Huvud / Angina pectoris

Pulsa med snabb hjärtslag

Överskott av hjärtkollisionshastighet på mer än 100 slag per minut indikerar takykardi, vilket är resultatet av effekten av den externa miljön (fysiologisk typ) eller signalerar hjärtsjukdomar (patologiskt utseende). Patienter med takykardi behöver regelbunden medicinsk behandling. Vid en vuxen är en normal hjärtslaghastighet 60-90 slag per minut. I nyfödda är pulsen en norm på 130-140 slag, hos idrottare - 40-50. Om du avviker från dessa normer, bör du söka medicinsk hjälp för att normalisera din puls.

Hastighetskoefficient

Hjärtfrekvensen är en indikator på det kardiovaskulära systemet. När man ger första hjälpen till en person, är det första som känns av hans hjärtslag. Avvikelser från normen indikerar eventuella hälsoproblem hos patienten. För alla kategorier av människor och åldrar finns det normala hjärtvärden.

Pulsvärden för takykardi

Fysiologisk takykardi är inte en hjärtsjukdom, men kroppens svar på miljöfaktorer, hjärtslag återkommer normalt efter slutet av deras inverkan. Orsakar hjärtklappning:

 • rädsla, spänning, glädje, sorg;
 • tung vikt
 • fysisk aktivitet
 • ökning av kroppstemperaturen.

Patologisk takykardi är ett tecken på en funktionsfel i hjärtmuskeln.

Det finns sådana typer:

Patienten har följande symtom:

 • andfåddhet;
 • svaghet;
 • brist på syre;
 • yrsel;
 • smärta i hjärtat
 • förlust av medvetande.

Med takykardi når hjärtrytmen 130 slag per minut. Med sinus takykardi stiger puls från 120 till 220 slag, hos kvinnor 27-35 år ökar hjärtfrekvensen till 150 slag per minut, oavsett fysisk belastning. Anledningen till utseendet är i grunden permanent utmattning av kroppen. Ventrikulär och atriell takykardi är orsaken till allvarliga hjärtsjukdomar, slag per minut växer från 140 till 250, kännetecknas av anfall.

Varför ökar det?

Ökar puls av sådana faktorer:

 • frekvent användning av koffein, energidrycker;
 • allergier;
 • Bo i ett rum där det är trångt eller stuffigt;
 • graviditet.

Hjärtfrekvensen minskar på natten och intensifieras på kvällstid. Att stanna i stående position ökar hjärtfrekvensen per minut med 5-7 poäng. När kroppstemperaturen stiger med 1 grad ökar hjärtfrekvensen med 10 enheter, för att normalisera, slå ner temperaturen. Med stark fysisk ansträngning stiger pulsen till 140 stycken på 60 sekunder. Om det finns en känsla av ökad puls, stoppa lasten och vila. En frisk person med takykardi känner inte smärta i hjärtat, och hjärtslaget återställs i 3-5 minuter.

Hur räknar man?

För att få veta den normala pulsen finns en formel för beräkning av det tillåtna värdet av antalet hjärtkollisioner - från 220 är det nödvändigt att ta patientens ålder. De erhållna siffrorna kommer att vara normen. Pulsen anses manuellt och med hjälp av enheter - hjärtfrekvensmätare och tonometer (apparat som mäter blodtryck). Sätt dem på din handled, och snart kommer resultatet att visas på skärmen. Mät pulsen manuellt genom att känna med artärens index och mittfingrar (karotid, radial, tidsmässig, humeral) och i 60 sekunder räkna antalet slag. Det mest korrekta resultatet erhålls i tystnad och antar en bekväm position (helst ligger).

Hur man minskar?

Det är möjligt att välja rätt medicin, som normaliserar hjärtslaget, bara vet orsakerna till ökningen. Om det orsakas av fysiologiska faktorer, använd sedan självständigt sedativa (Valerian, Valocordin, Corvalol, Validol, Tinkture of the Motherwort). Använd avkok av medicinska bär och örter som ingår i tabletterna från takykardi: tinktur av mödrar och tinktur av valerian, avkok av rosa höfter. Hjälper grönt och kamille te, sylt från svartbärbär.

Frekvensen av sammandragningar återgår till normala antal om fysiologiska inflytningskällor elimineras.

När en attack inträffar (hjärtfrekvensen är 120 slag per minut), kommer följande att bidra till att minska puls:

 • ring en läkare, var inte panik
 • ta ett djupt andetag;
 • Klicka på ögonbollarna tills du känner smärta och upprepa detta ett par gånger;
 • svalna ner.

Läka inte dig själv, samma droger hjälper en patient och skadar andra. Vid allvarliga sjukdomar, kontakta en läkare, bara han kommer att ta reda på orsakerna till ökad hjärtfrekvens och diagnos och förskriva rätt medicinering. Förhindra uppkomst av takykardi kommer att hjälpa till att träna, utesluta från kosten av dåliga vanor och periodiska medicinska undersökningar.

Pulsa med takykardi

Det är omöjligt att inte märka plötsligt uppstår täta hjärtklappningar. Åtminstone ger de obehagliga förnimmelser. Och de vittnar om förekomsten av takykardi. Det härrör från störd aktivitet i nervsystemet (neuroser, psykoser). Pulsen med takykardi kan ökas till hundratals slag per minut och högre, när normen är 60-80. Dock är inte alltid den primära orsaken till tachykardi förekomst psykologiska faktorer. Sådana sjukdomar som reumatism, kardioskleros, myokardit samt graviditet kan orsaka frekventa hjärtkollisioner (HR).

Om pulsen ökas med jämna mellanrum betraktas detta som en normal reaktion av kroppen. Till exempel, under träning, spänning, smärta, efter att ha druckit alkohol, koffein eller rökning. Men det finns situationer där hjärtfrekvensen överstiger normen under en längre tid, oavsett vilken person som helst, så måste du omedelbart träffa en läkare och genomgå en diagnostisk undersökning.

Särskilda egenskaper hos den mänskliga pulsen

Pulskärvade vibrationer av blodkärlens väggar i samband med hjärtrytmen. Med hjärtfrekvensen är det möjligt att bestämma kardiovaskulärsystemet. Antalet hjärtslag är relaterat till ålder, kön, fysisk aktivitet, kroppstemperatur och psyko-emotionellt tillstånd. Tid på dagen påverkar också hastigheten och hjärtfrekvensen. När en person sover slocknar hjärtritmen lite, och på dagen ökar rippeln.

I en frisk person som befinner sig i en lugn miljö, minskas hjärtmuskeln 60-80 gånger per minut. Barn har en mycket högre skattesats. Till exempel, hos nyfödda, finns det 120-140 slag. Och vid 6 års ålder minskar pulsen gradvis och i genomsnitt 90-100 slag per minut. Hos de äldre, med tanke på deras försvagade hälsa, anses normen vara 90-100 slag per minut. Hos män är pulsationshastigheten lägre än för kvinnor.

Pulsmätningsteknik

För att bestämma frekvensen av hjärtslag, behöver du inte speciella apparater eller sjukvård. För att göra detta behöver du en klocka med stoppur och fingrar. Det är nödvändigt att ta ett bekvämt läge och det måste finnas en lugn situation. Med ditt pekfinger och långfingret trycker du försiktigt på artären på handleden på ena handen. Och inom 30 sekunder räkna antalet slag. Multiplicera numret med två och bestäm antalet hjärtslag per minut.

Påverkan av den fysiska belastningen på puls

Med någon fysisk träning ökar hjärtfrekvensen betydligt, vilket anses vara normalt och det vanliga svaret från kroppen till externa faktorer. Detta är en fysiologisk takykardi och hur många slag per minut en person har - allt beror på svårighetsgraden och typen av belastning. Till exempel ökar personalen pulsen till 100 slag per minut, och går upp till 150. När spänningen går bort återställs pulsen på 4-5 minuter. Om hjärtklappning kvarstår är det värt att samråda med en kardiolog. Eftersom en patologiskt hög puls är ett tecken på olika systemiska störningar.

Fysiologisk takykardi

Det anses vara en vanlig fysiologisk reaktion av kroppen på vissa faktorer. Snabb reduktion av hjärtmuskeln kan orsaka:

 • emotionellt tillstånd
 • motion, motion;
 • förändringar i miljön (lufttemperatur);
 • vara på höjd;
 • långt oventilerat rum
 • med en ökning av kroppstemperaturen med jämn grad ökar hjärtfrekvensen med minst 10 slag.

Till takykardi kan leda tidvatten i klimakteriet (klimakteriet), överspädning och till och med allergier. Fläktar av olösligt kaffe, kraftingenjörer, sprit, nikotin lider också av takykardi. Med fysiologisk takykardi finns det inga smärtor i hjärtat, yrsel, illamående, dyspné, som är karakteristisk för det patologiska. Och pulsen återställs tillräckligt snabbt - i 5 minuter. För att bestämma den maximala hjärtfrekvensen hos en frisk person, måste du subtrahera åldern från nummer 220. Om du till exempel är 40 år, bör pulsen vid olika fysiska belastningar inte överstiga 180 slag / minut.

Patologisk takykardi

En kraftig ökning av hjärtfrekvensen är vanligtvis orsaken till kroppssjukdomar, kränkningar i det kardiovaskulära systemet:

 • reumatism;
 • myokardit;
 • cardio;
 • svullnad;
 • anemi;
 • inre inflammation
 • hypertyreoidism (ökad sköldkörtelfunktion);
 • patologiska förändringar i hjärtmuskeln;
 • hypotoni (lågt blodtryck);
 • långvarig blödning (svårt trauma, vaginal);
 • överskott av den föreskrivna dosen läkemedel som används för att behandla hjärtsvikt
 • autonom dysfunktion (störning av inre organ);
 • neurotiska störningar.

Fara för långvarig hjärtklappning

Om takykardin inte går över en längre tid, så finns det i kroppen ett brott mot blodets rörelse genom kärlen (hemodynamiken) och i alla inre organ. Hjärtmuskeln på grund av kontinuerlig överbelastning kräver mer syre, vilket ofta inte räcker till. I kranskärlskärl, som levererar oxiderat blod till myokardiet, är det brist på näringsämnen. Därför kan olika hjärtsjukdomar inträffa, inklusive ventrikelflimmering. Vid en fibrillation finns arytmiska sammandragningar av muskelfibrer av hjärtkärl (mer än 300 reduktioner i en minut), blodcirkulationen av all organism bryts. I denna situation krävs omedelbara återupplivande åtgärder för att undvika dödsfall.

Manifestation av ökad hjärtfrekvens är möjlig vid något arteriellt tryck. Vid normalt tryck signalerar närvaron av takykardi hjärtsjukdomar, anemi, sköldkörteln, andningssjukdomar. Ökad hjärtfrekvens vid högt blodtryck indikerar en förhöjning av hypertoni. Lågt blodtryck och takykardi leder till akuta allergiska reaktioner hos människor, kardiogen chock (vänster ventrikelfel).

Första hjälpen för takykardi

Om du känner ett vanligt hjärtslag, som om hjärtat hoppar ur ditt bröst, är det viktigaste att inte panikas. Du bör göra följande:

 • Unbutton krage, täta kläder, se till att det finns tillräckligt med frisk luft (öppna fönstret, gå utanför);
 • tvätta ansiktet med kallt vatten;
 • ta ett djupt andetag, håll i 10 sekunder andetag och andas ut. Upprepa denna övning flera gånger;
 • Försök att hosta kraftigt, vilket kommer att återställa hjärtfrekvensen.

När takykardin orsakas av stressiga situationer kan du dricka några droppar valerisk tinktur. Eller gör en bra övning: stäng ögonlocken och tryck på fingrarna (lätta rörelser) på ögonbollarna i 10-30 sekunder.

Vidare ska läkaren hjälpa eller hjälpa till

Hur man fortsätter, kommer läkaren att berätta. Därför bör den första attacken av takykardi samråda med en specialist. När allt kommer omkring kommer han att hjälpa till att bestämma orsaken till takykardi och rekommendera effektiv behandling. I detta finns ingenting hemskt och tragiskt. Kanske, efter att ha utfört en diagnostisk undersökning, kommer läkaren att förskriva en dröm, vila, rationell näring och vila. Och det kan kräva medicering eller kirurgisk behandling. Allt beror på orsakerna till en persons sjukdom och välbefinnande. Praktiskt taget för alla typer av takykardi innefattar det terapeutiska komplexet alltid terapeutisk fysisk träning och ett fullständigt avslag på koffein, alkohol, nikotin. Men du behöver inte öva självmedicinering, eftersom du bara kan skada dig själv. Lita på en kvalificerad specialist och hans många års erfarenhet.

