Huvud / Åderbråck

Takykardi - symtom, orsaker, typer och behandling av takykardi

Bra tid på dagen, kära läsare!

I dagens artikel kommer vi att överväga takykardin, dess symptom, orsaker, typer, diagnos, behandling med konservativ och folkmedicin, förebyggande och annan intressant information om detta tillstånd. Så...

Vad är takykardi?

takykardi - Ett speciellt tillstånd i kroppen, där hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) överstiger 90 slag per minut.

Takykardi är en typ av arytmi.

Läkare anser att takykardi är ett symptom, orsaken är ofta starka känslomässiga känslor, ökad fysisk aktivitet hos en person, användning av vissa livsmedel och läkemedel samt ett antal sjukdomar i hjärt-, endokrina och andra system.

Om vi ​​pratar om de viktigaste symptomen som vanligtvis följer med en persons ökning av hjärtslag, är detta en känsla av hjärtklappning, pulsation av kärl i livmoderhalsen och yrsel. I vissa situationer kan takykardi leda till utvecklingen av sådana livshotande tillstånd som: hjärtinfarkt, akut hjärtsvikt och hjärtstillestånd.

Det är viktigt att notera att takykardi hos barn yngre än 7 år, anser de flesta experter att de är normala för ett friskt barn.

I många fall är behandling av takykardi reduceras till avlägsnandet av liv mänskliga faktorn, vilket är orsaken till ökad hjärtfrekvens, till exempel - förbudet mot överdriven konsumtion av kaffe, byte av arbetsplats med ökad fysisk aktivitet eller ofta stress.

Utveckling av takykardi

I hjärtat av utvecklingen av takykardi är aktiveringen av det sympatiska nervsystemet, som ingår i det autonoma nervsystemet (VNS) i ryggraden. Om vi ​​talar på mänskligt språk, är det sympatiska nervsystemet ansvarigt för att aktivera detta eller det organs arbete, men först och främst - hjärtat. Det finns också ett parasympatiskt nervsystem, vilket är ansvarigt för att deaktivera organen. Livsaktiviteten hos organismen, dvs. Arbetet hos mänskliga organ regleras automatiskt, till exempel - inandning av en person underlättas av sympatiskt nervsystem, utandning är parasympatisk.

Om vi ​​översätter denna mekanism i organismens liv takykardi planet, är det möjligt att härleda följande bild: påverkan på den mänskliga kroppen är inte någon inneboende till sitt normala tillstånd faktorer (stress, ångest, överbelastning, etc), ökar det sympatiska systemet arbete hjärtat - sin sinusnod, hjärtfrekvensen ökar. Samtidigt, om en person hamnar i en stressande situation, ökar produktionen av adrenalin neuroendokrina celler och släpp den i blodet, vilket också är skyddande funktion av organismen till möjlig fara. Adrenalin ökar också hjärtfrekvensen.

Allt detta leder till det faktum att hjärtat kammare inte har tid att fylla med blod, på grund av vilka blodcirkulationen bryts hela organismen, sänker blodtrycket, inte blodet inte hinner fyllas med syre och leverera den i erforderlig mängd till alla organ.

Därför upplever patienten med dyspepsi yrsel, ner till medvetandets förlust.

Takykardi - ICD

ICD-10: I47-I49, R00.0;
ICD-9: 427, 785,0.

Symptom på takykardi

Symtomatologi takykardi beroende på etiologin av hjärtklappning, dess intensitet och varaktighet, samt personens allmänna hälsa.

De viktigaste symptomen på takykardi är:

 • Känsla av stark hjärtklappning;
 • Tunghet i hjärtat av regionen, smärta i hjärtat;
 • Pulsering av nackens kärl;
 • Yrsel, ner till medvetslöshet;
 • Känsla av brist på luft;
 • Andnöd;
 • Arteriell hypotoni (lågt blodtryck).

Ytterligare symptom på takykardi:

 • sömnlöshet;
 • Allmän svaghet, ökad trötthet;
 • Minskad aptit;
 • Dåligt humör, ökad irritabilitet;
 • Minskade diureser;
 • Kramper i kroppen.

Orsaker till takykardi

Orsakerna till snabb hjärtatslag är mycket stora, men alla kan delas in i två huvudgrupper - intrakardiella och icke-hjärtfaktorer. Låt oss betrakta dem mer i detalj...

Interna (intrakardiella eller hjärtiska) orsaker till takykardi:

Sjukdomar och patologiska tillstånd i det kardiovaskulära systemet: hjärtsvikt, hjärtinfarkt, kranskärlssjukdom (CHD), svår kärlkramp, hjärtsjukdomar, vänsterkammardysfunktion, myokardit, cardio, kardiomyopati, endokardit, en bakteriell natur, perikardit, medfött långt QT-syndrom intervall, mitralklaffprolaps syndrom, hypertoni (högt blodtryck), anemi (blodbrist), hypoxemi, akut vaskulär misslyckande (förlusten av en stor mängd blod, chock, kollaps eller svimning).

Externa (extrakardiella eller icke-hjärtiska) orsaker till takykardi

 • Ökad fysisk belastning på kroppen, eller en lång vistelse i en obekväm ställning för kroppen, till exempel - vid en lutning (arbete i trädgården, etc.);
 • Skarp förändring i kroppens position, till exempel - från horisontell till vertikal position;
 • Starka erfarenheter, stress, rädsla, neuroser;
 • Brott mot den normala funktionen av hjärnbarken och subkortiska noder;
 • Överträdelser i det autonoma nervsystemet (VNS), inklusive - vegetativ-vaskulär dystoni (VSD);
 • Psykiska störningar;
 • Tillgängligheten av infektionssjukdomar: sepsis, angina, lunginflammation, tuberkulos och andra sjukdomar som åtföljs av ökad kroppstemperatur och hög - varje ytterligare 1 ° C i kroppstemperatur ökar hjärtfrekvensen med 8 slag / minut (vuxna) och 10-15 slag / min (barn );
 • Störningar i det endokrina systemet: tyrotoxikos, feokromocytom
 • Användningen av vissa mediciner: sympatomimetika, eller organ aktiverar aktiviteten av det sympatiska nervsystemet (epinefrin formuleringar och norepinefrin), hormonella medel (kortikosteroider, tyroidstimulerande hormon), vagolitikov (atropin) gipotenzivyh läkemedel (blodtryckssänkande), diuretika (diuretika), psykotropa läkemedel (fenotiazidy), vissa anestetika, aminofyllin intoxikation hjärtglykosider och andra läkemedel;
 • Förtäring av vissa skadliga ämnen: alkoholhaltiga drycker, nikotin, nitrater (gift, som finns i livsmedel);
 • Konsumtion av kaffe och koffeinhaltiga drycker, starkt te;
 • Dehydrering av kroppen;
 • Medfödda patologier;
 • Svåra smärta attacker (kolik och andra);
 • Biter av några representanter för djurvärlden - ormar, spindlar, vartor eller bin;
 • Det finns också en takykardi av oförklarlig etiologi, som tillskrivs gruppen ideopatisk takykardi. Detta kan innebära hjärtklappning till följd av exponering för andliga krafter, men naturligtvis är de officiella medicin andliga faktorer oftast inte igen.

