Huvud / Emboli

Myokardit. Symptom på myokardit. Behandling av myokardit.

myokardit - En inflammation i hjärtmuskeln, som medför att dess huvudfunktioner bryts: excitabilitet, ledningsförmåga och kontraktilitet.

Förekomsten av sjukdomen är 4-11% av alla patologier i hjärt-kärlsystemet. Den faktiska förekomsten av milda former av sjukdomen är svår att bestämma, eftersom många fall uppstår utan en tydligt uttryckt klinisk bild. myokardit kan uppstå som ett resultat av direkt eller indirekt (genom immunförsvar) effekter av olika infektioner, fysiska och kemiska faktorer, i allergiska och autoimmuna sjukdomar och hjärttransplantation.

Patologi fortskrider i olika former, beroende på graden av skador på hjärtvävnadscellerna och försvagningen av deras förmåga att utföra fullständigt:

 • galopperande. Det uppenbaras av kardiogen chock, svår dysfunktion i vänster ventrikel. Det finns flera foci av akut inflammation, eventuellt förstöring av kardiomyocyter. Med snabb hjälp kan det bli en fullständig återhämtning med en absolut återställande av vävnaden.
 • akut. Det kännetecknas av hjärtsvikt mot bakgrund av aktiv gräns-myokardit. Resultatet av sjukdomen är en partiell restaurering av vävnadsstrukturen.
 • Kronisk aktiv. Kombinerar tecknen på ovanstående former, kursen åtföljs av utvecklingen av kardiomyopati. Efter återvinning kan foci av inflammation kvarstå, jätteceller, fibros kan hittas i vävnadspreparat.
 • Kronisk persistent. Det finns inga initiala manifestationer av patologi, den normala funktionen hos vänster ventrikel förblir. Över tiden finns det en aktiv gräns-myokardit, hjärtsvikt utvecklas och kvarstår efter försvinnandet av den inflammatoriska reaktionen.

För närvarande botas de flesta fall av hjärtinfarkt i hjärtat med nästan ingen morfologiska och fysiologiska konsekvenser för kroppen. På grund av högteknologiska diagnosmetoder utvecklas ganska sällsynta svåra, dödliga former av sjukdomen. Det är dock oerhört viktigt att korrekt och då bestämma de primära symptomen på patologi, att vidta lämplig och adekvat behandling för att förhindra bildandet av ett antal samtidiga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Symptom på myokardit

Primär symtom på myokardit börjar dyka upp efter 7-10 dagar från sjukdomsuppkomsten. Klagomål hos patienter är olika och mestadels ospecificerade:

 • Snabb trötthet
 • Ökad svettning
 • asteni
 • takykardi
 • Bröstsmärta
 • Andnöd
 • Akut feberfeber.

Initialt manifesterat asthenisk syndrom: frekventa förändringar i humörirritabilitet, tårbarhet, vegetativa störningar och sömnstörningar. Då finns det smärta av olika längd och intensitet i hjärtområdet, inte associerad med ökad stress. Dyspné föregår ofta smärtssyndromet, kännetecknat av en känsla av hjärtklappning och oregelbundenhet i hjärtmuskulärens arbete. myokardit, som flyter utan dysfunktion i vänster ventrikel, kan utvecklas alls utan hjärt-, klara symptom. Hos patienter med tecken på störning av funktionen är de vanligaste symptomen manifestationer av kongestiv ventrikelhjärtfel: dyspné, trötthet, obehag i hjärtat. Mindre ofta kan det finnas en ökning i venetrycket och bildandet av perifer ödem, vilket indikerar en lesion i höger hjärtkammare.
Morfologiska tecken på myokardit av vilken genes som helst kommer att vara penetrationen och ackumuleringen i hjärtvävnaden av lymfocyter, neutrofiler, makrofager, eosinofiler och andra blodkroppar. Efterföljande skada och förstöring av kardiomyocyter med ersättning av fibrös vävnad.

Diagnos av myokardit

Myokardit diagnostiseras ofta som en "misstänkt inflammation i hjärtmuskeln". Diagnosen av sjukdomen är baserad på elektrokardiografiens (EKG) dynamik, en ökning av hjärtstorleken, akut och progressiv hjärtsvikt.

Under undersökningen, muffling, utseende av III och IV hjärttoner, orelaterad med I-ton systolisk murmur på hjärtans topp, vars intensitet inte förändras när kroppsställningen ändras.

En viktig plats i diagnosen myokardit är EKG-undersökning. En modern apparat - en kardiovisor gör att du kan utföra sådana mätningar hemma. Med hjälp av kardi.ru-tjänsten kan du inte bara kontrollera hjärtat utan även få expertråd från en specialist. Ofta detekteras förändringar i den sista delen av det ventrikulära komplexet: ökningen av RS-T-segmentet, en negativ asymmetrisk T-våg med en reducerad amplitud noteras. Dessutom är EKG föremål för förändringar som åtföljer olika rytmförstörningar (takykardi, förmaksystol förmaksflimmer) och ledning (blockad av buntens ben).

Förändringar i ekokardiografi (Ekkokardiografi) kan detekteras endast i allvarliga fall av sjukdomen. Expansion av den huvudsakligen vänstra ventrikulära kaviteten, minskning av utstötningsfraktionen, följt av en minskning av hjärtklemmens kontraktile funktion, intrakardiella trombi är de viktigaste detekterbara egenskaperna.

radiografi bröstet gör att du kan bestämma ökningen av hjärtstorleken och tecken på partiell pulmonell stasis.

Laboratoriemetoder för att studera bestå av allmänna och biokemisk blodtest, som visade en ökning av ESR, C-reaktivt protein, fibrinogen, märkt troponin störningar i innehållet av essentiella proteiner och enzymer för att öka i laktatdehydrogenas (LDG1), kreatinkinas (CK-fraktion) och asparaginaminotransferazy (AST ). Dessutom immunanalysen används, gör det möjligt att avslöja öka nivån av cirkulerande immunkomplex, antikroppstiter mot membranen i celler och vävnadsproteiner infarkt, minskning av antalet av T-lymfocyter och ändra status av neutrofiler och monocyter.

