Huvud / Dystoni

Vad är extrasystoler i hjärtat?

beats - Den vanligaste typen av arytmi, som kännetecknas av en extraordinär minskning av hela hjärtat eller dess enskilda delar.

Satsen för extraordinära sammandragningar (extrasystoler) upp till tvåhundra ventrikulära och tvåhundra atriella per dag.

Klassificering av extrasystoler

Av händelsens art:

 • Funktionella extrasystoler- uppstår under normal drift av hjärtat.
  Denna typ av arytmi uppträder hos människor till följd av brott mot det autonoma nervsystemet manifestation av sjukdomar i ryggraden, samt sjukdomar i matsmältningssystemet och andra. Predisponerande faktorer kan inkludera, mental ansträngning, vitaminbrist, konsumtionen av koffeinhaltiga drycker, te, alkoholhaltiga drycker, tobak.
 • Ekologiska Extrasystoles- uppstår i hjärtsjukdomar: myokardit (inflammation i hjärtmuskeln), ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt efter hjärtinfarkt, hjärtsjukdom. Oftast förekommer hos personer som har lidit ett hjärtinfarkt.

Genom lokalisering:

 • Ventrikulär eller ventrikulär ventrikel(cirka 63% av fallen) -frekventa extrasystoler i hjärtat: patologiskt fokus på excitation finns bara i hjärtkärlens hjärtkärl. Det förekommer sällan med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet: kranskärlssjukdom, arteriell hypertension, kardiomyopati.
 • Supraventricular extrasystole (cirka 25% av fallen) patologiskt fokus för excitation ligger i hjärtatriären, puls från atrium till ventrikulär nod sänds till ventriklerna. Uppstå vid någon kardiogen patologi: IHD, hjärtsjukdom, hjärtafvikelser, myokardit, arteriell hypertension.
 • Atrioventrikulär (ca 2% av fallen) Det patologiska fokuset för excitation ligger i den atrioventrikulära noden (Ashov-Tavara) mellan ventriklarna och atria och sträcker sig till ventriklerna.

Vid frekvens av förekomst:

 • Bigemeniya - Efter varje enskild normal sammandrag följer en extrasystole;
 • Trigemeniya - Efter 2 normala sammandrag följer en extrasystole;
 • Kvadrimeniya - efter 3 normala sammandrag följer en extrasystole;
 • Allorhythmy - Dessa är beställda extrasystoler, efter ett visst antal sinuspulser och normala sammandragningar.

Beroende på antalet exciteringskällor:

 • Monotopic - detta är en extraordinär reduktion som kommer från en enda hjärtsida, kännetecknad av samma vidhäftningsintervall;
 • Politisk - Detta är en extraordinär reduktion som kommer från flera områden i hjärtat, som kännetecknas av olika adhesionsintervaller.

efter frekvens:

 • sällsynt (extraordinär förkortning) (mindre än 1 per timme);
 • sällsynta extrasystoler (1-9 per timme);
 • måttligt frekventa extrasystoler (10-30 per timme);
 • frekventa extrasystoler (31-60 per timme);
 • De vanligaste extrasystolerna (mer än 60 per timme).

Klassificering av extrasystoler till (J.T större)

Extrasystoler är indelade i tre grupper:

 1. Dobrakachestvennye eller (oskyldiga) extrasystoler - de karakteriseras utan synliga störningar av hemodynamik och utan morfologiska förändringar i hjärtat. Prognosen är gynnsam.
 2. malignt extrasystoler - de kännetecknas av ständig störning av hemodynamik och morfologiska förändringar i hjärtat.
 3. interims form - potentiellt farliga extrasystoler - de kännetecknas av en kränkning i hjärtets struktur, men utan hemodynamikförstöring.

symptom

Extrasystoler är inte alltid kliniskt levande. Det beror på kroppens funktionella och morfologiska egenskaper.

De flesta människor känner inte denna arytmi, men visar bara av misstag på elektrokardiografi:

 • Känsla av oregelbundenhet i bröstbenet (i hjärtat);
 • svaghet;
 • yrsel;
 • sjukdomskänsla;
 • Andningssvårigheter;
 • Rastlöst tillstånd
 • Rädsla för att dö
 • Panikattack

Diagnos av extrasystoler

Diagnosen är baserad på:

 1. Patientklagomål. Känsla av avbrott i brystbenet, svaghet, illamående, andfåddhet, rastlöshet och andra;
 2. Livsberättelser patienten (anamnesis vitae);
 3. Utvecklingshistoria sjukdomar (anamnesis morbi);
 4. Data om fysiska metoder Patientundersökning: lyssna på toner, rytm och frekvens (auskultation), en definition av gränserna för hjärt konfigurationen (slagverk), och puls palpation i den nedre tredjedelen av handleden.
 5. Laboratorieforskningsmetoder: ett allmänt urintest, ett allmänt blodprov, ett biokemiskt blodprov och ett hormonprov som låter dig bestämma de extrakardiella orsakerna till extrasystolutveckling.
 6. Data om instrumentets metoder för undersökning: Den mest tillförlitliga informationen om förekomsten av extrasystoler kan bestämmas genom elektrokardiografi, Holter-övervakning, ekokardiografi, stresstestning, eller testdata, essensen är att begå patientens liten fysisk ansträngning, de inspelade data på hjärtverksamheten, följt av bedömning.
 7. Magnetic resonance imaging - Identifiera den samtidiga patologin, som kan orsaka extrasystoler.

Etiologi av sjukdomen

Orsakerna till utvecklingen av extrasystoler är olika:

 • Det kan vara lika hjärtat (Olika sjukdomar direkt till hjärtat) - detta kan vara: en ischemisk hjärtsjukdom (angina, hjärtinfarkt), hjärtsvikt, endomyocarditis, myokardit, perikardit, reumatisk feber, missbildningar i hjärtat, abnormiteter i hjärtat, och andra.
 • Extrakardiella orsaker (eller orsakar bundet ur hjärtat). Först och främst är dessa stora doser av vissa läkemedel, såsom antiarytmiska, hjärtglykosider, vissa diuretika, som har många biverkningar.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet har också en viktig plats i utvecklingen av prematura slag, såsom hypertyreos (tyreotoxikos eller - sköldkörtelsjukdom), diabetes, adrenal sjukdom. Förändring av sammansättningen av vissa spårämnen (salter) (kalium, natrium, magnesium).
 • Dricka alkoholhaltiga drycker, Rökning cigaretter som har en toxisk effekt. Comorbidities sådana organ såsom mag-tarmkanalen (gastrit, magsår och 12 duodenalsår, tarmfickor, kolit, enterit, esofagit, esofageal refluxsjukdom, magcancer och 12 duodenalsår, cancer i tjocktarmen, proktit, gastrisk erosion), dorsopathies ( lordos, kyfos, skolios, spondylolisthesis, subluxation, osteokondros).
 • Förutom extra- och intrakardiella skäl utveckling av extrasitolia, det finns också idiopatiska orsaker eller orsaker till förekomsten är inte kända.
 • Ofta extrasytoler hos barn härrör från nederlag av tvåbladig ventil (prolaps av bicuspidventilen).

