Huvud / Emboli

Vad är extrasystoler, symtom och behandling av extrasystol?

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är extrasystole, vad händer i hjärtat med denna patologi, anledningarna till utseendet. Hur sjukdomen manifesterar sig, när och hur det kan behandlas. Vilken läkare kommer att bidra till att upprätta den korrekta diagnosen, varför är extrasystoler farliga?

Extrasystoler kallar en ytterligare sammandragning av hjärtat, vilket inträffade mot bakgrunden av hans normala normala rytm. Extrasystoler kan fånga bara en kammare i hjärtmuskeln (atrium, ventrikel) eller hela myokardiet helt.

Sådana förändringar i hjärtfrekvensen är den vanligaste typen av hjärtrytmförstöring (arytmi). I olika former förekommer extraordinära myokardkontraktioner hos mer än 80% av personerna.

Extrasystoler är associerade med utseendet i hjärtmuskeln med ytterligare fokus på excitation eller impuls, vilket inte är förknippat med rytmens huvuddrivare (sinusnod). Det aktiverar hjärtens ledningssystem och orsakar en ytterligare reduktion.

Det finns två klasser av extrasystoler:

 1. Neurogena eller funktionella - är associerade med miljöpåverkan (alkohol, droger, koffein, stressiga situationer).
 2. Organiska eller patologiska - uppstår i samband med nederlaget i hjärtmuskeln.

Volymen blod som kommer från vänster ventrikel i aortan, med extrasystoler, är mycket mindre än normalt. Därför är det patologiska tillståndet farligt eftersom frekventa sammandragningar av myokardiet stör den normala rörelsen av blod genom hjärtat och inre organ, vilket orsakar otillräckligt blodflöde. Varje spänningsfokus, som inte är kopplad till huvudpacemakern, kan provocera en attack av takyarytmi (hjärtrytmstörning av typen högpuls).

Enstaka extrasystoler hos friska människor utgör ingen hälsorisk och behöver inte behandlas. De ytterligare nedskärningar på bakgrund av befintlig infarkt hjärt patologi är föremål för behandling om det finns en klinisk manifestation av sjukdomen eller systole förvärra den underliggande sjukdomen.

Extrasystolisk arytmi svarar väl på behandlingen och har liten inverkan på patientens vanliga sätt att leva och bete sig.

Extrasystolia kan förekomma i ett av hjärtkamrarna

Diagnos, observation och behandling av patologi praktiseras av läkare av flera specialiteter: terapeuter, arytmologer eller kardiologer. Ibland behövs en endovaskulär vaskulär kirurg.

Varför finns det en patologi

Orsakerna till extrasystolen är i många avseenden jämförbara med de som leder till utseende av takyarytmier, vilket är förknippat med den allmänna mekanismen för sjukdomsuppkomsten. Därför kan frekventa extrasystoler stimulera starten av paroxysm (attack) av takykardi.

Eventuell kardiomyopati (en förändring i strukturen och en minskning av myokardcellernas funktion med utvecklingen av ventrikulär misslyckande)

Tumörlassion i hjärtmuskeln (bra och malign)

Operativa ingrepp på hjärtat (öppen och endovaskulär)

Traumatisk skada på myokardets struktur

Inflammatoriska processer i hjärtmuskeln och perikardiet (myokardit, perikardit)

Medfödda och förvärvade hjärtfel

Överträdelse av det högra hjärtats funktion med högt tryck i det lungformiga systemet (lunghjärtat)

Diabetes mellitus typ 1 och typ 2

Höga blodnivåer av nikotin, alkohol och koffein

Otillräcklig njursjukdom med ökad urea och kreatinin

Sjukdomar i broncho-lungsystemet med tecken på andningssvikt

Brott mot funktionen av hjärtkammaren (låg utstötningsfraktion)

Läkemedel för behandling av hjärtarytmi

Sjukdomar i livmoderhalscancer och bröstryggraden med svår degenerativ (destruktiv) komponent (osteokondros, osteoporos, bråck, tumörer, inflammation)

Godartad prostatahyperplasi (utvidgning) - adenom

Stark hosta av någon anledning

Febriltemperatur (över 38 grader)

Diagnos av hjärtmuskeln associerad med direktkontakt (ventrikulografi, elektrofysiologisk undersökning)

Autoimmuna sjukdomar (sarkoidos, amyloidos)

Idiopatisk (utan kommunikation med någon faktor eller sjukdom)

Vad är typerna av extrasystoler?

I medicinsk praxis utmärks flera typer av extraordinära sammandragningar av hjärtmuskeln. Beroende på detta manifesterar extrasystolen sig annorlunda och utvecklas i framtiden.

Den genomsnittliga frekvensen är 10-30

Sällsynt - mindre än 10

Mean - visas i början av en kardiocykel

Senast extrasystoler i andra hälften av hjärtcykeln

Periodisk (allodromy): bigemini (varje normal minskning bör vara extra), trigemini (efter två fulla systoler är extrasystolisk reduktion), etc...

Polytopic - flera källor

I praktiskt medicin är en "prognostisk" form av separation av extrasystolen (och alla brott mot rytmen av myokardiella sammandragningar som helhet) av stor betydelse:

 • säker - någon form av extraordinära sammandragningar och ökad hjärtfrekvens, som inte åtföljs av kliniska manifestationer hos personer utan myokardiell patologi;
 • potentiellt farligt - kränkningar av pulsens rytm, utan symptom, men uppstod på bakgrund av hjärtsjukdom med hjärtskada.
 • farliga eller maligna - perioder av stabila rytmrubbningar (takykardi, extrasystolisk arytmi) med tecken på försämrad blodflödet till cellerna i hjärtmuskeln och stora kärl, och (eller) ventrikelflimmer. Denna form av pulsstörning uppträder vanligen mot bakgrund av uttalade patologiska förändringar i myokardvävnad och hjärtfunktion.
Bigeminia på EKG. Det visar hur varje normal sammandragning följer extrasystolen

Symptom på patologi

Symtom på extrasystolen är i de flesta fall frånvarande, särskilt om ytterligare myokardiella sammandragningar är sällsynta och förekommer inte ofta.

Kliniskt signifikanta manifestationer av sjukdomen innefattar:

 • känner att hjärtmuskeln arbetar med avbrott
 • uttalad eller förstärkt hjärtslag;
 • känsla av hjärtstillestånd
 • hjärtan bleknar
 • Känslan att något i bröstet vändes upp och ner;
 • ångest;
 • oförmåga att andas
 • rädsla.

Dessa klagomål är inte alltid förknippade med ett brott mot blodflödet i hjärtat och stora artärer, ofta uppträder symtomen på en ytterligare myokardiell kontraktion mot bakgrund av att sänka tröskeln för mänskliga känslor.

Svårigheten hos patientens klagomål överensstämmer inte alltid med svårighetsgraden av extrasystolen som detekteras på elektrokardiogrammet, vilket är förknippat med ett annat tröskelvärde hos olika patienter.

Om beats är förknippade med organiska skador i hjärtmuskeln, sedan aktualiserats viktigaste kliniska manifestationer av hjärt patologi, och extraordinära sammandragning av hjärtmuskeln - en gudagåva under diagnos sökning.

