Huvud / Emboli

Läkemedel som reducerar kolesterol i blodet: en granskning av droger

Drogterapi för lipidmetabolismstörningar ordineras när den lipidsänkande kosten är ineffektiv, rationell fysisk aktivitet och viktminskning i 6 månader. Med en total kolesterolnivå i blodet över 6,5 mmol / l kan läkemedel ordineras tidigare än den här tiden.

För korrigering av lipidmetabolism ordineras antiaterogena (hypolipidemiska) läkemedel. Användningsändamål - minska nivån av "onda" kolesterolet (total kolesterol, triglycerider, VLDL (VLDL) och låg densitet (LDL)), vilket fördröjer utvecklingen av åderförkalkning och minskar risken för dess kliniska manifestationer: angina pectoris, hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar.

klassificering

 1. Anjonbytarhartser och läkemedel som minskar absorptionen (absorptionen) av kolesterol i tarmen.
 2. Nikotinsyra.
 3. Probukol.
 4. Fibrater.
 5. Statiner (inhibitorer av enzymet 3-hydroximetyl-glutaryl-co-enzym A reduktas).

Beroende på verkningsmekanismen kan droger som reducerar kolesterol i blodet delas upp i flera grupper.

Läkemedel som stör syntesen av atherogena lipoproteiner ("dåligt kolesterol"):

 • statiner;
 • fibrater;
 • nikotinsyra;
 • probukol;
 • benzaflavin.

Remedies som saktar absorptionen av kolesterol från mat i tarmarna:

 • gallsyra-sekvestranter;
 • Guara.

Korrigatorer av lipidmetabolism, som ökar nivån på "bra kolesterol":

Gallsyra-sekvestranter

Medicin som bindar gallesyror (kolestyramin, kolestipol) hänvisar till anjonbytarhartser. Att komma in i tarmarna, "grip" gallsyror och ta bort dem från kroppen. Kroppen börjar sakna gallsyrorna som är nödvändiga för normal funktion. Därför påbörjas processen med syntesen från kolesterol i levern. Kolesterol "får" från blodet, som en följd av koncentrationen är det minskat.

Producerad kolestyramin och kolestipol i form av pulver. Den dagliga dosen ska delas in i 2-4 doser, konsumeras, spädning av läkemedlet i en vätska (vatten, juice).

Anjonbytarhartser absorberas inte i blodet, verkar endast i tarmens lumen. Därför är de ganska säkra och har inga allvarliga biverkningar. Många experter anser att det är nödvändigt att starta behandling av hyperlipidemi med dessa läkemedel.

Biverkningar inkluderar uppsvällning, illamående och förstoppning, mindre ofta - lös avföring. För att förhindra sådana symptom är det nödvändigt att öka intaget av vätska och dietfibrer (fiber, kli).
Med långvarig användning av dessa läkemedel i höga doser kan det finnas ett brott mot absorptionen i tarmarna av folsyra och vissa vitaminer, huvudsakligen fettlösliga.

Sequestants av gallsyror minskar koncentrationen av "dåligt" kolesterol i blodet. Innehållet i triglycerider förändras inte eller ökar till och med. Om patienten har en initialt förhöjd nivå av triglycerider, bör anjonbytarhartserna kombineras med preparat från andra grupper som minskar nivån av denna fraktion av blodlipider.

Läkemedel som undertrycker absorptionen av kolesterol i tarmen

Att sänka absorptionen av kolesterol från mat i tarmen, minskar dessa läkemedel sin koncentration i blodet.
Den mest effektiva av denna grupp av medel är guarem. Det är en vegetabilisk livsmedelstillsats erhållen från frön av hyacintbönor. Den innehåller en vattenlöslig polysackarid, som bildar en slags gelé när den kommer i kontakt med vätskan i tarmens lumen.

Guarem avlägsnar mekaniskt kolesterolmolekylerna från tarmarnas väggar. Det accelererar utsöndringen av gallsyror, vilket leder till ökat kolesterolupptag från blodet till levern för syntesen. Läkemedlet dämpar aptiten och minskar mängden mat som ätas, vilket leder till viktminskning och lipidnivåer i blodet.
Guaren släpps ut i granulat, som bör sättas till vätskan (vatten, juice, mjölk). Läkemedlet bör kombineras med andra anti-aterosklerotiska medel.

Biverkningar inkluderar uppblåsthet, illamående, smärta i tarmen, ibland en lös avföring. De är emellertid inte särskilt uttalade, de är sällsynta, de fortsätter på egen hand under fortsatt behandling.

Nikotinsyra

Nikotinsyra och dess derivat (enduratsin, niceritrol, acipimox) gruppen är vitamin B. Det minskar blodkoncentrationen av "dåligt kolesterol". Nikotinsyra aktiverar fibrinolyssystemet, vilket minskar blodets förmåga att bilda blodproppar. Detta verktyg är mer effektiv än andra lipidsänkande läkemedel ökar blodkoncentrationen av "det goda kolesterolet".

Behandling med nikotinsyra utförs under lång tid, med en gradvis ökning av dosen. Före och efter det är det inte rekommenderat att dricka varma drycker, särskilt kaffe.

Detta läkemedel kan irritera magen, så det är inte ordinerat för gastrit och magsår. Många patienter i början av behandlingen har rodnad i ansiktet. Gradvis försvinner denna effekt. För att förhindra det rekommenderas att du tar 325 mg aspirin 30 minuter innan du tar drogen. Hos 20% av patienterna noteras klåda.

Behandling med nikotinsyrapreparat är kontraindicerat i magsår i magsår och tolvfingertarm, kronisk hepatit, allvarliga hjärtrytmstörningar, gikt.