Snabb puls är inte en självständig sjukdom, men det händer ofta som ett tecken på sjukdom. Om takykardi inträffar sällan med fysisk ansträngning eller i nervösa situationer och en snabb puls inom normal ålder och kön hos en person, oroa dig inte. Men om takykardi är ett vanligt fenomen och med uppenbara symtom: yrsel, illamående, bröstsmärta, andfåddhet, mörkare i ögonen, detta är en signal och ett tillfälle att göra en tid med en läkare. Eftersom alltför hög en puls leder till en kränkning av blodcirkulationen och följaktligen utvecklingen av patologier hos människans inre organ.

Om takykardi oroar sig

Plötsligt snabbt hjärtslag kallas takykardi. Av vilka skäl börjar hjärtat slå snabbare? Också vad ska du göra eller göra om du störs med takykardi? Vilka behandlingsalternativ är möjliga och vad kan man göra för att förhindra takykardi?

takykardi Är ett tillstånd där hjärtat slår med en hastighet på mer än 100 slag per minut. Med takykardi, som regel, hålls rytmen rätt, det vill säga tidsintervallet mellan hjärtkollisioner är detsamma.

Takykardi kan vara av två typer - fysiologisk och patologisk. Fysiologisk takykardi uppträder under fysisk ansträngning och passerar i lugnt tillstånd. I hjärtat av patologisk takykardi ligger andra sjukdomar som orsakar hjärtklappning. Det kan till exempel vara hjärt-kärlsjukdom, hypertoni eller sköldkörtelsjukdom. Förutom sjukdomar kan takykardi orsaka brist på sömn, alkohol, stress och trötthet.

Det finns en plötslig takykardi. Hjärtfrekvensen förändras väldigt snabbt. Således känner personen kännetecknar den förstärkta hjärtklappningen som åtföljs av vissa tecken. Ofta med takykardi, pulsation i nacken, yrsel, brist på luft, svaghet och ett tillstånd nära medvetslöshet.

Hur sänker hjärtfrekvensen?

Om du upplever ett snabbt hjärtslag, måste du först kontakta en läkare. Specialisten kommer att kunna skapa en sann orsak till takykardi, och kommer att utse en behandling.

Om du är överkörd attack takykardi och pulsfrekvensen översteg 120 slag per minut, gör sedan följande:

 • ring en läkare (eller en ambulans). Det är mycket viktigt att hålla sig lugn;
 • Andas djupare. Ett djupt andetag med en fördröjning i andningen gör det möjligt för pulsen att minska något.
 • du kan försöka sätta press på ögonbollarna tills du känner smärta. Detta är den berömda reflexen av Danini-Ashner, där det går en nedgång i frekvensen av hjärtslag med ett starkt tryck på ögonbollarna. Om du bär kontaktlinser, var noga med att ta bort dem innan du trycker på;
 • svalna ner. Tvätta ansiktet med isigt vatten eller fördjupa det i några sekunder i ett handfat med mycket kallt vatten. Denna procedur hjälper till att minska puls.
Behandling av takykardi

Om vi ​​talar om den medicinska metoden för att eliminera det snabba hjärtat, så är detta främst lugnande läkemedel. Under de första 10-15 minuterna, om du inte återställer hjärtritningen, kan du ta sådana droger som volokardin, corvalol, tinktur av valerian. Glycintabletten hjälper också till att sänka pulsen, vilken måste sättas under tungan.

Förutom lugnande läkemedel kan antiarytmika också användas. Detta är en ganska omfattande grupp av droger med olika mekanismer för handling på kroppen. Prescribes sådana mediciner endast av den behandlande läkaren på grundval av all data om hälsotillståndet. Antiarytmiska mediciner är till exempel flekainid, adenosin, propranolol, verapamil och andra mediciner.

I vissa fall, när läkemedel inte är effektiva, tar läkare också till operation. Till exempel, med allvarliga hormonella störningar, när det finns ett behov av att ta bort en del av körteln som producerar ett överskott av hormoner. Operationen är också indikerad för bristande hjärtfel och andra hjärtsjukdomar, när den enda vägen ut ur situationen är kirurgi.

förebyggande

Den bästa åtgärden för någon sjukdom (inklusive takykardi) är förebyggande, eftersom sjukdom alltid är enklare och billigare att förebygga än att behandla allvarliga konsekvenser. Därför, om du vet att ditt hjärta är "poking fun", måste du fundamentalt ändra din livsstil.

Pulsa med takykardi

Frekvent puls. När händer detta?

I de flesta fall orsakar vanliga hjärtklappningar obehagliga känslor hos människor (känslan av att det finns ett hjärta). Dessa känslor är inte alltid ett tecken på sjukdomen. Palpitation kan kännas i hjärtans normala funktion av personer med ökad känslighet i nervsystemet (neurastheni, neuros). I allmänhet är hjärtklappningar oftare psykogena än organiska. Frekvent puls - takykardi. Om takykardi talar, när antalet sammandragningar i hjärtat överstiger 80 per minut.

Tachykardi är oftast en följd av ökad aktivitet hos sinus-atriell noden. Detta är en sinus takykardi. Sinustakykardi kan förekomma hos friska personer under träning, känslor, spänning, smärta, när omgivningstemperaturen ökar, medan konsumtionen av alkohol, koffein, och efter rökning. I sådana fall talar vi naturligtvis om temporär takykardi, som gradvis växer och gradvis försämras.

Takykardi hos barn är ett fysiologiskt fenomen. Långvarig takykardi observeras vid många patologiska förhållanden.

- Infektionssjukdomar. Vanligtvis orsakar en 1 graders temperaturökning en ökning av hjärtfrekvens hos barn med 10-15 och vuxna - med 8-9 jämfört med normen.

-Eventuella nederlag i hjärtmuskeln med otillräcklig cirkulation kan orsaka takykardi. Det första tecknet på hjärtkompensation är takykardi.

- Stöt eller kollaps av vilket slag som helst (blödning, synkope och liknande) fortsätter med takykardi, som uppstår som ett resultat av reflexen att sänkningen av blodtrycket.

- utanför hjärtat skäl (anemi, kakexi, septisk lesioner, förfall vävnad, inflammation, tumör) kan också orsaka takykardi.

- gifter Takykardi orsaka koffein, alkohol, adrenalin, atropin (slå vagusnerven), vid en dos av insulin orsakar hypoglykemi, nikotin, nitrater.

- En vanlig orsak till takykardi är hypertyreoidism.

- För patienter med neuro-cirkulations dystoni (vegetativa-vaskulär dystoni) kännetecknas av konstitutionell takykardi och tendens att takykardi. Vanligtvis labailnoy patienter med autonoma nervsystemet, oftast unga med en mängd klagomål: för tryck och stickande smärta i hjärtat, andnöd, trötthet. Yrsel, extrasystole. Insomnia, låggradig temperatur, förlust av aptit, viktminskning, hjärtklappning, mag- och tarmbesvär, urinering, etc.

- Takykardi hos patienter med neuros (emotionell takykardi). Paroxysmal takykardi förekommer i form av attacker, som börjar plötsligt och som plötsligt stoppas, den vanliga frekvens - 140-200 slag per minut, som varar från flera minuter till flera dagar. Hjärtfrekvensen är vanligtvis konstant. Att bestämma orsaken till hjärtklappning eller takykardi i varje enskilt fall är endast möjligt efter patientens undersökning och ytterligare laboratorie- och diagnostiska undersökningar. Du måste börja med ett besök hos en kardiolog

Dela information i sin blogg, i sociala. nätverk. med dina besökare!

Vad ska man göra under ett slag av takykardi?

Tahikordia är ökningen i hjärtfrekvensen. Hjärtmuskeln hos en vuxen frisk person i vila minskar 50-100 gånger per minut. För barn är normen högre och beror på barnets ålder. För en nyfödd är detta 120-140 stycken per minut.

Gradvis, i åldern 5-6, sjunker hjärtfrekvensen till 90. För äldre med nedsatt hälsa är 90-100 slag per minut tillåtet. För idrottsmän är normen för 40-60 slag per minut. Om hjärtfrekvensen är mer än 100 per minut kan vi prata om förekomsten av takykardi.

Orsaker och sorter av det är olika. En takykardiattack kan vara fysiologisk och patologisk.

Fysiologisk takykardi

Som det framgår av namnet - det här är en normal reaktion av kroppen, en naturlig fysiologisk process, är inte en sjukdom. Hjärtklappningar kan orsaka:

 • Emotionella upplevelser (sorg, rädsla, glädje);
 • Någon fysisk aktivitet
 • En mängd olika miljöfaktorer (täppt rum, bo i höjd);
 • Ökning av kroppstemperaturen (hjärtfrekvensen ökar med 10 slag med en ökning av kroppstemperaturen med 1 grad).

Att provocera en attack av en takykardi kan tidvatten vid ett klimakterium, banalt övermålning, en allergi. Hjärtfrekvensen kan öka med frekvent användning av starkt kaffe eller te, energidrycker.

Ett särdrag hos takykardi hos en frisk person är frånvaron av smärta i hjärtat. Normalt, efter 2-5 minuter, återställs pulsen oberoende, ingen behandling krävs. För att bestämma den högsta tillåtna hjärtfrekvensen måste du ta bort din ålder från 220. Till exempel är en person 60 år gammal. Den ska vara 220-60 = 160, så pulsen vid den under belastningen ska inte vara mer än 160 slag per minut.

Patologisk takykardi

En patologisk attack av takykardi är vanligtvis en följd av vissa sjukdomar, till exempel:

 • Dystrofa förändringar i hjärtmuskeln;
 • Fel i det endokrina systemet (hypertryiosi);
 • Störning i pulsens ledningsförmåga (mellan atrium och ventrikel i sinusnoden);
 • Hemodynamiska störningar (lågt blodtryck, uttorkning (riklig, frekvent kräkningar, diarré), långvarig eller kraftig blödning (trauma, livmoderblödning);
 • Hjärtinfarkt;
 • Overdosering av hjärtglykosider;
 • Vegeta-vaskulär dystoni, oftast hos unga);
 • Neuroser.

symptom

Patienter med konstant snabbt hjärtslag klagar på brist på luft, yrsel, illamående, trötthet, konstant svaghet. Pulsfrekvensen når i detta fall 130 slag per minut.

Paroxysmal takykardi börjar vanligtvis plötsligt. Pulshastigheten når 200 slag per minut och högre - ibland är det även svårt att räkna det. Patienter kan klaga på ett starkt hjärtslag (hjärtslag, hoppar ur bröstet) yrsel, andfåddhet, mörknad i ögonen, känsla av rädsla, smärta i bröstet, kan svimma. Attacken kan också plötsligt sluta.

Det första att göra med takykardi är att genomgå särskilda undersökningar

diagnostik

På grundval av symtom och insamling av anamnese (patientklagomål) kan man misstänka orsaken till takykardi. För att upprätta en noggrann diagnos ska läkaren ordinera speciella undersökningar: elektrokardiogram (EKG), ultraljud i hjärtat (ECHO CARDIOGRAPHY), ett allmänt blodprov, urin, ett blodprov för hormoner.

För närvarande är det möjligt att följa patientens arbete i den vanliga rytmen i livet. Med hjälp av en bärbar enhet, som är fastsatt under kläderna på bältet, registreras EKG kontinuerligt under dagen. Denna procedur kallas - daglig övervakning av EKG enligt Holter. Du kan göra det på sjukhuset och hemma.

Första hjälpen första hjälpen

Första hjälpen för takykardi består av följande åtgärder:

 1. Utan panik, men snabbt, om möjligt, ring någon för att hjälpa;
 2. Knacka på kragen, se till att det finns tillräckligt med friskluft.
 3. Du kan dricka Corvalol, Valocordinum, tinktur av motherwort, valerian;
 4. Tvätta med isigt vatten, sätt en kall kompress på pannan;
 5. Stäng ögonen, tryck starkt på ögonbollarna i 10 sekunder, upprepa flera gånger;
 6. Du kan ta ett djupt andetag, hålla andan och försöka hårt som på en toalett. Gör allt i 3-5 minuter;
 7. Försök att hosta dåligt.

Vidare ska läkaren hjälpa eller hjälpa till

Vad doktorn ska göra nästa. Var noga med att konsultera en läkare. Ju tidigare det första hjälpen gavs och orsaken till sjukdomen bestämdes, desto effektivare behandlingsprocessen kommer att vara. Huvuduppgiften är att hitta och eliminera orsaken till takykardi.