Typer av takykardi

Klassificering av takykardi innefattar följande typer av detta tillstånd:

På etiologin:

Fysiologisk takykardi. Hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) ökar som ett resultat av påverkan på kroppen av en viss faktor. Det är en adekvat reaktion av kroppen på stimulansen (rädsla, stress, intag av vissa ämnen, exponering för vissa klimatförhållanden, etc.);

Patologisk takykardi. Den främsta orsaken till hjärtfrekvensen är närvaron av förvärvad eller ärftlig patologi i hjärtat och andra organ under kroppens vila. Det är ett farligt tillstånd, en långvarig vistelse där det bidrar till utvecklingen av hjärtsjukdomar som kronisk hjärtsjukdom (CHD) eller hjärtinfarkt. Patologisk takykardi åtföljs av en minskning av fyllningen av ventriklerna med blod, vilket leder till otillräcklig blodtillförsel till alla organ och därmed deras näring. Samtidigt sjunker en persons blodtryck och en lång period av detta patologiska tillstånd leder till utveckling av hypoxi och arytmogen hjärtkörtel, där hjärtets effektivitet minskas signifikant. Ju längre en person är i detta tillstånd, desto sämre är prognosen för en fullständig återhämtning.

Idiopatisk takykardi. Orsaken till hjärtklappning bland läkare kan inte identifieras.

Enligt källan som genererar elektriska impulser i hjärtat:

Sinus takykardi - utvecklas efter ökningen av sinusens eller sinoatriella nods aktivitet, som i själva verket är den huvudsakliga källan till elektriska impulser, som sätter hjärtrytmen i puls. Kännetecknas av en gradvis inbrott, hjärtfrekvens till 120-220 slag / minut och hjärtslagets rytmer.

Ektopisk (paroxysmal) takykardi - en källa för elektriska pulser har sitt ursprung i förmaket (supraventrikulär) eller ventriklarna (ventrikulär). Det kännetecknas av paroxysmala, över vilket båda visas abrupt och försvinner, men deras varaktighet kan variera från flera minuter till flera tiotal timmar, under vilka hjärtfrekvensen genomgående förblir hög - från 140 till 250 slag / minut, med den bästa hjärtrytmen. Sådana attacker kallas - paroxysmer.

Paroxysmal takykardi innefattar 3 former:

 • Atrial (supraventrikulär eller supraventrikulär) takykardi - oftast är orsaken till snabb hjärtslag aktivering av det sympatiska nervsystemet, vilket vanligen förekommer i - rädslor, stress, chocktillstånd, etc.
 • Ventrikulär takykardi (VT) - den vanligaste orsaken är dystrofa förändringar i hjärtmuskeln, till exempel - cirka 85-95% av denna hjärtfrekvens observeras hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom eller myokardit;
 • Nodulär takykardi.

Ventrikulär fibrillering (VF). Det är ofta en komplikation av omfattande transmural hjärtinfarkt eller en fortsättning på utvecklingen av paroxysmal kammartakykardi, även om vissa forskare anser kammarflimmer och kammartakykardi som en enda företeelse. Den kännetecknas av kaotiskt och oregelbunden sammandragning av hjärtmuskeln på en nivå av 250 till 600 slag per minut, vilket i vissa fall leder till en fullständig hjärtstillestånd. Dessutom, efter 15-20 sekunder patienten kan uppleva svår yrsel och medvetslöshet, och efter 40 sekunder kan det hända enda tonic kramp i muskler, tillsammans med ofrivillig urinering och avföring. Samtidigt, den ökade storleken på de berörda eleverna en och en halv till två minuter utvidgas till den högsta nivån. Patienten börjar att andas snabbt, men efter andning saktar och efter 2 minuter av klinisk död inträffar.

I den medicinska världen delas ventrikelflimmer konventionellt i tre typer:

Primär FF. Utveckling sker under de första 4-48 timmarna med början av hjärtinfarkt, men före utseendet av vänster ventrikelfel och andra komplikationer av attacken. Kännetecknas av hög mortalitet hos patienter.

Sekundär FF. Utveckling sker hos patienter med infarkt på grund av otillräcklig cirkulation i vänster ventrikel och kardiogen chock.

Sen FF. Utvecklingen inträffar efter 48 timmar (i de flesta fall vid 2-6 veckor) sedan myokardinfarkt uppstod och kännetecknas av 40-60% av dödsfall.

Diagnos av takykardi

Diagnos av takykardi innefattar följande typer av undersökningar:

 • sjukdomshistoria;
 • Elektrokardiografi (EKG), liksom den dagliga övervakningen av EKG av Holter;
 • Ekkokardiografi (ekkokardiografi);
 • Magnetisk resonansbildning (MR) i hjärtat;
 • Elektrofysiologisk studie (EFI) i hjärtat.

Ytterligare undersökningsmetoder:

Behandling av takykardi

Hur man behandlar takykardi? Behandling av takykardi börjar med en noggrann diagnos av patienten och orsaken till snabb hjärtslag.

Behandling av takykardi innefattar vanligtvis följande behandlingspunkter:

1. Eliminering av externa faktorer med ökad hjärtfrekvens (se "Orsaker till takykardi");
2. Läkemedelsbehandling (läkemedel för takykardi);
3. Kirurgisk behandling.