Hänvisning till vår läsare!

Nyligen läste jag en artikel om Monastic te för behandling av hjärtsjukdom. Med detta te kan du ALDRIG bota arytmi, hjärtsvikt, ateroskleros, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt och många andra hjärtsjukdomar och blodkärl hemma. Jag brukade inte lita på någon information, men jag bestämde mig för att kolla och beställa en väska.
Förändringar jag märkte på en vecka: den ständiga smärtan och stickningen i mitt hjärta plågade mig förut - trak sig tillbaka och efter 2 veckor försvann helt. Prova och du, och om du är intresserad, så är länken nedan en artikel. Läs mer »

Behandling av extrasystoler

Frågan om behandling av extrasystoler är mycket komplicerad.

Vid val av antiarytmisk behandling och dess behov är det nödvändigt att bygga på bordet som föreslagits av Bigger:

 1. Arytmier som har en godartad kurs - extrasystoler och ventrikulära arytmier som inte orsakar hemodynamiska störningar, såväl som frånvaron av strukturella störningar i hjärtat. Prognosen är ofta gynnsam hos sådana patienter, och de är inte nödvändiga vid antiarytmisk behandling.
 2. Arytmier som har en malign kurs - Extrasystoler och ventrikulära arytmier som orsakar hemodynamiska störningar, liksom strukturella förändringar i hjärtvävnaden, kräver etiologisk antiarytmisk behandling.
 3. Hos unga människor med sällsynta extrasytoler behöver man inte utföra särskild antiarytmisk behandling. Vid val av behandling är det tillräckligt att föredra ett lugnande medel och att observera alla förebyggande åtgärder.

Vid överdosering med hjärtglykosider är det nödvändigt att avskaffa glykosid, applicera kalium, defenin och detoxikationsdetonat.

För behandling av extrasystoler är det nödvändigt att kontrollera jonerna av kalium, järn och magnesium i blodet, eftersom effekten av antiarytmiska läkemedel minskar med hypokalemi.

Bland drogerna har beta-blockerare (propranolol, metoprolol, obzidan, oxprenolol, pindolol) den bästa effekten.

Doser av droger bestämda från hjärtfrekvensen, kroppsvikt, tar också hänsyn till biverkningar och kontraindikationer:

 • propranolol utse 20-40 mg 3-4 gånger om dagen i 10 dagar, därefter med efterföljande doser på 20-40 mg per dag. Om användningen av beta-blockerare är omöjlig eller ineffektiv att applicera läkemedlet verpamil 20-40 mg 3-4 gånger per dag i 10 dagar.
 • För att förhindra komplikationer när hjärtat arytmi med organiska lesioner med användning av EKG-monitor registrering under 3 dagar, och läkemedlet etmozin 300-600 mg under 3-6 dagar, 3-4 gånger om dagen, följt av en underhållsdos på 100-200 mg per dag. VFS i en dos av 250 mg 3-4 gånger om dagen, underhållsbehandling 2 gånger om dagen.
 • propafenon 150 mg 3-4 gånger om dagen.
 • Novakainamid i en dos av 250 mg 3-4 gånger om dagen, behåll sedan en dos på 250 mg 2 gånger om dagen.
 • Cordarone för 600-800 mg i flera veckor, upprätthålla en dos på 200-300 mg i 5 dagar med avbrott om 2 dagar.
 • sotalol utse individuellt, endos upp till 80 mg, daglig dos till 320 mg, med höga doser har uttalade biverkningar.
 • När en extrasystol uppträder i bakgrunden av hjärtinfarkt administreras en% lidokain jet eller dropp på 5-20 ml, har samma selektiva verkan Brethil som administreras intravenöst till 300 mg efter 6 timmar. Vid låg hjärtproduktion används glukagon, som har en antiarytmisk effekt.

Vid val av ett antiarytmiskt läkemedel är det nödvändigt att ta hänsyn till biverkningar såväl som kontraindikationer att använda.

Vad är risken för sjukdomen?

Risken för att sjukdomen är dess komplikation, övergången till mer farliga typer av arytmier, vilket kan leda till döden för patienten kan det vara förmaksfladder, kammarfladder, förmaksflimmer, förmaksflimmer och ventrikulära.

förebyggande

 • Vid den första misstanke om en extrasystol kontakta omedelbart en specialist,
 • Under inga omständigheter, engagera sig inte i självmedicinering,
 • Observera kosten, äta mer växtfoder och livsmedel som är höga i kalium,
 • Avslag på rökning och användning av alkoholhaltiga drycker,
 • Behandling av samtidig patologi som kan orsaka extrasystol,
 • Undvik fysisk och psykisk överansträngning,
 • Ta vitaminer till hjärtat som (Vitamin A, C, F, B6, B1).

Till slut,

Extrasystolia är en polyetologisk sjukdom, vars morfologiska substrat är en extraordinär sammandragning av hjärtat. Det vanligaste symptomet är en subjektiv känsla av störning av båren. Diagnos baseras på patientklagomål om fysiska, laboratorie-, instrumentella och ytterligare undersökningsmetoder. Orsaken till extraordinära nedskärningar kan varieras.

Terapi med oligosymptomatic eller sällsynta arter extrasystoler inte kräva antiarytmisk behandling, i mer allvarliga fall (organisk arytmi, så kallade maligna) kräver noggrann behandling med de morfologiska egenskaperna hos den mänskliga kroppen och negativa effekter, och kontraindikationer.

Bättre förebyggande är nödvändigt att i kosten som domineras av vegetabilier, för att undvika konflikter, stress, sluta röka, alkohol, fet mat, ta vitaminer, stoppa ansträngande motion, och viktigast av allt, inte självmedicinera, när de första tecknen på arytmi och inte bara omedelbart kontakta en specialist!

beats

beats - variant hjärtarytmi kännetecknas av extraordinära minskningar hela hjärta eller dess enskilda delar (extrasystoler). Det manifesteras av känslan av ett starkt hjärtslag, en känsla av hjärtsänkning, ångest, brist på luft. Minskad hjärtminutvolym under arytmi innefattar reduktion av koronar och cerebralt blodflöde och kan leda till utveckling av angina och transitoriska ischemiska attacker (synkope, pares och t. D.). Ökar risken för att utveckla förmaksflimmer och plötslig död.

beats

beats - variant hjärtarytmi kännetecknas av extraordinära minskningar hela hjärta eller dess enskilda delar (extrasystoler). Det manifesteras av känslan av ett starkt hjärtslag, en känsla av hjärtsänkning, ångest, brist på luft. Minskad hjärtminutvolym under arytmi innefattar reduktion av koronar och cerebralt blodflöde och kan leda till utveckling av angina och transitoriska ischemiska attacker (synkope, pares och t. D.). Ökar risken för att utveckla förmaksflimmer och plötslig död.

