Huvud / Emboli

Lågt blodtryck - orsaker och behandling

Arterialt tryck är en av huvudindikatorerna för beständigheten hos den mänskliga kroppens inre miljö. Den består av två indikatorer: systoliskt och diastoliskt blodtryck.

Systolisk BP fluktuerar i intervallet 110-130 mm Hg. Diastolisk i norm bör inte avvika från 65 - 95 mm Hg. Varje avvikelse från normen påverkar omedelbart människans normala hälsa.

Lågt eller lågt blodtryck, hypotoni, arteriell hypotension - alla dessa är tillståndets namn när blodtrycksnivån hos en vilande person ligger under normen - 100/60 mm. Hg. Art. Lågt blodtryck är inte en diagnos, eftersom det moderna medicinska samfundet inte känner igen hypotension som en sjukdom.

Konstant lågt tryck är som regel medfödd, d.v.s. överförs från föräldrar till barn. Vad ska man göra när trycket är låg, orsakerna till detta tillstånd, liksom de viktigaste symptomen vi kommer att överväga i den här artikeln.

Orsaker till lågt tryck

Hypotonisk tryckreduktion anses vara under 100/60 mm Hg. Detta är ett problem för både unga och äldre. Denna minskning kan vara fysiologisk eller patologisk.

Lågt orsakstryck kan vara mycket omfattande. Låt oss i större detalj överväga de tillstånd och sjukdomar som kan orsaka lågt blodtryck:

 1. Brott mot hjärtats arbete. En minskning av trycket kan orsaka bradykardi, hjärtsvikt eller några problem med hjärtklaffar.
 2. Graviditet. BP minskar förmodligen för att kvinnans cirkulationssystem snabbt ökar i volym under graviditeten. Detta är normalt, och BP återgår vanligtvis till sin ursprungliga nivå efter födseln.
 3. Endokrina störningar - hypotyroidism, hypoglykemi, i vissa fall diabetes och biverkningsinsufficiens - prova en minskning av blodkärlens ton.
 4. Dehydrering, som en följd av ökad fysisk ansträngning, diarré eller missbruk av diuretika.
 5. Blodförlust. Förlust av stora mängder blod till följd av allvarliga skador eller inre blödningar leder till en minskning av volymen cirkulerande blod och en plötslig minskning av blodtrycket.
 6. Allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) är en annan orsak till att lågt blodtryck inträffar. Anafylaktisk reaktion kan orsaka andningssvårigheter, urtikaria, klåda, laryngealt ödem och blodtrycksfall.
 7. Fastande (undernäring). Bristen på vitamin B12 och folsyra kan orsaka anemi, vilket åtföljs av en minskning av blodtrycket.

Utgående från det föregående kräver behandling av lågt diastoliskt tryck en detaljerad undersökning av orsaken. Vi rekommenderar starkt att konsultera en hjärtspecialist, endokrinolog, nephrologist, läkare, och i vissa fall - onkologi, hematologi, gastroenterologi, psykoterapeut.

Vad ska man göra med lågt tryck?

Så har du lågt blodtryck - vad ska du göra? Allt beror på personen och hans hälsotillstånd. Ett stort antal ungdomar är hypotoniska. Siffrorna för blodtryck i dem är ständigt inom intervallet 90-100 / 60 mm. Hg. Art. I det här fallet känns en person väl, hans arbetsförmåga bryts inte.

Ibland utvecklar en frisk person ett hypotoniskt tillstånd till följd av stress, ogynnsamma väderförhållanden. Om det sänkta trycket kombineras med huvudvärk, svaghet, yrsel, dåsighet, illamående - du måste vidta åtgärder.
Medicin för lågt blodtryck innefattar administrering av koffeinbaserade läkemedel, örtberedningar som har en stimulerande effekt. När hypotension är användbar för att börja dagen med en kopp med bra bryggt kaffe. Det är emellertid inte nödvändigt att missbruka koffein: en så kallad paradoxal reaktion av blodkärl är möjlig - expansion och som ett resultat en jämn sänkning av blodtrycket.

Mer promenad i frisk luft - i parken, på gatan innan du lägger dig, gå mer. Vid lågt tryck är all fysisk aktivitet helt enkelt nödvändig. Tänk också över matrationen så att det alltid finns krom i det. Om du är orolig för lågt nedre (diastoliskt) tryck med förhöjd övre (systolisk) samtidigt, ska du omedelbart gå till kardiologen. Eftersom ett sådant symptom kan prata om aortaklaffinsufficiens.

Hur man höjer lågt blodtryck hemma

Snabbt höja blodtrycket kommer att hjälpa följande droger:

 1. Ascorbicum (0,5 g) och grönt teextrakt (2 tabletter).
 2. Aralia Manchurian (15 droppar) och pantokrine (30 droppar).
 3. Tinktur av Rhodiola rosea och Leuzea (25 droppar).
 4. Druvsaft (1 glas) och tinktur av ginseng (30 droppar).
 5. Tinktur av kinesisk magnolia vinstock (1 sked), cordiamin (25 droppar) och glycin (1 tablett under tungan).

Läkemedelsbehandling av lågt blodtryck tar stimulantia, koffein, citronsyra eller bärnstenssyra - deras läkare ordinerar, besök som måste vara regelbunden, om du har lågt blodtryck.

Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens: huvudorsaker

Otvetydigt svara på frågan vad som kan orsaka lågt tryck, men samtidigt en hög puls, är det omöjligt.

För att göra den slutliga diagnosen är det värt att kontakta flera specialister som hjälper till att identifiera de verkliga orsakerna till problemet. Patienten bör undersökas först av en kardiolog, senare av en terapeut och även av en endokrinolog.

Bland de faktorer som framkallar sådana brott i arbetet med hjärt-kärlsystemet kan vi namnge följande:

 1. Signifikant blodförlust.
 2. Shock of different etiology (på grund av allergisk reaktion, trauma, toxiner och infektioner, liksom kardiogent ursprung), som kännetecknas av traditionella symptom på hypotoni.
 3. Dystoni, som fortskrider med utveckling av specifika kriser, och kännetecknas av allvarlig svaghet och yrsel, bleka slemhinnor och hud, en kraftig minskning av blodtryck och uppkomsten av allvarliga takykardi.
 4. Orsaken kan vara graviditet, för vid denna tidpunkt i kvinnans kropp minskar kärlets ton på grund av hormonprogesteronets påverkan. Dessutom är ökningen i volymen cirkulerande blod karakteristisk, därför är det under graviditeten ganska ofta möjligt att upptäcka tre störningar - takykardi, järnbristanemi och lågt blodtryck.
 5. Dehydrering, som observeras med långvarig kräkning och diarré, signifikant fysisk ansträngning, och även med en termisk chock.
 6. Orsakerna till takykardi med samtidig minskning av blodtrycket inkluderar även akuta inflammatoriska processer i de inre organen (till exempel akut pankreatit), där blodfördelningen förändras.