Alla former och typer av extrasystoler tolereras väl av patienter, utan att påverka deras förmåga att utföra någon form av aktivitet. Dålig övergripande hälsa, minskat motstånd mot träning - tecken på nedsatt hjärtfunktion på bakgrund av en sjukdom som orsakade extraordinära myokardiella sammandragningar.

Hur identifierar sjukdomen

Extrasystole är en sjukdom som inte kan fastställas på grundval av ett klagomål. Men under patientens ifrågasättning specificeras tidpunkten för förekomst av symtom och möjliga orsaker till patologi.

Den slutliga diagnosen kräver ett antal ytterligare studier.

Bestämning av ursprunget för patologisk impuls genom karakteristiska förändringar i hjärtcykeln

Det tillåter att avslöja beroende av förekomsten av extrasystoler på yttre påverkan

Och även hos dem med en klar klinisk bild och tecken på blodflödesstörningar mot bakgrund av extrasystolen, som är planerad att cauterize fokusen för patologisk excitation

Hitta den organiska orsaken till rytmförstöring

Metoder för behandling

På grund av det faktum att enskilda extrasystoler registreras hos de flesta friska människor kan det inte sägas att denna patologi kan botas helt.

Frekventa episoder av störning av rytmen av myokardkontraktioner, associerad med icke-hjärtpatologi, slutar helt när stabiliseringen av den underliggande sjukdomen. Om extraordinära hjärtkollisioner orsakas av hjärtskada, finns det ingen fullständig botemedel mot extrasystol. Det är möjligt att blockera patologiska impulser genom drogterapi, men med återkallandet av läkemedlet uppstår extrasystoler igen.

En bra effekt brinner ut det patologiska fokuset (upp till 90%), men extremt begränsade indikationer på proceduren tillåter inte att det används hos de flesta patienter.

Extrasystolisk arytmi, som inte visar symtom, eller dessa manifestationer är obetydliga, kräver ingen specialiserad behandling. I detta fall är biverkningarna av läkemedel för att justera hjärtfrekvensen farligare än de extraordinära sammandragningarna av myokardiet.

Rekommendationer för denna patientgrupp:

 1. Avvisa från att dricka alkohol, kaffe, starkt te och rökning.
 2. Använd inte droger som orsakar extrasystoler.
 3. Undvik psykologiska belastningar.
 4. Pass EKG 2 gånger per år och ultraljuds myokardium årligen (för att undvika möjliga förändringar i myokardiet och förhöjning av hjärtfunktionen).

Om under förhandsgranskningen finns en somatisk sjukdom som inte är associerad med hjärtat, men som kan orsaka rytmförstöring (listad i orsakerna), är behandlingen ordinerad.

Patienter med hjärtklappning som är förknippade med nervöveruttryck är förskrivna:

 • växtsederande (moderna, valerianska) - i milda fall,
 • lugnande medel (fenobarbital) - i svåra stress situationer.
sedativa

Extrasystoler kräver behandling om:

 • Extraordinära nedskärningar går i grupper, mycket frekventa och orsakar blodflödesstörningar.
 • Det finns en uttalad individuell intolerans av manifestationer av rytmförstöring.
 • med upprepad ultraljud av hjärtmuskeln avslöjas en minskning av myokardiums funktionella kapacitet (en minskning av volymen av utstött blod) eller en förändring i hjärtkammarens struktur (expansion).

Konservativ terapi

Indikationer för läkemedelsbehandling:

 1. Förstöring av sjukdomsförloppet i form av en ökning av antalet extrasystoler.
 2. Frekventa polytopiska, grupp- och tidiga extraordinära förkortningar, där det finns stor risk för ventrikelflimmering.
 3. Allorrytmi med tecken på myokardieinsufficiens.
 4. Om sjukdomen har uppstått mot en sjukdom som orsakar allvarligare typer av rytmförstörningar (hjärtsventilfel, förändringar i ledningssystemet etc.).
 5. Utseende för ytterligare sammandragningar eller ökning av deras frekvens på grund av angina pectoris eller akut störning av blodtillförseln till myokardiet.
 6. Behållna ventrikulära extrasystoler efter slutet av paroxysm av fladder eller ventrikelflimmer.
 7. Extra systoler mot bakgrund av ytterligare sätt att leda.

Drogbehandling omfattar:

Om det inte finns någon hjärtsjukdom

Vid ineffektiv behandling enligt den dagliga övervakningen av EKG väljs kombinationer av läkemedel från flera grupper.

Hos patienter utan hjärtskada används några droger.

Kirurgisk referenssätt

Indikationen för kirurgisk behandling är detektion av mer än 8000 extrasystoler per dag i ett år.

Endast en sådan hög aktivitet av fokus gör det möjligt för oss att identifiera den när kartläggning av hjärtans elektriska aktivitet och att utföra radiofrekvensablation (bränna ut) denna zon i myokardiet.

utsikterna

Sällsynta extraordinära myokardkontraktioner registreras på EKG hos mer än 80% av personerna. De flesta är helt friska och kräver ingen medicinsk hjälp. Det är bara nödvändigt att övervaka EKG i dynamiken. Hotet är störningen av rytmen mot bakgrund av organiska förändringar i hjärtat.

Prognostiskt mer farlig ventrikulär extrasystol, som i motsats till andra typer är associerad med en ökning av dödligheten från störningar av blodflödet i hjärtat och hjärnan. I detta fall är denna typ av arytmi snarare en återspegling av skadorna på hjärtvävnaden än orsaken till den dödliga ventrikulära fibrillationen. I fallet med sjukdomens asymptomatiska förlopp behöver därför inte extrasystoler behandling. Patienterna har visat sig korrigera huvudkardiapatologin.

I händelse av att det inte finns någon patologisk förändring i myokardiets struktur, men den ventrikulära extrasystoliska arytmen av någon form är registrerad ökar risken för plötslig död 2-3 gånger.

För patienter med akut akut hjärtinfarkt och / eller otillräcklig hjärtmuskelfunktion ökar risken upp till 3 gånger. Detta beror på det faktum att extrasystoler, särskilt frekventa och grupper, förvärrar kardiologisk patologi, vilket snabbt leder till utveckling av otillräcklig funktion hos vänster ventrikel.

Trots detta är de ventrikulära extrasystolerna, även i svår form, inte ett självständigt kriterium för prognos för livs- och arbetsförmåga. I de flesta fall är några extra hjärtkollisioner inte farliga. Upptäckten av denna typ av störning av rytmen av myokardiella sammandragningar är ett tillfälle för att genomföra en fullständig undersökning. Dess mål är att eliminera sjukdomar i myokardiet och inre organen.

Extrakorporeal EKG: Hur ser dess tecken ut?

Den som har stött på hjärtarytmi bör veta om alla egenskaper hos var och en av sina arter. I denna artikel berättar våra experter om extrasystoler. Vad är funktionerna i denna typ av arytmi? Hur det uppenbarar sig på EKG - dess tecken och beskrivning presenteras i artikeln.