En mer exakt metod är endomiokardiell (intrakardiell) biopsi (EMB), som är tillåten vid mycket allvarlig sjukdomsförlopp för att klargöra diagnosen.
En pålitlig diagnos: "myokardit" är emellertid svår att fastställa, eftersom sjukdomen kan vara helt asymptomatisk eller uttryckt av olika icke-specifika symptom.

Behandling av myokardit

Alternativ för behandling av sjukdomen bestäms av patologins svårighetsgrad. Patienter med måttlig eller svår myokardit infiltreras nödvändigtvis och milda former av brännvikt betraktas på poliklinisk basis.

Läkaren kan använda olika sätt att hjälpa patienten. Non-medicamentous: en fullfjädrad rationell mat med en begränsning av konsumtion av bordsalt och alkoholkonsumtion, minskad fysisk aktivitet, vägran att röka och andra dåliga vanor.

Medicinsk, som omfattar ett antal områden:

 • inflytande på inflammatoriska, autoimmuna och allergiska processer, inklusive minskning av skadlig effekt av antikroppar;
 • minskning av produktionen av biologiskt aktiva substanser;
 • restaurering och underhåll av hemodynamik;
 • Effekten av tillgängliga medel på myokardiell metabolism
 • intensiv sanering av infektionens foci.

Tyvärr finns det ingen specifik behandling för denna sjukdom idag, främst:

 • Terapi riktad mot källa till inflammation eller minskar dess effekt. Med en etablerad patogen som använder antivirala, antibakteriella och antiparasitiska medel.
 • ospecifik antiinflammatorisk terapi: användes indometacin, voltaren, ibuprofen, kortikosteroider som har immunsuppressiv effekt (prednisolon).
 • symptomatisk behandling av komplikationer och vid behov samtidiga patologier.

Infektiös myokardit

Det uppstår på grund av de patogena mikroorganismerna som införs i myokardiet (virus, bakterier, parasiter etc.).

utvecklar ofta som en följd av förlust av de övre luftvägarna en mängd virala medel som har förnimbar kardiotropnyh och förmågan att orsaka destruktion av kardiomyocyter. Svar kommer att vara uppkomsten av immun antikroppar kan förstöra infekterade celler, vilket orsakar förstörelse av hela hjärtmuskeln. Utvecklingen av patologi börjar med nedbrytning av muskelfibrer och ackumulering av monocyter och plasmocyter i dessa områden. Dessa segment ersattes då med bindväv, som ett resultat av progressiv cardio och det finns en kompensations myokardiell hypertrofi. Den mest sårbara bakre väggen förmakshjärt septum region, spetsen av hjärtat, ofta involverade i inflammatoriska och hjärtsäcken, det serös eller serös-fibropericarditis (sort exsudativ).

Om inflammationen är av bakteriell natur bildas multipla abscesser innehållande stafylokocker, streptokocker och andra mikroorganismer beroende på infektionens källa.
Diagnos baseras på de ovan angivna standardmetoderna. Vid behandling under de första veckorna är användning av icke-specifika antiinflammatoriska läkemedel och glukokortikosteroider kontraindicerat. Trots allt, i den akuta fasen, provocerar de en signifikant acceleration av viral replikation, en ökning av graden av myokardiell skada, en minskning av produktionen av interferon.

Allergisk myokardit

Ofta bildad som en manifestation av en allergisk reaktion av kroppen till en infektion eller annan faktor (läkemedel, serumpreparat, "levande" vacciner, toxiner).

Det provoceras av långvarig kontakt med patogenen. Manifest cellulär överkänslighet, amid bekämpa infektion eller toxiner, och försämrad fysiologisk funktion av hjärtmuskeln. Patologi utvecklas huvudsakligen i rätt hjärta och interventrikulärt septum. Inuti dess kollaps myofibriller penetrera och ackumuleras lymfocyter fokusera av inflammation kan anta formen av en tät knöl i fallet med reumatisk myokardit (bildad som en följd av tuberkulos, reumatiska sjukdomar och liknande. D.). När de lämnas obehandlade diffus kardiosklerosis utformad med dystrofiska förändringar i muskelfiber hypertrofi, som senare omvandlas till en uttalad reumatisk hjärtsjukdom.

Idiopatisk myokardit hos Abramov-Fiedler

Sjukdom av oklart natur. Det kännetecknas av en kombination av myokardit med hjärtsvikt, markerad rytm och ledningssjukdomar, bildandet av trombi. Ofta sker akut med ett dödligt utfall under en kort tid. I den inflammatoriska vätskan detekteras lymfocyter, plasmocyter, granulocyter och jätteceller. Foci av vävnadsförstöring i mitten av inflammation bildas, och sedan leder ärrbildning till svår kardioskleros.

Diagnos och behandling är symptomatiska. Svårigheter att upprätta en noggrann diagnos är förknippade med en fuzzy klinisk bild.

Myokardit hos barn

Myokardit är misstänkt hos alla barn med svåra tecken på hjärtsvikt vid avsaknad av medfödd hjärtsjukdom, och ännu mer om han har takykardi eller andfåddhet.

De huvudsakliga orsakande agens av sjukdomen i de flesta barn är virus (Coxsackie B och A, adenovirus, influensavirus, som röda hund och cytomegalovirus, herpes simplex och HIV), bakterier (difteri, streptococcus) och andra infektioner (mykoplasmos, toxoplasmos, svamp-, protozoiska). Också diffundera bindvävssjukdom, Kawasaki-syndrom, allergiska sjukdomar, metaboliska störningar (uremi, myxödem et al.), Leukemi och metastaser av maligna tumörer, kemiska eller fysiska effekter och andra icke-infektiösa faktorer kan orsaka inflammation i hjärtmuskeln.
Sjuka rastlösa barn klagar på svaghet, trötthet, yrsel, senare dyspné, snabb hjärtslag, en känsla av intermittent hjärtat och smärta i bröstet.

Diagnos av sjukdomen är inte alltid lätt att fastställa, eftersom den kliniska bilden är "lågt symptom", så är myokardit hos barn ofta oigenkänd. En betydande hjälp i diagnostikprocessen är användningen av laboratorieinstrumentbaserade forskningsmetoder.