1. Eliminering av externa faktorer med ökad hjärtfrekvens

I många fall, speciellt med sinus takykardi, eliminerar avlägsnandet av den underliggande orsaken hjärtfrekvensen och användningen av konservativ terapi förblir oanmäld. Den främsta orsaken till hjärtklappning dricker kaffe, starkt te, alkohol, choklad, vissa mediciner, eller ofta stress, ångest, ansträngande motion och andra skäl, som vi skrev om tidigare i denna artikel, den aktuella stycket.

2. Läkemedelsbehandling (läkemedel för takykardi)

Viktigt! Innan du använder några mediciner, kontakta din läkare!

Neurologiska sjukdomar föreskrivna sedativa (lugnande nervsystemet) läkemedel - "Valerian", "Diazepam", "Luminal", "Persia", "Seduxen", "tenoten" och lugnande - "Trankvilan", "I".

I störningar i det mentala systemet (psykos, etc.) ordineras antipsykotika: "Promazin", "Levomepromazine".

I många fall vid behandling av takykardi appliceras antiarytmiska - "Lidocaine", som införs i form av injektioner (1 mg per 1 kg kroppsvikt hos patienten) och droppers. Om lidokain inte sänkte hjärtfrekvensen, med ventrikulär takykardi används Novocainamid eller Aymalin.

När sinustakykardi vid en tyreotoxikos bakgrund föreskrivna betablockerare "Trazikor", "praktolol", "Prindolol".

När kontraindikationer för mottagning av p-blockerare, är kalciumantagonister används negidropiridinovogo nummer "Diltiazem", "Verapamil".

Med sinus takykardi mot bakgrund av hjärtsvikt, tillsammans med β-adrenerge blockerare, föreskrivs en ytterligare hjärtglykosid: Digoxin.

Med paraxismal takykardi mot bakgrund av ökad ton i vagusnerven appliceras en speciell massage, baserat på tryck på ögonbollarna. Om denna behandlingsmetod inte ledde till framgång, föreskrivs en intravenös antiarytmisk läkemedel: "Verapamil," Kordaron. "

Vid paroxysmal ventrikulär takykardi, ska patienten snabbt levereras till en medicinsk institution samt att utföra anti-återfallande antiarytmisk behandling.

När blodtrycket faller till låga betyg, måste det höjas till 100-110 mm Hg. för vilka norepinefrin eller andra pressoraminer administreras intravenöst. Om resultatet inte uppnås och blodtrycket fortfarande är mycket låg används elektropulsbehandling.

3. Kirurgisk behandling av takykardi

Den kirurgiska metoden för terapi används i exceptionella fall:

Radiofrekvens ablation (RFA) - är en minimalt invasiv endovaskulär behandling av arytmier genom att ställa in det endovaskulära kateter som bär högfrekventa strömmar. Med hjälp av en ström normaliseras hjärtrytmen i hjärtat.

Installation av en elektrokardiostimulator (ECS), som artificiellt stöder rytmen av hjärtfrekvensen.

utsikterna

Den mest gynnsamma prognosen för en fullständig återhämtning är en sinus takykardi, men under förutsättning att kardiologen i rätt tid överklagas och överensstämmer med alla recept från läkaren.

Takykardi mot hjärtsjukdom är mindre gynnsam, men ändå finns det alltid en chans att återhämta sig.

Prognosen för återvinning av patienter med kammartakykardi typ på en bakgrund av hjärtinfarkt anses vara ogynnsam på grund av den tunga nederlag hjärtmuskeln. Situationen förvärras om hjärtfel och arteriell hypotension utvecklas parallellt.

Prognosen för återhämtning vid idiopatisk takykardi (okänd etiologi) kan också vara mycket positiv, eftersom omvandlingen av en person i bön till Gud leder ofta till läkning i mer allvarliga situationer, som cancer. Vittnesmål kan ses på forumet.

Behandling av takykardi med folkmekanismer

Viktigt! Innan du använder folkläkemedel mot takykardi, kontakta alltid en läkare!

Örter, frukter, citron och honung. Skala av de 4 citronerna och pressa ut saften, som måste blandas med 250 g honung. Ytterligare mala genom en köttkvarn 16 blad rums geranium (Kalachik) och 18 mandel frukter, blanda sedan blandningen med 10 g av valeriana tinkturer och 10 g tinktur Crataegus. Blanda alla ingredienserna försiktigt och tillsätt 6 hela kamferfrön till blandningen. Mottagna folkemedicin för takykardi måste ta 1 msk. sked på morgonen, på tom mage, 30 minuter innan du äter och förvara i kylskåpet.

Vitlök och citron. Lägg i en 3-liters burk 10 medelstora krossade vitlöksklyftor, juice från 10 citroner och 1 liter honung. Blanda ingredienserna noggrant, täck burken tätt med polyeten och lämna infusionsblandningen i 7 dagar. Ta den produkt du behöver för 2 msk. skedar, en gång om dagen, tills fullständig återhämtning.

Adonis. Koka 250 ml vatten i en liten kastrull, gör sedan branden långsam och sätt 1 tesked Adonis gräs i vattnet. Koka upp beredningen i högst 3 minuter, ta av det från värme, lock och låt det stå i 30 minuter. Därefter skall buljongen filtreras och ta 1 msk. sked 3 gånger om dagen.

För att uppnå maximal effekt av Adonis, ta under dagen och på följande sätt: Skala och skiva 500 g citroner, som lägger ett par matskedar honung och 20 kärnor krossade aprikos gropar. Viktigt blanda och ta denna blandning för 1 msk. sked på morgonen och kvällen. Förresten innehåller kärnorna av aprikoskärnor vitamin B17, som också har en antitumörseffekt.

Adonis. 1 h. Sked adonis örter häll ett glas kokande vatten och sätta på en långsam brandorgan, under 5 minuter, ta sedan bort den från värmen, täck och låt stå i 2 timmar. Därefter måste drogen filtreras och ta 1 msk. sked 3 gånger om dagen, 30 minuter före måltider.