Enduracin är ett långvarigt läkemedel av nikotinsyra. Det tolereras mycket bättre, orsakar ett minimum av biverkningar. Han kan behandlas under lång tid.

probukol

Läkemedlet minskar nivån på både "bra" och "dåligt" kolesterol. Läkemedlet påverkar inte graden av triglycerider.

Läkemedlet tar bort LDL från blodet, påskyndar utsöndringen av kolesterol med galla. Det hämmar lipidperoxidering, vilket visar en anti-aterosklerotisk effekt.

Effekten av åtgärden manifesteras två månader efter behandlingens början och varar upp till sex månader efter det att den upphört. Det kan kombineras med andra medel för att minska kolesterol.

Effekten av läkemedlet kan förlänga Q-T-intervallet på elektrokardiogrammet och utveckla svåra ventrikulära rytmförändringar. Under mottagningen är det nödvändigt att upprepa elektrokardiogrammet minst en gång var 3-6 månader. Du kan inte tilldela probulin samtidigt som cordaronen. Andra oönskade effekter inkluderar uppblåsthet och buksmärtor, illamående, ibland en lös avföring.

Probukol är kontraindicerat för ventrikulära arytmier förknippade med förlängda intervaller Q-T, frekventa episoder av myokardischemi, liksom initial låg HDL.

fibrater

Fibrer sänker effektivt triglyceriderna i blodet, i mindre utsträckning koncentrationen av LDL-kolesterol och VLDL. De används vid signifikant hypertriglyceridemi. De vanligaste verktygen är:

 • gemfibrozil (lopid, gevilon);
 • fenofibrat (lipantil 200 M, spårämne, exilip);
 • ciprofibrat (lypanor);
 • kolinfenofibrat (trilipix).

Biverkningar inkluderar muskelskador (smärta, svaghet), illamående och buksmärtor, nedsatt leverfunktion. Fibrer kan förbättra bildandet av stenar (stenar) i gallblåsan. I sällsynta fall orsakar dessa medel förtryck av hemopoiesis med utvecklingen av leukopeni, trombocytopeni, anemi.

Fibrer är inte föreskrivna för lever och gallblåsa, hematopoiesis.

statiner

Statiner är de mest effektiva lipidsänkande läkemedlen. De blockerar enzymet som är ansvarigt för syntesen av kolesterol i levern, medan dess innehåll i blodet minskar. Samtidigt ökar antalet receptorer till LDL vilket leder till en accelererad extraktion av "dåligt kolesterol" från blodet.
De vanligast föreskrivna drogerna är:

 • simvastatin (Vasilip, Zocor, ovenkor, simvageksal, simvakard, simvakol, simvastin, simvastol, Simvor, Simli, sinkard, holvasim);
 • lovastatin (kardiostatin, koletar);
 • pravastatin;
 • atorvastatin (anvistat, atokor, atomaks, ATOP, atorvoks, Atoris, vazator, lipoford, Lipitor, Liptonorm, novostat, torvazin, torvakard, Tulip);
 • rosuvastatin (AKORT, Crestor, Merten, rozart, rozistark, rozukard, rozulip, Roxer, rustor, tevastor);
 • Pitavastatin (livazo);
 • fluvastatin (Lescol).

Lovastatin och simvastatin är gjorda av svampar. Dessa är "pro-drugs", vilka i levern omvandlas till aktiva metaboliter. Pravastatin avser derivat av svampmetaboliter, men det metaboliseras inte i levern, men är redan ett verksamt ämne. Fluvastatin och atorvastatin är helt syntetiska droger.

Statiner ordineras en gång om dagen på kvällen, eftersom toppen av kolesterolbildningen i kroppen uppträder på natten. Gradvis kan dosen ökas. Effekten uppträder redan under de första dagarna av upptagandet, når max i en månad.

Statiner är ganska säkra. Men vid användning av stora doser, speciellt i kombination med fibrer, kan det uppstå en störning av leverfunktionen. Vissa patienter upplever muskelsmärta och muskelsvaghet. Ibland finns det smärtor i buken, illamående, förstoppning, aptitlöshet. I vissa fall kan det finnas sömnlöshet och huvudvärk.

Statiner påverkar inte renin- och kolhydratmetabolism. De kan ordineras för gikt, diabetes, fetma.

Statiner ingår i terapistandarden för ateroskleros. De ordineras som monoterapi eller i kombination med andra anti-aterosklerotiska medel. Det finns färdiga kombinationer av lovastatin och nikotinsyra, simvastatin och ezetimibe (inegia), pravastatin och fenofibrat, rosuvastatin och ezetimibe.
Det finns kombinationer av statiner och acetylsalicylsyra, liksom atorvastatin och amlodipin (duplex, kaduette). Användningen av färdiga kombinationer ökar patientens vidhäftning till behandling (överensstämmelse), är mer ekonomiskt fördelaktig, orsakar färre biverkningar.

Andra lipidsänkande läkemedel

Bensaflavin hör till vitamin B2-gruppen. Det förbättrar metabolismen i levern, orsakar en minskning av blodsockernivån, triglycerider, totalt kolesterol. Läkemedlet tolereras väl och ordineras av långa kurser.

Essentiale innehåller väsentliga fosfolipider, B-vitaminer, nikotinamid, omättade fettsyror, natriumpantotenat. Läkemedlet förbättrar uppdelning och eliminering av "dåligt" kolesterol, aktiverar de goda egenskaperna hos "bra" kolesterol.

Lipostabil ligger nära komposition och verkan mot essentiell.

De omega-3 triglycerider (Omacor) föreskrivs för behandlingen av hypertriglyceridemi (utom giperhilomikronemii typ 1) samt för förebyggande av återkommande myokardinfarkt.

Ezetimibe (ezetrol) fördröjer absorptionen av kolesterol i tarmen, vilket minskar dess intag i levern. Det minskar innehållet av "dåligt" kolesterol i blodet. Läkemedlet är mest effektivt i kombination med statiner.