Single episodic extrasystoles kan förekomma även i praktiskt taget friska människor. Enligt elektrokardiografi registreras extrasystol hos 70-80% av patienterna över 50 år. Förekomsten av extrasystole förklaras genom uppkomsten av ektopiska foci av ökad aktivitet är lokaliserad sinus (atriell, atrioventrikulär noden eller ventriklarna). Utbrott i dem sprider extraordinära pulser över hjärtmuskeln, vilket orsakar för tidiga sammandragningar av hjärtat i diastolfasen. Ektopiska komplex kan bildas i någon del av ledningssystemet.

Volymen av extrasystolisk utstötning av blod är under normala, därför kan frekventa extrasystoler (mer än 6-8 per minut) leda till en signifikant minskning av minutvolymen av cirkulationen. Ju tidigare extrasystolen utvecklas, ju mindre blodvolymen följer med extrasystolisk utstötning. Detta påverkar i första hand det koronära blodflödet och kan väsentligt komplicera förloppet av den befintliga hjärtpatologin. Olika typer av extrasystoler har olika kliniska signifikans och prognostiska egenskaper. De farligaste är ventrikulära extrasystoler, som utvecklas mot bakgrund av organisk skada på hjärtat.

Klassificering av extrasystol

I stället för bildandet av ektopisk foki isolerad ventrikulär excitation (62,6%), atrial-ventrikulär (förening enligt atrioventrikulär - 2%), atriell extrasystole (25%) och olika utföringsformer av kopplingen (10,2%). I mycket sällsynta fall, extra pulser härrör från en fysiologisk pacemaker - sinusknutan (0,2% av fallen).

Ibland observeras ektopisk foci-funktionen oberoende av den huvudsakliga (sinus) rytmen, medan två rytmer noteras - extrasystolisk och sinusrytm. Detta fenomen kallas parasystole. Extrasystoler, som följer två i rad, heter parat, mer än två grupper (eller volley).

Skilj bigemia - rytm med normal växlingen mellan systole och beats, trigemini - växlingen mellan två eusystole med beats, kvadrigimeniyu - följ beats efter var tredje normal kontraktion. Återkommande bigemini, trigemini och kvadrigimeniya kallas allodromy.

Vid tidpunkten för en extraordinär puls i diastol isoleras en tidig extrasystol som registreras på EKG samtidigt med T-vågen eller vid 0,05 sekunder efter slutet av föregående cykel; genomsnittet efter 0,45-0,50 s efter T-vågan; en sen extrasystol utvecklas före nästa tand P av vanlig sammandragning.

Enligt förekomsten av extrasystol, sällsynt (mindre ofta 5 per minut), medium (6-15 per minut) och frekventa (oftare 15 per minut) extrasystoler. Med antalet ektopiska foci av excitation finns extrasystoler monotopiska (med en fokus) och polytopisk (med flera excitationsfokuser). På en etiologisk faktor särskiljer extrasystoler av funktionell, organisk och toxisk genes.

Orsaker till extrasystole

De funktionella ekstrasistoliyah inkluderar arytmier neurogena (psykogena) ursprungs av maten, kemiska faktorer, alkoholintag, rökning, droganvändning och andra. Funktionella beats inspelade i patienter med autonom dystoni, neuroser, osteokondros av halskotpelaren, och så vidare. D. exempel på funktionella arytmier kan tjäna som en arytmi hos friska, vältränade idrottare. Hos kvinnor kan extrasystolen utvecklas under menstruation. Arytmi funktionell natur kan utlösas av stress, användning av starkt te och kaffe.

Funktionella beats, utvecklas i friska människor med någon uppenbar anledning, anses det idiopatisk. Slår organisk karaktär inträffar när lesioner i myokardium: kransartärsjukdom, kardiosklerosis, hjärtinfarkt, perikardit, myokardit, kardiomyopati, kronisk cirkulationssvikt, lung hjärta, hjärtsjukdomar, myokardiell skada i sarkoidos, amyloidos, hemokromatos, hjärtoperationer. Vissa idrottare kan tjäna orsaken till arytmi myocardial dystrofi, som orsakas av fysisk överansträngning (så kallade "idrottares hjärta").

Toxisk arytmi utvecklas när febertillstånd, tyreotoxikos, proarytmisk biverkan av vissa läkemedel (aminofyllin, koffein, novodrina, efedrin, tricykliska antidepressiva medel, glukokortikoider, neostigmin, sympatolytika, diuretika, digitalis beredningar och t. D.).

Utvecklingen av extrasystolen beror på en överträdelse av förhållandet mellan natrium-, kalium-, magnesium- och kalciumjoner i myokardceller, vilket påverkar hjärtledningens system negativt. Fysisk ansträngning kan framkalla en extrasystol associerad med metaboliska och hjärtsjukdomar och undertrycka extrasystoler orsakad av autonom dysregulering.

Symtom på extrasystole

Subjektiva känslor i extrasystolen uttrycks inte alltid. Tolerans för extrasystoler är svårare hos personer med vegeto-vaskulär dystoni; Patienter med organisk skada på hjärtat kan däremot tolerera estrasystolen mycket lättare. Ofta känner patienterna extrasystol som ett slag, ett tryck i hjärtat in i bröstet från insidan, orsakad av kraftig sammandragning av ventriklarna efter kompensationsstoppet.

Markerade också "tumlande eller vända" hjärtat, avbrott och blekning i hans arbete. Funktionell extrasystole åtföljs av heta blinkningar, obehag, svaghet, känsla av ångest, svettning, brist på luft.

Frekventa extrasystoler, vilka är av tidig sort och grupp, orsakar en minskning av hjärtproduktionen och därmed en minskning av koronar, cerebral och renal cirkulation med 8-25%. Hos patienter med tecken på cerebral arterioskleros observeras yrsel, transienta former av cerebral cirkulationssjukdomar (svimning, afasi, pares) kan utvecklas; hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom - angina pectorisattacker.

Komplikationer av extrasystol

Gruppens extrasystoler kan omvandlas till farligare rytmförlopp: atrial - i förmaksfladder, ventrikulär - i paroxysmal takykardi. Hos patienter med överbelastning eller förmaksdilatation kan extrasystolen gå in i förmaksflimmer.

