Huvud / Emboli

Hur man behandlar sinus takykardi

Från denna artikel kommer du att lära: kärnan i sjukdoms sinus takykardi, orsaker och typer av patologi. Symtom, behandlingsmetoder.

Med sinus takykardi är frekvensen av sinusrytmen i hjärtat mer än 100 slag per minut. Den normala avstängningsfrekvensen ligger i intervallet 65-80 slag per minut. Från 80 till 100 slag per minut - acceptabla indikatorer, men dessa siffror är redan över norm. I sådana situationer rekommenderar läkare att uppmärksamma pulsfrekvensen och undersökas.

Ökning av frekvensen av hjärtkontraktion - en normal fysiologisk reaktion hos en person att stressa och under fysisk ansträngning, så kroppen reagerar på kroppens ökade behov i näringsämnen, syre. Sådana situationer passerar utan spår, åtföljs inte av symptom som är karakteristiska för en stabil form av sinus takykardi. De beror inte på kön, en persons ålder.

När rytmförstöringen av typen attacker av sinus takykardi försenas i timmar, dagar - de orsakar besvär och begränsar det vanliga sättet att leva. Då är det ett behov av att utföra diagnostik, behandling av dessa tillstånd.

Problemet behandlas av en kardiolog, arytmolog, neurolog.

Typer och orsaker till sinus takykardi

Sinus takykardi i sällsynta fall är den primära (eller idiopatisk), det vill säga "i sig" utan några patologier eller sjukdomar. Denna variant av normen kombineras med låga siffror av arteriellt tryck (en tendens till hypotension).

Dock är tachykardi oftare sekundär och förekommer mot bakgrund av andra sjukdomar:

 1. Arteriell hypertoni eller hypotension (ökat eller minskat tryck).
 2. Hjärtsjukdomar, inflammatoriska hjärtsjukdomar.
 3. Kroniska lungsjukdomar.
 4. Sköldkörtelsjukdomar.
 5. Infektioner, hög kroppstemperatur.
 6. Fetma.
 7. Missbruk av energidrycker, alkohol, rökning.
 8. Blodförlust på bakgrund av gastrointestinal blödning eller trauma.
 9. Cachexia (stark viktminskning) med hjärtsvikt eller onkologi.
 10. Sjukdomar i nervsystemet.
 11. Okontrollerat intag av diuretika. Detta är extremt farligt! Ungdomar missbrukas för att matcha modelldata. Förutom sinus takykardi, som antar en konstant och svår natur, provar denna metod av diuretika svullnad och andfåddhet, långsamt och irreversibelt bildas njurens patologi. Detta leder oundvikligen en person till behovet av en artificiell njure.

Symtom för sinus takykardi

Symtomen är desamma för olika orsaker som orsakade sinus takykardi. Symtomen är desamma för män och kvinnor:

 • Ökad och fortsatt ökning av hjärtfrekvensen.
 • Känsla av hjärtat, även i fred, i en dröm.
 • Yrsel.
 • Nedgången i blodtrycket (under 100/60 mm Hg, vilket är dåligt för en person som lever vid ett tryck på 130/70 mm Hg).
 • Svaghet, illamående med långvariga attacker av takykardi (mer än en timme).
 • Smärtan i bröstkorget medföljer en kraftig ökning av puls och är karakteristisk för patienter med hjärtkardiologi (stenokardi, hjärtfel).
 • Oförklarlig och fruktansvärd rädsla, ångest, ångest (symtom uppstår i känslomässiga patienter eller under panikattacker). Dessa förhållanden är mycket farliga för den mänskliga psyken.

Fem behandlingsgrupper

I vissa fall kan takykardi botas helt, delvis - nej; det beror på den sanna orsaken till sjukdomen.

Eliminering av symptom på sinus takykardi är en lång process, tar från en månad (om till exempel orsaken till infektion) till ett år. Vid den primära patologin utförs behandlingen av kurser under hela livet.

Alla metoder kan delas in i fem stora grupper:

 1. Behandling av den underliggande sjukdomen är den verkliga orsaken till takykardi.
 2. Allmän råd om livsstil.
 3. Medicin för att minska hjärtfrekvensen.
 4. Kirurgisk behandling.
 5. Folkmetoder.