Om pulsen ökar och trycket sänks känns patienten smärta i hjärtat, huvudvärk, yrsel, ångest, rädsla. Det kan också finnas en känsla av fullhet i magen, illamående, kräkningar.

symptom

Lågt hjärttryck kännetecknas av följande symtom:

 • svaghet, sjukdom, minskad effektivitet och minne;
 • huvudvärk och yrsel, förmörkelse i ögonen;
 • väderförmåga, känsla av förkylning;
 • takykardi, smärta i hjärtat.

I mer försummade fall kan, när trycket faller till kritiska markeringar (50 mm Hg och under) följande symptom kopplas till ovanstående symtom:

 • skarpa attacker av svaghet, svimning
 • passar för kräkningar;
 • känsla av brist på luft.

Lågt lägre blodtryck åtföljs ibland av en neuros, som uppenbarar sig i ångest, irritabilitet, tårförmåga. Depression uppstår, stämningen är utbytbar.

Vid graviditet

Med tanke på detta symptom i samband med graviditet kan du dela upp två alternativ.

 1. Hypotension, som ett primärt tillstånd, äger rum före graviditeten och fortsätter med början. I det här fallet finns det ingen risk för framtida mamma. Fostret kan drabbas, mot bakgrund av hypotoni, sänks hastigheten av kärlblodflödet, vilket oundvikligen kommer att påverka barnets plasentala blodcirkulation negativt. Det finns en stor risk för fostrets intrauterin hypoxi med alla följder.
 2. Att minska trycket är resultatet av graviditeten. Detta är möjligt med tidig toxicos av den första hälften av graviditetsåldern. En annan variant av dess reduktion är förknippad med utvecklingen av komplikationer under graviditeten i form av en hotande eller påbörjad abort med livmoderblödning. I andra fall föreligger ett brott mot blodtrycket i riktning mot ökningen.

Det bästa sättet att diagnostisera hypotension är att mäta trycket med en tonometer.

Några regler för normalisering av lågtrycket

Vad annat rekommenderas för förebyggande? Följ dessa enkla rekommendationer, och ditt låga tryck kommer att återgå till det normala.

 1. Regelbunden natt sömn (inte mindre än 8 timmar) och helst också en lunch för dig bör bli normen. Glöm inte att ventilera rummet innan du lägger dig.
 2. Ändra din kost, som ska bestå av fetter, proteiner, vitaminer C och B1, kolhydrater. Det ska finnas minst fyra måltider om dagen.
 3. Vänta dig mot en kontrastande själ. Börja härdning med ljummet vatten och gå till den kalla. Detta kommer att stärka kärlens väggar och bidra till att öka trycket.
 4. Stå aldrig upp plötsligt, efter att du vaknat, lägg dig ner i några minuter, flytta dina armar och ben och bara sedan sakta sakta i sängen. Så här kan du undvika yrsel och morgonbesvär.
 5. Ordna din arbetsplats korrekt. Brist på ljus eller en bekväm arbetsplats kan orsaka huvudvärk och sänkning av trycket.
 6. På kvällen, ligga på ryggen, lägg fötterna på väggen för att förbättra blodutflödet. I denna position borde du spendera 15 minuter.

Dessa regler är särskilt relevanta för den växande barnens organism och för äldre.

Behandling av lågt blodtryck

Att ta medicinska procedurer är endast nödvändig vid de första manifestationerna av hypotension, eftersom det i de första etapperna är lättare att eliminera det negativa inflytandet av lågt tryck på organismen som helhet. Som en del av behandlingen bör du inte experimentera och förlita dig på din kunskap, det är viktigt att konsultera en läkare som efter en detaljerad undersökning kommer att uppmana ett effektivt schema i varje enskilt fall.

Vid lågt tryck börjar behandling sällan med administrering av läkemedel. För att eliminera problemet kan det räcka för att ändra livet för livet själv. Om detta inte hjälper, rekommenderas patienten och folkmedicin, läkemedel och till och med spa-behandling.

Vad är farligt lågt blodtryck hos en person och vad är hälsoskyddet av det?

Nästan alla vet om risken för högt blodtryck. Lågt blodtryck (BP) är dock också en risk för patientens liv och hälsa. Vad som är farligt är lågt blodtryck hos människor och vilka indikationer anses kritiska - inte alla vet.

Reducerat BP anses, vars värde avviker från normen på nedre sidan med 20 eller mer procent. Enligt statistiken finns villkoret i varje 4 invånare på planeten. I Ryssland är diagnosen arteriell hypotoni etablerad hos 3 miljoner människor. Varje år tar sjukdomen och dess konsekvenser livet på 300 000 människor i världen. Vilket lågt tryck är farligt för livet, siffrorna på blodtrycksmätaren och deras betydelse, konsekvenserna av arteriell hypotension - vi kommer att överväga ytterligare.

Allmänt begrepp blodtryck

För att klargöra svaret på frågan om hur farligt lågt tryck är, är det nödvändigt att överväga termen AD själv. Detta är en viktig indikator som indikerar överskott av tryck i människa fartyg över atmosfären. Värdet av AD beror på patientens egenskaper, ålder, vanor, livsstil. Det bestäms genom att beräkna den mängd blod som pumpas av hjärtmuskeln över ett visst tidsintervall.

Med livets gång kan tryckindexet variera. Även fysisk och emotionell överbelastning kan leda till fluktuationer. Mindre avvikelser i indikatorerna observeras beroende på tid på dagen.

Tabell 1. Normen för blodtryck för personer i olika åldrar.

Den vanliga normen för en hälsosam vuxen är BP, vars värde ligger i intervallet 140/90 mm Hg. Pulstryck (skillnaden mellan övre och nedre index) ska ligga inom 30-55 mm kvicksilver.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck. "Tyst mördare", som hennes dubblerade kardiologer, tar miljontals liv varje år.