Frekventa extrasystoler orsakar kronisk insufficiens av koronar, cerebral, njurcirkulation. De farligaste är ventrikulära extrasystoler på grund av den möjliga utvecklingen av fibrillering av ventriklerna och plötslig död.

Diagnos av extrasystole

Huvudmålet för att diagnostisera extrasystolen är en EKG-studie, men det är möjligt att misstänka förekomsten av denna typ av arytmi vid fysisk undersökning och analys av patientklagomål. När man talar med en patient specificeras omständigheterna i samband med arytmi (känslomässig eller fysisk stress, i ett lugnt tillstånd, under sömnen osv.), Frekvensen av episoder av en extrasystol, effekten från mottagande av läkemedel. Särskild uppmärksamhet ägnas anamnes av de överförda sjukdomarna, vilket kan leda till en organisk skada av hjärtat eller deras eventuella odiagnostiserade manifestationer.

Under undersökningen är det nödvändigt att klargöra extrasystols etiologi, eftersom extrasystoler med organisk skada på hjärtat kräver en annan terapeutisk taktik än funktionell eller toxisk. Vid palpation av puls på den radiella artären definieras extrasystolen som en för tidig pulsvåg med en efterföljande paus eller som en episod av en pulsförlust, vilket indikerar otillräcklig diastolisk fyllning av ventriklarna.

Auskultation hjärta under hjärtslag över spetsen auskulteras prezhdevermennye I och II ton, tonen jag förbättrade på grund av den lilla kammarfyllning och II - som en följd av utstötning av små blod i lungartären och aorta - försvagas. arytmi Diagnosen bekräftas efter de standardmässiga EKG-ledningar och dagliga EKG-övervakning. Ofta med dessa metoder i frånvaro av extrasystole diagnostiserade patienter klagomål.

Elektrokardiografiska manifestationer av extrasystol är:

 • för tidigt utseende av P-våg eller QRST-komplex; vilket indikerar en förkortning av det pre-extrasystoliska kohesionsintervallet: för atriella extrasystoler, avstånden mellan primärrytmen P och extrasystolen P; vid ventrikulära och atrioventrikulära extrasystoler - mellan QRS-komplexet i huvudrytmen och de komplexa QRS-extrasystolerna;
 • signifikant deformation, expansion och hög amplitud av extrasystolisk QRS-komplex med ventrikulär extrasystol;
 • frånvaro av P-våg före ventrikulär extrasystol;
 • följ den fulla kompensations pausen efter den ventrikulära extrasystolen.

EKG-övervakning av Holter är en lång (under 24-48 timmar) EKG-inspelning med hjälp av en bärbar anordning som är fäst på patientens kropp. Registrering av EKG-indikatorer åtföljs av att hålla en dagbok över patientens verksamhet, där han noterar alla hans känslor och handlingar. Holter EKG-övervakning utförs av alla patienter med kardiopatologi, oavsett förekomst av klagomål som indikerar extrasystolen och dess detektion med ett standard EKG.

För att avslöja en extrasystole som inte är fastsatt vid EKG i vila och i Holter-övervakningen är ett löpbandstest och veloergometri möjliga - prover som bestämmer rytmförstörningar som uppstår endast under belastning. Diagnos av samtidig hjärtkatologi av organisk natur utförs med hjälp av ultraljud i hjärtat, stress Echo-KG, MRI i hjärtat.

Behandling av extrasystol

Vid bestämning av behandlingstakt beaktas extrasystols form och placering. Enstaka extrasystoler, som inte orsakas av hjärtpatologi, kräver ingen behandling. Om utvecklingen av extrasystolen orsakas av matsmältningssjukdomar, endokrina system, hjärtmuskulatur, börjar behandlingen med den underliggande sjukdomen.

Med extrasystoler av neurogent ursprung rekommenderas ett samråd med en neurolog. Tilldela lugnande medel (morwort, citronbalsam, pion-tinktur) eller lugnande medel (miner, diazepam). Extrasystoler orsakade av droger kräver att de avbokas. Indikationer för utnämning av läkemedel är en daglig mängd extrasystoler> 200, förekomsten av subjektiva klagomål och hjärtpatologi hos patienter.

Valet av läkemedlet bestäms av typen extrasystol och hjärtfrekvens. Syftet med och valet av en antiarytmisk läkemedelsdosering utförs individuellt under kontroll av Holter ECG-övervakning. Extrasystolia är väl behandlingsbart med prokainamid, lidokain, kinidin, amiodoron, etylmetylhydroxipyridinsuccinat, sotalol, diltiazem och andra läkemedel.

När urezhenii eller försvinnande av prematura slag, fast i 2 månader, för att gradvis minska dosen av läkemedlet och dess fullständiga avskaffande. I andra fall tar arytmi behandling lång tid (flera månader), och maligna ventrikulära antiarytmika form som för livet. Behandling av arytmier från högfrekvent ablation (RFA hjärta) indikeras i form av ventrikulära extrasystoler med frekvensen upp till 20-30 tusen per dag, liksom i fall av ineffektiv antiarytmisk terapi, dess dåliga tolerans eller ogynnsam prognos.

Prognos för extrasystole

Prognostisk utvärdering av extrasystol beror på förekomsten av organisk skada på hjärtat och graden av ventrikulär dysfunktion. Det allvarligaste problemet är extrasystolen, som utvecklats mot bakgrund av akut hjärtinfarkt, kardiomyopati, myokardit. Med uttalade morfologiska förändringar i myokardiet kan extrasystoler gå in i blinkningen av atrierna eller ventriklerna. I avsaknad av strukturell skada på hjärtat påverkar extrasystolen inte signifikant prognosen.

Malignt för supraventrikulär arytmi kan leda till förmaksflimmer, ventrikulär arytmi - en ihållande kammartakykardi, ventrikelflimmer och plötslig död. Förloppet av funktionella extrasystoler är vanligtvis godartad.

Förebyggande av extrasystole

I stora drag arytmi förebyggande ger varning av patologiska tillstånd och sjukdomar, ligger till grund för utveckling: kranskärlssjukdom, kardiomyopati, myokardit, myocardial dystrofi, etc, liksom förebyggande av exacerbationer.. Det rekommenderas att utesluta läkemedel, livsmedel, kemiska förgiftningar som orsakar extrasystol.

Patienter med asymtomatisk ventrikulär extrasystole och utan tecken på hjärtpatologi rekommenderas en diet berikad med magnesium- och kaliumsalter, upphörande av rökning, alkohol och starkt kaffe, måttlig fysisk aktivitet.

Vad är extrasystoler, symtom och behandling av extrasystol?

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är extrasystole, vad händer i hjärtat med denna patologi, anledningarna till utseendet. Hur sjukdomen manifesterar sig, när och hur det kan behandlas. Vilken läkare kommer att bidra till att upprätta den korrekta diagnosen, varför är extrasystoler farliga?