EKG-indikationer är viktiga att bedöma i dynamik, särskilt mot bakgrund av pågående behandling. Liknande möjligheter ges av projektet Kardi.Ru, som med hjälp av en kardiovakare för barn äldre än fem år kan bedöma de minsta förändringarna i kardiovaskulärsystemets funktion i dynamiken. Inspelade förändringar: ST-segmentreduktion, arytmier, ledningsstörningar, EKG-tecken på hjärthypertrofi. Data om ekokardiografi och radiografi kan visa expansion av hjärtkaviteterna, dess grad och egenskaper hos lungans vaskulära mönster.

Krävs blod och isolering av patogenen eller dess antigener (PCR-reaktion) från avföring, perikardiell vätska, bomullstoppar av nasofarynx och andra miljöer.

Under medicinsk behandlingstid:

 • Strikt sängstöd i 10-14 dagar med doserad fysisk aktivitet
 • behandling av hjärtsvikt med välkända metoder;
 • antiinflammatorisk terapi, huvudsakligen icke-hormonella läkemedel;
 • antibakteriell terapi med penicillinmedel i genomsnittliga åldersrelaterade doser;
 • eliminering av den underliggande sjukdomen.

Fara beskrivna patologi hos barn och vuxna, är förknippad med ogynnsamma faktorer som förvärrar prognosen för myokardit: en ökning av vänster förmakstryck, låg hjärtindex, höger ventrikulär dysfunktion, bildandet av kronisk hjärtinsufficiens, tromboembolism, arytmier och överledningsrubbningar.

Hjärtans hjärtinfarkt - vad är det, typerna, orsakerna, symptomen, behandlingen, kost och förebyggande av myokardit

Vad är hjärtinfarkt? Myokardit - skada på hjärtmuskeln övervägande inflammatorisk natur orsakas direkt eller indirekt genom verkan av immunmekanismer på infektion, och parasit protozoiska infestationer, kemiska och fysiska faktorer, samt skador som förekommer vid allergiska och autoimmuna sjukdomar. Ofta föregår utvecklingen av myokardit tidigare infektion (difteri, halsont, scharlakansfeber, influensa, etc.).

Orsaker till utseende

Förekomsten är okänd, eftersom sjukdomen ofta fortsätter subkliniskt och slutar med fullständig återhämtning. Hos män uppträder myokardit oftare än hos kvinnor (1,5: 1).

Klinisk bild

Vilka läkare säger om högt blodtryck

Jag har behandlat högt blodtryck i många år. Enligt statistiken avslutas hypertoni i 89% av fallen av hjärtinfarkt eller stroke och död hos en person. Nu dör cirka två tredjedelar av patienterna inom de första 5 åren av sjukdomen.

Följande faktum - att slå ner trycket är möjligt och det är nödvändigt, men det botar inte själva sjukdomen. Det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck och det används av kardiologer i deras arbete är Giperium. Läkemedlet fungerar på grund av sjukdomen, vilket gör det möjligt att helt avstå från högt blodtryck. Dessutom kan varje rysk medborgare få det i det federala programmet gratis.

Alla anledningar som på ett eller annat sätt kan leda till inflammation i hjärtmuskeln kan delas in i: smittsamma och infektiösa toxiska orsaker.

En vanlig orsak till myokardit är olika infektionssjukdomar:

 • viral (Coxsackie-virus, influensa, adenovirus, herpes, hepatit B och C);
 • bakteriell (hornhinnebakterier difteri, stafylokocker, streptokocker, salmonella, klamydia, rickettsia);
 • svamp (aspergillus, candida);
 • parasitiska (trichinella, echinokocker) och andra.

Bland orsakerna till inflammation i myokardiet är reumatisk feber en speciell plats, där myokardit är en av sjukdoms främsta manifestationer, tillsammans med en kombination med endokardit och perikardit.

På bilden till vänster kan du se ett hälsosamt hjärta, och bredvid hjärts hjärtinfarkt

Beroende på orsaken som orsakar myokardit, särskilja:

 • reumatoid;
 • infektiösa (virala, bakteriella, rickettsia, och andra, inklusive influensa, mässling, röda hund, vattkoppor, difteri, scharlakansfeber, svår lunginflammation, sepsis ;. den vanligaste - coxsackievirus B, en drivkraft för förekomst myokardit halv sjukdomar);
 • allergisk (läkemedel, serum, postvaccination);
 • vid diffusa (systemiska) sjukdomar i bindväv, trauma, brännskador, exponering för joniserande strålning;
 • idiopatisk (det vill säga oklart natur) myokardit hos Abramov-Fidler.

Riskfaktorerna för myokardit innefattar:

Var försiktig

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm!

Vi skyndar oss att varna dig, majoriteten av droger från hypertoni och normalisering av trycket - detta är en fullständig bedrägeri av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars effektivitet är noll.

Apoteksmafia tjänar mycket pengar för att lura sjuka människor.

Men vad ska man göra? Hur behandlas det om bedrägeri överallt? Doktor i medicinsk vetenskap Belyaev, Andrei S. utförde sin egen utredning och fann en väg ut ur denna situation. I denna artikel om kemi laglöshet, Andrei Sergeyevich också berättade hur man skyddar dig från döden på grund av ett sjukt hjärta och tryck spikar gratis ! Läs artikeln på den officiella hemsidan för Ryska federationen för folkhälsa och kardiologi under länken.

 • graviditet;
 • ärftlig predisposition;
 • immunbristtillstånd.

Personer med myokardit rekommenderas inte fysisk aktivitet, eftersom de kan bidra till utvecklingen av sjukdomen.

Symtom som är karakteristiska för myokardit

Oavsett form av sjukdomen är grunden för dess utveckling brotten mot immunreaktioner. Nederlaget för vissa delar av immunsystemet leder till det faktum att autoantikroppar syntetiseras till myokardiet. En egenskap hos dessa antikroppar är att de kombinerar med myokardiumcellerna och utlöser en inflammatorisk reaktion däri.

Symptomen på myokardit har inga specifika funktioner, men i de flesta fall är det möjligt att spåra en kronologisk koppling till hjärtsjukdomar infektion eller andra etiologiska faktorer som kan leda till giftiga eller allergiska hjärtskada.