Betydelsen och betydelsen av behandlingen är i fallande ordning.

1. Behandling av den underliggande sjukdomen - den verkliga orsaken till takykardi

 • Om orsaken till sinus takykardi - hjärtsjukdom och blodkärl, är det nödvändigt att välja droger (för att minska trycket) eller kardiovirurgi för att avlägsna hjärtfel.
 • Om orsaken är användningen av alkoholhaltiga drycker eller energi, måste du sluta ta dem. Med alkoholberoende är sinus takykardi fylld med utvecklingen av kardiomyopati (denna expansion och försvagning av hjärtans väggar), eftersom hjärtmuskeln fungerar i ett "förhöjt läge" på grund av takykardi. En av orsakerna till dödsfallet hos alkoholister - plötslig hjärtstopp - förekommer vanligen mot bakgrund av oidentifierad kardiomyopati.
 • Med infektioner som åtföljs av kroppsförgiftning är det viktigt att välja rätt antibakteriellt läkemedel och genomföra avgiftningsterapi (till exempel en riklig dryck).
 • Om takykardi åtföljer lungsjukdomar (kronisk bronkit hos rökare), är det nödvändigt att stoppa andningsfel, eftersom det här provar hjärtats ökade arbete.
 • Anfall av plötslig hjärtklappning är karakteristisk för panikattacker. Panikattacker - det här är en stark rädsla, panik, som åtföljs av hjärtklappning, svettning, en känsla av svår ångest. Villkor uppstår på bakgrund av olika fobier (rädsla för någonting - död, "bli galen", förföljelse). Detta okontrollerade och mycket svåra tillstånd, en patolog är engagerad i en psykiater (neurolog).

2. Allmän råd om livsstil

Vanligtvis, i avsaknad av en allvarlig sjukdom - är en förändring i livsstil tillräckligt för att bli av med takykardi. Ofta kan detta ses under semestern, när det inte finns några negativa faktorer, erfarenheter.

Rekommendationer från detta block:

 1. Korrigering av det dagliga programmet: vanlig riktig näring, mat bör varieras i sammansättning (grönsaker, frukt, kött, spannmål, gröna).
 2. Uteslut livsmedel som provar takykardi: kaffe, kryddig, fet, rökt.
 3. Dagliga promenader.
 4. Full natt vila (inte mindre än 8 timmar).

3. Läkemedel för att minska hjärtfrekvensen

I situationer där ingen sinus takykardi diagnostiseras med någon samtidig patologi eller behandlingen av den underliggande patologin utförs, kan läkaren inkludera ytterligare mediciner för att minska hjärtfrekvensen (HR):

Sinus takykardi: orsaker, symtom och tecken, hur och när man ska behandla

Sinus takykardi anses vara en ganska vanlig typ av arytmi, när pulsen överstiger 100 slag per minut. Det kan vara en variant av normen eller tjäna som ett tecken på hjärtets patologi, kärl, endokrina system och andra organ.

Var och en av oss känner till känslan av snabb hjärtslag, som uppstår vid agitation, fysisk ansträngning, efter en kopp starkt kaffe eller en riklig fest. I en hälsosam organism anses denna reflektion av yttre, inte alltid gynnsamma förhållanden eller emotionella reaktioner betraktas som en variant av normen, efter en kort tid återställer hjärtat sig rätt rytm utan att störa blodflödet i organen.

Fysiologisk är takykardi, medföljande känslomässiga upplevelser, fysisk aktivitet, brist på syre, i ett täppt eller varmt rum. Hos barn under 7 år anses den snabba puls allmänt vara norm, även i vila.

I själva verket är takykardi hos en frisk person en kompensationsmekanism avsedd att stärka hjärtets arbete för att ge vävnader med blod när de behöver det mer än vanligt. Aktivering av sympatiskt nervsystem, frisättning av adrenalmedullahormonerna i blodet ger en accelererad puls, och när de externa förhållandena återgår till normala, återgår det snabbt till normalt.