Extrasystoler kallar en ytterligare sammandragning av hjärtat, vilket inträffade mot bakgrunden av hans normala normala rytm. Extrasystoler kan fånga bara en kammare i hjärtmuskeln (atrium, ventrikel) eller hela myokardiet helt.

Sådana förändringar i hjärtfrekvensen är den vanligaste typen av hjärtrytmförstöring (arytmi). I olika former förekommer extraordinära myokardkontraktioner hos mer än 80% av personerna.

Extrasystoler är associerade med utseendet i hjärtmuskeln med ytterligare fokus på excitation eller impuls, vilket inte är förknippat med rytmens huvuddrivare (sinusnod). Det aktiverar hjärtens ledningssystem och orsakar en ytterligare reduktion.

Det finns två klasser av extrasystoler:

 1. Neurogena eller funktionella - är associerade med miljöpåverkan (alkohol, droger, koffein, stressiga situationer).
 2. Organiska eller patologiska - uppstår i samband med nederlaget i hjärtmuskeln.

Volymen blod som kommer från vänster ventrikel i aortan, med extrasystoler, är mycket mindre än normalt. Därför är det patologiska tillståndet farligt eftersom frekventa sammandragningar av myokardiet stör den normala rörelsen av blod genom hjärtat och inre organ, vilket orsakar otillräckligt blodflöde. Varje spänningsfokus, som inte är kopplad till huvudpacemakern, kan provocera en attack av takyarytmi (hjärtrytmstörning av typen högpuls).

Enstaka extrasystoler hos friska människor utgör ingen hälsorisk och behöver inte behandlas. De ytterligare nedskärningar på bakgrund av befintlig infarkt hjärt patologi är föremål för behandling om det finns en klinisk manifestation av sjukdomen eller systole förvärra den underliggande sjukdomen.

Extrasystolisk arytmi svarar väl på behandlingen och har liten inverkan på patientens vanliga sätt att leva och bete sig.

Extrasystolia kan förekomma i ett av hjärtkamrarna

Diagnos, observation och behandling av patologi praktiseras av läkare av flera specialiteter: terapeuter, arytmologer eller kardiologer. Ibland behövs en endovaskulär vaskulär kirurg.

Varför finns det en patologi

Orsakerna till extrasystolen är i många avseenden jämförbara med de som leder till utseende av takyarytmier, vilket är förknippat med den allmänna mekanismen för sjukdomsuppkomsten. Därför kan frekventa extrasystoler stimulera starten av paroxysm (attack) av takykardi.

Eventuell kardiomyopati (en förändring i strukturen och en minskning av myokardcellernas funktion med utvecklingen av ventrikulär misslyckande)

Tumörlassion i hjärtmuskeln (bra och malign)

Operativa ingrepp på hjärtat (öppen och endovaskulär)

Traumatisk skada på myokardets struktur

Inflammatoriska processer i hjärtmuskeln och perikardiet (myokardit, perikardit)

Medfödda och förvärvade hjärtfel

Överträdelse av det högra hjärtats funktion med högt tryck i det lungformiga systemet (lunghjärtat)

Diabetes mellitus typ 1 och typ 2

Höga blodnivåer av nikotin, alkohol och koffein

Otillräcklig njursjukdom med ökad urea och kreatinin

Sjukdomar i broncho-lungsystemet med tecken på andningssvikt

Brott mot funktionen av hjärtkammaren (låg utstötningsfraktion)

Läkemedel för behandling av hjärtarytmi

Sjukdomar i livmoderhalscancer och bröstryggraden med svår degenerativ (destruktiv) komponent (osteokondros, osteoporos, bråck, tumörer, inflammation)

Godartad prostatahyperplasi (utvidgning) - adenom

Stark hosta av någon anledning

Febriltemperatur (över 38 grader)

Diagnos av hjärtmuskeln associerad med direktkontakt (ventrikulografi, elektrofysiologisk undersökning)

Autoimmuna sjukdomar (sarkoidos, amyloidos)

Idiopatisk (utan kommunikation med någon faktor eller sjukdom)

Vad är typerna av extrasystoler?

I medicinsk praxis utmärks flera typer av extraordinära sammandragningar av hjärtmuskeln. Beroende på detta manifesterar extrasystolen sig annorlunda och utvecklas i framtiden.

Den genomsnittliga frekvensen är 10-30

Sällsynt - mindre än 10

Mean - visas i början av en kardiocykel

Senast extrasystoler i andra hälften av hjärtcykeln

Periodisk (allodromy): bigemini (varje normal minskning bör vara extra), trigemini (efter två fulla systoler är extrasystolisk reduktion), etc...

Polytopic - flera källor

I praktiskt medicin är en "prognostisk" form av separation av extrasystolen (och alla brott mot rytmen av myokardiella sammandragningar som helhet) av stor betydelse:

 • säker - någon form av extraordinära sammandragningar och ökad hjärtfrekvens, som inte åtföljs av kliniska manifestationer hos personer utan myokardiell patologi;
 • potentiellt farligt - kränkningar av pulsens rytm, utan symptom, men uppstod på bakgrund av hjärtsjukdom med hjärtskada.
 • farliga eller maligna - perioder av stabila rytmrubbningar (takykardi, extrasystolisk arytmi) med tecken på försämrad blodflödet till cellerna i hjärtmuskeln och stora kärl, och (eller) ventrikelflimmer. Denna form av pulsstörning uppträder vanligen mot bakgrund av uttalade patologiska förändringar i myokardvävnad och hjärtfunktion.
Bigeminia på EKG. Det visar hur varje normal sammandragning följer extrasystolen

Symptom på patologi

Symtom på extrasystolen är i de flesta fall frånvarande, särskilt om ytterligare myokardiella sammandragningar är sällsynta och förekommer inte ofta.

Kliniskt signifikanta manifestationer av sjukdomen innefattar:

 • känner att hjärtmuskeln arbetar med avbrott
 • uttalad eller förstärkt hjärtslag;
 • känsla av hjärtstillestånd
 • hjärtan bleknar
 • Känslan att något i bröstet vändes upp och ner;
 • ångest;
 • oförmåga att andas
 • rädsla.

Dessa klagomål är inte alltid förknippade med ett brott mot blodflödet i hjärtat och stora artärer, ofta uppträder symtomen på en ytterligare myokardiell kontraktion mot bakgrund av att sänka tröskeln för mänskliga känslor.

Svårigheten hos patientens klagomål överensstämmer inte alltid med svårighetsgraden av extrasystolen som detekteras på elektrokardiogrammet, vilket är förknippat med ett annat tröskelvärde hos olika patienter.