Hagtorn. Häll 1 msk. sked hagtorn blommor kopp kokande vatten, täck lockorganet, låt stå i cirka 30 minuter, sila och ta kokta botemedel takykardi 100 ml, 3 gånger per dag 30 minuter före måltid. Behandlingsförloppet - tills fullständig återhämtning.

Förebyggande av takykardi

Förebyggande av takykardi innefattar efterlevnad av följande rekommendationer:

 • Minimera användningen av kaffe, starkt te, alkohol, choklad;
 • Undvik övermålning, i livsmedel försök att ge företräde för grönsaker och frukter som innehåller ett stort antal vitaminer och spårämnen, var särskilt uppmärksam på kroppens påfyllning med magnesium och kalium;
 • Observera arbetet / vila / viloläge;
 • Undvik att arbeta med mycket stress;
 • Undvik att ta läkemedel utan att rådfråga din läkare;
 • Försök att flytta mer, men samtidigt överdriv inte kroppen bortom fysisk ansträngning;
 • Tillbringa mer tid i naturen.

Ett viktigt svar hos kroppen är hjärtets takykardi: vad är det och hur man behandlar det

Takykardi är ett tillstånd där den normala hjärtfrekvensen ökar, som kan symbolisera kroppens respons på stress, överstiger den vanliga normmen för fysisk aktivitet eller på grund av olika orsaker till feber.

Även detta tillstånd kan indikera den första fasen av utvecklingen av vissa sjukdomar (hjärt-, lung-, sköldkörteln).

Låt oss förstå detta hjärtsjukdom - takykardi: vad är det och hur man behandlar det, vilken puls (hur många slag per minut) kan det hända?

Utveckling av sjukdomen

Strängt taget kan detta begrepp bestämma ökningen av antalet hjärtkollisioner (hjärtfrekvens) upp till 90-100 slag per minut i genomsnitt vilket kan provoceras av olika mekanismer.

En vuxen med normal fysisk och psykisk hälsa Antalet hjärtslag är från 50 till 100 enheter per minut (enligt US Cardiologists Association).

Hjärtfrekvens kan börja växa av olika skäl, men i händelse av upprepad oförklarlig återkommande av detta tillstånd bör du definitivt rådfråga en läkare.

Vad är hjärtets takykardi? Det är inte en självständig sjukdom, den representerar alltid antingen människans reaktion på vissa situationer och tillstånd, eller en signal om utvecklingen av sjukdomar i det kardiovaskulära systemet (och inte bara).

I en eller annan form upplever ökningen av antalet hjärtslag under hela livet av varje person och på grundval av ett symptom Det är svårt att sätta en fullvärdig och snabb diagnos. Och det är väldigt viktigt om det indikerar början av utvecklingen av hjärtsjukdomar - det är därför att utan att ha råd med en specialist kan det inte.

Typer (klassificering) och orsaker

Villkorligen är orsakerna till ökad hjärtfrekvens (hjärtfrekvens) uppdelad i två kategorier - fysiologiska (objektiva) och patologiska (subjektiva). För att kunna särskilja en från en annan är det nödvändigt att hälsa och liv hos en person kan bero på detta.

Ett sådant tillstånd är inte hotande för hälsa eller, särskilt människoliv. Oftast sker utvecklingen av det fysiologiska tillståndet av skäl:

 • fysisk ansträngning
 • stressande tillstånd
 • emotionellt tillstånd
 • sexuell upphetsning
 • smärtsamma förnimmelser;
 • stanna i ett varmt rum;
 • lyfter till en betydande höjd.

Fysiologisk ökning av normal hjärtfrekvens förekommer också när man konsumerar alkohol och koffein, när man röker, tar energispecialister och vissa läkemedel.

Vad de säger om takykardi i programmet "Det viktigaste":

Den patologiska formen utvecklas som ett symptom på en massa sjukdomar, bland vilka:

 • inflammatoriska patologier i hjärtat;
 • mekaniskt fel i hjärtat;
 • infektionssjukdomar;
 • berusning av olika ursprung
 • anemi;
 • tillstånd av chock, kraftig blödning, traumatiska skador
 • sköldkörtelsjukdom (särskilt hypertyreoidism);
 • lesioner som påverkar kärnan i vagusnerven;
 • neurokirurgisk asteni;
 • feokromocytom;
 • olika medfödda missbildningar.

Läkare särskiljer tre sorter av detta tillstånd:

Låt oss överväga varje typ av takykardi och dess eller hans plan eller plan på ett elektrokardiogram.

Sinus diagnostiseras oftast. Detta tillstånd kännetecknas av en ökning av 20-40 slag per minut av hjärtaktivitet i vila, där en korrekt rytm upprätthålls under kontrollen av sinusnoden.

Problemet uppstår när ett fel uppstår i ett komplext system som genererar impulser given nod, samt vid genomförande av förfarandet är brutna sinus impulser direkt till hjärtkamrarna.

Paroxysmal är a tillstånd där kramper (paroxysmal) hjärtslag ökade till 140-220 slag per minut beroende på normala sinusrytm substituentgrupper ektopiska impulser.

Denna variation uppstår plötsligt och precis som plötsligt stannar det, anfall-paroxysmer har olika varaktighet, en regelbunden rytm med dem kvarstår.

under ventrikelflimmering hänvisar till denna typ av takyarytmi vid vilken spasmodisk sammandragning av muskelfibrerna är grupperade flera hjärt ventriklarna, okoordinerade, ineffektiva, eftersom i detta tillstånd ventrikulär av hjärtat inte är "pumpas" trycket, på grund av vilket stoppar driften av hjärtmuskeln som en pump för blod.

Frekvensen av sammandragningar når och överstiger hastigheten 300 per minut.

Vem riskerar att bli sjuk?

Risken för utveckling av någon art är stor främst för två kategorier av befolkningen:

 • äldre människor;
 • personer med takykardi i släktforskning.

Dessutom, risken att utveckla sjukdomen är hög för medborgare som är engagerade i aktiviteter som överbelastar eller skadar hjärtat, liksom de som:

 • lider av hjärtsjukdomar och högt blodtryck
 • är i ett konstant tillstånd av ångest och psykisk stress;
 • missbrukare av alkohol, cigaretter, droger, koffein;
 • tar medicinering i en dos som överstiger normen eller med andra sjukdomar.