Video på kolesterol och statiner: Är det värt att ta en bot?

Tabletter som sänker kolesterol i blodet: en lista över de mest effektiva metoderna

Specialister klassificerar kolesterol som "bra" och "dåligt". Den första består av högdensitetslipoproteiner (HDL) och är ansvarig för syntesen av vitamin D och ett antal hormoner, liksom för upprätthållandet av immunitet i människokroppen. Dåligt kolesterol innehåller lågdensitetslipider, kända för deras negativa effekter på blodkärl, det är deras nivå som bör sänkas.

Grupper och klassificering av droger som hjälper till att minska kolesterol

Kolesterol är ett proteinämne som produceras i levern eller matar in det. Därifrån rör det sig genom gallblåsan och duodenum, som deltar i matsmältningsprocessen. Efter att ha uppfyllt sin roll lämnar lipoproteiner kroppen med bearbetade produkter.

Kolesterol i blodet

När en abnormitet i levern eller gallgången blockering, kolesterol kvar i kroppen och lägger sig på väggarna i blodkärlen och därmed provocera sin obstruktion och sjukdomar såsom ischemi, hjärtinfarkt och stroke. Motsvarande kolesterolhalten i blodet hos en vuxen person är som följer:

 • För total kolesterol: under 5,2 mmol / l
 • Lipoproteiner med hög densitet - mer än 1 mmol / l
 • Med en låg densitet - mindre än 3,5 mmol / l
 • Triglycerider - mindre än 2 mmol / l

För att upprätthålla denna balans är mycket viktigt, och vid överträdelser bör det återställas. För detta ändamål har grupper av droger och medel utvecklats:

 1. Statiner är en effektiv grupp som blockerar funktionerna hos enzymer som producerar kolesterol.
 2. Probucol är ett medel för att sänka nivån på både dåligt och bra kolesterol, vilket inte påverkar triglyceridernas tillstånd.
 3. Fibrerar - en grupp droger som sänker mängden triglycerider i blodet.
 4. Nikotinsyra och bensaflavin tillhör gruppen vitamin B, deras långsiktiga användning bidrar till att minska dåligt kolesterol och minskar risken för blodproppar signifikant.
 5. Läkemedel som hämmar absorptionen av kolesterol i tarmen. De bidrar till den långsamma absorptionen av kolesterol, vilket sänker koncentrationen i blodet.
 6. Gallsyra-sekvestranter utsöndrar dem aktivt från kroppen. Med brist på dessa syror startar levern syntesen av hälsosamt kolesterol i stora mängder.

Så listan över droger för att bekämpa högt kolesterol är mycket högt. Valet av det lämpligaste sättet är bättre att utföra tillsammans med läkaren på grundval av blodindex och behoven hos en viss organism.

Statins, deras egenskaper och applikationsfunktioner

Statiner anses vara den mest effektiva och populära gruppen droger som används för att behandla patologier som är förknippade med höga kolesterolnivåer i blodet. Uppsägningen av syntesen av LDL (lågdensitetslipider) i kroppen leder till deras aktiva klyvning och frisättning från blodbanan. I direkt beroende av datumet för deras utveckling och startansökan i medicinen delas fonderna i fyra generationer:

 1. Statinerna från den första generationen inkluderar Pravastatin, Simvastatin och Lovastatin. Deras effekt på kolesterol är något svagare än för nya droger, och biverkningar är vanligare och mer uttalade.
 2. Den andra generationen innehåller agenter baserade på fluvastatin (till exempel Lescola Forte). Dessa medel har en långvarig effekt på grund av den ökade koncentrationen av den aktiva substansen. De kritiseras ofta på grund av biverkningar.
 3. För tredje generationens statiner hänför Atorvastatin (Atoris, Atomaks, tulpan, Liptonorm et al.) Dessa medel är i stånd att inte bara lägre nivåer av triglycerider och LDL, men gradvis öka det goda kolesterolet.
 4. Bland förberedelserna av den fjärde (nya) generationen av Roxer, Akorta, Rosulip, Tevastor, etc. Deras huvudsakliga aktiva substans är Rosuvastatin. Vetenskapen står inte stilla och medlen i den senaste utvecklingen kombinerar maximal säkerhet och effektivitet.

Att ta statiner rekommenderas under andra halvan av dagen, eftersom mer kolesterol syntetiseras på natten. För att minska eller eliminera biverkningar, under behandlingen, rekommenderar läkare också att ta Coenzyme Q10, i en daglig dos på 200 mg.

Förberedelserna från den första generationen är gjorda på grundval av naturliga komponenter, alla efterföljande - på syntetiska. Men det betyder inte att de är säkrare. Absolut naturliga tabletter existerar inte, alla listade läkemedel har vissa biverkningar och kontraindikationer, därför borde de endast tas på läkarens recept.

Applicering av fibrosyror

Tillsammans med statiner, för att minska kolesterolhalten i blodet, används fibrer i stor utsträckning (läkemedel som utvecklas på basis av fibrosyra). Läkemedlets verkan syftar till att undertrycka produktionen av LDL och triglycerider med en samtidig ökning av HDL-nivån (användbart kolesterol).

Den första representanten för denna grupp var Clofibrate, som allmänt användes för behandling av vaskulär ateroskleros, men hade allvarliga biverkningar. Med tiden ändrades botemedlet, vilket ledde till utseendet av en ny generation fibrer: Bezafibrate, Fenofibrat, Ciprofibrat och Gemfobrozil. Dessa läkemedel är mindre giftiga och säkrare för människokroppen, och de kan minska mängden fettsyror i plasma och förbättra effektiviteten av läkemedel som föreskrivs för diabetes.