Om beats är förknippade med organiska skador i hjärtmuskeln, sedan aktualiserats viktigaste kliniska manifestationer av hjärt patologi, och extraordinära sammandragning av hjärtmuskeln - en gudagåva under diagnos sökning.

Alla former och typer av extrasystoler tolereras väl av patienter, utan att påverka deras förmåga att utföra någon form av aktivitet. Dålig övergripande hälsa, minskat motstånd mot träning - tecken på nedsatt hjärtfunktion på bakgrund av en sjukdom som orsakade extraordinära myokardiella sammandragningar.

Hur identifierar sjukdomen

Extrasystole är en sjukdom som inte kan fastställas på grundval av ett klagomål. Men under patientens ifrågasättning specificeras tidpunkten för förekomst av symtom och möjliga orsaker till patologi.

Den slutliga diagnosen kräver ett antal ytterligare studier.

Bestämning av ursprunget för patologisk impuls genom karakteristiska förändringar i hjärtcykeln

Det tillåter att avslöja beroende av förekomsten av extrasystoler på yttre påverkan

Och även hos dem med en klar klinisk bild och tecken på blodflödesstörningar mot bakgrund av extrasystolen, som är planerad att cauterize fokusen för patologisk excitation

Hitta den organiska orsaken till rytmförstöring

Metoder för behandling

På grund av det faktum att enskilda extrasystoler registreras hos de flesta friska människor kan det inte sägas att denna patologi kan botas helt.

Frekventa episoder av störning av rytmen av myokardkontraktioner, associerad med icke-hjärtpatologi, slutar helt när stabiliseringen av den underliggande sjukdomen. Om extraordinära hjärtkollisioner orsakas av hjärtskada, finns det ingen fullständig botemedel mot extrasystol. Det är möjligt att blockera patologiska impulser genom drogterapi, men med återkallandet av läkemedlet uppstår extrasystoler igen.

En bra effekt brinner ut det patologiska fokuset (upp till 90%), men extremt begränsade indikationer på proceduren tillåter inte att det används hos de flesta patienter.

Extrasystolisk arytmi, som inte visar symtom, eller dessa manifestationer är obetydliga, kräver ingen specialiserad behandling. I detta fall är biverkningarna av läkemedel för att justera hjärtfrekvensen farligare än de extraordinära sammandragningarna av myokardiet.

Rekommendationer för denna patientgrupp:

 1. Avvisa från att dricka alkohol, kaffe, starkt te och rökning.
 2. Använd inte droger som orsakar extrasystoler.
 3. Undvik psykologiska belastningar.
 4. Pass EKG 2 gånger per år och ultraljuds myokardium årligen (för att undvika möjliga förändringar i myokardiet och förhöjning av hjärtfunktionen).

Om under förhandsgranskningen finns en somatisk sjukdom som inte är associerad med hjärtat, men som kan orsaka rytmförstöring (listad i orsakerna), är behandlingen ordinerad.

Patienter med hjärtklappning som är förknippade med nervöveruttryck är förskrivna:

 • växtsederande (moderna, valerianska) - i milda fall,
 • lugnande medel (fenobarbital) - i svåra stress situationer.
sedativa

Extrasystoler kräver behandling om:

 • Extraordinära nedskärningar går i grupper, mycket frekventa och orsakar blodflödesstörningar.
 • Det finns en uttalad individuell intolerans av manifestationer av rytmförstöring.
 • med upprepad ultraljud av hjärtmuskeln avslöjas en minskning av myokardiums funktionella kapacitet (en minskning av volymen av utstött blod) eller en förändring i hjärtkammarens struktur (expansion).

Konservativ terapi

Indikationer för läkemedelsbehandling:

 1. Förstöring av sjukdomsförloppet i form av en ökning av antalet extrasystoler.
 2. Frekventa polytopiska, grupp- och tidiga extraordinära förkortningar, där det finns stor risk för ventrikelflimmering.
 3. Allorrytmi med tecken på myokardieinsufficiens.
 4. Om sjukdomen har uppstått mot en sjukdom som orsakar allvarligare typer av rytmförstörningar (hjärtsventilfel, förändringar i ledningssystemet etc.).
 5. Utseende för ytterligare sammandragningar eller ökning av deras frekvens på grund av angina pectoris eller akut störning av blodtillförseln till myokardiet.
 6. Behållna ventrikulära extrasystoler efter slutet av paroxysm av fladder eller ventrikelflimmer.
 7. Extra systoler mot bakgrund av ytterligare sätt att leda.

Drogbehandling omfattar:

Om det inte finns någon hjärtsjukdom

Vid ineffektiv behandling enligt den dagliga övervakningen av EKG väljs kombinationer av läkemedel från flera grupper.

Hos patienter utan hjärtskada används några droger.

Kirurgisk referenssätt

Indikationen för kirurgisk behandling är detektion av mer än 8000 extrasystoler per dag i ett år.

Endast en sådan hög aktivitet av fokus gör det möjligt för oss att identifiera den när kartläggning av hjärtans elektriska aktivitet och att utföra radiofrekvensablation (bränna ut) denna zon i myokardiet.

utsikterna

Sällsynta extraordinära myokardkontraktioner registreras på EKG hos mer än 80% av personerna. De flesta är helt friska och kräver ingen medicinsk hjälp. Det är bara nödvändigt att övervaka EKG i dynamiken. Hotet är störningen av rytmen mot bakgrund av organiska förändringar i hjärtat.

Prognostiskt mer farlig ventrikulär extrasystol, som i motsats till andra typer är associerad med en ökning av dödligheten från störningar av blodflödet i hjärtat och hjärnan. I detta fall är denna typ av arytmi snarare en återspegling av skadorna på hjärtvävnaden än orsaken till den dödliga ventrikulära fibrillationen. I fallet med sjukdomens asymptomatiska förlopp behöver därför inte extrasystoler behandling. Patienterna har visat sig korrigera huvudkardiapatologin.

I händelse av att det inte finns någon patologisk förändring i myokardiets struktur, men den ventrikulära extrasystoliska arytmen av någon form är registrerad ökar risken för plötslig död 2-3 gånger.

För patienter med akut akut hjärtinfarkt och / eller otillräcklig hjärtmuskelfunktion ökar risken upp till 3 gånger. Detta beror på det faktum att extrasystoler, särskilt frekventa och grupper, förvärrar kardiologisk patologi, vilket snabbt leder till utveckling av otillräcklig funktion hos vänster ventrikel.

Trots detta är de ventrikulära extrasystolerna, även i svår form, inte ett självständigt kriterium för prognos för livs- och arbetsförmåga. I de flesta fall är några extra hjärtkollisioner inte farliga. Upptäckten av denna typ av störning av rytmen av myokardiella sammandragningar är ett tillfälle för att genomföra en fullständig undersökning. Dess mål är att eliminera sjukdomar i myokardiet och inre organen.