Egenskaper av extrasystole och mekanismen för dess manifestation

Arrhythmia-läkare kallar en hjärtrytmstörning. Beroende på mekanismen för manifestation av sådana abnormiteter finns det flera sorter, bland vilka det finns extrasystole. Det uppstår som ett resultat av ett upphetsat tillstånd i myokardiet eller dess delar, men muskelkontraktionen sker tidigare än i det normala tillståndet. Dessa extraordinära impulser kommer från olika delar av myokardiet och inte från sinusnoden. Sådana otydliga sammandragningar i hjärtmusklerna växlar med kompensationsstopp. Sådana extraordinära otimala sammandragningar i hjärtmusklerna kallas extrasystoler. Enstaka extrasystoler som uppträder inte regelbundet, men ibland kan även vara hos personer som inte lider av arytmi.

Extrasystoler leder ibland till en förändring av minutvolymen av blodcirkulationen mot minskningen, vilket förklaras av den låga volymen extrasystolisk utstötning av blod.

Om extrasystolerna utvecklas tidigare än vad de borde enligt tidsnormerna, släpps blodet i en mindre volym än det ska. En sådan händelse reflekteras i förändringen i kranskärlblodflödet med efterföljande komplikation av en redan existerande arytmi eller någon annan hjärt-kärlsjukdom.

Typer av extrasystole

Specialister skiljer flera typer av denna arytmi, som beror på den plats där extrasystoler bildas:

 • ventrikulär;
 • atrioventrikulärt;
 • förmaks;
 • olika kombinationer av ovanstående arter.

Extrasystoler har också sin egen klassificering. Så, beroende på deras manifestationsfrekvens, kan de vara:

 • parat (två i rad);
 • grupp eller salvo (mer än två misslyckanden i rad).

Om extrasystolerna klassificeras enligt antalet ursprungsfokus, kommer de att anta följande sorter:

 • monotopisk (har ett enda fokus på spänning);
 • polytopic (har flera foci på en gång).

Extrasystoles frekvens påverkar också deras klassificering. Beroende på detta kriterium särskiljer experter:

 • sällsynt - förekommer mindre än fem manifestationer på en minut;
 • genomsnittet - från sex till femton gånger per minut;
 • ofta - mer än femton gånger i minuten.

Dessa sorter kan ses på EKG, som utsetts av den behandlande läkaren.

Hur går EKG och vad gör

EKG, eller elektrokardiografi, är huvudmålmetoden för att diagnostisera extrasystolisk arytmi. Denna undersökning är ett icke-invasivt elektrofysiologiskt test. Med hjälp av sådan testning registreras bioelektriska potentialer i hjärtat. Patienten är ansluten till de kutana elektroderna, som överförs till monitorn hos motsvarande apparat och till papper i form av grafer. Elektrokardiografi gör det möjligt att utvärdera funktionell aktivitet hos både hela myokardiet och dess enskilda delar:

 • retbarhet;
 • konduktivitet;
 • automatism;
 • depolarisering;
 • repolarisation.

Om referenselektrokardiografisk kurva (graf) ändras, kan den kvalificerade specialisten upprätta karaktären samt lokalisering av störningar i hjärtritmen. Denna diagnostiska metod har inga kontraindikationer och används för undersökning av några patienter. Det kan göras hos någon lokal avdelning i polikliniken.

EKG utförs under speciella förhållanden:

 • personen är i det "ljuva" läget rörelsefri;
 • det undersökta ämnet är endast horisontellt;
 • På patientens exponerade bröst sitter anklar och handledsarmer speciella sensorer;
 • Under proceduren för registrering av EKG-parametrarna behöver du slappna av så mycket som möjligt samtidigt som du håller lugn andning.

Registreringskartorna för elektrokardiografen är baserade på elektrodernas index som är fästa på patientens kroppsdelar. Denna procedur tar vanligtvis inte mycket tid, dess normala varaktighet är från fem minuter till sju minuter. Registreringsbandet måste innehålla följande:

 1. Patientdata:
  • namn;
  • ålder;
  • golvet;
  • närvaro av EKS.
 2. Undersökningsdata:
  • hjärtfrekvens
  • hjärtslagintervall;
  • elektriska axlar.
 3. Hårdvara data:
  • hastighet på pappersframsteg (till exempel 25 mm / s eller 50 mm / s);
  • enhetens känslighet.

Om patologiska abnormiteter upptäcks på EKG-diagrammet, måste den kvalificerade specialistdiagnosen inte bara meddela patienten själv utan även hans behandlande kardiolog.

Hur extrasystolen ser på EKG

De grafiska resultaten av elektrokardiografindikatorerna registreras och dechiffreras av läkardiagnetiker eller kardiolog. På EKG-diagrammet finns fem standardtänder:

 • P-tand av förmaks excitationsfasen;
 • Q-negativ tand;
 • R-positiv prong;
 • S-negativ tand;
 • T - en våg av repolarisationens våg av hjärtan.

PQ-intervallet visar excitationsförloppet längs följande ledningsbanor:

 • AV-nod;
 • stammen av hans bunt
 • Benen i hans bunt;
 • fibrer Purkinje.

Komplexa QRS (negativa och positiva tänder) återspeglar ögonblicket i systolen i hjärtkammarens hjärtan.

En annan viktig indikator på elektrokardiografi är hjärtans elektriska axel, i minskningen av EOS. Den visar den genomsnittliga totala positionen för den elektriska vektorn under hela konjunktionscykeln. Standardarrangemanget för hjärtans elektriska axel är som följer:

 • Direktivitet - till vänster och ner från 30 grader till 90 grader;
 • abnormiteter observeras hos höga och fetma patienter;
 • Patologier noteras med atypisk placering av hjärtat, liksom med olika typer av arytmier.

För att diagnostisera arytmier, följ avvikelserna i formuläret:

 1. Varaktighet av tidsintervaller.
 2. Tändernas form.

Från dessa elektrokardiografiska data kan du få följande information om:

 • hjärtrytmkällor;
 • dess frekvens;
 • vanlig hjärtslag;
 • positionen för hjärtans elektriska axel
 • ledningsförmåga
 • hypertrofisk avvikelse från kamrarna i hjärtat;
 • förändringar i myokardiet (fokal eller diffus).

Analysera rytmernas tillstånd för att avlägsna indikatorer (liksom deras jämförelse) inom cykelintervaller.

På EKG kan extrasystolen se annorlunda ut. Det beror på längden på kompensationsstoppet, vilket kan vara:

 1. Komplett. Det manifesteras av två gånger avståndet mellan kompensationsstoppet mellan tänderna R-R - pre-extrasystolic och post-extrasystolic (i vissa fall är det längre än kompensationsintervallets dubbla norm).
 2. Ofullständig. Längden på kompensationspausen är mer än ett normalt avstånd mellan P-P-tänderna men mindre än dubbelnormen.

Tidpunkten för en extraordinär extrasystolisk puls registreras också på EKG. Med detta kriterium utmärks extrasystolisk arytmi som följer:

 1. Tidigt - en extraordinär impuls i diastolen spelas in samtidigt med T-vågen eller tidigare 0,05 sekunder efter det att den föregående cykeln slutade.
 2. Genomsnitt - efter T-våg efter utgången av tidsperioden från 0,45 sekunder till 0,50 sekunder.
 3. Sen - med utveckling av en extra puls före nästa tand P (eller R), som registreras under normal sammandragning.