De viktigaste biverkningarna vid behandling av fibrolsyraderivat innefattar:

 • smärta: huvud, muskel och bukhålighet
 • uppblåsthet, flatulens
 • förlust av aptit och muntorrhet
 • illamående och yrsel
 • allergiska reaktioner

Preparat baserade på fibrosyra är inte föreskrivet för gravida och ammande kvinnor, ungdomar under pubertet, patienter med svår lever- och njurinsufficiens. De används med försiktighet och i minimala doser för att sänka kolesterol hos personer med sjukdomar i matsmältningssystemet och i magtarmkanalen.

De droger som släpps ut på basis av fibrosyror kombineras inte med alla läkemedel. Därför är det extremt oönskat och till och med farligt att använda dem utan förskrivning.

Gallsyra-sekvestranter

Ganska brett i modern medicin används kolesterol-sekvestranter för att sänka kolesterol (FFA). De kan användas antingen ensamma eller i komplex terapi som hjälpmedel. I denna grupp är sådana läkemedel som Kolesevelam, kolestyramin och kolestipol.

Ordet sequester, kan tolkas som "isolera", d.v.s. FFA hämmar återabsorption av gallsyror från tarmen och levern kolesterol, respektive dess större mängd utsöndras utan att få in i blodet. Således lämnar LDL aktivt människokroppen, mängden dåligt kolesterol i blodet minskar.

Huvuddragen hos SFA är att de inte absorberas i blodet och är därför helt säkra. Dessa läkemedel ordineras även för barn och gravida kvinnor. Men dessa kategorier rekommenderas att kombinera intaget av FFA med folsyra och preparat som innehåller järn.

En liten lista över möjliga biverkningar som orsakas av FFA:

 • förstoppning och matsmältningsbesvär (tillfällig matsmältningsbesvär)
 • halsbränna eller illamående
 • flatulens och uppblåsthet

Alla dessa symptom är milda och snabba, det fanns inga allvarliga biverkningar från att ta dessa mediciner. Kontraindikationer inkluderar störningar och obstruktion av gallvägarna, njur- och leverinsufficiens, benägenhet för kronisk förstoppning.

Biverkningar för absorption av kolesterol i tarmarna

Dessa droger påverkar absorptionen av kolesterol i tarmväggen från mat, men dess återkomst till levern och frisättning i blodet minskar signifikant. Som hämmare som minskar absorptionen av kolesterol (ISAX) i tarmen används Lipbon och Ezetrol, liksom det biologiskt aktiva tillägget Guarem.

Fördelarna med dessa fonder är:

 • Hög säkerhet, eftersom de praktiskt taget inte absorberas i blodet.
 • Möjligheten att använda dem i komplex terapi, kombinera mottagning med statiner och andra medel.
 • Frånvaron av kontraindikationer att använda bland personer med leverinsufficiens och sjukdomar.

Ganska effektivt sätt att absorbera kolesterol i tarmen och avlägsna det från kroppen är kosttillskottet Guarem. Dess obestridliga fördelar:

 • acceleration av utsöndring av gallsyror
 • blunting aptit (från det ökade kolesterolet lider oftast människor med övervikt)
 • utmärkt kompatibilitet med andra droger
 • användarvänlighet (granulat behöver bara läggas till någon dryck)

I extremt sällsynta fall finns biverkningar i form av utspädd avföring, illamående, smärta i tarmen och flatulens. Dessa symtom passerar snabbt, ofta oberoende, medan kolesterolhalten systematiskt och signifikant minskas.

Medlen från ISAX-gruppen stimulerar och förbättrar statins effektivitet, men samtidigt kan de provocera och förvärra biverkningarna när de kombineras. De är kontraindicerade hos kvinnor under graviditet och amning.

Nikotinsyra

Ett annat sätt att sänka kolesterol i blodet är Nikotinsyra eller Niacin. Preparat som framställts baserat på Nicotinic acid: niceritrol, acipimox, Enduratsin bidra till att minska dålig kolesterolkoncentration i blod och minska risken för blodproppar.

Vanliga negativa reaktioner från kroppen till nikotinsyra är:

 1. Känsla av värme i överkroppen och ansiktets övre del.
 2. Allergiska reaktioner.
 3. Störningar från mag-tarmkanalen (rekommenderas inte för personer som lider av gastrit och magsår).
 4. Ökning av glukos i diabetes mellitus.

Med tanke på de listade möjliga biverkningarna börjar behandling med nikotinsyra med minimala doser, gradvis ökar dem. Terapi utförs under konstant övervakning och övervakning av en läkare. För att uppnå varaktiga positiva resultat behövs en lång behandlingstid.

Enduracin - en ny generation läkemedel baserad på nikotinsyra är mycket lättare att överföra och har ett minimum av biverkningar. Ändå är alla preparat utan undantag baserat på kontraindikation i kroniska former av hepatit, allvarliga kränkningar av hjärtrytmen, gikt och ulcerös lesion i duodenum och mage.

Ytterligare metoder för att minska kolesterol

Att sänka kolesterol, kost, en aktiv livsstil med måttlig fysisk ansträngning, bli av med övervikt och avvisande av dåliga vanor (alkohol och rökning) är obligatoriska villkor. Den grundläggande dagliga kosten hos en person med högt kolesterol bör bestå av havs- och flodfisk, fettsnål kostkött, grönsaker och frukt, flingor, grönt te, en mängd spannmål och mejeriprodukter med minskat fettinnehåll.

Granat reducerar kolesterol

Livsmedel som hjälper till att minska kolesterol inkluderar: avokado och skogsbär, pistaschmandlar, mandel och sesam, havreflingor och baljväxter, grönsaker och kål, olivolja och marina fiskar. Regelbunden regelbunden näring kommer att hjälpa till att avlägsna aterosklerotiska plack från kroppen och öka produktionen av bra lipider. Ofta bli av med överflödigt kolesterol genom diet och livsstil, utan användning av droger.