Extrasystoles i hjärtat - är det farligt och vad ska man göra?

"Extrasystoles i hjärtat" - om du hör en sådan diagnos från en läkare kommer du först och främst att komma ihåg, någon obotlig, även dödlig sjukdom. Men är det så? I själva verket extrasystoles - det här är inget som en kränkning av hjärtfrekvensen. Detta problem uppstår hos mer än 60% av människor och är en typ av arytmi. För att hantera attacker är det nödvändigt att förstå vilken typ av sjukdom det är och om extrasystolerna är farliga.

Karakteristiska särdrag hos sjukdomen

Extrasystoler är otydigt fullständiga sammandragningar av hjärtat. De främsta orsakerna till extrasystoles utseende är: användning av alkohol och tobak, frekventa påfrestningar, alltför stora mängder starkt kaffe och te. I detta fall kan attacken bära en enstaka eller sällan förekommande karaktär. Ofta har personer som lider av extrasystoler nästan identiska klagomål, som har ganska obehagliga känslor:

 • smärtsamma inre slag i bröstområdet
 • brist på luft;
 • en plötslig känsla av ångest;
 • känslor av ett fruset hjärta.

Gruppens extrasystoler orsakar hosta spasmer, svår yrsel och smärta i bröstet. När ett hälsosamt hjärta fungerar, verkar elektriska impulser i den så kallade sinusnoden. I detta fall bryts rytmen inte. För utseendet av extrasystoler i hjärtat överlappar vagusnerven på något sätt den rytmbildande noden. Som ett resultat sänks överföringen av pulsen.

Det finns platser med ökad aktivitet utanför sinusnoden (i atria, ventriklar). För frisättning av ackumulerad energi orsakar de bildade impulserna med hjälp av hjärtmuskeln självständigt en extraordinär förkortning av hjärtat. Då kommer en paus, vilket medför en känsla av ett fruset hjärta. Detta är attacken från extrasystolerna i hjärtat.

Normalt har en frisk person cirka 200 individuella extrasystoler per dag. Detta fenomen är normalt för de som är involverade i sport. Ofta diagnostiseras extrasystolen hos spädbarn, barn i övergång och personer som är äldre än 60 år. Det finns till och med reflex extrasystoler, till exempel med uppblåstande och gastrointestinala sjukdomar.

Ibland kan alla ovanstående symtom med extrasystoler vara helt frånvarande eller maskerade för andra sjukdomar.

Orsaker till utveckling av extrasystoler

Orsakerna till kränkningen av hjärtfrekvensen kan vara mycket. Det är viktigt att förstå orsaken och arten av sjukdomen. Extrasystoler är uppdelade i flera grupper.

Funktionell extrasystole

Denna typ av extrasystole behöver i princip inte medicinsk behandling. Den huvudsakliga metoden för att förebygga hjärtrytmfel är eliminering av den faktor som orsakar extrasystoler. I detta fall framkallar utvecklingen av extrasystoler följande skäl:

 • psykogen - förekomsten av stress, psykologiska överarbete;
 • fysisk viktliftning, överarbete, löpning;
 • hormonell - menstruation, graviditet, abort, klimakteriet.

Det är nödvändigt att undvika övermålning, särskilt på natten. Orsaken till extrasystolen är i detta fall dysfunktion av vagusnerven.

Ekologisk extrasystole

Frekvent extrasystol uppstår på bakgrund av olika sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, så det kallas organiskt. I det här fallet finns i hjärtmuskeln en elektrisk heterogenitet som påverkar myokardiet. Varför händer detta:

 • överförda hjärtoperationer;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • hjärtsjukdomar;
 • myokardinfarkt;
 • lunghjärtat;
 • perikardit;
 • sarkoidos;
 • amyloidos;
 • hemokromatos;
 • utveckling av myokarddystrofi.

Inte bara hjärtsjukdom kan leda till utseende av extrasystole. Ofta provokatörer kan vara maligna och godartade tumörer, olika typer av allergi, hepatit, HIV och även banala osteokondros av bröst.

Giftig extrasystol

Detta är den vanligaste orsaken till extrasystoler. Det utvecklas i sådana fall om det förekommer en förgiftning med läkemedel som orsakades av en överdos eller biverkningar:

 • tricykliska antidepressiva medel;
 • glukokortikoider;
 • aminofyllin;
 • koffein.

En annan extrasystole i hjärtat kan uppstå med feber.

Diagnos och detektering av extrasystol

Nyckeln till framgångsrik behandling av extrasystolen diagnostiseras korrekt. Först och främst utför kardiologen en undersökning och ifrågasätter patienten. De viktigaste klagomålen med extrasystoler är ett långt stopp mellan hjärtslag, hjärtat som pumpas i bröstet.

Under samtalet ska läkaren ta reda på arten och orsakerna till arytmen, som hjälper till att skapa en grupp extrasystoler. En viktig indikator är förekomsten av rytmfel och anamnes av tidigare överförda sjukdomar hos patienten.

Vid genomförandet av de handled puls palpation extrasystoler lätt bestämmas av för tidig pulsvåg med en ytterligare utdragen paus. Detta indikerar en låg diastolisk fyllning av ventriklerna.

Bekräftelse av extrasystolen sker efter ett antal diagnostiska studier. I grund och botten används följande procedurer:

 • elektrokardiogram (EKG) - denna studie utförs i 5-10 minuter. Extrasystole indikatorer tjäna tidigt utseende P-vågen komplexet eller QRST, uppenbara förändringar och ökad amplitud extrasystolisk QRS-komplex och otillräcklig kompensatorisk paus;
 • ultraljud (ultraljud) - tar ungefär 10-15 minuter och hjälper till att identifiera mer allvarliga hjärtsjukdomar, till exempel en hjärtattack (om det finns ärr på orgeln). Med detta resultat av studien återgår behandlingen av extrasystolen till bakgrunden och är en samtidig sjukdom snarare än den underliggande
 • EKG-studie Holter - den längsta metoden för diagnos av extrasystol, sker under en eller två dagar. Denna typ av diagnos är föreskriven för alla patienter med hjärtpatologier, trots att det finns klagomål som indikerar extrasystoler i hjärtat.

Om läkaren är osäker på upphovsrätten till extrasystolen kan han dessutom utse en MR (hjärtsjukdomar), veloergometri. Det bör noteras att behandlingen av organiska extrasystoler kommer att vara radikalt annorlunda än behandling av funktionell eller toxisk. Det är inte överflödigt att genomföra hormonundersökning av kroppen, särskilt för kvinnor, för att bestämma och utesluta en störning i det endokrina systemet.