Hos barn uppstår ökningen i hjärtfrekvensen så ofta som hos vuxna. Sjukdom hos barn och vuxna förekommer med samma symptom, är lika klassificerad och behandlad.

Symtom och tecken: hur sjukdomen manifesterar sig

Takykardi i de flesta diagnostiska fallen är ett självständigt symptom på olika sjukdomar. Specialister identifierar emellertid en viss symtomatologi som åtföljer en ökning av hjärtfrekvensen.

Av sig själv ökningen av antalet hjärtslag per minut framgår vanligtvis av:

 • ökad hjärtfrekvens
 • ökad hjärtfrekvens
 • pulsation av halspulsådern
 • yrsel;
 • ökade känslor av ångest;
 • smärt syndrom i hjärtat;
 • andfåddhet efter fysisk ansträngning.

Ibland finns det andra symtom:

 • ökad kroppstemperatur;
 • huvudvärk;
 • muskelsmärta och / eller skakningar;
 • svettning;
 • andningssvårigheter
 • ökad och mer frekvent utmattning
 • utflödet av blod från huden med blanchering;
 • diarré och kräkningar;
 • akuta smärtor av olika lokaliseringar.

Grundläggande åtgärder för diagnostik

Eftersom takykardi kan manifestera sig som en signal om uppkomsten av en sjukdom i kroppen är det väldigt viktigt att övervaka din hälsa. Sök medicinsk rådgivning bör ges vid första tecknet på problemet, vilket inkluderar:

 • fall av svimning (förlust av medvetande);
 • frekventa känslor av smärta i bröstet;
 • mörkret i ögonen;
 • anfall av yrsel
 • Orsakslös snabb hjärtslag, som inte äger rum under 5 minuter.
 • redan diagnostiserad hjärtsjukdom.

Primär diagnos efter hänvisning till en kardiolog först och främst fysisk undersökning av patienten. Under undersökningen doktorn:

 • studerar hudintegritet (färg och tillstånd) hos den person som har konverterat
 • undersöker patientens hår och naglar
 • mäter blodtryck
 • fixar antalet cykler av inspiration-utandning per minut;
 • han lyssnar på lungorna, avslöjar rales;
 • kontrollerar förekomst / frånvaro av buller i myokardiet
 • som helhet får allmän information om kroppens tillstånd.

Vidare, om en specialist har en anledning, han föreskriver djupare diagnos, som inkluderar:

Första hjälpen för en plötslig attack i hemmet

Om attacken uppenbarades (vilket tydligt anger hälsoproblem) Det är nödvändigt att veta om reglerna för första hjälpen. Här än att behandla och hur man tar bort en attack av takykardi hemma:

 • Patienten måste ta ett djupt andetag, hålla andan ett tag och andas sedan långsamt ut. Upprepa proceduren bör vara i 5 eller flera minuter, följ noggrant andningsprocessen.
 • Det är nödvändigt att utöva starkt tryck på de slutna ögonen (ögonbollarna) i 10 sekunder.
 • Du kan tvätta ditt ansikte med isvatten eller hålla huvudet under en ström av kallt vatten under en kort tid.
 • Var noga med att dricka en droppe Corvalol eller Valokordina tabletter.
 • Det är viktigt att säkerställa att offret har full vila, där han väntar omedelbart för ett nödsamtal.

När är det nödvändigt att ringa till en läkare, och när kan jag hantera självständigt och på vilket sätt? Titta på videon:

Metoder för behandling: Vad ska man göra och vilka tabletter du kan ta

Huruvida det är möjligt och hur man rengör eller tar bort takykardi i husförhållanden, att det är nödvändigt och det är omöjligt att göra eller göra, vilka läkemedel som ska dricka vid denna diagnos? Låt oss överväga alla detaljer.

Allmänna åtgärder

Hur botar fysiologisk takykardi i hjärtat hemma? Behandlingen består av ger patienten en ordentlig vila.

Detta koncept omfattar:

 • ljud sömn;
 • full psykologisk fred
 • täta promenader i frisk luft;
 • måttlig fysisk aktivitet
 • uteslutande av stress
 • avslag på dåliga vanor
 • ändra dietten med det obligatoriska undantaget för produkter som innehåller koffein.

Läkemedel från accelererad hjärtatslag

Behandling av patologisk form innefattar introduktionen av lokalanestetika och hjärtsänkande medel (kinidin, lidokain, novokainamid). På rekommendation av den patient administreras en cardiologist antiarytmika (adenosin, verapamil, propranolol, flekainid).

Allt detta - akutåtgärder som läkarna ger när de ringer hem.

Ytterligare behandling bör vara i stationära förhållanden.

Terapeutiska åtgärder består i att eliminera den underliggande sjukdomen.

Inom ramen för behandlingen ges patienterna samråd med en neurolog och en psykolog, lugnande medel och neuroleptika.

Om staten har uppstått på grund av problem med sköldkörteln, är behandlingen tireostaticheskimi läkemedel i kronisk hjärtsvikt tilldelad att ta emot betablockerare och hjärtglykosider.

I vissa fall används kirurgisk behandling, vid vilken exempelvis en kauterisering av myokardiet som är ansvarigt för arytmi utförs.

Livsstil och droger för förebyggande

För fysiologisk takykardi är förutsägelser vanligtvis gynnsamma. Förebyggande i detta fall är avhållande från dåliga vanor och påfrestningar, kontroll över alla omständigheter, potentiellt kunna orsaka problem med hjärtrytmen.

Tillståndet som orsakas av patologiska orsaker, i tidig diagnos och efter den optimala behandlingsprocessen, lämnar också patienter i vila i de flesta fall.

I mer avancerade fall, även efter återhämtning, måste patienter regelbundet ta antiarytmiska läkemedel och andra läkemedel. Hjärtemedel som används för takykardi inkluderar:

 • verapamil / calan;
 • diltiazem / kardizem;
 • propranolol / anaprilin;
 • esmolol / brevylblok.