Mycket lågt tryck

I absoluta värden är indikatorerna för lågt blodtryck 90/60 mm Hg eller mindre. Det finns dock några kriterier för att bestämma om lågtryck är farligt i ett visst fall:

 1. Ärftlig predisposition. För vissa patienter är låga blodtrycksvärden indikatorer på normen från födseln. Sådana indikatorer ger inte obehag, påverkar inte prestanda. Konsekvenserna av lågt tryck i detta fall finns inte heller. I vissa fall påverkas normaliseringen av indikatorer av en förändring av kost eller sömn.
 2. Patologiskt tillstånd. Om en minskning av trycket leder till illamående, yrsel, minskad effektivitet, handlar det om arteriell hypotension. I detta fall är risken för lågt tryck mycket märkbar. Primärt är arteriell hypotension en sekundär diagnos.

Begreppet arteriellt tryck

Vad betyder siffrorna på tonometern?

BP karakteriserar arbetet med kroppens kardiovaskulära system. För att mäta det, använd en enhet som kallas en tonometer. Mängden blodtryck registreras som två siffror:

 1. Den övre. Visar blodtrycket som registreras när blodet utvisas från hjärtmuskeln. Dess storlek påverkas av organets sammandrag och motstånd som uppstår i fartygen.
 2. Lägre. Numerisk beteckning av diastoliskt blodtryck, vilket uppträder när hjärtmuskeln slappnar av. Reflekterar motståndet i kärlväggarna.

50 mm kvicksilver. Art.

Det handlar om lägre blodtryck. Sådana siffror på tonometern är en avvikelse från normen och kan vara farlig. För att kunna bestämma vad som är dåligt för lågt blodtryck hos en person i detta fall är det dock nödvändigt att ta hänsyn till pulsskillnadsindexet. Än det är farligt:

 1. Om mätningen visade en engångsdroppe i övre och nedre blodtrycket, är detta tillstånd i många fall berättigat. Som regel är resultatet typiskt för personer som har arteriell hypotension vid födseln. Att tänka på vad lågt blodtryck är fyllt med och hur farligt det är är bara värt det om du känner dig värre.
 2. Pulsdifferens mer än 25% är farlig. Vad hotar lågt blodtryck hos en person med en imponerande pulsskillnad? Indikatorn kan signalera utvecklingen av kranskärlssjukdom, dysfunktion av sköldkörteln, ateroskleros, etc.

70 mm Hg. Art.

Om det övre trycket är 70 mm Hg. Oftast är det en fråga om stabil arteriell hypotension. Detta tillstånd är farligt och kräver ett samtal till en läkare för att identifiera orsakerna. Som regel finns det:

 1. Arteriell hypotension 2 grader av svårighetsgrad. BP sträcker sig från 100 / 70-90 / 60 mm Hg. Art. Övervägande har inga uttalade manifestationer.
 2. Arteriell hypotension 3 grader. Indexet för blodtryck är 70/60 mm Hg. Art. eller mindre. Villkoren kräver särskild observation och farmakologisk behandling.

80 mm Hg. Art.

Den övre bilden är 80 mm Hg. st.- inte kritiskt lågt tryck hos människor. Detta värde har dock en avvikelse från normen och kan signalera några patologier.

Tabell 2. än det farliga lågtrycket

90 mm Hg. Art.

Nästa indikator, med tanke på vad lågtryck betraktas som farligt - det övre blodtrycket på 90 mm Hg. Art. Än det är farligt:

 1. Är en acceptabel avvikelse från den allmänt accepterade normen. Detta är ett gränsvärde, mindre hjärttryck kan signalera om hypotension.
 2. Om blodtrycket leder till försämring av tillståndet är det nödvändigt att konsultera en läkare för information om vad som är farligt för patienten.

Du kan bara utvärdera indikatorn på individuell basis. För vissa människor är värdet normen, men för andra är det farligt.

90 till 50

Betydelsen kan tala om utvecklingen av vissa patologiska förhållanden. För att bedöma situationen spelar pulsfrekvensen en viktig roll. Än det sänkta blodtrycket är farligt:

 1. Med en normal puls (50-90). Indikatorn är som regel 90/50 mm Hg. Art. i det här fallet är inte farligt.
 2. Vid höjden (mer än 90). Det kan provoceras av förgiftning, imponerande blodförlust, graviditet, olika sjukdomar.
 3. Mindre än normen (upp till 50). Är ett tecken på hjärtinfarkt, tromboembolism. Det är registrerat med förlorad medvetenhet.

90 till 60

Tryck vid normal hjärtfrekvens är inte farlig. Ofta och är alls karaktäristisk för människan. Dessutom framkallar värdet:

 • vanlig sömnstörning
 • obalanserad näring
 • dåliga vanor
 • emotionell och fysisk överbelastning etc.

90 till 70

När man ser avvikelsen på en tonometers skärm, undrar en person oavsiktligt vilket kritiskt lågt tryck som är farligt för en person. Uppskatta värdet ska vara baserat på ålder:

 1. För ungdomar. 90/70 är normen för ungdomar, speciellt ofta hos atleter eller asthenisk kroppsbyggnad. Även blodtrycket faller när det är för stora belastningar eller kränkningar av regimen. Indikator 90/70 bär inte ett hot mot livet.
 2. Hos vuxna I avsaknad av obehagliga symptom är det inte farligt. Om det påverkar livskvaliteten måste du identifiera orsaken till tillståndet.
 3. För äldre. För personer från 60-65 år kan lågt blodtryck vara kritiskt. Värdet på 90/70 kräver konstant övervakning, vilket gör det möjligt att bedöma vad som är farligt för patientens tillstånd.

100 till 50

Det kan vara både en norm och ett tecken på hypotension. Orsaken till oro är följande symtom:

 • förfelningstillstånd, förlust av medvetande
 • minskad effektivitet och koncentration;
 • avvikelse av pulsfrekvensen i större eller mindre utsträckning;
 • perifer förlust av känslighet
 • Utseendet av illamående, kräkningar;
 • smärta i hjärtat.

