Huvud / Angina pectoris

Hjärtsjukdom hos ett barn: symtom

Eventuella barndomssjukdomar orsakar oro bland föräldrarna, och när det gäller hjärtsjukdomar låter en sådan diagnos som en dödsdom. Hur farligt är hjärtfel i barnet, vilka symtom är sjukdomen hos kroppens huvudorgan, finns det en chans till återhämtning - du kan läsa allt om detta och många andra saker i materialet i denna artikel.

Vad är hjärtsjukdom?

Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet hos barn upptar nästan första plats bland alla barndomssjukdomar som är förknippade med utvecklingsstörningar. En av dem är hjärtsjukdom.

Medicin vet många olika sjukdomar i hjärtat, men diagnosen "hjärtsjukdom" kombinerar en grupp fysiologiska störningar.

Eventuella skador på arbetet med hjärtklaffar av organisk natur är relaterade till hjärtfel. Med denna patologi kan blod inte transporteras normalt via kärl eller inuti själva hjärtat. Beroende på graden av överträdelse varierar tiden då kroppen själv slutligen misslyckas och upphör att fungera.

Dessutom kan orsaken till patologins utveckling vara:

 • brott mot strukturen av hjärtans väggar;
 • kränkning av strukturen hos hjärt septa;
 • störning av strukturen hos stora fartyg.

På grund av de karakteristiska symptomen på denna grupp av sjukdomar kan inte bara skilja den typ av hjärtsjukdomar, men också för att bestämma dess utvecklingsstadium. Det bör noteras att medfödda patologier kännetecknas av svårare symtom, det är omöjligt att märka omedelbart när ett barn föds, och de förvärvade sjukdomarna tvärtom har mer skarpa tecken.

Typer av hjärtfel

typer hjärtpatologier skiljer sig åt i deras mångfald, men alla av dem är indelade i två skriv blå och vit.

Blå typ Det finns en uttalad cyanos av vävnaderna (cyanos), för vit karaktäristisk hudfärg genom ingrepp av en stor cirkel av blodcirkulation av venöst blod. Den farligaste är den blåa defekten, för med den upplever kroppen att syrebrist.

Hjärtfel är uppdelade i medfödda och förvärvade.

Medfödda missbildningar hjärtat bildas i fostret långt före dess födelse, under dess intrauterin utveckling. Orsaken till utvecklingsstörningar kan fungera som:

 • genetisk predisposition;
 • genmutationer;
 • hormonella störningar hos fosterföräldrar;
 • mottagande av olagliga droger
 • mammas sjukdom under graviditeten
 • dålig ekologi.

Förvärvade fel Hjärtor bildas hos barn och vuxna i alla åldrar. Orsaken till sådana sjukdomar kan tjäna olika sjukdomar, såsom högt blodtryck, reumatism, kardioskleros och många andra.

"Blå" laster och deras symtom

Följande sjukdomar klassificeras som "blå" hjärtfel.

 1. Mitralventilinsufficiens. Denna typ av anomali har tre underarter (relativ insufficiens, organisk insufficiens, funktionell insufficiens). Orsaken till utvecklingen av denna patologi är den anatomiska störningen av funktionen av bicuspidventilen.
  Symptom på en defekt kännetecknas av ett barns utseende:
  • akrocyanos, cyanos av läpparna och kinderna;
  • andfåddhet, takykardi;
  • darrande sternum;
  • utvidgning av levern
  • svullnad av vener på nacken.
 2. Fallot sjukdom - Innehåller fyra patologier: Lungartärstenos, höger ventrikulär hypertrofi, interventrikulär septaldefekt och aortasdextras.
  Under fosterutveckling denna patologi har ingen negativ inverkan på det, barn är vanligtvis födda i tid, med normal vikt och andra fysiologiska indikatorer. Men efter barnets födelse börjar sjukdomen att manifestera sig med följande symtom:
  • cyanos av vävnader när man gråter;
  • cyanos av vävnader i vila (från 2-3 månaders livstid);
  • anfall av andfåddhet;
  • gråaktig hudfärg;
  • barnets ångest
  • kramper, förlust av medvetande.

För äldre barn ett tecken på patologi kan vara en försening i mental utveckling, bröstsmärta efter fysisk ansträngning eller mat, för att underlätta det tillstånd som barnet försöker klämma i en klump, dra knäna till hakan.

 • Atresi i lungartären - kännetecknas av brist på lumen, - är frånvaron av ett hål eller lumen vid nivån av ventilerna i lungartären. Kärnan i sjukdomen ligger i avsaknad av kommunikation mellan högra atrium och ventrikel, för kompensation för vilket blodet tvingas komma in i lungorna som omger vägarna (hålets vridning i det interatriella septumet). Ventrikeln försvinner nästan från cirkulationsprocessen.
  Symtom innefattar cyanos av vävnader (initialt partiell, paroxysmal, då uttalad permanent). Tyvärr, i avsaknad av snabb kirurgisk behandling, överlever barn inte att ha en liknande patologi.
 • Överföring av huvudfartyg - anses vara den mest allvarliga patologin av denna typ. Det kännetecknas av en mängd anomalier av den anatomiska strukturen och tidigt hjärtsvikt. Det här är en defekt där kommunikationen mellan blodets cirkulation och små cirklar är bruten. En sådan vice är oförenlig med livet, eftersom det med lungartären och aortan verkar förändra deras funktioner, vilket inte kan tas upp för organismens korrekta funktion. I en ren form är en sådan patologi väldigt sällsynt.

  Kanske förekomsten av barn med denna patologi, men endast om de har ett öppet ovalt fönster, d.v.s. Förekomst av en defekt hos den interatriella och interventrikulära septa eller med en öppen arteriell kanal. Vid diagnosering av patologi under intrauterin utveckling av fostret och akut operation direkt efter födseln är ett positivt resultat möjligt.

  Sådana barn behöver kirurgisk behandling, annars överlever bara en fjärdedel av dessa barn.

  "Vita" laster och deras symtom

  Till denna grupp av hjärtfel är de patologier där det venösa blodet inte går in i den stora cirkulationen av blodcirkulationen, eller blodet passerar genom hjärtans vänstra del in i hjärtans högra del.
  Till typen av "vita" vices inkluderar följande överträdelser.

  1. Defekt av interventrikulär septum. I denna patologi saknar barnet mellan höger och vänster ventrikel helt eller delvis en septum. Berikat syre arteriellt blod flyter från vänster ventrikel till höger, där det blandar med venöst blod. Som ett resultat är överväxt av lungens kärl, och själva lungan är svullet på grund av överdrivet blodflöde till det. Ett hjärta som tvingas arbeta med överdriven motion är hypertrofierad (ökning i storlek), hjärtsvikt utvecklas.
   Symtom på patologi beror på felets storlek. Med mindre störningar kan denna typ av fläck inte manifestera sig länge, och i vissa fall med barnets tillväxt och muskels tillväxt i hjärtens septum kan det helt stänga av sig själv. I det här fallet kan det endast erkännas med ultraljudsundersökning eller med auscultation av hjärtat (med hjälp av ett phonendoscope). I det första fallet kommer ultraljudet att se förändringar i blodflödet, i det andra hörs ljudet.