Diagnos av arytmi i EKG, inklusive extrasystolisk typ, bör utföras på ett komplext sätt. Det vill säga, den behandlande kardiologen föreskriver att man fortfarande ska genomgå kliniska och laboratorieundersökningar, samt att göra ekkokardiografi (ekkokardiografi). Detta beror på det faktum att många patologier kan orsaka liknande indikatorer för elektrokardiografisk forskning.

Terapeutiska åtgärder för extrasystolisk arytmi

Terapeutiska åtgärder som föreskrivs av den behandlande läkaren inkluderar att ta beta-blockerare och amiodaron. Det första medlet har en ganska svag effekt, men har få biverkningar. Den andra agenten har betydligt mer negativa komplikationer, men anses vara mycket effektiv.

På grund av terapeutisk användning av ovanstående preparat elimineras extrasystoler. Men denna åtgärd är endast tillfällig, eftersom efter avslutad medicinering återkommer arytmi hos extrasystoliska arter.

Extrakorporeal EKG

Extrasystolia är ett brott mot hjärtrytmen som orsakas av för tidiga sammandragningar (extrasystoler) av hela hjärtmuskeln eller dess delar. Med en extraordinär förkortning känns hjärtat påtagligt i bröstet, vilket orsakar ångest och brist på luft. Minskningen i blodvolymen i hjärtminutvolym kan leda till störningar av cerebrala och koronar cirkulation, utlösa utvecklingen av transienta abnormiteter i hjärnan sedlar (medvetslöshet, pares) och angina. Sannolikheten för förekomsten av de allvarliga formerna av en arytmi som leder till plötslig död är stor. Extrasystolen diagnostiseras under EKG.

Nycklar till dekryptering

För att korrekt dechiffrera kardiogrammet behöver du veta de grundläggande principerna för hjärtmuskulaturfunktion. Elektriska impulser kommer från sinoatriella noden på höger förmaksvägg. Förbi musklerna i denna del av hjärtat rör sig signalen till den antivoventrikulära noden och hans bunt. Genom buntens ben passerar excitering genom ventriklarna, vilket medför en minskning av alla delar av hjärtat. Denna sinusrytm är ett vanligt, normalt schema för excitation av hjärtmuskeln.

De elektriska signalerna från hjärtat som erhållits i elektrokardiografi översätts till grafiska data och återspeglas på ett speciellt band. Processen att arbeta i hjärtmuskeln ser ut som en kurva med olika prismor som speglar spänningen:

 • P-atria;
 • Q, R, S - ventriklar (betraktas i komplexet).

Tine T återspeglar avslappning (repolarisering) av ventriklarna. Interrelationen mellan tänder bildar vissa intervall och segment.

Viktigt! Ljusa manifestationer av akut hjärtinfarkt på EKG-förändrad Q-tand, ökning av RS-T-segmentet och negativ T-tand.

Objektiva parametrar av extrasystole

Arytmiens karaktär vid lyssnar till hjärtat kan endast antas. Extrasystols manifestationer bestäms av EKG. Med ett elektrokardiogram kan du:

 • identifiera förekomsten av extraordinära impulser
 • identifiera källan till för tidiga signaler
 • att uppskatta frekvensen av extrasystoler.

Ett normalt kardiogram präglas av standardproportionerna mellan de exponentiella tänderna, deras riktningar och dimensioner. Avståndet mellan tänderna R indikerar rytmens natur, närvaron av P-vågen på impulsernas placering i sinoatriella noden. Extrasystoler kan vara supraventrikulära och ventrikulära. De viktigaste EKG-tecknen på ventrikulär extrasystol:

 • breda QRS-komplex, olika i form från "korrekta" sådana;
 • brist på tänderna P (inte alltid - kort efter den normala kammarpulsen kan inträffa härd extraordinärt aktivitet som manifesterar på elektrokardiogrammet R-vågen följs av en modifierad avancerad ventrikulär komplex);
 • frånvaro av en förlängd diastolisk paus (avstånd RR mellan extrasystoler är lika med två "höger" avstånd, en - med en infogning av en extraordinär puls).

Eventuella manifestationer av extrasystoler på EKG

Atriella extrasystoler

En signal som härrör från atriumet orsakar bildandet av en för tidig P-våg, som skiljer sig från P-våg vid en normal rytm. Detta förklaras av det faktum att aktiveringsvågorna sprids i olika riktningar. Tidig tand P läggs ibland på T-spetsen i det tidigare QRS-komplexet och omvandlar den.

Oftast rör sig den extra atriella signalen genom den antivoventrikulära korsningen och benen i Hisnus bunt, som när den aktiveras av sinoartriella noden. PR-intervall och ventrikulärt komplex förblir oförändrade. Om det normala ventrikulära komplexet har genomgått förändringar på grund av blockering av buntens ben kommer också QRS-komplexet av den extraordinära atriella puls att förändras.

Ibland signaler av ektopiskt atriellt fokus nå antrioventrikulyarnogo förening eller grenblock tills fullständig återhämtning av sin ledningsförmåga efter föregående atriella extrasystoler (de är helt eller delvis ogenomtränglig för excitation). Detta återspeglas av förlängningen av PR-intervallet eller blockeringen av den extraordinära atriella signalen.

Immuniteten hos benen i Hisb-buntet åtföljs ibland av blockade manifestationer. Ventrikulära komplex expanderas. Om den tidiga P-vågen inte kan detekteras före QRS-komplexet, kallas ibland atriella atriella impulser ibland felaktigt som ventrikulära pulser.

På fragmentet av kardiogramet observeras höger atrial ektopisk rytm. Tanden P är negativ.

Antrioventrikulär extrasystol

Förekomsten av ett tidigt ventrikulärt komplex med en normal konfiguration är inneboende i de extraordinära elektriska impulserna från den antivoventrikulära förbindelsen. Generationsstället lokaliserat i den antivoventrikulära föreningen är i stånd att sända excitering till både atria och ventriklar, vilket orsakar bildandet av en negativ P-våg. Det kan registreras före det ventrikulära komplexet, efter det eller kombinerat med det - beror allt på överföringshastigheterna för den tidiga signalen från den antivoventrikulära anslutningen till atrierna och ventriklerna.

På kardiogramfragmentet framför det ventrikulära komplexet observeras en negativ P-tand. Detta är bevis på att en extraordinär impuls är lokaliserad i den antivoventrikulära noden eller mycket nära den.

Ventrikulär extrasystol

Om en extraordinär elektrisk impuls uppstår i ventriklerna, passerar excitationen genom dem inte genom Hyis bunt, men genom myokardiet, vilket kännetecknas av en relativt långsam ledningsförmåga. Den störda sekvensen och fördröjd aktivering av ventriklerna deformerar och breddar QRS-komplexen. Innan de tidigt utbredda ventrikulära komplexen finns det aldrig en tidig P-tand.