100 till 60

Indikatorn påverkar vanligtvis inte en persons tillstånd. Pulsskillnaden ligger inom normala gränser. Att bedöma statusen för en viktig:

 1. Jämför trycket i dynamiken. Om patienten tidigare hade sänkt blodtrycket, är det nödvändigt att utesluta hypotoni.
 2. Uppskatta det allmänna villkoret. Med yrsel, minskad aktivitet, generell svaghet kräver tillståndet uppmärksamhet. Det kan vara farligt.
 3. Tänk på ytterligare faktorer. Genomförd farmakologisk terapi, förändring av tidszoner, överträdelser av regimen, vidhäftning till en diet kan leda till lågt blodtryck.

100 till 70

För att förstå den individuella normen för tryck för patienten beaktas hans ålder, tidigare indikationer på blodtryck, livsform.

Tabell 3. Då trycket på 100/70 är farligt i olika åldersgrupper

Kritiskt tryck för en person: När ska man ringa en ambulans?

Förändringen i blodtrycket (BP), både uppåt och nedåt, kan inte bara vara hälsofarligt men också ett hot mot livet. Alla som någonsin har haft en plötslig förändring i blodtrycket är det nödvändigt att veta vad som är det kritiska trycket för en person, hur man känner igen det och hur farligt det är plötsliga hopp.

Normalt tryck och toleranser

Det ideala värdet av blodtryck för en person är 120 med 80 mm Hg. I detta fall observeras en sådan indikator sällan, vanligtvis är avvikelser från normen upp till 10 enheter av både övre och nedre index.

Normer ändras med ålder. Hos personer över 50 år kan en ökning i övre indexet till 130 mm Hg betraktas som normalt.

Att minska blodtrycket är inte alltid farligt. Så, att minska blodtrycket till 110 med 70 eller 100 med 60 är inte en patologi. På många sätt är normalt blodtryck för varje person ett rent individuellt koncept och beror på organismens egenskaper. Vissa patienter lever alla sina liv med något minskat tryck och deras hälsa förvärras då blodtrycket stiger till normala värden.

Hos äldre kan en minskning av blodtrycket till 110 till 70 åtföljas av minskad styrka och yrsel, men för andra åldersgrupper anses detta värde nära ideal.

Med åldern stiger trycksnormen, men vissa människor mår bra med andra indikatorer

Således indikerar förändringen i blodtrycket med 10-15 enheter över eller under normen ingen patologi, men endast om en person inte känner obehag på samma gång. Det är nödvändigt att titta på dig själv när allt liv lågt tryck, till exempel 100 till 60, men under påverkan av negativa faktorer steg det plötsligt till 120 med 80, och du känner dig orolig. Detsamma gäller när patienten alltid har bott vid ett tryck på 130 till 90, men plötsligt sjönk det till 110 med 70. Sådana indikatorer är inte kritiska och brukar inte vara hälsofarliga men plötsliga avvikelser från blodtrycket från värden som anses normala för patienten, kan fungera som den första signalen om ett brott mot kroppen.

Kritiska index av blodtryck

Det är omöjligt att entydigt säga vilka indikatorer som är det kritiska trycket för en person och leda till ett dödligt utfall. Mycket beror på kroppens allmänna tillstånd och patientens ålder.

I vissa fall är blodtrycket 180-120 dödligt för människor. Detta är sant när det var ett kraftigt hopp i blodtrycket hos en patient som levde med normalt tryck, men samtidigt togs inga åtgärder för att stoppa krisen. Resultatet av ett snabbt tryck i trycket kan vara hjärtinfarkt eller hjärnblödning.

Ett kraftigt tryckhopp kan resultera i en stroke

Ett farligt lågt tryck är under 80 till 60. För en person är en plötslig tryckfall under 70 med 50 mm Hg. Detta kan leda till koma eller död.

Ökat blodtryck

Hypertoni är ett tillstånd där blodtrycket stiger från 140 till 100. Kortvariga tryckstötar uppträder hos varje person och är inte en farlig patologi, i motsats till det ständigt förhöjda blodtrycket.

Sjukdomen är associerad med olika patologier i det kardiovaskulära och endokrina systemet, utvecklas ofta mot bakgrund av nedsatt njurfunktion och ateroskleros. Beroende på graden av tryckökning, skiljer sig tre steg av sjukdomen. De första 2 etapperna av utvecklingen av hypertensiv sjukdom är asymtomatiska, i det sista skedet finns tecken på funktionsstörning i kroppen - migrän, andfåddhet, takykardi. Sjukdomen är obotlig, för att normalisera blodtrycksindex måste patienten hela tiden ta antihypertensiva läkemedel.

Med hypertonisk kris kan trycket hos en person öka till 200 med 140 och högre. Dessa är kritiska värden som hotar patientens liv. Det är viktigt att notera att en gradvis ökning av trycket under långa dagar eller veckor i de flesta fall inte orsakar ett tidigt dödligt utfall, men kan orsaka störningar i de inre organen. Det är viktigt att konsultera en kardiolog och vidta åtgärder för att normalisera blodtrycket, men i motsats till en hypertonisk kris är risken för ett dödligt utfall mycket lägre.

Risken för ett dödligt utfall med ett kraftigt hopp i trycket på grund av högt blodtryck ökar med en samtidig ökning av det lägre trycket (diastoliskt blodtryck). Skillnaden mellan övre och nedre index kallas pulstrycket. Högt pulstryck indikerar en ökad belastning på hjärtmuskeln. Det är viktigt att förstå att risken att utveckla hjärtattack vid ett tryck på 180 till 100 är högre än i en hastighet av 200 till 130, just på grund av det höga pulstrycket i det första fallet.

Ett annat farligt tillstånd är den stora skillnaden mellan övre och nedre tryck. Således bör man vid 200 till 90 doser vidta åtgärder för att normalisera blodtrycket inom en timme, annars är risken för hjärnskador på grund av hypoxi hög.

Pulstrycket kan öka i en frisk person, till exempel efter fysisk ansträngning, men återgår till normalt inom 10 minuter

Varför är lågt tryck farligt?

Hypotension är ett tillstånd där övre trycket är mindre än 100 och den lägre är mindre än 70. Risken för detta tillstånd är bristen på syre som kommer in i hjärnan och inre organen.

I sig är lågt blodtryck inte farligt och fungerar sällan som en självständig sjukdom. I de flesta fall diagnostiseras hypotension vid ett tryck på 100 till 70 (60) och utvecklas mot bakgrund av störningar i sköldkörteln eller den vegetativa avdelningen i nervsystemet.