Sjukdomen utvecklas oftast inom några dagar (mindre ofta - veckor) efter en virusinfektion och i vissa fall är den asymptomatisk.

Bland de viktigaste klagomålen hos patienter med myokardit kan identifieras enligt följande:

 • svår svaghet, trötthet
 • även andfåddhet;
 • värk i hjärtat av regionen, som kan ha en paroxysmal karaktär, en störning i hjärtans rytm (en känsla av hjärtklappning och avbrott i arbetet);
 • ökad hjärtfrekvens eller dess arbete med avbrott - dessa symtom indikerar förekomsten av hjärtrytmstörningar. Patienter beklagar att de upplever en blekning eller hjärtstopp;
 • sänkning av blodtrycket.
 • ökad svettning;
 • huden hos patienter med myokardit är blek, har ofta en cyanotisk färg. Detta är särskilt märkbart på fingertopparna, på öratbenen, på näsens spets.
 • ledsmärta.

Patienten kan uppleva bröstet till vänster och i prekordial område obehag, och även långvarig eller permanent smärta krossning eller stickande karaktär (kardialgiya), vars intensitet beror inte på storleken av lasten, eller tid på dygnet. Det kan observeras smärta av en flyktig karaktär i muskler och leder (artralgi).

Våra läsares berättelser

Besegrade hypertensionen i huset. Det har varit en månad sedan jag glömde över press hopp. Åh, hur mycket jag har försökt allt - ingenting hjälpte. Hur många gånger gick jag till polikliniken, men jag blev ordinerad med oanvända mediciner igen och igen, och när jag återvände läkade bara händerna upp. Slutligen klarade jag trycket, och allt tack vare den här artikeln. Alla som har problem med press - läs nödvändigtvis!

Läs hela artikeln >>>

I de flesta fall dominerar endast några av de ovan angivna symtomen i den kliniska bilden av myokardit. Cirka en tredjedel av patienterna har hjärtmyokardit med svaga symptom.

Typer av sjukdom

Den vanligaste orsaken till myokardit är en infektionssjukdom. Provoke sjukdomen kan både viruset och svampen, mikrober, protozoer. Just nu har forskare isolerat från ett antal virusinfektioner, noteras att analysen av patienter med myokardit innehålla spår av anti-virala antikroppar och massförstörelse myokardit skurar inträffar under perioder av virusutbrott.
På ursprungsmekanismen och utvecklingen:

 1. Infektiös och smittsam toxisk (influensa, difteri, skarlettfeber);
 2. Allergisk (serum, transplantation, läkemedel, infektionsallergisk, myokardit i systemiska sjukdomar);
 3. Toxisk-allergisk (tyrotoxikos, uremi och alkoholskador på hjärtmuskeln);
 4. Idiopatisk (arten av sjukdomen är inte fastställd).

Genom förekomsten av den inflammatoriska processen:

Under sjukdomsförloppet:

 • skarp;
 • subakut;
 • Kronisk (progressiv och återkommande myokardit).

Med allvar av sjukdomen:

Vid växling till en kronisk process och återvinning av ärr bildas foci bindväv ersättnings delvis muskelfibrer -miofibroz eller miokardiotsirroz ( "myocarditic kardiosklerosis").

Akut myokardit i hjärtat

Det är mycket viktigt att känna till symptomen på akut myokardit för att kontakta den medicinska institutionen i tid för diagnosen. Detta möjliggör snabb behandling och förhindrar irreversibla processer i hjärtat.

Akut myokardit uppträder som starka symptom som är svåra att ignorera. Tecken på akut myokardit inkluderar:

 • obehag i hjärtat;
 • smärta i hjärtat
 • andfåddhet;
 • ökad svettning;
 • det finns en frekvent byte av humör;
 • det finns irritabilitet;

Smärtsyndromet med akut myokardit kan vara antingen kortvarig eller ganska lång, stark och svag, ibland med bestrålning i vänster axel.

Sjukdomsuppkomsten kan vara gömd, men med en akut behandling fortskrider sjukdomen snabbt och symptomen börjar intensifiera.

reumatisk

Reumatisk myokardit tills nyligen erkände obligatorisk och huvud manifestation av reumatisk feber. Tack vare en noggrann klinisk studie av denna fråga och i synnerhet i samband med den histomorphological undersökning av utskurna bitar av vänster förmak under drift kommisurotomi kontroll medger nu förekomsten av kliniska former av reumatism utan uppenbar förändring i hjärtat, och det återspeglades i den moderna klassificeringen av denna sjukdom

Orsaken till sjukdomen är infektion med hemolytisk streptokocker. Symtom på reumatisk myokardit och tecken som doktorn avslöjar när han undersöks liknar dem med icke-reumatisk myokardit.

 • hopphöjning i temperatur till höga figurer - 39-40 ° C;
 • svår smärta i de stora lederna (oftast i knäet)
 • specifika förändringar i elektrokardiogrammet;
 • blodanalyser - ökad ESR, öka antalet leukocyter, utseende C-reaktivt protein, protein obalans (Dysproteinemia), en ökning av immunoglobuliner, detekteringen av streptokock antikroppar.

Den akuta starten pågår ca 1,5-2 månader med en gradvis dämpning av manifestationer, som helt försvinna efter 2-3 månader.

Infektiös myokardit

Som tidigare nämnts är huvudorsaken till myokardit av en smittsam typ införandet av parasiter, bakterier och liknande mikroorganismer i hjärtmuskeln (myokardiet).

Den kliniska bilden av infektiös myokardit varierar från små subjektiva känslor till ett mycket allvarligt hjärtsviktssyndrom.

Symptom som är karakteristisk för infektiös myokardit:

 • ökad svettning;
 • snabb utmattning
 • generell svaghet och minskad prestanda
 • obehagliga känslor i lederna;
 • snabb och arytmisk puls;
 • lågt blodtryck;
 • pallor, ibland cyanos av huden;
 • Dyspné med obetydlig fiznagruzkah.