BAD används ofta för att normalisera kolesterolnivåerna och förhindra ateroskleros. Att döma av den positiva feedbacken är de mest populära av dem: Fibropeket, Ateroklefit, Verbena - rena fartyg och Vita Taurin. Dessa tillsatser, som förhindrar absorption av LDL och absorberar dem, har en positiv effekt på blodkärlen och hjärtat, stabiliserar leverans och hela matsmältningssystemet.

Glöm inte folkmedicin, i det här fallet är det inte mindre effektivt, men mer säkert. Här är några recept testade av erfarenhet och tid:

 1. Infusion av propolis kommer att rengöra kärlen, och förbereda det hemma kommer inte att vara mycket svårt. Propolis kan köpas på marknaden för biodlare och säljare av honung. Produkten hälls med alkohol (företrädesvis sjuttio procent, men det är möjligt och vodka) i andelen 10 g propolis per 90 g vätska. Infektera drogen i två veckor, i mörkret vid rumstemperatur. Varje dag flera gånger måste du skaka flaskan med innehållet intensivt.
  Ta tre gånger om dagen, innan du äter sju droppar upplösta i ett glas vatten. Behandlingsförloppet är fyra månader.
 2. Pulver från den torra rotan av maskrosor är ett utmärkt verktyg för att sänka kolesterol och förhindra ateroskleros. Växtens rot måste grävas, tvättas noggrant och torkas, krossas sedan med en murbruk eller kaffekvarn till ett pulverformigt tillstånd. En tesked av färdig massa bör förbrukas före varje måltid, i sex månader.
 3. Råbärbär är också ganska effektiva för att lösa det kolesteriska problemet. De kan helt enkelt ätas färskt före fem måltider eller förbereda en läcker medicin: slipa bären med köttkvarn och blanda med honung i proportioner på 2/1. Blandningen hålls i kylskåpet och tar 1 hl. innan du äter. Denna åtgärd är utrustad med en mängd olika medicinska egenskaper och trevlig smak, men det är absolut inte lämpligt för allergiker.

I allmänhet finns det många sätt att sänka kolesterol, det är viktigt att kunna välja en effektiv och säker lösning för din organism. I kampen för ens egen hälsa och livslängd, som i krig, är alla tillgängliga metoder bra, och i detta fall är hjälp från en noggrann och kompetent läkare den bästa strategin.

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Tabletter från kolesterol

Allmän information

kolesterol Är en fettalkohol, en organisk förening som finns i membranen i celler av levande organismer.

Två begrepp används ofta: kolesterol och kolesterol. Vad är skillnaden mellan dem? Faktum är att detta är samma ämnes namn, endast i medicinsk litteratur är termen "kolesterol"Sedan slutet"-ol"Indikerar dess relation till alkoholer. Detta ämne är ansvarigt för att ge styrka cellmembran.

Men om kolesterolhalten i kroppen ökar, bildar kolesterolplåtarna i kärlens väggar, vilket sprickbildning skapar en gynnsam miljö för utbildning blodproppar. Plåtar smalrar kärlets lumen.

Därför, efter en analys av kolesterolhalten, bestämmer läkaren, om det är nödvändigt, vad man ska göra med högt kolesterol. Om analysen av kolesterolanalysen anger dess höga hastigheter, utser specialisten ofta dyra läkemedel - statiner, vilka är utformade för att förhindra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Det är viktigt att läkaren förklarar att patienten efter utnämningen alltid ska dricka sådana tabletter, enligt anvisningarna för användning.

Men anti-kolesterolläkemedel har vissa biverkningar, vilka läkare ska varna patienter om och förklara hur man dricker tabletter korrekt.

Därför ska varje person som har högt kolesteroltal bestämma om man ska ta sådana mediciner.

För närvarande finns det två huvudgrupper av droger för kolesterol: statiner och fibrater. Dessutom rekommenderar experter att patienter använder Lipoinsyra och Omega 3. Följande är de läkemedel som används för att minska kolesterol. Däremot är deras användning endast lämplig efter undersökning och utnämning av en läkare.

Statiner för att sänka kolesterol

Innan du tar sådana läkemedel måste du veta vilka statiner som är - vad det är, fördelarna och skadorna på sådana droger etc. Statiner är kemikalier som i kroppen minskar produktionen enzymer, nödvändigt för processen med kolesterolsyntes.

I anvisningarna för sådana droger kan du läsa följande:

 • Minska koncentrationen av kolesterol i plasma på grund av förtryck HMG-CoA-reduktas, såväl som sänkning av syntesen av kolesterol i levern.
 • Minska kolesterolhalten hos personer med homozygot familjär hyperkolesterolemi, som inte kan behandlas med lipidsänkande läkemedel.
 • Deras handlingsmekanism gör det möjligt att sänka den totala kolesterolnivån med 30-45%, "skadlig" - med 40-60%.
 • När du tar en statinnivå HDL-kolesterol och apolipoprotein Aökar.
 • Läkemedel minskar sannolikheten för komplikationer av ischemisk natur med 15%, i synnerhet enligt slutsatser från kardiologer risken angina pectorisoch myokardinfarktminskar med 25%.
 • Det finns ingen mutagen och cancerframkallande effekt.

Biverkningar

Efter att ha tagits kan många negativa effekter noteras:

 • Vanliga biverkningar: asteni, sömnlöshet, huvudvärk, förstoppning, illamående, buksmärta, diarré, myalgi, flatulens.
 • Matsmältningssystemet: diarré, kräkningar, hepatit, pankreatit, kolestatisk icterus, anorexi.
 • Nervsystemet: yrsel, amnesi, hypoestesi, illamående, parestesi, perifer neuropati.
 • Allergiska manifestationer: ett utslag och klåda i huden, urtikaria, anafylaxi, exudativt erytem, ​​Lyells syndrom.
 • Muskuloskeletala systemet: ryggsmärta, myosit, konvulsioner, artrit, myopati.
 • hematopoies: trombocytopeni.
 • Utbytesprocesser: hypoglykemi, diabetes mellitus, viktökning, fetma, impotens, perifer ödem.
 • Den mest allvarliga komplikationen vid statins behandling är rabdomyolys, men det händer i sällsynta fall.