Hypotension är farlig risk för stroke. Detta tillstånd utvecklas på grund av hjärnans hypoxi. Det kritiska värdet av blodtrycket, där risken för dödsfall är mycket hög, ligger under 50 mm Hg. Med sådana indikatorer uppstår irreversibla förändringar i hjärnvävnaden.

När trycket sjunker till 70 per 50 mm Hg. en person behöver akut inlägg.

Första hjälpen för plötsliga förändringar i blodtrycket

Förstå vilka indikatorer som kan anses vara kritiska och äventyra människolivet, det är viktigt att kunna identifiera problemet i god tid och vidta nödvändiga åtgärder.

Behandling av hypotension minskar till en ökning av blodtrycket till gränserna för normen. Vid ett tryck på 100 till 70 räcker det med att dricka ett par koppar kaffe, så märker du en förbättring. Lägre satser kräver läkarvård. Hospitalisering indikeras vid ett tryck på 80 (70) vid 60 (50). I detta fall spelar patientens välbefinnande en viktig roll. Om trycket under 100 inte åtföljs av yrsel och förlust av styrka, är det tillräckligt att vila och lugna ner för att undvika ett ännu lägre BP.

Symtom på lågt blodtryck:

 • yrsel och förlust av styrka
 • hudens hud
 • domningar i händer och fötter;
 • dåsighet;
 • desorientering.

I vissa fall kan en plötslig minskning av blodtrycket leda till svimning. Detta beror på hypoxi i hjärnvävnad på grund av brist på blodtillförsel.

Med en kraftig nedgång i tryck kan en person förlora medvetandet

Med en bestående tryckökning till 140 per 100 eller högre är det nödvändigt att observera kardiologen. Hypertoni behandlas på ett komplicerat sätt, det är nödvändigt att ta ett antal droger som syftar till normalisering av det kardiovaskulära systemet. När hypertensiv kris borde omedelbart ringa ett lag doktorer hemma, men försök inte sänka trycket av blodtryckssänkande läkemedel - ett kraftigt fall i blodtrycket som är fyllt med farliga komplikationer.

Symtom på hypertensiv kris:

 • ansiktets rodnad
 • en känsla av panik och ångest;
 • pulsering av blod i öronen;
 • takykardi;
 • smärta i hjärtat
 • brist på syre (andfåddhet).

Vid kris är det nödvändigt att göra patienten före läkare hjälp. Han behöver ta en semi-sittande position, luta sig tillbaka på kuddarna. Det är nödvändigt att öppna fönstren i rummet för att säkerställa flödet av frisk luft. Ta sedan en tablett nitroglycerin, för att normalisera hjärtfrekvensen och ring till läkarna. Det är strängt förbjudet att ta andra droger för att minska blodtryck eller antiarytmisk verkan.

Vad som är farligt är lågt blodtryck hos människor

I människokroppen sker blodcirkulationen under ett visst tryck eller en kraft som den utövar på väggarna på de kärl som den rör sig över. Nivån på trycket bestäms av tre faktorer: blodkärlens motstånd, kraften i sammandragningar av hjärtmuskeln, blodvolymen.

Att sänka trycket med 20% av normen kallas hypotoni. Det kan vara asymptomatisk (fysiologisk hypotoni) och i närvaro av negativa symtom (patologisk hypotension).

För vissa människor är en låg nivå av tryck under hela livet normalt och orsakar inte hälsoproblem, men de som lider av negativa symtom bör konsultera en läkare för att ta reda på orsaken.

 • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
 • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
 • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
 • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Huvudsymptomen på hypotension innefattar:

 • konstant sjukdom, åtföljd av slöhet, dåsighet, låg arbetsförmåga
 • smärta i bröstet och tråkig, smärtsam smärta i de tidsmässiga och occipitala delarna, som liknar migräner;
 • hjärtklappning tillsammans med dyspné;
 • känslomässig instabilitet är mer uttalad irritabilitet;
 • illamående, uppkomst av kräkningar vid angrepp av huvudvärk;
 • frekvent yrsel och svimning.

I medicinsk praxis är lågt blodtryck inte en sjukdom, därför rekommenderas åtgärder för att öka kroppens ton rekommenderas för eliminering av symtom.

Men hypotoni med uttalade symtom bör diagnostiseras för provokationsfaktorer som kan vara förenade med en vanlig sjukdom.

norm

De som lider av hypotoni måste veta vad lågt blodtryck är farligt för människoliv för att förhindra en hypotonisk kris som måste behandlas i en sjukhusinställning.

Blodtrycket beror på andningsfrekvensen, kroppstemperaturen och hjärtfrekvensen, så det är bättre att övervaka dynamiken med en tonometer. Indexet för det övre eller systoliska trycket bestäms när blodet släpper ut i aortan.

Detta händer när hjärtmuskeln kontraherar. Det lägre eller diastoliska trycket bestäms när blodet går in i de ihåliga venerna. Vid denna tidpunkt är hjärtat i ett avslappnat tillstånd mellan sammandragningar.

Normalt är trycket 120/80 mm Hg, ibland kan det diastoliska trycket variera från 60 till 80, och detta kommer också att vara normalt för en frisk person.

Den mest bekväma för en läkare kallas trycket 115/75 mm Hg, vilket är mer typiskt för kvinnor, för i de flesta män brukar de allmänna indikatorerna vanligtvis öka något. Beroende på kroppens individuella egenskaper kommer det normala trycket för en person att vara det tryck på vilket han mår bra.

Om tonometern visar ett tryck på 90/60 mm Hg. och nedan kan fenomenet kallas hypotension, även om det inte nödvändigtvis reducerar två indikatorer samtidigt. Till exempel, om indexet för endast diastoliskt tryck sänks till 50, finns det också tecken på hypotoni.

Typer av tryck

Beroende på interna samband med patologiska förändringar i kroppen eller externa faktorer kan trycket variera. Hypertoni och hypotension har en funktion - beror på vilka förhållanden kroppen har fått i.

Blodflödet till underbenen observeras hos någon när den stiger snabbt, och hjärtfrekvensen ökar också, vilket leder till en ökning av blodutsläpp och en ökning av trycket av flera enheter.

Men om en person lider av ortostatisk hypotoni, kommer han tvärtom att uppleva ett kraftigt tryckfall, upp till yrsel, obalans eller svimning vid en kraftig ökning.