Dock är inte alltid takykardi tillfällig och ofarlig. Ofta följer det allvarliga sjukdomar i hjärtat, sköldkörteln, hjärnan och bör därför inte lämnas utan uppmärksamhet. Tidig diagnos och sökning efter orsaken till oförklarlig takykardi är nyckeln till framgångsrik behandling och förebyggande av allvarliga komplikationer.

Orsaker och typer av sinus takykardi

Termen "sinus" betyder att impulserna för sammandragning av hjärtat kommer som väntat - från huvudnoden, sinus, så rytmen är regelbunden, och atrierna och ventriklarna vid samma frekvens. Arytmi ökar gradvis och i vissa fall når pulsen 220 per minut (vanligtvis i intervallet 110-120 slag / min).

Beroende på anledningen, skilja:

 • Patologisk sinus takykardi;
 • Fysiologisk takykardi.

Fysiologisk takykardi, som nämnts ovan är normen, det vill säga organismens anpassning till förändrade yttre förhållanden. Detta är ett adekvat svar på ett problem som inte åtföljs av hemodynamiska störningar och myokardiska förändringar på grund av korttid. Det är farligt när takykardi förvärvar patologiska egenskaper eller komplicerar andra patologier.

Patologisk sinus takykardi åtföljer ett antal sjukdomar och leder oundvikligen till förändringar i hjärtat och systemiskt blodflöde. Hjärtat kan inte klara avleveransen av rätt mängd blod i en stor och liten cirkel, eftersom det med en snabb reduktion av cellerna inte är helt fylld. Med tiden utvecklas kardiomyopati, hjärtat expanderar, myokardiell kontraktilitet minskar och organen förlorar sin näring.

Mot bakgrund av en patologisk takykardi skrider myokardischemi grund av brist på blodflödet i kranskärlen, och om den senare är också förvånad över åderförkalkning, kan försämringen och även en hjärtattack inträffa mycket snabbt.

Orsakerna till sinus takykardi kan delas in i hjärtat, det vill säga förknippas med förändringar i hjärtat och icke-hjärtproblem från andra organ.

Hjärtorsaker till sinus takykardi:

Av icke-hjärtat orsakas takykardi oftast av endokrina störningar och neurogena störningar. Neurogen sinus takykardi uppstår oftare på grund av den ökande nivån av stress i befolkningen. Denna typ av rytmförstöring är mycket typisk för neuroser, vegetativ-vaskulär dystoni, psykos och diagnostiseras vanligtvis hos unga och känslomässigt labila ämnen.

Bland endokrina störningar till sinustakykardi kan resultera i ökad sköldkörtelfunktion (hypertyreos), binjure hormonproducerande tumör. Med blodförlust utvecklas ofta anemi, svår smärta, ökad kroppstemperatur mot bakgrund av infektioner, takykardi ofta.

Hypoxi provocerar aktivering av sinusnoden och motsvarande en ökning i pulsen. Detta händer också med lungsjukdomar (emfysem, kronisk bronkit, astma) och med anemi och med syrebrist i den inspirerade luften.

Vid mottagande av vissa medicinska produkter utvecklas läkemedels sinus takykardi. Det kan orsaka diuretika, hormonella droger, antihypertensiva medel, euphyllin, adrenomimetika, antidepressiva medel, koffeinhaltiga läkemedel.

Sålunda, enligt orsaken, kan den patologiska sinus takykardin vara läkemedel, neurogen, toxisk, hypoxisk, hjärtlig.

Sinus takykardi kan uppträda under graviditet, även hos kvinnor utan tidigare cirkulationssystems patologi. Detta fenomen anses inte som en variant av normen, men det har legitima förutsättningar:

 • Ökning i den perifera kanalen av blodflödet på grund av livmoderns och fostrets tillväxt i den;
 • Ökad vikt av en kvinna under graviditeten;
 • Funktioner av hormonell bakgrund;
 • Ökat tryck inuti bukhålan på grund av ökningen i livmodern, som som den trycker ner membranet nedanifrån, vilket kan ändra hjärtets position i bröstkaviteten.

När graviditeten fortskrider, upplever hjärtan en ökande börda, så i taket kan tachykardi uttalas i sista trimestern. Brott mot rytmen hos gravida kvinnor kräver noggrann uppmärksamhet och korrigering i samband med risken för nedsatt fostrets utveckling och själva graviditeten och leveransen.