Vem ska ta statiner?

Informera om att sådana statiner, reklamplottor och instruktioner för beredningar vittnar om det statiner - är effektiva droger för att minska kolesterol, vilket väsentligt ökar livets totala livskvalitet och också minskar sannolikheten för utveckling stroke, myokardinfarkt. Följaktligen är användningen av dessa tabletter varje dag en säker metod för att sänka kolesterolnivåerna.

Men i själva verket fram till idag finns det ingen exakt information om huruvida behandling av patienter med sådana läkemedel är verkligen säker och effektiv. Trots allt hävdar vissa forskare att den potentiella skadan och biverkningarna överskrider användningen av statiner som ett förebyggande verktyg som används för att förebygga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Experter argumenterar fortfarande om det är värt att ta statiner, väga för och nackdelar. Läkarforumet innehåller nästan alltid en debatt om ämnet "Statiner - För och nackdelar".

Men det finns ändå vissa grupper av patienter till vilka statiner är obligatoriska.

Statins of the last generation måste gälla:

 • i syfte att sekundär förebyggande efter strokeeller hjärtinfarkt;
 • vid rekonstruktiva kirurgiska ingrepp på stora kärl och hjärta;
 • vid myokardinfarkteller akut koronarsyndrom;
 • vid ischemisk sjukdom med ökad risk för stroke eller hjärtinfarkt.

Det vill säga kolesterolbehandlingar indikeras till de kranskärda patienterna för att öka livslängden. I detta fall, för att minska biverkningar, måste läkaren välja lämplig medicin, övervaka de biokemiska parametrarna. Om det finns en 3-faldig ökning av transaminaser, avbryts statiner.

Tvivelaktigt är det lämpligt att förskriva läkemedel i denna grupp för sådana patienter:

Om statiner ordineras till personer med diabetes, kan de behöva ytterligare tabletter för att minska sockret blod, eftersom i sådana patienter ökar statinerna socker. Läkemedel för att minska blodsockret bör ordineras och justeras till dosen endast av en läkare.

För närvarande gäller i Ryssland standard terapin för de flesta hjärtpatologier användningen av statiner. Men trots att medicinskt syfte minskar dödligheten är detta inte en förutsättning för att läkemedel ska ordineras till alla personer med IHD eller hypertoni. Använd inte dem av alla som redan är 45 år, eller alla som har en hög nivå av kolesterol.

Det är viktigt att överväga föreningen av dessa läkemedel med andra droger.

Vid behov, tillsammans med antikolesterolläkemedel, föreskriver läkaren andra läkemedel för behandling av hjärt-kärlsjukdomar: diroton, Concor, propanorm och andra.

diroton (aktiv komponent - lisinopril) används för att behandla arteriell hypertension.

Concor (aktiv komponent - bisoprololhemifumarat) används för terapi arteriell hypertoni, hjärtsvikt, angina pectoris.

Lista över statin droger

Vilka läkemedel är relaterade till statiner, och vad är deras aktivitet för att sänka kolesterol, kan du ta reda på från tabellen nedan.

Klassificering av statiner

I medicin beaktas vissa parametrar för klassificering.

Hur väljer man statiner?

Trots alla recensioner om statiner för att minska kolesterol är det upp till patienten att bestämma om man ska ta sådana mediciner, men det är nödvändigt att göra detta endast på rekommendation av en specialist. Viktigt, först och främst, inte återkoppling, men utnämning av en läkare.

Om en person fortfarande bestämde sig för att ta statiner, bör valfaktorn inte vara priset på medicinen, men först och främst förekomsten av kroniska sjukdomar.

Oberoende behandling, om ökad kolesterol, kan inga droger utföras. Behandling för ökad kolesterol- och lipidmetabolismstörningar ordineras av en kardiolog eller terapeut. I detta fall bedömer experten nödvändigtvis följande risker:

 • ålder;
 • golvet;
 • vikt;
 • förekomsten av dåliga vanor
 • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, andra sjukdomar (diabetes mellitus, etc.).

Det är viktigt att ta statiner i den dos som ordinerades av läkaren, medan det är viktigt att ta biokemiskt blodprov så ofta som föreskrivs av en specialist.

I händelse av att för dyra piller förskrivits, kan du be läkaren att ersätta läkemedel som är billigare. Vi rekommenderar dock att använda originalläkemedel, eftersom generiska läkemedel inhemskt producerade är av lägre kvalitet än den ursprungliga drogen och generiska läkemedel som erbjuds av utländska tillverkare.

De som tidigare intresserar sig för vilka verkliga fördelar och skador av statins från kolesterol som äger rum, måste flera viktiga faktorer beaktas för att minimera skadan av dessa läkemedel.

Om medicinering är ordinerad för äldre patienter, bör man komma ihåg att risken myopati dubblerar om tillsammans med droger från hypertoni, gikt, diabetes mellitus.

Vid kroniska leversjukdomar är det önskvärt att ta Rosuvastatin i låga doser, pravastatin (Pravaksol). Dessa läkemedel ger skydd för levern, men när du använder dem kategoriskt kan du inte dricka alkohol och även öva behandling antibiotika.

Med konstant manifestation av smärta i musklerna eller förekomsten av risk för skador är det också lämpligt att använda Pravastatin eftersom det inte är så giftigt för musklerna.

Personer med kronisk njursjukdom bör inte tas Fluvastin Lescoll, också borde inte dricka Atorvastatin kalcium (Lipitor), eftersom dessa läkemedel är giftiga för njurarna.