Orsaken till ortostatisk hypotoni kan vara:

 • graviditet;
 • hög lufttemperatur
 • mottagen kroppsförbränning;
 • neurologisk sjukdom.

Oftast observeras problemet hos äldre människor, men det kan också förekomma hos ungdomar.

 • sjukdomen heter Shia-Dryger syndrom (myeloencefalopati);
 • minskning av trycket orsakar patologi i nervsystemet;
 • Patienten diagnostiseras med akut vaskulär insufficiens hos det autonoma nervsystemet.
 • sjukdomen anses vara oåterkallelig, efter diagnosen är prognosen för en persons livslängd inte längre än 10 år.
 • blodtrycket faller efter att ha ätit
 • hos en frisk person är det en korrespondens mellan blodflödet till extremiteterna på grund av hjärtklappning och förträngning av blodkärl;
 • störning av mekanismen leder till postprandial hypotension, vilket är mer mottagligt för personer med Parkinsons sjukdom.
 • vegetativ-vaskulär dystoni av hypotonisk typ drabbar vanligtvis ungdomar;
 • det kännetecknas av en minskning av blodtrycket med långvarig oändlighet, när en person står länge på ett ställe;
 • speciellt problemet manifesterar sig vid en hög lufttemperatur;
 • Malaise är förknippad med ett brott mot blodcirkulationen mellan hjärnan och hjärtat.
 • i en normal frisk person med långvarig tid flyter blodet till nedre extremiteterna, normal cirkulation och trycketivån balanseras av kärlens förträngning och frekvensen av hjärtkollisioner;
 • med sjukdomen signalerar vänster ventrikel att det finns en ökning av trycket, även om det faktiskt minskar
 • Resultatet är en minskning av hjärtfrekvensen och en ännu större minskning av blodtrycket.

Beskrivning av bilden

Instruktioner för första hjälpen vid lågt tryck kan ses här.

En hypotonisk eller en person som har fallit under vissa förutsättningar kan uppleva en kritiskt lågtrycks- eller hypotonisk kris. Men oftast finns det karaktäristiska orsaker som orsakar en minskning av systoliskt och diastoliskt tryck.

Sänkning av övre trycket kan orsakas av:

 • bradykardi (långsam hjärtslag);
 • hjärtkärlens patologi;
 • diabetes mellitus;
 • graviditet, då lågt blodtryck är karakteristiskt för första trimestern på grund av hormonell justering;
 • överdriven fysisk ansträngning.

Minskat hjärttryck orsakar obehag mest. Vissa fall av sänkning av övre tryck kan associeras med väderförhållanden, mental stress.

Detta kan hända när följande patologier visas i kroppen:

 • njur- eller hjärtsvikt, vilket är mest typiskt för hypotensionens utseende;
 • kardiovaskulär dystoni;
 • olika allergiska reaktioner;
 • chocktillstånd
 • överdriven produktion av sköldkörtelhormoner.

För att normalisera trycket är det först etablerat, och sedan elimineras huvudorsaken. Om det är frånvarande rekommenderas en förändring av livsstil och näring.

Vad som är farligt för en person är lågt blodtryck

Den farligaste situationen är tillståndet när den snabba puls känns och blodcirkulationen är svår på grund av olika orsaker. Detta minskar blodflödet till de inre organen och trycket.

Ett sådant tillstånd kan uppstå utan speciell fysisk ansträngning, när pulshastigheten når mer än 80 slag per minut. I det här fallet bör du omedelbart kontakta en läkare.

Hur farligt är lågt blodtryck hos människor?

Låt oss överväga några viktiga konsekvenser:

 • Hypotension är förknippad med en minskning av blodets allmänna blodcirkulation, på grund av vilka olika organ och system får mindre näringsämnen, som bärs av blod och syre. För det första - det är fylligt med yrsel och svimning på grund av syreförlust i hjärnans system. Ibland kan plötslig medvetslöshet inträffa.
 • Enligt statistiken lider äldre, småbarn och ungdomar oftare av hypotension. Hur som helst påverkar detta dynamiken i rörelser och fysisk aktivitet, där människor behöver någon ålder. Om problemet uppstår i barndomen, till ungdomar kan det prova utvecklingen av vegetativ-vaskulär dystoni av hypotonisk typ.
 • Lågt blodtryck med uttalade symptom indikerar ofta utvecklingen av en allvarlig sjukdom som behöver behandling.
 • Hypotension minskar kraftigt kvaliteten på en persons liv, för han är ständigt trött och kan inte koncentrera sig på utförandet av sina uppgifter. Negativa symtom som åtföljer hypotension, tillåter dig inte att delta i vanliga aktiviteter och leda en aktiv livsstil.
 • En av den farliga situationen, är tryckminskningen mindre kritisk när indikatorn riklig blodförlust som kan orsakas av olika omständigheter, men i första hand trauma (skada på huden och inre organ) eller uterin blödning. I detta fall kan anafylaktisk chock, uttorkning, koma, akut njursvikt, en medvetenhetstörning uppträda.
 • Lågt blodtryck, som förhöjt blodtryck, leder ofta till stroke eller utveckling av annan hjärt-kärlsjukdom, när ett akut nödsamtal behövs.
 • Risk för hypotoni hos gravida kvinnor. I kroppen finns det många förändringar, speciellt första trimestern kännetecknas av lågt blodtryckssymtom, när det kan vara yrsel, svimning med fallande, vilket är väldigt farligt på gatan. På grund av att hypotension orsakar uttorkning av organ och vävnader, rekommenderas gravida kvinnor med lågt blodtryck att dricka mycket vatten och det kan leda till vätskeretention.

Allmänna rekommendationer

Om en person lider av hypotoni rekommenderar läkare i första hand att byta sin livsstil och göra olika justeringar som du kan öka kroppens allmänna ton och öka blodtrycket:

 • En person med hjärtklappning måste minska intaget av kaffe och produkter som innehåller koffein. Men om hjärtfrekvensen är normal, ska kaffe och choklad i små kvantiteter bli en del av kosten varje dag.
 • Du bör konsumera minst 2 liter vätska per dag för att förbättra blodcirkulationen.
 • Måttlig träning, gymnastik och fitness är också önskvärda, vilket också bidrar till att förbättra blodflödet.
 • Hypotonik rekommenderas inte att gå upp ur sängen, det är bättre att först stiga på armbågarna, sedan sitta ner, och bara sedan sänka benen från sängen.
 • Långa varma bad, bastu och bad rekommenderas inte.
 • Det är nödvändigt att introducera i dietprodukterna som främjar tryckökningen. Det är också möjligt att genomföra en behandlingskurs med homeopatiska preparat, örttinkturer. Höj naturen med naturlig juice, ett komplext intag av vitaminer och mineraler.
 • För att förbättra blodtillförseln till organ och att mätta kroppen med hjälp av syrehjälp.