Manifestationer av sinus takykardi

Svårighetsgraden av kliniska manifestationer och subjektiva känslor hos patienten beror på graden av takykardi, arten av den underliggande patologin, närvaron eller frånvaron av skador på hjärtmuskeln, ventilerna, kärlen.

Vissa patienter kanske inte klagar alls eller noterar litet obehag i bröstet, en känsla av hjärtslag, periodisk hjärtsmärta som inte har någon signifikant inverkan på livsstil och arbetsaktivitet.

I andra fall blir symtomen så uppenbara och obehagliga att patienten varken kan arbeta eller göra vanliga hushållssysslor. visas:

 • Persistent och väl påtagligt hjärtslag;
 • Känner att det inte finns tillräckligt med luft, dyspné även i fred;
 • Svaghet, snabb trötthet med inte intensiv fysisk ansträngning;
 • Yrsel och till och med episoder av medvetslöshet;
 • Smärta i hjärtat är ett vanligt symptom hos patienter med kronisk myokardisk ischemi, då arytmi bidrar till en ännu större svårighet i blodflödet genom kransartärerna;
 • Ångest, sömnlöshet, känslomässig labilitet, irritabilitet.

Om patienten med takykardi förvånad åderförkalkning i hjärtats kranskärl, arytmi utlösa en ännu större brist på syre, och bland de karaktäristiska symtomen kommer angina. Vanligtvis varar smärtan i hjärtat inte mer än fem minuter, under vilken patienten själv tar nitroglycerin för att lindra smärta.

Till skillnad från paroxysmal takykardi, som kännetecknas av plötslig och plötslig avslutning av densamma, utvecklar en attack av sinustakykardi gradvis så att patienten kan inte ange den exakta tidpunkten för hans utseende.

När en högpulsfigur uppnås blir palpitationen klar, vilken vissa patienter kallar "fladdrande" i bröstet. Att arbeta i den intensiva läge kan hjärtat inte klara den nödvändiga volymen av blod levereras till inre organ, som är associerad svimning, yrsel och även neurologiska symtom, kramper med en betydande brist på blodtillförsel till hjärnan. Äldre ålder och samtidig åderförkalkning hos hjärnartärerna förvärrar hjärnans symptomatologi.

Med en långvarig anfall av sinus takykardi med höga pulsfigurer kan patienten bli blek, rastlös, mängden urin som släpps minskar och blodtrycket minskar.

Med en neurogen form av patologi kommer antalet symtom att vara känslomässig labilitet, irritabilitet, sömnstörningar, panikattacker. Särskilt ofta sinus takykardi mot bakgrund av psyko-emotionella avvikelser uppstår hos unga kvinnor, akut upplever även inte alltför stressiga situationer.

Sinustakykardi vid tyreotoxikos kan vara oroliga patienter inte bara under dagen men på natten, även om det är känt att nattetid under påverkan av aktiviteten hos vagusnerven saktar pulsen på ett fåtal. Självklart är sömn hos dessa patienter mer sannolikt att de störs, följt av irritabilitet och trötthet.

Barnet sinus takykardi kan registreras med feber som åtföljer en mängd olika infektioner, särskilt hos spädbarn under de första åren av livet. Otillräcklig mognad hos det autonoma nervsystemet, medfödda hjärtefekter och hjärnutvecklingsstörningar kan också leda till hjärtinfarkt.

När febern för varje grad av temperaturökning läggs till 10-15 sammandragningar i hjärtat, så om ditt barn har en hög temperatur på bakgrunden av luftvägsinfektioner mamma säger hjärtklappning och snabb andning (men fri, utan tecken på obstruktion!) - Troligtvis de orsakas av feber och berusning och kommer att passera självständigt när temperaturen minskar.

Bedöm puls hos ett barn är viktigt i enlighet med hans ålder. Hos nyfödda kan den nå 120-140 per minut, vilket inte anses vara ett tecken på sinus takykardi, och varje mamma vet om ett så ofta slag av ett litet hjärta. Frekvenspuls upp till 7 års ålder är ett fysiologiskt fenomen, men ökningen med mer än 10% av åldersnormen är ett tecken på sinus takykardi.