  Med brist på medelstorlek kan symtomen på patologi manifesteras från slutet av den första månaden av barnets liv och ha en progressiv dynamik.

  Röntgenbilder visualiserar en ökning i hjärtans högra sida, ultraljud och EKG visar tecken på överbelastning av organets högra delar. Konsekvenserna av defekten är permanent lunginflammation, arytmi och reumatism.

  Den öppna arteriella kanalen blir orsaken till utvecklingen av lågt tryck i barnet, vilket minskar blodtillförseln till organ och kroppssystem, eftersom blodet passerar en stor cirkel.
  Med en liten defekt har defekten inga signifikanta symtom, oftast blir det bara bekant med en mer fullständig studie av samtidiga sjukdomar. Sådana barn är mer benägna att lida av förkylningar än andra, och i auskultation finns det ett ljud i hjärtat.
  För stora kanalstorlekar barn lider ofta av förkylningar och sjukdomar i övre och nedre luftvägarna, blir snabbt trötta, hamnar bakom mental utveckling från kamrater, har andfåddhet, blek hud. Vid inspektion lågt lågtryck, asymmetri av puls, markeras buller inom hjärtans område.

 • Lungartärstenos. En liknande utveckling av utveckling är att på vägen för blodflödet från höger hjärtkammare till en liten cirkulationscirkulation uppstår en viss obstruktion i form av en lindring av lungartären. I detta fall kan lokaliseringen av förträngningen vara i ventilplatsen, både framför den och bakom den. Som ett resultat stagnerar blodet i ventrikeln, och i en liten cirkel går det till en mindre volym. Ventrikeln blir hypertrofisk, förlorar sin förmåga att rytmiska sammandragningar och hjärtsvikt uppstår.
  Tecken på en defekt beror på hålets storlek i lungartären. Med en liten minskning finns det ett ljud i hjärtat när man lyssnar med ett phonendoscope, med en starkare inskränkning:
  • andfåddhet;
  • snabb utmattning
  • smärta i hjärtat (med belastningar);
  • en minskning av blodtrycket;
  • utbuktning av hjärtans bröstområde.

  Cyanos av vävnader noteras inte.

  Hjärtfel där hemodynamik inte störs

  Hjärtfel, där hemodynamiken inte bryts, ofta bildade långt innan barnet är fött, den andra veckan i fosterutvecklingen. Anledningarna till utvecklingen av denna patologi genom medicin är inte fullständigt förstådda. Det antas att det utvecklas på grund av dålig ärftlighet, genmutationer, användning av förbjudna läkemedel som har en teratogen effekt.

  Hjärtfel hos denna grupp präglas av en kränkning av hjärtets position, vilket är den främsta orsaken till barnsdödligheten hos den medfödda naturen.

  Istället för att avsluta

  Varje förändring i ansiktsskinnets färg, nasolabiala triangeln, fingrar och tår, fötter och händer bör orsaka oro hos föräldrarna. Det här är de första tecknen på att ditt barns hjärta arbetar i ett nödläge. Om dessa symtom åtföljs av svullnad i dyspné, smärta i bröstet, så finns det ingen tid för uppskjutning. Andelen barndödlighet på grund av hjärtbrott ökar varje år.

  Om du märker något av ovanstående tecken i barnet, är det bättre att försäkra dig själv och kontakta barnläkaren för anvisningar till en pediatrisk kardiolog eller kardioterapeut.

  Symptom på hjärtsjukdom hos ett barn

  Hjärt sjukdom: vad är det?

  Hjärtsjukdom - En förändring i hjärtets anatomiska strukturer (kamrar, ventiler, skiljeväggar) och de kärl som lämnar den, vilket leder till en överträdelse av hemodynamiken. Alla hjärtfel är indelade i två grupper: medfödda och förvärvade. I barndomen detekteras som regel medfödda hjärtefekter (CHD). De kommer i två typer:

  • "Blå", där venet blod går in i artärerna, så huden blir blåaktig. Denna grupp av CHD är den farligaste, eftersom barnens organ och vävnader på grund av blandning av arteriellt och kolriktigt venöst blod får mindre syre. Den vanligaste "blå" EPS-atresi i lungartären, Falo tetrad, transponering av blodkärl.
  • "Vit", kännetecknad av blodutlopp i rätt hjärta och blek hud. Defekter av denna typ tolereras lättare av patienterna, men så småningom leder de till utvecklingen av hjärtsvikt och utseendet av problem med lungorna. Exempel är atriell septaldefekt, öppen arteriell kanal etc.

  skäl

  Medfödd hjärtsjukdom hos barn utvecklas i livmodern, och det händer när hjärtat bildas - under de första 2 månaderna av graviditeten. Om kvinnokroppen under denna period påverkas av negativa faktorer ökar risken för UPD hos barnet betydligt. Faktorer som leder till utvecklingen av hjärtsjukdom hos fostret inkluderar:

  • Alkohol, nikotin, droger.
  • Strålning.
  • Vissa läkemedel (inklusive sulfonamider, aspirin, antibiotika).
  • Rubella virus.
  • Ogynnsam ekologi.

  Dessutom spelar genetiken en viktig roll vid bildandet av hjärtfel. Mutationen av vissa gener orsakar en kränkning av syntesen av proteiner, från vilka hjärtpartitionerna bildas. Genetiska mutationer kan överföras genom arv och kan uppstå på grund av användningen av kvinnans droger, alkohol, effekterna av strålning etc.

  Hur bestämmer du hjärtfelet?

  För att diagnostisera hjärtsjukdomen kan läkare med ultraljud diagnostiseras fortfarande i utero. Därför rekommenderar gynekologer att alla framtida mammor genomgår planerad ultraljud. Intrauterin upptäckt av allvarlig EPS i ett foster ger kvinnan rätt att välja: att föda eller inte ge ett allvarligt sjukt barn. Om en kvinna vill bära graviditeten till slutet - att ordna leverans så att den nyfödda fick omedelbart nödvändig sjukvård (vanligtvis en återupplivning) och operationen genomfördes på kortast möjliga tid.

  Det händer ofta att det inte upptäcks hjärtfel hos barnet, barnet är vid första anblicken helt hälsosamt och problemen uppstår senare. Därför, för att inte missa UPU, för att förhindra utvecklingen av patologi och utveckling av komplikationer, undersöks varje nyfödd noggrant på sjukhuset. Det första som indikerar en eventuell vice är ett ljud, bestämt genom att lyssna på hjärtat. Om detta hittas skickas barnet omedelbart till en specialklinik för vidare undersökning (EchoCG, EKG och andra studier).