Vad som är farligt är hypotonin hos bäcken hos båda njurarna i ett barn - läs här.

I denna artikel kommer vi att tala om symptomen och behandlingen av tarm hypotension.

Hur farligt är lågt blodtryck hos människor?

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Hypotension (sänkning av blodtrycket) anses vara normalt hos cirka 15% av befolkningen. Denna term avser en stabil minskning av motståndskraften vaskulära väggar som inträffar under blodcirkulationen, mer än 20% av de befintliga fysiologiska normer. Nästan hälften av fallen patologi är symptomfria och har ingen effekt på hälsan hos patienten, men för vissa kan till och med en liten avvikelse i den mindre sidan orsaka allvarliga symptom: huvudvärk, migränanfall, försämrad prestanda. Med ett steg under hypotension känns patienten ofta yr.

Hur farligt är lågt blodtryck hos människor?

Många tror att faran för livet bara är högt blodtryck, men det är det inte. Om hypotension kännetecknas av kroniskt eller spasmodiskt flöde, eller trycket sjunker periodiskt till kritiska nivåer, kan konsekvenserna vara väldigt allvarliga - till följd av koma och död hos patienten. För att förhindra detta är det nödvändigt att veta vad som är farligt lågt tryck och kunna ge akutvård under en hypotonisk kris.

Lågt tryck - vad är det?

En normal indikation på blodtryck är 120/80 mm kvicksilver. Den övre indikatorn visar styrkan av hjärtmuskeln åtdragning vid tiden för utstötning av blod i kranskärlen kallas systoliskt tryck. Diastoliskt tryck är motståndskraften mot väggarna i artärerna, kärlen och kapillärerna vid hjärtat avkoppling. Om dessa indikatorer skiljer sig från de acceptabla gränserna, diagnostiseras patienten med "hypertoni" eller "hypotoni".

Norm och avvikelse från blodtryck

Termen "hypotension" avser en kronisk minskning av blodtrycket kombinerat med störningar i det autonoma nervsystemet. Det finns många faktorer som kan provocera en attack, till exempel:

 • stillasittande livsstil;
 • rökning;
 • emotionell chock;
 • kroniska stressiga situationer hemma eller på jobbet;
 • alkoholmissbruk
 • en stor mängd feta livsmedel och livsmedel med kemiska tillsatser i kosten;
 • kroniska sjukdomar.

Orsaker till lågt tryck

Innan du sätter patienten diagnosen "hypertoni", utvärderar läkaren dess tillstånd och graden av påverkan av variationer i patientens hälsotillstånd. Nästan hälften av människorna märker inte på något sätt det låga blodtrycket och lever i den vanliga rytmen. I detta fall är en måttlig avvikelse från normen inte betraktas som en sjukdom och inte kräver medicinsk korrigering, om alla de inre organen för att fungera utan störningar.

Läkare särskiljer tre typer av hypotoni, som var och en kännetecknas av kliniska symtom och har konsekvenser.

Viktigt! Den farligaste för human hypotension 3 grader. Om patienten inte stiger över 70/60 under en lång tid, kan konsekvenserna vara mycket allvarliga, så även om inga yttre manifestationer saknas bör du konsultera en läkare med liknande klinisk bild.

Brott mot hjärncirkulationen

Nästan alltid med hypotoni stör blodförflyttningen genom blodkärlen och blodstasis uppstår. Detta leder till att inre organ inte får tillräckligt med näringsämnen och syre, som är nödvändiga för deras normala funktion. Huvudfunktionen hos blod är transport av molekyler av syre, vitaminer och andra användbara delar till vävnader och celler. Hjärnan lider mest av brist på syre.

Långsam cirkulation vid hypotension

Detta kan uppenbaras av konstant huvudvärk, trötthet, minskad koncentration, dåsighet. Vid lågt tryck känner en person hela tiden trötthet, kan han inte få tillräckligt med sömn, även om sömnstiden är fysiologisk ålder (8-9 timmar). Vid akut hypoxi kan han förlora medvetandet. Om det för närvarande inte finns någon i närheten som kan ge den nödvändiga hjälp eller ringa till ett medicinskt team, kan patologin leda till patientens död.

Var uppmärksam! Brist på syre kan orsaka ackumulering av cerebrospinalvätska i hjärnans rymdkammare. Denna patologi kallas hydrocephalus i hjärnan. Detta är ett mycket farligt tillstånd, som i avsaknad av behandling kan orsaka irreversibla störningar vid överföring av nervimpulser. Dessutom ökar hjärnans ödmighet risken för stroke och mikrotryck med nästan 5 gånger.

Hjärtproblem

Lågt blodtryck är farligt, inte bara för hjärnceller, utan också för kroppens huvudmuskulaturorgan - hjärtat. Att leda till brott i hans arbete kan inte bara brist på syre, men också otillräckligt intag av mineraler, bland vilka:

Provokatorer av hypotension och vad som gör livet enklare för hypotika

Om trycket ständigt sänks sänker blodflödet, dess cirkulation störs. Resultatet kan vara utveckling av kroniskt eller akut hjärtsvikt. Personer som lider av en stadig minskning av trycket bör veta att den akuta formen av hjärtsvikt är en dödlig patologi, för att hantera vilken du behöver viss kunskap och färdigheter.

Nästan 70% av personer med olika former av hypotoni har ischemiska myokardiella skador. Ischemisk sjukdom är en av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt, så förebyggande av denna sjukdom och tidig behandling av hjärt- och kärlsjukdomar är av stor betydelse.

Viktigt! Den allvarligaste konsekvensen av hypotension är kardiogen chock - en vänsterkammar hjärtsvikt, som har en extrem grad, och leder till upphörandet av blodtillförseln till vitala organ. Kardiogen chock åtföljs nästan alltid av hjärtstopp och slutar i de flesta fall med patientens död.