En annan åtgärd av förebyggande i svåra fall är implantation till patienten elkonverterare-defibrillator - enhet, hjärtslag spårnings bärsignalen detekterande avvikelser i driften av hjärtrytmen, och, om nödvändigt att generera en svag elektrisk strömurladdning för återvinning hjärtfrekvens.

I andra fall tilldelas patienter behandling som syftar till att bekämpa den underliggande sjukdomen.

Hur bli av med takykardi hemma? Programmet "Att leva friskt" kommer att berätta:

Glöm inte det, att upprepade anfall, dessutom åtföljda av okarakteristiska symptom, är ett tillfälle att rådgöra med en läkare, åtminstone för råd.

Användbar video

I följande video undersöks denna sjukdom i detalj:

Takykardi i hjärtat - vad är det, och hur man behandlar det?

Takykardi kallas för ett snabbt hjärtslag som har något ursprung. Det sker om hjärtfrekvensen blir högre än 100 slag per minut.

I detta fall kan rytmen förbli korrekt, det vill säga varaktigheten av intervallen mellan hjärtkontraktioner är konstant. Villkoren, där attacken av takykardi börjar oväntat och lika plötsligt slutar, kallas paroxysmal takykardi.

Det bör noteras att det inte finns någon tydlig gräns mellan frånvaron av takykardi och dess närvaro. Den amerikanska associationen av kardiologer diagnostiserar till exempel takykardi efter att ha överskridit hjärtfrekvensen vid 100 slag / min. Således kan det anses att ett hjärtslag inom 90-100 slag är ett gränslinje tillstånd, vilket ger anledning att antas ha en hög risk för hjärtproblem i framtiden.

Mekanism för utveckling av takykardi

Hjärtans arbete regleras av nervplexet i det högra atriumet, som kallas sinusnodet. Det sätter rytmen och frekvensen av sammandragningar på grund av genereringen av en nervimpuls som genom ett ledande system sprider sig till musklerna (myokardiet) i hjärtat och får dem att komma i kontakt.

En ökning av antalet pulser i sinusnoden respektive andra delar av ledningssystemet orsakar en ökning av frekvensen av hjärtkollisioner - takykardi.

skäl

Varför finns hjärtets takykardi, vad är det och hur man behandlar det? Det bör förstås att takykardi är ett symptom, inte en sjukdom. Dess orsaker ligger i ett antal andra sjukdomar, bland vilka:

 • störningar i det autonoma nervsystemet
 • medfödda anomalier i hjärtat, till exempel extra ackord i det;
 • endokrina störningar (hypertyreoidism);
 • hemodynamiska störningar;
 • olika arytmier, etc.

Takykardi kan manifestera sig som en normal reaktion på känslomässig och stor fysisk ansträngning, vid förhöjd temperatur, på grund av att man dricker alkoholintag, från att röka.

Takykardi är uppdelad i 2 former: fysiologisk och patologisk. Den första kan förekomma hos en frisk person med normal hjärtfunktion som en reaktion på yttre faktorer, den andra uppstår när det finns vissa sjukdomar.

Patologisk takykardi är skadlig för kroppen:

 1. För det första är en attack av takykardi farlig, vilket är ett intensivt arbete i hjärtat: ventriklerna har inte tid att fylla med blod, vilket leder till en sänkning av blodtrycket och ett utflöde av blod från organen.
 2. För det andra leder pulsens hastighet till en försämring av blodtillförseln. Hjärtat kräver mer syre, eftersom det fungerar mer, och försämringen av blodtillförseln leder till risken för att utveckla kranskärlssjukdom och därmed "tjäna" en hjärtinfarkt.

Patologisk takykardi klassificeras enligt vissa egenskaper (lokalisering och orsaker) och kan presenteras i följande form:

 • Paroxysmal, som har ett annat ursprung, utmärks därför i formen: supraventrikulär eller supraventrikulär, som är av två slag (atriell och atrioventrikulär) och ventrikulär eller ventrikulär.
 • Sinus med ökad hjärtfrekvens över ett visst index jämfört med åldersnorm (för vuxna -> 90 slag per minut), vid vilken impulsen kommer från sinusnoden, som är rytmens förare.

Symptom på takykardi

När takykardi utvecklas är huvudsymptomen ofta hjärtklappningar, svaghet, känsla av yrsel, känsla av brist på luft, känsla av förestående medvetslöshet.

I avsaknad av hjärtsår kan symtom på sinus takykardi inte uttryckas och kan inte vara subjektivt förekommande under lång tid. En liten ökning av hjärtfrekvensen till 100 slag / minut upptas vanligen vid en olycka vid mätning av blodtryck.

De initiala symptomen brukar inte vara uppmärksamma och tillgripa vården när attacker har en frekvens på 130-150 slag / min, vilket är nästan dubbelt så stort som normal hjärtslag.

diagnostik

Innan du bestämmer hur du behandlar takykardi är det värt att gå igenom undersökningen och bestämma orsakerna till händelsen.

Vanliga tester för diagnos är:

 1. Elektrofysiologisk studie. Metoden syftar till att studera de myokardiska elektriska egenskaperna, vilket avslöjar mekanismen, bestämmer lokaliseringen av takyarytmiens foci.
 2. Ett elektrokardiogram (EKG) är ett sätt att spela in elektriska impulser i hjärtat. Tack vare EKG bestämmer läkaren frekvensen och rytmen av hjärtfrekvensen och identifierar också de förändringar som är karakteristiska för olika hjärtsjukdomar. EKG kan du klargöra diagnosen sinus (supraventrikulär) eller ventrikulär takykardi. Om det behövs kommer du att erbjudas en veloergometri - inspelning av hjärtets arbete under träning (arbeta på den stationära cykeln).
 3. Bedömning av baroreflexens känslighet (studie av vegetativ reglering).
 4. Magnetic resonance imaging (undersökning av foci av fibrös och fettvävnad i hjärtat).
 5. Radiografisk undersökning av hjärtat (med användning av kontrast).
 6. Ett allmänt blodprov gör att du kan klargöra antalet röda blodkroppar, hemoglobin och andra blodkroppar, vilket gör att du kan upptäcka sjukdomar som anemi, leukemi etc.