  Men för att upptäcka hjärtsjukdomar hos det nyfödda barnet under de första dagarna i livet är inte alltid möjligt (buller kan helt enkelt inte att höra), så att föräldrar är det viktigt att veta vilka symtom tyder på att ett barns hjärta att något inte för att snabbt söka läkarvård. Sådana tecken innefattar följande:

  • Blek eller cyanotisk hud (speciellt runt läpparna, på handtagen, på klackarna).
  • En dålig viktökning.
  • Trögt sugande, ofta andningsutrymme under utfodring.
  • Snabb hjärtfrekvens (normen hos nyfödda är 150-160 UDP per minut).

  Vid vissa UPU verkar de uttryckta tecknen på en patologi inte i det första året av ett liv och senare. I sådana fall kan förekomsten av hjärtets patologi misstänkas med följande indikationer:

  • Slamning från kamrater i fysisk utveckling.

 • Dyspné med fysisk ansträngning.
 • Barnklapp för huvudvärk, yrsel.
 • Periodisk svimning.
 • Frekventa katarralsjukdomar, komplicerade av långvarig bronkit och lunginflammation.
 • Dessutom föräldrar måste regelbundet köra barnet till barnläkare eller husläkare (i det första levnadsåret - en månad senare - ett år), eftersom endast en läkare kan höra ett blåsljud och märker något som inte uppmärksammar mamma och pappa.

  Om i familjen någon har CHD eller graviditet inträffade i bakgrunden av försvårande faktorer (endokrina och autoimmuna sjukdomar i kvinnor, stark toxicosis, hotade abort, infektionssjukdomar, med droger, rökning och alkoholmissbruk, etc.), barn Det är önskvärt att undersöka hjärtat med ekkokardiografi även i frånvaro av några patologiska symptom.

  Behandling och prognos

  Tillvägagångssättet för behandling av UPU är alltid individuellt. Vid en patient utförs operationen direkt efter födseln, en annan - efter sex månader, och den tredje läkaren behandlar konservativt utan några kirurgiska ingrepp. Medfödda missbildningar som tolereras väl av patienter och inte alltid kräver kirurgisk korrigering (eftersom de ofta är spontant stängda) innefattar följande:

  • Små defekter i septum mellan ventriklar och atria.
  • Öppna artärkanalen.
  • Smärre deformationer av hjärtklaffarna.

  Prognosen med dessa CHD är vanligtvis gynnsam, även om kirurgisk behandling är nödvändig.
  Situationen med majoriteten av "blå" vices är mycket värre. Dessa laster är mer komplexa och farligare. De tungaste UPU: erna är:

  • Transposition (förändring av platser) av aorta och lungartären.
  • Avgång av både aorta och lungartären från höger kammare.
  • Tetradu Falu (innehåller omedelbart 4 anomalier av hjärtans utveckling och huvudkärl).
  • Grova brister i ventilerna.
  • Hypoplasi (underutveckling) av hjärtat. En särskilt farlig defekt är underutvecklingen av vänstra divisionerna. På frågan om hur många som bor med honom kan du svara på statistiska data - med en sådan vice är nästan 100% dödlighet noterad.
  • Atresi (infektion) av lungartären.

  Med brutto CHD ökar hjärtsvikt snabbt, barn omedelbart efter födseln blir mycket allvarliga och kräver omedelbar kirurgisk ingrepp. Framgången av sådan behandling beror direkt på hur snabbt den nyfödda levereras till en specialiserad kardiokirurgisk klinik och hur behandlingsmetoden är korrekt vald. Överensstämmelse med dessa två villkor är endast möjligt i ett fall - om defekten upptäcks före barnets födelse. Intrauterin diagnos av CHD tillåter läkare i alla länkar (och obstetriker och hjärtkirurgi) att förbereda sig för den kommande förlossningen och planera kirurgi på hjärtat hos nyfödda.

  Hjärtsjukdom hos barn

  Läkarnas ord att ett nyfött barn har hjärtsjukdom är alltid läskigt för föräldrarna. Men medicin står inte stilla och idag betyder medfödda hjärtfel hos barn inte alls en dom. De flesta patologier är mottagliga för kirurgisk korrigering - detta är det första som alla föräldrar, utan undantag, borde känna till och komma ihåg. Idag ska vi prata om hur hjärtfel diagnostiseras, vad som bestämmer deras utseende, och vilka terapier erbjuds av läkarna.

  För att starta en liten statistik. Medfödda hjärtfel upptäcks i högst 10 barn i 1000, och allvarliga brister - har 1-2 barn i 1000. Tyvärr, de intar första plats bland dödsorsaker innan de fyllt ett år. Men desto mer deprimerande faktum är att nästan en fjärdedel av barn har medfödda missbildningar när de släpps ut från sjukhuset. Detta beror på diagnosens komplexitet. Därför bör alla föräldrar vara medvetna om de viktigaste symptomen på hjärtfel hos barn, enligt vilka det är nödvändigt att omedelbart kontrollera med en kardiolog. Ju tidigare det är känt om problemet, desto större chanser till framgångsrik behandling är axiom för hjärtsjukdomar.

  Hjärtsjukdom hos barn: symtom och orsaker

  Den första regeln för föräldrar, som inte bara gäller hjärtsjukdomar hos spädbarn, men även andra sjukdomar: att vid utskrivning från sjukhuset nyfödda inte avslöjat sjukdomar, betyder inte att de verkligen inte.

  Det handlar inte alls om att läkare kan visa försumlighet i samband med ett barns undersökning. Tyvärr kan inte alla utvecklingsfel diagnostiseras i barnhemmet, för att inte tala om det faktum att inte alla barnhem är utrustade med den utrustning som behövs.

  Vad ska barnets föräldrar vara uppmärksamma på? De viktigaste symptomen på hjärtfel hos barn är:

  • Cyanos (cyanos) av huden - områden av nasolabial triangel, ansikte, fingrar och tår;
  • Svullnad av extremiteter;
  • Svullen patch i området av barnets hjärta;
  • Hyppig blek av barnets hud, blå hud under gråt och skrikande;
  • Kallsvett i barnet, särskilt på pannan;
  • Problem med amning: trög sug eller ångest vid matning, frekvent frisättning av bröstet, konstant regurgitation;
  • Liten uppsättning av vikt
  • Anfall av andfåddhet, snabbhet eller sällsynt hjärtslag, ofta kombinerat med blödning eller blueness i huden och slemhinnorna;
  • Oroliga gråt och ångest hos barnet.