Tabell: pulsfrekvens efter ålder

ungdomar sinus takykardi har vanligtvis en neurogen karaktär och utvecklas i känslomässigt labila ämnen med autonom dysfunktion. Någon erfarenhet kan få dem attack hjärtklappning, svaghet, rastlöshet, i kombination med en mängd olika tecken på brott mot tonen i det autonoma nervsystemet - svettningar, överdriven urinering, skakningar, yrsel. Dessa symptom förekommer som regel som huvudklagomål hos ungdomar och deras föräldrar.

Med ålder, som hjärna mognad och autonom reglering, kan symtomen på sinustakykardi avtar eller försvinner helt och hållet, men om du ignorerar dem och betalar inte tillräcklig uppmärksamhet åt de egenheter emotionella reaktioner på externa händelser kan takykardi kvarstår, förekommer från tid till annan, även i de mest mindre nerv upplevelser, brist på sömn, stress i färd med att studera.

Komplikationer uppstår med en patologisk takykardi med frekventa och långvariga attacker. Kammare i hjärtat växer gradvis ut, myokard svagar och i blodcirkulationens cirklar finns tecken på stagnation. Möjligt akut cirkulationssvikt i form av lungödem, kronisk hjärtsvikt med inblandning av inre organ, akut försämring av koronar blodflödet till hjärtmuskeln infarkt, progressiv angina. Akut och kroniskt hjärtsvikt orsakar oftast död hos patienter med rytmförstöring.

Diagnos och behandling av sinus takykardi

Diagnosen av sinus takykardi är baserad på en detaljerad undersökning av patienten. Det första läkaren får reda den ungefärliga tidpunkten för symtomdebut, varaktighet, frekvens, mer frekventa episoder av rytm, de omständigheter under vilka rytmen störs, inklusive vilken typ av arbete (med skadliga ämnen, fysisk överbelastning).

En fullskalig undersökning syftar inte bara till att bekräfta närvaron av sinusarytmi, men också för att ta reda på dess orsak. I detta syfte föreskrivs allmänna och biokemiska blodprov, urinanalys, hormonell status och ultraljud i hjärtat och andra organ.

Den viktigaste platsen i diagnosen sinusarytmi hör naturligtvis till elektrokardiografi - en-gångs-eller 24-timmarsövervakning.

sinus takykardi på EKG

På EKG-tecken på sinus takykardi är:

 1. Minskningar på mer än 90 per minut;
 2. Behållning av en sinus regelbunden rytm, när tand P alltid föregår det ventrikulära komplexet;
 3. Det korrekta QRS-komplexet;
 4. Förkortning av avståndet mellan tänderna P;
 5. Öka eller minska i höjden på tänderna T;
 6. Elaxeln kan riktas åt höger, till vänster (beroende på hjärtets ursprungliga tillstånd) eller det är vertikalt (hos gravida, unga mager individer).

För den slutliga bekräftelsen av arytmi, till exempel, i det militära, utförs stresstester (sit-ups, motionscykel, löpband, följt av avlägsnande av EKG). Om kortsiktiga anfall inte kan fastställas på ett vanligt kardiogram utförs en 24-timmars övervakning.

Behandling av sinus takykardi bestäms, i första hand, av grundorsaken till patologin. Fall fysiologisk ST kräver särskild behandling, i patologisk arytmi behandling ges i samband med specialister kardiologen andra profiler (endokrinolog, terapeut, neurologist).

Om sinus takykardi diagnostiseras är det första steget att revidera regim, mat och livsstil. I många fall kan allmänna åtgärder förbättra hälsan avsevärt och minska hjärtfrekvensen. Patienter med sinus takykardi bör:

 • Avvisa från att röka och dricka alkohol;
 • Uteslut kaffe, koffeinerade drycker, choklad, starkt te, för att vägra för heta, kryddiga rätter till fördel för grönsaker, frukter, gröna;
 • Torka inte, äta mat i 5-6 mottagningar och små mängder;
 • Ge en full och ganska lång sömn;
 • Det är vanligare att gå utomhus, gå och spela sport inom rimliga gränser.
 • Undvik stress, traumatiska situationer, fysisk belastning (på jobbet och i gymmet).