Klassificering av extrasystoler per art

Förekomsten av extrasystoler i hjärtat kan förekomma var som helst i det ledande systemet. I enlighet med var den patologiska impulsen uppstod, utmärks dessa typer av sjukdomar:

 • supraventrikulär (atrial, lägre atrial och mid-atriell ingår) - 3% av patienterna. Det anses vara den mest sällsynta formen av extrasystole. Den främsta orsaken till utseendet på denna art är det organiska nederlaget i hjärtat. Zalpovye hjärtsammentioner bör uppmärksamma läkaren, eftersom nästa steg kommer att vara förmaksflimmer;
 • ventrikulär - 62% av patienterna. Det är den vanligaste formen av extrasystole. Faren för arten är vad gäller prognoser, så du behöver maximal uppmärksamhet och noggrannhet vid diagnos. Ofta utvecklas till en ventrikulär takykardi, vars konsekvens är oväntad, skarpa utbrott av frekventa sammandragningar av ventriklerna.
 • nodal - 26% av patienterna. En ganska vanlig typ av extrasystoler, som ofta orsakas av funktionella faktorer. Extrasystoler som uppträder är enkla, åtföljda av bradykardi (fördröjd hjärtfrekvens) och hos patienter i äldre åldersgrupper - takykardi;
 • polytopic - 9% av patienterna. En slags extrasystole, som kräver en lång observation av läkaren. Svårigheten ligger i det faktum att excitationsstället ännu inte har kopplats till en viss plats, eller om hjärtats nederlag är för omfattande, att impulsen uppstår på något ställe.

Om patienten har en atriell extrasystol, är pulsens ursprungscentrum i atriumet och kommer sedan in i sinusnoden och sedan ner till ventriklerna. Denna form av sjukdomen uppträder huvudsakligen med en organisk lesion av hjärtat. Ofta förekommer extrasystoler när patienten sover eller bara ligger i en liggande position.

Atrioventrikulära extrasystoler kan delas in i tre typer:

 • atrierna och ventriklarna är upphetsade samtidigt;
 • Felaktigheten i excitering av ventrikeln, varefter atriumet också är upphetsat.
 • sjukdom med excitering av atriumet, och sedan den pågående excitationen av ventrikeln.

Beroende på frekvensen av utseendet klassificeras extrasystolen: sällsynt (mindre än 5 per minut), medium (ca 6-14 per minut) och frekvent (mer än 15 per minut). Antalet foci är uppdelat i: polytopiska extrasystoler (det finns flera centra för excitation) och monotopiska extrasystoler (endast ett fokus för excitation).

Sjukdom och graviditet

Nästan 50% av alla gravida kvinnor i en eller annan form har extrasystole. Huvudskälet till detta är och kommer att bli hormonella förändringar i en kvinnas kropp. Framtida mammor är mycket oroliga för att detta problem kan leda till kontraindikation för graviditet. Faktum är att det inte finns något att vara rädd för. Extrasystoler i hjärtat är normala. Det är viktigt att den gravida kvinnan inte har hjärtpatologi.

Och för att förebygga extrasystoler kommer hjärtat att vara tillräckligt under graviditeten för att ge en lugn miljö, för att inte övervinna (fysiskt och emotionellt), mer för att vara utomhus.

Hittills har läkemedlet gått framåt och läkare har möjlighet att mäta hjärtfrekvensfrekvensen hos ett utvecklande foster. I de flesta fall visar barnen extrasystoler i hjärtat. En godtagbar avvikelse från normen är utseendet på extrasystoler, åtminstone var tionde hjärtslag.

Om en kvinna har "enkla" extrasystoler, är födelsen på ett naturligt sätt inte kontraindicerat för henne. Men om modern har en organisk patologi i hjärtat, bör hon observeras hos kardiologen under hela graviditeten, och det är önskvärt att födas med kejsarsnitt.

Vad du behöver veta om behandling

Specialiserad läkemedelsbehandling i många fall behöver inte extrasystoler i hjärtat. I de flesta fall är det nödvändigt att eliminera orsaken som orsakade en kränkning av hjärtslagets rytm. Men för att förbättra välbefinnandet och förväntan på oväntade extrasystoler är det lämpligt att äta rätt, ge upp dåliga vanor, ta stressiga medel i stressiga situationer (helst homeopatiska läkemedel eller örter).

Traditionella metoder för behandling av extrasystol är endast förebyggande i naturen och får under inga omständigheter ersätta en doktors utnämning. För att behålla behandlingen kan du tillämpa följande recept:

 • i grönt te lägg till 2 teskedar av hagtorns tinktur;
 • göra ett avkok av citronbalsam, ljunghumor, humle, hagtorn, motherwort (alla i lika delar). På ett glas kokande vatten en matsked av en torr blandning av örter. Ta 1/3 kopp tre gånger om dagen;
 • en tesked tinktur av majsblommor bryggd i 200 g kokande vatten, du behöver bara dricka på dagen för attacken på 50 g.

Om ångest attackerar ofta extrasystoler, är det här viktigt att göra följande:

 • ta en lögnställning
 • stoppa alla typer av laster;
 • säkerställa oavbruten tillförsel av frisk luft;
 • drick en lugnande
 • utföra andnings gymnastik med slutna ögon - ett mycket djupt andetag - håll andan i några sekunder - en fullständig utandning.

Utnämningen av behandling för extrasystol och val av dosering av läkemedel sker exklusivt i samband med den behandlande läkaren. Det är viktigt att komma ihåg att extrasystoler har en annan natur, så kanske dessutom behovet av samråd med en neurolog, endokrinolog och gastroenterolog.

Den bästa behandlingen är förebyggande

Läkare märkte att i kampen mot återfall av extrasystole är det nödvändigt att äta tillräckligt med mat rik på kalium och magnesium. De finns i bananer, potatis, torkade aprikoser, pumpa, bönor. Det är också viktigt att undvika frekvent användning av alkohol, kaffe och starkt te.

Allmänna rekommendationer för personer med extrasystole:

 • förebyggande gymnastik;
 • användning av lugnande och antiinflammatoriska läkemedel;
 • ät små portioner, inte överdriven på natten
 • undvik fysisk och känslomässig utmattning
 • fylla på lager av vitaminer och spårämnen.

När det finns en extrasystole eller en ökning av obehagliga känslor i hjärtat är det omedelbart nödvändigt att kontakta en profilläkare. Självmedicinering kan orsaka allvarliga komplikationer och fördröja läkningsprocessen.

Viktigt att komma ihåg

Nu är det ingen tvekan om att känna till problemet, och demontera det på de grundläggande delarna: extrasystoler i hjärtat - är detta en farlig sjukdom? Men som varje förändring i kroppen kräver detta problem korrekt uppmärksamhet, förebyggande och vid behov snabb behandling.