  I högre åldrar kan problemet misstänkas av följande symtom på hjärtfel hos barn: klagomål av trötthet, smärta i hjärtat, hänsynslösa förändring av hjärtrytmen - takykardi (ofta hjärtklappning) eller bradykardi (sällsynta hjärtslag).

  Varför uppstår hjärtfel? Deras bildning sker tillräckligt tidigt - under graviditetens första trimester. Riskgruppen innehåller barn med kromosomala abnormiteter, inklusive Downs syndrom. Förutom medfödda anomalier kan problem uppstå hos kvinnor som under första trimestern drabbades av svåra virussjukdomar, arbetade i skadlig produktion eller bodde i områden med dålig ekologi. Om en kvinna redan hade missfall eller dödsfall ökar risken också. Dessutom ökar sannolikheten något om mamman är över 35 år, eller om familjen redan har fall av barn med hjärtsjukdom.

  Vilka hjärtfel är vanligast

  En öppen arteriell kanal är ett kärl som förbinder aortan och lungartären. Han borde normalt stänga under de första två veckorna av barnets liv. Identifiera självständigt det befintliga problemet för föräldrar är ofta omöjligt - även om ett ettårigt barns externa manifestationer (symtom) kanske inte är. En barnläkare kan misstänka att något är fel med bruset i hjärtat medan man lyssnar på barnet.

  Under de första dagarna av ett nyföddes liv har han en liten skillnad mellan tryck i blodkärlen, så läkare på sjukhuset kan helt enkelt inte höra ljud. Emellertid minskar trycket i lungartären i framtiden och ljudet hörs.

  Atrial septal defekt är en annan vanlig hjärtsjukdom hos barn. Detta ovala fönster mellan hjärtkamrarna, som finns hos alla barn under perioden av intrauterin utveckling. Normalt stänger den under de första sju dagarna av ett barns liv, i de återstående barnen - upp till 5-6 år. Men ibland stängs det inte. Om fönsterstorleken överstiger 5-6 mm, hänvisar detta till hjärtfel.

  Defekt av interventricular septum är ett brott mot kommunikation mellan hjärtat av hjärtat. Fel kan variera i storlek och plats. För denna defekt kännetecknas av högt ljud i barnets hjärta. Om storleken på defekten är stor, utförs behandlingen under de två första åren av livet, om det är obetydligt, så kan doktorn skjuta upp det fram till 4-6 år. Ibland stängs en mindre defekt utan medicinsk ingrepp.

  Hjärtfel hos barn: behandling

  Så klart är det att med någon misstanke om en kränkning av barnets hjärta undersöks noggrant av en kardiolog. Men vilken behandling för barn med hjärtfel är möjlig?

  I de flesta fall är detta en operation. Dessa ord låter ganska skrämmande, men statistik här visar motsatsen. Hjärtkirurgi för spädbarn är mycket framgångsrik och hjälper till att förhindra oåterkalleliga förändringar. Idag utförs kirurgisk ingrepp även hos barn i de första dagarna av livet.

  Som vi redan har sagt är det ibland tillåtet att skjuta upp beslutet om operationen till en viss ålder. I detta fall är dock konstant övervakning av läkare och genomgång av undersökningar minst en gång var tredje månad nödvändig. Vid förskrivning av läkemedel är det nödvändigt att ge dem barnet i strikt överensstämmelse med läkares recept.

  Det är nödvändigt att eliminera fysisk och emotionell stress, vilket kan orsaka försämring av barnets tillstånd. Barnet måste alltid vara utomhus och föräldrarna måste övervaka användningen av barnets vätskor och bordsalt.

  Hur man bestämmer ett barns hjärtsjukdom hos ett barn

  Vad kan varna en läkare och föräldrar? En öppen arteriell kanal. En atriell septalfel. En interventrikulär septalfel. Ett hjärtsvikt är ifrågasatt

  Medfödda hjärtefekter hos spädbarn är sällsynta och kan i början inte visas. Därför betalar barnläkare och föräldrar ibland inte korrekt uppmärksamhet åt denna patologi, som emellertid ofta kräver brådskande hjälp. Att veta om medfödda hjärtefekter är nödvändigt för att hjälpa till i tid till smulor.

  Medfödda hjärtefekter är hjärtans anatomiska defekter, dess valvulära apparatur eller kärl som uppstått i utero, före barnets födelse. De förekommer med en frekvens på 6-8 fall per tusen födda och upptar första platsen i dödligheten hos nyfödda och barn i det första levnadsåret.

  Det är ledsen, men faktum är att även med noggrann övervakning av graviditeten saknar läkare ofta medfödda hjärtfel. Detta beror inte bara på avsaknaden av adekvat utbildning av specialister inom området (en sällsynt patologi - liten erfarenhet) och bristfällig utrustning, men med den egenheten av fostret blodflödet.

  Även om graviditeten var positivt och hade klarat alla nödvändiga tester, måste du kontrollera barnets hjärta efter födseln. Tyvärr, inom ramen för läkarundersökning i intervallet obligatoriska screeningmetoder i undersökningen ingår endast en månad EKG. Emellertid kan ett elektrokardiogram vid denna ålder inte förändras, även med komplexa medfödda hjärtfel. Dessutom har inte alla polykliniker personal som är utbildad att ta EKG-film från spädbarn. Till 100% kan närvaron av medfödd hjärtsjukdom uteslutas genom att tillgripa en sådan undersökning som ekkokardiografi eller ultraljudsundersökning av hjärtat. Men under ett villkor: Om det utförs, blir det en erfaren läkare. Inte alla kliniker har en sådan apparat och en högkvalificerad specialist. Om du misstänker att en medfödd hjärtsjukdom barnläkare leder barnet att genomföra denna studie till en annan klinik eller hjärtkirurgi center. Emellertid är några medfödda hjärtfel i de första månaderna av livet asymptomatiska, dvs. har inga manifestationer, eller de är väldigt obetydliga. För att vara säker på barnets hälsa kan föräldrarna göra denna studie utan hänvisning, betalad i sjukhuset.

  Vad kan varna en läkare och föräldrar?