Om patienten försöker sänka kolesterol med låg densitet rekommenderas det att använda olika typer av statiner.

För närvarande finns inga exakta uppgifter att det är tillrådligt att ta en kombination av "statiner plus nikotinsyra". När du tar nikotinsyra, kan personer med diabetes drabbas av blodsocker, giktattacker, blödning från mag-tarmkanalen är också möjligt, sannolikheten ökar rabdomyolys och myopatier.

Studien av effekten av statiner på kroppen

Tidigare kardiologer föreskrev statiner för personer som lider ischemisk sjukdom, arteriell hypertoni, och med låga risker för kardiovaskulära patologier.

För närvarande har inställningen till denna typ av droger förändrats i vissa specialister. Även i Ryssland hittills har det inte varit en fullständig självständig studie av effekterna av statiner på kroppen.

Samtidigt hävdar kanadensiska forskare att risken efter användning av statiner katarakt hos patienter ökade med 57% och förutsatt att en person lidit diabetes mellitus, - med 82% Sådana alarmerande data bekräftades genom statistisk analys.

Specialisterna analyserade resultaten från fjorton kliniska studier som genomfördes för att studera effekten av statiner på kroppen. Deras slutsats var följande: När man tar denna typ av medicin minskar sannolikheten för stroke och hjärtinfarkt, men med tanke på de allvarliga biverkningarna är de inte ordinerade för personer som inte tidigare haft stroke eller hjärtsjukdomar. Enligt forskare utvecklar människor som regelbundet tar sådana läkemedel följande biverkningar:

Men i allmänhet finns det olika synpunkter på huruvida dessa droger är skadliga, eller de är relativt säkra.

 • Forskare från Tyskland har visat att det med låg kolesterolhalt, sannolikheten att utvecklas cancer, leversjukdomar och ett antal allvarliga sjukdomar, liksom tidiga dödsfall och självmord, vilket bekräftar att låga kolesterolnivåer är farligare än högt kolesterol.
 • Forskare från USA säger det hjärtattacker och stroke utvecklas inte på grund av högt kolesterol, men på grund av en lägre nivå av magnesium i kroppen.
 • Statiner kan undertrycka en viktig funktion av kolesterol, återställa störningar i kroppens vävnader. För att öka muskelmassan i kroppen och för dess normala aktivitet som helhet behövs fettceller med låg densitet, det vill säga "dåligt" kolesterol. Om det saknas det, myalgi, muskeldystrofi.
 • När man tar sådana läkemedel undertrycks kolesterolproduktionen respektive produktionen mevalonat, vilket inte bara är en källa till kolesterol, men också ett antal andra ämnen. De utför viktiga funktioner i kroppen, så deras brist kan utlösa utvecklingen av sjukdomar.
 • Denna grupp av droger ökar sannolikheten för utveckling diabetes mellitus, och denna sjukdom leder till en ökning av kolesterol. Olika källor säger att om du tar statiner under en längre tid är risken för diabetes 10 till 70%. Under inverkan av dessa läkemedel minskar koncentrationen av GLUT4-proteinet som är ansvarig för nivån av glukos i blodet i cellen. Brittiska forskare har visat att att ta sådana droger ökar risken för diabetes hos kvinnor efter menstruationstiden med 70%.
 • Negativa biverkningar utvecklas långsamt, men patienten kan omedelbart ignorera den, vilket är farligt med långvarig upptagning.
 • När du använder statiner, har det en effekt på levern. De som lider av fetma eller leder en stillesittande livsstil, markerar för en period förbättringen av fartygens tillstånd. Men över tiden bryts komplexa processer i kroppen, vilket kan leda till försämring av mentala processer, särskilt hos personer i ålderdom.

När en person under 50 år har en förhöjd kolesterolnivå, indikerar detta att kroppen utvecklar allvarliga sjukdomar som behöver behandlas. I vissa länder, på nationell nivå, introduceras program som främjar reduktion av kolesterol genom att popularisera aktiv livsstil, förändra kostvanor, överge nikotinberoende och använda statiner införs på nationell nivå.

Till följd av detta har "i många länder" fungerat: dödligheten från kardiovaskulära sjukdomar har minskat avsevärt. Det finns dock en uppfattning att sluta röka, fysisk aktivitet och byta meny är det bästa sättet att förlänga livet, än att använda droger som har kontraindikationer, biverkningar.

Statiner för äldre patienter

Bland argumenten för det faktum att äldre människor bör ta statiner först efter noggrant väga den skada och nytta, kan vi påminna om studien, som besöktes av mer än 3 tusen personer i åldern 60 år som drack narkotika statiner. Cirka 30% noterade manifestationen av muskelsmärta, liksom en minskning av energi, trötthet, svaghet.

Smärtan i musklerna är störst hos dem som just börjat ta sådana mediciner. Som en följd minskar detta tillstånd intensiteten av fysisk aktivitet - människor har svårt att motionera, gå, vilket i slutändan leder till en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt. Dessutom börjar en person som rör sig lite, gradvis öka kroppsvikt, vilket också är en risk för kardiovaskulär sjukdom.

Fibrats: vad är det?

preparat fibrater brukade också sänka kolesterol. Dessa läkemedel är härledda fibrosyra. De binder till gallsyra och minskar därmed den aktiva produktionen av kolesterol i levern.

fenofibrat sänka nivån medicinskt lipider, vilket i sin tur leder till en minskning av kolesterol. Enligt kliniska studier sänker användningen av fenofibrat kolesterol med 25%, triglycerider med 40-50% och ökar också nivån på så kallat "bra" kolesterol med 10-30%.

Instruktionen för användning av fenofibrates, ciprofibrates indikerar att med högt kolesterolnivå minskar dessa läkemedel mängden extravaskulära avlagringar och sänker även kolesterol och triglycerider hos patienter med hyperkolesterolemi.