Med tanke på resultaten av alla tester och med hänsyn till de befintliga symptomen på takykardi, föreskrivs lämplig behandling.

komplikationer

Förutom ledningsstörningar kan hjärtrytmen, takykardi ge sådana komplikationer som:

 • hjärtastma,
 • tromboembolism av cerebrala kärl,
 • arytmisk chock,
 • lungödem,
 • tromboembolism i lungartären,
 • akut cirkulationsinsufficiens i hjärnan.

Ventrikulär takykardi i kombination med akut hjärtinfarkt kan orsaka dödsfall.

Behandling av takykardi

Vid takykardi beror behandlingen på orsakerna till utvecklingen och dess specifika typ. I vissa situationer krävs ingen behandling - bara lugna dig, slappna av, byt livsstil, etc. De huvudsakliga anvisningarna för behandling av takykardi är att förebygga attacker i framtiden, minimera de orsakade komplikationerna och få hjärtfrekvensen till ett normalt tillstånd.

Om vi ​​talar om den medicinska metoden för att eliminera det snabba hjärtat, så är detta främst lugnande läkemedel. Under de första 10-15 minuterna, om du inte återställer hjärtritningen, kan du ta sådana droger som volokardin, corvalol, tinktur av valerian. Glycintabletten hjälper också till att sänka pulsen, vilken måste sättas under tungan.

Förutom lugnande läkemedel kan antiarytmika också användas. Detta är en ganska omfattande grupp av droger med olika mekanismer för handling på kroppen. Prescribes sådana mediciner endast av den behandlande läkaren på grundval av all data om hälsotillståndet. Antiarytmiska mediciner är till exempel flekainid, adenosin, propranolol, verapamil och andra mediciner.

I vissa fall, när läkemedel inte är effektiva, tar läkare också till operation. Till exempel, med allvarliga hormonella störningar, när det finns ett behov av att ta bort en del av körteln som producerar ett överskott av hormoner. Operationen är också indikerad för bristande hjärtfel och andra hjärtsjukdomar, när den enda vägen ut ur situationen är kirurgi.

utsikterna

Sinus takykardi hos patienter med hjärtsjukdom är oftast en manifestation av hjärtsvikt eller vänster ventrikel dysfunktion. I dessa fall kan prognosen vara ganska allvarlig eftersom sinus takykardi är en återspegling av hjärt-kärlsystemets reaktion till en minskning av utstötningsfraktionen och en störning av intrakardiell hemodynamik.

I fallet med fysiologisk sinus takykardi, även med uttalade subjektiva manifestationer, är prognosen tillfredsställande.

förebyggande

Förebyggande av sinus takykardi innebär tidig diagnos och snabb behandling av patologi, liksom eliminering av icke-hjärtfaktorer vid arytmier. Undvik de allvarliga följderna av takykardi med konsekvent överensstämmelse med rekommendationerna för en hälsosam livsstil.

Hur man behandlar hjärtatakykardi

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

I ett lugnt tillstånd är personens hjärtfrekvens inte mer än 80-100 slag per minut. Med stress, dysfunktion i hjärt-kärlsystemet och några andra patologier kan pulsen öka till 140-160 slag per minut och högre. Detta tillstånd kallas takykardi och följs ofta inte bara av en snabb puls utan också av andra obehagliga symptom. Takykardi, som förekommer i enskilda fall (till exempel efter fysisk ansträngning) anses vara en fysiologisk norm, men om ett sådant tillstånd utvecklas regelbundet är det en allvarlig patologi. Hur kan jag behandla hjärttakykardi och kan jag permanent bli av med sjukdomen?

Hur man behandlar hjärtatakykardi

Orsaker och symptom på takykardi

Takykardi är inte en självständig sjukdom, men ett symptom som åtföljer vissa patologiska tillstånd och sjukdomar.

De vanligaste orsakerna till takykardi är:

 • medfödda eller förvärvade hjärtfel (brister i ventiler, kardiomyopati, etc.);
 • dysfunktion av det kardiovaskulära systemet;
 • ett ärr på hjärtat efter en hjärtinfarkt;
 • sjukdomar i sköldkörteln och hormonella störningar;
 • tar några mediciner;
 • användning av produkter som stimulerar CNS;
 • kränkning av vatten och elektrolytbalans
 • naturliga degenerativa processer i hjärtets vävnader orsakade av åldrande.

Orsaker till takykardi

Ett karakteristiskt symptom på takykardi är en frekvent puls, ibland oregelbunden och intermittent. Ökad hjärtfrekvens kan åtföljas av andfåddhet, en känsla av rädsla, yrsel och svaghet. Ibland är tecknen på sjukdomen så stark att en person kan förlora medvetandet, och i vissa fall är de praktiskt taget inte kända och patienten lär sig om överträdelsen ganska sent.

Klassificering av takykardi

Sjukdomen är uppdelad i flera funktioner, inklusive orsak och lokalisering av dess fokus. Beroende på den plats där fokusen för generering av patologiska impulser är belägen är den uppdelad i nodala, supraventrikulära och ventrikulära former.

 1. Nodulär takykardi. I detta fall ligger det patologiska fokuset i sinusnoden. Villkoren utvecklas vid psykologiska stress eller stark spänning, pulsen överstiger inte 90 slag per minut. Hjärtrytmen förblir oförändrad.

AV-nod ömsesidig takykardi

Paroxysmal supraventrikulär takykardi - Takykardi supraventricularis paroxismalis

Ventrikulär takykardi - Takykardi ventrikulär

Beroende på orsaken till sjukdomen kan takykardi ha medicinska, toxiska, neurogena och andra former.

Tabell. Form av takykardi beroende på orsaken till utseendet.

Viktigt! Varje form av takykardi kräver en specifik behandlingsregim som föreskrivs efter en noggrann diagnos.

Funktioner vid behandling av takykardi

Vad är farligt för takykardi?

Risken för detta tillstånd är att hjärtat blir vant med att fungera i felläge, på grund av vad dess vävnader slits ut snabbt. Som ett resultat utvecklas allvarliga komplikationer i form av hjärtsvikt, stroke och hjärtattacker. För frekvent puls orsakar hypoxi (brist på syre) i vävnaderna, trycket på kärlen ökar, vilket ökar risken för blockering. Slutligen känner en person som lider av takykardi ökad trötthet och svaghet, blir snabbt trött och kan inte leda ett normalt liv.