  Buller i hjärtat. Det avslöjas av läkaren när man lyssnar på barnets hjärta. Ekkokardiografi är obligatorisk i detta fall. Buller är organiska, som är förknippade med hjärtsjukdomar, och oorganiska eller funktionella.
  Funktionsbuller hos barn är normen. Som regel är de associerade med hjärtkammarens och kärlens tillväxt, liksom närvaron av ett extra ackord eller trabeculae i hålrummet i vänstra kammaren (kammaren i hjärtat). Ett ackord eller trabecula är en sladd som sträcker sig från en vägg i ventrikeln till den andra, ett turbulent blodflöde skapas runt det, vilket resulterar i hörsel av karakteristiskt ljud. I det här fallet kan du säga: "Mycket ljud från ingenting", eftersom denna funktion inte är medfödd hjärtsjukdom och inte leder till hjärtsjukdom. Dålig viktökning. Om under de första månaderna i livet barnet lägger mindre än 400 gram, är det ett tillfälle att hänvisa till en pediatrisk hjärtspecialist för en grundlig inspektion, eftersom många hjärtsjukdomar yttrar sig fördröjs fysiska utvecklingen av barnet. Dyspné (bristande frekvens och andningsdjup) och ökad trötthet. Att se mild dyspné är prerogativ för en läkare, eftersom detta kräver tillräcklig erfarenhet. Mamma kan märka barnets trötthet under sugning, den lilla äter om och om och ofta behöver han en andning för att samla styrka. takykardi (hjärtklappning). cyanos (cyanos av huden). Det är karakteristiskt för komplexa, så kallade "blå" hjärtfel. I de flesta fall, på grund av det faktum att i det arteriella blodet syrerikt (ljust röd), som löper genom kärlen på huden och andra organ, blandas på grund av felet venöst blod, syrefri (mörk, närmare lila färg), som måste falla i lungorna för att berika med syre. Cyanos kan uttryckas något, då är det svårt att märka till och med en läkare och kan vara intensiv. Med måttlig cyanos får läpparna en violett nyans, blått blir huden under nagans naglar, klackarna är blåa. Vem är varnad är beväpnad

  Det är väldigt viktigt att ta reda på problemet i tid. Och detta kan göras i utero genom ultraljudsundersökning av fostret. I de tidiga stadierna (

  ) för en specialist är det lättare att identifiera medfödd hjärtsjukdom vid transvaginal (överexpositiv) ultraljud. Men vissa sjukdomar i hjärta och blodkärl upptäckts vid ett senare tillfälle, så om du misstänker att de behöver för att göra en transabdominal (genom bukväggen) ultraljudsundersökning av fostrets hjärta

  . Först och främst är det nödvändigt att tänka på detta för kvinnor som haft spontana aborter och dödsfall, det finns barn med medfödda missbildningar, inklusive medfödda

  , liksom arytmier (hjärtrytmstörningar). Riskgruppen omfattar dessutom:

  kvinnor som överlevde en virusinfektion tidigt under graviditeten, särskilt under de första två månaderna, när hjärtets grundläggande strukturer bildas; familj, där framtida föräldrar eller nära släktingar också diagnostiserades med medfödd hjärtsjukdom; kvinnor med diabetes och andra kroniska sjukdomar som tog mediciner under graviditeten; framtida mammor över 37 kvinnor som använde droger under graviditeten kvinnor som bor i miljömässigt ogynnsamma områden.

  Det bör noteras att fostrets hjärta ultraljud eller foster ekokardiografi utförs inte i alla mödravårdscentralen och kräver kvalificerad specialist högt, som kommer att kunna korrekt tolka de erhållna data. Förlossningsläkare-gynekolog ska skicka en gravid kvinna till en sådan specialist, om mödravård har identifierats och ett antal avvikelser från fostret: anomalier i de inre organen, försenad utveckling eller foster hydrops, och, naturligtvis, misstänkt hjärtmissbildning och foster rytmrubbningar.

  Jag skulle vilja tillägga att i närvaro av hjärtsjukdom kan det inte finnas några av dessa tecken eller de kommer att uttryckas mycket obetydligt under de första månaderna av barnets liv, därför är det önskvärt att utföra ekkokardiografi för alla barn. Det är omöjligt att berätta om alla medfödda hjärtsjukdomar i en artikel, det finns cirka 100 av dem. Låt oss dö på de mest förekommande. Dessa inkluderar den öppna arteriella kanalen, defekten i interventrikulär septum.

  Öppna arteriell kanal

  Ett fartyg som ansluter aorta (stora kärl, utflödet från hjärtat och uppbär arteriellt blod) och lungartären (kärlet sträcker sig från den högra ventrikeln och bär venöst blod till lungorna).

  Normalt finns den öppna arteriella kanalen inom intrauterin perioden och bör stängas under de två första veckorna av livet. Om detta inte händer, säger de att det finns en hjärtfel. Förekomsten eller frånvaron av yttre manifestationer (dyspné, takykardi etc.) beror på felets storlek och dess form. Externa manifestationer, synliga för mamman, får inte ligga i en enårig bebis även med stora kanaler (6-7 mm).

  Andningsfrekvensen och hjärtslag hos barn är normala

  Den öppna arteriella kanalen har en ljudsymptomatologi, och doktorn lyssnar som regel lätt på bullret i hjärtat. Graden av dess intensitet beror på kanalens diameter (ju större kanal, ju högre ljudet är) och även i barnets ålder. Under de första dagarna av liv även stora ledningar är svårt att höra, eftersom det vid denna tidpunkt trycket i lungartären är normalt hos barn är hög, och därför finns det ett stort utsläpp av blod från aorta till lungartären (vilken bestämmer brus), som skillnaden blodtryck mellan små fartyg. Ytterligare tryck i lungartären minskar och blir 4-5 gånger mindre än i aortan, blodutmatningen ökar och bullret ökar. Följaktligen kan läkare på sjukhuset inte höra ljud, det kommer att visas senare.

  Således, som ett resultat av driften av ductus arteriosus i kärlen lungblod faller mer än normalt av den ökade belastningen över tiden deras väggar byts irreversibelt bli mindre smidig, tätare smalnar sina lumen, vilket resulterar i bildandet av pulmonell hypertension (ett tillstånd vilket ökar trycket i lungans kärl). I början av denna sjukdom, när förändringar i lungans kärl fortfarande är reversibla, kan man hjälpa patienten genom att utföra operationen. Personer med de sista stadierna av pulmonell hypertension har förväntad låg livet och dess dålig kvalitet (andnöd, trötthet, märkt begränsning av fysisk aktivitet, ofta inflammatoriska bronkopulmonell sjukdomar, svimning, etc). Lunghypertension bildas endast med stora kanaler (mer än 4 mm) och dess irreversibla steg - vanligtvis till ungdomar. När en liten mängd av flödes pulmonell hypertoni inte bildas, men det finns en risk för bakteriell endokardit - huvudsakligen på grund av det faktum att strålen av blod under högt tryck "träffar" väggen i lungartären, som över tiden under detta inflytande varierar och är föremål för inflammation i större utsträckning, än friska vävnader. Bakteriell endokardit är en speciell typ av blodinfektion, där endokardiet (inre lagret i hjärtat och blodkärlen) och ventiler påverkas. Förebyggande av denna sjukdom är att bekämpa kroniska foci av infektion, som omfattar: karies tänder, kronisk tonsillit (inflammation i tonsiller), kroniska adenoider (inflammation i den nasofaryngeala tonsill), inflammatorisk njursjukdom, skrubbsår, etc. Även med sådana ingrepp som t ex extraktion av tänder är det nödvändigt att "täcka" med antibiotika (dessa läkemedel ordineras av en läkare).