Endast en läkare kan ställa rätt diagnos, vid behov föreskriva medicinering, och vid behov rekommendera kirurgisk behandling.

I någon form av takykardi innehåller behandlingspaketet terapeutisk träning, kost, rationell näring, uppmätta vandringsturer, full sömn, uteslutning av faktorer som orsakar sjukdom. Det rekommenderas att överge dåliga vanor, inte att självmedicinera och leda en hälsosam livsstil.

Takykardi. Frekvent hjärtslag

Takykardi. Frekvent hjärtslag

Takykardi är hjärtfrekvensen (HR), som överstiger 90 slag per minut i vila. Hjärtfrekvensen beräknas vid radialartären i ett avslappnat tillstånd av vila vila innan mätning av hjärtfrekvensen bör vara minst 10 minuter innan mätningen inte kan ta starkt te, kaffe, rökning, motion.

I ett antal fall är ökningen av hjärtfrekvensen med patologi inte. Var och en av oss är bekant med staten när puls plötsligt ökar och hjärtat börjar slå sällan. Som regel händer detta med spänning eller glädje, i stupade rum, under sport (spring, simning, etc.). Är det möjligt att ringa ökad hjärtfrekvens i sådana situationer takykardi. Inte alls.

När ökningen i hjärtfrekvensen inte är takykardi?

 • Takykardi efter känslomässig stress. fysisk aktivitet, i ett täppt rum. Med en ökning av kroppstemperaturen, till exempel, med förkylning kan takykardi också uppstå. Som regel ger en ökning av kroppstemperaturen med 1 grad en ökning av hjärtfrekvensen med 10 slag per minut.
 • Takykardi hos en frisk person är inte åtföljd av andra ångestsymptom. andfåddhet, smärta i hjärtat, bakom bröstbenet, förmörkelse i ögonen, yrsel, besvär etc.
 • Det finns begreppet maximal hjärtfrekvens för en persons ålder. Beräkning av den maximala hjärtfrekvensen görs genom att subtrahera en persons ålder från 220. Således kan en maximal puls för en 50-årig person inte överstiga 170 slag per minut. Med takykardi fungerar denna regel inte: den maximala hjärtfrekvensen beror inte på ålder.
 • Pulsen återgår automatiskt till normal efter ett tag. till exempel efter avslutad fysisk aktivitet. Vanligtvis normaliseras en frisk persons puls inom 5 minuter. Om, efter denna tid, puls fortsätter att vara snabb eller det är en obetydlig minskning, är detta en anledning att oroa sig för.
 • Takykardi kan indikera en sjukdom om den åtföljs av följande symtom:

  • • Känsla av hjärtsvikt
  • • Takykardi åtföljs av yrsel, omgivande föremål framför ögonen kan börja "flyta", delas i två, kan tillståndet åtföljas av svimning, andnöd, även med lite fysisk ansträngning eller i vila.
  • • Smärta i hjärtat eller bröstet i kombination med takykardi är ett vanligt tecken på hjärt- och kärlsjukdomar.

  Symptom på takykardi

  • • Ökning av hjärtfrekvensen (huvudsymptom)
  • • Smärta i hjärtat eller bröstet, yrsel, svimning, andfåddhet, brist på luft etc.
  • Hos vissa personer kan takykardi vara asymptomatisk. I sådana fall kan takykardi endast diagnostiseras genom medicinsk undersökning.
  • Orsaker till takykardi
  • • Hjärt-kärlsjukdomar (arteriell hypertension, reumatism, myokardit, hjärtfel, hjärtinfarkt etc.)
  • • Rökning, alkoholmissbruk
  • • Användning av stora mängder koffeinhaltiga drycker
  • • Vissa mediciner
  • • Användning av narkotiska ämnen som har en stimulerande effekt på kardiovaskulärsystemet
  • • Överträdelse av balansen av elektrolyter, mineralämnen, vilket ger ledningsförmåga hos elektriska signaler
  • • Ökad sköldkörtelaktivitet (hypertyreoidism), etc.
  • I fall där orsaken till takykardi inte är möjlig att fastställa, sägs det om idiopatisk takykardi.

  Diagnos och behandling av takykardi i GUTA-CLINIC

  genom diagnos av takykardi. Det är nödvändigt att komma ihåg att takykardi inte är en självständig sjukdom, utan ett symptom som kan indikera närvaron av någon sjukdom i hjärt-kärlsystemet. Därför bör man inte engagera sig i oberoende behandling av takykardi. Det är nödvändigt att upprätta en noggrann diagnos och att utföra terapi för den underliggande sjukdomen.

  Diagnos av takykardi i GUTA-KLINIKER innefattar, framför allt, hjärtfrekvensmätning med auskultation (lyssna till hjärtat), EKG-övervakning, ledande last EKG, såväl som daglig övervakning av Holter.

  Också beroende på läkarens misstanke om en specifik sjukdom som orsakade takykardi, kan ytterligare studier vara föreskrivna.

  Behandling av takykardi i första hand innebär behandlingen av den underliggande sjukdomen, vars symptom var takykardi. Glöm inte förebyggandet av takykardi och andra kardiovaskulära sjukdomar. I själva verket, som ni vet, är nästan vilken som helst sjukdom lättare att förhindra än att hantera dess konsekvenser.

  Behandling av takykardi - är inte bara en klassisk antiarytmisk läkemedelsbehandling och vitamin terapi, men undvika skadliga vanor (rökning, alkoholkonsumtion), koffeinhaltiga drycker och godis, samt stabilisering av den emotionella bakgrund, balanserad fysisk aktivitet och rekreation.

  Man måste komma ihåg att för hög hjärtfrekvens leder till störningar i blodcirkulationen, vilket leder till att alla organ och vävnader inte får tillräckligt med syre för normal funktion. I sin tur kan denna situation inte bara bidra till uppkomsten av försämring av den allmänna hälsan utan även utvecklingen av njurar, hjärnor, lever etc.

  Upplevda kardiologer GUTA-CLINIC på kortast och högsta nivå leder för dig diagnosen takykardi och behandling av den bakomliggande orsaken till sjukdomen.

  Våra experter använder den modernaste europeiska diagnostiska utrustningen på expertnivå och de mest avancerade teknikerna behandling av hjärt-kärlsjukdomar en mängd olika former och varierande grader av svårighetsgrad.

  Vad är hjärtslag med takykardi: typer, egenskaper, norm, sätt att stabilisera

  Med en takykardiattack stiger pulsen över 100 slag per minut. Störningen manifesterar sig i ett normalt tillstånd under fysisk och emotionell stress. Allvarliga förändringar i rytmen är associerade med patologiska former av takykardi och kräver behandling.

  Pulsfunktioner för takykardi

  I ett lugnt tillstånd varierar pulsen från 60 till 80 slag / min. Med takykardi stiger hjärtfrekvensen flera gånger. Detta beror på sinusnodens höga aktivitet, som påverkas av den sympatiska nerven.

  Pulsa med ojämn takykardi. Det skapar en känsla av kraftig hjärtslag och pulserande blodkärl på nacken. Höga hjärtfrekvenser kännetecknas av yrsel, ibland svimning.

  Vad är pulsen med olika typer av takykardi?

  I fysiologisk takykardi förändras pulsen i vågform och återställs snabbt. Hjärtfrekvensen ökar med 10 slag per minut under träning eller emotionell överutmaning. Detta beror på frisättningen av adrenalin i blodet. Hjärtat verkar svara på nervsystemet. Hjärtfrekvensen ökar också något efter att ha ätit. Gradvis kommer tillbaka till det normala och kräver inte ytterligare ingrepp.

  Patologiska störningar verkar på hjärtat på ett annat sätt:

  1. Med sinus takykardi rytmiska sammandragningar accelereras till 160 slag per minut. Hjärtfrekvensen ökar gradvis och går smidigt in i normen. I detta fall faller livmoderhalsarna. Störningen kommer från sinusnoden, som styr hjärtens arbete. Därför namnet - sinus takykardi.
  2. Med ventrikulär takykardi det finns en ofrivillig asynkron kompression av några fibrer i ventriklarna. Brott sker anfall, inträffar plötsligt. På bara några sekunder accelererar pulsen till 200 slag / min. Samtidigt finns det minst 3 arytmiska hjärtfrekvensattacker per minut.
  3. Paroxysmal takykardi sker i form av korta och långvariga attacker. Hjärtslaget ökar kraftigt på grund av impulserna hos heterotopcentra. Korta hjärtfrekvens hopp når 300 slag per minut och bildas 2-3 gånger på 60 sekunder.

  Orsaker och tecken på snabb hjärtfrekvens

  Fysiologisk takykardi är det naturliga svaret från det kardiovaskulära systemet till externa faktorer. Om en person befinner sig i en obekant miljö går hormoner in i blodomloppet. På grund av detta stiger pulsen. Det finns också en patologisk takykardi där en hög puls orsakas av en inre obalans.

  Fysiologisk takykardi

  Tecken inkluderar:

  • yttre påverkan
  • normalisering av rytmen efter 5 minuter;
  • pulsen överstiger inte 180 slag per minut;
  • Frånvaro av allvar i hjärtat, observeras inte synfel.

  Orsaker som orsakar en fysiologisk förändring i puls:

  1. Göra sport. Med fysisk utbildning, snabb promenader och en skarp förändring i kroppens position, stiger hjärtfrekvensen i någon person.
  2. Emotionella upplevelser. Accelereringen av puls uppträder med hög mental stress, agitation, stress eller positiva känslor.
  3. Klimatförändring. Förändringen av lufttemperatur, brist på syre och lågt och högt atmosfärstryck orsakar funktionsfel i hjärtat.
  4. Förkylningar. Hjärtat arbetar i accelererat läge om temperaturen är över 37 ° C.
  5. Användning av ämnen, som påverkar hjärtmuskulärens arbete. Dessa inkluderar droger, kryddor, alkohol, droger.

  Patologisk takykardi

  Att ändra puls i vila är inte normen. Denna takykardi är sinus, ventrikulär och paroxysmal.

  Tecken på snabb puls med sinus takykardi är svaga och uttryckta:

  • en obehaglig känsla i hjärtat
  • en stark hjärtklappning.

  Med en vass attack är det brist på syre och svimningsförhållanden.

  Sinus takykardi provocerar:

  • feber;
  • brott mot balansen i vegetativsystemet
  • dricker mycket kaffe eller te;
  • anemi;
  • obalans i sköldkörteln eller binjurfunktionen;
  • lungens patologi;
  • hjärtfel, kardiomyopati, hjärtsvikt.

  Snabb puls med ventrikulär takykardi uttrycks av

  • intervall manifestationer: varje attack efter 15 sekunder eller mer;
  • svår yrsel
  • smärta i bröstet;
  • rädsla;
  • lågt tryck;
  • blek hud i huden;
  • svettning;
  • en svullnad av vener på nacken.

  Orsaker som orsakar ventrikulär takykardi:

  Sällan orsakar hjärtarytmi samtidig administrering av koffein och CNS-stimulerande läkemedel. Huvudsymptomet är svaghet i musklerna.

  Pulsa med paroxysmal takykardi förskjuter den normala sinusrytmen. Patologin börjar plötsligt och slutar plötsligt. I början av attacken görs ett tryck i hjärtat av regionen, som går in i en snabb rytm. Huvudfunktionerna är:

  Med en lång boll av snabb puls, är det en kraftig minskning av blodtrycket, svagheten i hela kroppen och då en svag.

  Orsakerna till paroxysmal takykardi:

  • allvarlig stress;
  • dystrofi, inflammation i hjärtmuskeln;
  • myokardit;
  • ischemi.

  Anatomiska förändringar i hjärtat observeras inte i hälften av fallen. Men ett nytt centrum för överföring av elektriska impulser (ektopisk) bildas, vilket blockerar den normala pulsen.

  Ventrikulär takykardi utan puls

  Brott sker när hjärtfrekvensen är frekvent (mer än 300 slag per minut). Den arytmiska, oorganiserade elektriska excitabiliteten hos ventriklarna manifesteras på grund av den enorma mängden vågaktivitet i alla riktningar. Nuvarande utsläpp löper över hjärtområdena, som inte har ett impulsrespons. På grund av detta blir vågornas riktning kaotisk. Ventriklerna arbetar samtidigt snabbt och har inte tid att pumpa blod. Pulsen stannar.