Med fysiologisk sinus takykardi är ovanstående åtgärder vanligtvis tillräckliga för att normalisera hjärtrytmen. Om arytmin är en komplikation av en annan sjukdom, och behandling bör inriktas på honom i första hand, eller försöker minska pulsen endast antiarytmika kan påverka hjärtmuskeln, leder till cirkulationssvikt och försämringen av arytmi.

Om sinus takykardi är associerad med en ökad funktion av sköldkörteln, sedan ordineras thyreostatika (mercazolil), och beta-blockerare (pindolol, oxprenolol) kan tillsättas för att korrigera rytmen. Om beta-blockerare är kontraindicerade av någon anledning kan kalciumantagonister (verapamil, diltiazem) användas.

Med sinus takykardi mot anemi Syftet med järnberedningar (ferum-lek) samt vitaminer och spårämnen indikeras. Antiarrhythmic drugs av denna kategori av patienter utses mycket sällan.

Blodförlusten, tillsammans med takykardi, kräver fyllning av volymen cirkulerande blod (fryst frusen plasma, erytrocytmassa, infusionslösning) och slutar naturligtvis blöda.

Patienter med sinus takykardi på bakgrund av kroniskt hjärtsvikt utses, förutom beta-blockerare och andra antiarytmika, hjärtglykosider (celeanid, digoxin).

Den neurogena formen av sinusarytmi, som en av de vanligaste, behandlas av en neurolog eller psykoterapeut. Eftersom orsaken är spänningar, känslomässiga upplevelser, vegetativa regler, består behandlingen i utseende av lugnande medel, lugnande medel (relan, luminal etc.) och psykoterapi.

Förutom sedering, recept, för att minska frekvensen av hjärtfrekvensen, kan du använda alla tillgängliga valeriana, hagtorn, Hjärt, adaptol, afobazol, en mängd örtte.

Icke-farmakologisk behandling av psykogen sinus takykardi innefattar fysioterapi, vattenprocedurer (pool, avkopplande bad), massage, det vill säga det har en allmän lugnande effekt. Ett bra resultat är att jobba med en psykoterapeut, mastera auto-träningar som syftar till att förbättra kontrollen över dina känslor och humör. Särskilt användbara är dessa åtgärder när, förutom arytmi, klagar patienten av panikattacker, rädsla.

Med ineffektivitet av antiarytmika, progression av cirkulationssjukdomar och en signifikant försämring av patientens tillstånd rekommenderar kardiologer kirurgi behandling - radiofrekvensablation och pacemakerinstallation. Den första metoden består i att förstöra fokusen på överdriven impuls, den andra visas med livshotande komplikationer mot bakgrunden av en ojämn sinus takykardi.

Gravida kvinnor med sinus takykardi utan hjärtpatologi bör observera fred, inte vara nervös och ge upp fysiskt arbete. Läkaren kan ordinera lugnande medel, mikrodelar. Många droger för framtida mödrar är kontraindicerade, men om takykardin blir svår och hotar den normala graviditeten, så finns det ingen utväg - antiarytmika används.

förebyggande rytmförstöring av typen takykardi har ingen betydelse, inte bara för patologins funktionella natur, utan speciellt för redan existerande förändringar i hjärtat självt. I det senare fallet kommer bristande kontroll över rytmen snabbt att leda till en ökning av hjärtsvikt med olika negativa konsekvenser.

Som förebyggande åtgärd rekommenderas att följa principerna om en hälsosam livsstil, följ råd om näring och ovanstående behandling (full sömn och vila, normalisering av vikt och näring, motorisk aktivitet).

Prognosen för sinus takykardi bestäms av orsakerna till patologin. Om arytmen inte är associerad med förändringar i hjärtat, men är funktionell eller fysiologisk i naturen, även om det är negativa subjektiva symptom, är det ganska tillfredsställande. Det är mycket värre om en arytmi har inträffat hos en patient som lider av kranskärlssjukdom, missbildning, kongestivt hjärtsvikt. Hos sådana patienter är risken för komplikationer hög och därför är prognosen ganska allvarlig.