För tidiga ventrikulära extrasystoler kan kombineras med T-vågn från föregående puls. Oftast utlöses ventrikelflimmer och takykardi av sådana extraordinära signaler. Men det betyder inte att de alltid provar utseendet på sådana arytmier. Om en extra ventrikulär puls bildas lite innan den normala sammandragningen kan det förekomma omedelbart efter en normal P-våg. En sådan tand P prematur anses inte, och extraordinära ventrikulära impulser kallas endi-diastoliska.

Oftast, efter en extraordinär sammandragning av ventriklerna, finns det en paus. Om det inte existerar, är en extra puls på EKG "klämd" mellan två normala sammandragningar. Detta är en interpolerad extrasystole. Atriell aktivitet efter en extraordinär ventrikulär signal beror på spridningsriktningen. Om exciteringsvågen går till förmaken genom antrioventrikulyarnoe bildade föreningen omvandlade P-tand, som ofta är kombinerad med den ventrikulära extrasystolen och gömd bakom den.

Om den antrioventrikulära anslutningen inte leder till en våg av excitering från ventriklerna till atriumet fortsätter deras aktivitet oavsett aktivitet hos ventriklarna. Detta manifesteras av en kompensatorisk paus efter en för tidig ventrikulär impuls.

Det händer att den ventrikulära extrasystolen inte faller in i den antivoventrikulära anslutningen helt. Då kan en annan normal signal nå den antivirentrikulära korsningen, medan den delvis är mottaglig för excitation. Dess långsamma genomförande kommer att påverka kardiogrammet genom att förlänga PR-intervallet. Detta fenomen manifesterar vanligtvis sig efter interpolerade ventrikulära impulser.

Ventrikulär extrasystol på ECG-fragmentet representeras av ett breddat och deformerat ventrikulärt komplex. Efter det finns en full förlängd diastolisk paus.

Viktigt! Akut hjärtinfarkt (AMI) kännetecknas av en skarp EKG-dynamik. Vid senare skeden förändras EKG.

Extended ECG Diagnostics

Extrakorpi på EKG detekteras inte alltid. Latenta "dumma" hjärtsjukdomar kräver ytterligare forskning. Elektrokardiografisk övervakning av Holter - ett långt (dag eller två) EKG med en bärbar enhet som ligger på patientens kropp. Han upprätthåller också en dagbok med aktivitet, där han återspeglar sina känslor. Sådan övervakning visas för alla patienter med hjärtpatologier, oavsett närvaron av tecken på extrasystol och detektering av det med konventionell kardiografi.

Detektering av en extrasystole som inte har detekterats på ett elektrokardiogram i vila och under övervakning av Holter kan vara veloergometri (BEM) och löpbandstest. Dessa är specifika tester som upptäcker hjärtrytmstörningar vid fysisk ansträngning.

Diagnos av extrasystol bör vara omfattande. En mer detaljerad bild kommer att ge ytterligare kliniska och laboratoriestudier samt ekkokardiografi. Ett sådant tillvägagångssätt kan förklaras: elektrokardiografiska data för olika patologier kan vara mycket lika.

Extrasystoler per ekv

Instrumentala metoder - EKG-diagnostik av extrasystole

Extrasystoler är för tidiga komplex, vanligen med ett fast adhesionsintervall med den föregående impulsen av basalrytmen. Lokalisering särskiljer supraventrikulär (sinus, atriell, från AU-anslutning) och ventrikulär extrasystoler.

Sinus extrasystoler och extrasystoler från AU-föreningen detekteras sällan i 0,2 och 2% fall. Betydligt oftare, enligt MS. Kushakovskogo (1992) registrerade atriella (25%) och ventrikulära (62,6%) extrasystoler. Sinus extrasystoles kännetecknas av en oförändrad form av P-våg och ingen kompensations paus. Precis diagnostisera sinus är en extrasystole endast möjlig med hjälp av invasiv EKG-forskning.

Atriala extrasystoler identifierade av två huvudsakliga egenskaper: prematur (relativt grundläggande rytm) ändras i form och / eller polariteten hos P-vågen, men ökade också något i jämförelse med den konventionella hjärtcykeln postextrasystolisk paus. Oftast noterar lägre atriella extrasystoler med en negativ P-våg framför QRS-komplexet i ledningarna II, III och VF (Figur 1.1). När arytmi levonizhnepredserdnyh negativt P-vågen som registrerats i leads I, har V5-V6 AVL, och i bly V1 ibland extra systoliskt P-vågen en dubbel-pucklar form ( "svärd och sköld" eller "kupol och torn"). P-Q-intervall atriala extrasystoler kan vara kortare - upp till 0,09, en normal eller förlängd längd (större än 0,20 c), som beror på placeringen och villkoren för förekomst av ektopiskt AU-puls.

Komplexet är ibland atriell extrasystole avvikande (modifierad) formen på grund av den funktionella blockad intraventrikulär faller under tidig impuls (fig. 1,1-1,2). Sådan bör differentieras från extrasystoler ventrikulära extrasystoler, särskilt om ektopisk P-våg överlagrad på den föregående T-vågen komplex som är således något deformerad. Avvikande QRS-komplex supraventrikulär extrasystole har oftast formen av partiell eller fullständig blockering av högra grenblock och till en tre-fas formen leder Vj (RSR eller RSR ') och V6 (QRS). Ibland kan de ha formen av andra störningar i intraventrikulär ledning (se figur 1.1). Sannolikheten för avvikande ventrikulär komplex ökas i de tidiga atriella extrasystoler (med ett intervall av vidhäftning är mindre än 44% av den tidigare P-P) och arytmi som inträffar vid en låg frekvens bassats, eller när predektopicheskomu intervall föregår avlånga R-R (Ashman fenomen) (se Fig.. 1,1 ).

Frekvenlig singel, låg atriell extrasystol med perioder av bigeminy och avvikande ledning enligt typen av blockad av den främre grenen av den vänstra grenen av bunten

. Ashmans fenomen: avvikande komplex registreras endast efter längre hjärtcykler

Atriella extrasystoler med avvikande ledning

(2: e, 6: e komplex) och ventrikulär extrasystol (4: e komplex). Minskningen i intervallet för extrasystolvidhäftningen är associerad med en större grad av aberration

Blockerad prematur atriell kontraktion (atriell prematur excitation utan efterföljande ventrikulär) uppstår på grund av ektopisk impuls blockad i AU-förening, som är i ett tillstånd av absolut eldfasthet. Djup penetration extrasystolisk puls till anslutningspartiet UE kan leda till en förlängning av intervallet P-Q i följande komplexen Wenckebach period utseende och till och med uppkomsten av korta UE subtotal eller total blockad (fig. 1,3). Blockerad atrial arytmi kan simulera sinoatriellt block eller sinusbradykardi (blockerad förmaks bigemini) i de fall där extrasystolisk P-våg är överlagrade på den föregående T-vågen komplex.

Blockerad atriell extrasystol

Extrasystoler från AU-anslutningen är indelade i dessa EKG-varianter:

a) med samtidig excitation av atria och ventriklar;

b) med preliminär excitering av ventriklarna;

c) med ventrikulo-atriell blockad av 1: a graden;

d) dolda extrasystoler.