  Ibland sker en attack av anledningar:

  • hypokalemi: åstadkommer irritation av hjärtkärlens hjärtkärl;
  • hypoxi: leder till skador på hjärtvävnaden.

  Risk för hög hjärtfrekvens

  Förändring av rytmen av fysiologiska skäl är inte ett hot. Om den höga puls visas utan orsak, sliter hjärtat ut snabbare: ventriklerna är inte mättade med blod och hjärtsvikt utvecklas.

  Med paroxysmal takykardi kontraherar hjärtmuskeln, men blodet pumpar inte. Det finns en fibrillering av ventriklerna, vid vilken hjärtat darrar. Om en person inte får hjälp inom 3-4 minuter, inträffar döden.

  En hög puls med takykardi provocerar också:

  • svaghet i hjärtmuskeln;
  • myokardinfarkt;
  • stroke;
  • lungödem.

  Så här normaliserar du ditt hjärtslag

  Att skriva in hjärtrytmen i normen kan vara på flera sätt: använd medicin, akut hjälp eller folkmedicin. Effekten beror på typen av hjärtstörning.

  En hög puls är en följd av kroppens patologi, till exempel anemi, hypotoni, ischemi. Om det finns problem med blodcirkulationen, ordinerar läkaren sedativa och fysioterapi. Ibland föreskrivs β-blockerare-anaprilin, obzidan, indiral. Om det finns en myokardit, behövs en kurs av antiinflammatoriska läkemedel och kaliumpreparat. Med hjärtsvikt föreskriver kardiologen glukosider.

  Med sinus takykardi Använd Validol, Valerian extrakt, Valocordinum eller Leonurus. Drogen ger inte behandling, men de kan ta bort primära symptom och lugna nervsystemet. De börjar agera efter 15-20 minuter. Har en kumulativ effekt, så ska det användas regelbundet.

  Principen för lindring av ventrikulär takykardi riktad mot användningen av lidokain intravenöst. Pressoraminer, mezaton eller norepinefrin, införs vid lågt tryck. Om läkemedlen inte hjälpte, utförs en defibrillatorutmatning.

  Med paroxysmal takykardi sjukhusvård krävs. Om det har förekommit en snabb pulsattack, genomförs akutmedicinska åtgärder före läkarens ankomst:

  1. Effekter på vagusnerven: Försök att andas ut kraftigt med slutna nasala bihålor och munhålan.
  2. Ashners test: tryck lätt på ögonbalkens inre hörn.
  3. Tchermak-Goering-testet: klämma i karotenärområdet.

  Om detta inte hjälper, introduceras en av rytmens stabilisatorer: novokain, aymalin, kinidin, isoptin. Den ultimata exponeringsmetoden är elektropulsterapi, som utförs av läkare.

  För att behålla en normal puls kan du använda naturliga ingredienser - örter, bär, medicinska infusioner. Folkrättsmedel rekommenderar:

  • ersätt socker med honung;
  • att äta svarta vinbär
  • att dricka infusion av rosen höfter;
  • Använd avkok av mint, Johannesört eller oregano innan du äter;
  • använd hagtorns tinktur.

  Med en hög puls med takykardi, kommer det allmänna tillvägagångssättet att behandla: att ta mediciner, använda traditionell medicin och en terapeutisk kost. Under förbjudet alla feta kötträtter, salt mat och dåliga vanor. Det rekommenderas att ägna mer tid att gå i naturen och inte glömma att regelbundet utföra fysisk terapi.

  Vad händer om personen har en hög puls?

  • Särskilda egenskaper hos den mänskliga pulsen
  • Inverkan på fysisk aktivitet
  • Hjärtfrekvensmätning
  • Pulsökning: takykardi
  • Risk för hög hjärtfrekvens
  • Första hjälpen för takykardi
  • Medicinsterapi

  Människor blir vana vid en viss pulsation av vener, som medföljer dem hela tiden. Plötsligt visas en högpuls - vad ska jag göra? En sådan fråga är helt naturlig, för i människokroppen är allt sammankopplat, och några förändringar är en indikation på någonting.

  Inte alltid denna förändring indikerar en sjukdom. Men om du plötsligt märker en hög puls, vad ska du göra först? Ett sådant problem bör orsaka larm, när dessa fenomen blir regelbundna - de uppstår ofta och länge, även i vila.

  Särskilda egenskaper hos den mänskliga pulsen

  Den mänskliga puls är en oscillerande rörelse av väggarna i artärer med viss amplitud och frekvens, vilket motsvarar hjärtans rytm. Genom parametrarna för pulsationen av artären kan man utvärdera tillståndet för det kardiovaskulära systemet. Den normala puls ska vara rytmisk (pulser i samma tidsintervall) och ha en "hälsosam" frekvens (60-90 slag per minut).

  Den normala pulsfrekvensen beror på ålder, kön på personen, fysisk aktivitet, tillståndet för miljön och många andra faktorer. Även förändring av kroppens position, kan ibland ändra puls.

  Utgående från detta är normen etablerad i ett ganska brett spektrum. Effekten på frekvensen av pulseringen av tiden på dagen observeras - den långsammaste rytmen på natten under sömnen; Den snabbaste hastigheten visas i perioden 15.00-20.00 h.

  Pulsfrekvensen varierar signifikant med personens ålder, gradvis sänks till 50 år och ökar sedan igen. Maximal frekvens hos nyfödda: i genomsnitt ca 140 slag. om en minut. Vid åldern 8-10 gör hon redan ca 90 ud. För ungdomar 12-15 år är den normala puls 55-95 ud. når då 60-80 ud. I åldern 60-80 år - 70-90 ud. om en minut. Hos kvinnor är pulsen något högre än hos män.

  Inverkan på fysisk aktivitet

  Vid fysisk belastning kan pulsationens rytm ökas avsevärt, vilket inte kan betraktas som en anomali.

  Även med aktiv promenad kan han nå 100 beats. och vid körning - ännu mer. Följande belastningsklassificering antas:

  1. Vid en puls på 100-130 pulser per minut - belastningen är normal.
  2. 130-150 ud. medelintensitetsbelastning.
  3. 170-200 miles. last på kanten av de maximala tillåtna värdena och bör minskas.

  Huvudskillnaden mellan den normala processen för kroppens reaktion på fysisk aktivitet är normaliseringen av pulsen 3-5 minuter efter spänningens frigöring, medan den onormalt höga puls varar mycket längre.

  Hjärtfrekvensmätning

  Det vanligaste sättet att mäta frekvensen av pulseringen är palpation av den radiella artären på handleden, eftersom i denna zon är artären närmast lokaliserad i huden och lätt urskiljbar.

  Pulsen bestäms genom att direkt räkna antalet pulser, vanligtvis i 30 sekunder (sedan fördubbling, för omräkning i 1 min).

  En mer detaljerad bild för bedömning av kardiovaskulärsystemets tillstånd kan erhållas om palpation av carotid och tidsmässiga arterier utförs.

  Ibland kontrolleras pulser i de subklaviska, humerala och femorala regionerna.

  Pulsökning: takykardi

  Om pulsationens höga rytm observeras i vila eller inte normaliseras inom 5 minuter efter att den fysiska belastningen lyfts upp, kan detta indikera förekomst av patologi-takykardi. De främsta orsakerna till onormal ökning av hjärtfrekvensen kan vara följande:

  • funktionella störningar i kardiovaskulära organ
  • psykologiskt tillstånd efter stress
  • akuta mänskliga sjukdomar (särskilt smittsamma och endokrina);
  • patologier av sköldkörteln;
  • kroppsreaktion för att ta vissa droger
  • överskridande tillåten fysisk aktivitet
  • inflammatoriska processer;
  • uttorkning av kroppen
  • överdriven matintag
  • förgiftning av kroppen
  • störningar i nervsystemet
  • störningar i andningsförloppet och ett antal andra faktorer.

  Om den snabba pulsen, d.v.s. takykardi, åtföljs av ett antal symtom, då kan vi prata om förekomsten av allvarliga sjukdomar, och i detta fall är det nödvändigt att konsultera en läkare. Till sådana farliga tecken inkluderar en märkbar svaghet i kroppen, arytmi eller ökad hjärtslag, yrsel, buller (ibland ringande) i öronen, kall svettning, oro i ögonen.

  Ett viktigt symptom på sjukdomen är ett brott mot andningsregimen - antalet pulspulser per en andningscykel (utandning, paus, inandning).

  En pulsering inom 4-6 slag per cykel anses vara normalt; Om frekvensen överskrids bör man uppmärksamma att andningsregimen misslyckas, och om rytmen är mer än 9 slag - omedelbart kontakta en läkare.

  Risk för hög hjärtfrekvens

  Vid långvarig takykardi och förstorade sammandragningar i hjärtat uppträder karakteristiska hemodynamiska störningar med spridning till alla organ och en kranskärlskaraktär.

  Hjärtmuskeln med kontinuerlig överbelastning kräver en större volym syre, vilket leder till överdrivna utgifter. I kranskärlskärl finns en brist på näringsämnen, vilket leder till förekomst av kardiopati. Takykardi, som utvecklas mot bakgrund av skador på myokardiet, kan provocera eller komplicera det tidigare hjärtsviktet.

  Den farligaste komplikationen av takykardi är förekomsten av ventrikelflimmer, vilket medför brådskande återupplivning.

  Vanligen kan en högpuls manifestera sig i tre steg av artärtrycket - normalt, lågt och högt. Takykardi vid normalt tryck kan indikera hjärtsjukdom, andningssjukdom, anemi, sköldkörtel patologi. Ökad puls vid högt blodtryck indikerar en förhöjning av hypertoni. Takykardi i kombination med lågt tryck kan leda till anafylaktisk eller hjärtstöt, en dystoni i kärlsystemet. Denna kombination kan indikera blödning.

  Första hjälpen för takykardi

  Om en person har haft en attack av takykardi, kan du för att lugna hjärtritmen, rekommendera några enkla sätt. Först och främst är det nödvändigt att lossa tätt tätt tätt kläder, lossa porten och se till att andas med ren luft (gå ut eller öppna fönstret). Andning bör fördröjas i några sekunder och upprepa denna åtgärd flera gånger. På pannan är det nödvändigt att införa en kall kompressor.

  I händelse av att takykardi orsakas av en stressig situation är det lämpligt att utföra följande procedurer hemma. Ett djupt andetag är draget, munnen och näsan är fastklämda med handflatan, medan utandning med motstånd är gjort. Nästa övning: ögonlocken stänger och fingrarna försiktigt på ögonbollarna. Exponeringstiden är upp till 30 s. En carotid sinusmassage utförs i nedre käften, ovanför sköldkörtelbroskyret i 20 sekunder. Slutligen är det lämpligt att inducera en kräkningsreflex (vanligtvis två fingrar).

  Medicinsterapi

  Eliminering av högpuls symptom är nödvändig parallellt med behandlingen av den underliggande sjukdomen. Därför används endast sparsam symptomatisk terapi. Först och främst bör du överge användningen av droger som leder till ökade pulsationer - epinefrin, efedrin, koffein och vissa andra läkemedel. Du bör ordinera mediciner för lugnande verkan - corvalol, valokardin, tinktur av valerian eller motherwort, och de som ges till dem. Det är nödvändigt att utesluta användning av alkohol och drycker med koffein (kaffe, energidrycker, starkt te). Mycket skadlig effekt har nikotin.

  Av de starkare drogerna (enligt instruktioner från en läkare) kan du använda beta-blockerare och hjärtglykosid (digoxin, isolanid, etc.). Som blockerare används vanligtvis anaprilin (3 gånger om dagen, börjar med en dos av 5 mg). Om kroppen har kontraindikation mot sådana droger, ska du ta ett piller av falipamin eller anilidin.

  Det rekommenderas att optimera mat: för att begränsa konsumtionen av salta, feta och skarpa livsmedel. Gå inte in i menyn marinader och konserver. Mycket lätt fysisk ansträngning utomhus, terapeutisk kardiologisk träning är mycket användbar.

  En hög puls är inte en självständig sjukdom, men ofta är det ett tecken på sjukdom. Med långvarig manifestation av takykardi bör frågan om vad man ska göra beslutas med läkaren.

  Vad är pulsen med takykardi?

  takykardi - Typ av arytmi, kännetecknad av en hjärtfrekvens på mer än 90 slag per minut. En variant av normen, takykardi anses vara en ökning av den fysiska eller emotionella belastningen. Patologisk takykardi - en följd av sjukdomar i kardiovaskulära eller andra system. Det manifesteras av hjärtklappning, pulsation av nackens kärl, ångest, yrsel, svimning. Kan leda till utveckling av akut hjärtsvikt, hjärtinfarkt, IHD, hjärtstillestånd.