  Under det första året av livet är det möjligt att minska stor och spontan stängning av små kanaler. Om det gäller kirurgi, möter föräldrarna ett val. Operativ intervention kan vara av två slag. I ett fall bandas kanalen och öppnar thoraxen med hjälp av artificiell ventilation (det vill säga apparaten "andas" för barnet). I det andra fallet är kanalen sluten endovaskulärt. Vad betyder detta? Genom lårkärlen till den öppna arteriella kanalen introduceras en ledare, i slutet av vilken det finns en stängningsanordning, är den fixerad i kanalen. När små kanaler (3 mm) använder typiskt en spiral med stora - slutningarna (de liknar formen av en svamp eller en spole, beroende på vilken version). En sådan operation utförs som regel utan konstgjord ventilation, barn släpps hem 2-3 dagar efter det, även sömmen kvarstår inte. Och i det första fallet görs vanligen utsläppet på 6: e-8: e dagen och det finns en söm på den posterolaterala ytan på baksidan. Med alla de uppenbara fördelarna med endovaskulär ingripande har också nackdelar: det är oftast inte utförs för barn med mycket stora kanaler (7 mm), är denna operation för föräldrar att betala, eftersom, till skillnad från första, hälsoministeriet att det inte betala mer än så, eftersom och efter några ingrepp kan det finnas komplikationer, främst på grund av det faktum att genom små barns kärl behöver du spendera en ganska stor diameter enhet. De vanligaste av dessa är tromboser (blodproppbildning) i lårbenet.

  Atrial septal defekt

  Det är en kommunikation mellan två atria (kamrar i hjärtat, där blodtrycket är lågt). Ett sådant meddelande (ett öppet ovalt fönster) ligger i utero alls. Efter födseln stänger den: mer än hälften - i den första veckan i livet, resten - upp till 5-6 år. Men det finns människor som har ett öppet ovalt fönster för livet. Om storleken är liten (upp till 4-5 mm) påverkar det inte hjärt- och människors hälsa. I det här fallet anses det öppna ovala fönstret inte som en medfödd hjärtsjukdom, kräver ingen kirurgisk behandling. Om storleken på defekten är mer än 5-6 mm, är det redan en hjärtsjukdom - en defekt hos det interatriala septumet. Mycket ofta finns det inga yttre manifestationer av sjukdomen fram till 2-5 år, och med små defekter (upp till 1,0 cm) - och mycket längre. Då börjar barnet ligga bakom i fysisk utveckling, det är ökad trötthet, frekvent förkylning, bronkit, lunginflammation (lunginflammation), dyspné. Sjukdomen beror på att blodkärlen kommer in i det "extra" blodet genom defekten, men eftersom trycket i båda atrierna är lågt är utmatningen av blod genom hålet liten. Lunghypertension bildas långsamt, vanligen endast vid vuxen ålder (i vilken ålder det här händer beror först och främst på storleken på defekten och patientens individuella egenskaper). Det är viktigt att veta att defekter i det interatriella septumet kan minska betydligt i storlek eller nära spontant, särskilt om de är mindre än 7-8 mm i diameter. Då kan kirurgisk behandling undvikas. Och som regel människor med små patent foramen ovale skiljer sig inte från friska individer, risken för bakteriell endokardit i dessa låga - på samma sätt som hos friska. Operativ behandling är också möjlig på två sätt. Den första - med artificiell cirkulation, hjärtstopp och patching, eller suturing defekten i den interatriella septum. Den andra är en endovaskulär tillslutning med användning av en ockluderare, vilken är införd i hjärtkaviteten medelst en ledare genom kärlen.

  Defekt av interventrikulär septum

  Denna kommunikation mellan kamrarna (hjärta kammare), i vilka, i motsats till förmaken, högt blodtryck, och i den vänstra ventrikeln - i 4-5 gånger mer än i den högra. Förekomsten eller frånvaron av kliniska manifestationer beror på storleken på defekten och för att i vilket område av den interventrikulära septum den är belägen. För detta vice är ett högt ljud i hjärtat karaktäristiskt. Lunghypertension kan bildas snabbt, med början på andra halvan av livet. Det bör noteras att bildningen av pulmonell hypertoni och hjärttryckökningen i de rätta delarna av bruset i hjärtat börjar minska, eftersom urladdningen genom defekten blir mindre. Det är ofta behandlas av en läkare som en minskning av fel storlek (dess överväxt) och fortsätta att övervaka barnets bostadsort, utan att hänvisa till en specialiserad byrå. Med utvecklingen av pulmonell hypertension till dess oåterkalleliga steg blir trycket i höger kammare större än vänster och venöst blod från den högra hjärt (bär blod till lungorna för syresättning) börjar komma in i vänster (varav syrerikt blod skickas till alla organ och vävnader). Patienten har cyanos i huden (cyanos), den fysiska aktiviteten minskar. I detta tillstånd kan patienten bara hjälpa hjärt- och lungtransplantation, vilket i vårt land inte barn gör.

  Å andra sidan, ventrikelseptumdefekt är benägna att spontant stängning, på grund av egenheter i tillväxt intrakardiella strukturer barnet, så de är oftast inte bråttom att ta bort genom operation omedelbart efter födseln. I närvaro av hjärtsvikt, symptomen av som bestämmer läkaren förskrivna läkemedel för att stödja arbetet i hjärta och följa dynamiken i utvecklingsprocessen, titta på barnet var 2-3 månader och ekokardiografi. Om felet storleken reduceras till 4-5 mm eller mindre, sådana defekter brukar inte fungera som de inte påverkar hälsan, inte orsakar pulmonell hypertension. Om det kommer till kirurgi, stäng sedan defekterna i interventricular septum i de allra flesta fall med hjälp av artificiell cirkulation, stoppa hjärtat med en lapp. I en ålder av 4-5 år med en liten defektstorlek och en viss lokalisering är dock endovaskulär tillslutning möjlig med en ockluderare som styrs genom kärlen. Det bör noteras att det är bättre ses i centrum av kardiovaskulär kirurgi (där läkare, inklusive läkare, ehokardiografistov, vilket är mycket viktigt, är upplevelsen mer). Om felet storleken reduceras till 4-5 mm eller mindre, sådana defekter brukar inte fungera som de inte påverkar hälsan, inte orsakar pulmonell hypertension.