I svåra former noteras hudens och slemhinnans smärta, smärta i hjärtområdet, dyspné. Med särskilt allvarlig akut myokardit finns hjärtsvikt. Med infektiös myokardit observeras också vaskulär insufficiens.

Om du börjar märka några av dessa symtom i dig själv och om du nyligen haft en virusinfektion eller missbrukar alkohol och droger, kontakta din lokala läkare.

Myokardit och perikardit: Vad är skillnaden?

Kardiovaskulära sjukdomar är uppdelade i flera typer, bland dem - inflammatoriska sjukdomar i hjärtat. De ger många problem, och kan vara både en separat hjärtsjukdom och konsekvensen av en redan överförd eller redan existerande sjukdom.

I tabellen nedan kan du se skillnaden mellan myokardit och perikardit.

 • Snabb trötthet
 • Ökad svettning
 • asteni
 • takykardi
 • Bröstsmärta
 • Andnöd
 • svaghet
 • Hjärtklappningar
 • Andnöd när man försöker åstra tillbaka,
 • snabb puls,
 • en långvarig ökning i kroppstemperatur till 37-37,5 ° C,
 • känsla av svaghet och trötthet,
 • svaghet,
 • hosta
 • svullnad i buken.

diagnostik

Myokardit behandlas av en kardiolog. I hans erkännande av läkarens stora roll av funktionell diagnostik, i synnerhet när han utför ekkokardiografi. Under besöket ska läkaren beskriva i detalj, vid vilken tidpunkt de första symptomen på sjukdomen uppträdde och i vilken form som akut myokardit uppenbarar sig för närvarande. Dessutom kommer läkaren säkert fråga om förekomsten av kroniska sjukdomar och vilka infektionssjukdomar patienten har haft. Åtgärder för att identifiera inflammatorisk process i myokardiet innefattar:

Det viktigaste är laboratoriediagnosen av inflammatoriskt syndrom, liksom identifiering av markörer för skador och nekros av kardiomyocyter. Den ökade aktiviteten av kardiospecifika enzymer i blodet, som finns hos vissa patienter med myokardit, speglar skador och nekros av kardiomyocyter.

Följande laboratoriediagnostiska metoder används för att detektera förekomst av inflammation och möjliga komplikationer:

 • Allmänt blodprov;
 • Biokemiskt blodprov;
 • Allmän analys av urin.

Dessutom kommer doktorn att hänvisa patienten till:

 1. Elektrokardiografi (EKG) är den enklaste men samtidigt den viktigaste och informativa metoden för den funktionella diagnosen av det kardiovaskulära systemet.
 2. Bröströntgen i akut myokardit kommer att avgöra hur mycket hjärtat har ökat i storlek. Magnetisk resonansavbildning av hjärtat möjliggör visualisering av inflammatorisk process i myokardiet och dess ödem.
 3. Isotopundersökning av hjärtat. Tack vare denna metod är det möjligt att visualisera platsen för muskelskador och nekros.
 4. EMB-endomyokardbiopsi, är den mest exakta varianten av myokarditdiagnos och ordineras för svåra former av sjukdomen.

behandling

Myokardit behandlas antingen utandigt eller permanent, och beror på graden av svårighetsgrad i patologin. Det första som läkarens uppmärksamhet riktar sig till är utrotning av orsaken till sjukdomen, etiotropisk terapi realiseras. Då behandlas konsekvenserna.

Med myokardit är det nödvändigt att hålla sig vid sängstöd. Med denna sjukdom måste du begränsa intaget av vätska och bordsalt. Dieten ska innehålla mat rik på kalium.

Terapeutiska taktik inkluderar:

 • antibakteriella, antivirala läkemedel;
 • sanering av kroniska infektionsfält
 • antihistamin, immunosuppressiva läkemedel;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID);
 • hormonella ämnen (glukokortikoider);
 • metaboliter (beredningar av kalium, arginin, kokarboxylas);
 • symptomatiska medel (antiaggreganter, hjärtglykosider, analgetika, beta-blockerare).

Vid akut myokardit krävs en strikt sängstöd under lång tid och efter försvinnandet av alla kliniska tecken för att undvika plötslig död. högkvalitativ med avseende på vitaminer och protein, lätt diet, koffeinberedningar, kamfer; digitalis är som regel kontraindicerad. För behandling, liksom för förebyggande av myokardit är lämplig etiotropisk behandling viktig, till exempel tidig administrering av antitoxiskt serum i difteri.

Varaktigheten av myokarditbehandling bestäms av svårighetsgraden av sjukdomen och effektiviteten hos komplex terapi och är i genomsnitt cirka sex månader och ibland längre.

Efter avslutad behandlingsperiod utförs en andra undersökning, och om patientens tillstånd har förbättrats avsevärt, utmatas han. Efter urladdning från sjukhuset för att övervaka hälsan hos en person som har genomgått myokardit, rekommenderas han att besöka en kardiolog för en rutinmässig kontroll varje tredje månad.

LFK - motionsterapi

LFK utsedd i det fall då inflammationen börjar minska i myokardiet. Den fysiska regimen expanderar mycket gradvis, inklusive fysiska övningar som tränar hjärt-kärlsystemet. LFK utför en instruktör som kontrollerar puls och blodtryck.

Näring och dieting

Ett stort värde vid behandling av hjärtsjukdom är näring. För personer med ett sjukt hjärta har diet nr 10 utvecklats. Den viktigaste uppmärksamheten i denna diet ges till begränsningen av användningen av vätska och salt. Fördelen ges också proteiner, vars förbrukning ökar på grund av minskad kolhydratintag.

Dieten bör innehålla sådana livsmedel:

 • mejeriprodukter: stekt ost, kefir, färsk mjölk, ost (mögel), yoghurt och rätter från dem: ostkakor, vareniki, grytor;
 • kött: magert fläsk, kalvkött, nötkött, kanin, fjäderfäkött;
 • lever;
 • ägg;
 • fisk;
 • färska grönsaker: betor, tomater, morötter, gurkor, potatis, kål (färg), aubergine, korgar;
 • gröna: dill, persilja, selleri, sallad, spenat, gröna lökar;
 • frukt, bär;
 • drycker: gelé, kaffe-substitut, svagt te, komposit, juice;
 • spannmål: korn, bovete, havregryn ("Hercules"), pärlbyg;
 • torkade frukter: torkade aprikoser, russin, rosenkräm, pommes frites;
 • honung, sylt, pastillé, fruktkaramell, marmelad.