  I hjärtat av utvecklingen av takykardi är den ökade automatiken av sinusnoden, som normalt sätter takten och rytmen av hjärtkontraktioner eller ektopiska centra för automatik.

  Känslan av personen i hjärtat (mer frekvent och ökad hjärtfrekvens) inte alltid ange sjukdom. Takykardi visas i friska människor under träning, stress och nervös retbarhet med brist på syre och luft med hög temperatur, under inflytande av vissa droger, alkohol, kaffe, med en kraftig förändring i kroppsposition från horisontellt till vertikalt, och så vidare. D. takykardi hos barn under 7 år anses vara en fysiologisk norm.

  Utseendet på takykardi i övrigt friska människor på grund av de fysiologiska kompensationsmekanismer: aktiveringen av det sympatiska nervsystemet, frisläppandet av adrenalin i blodet, vilket leder till en ökad hjärtfrekvens som svar på en extern faktor. Så snart effekten av den externa faktorn upphör, återgår hjärtfrekvensen gradvis till normal. Tachykardi följer emellertid ofta ett antal patologiska tillstånd.

  Klassificering av takykardi

  Med tanke på orsakerna till acceleration av hjärtfrekvensen, utsöndrar fysiologisk takykardi som uppstår under normal drift av hjärtat som en adekvat kroppens reaktion på vissa faktorer, och patologisk utveckla ensam på grund av medfödd eller förvärvad hjärt- eller annan sjukdom.

  Patologisk takykardi är ett farligt symptom, eftersom det leder till en minskning av volymen av blodutflöde och andra störningar av intrakardiell hemodynamik. Med alltför frekventa hjärtklappning kamrarna inte har tid att fylla med blod, minskad hjärtminutvolym, sänkt blodtryck, försvagad blodflödet och syre till organ, bland annat till hjärtat. Långvarig minskning av hjärtets effektivitet leder till arytmogen kardiopati, kränkning av hjärtkontraktilitet och ökning av volymen. Dålig blodtillförsel till hjärtat ökar risken för att utveckla ischemisk sjukdom och hjärtinfarkt.

  Enligt källan som genererar elektriska impulser i hjärtat utmärks takykardi:

  • sinus - utvecklar med ökande sinusaktivitet (sinoatriellt) nod, som är den huvudsakliga källan till elektriska pulser som anger en normal hjärtrytm;
  • ektopisk (paroxysmal) takykardi hastighet med vilken generatorn är belägen utanför sinusknutan - atrial (supraventrikulär) eller ventriklarna (ventrikulär). Vanligtvis förekommer i form av attacker (paroxysmer), som börjar och slutar plötsligt, varar från flera minuter till flera dagar, medan hjärtfrekvensen är ständigt hög.

  För sinus takykardi kännetecknas av en ökning i hjärtfrekvensen till 120-220 slag per minut, en gradvis inledning och den högra sinushjärtans rytm.

  Orsaker till sinus takykardi

  Sinus takykardi förekommer i olika åldersgrupper, oftare hos friska människor, såväl som hos patienter med hjärt- och andra sjukdomar. Framväxten av sinus takykardi underlättas av intrakardiella (hjärt-) eller extrakardiella (icke-hjärtiska) etiologiska faktorer.

  Sinustakykardi hos patienter med hjärt-kärlsjukdom är ofta ett tidigt symptom på hjärtsvikt eller vänsterkammardysfunktion. För intrakardiella orsaker till sinus takykardi inkluderar: akut och kronisk kronisk hjärtsvikt, hjärtinfarkt, allvarlig angina pectoris, reumatisk myokardit, toxiska, smittsamma och andra ursprung, kardiomyopati, cardio, hjärtsjukdomar, bakteriell endokardit, perikardiell och adhesiva perikardit.

  Bland de fysiologiska noncardiac orsakerna till sinustakykardi kan vara fysisk stress, emotionell stress, medfödda egenskaper. Neurogena takykardi utgör majoritets- och utanför hjärtat arytmier associerade med primär dysfunktion av hjärnbarken och basala ganglier samt störningar i det autonoma nervsystemet: neuroser, psykoser, affektiva (emotionell takykardi), neuro dystoni. Neurogen takykardi utsätts oftare ungdomar med labilt nervsystemet.

  Bland andra faktorer utanför hjärtat takykardi inträffar endokrina störningar (hypertyreoidism, ökade produktionen av adrenalin i feokromocytom), anemi, akut cirkulationssvikt (chock kollaps, akut blodförlust, synkope), hypoxemi, akuta smärtattacker (t.ex. renal kolik).

  Utseendet av takykardi kan orsaka feber, utvecklas med olika infektiösa och inflammatoriska sjukdomar (lunginflammation, angina, tuberkulos, sepsis, bränninfektion). En ökning av kroppstemperaturen vid 1 ° C leder till en ökning av hjärtfrekvensen, jämfört med det vanliga, barnet med 10-15 slag per minut och den vuxna - med 8-9 slag per minut.

  Farmakologisk (läkemedel) och giftiga sinustakykardi inträffar vid inverkan på funktionen hos sinusknutan läkemedel och kemikalier: sympatomimetika (adrenalin och noradrenalin) vagolitikov (atropin), aminofyllin, kortikosteroider, sköldkörtelstimulerande hormoner, diuretika, gipotenzivyh droger, koffein (kaffe, te), alkohol, nikotin, gifter (nitrater) och andra. Vissa ämnen har ingen direkt verkan på sinusknutan funktionen och orsaka så kallade reflextakykardi genom att öka tonen trevlig yo matic nervsystemet.

  Sinus takykardi kan vara adekvat och otillräcklig. Otillräcklig sinus takykardi kan kvarstå i vila, inte beroende av belastningen, tar medicinering, åtföljd av en känsla av stark hjärtklappning och brist på luft. Detta är en sällsynt och dåligt studerad sjukdom av okänt ursprung. Förmodligen är det associerat med en primär lesion av sinusnoden.

  Symptom på sinus takykardi

  Förekomsten av kliniska symptom på sinus takykardi beror på graden av svårighetsgrad, varaktighet, arten av den underliggande sjukdomen. Med sinus takykardi kan subjektiva symptom vara frånvarande eller mindre: hjärtklappningar, obehagliga känslor, känslor av tyngd eller smärta i hjärtat av hjärtat. Otillräcklig sinus takykardi kan uppenbaras av långvarig hjärtklappning, en känsla av brist på luft, andfåddhet, svaghet, frekvent yrsel. Det kan vara trötthet, sömnlöshet, minskad aptit, prestanda, förvärrande humör.

  Graden av subjektiva symptom dikteras av den underliggande sjukdomen och tröskeln för känsligheten hos nervsystemet. I hjärtsjukdomar (till exempel koronär ateroskleros) kan en ökning av antalet hjärtslag orsaka attacker av angina pectoris, försämring av symtom på hjärtsvikt.

  Med sinus takykardi noteras en gradvis början och ett slut. I fall av svåra symtom av takykardi kan avspegla cirkulationsstörningar i olika organ och vävnader på grund av en minskning i hjärtminutvolym. Det finns yrsel, ibland svimning. med lesioner av cerebrala kärl - fokal neurologiska störningar, konvulsioner. Takykardi inträffar under långvarig sänkning av blodtryck (hypotension), diures minskning, kalla extremiteter observerats.

  Diagnos av sinus takykardi

  Diagnostiska åtgärder vidtas för att identifiera orsaken (hjärtsår eller icke-hjärtfaktorer) och differentiering av sinus och ektopisk takykardi. EKG hör till ledande roll i differentialdiagnos av typen takykardi, bestämning av frekvens och rytm av hjärtkollisioner. Den dagliga övervakningen av EKG av Holter är mycket informativ och absolut säker för patienten, avslöjar och analyserar all sorts störd hjärtrytm, förändringar i hjärtaktiviteten vid tillstånd av vanlig patientaktivitet.

  Ekokardiografi (ekokardiografi), hjärt MRI (magnetisk resonanstomografi) utfördes för att detektera den intrakardiella patologi orsakar patologisk takykardi EFI (elektrofysiologisk studie) hjärta, studera spridningen av den elektriska pulsen på hjärtmuskeln, för att bestämma mekanismen för takykardi och hjärtledningsstörningar. Ytterligare metoder studier (fullständig blod, bestämning av tyroidstimulerande hormon i blodet, hjärnan och EEG al.) Tillåt att utesluta blodsjukdomar, endokrina störningar, patologiska CNS-aktivitet och m. P.

  Behandling av sinus takykardi

  Principerna för behandling av sinus takykardi bestäms först och främst av orsakerna till dess förekomst. Behandling bör utföras av en kardiolog tillsammans med andra specialister. Det är nödvändigt att eliminera faktorer som bidrar till ökad hjärtfrekvens: utesluta koffeinhaltiga drycker (te, kaffe), nikotin, alkohol, kryddig mat, choklad; skydda dig mot psyko-emotionell och fysisk överbelastning. Med fysiologisk sinus takykardi krävs ingen behandling.

  Behandling av patologisk takykardi bör syfta till att eliminera den underliggande sjukdomen. Med extrakardiell sinus takykardi av neurogen natur behöver patienten samråd med en neurolog. I behandlingen använd psykoterapi och lugnande medel (luminala, lugnande medel och neuroleptika: mebicar, diazepam). Vid reflex takykardi (med hypovolemi) och kompensatorisk takykardi (med anemi, hypertyreoidism) är det nödvändigt att eliminera orsakerna som orsakade dem. Annars kan behandling som syftar till att minska hjärtfrekvensen leda till en kraftig minskning av blodtrycket och förvärra hemodynamiska störningar.

  Med sinus takykardi på grund av tyrotoxikos används β-adrenoblocker förutom de sköldkörtelmedierade sköldkörtelmedicinna som föreskrivs av endokrinologen. Pre-blockerare av gruppen oxyprenolol och pindolol föredras. Om det finns kontraindikationer mot β-aderonoblockers används alternativa läkemedel - kalciumantagonister av icke-hydropyridinserien (verapamil, diltiazem).

  Med sinus takykardi på grund av hjärtsvikt tilldelas i kombination med β-adrenoblocker hjärtglykosider (digoxin). Målpuls bör väljas individuellt beroende på patientens tillstånd och hans underliggande sjukdom. Den målsökande hjärtfrekvensen med stenokardi är vanligtvis 55-60 slag per minut; med neurokirurgisk dystoni - 60 - 90 slag per minut, beroende på subjektiv tolerans.

  Med paraxismal takykardi kan en ökning av vagus nervens ton uppnås genom en speciell massage - genom att trycka på ögonbollarna. I frånvaro av effekt som administreras intravenöst antiarytmiskt läkemedel (verapamil, amiodaron, etc.). Patienter med ventrikulär takykardi kräver akutvård, akut sjukhusvistelse och anti-återfallande antiarytmisk behandling.

  När otillräcklig sinustakykardi, ineffektiviteten b-blockerare och i händelse av en betydande försämring av patienten, används transvenös hjärt RFA (återställa normal hjärtrytm genom kauterisation av ett drabbat område av hjärtat). I avsaknad av en effekt eller ett hot mot patientens livstid utförs en kirurgisk operation av implantationen av pacemakern (PEC) - en artificiell pacemaker.

  Takykardi. Hur händer det?

  Med fysiologisk takykardi är det förmodligen tydligt för läsaren: känslor och känslor, i grunden, men den patologiska klassificeras enligt lite olika tecken (lokalisering och orsaker) och kan representeras i följande form:

  • Sinus med en ökning av hjärtfrekvensen över en viss indikator i jämförelse med åldersnorm (för vuxna -> 90 slag per minut), vid vilken impulsen kommer från sinusnoden, som är rytmens förare;
  • Paroxysmal, med ett annat ursprung, Därför utmärks former av form: supraventrikulär eller supraventrikulär, som är av två slag (atriell och atrioventrikulär) och ventrikulär eller ventrikulär.

  Dessutom finns det också Den icke-paroxysmala formen av takykardi, som kallas den accelererade ektopiska rytmen. Det tar sin plats i barnläkare och anses praktiskt taget inte i klassen "vuxen", även om den ibland diagnostiseras hos helt vuxna, även om de är unga. Det skiljer sig från paroxysmal eftersom det inte sker plötsligt, men utvecklas gradvis och ger inte en sådan frekvens av hjärtfrekvens, som vanligtvis svänger inom 100-150 slag per minut. Det skiljer sig från PT och varaktigheten av attacken i tid, accelererad ektopisk rytm kan varas i flera minuter och kan fördröjas i veckor eller månader. När man lyssnar till den goda terapeuten är det väldigt svårt att skilja en sådan takykardi från sinus. Endast EKG-skottet i dynamiken kan klargöra bilden och hjälpa till att upprätta en diagnos.