  Hjärtsjukdom i fråga

  Om ett barn misstänks hjärtsjukdom, med ett barn så snart som möjligt för att boka tid för en pediatrisk hjärtspecialist eller barn hjärtkirurgi är det önskvärt - i mitten av kardiovaskulär kirurgi, där de kan tillbringa kvalitetstid ekokardiografisk och elektrokardiografisk undersökning och undersöka barnet erfaren kardiolog. Indikationerna och varaktigheten för operationen ställs in individuellt. Under nyföddhetsperioden, och upp till sex månader, risken för komplikationer efter operation hos barn än hos äldre. Därför, om barnets tillstånd tillåter, är det tillåtet att växa genom att utse eventuellt läkemedelsbehandling, gå upp i vikt under den tiden blivit mer mogna nervös, immunsystemet och andra system i kroppen, och ibland stängda defekter, och barnet är inte längre nödvändigt att operera.

  Dessutom är det i närvaro av medfödd hjärtsjukdom nödvändigt att undersöka barnet för förekomsten av anomalier och störningar från andra organ, som ofta kombineras. Ofta förekommer medfödda hjärtfel hos barn med genetisk och ärftlig patologi, så det är nödvändigt att konsultera en genetiker. Ju mer information om ett spädbarns hälsa före operationen, desto mindre är risken för postoperativa komplikationer.

  Sammanfattningsvis kan vi konstatera att om alla barn med dessa defekter, vi talar om, kan du inte undvika kirurgisk behandling, i de flesta fall, efter operationen barnet återhämtar sig, skiljer sig inte från sina kamrater, tål övning, kommer han att ha några begränsningar på jobbet, i skolan och i familjen.

  Ekaterina Aksenova, barnläkare, Cand. honung. Vetenskaper, NTSTSH dem. EN Bakaleva RAMS, Moskva

  Gillade du artikeln?

  Min son har också fått diagnosen hjärtsjukdom, vi skickades till den första barn Clinical Hospital i S: t Petersburg, som vi är i Leningrad i Ryssland i alla 3 sjukhus som jag skulle lita på, och en av dem är verkligen vår. Det är mycket viktigt att få kvalitetsrådgivning från yrkesverksamma. Jag hittade en mycket användbar webbplats

  var noga med att besöka den. Det har just beskrivits hela processen och allt som behövs för operationen. Du kan ställa frågor till specialister.

  Och jag hörde i barnsjukhuset att barnet var högt och ofta andades, frågade barnläkaren - de berättade för mig att det verkade. Innan urladdning igen frågade neonatologen att inspektera - allt är i ordning, sa de, då stadsdelen barnläkare klagade över att barnet är bullrigt andas mycket i en dröm - allt är bra! och bara om två månader på kardiologen upptäcktes det att vi i hjärtat sjukdom, DMZHP och 5 * 6 mm, det är tröskeln. Tack Gud, det behandlades med läkemedel och tillsyn, men det var faktiskt möjligt att sakna barnet.

  Och hur tycker du om historien om Vika Ivanova? Hon hade en hjärttransplantation i Indien, allt gick bra. Och hennes mamma skriver om det

  och säger att det finns en sponsor för operationen. Läs det.

  12/30/2015 20:50:16, Arianoanna

  Hon föddes med bara hälften av hjärtat, och läkare gav henne inte mycket chans att överleva. Hittills har nioåriga Batan Edwards gått igenom flera seriösa operationer, tre av dem vid fem års ålder. Hennes familj säger att Batan är en krigare som inte ger upp.

  berätta för mig, men hur man bestämmer hjärtsjukdomen hos barn, även i barndomen fick vi veta att det finns ljud? Betyder det något?

  15.09.2009 14:52:47, Valeriya

  Kommentera artikeln "Heart Secrets. Hjärtfel hos barn »

  Hjärtproblem hos ett barn är skrämmande för de flesta unga mödrar. Det är faktiskt de medfödda eller förvärvade skadorna hos detta organ bland personer som anses vara de farligaste, vilket kan väsentligt förändra varje patients liv.

  Men för att förstå den verkliga väsen av saker bör alla unga mammor få lite mer uppmärksamhet åt information om vilka tecken och symtom som kan föreslå att barnet har en medfödd hjärtpatologi.

  I dagens publikation vill jag överväga: vilken typ av tillstånd är hjärtsjukdom hos barn, varför har någon friska barn och någon med hjärtfel? Vilka symptom på hjärtafvikelser bör i första hand varna unga mödrar, tvinga att konsultera en kardiolog? Och det viktigaste är hur man behandlar dessa eller andra hjärtfel hos barn, är det alltid nödvändigt att utföra en operation med den aktuella patologin?

  Symtom på hjärtfel i barndomen

  Minns att medfödda hjärtfel hos barn förekommer i prenatal utvecklingsstadium, utvecklingsavvikelser av hjärtmuskeln och dess ventilstrukturen, väggarna i kärlbädden, förvärvade defekter i samtalet såsom hjärtsjukdomar, men inträffa under livet på patienten.

  Symtom eller symptom på medfödd hjärtpatologi uppträder hos ett barn för varje hundra nyfödda och upptar tyvärr en av de ledande platserna bland orsakerna till spädbarnsdödlighet.

  Förvärvade hjärtfel kan förekomma hos små patienter i olika åldrar och kan också leda till döden

  Samtidigt, den moderna medicinen möjlighet att aktivt expandera varje år, och i dag har nästan sextio procent av unga patienter i tid framgångsrikt drivs i samband med medfödda eller förvärvade anomalier struktur / funktion i hjärtat, har möjlighet att njuta av ett fullvärdigt liv.

  Varför är några födda, som redan har vissa hjärtfel hos barn, hur man märker och känner igen symptom på en liknande patologi i sitt barn? Det är faktiskt inte så lätt att märka tecken på en fruktansvärd patologi hos en nyfött ung mödrar i rätt tid, och vi förstår alla varför.

  Det faktum att ett nyfött barn inte har objektiva möjligheter att klaga på sina problem, och unga mammor är vanligtvis inte alltför erfarna och kan inte känna igen symtomen på sjukdomen i tid. Det är därför som läkare utför de nödvändiga planerade studierna för alla nyfödda barn, utan undantag, utesluter eller bekräftar utvecklingen av hjärtpatologi.

  Vilka symptom på patologi hos ett barn (nyfödda eller äldre) borde varna släktingar och läkare? Först och främst är det viktigt att uppmärksamma följande manifestationer av problemet:

  utseende av dyspné med minimal eller frånvarande belastning, liksom andra jämnaste störningar i respirationsfunktionen; för barn under ett år - dålig viktökning dålig sömn, nervositet, barnets irritabilitet upp till ett år; upptäckt hos ett barn i vilken som helst ålder med ökad hjärtfrekvens (takykardi), signifikant högre än åldersnormer Utseendet av cyanos (blåa ögon, lemmar, etc.); upptäckt av specifika ljud i hjärtat.

  Anledningen till att våra barn har medfödda eller förvärvade hjärtafvikelser kan vara mycket olika:

  För behandling av hjärt- och kärlsjukdomar rekommenderar Elena Malysheva en ny metod på basis av Monastic tea.