Hur man kan övervinna en attack?

En takykardiattack kan fånga en person var som helst och när som helst, och viktigast av allt, när det utvecklas, normalisera hjärtritmen. Patienten behöver läggas eller sitta för att säkerställa tillräcklig tillförsel av frisk luft, lossa kläder runt bröstet och halsen, om möjligt öppna fönstret eller fönstret. För att andas måste han lugnt och måttligt - ett djupt andetag, en kort fördröjning i andningen, en långsam utandning. Som ett sätt att minska pulsfrekvensen kan du använda mediciner eller enkla knep, men om de inte fungerar måste du kontakta kardiologen så snart som möjligt.

En långvarig attack av takykardi kan till och med orsaka hjärtinfarkt

av droger

De läkemedel som används för att bekämpa takykardi och stabilisera hjärtritmen, är naturliga eller syntetiska. För hemmabruk är bara växtbaserade sedativa som kan köpas utan recept ordentligt. Läkemedel som kallas antiarytmika kan bara berusas efter att ha hört en specialist, eftersom de har en annan åtgärdsmekanism och kan, om de tas ensamma, allvarligt skada.

 1. Valerian root extrakt. Den vanligaste lugnande effekten, som utvidgar blodkärlen, saktar pulsen och lugnar nervsystemet. Valerian är tillgänglig i olika former och är billig men har en karakteristisk egenskap - en terapeutisk effekt uppnås endast med långvarig inträde (minst 1,5 månader).

Valerian root extrakt

Några av de vanligaste syntetiska ämnen som används för behandling av takykardi inkluderar diazepam (varumärke "I") och fenobarbital, som är en del av "korvalola" och "valokordin". När du tar ovanstående läkemedel bör du ta hänsyn till att var och en av dem har ett antal kontraindikationer och biverkningar som kan hittas genom att läsa instruktionerna.

Vagus tekniker

Vagaltekniker är enkla åtgärder som tänder det parasympatiska nervsystemet, så att pulsen saktar ner och blir jämn.

Du kan stoppa attacken av takykardi genom att massera av det område där halspulsådern är belägen - mellan nacken och huvudet i käkeområdet. Ett annat sätt är att tvätta med kallt vatten eller nedsänka en person i en behållare med en vätska. Dessutom, med snabbt hjärtslag är lätt tryck på ögonbollarna, luftvägarna och lätt stress (hosta, utandning flera gånger) till hjälp. Om pulsen inte stabiliseras efter dessa tekniker, bör andra metoder användas och rådfråga läkaren.

Behandling av takykardi med hjälp av gymnastik

Behandling av takykardi

För att bli av med takykardi är det först och främst nödvändigt att eliminera orsaken till sjukdomen, för vilken det är nödvändigt att genomgå en fullständig undersökning av kroppen. Tillsammans med terapi som syftar till att bekämpa den ursprungliga sjukdomen behöver patienter åtgärder som sänker hjärtfrekvensen och normaliserar hjärtfunktionen. Det bör noteras att ibland att bli av med takykardi, en normal vila, en avvisande av destruktiva vanor och en minskning av antalet psykomotionella påfrestningar, Men endast en läkare kan råda specifika behandlingsmetoder.

Medicinsterapi

För behandling av takykardi används antiarytmika, vilka tas oralt eller intravenöst. Bland de vanligaste inkluderar antiarytmika "Verapamil", "flekainid", "Kordanum" "Inderal" - de säljs på recept, och behandling genomförs under överinseende av en läkare. Tillsammans med antiarytmiska läkemedel krediteras patienter ofta betablockerare, kalciumkanalblockerare och andra läkemedel. Sådan behandling normaliserar hjärtfrekvensen, stabiliserar hjärtat och skyddar myokardiet från för tidigt slitage.

Kirurgisk behandling

Om läkemedelsbehandling av takykardi inte bär frukt, utesluter läkare kirurgisk behandling. Metoden beror på scenen och orsaken till patologin - till exempel är kateterablationen i vissa former av sjukdomen effektiv. Det består i förstörelse av små områden av myokardvävnad som genererar foci av patologisk spänning.

Radiofrekvens kateter ablation (RFA) av AV-anslutningen (AV-nod)

Med frekventa attacker av ventrikulär takykardi rekommenderas att installera hjärtpacemakare eller kardioverter-defibrillatorer. De kontrollerar patientens hjärtslag, och vid rytmförstöring genereras en elektrisk strömavgivning som återställer den normala rytmen. I svåra fall krävs en öppen hjärtkirurgi eller till och med en transplantation, men dessa aktiviteter tillgripas endast när andra behandlingsmetoder är ineffektiva.

Folk recept

Traditionella metoder för att bekämpa takykardi får endast användas efter samråd med en specialist och mildare former av sjukdomen - i fråga om tunga sjukdomar i det kardiovaskulära systemet med självmedicinering kan leda till allvarliga komplikationer.

 1. hagtorn. Hagtornens frukter och blommor är en av de mest effektiva folkmekanismerna mot arytmi. Växten stärker blodkärlen och myokardiet, lugnar och eliminerar sömnlöshet och har också en diuretisk effekt och minskar därigenom det ökade trycket. En handfull hackad råvara bör hällas ett glas kokande vatten, lämna i 20 minuter och ta en halv kopp tre gånger om dagen tills försvinnandet av kliniska symptom.

Viktigt! För att minska symptomen av takykardi kan dricka infusion av nypon, citronmeliss och mynta te istället, liksom in i kosten vitlök, nötter, citrusfrukter och honung - dessa produkter stärker blodkärl och en gynnsam effekt på hjärtat.

Takykardi är ett farligt tillstånd, vilket kan vara den första "klockan" som signalerar allvarliga kardiovaskulära abnormiteter. Vid de första symptom på sjukdom är det nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt och börja behandlingen. För att terapin ska ge önskad effekt och takykardi helt försvunnit, är det nödvändigt att leda en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor och kontrollera sin egen vikt.

Video - Vad är hjärt takykardi och hur man behandlar det?

Gillar du artikeln?
Spara för att inte förlora!