  Symptomen på accelererad ektopisk rytm i början är knapp och endast om attacken är försenad kan patienter notera den uppenbara sjukdomen, oförståelig svaghet, andfåddhet och ibland - hjärtsmärta. men Non-paroxysmal takykardi är inte lika ofarlig som det kan tyckas vid första anblicken. Efter en månad (eller mer) av dess närvaro, minskar det hjärtmuskelns kontraktilitet, vilket leder till utveckling av hjärtsvikt.

  Varför uppträder sinus takykardi (CT)?

  Sinus takykardi kallas ibland sinusoidal, från vilken dess position i klassificeringen av hjärtarytmi inte förändras, men det är mer korrekt att kalla det sinus, för det är denna form som kommer att följas av en ytterligare berättelse.

  För sinus takykardi (CT) är karakteristisk räddad melodi av hjärtat, regelbunden regelbunden rytm med ökad hjärtfrekvens, och en gradvis saktring av rytmen när hjärtat lugnar ner.

  Anledningarna till den accelererade sinusrytmen är ganska olika:

  1. Sympatikotoni (ökad ton sympatisk avdelning av det autonoma nervsystemet), vilket förklarar förekomsten av frekvent hjärtklappning hos känslomässigt labila människor med VSD (vegetativ-vaskulär dystoni);
  2. Minskning i vagus nervens (VSD) ton, som, som sympatikotoni, ökar sinus-sinus-sinus automatik och leder till en ökning av hjärtfrekvensen;
  3. Ischemi eller annan skada på CA-noden;
  4. Smittsamma och giftiga ämnen som påverkar sinusnoden
  5. feber;
  6. Sjukdomar i sköldkörteln (thyrotoxicosis);
  7. Kardiovaskulär misslyckande;
  8. myokardit;
  9. Anemi av olika ursprung
  10. Syrehushållning;
  11. Arteriell hypotoni (lågt blodtryck), högt blodtryck för sinus takykardi, som helhet, är inte typiskt;
  12. Hypovolemi (med stor och massiv blodförlust);
  13. Godkännande av vissa läkemedel;
  14. Ärftlighet och konstitution, som ibland sker sällan.

  Sinus takykardi på EKG kan representeras sålunda:

  • EKG-tänder med sinusaccelererad rytm hos vuxna förändras inte och från normen är praktiskt taget densamma (hos barn med IRR, utseendet på en jämn eller generellt negativ tand T).
  • Förkortning av intervallet är tydligt synligt: R-R mellan hjärtcyklerna, T P (även ibland en tand P skiktad på en spets T tidigare komplex). intervall Q-T (varaktigheten av ventriklarnas elektriska systole) tenderar också att minska;
  • För en uttalad CT, segmentförskjutningen ST under isolinet.

  Hur man behandlar en accelererad sinusrytm?

  Mycket ofta med sinus takykardi klagar inte människor om det inte finns några väldigt obehagliga känslor. Vem korvalol napaet, vilken valerian i tabletter eller i droppar kommer att ta tag i, och någon i allmänhet tazepam i hem medicinska skåpet håller. Sådana åtgärder är i allmänhet korrekta i VSD, eftersom dessa droger, har lugnande effekt, lugna nervsystemet och lugna rytmen.

  Under tiden kan CT förbli och ha en negativ inverkan på hjärthemodynamiken, eftersom hjärtkartan inte kan vila, genom att förkorta diastolen, vilket leder till en minskning av hjärtproduktionen och syreförlängning i hjärtmuskeln. Koronar cirkulation lider också, så om sådana anfall upprepas ofta och inte har uppenbara orsaker, bör du få ett samråd med terapeuten. Kanske har en person någon form av patologi, som han själv inte vet än.

  Efter att ha undersökt och upptäckt orsaken till takykardi, bestämmer läkaren vad och hur man ska behandla patienten. Behandlingen riktar sig som regel till den underliggande sjukdomen (anemi, hypotension, tyrotoxikos, etc.). Om detta autonom dysfunktion, de lämpliga lugnande medel (såsom definieras ovan), fysioterapi (elektrisk, Comb), med det ytterligare syftet att p-blockerare (propranolol, obzidan, inderal) eller Isoptin. Myokardit, förutom antiinflammatorisk terapi, svarar väl på panangin, asparks (kaliumpreparat), kokarboxylas. Kardiovaskulärt misslyckande kräver användning av hjärtglykosider, som läkaren kommer att välja.

  Paroxysm - betyder attack

  Huvudegenskapen för paroxysmal takykardi (PT) är dess plötsliga uppkomst och samma plötsliga upphörande. Orsakerna och utvecklingen av PT liknar de hos extrasystoler.

  Klassificeringen av paroxysmal takykardi är baserad på lokaliseringen av ektopisk fokus, därför är det i vissa källor möjligt att hitta sådana former av PT som atriella, atrioventrikulära, ventrikulära och i vissa atriella och atrioventrikulära föreningar i en grupp av supraventrikulära (supraventrikulära) takykardier. Detta beror på det faktum att de i de flesta fall inte lätt kan särskiljas, för tunna linjer mellan dem. Därför, med tanke på paroxysmal takykardi (PT) kan det noteras att det med avseende på klassificering är en skillnad mellan olika författares åsikter. I detta avseende, former av PT har ännu inte klart definierats.

  Viss förvirring i klassificeringen är en följd av stora svårigheter i diagnostikplanen, så att nicetier och tvister i detta avseende är bäst att lämna professionella. Det var dock tydligt för läsaren, bör det noteras att om det i praktiken avgränsar former såsom atrial och atrioventrikulär inte är möjligt, den använda en av de två begreppen - supraventrikulär eller supraventrikulär.

  En person som inte har lämplig medicinsk kunskap, särskilt i alla dessa komplexiteter, förstår inte att bli ett ögonvittne för en attack av paroxysmal takykardi, patienten bör tillhandahålla första hjälpen inom sin kompetens. Namnlösa: Låt, lugn, ge djup andning, droppa Corvalolum eller valerian och ring en ambulans. Om patienten redan får antiarytmisk behandling kan du försöka ta bort attacken med sina tabletter.

  Om beslagets ursprung inte är klart kan något initiativ skada, så första hjälpen kommer att vara begränsad till uppmärksamhet och hålla sig nära ankomsten av ambulansen. Det enda undantaget är personer som har vissa förstahjälpskunskaper i PT och är utbildade i vagaltekniker, som dock inte kan vara lika effektiva och ibland har motsatt effekt.

  Supraventrikulär (supraventrikulär) takykardi

  Dessa takykardier, även om de ingår i en grupp, men av ursprung, kliniska manifestationer och orsaker är inte homogena.

  Atriell PT kännetecknas av en hjärtfrekvens i intervallet 140-240 slag per minut, men oftast kan du observera takykardi, när pulsen är 160-190 slag / min, medan den strikta normala rytmen noteras.

  På EKG om förändringen i P-vågan är det möjligt att bedöma lokaliseringen av det ektopiska fokuset i atriaen (ju mer det ändras, desto längre bort från sinusnoden är fokus). På grund av det faktum att ektopisk rytm är mycket hög mottar ventriklerna bara en sekund per sekund, vilket leder till utveckling av atrioventrikulär blockad av 2 föremål, och i andra fall kan en intraventrikulär blockad utvecklas.

  PTs attack kan åtföljas av vissa tecken, vars utseende beror på form av takykardi, orsak och tillstånd hos hjärt-kärlsystemet. Under en paroxysm hos människor kan således vara närvarande eller utvecklas symtom och komplikationer:

  1. Yrsel, svimning (cerebral blodflödestörning);
  2. Vegetativa symptom (skakningar i lemmar, svaghet, svettning, pottage, intensifierad diurese);
  3. Andnöd (förekommer om blodcirkulationen i en liten cirkel störs);
  4. Akut vänster ventrikelfel (i närvaro av organiska förändringar i hjärtat);
  5. Arrytmogen chock orsakad av en kraftig minskning av blodtrycket är en mycket allvarlig konsekvens;
  6. Smärta orsakad av kranskärlssjukdom
  7. Akut hjärtinfarkt, som en konsekvens av hjärtkärlsjukdom.

  Dessa symptom är lika typiska för både ventrikulär och supraventrikulär PT, men akut hjärtinfarkt är mer relaterat till effekterna av RPT, även om det inte är ett undantag vid CRPT.

  Olika takykardier av supraventrikulär lokalisering:

  Långsam atrial takykardi

  Takykardi med en hjärtfrekvens på 110-140 slag per minut kallas långsam och hänvisa till neparoksizmalnoy. Det är oftast mild börjar utan tidigare prematura slag, inte bryter mot hemodynamiken och oftast förekommer hos människor som inte har några organiska hjärtfel, men ibland kan förekomma i akut hjärtinfarkt i början av sin mandatperiod. Mycket ofta bidrar till uppkomsten av en sådan takykardi emotionell stress som finns vid andra patologi (negativt tryck eller, omvänt, är hög, autonom dysfunktion, hypertyreoidism, etc).

  Undertryck av sådana attacker uppnås efter överenskommelse:

  • Kalciumkanalblockerare (verapamil, isoptin);
  • Inderal (under tungan), och om det fastställs att en takykardi provocerade stress, då det började, men här bör man inte glömma att detta läkemedel är kontraindicerat vid svår hypotension eller bronkospastiska reaktioner i historien;

  Det bör noteras att isoptin för intravenös administrering Applicera inte samtidigt med anaprilin, eftersom denna kombination skapar risken för att utveckla asystol eller en fullständig atrioventrikulär blockad. Dessutom, om de åtgärder som vidtagits för att eliminera takykardi är ineffektiva inom 3 timmar, är patienten på sjukhus på en specialiserad klinik.

  Snabb atrial takykardi

  snabb kallad takykardi, som börjar atriella ektrasystoler och skiljer sig åt i höjden hjärtfrekvens upp till 160-190, och i vissa fall upp till 240 slag / min. Början och slutet av en attack vid sådana takykardier - skarpa, men en paroxysm sjuk patient känner för en tid förekomst av extrasystoler. En snabb och hög hjärtfrekvens kan avsevärt påverka blodtrycket och blodcirkulationen. Orsakerna till attacker av takykardi av denna typ är:

  • Neurokirurgisk (vegetativ-vaskulär) dystoni, speciellt hos ungdomar;
  • Vattenelektrolytubalans (kaliumbrist, ackumulering i kroppen av överskott av vatten och natrium);
  • Prolapse eller defekt i mitralventilen;
  • Anatomi av förmaksskelettet;
  • Kardioskleros (hos äldre patienter)

  Läkemedlets effekt på PT hos unga är i detta fall introduktionen av novokainamid (med normalt blodtryck) eller etmosin, men dessa åtgärder kan endast utföras av en läkare. Patienten kan bara ta det antiarytmiska läkemedlet som förskrivits till honom tidigare i tabletter och ring en ambulans, som om attacken inte kan avlägsnas inom 2 timmar, tar honom till sjukhuset för behandling.

  Den äldre personen och personer med organiska skador i hjärtat från PT i denna form räddas genom införandet av digoxin, vilket emellertid inte är avsett för självständig användning. Digoxin ska eliminera takykardin inom en timme och om det inte händer går patienten också till hjärtasjukhuset.

  Atriell takykardi med atrioventrikulär blockering av 2 msk.

  Detta är en speciell typ av atriell paroxysmal takykardi, som först och främst är förknippad med digitalisförgiftning (långsiktigt intag av hjärtglykosider) och andra sjukdomar:

  1. Kronisk bronkopulmonell patologi (icke-specifik);
  2. Akut brist på kalium, vilket händer vid punktering av hålrum (buk, pleural) och okontrollerat intag av diuretika;
  3. Embolism i lungartarbassängen (PE);
  4. Tung syrehushållning;
  5. Med medfödd hjärtsjukdom.

  Hjärtfrekvensen i fall av sådan takykardi varierar inom 160-240 slag per minut och attacken är mycket påminnande om förmaksfladder, så du kan inte ringa patienten lätt.