Kött och fisk bör kokas och ibland stekt topp (om inte allergisk myokardit), ägg används endast i de kurser som de har att komma in eller att laga en omelett för ett par.

Du borde äta massor av färsk frukt och grönsaker. Föredragna sallader av färsk tomat, gurka, kål, kryddat med vegetabilisk olja.

Mängden fri vätska, inklusive soppor, gelé, kompott, hos patienter med myokardit bör endast vara 1,2 - 1,4 liter per dag. Alla rätter är beredda utan salt, kött eller fisk kokas eller stuvas. Minst 2300-2600 kcal bör vara energivärdet av patientens ration med myokardiet.

Från patientens diet är uteslutna:

 1. alkohol, starkt te och kaffe, kakao, chokladgodis, röka produkter och kryddiga rätter.
 2. produkter som orsakar flatulens (baljväxter, rädisa, kål, kolsyrade drycker).
 3. saltade och syltade grönsaker, svampar.
 4. fett, animaliskt fett.

Begränsa alkohol och röka. Detta är en av de viktigaste reglerna för att förebygga hjärtsjukdomar.

Metoder för förebyggande av sjukdomar

Vilken sjukdom som helst är bättre att förebygga än att behandla. Så i relation till myokardit är det nödvändigt att förhindra olika infektioner.

För att minska risken för myokarditincidens rekommenderas försiktighetsåtgärder:

 1. sanitera foci av infektion i kroppen;
 2. att utföra vaccination mot mässling, röda hundar, influensa, fåror, poliomyelit;
 3. vägran att använda droger
 4. begränsa antalet promiskuösa sexuella kontakter;
 5. kontroll av blodets tillstånd, hjärtsjukdom
 6. naturlig näring, konsumtion av vitaminer;
 7. träna, gå i frisk luft;
 8. full vila och sömn.

Om familjen har släktingar som lider av myokardit, måste resten av familjen nödvändigtvis undersökas varje år av en kardiolog genom EKG-diagnostik.

Rita slutsatser

Hjärtinfarkt och stroke är orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer.

Särskilt skrämmande är det faktum att många människor inte ens misstänker att de har högt blodtryck. Och de saknar möjligheten att rätta till någonting, bara dömma sig till fördärv.

 • huvudvärk
 • Hjärtklappningar
 • Svarta prickar framför ögonen (flugor)
 • Apati, irritabilitet, sömnighet
 • Otydlig syn
 • svettning
 • Kronisk trötthet
 • Svullnad i ansiktet
 • Numbness och frossa i fingrarna
 • Tryck hoppar
Även ett av dessa symptom borde få dig att tänka. Och om det finns två, tveka inte - du har högt blodtryck.

Hur man behandlar högt blodtryck, när det finns ett stort antal droger som kostar mycket pengar?

De flesta droger kommer inte göra något bra, och några kan till och med skada! För närvarande är det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck Giperium.

till Kardiologinstitutet tillsammans med hälsovårdsministeriet utför programmet " utan högt blodtryck"Inom ramen för vilket läkemedlet Giperium är tillgängligt gratis, alla invånare i staden och regionen!

Myokardit: tecken, orsaker, diagnos, terapi

Myokardit är en kardiologisk sjukdom, nämligen, inflammation i hjärtmuskeln (myokard). De första studierna som ägde rum på myokardit utfördes under 20-30-talet av XIX-talet, eftersom modern kardiologi har en stor erfarenhet av diagnos och behandling av denna sjukdom.

Myokardit är inte "bunden" till en viss ålder, det diagnostiseras både hos äldre och barn, men det observeras oftare hos 30-40-åringar: oftare hos män, oftare hos kvinnor.

Typer, orsaker och symtom på myokardit

Det finns flera klassificeringar av myokardit - baserat på graden av skada på hjärtmuskeln, sjukdomsformen, etiologin etc. Därför varierar symtomen på myokardit: från latent, nästan asymptomatisk kurs - till utveckling av svåra komplikationer och till och med plötslig död hos patienten. Patokomoniska symptom på myokardit, det vill säga otvetydigt beskriver sjukdomen, är tyvärr frånvarande.

De grundläggande och universella tecken på myokardit inkluderar allmän trötthet, låg feber, trötthet under fiznagruzok, följt av misslyckanden i rytmen av hjärtat, andnöd och hjärtklappning, ökad svettning. Patienten kan uppleva bröstet till vänster och i prekordial område obehag, och även långvarig eller permanent smärta krossning eller stickande karaktär (kardialgiya), vars intensitet beror inte på storleken av lasten, eller tid på dygnet. Det kan observeras smärta av en flyktig karaktär i muskler och leder (artralgi).

Myokardit hos barn diagnostiseras som medfödd eller förvärvad. Den senare blir ofta en följd av ARVI. I detta fall symptomen på myokardit liknande symptom av sjukdomen hos vuxna: svaghet och andnöd, aptitlöshet, orolig sömn, symptom på cyanos, illamående, kräkningar. Den akuta kursen leder till en ökning av hjärtans storlek och bildandet av den så kallade hjärtpumpen, snabb andning, svimning etc.

Bland sjukdomsformer är akut myokardit och kronisk myokardit. Ibland handlar det också om subakut myokardinflammation. Olika grader av lokalisering / förekomsten av inflammation i hjärtmuskeln kan också tilldela diffusa och fokal myokardit och olika etiologi ligger till grund för val av följande grupper och arter av hjärt inflammation.

Infektiös myokardit

En specifik orsak till infektiös myokardit kan vara en mängd olika patogena mikroorganismer. På grundval av den smittsamma myokarditen är det också vanligt att isolera bakteriell, viral, rickettsial, spirochetoznye, parasitisk och svampmyokardit. Bland alla möjliga patogener av denna typ av myokardit har virus maximalt kardiotropisk kapacitet, det vill säga förmågan att påverka hjärtat. Till exempel, 50% av alla fall av myokardit - "merit" av Coxsackie-virus som tillhör gruppen B. Därför är den mest motiverade i kardiologi viral etiologi av myokardit.

