen är definitivt bevisad. Således diagnostiseras sinusrytmens patologi oftare hos prematura barn som drabbas av intrauterin hypoxi hos barn, med ökat intrakraniellt tryck hos nyfödda. Det kan prova rickets, snabb tillväxt, VSD. När nervsystemet matas, förbättras regleringen av rytmen, och störningarna själva kan passera.

En tredjedel av sinusarytmier hos barn är patologisk och orsakas av ärftliga faktorer, infektion med hög feber, reumatism, myokardit, hjärtfel.

Sport för respiratorisk arytmi är inte kontraindicerad för ett barn, men endast under förutsättning av konstant dynamisk övervakning och EKG-inspelning. Om orsaken till instabil sinusrytm inte är fysiologisk, kommer kardiologen att tvingas begränsa barnets sportaktiviteter.

Det är uppenbart att föräldrar är oroade över en viktig fråga: Vad ska man göra om sinusrytmen är felaktig på EKG eller är arytmen fixad? Först måste du gå till kardiologen och ge igen barnet en kardiografi. Om förändringarnas fysiologi är bevisad, då noggrann observation och EKG 2 gånger om året.

Om instabiliteten i sinusrytmen inte passar inom ramen för normvarianen, orsakas inte av andning eller funktionella orsaker, kommer kardiologen att förskriva behandlingen i enlighet med den verkliga orsaken till arytmi.