När arytmi från UE-anslutning samtidigt propagerar impuls till förmaken (bakåtsträvande) och nedåt (antero) till kamrarna. hastighetsförhållandet mellan den retrograda och antero beteende definierar EKG picture AU-beats. I AU-extrasystole med samtidig excitering av förmaket och ventriklarna i EKG vanligen registreras prematur supraventrikulär QRS-komplex form; Prong P 'är osynlig i yt-EKG, men kan identifieras genom andra metoder (förstärkt, transesofageal eller intraatrial elektrogram). För extrasystoler från UE-förbindelse med ventrikulär pre-excitation karakteristik kontrollera EKG QRS-komplexet i förtid, de flesta supraventrikulära bildar på ST-segment eller T-våg, som är negativ (i ledningarna II, III, aVF) tand F'.

Om extrasystole SU-R-P 'intervallet varar mer än 0,20 s, då talar vi om retardation av retrograd som kan vara en prekursor av förekomst av pulser och ömsesidiga rytmer. I fallet med fullständig blockad extrasystolisk retrograd impuls kan orsaka införandet av AU-beats eller extrasystoler föreningar registrera fullständig kompensations paus (nodala slag). För extrasystoler från AU anslutning anses vara en typisk form av supraventrikulär QRS-komplex, men den kan också ha avvikande vyer, oftare, vilket komplicerar differentialdiagnos av avvikande AU-ventrikulära prematura slag med den typ av blockad bunt av hans högra ben (fullständig eller ofullständig). Impulse AU-beats kan låsas samtidigt i anterolateralt och retrograd riktning - dolda AU-extrasystoler. Dessa beats är inte inspelad på EKG, men de efterlikna olika former av störnings ledningsförmåga UE: UE-I blockad grad förekommer med jämna mellanrum; växling av normala och långsträckta P-Q intervaller med latent AU-trigeminia; AU-II blockad grad typ 1, II grad 2:a typ (block pseudo Mobitts I) eller II med håll grad 2: 1. Närvaron av dolda AU-takter kan antas i fall av växling i EKG störningar AU-konduktivitet och genomföras i de anteroriktningen AU-extrasystoler. I dessa fall avslöjar intrakardiell elektro studie dolda AU-beats eller identifiera en annan orsak ledningsrubbningar.

De viktigaste EKG-tecknen på ventrikulära extrasystoler:

1) den för tidiga uppkomsten av expanderad och deformerad i förhållande till huvudrytm QRS-komplex utan en föregående P-våg till den, förutom de senare beats, vilka registreras före P-vågen som inte har någon relation till elektrofysiologiska ventrikulära extrasystoler;

2) oftast - närvaron av en kompensatorisk paus.

Formen av de ventrikulära extrasystoler beror inte bara på lokaliseringen av extrasystols källa utan också på hastigheten och banan för pulsförökning i ventriklerna. Därför gör EKG det möjligt att preliminärt bestämma placeringen av det ektopiska fokuset enligt det extrasystoliska komplexets morfologi. Om den ventrikulära extrasystolen har formen av blockad av högerbenet och vänster främre gren av buntet, är källan till det i systemet till vänster bakre gren av Hyis bunt, det vill säga i den bakre väggen av LV; om den ventrikulära extrasystolen har formen av blockad av högerbenet och den bakre nedre grenen av buntet, är källan av den i vänster främre gren av buntet; om den ventrikulära extrasystolen ser ut som en fullständig blockad av buntets vänstra ben, ligger källan till det högra benet i bunten av His.

QRS-komplexet i den vänstra ventrikulära extrasystolen i de högra thoraxledarna har en monofil eller bifasisk form: R, qR, RR ', RS, R och i vänster - GS eller QS. QRS-komplexet i den högra ventrikulära extrasystolen i de högra thoraxledarna har formen GS eller QS, och till vänster - R (tabell 1.1). Om den ventrikulära extrasystolen uppträder i interventrikulär septum är vanligtvis varaktigheten och formen av den något annorlunda än QRS-kärnrytmkomplexet. QRS-typformen av rSR 'i V1-ledningen är karakteristisk för extrasystolen från den vänstra halvan av interventrikulär septum och typen R eller qR i ledningen av U6 är för extrasystolen från den högra halvan av septum.

Direktivitet extrasystolisk komplexa QRS-komplex i alla prekordial leder upp källa lokalisering antyder ventrikulära extrasystoler i de basala delarna av hjärtat, och QRS-komplexet dragkraft nedåt - i den övre delen (se Tabell 1,1..). Komplexet är inte avsedd för lokal diagnos av fall, den exakta källan till beats, begränsa produktionen av närvaron av PVC.

Karakteristiska former av ventrikulär extrasytolkomplex i bröstkorgs EKG-leder med basal, mellanliggande och apikal lokalisering

Adhesionsintervallet för monotopiska ventrikulära extrasystoler är desamma, även om deras form kan vara annorlunda (i detta fall är de polymorfa). Fluktuationen av vidhäftningsintervallen för monotopiska extrasystoler överskrider normalt inte 0,06-0,10 s. Polytopiska ventrikulära extrasystoler har olika längdsammanhållningsintervaller och som regel olika former av QRS-komplex. Två extrasystoler i rad kallas parade (Figur 1.4) och 3-5 - grupp, "salvo" (Figur 1.5) eller jogging av ventrikulär takykardi. Tidiga och mycket tidiga ventrikulära extrasystoler (R på T) utmärks också (Figur 1.6). Extrasystolia kan vara oregelbunden (monotopisk eller polytopisk), och dess utseende med viss regelbundenhet definieras som allorytmi (bigemini, trigeminia, quadrigemini, etc.).

Interpolerade atriella eller ventrikulära extrasystoler registreras mellan två normala komplex av OCS, vanligtvis på bakgrund av en bradykardi (Figur 1.7).

beats

Extrasystolia är en abnormitet i hjärtrytmen som härrör från den ökade aktiviteten av ektopisk automatism och kännetecknas av en förhastad sammandragning av hela hjärtat eller dess enskilda delar.

Extrasystoler kan vara atriella, från AV-anslutning, ventrikulär.

EKG-tecken: För tidigt utseende av det extrasystoliska komplexet. Nadzheludochkovye extrasystoles kännetecknas av en stabil form av det ventrikulära komplexet och ofullständig kompensationspause. I atriella extrasystoler kan P-tanden vara normal eller något förändrad när ektopisk fokus är nära lokaliserad till sinusnoden. Om källan till extrasystoler befinner sig i mittens delar, minskas tand P eller blir bifasisk, och ekstarsystolen från de lägre atriella regionerna kännetecknas av en negativ tand P.

Extrasystoler från den atrioventrikulära korsningen känneretrograd spridningspuls till förmaket och har negativa P vågform belägen efter QRS-komplexet (ventrikulär excitation vid den tidigare), eller P-vågen är frånvarande (med samtidig excitering av förmak och kammare).

Ventrikulära extrasystoler på bredd överstiger 0,12 s, skiljer sig från deformerad, hög amplitud av ventrikulärt komplex och kompensationspause. Extrasystols största tand är oriktigt oriktigt med avseende på segmentet ST och även till tand T.