Den andra platsen är ockuperad av bakteriell myokardit. Så, är orsaken till reumatisk myokardit en reumatisk patologi och huvudorsakande medlet - beta-hemolytiska streptokocker grupp A. Bland de viktigaste symptomen på den mångfald av myokardit - hjärtklappning och andnöd, växande smärtor i bröstet, och i svår sjukdom - akut vänsterkammarsvikt och en hjärtastma eller alveolärt lungödem som åtföljs av våtvassning i lungorna. Med tiden eventuell utveckling av kronisk hjärtsvikt med uppkomsten av ödem, lever inblandning, njure, ansamling av vätska i hålrummen.

Myokardit kan orsakas av två eller flera infektiösa patogener parallellt: man skapar gynnsamma villkor för detta, den andra direkt "handlar" med hjärtmusklerna. Och allt detta åtföljs ofta av en helt asymptomatisk kurs.

Myokardit av icke-reumatiskt ursprung

Myokardit av icke-reumatiskt ursprung manifesteras främst som en allergisk eller infektiös allergisk myokardit, som utvecklas som en följd av en immunallergisk reaktion.

Allergisk myokardit är uppdelad i infektiös-allergisk, medicinsk, serum, postvaccination, bränna, transplantation eller näringsämnen. Oftast orsakas det av det mänskliga immunsystemets reaktion på vacciner och serum som innehåller proteiner från andra organismer. För läkemedel som kan framkalla allergiska myokardit innehålla vissa antibiotika, sulfonamider, penicilliner, katekolaminer, samt amfetamin, metyldopa, prokain, spironolakton och andra.

Giftig myokardit Det är en konsekvens av en toxisk effekt på myokardiet -. I alkoholism, sköldkörtel hyperfunktion (hypertyreos), uremi, förgiftning toxiska kemiska element, etc. För att provocera inflammation i hjärtmuskeln har också förmåga att insektsbett.

Bland symtomen på allergisk myokardit - smärta i hjärtat, generell sjukdom, hjärtklappning och andnöd, det kan vara smärta i lederna, Den förhöjda (37-39 ° C) eller normala temperaturen bibehålls. Det finns också ibland kränkningar av intrakardiell ledning och hjärtrytm: takykardi, bradykardi (mindre ofta), ektopisk arytmi.

Sjukdomen börjar asymptomatiskt eller med mindre manifestationer. Graden av svårighetsgrad av tecken på sjukdomen beror till stor del på lokaliseringen och intensiteten av inflammatorisk process.

Myokardit av Abramov-Fiedler

Myokardit Abramov-Fiedler (ett annat namn - idiopatisk, vilket innebär att ha en okänd etiologi) kännetecknas av mer allvarliga läckage, åtföljd av hjärtförstoring, dvs en betydande ökning av ökning av hjärtstorleken (anledningen - uttalad hjärtdilatering), allvarliga brott mot hjärtöverledning och rytm, vilket så småningom leder till hjärtsvikt.

En liknande typ av myokardit observeras oftare i medelåldern. Ofta kan han även leda till döden.

Diagnos av myokardit

Formulering av en sådan diagnos som "myokardit" är vanligtvis komplicerad av sjukdoms latenta kurs och tvetydigheten av dess symtom. Det utförs på grundval av en undersökning och anamnese, fysisk undersökning, laboratorieanalys av blod och kardiografiska studier:

Fysisk undersökning i myokardit avslöjar en ökning i hjärtat (från ett litet skifte av vänstra gränsen till en signifikant ökning), liksom trängsel i lungorna. Läkaren säger att patienten svullnad i hals vener och benödem, sannolikt är cyanos att cyanos av slemhinnor, hud, läppar och näsa.

Auskultation läkare upptäcker en måttlig takykardi eller bradykardi, symptom på vänster och höger kammare misslyckande, jag försvagning ton och rytm galopp, lyssnar systoliskt blåsljud i spetsen.

 • Laboratorieanalysen av blod är också informativ vid diagnosen myokardiell inflammation. Fullständig blodräkning kan visa leukocytos (ökning av antalet leukocyter) ett skifte till vänster om leukocytformeln, en ökning av ESR, en ökning av antalet eosinofiler (eosinofili).

Biokemiskt blodprov demonstrera Dysproteinemia (avvikelse i en andel av fraktioner av blodprotein) med hypergammaglobulinemi (ökade nivåer av immunoglobuliner), närvaron av C-reaktivt protein, förhöjda seromucoid, sialinsyror, fibrinogen.

Blodkultur kan vittna om bakteriens ursprung av sjukdomen. Under analysens gång etableras också en antikroppstiter som informerar dem om deras aktivitet.

 • radiografi Bröstet visar en förlängning av hjärtans gränser och ibland stagnation i lungorna.
 • elektrokardiografi, eller ett elektrokardiogram, är en diagnostisk teknik för att studera de elektriska fälten som bildas under hjärtets arbete. Vid diagnos av myokardit är denna undersökningsmetod väldigt informativ, eftersom förändringar i elektrokardiogrammet vid sjukdomen alltid noteras, även om de inte är specifika. De ser ut som ospecifika övergående förändringar i T-vågen (flattande eller minskande amplitud) och ST-segmentet (skift upp eller ner från den isoelektriska linjen). Patologiska Q-vågor och en minskning av amplituden hos R-vågan i de högra thoraxledningarna (V1-V4) kan också spelas in.

Ofta visar EKG också parasystol, ventrikulär och supraventrikulär extrasystol, patologi av atrioventrikulär ledning. Om dålig prognos antyder episoder av förmaksflimmer och blockad av benen (vanligen vänster) grenblock, vilket indikerar omfattande inflammatoriska skador i hjärtmuskeln.

 • ekokardiografi - Ultraljudsmetoden, som undersöker de morfologiska och funktionella avvikelserna i hjärtats aktivitet och dess ventiler. Tyvärr är det inte nödvändigt att prata om de specifika tecknen på hjärtinfarkt under ekkokardiografi.