 • Taykolor;
 • Lipantil;
 • Exilip 200;
 • ciprofibratLipanor;
 • Gemfibrozil.

Men innan du köper och tar sådana mediciner, bör du tänka på att deras mottagning leder till att vissa biverkningar uppträder. Som regel manifesterade man oftast en mängd olika matsmältningsstörningar: flatulens, matsmältningsbesvär, diarré, kräkningar.

Det finns sådana biverkningar efter att fenofibrates har tagits:

 • Matsmältningssystemet: pankreatit, hepatit, kräkningar, buksmärtor, illamående, diarré, flatulens, utseende av gallstenar.
 • Muskuloskeletala systemet: svaghet i musklerna, rabdomyolys, diffus myalgi, myosit, spasmer.
 • Nervsystemet: huvudvärk, sexuell dysfunktion.
 • Hjärta och blodkärl: lungemboli, venös tromboembolism.
 • Allergiska manifestationer: hud klåda och hudutslag, ljuskänslighet, urtikaria.

Det praktiseras kombinera statiner med fibrer för att minska doseringen och följaktligen negativa manifestationer av statiner.

Läkemedel som sänker absorptionen av kolesterol i tarmen

Läkemedlet ezetimib (Ezetrol) Är ett nytt lipidsänkande medel som minskar absorptionen av kolesterol i tarmen. Dessutom provar Ezetimibe (Ezetrol) inte utvecklingen av diarré. På en dag måste du ta 10 mg medicin. Men det är viktigt att överväga att kroppen producerar upp till 80% kolesterol, och endast cirka 20% av det kommer in i kroppen med mat.

Alla andra läkemedel

Läkaren kan rekommendera att ta kosttillskott (BAA).

Men sådana naturliga botemedel som Omega 3, tykveol, linfröolja, liposyra sänka kolesterolnivån något.

Det bör beaktas att kosttillskott inte är läkemedel, därför är sådana läkemedel sämre än statindroger när det gäller att förhindra hjärt-kärlsjukdomar.

Förteckningen över kosttillskott som används för detta ändamål och innehåller naturliga komponenter:

Omega 3

Tabletter innehållande torskleverolja (Omega 3, Okeanologii, Omacor) rekommenderas för tillträde till personer som försöker sänka kolesterol. Fiskolja skyddar kroppen från utvecklingen av åkommor av blodkärl och hjärta, liksom från depression och artrit. Men för att dricka fiskolja måste du vara mycket försiktig, som när du tar det ökar risken kronisk pankreatit.

tykveol

Pumpa fröolja anges för upptagning till dem som lider kolecystit, ateroskleros hjärnans kärl, hepatit. Läkemedlet ger koleretisk, antiinflammatorisk, antioxidant, hepatoprotektiv effekt.

Lipoinsyra

Denna lösning är endogen antioxidant, Det används för förebyggande och behandling av koronär ateroskleros. Det finns en positiv effekt av läkemedlet på kolhydratmetabolism. När den tas emot förbättras trofiska neuroner, glykogenivåerna i levern ökar.

vitaminer

vitaminer bidra till normalisering av kolesterolindikatorer, öka hemoglobin och andra. Organismen behöver vitamin B12 och B6, folsyra, Nikotinsyra. Det är mycket viktigt att det här är naturliga vitaminer, det vill säga det är viktigt att äta de livsmedel som innehåller dessa vitaminer.

Sitoprom

BAD är ett extrakt av granens fot, det innehåller beta-sitosterol, polyprenoler. Bör tas vid hypertoni, ateroskleros, höga nivåer av triglycerider och kolesterol.

policosanol

BAA - extrakt av vegetabiliskt vax. Hjälper till att minska kolesterol med låg densitet, hjälper till att förhindra ateroskleros.

Andra medel

Gallsyra-sekvestranter (kolesevelam och andra) är läkemedel som används i komplex behandling som en hjälpkomponent för att sänka kolesterol. De undertrycker syntesen i plasma.

ciprofibrat Lipanor - Undertrycker syntesen av kolesterol i levern, sänker blodets nivå och minskar nivån av aterogena lipoproteiner.

rön

Således är listan över droger för kolesterol som erbjuds för närvarande mycket stor. Men om en patient praktiserar att reducera kolesterol i blodet, måste han komma ihåg att läkemedel som minskar kolesterolnivån orsakar ett antal biverkningar. Naturligtvis, när läkare för högt kolesterol förskrivs tar läkaren hänsyn till detta och informerar även patienten om kontraindikationerna för att sänka kolesterol.

Men medicinska preparat för minskning av kolesterol i blod bör likväl accepteras, vilket kombinerar sådan behandling med diet, såväl som aktivt sätt att leva på. Det är önskvärt att ta droger som reducerar kolesterol i blodet, den sista generationen, eftersom deras tillverkare förbättrar droger.

Den bästa botemedlet för högt kolesterol är rätt näring

Upp till vissa indikatorer kan du sänka kolesterolet i blodet med tabletter. Men kolesterolsänkande tabletter ska endast användas när det finns hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Det finns grupper av patienter som behöver ta tabletter från kolesterol i blodet. I andra fall, innan du börjar ta piller för att minska kolesterol, bör du rådgöra med en läkare som väger fördelarna och skadorna av sådan behandling.

Att leva ett helt liv, förutom att ta tabletter, måste du äta rätt, spela sport. Om kolesterolvärdena är mycket höga är det bättre att omedelbart förändra livsstilen, vilket kommer att bidra till normalisering utan ytterligare behandling. Du kan också öva mottagandet av folkmedicin, som inkluderar honung och andra hälsosammaste komponenter som gör att du kan "rengöra" kroppen. Hur och hur många gånger om dagen att konsumera sådana medel kommer experten att berätta.