Högerkammare extrasystole. I huvudet riktas huvudkanten på QRS-komplexet uppåt, i 111-ner; i VI-V2 riktas den nedåt, i V5-V6 - uppåt. Vänster ventrikulär extrasystole. Huvudtanden för QRS-komplexet i jag leder ner i III-up; i V1-V2 från uppåt, i V5-V6-ner.

Interpolerad (interkalrerad) ventrikulära extrasystoler förekommer mellan 2 normala sammandragningar, med extrasystolerna som uppträder mycket tidigt.

Utseendet på EKG av en extrasystol med en annan form av det ventrikulära komplexet (polytopisk) pekar på flera ektopiska foci.

Polytopic och flera extrasystoler inneboende i organisk skada på myokardiet och prognostiskt ogynnsamt.

I.A. Begezhnova E.A. Pomanova

Elektrokardiogram med extrasystol. Manifestationer av extrasystoler på EKG

prematur komplex (ES) kallas för tidig hjärtkollision (Mage E. 1876) i förhållande till huvudrytmen (OR). EKG extrasystolisk cykeln inträffar före nästa (nästa, "planerad") primärcykel, dvs.. E. Intervallet mellan den föregående cykeln arytmi ELLER extrasystoler och kortare än alla andra intervall mellan cyklerna TS. Detta intervall kallas preektopisk.

Beroende på platsen extrasystolisk puls det resulterar i för tidig reduktion av eller hela hjärtat (EKG ES som ett PQRST komplex eller QRSTP negativ RII, III, aVF), eller endast de ventriklarna (EKG ES komplex QRST, är antingen frånvarande P-vågen eller inte har en temporär förbindelse med komplex QRST). Blockerade atriella prematura slag orsakar sammandragning av förmaken endast (på ett elektrokardiogram utan för tidig P-vågen följs av en ventrikulär komplex).

Ur befintliga teorier beats (såväl som paroxysmal takykardi, fibrillering och fladdring av atriärerna och ventriklarna) har teorin baserat på återinföringsmekanismen den mest underbyggda och erkännande. Detta är mekanismen för återinträde eller upprepad cirkulation av exciteringsvågen (Schmidt K, Erlanger J. 1929).

Det består i bildandet av en våg excitation. cirkulerar genom flera cardiomyocytes eller i en stor volym i hjärtat, som inträffar på grund av ensidig blockad av individuella fibrer eller knippen av hjärtledningssystemet exciteras i ytterligare fördröjda från den andra sidan (icke-blockerad) och blir därigenom ektopisk impulskälla excitation släpptes av tiden för den eldfasta tillstånd av kardiomyocyter.

Om en sådan cirkulationsvåg är begränsad till en cykel. då kommer det att finnas en enda extrasystole. Om cirkulationen upprepas två gånger, bildas paras extrasystoler. Med upprepad återinträde (cirkulation) av excitation utvecklas paroxysmal takykardi.

Enligt denna mekanism, ensidig blockad förhindrar spridning extrasystolen föregående pulsen OR och naturligtvis beror tiden för uppträdandet av extrasystoler tydligt på avståndet mellan föraren eller lokalisering och återinträde utrymme (ensidig blockad av bana eller fibrer), m. e. cirkulär våg lokalisering. Extrasystol injiceras av den tidigare cykeln av OR och är "länkad" till den i tid. Den definierar huvuddragen i arytmi jämfört med andra typer av enstaka cykler, kränker grundrytmen: parasystole. anfall, sänksnitt.

Extrasystoles, förutom att vara en prematur kontraktion uppträder vanligen tidigt nog (det preektopiska intervallet är kort) och om flera extrasystoler spelas in från en enda plats (monofokus, monotopisk). då är deras preektopiska intervall lika eller olika med inte mer än 0,08 sek. Denna anslutning av extrasystolerna med den föregående cykeln av OP och samma varaktighet av det preektopiska intervallet av monofilala extrasystoler tillät detta intervall att kallas kopplingsintervallet.

Enligt en annan genesis teori beats. Extrasystolen kan ibland vara resultatet av ökad automatik hos ektopiska centret.

I vissa fall intoxikation. inklusive hjärtglykosider överdosering extrasystole inträffar på grund av en ökning eller diastoliskt postsistolicheskoy oscillerande aktivitet (Cranefled H. 1977) innan hennes cykel (i dessa fall monofokusnyh ES har också samma kopplingsintervallet).

Kopplingsintervall beroende på platsen för extrasystolen mäts mellan följande element i EKG. 1) då atriell arytmi från det föregående P-vågen ELLER arytmi cykel tills de P wave extrasystoler: 2) och under ventrikulära extrasystoler atriovent-rikulyarnyh början av QRS-komplex extrasystole som föregår cykel tidigare ELLER QRS komplexa extrasystoler.

Extrasystolia på kardiogrammet: Vad är dessa, vilka är orsakerna, åtgärdernas stadier

Vad är ursprunget till extrasystolen?

Hjärtat består av 4 kamrar - de två övre (atria) och de två nedre (ventriklarna). Palpitation kontrolleras av sinoatriella noden (CA-bunten) - en zon av speciella celler som ligger i det högra atriumet.

Denna naturliga pacemaker skapar elektriska impulser som orsakar en normal hjärtslag. Från sinusnoden passerar elektriska impulser genom atriumet till ventriklerna, vilket får dem att komma till kontrakt för att pumpa blod i hela kroppen.

Extrasystoler uppträder vanligen tidigare än en annan kontraktion vid en normal hjärtfrekvens på EKG. De stör ofta kroppens normala ordning. Som ett resultat är ytterligare, asynkrona slag mindre effektiv vid transport av blod i hela kroppen. Singelinsatser extrasystoler påverkar vanligtvis inte hjärtmusklernas förmåga att ingripa. Det är därför de inte orsakar några symtom om de inte uppstår ofta.

Orsakerna till extrasystoler är olika. Hjärtsjukdom eller ärrbildning i hjärtmuskeln kan fungera som en källa för felaktig förekomst av elektriska impulser. Vissa triggers gör hjärtcellerna elektriskt instabila. Nedan finns några möjliga orsaker till extrasystolen:

 • kemiska förändringar, patologier av elektrolyt och syra-basbalans av blod i kroppen;
 • vissa mediciner, inklusive mediciner för astma
 • alkohol eller narkotiska ämnen;
 • en hög nivå av adrenalin i kroppen, vilket beror på koffein, nikotin, motion eller ångest;
 • skador på hjärtmuskeln på grund av hjärt-och kärlsjukdomar, medfödd hjärtsjukdom, högt blodtryck eller hjärtsvikt.

klassificering

Elektrisk aktivering av hjärtat kan orsakas av pulser, vars källa ligger i olika delar av kroppen. Följaktligen utmärks följande typer av extrasystoler:

1. Nadzheludochkovye (supraventricular) extrasystoles - är för tidig sammandragning, som förekommer i hjärtans övre kamrar (atria). Vanligtvis finns det helt friska människor (upp till 60% har minst en på 24 timmar).