  Den innehåller 8 användbara medicinska växter som har extremt hög effektivitet vid behandling och förebyggande av arytmi, hjärtsvikt, ateroskleros, IHD, hjärtinfarkt och många andra sjukdomar. I detta fall används endast naturliga ingredienser, ingen kemi och hormoner!

  Läs om metoden Malysheva...

  Förvärvad patologi av ett barn i alla åldrar (utom spädbarn) kan utvecklas efter en infektion - akut reumatisk feber, halsont, myokardit och så vidare.

  Medfödda patologier uppstår som regel på grund av negativa effekter på en mammas graviditet. Problem uppstår när den gravida kvinnan led rubella, systemisk lupus.

  Om en mamma utsätts för exponering för strålning, giftiga kemikalier, toxiner, rökning eller alkohol, kan detta också vara en orsak till barnets sjukdom.

  Och eftersom sådana yttre influenser kan bli orsakerna till utvecklingen av barns hjärtpatologi, varnar läkare alla gravida kvinnor för att inte bara följa graviditeten utan också sin egen hälsa, riktigheten i sin egen livsstil när hon bär en baby!

  Efter att ha studerat metoderna för Elena Malysheva vid behandling av hjärtsjukdom, samt restaurering och rengöring av fartyg - beslutade vi att erbjuda dig det till uppmärksamhet...

  Typer av förvärvade hjärtformiga missbildningar hos små patienter

  Vi har redan märkt att de förvärvade karaktärsdefekterna i hjärtmuskeln i barnet, ibland kallade valvulära defekter, representerar organs avvikelser på grund av förändringar i ventilstrukturer av en morfologisk eller funktionell typ.

  Sådana patologiska förändringar i ventilerna är: insufficiens eller stenos av valvulärapparaten som härrör från överförda infektioner, inflammationer, autoimmuna problem, fysiska eller emotionella överbelastningar.

  Beroende på läsningen av denna eller den här ventilen, utmärker läkare följande typer av patologi:

  Svaret från vår läsare Victoria Mirnova

  Nyligen läste jag en artikel om Monastic te för behandling av hjärtsjukdom. Med detta te kan du ALDRIG bota arytmi, hjärtsvikt, ateroskleros, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt och många andra hjärtsjukdomar och blodkärl hemma.

  Jag brukade inte lita på någon information, men jag bestämde mig för att kolla och beställa en väska. Förändringar jag märkte på en vecka: den ständiga smärtan och stickningen i mitt hjärta plågade mig förut - trak sig tillbaka och efter 2 veckor försvann helt. Prova och du, och om du är intresserad, så är länken nedan en artikel.

  Läs artikeln -> om aortaklaffstrukturen påverkas - aorta stenos eller aorta ventilinsufficiens; med patologi som påverkar mitralventilen - mitralstenos eller mitralventilinsufficiens; när det finns en lesion av tricuspidventilstrukturen - tricuspidosstenos eller insufficiens i tricuspidventilen; med skada på lungdammens ventilkonstruktion - lungventil stenos eller brist på ventilen i lungstammen.

  Insufficiens av tricuspidventilen

  Observera att de minimalt kompenserade ventelfartade hjärtfel av den förvärvade typen inte kan manifestera sig kliniskt och inte störa barn för att leda ett normalt levande liv!

  Typer av patologier

  Idag, som tidigare, fortsätter många att dela med sig av hjärtfel hos nyfödda barn med en medfödd natur i vitt och blått. Vita och blåa hjärtafvikelser särskiljs av närvaron eller frånvaron av blandning av respektive arteriella och venösa blodflöden.

  Dessutom särskiljer en nyare klassificering av medfödda hjärtpatologier hos barn:

  Hypoplasi. Vid vilken det finns en otillräcklig utveckling av hjärtstrukturer, oftast väggarna i höger eller vänster ventrikel. Hypoplasierna leder som regel till en blandning av de arteriella och venösa blodströmmarna och manifesteras av uttalad cyanos.

  Fel i obstruktion. Utveckling i stenos av valvulära strukturer, kransartärer eller vener. Till sådana laster innefattar stenos av ventilen i lungartären, aortamitral och andra ventiler. Anomalier av strukturen hos skiljeväggar hos barn.

  Fallot-tetrad (vice)

  Det bör också noteras att medfödda hjärteanomalier kan registreras av läkare hos barn i högre ålder, men i sådana fall säger läkare att den primära diagnosen inte är tidsbestämd eller sämre eller felaktig bestämning av kompenserad medfödd patologi.

  diagnostik

  Hittills kan den mest effektiva metoden för att diagnostisera hjärtsjukdomar hos barn anses vara en metod för Doppler ekokardiografi, då läkarna kan utvärdera svårighetsgraden eller svårighetsgraden av anomali.

  Men tillsammans med detta är kvalificerade läkare för att ställa in korrekt diagnos krävs för att ta hänsyn till de data som erhållits under inspektionen, insamling historia, auskultation, slagverk och palpation av hjärt unga patienter.

  Det är omöjligt att inte säga att vissa hjärtproblem kan upptäckas genom att utföra enklare studier:

  standard elektrokardiografi; Röntgenundersökning grundläggande ekokardiografi; Hjärtets ultraljud etc.

  Men i alla fall kan endast en kvalificerad, erfaren kardiolog dra några diagnostiska slutsatser utifrån de studier som utförts, vilket också skulle ta upp frågor om en viss typ av behandling för patologi.

  behandling

  Varianter av behandling av medfödda eller förvärvade hjärt missbildningar hos barn är huvudsakligen uppdelade i: operativa metoder, som den enda radikala och medicinska, betraktas som ganska hjälpmedel.

  Behovet av kirurgisk behandling av en specifik hjärtafvikelse bestäms av:

  en slags vice; graden av svårighetsgrad hos patientens tillstånd graden av dekompensering av defekten; den lilla patientens ålder barnets allmänna hälsa och förekomst av samtidig patologi hos patienten.

  Som regel, med hjärtfel i samband med förträngning (stenos) av vissa hjärtstrukturer, med cirkulationsinsufficiens i vissa delar av hjärtmuskeln, rekommenderar läkare att utföra kommissurotomi eller valvuloplastyoperationer. Insufficiens hos vissa ventrikulära hjärtstrukturer kräver vanligtvis implantering (protetik) av drabbade ventiler.

  Som vi redan har sagt, med hjärtformat missbildningar hos barn är medicinering extra, terapeutiska metoder är nödvändiga:

  vid upptäckt av progressiva infektionssjukdomar som leder till utveckling av den förvärvade vice; komplexa arytmier; myokardiell ischemi etc. med komplikationer av primär patologi med hjärtastma, lungödem, hjärtsvikt;

  Kliniker där små patienter med hjärtfel kan få tillgång till den fullständiga nödvändiga hjälpen finns i tabellen nedan.