Vid diagnos av myokardit ekokardiografi kan detektera en abnormalitet i olika infarkt associerad med dess kontraktila funktion (primär eller betydande utvidgning av hjärthåligheter, minskad sammandragningsfunktion, diastolisk dysfunktion, etc.), Beroende på svårighetsgraden av processen och för att identifiera intracavitary tromber. Det är också möjligt att detektera en ökad mängd fluid i perikardhålan. Samtidigt indikatorer på hjärtkontraktilitet i ekokardiografi kan vara normalt eftersom ekokardiografi måste upprepas flera gånger.

Hjälpmetoder för diagnos av myokardit, som gör det möjligt att bevisa att diagnosen är korrekt, kan också vara följande:

Den sista metoden för många läkare idag anses vara tillräcklig för en noggrann diagnos av "myokardit", men denna situation ger upphov till vissa tvivel, eftersom endomyokardbiopsi kan ge ett flertal tvetydiga resultat.

Behandling av myokardit

Behandling av myokardit innefattar etiotropisk behandling och behandling av komplikationer. De viktigaste rekommendationerna myokardit patienten sjukhusvistelse ger vila och sängläge (från en vecka till 1,5 månader - svårighetsgrad respektive), med avseende på syrgas inhalation och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Diet under behandling av myokardit föreslår ett begränsat intag av salt och vätska när patienten har tecken på cirkulationsfel. EN etiotropisk terapi - den centrala länken vid behandling av myokardit - är inriktad på att eliminera de faktorer som orsakade sjukdomen.

Behandling av viral myokardit beror direkt på sin fas: I-fas - utbredningsperioden för patogener; II - scenen för autoimmun skada III - dilaterad kardiomyopati, eller DCM, dvs dilaterade hjärthålor, åtföljd av utvecklingen av systolisk dysfunktion.

följd av ogynnsam förlopp av myokardit - utvidgad kardiomyopati

Administreringen av läkemedel för behandling av myokardit hos en viral sort beror på den specifika patogenen. Patienter visar en underhållsterapi, immunisering, minskning eller fullständig eliminering av fiznagruzok - tills misslyckande symptom, stabilisering av funktionell prestanda och återvinning av naturliga, normal hjärtstorlek, som fiznagruzki uppmuntra återfall (replikation) av viruset och komplicerar sålunda loppet av myokardit.

 1. Bakteriell myokardit kräver antibiotika (vankomycin, doxycyklin och m. P.). Stabilisera hjärtfunktionen bör mottaga hjärtglykosider (Korglikon, strofantin), och olika antiarytmiska medel utses från arytmi. Det är utformat för att undvika de komplikationer av tromboemboliska antikoagulantia (aspirin, warfarin, Curantylum) och trombocytaggregationshämmande medel, och förbättra metabolism i den påverkade myokardiet - medel för metabolisk terapi (asparkam, kalium orotat, preduktal, Riboxinum, mildronat Pananginum), ATP, vitaminer.
 2. Om terapi är viral myokardit, genom behandling av hjärtsvikt (diuretika, ACE-hämmare, hjärtglykosider, p-blockerare) inte ger de förväntade resultaten på grund av den höga aktiviteten hos sjukdomsprocessen, bör patienten tilldelade immunosuppressiv terapi (i II fasen av sjukdomen), fick kortikosteroider (prednisolon ) och immunosuppressiva medel (azatioprin, cyklosporin A, etc.).
 3. Reumatisk myokardit kräver utnämning av NSAID - icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, diklofenak etc.) samt glukokortikosteroider.
 4. Behandling av allergisk myokardit börjar med en detaljerad historia och omedelbar eliminering av allergenet. Antibiotika i detta fall, inte kan spela en betydande roll och kan även vara farligt för patienten, vilket visas mer mottagnings antihistaminer, t ex H1-blockerare.
 5. Giftig myokardit behandlas genom att eliminera det medel som ledde till sjukdomsutvecklingen och ta de botemedel som stoppar sjukdomens huvudsymptom. Symtomatisk behandling föreskrivs också för brännskardokardit, för vilken specifik behandling inte finns.

Kardinal åtgärden vid behandling av myokardit är transplantation, dvs hjärttransplantation: den utförs under förutsättning att de terapeutiska åtgärder som vidtagits inte gjorde det möjligt att förbättra de funktionella och kliniska indexen.

Prognos för myokardit

Prognosen för myokardit är tyvärr mycket varierande: från full återhämtning till döds. Å ena sidan går ofta myokardit i hemlighet och slutar med en absolut återhämtning. Å andra sidan, kan sjukdomen leda exempelvis till kardioskleros, åtföljd av överväxt av bind myokardial ärrvävnad, deformation av ventilen och utbyte av myokardiala fibrer, som sedan leder till fördröjd hjärtarytmier och konduktion. Bland de troliga konsekvenserna av myokardit finns också en kronisk form av hjärtsvikt som kan orsaka funktionshinder och även död.

Därför är patienten med myokardit efter sjukhusvård under klinisk observation i ytterligare ett år. Han rekommenderade också sanatoriumbehandling i kardiologiska institutioner.

Obligatorisk uppföljning är en poliklinisk undersökning som innebär att man granskar läkaren 4 gånger om året, genomför blodprov (inklusive biokemisk analys) och urin och ultraljud i hjärtat - var sjätte månad, månatligt EKG. Regelbundna immunologiska tester och test för förekomsten av virusinfektioner rekommenderas också.

Åtgärderna för att förebygga akut myokardit bestäms av den huvudsakliga sjukdomen som orsakade denna inflammation och är också förknippad med särskilt noggrann användning av utländska serum och andra läkemedel som kan orsaka allergiska och autoimmuna reaktioner.

Och den sista. Med tanke på hur allvarliga myokarditkomplikationer kan vara, självmedicinering av hjärtmuskulaturbetennande, tillämpning av farmors metoder, är olika folkmedicin eller läkemedel utan förskrivning av en läkare extremt oskyddad, eftersom det hotar med allvarliga konsekvenser. Och vice versa: Tidig upptäckt av myokardit symptom och lämplig omfattande behandling i kardiologiska avdelningen i medicinsk institution påverkar alltid patientens prognos.