2. Ventrikulära (interkalära, inklusive) extrasystoler uppträder när den ektopiska pulsen lämnar hjärtans nedre kamrar (höger ventrikulär och vänster ventrikulär typ). I avsaknad av kronisk kardiopatologi är de flesta av dem ofarliga. Icke desto mindre indikerar vissa källor en överträdelse av funktionen hos ventriklerna vid en hög frekvens av extraordinära nedskärningar. I regel är detta typiskt för patienter som har haft hjärtinfarkt eller har en strukturell patologi hos det atrioventrikulära komplexet.

Symtom och tecken

Patienter med sällsynta för tidiga sammandragningar rapporterar ofta inte symptom. På dem kan extrasystoler utläsas för att förbereda en operation. I andra fall uppträder symtomen mot bakgrunden av standard hjärtfrekvens och åtföljs av en paus. Det visualiseras som "missade" slag eller en känsla av att stoppa hjärtslaget. När puls känns hos sådana patienter registreras förlusten av pulsvågan.

Patienter noterar också att extrasystoler orsakar en känsla av hjärtflingning, som faller från en höjd, hoppar från ett springbräda. Klagomål kan kompletteras med känslor av oregelbundna hjärtslag. De kanske inte är bekväma och orsakar betydande ångest. Symtom som förvärras i övningen är de mest rastlösa och viktiga. Sannolika och andra manifestationer:

 • svimning eller yrsel
 • atypisk smärta i bröstet;
 • trötthet;
 • Det finns rapporter om fall där svimning under hosta blev tillbakadragande av extrasystoler.

Moderna diagnostiska metoder

De huvudsakliga metoderna för att bestämma extraordinära hjärtkollisioner är elektrokardiografi och EKG-övervakning med hjälp av Holters apparat.

Extrakorporeal EKG

Under det normala EKG-testet sitter sensorerna på bröstet och benen för att skapa en grafisk inspelning av elektriska signaler som passerar genom hjärtat. För tidiga ventrikulära sammandrag känns igen lätt på filmen, förutsatt att de registreras under proceduren. Huvudskyltarna för ventrikulär extrasystol på EKG under avkodningen är följande:

 1. Ett eller flera QRS-komplex med en abnorm form och en atypisk position registreras. Det otydliga komplexet som motsvarar den ventrikulära extrasystolen förstoras (över 120 ms) och deformeras. Dess struktur är informativ om extrasystols ursprung, speciellt om det är polytopiskt.
 2. Efter extrasystoler följer en fullständig kompensationspause som upptar en del av RR-klyftan mellan det patologiska komplexet och nästa normala Q.

På bilden 1 ser vi en isolerad extraordinär sammandragning av ventriklerna med ett brett komplex av QRS (markerad med en blå cirkel). En fullständig kompensationspause är närvarande, eftersom avståndet mellan QRS-komplexen är lika med två RR-intervaller.

Ett exempel på högerkammare extrasystol på EKG ser ut som ett block i vänstra benet i bunten av Hisniaen, och extrasystoler i vänster ventrikel ser ut som ett högersidigt block av grenarna i buntet.

Daglig Holter övervakning

För tidiga sammandragningar kan det inte påvisas inom kort tid när standard EKG utförs. I sådana fall kan det vara nödvändigt att använda Holter-monitorn i 24 timmar för att fånga några onormala rytmer. Daglig övervakning används för att diagnostisera extraordinära myokardiella sammandragningar, liksom andra hjärtrytmsjukdomar såsom förmaksflimmer, förmaksfladder och ventrikulär takykardi.

Foto 2 visar flera ventrikulära extrasystoler på EKG (märkt med en blå rektangel på posten). Extrasystoler växlar med komplex av QRS normal rytm (röda ellipser). Denna situation är mer hotande än isolerade ventrikulära extrasystoler (foto 1).

När man utför daglig övervakning med kriteriet för viktiga EKG-tecken är extrasystolen mer än 200 supraventrikulära extraelektriska pulser.

Är det värt att kämpa med en rytmstörning?

Eftersom denna hjärtrytmstörning är en vanlig förekomst hos ett stort antal personer som inte har organiska hjärtsår, är frågan kvar: behöver akut hjärtinfarkt kräva medicinsk ingrepp?

Grundläggande principer för behandling och förebyggande av komplikationer

Beslutet om att behandla extrasystoler beror på förekomsten av samtidig hjärtsjukdom och förekomsten av obekväma symtom. Alla riskfaktorer, villkor och utlösare som kan öka sannolikheten för för tidiga sammandragningar bör elimineras eller kompenseras för:

 • koffein, tobak och alkohol;
 • högt blodtryck (hypertoni);
 • kronisk stress;
 • organiska sjukdomar i hjärtmuskeln, inklusive medfödd hjärtsjukdom, kranskärlssjukdom, hjärtsvikt.

Om doktorerna efter undersökningar dragit slutsatsen att extrasystolerna orsakas av problem med andra organsystem (inte kardiovaskulär), måste patienten utföra en terapeutisk behandling för de faktiska orsakerna till provocerande rytmförstörningar. Den patologiska betydelsen av ventrikulära extrasystoler ökar med deras antal. Ju mer onormala sammandragningar som finns, ju mer sannolikt är utvecklingen av allvarliga konsekvenser av arytmi.

Den kliniska betydelsen av extrasystoler beror på det sammanhang där de förekommer, nämligen:

 • Hos unga patienter utan strukturell hjärtsjukdom är tidiga sammandragningar vanligtvis inte associerade med ökad risk för plötslig hjärtdöd;
 • hos äldre patienter, särskilt med ischemisk sjukdom, är risken för ögonblicklig asystol (hjärtstopp) extremt hög vid långvarig ventrikelarytmi.
 • hos patienter efter hjärtinfarkt bör atriella ventrikulära extrasystoler undvikas på grund av den höga sannolikheten för malign fibrillation, vilket kan blockera utflödet från sinoatriella noden.

Hur ofta besöker en patient med en extrasystol en kardiolog?

En patient med en normal mängd extrasystoler har visat sig ha en doktors observation med regelbunden kontroll två gånger om året för att avslöja strukturella förändringar eller försämring av hjärtets funktionella tillstånd. Om patienten är registrerad hos en kardiolog med kronisk myokardiell patologi, som är associerad med ischemi, hypertension, är han visad att konsultera vid minsta försämring av tillståndet. I händelse av en positiv arytmiförlopp borde en liknande patient besöka läkaren var tredje månad.

rön

Extrasystoler är ofta detekterbara fynd under inspelningen av ett kardiogram. När extraordinära nedskärningar isoleras, har de liten klinisk betydelse och kan hittas i helt friska människor. Frekventa extrasystoler är förknippade med en ökad risk att utveckla farliga hjärtproblem och komplikationer hos patienter.

Följande självhjälpstrategier kan hjälpa till att förhindra extrasystoler:

 1. Spårtriggare. Detta kan hjälpa till att identifiera ämnen eller åtgärder som framkallar för tidiga sammandragningar.
 2. Ändra sättet att leva. Koffein, alkohol, tobak och andra fritidsdroger är välkända provokatorer för för tidiga sammandragningar av ventriklerna.

Hantera stress. Ångest kan orsaka onormala hjärtkontraktioner. Om du tror att stress kan bidra till försämring av ditt tillstånd, tala med din läkare om utnämning av lugnande medel.