Risk för hypotension med blödning

Mycket farligt lågt blodtryck för olika blödningar, speciellt om de tar en latent form. Hos kvinnor är det farligaste genombrottets livmoderblödning som varar mer än 3-5 dagar. Med någon blodförlust reduceras blodtrycket med cirka 10-15% av normala värden. Om en person lider av hypotoni kan indikatorer bli kritiska. Konsekvenser i detta fall kan vara:

 • allvarlig dehydrering
 • anafylaktisk chock;
 • njursvikt (i allvarliga fall - organdysfunktion);
 • koma.

Chanserna för en gynnsam prognos för blödning mot bakgrunden av uttalad hypotoni beror på återupplivningens hastighet, så för blödningar borde du inte försöka stoppa blodet på egen hand. Den mest rimliga lösningen är att söka medicinsk hjälp.

Vegeta-vaskulära störningar

Mycket, mot bakgrund av lågt blodtryck, utvecklar människor vegetativ-vaskulär dystoni. Det kan manifestera sig på olika sätt, men påverkar alltid patientens livskvalitet, vilket begränsar rörligheten. En person med olika former av vegetativa vaskulära störningar upplever ständigt huvudvärk, vars intensitet kan nå en sådan grad att patienten förvirrar symptomet med en migränattack. På morgontimmarna kan styvhet i muskler och leder, illamående, som inte beror på matintag, förekomma.

Mot bakgrund av VSD störd aptit finns det en stark trötthet, svaghet. I allvarliga fall kan patienten fullständigt förlora effektiviteten. Det gäller framför allt kontorsanställda som använder en dator under arbetsdagen och arbetare av intellektuellt arbete. Elever som lider av hypotension, är det svårt att förbereda sig för prov, eftersom de inte kan koncentrera sig på materialet och komma ihåg det.

Första hjälpen för synkope som orsakas av högt blodtryck

Vid brott mot det autonoma nervsystemet kan andra patologier förekomma hos människor, till exempel:

 • smakförändring
 • yrsel;
 • smärta av oförklarlig etiologi i bröstet, temporal och occipital del av huvudet;
 • försämrad samordning.

Viktigt! När trycket minskas systematiskt har patienten ofta beteendemässiga förändringar: aggression, lunskap. Stämningen kan förändras dramatiskt utan någon anledning. Sådana manifestationer är svårt uppfattade av andra, vilket kan orsaka svårigheter med anpassning i grupper och leda till problem med socialisering.

fysisk inaktivitet

Lågt blodtryck påverkar också nivån på motoraktiviteten. Konstant dåligt hälsotillstånd, huvudvärk, yrsel förhindrar dig från att göra affärer och flytta i en aktiv takt. Speciellt allvarligt obehagliga symptom uppträder när man böjer sig framåt och vrider huvudet. Trappor och köra, även i måttlig takt orsakar pulsering i tinningarna, andnöd, smärta i hjärtat, så att folk var tvungna att begränsa rörelserna hos den vanliga nivån.

Detta passerar inte heller utan spår. Konsekvenserna av en stillesittande livsstil kan vara:

 • uppsättning av vikt (på grund av fettmassa);
 • problem med lederna;
 • muskels svaghet
 • överträdelse av transporten av syre till hjärtat och andra vitala organ;
 • sjukdomar i muskuloskeletala systemet (osteokondros, skolios).

Hur man behåller tonen av hypotension

Var uppmärksam! Förutom hälsoproblem har hypodynamien mot bakgrund av lågt blodtryck en väldigt negativ effekt på patientens livskvalitet. Det blir svårt för en person att göra vanliga saker: han kan inte tvätta golv, dammsuga lägenheten, gå till affären för mat. Om du inte brådskande vidtar åtgärder för att eliminera problemet, kommer ensam promenader ensam att bli otillgänglig för en person, eftersom han ständigt behöver hjälp av andra på grund av dålig hälsa.

Typer av komplikationer vid hypotension

Risker vid graviditet

Hypotension hos gravida kvinnor anses vara normalt och förekommer hos ungefär en av var tredje kvinna som förväntar sig en bebis. Det är mycket viktigt att ständigt övervaka din hälsa och förhindra plötsliga trycksteg. Den huvudsakliga konsekvensen av patologi under graviditeten är hypoxi. Om kvinnans blod har inte tillräckligt med syre, utvecklar syrebrist hos fostret, eftersom alla ämnen (inklusive näringsämnen, vitaminer och syre) barnet får genom moderkakan, penetreras av blodkärl. Blod kommer genom moderkakan till barnet från moderen, berikad med alla nödvändiga element.

Hypotension vid graviditet

Fosterhypoxi är ett mycket farligt tillstånd som kan orsaka fosterskador och brister i genitourinary, nervous, cardiac och andra viktiga kroppssystem. Bland dem:

 • medfödda hjärtfel
 • takykardi och bradykardi;
 • njursvikt
 • kränkningar i leverfunktionen (cirros, bilär atresi);
 • hydrocefalus;
 • Cerebral parese.

Även om ett barn inte har svåra medfödda sjukdomar, kan han ligga bakom sig i utvecklingen från sina kamrater, bli svag och uppleva svårigheter somna. När barnet blir 2-3 år gammal och går till dagis kan det finnas problem med anpassning och kommunikation.

Viktigt! I 35% av fallen förekommer födseln hos kvinnor med kronisk hypotension före termen. Prematuritet ökar riskerna för olika sjukdomar och störningar i arbetet med inre organ, så det är viktigt att behandla lågt blodtryck om läkaren insisterar på det. Den farligaste i detta avseende är perioden från 20 till 24 veckor.

Tips och råd för hypotenics

Hypotension är en sjukdom som inte anses vara farlig och vanligtvis ignoreras om den inte åtföljs av allvarliga kliniska symptom. Många vet inte hur farligt lågt tryck är, så de tar inte några åtgärder för att rätta till tillståndet och inte gå till doktorn. Denna inställning till problemet kan leda till ganska obehagliga (och i vissa fall - mycket allvarliga) konsekvenser, av vilka hälften har en stor andel dödsfall. För att förhindra detta är det nödvändigt att regelbundet övervaka trycket med en hemt blodtrycksmätare och kontakta en läkare om trycket under tre veckor i ett intervall på en vecka ligger under de fastställda normerna med mer än 10 enheter.