  Innan behandlingen behandlas med denna form av PT, avbryter läkaren hjärtglykosiderna och utser:

  • Administrering av unithiol intravenöst;
  • Droppinfusion av kaliumklorid (EKG-övervakning!).

  Patienten behandlas endast i sjukhusinställningar!

  "Chaotisk" multifokal atriell takykardi - En annan typ av PT, det är typiskt för äldre människor:

  1. Har kroniska bronkial- och lungsjukdomar;
  2. Med digitalisförgiftning, diabetes mellitus och ischemisk hjärtsjukdom;
  3. Försvagade människor med feber, som åtföljer olika inflammatoriska processer.

  "Kaotiska" takykardi ganska resistenta mot medicinering terapi och terapeutiska aktiviteter som helhet så att patienten med ambulans (med siren!) skall levereras till hjärtcentret.

  Atrioventrikulär takykardi

  Atrioventrikulära takykardier är bland de vanligaste typerna av supraventrikulär PT, fastän de i många år betraktades som en variant av den "klassiska" atriella takykardin. Dessutom presenteras de i flera former:

  • nodal, mer karakteristiska för äldre
  • AV takykardi, samtidig syndromWPW, och attacker börjar ofta i barndomen eller ungdomar;
  • Medföljande syndromLGL;
  • AV takykardi med ursprung i personer med dolda ytterligare banor (mestadels ungdomar).

  Oavsett de olika formerna kombinerar dessa AV-takykardier vanliga symtom och vanliga kliniska manifestationer, vanliga för andra varianter av supraventrikulär takykardi (se ovan).

  I de flesta fall förekommer paroxysmen av denna takykardi mot bakgrund av organiska lesioner i hjärtat, det vill säga kronisk patologi. Patienterna i dessa situationer är väl anpassade till sina sjukdomar och kan ta ett anfall själv med hjälp av vagala metoder, vars effekt i tiden försvagas. Dessutom, om attacken är försenad, kan du vänta på sådana oönskade följder som ett brott mot blodcirkulationen, vilket gör att en person fortfarande söker medicinsk hjälp, eftersom han inte kan bli av med de överförda känslorna själv.

  Sjukhusisering av patienter med AV PT utförs om det finns konsekvenser och komplikationer. I andra fall ska en person behandla hemma med utvalda antiarytmiska läkemedel i tabletter. Vanligtvis är detta verapamil eller isoptin (vilket är i grunden samma sak), som patienten ska ta efter att ha ätit på doktors rekommenderade dos.

  Ventrikulär takykardi. Föregångare, bakgrund, orsaker och konsekvenser

  Häcken av ventrikulär paroxysmal takykardi (GPT) är i de flesta fall ventrikulära extrasystoler, bakgrund:

  1. IHD, organisk skada på hjärtmuskeln efter MI;
  2. Postinfarkt aneurysm;
  3. myokardit;
  4. kardiomyopati; (FAT: s fasta returform)
  5. Medfödd hjärtsjukdom och förvärvad (reumatismens effekter);
  6. Arteriell hypertoni (högt blodtryck);
  7. Mitralventil prolapse (sällan);
  8. Digitalisförgiftning (ca 1,5-2%)

  Genetisk predisposition, ålderdom och manlig kön förvärrar situationen. Visst, ibland, men mycket sällan kan ZPT inträffa hos unga, ganska friska ungdomar som inte har hjärtpatologi. Dessa kan innefatta personer som är yrkesmässigt engagerade i sådana sporter, vilket ger stora belastningar och kräver stor hängivenhet. "Heart athlete" står ofta inte upp efter en hård träning och slutar med "arytmisk död".

  I hjärtat av förekomsten av ventrikulär paroxysmal takykardi är impulserna som härrör från bunten. På EKG - symtomen på blockad av benens ben med en hjärtfrekvens på ca 140-220 slag / min, vilket påverkar patientens tillstånd:

  • Allvarliga cirkulationsstörningar
  • En droppe i blodtrycket;
  • Utveckling av hjärtsvikt
  • Hjärnans ischemi.

  Ventrikulär paroxysmal takykardi som medföljer ischemisk hjärtsjukdom (utan MI) kan representeras av två alternativ:

  1. Extrasystolisk takykardi (kontinuerligt behållare) Galaverdena takykardi (140-240 slag / min) extrasystoler som åtföljer sträcker sig i par eller ensamma;
  2. Sporadiska korta eller långvariga paroxysmer (hjärtfrekvens - 160-240 slag / min), som uppstår vid olika frekvenser (flera gånger i veckan eller flera gånger om året).

  Kardiologernas stora uppmärksamhet förtjänar prefibrillatoriska former av VT. Även om någon patient med ischemisk hjärtsjukdom riskerar, finns det ännu farligare former som kan orsaka ventrikelflimmer, vilket kan bli mycket lätt att döda, eftersom det är en terminal kränkning av hjärtritmen.

  Symtom och behandling av ventrikulär paroxysmal takykardi

  Ventrikulär paroxysmal takykardi kan kännetecknas av en karakteristisk tremor i bröstet, vilket uppträder plötsligt. Efter det börjar hjärtat slå ofta och starkt. Det här är de första tecknen på RPT, de andra går efter en kort stund:

  • Livmoderhinnor svullnad;
  • Ökar blodtrycket
  • Det blir svårt att andas
  • Det finns smärta i bröstet;
  • De hemodynamiska störningarna ökar, följden av vilken är hjärtsvikt;
  • Eventuell utveckling av synkope och kardiogen chock.

  En VIT-attack kräver akutvård för patienten, men användningen av vagalmetoder och införandet av hjärtglykosider med denna form av takykardi rekommenderas inte, eftersom du kan ringa ventrikelflimmer och äventyrar patientens livslängd.

  Det bästa sättet är att ringa en ambulans med en förklarande förklaring till avsändarens samtalsmål. Detta är mycket viktigt. Förmodligen märkte många att i andra fall kommer brigaden i 3 minuter och i andra - i en timme. Det är enkelt: något förhöjt blodtryck kan vänta, hjärtinfarkt - nej. Självklart är det bra om någon med en person kommer att vara i närheten.

  Om en patient med supraventrikulär, och ännu mer med sinus, kan takykardi ibland lämnas hemma, då gäller den inte ZHTT. Det är nödvändigt att behandla det endast under stationära förhållanden, eftersom den snabba uppveckningen av händelser ofta slutar i ett dödligt utfall, det vill säga kan patienten helt enkelt dö.

  Terapeutiska beslut som syftar till att arrestera ZHPT attack är användningen av lidokain för intravenös administrering, och det används för profylax. Under hösten blodtrycket behandlingen lägga introduktionen pressoraminer (fenylefrin, noradrenalin) som ibland kan du återställa sinusrytm. I fall av ineffektivitet av medicinsk behandling, leda elektrisk puls elkonvertering (ett försök att angripa avlastningsutlopps defibrillator), och det ofta är en framgång, ett lägligt initierad återupplivning.

  HPV, som bildas som ett resultat av förgiftning med hjärtglykosider, behandlas med kaliumpreparat (panangin - intravenöst) och difenintabletter, som ska tas 0,1 g tre gånger dagligen efter måltid.

  Takykardi hos en gravid kvinna

  Det är helt naturligt att under graviditeten ökar behovet av syre och näringsämnen, eftersom en kvinna inte bara ska ge sin andning och näring utan också hennes bebis. Snabb andning, ökad bronkial och andningsvolym, samt fysiologiska förändringar i cirkulationssystemet som förbereder sig för förlossning, kompensera för det ökade behovet av syre och ge ytterligare lungventilation.

  Ökat blodflöde hastighet och förkortas tiden för fullt cirkulation, utvecklingen av ett nytt cirkulation (uteroplacentala) ger extra belastning på hjärtat av en gravid kvinna, vars kropp han anpassar sig till de nya förhållandena genom att öka systoliskt och diastoliskt tryck, och hjärtminutvolym, och respektive, och massan av hjärtat muskler. I en frisk kvinna ökar hjärtfrekvensen måttligt och gradvis, vilket uppenbaras av utseendet i graviditeten hos en måttlig sinus takykardi som inte kräver behandling. Detta är normalternativet.

  Uppkomsten av en patologisk takykardi hos gravida kvinnor är associerad, främst anemi, när hemoglobinnivån sjunker under en fysiologisk (för gravida kvinnor - under 110 g / l) och blodförlust. De återstående orsakerna till takykardi hos gravida kvinnor liknar orsaker utanför detta tillstånd eftersom den blivande modern kan ha någon hjärt- och utanför hjärtat patologi (medfödd och förvärvad), som är ett tillstånd av graviditet försämras vanligtvis.

  Förutom undersökningen av kvinnan själv den 9-11 veckan utvärderas fostrets tillstånd (även om vissa kan bestämmas tidigare - vid 7-9 veckor), där hjärtklappning är huvudindikatorn för hans liv. Frekvensen av hjärtkollisioner hos fostret under normal graviditet varierar mellan 120-170 / min. Ökningen i deras antal beror på:

  1. Barnets motoraktivitet när han börjar flytta;
  2. Spänningsspänning;
  3. Mindre kompression av den sämre vena cava med en förstorad livmoder (uttalad kompression, tvärtom leder till bradykardi).

  Dessutom, även om indexet för fosterhypoxi betraktas som en utvecklande bradykardi, med uttalad syrehushållning, är det en förändring i bradykardi och takykardi, där bradykardin fortfarande råder. Detta indikerar fostrets lidande och behovet av ytterligare undersökning och behandling. Det bör noteras att takykardi under graviditetsbehandlingar bara en läkare. Varken medicinering eller folkmedicin kommer att bidra till att bli av med takykardi, men samtidigt kan det väsentligt förvärra situationen.

  Behandlas hemma?

  Eviga frågor: är det möjligt att bota takykardi och hur man gör det hemma? Den entydigt svar är förvisso inte, som en form av takykardi och fastställa effekten av prognosen. Om en sinustakykardi (och inte varje!) Folk åtgärder kan på något sätt klara, sedan behandling av kammartakykardi, vilket ofta kräver brådskande återupplivning, bara uteslutet, så att patienten behöver veta vilken version fick honom och att dem att göra. Men detsamma bör du först konsultera en läkare. Och plötsligt har patienten fortfarande ingen specifik diagnos?

  Hagtorn är grunden för folkrecept

  Många tinkturer från takykardi i dess komposition har hagtorn, valerian och motherwort. De skiljer sig bara i vilken tinktur att lägga till dem. Vissa lägger till Corvalol, andra - Peony, och några köper även ett apotek redo att samla in, insistera på vodka eller alkohol och ta.

  Jag skulle vilja notera att det inte är troligt att infusioner på vodka kan vara helt ofarliga med långvarig användning, särskilt för barn. Ändå är dessa alkohollösningar och tinktur av hagtorn inte förgäves som kallas "apotekcognac" bland folket. När man tar tre gånger om dagen på en matsked vänder en person sig till droger som är alkoholinfunderade och måste komma ihåg. Detta gäller särskilt för personer med en tunghetshistoria i detta avseende. Dessutom finns recept som inte nödvändigtvis kräver tillsats av alkoholhaltiga vätskor.

  Balm vitamin

  En recept för ett läkemedel som kallas vitamin balsam, består av från bär av hagtorn och viburnum, tagen på en liter bank, bär av tranbär (tillräckligt och en halv liter) och höfter också en halv liter. Allt detta läggs långsamt i lager i en burk med en kapacitet av 5 liter, häller vardera lagret med ett glas socker och hellar hellre samma mängd honung. Till det så beredda läkemedlet tillsätts en liter vodka, som efter tre veckor kommer att absorbera alla ingrediensernas medicinska egenskaper och bli en fullvärdig folkmedicin för behandling av takykardi. Den erhållna blandningen tas tills den är klar (50 ml varje morgon och kväll). Om någon inte är lämplig för alkohol, kan infusionen kokas utan vodka. De smarta människorna, som återstår från infusionen av bär, slänger inte bort den, men lägger den till teet som de ger smak och tar med användbara ämnen, eftersom de inte förlorade dem under infusionsprocessen.

  Juicer av grönsaker och frukter

  De säger att grönsaksjuicer är mycket användbara, vilket, om de inte botar takykardi, kommer de inte medföra otvetydigt skada. Till exempel, juicebetor, morötter och rädisor (blandad i lika stora proportioner) bör druckas 3 gånger om dagen för 100 ml i 3 månader. eller svart rädisjuice, spetsad med honung (förhållande - 1: 1) du behöver en månad för att omfattas av Art. sked på morgonen, lunch och kväll. Och du kan göra gruel från glödlampor och äpplen och ät det dagligen i pauserna mellan måltiderna.

  Balsam "öst"

  Denna balsam kallas "Eastern", förmodligen för att den harurea, citroner, valnötter, honung. För att erhålla alla dessa ingredienser är tagna över 0,5 kg, blandas i en bländare (citroner - zest, valnötter - endast kärnan) och mottages av en tesked på en tom mage. Orientalisk balsam blir ännu bättre om du lägger till pommes frites och russin.

  Till ämnet att behandla takykardi hemma, vill jag lägga till att vissa lyckas stoppa attacken med hjälp av enkla andningsövningar:

  • ta ett djupt andetag, håll andan och dra ditt bröst.

  Människor som utövar denna metod hävdar att attacken äger rum inom några sekunder. Tja, det kommer nog inte att vara någon skada från sådan behandling, så det här receptet kan också provas. Du ser, och du behöver inte röra tinkturer och användningen av inte alltid välsmakande och trevligt medicin, särskilt eftersom det tar tid och komponenter att förbereda det.

  Några ord i slutsats

  Inte alla typer av takykardi kan botas, det är inte alltid möjligt att bli av med mediciner, även folk, åtminstone apotek, i många fall är det nödvändigt att tillgripa mer radikala metoder. Till exempel, RFA (radiofrekvens ablation), som emellertid också har sina egna indikationer och kontraindikationer, förutom kan patienten inte lösa problemet ensamt. Att gå till en specialist som är engagerad i hjärt-kärlsjukdom är naturligtvis oundviklig, eftersom det började störa frekventa hjärtslag, är det bättre att inte skjuta upp besöket.

  Fysiologisk takykardi

  Som det framgår av namnet - det här är en normal reaktion av kroppen, en naturlig fysiologisk process, är inte en sjukdom. Hjärtklappningar kan orsaka:

  • Emotionella upplevelser (sorg, rädsla, glädje);
  • Någon fysisk aktivitet
  • En mängd olika miljöfaktorer (täppt rum, bo i höjd);
  • Ökning av kroppstemperaturen (hjärtfrekvensen ökar med 10 slag med en ökning av kroppstemperaturen med 1 grad).

  Att provocera en attack av en takykardi kan tidvatten vid ett klimakterium, banalt övermålning, en allergi. Hjärtfrekvensen kan öka med frekvent användning av starkt kaffe eller te, energidrycker.

  Ett särdrag hos takykardi hos en frisk person är frånvaron av smärta i hjärtat. Normalt, efter 2-5 minuter, återställs pulsen oberoende, ingen behandling krävs. För att bestämma den högsta tillåtna hjärtfrekvensen måste du ta bort din ålder från 220. Till exempel är en person 60 år gammal. Den ska vara 220-60 = 160, så pulsen vid den under belastningen ska inte vara mer än 160 slag per minut.

  Patologisk takykardi

  En patologisk attack av takykardi är vanligtvis en följd av vissa sjukdomar, till exempel:

  • Dystrofa förändringar i hjärtmuskeln;
  • Fel i det endokrina systemet (hypertryiosi);
  • Störning i pulsens ledningsförmåga (mellan atrium och ventrikel i sinusnoden);
  • Hemodynamiska störningar (lågt blodtryck, uttorkning (riklig, frekvent kräkningar, diarré), långvarig eller kraftig blödning (trauma, livmoderblödning);
  • Hjärtinfarkt;
  • Overdosering av hjärtglykosider;
  • Vegeta-vaskulär dystoni, oftast hos unga);
  • Neuroser.

  symptom

  Patienter med konstant snabbt hjärtslag klagar på brist på luft, yrsel, illamående, trötthet, konstant svaghet. Pulsfrekvensen når i detta fall 130 slag per minut.

  Paroxysmal takykardi börjar vanligtvis plötsligt. Pulshastigheten når 200 slag per minut och högre - ibland är det även svårt att räkna det. Patienter kan klaga på ett starkt hjärtslag (hjärtslag, hoppar ur bröstet) yrsel, andfåddhet, mörknad i ögonen, känsla av rädsla, smärta i bröstet, kan svimma. Attacken kan också plötsligt sluta.

  diagnostik

  På grundval av symtom och insamling av anamnese (patientklagomål) kan man misstänka orsaken till takykardi. För att upprätta en noggrann diagnos ska läkaren ordinera speciella undersökningar: elektrokardiogram (EKG), ultraljud i hjärtat (ECHO CARDIOGRAPHY), ett allmänt blodprov, urin, ett blodprov för hormoner.

  För närvarande är det möjligt att följa patientens arbete i den vanliga rytmen i livet. Med hjälp av en bärbar enhet, som är fastsatt under kläderna på bältet, registreras EKG kontinuerligt under dagen. Denna procedur kallas - daglig övervakning av EKG enligt Holter. Du kan göra det på sjukhuset och hemma.

  Första hjälpen första hjälpen

  Första hjälpen för takykardi består av följande åtgärder:

  1. Utan panik, men snabbt, om möjligt, ring någon för att hjälpa;
  2. Knacka på kragen, se till att det finns tillräckligt med friskluft.
  3. Du kan dricka Corvalol, Valocordinum, tinktur av motherwort, valerian;
  4. Tvätta med isigt vatten, sätt en kall kompress på pannan;
  5. Stäng ögonen, tryck starkt på ögonbollarna i 10 sekunder, upprepa flera gånger;
  6. Du kan ta ett djupt andetag, hålla andan och försöka hårt som på en toalett. Gör allt i 3-5 minuter;
  7. Försök att hosta dåligt.

  Vidare ska läkaren hjälpa eller hjälpa till

  Vad doktorn ska göra nästa. Var noga med att konsultera en läkare. Ju tidigare det första hjälpen gavs och orsaken till sjukdomen bestämdes, desto effektivare behandlingsprocessen kommer att vara. Huvuduppgiften är att hitta och eliminera orsaken till takykardi.

  Endast en läkare kan ställa rätt diagnos, vid behov föreskriva medicinering, och vid behov rekommendera kirurgisk behandling.

  I någon form av takykardi innehåller behandlingspaketet terapeutisk träning, kost, rationell näring, uppmätta vandringsturer, full sömn, uteslutning av faktorer som orsakar sjukdom. Det rekommenderas att överge dåliga vanor, inte att självmedicinera och leda en hälsosam livsstil.

  Hjärtat - intrakardiella orsaker

  Ett tidigt symptom på nedsatt vänster ventrikulär funktion eller hjärtsvikt är en sinus takykardi. Av orsakerna till intrakardiell takykardi bör hänföras:

  • Kongestivt och akut hjärtsvikt - förutom mänsklig takykardi, dyspné, trötthet, svettning, puffiness i nedre extremiteterna, störs i huden. Tachykardi uppträder oftast med vänstersidig hjärtsvikt.
  • Allvarlig angina pectoris
  • Hjärtinfarkt - det kan vara så bradykardi och takykardi, är ett vanligt symptom av en hjärtattack smärta strålar ut i vänster arm, käke, axlar, bröstsmärtor.
  • Hjärt sjukdomar
  • kardioskleros
  • Bakteriell endokardit
  • Myokardit av infektiös, reumatisk, giftig och annan ursprung
  • kardiomyopati
  • Exudativ och adhesiv perikardit
  • Embolism i lungartären - framför detta farliga tillstånd, som regel - det finns ont i bröstet, andfåddhet.

  En sådan sjukdom som takykardi är inte - det är bara ett symptom på många sjukdomar. När ska jag se en läkare? När det inte finns någon uppenbar anledning, efter att ha ätit eller på natten uppträder hjärtklappning eller i fall då man joggar, klättrade uppför trappan, kände den emotionella stressen 20-30 minuter och hjärtslaget återställs inte. Det är väldigt bekvämt att snabbt upptäcka ett problem för att regelbundet mäta blodtrycket av en elektronisk tonometer, vilket indikerar och hjärtklappning.

  Om en person har startat en attack av takykardi, och en ambulans är på väg, rekommenderar läkare att ta 40 droppar corvalol eller valocordin. Ett glas kallt vatten eller tvättning med kallt vatten gör det lättare att ta ett vågrätt läge utan en kudde. Kan hjälpa och på så sätt - om du trycker på fingrarna på ögonbollarna och släpper sedan.

  Icke-hjärt-extrakardiella orsaker till takykardi hos vuxna och barn

  Adrenal insufficiens - en sjukdom som kännetecknas av de additions hjärtklappning svag puls, svaghet, trötthet, irritabilitet, ibland sjukdoms åtföljs av kräkningar, illamående, dyspepsi, viktminskning, störningar i olfaction, smak (mer om binjureinsufficiens).

  Feokromocytom - med adrenal tumörer producerar adrenalin ökningar också manifeste takykardi, huvudvärk, blodtrycksfall, svettning, panikattacker, vrede, tremor, illamående, sömnlöshet.

  Brott mot det autonoma nervsystemet är en känslomässig takykardi som uppträder hos patienter med neuroser, psykoser och andra sjukdomar i nervsystemet.

  Endokrina störningar - med ökad nivå av sköldkörtelhormoner, nervositet, svettning, viktminskning med god aptit, ökad hjärtfrekvens, diarré förekommer också.

  Diabetisk ketoacidos - i denna sjukdom finns det en överträdelse av andan verkar svag puls, takykardi, smaken och lukten av frukt i munnen, svaghet, kräkningar, buksmärta - detta är ett farligt tillstånd i kroppen när en person kan falla i koma.

  Anemi - En orsak till takykardi hos vuxna och barn kan vara minskat hemoglobin, dessutom är anemi karakteriserad av hudens hud, andfåddhet, svaghet.

  Hypoglykemi - vid en reducerad nivå av socker i blodet (se blodglukos -. Rate) observerat fall i kroppstemperatur, hjärtslag quickens, det finns en störning av medvetande, huvudvärk, dubbelseende, överdriven svettning, konstant hunger, nervositet.

  Hyponatremi - med en brist på natrium i blodet är mycket sällsynt, men kan förekomma takykardi, personen upplever törst, illamående, muskelryckningar, kramper, och kan vara irriterad.

  Akut vaskulär insufficiens - med stor blodförlust, chock, svimning, det finns också en snabb hjärtfrekvens. Med blodförlust i patienten blir pulsen svag, kroppstemperaturen minskar, törst, torr hud, torr mun, ångest.

  Hypoxi - med brist på syre kan det finnas ett brott mot koordinationen av rörelser, hudcyanos, svimning, snabb andning.

  Pneumothorax - När luft kommer in i pleurhålan finns det takykardi, dyspné, torr hosta, cyanos, förkortning av bröstets rörelser under andning, väsande ösning.

  Eventuella infektiösa och inflammatoriska sjukdomar med hög temperatur - angina, tuberkulos, lunginflammation, eventuell fokal infektion.

  KOL, bronkial astma - kroniska obstruktiva sjukdomar i bronkier och lungor åtföljs också av snabb andning, väsande andning, andfåddhet, hosta.

  Svåra allergiska reaktioner, anafylaktisk chock - åtföljs också av tryckfall, dyspné, spasma och ödem i andningsorganen, medan en person behöver akutvård.

  Hypertensiv kris - ett hopp i blodtryck utöver snabb hjärtslag kan åtföljas av illamående, kräkningar, epistaxi, anfall, yrsel, huvudvärk, ringning i öronen.

  Fysiologiska orsaker - med svåra smärtattacker, fysisk ansträngning eller känslomässig upplevelse, takykardi är fysiologisk och när den provokerande faktorn försämras passerar den sig själv.

  Andra skäl

  Den farmakologiska eller toxiska sinustakykardi - orsaker kan ta emot stora doser av koffein, alkohol, nikotin, samt vid behandling av vissa mediciner - aminofyllin, diuretika, kortikosteroider, antihypertensiva medel, etc.. De orsakar reflextakykardi, genom excitation av det sympatiska nervsystemet.

  Otillräcklig sinus takykardi - det kan uppstå i viloläge, medan personen inte har tillräckligt med luft och en stark hjärtklappning känns, anses detta fenomen som en liten undersökt och sällsynt sjukdom.

  abstinenssymtom hos alkoholister - Detta kombineras med takykardi, feber, svettningar, aptitlöshet, ångest, sömnlöshet, ökad irritabilitet, aggression, hallucinationer.

  Ångest och rädsla - varje emotionell stress, upphetsning, erfarenhet, rädsla, som orsakar yrsel, bröstsmärtor, andnöd, illamående, efter människor är lugna symptom.